Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Polsko » Archiv diskuse Polsko do 25. 05. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Polsko do 25. 05. 2018

dolů
   autor příspěvek
Středa, 09. května 2018 - 13:43:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 11-2017
WARS je cenově v pohodě, o něco dražší, než happy hours JLV, ale ne nijak výrazně. Tipnul bych, že má Vantju na mysli nějakou pikantní příhodu s obsluhou, ale třeba se pletu [happy]
Středa, 09. května 2018 - 13:44:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2651
Registrován: 9-2003
Pezos: Mne zase zaujala nedávno na tramvaji ve Woltersdorfu reklama: LIDL Woltersdorf - Sonntags geöffnet. Sice jen nějak 7:30 - 10:30 ale je vidět, že i v té Žermányji se ledy lámou opačným směrem, než chtějí všeregulátoři u nás, na Slovensku, v Maďarsku, v Polsku...
NOBLE BRICKS
Středa, 09. května 2018 - 13:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7825
Registrován: 8-2012
Takových nádraží bude asi přibývat, když se Kaczyński rozhodl zkusit něco, na čem narazil Orbán - zavírat obchody v neděli
Nebojte se, síť Żabka už s tím vykejvala - všechny (teda ty co chtěly - jde o frančízanty) jsou definované jako "placówki pocztowe" (poštovní pobočky - pro DHL, např. výdej balíků) a ty mohou mít v neděli otevřeno. Teda než na to "Prezes" vymyslí nějaký upgrade.

LIDL Woltersdorf - Sonntags geöffnet
Ve Woltersdorfu nevím, v Drážďanech má i v neděli 8-21 otevřeno LIDL na "Schlesischer Platz 1", ale to právě proto, že je v budově nádraží Dresden-Neustadt. A je tam věčně narváno a fronta u kasy. Jenže když ono sociální inženýrství je tak lákavé...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 09. května 2018 - 14:20:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2653
Registrován: 9-2003
Když teď koukám na web LIDL-u ve Woltersdorfu, tak mají tradičně jen po - so a obecně mají v neděli/svátek otevřeno jen ty nádražní. Tak to třeba bylo jen nějaké předvánoční opatření.
NOBLE BRICKS
Středa, 09. května 2018 - 15:26:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3190
Registrován: 9-2007
Začnu odzadu - v Rakousku mají otevřeno v neděli na nádražích, jinak nikde (např.). Lidi to samozřejmě nezajímá a v Bille na Pratersternu tak v neděli pravidelně není k hnutí a opravdu nechápu, proč jsou u nás kroky k tomu, aby se šlo proti (logické) poptávce a obchody měly v neděli zavřeno. Nevím, jaká je realita v oblasti zaměstnanců takových obchodů, ale osobně si myslím, že ne všichni by měli problém s tím ve svátek pracovat.

Co se týče plateb kartou, asi mám smůlu, ale problém s tím mám. Namátkou tři příklady - ve firemní kantýně visí cedulka, že je nově možnost platit kartou u jedné pokladny (ze tří), stejně tak v jiné kantýně berou platební karty jen u jedné pokladny z pěti. Druhým příkladem jsou různé asijské restaurace nebo poměrně dost kaváren, dokonce i na Střížkově v "nádražce" metra je platba kartou problém, protože jim již několik měsíců údajně nejde terminál. No a třetí příklad - byl jsem v Hranicích a chtěl jsem se projet polskými vozy, vyrazil jsem tedy na otočku do Starého Města u Uherského Hradiště. Tam jsem měl na přestup asi 30 minut, ale v nádražce karty nebrali, automaty ve stanici ještě neměly platební terminál (byť tahle vymoženost se už docela rozšiřuje) a ve zmrzlinárně před nádražím mi obsluha sdělila, že karty neberou a nejbližší bankomat je 1,7 km od nádraží. [crazy] Maďar ve WRmz kartu také odmítl (protože by se prý platba posílala 40 minut) a kdybych náhodou nenarazil na jednoho bývalého kolegu, co mi hotovost půjčil, měl bych asi smůlu. Proto mě překvapilo, že jsem kartou mohl platit i v odlehlé nádražce v Porebě nebo ve stánku se zmrzlinou v Sopotu. Hotovost prostě nemám rád a nenosím ji, al často pak právě takhle narážím na problém, protože mít peníze je přece základ a nějaká karta nejsou žádné peníze, dle slov obsluhy jedné hospody, co mi kdysi na to, že mám u sebe jen kartu, řekli.

K WARSu, popravdě se nic zvláštního nestalo, ale třeba ceny ve vnitru na IC mi přijdou perfektní. Ke škodě je, že ceník nikde není k dispozici, jen ceník pro EIC/EIP a ten drahý docela je. Jinak je ve vnitru tuším zurek za 8 PLN, což se dá. Teda byl jsem svědkem, kdy si slepec s obdobou naší ZTP kupoval jízdenku až na místě a překvapilo ho, že místo cca. 50 PLN má platit 250 PLN, protože v Pendolinu žádná výjimka pro prodej na místě pro ZTP neplatí, ale to mi až tak neobvyklé nepřišlo.

Co se dotazů týče, tak:

1) Jo, koupené na eshopu měsíc dopředu. Bylo to koupené náhodně, ale PKPIC má nějaké divné akce ve čtvrtky nebo úterky a pak ještě nějaké Promo, přičemž kdysi dávno jsem se trefil a podařilo se mi koupit jízdenku z Bielska-Białe do Szczecina za 29 PLN. [happy] Jinak ten měsíční předstih má dvě výhody - chytil jsem místo v pendolinu u okna a v lůžku kupé pro tři osoby pohromadě (i to je docela problém na některých trasách) a jízdenky byly s 30% slevou.

