Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 31. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 31. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 29. října 2018 - 21:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 10-2018
Brr: Vykládat o vzdělání absolventovi školy pro hospodyně (rodinné školy) je jako nošení dříví do lesa...
Pondělí, 29. října 2018 - 22:05:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14261
Registrován: 12-2007
K těm tunelům - asi nezbyde, než je postavit.
I když případně budou postaveny, tak je to horizont nějakých (když dobře) 20 let dopředu. Nikoliv řešení pro nejbližší roky.

Ono nakonec se možná ukáže, že bude levnější mít dobře vybudovaný Sbahn u velkých měst a ze zbytku drah cyklostezky než mít železniční skanzen s celorepublikovou rozlohou.
Falešné dilema, kdy druhá popisovaná varianta předpokládá prakticky nulové investice.
Mimochodem, pro S-Bahnové účely (právě pro ně, tzn. ne pro dálkovou či nákladní dopravu) slouží většina dvoukolejek okolo Prahy poměrně dobře.

Nějaké zhoršení veřejné dopravy bude mít jen jeden následek - lidi budou jezdit autem
Otázkou je, co brát jako zhoršení (případně nezlepšení) veřejné dopravy.
Např. 15min. interval příměstských vlaků se na dvoukolejné tratě okolo Prahy vejde ještě relativně dobře.
Požadovaný např. 10min. interval do Dobřichovic i jinam už nikoliv.

Z Prahy ze studií domů na venkov se vrátili dva - oba učitelé. Což je spolu s lékaři asi jedno z mála povolání, kde jsou i na venkově potřeba vysokoškoláci.
Je rozdíl "venkov" coby vesnice (obecně správný pojem) a "venkov" coby "cokoliv kromě Prahy a blízkého okolí" (nesprávně užívaný výraz, občas zaznívající právě "z Prahy").

V okresních městech (byť vzdálenějších od Prahy) existuje uplatnění i pro řadu jiných VŠ-absolventů než jen učitelů či lékařů.

Mmch. připomínám, že aktuálně odhadovaný rozpočet na tunel Praha - Beroun (coby jen jeden z "tunelových výjezdů", které by eventuálně oddělily S-Bahn od dálkovky) činí 50 mld. Kč.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 29. října 2018 - 22:13:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8593
Registrován: 4-2003
přes tzv. dělání kariéry ve velkoměstě

To není žádný dělání kariéry, ale jen obyčejná potřeba seberealizace. Kterou má každý nastavenou jinak.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 29. října 2018 - 22:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8594
Registrován: 4-2003
Tohle tzv. "mamataxi" vůbec apriorně nesouvisí s Prahou

Samozřejmě, naopak v těch maloměstech je to obvyklejší, protože tam třeba není MHD a daleko větší % lidí jezdí beztak do práce autem.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 30. října 2018 - 06:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2275
Registrován: 6-2016
"Např. 15min. interval příměstských vlaků se na dvoukolejné tratě okolo Prahy vejde ještě relativně dobře. "

Opravdu? Co to tak sleduju ve špičce (při výkonu funkce rostlináře[biggrin]), tak se jakeštakeš vejdou ti osobáci, proložené R/Ex. S tím, že jakékoliv drobné zpoždění je znát na zastavování u oddílového návěstidla našeho světově proslulého bábobloku... A hlavně - nákladní doprava zcela chybí, ta si "škrtne" až tak v 9:45.

Ohledně tunelu musím opět vzpomenout alpská městečka/vesničky, kolem kterých je tunelový obchvat pro automobilovou dopravu. Je to taky drahé, ale má to smysl jak pro obyvatele, tak pro projíždějící řidiče. Stejně jako tunel kolem Berounky. Za sebe bych hlasoval pro variantu Radotín - Beroun. Kolem vody NELZE zvednout kapacitu ani za všechny ojrodotace!
Úterý, 30. října 2018 - 09:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14262
Registrován: 12-2007
Co to tak sleduju ve špičce (při výkonu funkce rostlináře[biggrin]), tak se jakeštakeš vejdou ti osobáci, proložené R/Ex. S tím, že jakékoliv drobné zpoždění je znát na zastavování u oddílového návěstidla našeho světově proslulého bábobloku...
- V předchozím příspěvku jsem neměl na mysli t-171 (na které ostatně není 15min. interval, ale něco jako "10min. interval do Radotína; 10 - 20 - 10 - 20 interval za Radotínem).

- Tak jako tak, PRIMÁRNÍM (tzn. mj. prvotním) řešením na t-171 je mj. odstranění toho bábobloku (který dříve či později stejně bude muset být nahrazen; jeho životnost není nekonečná).
Na (z hlediska zab. zař. v původním stavu podobné; z hlediska (ne)peronizace v původním stavu dokonce mnohem horší) t-221 se to zvládlo. Jestli to "nejde" na t-171, je zjevně chyba někde jinde.

