Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 26. 02. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 26. 02. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 23. února 2018 - 16:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7928
Registrován: 4-2003
Jenže krok k onomu zefektivnění zatím nikdo nepodnikl

Zefektivnění je třeba to, že někdo zruší Vaše pracovní místo a sníží tak náklady na neustále rostoucí cenu práce.

A nebo na pobřeží Chujoviny zruší třeba flek systénovýho specialisty přes lůžka, protože tak malej byznys neuživí tolik bafuňářů.

S cenou toho moc nenakouzlíte, tak je +- daná cenama konkurence.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 24. února 2018 - 09:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1041
Registrován: 5-2002
Priapos:
"jediný smysl, který to mělo, byla ta nulová daň, tedy o nemorálnosti jejich jednání nelze pochybovat"
Nemorálnost? Pche, v situaci, kdy stát s vybranými penězi zachází tak, jak kolem sebe denodenně vidíme, bych nějakou morálku do placení daní vůbec netahal. Zajímá mě pouze litera zákona. Porušil něco? Neporušil. Úpa může být ještě hodně ráda, že dotyčnému nestojí za takovou pěknou malou žalobičku.

T_._H_.:
"Já si to představuju úplně živě: každý den dvakrát odpočívám v nějakém špičkovém suburbanu na stojáka, snažím se vyndat knížku a když se mi to nepovede nebo mi ji někdo batohem vyrazí z ruky, tak se učím slovíčka."
Přesně. Ale už jsme se dozvěděli, že je to furt lepší, než jezdit Mercedesem Class E [biggrin]

Vantju:
"Protože bez dotací je osobní železniční doprava prakticky neudržitelná? Teda minimálně regionální?"
No a..? Co by se stalo, kdyby regionální železniční doprava (= poloprázdná regionova, potácející se jednou za dvě hodiny mezi poli) odešla do historie? Zbořil by se svět? No, šotoušům ano [biggrin]

Vantju:
"Za měsíčník na Prahu platím 399 Kč"
Proč tak draho?? Já platím 3650 / 12 = 304 Kč.
A vůbec - nejdřív lkáte nad regionální dopravou a pak skočíte na cenu za pražskou MHD. Nechápu vaše myšlenkové postupy...

Vantju:
"jak se z této částky, kterou platím měsíčně, vůbec může zaplatit provoz tolika autobusů, tramvají, metra a ještě k tomu frekventované kolejové dopravy na území Prahy?"
Jste hodnej, že platíte o 1138 Kč ročně víc, než musíte, ale máte pravdu, to nestačí, Praha to musí dotovat. Já s tím ale problém nemám, jak se mi nejspíš snažíte podsunout - dotace do MHD je způsob, jak ušetřit stovky miliard, které by jinak byly nutné na řešení dopravních problémů (a ještě by nám Prahu proměnily na něco podobného L.A.). Imho docela dobrej kšeft, tady je ta dotace určitě správně.

Vantju:
""A proč je vlastně lepší jezdit dotovanou dopravou, než Mercedesem třídy E..?"Protože je tohle diskuze o železniční dopravě, které se, alespoň teda podle mého úsudku, účastní lidé se zájem a vztahem k železniční dopravě?"
No, to je ale hodně pitomej argument. Jestli je někde diskuse lidí se zájmem a vztahem k alkoholu, taky tam takhle neprůstřelně argumentují, že společnost je jim povinna dotovat chlast? A co třeba lidi se zájmem a vztahem k sexu? A ujišťuju vás, že těch bude minimálně o 2 řády víc, než lidí se zájmem a vztahem k železniční dopravě [biggrin]
Takže vážně: nejhorším škůdcem železnice je její nadšený, naprosto nekritický a mimózní milovník. To už jste určitě někde slyšel nebo četl.

Vantju:
"si prostě neumím představit, že by se jakákoliv vlak v ČR dokázal sám od sebe zaplatit."
To máte blbý, že si to prostě neumíte představit. Já už spoustou vlaků, co jely v ČR bez jakékoliv dotace z veřejných prostředků, jel.

Vytrezvitel:
"...je příliš mnoho dobývačů renty, kteří se starají, aby nikoho ani nenapoadlo o něčem takovém uvažovat."
Nebyl bych tak kategorický: jsou tratě a směry, kde dotace do veřejné osobní dopravy určitě smysl mají - třeba příměsta velkých měst. Tady si za cenu dotací do vláčků kupují veřejné rozpočty to, že nemusí okamžitě co nejrychleji posilovat silniční radiály.
Ale na venkově je to přesně, jak píše RadekŠ: čistá politika. Politici si kupují voliče, kteří nechápou souvislosti mezi třeba provozem na lokálce a třeba horší péčí v krajské nemocnici.
Sobota, 24. února 2018 - 10:29:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14065
Registrován: 10-2004
Sants:
"No a..? Co by se stalo, kdyby regionální železniční doprava (= poloprázdná regionova, potácející se jednou za dvě hodiny mezi poli) odešla do historie? Zbořil by se svět? No, šotoušům ano"
Regionální doprava není jenom regionova, ale prakticky všechny osobní vlaky. Zrušení dotací do regionální dopravy by znamenal konec všech osobních (regionálních) vlaků. Nejvíc ztrátové totiž nejsou ty regionovy, ale ešusy jezdící u velkých měst, neboť mají velmi špatnou efektivitu oběhů. V sedlech jich jezdí tak čvrtina, jinak prostojí v depu. Tím šponuje náklady do set korun za kilometr, které rozumné jízdné nemůže pokrýt. Zrušením těch regionov by se svět nezbořil, ale zrušením vlaků, které denně přivezou desetitisíce lidí do měst, by nepochybně v ulicích vidět byl a problémy by způsobil.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Sobota, 24. února 2018 - 10:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15879
Registrován: 5-2002
Úpa: Naštěstí ve vedení středoevropských států jsou stále semtam zodpovědné osoby, které do příjmů z osobní dopravy nepočítají pouze tržby z jízdenek, ale také společenskou zodpovědnost (CSR), ekologičnost, méně aut na silnicích, bezpečnost atd.
Budeš se divit, ale na ledasčem z těchto věcí se shodneme. Akorát se neshodneme v tom, pro který segment osobní železniční dopravy to platí. Nemám problém s tím, když se bude dotovat dojíždění do zaměstnání a do škol, protože to přináší efekt celoročně a s cíli hodnými zřetele. Ale fakt nevidím důvod, proč by se měla dotovat noční lůžka pro lyžování na druhý straně Evropy - to ať si řeší laskavě každý sám.

Názory oponentů na tomto faktu nic nezmění [kladivo]
No a tohle je přesně ten útok, o kterém jsem psal - nálepkuješ tím své oponenty za nezodpovědné osoby, ačkoliv se mnozí z nich možná chovají mnohem zodpovědněji než Ty (kupříkladu není až tak důležité, čím jedu párkrát za rok na dovolenou, ale jak se po celý rok dopravuju do práce).
Sobota, 24. února 2018 - 10:41:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15880
Registrován: 5-2002
Orky: Nejvíc ztrátové totiž nejsou ty regionovy, ale ešusy jezdící u velkých měst, neboť mají velmi špatnou efektivitu oběhů. V sedlech jich jezdí tak čvrtina, jinak prostojí v depu.
Zdá se, že jsi nepochopil, co Ti o kus výše Sants vysvětloval...
Žádná městská ani příměstská doprava není kasovní trhák, ale to fakt není její účel.
Sobota, 24. února 2018 - 10:52:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11706
Registrován: 5-2004
Uz vidim kdo se tu pak bude cilit ze na silnici zdrzujou jezdci jedouci 70 tam kde jde 90, jsou "nevypocitatelny" a zmatkujou. Neb do auta bude muset sednout i ten kdo na to nema a o sobe to dokonce vi.

