Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 12. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse 3. koridor do 12. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
Mladějov
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 18:22:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13402
Registrován: 3-2007
Pikehead:
"A z "důsledného rozlišení" plyne jaký verdikt pro fresku na Smíchovském nádraží a pro mramorové intarzie vyobrazující paneláky ve vestibulu stanice Moskevská?"

Ano, také by mne to zajímalo (a nějak mne nepohoršuje praxe z bývalé DDR, takové nádraží Plauen je přímo lahůdka [lol]), netřeba se bát symbolů, to se bojej omezenci.
Jestli z toho nějakej bolševik učůrává do trenek, tak ať si to užije [proud], mně to připadá jako dobrá připomínka historie.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pikehead
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 19:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4706
Registrován: 3-2007
Leda by někdo vymyslel něco lepšího, což nehrozí... [sad]

A paneláky na Moskevské jsou už od revoluce něčím schované, ale to se ani nedalo označit za umění... teda jak kdo. [proud]
Neděle, 06. ledna 2019 - 10:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1422
Registrován: 3-2007
Dotaz pro znalé:
Bude se nyní modernizovaný úsek domažlické trati hned drátovat nebo se počká až na dokončení další části?
Neděle, 06. ledna 2019 - 11:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 10-2011
A dokdy má být vlastně hotova přeložka Domažlické ulice? Před rokem se tady spekulovalo, že v místě přejezdu možná vznikne účelová komunikace. Už se ví, jak to bude? [happy]
Bkp
Neděle, 06. ledna 2019 - 11:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8051
Registrován: 8-2003
Junkrs:
Počká se na další části.
Neděle, 06. ledna 2019 - 12:12:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8720
Registrován: 4-2003
paneláky na Moskevské jsou už od revoluce něčím schované, ale to se ani nedalo označit za umění.

Tak si to shrňme:

Na Smíchově jsou necitlivě naroubované výlezy metra, je tam bambilion esteticky ohavných přístaveb a přístavbiček (malý lidí, malý peníze = ohavnej výsledek, ale ty přepálený buřty u stánku jsou i proto levný a přihahuje to existence, kterým tohle protředí přijde normální), motá se tam X vyloženě nevkusně/nepřiměřeně oblečených lidí(o tom se už nepíše ani na webu módní peklo), všude dýchá vyžilost.

Ale hlavním problémem je freska, kde lidé vkusně a přiměřeně oblečení vzhledem k situaci (fuj) s docela inteligentními výrazy fxichtu dokonce dělají něco, co připomíná práci (fuj, fuj), dokonce lze s trochou faktazie najít v jejich xichtech najít i uspokojení z práce /(fuj, fuj a ještě jednou fuj). Fresku vytvořil František Wiesner, což nebyl úplně průměrný umělec, v porovnání s "umělci ze SUDOPU" (viz třeba teď kurwí Dandovo nádraží v Chebu modrými peróny, to je úplně šílené a dokripuluje to zmrvený přednádražní protor i z druhé strany) to byl ovšem nejspíš doslova duševní titán.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pikehead
Neděle, 06. ledna 2019 - 14:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4724
Registrován: 3-2007
O Smíchově probíhala včera pozoruhodná diskuse, nejvíce by se Vám líbila asi figura železničáře v důchodu, který se jako lev bil za restauraci Oáza. :-)

Jinak došlo k záměně jmen, František Wiesner byl fabrikant z Chrudimi, zatímco autor fresky se jmenoval Richard. V jeho pozitivním hodnocení narážíte asi na meziválečné období, bohužel pan umělec po válce zjistil, že je jednodušší se kurvit s komunisty a vydat se na cestu tvorby takovýchto pseudoděl (realismus tohoto ražení byl v době vzniku v Evropě cca. padesát let mrtvý, tohle je import předpotopních debilit z širé Rusi).

Kromě toho oslava práce komunisty byla poněkud falešná ideologická linie, jejíž faktický rozměr popisuje mnohem líp postava koně v Orwellovi než freska soudruha Wiesnera. A nesouhlas s formou i sdělením Wiesnerovy fresky se rozhodně nerovná odporu či dehonestaci práce jako takové.
Pružinskij
Neděle, 06. ledna 2019 - 14:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 4-2015
"umělci ze SUDOPU" (viz třeba teď kurwí Dandovo nádraží v Chebu modrými peróny, to je úplně šílené a dokripuluje to zmrvený přednádražní protor i z druhé strany) to byl ovšem nejspíš doslova duševní titán.
Bohužel musím souhlasit. Sám jsem přímo zděšený, jak hnusně to vypadá (a to se ještě chystá další investice do baráku, to už ovšem mnoho nezachrání), děs běs.
West code was broken.

Neděle, 06. ledna 2019 - 15:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8722
Registrován: 4-2003
A nesouhlas s formou i sdělením Wiesnerovy fresky

Ok.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 07. ledna 2019 - 12:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 6-2018
Pikehead: Lépe bych to nenapsal, podepisuji se [happy]

A jinak freska zůstane, alespoň to teda potvrdili někomu v komentářích tohoto příspěvku.

Jinak co se týče dalších informací na tom FB, jsem zvědav zejména na ty eskalátory do druhého patra. Sice mi to přijde jako dobrý nápad z hlediska lepšího využití těch prostor nahoře, ale moc si nedovedu představit, jak je tam chtějí zakomponovat. Ta hala mi přijde poměrně stísněná, ale možná se to změní až zruší všechny nepůvodní stánky a podobně.
Pondělí, 07. ledna 2019 - 12:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12473
Registrován: 5-2004
Až na to že Orwell o sociku celkem nic nesepsal. To co psal je o současnu ba budoucnu, jen se v tom tu a tam někdo našel už dřív.

