Diskuse » Archiv 2017 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 14. 09. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 14. 09. 2017

dolů
   autor příspěvek
chlupac
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 18:07:21  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Fardy:
...i Vy šprýmaři [happy] Je to spolkový model klubu železničních modelářů. A věře mi, že pokud by mě někdo z mých kolegů viděl, jak "rovnám model do kolmice", přišlápli by mi prsty na rukou alspoň po dobu nutnou k odnesení modelu z mého dosahu.
Takže znova: otázka stále stejná - je někde na netu číselník (a případně cena) náhradních dílů. Vím, že v minulosti to tu (snad) někdo dával k dobru, jen sem si nezaložil odkaz.

K.S./el/Zeuke:
p.Tesaře znám: věřte či ne - dříve to tak nebývalo, mrzí mě, že to vzalo takový konec...[sad]
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 20:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 7-2017
no je pravda,že od něj mám jednu lokomotivu..sice ne přímo tu co jsem si objednal,ale budíž...ale to další už pak neklaplo...a po všech těch recenzích už jsem radši nic dalšího neobjednával[ko]
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 20:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 2-2013
BERAN1970 : co mi na těch nádržích opravdu na pohled vadí je ta podlaha pod rámem, s ostatním bych se dokázal klidně smířit.
Jak byly dole trubky asi už nikdo neví, vzhledem k tomu, že vyřazené nádrže většinou skončily někde v JZD nebo fabrice jako zásobníky na vodu a tam si je přizpůsobily k obrazu svému.
A jak víme fotky asi žádné nejsou.
Petr
eL
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 21:00:28  
Neregistrovaný host
85.163.35.96
chlupac: verim, drive jsem tam tez bral, ale nabralo to spatneho smeru ...
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 21:49:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 4-2006
chlupac a spol:
Náhradní díky na většinu modelů se dají najít u MBS Sebnitz, zde: http://www.mbs-sebnitz.de
Z horního menu zvolit "Ersatzteile" a vlevo vybrat, jestli na loko, os. vozy, nákl. vozy nebo kolejivo.
Dá se tam i vyhledávat podle objednacích čísel, bacha, zakázkové modely tam nejsou, je potřeba najít základní model a z něj díly vybrat. U lokomotiv je tam většina dílů i nafocených, člověk přesně vidí, co bere. Dřív měli jen Tilliga, nyní mají i ostatní značky, sortiment se rozšiřuje.

Pokud to nenajdeš, napiš a) Alešovi Novákovi viz níže, b) Davidovi Struppovi a zeptej se tam.

Nákup se pak dá uskutečnit buď přímo přes MBS Sebnitz, nebo od Aleše, on pravidelně díly bere, může vám to objednat a platíte v korunách a za místní poštovné. Pro úplnost, abych nebyl za reklamního agenta, zmíním i ITvlaky a masinky.cz
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Pátek, 01. září 2017 - 01:24:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 2-2016
No, jen pro vysvětlení (diskutoval jsem to jinde) - koupil jsem si od Tilliga vůz podobné konstrukce pojezdu Ara a po posazení na kolej jsem zjistil, že vůz je trvale připraven pro jízdu vysokou rychlostí pravým obloukem. Nestojí na kolejích kolmo ale je nakloněn permanentně na stranu, docela dost. Prý co bych taky za ty prachy chtěl. A bylo mi řečeno, že pokus to napravit skončí nejspíš ulomením jakéhosi dílu při snaze uvolnit podvozek a dopátrat se příčiny. Takže jsem dštil hromy blesky. Nicméně si fakt myslím, že by to tak nemělo být a jednou se to bude muset doma dodělat.... A taky budu potřebovat ten díl (pointa příběhu).
Pátek, 01. září 2017 - 14:15:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 5-2006
Fardy: Tak to si myslím, že by měl být určitě spíš důvod k reklamaci toho vozu. Aspoň já bych ho reklamoval 100%.
Pátek, 01. září 2017 - 14:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 2-2016
Reklamovat? Ten vůz byl u nejmenovaného prodejce poslední. Lze se důvodně domnívat, že ho někdo přede mnou reklamoval a mě byl prodán znova. Nechci to pouštět dál aby ten vůz měl další oběť. Údajně je příčinou ten plíšek na odběr proudu. Jelikož nehodlám mít nikdy žádný vůz osvětlen, tak časem ten plíšek odeberu a mělo by to být v pořádku. Jen je třeba to udělat tak, aby se něco neulomilo.
Pátek, 01. září 2017 - 15:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 7-2017
ahá,takže podobný problém bude asi i onoho služebního 4osého vozu,který se také na kolejích zajímavě vrtí,a kolébá...[ok][ok]
Pátek, 01. září 2017 - 15:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 7-2017
.....resp.poštovního ...3.epocha
Pátek, 01. září 2017 - 16:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 2-2016
Troufnul bych si jednu teorii: Dříve dělali konstruktéry lidi, co na to měli vzdělání. Dnes je konstruktérem každý kokot, který umí kreslit v autocadu, corellu a podobně. Tihle koumáci neví nic o tom, co je to staticky určit a spoustu jiných věcí. Takže mám pocit, že modely, které mají pojezd na stejné bázi jako je vůz Ara, ten pošťák a podobné vozy, nejsou nekvalitní, ale komplet všechny mají konstrukční vadu... Nicméně jsem to ještě nezkoumal. Zatím jsem se ještě nerozhodl něco ulomit. Pokud jsou oba podvozky kyvné do stran, chraň naše peníze pánbů....
chlupac
Pátek, 01. září 2017 - 19:29:59  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Zlámalík:
...děkuji za odkaz - je funkční a docela dobrý zdroj, ale osobních vozů je tam jenom 10. Ten můj ale mezi nimi není. Takže půjdu za svými dvorními dodavateli (a David Strup je jedním z nich [happy])
chlupac
Pátek, 01. září 2017 - 20:49:05  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Jen tak na okraj:
Ten sofistikovaný podvozek mají jen vozy „Schürzenwagen“ ("zástěnkové"??), a patří mezi ně i Lůžkový vůz WLAB4ü-51 Mitropa (který zmiňoval K.S. v odkazu) nebo Ara (teda pokud je to tenhle)
Zkrátka jsou to JEN VOZY, KTERÉ MAJÍ "šusplech" pod bokem vozu, kůli kterému jsou ty vychytávky na podvozku provedeny. Není to dokonce jedinný špek těhle vozů: ony se jim totiž i vysouvají schůdky, aby se podvozek mohl otočit.

Ostatní vozy epochy 3 - třeba zobrazené tady ani pošťaky tento nebo kratší tento mají podvozky jednodušší konstrukce - problém bude tedy v něčem jiném.
Pátek, 01. září 2017 - 21:09:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1663
Registrován: 4-2006
chlupac: a co tady? http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=16900 a klikni na dva odkazy "Ulotka" vlevo nahoře. Pravda, číslo dílu tam není, ale je to aspoň rozmalovaný do detailů.
Jinak tedy z hlavní strany jsou dostupné mraky věcí, ohledně náhradních dílů pak zejména: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp

(Příspěvek byl editován uživatelem Zlámalík.)
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
chlupac
Sobota, 02. září 2017 - 12:37:13  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
Zlámalík:
...děkuji podruhé, hlavně ten druhý odkaz je docela výživný [happy]
V mezičase jsem též hledal a utrpěl úspěch, ty technické informace o modelu (které jsou pod prvním odkazem) jsem také našel jako soubor pdf.
Sobota, 02. září 2017 - 23:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 8-2017
Tak mne ještě napadlo k tomu podvozku, co jej zkusit vytisknout na 3D tiskárně? Samozřejmě asi ne v plném detailu, ale udělat by ten podvozek, nebo něco na něj velmi podobného (třeba sice bez detailů, ale ty lze snad udělat i jinak), nemusí být složité když se to dobře naměří. Možná se dá požadovaný soubor najít.

Případně, co je s tím podvozkem špatně? Třeba by stačilo vyrobit jenom tu rozbitou část a pak ji tam šikovně přidělat.

Eventuálně se zkuste podívat po leptu jestli to někdo nedělá, ale pochybuji že to bude případně pasovat.

Fardy:
Myslíte že na konstrukci modelů seženete někoho pořádného? Domnívám se že není moc možnost zaplatit dobrého konstruktéra. Když to tak vezmeme, samotná výroba je náročná, nemontují to zatím (doufám) Číňanky za pár šupů, ani na to nelze nejspíš ve velké míře nasadit automatickou výrobu která by díly skládala dohromady. Takže jsou nejspíš rádi že mají pár průměrných AutoCADovských kresličů, kteří většinu času otrocky překreslují péra, trubky, nárazníky a pod. Také je to možná v tom že se snaží do nejvěrněji přiblížit originálu a tak konstrukční návrh utrpí.

Do výstupního výrobku vstupuje mnoho vlivů, jsou tu požadavky zákazníků na nízkou cenu, věrnost provedení a přijatelné jízdní vlastnosti. Pak tu máte požadavek firmy na to nabídnout zajímavější produkt, propracovanější, s větším profitem a levnější než konkurence. Vezměte si kolik třeba stojí lept sovětského návěstidla a kolik stojí zkompletované, 50-70Kč lept i s LEDkami a kompletované 400Kč+. Nějak si neumím představit že by mohli zaplatit skutečného profesionálního konstruktéra, který by se jinak mohl věnovat velkým strojům, kombajnům, autům, nebo reálným vlakům. Možná tak na částečný úvazek pokud by měl o modely zájem.
Statistik
Neděle, 03. září 2017 - 09:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5602
Registrován: 6-2004
K.S.: dovolím si napsat svůj názor. Máte pravdu, ale jdete na to podle mě moc složitě. Není nutné se tím hned živit, resp. živit firmu a zaměstnance v ní. Není nutné bojovat s konkurencí, snažit se být levnější na úkor kvality. Vzhledem k tomu, že víceméně pro všechny technologie potřebujete v prvé řadě Sitzfleisch u počítače a čas, stačí obecně mít čas a chuť se tomu věnovat. Další už se dá řešit tak nějak "dodavatelsky". Pokud Vás netlačí čas, nemusejí Vás trápit dodací lhůty. Co na tom, jestli Váš model bude hotový teď, nebo za rok? Pokud nebudete nosit dříví do lesa a dělat to, co dělají nebo plánují jiní výrobci, třeba i ty velké firmy, není nutno se obávat, že by Vám někdo "vyfouknul" Váš nápad. Nebo aby to mělo AMB na Vánoce na pultě, tak se půjdu přetrhnout a radši to odfláknu, jen aby to bylo v termínu? Na to jsou tu jiní mistři.

Takže lepty, obtisky, odlitky si můžete navrhnout sám a stačí najít někoho, kdo je schopen to "zhmotnit". Ostatně i 3D tiskárna se dá už dnes sehnat za tak nějak únosné peníze. Podstata je asi v tom nemít vlastní tvorbu modelů jako prostředek k obživě. Jak se z toho stane kšeft, jde veškerý entuziasmus do kytek. Pak to sklouzává k tomu, co tady bylo napsáno. Celé to pojmout tak, aby mi to pokrylo aspoň vyčíslitelné náklady, nečekat (a nechtít) jejich okamžitou návratnost. A hlavně mít dopředu dostatečnou finanční rezervu na to, abych tenhle koníček ufinancoval ze svého, aniž by to ohrozilo rodinný rozpočet. Myslím si, že to není nereálné.
Neděle, 03. září 2017 - 10:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 2-2016
Včera jsem smazal tři příspěvky ještě před odesláním, protože jsem nevěděl, jak rozumně reagovat.Teď již ano. Především - příspěvek neútočil na modeláře, který si svoje sám nakreslí nebo s něčí pomocí, vytiskne v 3D nebo vyleptá, posoudí, VYTUNÍ a má, nebo i nabídne ostatním. To je modelařina. Má kritika směrovala na firmu Tillig, která zaměstnala blba, který udělal tak obrovskou chybu, jakoby nábytkářská firma dala na trh stůl o dvou nohách! To není o ceně, o konkurenci, snaze vyhovět tomu a pak tamtomu! Truhlář by měl vědět, že stůl o dvou nohách nestojí! (pokud není určen k zakotvení do panelu). To nemělo vůbec přijít na trh! No, snad nějak lehce půjde podstrčit k čepu nějaká podložka, která výkyvu jednoho podvozku zabrání a vůz bude OK, ale pachuť zůstává...
Neděle, 03. září 2017 - 10:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 8-2017
Statistik:
Byla to odpověď na Fardyho stesk že dneska dělá konstruktéra v modelářských firmách, jako jsou třeba Tillig, Fleischman a další, kdokoliv kdo umí čmárat v CADu. Tyto firmy se musí nějak uživit a podle mne by se jim skutečný konstruktér nemusel zaplatit. (To už jsem ale říkal) Samozřejmě když to děláte sám jako malosériovku tak je to něco jiného.

Ani tu 3D tiskárnu nemusíte pořizovat, když si dáte do vyhledávače 3D tisk pro veřejnost tak vyběhne X firem, které se tím zabývají a v Brně je snad dokonce celá moderní dílna pro veřejnost kde by mimo jiné 3D tiskárny měly být. Pokud se člověk nestane nadšencem do 3D tisku, nebo běžně nekutí s použitím plastu, pak se asi ani nejlevnější model za 10-11 tisíc nevyplatí.

Uvažoval jsem že bych sehnal odlitek hrbouna a právě pomocí 3D tisku k němu realizoval pojezd tak aby se do něj dal umístit i pohon, ale nemám na to teď v podstatě vůbec čas.
Neděle, 03. září 2017 - 11:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2017
Fardy:
Ano zaměstnali někoho kdo si to navrhl blbě, to je pravda, jenže pak tu máme ještě celý řetězec kde se ta chyba dala zastavit a vrátit se k návrhu. Pokud je celá série blbě tak by si toho že jsou vagony blbě musel někdo všimnout.

A pokud si toho nikdo ve firmě nevšiml, nebo si toho jsou vědomi a stejně to pustili ven pak je to mnohem horší než to že zaměstnali, jak říkáte, blba. Chybu může udělat každý, ale pokud projde ve firmě zjevná vada až na trh, je to celkem vážný problém.[pozor]

To není jako když něco praskne po letech provozu, nebo když se v desítkách tisíc řádků kódu nechá jen nepříliš často volaná funkce s prázdným tělem, která se volá jen za velmi specifických okolností a zapomene se na ni, toho si lze nevšimnout a stává se to. U takto závažné fyzické vady to nelze přehlédnout!
Neděle, 03. září 2017 - 12:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 2-2016
Já nevím, pořád si říkám, že to není chyba. Když se převleču za chirurga, zfalšuju diplom, obelžu personální oddělení, ukážu jim pár fotek z vygooglovaných operací jakože jsou moje, nechám se zaměstnat v nemocnici a zabiju vás při operaci slepého střeva, tak jsem přece neudělal chybu! Právníci by mě pak následně měli zahnat pod most kde bych dožil zbytek života! Pokud chci být konstruktérem, musím o tom něco vědět, pokud o tom nic nevím, tak nedělám chyby! Prostě a obyčejně pouze škodím! Jinak souhlasím, napáchanou škodu mělo odhalit několik dalších výrobních stupňů... No, pojďme se raději vrátit k tématům, které nám něco dají. Tohle naříkání se nedostane tam, kam patří. Stačí, že jsme okrádáni o naše peníze, čas si brát nenechávejme [nene]
Neděle, 03. září 2017 - 21:31:54  
Neregistrovaný host
213.226.242.36
Pánové, hlavně Fardy, rozčilujete se a plkáte hezky, ale měl někdo z vás z toho Ba nebo WR (Ara) ten podvozek už sundaný? Nebo jste se aspoň namáhali s tím ten vůz otočit na střechu, oba podvozky přitlačit a zakýklat s nimi? Těžko, jinak byste tu nekecali hovadiny!

Věc se má tak, vůz (vozy) má klasické tříbodobé uložení, stejné jako ostatní vozy od Tilliga (zmíněný pošťák, Y, a další), ale i od Kuehna a dalších. Navržený je dobře, bohužel, je (nebo spíše byl, proslýchá se o přesunu zpět do evropy) skládaný v číně, a "ťongům" je jedno, že plíšek sběru proudu je moc napružený, a vlastní hmotnost vozu je malá. Doma mám jedno WR a jedno Ara, obě bez problémů funkční, nicméně u obou mám vyměněná dvojkolí za Modmullery určené přímo pro tyhle vozy (mají kratší osku), a u obou doladěné sběrací plíšky na ideální přítlak, v budoucnu budu ještě dovažovat.
Ostatně pokud mají tyto vozy konstrukční vady, pak tyto: Nedostatečná hmotnost (nicméně stále ještě odpovídající normě) a zpočátku se objevovala špatně vysoustružená nebo šmajdavá dvojkolí, ale s údajným přesunem výroby snad problém vymizel.

Takže jestli chcete, hádejte se dál, nicméně chyba opravdu není ve voze ani v podvozkách. Mimoto, podvozky na jídelák (WR/Ara) mají delší rozvor, stejně tak podvozky na Ba a Fa jsou jiné. A osobně jsem měl podvozky i z Fa i obou jídeláků vyjmuté, a nic se jim nestalo.
Neděle, 03. září 2017 - 22:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 2-2016
No vida, zkoumal jsem to, ale na upozornění zkušenějších jsem ten podvozek nevyndával. Vzal jsem teď ten vůz do ruky, přitlačil zezhora a mám pocit, že tam nic proti výkyvu do stran odpor neklade, takže pokud tam je trojbodové uložení, pak je nastavené dost jemně. Nicméně - jak tedy vyjmout ten podvozek, aby se nic neulomilo? Ty sběrací plíšky tam mít nemusím, dám je pryč...
Úterý, 05. září 2017 - 01:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9224
Registrován: 5-2002
Na hračkolejišti ději se věci. Aktuálně se učím tisknout si vlastní obtisky.

Úterý, 05. září 2017 - 09:15:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 9-2004
Tu rez na bílé barvě sis taky připravil jako obtisk? Vypadá to slušně.
Úterý, 05. září 2017 - 12:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9225
Registrován: 5-2002
Ne, obtisk je jen černý a vagón byl zahumusený už předtím. Jak je doufám vidět, je to jen zkouška - nápisy jsou místy moc velké, místy hodně křivé a celé je to nesmysl. Prostě cvičné vozidlo [happy]
Úterý, 05. září 2017 - 13:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9226
Registrován: 5-2002
Jinak neuměje na mé tiskárně tisknout bíle, můžu jen na bílý podklad tisknout inverzní obtisky ... což se ale nehodí pro všechno, ovšem zrovna pro černou lejtu jo.

Úterý, 05. září 2017 - 14:58:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 487
Registrován: 12-2006
Zdravím, na http://www.trainmania.info/ke_stazeni-tapety.html jsou nové tapety v rozlišení 1920 x 1080 pixelů.
------------------------------------------------
www.trainmania.info • www.trainmania.rajce.idnes.cz • www.youtube.com/user/trainmaniak
chlupac
Úterý, 05. září 2017 - 21:26:33  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
K.S. + FRADY:
... pánové nezlobte se, ale Vašim výlevům nerozumím. Generováním příběhů "co by, kdyby..." a "zanadávejme si spolu dokola" nás (jako modeláře [happy]) nikam neposune. Zkuste si někdy tu roli konstruktéra a sledujte co všechno Vás bude omezovat, limitovat, jaké kompromisy a překážky budete řešit (a nedej bože, aby v tom byli zainteresováni i jiní lidé, které ke své práci budete potřebovat, protože oni asi budou mít jinou motivaci a představu o výsledku a cestě k němu). Potom třeba budete muset (sebe)kriticky hodnotit, jaký je výsledek Vaší práce. A potom znova a lépe. Jestli chcete vědět jak to chodí, tak se jen "projděte v botách toho, koho chcete pochopit" (nebo nechcete?)
chlupac
Úterý, 05. září 2017 - 21:33:09  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
FARDY (omluva za předchozí zkomolení nicku):



... pokud by jste podvozky sundal, viděl by jste toto:




... a sakra musím od počitadla, komentáře později [happy]
Úterý, 05. září 2017 - 22:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 4-2006
353: hodláš do vozidla Ústavu umístit i mobilní dalekohled? Technologie by na to už byla [biggrin]

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Úterý, 05. září 2017 - 22:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1667
Registrován: 4-2006
Mišáku, ta galerie je luxusní. Stejně ale hlasuju za Di4 NSB a červený odraz modrého brejlovce! [ok]
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Středa, 06. září 2017 - 00:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9227
Registrován: 5-2002
Zlámalík:
"353: hodláš do vozidla Ústavu umístit i mobilní dalekohled? Technologie by na to už byla [biggrin] "
Teď ne, teď nám tam řádí jiná technologie [happy].


A vědcům z ústavu se dnes v jejich oslizlé laboratoři rozsvítilo...


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
Středa, 06. září 2017 - 00:46:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 2-2016
Chlupac: Děkuji, když se na ty fotky dívám, tak mám pocit, jakoby tam ty sběrací plíšky musely být, nedají se odstřihnout, jinak by podvozky vypadávaly (Osvětlovat vůz nehodlám). Je to tak? Diskuse trošku přispěla k výměně zkušeností i mimo ni, takže vím i o dalších několika lidech, kteří mají stejný problém jako já. Nicméně, aretace kolmého postavení vozu si myslím že je nastavena velmi velmi jemně. Počkám si ještě na komentář, vůz jsem zatím nerozebíral, takže s tímto vlastní zkušenost nemám. Ale při vyjímání podvozku to vypadá, jakoby bylo nutné vyhnout plíšky do stran a podvozek pak "vytáhnout". Tím se ale plíšky trochu zdeformují a výsledek by teoreticky mohl dopadnou ještě hůř...
chlupac
Středa, 06. září 2017 - 00:56:01  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
FARDY:
... nejdříve: ani v nejmenším Vás nenavádím (nehecuju) v sundavání podvozků, pokud se na to necítíte. Snad najdete v svém okolí někoho kdo už něco takového dělal a cítí se na to se všemi riziky. (Vím co říkám, mě už nemístná zvědavost/odvaha taky něco stála)

k fotkám: restauační vůz Ara 1) a 2) ilustrační, 3)4) dutina podvozku jednobodového kontaktu, 5)6) =//= dvoubodového 5) detail podvozku

Co přesně si představujete jako "Sběrací plíšky":
Pokud myslíte :
- sběrný plech (lesknoucí se díl na obr.5), tak to nepůjde, protože tvoří současně ložiska hrotů všech náprav
- pokud myslíte ty "párové fousky" co vyčnívají z podlahy vozu k dutině otáčení a z předešlého dílu převádějí proud do skříně vozu, tak to bych taky nedoporučoval, protože síla vyvozovaná těmito plíšky je velmi malá, tak akorát pro stálý přenos el. z podvozku. Takže efekt odstranění by byl minimální. Rozhodující by asi bylo, zda ten jeden fousek v tom páru není zdeformovaný.

ZAJÍMAVÉ JE ŽE mě se dostaly do ruky dva NOVÉ modely a jedna věc mě překvapila:
- první (klubový) model přesně tohoto vozu již MĚL(!!) z výroby namontovány "pružné" dílce podvozku.
- druhý (můj soukromý) model, je namontovány NEMÁ(!!) je to viditelné i na fotce. Dílce jsou v ig.pytlíčku společně s nalepovacími díly.



No a teď ten DŮLEŽITÝ (asi vševysvětlující) zbytek příběhu (ke kterému bych se nejradši moc nehlásil):
Pružné dílce (viz.červená šipka) jsme se rozhodli sundat, protože klubové kolejiště má oblouky menší než R310 (viz.upozornění v červeném obdélníku na letáku) Jedno ze čtyř míst na podvozku kde jsou, je červeně zakroužkováno. Pokyn jak to udělat je podtrženě. ="Sejmout v (tomto) směru". Po špatné zkušenosti s lehkým poškozením čepu pro tenhle dílec u vozu Ara jsme u dalších vozů (tentokrát u vozů Ba) zvolili aternativní postup: podvozek sundat, pak rozebrání celého podvozku: počínaje dílcem brzd (druhá strana letáku), pak dvojkolí, následně sběrací plech a pak vysunout díly (4x) označené červenou šipkou "po čepu" nahoru. Následně sborka podvozku. Při té příležitosti se nám podařilo u jednoho vozu Ba poškodit ten "rozvidlený-harpunoidní" čep podvozku (poškození není nijak markantní, podvozek stále drží ve voze, ale sem tam vypadne a i jinak to má dost výrazný vliv na jízdní vlastnosti). No a tím to vlastně celé začalo-viz. můj příspěvek z 31.8.
chlupac
Středa, 06. září 2017 - 01:10:46  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
... jejda, koukám že všichni zde jsme poněkud noční tvorové - co jen příspěvků přišlo po půlnoci [happy]
FARDY:
... no a Vy jse mi při sepisování toho elaborátu taky nějak proběhl kolem [happy]

(press F5,F5 ....[proud])
chlupac
Středa, 06. září 2017 - 02:02:06  
Neregistrovaný host
85.71.67.245
FARDY:
... ty plíšky (jestli myslíte ty "párové fousky" po stranách dutiny pro čep podvozku) vůbec nejsou Váš problém. Pokud jsou nezdeformované a v původní poloze, tak sejmutí podvozku v žádném ohledu nebrání. Ony jen zlehka dosedají v mezeře mezi rámem a podvozkem na plechový díl podvozku.

Z mého předchozího příspěvku by jste si měl vzít asi tuto silně pravděpodobnou HYPOTÉZU: co když se někdo pokoušel ze stejných důvodů jako MY Váš model rozebrat. A moc neuspěl (jako MY [angry]). Pak buď 1) při snímání podvozku, nebo jeho navracení poškodil ten hlavní "rozvidlený čep"(nejpravděpodobněji), nebo rozebral (jako MY) podvozek, ale poškodil některou část, třeba ten plechový díl (poslední fotka, lesknoucí se dílec) v okolí čepu - tohle místo je totiž taky dost zodpovědné za to jak vůz stojí. (Poslední, v co bych věřil /i když možné to je, jen málo pravděpodobné/, že jsou nějak "extrémně zprohýbané", či snad vědomě /ale špatně/ upravené sběrací "párové fousky")

Rozhodněte se sám, zda chcete Vy sám jít do sundání podvozků. Klidně se s Vámi podělím o způsob jak to dělám já. Riskovat už budete muset sám. A to 2x. Jdou jak obtížně sundat tak nandávat. A na rovinu - je to teprve první krok - získáte tím pouze představu o tom, co je asi tak špatně. Pokud to bude v tom "rozvidleném čepu", tak tenhle defekt považuji za téměř neopravitelný.
Čtvrtek, 07. září 2017 - 03:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 2-2016
chlupac: Panečku, ten konstruktér není blb, on si jen při práci zahulil... Kdo tohle vymyslel. Fotky jsou názorné. Že by mohla být chyba v těch sběracích tykadlech mi dal tip jeden kolega. Vidím, že za normálních okolností to není možné. Doporučení si uložím a s kolegy, až budeme v modelárně, se pokusíme něco podniknout. Osobně si myslím, že by snad nemusel být ani problém v případě, že se "harpunka" ulomí. Bude to jen důkaz, že tam nemá co dělat. Následně se odřízne, na jejím místě se vyvrtá otvor a podvozek se přichytí spolehlivým dávno odzkoušeným způsobem přes šroubek, matičku, případně nějakou podložku, tak, aby se volně otáčel. Model to může tak nanejvýš zhodnotit. Snad se nepletu. Nevím jak to vevnitř vypadá po odejmutí střechy a vnitřního vybavení, nicméně, obrázek říká, že střechu odejmout lze, takže mé obavy co dál jsou menší a menší... Děkuji za cenné zkušenosti
Čtvrtek, 07. září 2017 - 10:03:48  
Neregistrovaný host
213.226.242.36
Fardy: Podvozek lze vytáhnout celkem silným ale rovnoměrným tahem. Skutečně to sebou nese riziko ulomení těch pacek. Druhá možnost je rozebrání celého vozu do posledního dílu, a podvozky jakoby vymáčknout zevnitř. Riziko je pak menší, ale rozebírat celý vůz jen kvůli tomu?

Nevím co tě pořád vede k tvrzení, že konstruktér je blb, nebo hulil a podobně? Pokud je tvoje představa konstruktérskýho umu šroubek a matička M3, tak jsi hodně vedle. Tohle řešení se používá minimálně od 90tých let, a napříč všemi měřítky. Už dříve byla snaha používat něco "nacvakávacího" (třeba rychlíkáče BTTB jsi v ruce měl?). Důvod proč se to tak používá je prostý, ušetřený čas při montáži, prostě se to jen nacvakne a tečka.
Naopak si dovolím tvrdit že zrovna u tohohle typu vozů byl konstruktér génius, a obecně jsou Tilligovi modely po technické stránce hodně dobře dotažené. Vymyslet tolik kliček a celé to zabalit aby to i vypadalo, to smekám. Jen bohužel konstruktér nepočítal s nekvalitní čínskou montáží, a patrně ani s nenechavýma zvědavýma rukama.
Čtvrtek, 07. září 2017 - 15:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 2-2016
TTmili: OK, beru na vědomí. Jen prosím pochopte vztek člověka, který sehnal co sháněl a když to doma rozbalil, tak se zlou potázal. Prostě mě to naštvalo [angry] a následné konzultace mé rozčarování neutlumily, až tato diskuse vedená názorně a do detailů.
Pátek, 08. září 2017 - 00:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 806
Registrován: 9-2003
Zdravím,

na stránky jsem dal článek o 851 MTB

Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky
http://jacek-modely.cz
Neděle, 10. září 2017 - 20:34:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 2-2016
Dnes jsme s kolegy diskutovali naše železniční soupravy, chtěli bysme je provozovat v reálné délce, to znamená 50-70 uhláků, druhé epochy, samozřejmě, tedy vozů o skutečném rozvoru 2,5 až 3 metry, čili zas tak šílená délka modelového vlaku to nebude. Objevila se námitka "Co to utáhne?". Máme mj. dvě 414, takže přípřež nebo postrk, nicméně prý by to nemuselo stačit. Nevím, jestli je problém v adhezi nebo ve výkonu motoru. Navrhl jsem motorizovaný obandážovaný dobře zatížený služební vůz, který by lokomotivě trochu pomohl (čerpal by proud přes káblíky z lokomotivy), tam je ale prý problém "napojit" ho s lokomotivou na jeden digitální ovladač. Další varianta je použít nějaký delší dobový služebák a dát do něj dva-tři motory za sebe, zatížit, obandážovat, a udělat si lokomotivu třeba i bez pohonu, jen na sběr proudu. Otázkou je, jestli se budu potýkat se stejným problémem. Anebo jen plácám blbosti, nevím. Šijte do mě [happy] Na posledních Zákupech jsem řešil s jedním modelářem techniku postrku a je tam problém ve sladění tahu přední a zadní lokomotivy. Myslel jsem, že u tak dlouhého vlaku to nebude, protože jestli to neutáhne jedna lokomotiva, tak ta si potáhne svých 40 vozů a druhá si v rámci vlaku bude tlačit svých třicet a že je to OK se pozná podle toho že vlak jede. Takže volba správného tahu postrkové lokomotivy bude mít dostatečný interval, aby nedošlo k vykolejení střední části vlaku. Postrková lokomotiva bude jen přitláčet do té míry, aby to přitláčení nedosáhlo až na přední lokomotivu. Chtěl bych jen tipnout nějaké základní doporučení. Problém napojení dvou lokomotiv na jeden digitál se někde v diskusi řešil, to si nastuduji, jde mi spíš o názor na základní řešení otázky "co to utáhne". Od toho se pak odvine ostatní. Aby řešení bylo modelové. 6 lokomotiv to utáhne jistě, ale to by skutečnosti neodpovídalo ani opticky. Nutno připomenout, že naše chystané traťové moduly pravděpodobně budou simulovat v reálných poměrech i stoupání či klesání. Děkuji
Neděle, 10. září 2017 - 21:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 5-2002
Na TT kolejivu Kühn položeném jen tak na polystyrénové desce zapřáhnu bez problému za Sergeje Roco v analogu 50 vozů různých rozvorů, část podvozkové, část dvouosáky, různé stáří od dob Zeuke, přes BTTB a Tillig i dalších výrobců. na starších vozech jsem jen vyměnil ložiska a dvojkolí. Když jsem vzal dvě stejné mašiny (MTB Brejlovec), tak se daly jezdit i postrky. To všechno v obloucích za roh, zhlavích s protisměrnými oblouky bez přechodnic atd. Jedinou rotyku dělají kinematiky Tillig na krátkých dvounápravocých vozech, ty se v protisměrných obloucích zasekávají a vykolejují. Kinematiky LOCO, Schirmer, Hädl a další výrobci bez potíží. Rešení je Tilligy řadit jen do zadní třetiny vlaku.

PS: je možné si s Vámi v Ústí domluvit schůzku?



(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.)
Neděle, 10. září 2017 - 21:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 6-2004
V klubu máme bohaté zkušenosti s provozem s postrky na analogu, ovšem v H0. Základními podmínkami je dostatečná délka vlaku a to, aby použité vozy snesly sunutí na použitých poloměrech oblouků. Pak je jedno, jaká lokomotiva je použita jako vlaková a jaká na postrku, dají se i prohodit (zkoušeno např. s ES 499.0 a BN 150).
Pro tažnou sílu je rozhodující adhezní hmotnost lokomotivy (na výkonu motoru v podstatě nezáleží), koeficient adheze se dá ovlivnit bandážemi. Je-li ovšem výkon motoru slabý, motor se při velkém zatížení nadměrně zahřívá, až se může zničit.
Neděle, 10. září 2017 - 21:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 2-2016
Děkuji za předání zkušeností. Naše soupravy budou ucelenky, zpočátku spřažené přes pevné spojky uchycené na pružinku. Mělo by to projet všechno vzhledem k extrémně malým rozvorům vozů a minimálními převisy od osy dvojkolí ke krajům vozů. Dvojkolí kovová, ložiska mosazná, modely stavím ručně. Dlouho jsem žádnou prezentaci nedělal, protože je to pořád to samé - uhláky. Masa zavřených vozů přijde na řadu cca po vánocích nebo kolem nich, dříve ne. Až bude ucelenka hotová, tak ji odprezentujeme. Brzy to spřažení budeme testovat. Na našich stránkách ustti.cz jsou kontakty na nás, stačí zavolat, kromě zítřka, kdy nebudu na příjmu po celý den. Všichni kolegové jsou u nás vítaní[happy]
Neděle, 10. září 2017 - 21:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 2-2016
MAHEL: Rozumím, jen mě u té příležitosti napadá, jestli nebude při postrku problém s pevnýma spojkama, protože ty nemají takovou vůli jako normální spřáhla. Pevné spojky proto, že není zrovna nejlevnější "ospřáhlovat" stovku vozů. To se ale ukáže při testech.
Mája
Pondělí, 11. září 2017 - 08:53:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 4-2004
Mám podobné zkušenosti jako Petr. V Zákupech onehdy 555.0 + směska 36 vozů. Ačkoliv má 555 hnaný jen tendr, tak na trati bez stoupání zcela bez problémů, jen to chtělo citlivě řídit. I oblouky to zvládlo, ale je fakt, že nejsou zas tak ostré.
Na digitálu je vhodné si stroje správně vyladit. Kdysi jsem ladil dohromady M286.1 a M296.2, každá s jiným pohonem a jezdily pak spolu zcela v pohodě. Teď už je k této problematice i článek od Jacka: http://www.jacek-modely.cz/sladeni-dvou-lokomotiv-pro-priprez-neb o-postrk/
chlupac
Pondělí, 11. září 2017 - 15:06:54  
Neregistrovaný host
93.89.144.130
Mája:

Mája:
", ale je fakt, že nejsou zas tak ostré. "

... [happy] přesněji R=1250mm hlavní trať, R=700mm vedlejší trať (+ vlečky atd.)
Pondělí, 11. září 2017 - 16:11:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 7-2017
Fardy:
"Máme mj. dvě 414..."

A mohli byste se pochlubit? To je vlastní stavba? Nějaké fotky by prosím nebyly? Nebo report ze stavby?
Pondělí, 11. září 2017 - 18:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 2-2016
Hank: Parní lokomotiva je asi na stavbu to nejsložitější, na to si zatím netroufám, a ostatní u nás taky ne, kolega si je nechal postavit. Teď jsou myslím na digitalizaci a až je budeme mít u sebe tak pár fotek s našimi uhláky určitě ukážeme. Zbývá mi teď dodělat cca 15 vozů s brzdou, pak přijde barvení, osazení spřáhly (budou na pevné spojky a pružinku, jen část s kinematikami PEHO) a nakonec ta příjemnější fáze testování [vypravci] a focení [fotic]
Pondělí, 11. září 2017 - 19:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 5-2013
Výhody pevných spřáhel končí tam, kde hromada vypadlé padesátivozové soupravy začíná [wink].
Pondělí, 11. září 2017 - 20:29:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 2-2016
No, ono to až zas taková katastrofa nebude. Udělám nejspíš skupiny po deseti vozech. Nějaký kompromis je nutný. A navíc, bude možné to po kusech předělávat. Navíc ty vozy jsou určeny pro modulové ježdění, tj. minimální poloměr na trati 1250 mm, vlečky 700 mm (nicméně my stavíme reálné poloměry). Opravdu si neumím finančně představit vybavit kinematikami a spřáhly sto vagonů. Bez ministerské dotace. Takto mě spřáhlo pro jeden vůz vyjde na 25 Kč a zbude mi na stavbu dalších modelů. Vůbec to od Seye neberu jako rejpnutí [happy], přemýšlel jsem o tom tak půl roku se vší vážností. Jiná alternativní řešení jsem zavrhl pro potíže při sunutí soupravy. Do "finále" postoupilo ještě řešení s vyleptanou spojkou zhruba ve tvaru bazmeku to sešívačky, ale imitující hák a šroubovku, shora zasunutou do malých oček vyčuhujících zpod čelníku (ano, inspirace od MM), to by dokonce asi bylo hodně modelové, ale nefungovalo by to při sunutí. Rozpojení by se dělo uchopením sponky do pinzety a vytažením nahoru z oček.Pohodlně. Při tažení asi dobrý, ale při sunutí by sponky vylézaly, ohýbaly by se a kdo ví, co ještě. Prostě na vůz je to u pevné spojky pár korun a kdykoliv se to dá nahradit čímkoliv jiným. Taky jsem třeba zvažoval dát na vozy upevnňovací trn a na něj navléct jen spřáhlo, tedy trn bez kinematiky. Opět: Při tažení dobrý, ale sunutí? Proto pevná spojka. Potřebuji ty vozy již dokončit a posunout se dál... Byl jsem dvakrát v Zákupech a žádnou větší havárii jsem tam neviděl. A to se tam postrkovalo vesele ve dvou lidech a ve dvou ovladačích. Žádný duál... Takže když je kolejivo OK, mělo by to fungovat. Budeme testovat... Pevné spojky samozřejmě platí pro uhelné soupravy, solo vozy budou na kinematikách...
Úterý, 12. září 2017 - 10:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2017
Fardy:Podíval jsem se na vaše klubové stránky,na články o stavbách tvých modelů. Tedy nejen uhláky, ale i ten služebák. Obojí se mi velice líbí. Ale u stavebnice služebáku píšeš, že váš klub bude jejich výhradním distributorem. Pokud jsem to správně pochopil,tak budete stavebnice prodávat i dalším zájemcům. U uhláků taková zmínka není. Můžeš o tom napsat něco bližšího? Znám nejméně 2 zájemce, jedním jsem já a druhým určitě přítel "Golemklusáček" (pokud tedy můžu mluvit za něho)[ok][proud]
Úterý, 12. září 2017 - 11:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 2-2016
Ladis-63: Máme rozpracovaných víc projektů, jsou před dokončením a váznou na běžných racionálních technických překážkách.
- loukoťová dvojkolí - první série by měla být definitivně k dispozici před koncem roku
- vůz Ddy - obtisky budeme řešit s možným výrobcem dnes, popis raného období ČSD mám, musím zkompletovat popis kkStB. Dávám to dohromady, problémy mi vždycky dělají nápisy na podélníku pojezdu. Z fotek je nelze přečíst. Distribuce by mohla začít v horizontu týdnů, nikoliv měsíců. V přípravě následně bude i lept čelních žebříčků a stupaček
- uhláky: těch je celkem asi 8 variant, tři jsou na základě stavebnice od Malé železnice, obtisky s popisy budeme řešit dnes. ČSD mám, kkStB je otázkou, protože šlo v rané fázi o různé lokálky (KFNB, KFJB atd., pak kkStB, pak ČSD). Ty budou normálně k dispozici přes Malou Železnici. Ony už jsou, bez popisů, ty budou doufám za pár týdnů. Pro urychlení asi dáme k dispozici popisy ČSD a pak se uvidí podle zájmu. Dalších asi 5 variant uhláků jsou různé uhláky s rozvorem 2,53 m zhotovených podle vzorů ATE a BEB, s brzdou i bez brzdy, které asi budeme dodávat hotové, protože se na nich podílí spousta subdodavatelů a dát to dohromady jako stavebnici by byla velká výzva. Tyto uhláky budou prezentovány kompletně doufám do konce tohoto listopadu. Teď mám na cestě dodávku části pojezdů pro poslední varianty s brzdama.
Úterý, 12. září 2017 - 19:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2017
Dík za odpověď a těším se![ok]
Středa, 13. září 2017 - 13:09:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 8-2004
Fardy: jsou vase loukotova dvojkoli necim tak specialni, ze nelze pouzit bezne vyrabena dvojkoli o prumeru 8,3 mm? Pokud se tedy jedna o loukotova dvojkoli pro vozy. Me to pripada jako ztrata casu i penez, kdyz uz nekdo jiny zaplatil za vyvoj, formy a pripravky. U lokomotiv je to jina, tam se nektera dvojkoli shaneji dost tezko.

Y-loukote
normalni loukote
Čtvrtek, 14. září 2017 - 00:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 2-2016
No já nevím, jedno loukoťové dvojkolí od Tilliga stojí 70 Kč a kola mají průměr 8,5 mm. Dvojkolí od Haedla stojí stovku. Naše by mělo být podstatně levnější než to Tilligovské. Neříkám, že úplně všechny naše vozy ve verzi raných ČSD musí mít loukoťová dvojkolí, ale ve variantách rakouských lokálek by loukoťová být měla u všech. Chystáme ověřovací serii 400 ks a pak se uvidí, jak dál. Jakmile teď dotáhneme do konce projekt uhláků a Ddy (dodavatele potisků konečně máme, brzy půjdou do výroby) tak přijdou na řadu další vozy druhé epochy, ty uvedeme již rovnou kompletní i s popisy. No a loukoťová dvojkolí za přijatelnou cenu se budou hodit. Když už nikomu jinému tak alespoň na vozy pro náš klub. V těch množstvích je celková úspora (nejen tedy na dvojkolí) 200 Kč na voze pěkný balík peněz [happy]. Pravda, "konkurence" má v jistém úhlu pohledu modelovější loukoťová dvojkolí, ale když jsme se byli nedávno podívat v Jaroměři, tak tam je na jednom místě asi pět nebo tak nějak různých variant loukoťových dvojkolí a ta naše jednomu typu z nich odpovídají docela přesně.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 00:22:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2016
Ještě poznámka - ty naše mají nižší okolek a na velmi krátkých vozech 2.epochy nebudou vypadat tak mohutně. Dále je možné v další sérii snížit průměr na 8,2 mm, což vylepší jejich vzhled a prakticky ničemu to neuškodí. Je to sice jedna desetinka, ale tilligovské dvojkolí je na první pohled větší než to správné, takže to vidět lze.
Čtvrtek, 14. září 2017 - 08:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9231
Registrován: 5-2002
Mně ten obtiskový papír neměli dávat do ruky [happy].

Čtvrtek, 14. září 2017 - 09:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 1-2011
Zdravím, chtěl jsem se zeptat k řadě 714 MTB. Známý mi nabízí tento model a už si nemůžu vzpomenout, co tam bylo špatně. Měl by někdo nějakou recenzi z vlastních zkušeností? Zdá ano či ne. Díky [vypravci]