Diskuse » Archiv 2020 » Automobily, lodě a letadla » Lodě v hromadné dopravě osob a přívozy předcházející | další

Lodě v hromadné dopravě osob a přívozy

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 11. února 2020 - 11:49:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 4-2019
Přenechám knihu Historie pražské paroplavby, od Františka Vichty. 210 str. barevné a čb fota, nákresy. Za 200,- plus poštovné a balné. meil. skromnypracovnikxl@seznam.cz
Pátek, 14. února 2020 - 11:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 7-2017
něco od Brna:
Jméno pro loď – Morava, nebo Moskva?
Vyřazení Moskvy Brňany popudilo

Plavidel se jménem "Morava" by prý bylo na Moravě už hodně...
Co takhle zopakovat už jednou vyzkoušený postup Moskva --> Moravia ?? [proud]
Kejvačka
Pátek, 05. června 2020 - 19:44:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2603
Registrován: 10-2004
KĽDR: Nové školské lode pre žiakov z horských dedín

http://www.kldr.info/2020/06/05/nove-skolske-lode-pre-ziakov-z-ho rskych-dedin/




Nové školské lode, ktoré budú dopravovať žiakov do škôl, začali slúžiť svojmu účelu. Lode začali premávať 3. júna pri príležitosti 74. výročia založenia Kórejského zväzu detí po dochádzkových trasách školákov z horských dedín do mesta Manpo a v okresoch Časong, Tongsin, Songwon a Rangnim v provincii Čagang.

Dedinčania srdečne mávaním zdravili deti, ktoré boli nadšené z plavby a výhľadu z paluby novej lode.

The Pyongyang Times – http://www.pyongyangtimes.com.kp

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp

Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Sobota, 04. července 2020 - 21:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 710
Registrován: 8-2012
https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/po-deviti-letech-znovu-na -brnenske-prehrade-pokrtili-historickou-lod-morava-20200704.html
Úterý, 14. července 2020 - 08:48:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2012


Hydrobus Vltava pod zámkem Orlík, červenec 2020
Středa, 29. července 2020 - 08:09:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 1-2013
Vážení, dovolím se zeptat.
Některé přívozy jsou zařazeny jako linky integrované dopravy (Ústecko DÚK, Praha ROPID) a mají i číslo linky. Co ale netuším, zda musejí mít přívozy (všechny?) i ostatní lodní linky (např. Doksy, Lipno) udělenou licenci k provozování linkové lodní dopravy. Pokud ano, kdo ji uděluje? Na stránkách Státní plavební správy jsem nic nenašel.
Za odpověď předem dík.
Petr Namestek
Sobota, 07. listopadu 2020 - 08:58:59  
Neregistrovaný host
Ahoj chtel bych se zeptat jestli nekdo nevi jak skoncilo torzo parniku kolesoveho tusim hradcany ktery staval na naplavce tusim nekdy v roce 2013 se otamtud utrhl a zastavil se o palacky most. nekam to odtahly se psalo a jen tak me zajimalo jestli nekde stoji nebo uz ho nekdo sesrotoval, skoda ze dopadl tak spatne.
ZBmaster
Sobota, 07. listopadu 2020 - 18:10:55  
Neregistrovaný host
Petr Namestek
Torzo parníku tam stále kotví.

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3170115-klenot-z-temnych-ca su-pretrval-parnik-vltava-vyplul-za-okupace-na-rece-je-i-po-80 Je tam popsán i osud torza.

Když jsme u toho, nemáte někdo fotky parníků, když kotvily na druhé straně řeky. Jeden se dokonce potopil (Labe, pak byl prodán do Německa)
Petr Namestek
Sobota, 07. listopadu 2020 - 19:12:11  
Neregistrovaný host
Dekuji za informaci, jsem teda zvedavy jak to snim dopadne to asi nikdo dohromady uz neda tak asi tam bude nez se potopi podobne jak to bylo u labe. fotky tady jsou nekde v archivech jsem je nasel.
parníkář
Neděle, 08. listopadu 2020 - 14:25:01  
Neregistrovaný host
Ten se asi nepotopí, dělají se na něm předepsané kontroly dna.
Petr Namestek
Pondělí, 09. listopadu 2020 - 19:55:18  
Neregistrovaný host
Ahoj jeste bych se chtel zeptat jak bylo resena elektrika drive jako kluk si pamatuji ze tam v parniku svetla svitila nekdo me dokonce rikal ze tam byla moznost i 220V urcite tam byly nejake baterie a dobijeni teda nabijelo to jen kdyz to jelo nebo to bylo nejak jinak udelane? nevi nekdo? dekuji. A jeste k tomu rezavemu torzu ten parnik byl asi teda vysehrad co jsem tak cetl ze? i kdyz nekde jsem cetl ze jsou to hradcany tak nevim. co jsem tak cetl ke konci byly pouze uz jen 4 parniky dva ty nejvetsi teda devin a vysehrad bych rekl a pak teda vltava a labe, labe je v nemecku vltava funguje,devin byl prejmenovan na vysehrad kterej je v celku ted snad nejezdi a teda by vychazelo ze to rezave torzo je drivejsi vysehrad puvodne dr.edvard benes.Je to tak? dekuji.
parníkář
Úterý, 10. listopadu 2020 - 12:10:48  
Neregistrovaný host
To torzo u železničního mostu je bývalý parník Vyšehrad - původně DR. Edvard Beneš - v roce 1989 na něm byla zahájena rekonstrukce, ale udělalo se jen pozinkování a obnova dna parníku. Pokud by byl někdy zprovozněn, tak se uvažovalo o názvu Hradčany. Elektřinu si dříve parníky vyráběly pomocí rychloběžného jednoválcového parního stroje, který poháněl dynamo, dnes pomocí elektrocentrály, v Praze při kotvení se připojují na síť 230 V pomocí kabelu.
Petr Namestek
Úterý, 10. listopadu 2020 - 20:22:49  
Neregistrovaný host
parníkář:
"To torzo u železničního mostu je bývalý parník Vyšehrad - původně DR. Edvard Beneš - v roce 1989 na něm byla zahájena rekonstrukce, ale udělalo se jen pozinkování a obnova dna parníku. Pokud by byl někdy zprovozněn, tak se uvažovalo o názvu Hradčany. Elektřinu si dříve parníky vyráběly pomocí rychloběžného jednoválcového parního stroje, který poháněl dynamo, dnes pomocí elektrocentrály, v Praze při kotvení se připojují na síť 230 V pomocí kabelu."
Dekuji tak ted je me asi jasne proc se nekde teda mohlo zminovat o hradcanech teda. takze k nabijeni slouzil dalsi parni stroj, do jake doby tam jeste byl kdyz to predelaly na topny olej jeste to dobijelo pres ten parni stroj nebo uz tam daly zminovanou centralu? a chapu to teda dobre ze i kdyz to jede a je potreba nabijet baterky spusti se centrala zrejme asi vznetova na ten lehky topny olej co? znamej co hraje s kapelou prave hraly na parniku a rikal ze jim to nechtelo nejak moc utahnout aparaturu ze tam 220V je ale ne moc silny. jinak bych se jeste zeptal jestli nevite proc nejezdi vysehrad pry jen stoji zakotveny nekde jsem cetl ze by se mela delat rekonstrukce ale neprislo me ze by na tom byl nejak spatne co chteji opravovat nebo predelavat? nevi nekdo?A jeste bych se zeptal jestli je pravda ze parnik labe mel parni kotel do posledni doby na uhli dokud ho neodstavily ze nebyl predelan na topny olej? ja si nejak matne vzpominam jako kluk co jezdily v jednu dobu parniky ze nekterej prave kouril z komina hodne a ostatni ne a i snad barvu komina ze jeden znich mel cerny komin a ostatni ne jestli si dobre pamatuji nevim uz v jakych to bylo teda letech. dekuji.
parníkář
Středa, 11. listopadu 2020 - 13:37:56  
Neregistrovaný host
Kdy došlo ke změně napájení pomocí elektrocentrály netuším - dříve tam byla Liazka - dnes asi něco modernějšího, jinak "jede" po celou dobu plavby - odběr na lodi je celkem velký - kuchyně, lednice, výčep, dokormidlovací zařízení. Vyšehrad nejezdí nejspíš z ekonomických důvodů, provoz parníku je dražší, než provoz motorové lodi, byla na něm provedena částečná rekonstrukce zadní nástavby, která je teď otevřená, v létě funguje jako restaurace. Labe dojezdilo na uhlí, odstaven byl v roce 1986.
Petr Namestek
Neděle, 15. listopadu 2020 - 19:12:17  
Neregistrovaný host
Zdravim tak dnes jsem si vzal motorku a jel se podivat na parniky na naplavku teda na vysehrahu ta uprava jak jsem videl pro me moc hezka neni je teda fakt ze to ted maji zakryte ale me se zdala ta zadni nastavba co tam byla celkem hezka prave u tohodle parniku byla bych rekl hezky udelana tvarove on to mel vlastne kazdy trosku jinak, byl jsem se podivat a nafotit i torzo drivejsiho vysehradu.


parníkář
Úterý, 17. listopadu 2020 - 09:00:32  
Neregistrovaný host
Vyšehrad chtěli přestavět do podoby v jaké vyjel, ale zůstalo to nějak nedodělané.
Petr Namestek
Úterý, 17. listopadu 2020 - 11:19:21  
Neregistrovaný host
Ja teda koukal po obrazkach jak vypadal vlastne puvodne tak me pride ze byl hodne vysokej dnes by nemohl proplouvat asi pod mostama stou strechou co mel puvodne to byla hladina nizko nebo kde jezdil drive?
parníkář
Úterý, 17. listopadu 2020 - 15:54:48  
Neregistrovaný host
Původně měl jezdit na Labi, ale vlivem válečných událostí skončil v Praze, plachty na střeše byly záhy demontovány, s plachtou mohl jezdit jen mezi Štvanicí a Skochovicemi.
Petr Namestek
Úterý, 17. listopadu 2020 - 20:56:39  
Neregistrovaný host
Celkem bych si rad prohlidl strojovnu a kotel jak to dnes funguje a jak to bylo driv co se zmenilo a tak kam se treba drive davalo uhli dnes tam bude asi nadrz na LTO kolik vlastne sezral takovej parnik uhli kolikrat musely doplnovat uhli na den drive se parniky hodne vyuzivaly asi najezdil za den dost kilometru,pps asi zadne takove prohlidky neumoznuje co? jak vlastne se parnik pripravuje na zimu udrzuje se nejaka teplota aby tam treba nezamrzla voda a neco neprasklo nebo se to vypousti?
parníkář
Středa, 18. listopadu 2020 - 08:31:18  
Neregistrovaný host
Strojovna je docela dobře vidět na parníku Vyšehrad, pokud bude v létě otevřen jako restaurace můžete si ji prohlédnout, pro uhlí každý den nejezdili, co se týká prohlídky, tak zkuste napsat na PPS, třeba vám vyjdou vstříct, voda je na zimu vypuštěna.
Petr Namestek
Pátek, 27. listopadu 2020 - 21:43:12  
Neregistrovaný host
tak jsem zkousel napsat na PPS a do dnes me ani neodepsaly na muj dotaz coz me mrzi.