No a na Smíchu by to chtělo hlavně upravit výstupy z metra aby nebylo jen pevný schodiště a dtto na perony.
Pondělí, 07. ledna 2019 - 21:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12623
Registrován: 8-2004
Petr_vlček:
"Až na to že Orwell o sociku celkem nic nesepsal. To co psal je o současnu"
Kdybyste si neodporoval...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 08. ledna 2019 - 06:15:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9659
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Na Smíchově jsou necitlivě naroubované výlezy metra

Tyto výlezy jsou naroubovány zrovna velmi citlivě a hlavně nejlépe, jak je bylo možné vytvořit, tj. funkčně a přitom vizuálně nikterak nenarušují prostor uvnitř haly. Na nějakou Radkovu nesmyslnou přecitlivělost se tu absolutně nehraje [wink].

je tam bambilion esteticky ohavných přístaveb a přístavbiček

V interiéru už nejsou, běž se tam konečně podívat. Stánky s pizzou doufám před budovou zůstanou, okénko s pizzou v podchodu na nástupiště klidně ať zmizí [wink]. Rakosníci by ale se svým obchodem před budovou zmizet ovšem mohli, ti tam opravdu nepatří a je díky nim vytvořen příliš dlouhý tmavý koridor.


ale ty přepálený buřty u stánku

...se tam již řadu let žádné neprodávají. Běž se tam konečně podívat.

Osobně jsem velmi rád, že byl zlikvidován i odporný stánek na třetím nástupišti.


motá se tam X vyloženě nevkusně/nepřiměřeně oblečených lidí(o tom se už nepíše ani na webu módní peklo), všude dýchá vyžilost.

Ty se tam bohužel motají. Proto doufám, že díky rekonstrukci zmizí různá zákoutí, kde tito jedinci mají prostor pro vegetaci. Bohužel se motají kolem veřejných WC, kde pár jedincům dokonce umožňují hajzlbáby celkem slušný azyl.



Ale hlavním problémem je freska, kde lidé vkusně a přiměřeně oblečení vzhledem k situaci (fuj) s docela inteligentními výrazy fxichtu dokonce dělají něco, co připomíná práci (fuj, fuj), dokonce lze s trochou faktazie najít v jejich xichtech najít i uspokojení z práce /(fuj, fuj a ještě jednou fuj)

Ta přiměřená situace je ale dávno již historií a lze polemizovat, proč by tam freska vlastně měla být zobrazena i nadále. Tedy ne že by mne osobně nějak vadila, ale vzhledem k rekonstrukci budovy a (doufám) i prosvětlení budovy, by mohla klidně zmizet. Bude tam už poněkud navíc, mnoho lidí si bude klepat na čelo, proč tam vlastně ještě je.


Jinak zlikvidovat restauraci Oáza jen proto, že SŽDC má jiné představy o využití prostoru v nádražní budově, mi přijde jako přitažené za vlasy. V Oáze nevaří vůbec špatně, ale trpí to tam již značnou vyžilostí interiéru, který bezpodmínečně potřebuje rekonstrukci.

Tak tam bude holt asi Burger king. Přiznám se, že fast foody moc nevyhledávám. Ne kvůli ceně, ale kvůli sortimentu a mám li si už z fast foodů vybrat, jdu rovnou do KFC.
Úterý, 08. ledna 2019 - 07:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 6-2016
Ta freska je systémově stejný hnus jako pomník Josefa Vysralionoviče. Prachy, vložené do její opravy, by mohly jinde udělat kus užitečné práce.
Za zrušení "vietnamského koutku" bych se přimlouval - je to děs. A to proti Vietnamcům vůbec nic nemám.
Hnízdiště bezďáků kolem veřejných WC je ještě větší děs než vietnamský koutek...
Úterý, 08. ledna 2019 - 13:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2018
Záchody mají být přesunuty blíže k trase cestujících, předpokládám, že do prostor po zrušených obchodech v průchodu (pizza, trafika).

Co se týče těch stánků před vchodem, nechce se mi to dohledávat, ale tuším, že SŽDC také slibuje jejich odstranění. S trochou štěstí tak fakt zmizí všechna pochybná zákoutí a s nimi snad i místní existence.
Bdlm
Úterý, 08. ledna 2019 - 15:18:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 3-2007
A co třeba zrušit celé nádraží a bude po problému. Fakt nad některými názory [nene]hlavou.
Úterý, 08. ledna 2019 - 17:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 525
Registrován: 7-2017
Taková banka, nejméně o 20 patrech, ta by se místo Smíchovského nádraží vyjímala...a do bank, narozdílo od nádraží, existence žijící mimo kodex moderního odívání nechodí a nenarušují tím životní aury různým RadkůmŠ.
Posláno z mobilu. 2.0
Úterý, 08. ledna 2019 - 19:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3357
Registrován: 3-2006
749.243-2:
"Taková banka, nejméně o 20 patrech, ta by se místo Smíchovského nádraží vyjímala...a do bank, narozdílo od nádraží, existence žijící mimo kodex moderního odívání nechodí a nenarušují tím životní aury různým RadkůmŠ.
Posláno z mobilu. 2.0"

Takhle se bude banka muset tlačit hned vedle odkaz [wink]
Úterý, 08. ledna 2019 - 20:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12481
Registrován: 5-2004
Místní existence samozřejmě nezmizí, jen se někam přesunou.
Úterý, 08. ledna 2019 - 20:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12626
Registrován: 8-2004
Bram:
"Tyto výlezy jsou naroubovány zrovna velmi citlivě a hlavně nejlépe, jak je bylo možné vytvořit, tj. funkčně a přitom vizuálně nikterak nenarušují prostor uvnitř haly."
Souhlas.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 09. ledna 2019 - 00:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 4-2004
Na Smíchově jsou necitlivě naroubované výlezy metra – jestli je tu něco necitlivýho, tak jsou to názory RadkaŠ, jakmile někde něco zavání nemajetností a nedostatkem espritu. Rekonstrukcí stanic a "zvednutím cenové hladiny" se ale chudoba ve společnosti nesníží, leda se o něco líp schová – viz článek o Oáze, nádražkách a veřejném prostoru.

