Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Moravskoslezském kraji » Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 20. 04. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 20. 04. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 10. dubna 2019 - 20:52:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 4-2019
Ares1 :ještě maličká poznámka ... Proč by jste nás v kolektivu nechtěl? Protože bojujeme za firmu se kterou jsme spokojeni? To asi vaše firma bude stát za zlámanou grešli
Středa, 10. dubna 2019 - 23:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12040
Registrován: 4-2006
Když vás ničím nepřesvědčil tak tam nechoďte.
Ad Vinc zkuste použít to co máte na krku.
Vy ale kopete i do té své firmy. Zkuste myslet.
Je možné že čerpací stanice je blokována dotací tak budou plnit jinde. Mě i vám to může být jedno. Skoro mi přijde že se vrací vláda.....
Je to stejné jako když dokážete vy psát celý den.
Já si počkám na výsledek jako vy.
Ale zas je s vámi zábava. [lol]
Já teď počkám a jsem zvědav jestli sem přijdete pak zhodnotit jak se to povedlo.



(Příspěvek byl editován uživatelem Ares1.)
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 00:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2020
Registrován: 1-2005
jen tak: Mobilní plnička je podle p. Širce lež jako věž. Zbývá tedy krnov a ostrava, kde se všechny vozy oběhově nedostanou ani náhodou
Není to podle mě lež jako věž. Na to jste přišel jak? Lež jako věž bylo vaše tvrzení, že ČSAD Vsetín řekl na kraji, že plnička bude mobilní. Takže si to prosím nepřekrucuje k obrazu svému.
Co se týče tankování, řešíme všechny možnosti. Pokud si myslíte, že se nedá oběhově vyřešit Ostrava, Krnov a další města, tak máte hodně omezené představy.
Pajzák
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 08:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2592
Registrován: 6-2015
Tak si aspoň přiznejte, že nebojujete za firmu, ale za svoje výhody, popř. odstupné. Kdyby šlo jen o ni, tak neřešíte dojíždění, parkování, tankování a šoférku.
Ono to taky může skončit jako před časem u nás. Kolegu, kterého jsme se potřebovali zbavit kvůli absolutní neloajalitě a podrazům, jsme nechali naoko povýšit, čímž přišel o víkendové odměny, neb už o sobotách nechodil, a po dvou měsících mu bylo jeho pracovní místo přesunuto do 250 km vzdáleného sídla firmy, takže dal sám výpověď. Vám nabídnou práci na Hlučínsku a Zlínsku, popř. kamionu, čímž se vyhnou výpovědi pro nadbytečnost, a bude hotovo.
Carlos10
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 09:20:35  
Neregistrovaný host
Pajzák Bojujeme za firmu, která nám (nejenom) tyto výhody poskytuje. Řešit nic nepotřebujeme, protože tyto výhody máme. Jak to dopadne, to je otázkou, ale to už vás zajímat nemusí. To je náš boj... Vězte, že kvůli odstupnému to opravdu není.
Á propos, ty zastrašovácí praktiky typu "půjdete na kamion nebo do Hlučína" jsou spíš k smíchu a zbytečně plýtváte energií. [wink] My si plně uvědomujeme následky toho, co děláme. Ať situace dopadne jakkoliv. Takže zkuste něco lepšího...
Pajzák
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 09:47:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2594
Registrován: 6-2015
Jojo, zrovna já mám důvod někoho zastrašovat.[happy]
Zdenek008
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 16:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 4-2018
V Bruntále vybudují z částí autobusové nádraží (u rybníku) 19 parkovacích míst.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 17:49:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12041
Registrován: 4-2006
Zdeněk 008 a nádraží se také dočká nějakého zkulturnění?
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
950104
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 19:29:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 2-2010
Tohle na mně vypadlo na FB:

Otevřený dopis řidičům pro oblast Opavsko:

Vážení řidiči, kolegové,

v průběhu měsíce března jsme si vás dovolili oslovit s nabídkou dalšího zaměstnání jako řidičů autobusů na vašich stávajících linkách, kde nyní jezdíte. Někteří z vás naši nabídku přijali a již se stali našimi kolegy a součástí našeho týmu. Někteří nepřijali a za nic světě pro jiného zaměstnavatele jezdit nechtějí, jejich rozhodnutí respektujeme a nenutíme je. Někteří z vás ale stále váhají a rozmýšlejí se. Vám, kteří stále váháte a rozhodujete se, je především určen tento otevřený dopis, kterým chceme reagovat na aktuální události.

V poslední době se k vám dostávají různým způsobem různé informace od různých lidí, kteří mají různé cíle. Považujeme za důležité několik věcí vysvětlit a uvést na pravou míru.

Především naše nabídka stále platí. Rádi mezi sebou uvítáme zkušené pracovité řidiče, kteří své linky dobře znají a chtěli by na nich jezdit i nadále. Protože opravdu dobrých, zkušených a poctivých dopraváků srdcařů je málo. Navíc stárneme a ubýváme, mladí kluci už tolik naši náročnou a zodpovědnou práci nechtějí dělat, přestože výjimky se mezi nimi najdou. Nejen že opravdu dobré profesionály mezi sebou uvítáme, ale dokážeme je také ocenit, rádi je velmi dobře odměníme. Dokonce si myslíme, že o něco lépe, než jsou oceněni nyní. Ale to už posuďte sami a nabídky si sami srovnejte.

Někdo se vám stále intenzivněji snaží namluvit, že jediným možným autobusovým dopravcem na Opavsku je TQM a že TQM bude jezdit na Opavsku i nadále. Bohužel, TQM v soutěži Moravskoslezského kraje nezvítězila, skončila ani ne na druhém, ale dokonce až na třetím místě. Nechceme s nikým bojovat a už vůbec ne neférově. Ale ve výběrovém řízení jsme zvítězili my, tedy budeme autobusovou dopravu na Opavsku provozovat my. Se vší úctou a s veškerou pokorou. Ale tak to prostě je.