2) To nevím, ale je to ono - jezdí, podle všeho, jeden WLABouz, zda to jede jako lůžko nebo lehátko nevím, ale je možné, že jako lehátko, potom je cena rezervace sice o trošku nižší, ale lze zakoupit fakt jen po třech nebo čtyřech. PKPIC mají Bc z roku 1977 a tak se rozhodli místo nich nasazovat novější, avšak méně kapacitnější lůžkové vozy, s nižší cenou, bez snídaně a nejspíše i bez povlečení (že si postel člověk povléká sám). Proto třeba jely Gdynia - SPG dvě lůžka, jedno jako WL, druhé jako Bc.

3) To se u nás nepoužívá a v Polsku už tuplem ne. Obsluze to je jedno a pokud lidi neodejdou sami od sebe, neodejdou vůbec. Vzhledem ke kapacitě vozu jsme tento problém řešili a zabrat tři místa u jednoho stolku se nám podařilo až na druhý pokus (chvíli za Krakovem) a když jsme pak šli ve Tczewu na zurek, tak část lidí, co u stolků seděla už ráno, tam seděla i po těch čtyřech hodinách. Jednou jsem byl s kolegy z JLV na nějakém koncertě a když se pak s námi začal zpěvák bavit a z nás vypadlo, že jsme od JLV, co zajišťují služby v jídelních vozech ČD, tak nás zpěvák pochválil sdělením, že je za tyhle služby rád, protože si do jídeláku vždy mezi Prahou a Brnem sedne, dá si kávu a popíjí tam celou cestu až do cíle. [happy] Většina lidí si zkrátka neuvědomuje, že v jídelním voze nejsou sami a pak už záleží na tom, zda se jich tam sejde hodně anebo tam naopak jsou ti soudní, co po dojezení zaplatí a odejdou. Já teda naštěstí v JV nikdy nedělal, ale slyšel jsem, že jednou se nějaká cestující hrozně urazila, protože nechápala, proč si cestující se zájmem si dát teplé jídlo nemůžou toto jídlo sníst ve vlaku na místě a že není její chyba, že je v railjetu sotva pět stolů. [crazy]
Pezos
Středa, 09. května 2018 - 15:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 951
Registrován: 4-2014
V Ostravě začalo dost vietnamských bister přijímat karty po zavedení EET a hlavně díky rozšíření e-stravenek. Holt zjistili, že nejsou tak výjimeční, aby se kvůli obědům u nich nechávalo stravné ležet na kartě... [wink]

protože mít peníze je přece základ a nějaká karta nejsou žádné peníze, dle slov obsluhy jedné hospody, co mi kdysi na to, že mám u sebe jen kartu, řekli.
Je slušností ze strany hosta se zeptat hned na začátku, pokud si nejsem jistý...

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Středa, 09. května 2018 - 15:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7830
Registrován: 8-2012
mít peníze je přece základ a nějaká karta nejsou žádné peníze, dle slov obsluhy jedné hospody, co mi kdysi na to, že mám u sebe jen kartu, řekli
Což teda měli svatou pravdu.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 09. května 2018 - 23:05:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3191
Registrován: 9-2007
Tak k čemu teda potom ta karta je? Když mi výplata chodí na účet, tak to beru, že mám peníze elektronicky a karta je něco, co mi umožňuje ty peníze utrácet pomocí jednoho nástroje. Má to plno výhod - můžu platit kartou prakticky kdekoliv (ať už samotnou kartou nebo výběrem z bankomatu v místní měně), nemám plnou peněženku peněz, nenastane situace, že budu chtít platit něco malého za pár korun tisícovkou, protože zrovna nebudu mít žádnou menší minci ani bankovku a když bych náhodou peněženku ztratil, můžu kartu během několika okamžiků zablokovat a o peníze nepřijdu.

Přijde Vám to logické? Pokud ano, tak určitě také pochopíte, proč já zase nevidím logickou onu větu. To je jako kdybych tvrdil, že kůň je přece základ a nějaký parní stroj se nevyrovná zvířecí síle a všichni asi dobře víme, jak to dopadlo. [wink] Zkuste si takhle zaplatit hotovostí třeba ve Švédsku.

Pezos:
" Je slušností ze strany hosta se zeptat hned na začátku, pokud si nejsem jistý..."
Vidíte, a já si naivně myslel, že v roce 2018 je v restauraci platba kartou běžnou záležitostí, proto jsem se ani neptal. [happy]
Priapos
Středa, 09. května 2018 - 23:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 10-2012
Vantju:
"opravdu nechápu, proč jsou u nás kroky k tomu, aby se šlo proti (logické) poptávce a obchody měly v neděli zavřeno. Nevím, jaká je realita v oblasti zaměstnanců takových obchodů, ale osobně si myslím, že ne všichni by měli problém s tím ve svátek pracovat.

