Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 03. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 03. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 30. března 2018 - 16:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7607
Registrován: 8-2012
Potřeby veřejnosti se přenášejí směrem k politické reprezentaci
No a nepotřeba veřejnosti ve věci vlaků na "Chornicku" se k politické reprezentaci přenesla a tak ty vlaky zruší. Co je na tom teda špatně?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Jokabuši_Kavasaki
Pátek, 30. března 2018 - 16:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 12-2015
Byl byste tak laskav a v odkazovaném příspěvku zvýraznil odpověď na moji opakovanou HLOUPOU OTÁZKU, kde by měly podle vás být terminály rychlé páteřní železniční linky nestavějící u každé vrby? Mně se ji tam opakovaně nedaří najít. Děkuji.

Tom_tužín

Středa, 14. března 2018 - 22:26:36

Popravdě uvažuju, jestli tady má smysl cokoliv psát, ale o pár řádek se ještě pokusím. Třeba si je pár normálních lidí přečte, bude o nich uvažovat a možná jim dá někdo za pravdu. Samozřejmě další týden se jimi budou krmit trollové, ale to už tak nějak patří k diskusní žumpě ...

Tedy můj názor - člověk v dnešní době potřebuje jezdit podle své potřeby. Ta se stala výrazně individuální v podstatě poté, co skončily klasické fabriky a "šichty", takže spousta lidí cestuje ve spoustě různých směrů. Hromadná doprava na to může reagovat v podstatě 4. způsoby.

1) Zavedeme obrovské množství spojů přes všechny vesnice do všech myslitelných směrů. Tím by mohli jezdit i lidé bez auta, ale vyžadovalo by to obrovské množství řidičů, obrovské množství autobusů a astronomické dotace. S výjimkou autobusů, které lze vyrobit, to ostatní není (peníze na dotování provozu a řidiči).

2) Veškerou hromadnou dopravu zrušíme a nahradíme jí dopravou individuální. Sen politiků 90. let, bohužel je jednak asociální, protože řada lidí nemůže samostatně řídit, případně na to finančně nemá (ono čím levnější auto, tím více žere peněz, a to nejen pohonných hmot). Zejména a hlavně tento přístup přispívá k dopravním kolapsům na celé silniční síti, které nejsou politici schopní 25 let nijak řešit.

3) Veškerou dopravu nezrušíme, ale zaplatíme jen tolik spojů, kolik pokryjeme personálně a finančně. Výsledkem je to, že autobus jezdí teoreticky všude, a to za tu cenu, že většinou i s mnohahodinovými pauzami. Reálně to funguje tak, že jen úplné minimum lidí je ochotné čekat 2 - 3 hodiny na spoj, jedoucí do města, kam lze autem dojet za 15 minut a na kole třeba za 40 minut. To minimum (třeba 3 %) lidí potom jezdí těmito autobusy, zbytek (97 % lidí) jezdí autem. Jen autem, protože třeba na kole prakticky není kam dojet (30 kilometrů na kole nikdo dojíždět nebude). Vlaky v tomto případě zrušíme, protože autobus jezdí všude, takže na co vlak, že ...

4) Vybereme si několik silnějších přepravních proudů, kde se rozhodneme udělat kvalitní dopravu. I když to někteří do konce života nevydýchají, tak není momentálně lepší veřejně dostupný zdroj informací o síle přepravních proudů v území než sčítání dopravy ŘSD. V místě těch silných proudů nasadíme ideálně kapacitní vozidlo, a ideálně nabídneme nezávislost na silničním provozu (to je ten důvod, proč někteří tuto dopravu použijí raději než auto). Tuto definici nejlépe splňuje železnice, teoreticky třeba někde příměstská tramvaj, metro, nebo onen nepochopený S - Bahn. Ano, jde o ten princip přidané hodnoty oproti silnici, který lze uplatnit jak v okolí Mnichova, tak i na Chornicku, byť konkrétní aplikace by byla logicky výrazně odlišná. Není současně vyloučeno, že tam kde koleje nevedou a není tam úplně zasekaná silnice nemůže tutéž funkci plnit i autobus (příklad relace Prostějov - Protivanov - Boskovice, Mohelnice - Moravská Třebová - Svitavy ...) - toto jsou páteřní trasy pro autobusy, což nijak nerozporuju. Vysokou kvalitu spojení na opravdu páteřních linkách vyvážíme tím, že rezignujeme na pomalé autobusy, vymetající v několikahodinových intervalech návsi i těch nejzapadlejších vesnic. Smíříme se s tím, že tady bude mít vždy efekt jedině individuální doprava. V takovém případě se lidem vyplatí nejezdit autem daleko, ale jen tam, kde můžou bezpečně zaparkovat (kolo, auto) a dál můžou jet nějakou kvalitní linkou. Ta pokud má být kvalitní, bude využívaná, a když má být využívaná, měla by být kapacitnější než autobus - tj. mělo by jít o železnici. Když už bude taková linka autobusová, tak pro kapacitní 15 m BUS, který bude schopen po takové silnici jet rychle, čemuž musí odpovídat zejména ta silnice - což třeba mezi M. Třebovou a Mohelnicí odpovídá (a jinde bohužel většinou ne).

Pokud diskusi očistím od různých trapných štěků, provokací, útoků atd., a zůstane jakési věcné jádro, potom se celá polemika točí kolem toho, že šotoušstvo horlivě obhajuje variantu č. 3, a já jsem měl tu neskonalou drzost konstatovat, že připadá v úvahu i varianta č. 4. Varianta č. 4 už víceméně musí fungovat kolem největších měst, protože tam to prostě nelze dělat blbě. Já tvrdím, že to nemusíme dělat blbě (var. 3) ani na Chornicku. Odpovědí (pokud je vůbec alespoň minimálně k věci) je to, že var. 4 nikdy a za žádných okolností nemůže na Chornicku fungovat. To mně po pravdě nijak nepřesvědčuje, protože A) proč ne, když to funguje jinde, + B) proč ne, když to nikdy nikdo nezkusil.

Závěrečný dovětek - objednávka hrstky vlaků byla pouze modifikací varianty 3, a byla tudíž stejně neúspěšná, jak celý tento přístup. Což bylo účelově zneužito k tvrzení, že var. 4 na Chornicku nikdy nemůže fungovat. To je v podstatě to jediné, co se snažím celou dobu říct.

Tak, a teď se do mně vesele pusťte.
Pátek, 30. března 2018 - 16:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14157
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: To není vize, to je soubor nějakých vašich principů. Vize je třeba toto: Chornice se stanou uzlem oblasti, kde se jednou za hodinu sjedou vlaky ze všech směrů. Z Chornic od vlaků pojedou autobusy tam a tam, podobně vzniknou uzly v Jevíčku, Konici, Dzbelu Městečku Trnávka a Moravské Třebové s návaznými autobusy tam a tam. V Jevíčku vznikne přestupní uzel mezi páteřními autobusy Mohelnice - Jevíčko - Letovice a Svitavy - Jevíčko - Chornice žst. A lze se bavit konkrétně. Prosím, tohle je příklad vize, rozhodně to není řešení, jak bych řešil dopravu v oblasti.
Pátek, 30. března 2018 - 16:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 1-2005
Když už tady padla řeč o Chornici(ích(?)), je tedy spisovně správně TA Chornice, nebo TY Chornice? Děkuji! [happy]
Pátek, 30. března 2018 - 18:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 3-2018
Honzamhdol: V místním úzu jednoznačně ty Chornice. Bohužel, čeština je v tomto na rozdíl od Slovenštiny (a "Moravštiny") nedokonalá, nedokáže rozlišit jednotné a množné číslo. Srovnej TY BojnicE (ne TA Bojnice, jak někteří Češi nesprávně říkají) vs. např. TA JablonicA. Podobně moravsky TY Prosenice vs. TA "Moštěnica" (v "Horních Moštěnicích" říkají jen "cizinci"). A tak by se dalo pokračovat...
jitachru
Pátek, 30. března 2018 - 19:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 3-2017
Zzz: aspoň turistický provoz tam je (tratě 084,113,135) zcela zastavený provoz je jen na tratích 088, 096(část), 097 (část) a 132. Turistický potenciál mají podle mě i lokálky v pardubickém kraji (většina).

Ano, nyní je v pardubickém kraji zastaven provoz pouze na ex017 a prakticky na Chornice-Opatovice. Od června budou zaříznuty Štíty, od prosince víkendové MT-Dzbel, Heřmanův-Prachovice a Holice-Borohrádek + se něco vyškrtá na Chrudim-Holice, Přelouč-Heřmanův Městec, ČT-MT, Mýto-Litomyšl v červnu 2019 se ještě skrouhne Žďárec-Polička, Králíky-Dvůr a Lichkov-Hanušovice a v prosinci 2019 se to zruší úplně všechno a z regionální dopravy v pardubickém kraji zbydou jen vlaky na Kolín-Třebová, Pce-Havlbrod, Pce-Mechov + možná Ústí-Kralíky, Svitavy-Polička a Choceň-Mýto.....

