Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 12. 07. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 12. 07. 2017

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 01. července 2017 - 17:16:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 209
Registrován: 2-2017
Panely se mi líbí kromě dvou věcí na dolní zastávce.

U linky 46 vždy svítí "Polanka", i když ten spoj jede teprve do Krásného Pole.

U některých linek (možná u všech, co jezdí na dolní zastávku) je kromě času odjezdu ze zastávky Svinov, mosty, dolní zastávka také čas odjezdu z jiného nástupiště (12 a 14 - Svinov nádraží?). Rozdíl mezi těmito místy by měly být 2 minuty, pokud se nepletu. Je to docela matoucí, když vidím nějakou linku, jak jede za 3 a 5 minut a přitom se jedná o ten samý spoj.

Eskalátory jsou mi ukradeny a výtah taky. Pěšky po klasickém schodišti je to rychlejší a nemusím se otravovat s tím, že lidi na eskalátorech zabírají celou šířku schodu, takže se je špatně předbíhá. Když už po nich jedu, tak se aspoň snažím být nalepen na pravou část, ať nezavázím někomu, kdo mě chce předběhnou. V pražském metru to tak normálně funguje, že levá část schodu je volná.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Neděle, 02. července 2017 - 10:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 2-2017
S dnešním dnem začínají platit nové jízdní řády, proto jsme museli předělat tabulku vypravenosti.

Pro zapisování se nic nemění. Odkaz http://www.jdem.cz/c2yfv8 je nadále funkční, ale místo jarních měsíců je tam červenec a srpen. Změny byly provedeny během noci. Objevíte-li tam jakoukoliv chybu, tak ji prosím opravte nebo napište na bok tabulky, co se má opravit.

Vypravenost z dubna, května a června byla přesunuta na novou adresu: http://www.1url.cz/dtDNE Ještě pár dní do ní půjde zapisovat, ale od čtvrtku budou další úpravy možné, jen když nám napíšete mail na vypravenost.ostrava@email.cz, že tam potřebujete něco dopsat. Můžete také napsat na můj osobní mail nebo na mail uživatele ppkk. To samé platí i o úpravách tabulky březnové vypravenosti. http://www.1url.cz/GtVg4

Zájemcům rád pošlu vozové jízdní řády platné od 2. července.

Uvažoval jsem, co k tomu ještě napíšu, ale asi takto:

Vypravenost sleduje stále málo lidí, někteří se už na ní kdysi vykašlali a pořád hledáme zájemce do týmu.

Nechtěli byste nám s tím pomoct? Nepotřebuji, abyste měli 100 výprav denně, ale když nás takto bude sledovat třeba 50 a každý bude mít 10 - 20 výprav, tak nás to bude bavit, nezabere to moc času a budeme mít téměř kompletní denní vypravenost. Zatím jsem se spíš setkával s negativními reakcemi. Můj názor je takový, že ostravští šotouši jsou zvyklí na jiné věci, mezi které sledování vypravenosti zatím nepatří.

Hodně by pomohlo, kdyby do tabulky také zapisovali samotní řidiči. Pokud jich bude zapisovat hned několik, tak bude stačit, když každý z nich zapíše jen to, co v ten den řídil.

V Brně na fanouškovské stránce BMHD mají svou vypravenost. Je úspěšná a sleduje ji dost lidí. Už delší dobu je v plánu, že by na webu a Facebooku MHD Ostrava byl odkaz na naší vypravenost a mohlo by to tam vypadat nějak tak. Zdejší admini se do toho moc nehrnou. Na Czech Raildays jsem se o tom bavil s Tomášem Hranickým, který zveřejnění vypravenosti na MHD Ostrava nevyloučil. Prý na to nemají dost času.

