Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 08. 02. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 08. 02. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 06. ledna 2019 - 12:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 8-2017
kuna 62:
Co to je pořád za mánii do slova odsun cpát jen a a pouze ODSku? Jestli jste si nevšiml tak to tak nějak je evergreen posledních 100 let, to ODSka nebyla a první část přestavby, čehož důsledkem je myčka v Heršpicích a to podivné křivé napojení nákladního průtahu, odklepla snad ještě zemanova vláda, rozhodně k ní ale došlo někde v roce 2008, nebo to alespoň naznačuje článek na zeplage. A byť tam cca rok až dva již byla Topolánkova vláda, tak sám víte že takovou stavbu s přípravou nedáte dohromady za rok, takže ji musela odsouhlasit některá z vlád ČSSD.

Ano, existuje záznam o ODS a KDU-ČSL podporujících odsun nádraží, ale to v Brně podporuje tak nějak každá z velkých politických stran.

Před mnoha lety jsem napsal článek ve kterém jsem předpovídal že Brno může skončit se dvěma nádražími, což je ten nejhorší stav, tuto možnost/nebezpečí vidím jako stále reálnější. Dokud tem nebylo nástupiště, tak by nad tím nikdo neuvažoval, když se objevilo první, pořád se to dalo nějak okecat, že je to jen taková zastávka co zanikne. Ejhle jsme o nějakých pět let později a máme tam podchod, pohodlné nástupiště, čekárnu, pokladny. Nebezpečí toho stavu je větší a větší.
Neděle, 06. ledna 2019 - 14:01:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 760
Registrován: 3-2013
A kdopak asi v Brne vladl na radnici az do voleb v roce 2006? A ty volby prohral dost mozna kvuli odsunu? Jenze Onderka brzy po tech volbach otocil a zacal odsun tez podporovat.
Neděle, 06. ledna 2019 - 16:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 379
Registrován: 8-2017
TMB 760:
To podle Vás opravňuje to že něco na co má, krom aktivistů, kteří ale ví o vlacích kulové, shodný názor většina politiků se hází jen na ODS? Není to takový brněnský Kalousek? [biggrin]

Rozhodně je dost pitomost to pořád svalovat akorát na ně, pokud je na tom shoda napříč spektrem a navíc je to v rozhodnutí státu. Co s tím může Brno dělat? Akorát to případně blokovat, ale to jaksi není v jeho zájmu. Takže jak jsem řekl, dost možná nám hrozí situace dvou hlavních nádraží. Dokud není Dolní v normálním provozu, pořád je šance že situace dvou nádrů nenastane, dojde-li ale k tomu že tam někdo začne z nějakého důvodu stavět normálně, veškerá akutnost řešení tohoto problému mizí, neboť bude legitimizována situace se dvěma nádražími a nějakým pendlbusem, nebo se ohne všechno co teď jezdí kolem Vaňkovky na Úzkou, to je jedno. Ale dojde tak k legitimizaci toho stavu a zároveň zmizí i část kapacitních omezení daných jen a pouze nedostatkem kolejí na hlavním.

P.S. Nemá někdo aktuální foto rekonstrukce mostů přes Svratku?
Neděle, 06. ledna 2019 - 23:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3852
Registrován: 5-2004
K.S.:
"To podle Vás opravňuje to že něco na co má, krom aktivistů, kteří ale ví o vlacích kulové, shodný názor většina politiků se hází jen na ODS? Není to takový brněnský Kalousek? [biggrin]

Rozhodně je dost pitomost to pořád svalovat akorát na ně, pokud je na tom shoda napříč spektrem "
Nejsou Kalousek. Ti všichni ostatní (nejen před 12 lety Onderka, ale třeba i aktuálně TOPka nebo KDU) jsou pro odsun prakticky jen z titulu jeho větší připravenosti, která je dílem právě čachrů ODS (a KDU) v 90. letech - viz popis od zúčastněného člověka.