No a o dalsi vyrobe vyloucenych lokalit "po zruseni posty, skoly, hospody i kramku" nemluve. Venkov neni jen okoli mest se smoulovy.
Sobota, 24. února 2018 - 10:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14067
Registrován: 10-2004
Hajnej: Mně nevysvětloval nic, do diskuse k tomuto tématu výše jsem se nezapojoval a ani jsem ji moc nesledoval. Moje reakce byla pouze na příspěvek 1041, kde reaguje na to, co by se stalo, kdyby se zrušila dotace regionální dopravy. A tady je jeho rovnice "regionální doprava = prázdná regionova jednou za 2 hodiny" je sama o sobě chyba. Pokud tuhle rovnici myslí vážně, tak neví, co to je regionální doprava.
Sobota, 24. února 2018 - 11:49:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1044
Registrován: 5-2002
A pro ty, kdož se ohánějí mým příspěvkem 1041, aniž by jej celý přečetli, cituji sám sebe:
Sants:
"...jsou tratě a směry, kde dotace do veřejné osobní dopravy určitě smysl mají - třeba příměsta velkých měst. Tady si za cenu dotací do vláčků kupují veřejné rozpočty to, že nemusí okamžitě co nejrychleji posilovat silniční radiály. "
Takže snad nejsme vepři..?
Pružinskij
Sobota, 24. února 2018 - 11:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2263
Registrován: 4-2015
Ale fakt nevidím důvod, proč by se měla dotovat noční lůžka pro lyžování na druhý straně Evropy - to ať si řeší laskavě každý sám.
A přes den k moři dotovaným spojem OeBB mohu a nebo je to též zločinem? :-)
West code was broken.

Sobota, 24. února 2018 - 12:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14068
Registrován: 10-2004
Sants: Ok, pak se omlouvám, archiv jsem nečetl.
Sobota, 24. února 2018 - 12:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1046
Registrován: 5-2002
Je to přímo v tom 1041 [wink]
Nesni
Sobota, 24. února 2018 - 12:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1672
Registrován: 6-2014
Hajnej:
Nemám problém s tím, když se bude dotovat dojíždění do zaměstnání a do škol

proč by se měla dotovat noční lůžka pro lyžování na druhý straně Evropy - to ať si řeší laskavě každý sám


Jestli má být smyslem VHD, aby lidé nemuseli používat auta, tak ale ta VHD musí pokrývat víc jejich aktivit, než pouze práci a školu. Když VHD slušně nezajistí potřeby výletů a dovolených, tak lidé budou stále mít potřebu vlastnit a provozovat svoje auta. Málokdo je zvědav na to, aby cestou na dovolenou absolvoval tři těsné přestupy, jel o několik hodin déle než autem a ve finále si bral na závěrečných 20 km taxíka, protože poslední autobus jede jenom v pracovní dny v 16 hodin.[sad]
Sobota, 24. února 2018 - 12:53:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12126
Registrován: 8-2004
Sants:
"Pche, v situaci, kdy stát s vybranými penězi zachází tak, jak kolem sebe denodenně vidíme, bych nějakou morálku do placení daní vůbec netahal. Zajímá mě pouze litera zákona."
[ko]
Zaobalovat a žehlit vlastní nemorálnost tím, že jiní morálkou též neoplývají, je ubohost.

A aplikace pouze litery zákona bez ohledu na jeho ducha - tedy marná a zcela nesmyslná snaha vyjmenovat v zákonech (/vyhláškách/předpisech) taxativně všechny teoreticky možné případy toho, co je povoleno nebo zakázáno - je přesně to, co nás dovedlo do té žumpy, kde nyní jsme.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 24. února 2018 - 14:23:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3103
Registrován: 9-2007
Nechávám tu odkaz jak se skupinka lidí na západě snaží obnovit noční dopravu.

Sants:
"Ale už jsme se dozvěděli, že je to furt lepší, než jezdit Mercedesem Class E"
To teda nevím, jak jste se dozvěděl. Stavíte mě do pozice, ve které nejsem (anebo se do ní stavím sám svou špatnou argumentací), protože i já sám vzhledem k pomalosti MHD a znechucení z technického stavu autobusů SOR (jet SORkou z Proseka na Letňany je vzhledem k vymláceným tlumičům utrpení) jezdím do a z práce autem. Veškeré argumentace pro MHD se vytratí ve chvíli, kdy nastoupím s kufrem, batohem a taškou do plného autobusu.

Sants:
"Co by se stalo, kdyby regionální železniční doprava (= poloprázdná regionova, potácející se jednou za dvě hodiny mezi poli) odešla do historie?"
A jak víte, že tento názor taky nezastávám? [happy] Nejsem ten typ šotouše, co by viděl vláčky úplně všude a zastávám názor, že jezdit na tratích, kde se jezdí 40 nebo 50 a zastávky jsou někde úplně mimo civilizaci, nemá smysl. Můj názor více rozepsal Orky, tedy že mezi regionální železniční dopravu, která dotace potřebuje, patří i tratě, kde jsou vlaky plné třeba už jen proto, že jsou daleko rychlejší, než autobus. Já narážel spíš na to, že za cenu, za jakou se jezdí, se bez dotací dá takový provoz těžko udržet.

Sants:
"Proč tak draho?? Já platím 3650 / 12 = 304 Kč.
A vůbec - nejdřív lkáte nad regionální dopravou a pak skočíte na cenu za pražskou MHD."
Mám měsíčník přes Levnou Tramvajenku. No a na cenu za pražskou MHD skáču proto, že nerozumím, jak se za takto nízkou cenu dokáže zaplatit provoz autobusů, tramvají, metra a ještě vlaků S34 a S41, kteréžto beru jako příklad toho, že dotace VHD jsou nutné, protože pokud by se měl provoz zmíněných linek platit pouze z té částky za měsíčník (a klidně i kdyby to mělo být těch 550 Kč), tak si troufám tvrdit, že se prostě nezaplatí. Ale je to extrémní příklad.

Trošku jiný příklad jsou třeba osobáky Hranice - Přerov. Mám 460 s kapacitou 256 míst k sezení. Ve vlaku může jet tak 100 cestujících, přičemž cena jízdenky bez jakékoliv slevy je 50 Kč. I kdyby všichni platili plnou cenu, tak to je pořád 5000 Kč. Fakt se za tu částku zaplatí vše, tj. údržba jednotky, údržba tratě, spotřebovaná energie, strojvedoucí, vlakvedoucí,.. ? A to je navíc zase trošku přehnaný příklad, protože 100 lidí je hodně, leckdo má dnes IN-kartu a navíc vlakem jezdí většinou studenti a důchodci, byť u nich je to s dotováním zase něco jiného.

Této problematice opravdu upřímně nerozumím a tak nevím, možná že by s tím takový problém nebyl, ale protože jednotka jezdí prakticky pořád, tak časně ráno a pozdě večer, stejně tak i dopoledne nejsou vlaky takto plné, ale zároveň pokud by nejezdily, tak by zase část cestujících ze špičkových vlaků ubyla, protože by se neměli jak vracet (například ráno k lékaři a dopoledne zpátky, nebo ráno do práce a pozdě večer zpátky).

Sants:
"máte pravdu, to nestačí, Praha to musí dotovat. Já s tím ale problém nemám, jak se mi nejspíš snažíte podsunout - dotace do MHD je způsob, jak ušetřit stovky miliard, které by jinak byly nutné na řešení dopravních problémů (a ještě by nám Prahu proměnily na něco podobného L.A.). Imho docela dobrej kšeft, tady je ta dotace určitě správně."
Já se vám to nesnažím podsunout, jen jsem asi netušil, že s dotaví příměstské a městské dopravy souhlasíte.

Sants:
"nejhorším škůdcem železnice je její nadšený, naprosto nekritický a mimózní milovník. To už jste určitě někde slyšel nebo četl."
Nevědomost není nevyléčitelná nemoc. [wink] Pokud takový nadšený a naprosto nekritický milovník železnice bude znát fakta, tak se z něj stane nadšený, ale současné také objektivní milovník železnice. Na druhou stranu, každý má svůj názor a především své hranice toho, co mu přijde v pořádku a co ne.

Já prostě netvrdím to, že dotovat se musí všechno a všude a jsem rád, že jsme se shodli na tom, že v příměstské a městské dopravě dotace potřeba jsou, o to mi šlo. Nicméně zároveň už nevím, jak by se bez dotací provozovaly třeba dálkové vlaky Praha - Cheb a podobně. A o to mi jde - tyhle vlaky si neumím představit bez dotací, ale zároveň si ani neumím představit, že by nejezdily. A jak řešit třeba tohle? Nahradit je takovým způsobem dopravy, aby spojení nebylo třeba dotovat, ale zároveň aby existovalo, tj. maršrutkami? [crazy]

Nesni: [ok][ok][ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Sobota, 24. února 2018 - 14:29:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2787
Registrován: 5-2002
Hroch: A aplikace pouze litery zákona bez ohledu na jeho ducha - tedy marná a zcela nesmyslná snaha vyjmenovat v zákonech (/vyhláškách/předpisech) taxativně všechny teoreticky možné případy toho, co je povoleno nebo zakázáno - je přesně to, co nás dovedlo do té žumpy, kde nyní jsme.

[ok][ok][ok]
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 24. února 2018 - 14:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 5-2002
Hroch:
"Zaobalovat a žehlit vlastní nemorálnost tím, že jiní morálkou též neoplývají, je ubohost."
Jenomže tady je přímá souvislost: pokud se plátce daně domnívá, že příjemce s jeho daněmi hospodaří špatně, je tím přímo motivován ke krácení daně. A když najde legální způsob, není mu co vyčítat. Ostatně tenhle legální způsob byl tak moc pitomej, že zákonodárce, který něco takového pustí ve Sbírce ven, si nic jiného nezaslouží.

Vantju:
"Veškeré argumentace pro MHD se vytratí ve chvíli, kdy nastoupím s kufrem, batohem a taškou do plného autobusu. "
Tak to prd vydržíte: já běžně dávám těžkej kufr, ntb, na sobě sako a kabát. [wink]

Vantju:
"Nejsem ten typ šotouše, co by viděl vláčky úplně všude a zastávám názor, že jezdit na tratích, kde se jezdí 40 nebo 50 a zastávky jsou někde úplně mimo civilizaci, nemá smysl."
No tak se možná po fázi trhání občanek dostaneme i do fáze duchovního souznění [happy]

Hele, já mám noční dopravu taky rád: mám v šuplíku ideu "Luna" - celonoční provoz malých lehkých rychlíčků po hlavních tratích v ČR. Na sedačku. Akorát že to nikde nepropaguju, už vůbec ne pod heslem "by se vyplatilo".
A lůžkem cestuju taky rád: jenomže požaduju nějaký minimální standard, takže pouze single. Taky dojezd do cíle nesmí být v nějakou šílenou dobu - např. v létě pojedu do Losonce, no teď máme krásné přímé lůžko, jenomže ouha, příjezd v půl pátý ráno, game over.
Mladějov
Sobota, 24. února 2018 - 15:03:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12148
Registrován: 3-2007
Vantju: i já sám vzhledem k pomalosti MHD a znechucení z technického stavu autobusů SOR (jet SORkou z Proseka na Letňany je vzhledem k vymláceným tlumičům utrpení) jezdím do a z práce autem. Veškeré argumentace pro MHD se vytratí ve chvíli, kdy nastoupím s kufrem, batohem a taškou do plného autobusu.

No ..tohle je moc hezké přiznání. Že totiž přežít v autobusu trasu z Proseka do Letňan je pro vás utrpení takové, že jedete radši autem.
Já fakt koukám, jak ti nejmilitantnější zastánci dotovaných spojů cestují doopravdy a kde je jim nějaká ekologie. Ve cca dvaceti nevydrží cestu autobusem MHD pár stanic k metru. Hm.

Sants: Lučenec ? Jaké to "krásné přímé lůžko" ? Vzít to přes Košice se nedá ?
Sobota, 24. února 2018 - 16:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3104
Registrován: 9-2007
Mladějov: Pozor, to byl příklad, kde to SORkou háže opravdu strašně. Já jezdím z Letňan na ONJ a to už je trochu jiný kalibr - MHD to je přímo 50-60 minut ve 136, autem to je po pražském okruhu 20 minut. A netvrdím, že takto jezdím vždy, ale z větší části ano. Když přijedu v poledne z Curychu a vezu s sebou nákup ze Sparu v Linci, mám obvykle plnou nákupní tašku, plný kufr a plný batoh. Pokud se mi podaří v autobuse zaujmout správné místo k sezení, kdy mám kufr vedle sebe, batoh pod sebou a tašku na sobě, stačí aby přišel kočárek a musím se stěhovat. Když zaujmu normální dvojku, musím dát kufr do prostoru pro nohy a zablokuju tak sousední sedadlo, což je v případě plného autobusu minimálně nevhodné. Do chodbičky kufr dát nemůžu a pokud sednu na sedadla vytočená do chodbičky, musím držet kufr, mít na sobě batoh a ještě hlídat tašku. Pak stačí trošku ostřejší zatáčka nebo prudší brzdění a všechno lítá. [happy] Opravdu nejsem takový rozežranec, abych nedokázal dojet z Letňan do Proseka, když tu jezdí autobus každou chvíli i o víkendu, ale hodina se třemi zavazadly už je trošku moc.

ad. lůžko - slouží primárně pro spojení východního Slovenska a Brna. V tom slaví docela úspěch. [happy] Pokud přes Košice, tak Bohemií do Košic a pak rychlíkem a jste tam v poledne.

Sants:
"Akorát že to nikde nepropaguju, už vůbec ne pod heslem "by se vyplatilo"."
A vyplatí se provoz většiny rychlíků v Česku? Jak píše Nesni, "jestli má být smyslem VHD, aby lidé nemuseli používat auta, tak ale ta VHD musí pokrývat víc jejich aktivit, než pouze práci a školu. Když VHD slušně nezajistí potřeby výletů a dovolených, tak lidé budou stále mít potřebu vlastnit a provozovat svoje auta."

Co se pak lůžka týče, pokud bude vedeno na takovém dotovaném spoji, tak pak záleží už jen na tom, aby se zaplatily samotné služby, poskytované ve spojení s provozem toho lůžkového vozu (protože pak už je asi jedno, zda pojede sedačka nebo lůžko). Od toho existuje právě lůžkový příplatek a celý můj postoj je o tom, že kdyby stál více, než stojí teď, tak by byly lůžkové vozy rentabilnější, než jsou teď (tzn. z 26 EUR na 40 EUR; GS sleva už je pak věc ČD, zda ji budou poskytovat). Samozřejmě, že si nemyslím, že by se něco takového vyplatilo vnitro, ale když se takto vyplatí lůžko do Zürichu, proč by se nevyplatilo lůžko do Benátek? Do Zürichu také létají letadla, jezdí tam Flixbus, Regiojet nebo Nobless line, ale lůžko jezdí stále plné a mnou avizované zvýšení příplatků by vedlo k větší rentabilitě, ale zároveň by to mělo minimální vliv na poptávku.

Sants:
" A lůžkem cestuju taky rád: jenomže požaduju nějaký minimální standard, takže pouze single."
DB takto kdysi zavedly "Abteilkonzept". Bylo to právě o tom, že kdo cestuje sám, může si zakoupit pouze single, kdo cestuje ve dvou, tak pouze double a ve třech Triple.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Sobota, 24. února 2018 - 17:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2788
Registrován: 5-2002
Jenomže tady je přímá souvislost: pokud se plátce daně domnívá, že příjemce s jeho daněmi hospodaří špatně, je tím přímo motivován ke krácení daně.

Cirka před 10 - 15 lety (dá se dohledat) plédovali Tlustý, Kalousek a podobní za jednotnou a nízkou sazbu daně z příjmu. Nebyli sami, tahle vlna se přehnala Evropou. Argument byl velmi podobného typu - když budou nízké a rovné daně, nebudou daňoví poplatníci "optimalizovat" a přelévat peníze do daňových rájů, neb náklady na to budou vyšší než ta daň. Nemusím tu snad uvádět příklady, jak se to nepovedlo a jak je patrné, že řada daňových poplatníků, ať už korporátních nebo fyzických osob bude "optimalizovat", dokud nějaká daň bude. Třeba i s argumentem, že stát utrácí vybrané daně nikoliv podle jejich představ.

Stát, který rezignuje na svoji obranu, bojí se vymáhat platné zákony a vytváří takový právní stav, že je vědomě a cíleně bezzubý, není schopen budovat a udržovat nutnou infrastrukturu, nechá se ojebávat ve výběru daní ... je nepotřebný stát, pokud se tak ještě dá označovat. Pak se nelze divit, že lidé symbolicky ve volbách odevzdávají moc "loupeživým baronům", kteří si ji fakticky berou (srovnej stav zbytků Západořímské říše za vlády Merovejců).
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 24. února 2018 - 19:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 8-2006
http://zdopravy.cz/rychliky-za-kazdou-cenu-nove-spojeni-praha-har rachov-muze-zpozdit-jine-vlaky-8278/
Sobota, 24. února 2018 - 23:40:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 8-2017
Tahat rychlíky nahoru do Harrachova je dle mého názoru nesmysl. Jestli se kvůli zpoždění prostě nahoru nepojede, tak nevidím důvod k tomu, aby se tahle celá šaškárna s přímými R zavedla, protože tím se ztratí ta "výhoda" přímého spojení. Osobně bych to nechal tak, jak to je teď, protože takhle se to akorát celé zbytečně komplikuje. A stejně, nahoru může jen samotná 854.2 bez vleku, nemýlím se? Tedy do Tanvaldu se doplazí udýchaná hydra s 2 nebo 3 Bdtn a celej vlak se najednou nahrne do jedné hydry s kapacitou nějakých 50 míst? No to bude tedy terno... [uhoh]
Neděle, 25. února 2018 - 08:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7226
Registrován: 8-2012
Tahat rychlíky nahoru do Harrachova je dle mého názoru nesmysl
Tahat rychlíky do "Harrachova" (ono to místo nemá s Harrachovem moc společného) úplný nesmysl není, ale ne v tomhle amatérském provedení šotoušků z KORIDu, narvaný jako "rušící" do hotového grafikonu, se sólo hydrokurvou + posunem v Tanvaldě a vyargumentovávaný absurdními žvásty o "zpřístupnění Krkonoš" (kam Pražáci jezdí auty v obrovském množství, ale šotoultras vytvářejí virtuální realitu o "mrzutosti" s přestupem)...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 09:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7228
Registrován: 8-2012
Když VHD slušně nezajistí potřeby výletů a dovolených
No a neměly by se teda dotovat taky letenky do Řecka nebo Chorvatska? Nebo nějaké levné "komnaty otdycha" na nádražích, vždyť ne vždy a všude jede noční vlak? Rekreační spoje ROH? No ale někomu se na to teda prachy musí sebrat - komu?

A vyplatí se provoz většiny rychlíků v Česku? ... jak by se bez dotací provozovaly třeba dálkové vlaky Praha - Cheb a podobně
Opět argumentační fauly. Původní diskuze byla o (ne)zbytnosti dotování nočních spojení, to jste jako neudržitelné opustil a podsouváte "zrušení" většiny rychlíků atd.
pokud bude vedeno na takovém dotovaném spoji, tak pak záleží už jen na tom, aby se zaplatily samotné služby, poskytované ve spojení s provozem toho lůžkového vozu
A "samotný" ten vagón vyrostl někde na stromě? Pochopte, že dnes ještě můžete žít z podstaty vozidel, pořízených v poněkud jiných podmínkách, jenže ten čas se hned tak nevrátí (nejdřív musíte dobudovat eurosocík a přerozdělováním ochudit a zdemotivovat lidi natolik, že nebudou mít na dražší alternativy, teprve pak s dotovaným lůžkem slavně zvítězíte).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 10:27:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2428
Registrován: 12-2007
T . H .: Máte pravdu v tom, že není zrovna vhodné období pro zasahování do jízdních řádů na trati 036. Samozřejmě že je zapotřebí, aby moc nedocházelo k posunům v Tanvaldu. Ideální by asi byl takový vlak, který dokáže vyjet kopec do Kořenova bez problémů. A opravdu by asi potom stálo, aby ten vlak se protáhl do Sklarzske Poręby, protože jak pro cyklisty, tak pro běžkaře, tak i pro pěší turisty jsou zajímavé jak stanice Jakuszyce, tak i Sklarzska Poręba, kde je možné vyjet lanovkou na Szrenicu a dál pokračovat buď po hřebenech Krkonoš anebo spíše sjet nebo sejít do Harrachova.
Pokud se týká lůžkových a lehátkových vozů, myslím si, že možná se najde nějaká spíše zájmová organizace, která zakoupí za nějakou zůstatkovou cenu od Českých drah lůžkové nebo lehátkové vozy, vytvoří z nich vlak, který podobně jako Orient Expres, ale v mnohem skromnějším provedení bude brázdit s turisty Evropou jako rotel, pojízdný hotel s tím, že bude zastavovat v různých turisticky zajímavých destinacích. Bude tedy sloužit pro poznávací zájezdy.
Neděle, 25. února 2018 - 11:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14069
Registrován: 10-2004
Wagon: Já jsem zvědav, jaké ještě budou důsledky toho Harrachova. Těch 854 zas tolik není, ale pokud má být zachována kapacita alespoň u vlaků 1148/51, bude třeba, aby 854 jezdily ve dvou. Jenže k tomu bude zaptřebí je odněkud stáhnout, k tomu bude potřeba dost převrtat oběhy. Jsem zvědav, jestli zůstane jezdit 1147 denně, protože pak bude muset přitáhnout 1148 náležitosti pro 2 vlaky zpět (1145 a 1147), které bude potřeba rozposunovat v Tanvaldu. Dál bude zajímavé, kde se vyštrachá druhá 854 pro vlak 1151 (a to počítám s tím, že 1146/49 bude o víkendu v klasice). A takových věcí se dá najít víc. A do toho ještě nutnost mít pro Harrachovy 854.2, které jsou v Praze zatím pouze 2 a pokud by měly jet nahoru ve dvou, tak jsou potřeba pro provoz 4 (možná 3, kdyby 1 zůstala po ranním vlaku z Prahy v Tanvaldu a vracela se až večer) a při spolehlivosti těchto strojů minimálně 2 do zálohy.
Co se týká lůžek, tak pochybuji, že by nějaká organizace koupila desítky let stará lůžka, aby vytvořila šotovlak a brázdila s tím Evropu a ještě se tím uživila. Tolik šotoušů zase není. Vývoj jde směrem, že poptávka po nočních spojích klesá, čímž klesá jejich rentabilita a tím klesá zájem dopravců tyto spoje provozovat.
Neděle, 25. února 2018 - 11:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 12-2007
Orky: České dráhy budou muset vyřešit problém s technikou, dodržováním grafikonu apod. Rozhodně mě připadá nesystematické takové změny provádět, jsou-li potíže z hlediska grafikonu nebo s nedostatečnou technikou.
Pokud se týká šotovlaků, uvedl jsem to pouze jako námět, protože opravdu jízda nočními vlaky nemá moc velkou budoucnost, protože lidé dávají přednost denním vlakům a na větší vzdálenost letadlům. Stejně tak podle mne brzy zaniknou autobusové spoje na velmi dlouhé vzdálenosti, prostě lidé chtějí pohodlí a rozdíl v ceně mezi leteckým spojením nízkonákladové společnosti a cenou za jízdu lůžkovým vlakem anebo autobusem na dlouhé vzdálenosti není tak markantní. Výhoda šotovlaků může být podobná i když v daleko skromnější podobě, jako je u výletních ubytovacích lodí brázdících Karibik anebo Středozemní moře. Tzn. pořád jsem ubytovaný ve stejné buňce, al navštívím různá místa Evropy. Nemusím proto neustále balit a rozbalovat svá zavazadla. Takový vlak by mohl být maximálně jeden, složený spíše z vyřazených lůžkových než lehátkových vozů. Ale pokud by cena těchto vozů byla velmi nízká, možná, že by se to i mohlo někomu vyplatit.
Neděle, 25. února 2018 - 11:34:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7941
Registrován: 4-2003
Jenže k tomu bude zaptřebí je odněkud stáhnout, k tomu bude potřeba dost převrtat oběhy. Jsem zvědav, jestli zůstane jezdit 1147 denně, protože pak bude muset přitáhnout 1148 náležitosti pro 2 vlaky zpět (1145 a 1147), které bude potřeba rozposunovat v Tanvaldu. Dál bude zajímavé, kde se vyštrachá druhá 854 pro vlak 1151

Samozřejmě že je to v tomhle amaterském provedení blbost, klepou si na hlavu téměř všichni včetně dopravce a správce infra, ale Ing. Pavel Blažek, jednatel to tak chce.

Myslím, že k plnému vykvetení hlouposti už chybí jen oslavný článek v Obzoru, ale na to taky dojde, nebojte.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 25. února 2018 - 11:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7942
Registrován: 4-2003
Když přijedu v poledne z Curychu a vezu s sebou nákup ze Sparu v Linci, mám obvykle plnou nákupní tašku, plný kufr a plný batoh.

Obávám se, že tohle neříká o použitelnosti MHD zcela nic.

To je stejný, jako kdybych si stěžoval, že osobním autem nejde na rozdíl od traktoru provádět orba.

(připomíná mi to člověka s režimkou, který si onehdá stěžoval na nepoužitelnost vlaků, protože lednička se blbě veze na představku z Czieszyna do Nymburka, zatímco dbl, proptože se to dalo dát načerno do hytláku)

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 25. února 2018 - 11:43:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3105
Registrován: 9-2007
T_._H_.:
"Opět argumentační fauly."
Ne, to se pouze diskuze přesunula k jinému tématu.

T_._H_.:
"podsouváte "zrušení" většiny rychlíků"
To mi teď podsouváte Vy. Já se pouze ptal, zda může být provozována většina rychlíků v ČR bez dotací.
Neděle, 25. února 2018 - 11:46:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3106
Registrován: 9-2007
RadekŠ:
"Obávám se, že tohle neříká o použitelnosti MHD zcela nic."
Mně subjektivně to říká to, že mám dost zavazadel na to, abych se s tím cpal do plného autobusu. Použil jsem to jako příklad toho, že MHD má nějaké omezující faktory a nejde použít za každé situace.

No a navíc jste si vybral pro citaci text ze zcela nesouvisejícího příspěvku. Nepíšu tam snad ještě, že cesta MHD je v tomto mém konkrétním případě mnohem delší (50-60 minut místo 20 minut autem) a mnohem nekomfortnější (a to skutečně není tím, že bych byl rozežraný, ale pokud pražskou MHD jezdíte, tak musíte vědět, v jakém stavu jsou tlumiče autobusů z roku 2012).

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 25. února 2018 - 12:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15897
Registrován: 5-2002
Vlčoun: Neb do auta bude muset sednout i ten kdo na to nema a o sobe to dokonce vi
Nicméně zároveň ten někdo má na to lyžovat v Alpách - zajímavej veletoč... [crazy]

Nesni: Jestli má být smyslem VHD, aby lidé nemuseli používat auta, tak ale ta VHD musí pokrývat víc jejich aktivit, než pouze práci a školu.
On je fakt rozdíl, jestli lidé soustavně používají auta každý den ve špičce (s obsazeností 1 až dva lidi), nebo jestli vyrazí párkrát za rok (s obsazností 4 až 5 lidí).
To první představuje vážný problém pro životní prostředí ve městech, kde žije čím dál větší část lidí, přitom to souvisí s nezbytnými aktivitami jako je zaměstnání nebo vzdělávání - proto je přínosem to řešit alternativní dopravou. To druhé zdaleka tak velkým problémem není a navíc jde o zbytné (nebo luxusní) aktivity.
Cílem existence VHD fakt není, aby lidi nemuseli mít auta vůbec, to je jen pochybný konstrukt v myslích šotoušů a ekologistů.

Vantju: Pokud takový nadšený a naprosto nekritický milovník železnice bude znát fakta, tak se z něj stane nadšený, ale současné také objektivní milovník železnice.
Obávám se, že nikoliv - bude-li opravdu nekritický, jak zní premisa, pak nehodící se fakta jednoduše nebude akceptovat.
Neděle, 25. února 2018 - 12:43:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7230
Registrován: 8-2012
opravdu by asi potom stálo, aby ten vlak se protáhl do Sklarzske Poręby
Asi je potřeba připomenout, že do Jakuszyc a Szklarskiej Poręby se vlakem dá dojet, jen si holt musí Pražáci přestoupit. Ale rozhodně je hydra v SPG hlavním šotocílem (a pak Wrocław), má to jen několik drobných problémů: neschválení vozidla na infrastruktuře PLK (to dokáží "odborníci" ignorovat), chybějící výhybna cca v Jakuszycích (dá se samozřejmě řešit přestupem vesničanů namísto Pražáků v Tanvaldě), pravděpodobný nezájem polské strany financovat šotomasturbace po patnácti minutách. Nic nepřekonatelného [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 12:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 475
Registrován: 12-2007
Dál bude zajímavé, kde se vyštrachá druhá 854 pro vlak 1151

Stačilo by ty 854 držet v cajku a byl by jich dostatek, ale když se dlouhodobě daří držet v provozuschopném stavu jen 11 motorů z 16 (3 ks "záloha" a 2 ks Švejci už dva měsíce nahrazeny 754 s Béčky).
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Neděle, 25. února 2018 - 12:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3107
Registrován: 9-2007
Hajnej:
"Obávám se, že nikoliv - bude-li opravdu nekritický, jak zní premisa, pak nehodící se fakta jednoduše nebude akceptovat."
Pokud bych to měl vztáhnout na sebe, tak jsem na K-Reportu 10 let a za tu dobu jsem se naučil spoustu věcí a změnil mnoho názorů. Ale zároveň jezdím tři roky jako průvodce lůžkových vozů u JLV a tak prostě nemůžu souhlasit s "faktem", že o noční dopravu není zájem, protože do toho vidím jako málokdo v této diskuzi.

Uznávám, že tento můj názor nelze vztáhnout na všechny noční vlaky, protože třeba lehátkový vůz Praha - Krakov, který před dvěma lety jezdil zoufale plný od Velikonoc po Dušičky, jezdil loni obsazený tak z poloviny, ale stále jsou relace (Praha - Budapest, Praha - Zürich, Praha - Slovensko, nightjety,...), kde noční vlaky nezájmem cestujících rozhodně netrpí, trpí tak maximálně nedostatečnou kapacitou přes léto (Vídeň - Benátky). Tolik k tomu, jak poptávka po nočních spojích klesá.

Co se pak ekonomiky provozu týče, tak uznávám, že to asi tak výnosný byznys, jak to z mých příspěvků někteří zdejší diskutující pochopili, v současné situaci není. Mně jen přijde nepřirozené kompletně zrušit službu, o kterou je zájem a spíše řešit problém, že není rentabilní. Jistěže nákup nových vozů pak tuto otázku posouvá někam úplně jinam, na druhou stranu, z čeho tedy tento nákup nových vozů budou platit ÖBB?

Já akceptuji fakta, že noční doprava ztrátová je, ale prostě nemůžu akceptovat to, že po noční dopravě není poptávka, když jsem obsazovacími plánky ve svém zaměstnání pravidelně přesvědčován o opaku. Každopádně ale musím uznat, že ve stávající situaci se s noční dopravou moc kouzlit nedá a jak mi pan Bram popsal, pokud bych chtěl, aby byla noční doprava opravdu zisková, tak by byla natolik drahá, že by o ni byl zájem třeba jen od Velikonoc po Dušičky. Nicméně já netvrdím a nikde jsem netvrdil, jak by takový koncept noční dopravy vypadat měl, jen se celou dobu snažím říct, že noční doprava může být udržitelná a rentabilní.
Neděle, 25. února 2018 - 13:09:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15898
Registrován: 5-2002
Vantju: Pokud bych to měl vztáhnout na sebe
Není třeba, stačí jen mít na paměti, že většina tvrzení má nějaký předpoklad a nějaký závěr. Platí-li předpoklad, pak platí i závěr, neplatí-li předpoklad, pak závěr platit nemusí (pokud dokonce vysloveně nemůže, tak se to v tom tvrzení zpravidla zdůrazňuje).
Čili původní tvrzení o tom, že největším nepřítelem železnice je nekritický šotouš, je třeba chápat tak, že ti z řad šotoušů, kteří jsou nekritičtí, ve výsledku železnici škodí, a to takovou měrou, že jen máloco škodí víc. Rozhodně pak to tvrzení nemá znamenat, že je každý šotouš nepřítel železnice, a sice z toho důvodu, že je nekritický...
Neděle, 25. února 2018 - 13:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14070
Registrován: 10-2004
Cisalpino: Dle stránky je v Praze celkem 15x 854, z toho 2x 854.2. Pražské 854 jsou turnusovány do 2 turnusových skupin. TS 801 je 3 denní oběh, zajišťující ve valné většině švejky a TS 802 je 10 denní oběh, zajišťující osobní vlaky na trati 070 a rychlíky Praha - Tanvald. Z toho plyne, že jsou v záloze pouze 2 854, což je necelých 9%, což je při spolehlivosti strojů zoufale málo. Už dnes jsou na 1 pár v ranní špičce turnusovány 754, protože středočeský kraj snad každý rok navyšuje výkony a na ten už 854 nezbývá.
Neděle, 25. února 2018 - 13:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7232
Registrován: 8-2012
prostě nemůžu souhlasit s "faktem", že o noční dopravu není zájem
Potřetí vám opakuju, že je rozdíl mezi obsazeností a rentabilitou. Zvlášť v případě argumentů "o prázdninách je to vyprodaný", "přes léto má nedostatečnou kapacitu", zatímco banka chce splácet úvěr celý rok a vy byste se taky zrovna nechtěl odebrat každého prvního podzimního dne na Úřad (pro odmítání) práce.
do toho vidím jako málokdo v této diskuzi
Sorry, možná nějak vidíte do praktického provozu, ale třeba ekonomikou jste očividně nepolíben, a to na úplně základní úrovni.
na druhou stranu, z čeho tedy tento nákup nových vozů budou platit ÖBB?
S největší pravděpodobností z nějaké více či méně skryté dotace od rakouského státu.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 13:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 9-2003
Vantju: Ale tady nebyla řeč o tom, že by o noční dopravu nebyl zájem ale byl tady pokus naznačit Vám, abyste si spočítal, že lůžko za "Sparpreis" nemůže být výdělečné. Už dnes mě rodina prcá za to, že jezdíme na východ autovlakem, protože to ve čtyřech vychází dráže, než variabilní náklady na jízdu autem. A to na tom dráha rozhodně nevydělává.
No a ÖBB se žádné nové vozy kupovat nechystají, chystají se akorát nějaké Bmz místo prodeje ČD a Jančurovi za cenu humanitární pomoci nechat přestavět na Bcmz a možná i WLBmz.

(Příspěvek byl editován uživatelem S4991023.)
NOBLE BRICKS
Neděle, 25. února 2018 - 13:47:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3108
Registrován: 9-2007
T.H.: A četl jste můj příspěvek celý? Několikrát tam opakuju, že vím, že je rozdíl mezi obsazeností a rentabilitou. Můj příspěvek směřoval na názory, že o noční dopravu není zájem a že pokud je obsazenost vysoká a zájem o službu stále je, mělo by se směřovat k tomu, aby byla služba rentabilní.

Jinak co se toho sezónního provozu týče, takhle pracují třeba taxikáři - v létě mají ceny nadsazené a v zimě z toho doplácí ztrátu. Nebo hotely v rekreačních oblastech. Byl jsem v půlce února v Koperu a v Portoroži a byl jsem v hotelu za poloviční částku, jakou si za stejný pokoj a stejnou dobu účtuje v létě. CNL měly v létě také vyšší tarif na příplatky, naopak v lednu-březnu lákaly na nejnižší úroveň cen. Je to hra s čísly, ale noční doprava opravdu není jediná, která doplácí na problém, že je o ni v létě vyšší poptávka, jak v zimě. Nebo to snad tyto instituce (hotely, taxislužby, restaurace,...) řeší nějak jinak? V Piranu sice bylo polomrtvo, ale 9 z 10 obchodů/kaváren/restaurací fungovalo normálně i teď, v únoru, kdy tam byla spíše tak 1/10 turistů, jako v létě.

S4991023: Ano, jsem si zcela vědom toho, že lůžko za SparPreis nemůže být výdělečné. V létě jsem jel mimořádně s vozem bez DeLuxe oddílů do Krakova a jeden pár tuto skutečnost (zaplatili si DeLuxe, ale jeli v klasickém kupé) nesl velmi těžce a opakovaně po mně řvali, že to není o penězích. [happy] Klidně tím autem přes noc můžete jet, ale od toho je/by měla být noční doprava jako služba, aby Vám nabídla alternativu, byť za vyšší cenu. A já jsem přesvědčen o tom, že při vyšších cenách by si na sebe noční doprava vydělat dokázala, protože klientely, co ve WL do Budapešti nebo Zürichu jezdí, se zvýšení cen nedotkne tak výrazně, aby pak místo toho jeli něčím jiným. To mám odpozorováno třeba i na tom, že dotyční cestující si kupují jízdenky přes portál, který zvýší jejich cenu o hodně velkou marži, ale jim to stále nepřijde divné a v pohodě těch 160 EUR za Praha - Budapest v Double zaplatí.

No a k vozům ÖBB, opravdu?

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 25. února 2018 - 14:30:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 9-2003
Tak to bude tak, jak psal TH. Víte, kolik stojí nové lůžko?
NOBLE BRICKS
Neděle, 25. února 2018 - 14:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2431
Registrován: 12-2007
T. H .: Samozřejmě, že je zapotřebí mít takové soupravy, které Poláci schválí. Jinak z Harrachova do SPG je to dle jízdního řádu 25 minut, což by dostačovalo pro hodinový interval. Samozřejmě, že by takové vlaky musely nahradit některé vlaky mezi Libercem a SPG, ty by asi musely končit v Kořenově, kde by si lidé přestoupili na rychlíky z Prahy. Dokonce je možné, že by postačoval jenom jeden pár rychlíků - ráno z Prahy a odpoledne nazpět. No a provoz by hradily České dráhy, stejně asi jako teď asi hradí provoz mezi Harrachovem a SPG.
Neděle, 25. února 2018 - 15:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14071
Registrován: 10-2004
Wagon: Dráhy nehradí nic. Provoz hradí z malé části cestující a zvětší části na naší straně liberecký kraj a na polské dolnoslezské vojvodsví. Lze těžko očekávat, že by zde jezdily ČD na vlastní komerční riziko.
Neděle, 25. února 2018 - 15:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3109
Registrován: 9-2007
Ano, vím a na tom vozba nočních vlaků bez dotací troskotá. Už je vše v pořádku?
Neděle, 25. února 2018 - 15:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 476
Registrován: 12-2007
Orky: To se omlouvám, počítal sem je už před týdnem a zřejmě ještě nebyla aktualizovaná 033, zbytek co popisujete samozřejmě dobře znám a souhlasím, že podíl turnusovaných strojů a zálohy je tristní natož když se jedná o téměř retrovozidla... Spíš mě překvapuje, že si ČD nechají všechno nabagrovat a nějak moc neřeší s čím budou jezdit. Chtěl sem poukázat jen na to jestli by nebylo lepší ty Švejky rovnou dát znovu do klasik a celou flotilu Hyder ponechat jen pro t070 což by bylo tak akorát natož až příjde výluka v Neratovicích. Kardinální chyba byla, že se Švejci nepřevedly do Budějovických 842.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Neděle, 25. února 2018 - 16:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7233
Registrován: 8-2012
Jinak z Harrachova do SPG je to dle jízdního řádu 25 minut, což by dostačovalo pro hodinový interval
Jenže on tam hodinový interval (v sezóně) je, ledaže by nadvlak z Prahy jezdil akorát v dubnu anebo v noci.
takové vlaky musely nahradit některé vlaky mezi Libercem a SPG
Řešení vyjebáním s "vesničanama" je samozřejmě to nejpohodlnější.
je možné, že by postačoval jenom jeden pár rychlíků - ráno z Prahy a odpoledne nazpět
Takže by se vyjebalo ještě i s Polákama, kterým by nejel protivlak k tomu pražskému, aby hydra mohla být odstavena k fotografování v SPG "pod skálou".
a provoz by hradily České dráhy, stejně asi jako teď asi hradí provoz mezi Harrachovem a SPG
České dráhy nehradí vůbec nic, naopak je jim hrazeno (tak jako u drtivé většiny jejich vlaků).
Co tam máte dál za šotoargumenty?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 18:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2432
Registrován: 12-2007
T . H .: Já vím, že tam je hodinový interval, to byl jen argument týkající se neexistence výhybny v Jakuszycích. Dle grafikonu je hodinový interval mezi Harrachovem a SPG pouze od 8,22 do 12,22 dle příjezdu do SPG, odpoledne je dvouhodinový. Tak by se asi moc nestalo, kdyby i dopoledne měly vlaky z Liberce do SPD pouze dvouhodinový interval, kam by se vešel jeden rychlík nebo dva z Prahy. Pokud se týká jednoho páru rychlíků, tak chápu, že je zde problém, co s vlakem v SPG, takže by tedy byly zachovány dva páry rychlíků. Anebo by ze SPG zamířil přes Tanvald někam jinam do Česka, jako spěšný cyklovlak z Liberce do Kořenova, který potom z Kořenova jede do Rovenska pod Troskami. Jinak jak známo některé rychlíky Českých drah jsou plně v jejich režii. V tomto případě si myslím, že by mohl být dotován pouze úsek v Česku a úsek v Polsku by mohl být v režii ČD.
Neděle, 25. února 2018 - 18:39:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7234
Registrován: 8-2012
Tak by se asi moc nestalo, kdyby i dopoledne měly vlaky z Liberce do SPD pouze dvouhodinový interval, kam by se vešel jeden rychlík nebo dva z Prahy
Jistě, nejplnější vlaky z Liberce (v sezóně desítky kol) zrušíme nebo necháme vesničany přestoupit, jen aby jednotky Pražáků neměly mrzutost z přestupu... odkud jste? [happy]
Anebo by ze SPG zamířil přes Tanvald někam jinam do Česka
To je konstruktivní šotomyšlenka! Pražská hydra by se přece dala fotit třeba i na Smržovce na viaduktu, v Pilínkově s Ještědem nebo dokonce na Novině! Kdo z vás to má!
Jinak jak známo některé rychlíky Českých drah jsou plně v jejich režii
Teoreticky. Prakticky jsou akorát dotovány skrytě nebo nějak křížově.
a úsek v Polsku by mohl být v režii ČD
Takový vlak prostě nepojede, i když to ve virtuálním šotosvětě třeba tak funguje. Už na ty hydry do Harrachova musí Liberecký kraj vyvalit nejen provozní prachy, ale rovnou i milión na úpravu infosystému. (Ale z ničího přece krev neteče a je to na dobrou šotověc.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 18:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14073
Registrován: 10-2004
Cisalpino: Při současném požadavku na objednávku spojů by asi převedení 854 ze švejků na t070 a vedení švejků 842 bylo nejlepší řešení, beztak toho v jižních čechách moc nenajezdí. S ohledem na poptávku a vedení po hrbaté, kde každou chvíli někde stojí kvůli křižování, jsou švejci spíš na zrušení a hlednání nového konceptu provozu.
Wagon: A proč by ČD měly provozovat na svoje riziko, když poptávka je dost závislá na počasí a ten vlak by nebyl prakticky nikdy v zisku? Rychlíky, tedy spíše expresy, v režii ČD existují, ale fakticky pouze na trati Praha - Ostrava, tedy nejvytíženější trati v ČR, noční vlaky a pendolino na Slovensko a Chopin a to je asi všechno. A dále, proč by to dělaly, když by to znamenalo další soupravu navíc, která by prostála půl dne v Polsku? A to opomíjím to, že asi nemají soupravu, která by mohla na zubačku a zároveň do Polska.
Neděle, 25. února 2018 - 18:47:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2433
Registrován: 12-2007
Jsem z Prahy. Těch vlaků z Liberce do SPG je a bude daleko více než z Prahy, tak by to tolik těm "vesničanům" nemuselo vadit. A vlaky do Kořenova by zůstaly zachovány. Stejně je myslím Harrachov už v Královéhradeckém kraji. Ten vlak do Rovenska pod Troskami jsem uvedl jenom jako příklad. Jinak jestliže ty hydry do Harrachova dotuje Liberecký kraj, mohl by požádat také Prahu a Středočeský kraj o dotaci na jejich provoz, protože budou sloužit především Pražanům nebo Středočechům.
Neděle, 25. února 2018 - 18:57:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2434
Registrován: 12-2007
Orky: Samozřejmě by České dráhy musely mít patřičnou soupravu. Ale jak jsem potom uvedl, tak by se přece jenom vracela k nám. Ty vlaky do Harrachova vždy budou závislé na počasí, protože od Tanvaldu na sever není žádné větší město. Čili ta trať z hlediska osobní dopravy především slouží turistům. Kdysi dávno v šedesátých a sedmdesátých letech jsem jezdil lyžovat za tetou do Desné. A místní lidé vždy preferovali autobus před vlakem. Je ale pravda, že úsek Tanvald - Harrachov byl občas provozován, občas ne. Chci jenom uvést, že nejenom pro Liberčany, ale i pro Pražany jsou z hlediska dopravy důležité i Jakuszyce, odkud je krásný výlet do Harrachova, ale i SPG, odkud se mohou dostat jak na sjezdovku, tak i na hraniční hřeben Krkonoš.
Neděle, 25. února 2018 - 19:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14074
Registrován: 10-2004
Wagon: Těch lidí z Prahy do Polska pojede v řádech jednotek, pro ty opravdu není potřeba přímý vlak. A příjezd po 11 hodině ja tak akorát pro to, aby našli hospodu a zašli na oběd a kolem 16:45 už zase musí být zpátky na nádraží. Na jednodenní výlet nebo lyžovačku je ten vlak nepoužitelný, protože kvůli 5 hodinám na horách tam nemá cenu jezdit.
Neděle, 25. února 2018 - 19:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11709
Registrován: 5-2004
A on ten rychlik nikde mezi prahou a tanvaldem nestavi ze je rec o prazakach? Kralupy, litomerice, melnik, nymburk, boleslav, turnov, brod...
Neděle, 25. února 2018 - 20:03:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7235
Registrován: 8-2012
Tak ve Staré ani Mladé Boleslavi ten vlak fakt nestaví, akorát v Čejetičkách [happy].
Jasně, vám jde hlavně o blaho Litoměřičanů, Kralupanů a Železnobroďanů (kteří mají coby sportovci nezvládající přestup přímý vůz na 2654, teda aspoň teoreticky)...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 20:09:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 12-2007
Orky: Podle mne rychlík z Prahy do Harrachova, popř. pokud by k tomu byly podmínky jak z hlediska techniky, tak i z hlediska financování a grafikonu až do SPG, je asi jediný přímý vlak z Prahy, který může být použitý k jednodenním návštěvám hor. Jinak je to rozhodně daleko. A vlaky jsou dobré na jednodenní výlety, protože cestující nemusí mít vybavení pro přenocování apod. Zejména jsou dobré pro běžkaře a cyklisty, popř. pro pěší turisty. Pro jednodenní pražské vodáky je zase výhodný posázavský pacifik. Myslím, že jednodenní turistika za použití vlaku se bude rozšiřovat, výhodou takové turistiky je to, že se nemusím vracet na výchozí místo, na a také že si ve vlaku po výletu odpočinu. A cena takového výletu bude zejména pro mladší ročníky velmi přijatelná, předpokládám, že takové vlakové jednodenní výlety budou preferovat lidé s průměrnými nebo lehce nadprůměrnými příjmy.
Neděle, 25. února 2018 - 20:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14075
Registrován: 10-2004
Wagon: Znovu: Jet na 5 hodin na hory, z nichž hodinu stejně člověk obědvá, ztrácí smysl. Já bych na takový výlet nejel. Na jednodenní výlet vlakem na hory jsou podstatně lepší lokality, neboť se tam dá dostat dřív a odjet později - viz třeba Hojsova Stráž. Tam by dokonce, kdyby Plzeňský kraj trochu chtěl, by se dalo dostat na otevření sjezdovky. Stačilo by, aby alespoň v zimě 7502 vázal na Mnichovský expres (a nestavěl v káždý díře). A odjezd v 18:30 už je slušný na to, aby si ten výlet člověk užil.
Neděle, 25. února 2018 - 20:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7236
Registrován: 8-2012
je asi jediný přímý vlak z Prahy
V použití nepřímého vlaku brání nějaká mentální retardace vyskytující se ve výparech z Vltavy?
který může být použitý k jednodenním návštěvám hor
Jo, v jedenáct příjezd a v půl pátý zpátky. Dýl ve vlaku než v destinaci.
takové vlakové jednodenní výlety budou preferovat lidé s průměrnými nebo lehce nadprůměrnými příjmy
Ti pojedou většinově autem a na víkend. "Jednodenní výlet vlakem" bude šoto+režizáležitost, ev. pár důchodců; nadprůměrní nadlidé cestující obvykle s tatrankou a mattonkou v baťohu, ekonomický přínos takových turistů prakticky nulový (jedno dvě piva v bufáči se sociálně citlivými cenami).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 25. února 2018 - 23:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2436
Registrován: 12-2007
Orky: No ono je to pomalu stejně dlouho, do Hojsovy Stráže anebo do Harrachova, zhruba 3,5 hodiny jízdy. Samozřejmě uvidíme, jak se ten rychlík osvědčí. V Hojsově Stráži jsem byl loni. Je to hezké údolí, ale nemůžete si tam vychutnat to klesání jako je z Jakuszyc anebo ze Szrenice.
T . H .: I v zimě myslím je trochu nepříjemné přestupovat s běžkami, ještě horší je přestup s kolem. Jistě mohou ještě existovat pěší turisté, jako jsem já, ale v létě převažují cykloturisté. Víkend znamená, že si musím někde rezervovat nocleh, což nemusí být např. v době jarních prázdnin tak jednoduché. Ke všemu pořád je nutné brát sebou věci na spaní. Zatímco při jednodenních cestách nic takového si brát nemusíte, sem tam si tedy vezmete tatranku a matonku a najíte se např. v Mumlavské boudě anebo v občerstvení u Mašinky. Není třeba, aby si jednodenní turisté brali jídlo sebou. Nemyslím si, že vlaky do hor využívají jenom šotouši anebo důchodci, záleží na každém, jak chce strávit víkend nebo jeden den o víkendu, jaký si zvolí dopravní prostředek a co od jednodenního výletu očekává. Nicméně si pořád myslím, že vlaky jsou vhodnější pro jednodenní výlety dospělých lidí a už nejsou tak vhodné pro čtyřčlennou rodinu, která vyráží na jarní prázdniny. I když i ti mohou využít vlak na to, aby se dopravili z místa, kde jsou ubytováni třeba do Kořenova, anebo do Jakuszyc.
Pondělí, 26. února 2018 - 07:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7240
Registrován: 8-2012
I v zimě myslím je trochu nepříjemné přestupovat s běžkami, ještě horší je přestup s kolem
A proto je to těm desítkám místních Vesničanů potřeba ztížit, když jedou nadlidi z Prahy byť v jednotkách kusů.
Víkend znamená, že si musím někde rezervovat nocleh ... a hlavně - stojí to peníze, kdežto otočit to na (polo)režimku je "zadarmo". (Jenže cílem té "podpory" by mělo být naopak to, aby turisté v těch "zpřístupněných" místech aspoň něco utratili, jinak to jsou naprosto vyhozené peníze.)
Nemyslím si, že vlaky do hor využívají jenom šotouši anebo důchodci
To nikdo netvrdí - tvrdím, že ve vámi uvedeném režimu "šest hodin na cestě, pět hodin v destinaci" to tak ale bude.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 26. února 2018 - 08:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14079
Registrován: 10-2004
Wagon: Je to stejně dlouho, ale můžu z Prahy vyjet brzo a přijet později, takže na horách můžu strávit víc času. A to je ten zásadní rozdíl.
Pondělí, 26. února 2018 - 08:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 8-2006
Kdyby nevymýšleli blbosti na trati Harrachov - Praha a měli se zamyslet na trati Praha - Liberec a nebyl by takový problém na trati, před půl rokem se o tom mluvilo a nakonec nic[happy]