viz třeba teď kurwí Dandovo nádraží v Chebu modrými peróny – neměl by prosím někdo fotku? nedaří se mi to najít...
Středa, 09. ledna 2019 - 06:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9664
Registrován: 4-2003
Wałbrzych:Rekonstrukcí stanic a "zvednutím cenové hladiny" se ale chudoba ve společnosti nesníží, leda se o něco líp schová

Vskutku komické tvrzení v situaci, kdy naše společnost je na tom nejlépe za celou dobu svojí existence [crazy].

Je li tedy něco necitlivého, tak jsou to názory pana Wałbrzycha, protože vymýtit bezdomovectví zcela nejde. Nepodařilo se to ani minulému režimu - ten tyto lidi vždy někde oficiálně zaměstnal, přičemž tito lidé byli trpěni jako vrátní, kameloti, hajzlbáby a hajzldědci. A jakmile vypadli ze zaměstnání, naložili se okamžitě do lihu, někde se to tiše trpělo i v zaměstnání. S tím se moc bojovat nedá, nehledě na to, že s alkoholismem bojuje i mnoho běžných lidí a moc jim to nejde, byť většinou jsou schopni být v zaměstnání střízliví. Ovšem absťák je na nich vidět a sklenka po práci "zachraňuje" situaci.
Středa, 09. ledna 2019 - 07:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3317
Registrován: 5-2002
Nepodařilo se to ani minulému režimu - ten tyto lidi vždy někde oficiálně zaměstnal, přičemž tito lidé byli trpěni jako vrátní, kameloti, hajzlbáby a hajzldědci. A jakmile vypadli ze zaměstnání, naložili se okamžitě do lihu, někde se to tiše trpělo i v zaměstnání.

A přespávali na hlavním nádraží a lavičkách v jeho okolí. Že jsem si toho za dvacet let před lednem 1990 nějak nevšiml...
On je ten režim nejen zaměstnal, ale i nějakou tu ubytovnu poskytl. Ne na jednu noc někde na lodi nebo, za velkých mrazů, někde ve vojenském stanu.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 09. ledna 2019 - 08:22:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2557
Registrován: 6-2016
Já pamatuju ze zcela osobního zážitku vyvážení bezďáků od kruhové pece cihelny. Na trakaři, 1972 - 1974 a jako nejmladší svépomocný výstavebník jsem to dělal já... Např. Hostivice, tam jich bylo nejvíc.
Oficielně tam byli zaměstnaní.
Středa, 09. ledna 2019 - 08:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12483
Registrován: 5-2004
Před Plyšákem se max objevil v Koruně nebo jiným bufetu "dojížďák". Vagus spící někde na lavičce by byl obratem sebrán cajtama neb pokud by měl zaměstnání měl by k němu i bydlení a pokud by ho neměl tak by měl obratem zaměstnání v base což bylo o dost horší než to "v civilu" tudíž se mu vyhejbali.

No a jelikož měl to zaměstnání a tudíž i výplatu, tak pokud už byl expedován na záchytku tak si ji i zaplatil, v krajním případě srážkou ze mzdy. Dnes pokud je na ni odvezen tak ji nezaplatí a po čase se zařadí k necelýmu milionu (!) lidí co má v době kdy se máme historicky nejlíp na hrbu jednu či více exekucí. No a když výše dluhu s různejma penále přesáhne určitou psychologickou hranici "to nesplatím ani do smrti" tak už ani logicky nemá zájem se o cokoli snažit.

Mch největší problém kol Smíchova nejsou bezďáci ale fetky. Asi jako kdysi to bylo na hlaváku, pak IPP, pak Karláku. Po Smíchovu to bude jen o kus dál.
Bdlm
Středa, 09. ledna 2019 - 09:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 3-2007
Brame ty máš 50000,- měsíčně,já teda ne!
Jeffer
Středa, 09. ledna 2019 - 11:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 836
Registrován: 1-2005
No kam by sa dobráci presťahovali? Predsa do vestibulu - stačí sa pozrieť v noci na Libeň, to je jedna veľká nocľaháreň.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Středa, 09. ledna 2019 - 12:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 9-2014
Petr_vlček:
"Dnes pokud je na ni odvezen tak ji nezaplatí a po čase se zařadí k necelýmu milionu (!) lidí co má v době kdy se máme historicky nejlíp na hrbu jednu či více exekucí. No a když výše dluhu s různejma penále přesáhne určitou psychologickou hranici "to nesplatím ani do smrti" tak už ani logicky nemá zájem se o cokoli snažit."
Ale my se máme opravdu nejlépe. Bohužel ve společnosti chybí jakákoliv základní ekonomická vzdělanost. Obrovské procento exekucí není z důvodu existenciálního (půjčky na operace, atd.), ale z důvodu hamižnosti a nenažranosti lidí, kteří stůj co stůj musí se musí mít lépe než soused a co se musí zadlužovat kvůli televizím, dovoleným a dalším věcem, které "NUTNĚ" potřebují.
A kdo má ty existence zaměstnat, aby splácely dluhy? Kdo si vezme do firmy lidi, kteří mají absťák a těší se na konec pracovní doby, aby si mohli zase zajít koupit krabičák? Jakou takový člověk má pracovní morálku a bude odvádět výkon srovnatelný s "normálním" zaměstnancem?
Omluva za OT.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Ogar.)
Středa, 09. ledna 2019 - 14:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1630
Registrován: 12-2007
Beroun