Za sebe bych hlasoval pro variantu Radotín - Beroun.
Proč ne - ale jak jsem již uvedl - nebude to "zítra" (ba ani "pozítří") + bude to stát desítky miliard Kč (+ jde o "cestu do neznámého", tzn. tím více hroží prodražení oproti původnímu rozpočtu).

Ad "mamataxi" - zmíněný systém "okolo školy jezdí dost aut, tak raději dítě dovezeme ke škole autem = o to víc aut jezdí okolo školy = další rodiče z bezpečnostních důvodů dovezou dítě ke škole autem" (atd. "pes jitrničku sežral") může připomínat stav "v Praze je moc aut/příliš rušno = odstěhujeme se za Prahu a budeme do ní autem dojíždět = v Praze je ještě o to víc aut/příliš rušno = o to více dalších lidí se rozhodně odstěhovat se za Prahu a do ní autem dojíždět" atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 30. října 2018 - 09:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17796
Registrován: 5-2002
David: zmíněný systém ... může připomínat stav
No prostě klasický scénář, kdy téměř každý problém má nějaké jednoduché, snadno dostupné a srozumitelné, leč v konečném důsledku nejhloupější řešení.
Úterý, 30. října 2018 - 09:56:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8596
Registrován: 4-2003
může připomínat stav "v Praze je moc aut/příliš rušno = odstěhujeme se za Prahu a budeme do ní autem dojíždět

Opakuju znova:

- V Praze se zhruba lineárním trendem zvyšuje počet obyvatel.
- V okolí Prahy se zhruba linerárním trendem zvyšuje počet obyvatel.

= To jesli se někdo přesunul z Prahy mimo Prahu nehraje v konečném důsledku žádnou roli.

Ti lidi se kromě cizinců berou z celýho zbytku státu, počet obyvatel ČR se mírně zvyšuje. Ten proces se jmenuje URBANIZACE.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 30. října 2018 - 10:06:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 5-2002
Mně osobně se moc u Nymburka nelíbí, protože mi tam chybí zvlněná krajina (kopce). No, to mně chyběj taky, zlatý Podkrkonoší. Ale to koupání v Labi to docela hezky vyvažuje, to mi chybělo zase tam...
No jestli má někdo pocit, že na nymbursku je nějak moc plochá krajina, tak to v opravdu ploché krajině v životě nebyl![biggrin]
Úterý, 30. října 2018 - 10:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8597
Registrován: 4-2003
"další rodiče z bezpečnostních důvodů dovezou dítě ke škole autem"

Hele, máte nějaký děti a nebo jste o tom "jenom četl"?

Vono to je totiž tak, že většinou rodič při cestě do práce (nebo někam jinam) autem vezme dítě ke škole. Protože to je běžně třeba kilometr a půl (což malý dítě bude ťapat třeba 30 minut, zatímco autem je tam za dvě minuty, tím pádem můe vstávat o půlhodinu později, atd...) a žádná MHD tam nejede.

Btw? Já jsme kdysi dceru učil jezdit autobusem do školy, byla to zajímavá sociální sonda - v busu samý děcka, asi pět ženskejch, z toho dvě totální Diliny a potom já - v koženejch polobotkách a solidním oblečení si řidič o mě myslel, že jsem ředitel firmy na kontrole, protože chlapi s mým xichtem do takovýho autobusu běžně nelezou.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 30. října 2018 - 10:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 8-2010
ad David:
Např. 15min. interval příměstských vlaků se na dvoukolejné tratě okolo Prahy vejde ještě relativně dobře. Požadovaný např. 10min. interval do Dobřichovic i jinam už nikoliv.
S takovým tvrzením bych zacházel nanejvýš opatrně...[wink] - na každé trati je to totiž dneska "kus od kusu" a těch proměnných, co to ovlivňují, je tam celkem dost (namátkou traťová rychlost, počet vlaků zakreslených v GVD, typ SSZ/TZZ a z toho vyplývající technologické intervaly, zřízení plné peronizace ve stanici...)
Úterý, 30. října 2018 - 10:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12282
Registrován: 5-2004
Tak u nás vodíme ten půlkilák (do školky to byl kilák) pěšky, auto zcela výjimečně "když je to po cestě". Občas pak je vezen dolů na kole na nosiči, ráno šlape a tašku s věcma na zádech nese. Přičemž nedávno jsem u výdeje povídal s družinářkou co učí i tělocvik a ta je docela z toho vožení autem zoufalá neb děcka jsou mrtvý když maj ujít 5 kiláků natož třeba běžet nebo předvést jinej tělocvičnej úkon (klik udělám ještě i já, většina dětí prý ani omylem). Přičemž "dovoz" je prováděn i z půlkiláku a míň.

Ona ta chůze má něco do sebe. I pro budoucno.
Úterý, 30. října 2018 - 10:39:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 8-2017
Ona ta chůze má něco do sebe. I pro budoucno.