Leckdo straší (a dělo se to již v průběhu soutěží, které kraj vyhlásil), že ČSAD Vsetín nedokáže službu zajistit a že provoz na Opavsku buď vůbec nerozjede, nebo ho nedokáže udržet. Již od samého vyhlášení soutěže jsme pod enormním tlakem. Zprvu se jednalo o negativní mediální kampaň s cílem zvrátit výsledek soutěže a snížit důvěryhodnost ČSAD Vsetín jako nově vybraného dopravce v očích veřejnosti a samozřejmě i v očích vašich. Nyní se tento tlak přesunul a soustředí se především na vás, na řidiče, kteří mají nejlepší předpoklady pokračovat ve své práci nadále pod hlavičkou nového dopravce ČSAD Vsetín a stát se součástí našeho týmu. Cíleně jste neustále masírováni a používají se přitom naprosto iracionální argumenty a hry na city, vytváří se zdání nějakého „boje“ mezi dvěma nepřátelskými skupinami.

Dokonce zaznamenáváme velké tlaky a úsilí, které je směrováno do maření naší snahy při přípravě potřebného zázemí pro provoz autobusové dopravy na Opavsku. Nic z toho se zcela jistě neděje náhodou. Záměrně proto v tuto chvíli nejsme konkrétní v jednotlivostech o konkrétních lokalitách.

Rozhodně s nikým nechceme bojovat, nebudeme se uchylovat k podpásovým a nedůstojným útokům a pomluvám, nejsme nepřátelští, jenom jsme si dovolili zvítězit v soutěži. Dokázali jsme nabídnout nejlepší podmínky, což se samozřejmě někomu nelíbí. Chceme dobře odvést práci a zajistit kvalitní dopravní službu pro cestující veřejnost. A svým závazkům dostojíme. I kdyby to pro nás mělo představovat vyšší náklady.

Tímto si vás tedy dovolujeme ubezpečit, že ČSAD Vsetín provoz na Opavsku zahájí. Je férové přiznat, že nás to stojí hodně úsilí a námahy (už jen kvůli komplikacím, které nám zde někdo úmyslně vytváří a připravuje) a že příprava není nikterak jednoduchá. Ale dostojíme všemu, co jsme slíbili. Tak jako jsme to dokázali ve všech jiných krajích a regionech, kde jsme kdy zvítězili v soutěžích a kde nyní velmi kvalitně zabezpečujeme autobusovou dopravní obslužnost. Položme si řečnickou otázku: Proč by to mělo být jiné v Opavském regionu?

ČSAD Vsetín je tradičním a silným dopravcem. Jsme součástí dopravní skupiny Z-Group a.s. která je se svými 1400 autobusy a 1700 řidiči jedním z nejvýznamnějších tuzemských dopravců. Každým rokem přepraví zhruba 50 milionů cestujících. Úspěšně působí v několika krajích po celé republice. Jednotlivé dopravní společnosti, kterých je nyní celkem devět, zajišťují příměstskou a meziměstskou autobusovou dopravu, městskou hromadnou dopravu v několika městech a vnitrostátní i mezinárodní zájezdovou dopravu. Z-Group a.s. je jedním z velkých zaměstnavatelů, společnosti patřící do holdingu zaměstnávají téměř 5 tisíc lidí, z toho dvě tisícovky zaměstnanců pracují v autobusové dopravě. Díky zázemí silné dopravní skupiny si mohou v případě potřeby jednotlivé dopravní společnosti vzájemně vypomoci, a to samozřejmě i personálně.

Zaměstnáváme opravdu mnoho řidičů v několika různých regionech. Zeptejte se jich sami, jestli a jak jsou u nás spokojeni a jak funguje náš tým a celý provoz kdekoliv, kde jezdíme.

Za zmínku stojí, že přes to všechno, co se nyní na Opavsku děje, my zůstaneme nadále féroví a poctiví a nebudeme stejnou ani podobnou mincí oplácet a uchylovat se k podobným ubohostem v našem domovské Zlínském kraji, kde zase naopak TQM uspěla v některých částech kraje, kde ČSAD Vsetín neuspěla.

Jak již bylo řečeno, naše nabídka práce stále trvá, stále vám nabízíme další zaměstnání na vašich linkách, které nyní jezdíte. Jediné, co by se pro vás změnilo, jsou mzdové podmínky, které nabízíme o něco lepší (možná i proto, že chceme o něco méně vydělat a o něco více se podělit o výdělek za dobře odvedenou práci se svými klíčovými zaměstnanci, se svým týmem řidičů). Navíc naše smlouva s Moravskoslezským krajem zaručuje pravidelnou valorizaci mezd do budoucna, tedy je zaručen průběžný pravidelný růst výdělku.

Zdvořile vás žádáme, posuďte sami a rozhodněte se dle svého nejlepšího svědomí. Nikoho k ničemu nenutíme, na nikoho netlačíme, ale na desinformační kampaň plnou lží a pomluv reagovat musíme, protože jinak by vás mohlo logicky napadnout, že „kdo mlčí souhlasí“.

Rádi vás přivítáme do svého týmu srdcařů za volantem a rádi vás za vaši náročnou a zodpovědnou práci dobře odměníme. Kdo o to nestojí, tomu popřejeme bez zášti zcela upřímně mnoho štěstí někde jinde na jiných linkách u jiného zaměstnavatele.