K.S.:
"dojde-li ale k tomu že tam někdo začne z nějakého důvodu stavět normálně, veškerá akutnost řešení tohoto problému mizí, neboť bude legitimizována situace se dvěma nádražími a nějakým pendlbusem,"
Nebo ještě jinak: mohla by se zrealizovat smyčka šaliny u Dolního jako náhrada za Zvonařku. Pak by to ani moc nebolelo a odbočení šaliny by mohlo sloužit i jako jižní vjezd autobusů na Zvonec.
Úterý, 08. ledna 2019 - 02:31:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 7-2017
Jakože dvanáctka šalina, již dnes narvaná k prasknutí při intervalu 3 minuty, pobere na Hlaváku lidi od jedničky, dvojky... a odveze je k vlaku na Dolní? Či snad bude jednička rozpůlena a bude zajíždět na Dolní? Osmička je v územním plánu na Dolní nádraží namotaná. Rychleji u vlaku ale nebude, při tolika křižovatkách, na kterých nepojede přímo.

Praktická nemožnost navázání nového Dolního na šalinu, to je důvod. A zatím mě nikdo nepřesvědčil, že návaznost na MHD bude na novém Dolním lepší, když tam bude muset polovina Brna nově s přestupem.

Druhá věc je úrovňové křížení nákladního průtahu s osobní dopravou. Jakákoliv cesta křížem podvazuje kapacitu a tady je to do budoucna nákladní průtah X VRT Praha-Ostrava. Bombovější už to asi být nemůže. Z Horního nádraží by si VRT s nákladním průtahem vynula elegantně - na mostě. Nula kolizních bodů. Existuje ale ještě jedno bombastické řešení Dolního, a to vést nákladní průtah přes současné Horní nádraží. To by byl epochální urbanistický počin, přinejmenším celoevropského rozměru.
Úterý, 08. ledna 2019 - 14:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 5-2004
Mínil jsem to jinak:
1) ta smyčka u Dolního by byla prospěšná pro samotnou MHD i kdyby z odsunu nic nebylo (coby náhrada smyčky Zvonařka)
2) umožnilo by to i relativně slušné fungování Adsf-ofvy katastrofické varianty, kdy by se S4(1) propojila přes Dolní s S6. Tedy by to chtělo ještě třetí kolej na nákladním průtahu, aby se to křížení rozložilo nadvakrát a do celé délky souběhu.
Středa, 09. ledna 2019 - 21:22:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 10-2007
Nemá někdo aktuální foto rekonstrukce mostů přes Svratku?

Ke stavu mostu přes Poříčí mám foto ze 16.12. - z tohoto pohledu se od té doby moc nezměnilo.
Možná se něco děje zespoda (jak se píše na dálnicích - PRÁCE PROBÍHAJÍ I POD MOSTEM [happy]).

Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 23:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 4-2006
Joe: párkrát jsem tam teď jel a žádné robotníky pod mostem jsem neviděl, takže možná, jak se píše na dálnicích, Probíhá technologická přestávka [happy]
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Pátek, 11. ledna 2019 - 08:09:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 10-2007
už chybí jen cedulka MUSÍME TO OPRAVIT [happy]
Pátek, 11. ledna 2019 - 11:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 385
Registrován: 8-2017
David Jaša:
I kdyby nakrásně za tím byla jen "větší projektová připravenost", to není důvod k tomu pořád psát stylizovaně ODSun (otázka je jak moc sami zastupitelé podlehli manipulaci), dvanáct let je dost dlouhá doba na to aby se na to podívali sami.

Smyčka před dolním a odbočení 12 by bylo jistě zajímavé

Poklop D400:
Pokud by se přesunulo celé nádraží, pak se dá položit tramvajová trať na viadukt směrem na Svratku a dostat se k Dolnímu z druhé strany, ale chtělo by to nový most. Navíc tím získáte rychlou trať do Heršpic, stejně tak můžete pak vytáhnout po náspu rychlou do Židenic.

Ten nákladní průtah přes Horní byl, pokud vím, navržen v dost velké nadsázce. bohužel to někdo ale nepochopil. Jak se nabízí to řešit:
Například tak že si rozdělíte nové Dolní na nějaké 3 dvojkolejky, jedna "Havlbrodská" jedna "Českotřebovská", jedna "slatinská" a za normálních okolností budete mít nádraží rozděleno na tři celky, přesmyky pak nějaké dáte až k Modřicím, o zbytek se postarají přesmyky v Maloměřicích.