Rajče večer [fotic]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Středa, 09. ledna 2019 - 17:42:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1631
Registrován: 12-2007
Beroun 9.1.2019

https://zst-beroun.rajce.idnes.cz/

i nějaký bonus: výluka 2. TK Dobřichovice a oprava zastřešení Karlštejn

A co jsem nevyfotil: Zadní Třebaň osazena cedulema s názvem před a za stanicí
Před Srbskem pomalá v 2.TK přes nějaký mostek.
Brejlovec zpět moc nestíhal Beroun +6 Smíchov +8 a pak před nás puustili Slovácký Expres, zastavení na Vyšehradě a před tunelem... hlavní +14

Druhý neželezniční bonus: kasárna Beroun a okolí
https://kasme.rajce.idnes.cz/beroun-190109/
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Středa, 09. ledna 2019 - 19:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2382
Registrován: 3-2015
Kasme: Ten holubinec tam a ty kamery zasr…! A dík za fotky z mého okolí v blízkosti bývalých kasáren si tam zabral i můj devítipatrový barák. Pěkně to tam přibývá tam bude spousta nových bytů v areálu kasáren, jen škoda že muselo ustoupit to parkoviště za komunitním centrem.
Středa, 09. ledna 2019 - 19:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1203
Registrován: 4-2004
Bohužel ve společnosti chybí jakákoliv základní ekonomická vzdělanost. Obrovské procento exekucí není z důvodu existenciálního (půjčky na operace, atd.), ale z důvodu hamižnosti a nenažranosti lidí, kteří stůj co stůj musí se musí mít lépe než soused a co se musí zadlužovat kvůli televizím, dovoleným a dalším věcem, které "NUTNĚ" potřebují.

Petře, "hamižnost a nenažranost" je spíš problém těch nahoře než těch dole, nepřijde vám? To, že lidé padají do exekucí kvůli luxusu, je pověra (pochopitelně patřičně politicky využívaná). Většinou je to kvůli věcem jako nájem, poplatky za energie, nákup základních spotřebičů jako pračka nebo lednička, léky, případně placení pokut nebo předchozích dluhů. Půjčky na dovolenou a exekuce z nich vzniklé se jistě taky vyskytují, ale tvoří jen pár procent, viz třeba graf ze sociologického průzkumu zde.
Středa, 09. ledna 2019 - 19:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2562
Registrován: 6-2016
Wałbrzych:
Tomu grafu bych já nedůvěřoval - viz https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-detail?dokument=41892562&su bjektId=920652&spis=1009556 a stáhne se to PDF dole. Ona "Rosa" byla festová marxistka, takže spolek s jejím jménem se jeví býti "poněkud nedůvěryhodným"...
Středa, 09. ledna 2019 - 20:17:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3608
Registrován: 5-2002
Jestli něco píše takové médium, jako je a2larm, tak bych si položil otázku, jestli opak není pravdou. Ono mi to připadá, jako nějaký Aeronet.
Přinejmenším soudruhům jaksi uniká, že kdyby se na Smíchově ta Costa Coffe a Burgerking neuživily, tak by odtamtud odtáhly. A jestli se uživí, tak to je proto, že lidi je používají.
placení pokut Jestli má někdo nízzký příjem, tak si musí na pokuty dávat sakra pozor. Pro něj je nějaká tisícovka za jízdu na černo silným zásahem do rozpočtu. (před nějakou dobou měli v idnesu reportáž z akce, kdy jedna redaktorka a madam poslankyně Pekarová-Adamová zkoušely žít týden tak, že měly 80 Kč na den. Samozřejmě to byla blbost, ale hodně čtenáři kritizovali, že slečna redaktorka ušetřila pár korun jízdou načerno, právě proto, že tohle lidé e finanční nouzi dělat nesmí.)
Středa, 09. ledna 2019 - 20:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 528
Registrován: 7-2017
Brr: a oni to lidé ve finanční nouzi jako napotvoru dělají...zrovna ti, co jim není co vzít, si z placení jízdného a různých pokut dělají leda dobrý den. Byť už při 2 jízdách MHD denně má smysl měsíční (nebo delší) jízdenka.
Posláno z mobilu. 2.0
Středa, 09. ledna 2019 - 20:58:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3609
Registrován: 5-2002
To jo, ale ti, co to dělají, už v dluhové pasti jsou. Pro ně pak i peníze za lítačku jsou vyhozené oknem.
(Můj příspěek byl reakcí na Walbrzychovo nájem, ... , léky, případně placení pokut) Placení pokut fakt není srovnatelné s nájmem nebo léky - to spíš s dovolenou v Karibiku a novou televizí na splátky (jak tu televizi, tak jízdu na černo si člověk s malými příjmy, pokud nechce mít potíže s exekucí, nemůže dovolit).
Středa, 09. ledna 2019 - 21:22:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18190
Registrován: 5-2002
Wal: To, že lidé padají do exekucí kvůli luxusu, je pověra
On je ten "luxus" relativní pojem.
To, co je samozřejmé pro mě, může být pro bezdomovce luxus.
A to, co je pro mě luxus (třeba vila jako Krejčířova), může být pro někoho nejen samozřejmost, ale dokonce i nezbytnost.