Dovolte na závěr stručný přehled toho, co nabízíme:
• náborový příspěvek ve výši 33.000 Kč
• min. měsíční mzda 32.000 Kč a více
• každoroční valorizace mezd
• odměňování a další výhody vyplývající z naší nadstandardní kolektivní smlouvy (35% příplatek za práci přesčas, 30% za práci v SO+NE, 10% za práci v noci, 10% za ztížené pracovní prostředí, osobní hodinový příplatek do výše 10% z tarifní mzdy, prémie, čekání mezi spoji, příspěvek na dopravu, odměny za jízdu bez nehod, odměny při pracovních a životních výročích, příspěvek na penzijní připojištění ve výši 500 Kč, příspěvek na životní pojištění ve výši 500 Kč, příspěvek za nocování mimo bydliště)
• týden dovolené navíc
• příspěvek na týdenní lázeňský pobyt pro zaměstnance a rodinného příslušníka v Lázních Darkov
• nové autobusy
• možnost uzavření pracovní smlouvy již nyní, s nástupem od 1. 6. 2019 (kontakt 571 498 200)
• pracovní smlouvu na dobu neurčitou, v případě zájmu i bez zkušební doby

ČSAD Vsetín a.s.
Zdenek008
Pátek, 12. dubna 2019 - 07:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 4-2018
Ares1: Možná tam nějaké úpravy budou, ale nevím o ničem zásadním. Stejně tak se již dlouho na radnici mluví o přemístění zastávky Seliko.
Jen tak
Pátek, 12. dubna 2019 - 07:29:51  
Neregistrovaný host
Vy všichni ze vsetína co to tady čtete, nás nezajímají plky o ničem, až budete mít to co nás zajímá, tak můžete něco zkoušet. Toto je slabošské. Ještě jednou vám to shrnu:
1. Chceme vědět kde budeme pracovat.
2. Chceme vidět přesně turnusy, jaké budeme jezdit.
3. Chcete, abychom si srovnali nabídku mzdy, co nabízíte. OK. Nabízíte 122 Kč/hod, nic víc, vše ostatní není na papíře, jen ve slibech p. holubáře a olšáka. Jak vím, že dostanu k tomu těch 10% osobního? Chci proto vidět ve své smlouvě těch dohromady slibovaných 142 Kč/hod včetně sociálního příplatku, když se tady p. Širc tady rozepisuje, že to bude mít každý turnus, tak nám to dejte na papír (smlouva, mzdový výměr, cokoliv s podpisem a razítkem, bez možnosti odebrání v nejbližší mzdě). V tqm mám nyní 140 včetně sociálního příplatku. Je logické, když mě chcete, že mě budete chtít přeplatit.
Když výše uvedené nebude, tak to ani nezkoušejte. Chceme základní věci, na které máme právo, a které zatím jen slibujete.
Pátek, 12. dubna 2019 - 08:56:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12845
Registrován: 11-2002
Jen to taky tak čtu, ale některé názory a věty by se snad měly archivovat, aby zůstaly k dispozici dalším generacím. Pro poučení.

Jako zaměstnanec mám samozřejmě nějaká práva a zaměstnavatel má vůči mě i nějaké povinnosti, ale vše má své hranice a hlavně, ono je to spíše opačně, tedy já má vůči zaměstnavateli fůru povinností a on musí respektovat nějaká má práva. Jak jsou tyto hranice nastaveny je otázkou vzájemné dohody. Něco si lze i vymoci, ale to musí být základna silná, vlastně nepostradatelná (viz. třeba Škoda MB), nikoli to, co panuje teď u Opavy. Obecně většinou za ale ten kratší konec provazu tahá zaměstnanec. To je třeba mít na zřeteli a je zřejmé, že si to někteří neovědomují.

Je úsměvné, jak si někteří myslí, že nějakým bojkotem docítí toho, že bude nakonec po jejich. NEBUDE. Neuvědomují si, za jak krátký konec provazu tahají. Je v pořádku, že chtějí mít nějaké jistoty a záruky (třeba ten plat, zázemí), ale některé požadavky jsou doslova jako od dětí ve školce, kdy se starají do věcí, po kterých jim vůbec nic není a ani to není jejich problém, jak to zaměstnavatel zařídí. Co zaměstnavatel, potenciální zaměstnavatel. Který se jich ale neprosí a prosit nebude. Který je jen rád přijme, ale nabídne jim, co jim nabídne a už je na zvážení každého jedince, zda to vezme, nebo ne. Můžou být nakonec spokojení všichni. Nebo taky nikdo, ale nevěřte tomu, že si nový dopravce neporadí, i kdyby nepřešel vůbec nikdo. Bude to mít asi komplikovanější, ale poradí. To není nějaký Franta z horní dolní s jednou orezlou karosou, který je v háji, když chytne rýmu nebo se mu porouchá bus.

Ale klidně si dál hrejte na kořeny, kteří si myslí, že oni budou diktovat pravidla hry. Ale tak to není. Jen můžete licitovat a diskutovat o tom, s jakými kartami se bude vlastně hrát. Zase tak moc jich ale v rukou nedržíte.

