Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 26. 02. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 26. 02. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 19. února 2018 - 22:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12111
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"... popravdě, ať přemýšlím jak přemýšlím, nenapadá mě v běžném provozu kombinace, kterou by si tam dispečer ovládající celý úsek Opočno - Hronov dobrovolně vytvořil, která by na novém zařízení s vjezdy na obsazenou kolej nebyla řešitelná bez té požadované koleje s hranou navíc. Problém tam vzniká při mimořádnosti na staniční koleji, kdy tam něco chcípne, ale to bych přirovnal k chcípnutí na trati a požadavku stavět všechny tratě pro sichr dvoukolejně. A i když chcípne, pořád tam nějaké, ač kostrbaté, řešení s ohledem na počty vlaků, které se pohybují mezi Václavicemi a Novým Městem, je.

Mohl byste prosím zkusit namodelovat situaci, při které by se ta třetí tranzitní kolej dlouhá sto stopadesát metrů využila, a odhadnout její četnost?"
Souhlas a připojuji se k prosbě.

(Pro úplnost - ve stávajícím grafikonu jsou od 7:30 do 19:30 potřeba maximálně dvě koleje.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 20. února 2018 - 01:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8045
Registrován: 5-2007
Videosen: Skúsim to ešte raz. Trať je jednokoľajná, takže je nutné uvažovať s križovaním vlakov. Nemožno preto zvyšovať rýchlosť bez toho, aby sa riešil celkový koncept, inak to dopadne ako revitalizácia HK-Trutnov, kde sa horuje, že sa nenainštalovalo kódovanie a ten kus 120km/h, ale už nikoho nes*re, že z pohľadu zrýchlenia by to tam vlastne beztak bolo k ničomu. Že by kraj mal takýto koncept pripravený, o tom neviem. Takisto zrejme nebude mať pripravené financovanie (treba si uvedomiť, že ak sa maju Regionovy nahradiť niečím moderným, tak aj keby to hneď začalo byť plné, cena za vlakový kilometer narastie tak o štvrtinu). Takže sotva môže byť primárnym zmyslom tej "revitalizácie" niečo viac než, že sa tam tá železnica nerozpadne a nebude akútne trpieť pomalými jazdami.

Obzvlášť, keď s akýmkoľvek rovnaním trate (a že by ho tu, ak by sa to malo prejaviť viac, než 3-5 minút, muselo by sa ísť s priemernou rýchlosťou tak o 15km/h vyššie, tzn. muselo by sa ísť s traťovou rýchlosťou aj na 140km/h) prichádza výrazne rozdielna zložitosť prejednania stavieb a ich prípravy. Takže z pohľadu tohoto, a tiež z toho, aké zdroje sú na stavbu použité, berte ako holý fakt to, že nie je alternatívou mať súčasnú podobu revitalizácie a nejakú supertrať, ale súčasnú podobu revitalizácie a nič (v zmysle, že tie peniaze budú použité mimo Broumovska, prípadne, že budú použité na cestnej infraštruktúre). Neni to optimálne, ale je to tak.

Úsporu ľudí je, zvlášť dnes, nutné už vnímať skôr sekundárne, nie ako opatrenie ekonomické, ale ako riešenie toho, že nie sú ľudia. Predpokladám, že všetci výpravcovia, ktorí budú DOZ nahradení majú prácu istú, na OŘ HK je, alebo aspoň čo viem bol, na pozícii výpravca podstav pomerne strašlivý.
Úterý, 20. února 2018 - 04:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 3-2013
Asdf: "primárnym zmyslom tej "revitalizácie" niečo viac než, že sa tam tá železnica nerozpadne "
Tomu oc nerozumím, s tratí se neudělá vůbec nic, a v podstatě se vymění naprosto bezproblémové TESTy. Krom klíčů v Náchodě, kde se co rozpadá?
A taky to zkusím ještě jednou, když se neudělá přímé spojení Náchod-Skalice, dráha postupně končí. Koukněte na mapu, na silnici i trať.
Úterý, 20. února 2018 - 07:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3546
Registrován: 9-2005
Tomu oc nerozumím, s tratí se neudělá vůbec nic, a v podstatě se vymění naprosto bezproblémové TESTy.

Nechtěl jsem se do této diskuze vůbec pouštět, ale jelikož se na modernizaci projekčně podílím a občas to zde pročítám (směje se pod vousy), tak mne akorát udivuje, kde berete tu bohorovnou jasnozřivost, že se s tratí nic neudělá? Bude se rekonstruovat svršek ve vybraných úsecích na více než polovině dotčeného úseku dálkoviny a celkově dojde k navýšení traťové rychlosti. Krom toho úplné opravy doznají též přejezdy a mostky/propustky. V km 59,648 a 64,941 se počítá s úplnou novostavbou. Mě se to málo nezdá.

Úsporu ľudí je, zvlášť dnes, nutné už vnímať skôr sekundárne, nie ako opatrenie ekonomické, ale ako riešenie toho, že nie sú ľudia. Predpokladám, že všetci výpravcovia, ktorí budú DOZ nahradení majú prácu istú, na OŘ HK je, alebo aspoň čo viem bol, na pozícii výpravca podstav pomerne strašlivý.

Je to tak, podstav zaměstnanců v obvodu OŘ Hradec Králové začíná být trošku katastrofický. Tam-Tamy říkaly o podstavu kolem 50 lidí. Na celé SŽDC to teď nebude jiné. Vím o stanicích, které jsou navrženy na D3 jen kvůli tomu, že nemá kdo sloužit [wink] Pak ty šotonářky, že by měla dráhy vytvářet především pracovní místa nechápu. V jedné výhybně, která vzniká, se vytvoří pracovní místa, páč nejde DOZ (není GSM-R) a už je s tím problém, že tam nebude pomalu mít kdo dělat.
Pár obrázků ode mne...
Úterý, 20. února 2018 - 07:20:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 1-2006
Videosen:

Očekával bych, že pro člověka, který je schopen hodnotit udrzitelnost TESTů, nebude diskuze o stavedlech K2002 z produkce Starmonu problém. Ale máte pravdu, že jsme si s Asdf potřebovali udělat profesní okénko, aby bylo jasné co a proč. [happy]

Jak psal Asdf, na stole nikdy nemohla být varianta jiné než aktuální stavby, která zajišťuje, že následujících cca 30 let bude stávající infrastruktura udržitelná pouze běžnou údržbou, s tim, že pokud se najdou peníze, dá se to průběžně vylepšovat jak drobnými úpravami s navýšením rychlosti v možnostech stávající stopy, tak vyraznejsimi prelozkami nebo dokonce tou Vasi vysnenou spojkou.

O tom, co bude a co nebude po te infrastruktuře jezdit, rozhodnou objednatele dopravy. Nemyslim si, ze tim, co je rozhodující a muze zpusobit narust frekvence je jen a pouze rychlost, i když jeji roli nepopiram. Infrastruktura na vyssi rychlosti je k ničemu pokud kraj nema na rychlou vrstvu, ktera je pro cestujiciho dostupna (intervalove, polohou spoju, cenou za dojizdeni slozenou jak z nákladů na jízdné tak z doby jizdy od dveri ke dverim). Pokud s tim chce kraj neco delat (trutnovska je jasny priklad, ze v tom politici nemaji jasno a po prizpusobeni infrastruktury na pozadovany koncept namisto provozne drazsich vozidel, se kterymi by se to dalo vyjezdit, preferuji prime spojeni), dava mu tato stavba moznost zkratit interval vlozenim spoju, ktere se na dnesni stav nevesly, a krom zvyseni bezpecnosti dava prostor pro zvyseni provozni spolehlivosti zvoleneho konceptu.

Rozumim, ze bezny cestujici uvidi pouze ten peron a to, co objedna kraj, protoze ostatni vnima jako samozrejmost, ale Vy preci nejste obycejny cestujici a ten prinos vidite. Neni to tedy z Vasi strany ponekud prehravane a zbytecne za kazdou cenu negativní?
Úterý, 20. února 2018 - 08:18:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8046
Registrován: 5-2007
Videosen: Ak som sa správne díval, ZZ je z modernizácie cca. 20%-30%. Takže keby sa nič iné nerobilo, vyzeralo by to dosť blbo [kladivo]

Ja by som nebol až taký pesimista. Ja by som povedal, že bez priameho spojenia Náchod-Skalice sa tá štreka akurát nevyhrabe z toho, že tam budú jazdiť Regionovy a súpravy 854+vlek (oboje časom prinajlepšom nahradené niečím ojazdeným zo Západu), občas niečo lepšie. Vysokovskej spojke fandím, lenže keby aj sa začala pripravovať dnes poobede, skôr ako za 8 rokov tu nebude.
Úterý, 20. února 2018 - 09:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3473
Registrován: 11-2008
ad Pepa_I: Ona se nesmí zapojit stanice ( výhybna ) do DOZ, když tam není GSM-R ? Nestačí TRS, nebo něco jiného ? Co vím tak například Žďárec - Slatiňany je jen TRS, nebo snad dokonce jen stará Tesla -selektic. A výhybna Cejřov se tam aktivovala před cca dvěma roky. [andel] A to, že se do toho nezapojila i Chrudim je údajně z důvodu, že by 5 stanic už bylo na jednoho výpravčího moc. [andel] Pravda, ještě tam není aktivován přenos čísel vlaků do GTNky, ale to by snad nebyl problém to aktivovat. Nebo to zařízení Starmonu ( K-2000 i GTNka ) neumí ?
Úterý, 20. února 2018 - 09:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8597
Registrován: 4-2003
Vhd_Sl:Což o to, za dalších několik desítek mega, za zábory cizích pozemků pro přeložku silnice k nádraží, za zpomalení průjezdu a za pomrvení užitných délek už tak krátkých kolejí by se možná něco takového spatlat dalo. Ale...


Tak tak, mnozí jedinci si neuvědomují, že skrz Meziměstí se nebude protahovat tolik nákladních vlaků z Polska a do Polska jako kdysi, taktéž přes Královec a tudíž Václavice fakt budou víceméně jen pro vykřižování osobáků a úvrať.