"
Nejvíce se v otázce uzavření obchodů o svátcích angažovala KDU-ČSL a to proto, že rodina prý nemá trávit dny volna nákupy. Předpokládají asi, že lidé začnou místo toho více chodit do kostelů. Proto se od nich určitě dočkáme snahy o další rozšíření restrikcí i na zbývající svátky a neděle. Dodám, že sestřenice chodívala občas pracovat jako pokladní v supermarketu a vždy si stěžovala, že jako brigádnice téměř nemá šanci na sváteční směnu. Přednost vždy dostávaly kmenové zaměstnankyně.
Priapos
Středa, 09. května 2018 - 23:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1454
Registrován: 10-2012
Vantju:
"já si naivně myslel, že v roce 2018 je v restauraci platba kartou běžnou záležitostí, proto jsem se ani neptal. [happy]"


Treba vydržať, za několik let to běžná záležitost bude.
Pezos
Čtvrtek, 10. května 2018 - 07:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 953
Registrován: 4-2014
Vantju:
"Vidíte, a já si naivně myslel, že v roce 2018 je v restauraci platba kartou běžnou záležitostí, proto jsem se ani neptal. [happy]"
Zatím ale nejsme ve Švédsku. To mi připomíná brečení některých podnikatelů, že směrnice PSD2 jim zakázala přenášet poplatky spojené s kartami přímo na klienty. Na to je snadná odpověď - kdo je nutí mít terminál?
Priapos:
"Dodám, že sestřenice chodívala občas pracovat jako pokladní v supermarketu a vždy si stěžovala, že jako brigádnice téměř nemá šanci na sváteční směnu. Přednost vždy dostávaly kmenové zaměstnankyně."
Zajímavé, že na netu brečí, jak musí chodit ve svátky. To by mě zajímalo, proč se v době rekordně nízké nezaměstnanosti cpou do směnného provozu, když se jim tam nechce pracovat. Když si představím, že by jsem se hlásil do fabriky na místo, kde se pracuje v nepřetržitém provozu a po přijetí začal rozhlašovat, že by měli zrušit práci o víkendech a svátcích... Myslím, že by jsem cestou ven ani nestíhal počítat schody [lol] Len prodavači si myslí, že jsou něco extra.
Priapos:
""Nejvíce se v otázce uzavření obchodů o svátcích angažovala KDU-ČSL a to proto, že rodina prý nemá trávit dny volna nákupy. Předpokládají asi, že lidé začnou místo toho více chodit do kostelů."
Když jde o sraní se druhým do života, spojili by se snad i s komouši...
Čtvrtek, 10. května 2018 - 08:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 2-2017
Vantju: omlouvam se, ze skacu do debaty. Jen me napada Railjet a Rakousko. Tam se naprosta vetsina mistnich pta ( pokud nechce pouzivat " cash ":-) ) predem, zda je mozne platit kartou. Ale vetsinou plati hotove, I vetsi utraty. Opacny priklad jsou pak Asiate. Nebo ( casto ne zcela dobre vychovani) mladi " interrailisti " [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Jan_T.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Jan_T.)
Pružinskij
Čtvrtek, 10. května 2018 - 09:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2485
Registrován: 4-2015
, ale třeba ceny ve vnitru na IC mi přijdou perfektní. K
No, to sice jo, ale ty gumový míčky, co vydávají za brambory ...[crazy] Jednou se to sníst dá.

Hotovost prostě nemám rád a nenosím ji, al často pak právě takhle narážím na problém, protože mít peníze je přece základ a nějaká karta nejsou žádné peníze, dle slov obsluhy jedné hospody, co mi kdysi na to, že mám u sebe jen kartu, řekli.
Tak to máme stejně. Českou hotovost téměř nepotřebuju - na pumpě, v obchodě, téměř všude se dá platit bezhotovostně (zato mi furt přebývají stravenky).
West code was broken.

Čtvrtek, 10. května 2018 - 10:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7836
Registrován: 8-2012
Tak k čemu teda potom ta karta je?
Takže vy tu napíšete srdceryvný příběh, jak jste málem zůstal trčet v nějakém Prdelákově nad Moravou kvůli absenci hotovosti, a pak se ještě takhle zeptáte [happy]. Karta je prostě k tomu platit s ní tam, kde to akceptuje druhá strana - naštěstí ještě nejsme tak daleko, aby to bylo povinné (ne že by to utahovači šroubů za chvíli nezkusili; elektronická stopa je výborný způsob šmírování).
Zkuste si takhle zaplatit hotovostí třeba ve Švédsku
Švédi představte si už pomalu zjišťují, že bez hotovosti to není úplně v pořádku (především když "vypnou proud"), a nadšení pomalu ochládá (stejně jako v norské elektromobilitě a dalších skandinávských průzkumech slepých uliček). Ono něco jiného je dělat technologickou revoluci v nějaké hipsterské kavárně nebo státním muzeu uprostřed hlavního města a něco jiného je být na tom existenčně závislý někde v odlehlé prdeli za Kirunou...

KDU-ČSL ... spojili by se snad i s komouši
Nebylo by to ostatně v historii poprvé.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 11:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 9-2007
Jan_T: To máte tedy štěstí, já měl na WL téměř vždy opačnou zkušenost. Pokud někdo platil kartou, tak ji automaticky vytáhl, což ale bylo i na základě toho, že je možnost platit kartou uvedena v nabídkovém lístku. Že jsou na WL "žehličky" a v případě černých/zlatých karet je pak dotyčný pomalu nechce pustit z ruky je druhá věc... každopádně, já s tím nikdy problém neměl. A je fakt, že má přítelkyně v tom zeptání se na možnost platit kartou funguje víc než dobře, protože se ohledně toho ujišťuje ještě před vstupem do podniku, případně se zeptá hned po vstupu. To jen já dám na své očekávání a pak se divím. [lol]

Pružinskij: No třeba zurek je úplně stejný, jako v EIC, ale je o 4 PLN levnější. Brambory mi jako takové nevadily, zkrátka já to beru, že za ty ceny a to prostředí je to jídlo výborné, byť je fakt, že v kamenné restauraci v Polsku bych za podobné ceny čekal něco většího, nebo třeba pestřejšího (např. onen řízek s bramborem za 18 PLN).