Můžete vést na Maloměřice čtyřkolejku, a v Komárovském skorotrianglu vést kolej OD Slatiny nadjezdem v +2 nad všemi kolejemi a klesat směrem k dolnímu kde pak bude před vjezdem šestikolejka. To ale zase třeba znamená udělat menší, ale zásadnější přestavbu v Maloměřicích, atd., kde by se hlavní 4 koleje posunuly zhruba do této polohy a na každé straně by vybudovaly skupiny kolejí pro odstavení nákladních vlaků, šotočára mmá skoro 2km, takže koleje dlouhé 800m by se tam vlézt mohly. Ano aternativně by se za cenu dvou silničních podjezdů a přesmyku s kolejí v 0 dal zachovat jen mírně upravený stav Maloměřic.

Taky se můžete pustit do ještě větší přestavby Maloměřic, zrušit jednu seřaďovací skupinu a můžete mít i odstavné nádraží na severu

Nicméně si stejně myslím že nejpravděpodobnější bude ve finále salámová metoda, kdy se skončí se dvěma nádražími a dolní se jenom polátá v současné poloze a nanejvýš bude upravena poloha kolejí průtahu.
Pátek, 11. ledna 2019 - 14:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 7-2017
Tak se dolní nádraží pěkně postupně dobudovává.
Město Brno chce oživit okolí dolního nádraží v době roční výluky hlavního. Na přilehlé ploše nechá na přelomu dubna a května nainstalovat osm výstavních kontejnerů pro čekárnu, záchody či infotabuli Českých drah.
https://zdopravy.cz/brno-umisti-k-dolnimu-nadrazi-kontejnery-pro- cestujici-21912/
Pátek, 11. ledna 2019 - 18:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 4-2009
My nadále trváme na třech zásadních bodech : veškerá nákladní doprava se převede od severu na Maloměřice, skrz nové hl.n. uprostřed povedou dvě koleje pro nákladní dopravu, tedy odmítáme šílené urovnove prospojkování mezi Maloměřicemi a Židenicemi a trváme na přesmyku v Modřicích. To jsou věci, které se snažíme do schválené varianty Ab nacpat.
Pátek, 11. ledna 2019 - 22:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 389
Registrován: 8-2017
Quenya 1180:
Takže chcete aby z Dolního vedlo uspořádání 2+2+2?

Myslím že přesmyk v Modřicích snad nemůže být problém prosadit, ne?
Pátek, 11. ledna 2019 - 22:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 4-2009
K. S. : Ano. Je.
Pátek, 11. ledna 2019 - 23:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 4-2006
hans71:
""Brno umístí k dolnímu nádraží kontejnery pro cestující""
Budou-li cestující baleni v kontejnerech, pak myslím, že je zásadnější přestavba Dolního zbytečná. Dal bych hlavně důraz na požadavky Žesnadu, oni to už odvozí [rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem Zlámalík.)
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Sobota, 12. ledna 2019 - 12:24:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 624
Registrován: 10-2007
Kontejnery jsou univerzálním řešením na všechno [happy]

Zchátralá nádraží dáme pryč. Kontejnery se lépe udržují, napadlo SŽDC
Sobota, 12. ledna 2019 - 14:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 391
Registrován: 8-2017
Quenya 1181:

Jaké mají argumenty proti? Je to alespoň něco co se dá pochopit, nebo je to klasické: "Nikdy se to nedělalo." "Je to už schválené." "Ale podle projektu je to takto."? Zrovna nepostavit přesmyk na jihu mi přijde jako dost velká pitomost. Chápu že se asi snaží si tam prosadit uspořádání 4+2, ale ani uspořádání 2+2+2 přece nemůže být takový problém.
Priapos
Sobota, 12. ledna 2019 - 21:25:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 10-2012
K.S.:
"Zrovna nepostavit přesmyk na jihu mi přijde jako dost velká pitomost."