A v případě, že by nakonec k realizaci vysokovské spojky došlo (což by bylo vhodné), tak taková mirkem55 požadovaná úprava stanice Václavice ztratí zcela smysl....
Úterý, 20. února 2018 - 09:33:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3547
Registrován: 9-2005
Výpravčíxy: Nově (loni) nikoliv a ani se nemůže rozšiřovat stávající radiosystém jak se původně myslelo u dotčené výhybny. Avšak akce Týniště - Broumov vznikla ještě zastara, tak že stačí TRS. S GSM-R by to bylo nákladově ouplně někde jinde [zadnice] spíš [smrt]
Pár obrázků ode mne...
Úterý, 20. února 2018 - 10:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8047
Registrován: 5-2007
Výpravčíxy: Interné predpisy SŽDC kedysi umožňovali 4 stanice na 1 človeka, dnes je to za určitých podmienok (zavedené hlavne kvôli CDP) 5. Prenos čísiel je tam aktívny v celej dĺžke (vrátane Chrudimi a Hlinska) od marca 2017. Inak použité sú stavadlá K-2002 (K-2000 je staršia verzia) a obdoba GTN pre stavadlá Starmon sa volá GRADO.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Úterý, 20. února 2018 - 10:56:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 7-2017
Bram
Možná by se to tam vešlo. Na náspu za zbytky plotu směrem k Rozkoši ještě nějaký prostor je, záleží na jeho únosnosti. No a k budově, bývalému kiosku a skladu by se to také nechalo nepatrně posunout. Možný by mohl být i zachován ten krásný plůtek i s cedulí naučné stezky by se nemuselo hýbat

Asdf
A aký tam je problém? Križovanie 4 vlakov?
V současné době žádný. Po plánované revitalizaci nádraží již anno.
V úseku Starkoč - Václavice je povoleno oběma směry sunutí. Mám dojem, že i Dobrošov tam sune, pokud nedošlo k nějaké změně o které nevím.

Vhd_sl
Když jsem začal již o tom parním vláčku, který se vyškrábe v té volvé díře vždy kolem celé ze Starkoče do Václavic, musí zde počkat na další dostatečně volnou díru na Vysokov a Náchod. Ano po revitalizaci bude moc jet na odhlášku z hradla, pokud nebudou muset přednostně ještě jet další pravidla díky různým zpožděním zde více jak častých. (Momentálně Ostaš 1870 má 14 minut). I tak potřebujete vykřižovat dva pravidelné vlaky na rameni Týniště - Náchod - (Teplice) a přijmout osobák od Starkoče s frekvencí od Trutnova nebo H.K.. Ano můžete přijmout pravidlo na obsazenou. Za páru? Jak dlouhá budou nástupiště? dvě pravidla proti sobě? Jedno odjede za zhlaví směr třeba Starkoč (po odjezdu, před odjezdem pravidla na Starkoč), odjede pravidlo na Náchod, pak se vrátí pravidlo na Týniště do stanice a bude pokračovat ve svém směru? V každém případě tím opět zkrátíte pro ten parní vláček (ale i jiné vlaky) čas k pokračování do Náchoda. Stejný problém je i v opačném směru.
Ale to není vše. On tam nejezdí jen ten výlení parní vlak. Jezdí tam i mimo to co je psáno v gafikonu spousty dalších vlaků (nákladní, pracovní atd). Stačí se pozeptat službu konajících, nebo nahlédnout do deníků (máte li tu možnost). Běžně se nachází ve Václavicích tři pravidla, k tomu čtvrté zpožděné, nebo náklad či Muvka. Zažil jsem tam při třech pravidlech čtvrté zpožděné i Muvku která se zastrčila na manipulační a k tomu ještě náklad. V Nováči další náklad (pracovní vlak jedoucí kamsi na opravu trati, další stál se šutrem v Opočně, v nové Starkoči další pracovní náklad). Ještě že jsou ve Václavicích 3 průběžné, na páté alespoň ten krátký šturc, a na druhé ta manipulační. Víc jak hodinu to trvalo než se to dostalo do normálu, s tím že nadále při křižování obsazené všechny dopravní koleje po jednom vlaku včetně té páté. No zažil jsem na té manipulační i na chvíli šoupnuté pravidlo, vše ostatní totiž bylo plné.
Na četnost se prosím podívejte do deníků, možná budete překvapen. Já to zveřejňovat nesmím.
Podívejte se do grafikonů, máte-li možnost, jak je průjezdný především úsek Václavice - Náchod a Václavice - Starkoč. A nějak ty náklady protáhnout musíte. Dopadne to jak al Mostek a Horka, kde se bude v nejbližší době obnovovat třetí kolej a jak je to nedávno co se zrušila.
Úterý, 20. února 2018 - 11:31:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3474
Registrován: 11-2008
asdf: No, o počtu zapojení stanic do DOZ na "lokálkách" zřejmě neoficiálně rozhoduje "zájem/nezájem" přednostů PO a OŘ [lol][rofl] Každým zapojením stanice do DOZ se snižuje stav výpravčích ( což při jejich začínajícím nedostatku je potřebné ), což ohrožuje místa přednostů a jejich podřízených pracovníků v kancelářích. Je vůbec zajímavé, že když se stav výpravčích a výhybkářů v obvodu PO sníží o polovinu ( zapojení 8 stanic do CDP a dalších do DOZ ) se počet náměstků, dozorčích a dalších ve vedení PO nezmění ......[andel][rofl][rofl]
Úterý, 20. února 2018 - 12:15:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 370
Registrován: 8-2017
Třeba jeden z výpravčích v Blatně u Jesenice ovládá 7 stanic (Blatno - Žabokliky).

Asdf: inak to dopadne ako revitalizácia HK-Trutnov, kde sa horuje, že sa nenainštalovalo kódovanie a ten kus 120km/h, ale už nikoho nes*re, že z pohľadu zrýchlenia by to tam vlastne beztak bolo k ničomu. Že by kraj mal takýto koncept pripravený, o tom neviem.

Podle TTP tam ta stodvacítka je. Koncept kraj připravený měl, dokonce se jednalo o požadavek na onu revitalizaci. Nicméně dokud půlku vlaků platí dobrovolně ministerstvo, byl by kraj blbej, kdyby se snažil protlačit stav, kdy bude všechny vlaky platit sám.
Úterý, 20. února 2018 - 12:31:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8048
Registrován: 5-2007
Výpravčíxy: Neviem, aké sú tam všetky profesie, ale agenda prednostov PO a dozorčích vôbec nie je len personálna. A ten zbytok s menším počtom ľudí nezmizne. Aj keď máte DOZ s 6 stanicami, riadený jednou osobou, stejne musíte viesť 6 staničných poriadkov a podobných vecí. Namiesto ubudnutých turnusov výpravcov naopak často musíte začať udržovať turnusy na mazanie výhybiek a podobné radosti.
Úterý, 20. února 2018 - 14:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 11-2008
ad Asdf: Tak konkrétně to "mazání výměn" dělá krom třech stanic traťovka . V těch třech to dělá staniční dozorce. Co na tom chcete organizovat ? ...[andel] Jinak těm dozorčím odpadla kontrolní činnost podřízených zaměstnanců v mnoha stanicích. Do těch stanic, kde dneska nikdo ze zaměstnanců PO není, už nejezdí 2 - 3 krát týdně, nebo snad ano ? Svůj rajón "neobsazených stanic" dneska může zvládnout autem za jedno dopoledne. 1 x za měsíc ? To může zvládnout v rámci "měsíční západkové zkoušky". Noční kontrolu tam asi nedělá ...[rofl] ...... Z původních 4 dozorčích jsou dneska 3. Ten čtvrtý, který to měl "spojený" s funkci technického náměstka, dělá dneska toho náměstka na plný úvazek .......[rofl][rofl][rofl] .......Bylo by moc jeden dozorčí na 9 stanic ( z toho jsou dvě obsazeny výpravčími, jedna dirigentem D3 a dvě SD, v ostatních nikdo není )?[andel]
Úterý, 20. února 2018 - 17:06:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 1-2006
mirek55:

Díky za reakci. Ono je to asi o zkušenosti se službou na tom, co je tam teď, a absenci zkušenosti s tím, co se tam chystá. Celkem by mne zajímaly názory někoho, kdo na podobné trati sloužil před DOZ a pak na ní + jeho srovnání. To jsou informace, ke kterým se nedostanu. Co jsem koukal, šturc ve Václavicích zůstal, takže traťovka (nebo kratší překážející) se má kam schovat. Jsem přesvědčen, že se často chtějí věci proto, že se to tak vždycky dělalo, a neví se jak to bude.

Konfigurace alá Smržovka má pro muzejníky tu výhodu, že, pokud je na kusé potřeba standardní délka (dvě jednotky podle volby objednatele) a na kratší hraně také, vyjde na delší hraně prostor na čtyři budoucí jednotky plus kus na zarážedlo. Ve Václavicích tam velmi pravděpodobně budete za vodou stejně jako na dloooouhatanánském stávajícím peróně v Náchodě. Slabší bude Hronov, kde kvůli dvěma komerčním vlakům za rok daňového poplatníka o tom, že by to mělo být delší než chce objednatel dopravy, nepřesvědčíte. Díky tomu, že se podobné poloostrovy ale řeší vyhozením jedné koleje, většinou vzniká prostorová rezerva, čímž se s tím dá, pokud to objednateli dopravy časem nestačí, něco dělat.

Z hlediska dodělávaných kolejí se domnívám, že to není tragédie. Zejména Káčka to umožňují poměrně snadno, tak proč dělat do foroty, když se to tam může doplnit časem, pokud se prokáže, že to fakt potřeba je a objednatel to pro svůj koncept potřebuje. Na slabších tratích bych takto klidně i konzervoval dopravny, aby se tam dálkovina dostala za rozumné peníze, s tím, že pokud se časem ukáže, že na trati bude víc jak dva motory, kterým na křižování stačí jedna dopravna, doplní se to. Obdobně jak člověk hospodaří se svým... Je fakt, že vlastnické vztahy mi tuhle teorii dost komplikují, protože to, co se pustí, už nikdo zpátky nezíská, a momentálně se pouští cokoliv od určité vzdálenosti od osy.
Úterý, 20. února 2018 - 17:18:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 1-2006
M250.0:
"... dokud půlku vlaků platí dobrovolně ministerstvo, byl by kraj blbej, kdyby se snažil protlačit stav, kdy bude všechny vlaky platit sám."
A vo tom to je. [sad] Politik si vymodlí prachy do regionu a pak zjistí, že by ho to stálo, a otočí s tím, že blbec je ten, u koho si to vylobboval... Stát proti státu. Koncepce dopravy nebo cár papíru, kterej snese všechno?
Úterý, 20. února 2018 - 19:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12112
Registrován: 8-2004
mirek55:
"Běžně se nachází ve Václavicích tři pravidla,
...
Podívejte se do grafikonů, máte-li možnost, jak je průjezdný především úsek Václavice - Náchod a Václavice - Starkoč."
Já se do toho grafikonu díval už včera a co jsem tam našel jsem napsal. Nevím tedy, z čeho Vaše dojmy vychází... Jsem zvědav, zda se dočkám.[happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Kříž
Úterý, 20. února 2018 - 21:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 11-2005
Podle TTP tam ta stodvacítka je. Koncept kraj připravený měl, dokonce se jednalo o požadavek na onu revitalizaci. Nicméně dokud půlku vlaků platí dobrovolně ministerstvo, byl by kraj blbej, kdyby se snažil protlačit stav, kdy bude všechny vlaky platit sám.