T.H.: Srdceryvný příběh byl o tom, jak jsem si chtěl koupit jídlo a nemohl jsem, protože nikde ve významném přestupním uzlu na druhém železničním koridoru nebrali karty a bankomat byl dva kilometry od nádraží. V tom, že kartou se platí tam, kde to akceptuje druhá strana je sice pravda, ale pokud má dnes kartu kdekdo a kartou se naučila platit dokonce i má téměř osmdesátiletá babička, přijde mi nelogické jít proti proudu a neumožňovat platit kartou. Je fakt, že když třeba vypadne proud, tak s tím může být problém, ale myslím si, že i toto by šlo nějak vyřešit, dnešní terminály snad ani nepotřebují trvalé připojení k napájení a pokud by nešla síť, tak by se data o platbě odeslaly souhrnně až síť půjde. Ale nevím, no. Já si za platbami kartou stojím, je to součást pokroku a nevím, proč by se na něj nemohlo průběžně přecházet bez toho, aniž by někdo prskal, že je to špatně a bůhví co ještě. Dnes také skoro nikde nefunguje směnný obchod a platí se penězi, tak proč by se postupem času nemohlo platit kartou, když výhody převáží nevýhody?
Čtvrtek, 10. května 2018 - 11:47:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 9-2003
Vantju: Zdá se mi, že Váš postoj je, mírně řečeno, nekonzistentní - nejprev si stěžujete na nemožnost platit kartou a současně píšete, že můžu platit kartou prakticky kdekoliv (ať už samotnou kartou nebo výběrem z bankomatu v místní měně).
Tak si holt tu místní měnu v bankomatu vyberte a plaťte. Zatím jsou ještě furt základním platidlem peníze a karta je jen technickým prostředkem.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 10. května 2018 - 12:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11888
Registrován: 5-2004
No zrovna v Polsku bych se asi v Bieszczadech a hlavně okolí vyspal a najed tak leda s kartou pod hlavou. Neb různí priváti či agroturistici fungovali nejen "na ruličku" ale i bez jakýhokoli dokladu totožnosti (natož o zaplacení), kolikrát ani nevěděli pořádně kdo to u nich spí[biggrin]. Přitom to byly instituty najitý vždy předem přes web. Když jsem na poslední noc volal do hotelu v Rzeszowě tak jsem si říkal proč mi recepční zdůrazňuje samozřejmost že musím mít doklad totožnosti.... Dtto různý vesnický obchůdky nebo "bufýtek na dvoře domku".
Čtvrtek, 10. května 2018 - 12:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7839
Registrován: 8-2012
přijde mi nelogické jít proti proudu a neumožňovat platit kartou
Ale to přijde nelogické vám. Rozhodnutí neumožnit platit kartou v megauzlu SMUH ovšem není vaše.
Já si za platbami kartou stojím
No a někdo jiný ne. Holt se asi musíte stát diktátorem a nařídit to (nebo prostřednictvím nějakého sociálního inženýrství).
Dnes také skoro nikde nefunguje směnný obchod
Vy jste z Prahy, že? To byste se divil, co všechno se dá i dnes zaplatit vejci nebo králíkem [happy]
proč by se postupem času nemohlo platit kartou, když výhody převáží nevýhody?
Protože ty výhody a nevýhody musí být výhodami a nevýhodami na obou stranách. Věci se obvykle prosadí, když ty "výhody" jsou výhodami pro všechny.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 13:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8175
Registrován: 4-2003
nejsou žádné peníze, dle slov obsluhy jedné hospody, co mi kdysi na to, že mám u sebe jen kartu

Karta nejsou oběživo (hotové peníze), což je podmnožina (forma) peněz.

Švédi představte si už pomalu zjišťují, že bez hotovosti to není úplně v pořádku (především když "vypnou proud"), a nadšení pomalu ochládá (stejně jako v norské elektromobilitě a dalších skandinávských průzkumech slepých uliček). Ono něco jiného je dělat technologickou revoluci v nějaké hipsterské kavárně

Je to z toho důvodu, že ty bezhotovostní platby lidi začali používat rychleji a zvýraznilo to otázky bezpečnosti a krizového řízení plus si civilizovaná společnost klade otázky, zda neutiskuje minority. Přechod k bezhotovostní společnosti považuje ve světě za slepou uličku málokdo, spíš je to otázka času a formy.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. května 2018 - 13:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3193
Registrován: 9-2007
S4991023: Omlouvám se, jen se blbě vyjadřuju. Beru to tak, že když mám kartu, tak třeba právě v Polsku můžu platit buďto kartou, nebo si pomocí bankomatu vybrat hotovost přímo v PLN a platit hotovostí, pokud by to bylo nutné, nemusím se tedy shánět po směnárně (což je pak třeba v Rakousku docela "zábava"), ale stačí mi pouze vybrat z libovolného bankomatu (byť občas za nehezký kurz). Obecně platit kartou můžu prakticky kdekoliv, ale stále se najdou místa/podniky, kde tou kartou nezaplatím.