A pak taky může bejt rozdíl v žebříčkách hodnot. Spousta lidí, co si stěžuje, že nemůže vyjít s penězma (a proto má problém koupit dětem banán k svačině), má věci, který já za luxus považuju (třeba televizi jako vrata).
Bkp
Středa, 09. ledna 2019 - 21:24:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8053
Registrován: 8-2003
Tak jsem si přečetl ten článek na a2alarm a tam i další, pro změnu tepající Manifesto. O úrovni těchto lidí asi nejlépe vypovídá fakt, že jakékoli téma dokážou redukovat na dostupnost lacinýho piva.
Středa, 09. ledna 2019 - 22:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 4-2004
honzaklonfar, Hajnej, Bkp a další: abych nevířil OT ve vlákně o 3. koridoru, odpovídám ve "společenských souvislostech", ostatně bylo tam už dlouho nějak mrtvo.
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 12:25:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2008
Petr_Ogar:
"Petr_vlček:
"Dnes pokud je na ni odvezen tak ji nezaplatí a po čase se zařadí k necelýmu milionu (!) lidí co má v době kdy se máme historicky nejlíp na hrbu jednu či více exekucí. No a když výše dluhu s různejma penále přesáhne určitou psychologickou hranici "to nesplatím ani do smrti" tak už ani logicky nemá zájem se o cokoli snažit."Ale my se máme opravdu nejlépe. Bohužel ve společnosti chybí jakákoliv základní ekonomická vzdělanost. Obrovské procento exekucí není z důvodu existenciálního (půjčky na operace, atd.), ale z důvodu hamižnosti a nenažranosti lidí, kteří stůj co stůj musí se musí mít lépe než soused a co se musí zadlužovat kvůli televizím, dovoleným a dalším věcem, které "NUTNĚ" potřebují.
A kdo má ty existence zaměstnat, aby splácely dluhy? Kdo si vezme do firmy lidi, kteří mají absťák a těší se na konec pracovní doby, aby si mohli zase zajít koupit krabičák? Jakou takový člověk má pracovní morálku a bude odvádět výkon srovnatelný s "normálním" zaměstnancem?
Omluva za OT.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Ogar.)"

V Česku je největší počet exekucí na 1 obyvatele na světě a to i v době, kdy ekonomika i stát roste a ČR je na tom relativně dost dobře. Ano, existují tady nezodpovědní lidé, ale určitě jich není řádově víc než v Německu nebo Polsku. Problém byl v přijetí drakonických zákonů, které podporovali lichvu a nekonečnou eskalaci dluhů. Vemte si, že u nás nejsou raritou dětští dlužníci, kteří při vstupu do dospělosti mají už do konce života nesplatitelné dluhy.
Mladějov
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 12:27:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13414
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"
To, co je samozřejmé pro mě, může být pro bezdomovce luxus.
A to, co je pro mě luxus (třeba vila jako Krejčířova), může být pro někoho nejen samozřejmost, ale dokonce i nezbytnost.

A pak taky může bejt rozdíl v žebříčkách hodnot. Spousta lidí, co si stěžuje, že nemůže vyjít s penězma (a proto má problém koupit dětem banán k svačině), má věci, který já za luxus považuju (třeba televizi jako vrata)."

Podpis.
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 13:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3401
Registrován: 5-2002
Dětský dlužník > Pokud umí matlat po displeji telefonu, tak by už mohl vědět, že se za jízdenku v tramvaji platí. Za samozřejmé to považuje i náš osmiletý. Jiné dluhy tito dlužníci nemají. Pokud to byl průšvih do roku cca 2010, pak z toho může být dnes cca 25.000,- Kč. Pokud je to dluh mladší, nebude dosahovat ani půlky. Obojí splatit jde. Když se ovšem chce.

Mě tohleto nekonečné pardonování a omlouvání dlužníků štve. Namísto pocitu odpovědnosti se buduje ublíženost. Pak někomu něco půjčte, pronajměte. Zkuste se vžít do strany oprávněného, kterému někdo nezaplatil, něco nevrátil (výborný příklad takové srandy je pronajatý nevyklizený byt)...roky válčíte u soudu, stojí vás to čas peníze a na konci...výsměch. Sorry tyhle plačky mě fakt nedojmou...[sad]
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 14:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3320
Registrován: 5-2002
Jiné dluhy tito dlužníci nemají.

Omyl. I dítě je povinno platit například za odvoz odpadu. V době nezletilosti za to odpovídá zákonný zástupce, ale po dosažení zletilosti dluh i s příslušenstvím přechází na to dítě.

Jinak souhlas s napsaným.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 15:59:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12485
Registrován: 5-2004
"Omyl. I dítě je povinno platit například za odvoz odpadu. V době nezletilosti za to odpovídá zákonný zástupce, ale po dosažení zletilosti dluh i s příslušenstvím přechází na to dítě"

Tam je půvabný to že dítě může celkem beztrestně krást a zabíjet, za nezaplacenej odpad zákonnejma zástupcema ale zodpovídá.
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 17:42:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 529
Registrován: 7-2017
Hajnej, Pavel_Reiser: naprostý souhlas...nejlepší jsou sociální případy co nemaj 300Kč/měsíčně na MHD nebo na svačiny pro děti, ale cigáro, za 100Kč/krabičku, nevyndaj z huby od rána do večera, protože kouřit se přeci musí :-]
Posláno z mobilu. 2.0
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 18:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12628
Registrován: 8-2004
Hajnej, Pavel_reisner:
Rovněž souhlasím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 11. ledna 2019 - 01:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 12-2017
Pavel_reiser:
"Mě tohleto nekonečné pardonování a omlouvání dlužníků štve. Namísto pocitu odpovědnosti se buduje ublíženost. Pak někomu něco půjčte, pronajměte. Zkuste se vžít do strany oprávněného, kterému někdo nezaplatil, něco nevrátil (výborný příklad takové srandy je pronajatý nevyklizený byt)...roky válčíte u soudu, stojí vás to čas peníze a na konci...výsměch. Sorry tyhle plačky mě fakt nedojmou...[sad]"