Ta stodvacítka už tam je nějaký ten pátek i v reálu a využívá se (určitě Panterem).

Řekl bych, že se ten koncept nakonec použil "na oko", aby se zvýšila pravděpodobnost přítoku peněz z EU. Ta trutnovská trať byla snad od počátku zahrnuta do programu dočerpání peněz z EU a myslím si, že primárně šlo o to dát trať po letitém dluhu do kupy. Úseky v okolí Velkých Svatoňovic byly už značně vyhnilé a alespoň částečná odstranění propadů rychlosti jsou užitečná i při současném provozním konceptu. Úsek Předměřice - Smiřice už také volal po velké opravě.
Sice je to typické ochc.ní po česku, ale já osobně tu rekonstrukci trutnovské tratě považuji za užitečnou.

O novém provozním konceptu, jsem se již tady vyjádřil (viz též asdf: treba si uvedomiť, že ak sa maju Regionovy nahradiť niečím moderným, tak aj keby to hneď začalo byť plné, cena za vlakový kilometer narastie tak o štvrtinu) a znovu opakuji - nedivím se, že se do něho KHKraj nehrne (samozřejmě i z důvodů uvedených v závěru citace výše).
Středa, 21. února 2018 - 09:54:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 7-2017
Vhd_sl
Současně si nemyslím, že by tam těch parních jízd bylo tolik (loni dvě veřejné?)...
No pokud jsou někde nepřetržité výluky, tak se tam asi nedá jezdit. Domnívám se, že těch jízd bylo více. Nejde jen o ty veřejné parní vlaky, ale i další zvláštní vlaky ať veřejné, neveřejné, či nákladní.

Hroch
Dobrý výpravčí vykřižuje vlaky na jedné koleji!
Nechal bych tedy ve Václavicích pouze jednu kolej s jednou nástupní hranou nejlépe tu dnešní druhou staniční a tu manipulační 2a. Za normálních podmínek by se postupně tři vlaky (s předpokladem dvou řídících stanovišť) naskládaly za sebe. Hlavní rameno by bylo Meziměstí-Starkoč (což dnes prakticky již je). No a ti co by potřebovali jet směr Týniště by si přestoupili. No a ten šturc pro sichr, kdyby tam náhodou přijelo něco jako klasika. Jiný vlak by mu pomohl s objetím. No ta krása pouze dvě vyhýbky, žádný kříž, žádné spojky, jedna nástupní hrana.
Středa, 21. února 2018 - 12:30:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 3-2013
Vidím, že jsem rozpoutal docela zajímavou debatu, a protože je veřejná, tak cítím nějakou tu odpovědnost. Rozhoně nelituju, že se o trati píše a na většině věcí, co jsem napsal rozhodně trvám, ale jak vidím, ne ve všem mám pravdu. To se týká mého výroku o „traťovině“, uznávám, použil jsem asi neověřené informace, ale uvidíme, co se tedy udělá, uvidíme, jak to bude.
Jsem docela rád, že i tady je prostor pro debatu o Vysokovské spojce a že ji, jak je vidět řada lidí neodmítá, naopak hájí. Revitalizace proběhne, ať dopadne jakkoli, spojka je sice daleko, ale cenu má.

Chtěl bych se ještě vyjádřit k některýmým výrokům na diskuzi.

Vhd sl: „Očekával bych, že pro člověka, který je schopen hodnotit udrzitelnost TESTů, nebude diskuze o stavedlech K2002 z produkce Starmonu problém.“
Možná, že jsem se špatně vymáčkl, ale pro mne není žádný problém vaše debata o konkrétní technice, kterou já vůbec neznám, pro mne je problém, že bez systémového řešení, tedy bez zrychlení, a to se bez spojky neudělá, bez toho půjde naše trať pod kytičky. Zkrátka bez změny pro natažení cestujících do vlaků nemá nasazení vaší techniky na později nevyužité trati význam. ´Moje odbornost, nebo neodbornost v tom nehraje roli. To, že jsem si troufnul vyjádřit se k TESTům, to plyne, jak už jsem psal, z dřívější zkušenosti z údržby, z vyjádření známých techniků, z používání zařízení, ze spolehlivosti… Snad to zas ode mne taková drzost není. 

Vhd sl: Ještě malá poznámka k rušení vleček, které jsou na tom podle Vás stejně, jako drážní budovy. To si nemyslím. Drážní budovy tady fungovaly/fungují kvůli nějakému servisu. Řízení, prodej jízdenek, zázemí… To lze omezit nebo přesunout jinam, budovy zbourat a vlaky jezdí dál ve stejném rozsahu (až na to, jak dopadne okolí a "odlidštění" dopravy). U vleček je to úplně jinak, tam jsou vlastně prodlouženou cestou k zákazníkovi. Při zrušení vlečky už nejezdí vlaky ve stejném rozsahu, ubývá výkon. Někomu nařizovat, že musí vlečku zachovat je konina, přehodit problém státu možná taky a podle mne rušit některé je škoda. Troufnu napsat, že v řadě případů by tak nemuselo být. Domnívám se, že problém problémů je opět ono špatně nastavené zpoplatnění kamionové dopravy. Mám za to, že jedině ekonomickou pákou (výjimečně zákazy) by se udržela značná část nákladu na kolejích. Nepotřebovaly bychom žádný obchvat Náchodu a podobné stavby hrazené z veřejných prostředků, které vlastně spolufinancují soukromé podnikání. Já vím, nejsme ve Švýcarsku.:-(

Asdf: „Úsporu ľudí je, zvlášť dnes, nutné už vnímať skôr sekundárne, nie ako opatrenie ekonomické, ale ako riešenie toho, že nie sú ľudia.“
Na tento problém přece existují mzdy a pracovní podmínky. Je to účinnější, mnohem rychlejší a rozhodně to méně bolí (odpadá dojíždění). V ČR ty lidi jsou, jen se přesouvají jinam, pochopitelně v době , kdy ekonomika šlape, tak do výrobních podniků. A asi všichni víme, že to tak nebude navěky a že přesuny mohou jít jiným směrem. A když už jsem u těch přesunů, tak v případě dálkovin nejde o čistou úsporu, ale taky o to, že se určitá část lidí přestěhuje jinam, tu trať ve finále bude část lidí dál řídit. Ať se nám to líbí, nebo ne, jde o další přesun do centra.

Revitalizace proběhne nezávisle na tom, jaký na ní máme názor. Na změnu je pozdě, na hodnocení brzo, snad se ale nedočkáme chyb, jako třeba v Adršpachu. Co je však jisté, že už v tuto chvíli by se měl někdo konečně probrat a začít připravovat změny, které by pro nás místní měly hmatatelný význam. Chtěl bych zdůraznit, že jsem přesvědčený, že stát nám díky vytvořeným nevýhodným podmínkám tyto kompenzace dluží, tedy nemáme žádný důvod žebrat!
Středa, 21. února 2018 - 14:30:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8615
Registrován: 4-2003
Videosen:Nepotřebovaly bychom žádný obchvat Náchodu a podobné stavby hrazené z veřejných prostředků, které vlastně spolufinancují soukromé podnikání.


Videosenko, ty bys prostě potřebovala vysvětlit více věcí, možná bych ale na tvém místě začal češtinou [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 21. února 2018 - 15:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 3-2013
Ano, potřeboval. Nemá se slepě slepě důvěřovat opravovači, to už vidím a omlouvám se. Tak a můžeme pokračovat v čem jsou další věci k vysvětlení. Když už jste to nakousl, tak prosím.
Středa, 21. února 2018 - 18:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12115
Registrován: 8-2004
Videosen:
"snad se ale nedočkáme chyb, jako třeba v Adršpachu"
Copak má být za chybu v Ádru? (Nevím, ptám se.)
Videosen:
"jsem přesvědčený, že stát nám díky vytvořeným nevýhodným podmínkám tyto kompenzace dluží, tedy nemáme žádný důvod žebrat"
Myslím, že bych také dokázal vymyslet nějakou záminku, proč zrovna náš region by měl být proti jiným zvýhodněn. A jistě nebudu sám.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 21. února 2018 - 19:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 1-2006
mirek55:

Čerpal jsem z webu, kde jsou poslední čtyři roky. Výluku jsem v úvahu nebral, měl jsem z toho pocit, že víc jak jednou měsíčně v sezóně to buď nemá potenciál nebo na to nejsou lidi, sponzoři ap.. Kolik tedy konkrétně historických v průměru na rok bez výluk?

Druhý pohled, ač respektuju, že si je potřeba na chleba vydělat, a nic proti muzejníkům nemám, je sakra proč by měl stát utrácet desítky milionů pro silné rezervy na něčí byznys, pokud se tento nedokáže vejít do volné kapacity? Co je ještě veřejný zájem a co je lobbování za maximální prostor pro pohodlné podnikání?

A z čeho správně predikovat kolik zákazníků bude požadovat za x let nákladní přepravu zboží po dráze pokud nákladní dopravce není schopen říci než nejoptimističtější odhad (jakou kapacitu by zákazníkům mohl maximálně nabídnout sobě dostupnými prostředky, aby se mu to ještě vyplatilo), ke kterému podle dosavadních zkušeností nikdy nedojde (odhad je několikanásobkem toho, co pak fakt je)?

Popovídejme o tom za rok až to bude v provozu a budete mít zkušenosti.

Videosen:

To byl povzdech, ne útok. Smysl diskuze o Káčkách, resp. to, co se z ní asi dalo vyčíst mezi řádky, byl v tom, že to instalované zařízení není kolizní se spojkou ani se zvyšováním rychlosti do 100 km/h (nad tuto rychlost potřebujete ETCS a další věci a tam jsme náklady už někde jinde, čímž to vnímám jako strop). Ba právě naopak. Plus to, že nižšími personálními náklady dává šanci, aby ze stejně velkého balíku na dráhu zbylo trošku víc na jiné vylepšování infrastruktury, po kterém voláte, a bylo to dlouhodobě udržitelné.

Nevidím že by kraj dělal maximum a limitem byla infrastruktura. Vidím že se kraj snaží nezvyšovat (držet pod kontrolou?) peníze na dopravu po železnici. Představa dokončení spojky s takovým přístupem kraje je pro mne spojena s výsledkem v podobě přestupu z Regionovy ne ve Starkoči ale na Skalici (s argumentací nedostatečnou kapacitou mezi HK a Skalicí) a bez jakékoliv úpravy autobusů. Také proč by měl kraj preferovat oproti jiným částem kraje zrovna tento, kde lidé/voliči postupně mizí? Nevím. Sice ano, spojka by mohla určité věci přinést, ale mám obavu, že kraj může být vlastně i rád, že je v nedohlednu a není to potřeba řešit z hlediska nákladů na provoz. To jen někteří se na té investici aktuálně snaží urvat politické body (paradoxně je to to samé jako VRTky, kde se řeší investice, ale o provozních nákladech se na úrovni politiků taktně mlčí, protože jsou to strašná čísla...).

Vlečku opravdu může zrušit jen sám vlastník. Dopravní stavba je jen impulsem, kdy za tím vlečkařem někdo přijde a případně mu nabídne, že mu pomůže s papírováním nebo že tu výhybku za něj zdemontuje stavba. Motivovat k držení vleček je nesmysl. Motivoval bych podporou regionálních center pro přepravu po dráze. A v úrovni restrikce omezením hmotnosti nákladů přepravovaných po silnici nad určitou vzdálenost. Ostatně to je důvod proč firmy dělající větší věci ty vlečky do foroty drží, i když nepoužívají.

Co je větší průšvih než odpojované vlečky jsou pronájmy a prodeje pozemků u nakládkových a vykládkových kolejí. Bohužel pod pláštěm dobrého hospodáře, který pronajal/prodal to, o co nikdo neměl zájem. Pak se z ploch pro nakládku stávají parkoviště kamionů nebo sklady stavebnin vozených po silnici.
Středa, 21. února 2018 - 20:02:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 3-2013
Hroch:
Chyby bych viděl dvě, praxe jednu potvrdila. Nevejde se tam velký motor s vozem, druhá věc je tuším horší, nedá se tam nic zašít.

Nemyslím si, že bych používal záminky.
Republika má několik výběžků, které mají společné to, že se dá do vnitrozemí jezdit jednou trasou, téměř kolem dokola hranice. Navíc ideální podmínky pro „sociálně vyloučené“.

V ČR je 20 CHKO. Opravdu nemám nic proti ochraně přírody, ale na těchto místech jsou prostě jiné podmínky pro rozvoj.

V ČR se jediné Broumovsko může pochlubit tím, že má tyto „výhody“ obě.
Tak se nedivte, že bychom si přáli znatelně rychlejší dopravu.
Čtvrtek, 22. února 2018 - 11:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 12-2009
Dnešní dvě fotečky z nádraží v Rychnově nad Kněžnou (trať 022)

Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Čtvrtek, 22. února 2018 - 13:29:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4659
Registrován: 3-2004
Republika má několik výběžků, které mají společné to, že se dá do vnitrozemí jezdit jednou trasou, téměř kolem dokola hranice. Navíc ideální podmínky pro „sociálně vyloučené“.

Tady bych to viděl jednoduše, nová hraniční čára a Meziměstí a Broumov prodat Polsku, po obnovení Otovické trati by jejich napojení do nového vnitrozemí bylo na mnohem vyšší úrovni. [happy]
Čtvrtek, 22. února 2018 - 13:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 678
Registrován: 3-2009
Představa dokončení spojky s takovým přístupem kraje je pro mne spojena s výsledkem v podobě přestupu z Regionovy ne ve Starkoči ale na Skalici (s argumentací nedostatečnou kapacitou mezi HK a Skalicí) a bez jakékoliv úpravy autobusů.
Tak buď by ta argumentace na nedostatečnou kapacitu byla pravdivá a pak by do toho HK jezdit fyzicky nešlo (takže infra by opravdu byla limitem)* a nebo by tam kapacita byla - v tom případě myslím, že by se do HK jezdilo - třeba zpočátku jen ve špičce nebo tak něco, ale postupně by se z toho stal systém. Sp vlaky do Trutnova taky vznikaly „postupně" a dneska je to společně s R celodenní hodinový takt... Taktéž by došlo k dalšímu omezení i těch zbývajících busů přes Skalici (minimálně proto, že do HK by s nimi prakticky nikdo nejezdil).

* ale tomu moc nevěřím, že by se stalo - myslím, že pokud se bude nějak ekonomicky prověřovat Vysokovská spojka, tak to nutně bude muset být spojeno s úvahou, jakým způsobem dojet do HK, vč. případného zkapacitnění 031.

Zrovna KHK si myslím, že je jeden z těch příkladů, kde skutečných souběhů vlak/bus moc není.
K poměrně velké likvidaci busů na trase HK - ČS - NA došlo v r. 2010 (v té době se dost zlepšovala i nabídka na železnici) a naopak daleko více busů jezdí přes Nové Město, kam se vlakem z HK rozumně dostat nedá - tj. jedna z ukázek přístupu, že se nabídka busů přizpůsobila nabídce vlaků s ohledem na to, aby se každý druh dopravy zaměřil na to, kde je (relativně) dobrý.
Takže si nejsem úplně jistý, o jakém „přístupu kraje" mluvíte.

Že kraj dnes není limitovaný infrastrukturou - tak když myslíte... Určitě máte spočítáno, jaké by byly rezervy v GVD, pokud by se přešlo do konceptu HK - Starkoč (s novými vozidly).

Že kraj nezvyšuje peníze na železnici také není pravda. KHK jako jeden z mála (ne-li jediný) výrazně prodělá na „novém" memorandu, kdy bude od státu dostávat na regionální železnici výrazně méně peněz, a to bude muset zatáhnout ze svého...
Z hlediska objednávky ale také dochází každoročně k nějakým zlepšením, byť dílčím.
Čtvrtek, 22. února 2018 - 18:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 1-2006
Rosťav:

Máte pravdu, nenapsal jsem to srozumitelně a přesně, čímž to nebylo korektní. Omlouvám se.

Vhodnější formulací toho, co jsem chtěl poznamenat, by asi bylo, že MŮJ POCIT ze současného přístupu POLITICKÉ reprezentace kraje (projevujícího se např. nenasazením konceptu - asi z důvodu nákladů - viz to, co tu zaznělo o trutnovských rychlících i nasazovaných vozidlech) není o tom, že by bylo reálné s Vysokovskou spojkou nějaké zásadní navýšení objednávky vlakokm, které rozhodně nelze pokrýt z úspor na autobusech. Z toho vyvozuji, že současná politická reprezentace sice pro peníze na stavbu ve svém kraji lobbuje, ale možná tak trochu bez představy co dál - není to otázka dne. Stejně jako u trutnovské...

Bude-li navýšena kapacita infrastruktury na 031 (z mého pohledu výchozí podmínka pro spojku, čímž náklady spojky nejsou o té deklarované miliardě), očekával bych okamžitý požadavek obcí na trati (možná podmínku pro realizaci staveb) + ze strany Dvora Králové na navýšení počtu spojů. Teď jsou úspěšně odráženi kapacitou infra. Nemám pocit, že to je to, co by ten, kdo drží kasu kraje, viděl rád. Dokonce přemýšlím, zda to je to, co politik opravdu chce.

Mám pocit, že aktuálně kraj má na Náchodsku rezervy v motivování cestující veřejnosti pro dráhu intervalem spojů. Něco na způsob Jizerské dráhy. Minimálně úsek Hronov - Náchod, možná i Náchod - Nové Město nad Metují. Na druhou stranu proč by to kraj měl dělat, když paralelně platí souběžnou autobusovou linku, která je od Nového Města vejš prakticky páteří, která není vlakem od Hronova vejš nahraditelná. Kraj se chová logicky a náklady na dopravu má optimalizované. K většímu využití dráhy vlastně není důvod.

Z toho vyvozuji, že na politické cíle jednotlivců se spojka hodí. Ale jen do okamžiku, kdy dojde na její realizaci. Obávám se, že pak to na politické úrovni může dopadnout jako s trutnovskou, čímž veškerá ekonomika spojky shoří jako papír a vypadne z toho, že se z hlediska ekonomiky nikdy stavět neměla. Nepopírám přínos pro region (i když větší vidím mezi HK a Jaroměří + event. Dvorem, kde je lidí ve vlaku víc), ale trochu mám husí kůži z výsledku.

U nového konceptu doufám, že ho má především spočítaný dopravní technolog kraje, a že podle toho dal na trutnovský požadavky na infra, které byly stavbou naplněny. [andel] Rozumím, že se s léty náhled mění, takže se do tohohle týmu nenavážim. Až na díry mezi osobáky na severní 031 navečer (použitelnost vlaku na návrat z výletu ze severu např. do Smiřic bez auta v Jaroměři nebo na dojezd na noční do HK / do Prahy před půlnocí) se mi, s výjimkou integrace, doprava v kraji celkem líbí a vnímám ji jako dobrou práci s postupným vylepšováním.
Čtvrtek, 22. února 2018 - 18:13:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2008
Honnzok: Ta 854 zajíždí turnusově do Rychnova nebo je to náhrada.Předem dík za odpověď.
Čtvrtek, 22. února 2018 - 18:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 12-2009
Bopa: Turnusově je to jedna z mala mist, kam 854 nikdy snad nejezdily. Tohle je napůl náhrada, jedná se o výlukové opatření. Originalni nalezitost Stadler zustane zavren vylukou na trati 026..
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Čtvrtek, 22. února 2018 - 20:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 3-2009
Z toho vyvozuji, že současná politická reprezentace sice pro peníze na stavbu ve svém kraji lobbuje, ale možná tak trochu bez představy co dál - není to otázka dne.
To máte pravdu - skutečně to není, ani nemůže být otázka dne: protože i kdyby se teď všechno dělalo pro to, aby se spojka postavila, tak to bude za pěkných pár let, rozhodně za delší dobu, než jsou nějaké rozpočtové výhledy... takže i kdyby si současný politik cokoliv představoval, tak realita bude nejdříve tak za 3 volební období, pokud vůbec...

Stejně jako u trutnovské Na trutnovské se počítalo se stávajícím počtem vlaků, „jen" s jinými vozidly.
Takže to se spojkou právě moc srovnávat nejde.

Něco na způsob Jizerské dráhy
Ono se to úplně nedá takhle srovnávat. Jak správně píšete, asi těžko by se z Na do NM či do Hronova nějaké busy omezily. Význam vlaku je na daných úsecích primárně o něčem jiném. Takže přidávat vlaky pro pár lidí do NM, když můžou jet busem, to by opravdu nebylo rozumné. Spíše se třeba zaměřit na zvýšení počtu Sp vlaků z Náchoda na Choceň apod.

...se mi, s výjimkou integrace, doprava v kraji celkem líbí a vnímám ji jako dobrou práci s postupným vylepšováním Tak to se shodneme. Integrace je největší problém...
Samozřejmě bylo by co vylepšovat i v jízdních řádech, ale špatné to není.
Čtvrtek, 22. února 2018 - 21:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 12-2007
Ad přístup politické reprezentace kraje:

Prosím, uvědomte si následující fakta:
1) Se v současné době nasazovanými vozidly je cílový provozní koncept nevyjezditelný.
2) ČD nejsou schopny v krátké době dostatečný počet nových vozidel pořídit.
3) Ministerstvo dopravy má platnou smlouvu s ČD na linku Praha - Trutnov do prosince 2019, Královehradecký kraj má platnou smlouvu s ČD do prosince 2021.
Čtvrtek, 22. února 2018 - 22:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 3-2013
Přidám neodborný pohled případného uživatele.
Vhd sl:
Tak nevím, vlak Náchod-Broumov je přes Meziměstí rychlejší, než bus, pravda, neobsluhuje Polici, zato obsluhuje Teplice. Co je tedy páteř?
Bus projíždí třetinu trasy někomu přímo pod okny, problémy v zimních měsících…
Bus Broumov-Hradec Králové jede více, než 2 hodiny, vlak se spojkou 75 minut. Toto Vám pro větší využití kolejí nestačí? Tak uvedu další.
Jako ten, kdo používá celý život hromadnou dopravu jsem si všiml, že vlak má společné s busem pouze to, že má sedačky, ostatní vlastnosti se podle mého názoru výrazně liší. Trasa v regionu je díky terénu samá zatáčka, neustálé změny rychlosti (křižovatky, kruháky…), to dohromady je docela „pošušňáníčko“. Díky podmínkám v regionu, které jsem už jinde popsal, a díky pomalé dopravě bychom rádi pořídili něco, co nám zlepší podmínky, dá možnost cestovat tak, jako cestují jinde. Nedojde-li k rozvoji, tedy k výraznému zkrácení doby cestování, stav se zakonzervuje, a ve finále bude dostupnost pro nás za čas horší.
Vidím, že se naše diskuze vyvíjí a řekl bych, že podle stejného scénáře, jako minule. Pokud se nemýlím, tam, v závěru debaty, podle Vás by měly vlaky končit v Teplicích, dál by to odjezdil mikrobus. Na tom rozhodně něco bude, jednak se region vylidňuje a hlavně doprava je pomalá a nespolehlivá. Abych všechno šmahem nekritizoval, (téměř) hodinový takt je co do hustoty pro nás naprosto dostačující jeho nasazení byl velmi dobrý krok.
Vhd sl: vysvětlete prosím neodborníkovi, jak se dá vyřešit RYCHLÉ, pohodlné, bezpečné, ekologické (bez otravování lidí kolem cest), propojení Broumovska s vnitrozemím bez spojky?
Pátek, 23. února 2018 - 06:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 1-2006
Rosťav:

ad. jízdní řády - Špatné rozhodně ne, ale ty, co přešli do aut, z nich vytáhne až to, že v HK nezaparkují. A stav JŘ tam, kde se to ještě nepodařilo doladit, může být v některých případech objektivním důvodem proč to auto držet. Přitom s nápravou může jít o jedno hloupé zastavení libereckého rychlíku v poloze, kdy už moc nikam nespěchá. I když je to dobré, je pořád co ladit a tahání z módní IAD je běh na dlouhou trať. [happy]

Jis:

Vnímám. Ostatně proto velmi intenzivně vnímám hlasy z obcí na trutnovské požadující přímé spojení s Prahou, protože kraj ministerstvu pro výběrko podle mého vnímání musí dát v předstihu (už dal nebo se to láme na dalších deset let teď, resp. letos?) podklad co vlastně krychlíky chce pokrýt.

Videosen:

Sorry, diskuze ve Vámi naznačeném směru je podle zkušeností nekonečná a bez výsledku. Nechal bych to na technologovi kraje, abych vyhověl Vaší tezi, že o Broumovsku nemají rozhodovat ti, co tam nežijí. Za odborníka se rozhodně nepovažuji, určitě ne v této diskuzi mimo můj obor.

Jen, protože jsem v posledním roce dělal rozhodnutí kde pořídit bydlení, poznámka v tom smyslu, že dobrovolně na Broumovsko, aby pravidelně dojížděl do HK, nikdo nepůjde. Zvažoval jsem i Nové Město, ale cenově je to tam stejné jako mezi HK a Jaroměří, resp. po započtení dopravy na cca 20 let výrazně dražší, a doprava NMnM - HK je z hlediska toho, jestli ten poslední bus z Prahy dojede nebo ne nejistá. Zvažoval jsem i Náchod, ale prostě už je to moc daleko nehledě na to, jestli se to pojede půl hodiny nebo hodinu, a kolem Jaroměře se dá bydlení sehnat za podobné peníze (rozdíl nevyrovná náklady a čas na dopravu).

Nevěřím v nárůst počtu obyvatel Broumovska - naopak, bohužel mám pocit, že tam bude poslední zhasínat a vývoj (bez ohledu na spojku) půjde cestou, kterou naznačujete - nebude koho vozit. Ne však z důvodů na straně dráhy, ale proto, že ten region nemá co nabídnout z hlediska dobou vnímaného standardu, za kterým ti lidé jdou. Ani já, ač jdu proti davu za klidem "venkova", dál než mezi HK a Jaroměř kvůli své profesi a nepřiměřeným nákladům na bydlení a dopravu odněkud dál nemohu. I když by mě to třeba i lákalo z jiných důvodů.

Vnímání kvality dopravy je subjektivní. Někomu vyhovuje autobus a do vlaku nevleze. A RYCHLÉ závisí na dostupnosti stavby.
Pátek, 23. února 2018 - 08:35:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 680
Registrován: 3-2009
Tak nevím, vlak Náchod-Broumov je přes Meziměstí rychlejší, než bus
Už je to tady zase [happy]
Vlak: 55 - 58 minut
Bus: 58 minut
To je podle mě stejné...
Samozřejmě to platí pro srovnání žst - žst, pokud uvážíme, že bus po Broumově více zastavuje a pokud taky uvážíme, jaký má bus interval, tak na trase NA - Broumov spíše vítězí bus. A není to o tom, že chci něco hájit, ale snažím se, aby tady byly pravdivé argumenty.
Vlak není na dané trase schopen jezdit ani v pravidelném 30minutovém intervalu, o 15 min. (která dnes v busech je) nemluvě. Pokud by měl vlak převzít „hlavní roli" na trase NA - Broumov, tak by ve špičce měl jezdit po 30 minutách (ten 15minutový interval, co dnes v busech je, tak myslím, že stejně není udržitelný, minimálně ne v úseku Police - Broumov).
Naopak vlak velmi dobře obsluhuje Meziměstí, Teplice, bus zase Polici - každý prostředek má svoji roli a plní ji celkem dobře... podle mě je páteř oboje, pokud se bavíme o spojení do NA.
Pokud do HK/dále za HK, tak tam již dnes vede vlak, spojka by tuto roli ještě výrazně posílila (busem by do HK nejel z dané oblasti „nikdo").

Vhd sl:Vnímání kvality dopravy je subjektivní. To je pravda, někomu nevadí ani delší dojíždění, ne každý jezdí do práce 5 dnů v týdnu (a díky tomu pak snese i delší dojíždění). Taky ne každý počítá „životní náklady na bydlení+dojíždění na XY let", dokonce bych řekl, že většina lidí takto neuvažuje, dokonce dost lidí ani neřeší, jaké služby jsou v místě, kam se stěhují, a pak se diví... Nechápu to, ale je to tak.
Já mám dokonce 2 známé (mladé), kteří se přestěhovali k Polici nad Metují (oba do malých obcí, každý do jiné). Jeden z nich pracuje v NA a druhý v HK (ten dojíždí vlakem). Každému vyhovuje něco jiného...
Spojka by jistě Broumovsko nespasila, ale že by pomohla, to je pravda. Ale hlavně by pomohla Náchodsku a Hronovsku - to by měl být hlavní účel spojky. Tam bych považoval za reálné, že by spojka pomohla k tomu, aby lidé mohli dojíždět do HK.
Ale to už jsme myslím řešili tak možná před rokem.
Pátek, 23. února 2018 - 08:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 381
Registrován: 8-2017
Zdravím,
když se tady řeší Náchodsko a Novoměstsko, tak si dovolím nadhodit do debaty věc, co mi vrtá hlavou: Proč byla zrušena zastávka Vrchoviny? Mám totiž pocit, že cílem integrované dopravy je redukovat souběhy a ušetřené prostředky použít efektivněji jinde. Přitom úsek linky 305 Nové Město - Náchod je úplně typickým příkladem souběhu a mezi Náchodem a NM jezdí právě jen kvůli obsluze Vrchovin.
Přitom vlak by čas na zastavení měl zkrácením sedmiminutového prostoje v NM.
Kříž
Pátek, 23. února 2018 - 09:26:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 270
Registrován: 11-2005
Prosím, uvědomte si následující fakta:
1) Se v současné době nasazovanými vozidly je cílový provozní koncept nevyjezditelný.
2) ČD nejsou schopny v krátké době dostatečný počet nových vozidel pořídit.


To je pravda, ale mám pocit, že si spousta lidí od těch svižnějších vozidel zároveň slibuje možné nemožné.
Současný koncept (a stav trati po již realizované modernizaci) alespoň umožňuje částečné zacelení případných provozních poruch (což na zdejších jednokolejkách a při systémové dopravě není vůbec od věci), zatímco se zamýšleným přeloženým křižováním (+ s případným spojováním ve Starkoči), byť se svižnými vozidly, bude doprava značně "na krev".
To jen tak, aby se v budoucnu nějaké to "menší provozní klopýtnutí" (které by mělo za následek položení systému na [zadnice]) nemuselo řešit úplným vynecháváním spoje nebo alespoň striktním nečekáním na přípoje.

Někde vedle pan Hajnej napsal něco ve smyslu; "pamatujte na vatu, JŘ není žádná kniha rekordů". Je dobré na to myslet.
Pátek, 23. února 2018 - 10:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 12-2009
Jis: Jaká je prosím pro zajimavost Vaše představa o jiné sestavě na R do Trauče? Žraloka/Sersiro a v HK přestup?

Zdá se mi, že v poslední době se to tvrdí vždy obráceně CD určitě teď nic kupovat nebudou nebo jen nutné, udělat to jinak nedává smysl... Čekají na vypsání onoho výběrka aby podle kritérií vybraly vhodné vozidla. Stejně jako do JMK kam teď určitě nedaj korunu, když vědí, že tam nebudou jezdit jejich stroje ale z půjčovny. Nechají tam dožit ty současné a pak uvidí. Přemýšlejte trochu... Stejně jako na 020 teď určitě nebudou jezdit nové jednotky, nikdo je na to oraniště dávat nebude. Počká se dvoujkolejky až dá SŽDC koleje do pořádku. Chudáci stroje! Už teď je Stadlera mezi Týništěm a Hradcem škoda.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pátek, 23. února 2018 - 11:43:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 3-2009
305 mezi Náchodem a NM jezdí právě jen kvůli obsluze Vrchovin
Primárním úkolem IDS má být podle mě maximalizace počtu cestujících ve veřejné dopravě (při použití omezeného zdroje peněz). Likvidace souběhů je jedním ze způsobů, jak se tomu dá pomoci, ale když to je příliš násilné, tak to vede naopak k úbytku cestujících ve veřejné dopravě jako celku.
Myslím, že omezením linky 305 bychom cestující do vlaku nedostali. Pochybuji, že cestující např. z Malecí půjde na vlakové nádraží, aby jel do Náchoda. A pokud byste je chtěl např. svážet MHD, tak jste prakticky nic neušetřil...
Pro relaci NM - NA není a nebude vlak dominantní prostředek, i kdyby se o to někdo „násilím" snažil.

Naopak bych řekl, že stávající stav je celkem dobrý - busů tam jezdí kupa, tak není důvod, aby ve Vrchovinách stavěl jak vlak, tak bus. Je pravda, že v současném konceptu by na zastavení navíc u Os vlaků čas byl, ale koncept se třeba může i změnit.
Pátek, 23. února 2018 - 20:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12122
Registrován: 8-2004
Kříž:
"Současný koncept (a stav trati po již realizované modernizaci) alespoň umožňuje částečné zacelení případných provozních poruch (což na zdejších jednokolejkách a při systémové dopravě není vůbec od věci),
Někde vedle pan Hajnej napsal něco ve smyslu; "pamatujte na vatu, JŘ není žádná kniha rekordů". Je dobré na to myslet."
Naprostý souhlas.[ok]
Honnzok:
"Stejně jako na 020 teď určitě nebudou jezdit nové jednotky, nikdo je na to oraniště dávat nebude. Počká se dvoujkolejky až dá SŽDC koleje do pořádku."
Tak to se asi časem doprava zastaví...[crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 23. února 2018 - 21:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Sorry, diskuze ve Vámi naznačeném směru je podle zkušeností nekonečná a bez výsledku.“
Totéž můžu napsat já o Vás, zkusme psát jen o věci a vyhneme se tak posuzování diskutéra. Souhlas?

„Nechal bych to na technologovi kraje, abych vyhověl Vaší tezi, že o Broumovsku nemají rozhodovat ti, co tam nežijí.“
Já ne. Podle mého o všech veřejných investicích má rozhodnout občan prostřednictvím zastupitele, tak to nějak v demokracii v těchto končinách bývá. Naštěstí je to jinak, než před čtvrt stoletím a bohužel jinak, než dnes ve Švýcarsku. Zkrátka technolog kraje ať se stará o co nejlepší funkci systému.

„Vnímání kvality dopravy je subjektivní. Někomu vyhovuje autobus a do vlaku nevleze.“
Po více než šedesáti letech zkušenosti bych řekl, že rozdíl se dá velmi jasně posoudit. Vlak jede přímočaře, rozjezdy a brzdění jsou mnohem plynulejší, v naprosté většině WC, možnost jistého protáhnutí… bus se dostane všude a je levnější. Zkrátka každý druh dopravy má své výhody, podle toho by se mělo rozhodovat. Při posuzování bych se přimlouval za srovnávání vozidel ze stejné doby.

Ani já nevěřím v nárůst počtu obyvatel, pro začátek stačí jistá stabilizace. Spojka sama o sobě nebude spásou, ale možností a částí balíku opatření pro region, pro 50 000 lidí. Podle Vás nebude koho vozit protože lidi dříve utečou, podle mne utečou, protože nebudou mít podmínky.
Tady si dovolím citovat Vaše: „Co bylo dříve? Vejce nebo slepice? [happy]“
Pátek, 23. února 2018 - 22:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 3-2013
Rosťav: Vlak jede trasu 40km, bus 30km.
Sobota, 24. února 2018 - 08:34:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 384
Registrován: 8-2017
Současný koncept (a stav trati po již realizované modernizaci) alespoň umožňuje částečné zacelení případných provozních poruch (což na zdejších jednokolejkách a při systémové dopravě není vůbec od věci), zatímco se zamýšleným přeloženým křižováním (+ s případným spojováním ve Starkoči), byť se svižnými vozidly, bude doprava značně "na krev".

To je jedna strana mince. Ta druhá je, že je to kamkoliv dál prakticky nepoužitelný, do Krkonoš dvacetiminutovej přestup v Trutnově a pak hned ve Svobodě, na Hostinné je zase vazba jen díky kulhavému taktu na 040 a to ještě jen jednou za 4 hodiny a za cenu prodlužení přestupu na každý druhý osobák na 20 minut.
Sobota, 24. února 2018 - 12:37:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 12-2009
Hroch: To by bylo za extrému možné vzpomeňte jak dopadla trať 036, která není tak daleko. Stadlerům tam na tom svršku tak odcházely měchy a součásti podvozku až tu trať skutečně na x měsíců zavřely výlukou a modernizací... Dlouhodobě říkám, že moderní vozidla na staré infrastruktuře moc nepřinesou. Ba naopak (viz zmiňovaná 036) kde to nepřineslo nic jen problémy, zlepšení nastalo až po proběhlé modernizaci kolejí. Tyto dvě věci se musí držet v rovnováze, pokud nasadíte moderní vozidlo na špatné tratě, radost nebude mít nikdo. Ani moderní stroje nezachrání situaci když pojedou po rozpadlé lokálce. Zkusil jste jet po 020 ve zmiňovaném úseku mezi Třebechovicema a Týništěm třeba 650 na 20214, která nestaví Petrovice ani Blešno a jede 100, i vcelku moderní stroj se zde kymácí ze strany na stranu a občas se ozve i značně nehezký pazvuk z podvozku. V Bdtn nebo snad v 854, které zde jezdí jsou rány znatelnější a průjezd o kousek vzdálenou Lípou nad Orlicí (tedy již trať 021) směrem do Týniště (souprava už nabrala trochu rychlost) docela zážitek jak se to klepe a mlátí... Směle se to dá přirovnávat průjezdu esíčka před Sadovou (na trati 041) v Regionově rychlostí 60. Kde když by člověk neznalý šel na záchod je bez šance dojít.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Sobota, 24. února 2018 - 18:14:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12129
Registrován: 8-2004
Honnzok:
Především jsem chtěl minulým příspěvkem sdělit, že se čekání na nová vozidla může stát čekáním na Godota. Nová dvoukolejka rozhodně nebude za pár let.[nene]

Jinak nových vozidel se objevuje v posledních letech po republice přeci jen povícero a rozhodně se nedá říct, že vždy jen na krátce předtím rekonstruovaných tratích. Takže když se chce, jde ledasco. Krom toho přirovnávat trať 020 k lokálce je trochu silná káva, podobně jako argumentovat Panterem, který nemá klidný chod ani na koridoru.[nene][wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 24. února 2018 - 21:45:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 12-2009
Hroch: Bylo to x příkladů dohromady 020 nikdo za lokálku označovat asi nebude a ani já jsem se ji k tomu přirovnávat nesnažil. Bylo to spíš ilustrativní označení. Nové vozidla přijdou určitě, to je jasné, ale o moc dřív než za 5/6 let to určitě nebude. Interní věci které není radno zveřejňovat hovoří o elektrifikaci trati do Rychnova a do Solnice jako samozřejmostí, která je podepsaná a jasná. Do doby provedení elektrifikace bych se zlepšení vozidlového parku divil. Stejnak jako před vypsáním výběrového řízení Královehradeckým krajem. Je to podobné vyčkávací období jako to bylo s linkou R14 a neustále se opakujícími výběrovými řízeními. Nakonec muselo ČD použít 843 o dost déle, kdyby to bývalo vědělo dost možná (neříkám 100%) by se jim již vyplatilo koupit lepší stroje. Ale když jdete někde jezdit na rok /dva roky s tím, že bůh ví co dál, nebude se Vám chtít kupovat nová vozidla... JMK a hlavně teda cestující se teď taky strašně diví, že ČD stále používají loko 242 a vozy Bdmtee, když to dojíždí a v JMK přinejmenším stroje 100% poslední rok, tak se nikomu investovat chtít nebude. Do výběrka to teď bude opravdu jako čekání na godota. Bohužel já se osobně děsím toho, že to opravdu v každém kraji vyhraje někdo jiný a pokud to bude fungovat jako v současnosti, tak se ten systém asi dost zhorší a cestujícím bude hůře než bylo. Přeci jen zatím vím o tom, že SD / ČD moc nefunguje nepravidelně vyčká Trilex na přípoje na peážce, vcelku logicky odhodlaně čeká GW v Trutnově, ale jinak to moc nefunguje o čekání RJ do Košic třeba na přípoj 6261 z HK, je opravdu neřešitelné a mnohdy to ujíždí o prsa, lidi kteří to tak chtěli použít a jet na Slovensko pak tuto situaci v 6261 zažitou x krát nezávidím. Smutný to pro ně je určo pohled, když vidí konce vlaku za nástupištěm při příjezdu, 3 minuty neuvěřitelný problém. Jestli stát nezřídí dispečery a čekací řády budou to perné chvíle asi....Docela by mě zajímalo, jak se budou prát na hranicích krajů... Třeba trať 020 to může ještě víc odnést než to úsek Týniště - Choceň odnesl v poslední době. Snad se z Borohrádku nestane konečná...