Pojďme o vypravenosti aspoň trochu diskutovat.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Krásné Pole Družební
Neděle, 02. července 2017 - 18:43:39  
Neregistrovaný host
46.231.77.18
S tou 46kou to bývalo i dříve. Ono to píše konečnou zastávku, jenž je správně, Polanka, nikoli Družební. To samé třeba na Hranečníku svítí taky odjezd 107 Hranečník nebo 22 Hranečník. [wink]
Jinak co se týče té Vaší vypravenosti, špatné to není, ale koho by asi tak bavilo se furt čumět jak kokot nebo úchyl co to jede za vůz na jakém kursu a tak? Nedivím se, že Vám tam příspívá málo lidí. A uvádět jako příklad Brno je blbost, když tam mají on-line polohu vozů, což mělo být mimochodem i v Ově(alespoň jsem to někde viděl nebo zaslechl), ale skutek opět utek. Takže tam nějakou starou vypravenost moc nepotřebují, a aktuální mají na mapě. Ach, kdyby to bylo i tady u nás, tak by nějaká Vaše výprava vůbec nebyla třeba. [kladivo]
Eskalátor
Neděle, 02. července 2017 - 18:46:27  
Neregistrovaný host
46.231.77.18
Jo a mimichodem pane os98, nevím co Vás učili, ale nás učili, že se po eskalátorech běhat či předbíhat nemá. [andel] Jo a ta pravá strana mě taky pobavila, někde jsem četl, že kvůli tomu je jedna strana eskalátorů v pytli a druhá v pohodě. Logic [uhoh][smrt]
nereg.pozorovatel
Neděle, 02. července 2017 - 21:03:24  
Neregistrovaný host
89.176.149.96
Na pravé straně nic k pobavení není. Dlouhé roky bylo na každé stanici na všech eskalátorech "děkujeme, že stojíte vpravo". Takže ono si za to mohl DP sám.
Neděle, 02. července 2017 - 21:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 213
Registrován: 2-2017
Krásné Pole Družební & Eskalátor: Díky stejné IP adrese jde o stejného člověka.

To samé třeba na Hranečníku svítí taky odjezd 107 Hranečník nebo 22 Hranečník.
V poslední době jsem tam byl denně, běžně i hodinu v kuse, ale pokud si dobře pamatuji, tak u linek 22, 28, 97 a 107 vždy svítilo "Most Miloše Sýkory", "Václavovice točna", "Brazílie" a "Sídliště Fifejdy". Nápis "Hranečník" jsem už tam dlouho neviděl, ale už tam byl.

K vypravenosti. Díky za reakci, i když negativní.

Špatné to není.
To mě (a snad i ostatní členy) těší, že se aspoň líbí. Pracovalo se na tom několik hodin (např. linka 102 mi zabrala necelou hodinu).

Ale koho by asi tak bavilo se furt čumět jak kokot nebo úchyl co to jede za vůz na jakém kursu a tak?
Koho? No přece ty, kteří tam zapisují, a ty, kteří o vypravenosti neví. A co je je na tom tak divného, dívat se, co jede na jakém kurzu? V červnu během jediného týdne jsem na Hranečníku potkal tři šotouše, jak vesele fotili. A fotit vozy je snad normální?

Nedivím se, že Vám tam příspívá málo lidí.
Já se divím. Fanoušků MHD je v Ostravě hodně a je tu KPMHD. Nevím, kolik má členů, nechodím do něj, ale mrzí mě, že se zrovna oni nevěnují vypravenosti. Jak jsem psal zde dnes dopoledne, vypravenost je něco, na co nejsou šotouši zvyklí, protože je tu krátkou dobu. A to je to, co bych rád změnil, ale nevím, jak.

A uvádět jako příklad Brno je blbost, když tam mají on-line polohu vozů, což mělo být mimochodem i v Ově(alespoň jsem to někde viděl nebo zaslechl).
Brno byl jen příklad, a to z více důvodů. Kvůli fanouškovské stránce BMHD, což je obdoba MHD Ostrava, kde bychom chtěli mít odkaz na vypravenost (je to můj nápad z března). Doufám, že se k tomu Ostravák vyjádří, který před 2 lety napsal do návštěvní knihy, že je vypravenost plánu. Ano, v Brně je on-line poloha vozů dostupná na internetu, ale ať mi nikdo neříká, že je takový problém si zapsat pár výprav přímo z provozu. V Ostravě je jen tato hrůza. V Praze se vypravenost zapisuje na MHDfoto, která se pak zobrazí na Seznamu autobusů.

Jo a mimichodem pane os98, nevím co Vás učili, ale nás učili, že se po eskalátorech běhat či předbíhat nemá. [andel] Jo a ta pravá strana mě taky pobavila, někde jsem četl, že kvůli tomu je jedna strana eskalátorů v pytli a druhá v pohodě. Logic [uhoh][smrt]
Nikdo mi nic neříkal a když pospíchám, tak občas přecházím na červenou.