T.H.: Rozhodnutí neumožnit platit kartou v megauzlu SMUH ovšem není vaše.
Není, ale je mi to přijde omezující, ale je to věc provozovatele.
To byste se divil, co všechno se dá i dnes zaplatit vejci nebo králíkem
V Praze jsem třetím rokem, do té doby jsem vyrůstal v Hranicích a na venkově v Dánsku. Je fakt, že v druhém případě směnný obchod občas fungoval, ale to nemělo být nějaké hlubší srovnání, prostě jsem jen chtěl nějak naznačit, že existuje jakýsi pokrok, který obvykle nastává, když vznikne něco, co i přes možné nevýhody dokáže plně nahradit současné řešení a myslím si, že karta vs. hotovost je právě ten příklad, byť možná jsou ty nevýhody stále ještě překážkou (viz. Váš odkaz).
Věci se obvykle prosadí, když ty "výhody" jsou výhodami pro všechny.
Pokud bych tedy byl obchodník a nepřijímal bych hotovost, v čem bych si pohoršil?
Čtvrtek, 10. května 2018 - 13:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7843
Registrován: 8-2012
Pokud bych tedy byl obchodník a nepřijímal bych hotovost, v čem bych si pohoršil?
O chybějící tržby od těch, kteří platí v hotovosti, že. Proč nechcete použít selský rozum?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 13:28:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8176
Registrován: 4-2003
Zatím jsou ještě furt základním platidlem peníze

Peníze jsou platidlem i při platbě platební kartou.[wink][kladivo].

Zákon o oběhu bankovek a mincí (=oběživa, oběživo je jen část peněz) nařizuje povinnost přijímat tuzemské bankovky a mince.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. května 2018 - 13:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8177
Registrován: 4-2003
Pokud bych tedy byl obchodník a nepřijímal bych hotovost, v čem bych si pohoršil?

Že byste se dopustil kromě porušení 136/2011 Sb. mohl dopustit i trestného činu ohrožování oběhu tuzemských peněz podle § 144 Trestního zákoníku se sazbou až půl roku natvrdo (v extrémním případě, pochopitelně).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. května 2018 - 13:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8178
Registrován: 4-2003
hlubší srovnání, prostě jsem jen chtěl nějak naznačit, že existuje jakýsi pokrok, který obvykle nastává,

No nepochybně, ale k tomu pokroku je ideální dospět na základě celospolečenského konsenzu a lidi nesmí ztratit důvěru v platební systém a měnu.

Navíc při nějakém "řízeném přechodu" je problém kdo bude vydávat ty karty - necháte to na mezinárodních karetních společnostech a nebo budete vydávat k nim i nějaké vlastní, podobně jako doteď vydáváte bankovky a mince? Kdo k nim povede účty? Co když se ocitnete ve válce? Tím otevřete obrovský množství otázek, z nichž většina nebyla uspokojivě vyřešena a který jsou na hony vzdálený rozhledu běžnýho člověka, co chce "jenom zaplatit".
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. května 2018 - 15:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3194
Registrován: 9-2007
T_._H_.:
"O chybějící tržby od těch, kteří platí v hotovosti"
...no když jsem ten selský rozum použil na Vámi popisovaný stav, kdy je věc prodejce, zda zavede platební terminál nebo ne, tak jsem nedošel k tomu, proč se zmíněný prodejce dobrovolně připravuje o chybějící tržby od těch, kteří platí kartou.

RadekŠ: No jistě, já to bral jen hypoteticky, jak mi na to odpověděl pan T.H. Že to neumožňuje zákon je mi jasné. Celá tahle diskuze je zbytečná, fakt mi šlo o to jen z pohledu člověka, co chce "jenom zaplatit", vyjádřit nepochopení k tomu, proč se dá v Polsku platit kartou téměř všude a u nás to je problém i v podnicích, kde by to člověk nečekal (třeba Pont v Praze na hl.n. má téměř pořád nefunkční platební terminál).
Čtvrtek, 10. května 2018 - 17:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 3-2018
Ještě bych malinko doplnil, že mi vždy udělá hroznou radost, když nakupující přede mnou u kasy kartu tasí a všichni musíme čekat než to systém přechroustá a odsouhlasí, což někdy trvá docela dost dlouho. Kdežto platba hotovostí proti tomu je blesková.
Bkp
Čtvrtek, 10. května 2018 - 19:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7958
Registrován: 8-2003
Dneska ty platby jsou poměrně rychlé a pokud ne, nenaštve mě to víc, než když kupující nemá jiné než velké bankovky a prodávající nemá na vrácení.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Pezos
Čtvrtek, 10. května 2018 - 19:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 954
Registrován: 4-2014
totom:
"Kdežto platba hotovostí proti tomu je blesková."
Třeba když někdo v důchodovém věku u kasy vysype za hrst mincí, že na to nevidí a ať si to pokladní přepočítá. To je fakt blesk.
Pátek, 11. května 2018 - 10:06:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7852
Registrován: 8-2012
proč se zmíněný prodejce dobrovolně připravuje o chybějící tržby od těch, kteří platí kartou
Tak si klidně myslete, že je třeba hloupej. To je totiž úplně jedno, důležité je, že nějaké (vám neznámé) důvody mít bude a největší průser by byl mu to státní mocí nějak nařizovat.
No a na druhou stranu stovka poslední záchrany v "dokladech" ještě taky nikoho nezabila.
Jinak v Polsku mě naučila platit více kartou hlavně ta neustálá šmelina s grošema... kdyby to zaokrouhlili aspoň na desítky.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 11. května 2018 - 10:53:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 2-2010
ED161.012h na IC 1612 Orzeszkowa (Bialystok - Jelenia Góra) ve stanici Walbrzych Glówny dne 6.5.2018:


Plná velikost: FOTO FLICKR
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Cogwheel
Pátek, 11. května 2018 - 14:05:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5512
Registrován: 1-2012
Nerealizovaný projekt městských železničních spojení ve Varšavě: http://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/warszawa-niedokonczo na-koncepcja-warszawskiego-wezla-kolejowego-58416.html (zajímavý článek).
Neděle, 13. května 2018 - 19:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 11-2017
Tak Poláci už zadali do svého systému sezónní vlaky. TLK Wydmy je tam v tuto chvíli ve směru k Baltu uvedený jako IC 403 a pokud to nejde nějak obejít, není zřejmá jeho výchozí stanice, ani zda poveze ubytovací vozy. Jízdní doklady podle všeho půjdou zakoupit měsíc dopředu a to i před desátým červnem.
Neděle, 13. května 2018 - 19:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 11-2017
Oprava, je výchozí z Bohumína.
Neděle, 13. května 2018 - 21:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 3-2018
Pár dojmů z cesty do Polska přes Meziměstí. Cestu jsem začal v Teplicích, kde už z vlaku vystoupila početná skupina. U průvodčího GWTR jsem zakoupil mikrosíťovku GWTR+Polsko za 120 Kč. Chvíli to hledal, prý jsem první, kdo ji od něj kupuje. Pak nastal problém s vracením drobných. To se vyřešilo koupením druhé jízdenky pro kamaráda, co na mě čekal v Ádru (vlak z vnitrozemí v neděli na půl devátou do TnM nejede, tak musel o hodinu dřív). Zajel jsem si tedy na otočku do Ádru. Vlak nebyl vyloženě přeplněný, ale jelikož jeli dvě spojené jednotky SA134, tak na konečné v Ádru bylo po výstupu solidně zaplněné nástupiště. Dvě jednotky se nevejdnou k novému nástupišti. První jednotka stojí čumákem skoro na přechodu a i tak se k peronu vejdou jen tři ze čtyř dveří. Hlavně v tomto úseku vlak budil celkem dost pozornost okolo se nachomýtnoucích.
Zpátky pochopitelně jedeme skoro sami, přes čáru jsem zaznamenal jen dva lidi z Meziměstí a tuším, že i jednoho Poláka, ale nijak zvlášť jsem to nesledoval. Bylo příjemné svézt se po známé trati vozidlem odpovídajícím 21. století, místo rozhrkaných regionov. Kdyby tahle polská kopie Desira jezdila na starkočských Sp, to by byla hned jiná kultura...
Z Meziměstí až pod Dzikowiec jsme se táhli konstantní třicítkou, Hned za přejezdem u parkoviště však vlak náhle zrychlil na 70 a tu si držel až do Boguszowa. Až jsem se bál [happy]
Ve Valbřichu jsme přesedli do Impulse (kam se na něj hrabou naši Panteři...) a jeli k Jelení hoře na malý výlet okolo Janowic Wielkiech, co dovolili jízdní řády.
Zpátky z Valbřichu krom nás ještě jela česká rodina s dítětem a nejspíš i německý šotouš, který vlak celý den pronásledoval. Z Meziměstí jsem nakonec jel sám.
Jsem za toto spojení rád, ale k nějakému většímu jednodennímu výletu do Polska to není, ale chápu, že je to hlavně návoz Poláků do Ádru a to zdá se, že funguje.




(Příspěvek byl editován uživatelem maaaca.)
Neděle, 13. května 2018 - 22:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 5-2010
Ondras888: No když si ten vlak hledám přes web Intercity, tak ho najdu, ale tváří se to, že to má jen vozy na sezení a jízdenky že si mám koupit v kase (ono PKP Intercity a prodávat lístky z ciziny, to je oříšek). No jsem zvědav ...
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pondělí, 14. května 2018 - 06:45:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 11-2017
Miropiro: Těžko říct, jak to bude, proto jsem psal, že s těmi ubytovacími vozy není zřejmé, zda je poveze. Navíc, je to jak píšete, z Bohumína jízdenky přes polský web nekoupíte a web ČD se stále tváří, že ten vlak nezná. Vlak je najednou IC a jízdenky přes polský web nejdou koupit ani z Chalupek, ani z Racibórze a první stanicí, ze které bude možné jízdenky online zakoupit, je až Rybnik. K tomu všemu mi v tuto chvíli oproti včerejšku server intercity.pl u tohoto vlaku nejen že neukazuje ubytovací vozy, on už mi neukazuje ani vozy k sezení :D

Mně už se nechtělo čekat a toto spojení jsem zavrhnul / skoro až proklel [happy] /. Udělám to úplně jinak, za obdobnou cenu, také lůžkem přes noc tam i zpět, mnohem rychleji a s jistotou, že mnou zvolený spoj opravdu pojede.
Pružinskij
Pondělí, 14. května 2018 - 14:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 4-2015
Tak Poláci už zadali do svého systému sezónní vlaky.
Kdyby se tam obtěžovali dát tam alespoň všechny mezistátní. Noční R 51 Lvov - Wroclaw - Lvov není v žádném e-shopu, v české pokladně také nenalezen, čili s ním lze s vysokou pravděpodobností jet jen při nákupu jízdenky u pokladny PKP IC nebo na Ukrajině. To je je tedy prodej jak před 50 lety...[ko]
Jinak samozřejmě jezdí několik výrazně rychlejších nočních autobusů, ale jeden zážitek už stačil.
Vlak však jezdí, neb např: The gauge changer at Mostys'ka 2 was noted out of use as at October 2017 but an April 2018 traveller confirms his overnight L'viv/Lvov services used Line 91 and the Mostys'ka 2 gauge changer.
A další možnost je, že jsem úplně blbej a prostě to neumím najít.
West code was broken.