Tak já s tímto naopak nesouhlasím. Zákony v ČR jsou naopak vůči dlužníkům jedny z nejpřísnějších, z toho vyplývá i nejvyšší počet exekucí v Evropě. A tím jak jsou přísné, tak se naprosto míjí účínkem. Největším českým problémem je naopak absolutní nezodpovědnost věřitelů, kdy peníze prostě půjčí každýmu, protože ví, že vždycky peníze dostane + ještě i nějaký úrok. Nebo ho někomu prodá, kdo se vymáhání dluhů živí. Jinde v Evropě věřitelé takovou podporu v zákonech nemají a tím pádem jsou mnohem důslednější v tom komu půjčují. Krom toho ten kdo na exekucích nejvíc tratí je v konečném důsledku stát, tedy každý z nás.
Jinak nedávno sem viděl graf, kde byly uvedeny příčiny exekucí:
57% (úvěry, krátkodobé půjčky, překlenovací půjčky, apod) - nejčatější částka 10 000,- [uhoh]
17% (poplatky , pokuty)
16% (dluhy telekomunikačním společnostem) - to jsou taky pěkný vydřiduši
pak byly ostatní věci, je zajímavý že hypotéka měla 2%, je vidět, že když se chce, tak si banka ohlídá komu půjčuje.
Mladějov
Pátek, 11. ledna 2019 - 04:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13418
Registrován: 3-2007
>Největším českým problémem je naopak absolutní nezodpovědnost věřitelů, kdy peníze prostě půjčí každýmu, protože ví, že vždycky peníze dostane + ještě i nějaký úrok.

Vy ...., půjčil jste někdy někomu větší částku peněz na rok a více, či pronajímal byt ?

Zjevně ne.

Viz Pavel Reiser.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Bububu
Pátek, 11. ledna 2019 - 10:20:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 1-2011
>Největším českým problémem je naopak absolutní nezodpovědnost věřitelů, kdy peníze prostě půjčí každýmu, protože ví, že vždycky peníze dostane + ještě i nějaký úrok.

> Vy ...., půjčil jste někdy někomu větší částku peněz na rok a více


To je ale právě ono, asi nepůjčil a to je dobře. IMHO je půjčovat nezodpovědným chudákům nezodpovědnost, protože tím nutně přivedu do problémů sebe nebo je.
Pátek, 11. ledna 2019 - 10:42:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3868
Registrován: 5-2004
Jen tak na okraj: kdyby se mělo vždy vymáhat 100 % dluhů, můžeme rovnou zrušit i institut bankrotu a potažmo eseróčka a akciovky.
Pátek, 11. ledna 2019 - 12:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2018
Určitě je potřeba zodpovědnost na obou stranách, toho, kdo si půjčuje, ale i toho, kdo půjčuje.
Jiná věc je, že vymáhání je pro spoustu lidí dobrý byznys, sám jsem asi před 15 lety platil 6K jako příslušenství dluhu asi 5K (faktura za plyn, neohlídal jsem si přepis po odstěhování). A tehdy 6K byly docela prachy. No a v advokátní kanceláři JUDr XYZ sedí asistentka, která takových pohledávek odbaví za den x, placená 30K za měsíc.
Tím to končí pro normálního člověka, protože v tu chvíli to zaplatí, když to pak jde do exekuce, tak dalších x K k tomu. A to se zpravidla týká těch, co jsou už beztak v ...
Pátek, 11. ledna 2019 - 13:30:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 7-2017
Je úžasné, že právnická osoba může zbankorotovat, aniž by zaplatila halíř svých dluhů, ale osoba fyzická musí platit nejen dluhy, ale i úroky a náklady exekutorům, které klidně o dva řády převýší dlužnou částku. Tomu se říká v České republice spravedlnost.
Ať žije Chudé Česko! https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chude-cesko/r~e8ce002ca06411e89 0620cc47ab5f122/
Pátek, 11. ledna 2019 - 14:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3402
Registrován: 5-2002
Ten problém má několik rovin.
1) Závazky by se měly plnit. Špatně napsáno - se musí plnit. MartinM by asi hned chytil pupínky, kdyby mu jeho chlebodárce řekl : jako soráč, ale tenhle měsíc to s výplatou nějak nevyšlo, jsme koupili šéfovi novou audi...

2) Závazky by si na sebe měl brát ten, kdo je schopen je plnit. Opravdu je minimum těch dokola omílaných případů (matky samoživitelky, lidé po nehodách, úrazech, nemocech). To je fakt zlomek a těm se dá pomoci. Pokud si někdo nabere najednou víc než pět půjček, pak to spíš než chudák je lump a úvěrový podvodník a tomu pomoci nejde. protože když ho z toho průseru vytáhnete, tak on nepoučitelný ho udělá znova a snadněji, bohatší o tu zkušenost, že to někdo za něj pořešil a on se ani nemusel moc snažit. To moc výchovné není.

3) Bonita klienta. Tady narážíte na to, že občanský zákoník velice trefně praví, že se předpokládá, že osoba vstupující do právních vztahů je průměrně rozumná a ví co dělá. Je-li někdo dnes více chráněn, je to spotřebitel, zaměstnanec. A hřeší se na to. Buď se bude spoléhat na to, že do dotazníku o své bonitě budou uvádět pravdu a nebo můžeme mít druhý extrém, něco jako v Číně, že si vás budou s každým nákupem bonusovat, indexovat, ukládat, skenovat. Pak ale nemusíte dostat třeba jízdenku do vlaku, i když na ní peníze budete držet v ruce, protože ten symbolický vypínač bude držet někdo jiný (např nějaký software) v ruce.