Krásná práce pardubického kraje a ODS [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem jitachru.)
Tom_tužín
Pátek, 30. března 2018 - 19:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 6-2005
Kavasaki:
Zkuste se podívat na můj dnešní příspěvek ze 14:12 - druhý odstavec. Tam tu odpověď najdete. Umístění terminálů by mělo vyplynout z projektu.

Víte, ono je v principu dle mého mínění hloupé řešit takovou absolutní banalitu. Zkusme si říct, že by vlak prostě využíval normálních dnešních zastávek. Na každé by byl nějaký štěrkový plac, kde by se dalo parkovat, a obyčejný stojan na kola. Když by tam nikdo nenasedal, tak by se prostě zastávka projela. Když by tam chodilo málo lidí, tak by tam stačil ten plácek pro 2 auta 1 stojan na věky. A tam kde by byla poptávka velká, tak by se prostě stojanů, parkovacích stání, laviček, květináčů, automatů na jízdenky, stánků s občerstvením a nevím čeho všeho dalšího naprosto prostě a jednoduše přidávalo právě tolik, kolik by si vyžádala potřeba.

Opravdu to potřebujete vědět zrovna, okamžitě a teď? Proč? Není snad normální a logické nabídku přizpůsobit poptávce?

Pokud chcete vidět, jak by mohly vypadat malé přestupní terminály na regionální dráze, tak se podívejte sem.

Dopředu pro některé méně chápající - já netvrdím, že Chornicko je v Alpách. Ano, já vím že není v Alpách. Ten odkaz je pro ty, kteří se chtějí podívat na to, jak třeba můžou vypadat venkovské přestupní terminály na regionální dráze, jak můžou být umístěné vzhledem k zástavbě, a jak můžou být překvapivě velmi blízko sebe. A jak se taky dá jezdit po takové dráze rychle, protože když tam nikdo není, tak prostě vlak zastávky projíždí.
Pátek, 30. března 2018 - 19:46:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13825
Registrován: 12-2007
zcela zastavený provoz je jen na tratích (...) 096(část)
Nikoliv.

zcela zastavený provoz je jen na tratích (...) 097 (část)
Ano, ale ne z viny kraje (resp. přísně vzato tam "vlaky" stále jezdí - tedy NAD v režii ČD).
Pezos
Pátek, 30. března 2018 - 22:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 913
Registrován: 4-2014
Starý_Hanák:
"Srovnej TY BojnicE (ne TA Bojnice, jak někteří Češi nesprávně říkají) vs. např. TA JablonicA. "
Protože (na rozdíl od češtiny) v ženském rodě mají ze samohlásek na konci slova vždy jen A nebo Á. Vzory jsou pak žena/ženy (tvrdý) a ulica/ulice (měkký) [wink]
Sobota, 31. března 2018 - 06:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 3-2018
Pezos: Ano, však to jsem chtěl svým příspěvkem říci.
Sobota, 31. března 2018 - 08:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8042
Registrován: 4-2003
TT" U cyklostezek i železniční dopravy platí jedno stejné pravidlo - je to veřejná dopravní infrastruktura, stavěná podle potřeb veřejnosti. Potřeby veřejnosti se přenášejí směrem k politické reprezentaci, politická reprezentace formuluje zadání pro projektanta (tedy co po něm chce řešit), projektant vytváří konkrétní technické řešení, pro technické řešení hledá znovu politická reprezentace financování, a to když se podaří, tak vzniká konkrétní dopravní systém, který začne sloužit veřejnosti.


A veřejnost se shodla, že vlaky nepotřebuje a neobjednala je. Kde je problém? Nikde.

Krom toho takový projektant zmíněný ve výše uvedené definici je je dost k okamžiku blízko naplnit definici fachidiota.


Názory lidí jsem i na Chornicku vyslechl, a došel jsem k názoru, že situace tam není dobrá a že lidem železniční spojení dodnes chybí. Ano takto pracuje mj. projektant. Možná je to profesionální deformace, ale ta nemusí být v jistých situacích na škodu.

Základní poučka při navazování komunikace s lidma je nebavit se o počasí a dopravě. Na oboje totiž nadávají všichni a všude - ze samotné jejich podstaty. Počasí není nikdy takový, jaký by si člověk přál a doprava je pro většinu lidí ztrátou času.

Tím se jistě liším od šotoušků

Ani bych neřekl.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 31. března 2018 - 08:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8043
Registrován: 4-2003
vypadat malé přestupní terminály na regionální dráze, tak se podívejte sem.

Možná jste nepostřehl, že je tam všechno úplně jinak od reliéfu krajiny a z toho vyplývajícího osídlení až po dopravní proudy. Pokud tyhle "niance" nevidíte, tak.

Zkusme si říct, že by vlak prostě využíval normálních dnešních zastávek.

Jenže to je zapřahání vozu před koně, protože tam chybí ten základní moment, proč by to někdo měl udělat. Pokud by tam byl, tak by tam už ti lidi dávno parkovali spontánně a vznikla by potřeba tomu dát nějaký řád.


Na každé by byl nějaký štěrkový plac, kde by se dalo parkovat...květináčů,

Svatá prostato.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Tom_tužín
Sobota, 31. března 2018 - 09:46:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Registrován: 6-2005
RadekŠ:
A my se soudruhu známe, že mně tady tak hezky soudíte?

Definice fachidiota - Nejčastěji jsem toto slovo slyšel v okamžiku, kdy politici rozhodli od stolu o nějakém naprosto tupém řešení, a najednou se objevil odborník, který měl tu drzost mít nějaké technické / logické / věcné námitky, vyplývající z jeho znalosti či zkušenosti. Tu dostal se nabubřelý politik do těžké argumentační krize, z níž jediným východiskem bylo označit názorového oponenta, na kterého nestačí, "fachidiotem". Zřejmě reagují dle obdobného schématu i někteří diskutéři na K - reportu. Nevím jestli mají politickou funkci, ale s těmi jmenovanými politiky je minimálně spojuje nabubřelost a neschopnost argumentovat, RadkuŠ.

Tím nepopírám, že "fachidioti" ve smyslu definice neexistují. Ale asi bych neměl na rozdíl od soudruha odvahu takto označovat někoho, koho jsem nikdy neviděl.
Sobota, 31. března 2018 - 11:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7623
Registrován: 8-2012
najednou se objevil odborník, který měl tu drzost mít nějaké technické / logické / věcné námitky, vyplývající z jeho znalosti či zkušenosti
No tak to opravdu není váš případ, to "fach" si klidně škrtněte.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 31. března 2018 - 15:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8044
Registrován: 4-2003
Nevím jestli mají politickou funkci

Obávám se, že jediný politik tady jste byl Vy.

Tu dostal se nabubřelý politik do těžké argumentační krize

Jo, to je tady. Učebnicový příklad "politiky na jedno použití" v tuhle chvíli ztransformované do schizofrenní podoby "já nejsem politik, to politici". Nebo ještě lidověji "vy jste všechni úplně bíííp, jenom já jsem letadlo".

najednou se objevil odborník, který měl tu drzost mít nějaké technické / logické / věcné námitky, vyplývající z jeho znalosti či zkušenosti

Což očividně není Váš případ, ani případ této diskuse, takže nechápu proč to sem taháte.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Tom_tužín
Sobota, 31. března 2018 - 17:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 6-2005
Buďte v klidu, RadkuŠ. Vy toho nechápete daleko více.

Politiků na jedno použití, kteří neměli žaludek na prasárny a uměli říct NE bylo více. Daleko víc je těch bezpáteřních a loajálních, kteří splývají s proudem. Rád se zařadím mezi ty, kteří mají svůj názor a umí jej říct veřejně. A stejně jako naprosto nerozumíte problematice regionální dopravy, tak naprosto nerozumíte ani tomu, že špíny, podrazů a prasáren bylo a je v Přerově daleko, daleko více, než těch pár vět, co jste si kdesi vygooglil a učinil na jejich základě jeden ze svých hloupých, povrchních závěrů.

Jinak já, na rozdíl od oněch kritizovaných politiků, jsem se celý svůj profesní život živil svým civilním zaměstnáním. 90 % mých zkušeností nijak nesouvisí s tím, že jsem se kdysi stal zastupitelem, ale s tím, že se jako odborník potkávám s řadou úředníků, politiků i obyčejných lidí. Ne že bych to výslovně chtěl, ale k mé práci to prostě patří a já to tak beru. Na "fachidiota" s omezenou sociální inteligencí je to vskutku nezvyklý výkon, pravda že ...