Úterý, 15. května 2018 - 19:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 4-2014
Něco na čumendu-Warszawa Zachodnia živě.
https://www.youtube.com/watch?v=lwVeRyJtOrk
Úterý, 15. května 2018 - 19:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 8-2017
Přidám pár fotek z toulek po Dolním Slezsku.




Středa, 16. května 2018 - 11:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3209
Registrován: 9-2007
Já ten vlak 51/52 řešil a jeden místní diskutník mě odkázal na web PKPIC: odkaz. Když kliknete dole na ceny, tak pod tabulkou je ona upřesňující formulace Bilety na przejazd kupisz w kasach międzynarodowych.

K vlaku Wydmy: na webu PKPIC je vlak veden z Bohumína. Jen v Polsku je předprodej jízdenek 30 dnů před odjezdem, proto to i na webu ČD bude nejspíše až 25.5.2018.
Středa, 16. května 2018 - 13:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 11-2017
Vantju: Nevidím do toho zdaleka tolik co vy, proto mě možná lehce vyvedete z omylu. Ale já s dvouměsíčním předstihem zakoupil u ČD /bez ohledu na předprodejní lhůty v Polsku/ nejen jízdenky do Polska, ale i z Polska do ČR včetně lůžek WARSu, takže pokud tomu u sezónních vlaků není jinak, mělo by to na vlak Wydmy jít se stejným předstihem zakoupit i z Bohumína. Nicméně, protože tomu tak není, napadá mě, že ČD na tento vlak buď jízdenky vůbec prodávat nebudou a nebo bude již z Bohumína vlak vedený v režii PKP a pak si paradoxně opravdu bude nutné jízdenky na vlak vyjíždějící z ČR zajet obstarat do Polska.



Středa, 16. května 2018 - 16:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 669
Registrován: 10-2010
Ondras888:
Ano, toto jsou mezinárodní spoje. Na ty lze koupit místenku dva měsíce předem.
Minulý rok jsem si kupoval u ČD. lůžkový příplatek na vnitrostátní vlak ze Svinoústí a bylo to možné zakoupit s měsíčním předprodejem. Noční technologická pauza pro rezervační systém PKP se uplatňuje i při prodeji z UNIPOKu.
Pamiętaj o przerwie technologicznej w systemie internetowej sprzedaży w godzinach 23:45 - 0:30 (z wyjątkiem każdego pierwszego dnia miesiąca, w którym przerwa trwa do godziny 1:00). Zakup biletów w tym czasie jest niemożliwy.
Takže jak to bude s vlaky z Bohumína je zatím ve hvězdách.
Jako zajímavost ještě uvádím, že personál WARS/PKPIC si nechává rezervační doklady do ubytovacích vozů vystavených u jiných železnic a místo nich cestujícímu vydá ručně psané potvrzení.
wystawia zaświadczenie o zatrzymaniu biletu dodatkowego, wystawionego elektronicznie przezkasę obcych kolei; zatrzymany bilet jest niezbędny do rozrachunków z tymi kolejam
Regulamin PKPIC, str. 23
Středa, 16. května 2018 - 16:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 2-2010
Elektrická jednotka KD 31we-004d ve stanici Walbrzych Glówny dne 6.5.2018 na Os 69238 (Jelenia Gora - Wroclaw Glowny):



Plná velikost - Flickr
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Středa, 16. května 2018 - 16:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 11-2017
Tobik: Přesně tak jsem to myslel a od toho se odvíjely i mé domněnky, vlak je veden z Bohumína, tudíž mezinárodní, tudíž dvouměsíční předprodej. Ale není tomu tak. A dle toho jsem právě u vlaku Wydmy /možná ovšem nepravdivě, je to jen úsudek/ napsal ten paradox, že Čech, který s ním bude chtít jet již z Bohumína, bude muset jet pro lístky do Polska, avšak kdyby do něj nastoupil až v Polsku, do Polska nemusí a koupí si je doma od počítače..
Středa, 16. května 2018 - 20:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5304
Registrován: 6-2010
Wydmy povezou lůžka už z Bohumína
Středa, 16. května 2018 - 23:50:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 9-2017
Zdravim,

muze mi nekdo rici, zda jeste Wegliniec nasazuje retro SU46-47. Dekuji predem.
Pátek, 18. května 2018 - 00:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9408
Registrován: 5-2002
Jen tak z Kladska (Długopole-Zdrój, Międzylesie, Kłodzko miasto)


Troy_McClure
Pátek, 18. května 2018 - 07:46:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 5-2016
muze mi nekdo rici, zda jeste Wegliniec nasazuje retro SU46-47.

Ano, jezdí.
Středa, 23. května 2018 - 23:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 670
Registrován: 10-2010
Koleje Mazowieckie přestaly uznávat mezinárodní jízdenky.
https://www.mazowieckie.com.pl/pl/zakonczenie-honorowania-biletow -jednorazowych-spolki-pkp-intercity-na-odcinku-warszawa-zachodnia
Poněkud nepřehledně zpracované, může to vypadat že se to týká jen varšavského uzlu)
Poľský regionálny dopravca Koleje Mazowiecke, ktorý pôsobí v okolí Varšavy, nebude uznávať bežné medzinárodné lístky zakúpené od 1. apríla 2018.
zdroj: http://www.slovakrail.sk/sk/ceny-zlavy-zahranicie/polsko-vyhodne. html
Čtvrtek, 24. května 2018 - 08:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3828
Registrován: 4-2006
Koncem března jela tchyně na mezinárodní jízdenku (koupenou v e-shopu ČD) vlakem KM v úseku Wwa Zachodnia - Lotnisko Chopina a průvodčí jí odmítnul jízdenku uznat, naštěstí se to obešlo bez pokuty. Podle informací na stránkách ČD však jízdenka uznána být měla. Posílal jsem pak KM oficiální stížnost, zatím mi neodpověděli.
Teď už je to vyřešeno, když už ty jízdenky neuznávají vůbec.
Čtvrtek, 24. května 2018 - 10:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 10-2007
SU46 047 jezdí. V pondělí například vezla uhlí pro Slováky z Turowa. V úterý byla pro šutr v Rakowicích.