4) Obchod s pohledávkami. Byl vždycky. Česká verze vznikla na přelomu tisíciletí (historický exkurs : vládla ČSSD!). Vzniklo to jako všechno zlo, pokusem páchat dobro. Soudci nechtěli počítat odměny advokátům, které jsou limitovány vyhláškou ministerstva. Hlavně u dlouhých a složitých řízení to bylo náročnější, ale pořád matematika základky - sčítání a násobení. Leč pravilo se : Advokáti mají moc peněz, chudáci protistrany, advokáti si schválně přidávají úkony, prodlužují řízení (tzn. roste nárok na odměnu), zkrouhneme je. Vymyslel se tzv. paušál. Ať řízení trvá jak dlouho chce, dostane advokát jen odměnu za pět úkonů a je-li plátcem DPH. A protože se u toho "myslelo" tak se to nedomyslelo, protože každý z předkladatelů viděl jen ty desetitisícové částky. Ale je tu nezanedbatelná agenda tzv. bagatelních pohledávek (dopravní podniky, pojistné, elektrárny, vodárny...), kde je řízení poměrně rychlé.

Jak tu někdo psal, proces je poměrně dost zautomatizován od poskytovatele dat až po advokátní kancelář, která podává návrh soudu. U takové nezaplacené jízdenky vyplňujete jen nacionále cestujícího, datum, spoj, někde i zastávky, nacionále průkazu revizora a číslo dokumentu po zadržení černocha. Všechno běží elektronicky.

A do toho byla změna procesních pravidel, kdy už všichni měli plné zuby nekončících řízení, začala odpovědnost za to, že je mi kam doručit, nastala i tzv. fikce doručení a mohlo to začít.

I u takhle jednoduché věci, dostala u soudu zastupující advokátní kancelář v rozsudku právo na paušál za pět úkonů. Počty byly jednoduché jízdenka 8 Kč, pokuta za černou jízdu 1.000 Kč, soudní poplatek 500 Kč, odměna advokáta 5.000 Kč, DPH 1.000 Kč. Tzn. finanční nárok 6.500,- Náklady 500 Kč soudní poplatek a max. stovka té administrativní síle. Poměr ceny výkon byl velice slušný a lákavý. A toho se chytli překupníci. I při reálné vymahatelnosti u MHD 30% se to pořád bohatě vyplatilo. Tři černé jízdy ? Tři žaloby. Troje odměny. A tyhle pohledávky udělaly gro kšeftů. Trvalo to přes deset let, než se to změnilo a dnes jsou odměny na pětině, tam kde by asi reálně měly být.

5) Řešení dluhů. Dneska je možnost oddlužení tak široká, že kdo chce, může. Kdo nechce, netřeba mu pomáhat. A to nemluvím o nízké nezaměstnanosti a dalších možnostech dnešní doby pro takoé řešení.

6) Dneska jsem se svezl po 3 koridoru Praha - Plzeň expresem a jelo to pěkně, načas a plné (abych nebyl úplně mimo téma) [happy]
Pátek, 11. ledna 2019 - 14:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3403
Registrován: 5-2002
kuna > Ano může. Kde nic není ani [smrt] nebere. Stejně tak ale může zbankrotovat i člověk, obec a dokonce i stát.

Nejsme v Nizozemí. Tam Holanďan sebere, co Skot zahodil...[biggrin]
Pátek, 11. ledna 2019 - 15:37:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3869
Registrován: 5-2004
Pavel_reiser:
"5) Řešení dluhů. Dneska je možnost oddlužení tak široká, že kdo chce, může. Kdo nechce, netřeba mu pomáhat. A to nemluvím o nízké nezaměstnanosti a dalších možnostech dnešní doby pro takoé řešení. "
Pavel_reiser:
"kuna > Ano může. Kde nic není ani [smrt] nebere."
Právě že ve stávajícím stavu ne, je nutné splatit 30 % dluhů během 5 let. Kdo to nedá, má exekuci na doživotí – tedy pokud nemá štěstí na exekutora.

Pavel_reiser:
"6) Dneska jsem se svezl po 3 koridoru Praha - Plzeň expresem a jelo to pěkně, načas a plné (abych nebyl úplně mimo téma) [happy]"
[ok]
Pátek, 11. ledna 2019 - 16:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8741
Registrován: 4-2003
Mě tohleto nekonečné pardonování a omlouvání dlužníků štve....Závazky by si na sebe měl brát ten, kdo je schopen je plnit.

Mně nepřipadá úplně normální, že nezaměstnaný kluk, který předtím zametal stadion za mzdu blízké té minimální přijde k poskytovateli půjček a ten mu napočkání navalí několikset tisíc korun. Ten kluk je hloupý tele obklopený bohužel hlupákama (což tak bejvá), ale ten poskytovatel není hloupej ani trochu. A má dobže zkalkulovaný, že ty prachy vytáhne z příbuzenstva (který bude nějakou dobu pomáhat dlužníkovi, než mu dojde marnost počínání), že se dostane k dlužníkově bytu. atd. a ten nejspíš kluk nikdy nedosáhne na oddlužení a bude v souladu s byznysplánem platit úroky celý život.

Podotýkám že popisuju naprosto reálný příklad starý 3 týdny a nemá to nic společnýho s vychcaným jednáním typu nezaplatím v tramvaji, nezaplatím nájemný a podobně. Prostě když jste hlupák, tak se stýkáte s hlupákama a nemáte nějakou zpětnou vazbu od někoho jinýho, neuvědomíte si že děda je mameluk, máma je mameluk, atd.