Největší pitomost je už ten vlastní odsun. Je mně ale naprosto jasné, že někteří tuto fundamentální trivialitu nepochopí nikdy.
Neděle, 13. ledna 2019 - 23:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 4-2009
K. S. : Že v Ab není. 🙄 Obecně - kolem požadavku CK na doplnění varianty Ab požadavky nákladních dopravců je už 3/4 roku ticho. Potichu se také smetla TES na toto téma s tím, že se nám má vyjít vstříc v následujících stupních projektu. No... Příští měsíc to na pravidelném sezení s Odborem přípravy staveb chci otevřít. Já jsem skeptický a určitě dojde k naplnění Murphyho zákonů. Ale uvidíme, v každém případě je nevyhrocenější téma počty tratovych kolejí a prospojkování Majlont - Židenice. My chceme pro nás dvě koleje (+4 pro osobní) pro bezkolizní výjezd na jih, oni chtějí nechat ono šílené prospojkování plánovaných 4 tratovych kolejí.
Neděle, 13. ledna 2019 - 23:35:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 4-2009
Priapos : Nevím, co se bude dít, nám je to z principu jedno, jestli bude nádraží tam či onde, ale protože schválená varianta odsunu je bezkonkurenčně nejblbější, jaká se mohla vybrat, tak do toho kafráme. Jednoznačně budoucí zhoršení podmínek pro nákladní dopravu. Leda, že bychom jezdili pod Petrovem 😂😂😂 ale to zase stejně naráží na bariéru Maloměřice - Židenice, takže to nejde ani ve srandě😉
Priapos
Pondělí, 14. ledna 2019 - 00:07:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1564
Registrován: 10-2012
Quenya:
"protože schválená varianta odsunu je bezkonkurenčně nejblbější, jaká se mohla vybrat, tak do toho kafráme. Jednoznačně budoucí zhoršení podmínek pro nákladní dopravu. "



Souhlasím. Ono totiž jednodušší a lepší řešení než je to stávající s dvoukolejným nákladním průtahem, co komunisté realizovali už před téměř 50 lety, při variantě odsunutého nádraží zřejmě asi ani vymyslet nejde.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:19:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 11-2018
tak Brno Dolní nádraží už funguje, tak je už odsunuto, ne?[happy]
Pondělí, 14. ledna 2019 - 22:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3877
Registrován: 5-2004
Quenya:
"My chceme pro nás dvě koleje (+4 pro osobní) pro bezkolizní výjezd na jih, oni chtějí nechat ono šílené prospojkování plánovaných 4 tratovych kolejí."
Zkusím se k tomu zeptat:
  • co posvitavské vlečky? Křížem z Majlontu do současného napojení, nebo novým sjezdem od dnešní zast. Černovice ke Svitavě?
  • co Chrlice? Přes Komárovskou spojku, tedy okolo zast. Černovice jako dnes a pak propojkou jako v A/Aa?
  • Vyjde při 6 kolejích přes Židenice kapacita pro S-tangentu Slatina-KP?
Úterý, 15. ledna 2019 - 00:13:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 8-2017
Quenya 1187:
No to je argument jak pojď na mne zboku, myslel jsem si že budou mít něco lepšího a vloží do toho alespoň trochu snahy.

Nějak si nejsem jistý že by bylo možné táhnout z Dolního 10 kolejí a od Olomoucké do Židenic 6, kdyby ano, tak to bude tak natěsno že se místní asi zvencnou.

Zeptám se asi naprosto blbě, co z Maloměřic je důležitější pro vás, je to seřaďovací nádraží, nebo asi 7 kolejí pro odstavení nákladních vlaků? Jenom mne napadlo že pokud jsou to koleje pro odstavení vlaků, tak by snad šlo zrušit tyto koleje a zkusit to přestavět a přeuspořádat tak aby na každé straně čtyřkolejky bylo cca 7 kolejí pro dostavení.

Přesmyk Židenice-Maloměřice v "0" a silniční podjezdy Svatoplukova/Karlova a Markéty Kuncové jste už zkoušeli?

David Jaša 3877: A nemohla by ta tangenta prostě projet přes nákladní nádraží?
Úterý, 15. ledna 2019 - 09:05:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3878
Registrován: 5-2004
K.S.:
"A nemohla by ta tangenta prostě projet přes nákladní nádraží?"
Nemohla by projet prostě, musela by vykonat úvrať a křížit koleje do Slatiny (a v budoucnu i VRT na Ostravu).
Sobota, 19. ledna 2019 - 10:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 626
Registrován: 10-2007
Aktualita - Stavědla na brněnském nádraží mají jít k zemi, památkáři o ně bojují
Sobota, 19. ledna 2019 - 23:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 8-2017
David Jaša 3878:
Mluvil jste o lince Krpole - Slatina,proč by měla konat úvrať, když by to mělo jít profrčet přes koleje vedoucí Maloměřicemi a pak přes netrojúhelník u Olomoucké? I po přestavbě tam bude minimálně jedna kolej, která to bude spojovat.