A možná bych se rád pobavil nad informací, jaký že to šmudla se skrývá třeba pod anonymní zkratkou "RadekŠ", jaká je jeho osobní zkušenost a jak ve svém životě někomu či něčemu prospěl. Ten kdo se nemá čím pochlubit se většinou vyznačuje tím, že se strefuje do druhých...
Sobota, 31. března 2018 - 18:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8050
Registrován: 4-2003
Nejen politika není to že něco chytrýho řeknete a někdo jiný z Vás v úžasu padne na [zadnice].

To se koneckonců neděje ani tady - na fanouškovským fóru - kde by těm nápadům měla většina tleskat, ne?.

Váš šmudla.[wink]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 31. března 2018 - 18:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7627
Registrován: 8-2012
stejně jako naprosto nerozumíte problematice regionální dopravy
Tak to jste tu minimálně dva takoví.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 31. března 2018 - 22:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 1-2005
Starý_Hanák(20), Pezos(913): Díky! [happy]

Jitachru(723): To jako myslíte vážně, že bude postupně takto rušena či omezována osobní doprava na tolika tratích PU kraje...???
Sobota, 31. března 2018 - 23:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 4-2011
Daleko víc je těch bezpáteřních a loajálních, kteří splývají s proudem.
Takže loajalita v politice je špatně? To je mi ale novinka. To si vážně myslíte, že vás zvolí za nějaké konkrétní uskupení, hnutí či stranu, která má svůj program, vedení, členské zásady atd... prostě stranickou disciplínu, a v tu chvíli máte volnou ruku na hlasování jen a pouze dle svého vlastního uvážení? Představte si, že byste něco prosazoval a celé by to padlo na chybějícím hlasu vašeho stranického kolegy, který nebyl loajální. Připadá mi, že jste trochu/dost pokrytec. Zajímalo by mě, pro kolik věcí, např. z oblasti zdravotnictví, sociálních věcí atd., jste hlasoval, aniž byste byl jakkoliv obeznámen s problematikou. Tak proč se teď bijete v prsa, že vy jste odborník... a přitom jste dost možná potopil něco jiného někomu jinému...

A když už argumentujete zkušenostmi, tak já jsem za svoji 22letou (zatím) mediální kariéru potkal desítky a desítky politiků, včetně různých "Melčáků" a "Pohanků", kteří taky "měli svůj názor", a Ratha znám z doby, kdy byl "jen" doktor. A více co? Všichni dříve či později prosazovali něco, co dávalo smysl, a sbírali k tomu hlasy v zájmu stranické loajality, a jindy zase hlasovali pro prasárny, které předložil někdo jiný. Jestli jste jednou seděl v zastupku, jste součástí systému, a navážet se do ostatních stylem "to oni...", to se nedělá.

Jinak já, na rozdíl od oněch kritizovaných politiků, jsem se celý svůj profesní život živil svým civilním zaměstnáním.
Rozdíl mezi uvolněným nebo neuvolněným je voličům ve finále naprosto ukradený; jako by snad existovalo pravidlo, že uvolněný rovná se větší [cunik].
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Tom_tužín
Neděle, 01. dubna 2018 - 00:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Registrován: 6-2005
Focus 1976:
Komentujete něco, čemu naprosto nerozumíte a navíc to absolutně nepatří do této diskuse.

V kostce se dá říct, že uskupení, které jsem kandidoval se rozpadlo okamžikem voleb. Jeho lídr v naprostém rozporu s koaliční smlouvou předvolební koalice podepsal spolupráci s hnutím ANO, přestože na to bez souhlasů koaliční rady výslovně neměl právo. Koaliční rada se nikdy ani nesešla, protože už ani neměla o čem jednat - pan primátor vše domluvil bez souhlasu kohokoliv dalšího. Se skupinou svých vyvolených přešel v podstatě na 100 % na podporu programu hnutí ANO. Zasadil se např. zásadně o novou vyhlášku, radikálně omezující původně prosazenou regulaci hazardu. Původní regulační vyhláška byla prosazena jím samotným, v rámci předvolební exhibice ... A byl to tento "pan primátor", který v hospodě v úzkém kruhu tehdejších podporovatelů prohlásil, že politické programy jsou "lži pro blbce, kteří jim věří".

Já jsem zůstal tím, kdo byl a dodnes je loajální původnímu programu, za který jsem byl zvolený. Nezůstal jsem loajální gaunerům, lhářům a těm, kteří jako korouhvička otočili své názory směrem k těm, kteří vyhráli volby. A za to se Focusi rozhodně nestydím.

Více to nehodlám nijak komentovat, jednak to sem nepatří, druhak je to naprosto jedno, protože už naprosto v žádných dalších volbách nebudu kandidovat. Jestli jste přesvědčený, že se politika dělá jinak a lépe, tak kandidujte Vy. Klidně Vám budu držet palce.
Neděle, 01. dubna 2018 - 06:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8051
Registrován: 4-2003
Komentujete něco, čemu naprosto nerozumíte

Tak to tady děláme úplně všichni. Samozřejmě kromě Vás.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 01. dubna 2018 - 11:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4879
Registrován: 12-2004
TT: Psal jste:"lidé se po létech experimentů přizpůsobili stavu a v drtivé většině hromadnou dopravu opustili. Ta hrstka co zůstala používá pár autobusových linek, nabízejících v podstatě ten nejnižší standard rychlosti, návaznosti a kvality, který vůbec může veřejná doprava nabízet. "

To je zde vždy po čase od vás opakující se nesmysl, takže potom ve vašich teoriích přichází vlaky jako záchrana zdejší reg. dopravy. A znovu se opakuji, že jde o vaše přání a ne stav, který by jste opravdu znal a který by tam byl.

Ano, někteří veřejnou dop. opustili(stejně jako všude možně v republice), ale některé relace jsou využívanější, než např. na přelomu tisícletí. A návaznost dopravy mezi kraji není v první řadě o dop. prostředku.

A k tomu, že to vedení za Duška myslelo dobře: Dobře to myslelo v tom smyslu, že opětovně zavedly nějaký vlaky všude , kde vede kolej. Kvůli čemuž se rušilo tam, kde pak lidi museli do aut chtě nechtě, nebo se jim doprava zkomplikovala.
Navíc jen využíval model, se kterým došel (byť na rychlo a tudíš s chybama) T. Záruba aspol. a sám nic lepšího nevymyslel. Na takový "dobráky" ovšem většina lidí....

A to že "lidem vlak chybí" se dá pořád ještě sledovat i v této době(byť už s menším počtem spojů). A je hezké, když někdo vzpomíná na "staré dobré vlakočasy", ale potom jede autem nebo busem, i když v té době jede i vlak. Alespoň mohli tito lidi potřebnost zdejší šukafonie předstírat, ale nestalo se ani to, tudíž platí co napsal nejen TH- bude se nejspíš reagovat na poptávku.

Ještě bych se z dovolením vrátil k těm přestupním uzlům: Samozřejmě že to NENÍ JEDNO KDE BUDOU, ANI JAK KONKRÉTNĚ POVEDETE LINKY, které necháte žít a v jaké formě.
Bez toho se nedozvíme, jaká konkrétní doprava by pro kterou obec a relaci nastala , ani jaké alespoň zhruba by to představovalo finanční náklady.
Nepochopil jsem, proč by měl nějaký nový model dělat podle vás třeba Orky, nebo kdokoliv, když zastáncem NOVÉHO modelu jste tady především vy.
Z tohoto bodu se asi nepohnem nikam, takže nezbývá, než reagovat na poptávku, jak jste psal.......

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
jitachru
Pondělí, 02. dubna 2018 - 14:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 726
Registrován: 3-2017
Honzamhdol: Čekáte snad něco jiného od zlodějské pravice? To půjde bez nejmenšího problému. Nebo snad myslíte že Jančura nebo Leoš bude chtít jezdit s 810 do Holic, Skutče či Moravské Třebové?

Zzz: Ano, za pana Duška doprava také nebyla ideální, ale co dobrého udělal jeho nástupce? Uvidíme - snad příští volby v roce 2020 dopadnou dobře.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 16:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7648
Registrován: 8-2012
Čekáte snad něco jiného od zlodějské pravice?
Bych si jen dovolil připodotknout, že v Pardubickém kraji prostřednictvím KSČSSD a ANOnistů aktuálně šafářuje rozdávačná levice... Jenže když nějaké vlaky jezdí dlouhodobě a tvrdošíjně prázdné, tak holt zrovna nejde o ideologii.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14168
Registrován: 10-2004
Rada pardubického kraje je ve složení ČSSD, KPK, ODS a STAN. Jinak, jak je to s "hodnou levicí", jsme viděli třeba v Jihočeském kraji (konec Týnky a Netoličky, na Vysočině (zastavení provozu do Jemnice), v Plzeňském kraji (skoro zastavení provozu Bor-Svojšín, nebo Kralovice-Čistá). Obnovení provozu Hanušovice - Dolní Lipka měl hradit celý pardubický kraj, protože levicový olomoucký kraj to odmítl platit, podobně Štíty. A mohli bychom jít dál. To je kraj od kraje.
Tom_tužín
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 975
Registrován: 6-2005
Není to jen kraj od kraje, je to politik od politika, úředník od úředníka. A to poslední, co by dnes platilo, je nějaké dělení pravice - levice. Čím dál více převládá názor, že současná politika tomuto dělení vůbec neodpovídá.

V podstatě tradiční levicové strany v celé Evropě zásadně oslabily (česká ČSSD není výjimkou), což nemálo souvisí se stoupající životní úrovní i v nejnižších dělnických profesích. Mnohé kdysi pravicové strany se posunuly doleva a zaujaly jejich místo. Jejich politika ale už není orientovaná na chudé dělníky z fabriky, ale většinou na střední třídu. Do toho přišla různá "antisystémová" hnutí typu ANO, založená na heslech a frázích (nekecáme, makáme ...) a u nichž je v podstatě naprosto nejisté, pokud jim to hodíte někde v Horní Dolní a oni se dostanou do zastupitelstva, kdo že se tam za ně opravdu dostane a jakou politiku bude v reálu dělat. Ze stejné partaje můžou být 2 politici s úplně odlišným přístupem třeba i k veřejné dopravě. Nakonec ve všech partajích, které znám, je i na té nejnižší úrovni (komunál) většinou několik štěpících se proudů...
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6168
Registrován: 12-2011
Orky: Olomoucký kraj za trať 025 nic neplatí? Nepřestal na jeho žádost jezdit páteční spoj, protože ho nechtěli financovat?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6559
Registrován: 8-2007
Jenže když nějaké vlaky jezdí dlouhodobě a tvrdošíjně prázdné, tak holt zrovna nejde o ideologii.

Tam je zastavení dopravy na železnici správné rozhodnutí.Úředník by neměl mrhat veřejnými penězi pro pár jedinců.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 19:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14169
Registrován: 10-2004
intelpetr:
"Orky: Olomoucký kraj za trať 025 nic neplatí? Nepřestal na jeho žádost jezdit páteční spoj, protože ho nechtěli financovat?"
Myslel jsem si, že je v režii Pardubického kraje, ale nepodařilo se mi to nikde dohledat. Naproti tomu zde je důkaz, že v GVD 2016 Pardubický kraj zajišťoval obsluhu na území Olomouckého kraje do Štítů a do Dzbelu.
jitachru
Pondělí, 02. dubna 2018 - 20:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 3-2017
A není to zvláštní že jen tvrdošíjně prázdné vlaky jezdí jen v pardubickém kraji?

Orky: ale osoba, která má o veřejné dopravě nejsilnější slovo, je bohužel právě z ODS.

Zde nejde totiž o nevytíženost konkrétních lokálek ale o globální problém s dopravou v pardubickém kraji (MHD Pardubice - nepřestupní jízdné+nízké platy řidičů+nepřípoje+souběhy několika linek následované dlouhou prolukou, stále chybějící obchvat Pardubic plánovaný už asi 20 let, cyklostezky v Pardubicích řešené formou nebezpečných cyklopruhů v silnici, možnost zaparkování v Pardubicích i Chrudimi prakticky nulová atd atd).
Pondělí, 02. dubna 2018 - 20:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14170
Registrován: 10-2004
jitachru:
"A není to zvláštní že jen tvrdošíjně prázdné vlaky jezdí jen v pardubickém kraji?"
V řadě krajů už se s těmi nejprázdnějšími vlaky vypořádali. Prakticky ve všech krajích se dají najít tratě, kde byl za posledních 25 let provoz (téměř) zastaven, někde ty tratě drží v agonii víkendová doprava. A řada krajů a jejich koordinátorů si je plně vědoma, že na jejich území řada tratí na hranici udržitelnosti je, ostatně lze to najít v jejich plánech dopravy, které mají ze zákona vydávat.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 21:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 3-2018
Tom_Tužín: V podstatě tradiční levicové strany v celé Evropě zásadně oslabily (česká ČSSD není výjimkou), což nemálo souvisí se stoupající životní úrovní i v nejnižších dělnických profesích. Mnohé kdysi pravicové strany se posunuly doleva a zaujaly jejich místo. Jejich politika ale už není orientovaná na chudé dělníky z fabriky, ale většinou na střední třídu. Do toho přišla různá "antisystémová" hnutí typu ANO, založená na heslech a frázích (nekecáme, makáme ...) a u nichž je v podstatě naprosto nejisté, pokud jim to hodíte někde v Horní Dolní a oni se dostanou do zastupitelstva, kdo že se tam za ně opravdu dostane a jakou politiku bude v reálu dělat. Ze stejné partaje můžou být 2 politici s úplně odlišným přístupem třeba i k veřejné dopravě. Nakonec ve všech partajích, které znám, je i na té nejnižší úrovni (komunál) většinou několik štěpících se proudů... [ok] Tady nezbývá, než výjimečně naprosto souhlasit.
Tom_tužín
Pondělí, 02. dubna 2018 - 21:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 976
Registrován: 6-2005
Nezbývá než se těšit, až se oni dopravní organizátoři vypořádají úspěšně s tisíci a desetitisíci aut, valícími se po úzkých a rozbitých silnicích. Budu se těšit na to, až ty plány dopravy přepíšou tak, že se výrazné procento dopravní zátěže přesune z individuální do hromadné dopravy, a všechna ta zahlcená města (i docela malá městečka) si oddychnou.

Ač to na tomto fóru vůbec tak nevypadá, tak asi 5 % populace trápí problém prázdných vlaků (A). Zbylých 95 % populace trápí problém fatálně přetížených silnic, dálnic a parkovišť (B). Úspěšným řešením problému B by se zřejmě vyřešil i problém A, protože odlehčením silniční sítě (a o to tady jde zejména) musíme tu zátěž někam přesunout.

Bohužel mezioborové vnímání problematiky je něco, co se příliš nenosí (a na K - čku už vůbec ne). Silnici nešotíme, takže ji neřešíme...
Pondělí, 02. dubna 2018 - 22:35:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14171
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: Můžu Vás ubezpečit, že záchrana lokálek typu Dzbel - Chornice, přetíženým městům neuleví. Jak již bylo mnohokrát psáno, v době tak dostupných aut, jako teď, sotva přesvědčíte větší množství lidí, aby se vám vrátilo do veřejné dopravy, která jede ráno v lepším případě jednou za hodinu. Můžete mi říct, jak to chcete udělat? Navíc, když jedinou možností je na ten špatně jezdící vlak dovézt lidi autobusem, protože na ten vlak je to daleko?
Chytré kraje už pochopily, že pro průjezdná města je potřeba podchytit především velmi silné směry, tam nabídnout velmi častou a rychlou dopravu, v těch nejsilnějších směrech včetně zrychlených vlaků pro lidi z větších vzdáleností. To pochopili i v Pardubickém kraji, když se připravoval nový systém, který byl spuštěn. Ještě než začal Dušek řádit, tak počet cestujících ve vlacích začal růst. A pak přišel Dušek a ve jménu vrácení provozu vlaků na lokálkách, kde před jejich omezením jezdilo pár lidí na spoj a slibně rozjetý systém zlikvidoval.
Doprava na venkov, do obcí s pár desítkami až sty obyvatel, mimo hlavní směry, bude doménou IAD. Do těchto směrů nikdo častou dopravu nezavede, protože by to stálo enormní náklady a výsledek by byl minimální. Dopravní organizátoři, chytré kraje a chytrá města tohle vědí. Receptem v takovém případě není doprava k železnici, která vozí 10 lidí na spoj se 3 spoji během ranní špičky, ale svedení ke skutečné dopravní páteři, rychlé a časté dopravě, kde se pak budují větší záchytná parkoviště.
Pajzák
Pondělí, 02. dubna 2018 - 22:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 6-2015
To je ovsem skvela zprava, ze zatimco asi 5 % populace trápí problém prázdných vlaků a 95% populace trápí problém fatálně přetížených silnic, dálnic a parkovišť, tak vlastně logicky nezbývá nikdo, koho by trapilo neco jiného.
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 00:13:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 977
Registrován: 6-2005
Orky:
Lidi přesvědčíte, pokud jim nebudete vnucovat autobus na každou náves.

Všichni v těch odlehlých regionech už auto mají, a ti co nemají, ti už tam nebydlí. Bavíme se o jediné věci - ne jestli budou autem jezdit (oni autem prostě jezdit budou, protože musí), ale o tom, jestli budou jezdit JENOM autem (až do Brna, Olomouce, Prostějova), nebo jestli jim někde v přijatelné blízkosti bydliště nabídnete natolik zajímavý přestup na vlak, že u nádraží to auto odstaví a dál pojedou tím vlakem.