PS. je mi úplně jedno, kdo tam jezdil, jezdí a jezdit bude, vše to čtu výhradně jako nezávislý pozorovatel, který si ale udělal svůj obrázek.
Tqm
Pátek, 12. dubna 2019 - 09:31:20  
Neregistrovaný host
Dobrý den,
Jsem také řidič Tqm Opava.
Prosím vás, už to tady nežerte těm řidičům. Jsou to vlezprdelkové vedení Tqm. Já jsem Vsetínu podepsal.
Byl jsem spokojen u Tqm Opava, ale chci jezdit dál svoji linku a mít klid. Odejít můžu od Vsetína vždy.
Omlouvám se, ale nepodepíšu se. Jistí lidé se totiž k těm co podepsali smlouvu, chovají jak při kolektivizaci vesnice v 50 letech. Mám rodinu a nechci, aby nám někdo vyhrožoval.
Ani bych se nedivil, kdyby začali vyhrožováním i některým z vás. Aresák, Pajzák, Áres atd.
Carlos10
Pátek, 12. dubna 2019 - 09:55:39  
Neregistrovaný host
tqm Od té doby, co používám kosmodisk, už mě záda nebolí...
Sean
Pátek, 12. dubna 2019 - 10:17:21  
Neregistrovaný host
Tqm....mi by ses ale představit mohl,já to nikomu neřeknu. Ale rád bych abys mi řekl do očí ,že jsem ten ,, vlezdoprdelka vedení"......Aha tak asi nic co?
Pátek, 12. dubna 2019 - 11:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 4-2019
TQM...mě se to dotklo taky dost! Ocenil bych kdyby jsi našel odvahu a řekl mi do očí podle čeho tak soudíš.
Nikomu nevyčítám jeho rozhodnutí, Je to každého věc. Je zvláštní, že právě písálci za ČSAD tady pořád napadají řidiče TQM v jejich rozhodnutí. Proč nedají pokoj oni? Trošku by mě zajímalo, jestli jste odměňováni v náborovém příspěvku, nebo dostáváte odměny zvlášť za to, jak tady vnucujete řidičům své názory...Čsad je světlo na konci tunelu, proč bojujete, když není šance vyhrát, řidičů máme spousty i bez vás, proč vás zajímají důležité věci atd...
Jo a k názoru řidičů máme spousty...proč si teda protiřečíte, že máte plný stav a hned na to ve velkém lobujete viz.krásný srdceryvný dopis ČSAD pro řidiče Opavska? Proč se tady snažíte "strašit" řidiče...kamionka, pracák, když pak píšete jak potřebujete řidiče? Jo a taky mě pobavilo, jak jste nám tady nadávali do srdíčkářů a pak se v dopise označujete jako tým srdcařů [lol][lol][crazy][angry] . Neumím pochopit, jak může někdo pořád psát bez argumentu na dotazy a shazovat rozhodnutí jiných lidí. No, popřeji Vám hezký víkend. Já mám sice pracovní, ale i tak si ho nebudu více kazit čtením a vymýváním mozku Vsetínskými písálky. Nazdar
Pátek, 12. dubna 2019 - 12:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 10-2009
Jena:
"Jen to taky tak čtu, ale některé názory a věty by se snad měly archivovat, aby zůstaly k dispozici dalším generacím. Pro poučení.

Jako zaměstnanec mám samozřejmě nějaká práva a zaměstnavatel má vůči mě i nějaké povinnosti, ale vše má své hranice a hlavně, ono je to spíše opačně, tedy já má vůči zaměstnavateli fůru povinností a on musí respektovat nějaká má práva. Jak jsou tyto hranice nastaveny je otázkou vzájemné dohody. Něco si lze i vymoci, ale to musí být základna silná, vlastně nepostradatelná (viz. třeba Škoda MB), nikoli to, co panuje teď u Opavy. Obecně většinou za ale ten kratší konec provazu tahá zaměstnanec. To je třeba mít na zřeteli a je zřejmé, že si to někteří neovědomují.

Je úsměvné, jak si někteří myslí, že nějakým bojkotem docítí toho, že bude nakonec po jejich. NEBUDE. Neuvědomují si, za jak krátký konec provazu tahají. Je v pořádku, že chtějí mít nějaké jistoty a záruky (třeba ten plat, zázemí), ale některé požadavky jsou doslova jako od dětí ve školce, kdy se starají do věcí, po kterých jim vůbec nic není a ani to není jejich problém, jak to zaměstnavatel zařídí. Co zaměstnavatel, potenciální zaměstnavatel. Který se jich ale neprosí a prosit nebude. Který je jen rád přijme, ale nabídne jim, co jim nabídne a už je na zvážení každého jedince, zda to vezme, nebo ne. Můžou být nakonec spokojení všichni. Nebo taky nikdo, ale nevěřte tomu, že si nový dopravce neporadí, i kdyby nepřešel vůbec nikdo. Bude to mít asi komplikovanější, ale poradí. To není nějaký Franta z horní dolní s jednou orezlou karosou, který je v háji, když chytne rýmu nebo se mu porouchá bus.

Ale klidně si dál hrejte na kořeny, kteří si myslí, že oni budou diktovat pravidla hry. Ale tak to není. Jen můžete licitovat a diskutovat o tom, s jakými kartami se bude vlastně hrát. Zase tak moc jich ale v rukou nedržíte.

PS. je mi úplně jedno, kdo tam jezdil, jezdí a jezdit bude, vše to čtu výhradně jako nezávislý pozorovatel, který si ale udělal svůj obrázek."

To se musím smát, ve škodovce takhle silné odbory dříve nebyly, tu pozici si museli vybudovat.
A tady vidím také určitou snahu od řidičů nenechat si srát na hlavu, že si někdo vyhraje nejnižší cenou, kde chce ušetřit, u řidičů, ale zapomíná se na jednu věc, lidi nejsou a nebudou, řidiči určitě netahají za kratší konec, ale jen zbytečné a neschopné firmy.
Jako kde budu pracovat, respektive kde a jaké bude zázemí je jedna z nejdůležitějších věcí, když tam člověk skoro bydlí, Vsetin dostal odklad pulrok a doted to budoucím zaměstnancum neumí říct?
Jo a zajedte se podívat do Bruntálu na zázemí, tak dopadnete, když povolíte, k tomu 35 dní dovolene bez šance na výběr, jen škoda, že se nedá jezdit i sedmý den :D
Pátek, 12. dubna 2019 - 12:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 1-2005
Jen tak:
Marně přemýšlím, jak mám panu Jen tak dát přesné turnusy, když jízdní řády lze měnit až do cca 10. května. Ale věřím, že mi pan Jen tak řekne, jak to mám udělat.
Chci proto vidět ve své smlouvě No to byste ale první musel mít zájem tu smlouvu mít, pro což jste zatím stále nic neudělal.
Pátek, 12. dubna 2019 - 15:45:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12043
Registrován: 4-2006
Člověk sem nekoukne a tady se zase děje ROH.
Mart no nevím o čem mluvíš ale Škodovácké odbory jsou silné už od komunistů.
"35 dní dovolene bez šance na výběr"
tak předně zaměstnavatel disponuje celou tvojí dovolenou tudíž musí s tebou navrženým termínem souhlasit.
Nelze oznámit že si od 3.6 do 20.6 bereš dovolenou.
To je ze zákona.
Jinak autobusákovo pracoviště je v autobuse, spousta řidičů do garáže jede jen odstavit autobus.
ad Jena bohužel máš plnou pravdu, jednou to pochopí.
Jan Širc nenaděláte s tím nic vezměte řidiče kteří k vám chtějí.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Kočkopes
Pátek, 12. dubna 2019 - 17:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 769
Registrován: 10-2017
tak předně zaměstnavatel disponuje celou tvojí dovolenou tudíž musí s tebou navrženým termínem souhlasit.
Nelze oznámit že si od 3.6 do 20.6 bereš dovolenou.
To je ze zákona.