Joe 626:
To si vzpomenuli brzo.
Středa, 23. ledna 2019 - 13:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1882
Registrován: 4-2006
Info k situaci na mostech přes Opuštěnou - probíhá otryskávání severní podpěry.
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Čtvrtek, 24. ledna 2019 - 12:47:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 3-2018
Rozkaz zněl jasně: Ab musí projít, jinak [smrt] odkaz
Pátek, 25. ledna 2019 - 01:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 420
Registrován: 8-2017
Gejza.L:
Prý tam snad nějaké změny, jsou, v ní, ale nevím, vlastně jak si vzpomínám, tak celkový plán kolejiště nevyšel. Navrhuji ale udělat, až se Sůroserver rozjede (dnes to pořád padá), navázat tu na komentář začínající zhruba "to je podraz" [proud]
Bugear
Sobota, 26. ledna 2019 - 10:43:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3726
Registrován: 8-2005
<konspirační_teorie>
Místo vypsání TESu si nechali udělat nahrubo přepočet ekonomiky s požadovanými úpravami a Áčkové varianty se propadly pod hranici ekonomické efektivity.
</konspirační_teorie>
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Sobota, 26. ledna 2019 - 11:55:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 4-2009
Bugear: Možné to je, ale pokud ano, tak to nikdo nikdy stejně nepřizná. Stejně jako fakt, že Ab je nejhorší možná varianta, kterou samozřejmě neomylně vybrali. Nevím, 13.2.se jdeme o problému okolo TES/neTES bavit, pak budeme možná o něco chytřejší. V každém případě neustoupíme od základních požadavků nákladních dopravců, protože to ani nejde a nemůžeme. Nebudeme podporovat něco, co je evidentně špatně od samého začátku.
Neděle, 27. ledna 2019 - 18:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 209
Registrován: 6-2016
Z nádražní budovy v Brně může být po odsunu galerie, plánuje nájemce (iDnes.cz)

Začátek rozhovoru
Než se nádraží přesune, potrvá to třeba patnáct let. Nám zbývá třicet. Během roku a půl dostavíme výpravní budovu a ta tu zůstane. Bude ještě nějakou dobu sloužit jako nádraží a až se pak odstěhuje, může z toho být obchodní galerie jako Palladium v Praze, ale v menším. [rofl]

Ten člověk věří tomu, že se to nádraží fakt odsune, a to dokonce za 15 let???
Proč tomu já nevěřím? Zaprvé, kapacitní problémy hlavního nádraží již byly vyřešeny, letos vznikly tři nové nástupní hrany na Dolním. Zadruhé, nákupní galerie hned vedle Vaňkovky? To si na sebe moc nevydělá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)
micek
Neděle, 27. ledna 2019 - 19:49:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 11-2015
Quenya:
"13.2. se jdeme o problému okolo TES/neTES bavit, pak budeme možná o něco chytřejší."

Budu (a myslím, že nejen já) rád, když pak (pokud to bude možné) zveřejníte nějaké další informace proč byla slibovaná TES pro ŽUB nakonec zrušena.
Slanour
Pondělí, 28. ledna 2019 - 11:30:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653
Registrován: 6-2008
Nějaké [fotic] z doby nadávné


Slaňour
Pondělí, 28. ledna 2019 - 20:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 630
Registrován: 10-2007
Dovolím si zkopírovat odkaz na aktualitu z vedlejší diskuze Tratě kolem Brna, související se stavědlem na poslední fotce:

Výluka nádraží v Brně se protáhne, historická stavědla zůstanou
Pondělí, 28. ledna 2019 - 21:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 11-2006
Joe: Koukám na tu fotku stavědla v článku ... to vypadá nějak prázdně. To byl stavědlový přístroj již rozebrán a odvezen?
Pondělí, 28. ledna 2019 - 21:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 631
Registrován: 10-2007
No prý bylo vše vyklizeno už v prosinci [uhoh]
Slanour
Pondělí, 28. ledna 2019 - 23:30:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 654
Registrován: 6-2008
Nevím jak na 4, ale kolem Vánoc byl na 5 viděn eště blikající kolejový reliéf, připomínající vánoční světýlka.. [andel]
Slaňour
X-Host
Úterý, 29. ledna 2019 - 02:20:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 7-2009
Bezva - stavědla zůstanou. Akorát to prodloužení výluky tedy nic moc... to ono avizované obložení stavědel dřevem (proti poškození) a NEzbourání něčeho přidá 1/4 roku???
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Klasik
Úterý, 29. ledna 2019 - 05:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2014
X-Host: To bude tím, že stojí na místě, kudy měl vést kabelovod.
X-Host
Úterý, 29. ledna 2019 - 13:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 7-2009
Klasik: A toho 1/4 roku zabere co? Přetrasování kabelovodu o nějaký metr vedle? Papírování kolem toho? Nebo to bude Franta či Pepa kopat ručně, aby se nepoškodila ta stavědla?
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Úterý, 29. ledna 2019 - 18:38:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8604
Registrován: 5-2007
X-Host: Možno si len nikto nelajznul sľúbiť skorší termín.
Suchol
Úterý, 29. ledna 2019 - 21:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 610
Registrován: 5-2016
Asdf:
Z německého sich leisten je v obecné češtině (zde) správně nelajstnul a nikoli nelajznul.
Úterý, 29. ledna 2019 - 23:28:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 8-2017
Suchol 610:
Ještě to existuje bez T jako lajsnout. Na druhou stranu je v češtině dlouhodobý trend kdy je S nahrazováno Z.
M_g
Úterý, 29. ledna 2019 - 23:33:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 6-2006
Suchol: A časopis DPMB má zcela nesprávný název, který má správně být "Sche line" co?
Středa, 30. ledna 2019 - 00:05:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8606
Registrován: 5-2007
Suchol: Považujte to za strednopovažské nárečie slovenčiny. [kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Středa, 30. ledna 2019 - 08:12:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 632
Registrován: 10-2007
Etymologický slovník (Rejzek, 2001) uvádí tvary: lajs(t)nout si

Ale co se reálně používá lze ověřit např. četností výskytu podle Googlu:
"lajznout si" ... 169x
"lajsnout si" ... 156x
"lajstnout si" ... 9x
Suchol
Středa, 30. ledna 2019 - 08:34:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 611
Registrován: 5-2016
No tak dobře, mně akorát vadí, že z "lajznout" není zřejmé, ze kterého německého slova to vzniklo.
Středa, 30. ledna 2019 - 08:52:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 8-2017
To zpoždění čtvrt roku bylo nejspíš nadhozeno jako vítaná vata, kdyby se nestíhalo jinde (bůhví, co je už ve skluzu teď). Ono se blbě vysvětluje, že je stavba ve skluzu, protože jediný bagrista, kterého sehnali, a který bagr skutečně ovládá, se neohlášeně odebral na čtrnáct dní s rodinou all-inclusive do Egypta, načež po jeho návratu odešla na bagru veledůležitá gumička, jejíž výroba a transport z Hondurasu zabrala dalších čtrnáct dní. Výmluvu na "památkáře" spolkne obecenstvo lépe.
Pár staveb jsem už jako insider prodělal...[happy]
Středa, 30. ledna 2019 - 09:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 633
Registrován: 10-2007
Suchol: Myslím, že u většiny slov není na první pohled zřejmé, z čeho vznikly [happy] (protože se jazyk vyvíjí, mění se významy slov apod.). A proto vznikla věda zvaná etymologie.

reg. jk: Nebo to může být ukřivděné "no dobře, ustoupíme památkářům, ale za trest se prodlouží výluka" [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Joe.)
Středa, 30. ledna 2019 - 09:45:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 8-2017
Joe - fantazii se meze nekladou[wink] Každá příležitost, kterou lze odůvodnit skluz, je většinou beze zbytku využita.
Neděle, 03. února 2019 - 12:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 8-2017
V diskusi jinde jsem narazil na problém nákladišť kde by se dalo před deštěm/sluncem chráněně překládat paletované zboží, eventuálně barely etc. mezi autem a vlakem. Je v rámci Brna vůbec nějaké takové nákladiště? Amerika je myslím pro tento účel nepoužitelná z důvodu využití vnitřních prostor a nákladiště na Dolním zase není ani částečně kryté.
Neděle, 03. února 2019 - 18:25:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 635
Registrován: 10-2007
Asi jedině kontejnerový terminál.
M_g
Pondělí, 04. února 2019 - 11:45:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 6-2006
K.S. z několika na americe pořádaných gastronomických akcí jsem nabyl dojem, že ty prostory jsou většinu roku prázdné. Přenosné pulty ve více než polovině jinak prázdných hal.
Ale můžu se mýlit.
Stejně by možná šlo využít haly u Grandu, i když tam teď stojí odstavené osobní soupravy.

Problém je podle mě velmi hustá osobní doprava během dne. Takže by se tam špatně přiváželo/odváželo.
Úterý, 05. února 2019 - 00:18:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 8-2017
M_g 1011:
Amerika je myslím pro toto již nepoužitelná, nahoru s kamionem nenajedete.

Jako větší problém bych viděl ne moc dobrou dostupnost pro nákladní auta v obou případech, U Ameriky by možná šlo upravit kolejiště tak, aby se tam dalo navážet vlak třeba jednou za hodinu a pak jen přehazovat vagony, to by snad až tak moc nevadilo.
Úterý, 05. února 2019 - 07:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 997
Registrován: 8-2006
Není něco na Dolním z druhé strany?
Úterý, 05. února 2019 - 07:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 636
Registrován: 10-2007
Ano, na Dolním býval tzv. nákladový obvod (mapa) s příjezdem z Plotní. Byly tam dvě rampy (jedna bývala i zastřešena), kolejová i silniční váha, dvě skladiště... Zastřešení už není, zbytek fyzicky zůstal ale nepoužívá se... Areál se jen nárazově (jako např. nyní) používá jako zařízení staveniště.
Pátek, 08. února 2019 - 15:53:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173
Registrován: 7-2017
K.S.:
"V diskusi jinde jsem narazil na problém nákladišť kde by se dalo před deštěm/sluncem chráněně překládat paletované zboží, eventuálně barely etc. mezi autem a vlakem. Je v rámci Brna vůbec nějaké takové nákladiště? Amerika je myslím pro tento účel nepoužitelná z důvodu využití vnitřních prostor a nákladiště na Dolním zase není ani částečně kryté."
Mělo být snad i tady. Rampu má, ale chybí kolej ze slatinského nádraží. Ze slatinského nádraží jedině tento terminál. Jestli se dobře pamatuju, operuje tam DB Schenker. V posvitavském areálu vedou koleje dokonce až do starých hal. Úplně na jihu areálu pak Linde přečerpává cisterny. Amerika je problematická pro auta nad 6,5 tuny, o konfliktu s hustou osobkou už psali jiní*.
Dolní dostatečně neznám, ani situaci na Vídeňské, kdo tam jak má či nemá krytou rampu. Třeba tam taková možnost je. Někde bude rampa pro vojáky, ale to přenechám znalejším.

Čistě teoreticky: Překladiště by mohlo fungovat také u Letiště nebo v areálu Zetoru. Obojí má vlečku i kapacitní silnici s dálničním sjezdem. Bez napojení překladiště na dálnici takový záměr pohoří jako kontejnerové překladiště v Horních Heršpicích.


*) Tak ano, lze nechat v Amrice pouze nákladiště. V případě odsunu nádraží k řece konflikt s osobkou zmizí. Hnát kvůli zboží deístky tisíc lidí k řece? EEK!
X-Host
Pátek, 08. února 2019 - 19:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 7-2009
Poklop_D400: K tomu areálu CTP (Evropská) se zvažovalo rozdvojení v vlečky k letišti. Ale ten most (silnice k Letišti) by se musel nejspíš přestavět anebo hned vedle udělat průjezd pod silnicí jen pro tu jednokolejnou vlečku...

Koleje ze Slatiny vedly i do areálu Slatinka hned vedle (kdysi tam byla slévárna), ale v areálu jsou koleje již pravděpodobně vytrhané, byť na fotomapě ještě vede napříč areálem, tak teď už končí jen kousek za branou...
Mapy.cz

U toho terminálu Linde vedla původně také vlečka do současného areálu CTP (Ponávka) - bývalé Škrobárny, ale už z toho zbyla jen odbočka k baráčku se zaparkovanou posunovou loko. Trasu dál do areálu lze ještě vysledovat, ale nejviditelněji z ní zbyl snad už jen mostek přes Svitavský náhon těsně vedle relativně nové budovy ubytování DomeQ (na fotomapách Seznamu je tam zatím jen rok 2015, kdy tam byla jen asfaltová parkovací plocha).
Pro "zmatení nepřítele" se jako trasa vlečky jeví pražci vyložená cesta před druhý mostek přes Svitavský náhon kousek proti proudu od toho skutečného bývalého mostku vlečky.
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).