Snad se i shodneme na tom, co píšete v druhém odstavci - že řešením je doprava k železniční páteři + přestupy. Ale ta železniční páteř nesmí končit v Prostějově, Boskovicích a Moravské Třebové, protože už tam je silniční doprava poněkud v [zadnice]. Musí být vytažena do toho regionu, odkud vede spádovost, a tam by měly být právě takové přestupy na rychlou regionálku, jako na trati Krimml - Zell am See. (odkaz na video v mém příspěvku z pátku 19. 3. v 19:44). To proto, aby člověk užívající auto / kolo mohl zaprvé sednout na vlak dříve, než dojede do prvních kolon, a za druhé mohl parkovat nikoliv ve městě, kde je s parkováním vždy problém, ale už na venkově před městem. Právě pro tento typ přestupních terminálů jsou úplně ideální nádraží typu Jevíčko, kde je hromada místa pro auta, kola, autobusy ... naopak nádraží typu Boskovice nebo M. Třebová jsou k tomuto účelu k ničemu, protože jsou v zástavbě a prostor kolem je natolik omezený, že tam žádný terminál nikdy nepostavíte. Nemluvím o prostém faktu, že místní by samozřejmě byli proti (protože by měli po klidu) a města takové terminály také nebudou chtít podpořit, protože A) šli by proti svým obyvatelům, + B) terminál je pro přespolní, takže jeho financování nepřinese obyvatelům dané obce bezprostřední přínos (a komunálním politikům hlasy).

Jeden tuzemský terminál - neterminál mimo civilizaci (a na stření Moravě):



Ti lidé tam nejezdí proto, že je to koridor. Jezdí tam proto, že je tam výborné spojení a parkování zadarmo a bez kolon (i ve špičku). Když jim totéž nabídnete na jiné trati (i lokálce), bude to fungovat stejně.
Pajzák
Úterý, 03. dubna 2018 - 06:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 6-2015

Lidi přesvědčíte, pokud jim nebudete vnucovat autobus na každou náves.

Jinymi slovy, pokud jim sebereme spojeni primo z obce vymenou za vlak nekde v polich, a nic jineho jim nezbyde.
Úterý, 03. dubna 2018 - 08:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14172
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: Pajzák to řekl přesně: "Jinymi slovy, pokud jim sebereme spojeni primo z obce vymenou za vlak nekde v polich, a nic jineho jim nezbyde."
Důsledek? Důchodce a děti bez řidičáku donutíte jet s přestupem a dospěláci vám stejně v autě zůstanou. Proč? Přečtěte si ještě jednou můj příspěvek. "Jeden tuzemský terminál - neterminál mimo civilizaci (a na stření Moravě)", v Mohelnici, je hezká ukázka terminálu tam, kde má být - na páteřní trati, s půlhodinovým intervalem vlaků ke spádovému městu (proklad Os/R), ovšem s významným bonusem, neboť tam staví linka Ex2 do Prahy, Pardubic či Ostravy. Opravdu nevidíte rozdíl mezi trati 270 s rychlostí 160 km/hod, kde i osobní vlaky dosahují na úseku Zábřeh - Olomouc průměrné rychlosti 75 km/hod, a tratí do Prostějova s průměrnou rychlostí 36 km/hod a s intervalem 60 minut ve špičce? Když lidi pojedou autem někde z okolí Chornic do Boskovic, tak tam rovnou dojedou. Pochybuju, že v Boskovicích jsou nějaké dlouhé kolony. A pokud pojedou do Brna, nepojedou do Jevíčka k vlaku, ale pojedou na skutečnou páteř do Březové, Letovic nebo Skalice.
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 11:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 978
Registrován: 6-2005
Orky:
Znovu se odkazuju zejména na zahraniční příklady, kde je patrné, že terminály na regionálních tratích jsou realita.

Z Mohelnice na Olomouc jezdí vlak po koridoru, ale i autem po dálnici. Z Chornicka vede daleko pomalejší železnice, ale i daleko pomalejší silnice. Ten vzájemný poměr rychlostí je +- stejný, samozřejmě jiná je absolutní hodnota.

Pokud pochybujete o tom, že jsou v Boskovicích nějaké kolony, tak se tam zajeďte podívat. A pokud si myslíte, že lidé jezdí na nádraží jen proto, že tam zastavuje Ex2 z Prahy, tak přidám ještě jednu fotku z tratě, která je jednokolejná, neelektrifikovaná, Ex2 tam nejezdí a davy lidí tam jezdí. Určitě poznáte, kde to je:



Jestli chcete nápovědu, tak je to obec, kam nejezdí vůbec žádné autobusy (a ani důchodcům, ani dětem to vůbec nevadí - právě naopak, autobusy tam výslovně nechtějí).
Úterý, 03. dubna 2018 - 11:16:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13828
Registrován: 12-2007
Bohuňovice:
- se nacházejí "na dohled od (velkoměsta) Olomouce"

- ve špičce mají s Olomoucí zajištěno vlakové spojení 2x za hodinu (od 12/2015 i v odpolední špičce; aneb vyvrácení mýtu "více spojů na t-290 jedině po elektrizaci/modernizaci")

- samy o sobě jsou velkou obcí (cca 2,5 tis. obyvatel) = generují dostatek dojíždějících osob

- nádraží mají umístěné přímo v obci

Srov. s obcemi/nádražími (nejen) v okolí Chornic.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 11:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 980
Registrován: 6-2005
David:

- Každá obec má někam spádovost (do nějakého spádového centra)

- V době pořízení fotky (2014) tam posilový vlak v odpolední špičce ještě nejezdil.

- Dostatečné množství dojíždějících osob nemusí být v jedné velké vesnici, ale i v několika menších.

- Nádraží je sice v obci, ale ta je docela rozsáhlá, neb vznikla spojením původních 3 samostatných obcí (Bohuňovice, Moravské Loděnice, Trusovice). Z nejvzdálenější části je to na nádraží stejně daleko, jako z centra Jevíčka na nádraží Jevíčko (1,4 km).
Úterý, 03. dubna 2018 - 12:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14173
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: A Vy opravdu nevidíte rozdíl v potenciálu koridoru, Bohuňovic a tratích v okolí Chornic?
Bohuňovice mají nádraží ideálně skoro uprostřed obce, a prakticky z celé obce je dostupnost do 10 minut a je tady zřejmá a většinová dostupnost Olomouce s krátkým intervalem vlaků ve špičkách, a na silné trase z Uničova a Šternberka. Ukázková smysluplná lokálka, s intervalem 30 minut ve špičkách alespoň do větších obcí. Kde je potenciál tratě Chornice - Konice? Obsazenost už několik desítek let téměř nulová, vztahy, které by mohla zajistit při ideálním konceptu jsou velmi malé. Potenciál potencionálních terminálů malý, lišky a zající vlakem nejezdí.
A Jevičko? Tady musíte ujít 1,1 km, když bydlíte na samém nejbližím konci městečka, na druhou stranu je to 2,5 km. Fakt bych chtěl vidět někoho, koho donutíte jít pěšky, jet na kole či nechat auto v Jevičku u nádraží, aby pak jel půl hodiny vlakem (s intervalem 60 minut) a následně pak šel pěšky další kilák do centra, když to autem dá za 20 minut.
Úterý, 03. dubna 2018 - 14:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13829
Registrován: 12-2007
Ještě dovětek k Bohuňovicím:
- dle příslušné studie, bude elektrizace/modernizace t-290 paradoxně znamenat zhoršení intervalu spojení Bohuňovic s Olomoucí, ale i Štenberkem, příp. Uničovem, protože zůstane jen 1 pár všudezastavujících vlaků za hodinu; druhý pár má být zrychlený ve smyslu "mezi Olomoucí a Uničovem staví jen ve Šternberku".

- také je paradox, jak železnice "umí házet klacky pod nohy sama sobě", zejména co se právě vedlejších tratí týče; je to pár let, co de facto zabránila možnosti pořizovat menší, lehká vozidla (přísnější normy TSI), vlivem čehož nelze nově vyrábět mj. vozy RegioShuttle; odnedávna též platí, že "modernizace nad 100 km/h jedině s ETCS" = případná modernizace t-290 stejně bude (soudě z veřejně dostupných údajů) na dlouho mít dovětek "dlouhodobé dočasné omezení rychlosti na 100 km/h" (plánovaných 160 km/h až po vybavení trati + vozidel zařízením ETCS).

Pokud pochybujete o tom, že jsou v Boskovicích nějaké kolony, tak se tam zajeďte podívat.
Boskovice:
- jsou především městem bez obchvatu ("čekání na Godotovu/Hitlerovu dálnici"), tzn. tranzit nevhodně jezdí v blízkosti centra města

- převažující přepravní směry z Boskovic směřují opačným směrem než na Jevíčko, a to na Blansko/Brno.