Ovšem ve smyslu chození na vlak někam na konec obce nebo ní za každého počasí (ideálně po hlavní silnici nebo lesem) Vám prostě nikdo chodit nebude. př. Mochov, Mníšek p.Brdy nebo Kropáčova Vrutice...
Úterý, 30. října 2018 - 10:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14264
Registrován: 12-2007
těch proměnných, co to ovlivňují, je tam celkem dost (namátkou traťová rychlost, počet vlaků zakreslených v GVD, typ SSZ/TZZ a z toho vyplývající technologické intervaly, zřízení plné peronizace ve stanici...
Samozřejmě (mj. s ohledem, že t-011 a 221 plně peronizovány jsou).

Ale hlavně (ať neslovíčkaříme pro každý případ zvlášť) - i kdyby některá z podmínek nebyla splněna, tak zřízení té (tak jako tak vhodné pro příměstskou trať) plné peronizace či (dříve či později tak jako tak potřebná) výměna zab. zař. je ŘÁDOVĚ LEVNĚJŠÍ než novostavba (tím více pokud převážně tunelová, což jak na potvoru v případě snad nejzatíženějšího příměstského "přípražského" smru platí).

P. S. Je příznačné, že tunel Praha - Beroun byl odmítnut k eurofinancování už před cca 10 - 11 (?) lety (a to s tehdejším rozpočtem 30 mld. Kč). Mezitím se na staré t-171 nezměnilo (z hlediska zab. zař. či změny peronizace z polo- na plno-) nic.
Teď se jde "hlavou proti zdi" podruhé, s rozpočtem 50 mld. Kč.

A někteří ještě negativně pohlíží na skutečnost, že peníze (které eventuálně mohly být spotřebovány na ten tunel, kdyby tomuto ovšem vyšlo ekononomické hodnocení) mezitím byly využity mj. na přiměřené zlepšení parametrů železnic v jiných krajích (sice krajích vzdálených od Prahy, ale vždy šlo o tratě, kde se obecně předpokládá zachování osobní dopravy)...
Úterý, 30. října 2018 - 10:45:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8598
Registrován: 4-2003
Ona ta chůze má něco do sebe.

Zvláště když vyleze z vrátek ve Wolfsburgu am Beraun a ocitne se na rušný silnici, kde neni ani chodník a ráno tam jezdí jedno auto za druhým a je to tam jedna serpentýna za druhou.[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Úterý, 30. října 2018 - 10:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3000
Registrován: 4-2015
o není žádný dělání kariéry, ale jen obyčejná potřeba seberealizace. Kterou má každý nastavenou jinak.
Jo a nebo taky nutnost, protože zavřeli mu okresní fabriku ... Potřeba seberealizace fakt nevede lidi k dennímu dojíždění KV - Plzeň nebo dokonce na směny KV - PRG, což je celkem běžná věc.
West code was broken.

Úterý, 30. října 2018 - 11:15:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8599
Registrován: 4-2003
Potřeba seberealizace fakt nevede lidi k dennímu dojíždění KV - Plzeň


Hele, já mám, kolegy, co do Prahy krom nějakých Roudnic, Kolínů dojíždí taky třeba z Hradce či Plzně. Ne nutně denně, protože home office.

A důvody jou v zásadně dva:

- Zajímavá práce, která se tam prostě dělat nedá. Byť by tam "nějakou" práci samozřejmě našli.
- Násobný peníze.

Viz ten mytfyzák, co může přeci učit v Lomnici nad Popelkou dětičky velkou násobilku za třicet, místo a toho aby měl s nějakou praxí a se zkušenostma v centrále pojišťovny či v technologický fy v Praze třeba osmdesát (s velký rozptylem na obě strany pochopitelně, nebavíme se o manažerských pozicích).

----------------
Pro to ti lidi dělají - no proč se Katka Neumannová tak honila - mohla holka jentak prolézt školu, děkat třeba prodavačku a mít klidnej a spokojenej život a ona se tak honí ... chudinka!!
To je právě o tom, že lidi jsou různý a mají různý potřeby a jdou si za nima.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 30. října 2018 - 11:57:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 8-2017
to není žádný dělání kariéry, ale jen obyčejná potřeba seberealizace. Kterou má každý nastavenou jinak.

Přesně tak, ono mít práci, která by mě bavila v příjemném prostředí a mít za to v rámci možností i dobře zaplaceno podle není snad zase tolik aby se to muselo hned nazývat kariérou, spíš taková přirozená potřeba a žel takových firem je v okresních a menších městech minimum a ještě často v dost mizerné kondici, platy podprůměrné, firemní kultura zaspala 20 let, ad., lidi se tam často necítí dobře, ale nemají na vybranou...(vlastní zkušenost) Dále pak třeba potřeba dojíždět na vysoké školy, které jinde než v krajských městech prostě nejsou ať už jsou to studenti nebo pedagogové.
Úterý, 30. října 2018 - 12:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12285
Registrován: 5-2004
Inu mně už to zajímat nebude, já to nějak doklepu. Já byl zvyklej chodit odjakživa. Přesto by mně zajímalo co budou některý dnešní děti dělat za 40 let. No nejspíš kšeft pro farmaceutiku...