Dneska je možnost oddlužení tak široká,

Na základě pár skutečných "story" bych neřekl.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 11. ledna 2019 - 16:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8742
Registrován: 4-2003
Buď se bude spoléhat na to, že do dotazníku o své bonitě budou uvádět pravdu

Jakýho dotazníku? [uhoh]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 12. ledna 2019 - 01:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3405
Registrován: 5-2002
RadekŠ > A co si za těch několik set tisíc pořídil ? Pokud to neměl věřitel ošetřené, tak dobře jim tak oběma. Co na to chceš napsat jiného. To už fakt můžeš chtít čipovat lidi podle IQ...ale ono to není jen o tom IQ...

Věřitel by měl zkoumat bonitu klienta. Dělají to. Právě, že v tom dotazníku (kolik bereš, jaké máš náklady..) zaškrtáváš i jestli nemáš půjčky jinde. Neodpovíš pravdu, máš na krku úvěrový podvod.
Jak chceš svému hloupému známému, když je hloupý, pomoci...nebo kdo a proč a kolikrát to má dělat ?

Taková smlouva od tuším proficreditu, je dnes na jednu stránku, velká písmenka. Víš kolik, za kolik, na jak dlouho, kam. VOP jsou na druhé straně, ale soudy už je po letech umravnily.

Insolvence jsou opravdu štědré. Oddlužují se všichni, kdo se trochu snaží. I podnikatelé (OSVČ), což v začátku insolvencí bylo naprosto nemožné. Stále je tu možnost soudního pardonu, když se oddlužit nestihnu.

Pokud by ten tvůj pán z příkladu, měl dluhů řekněme za milion korun a bral svých 19.000 čistého za zametání, měl dítě a manželku...tak oddlužením projde.
Sobota, 12. ledna 2019 - 08:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8743
Registrován: 4-2003
A co si za těch několik set tisíc pořídil ?

Zatím TV s hlasovým ovládáním a velkou kýtu. Částku úvěru záměrně neuvádím, jednak si nejsem jist pravdivostí, ale mě to kolik dostal za pár minut v jednom obchodním centru vyrazilo dech i kdyby to byla půlka-třetina.

Věřitel by měl zkoumat bonitu klienta. Dělají to.

Nevím co vykoumáte na klukovi, co má základní školu a přišel do obchodního centra v teplákách fadidách a s vobčankou a v závěsu jako poradní orgán těhotnou přítulkyni. Ten tam napíše úplně cokoliv a bere to stejně jak podvádění při písemce.

dluhů řekněme za milion korun a bral svých 19.000 čistého za zametání

Osmnáct hrubýho a ve výpovědi, páč "chapí fhospodě říkaly", že na ÚP mu hned jak tam dojde zaplatí rekvalifikaci na řidiče a bral by 35 tisíc. A nemá kolem sebe někoho, kdo by mu vysvětlil, že je to celý kompletní hovězina. V reálu není šance to rozumně splatit i při příznivé konstelaci hvězd.
----------
Ono je dobrý si uvědomit, že "životní nastavení" těchhle lidí je úplně jiný, než ten můj, Váš a řada pro nás normálních předpokladů neplatí. A proti lidem s IQ dvou kostek másla stojí velmi inteligentní lidé s obrovskou mocí a chladným kalkulem. Mně na tom vadí právě vadí tahle asymetrie, která mi prostě v případech jako je tenhle přijde příliš velká.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 12. ledna 2019 - 13:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 12-2017
Původně už sem nechtěl reagovat, ale jen dva skutečný příběhy:

Mám známýho slušnej, šikovnej a vždycky ochotnej chlap, ale úplně blbej. Málo kdy ale vydržel s vejplatou do další a tak to tak roky plácal. Jednou dostal super nápad že vezme rodinu k moři manželku (stejně hloupou) a malýho syna. Pujčil asi 15 tisíc. Všechno proběhlo, chvíli splácel a pak protože to bylo tak skvělý a jednoduchý si půjčil znova, nevím na co a pak asi ještě znova, prostě tak jak to bývá začal vytloukat klín klínem banky nebo co tobylo za společnosti mu pořád půjčovaly, ikdyž už měl dluhy a jím to bylo prostě úplně jedno. Začal si půjčovat i u svých, jak sami říkaly, "nejlepších" kamarádů, i u mě byl( já mu nepůjčil, toť dpověď pro Mladějova nepůjčil jsem a ani to do budoucna neplánuju, max 1000,-). Až to samozřejmě spadlo a přitom to bylo od začátku jasný jak to dopadne. No a dnes? Bydlí u rodičů, barák musel prodat, manželka se s ním rozvedla, jednou dostal před hospodou přes hubu, předpokládám že od nejlepších kamarádů, kterým za hubičku opravoval baráky a já sem jeden z mála před kým se nezapírá (protože mi nic nedluží a nebojí se). Ano samozřejmě může si za to sám, ale blbej je od narození a bude až do konce života, to se prostě změnit nedá. Ale kdyby mu všchni ty děsně chytrý nepůjčovaly tak to tak dopadnout nemuselo.

A druhej. Pracoval jsem nějakou dobu stavbyvedoucí a tam samozřejmě každej druhej dělňas nějakou tu exukuci má. Ale je neuvěřitelný, že jim klidně dvakrát do týdne volají z různých společností a nabízí jím půjčky, které "všechno" vyřeší. Jednou mi jí jeden dal na ucho a to bylo neuvěřitelný co do mě valila a naprosto chápu, že jsou lidi co tomu podlehnou.

Takže já to klidně zopakuju, největším problémem je nezodpovědnost věřitelů. Rozhodně v ČR není větší počet potenciálních dlužníků než jinde, přesto jich tu je 2-3x víc než jinde v Evropě. Tak kde je prolém?