- jisté železniční řešení těchto převažujících přepravních směrů je v dohledné době předpokládáno (i když z mého pohledu s několika úskalími, což je ale můj osobní pohled na věc; reálně platí, že veřejná moc tedy snahu o zlepšení spojení z Boskovic převažujícími směry prosazuje).
Úterý, 03. dubna 2018 - 15:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7674
Registrován: 8-2012
Pokud pochybujete o tom, že jsou v Boskovicích nějaké kolony, tak se tam zajeďte podívat
Ciwe, no tak to nepochybně jsou kolony směrem z, resp. na "Chornicko" [biggrin][crazy].
Vy jste fakt blbější než dubovej stůl.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 15:45:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 6-2005
Stručně -
Železnice skutečně umí likvidovat sama sebe naprosto skvěle. Základním heslem je "to není jen tak!!!" - jakékoliv řešení musí být nesmírně drážně dokonalé, tudíž i nesmírně předražené, téměř povinně i velmi nepraktické až nefunkční (za miliardu ušetříme 2 minuty...), tudíž nefinancovatelné, tudíž nebude vůbec. Třeba Boskovická spojka ...

K ostatnímu -

- Měst obdobného charakteru je v ČR bez obchvatu 80 %. A ve zbylých 20 %, kde obchvat je, tak je v centru stejná intenzita jako v těch 80 % ostatních měst. Třeba Prostějov je jasným důkazem.

- Podchytit "převažující směr" nestačí - viz ten Prostějov, kde je "převažující směr" Olomouc - Brno podchycený rychlíkovou tratí i dálnicí, a přesto je město neskutečně zasekané auty právě z těch podceněných "ostatních směrů", které jsou sice slabší, ale jejich součet dělá víc než dost.

- Jestli v Boskovicích bude končit jakási S - Bahn linka z Brna, tak o to více se k ní bude koncentrovat individuální doprava z širokého okolí a ta bude o to víc zahlcovat široké okolí Boskovického nádraží. Nedávno jsem byl na jisté dopravní konferenci, kde o tomto vykládal starosta Berouna - dříve pro ně byl největším problémem chybějící úsek D5, dnes je největším problémem nádraží, které na sebe nabaluje obrovské množství IAD včetně parkování.
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 15:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 982
Registrován: 6-2005
T_H_ co jste za lepla, že můžete sytit svými lejny internet od rána do večera? Nezaměstnanej, nebo jedna z tisíce nadbytečných kancelářských Modrých Gum, placená z peněz daňových poplatníků, která se neumí nic víc než nudit a srát své okolí? Mám dobrou radu - snažte se na mně nenarazit, mohlo by to dost bolet.
Úterý, 03. dubna 2018 - 17:08:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 4-2011
...bude elektrizace/modernizace t-290 paradoxně znamenat zhoršení intervalu spojení Bohuňovic s Olomoucí, ale i Štenberkem, příp. Uničovem, protože zůstane jen 1 pár všudezastavujících vlaků za hodinu; druhý pár má být zrychlený ve smyslu "mezi Olomoucí a Uničovem staví jen ve Šternberku"

Jelikož jsem chodil na gympl do Uničova a jsem z Olomouce, tohoto směru jsem si užil dost. Pamatuju, že kdysi jezdíval bus těsně kolem 13:30, což se nedalo stíhat, když měl člověk 6 hodin, a pak za další hodinu jely dva: jeden přes Unex a pak Žerotín, Hnojice, Štěpánov, druhý přes Pňovice. Jenže měsíční jízdenky bývaly jen na přesnou trasu (já měl přes Pňovice), takže když člověk jel tím jiným, musel doplácet ten závlek, na který neměl měsíční, nebo celou trasu. Na vlak jsem si musel kupovat jednorázovky.

Píšu to proto, že ani teď to s relací Uničov-Olomouc není veselý. Po takové elektrifikaci bych si představoval i zavedení taktu typu X:00, 20, 40. Bohuňovice tehdy byly menší než teď, ale bus měly. Zajímalo by mě, který exot je "proti autobusu" - snad jen že na něj brutálně dopláceli.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Úterý, 03. dubna 2018 - 17:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7678
Registrován: 8-2012
Mám dobrou radu - snažte se na mně nenarazit, mohlo by to dost bolet
Nevím co je lepl, ale rád bych na vás narazil, už dlouho mi žádný zmrdeček se svaly akorát kolem huby nevyhrožoval (akorát nedávno hlÚpa, ale ten se připosral předem)... Hele, určitě si tu Chornici ještě pojedu projet, než to tam definitivně zavřou, můžu se vám pak ozvat? Čistě ze studijních důvodů - něco tak blbýho a zároveň zaťatýho jsem už dlouho neviděl.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 18:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 983
Registrován: 6-2005
Focus:
Nevím jmenovitě který "exot". Dělal jsem pro Bohuňovice před několika léty studii silničního průtahu, a mezi jinými jsem dostal za úkol studijně nastřelit polohu autobusové zastávky. To se setkalo na veřejném projednání s hlasitým odporem, takže jsem se ptal, jestli chtějí zastávku posunout jinam. Odpověď byla jednoznačná - "my tady žádný autobus nechceme vůbec".

Byla to reakce lidí (obyvatel), kteří zcela jistě neřeší, kdo a jak na autobus doplácí. Evidentně jsou ale velmi spokojení, že mají takové spojení jaké mají, a jakákoliv zmínka o autobusech se jim nelíbila. Možná se mnozí z nich byli podívat, jak to dopadlo na Chornicku ...

Jinak s tím zvětšováním Bohuňovic to není až tak žhavé - vedení obce je dost osvícené a brání se živelnému satelitnímu rozvoji. Přesným opakem jsou Hlušovice, tam už je to docela děs...
Úterý, 03. dubna 2018 - 18:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4882
Registrován: 12-2004
Ano, většina vesnic a měst v ČR žádá okamžitě zrušení všech autobusů. Jistě se mnozí z nich byli podívat na Chornicku, kde viděli v buse cestující a ve vlaku štiplístka....
Úterý, 03. dubna 2018 - 18:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4414
Registrován: 5-2002
Zajímavá myšlenka - kde chytat ten podceněný směr. V Kostelci, ve Ptení nebo ještě dál. Obávám se, že Chornicku by to stejně nepomohlo, protože ten proud aut tam ještě nebude tak zásadní. A chtěli by cestující přesedat někde na konci světa, aby popojeli pár kilometrů lokálkou a zase přesedali?

To samé Boskovice - kde? Udělat přestupní terminál někde kilometr za městem? To by třeba smysl mělo, ale stejně tam všichni dojedou autem, protže navazujícím vlakem vše nepokryjete.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_o.)
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 19:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 984
Registrován: 6-2005
Honza O:
Teď jde o to, který proud aut ještě nepovažujeme za zásadní, a který už za zásadní považujeme.

Vezmu si za vzor třeba silnici Želatovice - Čechy - Domaželice (II/150) - to proto, že původní silnice tady byla nahrazena silnicí v novostavbě, takže lze dovodit, že pro ty obce, které tím získaly obchvat, je intenzita, která tam byla před obchvatem, už příliš (dle sčítání 3 260 vozidel za 24 hodin). Už při těchto intenzitách je v zástavbě objektivní problém (hlučnost, prašnost, otřesy, nehodovost).

Teď nějaká čísla ohledně intenzit - Konice = 3 499 vozidel / 24 hodin, Jevíčko = 3 154 vozidel / 24 hodin, centrum Moravské Třebové 6 453 vozidel / 24 hodin, Boskovice (přejezd u nádraží) 12 592 vozidel / 24 hodin. Z toho je zjevné, že i na těch nejméně vytížených lokalitách / silnicích dosahujeme intenzit, pro které se o kousek dále už staví regulérně obchvaty a silnice v úplně nových trasách.

Takže k otázce, kde ten podceněný směr podchytit veřejnou dopravou (železniční) - podle mně to má smysl ještě před prvním místem, kde začíná jít intenzita na silnici přes 3000 vozidel / 24 hodin, čili už někde před Jevíčkem, před Konicí a před Moravskou Třebovou - nemluvě o Boskovicích, kde už je ta intenzita opravdu průšvih. Z definice se mi vychází lokalita kolem Chornic. A tam už se samozřejmě nabízí ty 3 konce spojit do uzlu, který tam je.

Samozřejmě lze uvažovat i tak, že kdesi na předměstí Prostějova, Třebové (Moravské či České) a Boskovic bude nějaké velké P + R a vlak bude končit tam. V ten moment bychom sice pomohli těm 3 městům, ale nijak bychom nepomohli Kostelci na Hané, Konici, Jevíčku atd. A ta čísla tam malá opravdu nejsou - vzhledem k charakteru silnic, o kterých se bavíme. Samozřejmě že nějakých 3,5 tisíce by nebyl problém třeba mezi Mohelnicí a M. Třebovou na I/35, ale taková silnice přes Chornicko nevede a pokud by vést měla, musela by se postavit na zelené louce - což je zase o úplně jiných penězích.
Úterý, 03. dubna 2018 - 19:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4228
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Ti lidé tam nejezdí proto, že je to koridor. Jezdí tam proto, že je tam výborné spojení a parkování zadarmo a bez kolon (i ve špičku). Když jim totéž nabídnete na jiné trati (i lokálce), bude to fungovat stejně."

Ti lidé tam nejezdí proto, že jsou to hory. Jezdí tam proto, že jsou tam sjezdovky a vleky. Když jim totéž nabídnete na jiném místě, bude to fungovat stejně.

Kdyby byly vybudovány pod Cimburkem sjezdovky a vleky, kapacitní parkoviště, ubytování a restaurace, domníváš se, Tome Tužíne, že to bude fungovat stejně jako v Krkonoších, že to přiláká stejné množství lidí? Asi ne, že? Pochop už konečně, že když něco někde funguje, neznamená to, že to bude automaticky fungovat i jinde. Na Hané či v Polabí je hojně rozšířeno jízdní kolo jako dopravní prostředek. Zde to funguje, protože jsou pro to podmínky. V Krkonoších či v jiných horách ale cyklistika jako dopravní prostředek fungovat nebude, tam pro to podmínky nejsou. Vždy musíš zohledňovat specifika, která dobré fungování podmiňují, což ty ignoruješ.

Brodek, Mohelnice i Bohuňovice leží na tratích, které JSOU páteřní, doprava zde je charakteru příměstské se silnou spádovostí do krajského sídla, v jehož blízkosti vyjmenované obce leží. Brodek je v půli cesty mezi krajským městem a okresním městem, v Mohelnici zastavují dálkové spoje. Tratě jsou přímé, čas cestování krátký. Zde význam železnice jakožto páteřního dopravního prostředku není zpochybňován a celorepublikově tento typ zažívá rozvoj. Co z výše uvedeného splňují tratě na Chornicku? Jde o charakter příměstské dopravy? Nejde, tratě se kroutí mezi obcemi severní části Boskovické brázdy. Existuje silná spádovost jedním směrem? Neexistuje, řidší osídlení negeneruje tak silnou poptávku, která nesměřuje jedním hlavním směrem. Jsou tratě na Chornicku rychlé? Nejsou, vlak se zde motá a nedosahuje závratných rychlostí.

Tome Tužíne, uveď nevyvrácené argumenty, které mám převracet do absurdna. Nebo se to má stejně jako s domnělými útoky na tebe? Tedy jde pouze o tvoji fabulaci.

Zatímco ty sis útoky na sebe vymyslel, pozoruji průřezem tvých příspěvků, že sám zhusta útočíš na druhé a dokonce vyhrožuješ fyzickým napadením. Nijak mě to nepřekvapuje, sociální interakce očividně nezvládáš, verbální agresivita je nedílnou součástí takového chování a bylo otázkou času, kdy to vyeskaluje do výhružek použití fyzického násilí. Inu, kde chybí argumenty, nastupují pěsti.

Přistupme k rozboru tvých příspěvků:
Argumentační fauly v podobě podsuvů
Tom_tužín:
"Taktéž jsem 100 x četl, jak že je na prd zjišťovat něco ze sčítání dopravy z ŘSD. Bohužel už jsem se nedočkal informace, jaký je lepší zdroj informací."
Že je na prd zjišťovat něco ze sčítání dopravy jsi rozhodně nečetl, neboť to zde nikdo nepsal. Četl jsi, že data ze sčítání dopravy nelze použít k plánování dopravní obslužnosti, plus zdůvodnění, proč tomu tak je. Zdrojem informací pro plánovaní dopravní obslužnosti je cílený výzkum v dané oblasti. A ano, ten opravdu nebude veřejný a bude stát peníze, protože plánování dopravní obslužnosti se opravdu neprovádí zpoza monitoru bezplatným stahováním veřejně dostupných dat.
Tom_tužín:
" Minimálně byste si však ten úhel pohledu měl odladit s několika dalšími diskutujícími tohoto vlákna, kteří mi opakovaně tvrdili, že v tomto regionu nikdo nebydlí, poptávka po přepravě je úplně minimální atd"
Nikdo zde netvrdil, že v diskutovaném regionu nikdo nebydlí a poptávka po přepravě je minimální. V regionu lidé samozřejmě bydlí, no neexistuje jeden hlavní a silný přepravní směr a minimální poptávka je v meziregionálním směru na Konici.
Tom_tužín:
" Co vím, že místní diskutéři urputně usilují o úplnou likvidaci jakýchkoliv vlaků směr Chornice, zřejmě ideálně už z Č. Třebové, Boskovic a Prostějova."
Nikdo zde nemluvil, natož že by usiloval, o likvidaci vlaků z České Třebové, Boskovic, ani Prostějova. V kontextu toho tvé uvozující co vím nabývá kontur, že nic nevíš.

Proto je třeba brát s hodně velkou rezervou i tvůj další výrok uvozený spojením co vím věnovaný neoblíbenosti a nevyužívanosti autobusů. Blíže specifikovat tvůj velmi slušný statistický vzorek předpokládám nebude problém.

Pak stále zůstává bez vysvětlení, jakým mechanismem veřejná doprava šetří pracovní sílu a zvyšuje produktivitu. A na to návazné chybějící objasnění rozporu mezi tvým požadavkem na dostupnost veřejné dopravy, aby lidé nemuseli dělat taxikáře rodinným příslušníkům a současnému postoji proti autobusům "na každou náves" s odkazem na vznik terminálů, kam mají být lidé přepravování auty svými blízkými.

Co ovšem lze z tvých příspěvků vyčíst, krom úhybných manévrů, je snaha o vycouvání.
Tom_tužín:
"Já tady nepíšu jako projektant, který chce prezentovat svůj hotový projekt, který si nikdo nezadal a nikdo jej nezaplatil. Já tady píšu jako daňový poplatník a vyjadřuju názor, že politická reprezentace tří krajů (Olomoucký, Jihomoravský, Pardubický) by měla vzájemně v kooperaci a koordinaci zadat zpracování projektu dopravní obslužnosti regionu Chornicka."
Byl jsi to ty, kdo sem přišel s tím, že má vizi o dopravní obslužnosti na Chornicku založené na páteřní železnici s terminály na vybraných místech. Ctěné publikum logicky reagovalo poptáváním se bližších informací. Mlžil jsi, pod různými záminkami ses vyhýbal odpovědím, stáčel jsi debatu jiným směrem. A ve finále se ke své představě nehlásíš a dovoláváš se politické reprezentace.
Tom_tužín:
"Zkusme si říct, že by vlak prostě využíval normálních dnešních zastávek. Na každé by byl nějaký štěrkový plac, kde by se dalo parkovat, a obyčejný stojan na kola. Když by tam nikdo nenasedal, tak by se prostě zastávka projela."
Na počátku bylo několik vybraných terminálů, zbývající zastávky bez obsluhy, aby se jízda vlaku urychlila. Po celou dobu opět mlžení, z kterých zastávek by měly terminály vzniknout, řeči typu, že konkrétní umístění terminálů bude záležet na projektu. Nyní jsme u toho, že terminálem bude každá zastávka, jen se k ní naveze korba štěrku. Mimochodem, už nyní je zde valná část zastávek na znamení, kde je pak avizované zrychlení spojů?

Tome Tužíne, ty skutečně nejsi s to jakékoliv sebereflexe? Nepřijde ti zvláštní, že ti zde všichni oponují *) a ty dál jedeš dokola svoji písničku. Nenapadlo tě, že se třeba můžeš mýlit ty?
__________
*) s výjimkou Fanyho a jitachru, z jejichž komentářů je patrné, že mají vlastní svět.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Úterý, 03. dubna 2018 - 20:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14174
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: Ukažte mi rozumnou páku, jak chcete ty lidi ze silnice narvat do vlaků alespoň v takové míře, aby ten vlak jezdil obsazený. Uvědomte si konečně, že jakékoliv číslo v jakémkoliv měřícím profilu silnice je součet a vůbec nic neříká o směrech, odkud kam ty lidi jezdí.
Příklad: Rodina z obce Kladky, pán jezdí do práce do Svitav, paní je městská policistka v Březové, dcera jezdí na gymnázium do Jevíčka a syn na vysokou do Brna (všichni, kromě dcery autem, dceru vozí máma, nebo jezdí autobusem). Sousedi jsou na tom podobně, pán má restauraci v Olomouci, paní je průvodnyní na zámku v Náměšti na Hané a děti chodí do školy do Konice (autobusem), opět oba dospělí jezdí autem). Jak je přesvědčíte, že mají jezdit vlakem?

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 20:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 985
Registrován: 6-2005
Orky:
Nevím, jestli je to fakt tak nesrozumitelné. Jakákoliv veřejná doprava kdekoliv (i v centru Prahy) je nabídkou jen pro nějakou skupinu lidí, pro kterou je využitelná. Potom bude vždy druhá skupina lidí, kteří mají 100 objektivních důvodů, že takovou dopravu využít nemůžou. Buď jim nebude vyhovovat směr, nebo charakter dopravy, kterou potřebují (třeba vozí těžký náklad na stavbu), nebo třeba jízdní řád. Tak tím prostě nepojedou, a pojedou tím jiní.

Vy jste vyjmenoval pouze zástupce těch, kterým se taková doprava hodit nemůže. Ale třeba je tam nějaký soused Lojza, který jezdí do Prostějova do práce třeba z Kladek a auto si může nechat v Konici u nádraží. A má syna Pepu, který studuje v Brně nebo v Pardubicích, a Lojza jej vždy v neděli hodí autem na nádraží do Chornic.

Až se ti všichni - třeba 10 000 lidí sjedou ve městě, tak prostě bude zásadní rozdíl, jestli jich přijede 10 000 autem, nebo 7 000 autem a 3 000 veřejnou dopravou. Veřejná doprava by měla být nastavená tak, aby to první číslo (IAD) bylo co nejmenší a to druhé (hromadná doprava) co největší. Což ale vůbec neznamená, že bych se snažil "všechny někam nacpat" (do vlaků). Já naprosto respektuju, že auto bude třeba v Kladkách vždy volba č. 1 a současně si myslím, že má smysl vytvořit podmínky k tomu, aby občan Kladek mohl přesednout (pokud bude chtít) na kvalitní dopravu pokud možno co nejblíže svému bydlišti - tedy třeba ne až v Boskovicích, ale už v Chornicích.
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14175
Registrován: 10-2004
Tom_tužín:
"Orky:
Nevím, jestli je to fakt tak nesrozumitelné. Jakákoliv veřejná doprava kdekoliv (i v centru Prahy) je nabídkou jen pro nějakou skupinu lidí, pro kterou je využitelná. Potom bude vždy druhá skupina lidí, kteří mají 100 objektivních důvodů, že takovou dopravu využít nemůžou. Buď jim nebude vyhovovat směr, nebo charakter dopravy, kterou potřebují (třeba vozí těžký náklad na stavbu), nebo třeba jízdní řád. Tak tím prostě nepojedou, a pojedou tím jiní."
No vida, že se někam dostáváme. A teď si představte, že jedním z pádných argumetů je to, že důležité cíle ve větších centrech oblasti (Jevíčko, Velké Opatovice, Boskovice, Moravská Třebová) jsou kolem center měst, do nichž je to zpravidla 15-25 minut pěšky z nádraží. Když si vemete, že většina lidí bydlí mimo železnici, tak se dostávate od situace bus + vlak + bus, v případě nutnosti přestupu v Chornicích bus + vlak + vlak + bus. Tady se bude přesvědčovat velmi těžko. To vše při reálném intervalu v ranní špičce 60 minut, auto jezdí, kdy chcete.
Znovu musí padnout otázka, jak chcete přesvědčit dost velké množství cestujících, aby jezdili přes Chornice vlakem v takovém počtu, aby tam ten vlak byl obhajitelný, obzvlášť když tam počet cestujících klesl fakticky na nulu?
Úterý, 03. dubna 2018 - 22:59:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4229
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
" Vezmu si za vzor třeba silnici Želatovice - Čechy - Domaželice (II/150) - to proto, že původní silnice tady byla nahrazena silnicí v novostavbě, takže lze dovodit, že pro ty obce, které tím získaly obchvat, je intenzita, která tam byla před obchvatem, už příliš (dle sčítání 3 260 vozidel za 24 hodin)."
Nebylo by od věci zmínit, že původní silnice II/150 v daném úseku byla v katastrofálním stavu a její profil nevyhovoval současným potřebám. To hraje významnou roli pro její trasování v nové stopě. Rovněž by bylo vhodné říci, že v daném úseku je zvýšená nákladní doprava, zejména cisteren do/ze skladů Čepro v Loukově, kdy do hry vstupuje faktor odporu lidí ke kamionům v obci. To jen tak na okraj tvého dovozování...
Tom_tužín:
" Teď nějaká čísla ohledně intenzit - Konice = 3 499 vozidel / 24 hodin, Jevíčko = 3 154 vozidel / 24 hodin, centrum Moravské Třebové 6 453 vozidel / 24 hodin, Boskovice (přejezd u nádraží) 12 592 vozidel / 24 hodin."
Boskovice (12 592 vozidel) - Měřený úsek je tranzitní silnice II/150 (ex I/18), příjezdová komunikace z obcí na západ a severozápad od Boskovic.
Konice (3 499 vozidel) - Měřený úsek v centru města mezi náměstím a křižovatkou silnic II/366 a II/448. Tedy úsek, kde de facto projedou všechna vozidla, ať přijedou do Konice odkudkoliv a pokračují z Konice kamkoliv, včetně místní dopravy. Na jednotlivých větvích se intenzita pohybuje mezi 500 až 2 300 vozidly
Jevíčko (3 154 vozidel) - Totéž, co v Konici, měřený úsek v centru na spojnici mezi silnicemi přicházejícími z jednotlivých směrů. Intenzita na jednotlivých větvích od 600 po 2 400 vozidel.
Moravská Třebová (6 453 vozidel) - Viz Konice a Jevíčko.
Tom_tužín:
"Z toho je zjevné, že i na těch nejméně vytížených lokalitách / silnicích"
Je zjevné, že jsi vybral naopak ty nejvytíženější lokality/silnice.
Tom_tužín:
" Takže k otázce, kde ten podceněný směr podchytit veřejnou dopravou (železniční) - podle mně to má smysl ještě před prvním místem, kde začíná jít intenzita na silnici přes 3000 vozidel / 24 hodin"
Vzhledem k výše napsanému, bys měl svůj záměr stran lokace podchytávání přehodnotit.
Tom_tužín:
" nemluvě o Boskovicích, kde už je ta intenzita opravdu průšvih"
Silnice II/150 (měřený úsek) vede ve směru západ-východ, navíc jde o tranzitní dálkovou silnici, kdežto železniční trať vede ve směru sever-jih. Silnice nevede v souběhu s tratí, železnice se silnicí jsou na sebe kolmé, železniční přejezd v Boskovicích je jediné místo, kde se protínají. Dokážeš mi vysvětlit, jak by železniční trať 262 s uzlem někde v Chornicích dokázala odlehčit tranzitní II/150?
Tom_tužín:
"Samozřejmě že nějakých 3,5 tisíce by nebyl problém třeba mezi Mohelnicí a M. Třebovou na I/35, ale taková silnice přes Chornicko nevede a pokud by vést měla, musela by se postavit na zelené louce - což je zase o úplně jiných penězích."
Intenzita dopravy na Chornicku hodnotu 3 500 vozidel neatakuje, s výjimkou krátkého úseku v Jevíčku.

Tome Tužíne, uvědomuješ si vůbec, jakou medvědí službu svým vystupováním poskytuješ lokálkám a různým lokálkovým spolkům? Tvá zabedněnost, komunikační styl plný argumentačních faulů, agresivity, demagogie a manipulace diskredituje nejen tebe, ale všechny, s nimiž spojíš své jméno. A věř, pokud někdo kompetentní narazí na jedince tvého ražení, pak stejnou optikou bude hledět na všechny železniční fandy, byť by byli sebe více fundovaní a se smysluplnými podněty. Vzhledem k tvým předchozím vyjádřením si nedělám iluze, že bys v reálném životě komunikoval odlišným způsobem. Ale chápu - chyby jsou u druhých a setkání s tebou je bude dost bolet.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 23:32:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 6-2005
Už se dál neztrapňujte, Doktore. To že nemáte argumenty nenapravíte ani tím, že nějaké lži 100 x zopakujete.

Třeba až absurdní bláboly o tom, že II/150 v Boskovicích je tranzitní dálkovou silnicí. Samozřejmě naprostá převaha frekvence na té silnici je vázána na silnici II/43, která už vede ve směru sever - jih. Jeden pohled na mapu stačí k pochopení jak neskutečně lžete, překrucujete, že ve svém nenávistném amoku vůči mé osobě se Vám hodí už opravdu všechno. [ko] Nestydíte se?

Právě to je ten důvod, proč s takovým nenávistným, fanatickým demagogem nechci a nebudu diskutovat. Nemám o čem. Plácejte si dál své nekonečné příspěvky, nebudu to už ani číst.
Tom_tužín
Úterý, 03. dubna 2018 - 23:40:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 6-2005
Orky:
Pokud by platilo to co uvádíte, tak by třeba do Prostějova, Olomouce nebo Přerova nemohla existovat vůbec žádná příměstská dojížďka. Všichni kteří tam vlakem dojíždějí musejí jít (nebo jet) napřed na nádraží, potom jet vlakem, který má interval 60 minut (což platí i pro koridor Olomouc - Zábřeh a vlastně drtivou většinu tratí na střední Moravě), no a do centra je to z nádraží v těch okresních a krajském městě ještě dál než v Jevíčku, V. Opatovicích, Boskovicích a M. Třebové.

Kdo ty lidi přesvědčil, že tak přesto jezdí - a v hojném počtu?