Nicméně tu panuje shoda i s mladejma že se má umět pohybovat i vlastní silou bez auta. A to i na silnici na který se stejně dřív nebo pozdějc jako pěšák ocitne. Stejně jako se naučí číst v mapě aby z něj nebyl GPS debil co nemá tušení co dělat když dojde baterka.

Jo a škola fakt není za vsí kam se jde lesem po frekventovaný silnici...
Úterý, 30. října 2018 - 13:26:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17800
Registrován: 5-2002
Sants: No jestli má někdo pocit, že na nymbursku je nějak moc plochá krajina, tak to v opravdu ploché krajině v životě nebyl!
To mi připomíná, že jsme si zrovna nedávno s drahou polovičkou říkali, že jsme ještě nikdy nepodnikli výstup na Přerovskou Hůru... [wink]

Vlčoun: Přesto by mně zajímalo co budou některý dnešní děti dělat za 40 let
To samý, co v dnešní době dělají někteří Vlčounovi vrstevníci.
Pružinskij
Úterý, 30. října 2018 - 13:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3002
Registrován: 4-2015
Násobný peníze.
1,0012 je taky násobek...[happy] Manipulujete slušně.

Hele vy se divíte, proč vám říkají Marťan, tak si zkuste někdy ráno zeptat ve vlaku lidí co vstávají ve 4 ráno a dojíždějí přes dva okresy, jestli to dělají kvůli seberealizaci. Reakcím se budete asi hodně divit. [crazy][crazy][crazy]
West code was broken.

Úterý, 30. října 2018 - 14:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8601
Registrován: 4-2003
Pružinskij: Násobek jsem jasně popsal konkrétním příkladem v korunách, že kterýho to trkne i toho největšího ...promiňte vola. To je totiž to co není pod těma průměrama/mediánama vidět.

A za druhý jsem popisoval lidi, který v tom dojíždění/přestěhování do Prahy (Brna,...) vidí seberealizaci, nikoliv existenční nutnost a samozřejmě to nijak nevylučuje i existenci těch, co jim prostě nic jinýho nezbyde. Stačí pozorně číst a nepodsouvat.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Úterý, 30. října 2018 - 14:16:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3004
Registrován: 4-2015
že kterýho to trkne i toho největšího ...promiňte vola
Jenže zapomínáte dodat, že drtivá většina populace prostě ve svém oboru nedostane těch vámi uváděných 80 000 Kč ani po řadě let v metropoli. Čili takový příklad je silně zavádějící.

A za druhý jsem popisoval lidi, který v tom dojíždění/přestěhování do Prahy (Brna,...) vidí seberealizaci, nikoliv existenční nutnost a samozřejmě to nijak nevylučuje i existenci těch, co jim prostě nic jinýho nezbyde. Stačí pozorně číst a nepodsouvat.
Ale nepsal, vy jste to zevšeobecnil na celek, což je nesmysl.
West code was broken.

Úterý, 30. října 2018 - 14:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 6-2016
" Reakcím se budete asi hodně divit. [crazy][crazy][crazy]"

No já si myslím, že na to divení bude mít jen krátkou chvilku[biggrin] Dojížděl jsem 35 let...
Úterý, 30. října 2018 - 15:24:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8603
Registrován: 4-2003
drtivá většina populace prostě ve svém oboru nedostane těch vámi uváděných

Jo, tuhle mimózní reakci jsem čekal... ale tedy se přeci bavíme o jednom konkrétním příkladu lidí kterých chtí a dělají a né té většině, co sedí doma na zadku a je tanknějak spokojená/nespokojená se svým osudem a průměrnou prací za průměrné peníze a maximálně bude někde pyčovat či naopak vehemntně přesvědčovat, že je vrtulník a ostatní jsou letadlo.

vy jste to zevšeobecnil na celek,

Proboha kde?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Úterý, 30. října 2018 - 16:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3006
Registrován: 4-2015
Jo, tak to mi tedy uniklo (přiznávám, že příspěvky některých čtu jen letmo), myslím, že řeč byla v obecné rovině.
West code was broken.

Úterý, 30. října 2018 - 16:26:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12290
Registrován: 5-2004
Ten jeden konkrétní příklad nezahltí ani silnice ani železnice. To je tak na jeden dvoješus za celou Prahu. Zbytek jsou ti co jdou za výběrem (když to bude na hovno zkusím něco jinýho protože jinýho na rozdíl od doma seženu), za představou "v Praze je blaze" a samosebou je to dáno tím že většina firem má v tý Prase centrálu a v regionech v lepším případě zastoupení v horším montovny.

Ovšem i tam převládaj "střední kvádry" který 80 papírů fakt nemaj. No a ty posléze zjistěj že než řešit předražený bydlení v Praze je lepší dojíždět. Pokud dojížděj někam na kraj a není to na metru tak je pak jedno jestli někam na Vidouli pojedou ze Strašnic nebo Berouna. Od Berouna to bude možná i lepší protože autem to bude rychlejší. Pokud to teda nebude vypadat v Berouně jako dnes... Ony už přestávaj bejt průjezdný i města okresní - po druhý hodině v takovým Trutnově stojí kolona z Poříčí od elektrárny až do centra.
Úterý, 30. října 2018 - 17:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8604
Registrován: 4-2003
představou "v Praze je blaze"

Hele, já byl za poslední rok mnohokrát u výběru začínajících lidí s čerstvým diplomem - prakticky všichni už dávno bydlí v nějakým nájmu a o nástupní mzdě mají realistickou představu, což jim koneckonců potvrdíme. Stejně tak i částky v horizontu 2-3 let mají hlavu a patu. Nějak nepozoruji že by pro ty lidi byl problém po nějaký době překlopit nájemný do hypotéky.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 30. října 2018 - 20:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 4-2010
Jaký má smysl řešit proč lidé dojíždějí do Prahy? Proč se rozhodli se do Prahy a jejího okolí přistěhovat a pracovat? Nebo zda to má nějaké klady nebo zápory? Dejě se tak. Ostatně podobný vývoj lze vysledovat jinde ve světě.

Podstatné je jak se s tím železniční a silniční infrastruktůra vyrovná. Včetně dopravců. Protože tu máme reálné přepravní potřeby.

Když zde čtu některé příspěvky. Tak to vypadá, že dopravní problémy by se daly vyřešit nějakou informační kampani. Ve které by se lidem vysvětlitlo, že práce a bydlení v Praze nemá tak velké přínosy aby to stálo za nějaké úsilí.
Úterý, 30. října 2018 - 21:23:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2903
Registrován: 12-2007
Myslím, že je nutné předpokládat, že čím dál více lidí bude bydlet v bezprostředním okolí Prahy (zhruba do 30 km od hranic Prahy) a to zejména v blízkosti dálnic anebo kapacitních železničních tratí (011, 091, 171, 221 a 231). Samozřejmě pokud se některá další železniční trať směřující z Prahy stane kapacitní (zejména úsek trati 120 a popř. úsek trati 070) tak to přiláká další cestující. Řada Středočechů prostě bude chtít bydlet ve Středočeském kraji a dojíždět do Prahy a to jak z ekonomických důvodů (vysoké ceny bytu nebo nájmů), tak i hlediska určité kvality bydlení (ve Středočeském kraji si pro určitou vrstvu populace lze pořídit i rodinný domek se zahradou). Jistě část Středočechů by se přestěhovala do Prahy, pokud by mohla najít cenově přijatelné kvalitní bydlení (už proto je třeba uvolnit pražské brownfieldy k bytové výstavbě), nicméně se domnívám, že cestování mezi Středočeským krajem a Prahou ještě přibude, ať již IAD (včetně sdílené dopravy), tak železniční nebo autobusovou dopravou
Úterý, 30. října 2018 - 22:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 599
Registrován: 12-2007
Wagon:
"nicméně se domnívám, že cestování mezi Středočeským krajem a Prahou ještě přibude, ať již IAD (včetně sdílené dopravy), tak železniční nebo autobusovou dopravou"
To z vlastních poznatků dojíždění mohu potvrdit, že jen za poslední 4 roky jsem počet dojíždějících zaznamenal, ovšem železnice i dálnice začínají být na hraně svých možností, vozy souprav nejde už přidávat kvůli peronům, takt už se nedá zahušťovat, autobusy narvané i po 10 minutách, dálnice přeplněné auty a při zúžení automaticky zácpy na desítky minut a nejen to, ale i v samotné MHD problémy s přeplněnými tramvajemi a metrem... Tohle prostě ještě před dobrými 10 lety nebylo a brzy nastane doba kdy už nebude přeprava dalších lidí možná a lidi budou zůstávat na zastávkách, po dálnici se bude ploužit 60-70 a jízda přes Barrandov nebo Zličín bude trvat hodinu...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
750371
Středa, 31. října 2018 - 06:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12637
Registrován: 9-2007
a pak všichni pochopí, že v Prase je blaséé [lol]
Jak zaznělo výše, nikdo je nenutí, jejich volba...
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Středa, 31. října 2018 - 08:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3548
Registrován: 5-2002
Jaký má smysl řešit proč lidé dojíždějí do Prahy? Proč se rozhodli se do Prahy a jejího okolí přistěhovat a pracovat? Nebo zda to má nějaké klady nebo zápory? Dejě se tak. Ostatně podobný vývoj lze vysledovat jinde ve světě.
Přesně tak. To je prostě věc, se kterou se musíme naučit žít.
Proto by ani nepomohla žádná informační kampaň. Praha (možná s jistou výjimkou: Brno) v ČR nemá konkurenci.
Cisalpino: jsou země, kde je doprava ve velkých městech ještě mnohem horší, než to, co popisujete, a lidi se tam stejně do velkých měst stále stěhují.
Středa, 31. října 2018 - 09:06:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8606
Registrován: 4-2003
Proto by ani nepomohla žádná informační kampaň.

Hlavně jakákoliv kampaň tohoto typu by byla hovězina srovnatelná třeba s rozbíjením strojů na počátcích průmyslové revoluce.

A opět jsme u nepochopení "jak funguje svět", totiž že v těch velkejch městech setrvale roste poptávka po práci, v naprůměrné míře kvalifikovaný. A roste tam proto, protože tam jsou přímo zdroje v podobě univerzit a těžko by někdo dával dohromady funkční týmy lidí rozptýlený někde po venkově. Na to se samozřejmě nabalujou i ostatní profese. Stejně jako za průmyslový revoluce se stavěly fabriky ve městech a a né po dědinách.

Ovšem i tam převládaj "střední kvádry" který XX papírů fakt nemaj

To je právě o těch zkreslujících průměrech, kdy do toho "středního kvádru" padne i středoškolačka dělající rutinní práci za třetinu a junior s polovinou.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 31. října 2018 - 09:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17809
Registrován: 5-2002
0.371: Jak zaznělo výše, nikdo je nenutí, jejich volba...
...a přesto to některým jedincům furt leží v hlavě a furt o tom točej ten svůj kolovrátek. [crazy]
750371
Středa, 31. října 2018 - 10:19:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12638
Registrován: 9-2007
jj předou již několikátý den, včera jsem to ani nestihl přečíst...
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Středa, 31. října 2018 - 12:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Registrován: 7-2017
Tak to si potom ale nesmíte stěžovat na infrastrukturu. Má snad stát povinnost něco stavět? Já bych řekl, že ne. Tak si to vyžerte v několikahodinových frontách nebo na jedný noze. A až NATO pískne a začne se pořádně utrácet za nové zbraně, tak na tu infra z teď toho mála nezbude nic.
Středa, 31. října 2018 - 13:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8607
Registrován: 4-2003
Tak to si potom ale nesmíte stěžovat na infrastrukturu.

Proboha, proč ne??[crazy][crazy][crazy]

Ta infrastruktura je přeci od toho, aby uspokojovala potřeby lidí. Jejich potřebou je prostě dneska bydlet ve větších aglomeracích a taky podstatně zbohatli, takže řadě z nich se vyplatí dojíždět na větší vzdálenosti, než donedávna obligátních 10-20 km.

Opačný postup by bylo střílení se do vlastního kolene. To je jako kdybyste v roce 1900 říkal lidem v Praze: nestěžujte si na MHD, koňka Vám musí stačit a pokud Vám to vadí, tak jste měli zůstat na venkově a okopávat tam motykou brambory. Akorát že ti lidi odešli do tý Prahy, protože je ten venkov neuživil a v Praze se stavěly továrny, který ty lidi z toho venkova absorbovaly.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 31. října 2018 - 13:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8608
Registrován: 4-2003
Má snad stát povinnost něco stavět?

Má, to je jedna z jeho základních funkcí a bohužel jí plní špatně a podvazuje tak ekonomický vývoj země se škodama pro všechny její obyvatele.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 31. října 2018 - 13:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 7-2017
Ekonomický vývoj země? Ten už je dávno v [zadnice].
Adamek
Středa, 31. října 2018 - 14:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 10-2007
Stát má povinnost stavět kvalitní infrastrukturu, která by upokojila potřeby obyvatel velkoměst a jeho aglomerací.
Samozřejmě, by se měl zároveň snažit motivovat lidi k tomu, aby zůstávali v regionech a z mimopražských oblastí se nestávaly díry. Například vytvářením kvalifikovaných pracovních míst mimo Prahu, Brno a Ostravu nebo - znovu - rozvojem infrastruktury.

Část lidí žije v Praze skutečně "proti svoji vůli", protože v České Lípě by adekvátní práci nesehnala a dojíždět denně z České Lípy do Prahy je vlakem, autobusem i autem poměrně náročné, a kdyby se jeden z těchto faktorů proměnil, tak Prahu opouští.
Část lidí ale žije v Praze zkrátka proto, že jí velkoměstský život vyhovuje, cítí se dobře v městském zalidněném prostředí. Do České Lípy by se tihle lidé nepřestěhovali ani za zlaté prase, a to úplně jednoduše třeba proto, že v Lípě zavře krám v devět a člověk už si pak nikde nenakoupí, nebo že se cestou z večírku musí domů pěšky, protože v MHD se tam od jedenácti nehne ani kolo.
Někdo tyto městské vymoženosti nepotřebuje, cení si víc například klidu a v Praze trpí. Lidé jsou různí a stát by měl vyjít vstříc oběma skupinám.
Středa, 31. října 2018 - 15:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3017
Registrován: 5-2002
A až NATO pískne a začne se pořádně utrácet za nové zbraně, tak na tu infra z teď toho mála nezbude nic.
Nebo naopak, protože někoho napadne aspoň ty hlavní tratě (a dálnice) do "vojenského" čísla započítat - mobilita území atd. [happy]
Středa, 31. října 2018 - 15:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 7-2017
To není blbej nápad. A zakázat do toho kecat aktivistům.
750371
Středa, 31. října 2018 - 15:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12639
Registrován: 9-2007
Adámku, ale to střílíš trošku mimo terč. Zrovna ČL má nejnižší nezaměstnanost v kraji. Většina větších obchodů má zavíračku ve 22h a jen blbec, by někdy v půlnoci lítal po Kauflandu. To fakt může jen někdo v Praze...[ko] MHD do okrajových částí PH není v půlnoci taky žádné terno a mezi námi, pokud máš na půlnoční nákup, zábavu...a jiné, tak snad máš 100kč na taxíka,ne? K čemu tedy MHD?
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Středa, 31. října 2018 - 16:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5292
Registrován: 7-2011
750371:
"...tak snad máš 100kč na taxíka,ne? K čemu tedy MHD?"
Neblázni. V noci někam tágem za kilo? To přitlač. Minimálně dvojnásobek a to jsou 3 piva v centru. Takže proč si nedat 3 piva navíc a jet zdarma MHD? [proud]
Adamek
Středa, 31. října 2018 - 17:07:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 10-2007
750371:
"Zrovna ČL má nejnižší nezaměstnanost v kraji. "
Protože tam jsou fabriky a lidi makaj u pásu, případně na dráze - řeč je o pozicích, které jsou adekvátní pro lidi s vyšším vzděláním či vyšší potřebou realizace. Kdy už to pochopíte?

750371:
"jen blbec, by někdy v půlnoci lítal po Kauflandu"
Hele, vy si nakupujte v kolik chcete a nechte ostatní, aby si nakupovali, kdy chtějí oni. Pokud se obchodníkovi vyplatí otevřít v noci, v neděli, ve svátek, ví proč to dělá. Nevím, v čem je menší blbec ten, kdo nakupuje ve čtyři odpoledne, než ten, kdo nakupuje v noci.

750371:
" pokud máš na půlnoční nákup, zábavu...a jiné, tak snad máš 100kč na taxíka,ne? K čemu tedy MHD?"
Na taxíka mám i ve dne, tak k čemu MHD? [biggrin]
Středa, 31. října 2018 - 17:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 5-2002
mot:
"Ekonomický vývoj země? Ten už je dávno v [zadnice]."
Baví mě číst takovéhle výrony v době, kdy se tu všichni máme historicky nejlíp [lol]
Středa, 31. října 2018 - 17:55:32  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8829
Registrován: 6-2002
750371:
Svůj světonázor jsi nám už nastínil, tak se místo odsuzování lidí nežijících podle tvých představ běž věnovat radši něčemu jinému [wink]
750371
Středa, 31. října 2018 - 18:05:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12640
Registrován: 9-2007
Bobik: kde žiju? No já v ČR, ale tebe neznalost neomlouvá, takže rady o 3 pivech si nech pro jiné:
http://www.vi3.cz/liberec/
Jestli vás v Prasé taxikáři natahují, tak to má asi jiné důvody...asi na to máte...[lol]

Adámek:
Já tedy nikdy neměl potřebu jít v půlnoci po práci na nákup...A pochybuji, že by tlupa žen od pásu po odpolední, šla na nákup do Tesca....Tam si může zajet jednou za týden na velký nákup, tak jako se to dělá zcela běžně v normálních rodinách, byť v Prahé se asi musí nakupovat po každé odpolední....

Protože v noci se má spát a jen blbec si obrací biorytmus. Kdyby bůh chtěl abychom žili v noci, vybavil by nás pro noční život.

Když máš na tágo ve dne, tak ho používej a nestěžuj si na dopravu mastnou tyčí...
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Středa, 31. října 2018 - 18:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 332
Registrován: 7-2017
A nejlíp je co? Že díky "té nejlepší době v motorizaci" mi pod okny neustále něco vrčí, protože už je lenost jít pěšky nebo jet na kole 500 metrů na nákup? Asi mi teď připomenete tu státní infrastrukturu. Ano, měl se vybudovat obchvat, jenže jaksi vzniklo jakési aktivistické hnutí, které vehementně nabádalo vlastníky pozemků, aby byli proti. A tak se i stalo, kraj přeložku vyřadil, takže [zadnice].
Středa, 31. října 2018 - 18:59:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 10-2018
Jak vůbec funguje v Čr predikování přepravních proudů? Je např. na ministerstvu dopravy nějaký odbor, který by připravoval podklady pro rozhodnutí ve stylu "na trati A je v současnosti přepraveno X osob. Podle predikce vývoje osídlení (např. na základě vydaných stavebních povolení, převedení pozemků na stavební atd) vzroste přepravní potřeba na 1,1 X v roce 2023 a na 1,3 X v roce 2028. Současná infrastruktura (kapacita tratí, stávající soupravy atd). umožní přepravit max 1,2 X. Proto je nejpozději za pět let nutné provést ta či ta opatření" Nebo to běží stylem "vlaky jsou plné, přidáváme, přidáváme, přidáváme... šok, už to nejde"?
Adamek
Středa, 31. října 2018 - 19:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 10-2007
750371:
"Já tedy nikdy neměl potřebu jít v půlnoci po práci na nákup..."
Já nikdy neměl potřebu jíst tlačenku, skákat padákem, jít v neděli na mši nebo lovit ryby. Přesto tohle někteří lidé dělají a nikomu tím neublížují.
Jen hlupák říká o lidech, co žijí jinak než on, že jsou blbci.