Jste poněkud naivní. Myslíte si, že se to tak opravdu všude děje? Samozřejmě že ne.
Pátek, 12. dubna 2019 - 19:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12044
Registrován: 4-2006
Kočkopes pochopitelně přednost má dohoda. Ale zaměstnavatel musí souhlasit jinak máš smůlu. Z 99.% je dohoda reálná. Největší problém s dovolenou mají ti co nikdy nevyhoví když po nich něco zaměstnavatel chce. Je to vzájemné pokud chceš něco musíš něco obětovat.
Spousta zaměstnanců si myslí že musí dostat dovolenou v termínu kdy si on přeje.
Já osobně sem s tím neměl problém snad v 99% případů. Navíc jsem ten kdo tu dovolenou dává v dohodě. Ale jsou zaměstnanci je jich právě to 1% kteří nic nechtějí udělat a pak se diví.
Ve firmách kde jsou stovky lidí to tak funguje. V malých rodinných firmách to je volnější ale firma se 100 lidmi není rodinná firma.
Zrovna u autobusaků si představ že přijde 20 řidičů s návrhem na stejný termín dovolené. Dáš ji všem? Pokud to bude ze 100 řidičů těžko pokud z 500 je to možné. Nikdy se nesmíš vystavit problému že ochromíš firmu. Zrovna třeba v automobilce to je horší protože se jedná o výrobu v lince. Proto tam jsou střídači kteří nastoupí i uprostřed směny. Proto také automobilky odstavuji firmy třeba na 3 týdny v létě. To je svým způsobem nařízena dovolená za souhlasu odborů. A také to leckomu nevyhovuje ale musí se přizpůsobit. Tedy nemusí může dělat jinde.
Proto říkám že tvrdší podmínky se uplatňují na minimum lidi. Většina je v dohodě.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pátek, 12. dubna 2019 - 19:31:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2942
Registrován: 2-2009
Mart: Bruntál míval s některými zále6itostmi vždy problém. Nyní asi trochu větší, neb se konečně někteří probrali a odmítají chování jednoho jediného nadčlověka.
Pátek, 12. dubna 2019 - 20:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 7-2010
Kluci z TQM nepolevte, i když ČSAD lobby je velká... ono to totiž se zázemím může dopadnou podobně jako u nás v Jičíně, kde byl plnohodnotný areál se zázemím vyměněn za pouhé parkoviště s benzinkou...
Bojovat za dobré pracovní podmínky opravdu není nic špatného [happy] Ač si všeználkové jako Ares a spol. melou svoje kecy. Naopak já bych u sebe ve firmě bral lidi, co kopou za firmu [happy]
Pajzák
Pátek, 12. dubna 2019 - 22:15:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 6-2015
Za firmu? Vždyť jsme se tu po (špatném) výpočtu dověděli, že by za 142 Kč/hod někdo z kverulantů do ČSAD šel. Prostě srdíčkář. Odteď se odmlčím, vše už bylo řečeno, dosud slušná diskuze se začíná zvrtávat, a u toho být nechci.
Jen tak
Pátek, 12. dubna 2019 - 22:59:07  
Neregistrovaný host
Mám za sebou páteční partičku mariáše, taky pár dvanáctek a ještě jsem skočil kouknout co vyplodili zdejší vsetíňáci. Tak pojďme na to postupně.
Jena, máte to moc pěkně napsané.Ale místní asi nebudete, páč byste věděl, že řidičů není a nebude.Za kratší konec určitě netaháme.
P. Širc vsetínskou smlouvu jsem samozřejmě měl v ruce tu vzorovou z náboru,už jsem s ní ale zatopil v kamnech, nebylo tam nic pro mě co jsem psal. S turnusy vám neporadím, to není moje parkete,ale až je budete konečně v plovině května mít, tak oproti těm dnešním jaké nám pořád slibujete, nezůstane kámen na kameni. Aspoň toot přiznáte?
Aresi musel jste taky dneska popít, ne? ale vidím, že podstatně dříve než já a k tomu něco tvrdšího co? Jináč by jste pochopil,že mart píše o tom,že si těch x dnů dovolené nemá šanci vybrat,bo není kdo by to vzal za něj.A vy to zase poberete úplně naopak a dávate tady lekci ze zákoníku práce. Kuwa,vy jste ale kousek.
Pajzák - tak ještě jednou pro méně chápavé, my bojujeme hlavně za sebe,a pak za toho kdo nám nabídne to co chceme. Vsetín to není a vypadá že ani nebude podle tohot jak se chová. Co je na výpočtu špatně? 122+12+8=142 Pajzáku, už nepij [crazy]
Pátek, 12. dubna 2019 - 23:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 1-2005
Jen tak: vsetínskou smlouvu jsem samozřejmě měl v ruce tu vzorovou z náboru,už jsem s ní ale zatopil v kamnech, nebylo tam nic pro mě co jsem psal. Tak to jste ji asi špatně četl, protože všechny ty věci tam jsou.
S turnusy vám neporadím, to není moje parkete,ale až je budete konečně v plovině května mít, tak oproti těm dnešním jaké nám pořád slibujete, nezůstane kámen na kameni. Aspoň toot přiznáte? Kdo vám slibuje dnešní turnusy? Zas si něco mezi sebou vymýšlíte a pak to svádíte na ČSAD Vsetín. Neřekl bych že nezůstane kámen na kameni, návrh jízdních řádů je sestaven podobně jako dneska, takže určitě turnusy doznají změn, ale nějaká šílená revoluce to nebude.
Pajzák
Pátek, 12. dubna 2019 - 23:31:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 6-2015
Já vycházím z toho, co se tu objevilo. 122 na hodinu, k tomu 2x 10 % za osobní a ztížený příplatek určitě není 122+12+8 Kč. Pardon za porušení slibu.
Jen tak
Sobota, 13. dubna 2019 - 09:00:00  
Neregistrovaný host
Pajzáku už to vidím, jste v tom nevině, může za to vsetínské mlžení. Problém je, že 10% sociální příplatek je počítán z minimání mzdy, která je 80 Kč a ne z tarifní mzdy. To tam ale nenapsali. Aspoň takto je to ze zákona.
pm81
Sobota, 13. dubna 2019 - 09:18:36  
Neregistrovaný host
Vzhledem k tomu, že zde často přispívají i řidiči, tak se zeptám - jedná se mě o ten terminál, který obsluhujete, jak cestující přikládá Odisku (příměstská doprava - ČSAD HA, ČSAD VS, ČSAD KA, TQM, Arriva, Transdev), protože je to doslova řidič od řidiče. Včera jsem jel z HA do OV 441, čekám, až se odbaví cestující přede mnou (byl cestující 65+), stejná výstupní stanice - odbavil se, já říkám - kam chci jet a řidič nic, tak se ptám - "mohu přiložit" a on, že nemusí pokaždé říkat, že snad vidím, zvláštní protože, když jsem před týdnem jel, stejná situace (dopravce Arriva 75 z Opavy do OV), tak jsem přiložil a řidič mě seřval, že ještě nic neřekl (opět cestující přede mnou, stejná výstupní stanice). Několikrát jsem zažil situaci, že se karta přiloží ihned, jakmile řeknete kam jedete a několikrát, že dostanete vynadáno, proč to tam hned dáváte.
Pavond
Sobota, 13. dubna 2019 - 11:38:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 1-2016
Pm81:

Arriva a Transdev mají jiné odbavovací systémy, než 3ČSAD a ČSAD VS.

U 3ČSAD běžně cestující přikládají ODISku, když vidí na displeji, že už tam je "požadovaný" úsek. O správnou cenu se už postará systém na základě informací z ODISky. I přesto je však vhodné oznámit kam jedete, aby se předešlo zbytečným konfliktům, ostatně je to dle SPP (minimálně v 3ČSAD) povinnost cestujícho.
pm81
Sobota, 13. dubna 2019 - 12:43:34  
Neregistrovaný host
Pavond: děkuji, to by vysvětlovalo ten včerejšek. [ok] Tím, že v MS kraji používám různé dopravce na jízdné z elektronické peněženky, tak i ty terminály vizuálně vypadají jinak + jak píšete, mají jiné odbavovací systémy. Jinak mě osobně je šumák, jestli přijede žlutý, červený nebo pruhovaný bus (má klimu nebo ne), hlavně, že tam mohu uhradit Odiskou a doveze mě do cíle. Kéž by se plně začlenily do ODISU všechny linky (ne pouze linka 380, 381) v trase OV - Frenštát p.R. - Rožnov p. Radhoštěm - Horní Bečva. Ale třeba od června, jak někde bylo avizované, by se to mohlo změnit, když by tam jezdil pouze ČSAD VS, tak předpoklám, že by se vytvořila jedna linka 381 až na Horní Bečvu (380 do Frenštátu).
Sobota, 13. dubna 2019 - 16:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6814
Registrován: 5-2005
pm81: Od června bude pouze jedna linka 380, dopravce ČSAD Frýdek-Místek. Bude zahrnovat všechny spoje původních dopravců.
pm81
Sobota, 13. dubna 2019 - 18:54:15  
Neregistrovaný host
Ostravák: [ok] V současném JŘ není vyjímkou, kdy jedou za sebou obě linky v rozmezí několika minut (380,381). Před nějakou dobou jsem na webu KODIS zahlédl Výhledové JŘ, nechám se překvapit, které linky budou od června dále jezdit v systému ODIS.
Sobota, 13. dubna 2019 - 22:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 1-2017
hlavně, že tam mohu uhradit Odiskou a doveze mě do cíle
A v čem vidíte ten problém? Pokud je vaše nástupní, resp. cílová zastávka na území MS kraje, lze i (už dobrý rok a půl?) u ČSAD VSETÍN platit standardně ODISkou. Někdo zase žije v pravěku a šíří bludy ... [crazy]

Osobně vyzkoušeny relace FM - Ova (dálkovou i klasickou linkou), FM - Rožnov, FM - NJ, NJ - ValMez (opět dálkovka) a Rožnov - Bílá.

Avšak, nelze platit kartou ČSAD Vsetín u ČSAD Vsetín na Jablunkovsku. V Kopřivnici jsem to zatím nezkoušel ... [lol]


A na tu zelenou tragikomedii od Června mám už lístky z předprodeje. [kladivo]
Sobota, 13. dubna 2019 - 23:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 1-2005
DeadFish: V Kopřivnici jsem to zatím nezkoušel ... [lol] Ani to nemusíš zkoušet - nepůjde to [lol]
Neděle, 14. dubna 2019 - 11:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 1-2017
A to se vyplatí[pozor] [ok] [proud]
Kočkopes
Neděle, 14. dubna 2019 - 16:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 10-2017
Nevíte prosím, jaké autobusy jsou nasazeny na ND za vlaky kvůli výluce Vratimov - Paskov? Zajímá mě, jestli to jezdí nějaké malé firmy, nebo jestli 3ČSAD vytáhlo z garáže pár záložních škopků těsně před vyřazením.
Mhdfmov
Neděle, 14. dubna 2019 - 17:30:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 2-2011
Sice nemám ponětí o tom, jaké autobusy jsou nasazeny tentokrát, nicméně zpravidla na krátkodobých výlukách jezdí běžně i nejnovější vozy (Crosswaye LE €6, SORky). Prostě to, co je na garáži. [wink]
Neděle, 14. dubna 2019 - 18:40:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 6-2009
Byla tam i Havířovská Scania. Kromě toho, Kočkopse, co jsou dle Tebe záložní škopky těsně před vyřazením? Ty C954E nebo B952E? Ty už v FM fakticky nejezdí a Crosswaye jsou autobusy na vyřazení jen díky toho, že se kupvaly v Lowcost výbavě a v výběrkách by s tím 3ČSAD neuspělo, ovšem ty se teď hojně prodávají. A s "starými škopky Citelisy" se, jakožto s vozy MHD, výluky nejezdí.

Holt situace, kdy se muselo jezdit i C734, jsou dnes už tamtam...
Kočkopes
Neděle, 14. dubna 2019 - 19:53:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 775
Registrován: 10-2017
Banane, nějak nerozumím vaší otázce.
Ano, záložní škopky myslím jako C954E a B952E. Čekal bych, že když jsou před vyřazením, tak se aspoň na tu výluku podívají (když nejezdí ve FM) a pokud ne, tak že by nahrazovaly ty vozy, které byly staženy právě na výluku. Ale pokud je na tom 3ČSAD tak dobře s vozama, tak jedině [ok]
Holt loňskou výluku FM - FnO jsem jaksyk prošvihnul. No nicméně, zajdu se v úterý na výluku podívat, tak uvidíme, co tam pojede.
Neděle, 14. dubna 2019 - 20:40:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 6-2009
Ano, ty vozy jsou relativně nadbytečné, dnes jsou záložní vozy Crosswaye.
Neděle, 14. dubna 2019 - 20:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 8-2010
Kočkopes: Na loňské dlouhé výluce FM-FnO toho jezdilo opravdu hodně. Crosswaye LE (12 i 10.8m), Crosswaye 10.6, Sory CNG 12 i 10,5, Karosy C 954E a B 952E, Citelisy, Sor BN 9,5 (bývalá hranická) a i všechny 3 zájezdové vozy, tedy Iliade, Evadys a Magelys.
Neděle, 14. dubna 2019 - 20:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 4-2019
Banane co tím jako myslíš že se s citelisy vyluky nejezdí když na lonskou výluku FM- FnO byly nasazeny,jo a B952E žlutá začatkem týdne nasazena jako náhrada za sor 7T7 8302 (587) osobně jsem se s ní svezl.
Neděle, 14. dubna 2019 - 22:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1374
Registrován: 2-2017
Banan151:
"Crosswaye jsou autobusy na vyřazení jen díky toho, že se kupvaly v Lowcost výbavě a v výběrkách by s tím 3ČSAD neuspělo, ovšem ty se teď hojně prodávají."
A co frýdecké Crosswaye s klimatizaci z počátku roku 2015, zůstanou, nebo se taky prodají?
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Neděle, 14. dubna 2019 - 23:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 6-2009
Česky autobusak:

To bylo loni. Poměry se trošku změnily.j

A proč by se prodávaly naftové vozy s klimatizací? Ta klimatizace hraje taky svou roli, nejsem si teď jistý, jestli šli do Frýdecko-Místecka s 100% CNG, nicméně pár linek (hlavně na území mezi Těšínem, Frýdkem, Havířovem a Ostravou) bude až v Havířovsku. I když tam asi budou prioritně MŽP Low Cost SOR.

Druhá věc je, že na MHD jezdí vysoké dvoudveřové CW, takže pokud se nechytnou vozy z r. 2015 ani na PHD mimo výběrko, ani na PHD ve výběrku, tak zrovna na MHD FM se chytnou určitě.
Pondělí, 15. dubna 2019 - 09:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 5-2004
Ve Frýdecko-Místecku dopravce nabídl od 3. roku 100 % nízkopodlažnost a 100 % CNG. První dva roky mohou mít malou část vozidel bez CNG a bez nízkopodlažnosti, nicméně údajně budou nakonec všechna vozidla nízkopodlažní od začátku.
Pondělí, 15. dubna 2019 - 09:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1375
Registrován: 2-2017
Ví se už, který výrobce dodá ty autobusy?
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Pondělí, 15. dubna 2019 - 11:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 6-2009
Tommas: tak to čekám, že v nějaké malé míře budou ty klimatizované nafťáky nasazeny i ve Frýdecko-Místecku, pokud budou schváleny pro provoz v této oblasti. Za 2 roky už zase budou o něco starší, pro případný prodej...

Os98: a to lze očekávat nějaké překvapení? Tady není co řešit, klasická trojkombinace (SOR, Iveco, Scania). Tady nemá zelený dopravce čím překvapit.
Pondělí, 15. dubna 2019 - 12:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1376
Registrován: 2-2017
Banan151: Tak třeba na Českotěšínsku jezdí jen SORky a jeden Urbanway, i když tam to možná bude tím, že plynové Crosswaye tehdy nebyly a Scanie v 3ČSAD neznali.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Pondělí, 15. dubna 2019 - 13:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1035
Registrován: 5-2004
Vzhledem k těmto vypsaným VZ na autobusy POD pro rok 2019, které čítají 26+6 klasických autobusů a 2 minibusy, tak nepředpokládám, že se s nějakými stávajícími vozy počítá více než pár měsíců, pokud vůbec. Pro plnění zakázky Frýdecko-Místecka dle ZD je potřeba minimálně 26 autobusů + minimálně 2 minibusy. Co to budou za vozy tuším a doufám, že to tak i bude [happy], ale zatím to není nikde zveřejněno.
Pondělí, 15. dubna 2019 - 19:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 260
Registrován: 11-2012
Tak ted je z vozu co jsou na CNG docela velký výběr, SOR, Scania a ted už i Iveco se přidalo s Crossway CNG, pak ještě i Solaris, ale to pochybuji a MAN ten už vůbec ne.
Mhdfmov
Úterý, 16. dubna 2019 - 13:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 2-2011
Logiku dává nějakých 26 stabilních a 6 záložních, jelikož jsou rozdělené, tak bych očekával jinou značku. Ovšem nezapomínejte na charakter MHD FM, podstatnou část linek tvoří bývalé příměstské, třeba 18 na příměstských busech stojí kompletně.
Alda_86
Úterý, 16. dubna 2019 - 17:32:33  
Neregistrovaný host
Zdravím zvědavce. Ve FM se říká že ty nové auta budou Iveca. A kodis dal na stránky nové planované jízdní řády https://www.kodis.cz/pdf/JR_Frydecko_navrh.pdf
Mhdfmov
Úterý, 16. dubna 2019 - 20:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 2-2011
Hezký, koukám konsolidovány linky na Morávku. :-) Perfektní je rozšíření zastávek na znamení, za to velký palec.

O Crosswayích se mluví už dlouho, nicméně je to fakt agentura JPP. Však se uvidí velice brzy. O[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mhdfmov.)
pm81
Středa, 17. dubna 2019 - 14:26:59  
Neregistrovaný host
Na základě jakého klíče dochází k určení čísla linky? Například linka 285 (jezdí z území Ostravy do Dobroslavovic, respektive Háje ve Slezsku, okres Opava) vs. 75 (-//- Ostravy do Hlučína, okres Opava)? Neměla by tedy 75 se přejmenovat na trojciferné číslo? Jinak ten náhled linka 980 [ok]
Mhdfmov
Středa, 17. dubna 2019 - 14:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 2-2011
75 je spíše MHD linka. Nástup všemi dveřmi, celá vede na území zóny 78 -> vozidlo je vybaveno označovači jízdenek z předprodeje. Donedávna byl jedním z dopravců DPO.
285 vyjíždí ze zóny 78, tudíž pro jednotlivé jízdné platí kilometrický tarif REGION - nutnost odbavení u řidiče.
Nikotin
Čtvrtek, 18. dubna 2019 - 19:52:55  
Neregistrovaný host
Tak co kolegové rozjedeme v Opavě ten Vsetín?
Pátek, 19. dubna 2019 - 17:13:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 5-2004
Označování linek je vždy takový kompromis mezi historií a číselnou logikou.

1 - 199 (a záměr je i jednotně inverzní číslo linky) = nástup všemi dveřmi a označovače jízdenek (okres Ostrava),
2xx = okres Opava,
3xx = "frýdecká část" okresu Frýdek-Místek,
4xx = "havířovská část" okresu Karviná,
5xx = "karvinská část" okresu Karviná,
6xx = okres Nový Jičín,
7xx = "třinecká část" okresu Frýdek-Místek,
8xx = okres Bruntál.

Zpravidla první 3 desítky (někdy méně) z každé stovkové řady jsou rezervovány pro tamější MHD.

9xx = mezikrajské linky
-901 - 920 = Moravskoslezský kraj > Olomoucký kraj,
-921 - 930 = Olomoucký kraj > Moravskoslezský kraj,
-980 - 989 = Moravskoslezský kraj > Zlínský kraj.

Příslušné stovkové řadě by měla odpovídat i první číslice krajského šestimístného čísla vozidla (vyjma ostravských linek samozřejmě) a v některých oblastech se povedl i záměr, že druhá číslice krajského šestimístného čísla vozidla odpovídá poslední číslici předčíslí licenčního čísla linky (Novojičínsko západ = linky 8826xx = vozidla 62-xxxx; Novojičínsko východ = linky 8836xx = vozidla 63-xxxx; Bílovecko = linky 8846xx = vozidla 64-xxxx; Frýdecko-Místecko = linky 8633xx = vozidla 33-xxxx atd.).

A když už jsem se dostal k vozidlům, tak vyjma Třinecka a Českotěšínska, kde se ještě číslovalo čistě pořadovým číslem, tak:
XY-ABCD
X = okres,
Y = oblast,
A = kategorie vozidla (0 = velký bus, 1 = klasický bus, 2 = malý bus, 3 = midibus, 4 = minibus),
B = typ / výrobce / pohon...
CD = pořadové číslo v dané kategorii.
Pátek, 19. dubna 2019 - 22:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 4-2019
Tommas:
"Zpravidla první 3 desítky (někdy méně) z každé stovkové řady jsou rezervovány pro tamější MHD. "
Někde je těch MHD i víc v jedné stovce, obsazené jsou řady (někdy s mezerami):
Opava 201 až 229 (230 je nákupní linka mimo ODIS)
Havířov 401 až 420 (nákupní 431, 433, 434)
Orlová 501 až 505
Karviná 511 až 520
Nový Jičín 601 až 604
Studénka 611
Třinec 701 až 717
Český Těšín 721 až 725
Krnov 801 až 807
Bruntál 851 až 852 (jediný případ mimo začátek stovky).
Pro Frýdek-Místek je rezerva na začátku 3xx, ale vzhledem k jejich přepravě zdarma není co integrovat.
Mhdfmov
Sobota, 20. dubna 2019 - 10:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 2-2011
I s funkční MHD zdarma může být MHD začleněna do ODIS. Zanedlouho ve F-M přestávají kompletně platit veškeré BČK kromě ODISek, které se stávají jediným nosičem časového jízdného. MHD zdarma je řešena jako dlouhodobé časové jízdné pro tarifní zónu 511 (podobně jako havířovské 401 a 402). Jeho cena je 1 Kč a původních 300 Kč odpadá, stačí libovolná ODISka.

Např. v Havířově je také uznáváno dlouhodobé časové jízdné ODIS, teoreticky by nemusel být problém jej uznávat i tady a tím částečně integrovat frýdecko-místeckou MHD. Při platbě ODISkou je jízdné zvýhodněno a je také umožněn přestup do 45 minut (1/2 ceny jízdného).
Tarifní podmínky MHD Havířov