Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » ERTMS: ETCS, GSM-R » Archiv diskuse ERTMS: ETCS, GSM-R do 02. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse ERTMS: ETCS, GSM-R do 02. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 18. ledna 2018 - 12:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 11-2006
Pra: Jedna rýpavá. Že by to bylo tím, že to ETCS nepotřebujou? V ČR stačí to co je a do zahraničí se v pohodě jezdí buď s 380 nebo 383 i bez ETCS. Potřeba je to akorát pro pár nákladních soukromníků, co si vozí pár nákladů přes víc států, které v rámci sítě představují pár procent přeprav. To, že najednou nejde přepřahat je čirý nesmysl. Když to šlo doteď tak to půjde i potom, byť chápu, že někdy je problém po zaměstnancích chtít, aby mákli a přepřah netrval 2 hodiny ale třeba 10-20 minut. Nevšiml jsem si, že by se díky zavedení ETCS nějakým způsobem zvýšil tržní podíl železnice třeba na nákladní přepravě. Spíš ji naopak prodražuje skrz vozidla a tak kamiony stále vyhrávají. Ale uznávám, že je lepší mít superbezpečnou železnici, než po ní o něco málo bezpečněji vozit třeba ty náklady [proud].
Čtvrtek, 25. ledna 2018 - 16:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 7-2017
Esox: To ale musíte mít k dispozici druhou lokomotivu na přepřah. Takže na příslušném nádraží* buď lokomotiva čeká na vlak, nebo vlak čeká na lokomotivu. Požadujete to první.

Lokomotiva, která čeká na vlak stojí peníze. Řekněme, že nová stála 100 miliónů a pořízení se má zaplatit za 10 let. No kdyby milion měsíčně, zaokhroulím. Řekněme, že lokomotiva naběhá 20.000 km za měsíc. A cena lokomotivy se dozajista účtuje do ceny přepravy, žeáno? Takže 50 kč za kilometr jsou rozpočítané pořizovací náklady. Pokud ale lokomotiva polovinu času prostojí čekáním a najezdí tím pádem polovinu, tak to bude 100 kč za kilometr. Kupecké počty, hrubý nástřel.

V jistém bodě bude už levnější kamion a manažer od Happágů už nezavolá železničářům. Stávající kontrakt doběhne, šlus. Zákazník nebude platit peníze navíc za to, že přepravce se zbožím stojí a má tak vysoké režije. Ono to taky může jet vlakem naokolo. Z Hamburku do Vídně netřeba přepřahat, do Brna/Bratislavy už to pohodí kamion. Čeští železničáři utřou.

*) Nehledě na to, že nádraží pro přepřahání taky není zadarmo. Co kdybychom postavili za veřejné peníze přepřahací stanici pro kamiony a platili provoz buď z daní nebo v ceně zboží? Blbost jménem kravina jak na státních hranicích, tuplem uprostřed Vysočiny na D1.
Čtvrtek, 25. ledna 2018 - 19:53:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8003
Registrován: 5-2007
Poklop D400: Póčkať, Póčkať. "Prepriahacie stanice" na kamióny sa z verejných peňazí normálne stávajú a po poslednej kalamite sa ďalšie tri majú postaviť priamo na Vysočine.
Sobota, 27. ledna 2018 - 15:50:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 11-2006
PoklopD400: O tom co píšeš nebyla v podstatě řeč. Já jsem mluvil o tom, že ETCS není ve své podstatě potřeba. Je to jen další věc prodražující železniční dopravu, To mě nikdo nevymluví. O tom že se jezdí už hezkou řádku let bez ETCS i přes hranice několika států je realita. A upřímně, kolik vlaků jezdí přes víc jak dva, tři státy? 2 ze 100? Většina přepravy v téměř všech státech EU je pouze vitrostátní, menší procento je pak buď výchozích nebo cílových, případně tranzitních. A i tak dnes a i dříve existovaly lokomotivy schopné jet přes několik států v případě, že to někdo vyžaduje.
Ekonomika dopravy je taková, jakou si ji dopravce udělá. Samozřejmě, že čím menší dopravce, tím horší je možnost tu lokomotivu využít, když nejde protivlak. Ale i tak kupodivu třeba v případě IDS to funguje a není to problém. Není snad jdno jestli lokomotiva najede 1000km za 24h na jenom vlaku, nebo stejný počet km na 2 a více vlacích za stejný čas. Další co se mě zdá trochu mimo, je počítat ekonomiku lokomotiva na 10 let, když její živtnost je 40. Nebo snad už doba konzumu, kdy věci vyhazujem po dvou letech do koše postoupila už i na železnici?
Smithers
Sobota, 27. ledna 2018 - 17:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 560
Registrován: 12-2007
ETCS není ve své podstatě potřeba
Už jsme dlouho neměli pořádnou hromadu, že...
Sobota, 27. ledna 2018 - 18:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 4-2006
Tak tohle bude řešit v podtastě až výhradní provoz. Pravděpodobnost velké nehody na přejezdu je u nás podstatně větší. Možnost nehody v případě nouzového provozu nebo posunu zůstává, i když pravděpodobně s menšími následky.

Zásadní zůstává otázka celkových nákladů, dopadů na kapacitu a vůbec schopnost SŽDC celý tento projekt nějak ukočírovat. Ten teoretický příklad s nepřepřeháním na hranicích je pěkný, ale to již bez problémů zvládají i lokomotivy bez ETCS.
Velkou knihu přírody mohou číst jen ti, kteří rozumějí jazyku, jímž byla napsána. A tímto jazykem je matematika. (Galileo Galilei)
Neděle, 28. ledna 2018 - 18:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5344
Registrován: 9-2011
Já jsem mluvil o tom, že ETCS není ve své podstatě potřeba.
Spousta věcí není v podstatě potřeba.
Ochranný kolík v zásuvkách není v podstatě potřeba.
Bezpečnostní pásy a airbag v autě nejsou v podstatě potřeba.
Hasicí přístoje nejsou v podstatě potřeba.
Vono ani zábradlí na schodišti není v podstatě potřeba.
Přesto to všecko ale musí bejt.
Kde je chyba?
Neděle, 28. ledna 2018 - 18:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12068
Registrován: 8-2004
Aleš Liesk:
Já čtu debatu tak, že ETCS není třeba pro drtivou většinu evropských přeprav pro odstranění přepřahů a zlepšení ekonomiky provozu. To už prostě není pravda.

Co se bezpečnosti týče, tam ETCS přínosem bude. Otázkou je zda je to v celkovém pohledu na bezpečnost veškeré dopravy ten podstatný problém (viz jak správně Žlutý Petr poznamenává nehody na přejezdech). A otázka toho, v jaké míře je další zvyšování bezpečnosti už neufinancovatelné, je zcela legitimní a bagatelizace zábradlím na schodišti není na místě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 28. ledna 2018 - 22:28:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 8-2010
ad Hroch:
Co se bezpečnosti týče, tam ETCS přínosem bude.

No, to sice ano, ale otázka je, jak u koho a hlavně - za jaké peníze (?) - v ČR se stávajícím liniovým vlakovým zabezpečovačem, nebo tam kde není nic, je to celkem bez diskuse, jenže okolní země mají třeba svoje LZB (= Německo) a těm těžko vysvětlíte, že ho mají nahradit ETCS s defacto stejnou úrovní zabezpečení, ale s cenou mobilky nějakých bratru 10-15 % z pořizovací ceny nového vozidla, když jejich mobilka LZB je za nějakých 3-5 %.

Navíc musíte investovat nejenom do mobilek, ale do staničního a traťového ZZ a ještě vybrat jednu úroveň ETCS z minimálně dvou možných, resp. tří (pokud budu uvažovat režim omezeného dohledu u první úrovně).

A problém je, že nějaký evropský mustr pro zpracování seriozní ekonomické analýzy pro každou členskou zemi EU, který by říkal/naznačoval - co, kde, v jaké úrovni a v jakém rozsahu - zpracován není - teda vyjma tohoto - toto je taková ETCS-mantra, že se vyplatí mít ETCS minimálně na 9-ti evropských koridorech, jenže bohužel ne všechny tratě TEN-T - na kterých se na základě mj. tohoto to vybavení ETCS vyžaduje - tu síť těch 9-ti evropských koridorů tvoří..[coze]

Původní myšlenka neřešit financování ETCS z důvodu přirozené postupné náhrady národních systémů VZ v jednotlivých členských zemích se jaksi ukázala jako v praxi ne úplně fungující věc...[smrt]..a dneska asi nikdo moc neví, jak se z toho "vymotat", neboť "celoevropsky" přikázat vyřazení národních systémů vlakového zabezpečovače k nějakému fixnímu datu se ukazuje právně neprůchodné...[sad]

Navíc odhadované náklady na zavedení traťové části na koridorech hlavní sítě/hlavní síť/globální síť se odhadují na 73/96/177 mld. EUR [pozor][pozor][pozor] - viz zde.

Možná by na to každý stát EU mohl uvalit nějakou zvláštní daň...[biggrin][rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pondělí, 29. ledna 2018 - 21:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12073
Registrován: 8-2004
Paul_red_adair:
"No, to sice ano, ale otázka je, jak u koho a hlavně - za jaké peníze (?)"
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Desiro
Středa, 28. února 2018 - 13:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3243
Registrován: 2-2004
PRA, Hroch: [ok]
Úterý, 06. března 2018 - 09:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 2-2013
Neví někdo jak probíhá zapojování ETCS na trati Přerov-Hulín-Břeclav ? Jsou nějaké problémy ? To "zapojování" je v souběhu se stávajícím zab/zař tak, že běží zároveň stará/nová technologie ? Zapojení dělá jedna firma, nebo je to koordinace více ? Neví někdo detaily ? Děkuji
Úterý, 06. března 2018 - 17:10:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3483
Registrován: 5-2004
Napadá mě dotaz k diskusi ve vlákně „Stavby v síti TEN-T a na dalších hlavních tratích“: proč vlastně ETCS zasahuje do provozní brzdy (Service brake intervention - SBI)? Selským rozumem bych čekal, že vlastní zásahy bude dělat jen nouzovou brzdou a SBI křivkama bude jen dávat vědět fírovi/AVV, že si myslí, že by už měli brzdit…
Úterý, 06. března 2018 - 18:36:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8086
Registrován: 5-2002
Třeba proto, aby nebyly poškozovány dvojkolí vozů nouzovým brzděním.
Středa, 07. března 2018 - 10:09:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15937
Registrován: 5-2002
PŠ: Třeba proto, aby nebyly poškozovány dvojkolí vozů nouzovým brzděním.
Smutný je, že si zabezpečováci často a rádi vynucují realizovat funkci Traction cut-off tak "bezpečným" způsobem, že tím u mnoha trakcí vyloučí použití netřecích brzd. Čili nestačí jet pod SBIC, ale je nutné jet ještě pomaleji...
Vechtr
Středa, 07. března 2018 - 16:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2015
pmracek: Stávající technologie se při přestavbě musí vypnout, mění se TPC a kvůli stáří tamní Esy i zadávací počítače a různá bižuterie okolo. Po zapnutí musí být ověřeny vazby na vnější prvky ZZ. Znamená to, že je staniční ZZ po určitou dobu zcela mimo provoz a jezdí se na panely nouzových obsluh a RPN.
Bobo
Čtvrtek, 08. března 2018 - 15:46:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13951
Registrován: 5-2002
jak funguje a-blok v etcs l2? gdyž nechám náš klasickej 3zn, pevný odd, ko. stačí dohodit balízi, natahnout datakabel kterým budu posílat data obsazení ko a nějaká ústředna z toho bude posílat ma?
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Vechtr
Čtvrtek, 08. března 2018 - 21:24:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 12-2015
U elektronického autobloku je logika ve stanicích, tudíž stačí informace o obsazení kolejových úseků posílat do "nějaké ústředny" (RBC) spolu s daty ze stanice. Je samozřejmě možné udělat autoblok i bez proměnných návěstidel, oddíly jsou označeny jen neproměnnými návěstidly ETCS (šipkami).
Pátek, 09. března 2018 - 12:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2541
Registrován: 3-2004
Ani ne tak zelený jako šoto: bude tratě čím jezdit mimo nejvytíženější poté, co dožijou 810 (20 t, 1,43 t/m) a 814? Nové RS1 (bývaly od 40 t, resp. 1,56 t/m) ani Desiro Classic (69 t, 1,65 m) se už koupit nedají a nástupci těžknou v lepším případě k 1,8-1,9 t/m (Lint 41, české RS1 [uhoh], dvoučlánková Pesa), resp. přes 2 t/m (jednočlánková Pesa). To znamená o dost vyšší provozní náklady oproti současnosti a pravděpodobnou [smrt] osobního provozu na tratích, kde se dnes ani ve špičce nejezdí v 814 na stojáka.

Doufám, že v horizontu 15-20 let už žádné takové tratě řešit nebudeme. Železnice není na vožení 4 babiček k doktorovi, při takové frekvenci má objednatel dopravy poslat taxíka nebo minibus... Tm spíš se budeme moci soustředit na kapacitní přepravu osob a zboží.
Pátek, 09. března 2018 - 16:47:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8068
Registrován: 5-2007
Dusanh: Ja sa domnievam, že také prevádzky budú preklasifikované na "vlakotramvaj" a budú na nich jazdiť tomu zodpovedajúce vozidlá.
Úterý, 27. března 2018 - 13:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 12-2007
magazín Zlín 4/2018
Středa, 28. března 2018 - 13:30:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 8-2010
Na stránkách EK byl nedávno zveřejněn finální report shrnující národní implementační plány ETCS jednotlivých členských zemí EU. Report je dostupný zde. Národní implementační plány (NIP) jednotlivých členských zemí EU jsou pak k dispozici v originálním jazyce a angličtině zde.
Smithers
Čtvrtek, 29. března 2018 - 07:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 12-2007
Paul_red_adair:
"Na stránkách EK byl nedávno zveřejněn finální report shrnující národní implementační plány ETCS jednotlivých členských zemí EU. Report je dostupný zde. Národní implementační plány (NIP) jednotlivých členských zemí EU jsou pak k dispozici v originálním jazyce a angličtině zde.
"
Czech Republic is fully compliant to the EDP and in fact its NIP planning is more demanding than the EDP in some sections
Čtvrtek, 29. března 2018 - 10:29:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16152
Registrován: 5-2002
Sm: and in fact its NIP planning is more demanding than the EDP in some sections
Že by eufemisticky řečeno "v tom zákazu rozšiřování kódu jsou papežštější než papež"...? [wink]
Čtvrtek, 29. března 2018 - 10:50:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7582
Registrován: 8-2012
Jenže v ČR implementovat zabezpečovač potřebujeme (pomíjím teď technická specifika), protože zdejší vlakový barvičkovač je prostě dobrý akorát na ukazování barviček (pokud vůbec je přítomen). Prosadit ho ale v Německu, kde mají funkčně vyhovující das Zugbeeinflussung, je o poznání těžší.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Desiro
Čtvrtek, 29. března 2018 - 11:00:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 2-2004
TH: To, že by bylo dobrý mít funkční zabezpečovač ale ještě není důvod k "zákazu kódování".
Čtvrtek, 29. března 2018 - 11:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7584
Registrován: 8-2012
Kde zakazuju kódování?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Desiro
Čtvrtek, 29. března 2018 - 11:19:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3275
Registrován: 2-2004
Ty nikde, ale reaguješ na vlákno k zákazu rozšiřování kódování (a nikde jsi to nezavrhl).

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Čtvrtek, 29. března 2018 - 11:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7585
Registrován: 8-2012
"zákaz rozšiřování kódování" nerovná se přece "zákaz kódování"... ale aby na barvičky reagovala obsluha, když na ně může něco reagovat automaticky, to už je IMHO trochu přežitek. Jenže problém ČR je to ojebávání, že dokud se něco natvrdo nezakáže, tak to pořád bude "ustanovení místního významu", výjimky z "nově se nezřizuje" apod. a pak křik, že jsme do toho už tolik investovali, tak to přece nevyhodíme. Proto je třeba pořád ještě někde ve Frýdlantě ASCOM a Mladá Boleslav hl.n. dostala nové zabzař až poté, co to předchozí Drážní úřad "vypnul" neobnovením způsobilosti...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 29. března 2018 - 11:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16155
Registrován: 5-2002
TH: Jenže v ČR implementovat zabezpečovač potřebujeme
Tvrdí snad někdo opak...?

ale aby na barvičky reagovala obsluha, když na ně může něco reagovat automaticky, to už je IMHO trochu přežitek
Aha, a to nepřežité něco tedy bude na ty "barvičky" (= ještě pořád kód VZ nebo to už dostalo jiný význam?) automaticky reagovat jak, když tam pro jistotu nebudou vůbec...?

Mladá Boleslav hl.n. dostala nové zabzař až poté, co to předchozí Drážní úřad "vypnul" neobnovením způsobilosti
Takovejch stanic bylo. Ale s tématem to souvisí jak? To někdo chtěl někam montovat novou elektrodynamiku...?
Čtvrtek, 29. března 2018 - 12:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7586
Registrován: 8-2012
Tvrdí snad někdo opak...?
Tady se podsouvají různé věci, třeba o požadování "zákazu kódování".
když tam pro jistotu nebudou vůbec...?
Ale budou, akorát ne v podobě nějakého kódu vysílaného do kolejnic, ale přes balízu a RBC.
To někdo chtěl někam montovat novou elektrodynamiku...?
Dtto "to někdo chtěl někam montovat nové kódování"? Já tu vůbec nic neříkám o zákazu kódování, ale o tom, že s rozšiřováním barvičkovače bych byl velmi opatrný, protože to zas vyvolá reakci "přece to nevypneme, když to stálo tolik peněz" (které se mohly využít systémověji).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 29. března 2018 - 15:58:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16157
Registrován: 5-2002
TH: Tady se podsouvají různé věci, třeba o požadování "zákazu kódování".
Tady se nic nepodsouvá, pouze byla vyslovena hypotéza, jestli se to "more demanding" náhodou netýká faktu, že NIP zakazuje nově instalovat traťovou část VZ (neboli vágně řečeno "rozšiřovat kód"), ačkoliv sama EK ve svých požadavcích až zas tak daleko nezašla (to je míněno tím "papežštějí než papež"). Ale třeba zašla a je tím míněno něco jinýho, proto ten otazník.

akorát ne v podobě nějakého kódu vysílaného do kolejnic, ale přes balízu a RBC
Nějak mi uniká, proč by se léty používaný a vcelku jednoznačný pojem "kódování" měl předefinovávat tak, aby nově pokrýval i ETCS. Teda pominu-li snahu za každou cenu dokázat něčí pomýlenost... [crazy]

to někdo chtěl někam montovat nové kódování
Jistěže, na úseky Lysá - Vysočany a Smíchov - Beroun, kde se to seškrtalo.

s rozšiřováním barvičkovače bych byl velmi opatrný, protože to zas vyvolá reakci "přece to nevypneme, když to stálo tolik peněz"
Těch pár stykovejch traf a kodérů jsou vůči celkovejm nákladům na stavby drobný.
A možná drobný i proti času, kterej bude ztracenej tím max kilem na až stočtyřicítkový trati...

které se mohly využít systémověji
Spekulace.
Bobo
Čtvrtek, 29. března 2018 - 16:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13992
Registrován: 5-2002
jj, bez barvičkovače vmax 100. jenže trafa sou vidět!
na krabičkách mi barvičkovač na ab vyloženě chyběl a ve 23:32 sem měl i obavy
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Bobo
Čtvrtek, 29. března 2018 - 17:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13993
Registrován: 5-2002
plánovali soudruzi jednotný osžd vz?
nebo: na čáře se dycky přepřahá+celníkuje a bastardi sou černý vrány?
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Čtvrtek, 29. března 2018 - 17:39:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7589
Registrován: 8-2012
náhodou netýká faktu, že NIP zakazuje nově instalovat traťovou část VZ (neboli vágně řečeno "rozšiřovat kód")
Jestli zakazuje, tak je to z hlediska evropské interoperability (= peněz; "za svý" si asi furt můžeme kupovat zázračný hrnce jaký chceme) přece naprosto v pořádku. (Já vím, na monopolní produkci "špecifik" je větší vejvar.) Nebo jak by to mělo bejt? Pozn. teď opomíjím technickou stránku věci, to je jiná diskuze.
max kilem na až stočtyřicítkový trati
Kterou máš na mysli?
Ostudné u barvičkovače je také to, že už dávno není na všech potenciálně stočtyřicítkových tratích. Kolik máme, třetinu sítě? "Blbej" Němec se kdysi styděl za to, že má "jen" 95%. (Samozřejmě, "blbého" PZB, to je přece lepší nemít nic.)

na krabičkách mi barvičkovač na ab vyloženě chyběl
Jste si měl říct Mamince, ať vám ho koupí. (V tom "blbém" Rajchu by ji vůbec nenapadlo nekoupit.)

Jednotný komunistický VZ: DDR si naštěstí udržela technickou kontinuitu a kooperaci s kapitalistickými hrdlořezy ze Západu, Poláci německý systém nepochopili ale okopírovali, Bulhaři si VZ koupili tušim u Ericssonu... Takže sotva a pokud jo, tak by jím nejspíš byl PZB [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 29. března 2018 - 21:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12184
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Mladá Boleslav hl.n. dostala nové zabzař až poté, co to předchozí Drážní úřad "vypnul" neobnovením způsobilosti
Takovejch stanic bylo."
Především o instalaci nového SZZ do Mladé Boleslavi hl.n. (alias Čejetiček) bylo rozhodnuto cca tři roky předtím než se tak skutečně stalo. Ale to je škoda slov...
Hajnej:
"Jistěže, na úseky Lysá - Vysočany a Smíchov - Beroun, kde se to seškrtalo."
Přičemž u těchto úseků je zrovna ještě jakás takás vize brzkého nasazení spásného ETCS a tedy, že se skutečně třeba té rychlosti >100 km/h (alespoň mladší ročníky) dožijí. Rozšiřování V>100 km/h v ostrůvcích typu Česká Lípa a okolí se stalo opět (po mnoha letech, kdy AH "neumělo" kódovat) nedosažitelné.[sad] Ale zbavili jsme se fujfuj barvičkovače.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 30. března 2018 - 00:06:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16161
Registrován: 5-2002
TH: "za svý" si asi furt můžeme kupovat zázračný hrnce jaký chceme
To asi měla EK na mysli, ale NIP to zazdil - v tom právě cítím tu papežskost větší papeže.

Já vím, na monopolní produkci "špecifik" je větší vejvar.
Diskusní faul vysírkou přes tričko.

Kterou máš na mysli?
Třeba Lysá - Praha v době mezi rekonstrukcí a zapnutím traťoviny ETCS a současně vybavením vozidel. Přičemž ten barvičkovač se dá zapínat postupně po úsecích, kdežto ETCS se asi bude dělat až celý naráz, bo martyrium s přezkušováním.

Ostudné u barvičkovače je také to, že už dávno není na všech potenciálně stočtyřicítkových tratích.
Přiznám se, že netuším, kdo kdysi prakticky natvrdo svázal kód VZ s autoblokem.
Setkal jsem se dokonce s bizarním tvrzením, že na trati Svinov - Opava nebudou fungovat MIBy, protože tam přece není kód...
Pátek, 30. března 2018 - 21:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7615
Registrován: 8-2012
ozšiřování V>100 km/h v ostrůvcích typu Česká Lípa a okolí se stalo opět (po mnoha letech, kdy AH "neumělo" kódovat) nedosažitelné
Vmax>100 km/h bez barvičkovače je jen administrativní opatření dosažitelné novelizací vyhlášky, žádný kosmický výzkum. Ostatně Tábor-Čekanice to šlo, ne? A třeba Slovák jezdí bez zabezpečovače 120 km/h (protože si už "zazdil" koridor předpokladem jen ETCS [happy] ).

netuším, kdo kdysi prakticky natvrdo svázal kód VZ s autoblokem
Tak ono zřízení liniového systému místo bodového (jako je třeba AVV, že? [happy]) asi "stálo za to" jen z autoblokem s ohledem na finance, samostatně by to i na všehoschopného bolševika bylo moc nákladné. A tak měl "dokonalý" systém barvičkování odhalující i lomy kolejnic na třetině sítě, zatímco na zbytku neměl nic a neměl ani na pořádnou defektoskopii těch kolejnic...

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 31. března 2018 - 09:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16164
Registrován: 5-2002
TH: Ostatně Tábor-Čekanice to šlo, ne?
Šlo, stejně jako šlo kódovat kdesi u hradla Dolní Lutyně.

místo bodového (jako je třeba AVV, že?)
To jako že AVV má být nějakým bodovým VZ...? [coze]
Sobota, 31. března 2018 - 10:42:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7621
Registrován: 8-2012
AVV je bodovým systémem (čehokoli - VZ samozřejmě ne, ale to jsi nepochybně pochopil).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 31. března 2018 - 21:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16166
Registrován: 5-2002
AVV je systémem smíšeným, podobně jako třeba ETCS L2 - bodová je pouze lokalizace, ale příjem ostatních informací je spojitý.
Kdyby bylo čistokrevnej boďák, tak nedokáže jakoukoliv infill informaci přijmout vůbec.
Bobo
Neděle, 01. dubna 2018 - 09:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13995
Registrován: 5-2002
barvičkování odhalující i lomy kolejnic - barvičkovač není podmínkou k umění odhalit lom.
k tomu barvičkovači se měl dodělávat bodíkovač, leč po r.90 to šlo do etcs
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Neděle, 01. dubna 2018 - 09:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7632
Registrován: 8-2012
se měl dodělávat bodíkovač, leč po r.90 to šlo do etcs
To je sice oblíbená a univerzální, leč nepravdivá výmluva. V roce 1990 měl ETCS maximálně podobu výzkumného úkolu ERRI a vášnivých debat v "anarchistických kroužcích" (skupina A200).
Vývoj po roce 1990 byla prostě klasická Drážní "socíkovská" setrvačnost (v mnoha ohledech přetrvávající dodnes, proto ještě v roce 2018 okecáváme "nemožnost" rozšiřování barvičkovače nic jiného nemajíce).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 01. dubna 2018 - 13:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 11-2009
Mně hlavně přijde ETCS jako věc příšerně drahá a překombinovaná, proto se do toho nikomu moc nechce. U tratí typu Břeclav - Znojmo rekonstruovaných na 120 km/h nevěřím tomu, že se tam kdy bude jezdit víc jak 100 km/h, protože ETCS tam nikdo nezaplatí. Opravdu velká škoda, že za Hitlera u nás nebylo zavedeno PZB - kolik jen problémů by to ušetřilo.
Neděle, 01. dubna 2018 - 14:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3478
Registrován: 3-2006
k tomu barvičkovači se měl dodělávat bodíkovač, leč po r.90 to šlo do etcs

Zatímco Holanďani si v roce 2008 začali přidávat ke svému barvičkovači svůj bodíkovač nezávisle na ETCS. Asi nevědí, že to nejde.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Neděle, 01. dubna 2018 - 16:01:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7638
Registrován: 8-2012
přijde ETCS jako věc příšerně drahá
Kolik je vlastně z ETCS jeho reálná cena a kolik oligopolní "sádlo" za ta správně kulatá razítka? Tzn. o kolik to časem půjde dolů, až to bude dělat "kdekdo" jako generický zabezpečovač? (Třeba u příspěvku z OPD předpokládalo ministerstvo úplně jinou celkovou hodnotu než byla "tržní"...)
A na druhé straně, kolik tak může investičně a provozně stát barvičkovač? (Nehledě na to, že toho moc nezabezpečuje.)

Asi nevědí, že to nejde
Asi si neumí zdůvodnit, že to nejde [happy].
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 01. dubna 2018 - 21:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16173
Registrován: 5-2002
TH: Vývoj po roce 1990 byla prostě klasická Drážní "socíkovská" setrvačnost
Ono to bylo trochu složitější.
V první půli 90. let byly docela konkrétní nesetrvačné snahy něco udělat - jenže o tom Ty víš kulový, protože jsi u toho nebyl.

V roce 1990 měl ETCS maximálně podobu výzkumného úkolu ERRI a vášnivých debat v "anarchistických kroužcích"
Bohužel i to stačilo, aby se našlo pár lidí, kteří pod touto záminkou to výše uvedené zabili.
Desiro
Neděle, 01. dubna 2018 - 23:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3276
Registrován: 2-2004
Tak abychom to urychlili: Problém našeho kotlinkového Ripetizione Segnali a Quattro codici je nedostatečné bezpečnostní ošetření některých provozních stavů. Problém ETCS je ve vzájemné nekompatibilitě jednotlivých verzí a především vysoké ceně.

Nedostatečná bezpečnost* není důvodem pro zákaz rozšiřování kódování na tratě, kde ještě kódování není, když to přinese vyšší míru bezpečnosti proti dnešku a zvýšení parametrů trati (využitelná rychlost).

Kolik je vlastně z ETCS jeho reálná cena a kolik oligopolní "sádlo" za ta správně kulatá razítka? Tzn. o kolik to časem půjde dolů, až to bude dělat "kdekdo" jako generický zabezpečovač?
Je to počítač, co tam stojí hodně je především přezkušování hw/sw a vývoj. To není jen o kulatých razítkách, za tím je nějaká práce.
Problém ETCS je v tom, že od určité úrovně dolů spravuje na základě posvěcení EP/ERA dokumentaci k němu UNISIG, takže ono to "zgeneričtění" nebude tak jednoduché.

k tomu barvičkovači se měl dodělávat bodíkovač, leč po r.90 to šlo do etcs ... Zatímco Holanďani si v roce 2008 začali přidávat ke svému barvičkovači svůj bodíkovač nezávisle na ETCS
Obdobně Italové vylepšili svůj barvičkovač postupně na systém SCMT, a to taky poměrně nedávno, už za doby existence ETCS, dokonce s využitím jeho balíz. Mrzí mě, že něco podobného nešlo udělat v Kotlince, k určení polohy balízy ETCS, aktuální návěstní znak z LS a celé by to fungovalo jako AVV upgradovaný na zabezpečovač ... Hm, Ivo?

Tady se podsouvají různé věci, třeba o požadování "zákazu kódování".
To sis vykonstruoval ve své hlavě, že "se" tu podsouvá a takybych očekával, že v rámci zachování úrovně diskuse nebude nikdo nikoho tahat za slovíčka (tím bychom vyřešili tu *hvězdičku). Mimochodem, toho pana Se bych rád potkal (zřejmě nějaký bezpohlavní Japonec).
djst
Neděle, 01. dubna 2018 - 23:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 742
Registrován: 8-2014
Nedostatečná bezpečnost je přece lepší než žádná bezpečnost. Lepší barvičkovač, který ukazuje alespoň zhruba to, co svítí na následujícím návěstidle a který, nemusí-li strojvedoucí reagovat na návěst, vypne to otravné ječící tlačítko z činnosti.

Nemůžeme už ovšem argumentovat tím, že výstavba traťové části LVZ téměř nic nestojí. To je pravda tam, kde jsou instalovány kolejové obvody. Výměna jeho výstroje opravdu není nic drahého. Ovšem uvědomme si, že ony "lepší lokálky", kam bychom chtěli LS dát, se v dnešní době modernizují téměř výhradně za pomoci počítačů náprav. A dávat tam místo nich KO nic levného opravdu není.

Tahle animace mluví za vše. [lol]
https://youtu.be/O1Cwq15za4Q?t=71

(Příspěvek byl editován uživatelem djst.)
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Neděle, 01. dubna 2018 - 23:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8088
Registrován: 5-2007
Paul2no: ETCS nie je prekombinované. Ak vyvíjate VZ, ktorý má slúžiť na 28 rôznych infraštruktúrach, tak to inak ani nejde. A zjednotenie tej infraštruktúry by bolo behom na ešte dlhšiu trať, než to ETCS, pretože ETCS je viacmenej "len" technický a ekonomický (kto to zaplatí) problém. Zjednotenie infra by naopak bolo problémom ešte filozofickým a možno aj ideologickým, a to nepôjde ani za 100 rokov.

Mikulda: Asi nevědí, že to nejde.
Daný stav sa tu neobhajuje, ale kritizuje.

Desiro:
k určení polohy balízy ETCS, aktuální návěstní znak z LS a celé by to fungovalo jako AVV upgradovaný na zabezpečovač
To by samo o sebe nestačilo, buď by tie balízy museli byť prepínateľné (ako u ETCS L1), alebo by k tomu musel byť ešte nejaký rádiový prenos. Robiť nejakú SIL4 offline mapu trate mi totiž príde aj na dočasné použitie ako strašlivá prekérka. A balíza (neprepínateľná) sama o sebe nejaké pozicovanie typu "tu za kilometer bude návestidlo", aspoň čo viem, neumí a protokoly ETCS až donedávna s nejakými národnými dátami vôbec nepočítali (kým si to nevymohli Švajci - viď ETCS LS).
Pondělí, 02. dubna 2018 - 00:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16174
Registrován: 5-2002
Desiro: Mrzí mě, že něco podobného nešlo udělat v Kotlince, k určení polohy balízy ETCS, aktuální návěstní znak z LS a celé by to fungovalo jako AVV upgradovaný na zabezpečovač ... Hm, Ivo?
V 90. letech byly balízy ETCS hudbou budoucnosti, a tak se vymyslely alespoň MIB-6 - a potom už platila doktrína "s ETCS na věčné časy a nikdy jinak"... [ko]

Nicméně ani s tím znakem z LS by to nebyla až zas taková výhra, přemejšleli jsme o tom už mockrát - sranda končí v okamžiku, kdy přijedeš někam, kde jsou nedostatečný zábrzdný. V tu chvíli musíš mít možnost dát volnoznak i proti červenýmu kódu.
No a pokud by zůstalo vypínání kódu, tak by to dřív nebo později dopadlo stejně jak onehdá v Poříčanech - mimochodem onehdá se mi zdálo, že už tam funguje (znovu)rozsvícení červenýho kódu, pokud je postavená cesta od sousedního návěstidla.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 00:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3534
Registrován: 5-2004
Paul2no:
"Opravdu velká škoda, že za Hitlera u nás nebylo zavedeno PZB - kolik jen problémů by to ušetřilo."
Neznáte někdo historii téhle věci? Indusi se v Německu zavádělo na tratích s V > 100 km/h, což snad bylo jak na BMB, tak hlavně na úsecích převzatých DR (Aussig-Eger [happy], Hranice-Ostrava), kde by jeden čekal převzetí německých regulí i včetně tohohle. Nebo to snad zavedeno bylo, ale po roce 45 odvezeno do černé díry, kde zmizela i východoněmecká 15kV elektrizace?

Desiro:
"Obdobně Italové vylepšili svůj barvičkovač postupně na systém SCMT, a to taky poměrně nedávno, už za doby existence ETCS, dokonce s využitím jeho balíz. Mrzí mě, že něco podobného nešlo udělat v Kotlince, k určení polohy balízy ETCS, aktuální návěstní znak z LS a celé by to fungovalo jako AVV upgradovaný na zabezpečovač ... Hm, Ivo? "
Mě zarazil popis SCMT někdy poté, co tu Hajnej psal o neexistenci prosté čtečky eurobalíz beze zbytku vozidlové části ETCS (jestli si dobře pamatuju). Kdyby tomu tak bylo, SCMT by nikdy vzniknout nemohlo.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 00:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3535
Registrován: 5-2004
Hajnej:
"Nicméně ani s tím znakem z LS by to nebyla až zas taková výhra, přemejšleli jsme o tom už mockrát - sranda končí v okamžiku, kdy přijedeš někam, kde jsou nedostatečný zábrzdný. V tu chvíli musíš mít možnost dát volnoznak i proti červenýmu kódu.
No a pokud by zůstalo vypínání kódu, tak by to dřív nebo později dopadlo stejně jak onehdá v Poříčanech - mimochodem onehdá se mi zdálo, že už tam funguje (znovu)rozsvícení červenýho kódu, pokud je postavená cesta od sousedního návěstidla."
Neřeší obdobné situace v Itálii znaky přenášené druhou nosnou frekvencí?
Pondělí, 02. dubna 2018 - 00:31:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16175
Registrován: 5-2002
Asdf: Robiť nejakú SIL4 offline mapu trate mi totiž príde aj na dočasné použitie ako strašlivá prekérka.
Tenhle přístup je věc, kterou se asi nikdy nenaučím zabezpečovákům odpouštět - neznají jiný SIL, než 4 (a to jenom proto, že vyšší ani není).
Přitom zařízení (typu mobilní část VZ, nemluvím teď o nějaké ano/ne logice typu SZZ či TZZ) se SIL=4 může být víceméně jen dvojího druhu - buď neuvěřitelně drahé, nebo neuvěřitelně hloupé. Ve výsledku pak pořádného nemáme nic...
Pondělí, 02. dubna 2018 - 00:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16176
Registrován: 5-2002
DJ: co tu Hajnej psal o neexistenci prosté čtečky eurobalíz
Nedostupnosti, nikoliv neexistenci, to je rozdíl.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 09:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7642
Registrován: 8-2012
V první půli 90. let byly docela konkrétní nesetrvačné snahy něco udělat
Ono vždycky se najdou nějací vizionáři... ale že by Dráha, mnohde pietně opečovávající ještě zařízení z dob c.k. monarchie, najednou přestala být setrvačná ausgrechnecht v případě jednoho výzkumného úkolu v hromadě jiných, to je spíš hezká pohádka.
Daleko větší problém rozhodně byl, že byla natolik socialisticky setrvačná, že vyhnala spoustu zákazníků, kteří konečně měli alternativu, a prostě na to další vybavování neměla prachy bez ohledu na "snahy". Ty příběhy nákladních přepravců z devadesátek známe všichni.

co tam stojí hodně je především přezkušování hw/sw a vývoj
Čili věc, která se u elektroniky dokáže dělat "věčně", ale ceny přitom stejně jsou výrazně nižší v okamžiku, kdy se toho vyrábí "hodně" a hlavní vývoj je zaplacený.
spravuje na základě posvěcení EP/ERA dokumentaci k němu UNISIG
No a to je právě ten problém "kulatých razítek", kdy si nějaké zmrdisdružení udělá "monopol" na posuzování správnosti a kapři si rybník samozřejmě nevypustí, takže to bude hlavní generátor sádla. Ostatně podobně to je v případě Common Interface vynucovaného TAF-TSI, kde teprve po obrovském řevu dopravců (kteří to většinově k ničemu nepotřebují, protože dávno mají informační systémy svoje, a z prezentovaných cen padali ze židlí) došla EUAR k mentální proměně, že to může mít otevřený formát...
To sis vykonstruoval ve své hlavě
No tak zcela konkrétně jsi mi "zákaz kódování" nakonstruoval do příspěvku ty.

Lepší barvičkovač, který ukazuje alespoň zhruba to
Jenže problémem barvičkovače je přesně to, co píšete - on u nás je jenom zhruba na třetině sítě nikoli náhodou, přičemž jeho rozšiřování naráží na drahotu, kterou tu bůhvíproč kritizujeme jen u ETCS, zatímco barvičkovač "prostě je". A znovu připomínám, že "zákaz rozšiřování" nerovná se "zákaz", kdyby to zas někoho nutilo ke kreativním výkladům.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Desiro
Pondělí, 02. dubna 2018 - 10:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3277
Registrován: 2-2004
Hajnej: S tou "nedostupnou" čtečkou balíz to považuji za výmluvu, nezlob se na mě, jaký problém je to vyvinout a vyrobit? Mluvíme o situaci před pár lety, kdy se na koridory instalovaly MIB-6, ne o devadesátkách.

ani s tím znakem z LS by to nebyla až zas taková výhra, přemejšleli jsme o tom už mockrát - sranda končí v okamžiku, kdy přijedeš někam, kde jsou nedostatečný zábrzdný. V tu chvíli musíš mít možnost dát volnoznak i proti červenýmu kódu.
Nepochybuju o tom, že jste o tom hodně přemýšleli. Toto by ošetřila mapa tratě, volnoznak by se dal natvrdo zadat jen v určených místech a po náležitém upozornění fíry. Jasně, nějaké zbytkové riziko tam zůstane.

Přemýšlím o tom, že by se[proud] něco takového mohlo zavést i dnes. Když šel zavést radioblok ...

TH: Snažím se ti naznačit, že nevíš, kam až lze tu cenu sešroubovat, když vidíš obtížnost vývoje (a nnutných neustálých změn) toho zařízení. Tím neříkám ne generiku - ať ten oligopol padne.
u nás je jenom zhruba na třetině sítě nikoli náhodou, přičemž jeho rozšiřování naráží na drahotu, kterou tu bůhvíproč kritizujeme jen u ETCS
A kolik ten LS teda stojí? Uveď konkrétní čísla, ze kterých vychází tvoje tvrzení. A porovnáme to s ETCS.

zcela konkrétně jsi mi "zákaz kódování" nakonstruoval do příspěvku ty
A takybych očekával, že v rámci zachování úrovně diskuse nebude nikdo nikoho tahat za slovíčka. Zatím to tu děláš jen ty.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 11:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7644
Registrován: 8-2012
Snažím se ti naznačit, že nevíš, kam až lze tu cenu sešroubovat
No a proto se ptám, kolik dělá to sádlo (a ptám se, kolik to bude stát v případě barvičkovače). (To jsou takové ty znaky ? na konci vět v tomto příspěvku, víš?) Místo toho se ale dozvídám akorát žvejky o mé pomýlenosti a předložení "konkrétních čísel"...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Desiro
Pondělí, 02. dubna 2018 - 11:50:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3278
Registrován: 2-2004
TH No a proto se ptám, kolik dělá to sádlo (a ptám se, kolik to bude stát v případě barvičkovače)
Ty ses na tu cenu v příspěvku 7638 zeptal, ale pak už v 7642 suverénně tvrdíš, že u nás je jenom zhruba na třetině sítě nikoli náhodou, přičemž jeho rozšiřování naráží na drahotu, kterou tu bůhvíproč kritizujeme jen u ETCS. Z toho vyplývá, že už to víš, jak je to drahý, hm?

Obecně ke všem: Tyhle debaty o Quattro Codici vs. ETCS tu běží minimálně co jsem na k-r registrovaný. Nerad bych opakoval, co tu už bylo x-krát napsáno, spíš jde o to najít, co s tím dál. Jako schůdné vidím "Český SCMT" na výše popsaném principu, to by mohlo mít i politickou podporu. Kde jsou technické zádrhele?
Pondělí, 02. dubna 2018 - 11:59:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7645
Registrován: 8-2012
Z toho vyplývá, že už to víš, jak je to drahý
Z toho vyplývá, že vím, že je to drahý, nikoli jak je to drahý. Normální výroková logika.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.