750371:
"Tam si může zajet jednou za týden na velký nákup, tak jako se to dělá zcela běžně v normálních rodinách"
Jen hlupák rozlišuje rodiny na normální a nenormální podle toho, jak často jejich členové nakupují.

750371:
"Kdyby bůh chtěl abychom žili v noci, vybavil by nás pro noční život."
Kdyby Bůh chtěl, abychom se přemisťovali na velké vzdálenosti, vybavil by nás silnějšíma nohama.
Kdyby Bůh chtěl, abychom nechodili nazí, vybavil by nás srstí nebo peřím.
Kdyby Bůh chtěl, abychom nemokli, vybavil by nás stříškou na hlavě.
Doufám, že nepoužíváte žádný dopravní prostředek, žádné oblečení ani deštníky, když už máte problém s používáním umělých světel.

750371:
"Když máš na tágo ve dne, tak ho používej a nestěžuj si na dopravu mastnou tyčí..."
Já napsal, že část lidí je spokojená a navyklá na městský život a nechtěla by žít ve městě, kde po 23:00 nejede žádný spoj MHD.
Jen hlupák to interpretuje jako stížnost na MHD.


Jo a jen hlupák tyká cizím lidem.
Středa, 31. října 2018 - 19:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6289
Registrován: 8-2006
Koukám, že ústecké osobáky budou v Lysé přijíždět "do prázdna" úplně, protože ani Os5821 nečeká na 6409. A opačně přijíždí 5820 do Lysé až ve 12:23, takže přestup na 6410 nic.
750371
Středa, 31. října 2018 - 19:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12641
Registrován: 9-2007
Adámek: pak se nediv, že budeš obézní a v 50ti zemřeš na infarkt, s podobnými názory a životosprávou...To je taky jeden z mnoha důvodů, proč vláda zakázala o svátcích mít otevřená velká nákupní centra. Takže ty tvé hlupáky směřuj na vládu, zdravotnictví atd.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Středa, 31. října 2018 - 20:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3171
Registrován: 5-2002
To je taky jeden z mnoha důvodů, proč vláda zakázala o svátcích mít otevřená velká nákupní centra.

[rofl][rofl][rofl]

Ještě blbější, než jsme doufali. Skoro by mohl dělat DuŤ}okovi poradce.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 31. října 2018 - 20:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3172
Registrován: 5-2002
Baví mě číst takovéhle výrony v době, kdy se tu všichni máme historicky nejlíp [lol]

Všichni?
https://www.novinky.cz/domaci/487731-dalsi-desetitisice-chudych-d ostanou-potraviny-zdarma.html
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 31. října 2018 - 20:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8458
Registrován: 5-2002
750xxx Vy jste asi hodně jetej To je taky jeden z mnoha důvodů, proč vláda zakázala o svátcích mít otevřená velká nákupní centra. No tak si nakoupím u viet-nam a vás to uspokojí, ekonomicky je to nesmysl. Hlavně nikomu nic nenařizujte ani když vaše ego vyhraje v mikroregionu volby.
Středa, 31. října 2018 - 20:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12515
Registrován: 8-2004
mot:
"Tak to si potom ale nesmíte stěžovat na infrastrukturu. Má snad stát povinnost něco stavět? Já bych řekl, že ne."
Já bych řekl, že nemá povinnost stavět nepřiměřeně drahou infastrukturu. A to třeba před pár dny mnou zmiňované tunely jsou.
Sants:
"Baví mě číst takovéhle výrony v době, kdy se tu všichni máme historicky nejlíp"
Jj, na palubě se ještě tancuje.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
flink
Středa, 31. října 2018 - 20:52:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2017
Johny11:
"Všichni?"

Nesmyslná otázka. Nic takového, že se opravdu všichni mají dobře, nikdy nikde nebylo. I při omezení jen na peníze bez uvážení dalších hledisek.

(Příspěvek byl editován uživatelem flink.)
Středa, 31. října 2018 - 20:54:31  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8830
Registrován: 6-2002
750371:
Znovu a naposledy, běž se věnovat něčemu jinému a odpusť si to arogantní napadání ostatních.