Diskuse » Archiv 2019 » Automobily, lodě a letadla » Říční nákladní (Cargo) plavba předcházející | další

Říční nákladní (Cargo) plavba

dolů
   autor příspěvek
1960
Neděle, 03. února 2019 - 16:03:14  
Neregistrovaný host
Dusanh:

Pro ty, kdo mají pocit, že by to přece v žádném případě nemohla vyřešit stavba nějakého (dalšího) vyrovnávacího stupně, je určena tato úloha:
Nádrž o objemu 10 l napustíme vodou. (doplňující poznámka - v praxi to může znamenat třeba v období tání sněhu apod.) Potom v ní budeme udržovat poměr, kdy z nádrže odteče každou sekundu půllitr a zároveň každou sekundu půllitr přiteče. Jak dlouho vydrží voda v nádrži?
1960
Neděle, 03. února 2019 - 16:37:21  
Neregistrovaný host
Dusanh (a mnozí jiní):

Po přečtení z Vašeho příspěvku z 28. ledna, k čemu ještě řeknu, že ani já v žádném případě nejsem přívržencem oné osoby, jíž nemůžu sám přijít na jméno a jíž označujete gastronomickou delikatesou - napadá mě něco jako anketní otázka. ODPOVÍDAT NA NÍ VEŘEJNĚ NENÍ TŘEBA a pokud máte tu potřebu, tak ty odpovědi nenáleží sem, ale do zcela jiných vláken. Stačí odpovědět pouze sám sobě. Tu otázku nepovažujte jen v rámci názoru na konkrétní státníky, vodní koridor D-O-L nebo stav vodní dopravy v ČR. Ta otázka: Jste spokojeni se celkovým stavem dopravy a dopravní infrastruktury na území ČR? Pokud ano, proč? Pokud ne, co Vám kde vadí a jak byste si představovali, že by se měli různé úpravy, případně přechod na zcela jiný systém odvíjet. Co vám nevyhovuje a jak byste to změnili?. Odpovídat veřejně nemusíte. Ale prosím zamyslete se a pokud možno z vlastní hlavy a při načerpání skutečných faktů a nenechte se prosím ovlivňovat faktory typu "Franta v hasičárně včera říkal" a "Všechny je to štve". Nejste-li si jisti, neseďte jen u televize a počítače, jděte ven, udělejte si jednodenní dopravní výlet, rozhlédněte se při tom okolo sebe, dívejte se a zkuste si něco z toho pamatovat. A ještě prosím - zamyslete se nad tím, pokud možno, ne jen čistě z vlastního úhlu pohledu, ale i z jednotlivých pohledů ostatních údů pohybujících se po dopravních cestách. A nezapomeňte si přidat porovnání k jiným státům. A tu odpověď, kterou si nechte pro sebe, prosím ponechte politicky neutrální a nepřizpůsobujte žádnému z vašich názorů a míře sympatií na jednotlivé politické strany, k nímž buďto tíhnete nebo netíhnete. Mějte na paměti: Politika musí být prostředek, nikoliv cíl.


A teď, jen čekám, kolik od Vás dostanu jmen. Podotýkám, že to je zbytečné, protože se sem koukám tak jednou za tři roky a pak už to nebude mít význam.
1960
Neděle, 03. února 2019 - 17:34:08  
Neregistrovaný host
A ještě - nevím, kde jste přišel na tu úlohu s desetilitrovou nádrží, ale dovolím si podotknout, že nádržka toaletního rezervoáru funguje principiálně na zcela opačné vodohospodářské úloze a sice nadržet pomalu a dlouhodobě přitékající vodu pro období, kdy je potřeba docílit krátkodobě průtoku o hooodně vyššího. Namísto toho úlohou vyrovnávacího stupně někde pod VD Kořensko by bylo naopak žádáno v období zvýšených (období tání nebo dešťů) nebo normálních průtoků (vyšší hranici normálního průtoku přiblížit k dolní hranici) zadržet vodu pro kratší období, kdy by jinak dostatek nebyl (a lufťáci by museli používat suchého záchodu [wink]).
Vaše názory podobného typu myslím na tomto vlákně budou brány s velkými rezervami. Myslím, že někde na železnici byste byl oceněn daleko lépe.
Na celém tom problému, se kterým jste na tuto diskuzi přišel, je spíše smutnější fakt, že když už něco od EU dostaneme, tak ty desítky, ne-li stovky miliard v tomhle státě promrháme za stavbu sice krásné vodní cesty Slapy, respektive Orlík - České Budějovice, která je sice hezká, ale má jen zanedbatelný lokální rekreační význam, aby si pár náměstků či jinak vlivných osob na svých soukromých motorových plavidlech a pár zbohatlíků, kteří se k nim přidají, mohlo projet z Orlíka do Budějovic a pár dalších lidí z oboru gastronomie a pohostinství mohlo týt na tom, že se u nich tyto skupiny lidí nezřízeně opijí a pak dál, chráněni svou mocí a imunitou, pokračují v plavbě. Nic si nenamlouvejme. Jen velmi nízké procento cizinců, kteří přijedou obdivovat krásy naší vlasti, upřednostní několikadenní trmácení se sice krásným, ale nic neříkajícím křovím před návštěvou Prahy, Karlových Var apod. Návratnost takto investovaných peněz z fondů EU, z níž by neměli profit jen soukromníci, ale i stát, je mizivá. Kdyby ty desítky až stovky miliard byly místo toho využity jinak, už mohla dávno stát Přelouč i Děčín, ještě by peníze zbyly a návratnost by byla o mnoho vyšší. A německá část Labe, kde jezy nejsou? Němci je tam chtějí. Ale k čemu by do nich investovali, když z nás pro ně nic dobrého nevypadne a návratnost pro ně by nebyla nulová, ale mínusová. To pro to budeme muset udělat ještě hodně dalších kroků, aby se začala tato vodní cesta rentovat a žilo se u toho všem spokojeně.
Neděle, 17. února 2019 - 00:41:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 492
Registrován: 8-2017
1960:

A kdo má mít z té infrastruktury tedy prospěch, když ne soukromý sektor? Nakonec podniky jsou soukromé, přepravní společnosti jsou soukromé... nebo voláte po znárodnění?

Myslíte si že lodě mají jenom nějací papaláši? To se celkem dost pletete, ono pořídit si dnes průkaz vůdce malého plavidla a menší loď opravdu není problém, máte 200 000Kč? No problem, je to vaše. Ti kdo se podle Vás jezdí opíjet do podniků, které možná jsou pro lidi v okolí přínosnější než nějaká Čínská, Americká, Německá fabrika při Labi, mají peněz dost na to aby si pořídili pořádnou mořskou loď, která také není super drahá, a člunkovali se na Jadranu, ne na Slapech.

Aby Vám někdo dal peníze na ten pitomý splav, který ale není schopen v současné podobě Labe vzdout ani ke Střekovu, což by bylo třeba, protože jinak si necháte problematický úsek tak jako tak, musíte rozjet plavby alespoň v úseku pod plánovaným jezem, nebo lépe až do Děčína, tam upravit přístavy, dostat technologie a rozhýbat to celé. Musí být prvně velmi vytíženy přístavy v Loubí a Děčíně - I a musel by se asi předělat zimní přístav. Až se prokáže schopnost ČR udržet Labe splavné do Děčína a až tam pojedou alespoň ta nábřeží, tak až pak se dá uvažovat o dalších krocích. Ale pokud nezajistíte stejné podmínky jako v Německu, tedy asi 140 cm ponoru pod plánovaným jezem, tak pardon, na splav nemáte nárok. A pokud chcete mít vlny na kterých budete jezdit, začněte prva s vlnami ze Střekova, ten má myslím delší zdrž a ještě je na ni napojeno jezero.

Dále co byste musel třeba udělat pro to aby se dalo lépe po Labi jezdit? Třeba se podívat vůbec na koncepci lodí, výhradně, až na Beskydy a pár výletních parníků, tam jezdí lodě se šroubem potřebující větší množství vody pod lodí, což znamená že se musí ložit méně aby se tam toto zachovalo, což vede na brzké zastavení plavby, lodě se "zastaralými" kolesy tímto prý netrpí. Možná tedy je třeba, bohužel, o krok vrátit a na to mrchavé Labe nasadit lodě s kolesy.

Ano, toto je jenom výletní loď, ale na délku sto metrů a měla by si poradit i s ponorem do metru. Což, dobře, není to odborná stránka, podle tohoto textu, mělo být na Labi asi 345 dní v roce. Kolesum by měla odpadat, nebo být výrazně snížena, marže, která je u nás 50cm, v Německu je prý 20cm, což tedy prý je závislé na sklonu dna. Ta loď má šířku cca 10m, takže kdyby byla nákladní tak při maximálním ponoru, nějakém tom zaokrouhlování a odhadech, se na ni bude dát naložit tak 500-700t nákladu.

Co se týče Vltavské vodní cesty, tak ta je za prahu tak nějak k ničemu, to by se musely všude budovat zdvihadla pro lodě parametrů jako má komora na Štěchovicích. Ale k čemu by to bylo?
Čtvrtek, 07. března 2019 - 13:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2667
Registrován: 3-2004
A německá část Labe, kde jezy nejsou? Němci je tam chtějí.
Tak to je právě tady v ČR velmi rozšířený omyl. Němci tu vodní cestu prostě NEPOTŘEBUJÍ, a hlavně, na kanále RMD se každodenně přesvědčují o úžasné ekonomické výhodnosti takové umělé vnitrozemské vodní cesty.
Přesvědčit se můžete zde
V posledních letech přepraveno celých neuvěřitelných (necelých) 5M tun/rok... Elektrizovaná dvojkolejka Praha (resp. Poříčany) - Česká Třebová dokázala - vedle veškeré osobní dopravy - pobrat přes 100 nákladních vlaků denně. Kdyby to bylo po 1500 čistých tunách, to máme bratru 55M tun! Ne dvakrát, ale 11x tolik! (počet vlaků viz statistiky SŽDC z celého I.Q/2018)

Jo a kontejnery? Ty koky - celých 1300ks/2012 [biggrin] ale taky 462 v r. 2008 Kolik kontejnerů přijede za jeden den do Uhříněvsi?

Rakousko od toho dalo ruce pryč, takže se kanál musel přetrasovat na Slovensko. Tím je energetická bilance kanálu ještě úžasnější, prodloužila se totiž vzdálenost, na kterou bude potřeba čerpat dunajskou vodu (na kterou nemáme žádný právní nárok!) do rozvodí u Hranic a hlavně se bude muset (tunelem?) překonat pohoří Malých Karpat. Fakt někdo chcete tohle obhajovat?

Naštěstí se blížíme konci této etapy. Ťok velmi šikovně přesunul kompetence nad vodními cestami na MZe, čímž je prakticky pohřbil jako součást infrastruktury. Předpokládám, že nejpozději v r. 2025 vláda rozhodne, že se žádný DOL stavět nebude a kraje tuhle naprosto neobhajitelnou fantasmagorii budou moci vyškrtnout z územních plánů.

Ta otázka: Jste spokojeni se celkovým stavem dopravy a dopravní infrastruktury na území ČR?
Samozřejmě že nejsem. A proto nesouhlasím s tím, aby se vynakládalo asi 600mld Kč (tj. v reálu ještě o dost více) na naprostou broskvovinu. Za ty prachy dostavíme dálnice a zgenerálkujeme minimálně všechny silnice I. třídy.
Pondělí, 11. března 2019 - 13:32:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2668
Registrován: 3-2004
Tak ještě perlička k výše uvedenému.

V r. 2015 přepraveno 75 (sedmdesát pět) kontejnerů!!!

Statistika viz stránky německého statistického úřadu. Má to 11MB a chviličku to trvá.
Středa, 22. května 2019 - 20:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 8-2014
Není tady rubrika, tak to s odpuštěním dávám sem. V dvě fotky člunů policie mezi UL a LT v pondělí.
Pátek, 14. června 2019 - 14:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2696
Registrován: 3-2004
Dnes se na půdě Senátu konalo veřejné slyšení na téma DOL.
Doufám, že tam pak budou ke stažení jednotlivé prezrentace a příspěvky (předsedající, paní senátorka Seitlová to aspoň naznačovala). Jednoznačně se ukázalo následující: odpůrci kanálu měli jen omáčku a obecné řeči o prospěšnosti a důležitosti stavby, zatímco odpůrci tu tzv. studii proveditelnosti rozcupovali na infinitní kousíčky na základě konkrétních důkazů. Jednoznačně se ukázalo, že se jedná o vylhaná čísla, překroucené postupy, falešné výsledky. Tohle tady chce někdo obhajovat?
Sobota, 15. června 2019 - 22:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 3-2004
Koukám překlep: místo "odpůrci kanálu měli jen omáčku" má samozřejmě být "zastánci kanálu měli..."
Středa, 19. června 2019 - 07:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 3-2004
Příspěvky ze slyšení k DOL ke stažení zde.
Stenozáznam zde.