Čtvrtek, 24. května 2018 - 11:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 5-2010
Jo jo jo! Tak přeci jen! České dráhy nabídnou přímý noční rychlík k polskému Baltu, ceny začnou na 624 Kč

Zkusil jsem si na červen dát jízdenku pro dva v lůžku pro dva (muž a žena dohromady), vyšlo mi to na 2 340 Kč, pro dva základ je 1 248 Kč, lůžkový příplatek pro lůžkové kupé ve dvou je 1 092 Kč ...

Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Čtvrtek, 24. května 2018 - 13:33:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 11-2017
No sláva, ten vlak nabízí web ČD už od pátku a dnes na něj jdou konečně koupit i cestovní doklady, dokonce šedesát dnů dopředu. A cena jak jízdenek, tak lůžek, opravdu luxusní. Vtipné je, že na webu ČD jdou cestovní doklady pro tento vlak koupit s dvouměsíčním předstihem, zatímco Poláci jsou stále limitováni třicetidenní předstihem a stále na něj ještě přes web PKP nejdou koupit lůžka ani v této lhůtě [happy] Navíc mám podezření, že Poláci ty lůžka budou mít nezanedbatelně dražší, než Češi.

Zajímavé je také to, že v tuto chvíli ten vlak web ČD uvádí jako R/TLK Wydmy, zatímco web PKP jej uvádí jako IC Silesia, ale to je jen drobnost, která se určitě časem poddá [happy]
Pátek, 25. května 2018 - 02:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2018
Pokud se já podívám na traťové tabulky (trať 155), tak vidím MP/TLK Wydmy a v hlavičce dopravce IC.
Pátek, 25. května 2018 - 06:53:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 12-2007
Když se tu řeší ty rezervace: Vlaky kategorie TLK jsou povinně místenkové že? V červenci bych chtěl jeden z nich využít pro cestu Sopot-Lębork. Předopokládám že bude lepší včasný nákup přes internet než kupování jízenky v pokladně před odjezdem - to jsem v Polsku zažil párkrát a byl to dost horor [proud] [ko]
Nechic
Pátek, 25. května 2018 - 08:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2205
Registrován: 4-2010
Cilelis: To rozhodně pokud nepřestupuješ, tak není co řešit. Nákup u pokladny je malé peklo, protože ty pokladní ne vždy vědí a stačí když před tebou má někdo lehce nadstandardní dotaz (což může být i přestup na vlak jiné kategorie) a s manuálem stráví 20 minut
Pátek, 25. května 2018 - 11:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 12-2007
Nechic: Díky za odpověď!
Trupman
Pátek, 25. května 2018 - 14:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 12-2005
Všechny vlaky PKP IC (i TLK) mají povinně nákup jízdenky na konkrétní vlak, ale ne všechny jsou povinně místenkové. Konkrétně u TLK, když se vyprodají místa k sezení, tak jsou stále v nabídce jízdenky bez rezervace sedadla. U vytížených vlaků TLK je tak klasický komfort jízdy "dobytčák".

Mimochodem, to kupování jízdenky na konkrétní vlak je skvělé v momentě, kdy máte naplánovanou nějakou cestu s jedním nebo více přestupy a nějaký vlak se vám po cestě nebo ještě před příjezdem výrazně zpozdí, což není nic neobvyklého zejména na četných opravovaných tratích. Pak začíná kolečko nahánění průvodčího nebo nervózního postávání ve frontě u pokladny na přestupním nádraží, ať vám někdo přerezervuje jízdenku na jiný vlak. (Pak se divte, že na nádražích v PL jsou takové šílené fronty, když půlka práce prodavaček je vyhledávat spojení a přepisovat již vydané doklady.) Pokud tak neučiníte, tak záleží jenom na průvodčím, jestli bude mít dobrou náladu a "hloupému turistovi" jízdní doklad uzná nebo ne. Přitom takový nesmysl - jedete stejným dopravcem, stejnou kategorií vlaku po stejné trase, ale jiným vlakem, přičemž to není vaše vina. Inu, nasednout do vlaku v Polsku je stále ještě nutné s pozitivním mottem "cesta je cíl".
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Pátek, 25. května 2018 - 19:03:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 12-2007
Ano, ty fronty u pokladen jsem v Polsku párkrát viděl - dost mi to přípomínalo Itálii.

Ještě jeden dotaz ohledně TLK, ty místa mi to přidělí automaticky? Zkoušel jsem se tím "na nečisto" proklikat a nikde jsem tam nenarazil na plánek vozu s výběrem míst.
Trupman
Pátek, 25. května 2018 - 23:05:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 12-2005
Jestli nakupujete na intercity.pl, tak po vyhledání spojení a výběru vlaku to ve formuláři nabízí kolonky jako typ místa, typ vagonu (kupé, velkoprostor) a preferované posazení (okno, střed,...) No prostě jsou tam různé parametry, ale konkrétní místo vybere systém sám.

Pokud tedy není "brak gwarancji miejsca", tj. místenky rozprodané, jede se na stojáka.

(Příspěvek byl editován uživatelem trupman.)
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans