Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 18. 05. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 18. 05. 2020

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 11. května 2020 - 14:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1870
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"Včetně těch, kteří v jičínských vlacích tráví zbytečně půlpáta resp. sedm minut navíc (dle SJŘ)? To fakt myslíš vážně...?"
Dnes ve vlaku cestující stráví úvratí o pár minut navíc, ale pak ho čeká výstup/přestup v rovině beze schodů, nově to sice zastaví o X minut dříve na nástupišti 9a3/4., ale pak následuje pochod po schodech (jízda výtahem), chůze podchodem a po druhých schodech (druhým výtahem) nahoru, takže celkový časový rozdíl cestujícího nerovná se jízdní době od jičínské výhybky k peronu. Jen aby byly argumenty pohromadě...

Turnov hlavně potřebuje normální staniční zabezpečovací zařízení, to stávající vyrábí největší časová zdržení cestujícím už jen nemožností současných vjezdů dvou protisměrných vlaků.
Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
Pondělí, 11. května 2020 - 14:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 8-2017
Běžný, mobilní cestující nesmí trpět tím, že menšina cestujících z objektivních důvodů potřebuje bezbariérový přístup.

Kde se to dá podepsat?
Pondělí, 11. května 2020 - 15:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10727
Registrován: 4-2003
Peva:Dnes ve vlaku cestující stráví úvratí o pár minut navíc, ale pak ho čeká výstup/přestup v rovině beze schodů, nově to sice zastaví o X minut dříve na nástupišti 9a3/4., ale pak následuje pochod po schodech (jízda výtahem), chůze podchodem a po druhých schodech (druhým výtahem) nahoru, takže celkový časový rozdíl cestujícího nerovná se jízdní době od jičínské výhybky k peronu. Jen aby byly argumenty pohromadě...

Takže jen proto, aby cestující nemusel lézt do podchodu, tak se bude v Turnově od vlaků do/z Jičína do nekonečna úvraťovat [crazy].

Opravdu neskutečné nápady [crazy].
Pondělí, 11. května 2020 - 15:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22143
Registrován: 5-2002
Peva: ale pak následuje pochod...
...kterej jsem tu pár příspěvků nazpátek uvedl v metrech a tedy nezamlčel.
Na sekundy nechť si to každý soudruh přepočte za domácí úkol podle své vlastní rychlosti šíření prostorem.

Jen aby byly argumenty pohromadě...
Když tedy mají být pohromadě, tak je ještě zapotřebí:
1) od toho pochodu podchodem odečíst pochod po peróně, protože se už nejspíš nebude muset stavět excentricky,
2) k té chůzi v rovině je připočíst otáčení hlavou sem-tam jako na tenise a občasné zastavení oranžovým mužíčkem.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 11. května 2020 - 16:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11765
Registrován: 8-2012
Opravdu neskutečné nápady
Ovšem nejlepší je hláška o podchodu jako nositeli pokroku (který chci ukončit kvůli vlastní prdeli, jíž jsou někteří jedinci obzvlášť fascinováni). To je takové budovatelské, ta práce matka pokroku!
電車オタク
Pondělí, 11. května 2020 - 19:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 12-2007
Prostě TH holt musí být v opozici. Když už se shodnu i já s Hajným, tak to o něčem svědčí

Já se zase v tomto shoduji s TH. Tudíž to opravdu o něčem svědčí. Minulý rok jsem přestupoval na bus a při zpoždění Semilského draka 35 min (doba na přestup 38 min) jsem byl fakt rád, že tam podchod není. Dále na podzim jsem tam přestupoval se skupinou 25 lidí. ostrý přestup, lidi unaveni z hor a s krosnami. Vlakem jsme se najezdili deseti tisíce kilometrů a byli jsme fakt rádi, že alespoň tentokrát žádná podchodová opičárna není.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pondělí, 11. května 2020 - 20:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22148
Registrován: 5-2002
TH: nejlepší je hláška o podchodu jako nositeli pokroku
Kdepak, nejlepší hláška je podchodu jakožto novodobém Armagedonu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 11. května 2020 - 21:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9611
Registrován: 5-2002
Já zkusím taky přispět svou troškou do mlýna, byť v Turnově se denně nevyskytuji a pokud jsem se tam vyskytoval, tak zpravidla v čele vlaku [lol].

Nevím, kdo všechno z diskutérů si pustil záznam ze zastupitelstva města Turnov, když o tomto rozhodovalo?

Za zcela zásadní totiž považuji, že žádná z variant neobsahovala ponechání současného prostorového uspořádání nástupišť.
U centrálního přechodu byla nástupiště přesunuta na jednu stranu od něj, což zastupitelstvo vyhodnotilo jako nedobré z důvodu častého spuštění závor na přechodu z důvodu příjezdů vlaků a tedy prakticky vynuceně rozhodovalo o variantě podchodové a to s výhradami na délku přestupů, pokud vlaky nebudou stát u jednoho nástupiště.

V projektu za 1 - 2 mld. Kč pak chápu, že když nezůstane zachováno prakticky nic, že pak mohou vyjít i podchody s výtahy, protože varianta Bez projektu by zůstala s tou tragickou zabezpečovačkou (aneb: Zvedněte ruku vy, kteří jste proti zvýšení bezpečnosti) --> budete se divit, i toto jinými slovy v tom záznamu najdete...

Základem je samozřejmě rekonstrukce zhlaví stanice a kompletní zabezpečovačky, na čemž se asi všichni shodneme a ani já to nezpochybňuji. Jenom doufám, že nové kolejové uspořádání bude koncipováno tak, aby hlavní přestupní směry mohly být vždy u jednoho nástupiště a současně mohl být využit benefit zvýšení hlavně vjezdových rychlostí vlaků při jízdě do stanice.

Současně nevidím možnost, jak změnit provozní koncept tratě 511 HK - Ost - Tu jinak, než že zrychlením provozu budou moci tyto vlaky přijet dříve a odjet později, ale bez vlivu na vlaky ostatní.

Mrzí mě, že v databázi projektů jsem projekt přestavby Turnova nenalezl, což mě velice překvapilo. Nebyl nám pravděpodobně zaslán k vyjádření. Byl bych nyní o dost chytřejší.
Ešus
Pondělí, 11. května 2020 - 22:28:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 471
Registrován: 9-2013
výstup/přestup v rovině beze schodů, nově to sice zastaví o X minut dříve na nástupišti 9a3/4., ale pak následuje pochod po schodech (jízda výtahem), chůze podchodem a po druhých schodech (druhým výtahem) nahoru
Navážu na to, co jsem popsal. Běžnému, mobilnímu cestujícímu ty schody vadit nebudou, protože je lepší ztratit cca 20 sekund na schodech než 7 min úvraťováním. PRM holt využijí výtahy, ale za nějaké 3 min (nebo jak dlouho se čeká při přestupu na sousední ostrov) se to zvládnout dá. Za předpokladu normálních výtahů, samozřejmě, a ne těch paskvilů, co jsou v Pardubicích a Chocni. V Pardubicích jsem jednou na přestupu s kočárkem strávil skoro 10 min "v systému" a od držení tlačítek mě už bolel palec. Následně mi ujel vlak na HK, protože těch 400 m po prvním nástupišti za půl minuty prostě nedám... Po tomto zážitku s přivoláváním plošin jsem se zařekl, že v Pardubicích už PRM výbavu používat nebudu, protože na to by musel mít člověk aspoň 15 min čas.
Pondělí, 11. května 2020 - 22:50:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10223
Registrován: 4-2003
Já se zase v tomto shoduji s TH. Tudíž to opravdu o něčem svědčí.

To svědčí o tom, že se s ním v tomto tématu názorově shodujete. [proud][lol][biggrin]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 12. května 2020 - 01:01:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22150
Registrován: 5-2002
PŠ: aby hlavní přestupní směry mohly být vždy u jednoho nástupiště
Tomu by současný druhý perón v poloze mezi 1. a 5. kolejí celkem vyhovoval - s podchodem dokonce mohou být vlaky vstřícně naproti sobě (kdežto s centrálem by vyšly protisměrné vlaky na vzájemně opačné strany přechodu, a to ještě za předpokladu, že by na té maloskalské straně nějakej perón byl).
Jenomže pak by zase nastal řev, že ani ty vlaky, co by mohly jezdit k baráku, k němu kvůli přestupu nejezděj´ (viz Jaroměř)...
Mimochodem, prapůvodně nebyla 5. kolej zapojená do 7. koleje, ale přes 3. kolej do 1. koleje. Aspoň tohle se v průběhu času změnilo k lepšímu.

Úpa: lidi unaveni z hor a s krosnami
Ciwe, to teda musely ty hory bejt napočítaný pěkně naknop, když po pár stovkách metrů převýšení na túře jsou nějaký cca čtyři metry kruciální problém. Asi by sis měl poznamenat, že po postavení podchodu to bude chtít přibalit tři rozinky nebo dvě křížaly navíc.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 12. května 2020 - 01:03:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9616
Registrován: 5-2002
Nadhodím vějičku pro "dnešní" diskuzi...

Co byste říkali řešení, kdy bude úrovňový přechod již od koleje 23 až ke staniční budově žst. Turnov?

Pojízdná lešení budou jezdit na koleje 29 - 43 a ty se upraví tak, aby se tam jako kdysi dalo objíždět.

Pro Mn směr Malá Skála zůstane 380 metrů staniční koleje. Pamatuje někdo, že by tam jelo něco delšího v posledních pěti letech?
Úterý, 12. května 2020 - 01:07:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9617
Registrován: 5-2002
ad Hajnej Tomu by současný druhý perón v poloze mezi 1. a 5. kolejí celkem vyhovoval - s podchodem dokonce mohou být vlaky vstřícně naproti sobě (kdežto s centrálem by vyšly protisměrné vlaky na vzájemně opačné strany přechodu, a to ještě za předpokladu, že by na té maloskalské straně nějakej perón byl).

Znáš to z pohledu cestujícího o mnoho stupňů lépe.

Zkoušel jsi se zamyslet nad řešením nechat nástupiště a řešit hlavně zhlaví a zabezpečovačku? Nenápadně předpokládám, že v Turnově fakt ETCS neé...
Úterý, 12. května 2020 - 01:10:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 7-2017
Právě jsem se vrátil ze zahrádky, sice to bylo chvílemi o život,a taky bych rád nadhodil.
Kde je Jíťa? Je pravda že je těhotná?
Úterý, 12. května 2020 - 01:19:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9618
Registrován: 5-2002
Kde je Jíťa? Je pravda že je těhotná?

Jste si asi spletl téma.

Jíťa, obzvláště těhotná by se měla vyskytovat v Kočkách...
Úterý, 12. května 2020 - 01:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22151
Registrován: 5-2002
PŠ: Zkoušel jsi se zamyslet nad řešením nechat nástupiště a řešit hlavně zhlaví a zabezpečovačku?
No nástupištěma bych nehejbal tak jako tak (pokud by prošla 4,75 m osovka). Ze zabzař doufám konečně dostane motor i V31 a skupinová návěstidla se změní na individuální.
Pokud jsou hlavními přestupním směry od/do Prahy a od/do Liberce, tak ty se u jednoho perónu do rovnýho sjedou už dnes.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 12. května 2020 - 01:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9620
Registrován: 5-2002
Ze zabzař doufám konečně dostane motor i V31 a skupinová návěstidla se změní na individuální.

To nějak nepobírám :-(

Už mi to docvaklo. Ty se domníváš, že by někdo odkýval instalaci neúplné zabezpečovačky u komplexní přestavby stanice?

Pokud jsou hlavními přestupním směry od/do Prahy a od/do Liberce, tak ty se u jednoho perónu do rovnýho sjedou už dnes.

A jsou to opravdu ty správné směry?

Koukal jsi na NJŘ?



(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Úterý, 12. května 2020 - 09:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10734
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Nadhodím vějičku pro "dnešní" diskuzi...

To je velice dobrá vějička.

Co byste říkali řešení, kdy bude úrovňový přechod již od koleje 23 až ke staniční budově žst. Turnov?

A musí být v Turnově tolik kolejí, že vlaky od Jičína budou jezdit stále až na kolej č.23?
Nešlo by to trochu blíž k budově?

Pojízdná lešení budou jezdit na koleje 29 - 43 a ty se upraví tak, aby se tam jako kdysi dalo objíždět.

Toto mne také napadlo, už jsem to tu před několika lety uváděl. Jen s tím rozdílem, že jsem je zapojil do tratě na Jičín jako to bylo kdysi, aby byly od Jičína průjezdné jak na Liberec, tak i na Prahu.

Pro Mn směr Malá Skála zůstane 380 metrů staniční koleje. Pamatuje někdo, že by tam jelo něco delšího v posledních pěti letech?
Úterý, 12. května 2020 - 11:14:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22153
Registrován: 5-2002
PŠ: Ty se domníváš, že by
Nedomnívám. Jenom mi hlava nebere, proč ta V31 nemá motor už dnes...

Koukal jsi na NJŘ?
Koukal. Máš na mysli případ, že by byl přestup z Jičínky zajímavější, než mezi ostatními tratěmi...?

Bram: Nešlo by to trochu blíž k budově?
Nijak významně ne, pokud by to nemělo být za cenu atypických křižovatek (něco jako bylo v Plzni) a zkrácení nákladních kolejí.
Něco podobného bylo v Chocni a zbavili se toho právě zřízením 3. perónu. Tam tím ale zabili hned víc much jednou ranou, protože si to vysloveně říkalo o podchod pod celým nádražím (z pohledu od staniční budovy je tam město za nádražím, kdežto v Turnově tomu tak není).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 12. května 2020 - 12:07:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10735
Registrován: 4-2003
Hajnej:Nijak významně ne, pokud by to nemělo být za cenu atypických křižovatek (něco jako bylo v Plzni) a zkrácení nákladních kolejí.

Tři dlouhé nákladní koleje by šlo udělat z dnešních 33, 35 a 37 v místech bývalého místního nádraží trati do Jičína. Byly by dlouhé cca 600 metrů, což by snad mělo stačit. Obdobně to uvažuje i Petr Šimral.

Proto jsem uvažoval o přisunutí kolejí pro trať do Jičína blíž k budově...
Úterý, 12. května 2020 - 13:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9622
Registrován: 5-2002
Proto jsem uvažoval o přisunutí kolejí pro trať do Jičína blíž k budově...

Ono by to asi šlo. Nechat dvě koleje pro nákladku směr Hrubá Skála (od přechodu na zhlaví cca 350 metrů) a pak perón s přechodem. To by nevyžadovalo žádné speciální výhybkové konstrukce.

Ale dával jsem do map měření délky jičínského nádraží a tam se mi to na 600 metrů moc nezdá a to by tam alespoň něco mělo být 740 metrů...
Úterý, 12. května 2020 - 14:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22154
Registrován: 5-2002
Bram: Tři dlouhé nákladní koleje by šlo udělat z dnešních 33, 35 a 37 ... byly by dlouhé cca 600 metrů, což by snad mělo stačit.
Moment, trochu se v tom ztrácím. To jako že by z pěti čistě nákladních kolejí 13-21 zbyly jen dvě a mezi dnešní 17. a 21. kolejí by byl perón, dostupný od obou Skal?
Pokud ano, tak by to by woko jít mohlo - a vůbec by to nebylo špatné! Dokonce i se současným západním zhlavím by to docela pěkně fungovalo: ze 17. koleje se už totiž dá odjíždět nezávisle na tom, co se děje na druhé půli kříže 44/47+45/48.
Snad jen bych použil koleje 29-33, protože ty by šlo náhradou angličana 100ab dvojitou spojkou oddělit od posunu na kolejích 35-43.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 12. května 2020 - 14:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9372
Registrován: 5-2007
A čo tak ušetrené peniaze za nepostavenie podchodu (= neprekopanie celého nádražia) použiť na postavenie "spojky" tak, aby vlaky od Jičína prišli na nádražie bezúvraťovo z opačnej strany? [kladivo]

(nad úvahou o prejednateľnosti a cene takéhoto zámeru som samozrejme nestrávil ani sekundu [proud])

https://mapy.cz/s/rejecukozu
Úterý, 12. května 2020 - 14:43:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22155
Registrován: 5-2002
PŠ: Nechat dvě koleje pro nákladku směr Hrubá Skála (od přechodu na zhlaví cca 350 metrů) a pak perón s přechodem.
Jestli myslíš Malou Skálu, tak mi to vyšlo přibližně taky tak (při troše "kouzlení" se zapojením kolejí až co nejdál).

To by nevyžadovalo žádné speciální výhybkové konstrukce.
Pak už ne. Ale neměl jsem odvahu vám sahat na nákladní koleje... [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 12. května 2020 - 14:44:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3102
Registrován: 7-2005
Jo, kdyby nedorazila hospodářská krize a pak velmi rychle válka, mohl Turnov mít zastřešené peróny s podchody alá Česká Třebová už zhruba od roku 1935 a nebo 1941. Tak se to trochu posunulo.....
Úterý, 12. května 2020 - 14:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22156
Registrován: 5-2002
Asdf: obávám se, že tohle řešení slučuje nevýhody všech uvažovaných i zatím neobjevených alternativ:
- šílené martyrium s projednáváním pozemků,
- hrozí zabití výtažné koleje "racionálním" využitím její trasy,
- a furt jezdíme jen k jedné hraně (na 11. kolej)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 12. května 2020 - 15:28:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3578
Registrován: 5-2002
PŠ: Obecně mám ten názor, že než zoufale vyrábět za cenu XY problémů koleje 800+ metrů tam, kde doteď bylo nádraží celkově kratší, je lépe udělat novou výhybnu kus vedle. Což kromě toho, že umožní provoz dlouhých vlaků, zároveň zvyšuje kapacitu.
Úterý, 12. května 2020 - 15:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9625
Registrován: 5-2002
PŠ: Obecně mám ten názor, že než zoufale vyrábět za cenu XY problémů koleje 800+ metrů tam, kde doteď bylo nádraží celkově kratší, je lépe udělat novou výhybnu kus vedle. Což kromě toho, že umožní provoz dlouhých vlaků, zároveň zvyšuje kapacitu.

Obecně bych s Tebou i souhlasil, ale v případě Turnova a převažujícím směru nákladní dopravy MB - TU (úvrať) - LI by to asi nešlo.
Úterý, 12. května 2020 - 15:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9626
Registrován: 5-2002
ad Hajnej Pak už ne. Ale neměl jsem odvahu vám sahat na nákladní koleje...

Tuto odvahu mají jiní, neboj. A nedá se zachránit zdaleka všechno. Kolotoč se musí točit, protože kdyby se zastavil, tak to není kde odstavit, jak právě nyní vidíme...

mezi dnešní 17. a 21. kolejí by byl perón, dostupný od obou Skal?

To jsi to o dost vylepšil, to mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo být zapojeno od obou Skal. [ok]
Úterý, 12. května 2020 - 16:07:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2454
Registrován: 12-2009
Hajnej: Domnivam se, ze spojka 11 -) 7 +5 by nebyl za tim X zadny problem... Je tam mista pred vyhybkou ze sedme na patou docela dost...

Je to jen na telefonu v rychlosti, tudiz kvalita 0va..

Edit: Tak obrázek pošlu později, telefon odmítá spolupracovat...

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 12. května 2020 - 16:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10737
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Obecně bych s Tebou i souhlasil, ale v případě Turnova a převažujícím směru nákladní dopravy MB - TU (úvrať) - LI by to asi nešlo.

Sice to není na mne, ale dovolil bych si převažující nákladní dopravu MB - LI vést mimo Turnov tudy: https://mapy.cz/s/mojujenuhe

Je otázka, zda taková spojka by byla projednatelná, ale jelikož by šlo o omezení zajíždění nákladních vlaků do Turnova, tak snad ano, vždyť by to fungovalo stejně jako silniční obchvat [wink].

Pak by to ještě chtělo prodloužit žst. Příšovice na 800 metrů a bylo by to. Prostě samá pozitiva a jistoty [proud].

Hajnej:Moment, trochu se v tom ztrácím. To jako že by z pěti čistě nákladních kolejí 13-21 zbyly jen dvě a mezi dnešní 17. a 21. kolejí by byl perón, dostupný od obou Skal?

Ano [wink].

Pokud ano, tak by to by woko jít mohlo - a vůbec by to nebylo špatné! Dokonce i se současným západním zhlavím by to docela pěkně fungovalo: ze 17. koleje se už totiž dá odjíždět nezávisle na tom, co se děje na druhé půli kříže 44/47+45/48.

Prostě jsem oprášil jeden ze starších nápadů a jsem rád, že se líbí [wink].


Snad jen bych použil koleje 29-33, protože ty by šlo náhradou angličana 100ab dvojitou spojkou oddělit od posunu na kolejích 35-43.

Podrobně jsem si to nerozkresloval, na to nemám bohužel čas [sad]. Špatné by to ale vůbec nebylo, naopak [wink].

Ty tři dlouhé koleje na bývalém místním nádraží v Turnově jsem uvažoval hlavně jako provizorium do výstavby výše uvedené spojky mimo Turnov a pak časem po nějakém vylepšení trati Hradec Králové - Jičín - Turnov i pro eventuální provoz nákladních vlaků na této trati. Prostě aby to bylo i s výhledem do budoucna [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 12. května 2020 - 16:28:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9628
Registrován: 5-2002
Sice to není na mne, ale dovolil bych si převažující nákladní dopravu MB - LI vést mimo Turnov tudy:

Obávám se, že spojka nebyla v zadání a na zastupitelstvu se mluvilo o 1 - 2 miliardě, ne o deseti až dvanácti :-)
Úterý, 12. května 2020 - 16:31:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10738
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Obávám se, že spojka nebyla v zadání a na zastupitelstvu se mluvilo o 1 - 2 miliardě, ne o deseti až dvanácti :-)

Však ta spojka je brána jako výhled, na který čas nedozrál. Bohužel...[sad].
Úterý, 12. května 2020 - 16:49:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22158
Registrován: 5-2002
PŠ: to mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo být zapojeno od obou Skal
A mě zas nenapadlo, že se dají ty tři nákladní koleje přestěhovat do ranžíru (= de facto částečně resuscitovat jičínské nádraží).
Docela poučné je porovnání Turnova na lms.cuzk.cz, je tam hezky vidět, jak se někdy během války proměnil.

Bram: jsem rád, že se líbí
Jo, tady jsme si porozuměli hned tři (včetně PŠ). Že by takto působil blízký Český ráj...? [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 12. května 2020 - 16:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3580
Registrován: 5-2002
Obecně bych s Tebou i souhlasil, ale v případě Turnova a převažujícím směru nákladní dopravy MB - TU (úvrať) - LI by to asi nešlo.
Mohla by být za Turnovem. Nebo by se po spočítání, kolik taková dlouhá kolej "v rámci stanice" vlastně stojí, postavila raději rovnou ta spojka mimo Turnov. [happy]
Úterý, 12. května 2020 - 21:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13486
Registrován: 8-2004
Honnzok:
Současný stav je trochu o hubu.
Naprostý souhlas.
T_._H_.:
"A cože to "nastavení" funguje třeba ve Znojmě, Staré Pace, Tanvaldu?"
A opravdu funguje stejně? Já tedy vidím v Turnově při stávajícím stavu tři vlaky ve skupině, které jedou skrz a musí přes přechod. Ani v jedné z vyjmenovaných stanic tomu tak není.
T_._H_.:
"Já jsem prostě toho arci nesměrodatného názoru v nesouladu s teoretickými megalomany a betonáři, že jde o zhoršení, protože nádraží a přístup na perón má především být "user-friendly" pro cestujícího. To znamená minimalizace změn úrovní"
Když bych přistoupil na tento (Váš obvyklý) styl diskuze, pak bych musel předpokládat, že požadujete přechody také třeba na hlavních nádražích v Ostravě, Brně nebo Olomouci.
T_._H_.:
"Zároveň není pravda, ... že to nedovoluje dopravní technologie (nějaké "dlouhé" osobáky jsou v Turnově dávno minulostí, zrychlení celé stanice přinese samotná modernizace zabzař, nad obsazením kolejí se dá přemýšlet a ne stavět vlaky pro nejsilnější přestupní relaci křížem přes celé nádraží) atd."
... tvrdí dopraní ignorant T.H. Protože kdyby nebyl ignorant, tak by tušil, že dopravní technologie není jen o délkách vlaků a nepsal by tu další podobné nesmysly.
Chcete nestavět vlaky křížem přes celé nádraží a přitom horujete za úrovňové přístupy, které determinují obsazení kolejí ne podle přestupů ale podle pořadí vjezdů a odjezdů. Tvrdíte, že zrychlení přinese modernizace zab. zař., ale horujete pro úrovňové přístupy, které povedou k více křížným vzájemně se rušícím a pomalým jízdám ve zhlavích. Opíráte se o zábradlí a přitom tu horujete za nádraží typu Stará Paka, kde snaha o alespoň nějaké zlepšení bezpečnosti vedla k řadě jednostranným nástupištím. Další podobný příklad je Raspenava (další oblíbený terč pro zábradlobijce).
T_._H_.:
"Tohle jsem si dovolil říct, u toho zůstanu"
To můžete. Můžete zůstat třeba také u zeleného sluníčka. Ale nic z toho pro nikoho dalšího neplyne.
Ešus:
"Stavět poloostrovy, aby je pak někdo musel střežit, je fakt nesmysl."
Souhlas.
Peva:
"Turnov hlavně potřebuje normální staniční zabezpečovací zařízení, to stávající vyrábí největší časová zdržení cestujícím už jen nemožností současných vjezdů dvou protisměrných vlaků."
Viz reakce na T.H. - nové zab. zař. není zárukou současných cest, pokud se stanice zmrší nutností skládat vlaky za sebe podle přístupu cestujících u budovy a ne podle koliznosti cest na zhlavích.
Petr_Šimral:
"Nenápadně předpokládám, že v Turnově fakt ETCS neé..."
Předpokládáte bohužel špatně.[crazy][crazy][crazy]
Bram:
"Tři dlouhé nákladní koleje by šlo udělat z dnešních 33, 35 a 37 v místech bývalého místního nádraží trati do Jičína. Byly by dlouhé cca 600 metrů,"
Ze zadních kolejí směr Jičín se 600 m rozumně dostat nedá, bohužel [sad] - leda nahradit přejezd nad Perchtou mimoúrovňovým křížením a zřejmě též rozšířit most přes Koškovu.

Výhledový Turnov: vnější-2.-1.-ostrov s jazykem-5.-7.-9.-11.-ostrov-13.-15.-17. 2.-11. zapojeny směr MS, 11.-17. směr HS (11. tedy na oba směry).
Počet a délka kolejí pro nákladku dle požadavku nákladních dopravců - mj. proto 7. a 9. jak jsou, poněvadž dlouhé koleje pro úvratě směr Jičín by byly drahé.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 12. května 2020 - 21:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9634
Registrován: 5-2002
ad Hroch: Když bych přistoupil na tento (Váš obvyklý) styl diskuze, pak bych musel předpokládat, že požadujete přechody také třeba na hlavních nádražích v Ostravě, Brně nebo Olomouci.

Sice je to na T.H., ale dovolím si zareagovat.

I já jsem za řešení nádraží tak, aby měly pro cestující co nejméně výškových metrů. Z Mostu mě jímá hrůza.

V Turnově všechny vlaky zastavují a nejsou nijak dlouhé. Nikdo asi nemyslel (já určitě ne) nezabezpečený přechod dnešní, ale přechod zabezpečený.

Argument Ostravou či Olomoucí považuji za pro Vás nehodný. Na rozdíl od Turnova je tam množství projíždějících vlaků velmi nemalé.

Argument Brnem os.n. taktéž, tam jsou podchody kvůli konfiguraci terénu, hustotě provozu a množství cestujících velice vhodné, byť je tam rychlost o dost nižší než v novém Turnově.

Ad ETCS: No, je tam sice jedna trať, kde se dá uvažovat o rychlosti vyšší jak 100 km/h, ale to je přesně o tom, co se mi nelíbí.

Zrekonstruuji kousek tratě na rychlost vyšší jak 100 km/h a tím tam musím dát ETCS a hned začnu nutit všechny, že si to musí zcela zbytečně taky pořídit. Nešlo by ho ukončit před Turnovem jako je to Brně jak od Blanska, tak od Modřic? Zrovna minulý týden jsme tam fikli návěstidlo s lokomotivou s plně funkčním ETCS pouze proto, že pilotní projekt Kolín - Lanžhot jaksi neobsahuje Brno [sad].
Úterý, 12. května 2020 - 22:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3582
Registrován: 5-2002
Takže při přestupu z prvního ostrova na Jičín to bude podchodem pod 4 kolejemi, tj. žádné "dlouhé pochodové cvičení".
Ešus
Středa, 13. května 2020 - 00:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 9-2013
Pokud jednou bude výhradní provoz ETCS v Praze i Pardubicích (a třeba i Hradci, až se zdvoukolejní 020), velká část vlaků jezdících do Turnova tak jako tak bude muset být ETCS vybavena.

Raspenava (zejména) a Frýdlant v Čechách jsou naprosto odstrašující příklady rekonstrukce, jejímž výsledkem je sice předpisové nádraží, ale pro cestujícího naprosto pitomě uspořádané. Zlatě ten velký poloostrov vzor Smržovka. Doufám, že Raspenava se už nebude opakovat - podobně jako ty šikmé chodníky v Ústí n. O. a Dolních Beřkovicích.
Středa, 13. května 2020 - 10:41:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22162
Registrován: 5-2002
Hroch: Výhledový Turnov: vnější-2.-1.-ostrov s jazykem-5.-7.-9.-11.-ostrov-13.-15.-17.
Chápu správně, že jazyk bude mezi 1. průběžnou a 3. kusou kolejí? A ta 3. kusá bude na které straně? Na západní?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 13. května 2020 - 16:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 5-2012
742 331 + 742 226 v Prachovicích v osobním nádraží
Středa, 13. května 2020 - 21:34:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13491
Registrován: 8-2004
Petr_Šimral:
"Z Mostu mě jímá hrůza."
Mne také.
Petr_Šimral:
"Argument Ostravou či Olomoucí považuji za pro Vás nehodný."
Psal jsem také, cit. Když bych přistoupil na tento (Váš obvyklý) styl diskuze. Aneb jak se do lesa volá...
Petr_Šimral:
"Nešlo by ho ukončit před Turnovem jako je to Brně jak od Blanska, tak od Modřic?"
Zatím snad "jen" příprava. I to ale má jistá negativa třeba v polohách návěstidel.
Petr_Šimral:
"Nikdo asi nemyslel (já určitě ne) nezabezpečený přechod dnešní, ale přechod zabezpečený."
1) T.H. psal, že jakékoliv překopání stávajícího stavu je zhoršení.
2) I pro zabezpečený přechod zůstává většina argumentů stran omezení skládání vlaků, křížných (nesoučasných) jízd a nízkých rychlostí ve zhlavích v platnosti.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 13. května 2020 - 21:41:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13492
Registrován: 8-2004
Ešus:
"Raspenava (zejména) a Frýdlant v Čechách jsou naprosto odstrašující příklady rekonstrukce,"
To si tedy nemyslím. Na rozdíl od toho Turnova v těchto případech není úrovňový přístup za realizované konfigurace nijak omezující.
Hajnej:
"A ta 3. kusá bude na které straně? Na západní?"
Ano. Od Sychrova/Příšovic.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 14. května 2020 - 12:58:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1513
Registrován: 1-2011
Pátek, 15. května 2020 - 11:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11774
Registrován: 8-2012
pak bych musel předpokládat, že požadujete přechody také třeba na hlavních nádražích v Ostravě, Brně nebo Olomouci
Já na váš obvyklý styl diskuze s těmito podsuny a ad-absurdum argumentací nepřistoupím, takže fakáč.
電車オタク
Pátek, 15. května 2020 - 18:16:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10781
Registrován: 4-2003
T. H.:Já na váš obvyklý styl diskuze s těmito podsuny a ad-absurdum argumentací nepřistoupím, takže fakáč.

Jojo, Hroch s podsuny a ad-absurdum argumentací útočí i na mne. Na to je fakt asi nejlepší fakáč. Ostatně teď se ze mne Hrochovými podsuny a ad-absurdum argumentací stal stal z podporovatele odboček dělících dlouhé traťové úseky jejich úhlavní nepřítel [proud].
Pátek, 15. května 2020 - 21:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22169
Registrován: 5-2002
TH: Já na ... styl diskuze s těmito podsuny a ad-absurdum argumentací nepřistoupím
No, máš pravdu, že technicky vzato to už opravdu nejde...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 16. května 2020 - 07:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11776
Registrován: 8-2012
(Upřímně: Taky dost často seru Hajného nesprávnými názory a nedostatkem obdivu.)
電車オタク
Neděle, 17. května 2020 - 11:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 4-2013
Na idosu jsem si všiml u rychlíku zmínku, že ode dne vyhlášení lze na tarif IREDO dojet do Kolína.

Odkdy to bude? Nevíte někdo?

Nebo to možné i do Poděbrad rychlíkem od Hradce?
Neděle, 17. května 2020 - 18:23:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 4-2004
Taky dost často seru Hajného nesprávnými názory a nedostatkem obdivu apod.

Jo, pánové, moc toxický hezký prostředí jste si tu udělali. Jen sem kvůli tomu píše čím dál míň lidí.
Pondělí, 18. května 2020 - 00:32:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22171
Registrován: 5-2002
TH: dost často seru Hajného nesprávnými názory a nedostatkem obdivu
Mně se hrozně líbí, jak projektuješ do druhých své vlastní mindráky v domnění, že tím u nich vznikne slabé místo, do kterého se pak budeš moci citelně trefovat. Jenže takhle to nefunguje a akorát se tím odkopáváš.
Zcela upřímně: kdyby mě obdivoval někdo jako Ty, byl by to pro mě signál, že bych se nad sebou měl vážně zamyslet...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 18. května 2020 - 06:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11789
Registrován: 8-2012
Zcela upřímně: Kdyby to nebyla pravda, využil bys v pátek večer jedinečné příležitosti jednoduše mlčet (a zůstat filozofem [crazy]), nikoli podniknout další úplně zbytečný ad-personam útok, čemuž jsi prostě nedokázal odolat.
電車オタク
Pondělí, 18. května 2020 - 09:12:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 7-2017
Turnov a podchody.
Vidím zde ještě jeden problém, a tím je spodní voda.
Stačilo vidět hloubení základů pro sousední terminál. (Případně pamětníci budování protileteckých bunkrů v prostorách nádraží a topírny). Cca ve dvou metrech se objevila voda. Ano i podchod se nechá odvodnit přečerpáváním do výše položené kanalizace, nebo hlubokým výkopem pro novou odvodňovací kanalizaci směrem k Jizeře nebo nově zrekonstruovanému "přepeřskému podjezdu".
Osobně jsem přesvědčen, že toto téma patří do diskusní skupiny o něco níže.
Pondělí, 18. května 2020 - 11:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 11-2009
mirek55: proč se všude bazíruje na podchodech? Nebylo by lepší zbudovat nadchod?
Pondělí, 18. května 2020 - 11:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9383
Registrován: 5-2007
Paul2no: Podchod je oproti nadchodu prakticky polovica schodov.
Pondělí, 18. května 2020 - 12:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11790
Registrován: 8-2012
Nebylo by lepší zbudovat nadchod?
Ne - s nadchodem máte "podlahu" zhruba v sedmi metrech nad temenem kolejnice, s podchodem tak čtyři metry pod ní = menší "ztracené výšky" pro uživatele.
P.S. V Turnově není potřeba zbudovat ani jedno.
電車オタク
Pondělí, 18. května 2020 - 15:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22173
Registrován: 5-2002
TH: podniknout další úplně zbytečný ad-personam útok
Ale houbeles. Prostě mi to, že mistr podsuvů vytýká jinému podsouvání, přišlo poněkud chucpe.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 18. května 2020 - 16:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 7-2017
Roku 1903 zbudovala na vlastní náklady místní dráha Jičín - Turnov ocelovou lávku k svému nádraží východně od dnešní nové staniční budovy. Údajně bylo i počítáno s využitím pro případná ostrovní nástupiště na společném kolejišti SNDVB a TKPE (BNB).
Po dostavění nové nádražní budovy v Turnově (1905) se uvažovalo při úpravách kolejiště í s postavením podchodů a peronizací ala Liberec. Bohužel k tomu nedošlo. Důvodů bylo několik. Spodní voda, což již píši výše, zestátnění SNDVB, Sarajevo a jeho následky. Po zestátnění (1908) bylo rozhodnuto zajíždět úvratí na nádraží přes přepeřské zhlaví, což bylo jediné spojení místní dráhy s Turnovskou stanicí. Dnešní spojka na 23 staniční kolej byla zbudována podstatně později (1942) po rozšíření kolejiště na bývalé pozemky výtopny TKPE. Od roku 2002 se nechalo z 23 jet k hlavní nádražní budově také přes maloskalské zhlaví.
Nakonec bylo rozhodnuto o snesení této lávky pro její špatný stav a drahou údržbu (2009). Hodně ji využívali pěší jako zkratku do města, místo ulice Nad Perchtou.

Přepeřská spojka. O její výstavbě bylo již mnohokrát uvažováno. Druhá světová válka, pak po roce 1960, následně po okupaci 1968. No a docela nedávno kolem roku 2009.
Pondělí, 18. května 2020 - 20:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13502
Registrován: 8-2004
Hajnej:
Jj, vlastní medicína pánům nechutná.

mirek55:
"Od roku 2002 se nechalo z 23 jet k hlavní nádražní budově také přes maloskalské zhlaví."
Asi proto jsem jel na Jičín přes maloskalské zhlaví už v roce 1995...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 18. května 2020 - 21:07:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 3-2018
Taky se mi zdá, že ty letopočty nějak nesedí