"Rozhodně se nedá říct, že vždy jen na krátce předtím rekonstruovaných tratích" to bohužel ne, a taky to tak občas vypadá, ale když si představíte mapu, tak zpravidla modernizace parku je buď následek modernizace svršku a nebo si tu modernizaci vyvolá.. Viz ona 036, Česká Lípa a spol, České Budějovice a kousky tam aj...

"podobně jako argumentovat Panterem" zajímavé naše pantery se chovají při 160 dobře a problémy už jsou jen v úseku Předměřice (-) Hradec jinak 031 zvládají bez potíží a bez vrtění... Že by ten koridor nebyl svatý?

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Neděle, 25. února 2018 - 10:02:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 1-2006
Rosťav:
"Z toho vyvozuji, že současná politická reprezentace sice pro peníze na stavbu ve svém kraji lobbuje, ale možná tak trochu bez představy co dál - není to otázka dne.
To máte pravdu - skutečně to není, ani nemůže být otázka dne: protože i kdyby se teď všechno dělalo pro to, aby se spojka postavila, tak to bude za pěkných pár let, rozhodně za delší dobu, než jsou nějaké rozpočtové výhledy... takže i kdyby si současný politik cokoliv představoval, tak realita bude nejdříve tak za 3 volební období, pokud vůbec...

Stejně jako u trutnovské Na trutnovské se počítalo se stávajícím počtem vlaků, „jen" s jinými vozidly.
Takže to se spojkou právě moc srovnávat nejde. "
Což znamená, že kraj chce stavět a teprve následně přemýšlet co s tím vlastně bude dělat, protože tam bude někdo jiný, kdo bude mít o penězích kraje jinou představu. Má za takových okolností, kdy vlastně kraj nijak negarantuje, že přínosy stavby využije, smysl stavět? Tohle vnímám jako zásadní problém všech dopravních staveb u nás...

Rosťav:
"... že by spojka pomohla k tomu, aby lidé mohli dojíždět do HK."
Trošku zafilozofuju... Není trochu zvrhlé investovat velké prostředky (a argumentovat je úsporou času společnosti) na to, aby byly generovány nárůstem počtu dojíždějících ztráty času společnosti dojížděním, které navíc kvůli standardu vygenerují provozní náklady navíc? Opravdu neexistuje jiný způsob jak za ty peníze lidi v regionu udržet bez dojíždění nebo jde jen o to, že na tohle nám někdo peníze dá a před veřejností to není potřeba argumentovat v případě, že se očekávání vložené do investice nenaplní?

Videosen:
"Totéž můžu napsat já o Vás, zkusme psát jen o věci a vyhneme se tak posuzování diskutéra. Souhlas?"
Nezloběj se, ale pouze jsem tím tvrzením odůvodnil proč na dané téma nebudu rozvíjet diskuzi. Nic osobního v tom nebylo, pouze jste předjímal.

Videosen:
"Zkrátka technolog kraje ať se stará o co nejlepší funkci systému."
Máte pocit, že technolog nedělá to, co popisujete? Pokud ano, máte to čím podepřít?

Videosen:
"Podle Vás nebude koho vozit protože lidi dříve utečou, podle mne utečou, protože nebudou mít podmínky."
Bude slepice mít pro koho snášet vejce, pokud se hovoří o horizontu cca 15-ti let? Jak dlouho bude trvat než se z Broumovska stane sociálně vyloučená lokalita, ze které budou ti, kteří budou moct, zdrhat hromadně?

Kříž:
Souhlas, ale je ta vata tím, co udělá ekonomiku stavby nebo se budou peníze vracet proto, že ekonomika nebyla naplněna? [sad] Vatu by stát měl řešit za své...
Radekedar
Neděle, 25. února 2018 - 10:29:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2355
Registrován: 6-2008
Honnzok:
"Třeba trať 020 to může ještě víc odnést než to úsek Týniště - Choceň odnesl v poslední době. Snad se z Borohrádku nestane konečná..."
Královéhradecký kraj má samozřejmě zájem na přímé vozbě až do Chocně; nevím, proč by Pardubický kraj měl být proti. Logicky se nabízejí relace z Náchoda a Hradce Králové.
www.atlasvozu.cz
Neděle, 25. února 2018 - 12:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 12-2009
Radekedar: To je pravda, ale víme jak spolupráce s Pardubickým krajem občas drhne, viz problémy s přestupy v Doudlebech, před pár lety, víkendové mezery zde (Týniště - Choceň) atd... Problémy to dělá, bohužel jsem už tak "pesimisticky" vyhlížející, že bych se půl hodinové pauze v Boro po začátku soukromníků ani nedivil... Budou-li soukromníci...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Kříž
Neděle, 25. února 2018 - 12:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 11-2005
Souhlas, ale je ta vata tím, co udělá ekonomiku stavby nebo se budou peníze vracet proto, že ekonomika nebyla naplněna?

Jestliže dovolí spolehlivou funkci systematické dopravy, na kterou se dá spolehnout, dovolím si tvrdit, že (za současného stavu) ano.

Pokud by byla hotová (alespoň částečná) dvoukolejka HK - Jaroměř (včetně rekonstrukcí obou okrajových ŽST), případně (současně) se zrychlil úsek od Zvole před ČSkalici, pak lze o novém konceptu (z provozního pohledu) uvažovat jako prakticky použitelném. Pokud by se nyní projekt realizoval na 100%, nejednalo by se o první a bohužel ani poslední případ, kdy dotovaná akce pravděpodobně udělá více paseku než dobrou věc.
Neděle, 25. února 2018 - 15:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 12-2007
Honnzok: Toho bych se nebál. PK (a předpokládám, že i KHK) to chce řešit mezikrajskými smlouvami, kdy by danou "linku" objednával jeden z krajů v celé délce. V tomto případě z logiky věci KHK.
Neděle, 25. února 2018 - 16:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5632
Registrován: 11-2009
Červená Voda • 24.2.2018 •






http://www.veselidepo.cz
Žít bez cílů je jako jít na výlet a nevědět kam.
Neděle, 25. února 2018 - 22:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Trošku zafilozofuju... Není trochu zvrhlé investovat velké prostředky (a argumentovat je úsporou času společnosti) na to, aby byly generovány nárůstem počtu dojíždějících ztráty času společnosti dojížděním, které navíc kvůli standardu vygenerují provozní náklady navíc? Opravdu neexistuje jiný způsob jak za ty peníze lidi v regionu udržet bez dojíždění nebo jde jen o to, že na tohle nám někdo peníze dá a před veřejností to není potřeba argumentovat v případě, že se očekávání vložené do investice nenaplní?“

Zajímavá filozofie a ještě zajímavější dvojí metr. Jeden jediný peron, který bude výběžku platný (také za velké prostředky), Vám patrně nevadí, zato stavba, která by v desítkách procent zkrátila jízdní dobu a odstranila strach z přestupu, je zvrhlost.
Na této diskuzi jsem nikdy netvrdil, že by mělo dojíždět celé Broumovsko, ale mám za to, že se musí udělat soubor opatření pro vylepšení podmínek, mezi které rychlá a spolehlivá doprava určitě patří. Vy možná o jiných způsobech víte, tak třeba nějaké doporučíte, já žádný lék nemám. Lidi bych k dojíždění pochopitelně nenutil, ale dal bych jim možnost, která by jim poskytla lepší výběr práce.
V dnešní době dojíždí do práce denně milion lidí, tedy celá pětina. Jestliže obyvatel Prahy (v místě) dojíždí hodinu, proč by obyvatel Náchoda nemohl dojíždět půl hodiny do Hradce (plus něco po městě)?
V čem je ta věc jiná, než ve vnitrozemí?
Z hlediska využití investice pochopitelně nejde jen o cestu za prací, máme i jiné zájmy. Dále je ve výhledu napojení směr Vratislav a turistika. Auty zahlcený Adršpach si o řešení docela říká.

Na těchto diskuzích jsem se pokoušel věc hájit konkrétně, počty obyvatel, situací na silnici i na kolejích, znevýhodnění regionu…, vy jste v podstatě odpovídal obecně. Nemáte nějaký konkrétní údaj? Nebo nemáte už studii proveditelnosti?
Dovedete si představit, že Vás čeká cesta v zastaralém vozidle, cesta s přestupem, s oprávněným strachem z ujetí ve Starkoči, kde není žádné zázemí? Silnice mezi barákama, neustálé opravy, omezení, dráha i přes revitalizaci jde do kytek….
Ale abych pořád nenadával, jednu fungující infrastrukturu tady přece jenom máme, je tu vodovodní přivaděč, který zásobuje čtvrt milionu lidí ve vnitrozemí kvalitní pitnou vodou, přivaděč, do kterého se dá téměř 2 miliardy. Tak co vlastně chceme?


„Máte pocit, že technolog nedělá to, co popisujete? Pokud ano, máte to čím podepřít?“
Určitě ne, jeho pracovní náplň vlastně ani pořádně neznám, jen jsem se snažil napsat, že o veřejných investicích rozhoduje zastupitel nikoli technolog. Na druhou stranu, i ten technolog si k věci asi má říci své.
Pondělí, 26. února 2018 - 08:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 7-2017
http://zdopravy.cz/szdc-ustoupila-kritikum-alternativa-koridoru-z -hradce-do-tyniste-bude-misto-120-na-160-km-h-8251/
Pondělí, 26. února 2018 - 15:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 3-2013
https://hradec.idnes.cz/vlaky-nadrazi-broumov-tyniste-dz3-/hradec -zpravy.aspx?c=A180226_385466_hradec-zpravy_pos

https://hradec.idnes.cz/vysokovsky-tunel-u-nachoda-by-zrychlil-vl aky-na-hradec-pg2-/hradec-zpravy.aspx?c=A170801_2342339_hradec-zp ravy_pos
Pondělí, 26. února 2018 - 19:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 1-2006
Videosen:

Mé vnímání jednotlivých dopravních staveb vychází z vnímání jejich ekonomiky. To, co vydáváte za stejný případ, jsou z tohoto pohledu případy diametrálně odlišné.

Velmi zjednodušeně (pro mou potřebu stačí) si řešení ekonomiky takové stavby představuji tak, že se vezmou náklady na danou stavbu, odečte se od nich to, co by se muselo udělat i bez stavby, aby se to udrželo alespoň ve stávajících parametrech, odečtou se ušetřené náklady z redukované personální potřeby a odečtou se přínosy, které lze nějak reálně vyčíslit (zejména úspora času společnosti, možná zvýšení bezpečnosti ap.). Tam, kde se náklady s odečítanými náklady v čase potkají, je moment za kolik let se daná stavba vrátí.

Tedy je jeden typ staveb, kde to, co je zřízeno, uhradí reálně náklady na personální potřebu. To je stavba realizovaná. Za určitý počet let, až se "splatí" investice začnou vznikat úspory na provozních nákladech, tedy z balíčku na údržbu a provozování celé dráhy bude potřeba pro danou trať brát méně, čímž, zachovají-li politici výši příspěvku a nepožere-li to inflace, budou prostředky na další vylepšování.

A pak je Vysokovská spojka (resp. jakákoliv jiná novostavba), kde proti nákladům stavby postavíte jen úsporu času společnosti, která je při současné frekvenci diskutabilní, a která, pokud nepřetáhnete dojíždějící IAD, ve výsledku každým dojížděčem navíc naopak generuje ztráty společnosti. Pak je to o sociální stavbě, která s ekonomikou bohužel nemá co dělat... Rozhodnou-li politici, že se z národních zdrojů postaví, pak nic proti. Budou-li na to tahat prachy z EU, budou muset nějak prokázat ekonomiku a obávám se, že to bude těžké cucání si z prstů. Na balíčku provozních nákladů a odpisů se projevuje také velmi negativně - dnes ty náklady nejsou.

Co se děje v okolí Prahy je zvěrstvo, které dráhu velmi těžce poškozuje. Silniční infrastruktura a doprava v klidu v Praze a okolí nestačí, proto politici tlačí na příměstskou železnici s tím, že tam mají infrastrukturu proti metru (nebo proti výstavbě záchytných parkovišť za městem a kapacitní dopravy z nich) grátis. Kapacita nestačí, Praha tlačí na stát tím, že PIDem vyžírá jakýkoliv volný prostor. Stát ale nemá jak zvýšit kapacitu na daných tratích - nevlastní pozemky, nemá peníze na opravdu velké stavby, kdokoliv stavbou zasažený má možnost stavbu zablokovat. Při topologii železniční sítě je to vývoj, který naprosto likviduje možnosti nákladní dopravy...

A to vše jen pro to, že si pár Pražáků (zejména rozených mimo Prahu) potřebuje postavit domeček za Prahou a vše do vzdálenosti ? km od Prahy, co má kvalitní spojení (tedy dráhu) je rozebrané. Nemyslím si, že by někdo střízlivý měl tohle podporovat. Nemyslím si, že by za Náchodem měla vznikat domkoviště na dojíždění do HK, pokud je všechno po Skalici rozebrané a tedy nabídka odpovídá velmi omezené poptávce.

Píšete o balíčku opatření, ale současně žádný jiný lék než spojku nemáte? Nějak mi to nezapadá...

Domnívám se, že svým popisem se do práce dopravního technologa kraje poměrně přesně trefujete. Jen s tím, že ten zastupitel se není ochoten zavazovat za kraj/obec k něčemu za horizontem svého mandátu. Jak v takovém prostředí realizovat dopravní stavby s realizací za 10 let a životností na dalších 30 - 50 let, pokud kraj nedá nic závazně a po realizaci se rozhodne jít jinou cestou... ???

Články zajímavé. Ten k aktuální stavbě ukázkový v tom, jak odvést pozornost od skutečných problémů (starosta teprve teď řeší podjezd, po x letech přípravy se najednou dává dohromady přesun zastávky...) a za dopravní odborníky vydává fandy a letité železničáře bez jakékoliv odpovědnosti za svůj výrok. Jasně, je potřeba skandalizovat správným směrem, že...

Co se HK - Týniště týče, obávám se, že v honu za čísly mizí zdravý rozum.

Zaprvé, vztah traťové rychlosti a jízdní doby je trojčlenkou jen za konkrétních podmínek. Dosáhne vůbec vlak zastavující na Slezském, v Třebechovicích a v Týništi na 160? V jakém rozsahu a jaká úspora času tím vzniká? Nebo je to pro potenciální odklony, které jak v HK tak v Týništi budou brzdit jak o život kvůli obloukům uprostřed zástavby, které nikdo nenarovná? Nebo někdo naznačuje, že většina vlaků začne některé stanice projíždět? Má výsledný efekt smysl nebo převážil strach z lidí (řekl bych politiků, ale ono to není u člověka, který se vydává za zástupce cestujících, a dalších, přesné) tlačených konkrétním novinářem? Je vůbec možné, že má konkrétní novinář v lobbování takovou úspěšnost?

Zadruhé, co s přejezdy? Má-li být trať charakterem pro nákladní dopravu, znamená to poměrně dost vysoký podíl vlaků, které se ve spouštěcím úseku přejezdu, přizpůsobeném pro vozidlo jedoucí maximální rychlostí, budou pohybovat rychlostí cca poloviční. Jaký dopad to bude mít na nerespektování výstrahy, pokud doba uzavření přejezdu proti stávající jednokolejce s vyšším počtem nákladních vlaků výrazně naroste? Je vůbec vhodné na tratích s rychlostí nad 120 dělat úrovňové přejezdy a proti tomu je vůbec reálné např. Třebechovice řešit jinak tak, aby se z dráhy nestala zásadní bariéra?

Jsem velmi skeptický k výsledku toho, že chceme na rychlostníku za každou cenu 160 a udivuje mne, že si tohle ŽESNAD neohlídal...
Pondělí, 26. února 2018 - 20:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12131
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"Dosáhne vůbec vlak zastavující na Slezském, v Třebechovicích a v Týništi na 160? V jakém rozsahu a jaká úspora času tím vzniká? Nebo je to pro potenciální odklony, které jak v HK tak v Týništi budou brzdit jak o život kvůli obloukům uprostřed zástavby, které nikdo nenarovná? Nebo někdo naznačuje, že většina vlaků začne některé stanice projíždět? Má výsledný efekt smysl nebo převážil strach z lidí (řekl bych politiků, ale ono to není u člověka, který se vydává za zástupce cestujících, a dalších, přesné) tlačených konkrétním novinářem?"
Jen další příklad toho, kdy dojmy a efekty vůči laikům převažují nad fakty... [crazy]
Vhd_sl:
"Souhlas, ale je ta vata tím, co udělá ekonomiku stavby nebo se budou peníze vracet proto, že ekonomika nebyla naplněna? Vatu by stát měl řešit za své..."
Pokud se v "ekonomice" naslibovaný koncept každý druhý den složí, poněvadž si stačí kýchnout, tak to reálné naplňování "ekonomiky" podle mého není, resp. nebude.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 26. února 2018 - 22:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Vysokovská spojka (resp. jakákoliv jiná novostavba), kde proti nákladům stavby postavíte jen úsporu času společnosti, která je při současné frekvenci diskutabilní…“
Máte pravdu, je diskutabilní a proto tady diskutujeme.
Nevím, ale při úspoře času někde mezi třiceti až čtyřiceti procenty (podle místa na trase), odstranění přestupu bych současnou frekvenci do věci netahal snad ani náhodou. Porovnáváte neporovnatelné. Dnes je u nás veřejná doprava pomalá tedy jasně nekonkurenceschopná. Ve srovnání s místem, kde dobře funguje, tady logicky lidi utíkají do aut rychleji, doslova úprkem.
Každý vlak projede o 5km kratší trasu, což jsou úspory za cestu, za opotřebení vozidel, a trakční energii. Navíc na trase za hranicemi je Valbřich (130 tisíc) a Vratislav (600 tisíc). Předpokládám, že taková stavba se nedělá na deset let.

A ještě jednou k současné frekvenci, kterou používáte jako záchytný bod. Ta bude při současných zabetonovaných rychlostech určitě klesat, protože silnice se rozvíjí, jízdní doby se na nich zkracují. Investice do „revitalizace“ bude tedy s přibývajícím časem naopak vyhozeným penízem. Uspoříte několik lidí a budete vozit vzduch. To už se podle mne nebude ani ekonomicky zdůvodnitelná stavba, ale bez cestujících dokonce ani sociální stavba.

V zemi, kde se podle mého názoru z veřejného rozpočtu podporuje tranzit po silnici (budování, opravy), tedy podnikání, nemám se sociální stavbou žádný problém. Náchodský obchvat bude čítankovou sociální stavbou, která zároveň podpoří komerční záležitost. Rozhodnutí, jestli sociální stavbu Vysokovská spojka realizovat nebo ne by mělo předcházet rozhodnutí, zda nechat region vylidnit, nebo ne.

„Píšete o balíčku opatření, ale současně žádný jiný lék než spojku nemáte? Nějak mi to nezapadá...“
Já se rozhodně necítím jako člověk, který by měl dostatek znalostí na to dát balíček do kupy, neznám možnosti státu jak do věcí zasahovat. O vlivu dopravní infrastruktury na podmínky žití v regionu jsem ale přesvědčen.

„a za dopravní odborníky vydává fandy a letité železničáře bez jakékoliv odpovědnosti za svůj výrok. Jasně, je potřeba skandalizovat správným směrem, že...“
Asi mi uniklo, že by pana Prokopa někdo vydával za dopravního odborníka. Toho člověka znám a řekl bych, že je s věcí seznámen natolik, že výroky o délkách kolejí pro nákladní vlaky a nezkrácení dob jsou asi pravdou. Pokud ne, měl jste to místo posuzování jednotlivce dostat na pravou míru a jasně dokázat, že by ta čtvrthodina nešla udělat bez „revitalizace“. Pořád si myslím, že než napadat jednotlivce je vyvrátit názor. Tak vidím diskuzi já, jedině tak má debata smysl.

„Dosáhne vůbec vlak zastavující na Slezském, v Třebechovicích a v Týništi na 160?“
Dotaz mimo téma. A musí, nebo jinak, bude na Slezském a v Třebechovicích každý vlak zastavovat? Jaký je hrubým odhadem rozdíl v ceně (120:160)?