Snad se k vypravenosti vyjádří i ostatní.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
nereg.pozorovatel
Neděle, 02. července 2017 - 22:14:46  
Neregistrovaný host
89.176.149.96
os98:
Já se ke sledování vypravenosti též vyjádřím. Trošku jsem zalistoval výše a negativní reakce moc nechápu. Tedy, zkusím pár postřehů a zároveň komentářů a srovnání s Brnem (případně Olomoucem).
- v prvé řadě: sledování vypravenosti je velice zajímavé, pokud se to chytne a vydrží, jen do toho. Povídání, že to nikoho nezajímá, není pravda. Bude většina lidí, která to bude sledovat jen pro to, aby viděla, jak se vozy pohybují.
- sledovat to ale takto, že každý bude někde stát a zapisovat je značně náročné a lidi to opravdu přestane bavit a stane se z toho problém.
- jestli se nepletu, Brno je napojené na IRIS (či jak se jmenuje oficiální systém) a údaje jsou kompletní každý den, bez CHYB! BMHD si dovolím tvrdit je parta hodně velkých profíků (napojených i na DPMB), takže tam je i to výborné propojení s kartotékou vozů, čím to získává smysl. S čím to chcete propojit? Jak zaručíte, že údaje budou správné, bez překlepů?
- změna odkazů je velmi nepříjemná, chtělo by to jednu stránku a nějak poupravit do jednotného formátu (+ propojení) podle vozů, linek (no zkrátka a dobře, viz BMHD).
- zajímavé sledování je i na webu mhd-olomouc.cz; třeba i tam může být inspirace


Tedy sumárně, vyčetl jsem to, co mě napadlo. Za mě rozhodně jít do toho, ale má to za sebou hodně úskalí. Pokud je vyřešíte a rozběhnete to, pak budu tleskat a jen pro zábavu v tom listovat, protože mě (a nejen mě) to bude zajímat. Ale pozor! Rád bych poprosil před "zbrklými" chybami, které se, bohužel, i díky některým diskutujícím zde na k-reportu objevují. Jakákoliv nepodložená chyba, domněnka, atd. je strašný problém. Zůstává to prakticky nezničitelné, tak zvážit i toto, že to pak může v budoucnu způsobit bordel [happy].
Neděle, 02. července 2017 - 23:05:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 2-2017
nereg.pozorovatel: Děkuji za první pozitivní reakci.

Povídání, že to nikoho nezajímá, není pravda. Bude většina lidí, která to bude sledovat jen pro to, aby viděla, jak se vozy pohybují.
Tak částečně. Obyčejné cestující, kterých je přes 99 %, skutečně nezajímá, co jede. Pak je tu to necelé procento potencionálních cestujících, kteří nejprve pro to musí načichnout, a říct si, že nemusí mít doba jen šotofotky, ale i v mobilu (na papíře) zapsanou vypravenost (např. 20 výprav denně)., kterou přepíší do tabulky.
Nějakou dobu to určité vydrží, ale hlavně s tvorbou tabulky je opravdu hodně práce. Tabulku na červenec a srpen jsem dělal prakticky jen já (ostatní dva pomocníci neměli dost času) a kvůli těm barevným obdélníkům mi to zabralo tolik času, že jsem na tom pracoval i ve 2 v noci. Navíc se ke mně dostaly VJŘ až tento týden a bylo na vše málo času.
Z vlastní zkušenosti vím, že hledat zájemce není vůbec lehké. Když jsem se u sebe na gymplu zeptal asi 20 lidí, jen dva mi řekli, že by do toho šli.

Sledovat to ale takto, že každý bude někde stát a zapisovat je značně náročné a lidi to opravdu přestane bavit a stane se z toho problém.
Sledovat se dá i během jízdy. Není nutné vidět kurzovku, kurz se dá zjistit z VJŘ. Taky jsem se poslední dobou více nastál, než najezdil, abych toho více viděl, a souhlasím, stát mě nebavilo, hlavně v horku na rozpáleném chodníku u Duhy. Historky ze zapisování zde raději psát nebudu, ale je jich dost.

Jestli se nepletu, Brno je napojené na IRIS (či jak se jmenuje oficiální systém) a údaje jsou kompletní každý den, bez CHYB! BMHD si dovolím tvrdit je parta hodně velkých profíků (napojených i na DPMB), takže tam je i to výborné propojení s kartotékou vozů, čím to získává smysl. S čím to chcete propojit? Jak zaručíte, že údaje budou správné, bez překlepů?
Ano, http://iris.bmhd.cz/. I na MHD Ostrava jsou lidí napojení na DPO nebo KODIS. K tomu propojení. Tak daleko zase nejsme, Olomouc je o hodně napřed, ale na druhou stran nemají tabulku jako my. Správnost nejde 100% zaručit, zapisujeme tam jen to, co vypozorujeme. K oficiální výpravě, jakou mají dispečeři, se nedostaneme. Moje chybovost je max. 2 % denně, ale spíš méně (při 230 výprav max. 3 chyby). Bohužel 19. května "spadla klec". Zdroj: http://www.mhd-ostrava.cz/?s=navstevni_kniha Bohužel proto, protože nikdo neočekával, že se může něco takového stát.

Změna odkazů je velmi nepříjemná, chtělo by to jednu stránku a nějak poupravit do jednotného formátu (+ propojení) podle vozů, linek (no zkrátka a dobře, viz BMHD).
Úplně nesouhlasím. Odkaz http://www.jdem.cz/c2yfv8 je platný od 27. února a dnes je na něm už 3. vypravenost. Jakmile nastane konec platnosti dané tabulky (2. září kolem 22 hodin), tak dojde k vytvoření kopie vypravenosti (nový odkaz), ale původní odkaz zůstává pořád stejný. Máme ještě jeden odkaz (http://www.1url.cz/KtaYA), kam píšeme novou tabulku. No a z něj se to pak musí na to jdem.cz nakopírovat.

Zajímavé sledování je i na webu mhd-olomouc.cz; třeba i tam může být inspirace
Pěkný web, neznal jsem ho, ale vzhledem k tomu, že nejsem správce stránky MHD Ostrava, tak by se měli inspirovat její autoři. Docela mě mrzí, že je pro ně problém odpovědět na kraťoučkou větu.

Tedy sumárně, vyčetl jsem to, co mě napadlo. Za mě rozhodně jít do toho, ale má to za sebou hodně úskalí. Pokud je vyřešíte a rozběhnete to, pak budu tleskat a jen pro zábavu v tom listovat, protože mě (a nejen mě) to bude zajímat. Ale pozor! Rád bych poprosil před "zbrklými" chybami, které se, bohužel, i díky některým diskutujícím zde na k-reportu objevují. Jakákoliv nepodložená chyba, domněnka, atd. je strašný problém. Zůstává to prakticky nezničitelné, tak zvážit i toto, že to pak může v budoucnu způsobit bordel [happy].
Tak pár lidí už do toho šlo a zapisují. Nějaké chyby tam vždycky budou, ačkoliv je snaha se jim vyhnout.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Neděle, 02. července 2017 - 23:49:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6649
Registrován: 5-2005
os98:
Pořád něco v plánu je, možná právě proto moc neuvažuju nad tím, že bychom někde na webu vypravenost zveřejňovali, ale ještě pouvažujeme s kolegou.
Pondělí, 03. července 2017 - 00:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 2-2017
Ostravák: Určitě spolu pouvažujte, co a jak, ale pak je otázkou, jaký by to byl typ vypravenosti, jestli na kurzy, jako je ta naše, nebo na vozy (Seznam autobusů). Vypravenost vozů je snadná na přípravu, ale ta na kurzy je z mého pohledu lepší. Věřím, že to, co jednou bude, na čem se dohodnete, bude to nejlepší.

Dobrý nápad, nicméně je ta návštěvní kniha úplně zrušena, nebo se tam musí nějak zaregistrovat? URL adresa je nadále funkční.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Pondělí, 03. července 2017 - 00:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6650
Registrován: 5-2005
Zrušena. Už mi to fakt stačilo a přestalo mě to bavit číst.
Pondělí, 03. července 2017 - 13:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 10-2005
Naruším debatu o vypravenosti (Brno je fakt top, chystám se tam letos konečně podívat na vozy 22Tr..) a přidám jednu zajímavost.
Fotka by DPO.

Karosa ev. č. 4275 dostala unikátní lak "Festival v ulicích" a bude jezdit v běžném provozu. Tak se nelekněte [fotic]


Punk's not dead! blesk happy
Hejter
Pondělí, 03. července 2017 - 14:44:01  
Neregistrovaný host
46.231.77.18
Budu asi používat originální nick, ať mě poznáte. [wink]
Ano, u linek svítily orientace, jenž byly také na vozech, ale víte to, aktualizovaly se data a vše se posralo. Takže nyní to píše konečnou zastávku podle Hermana. [rofl] Porovnávat focení a zapisování výpravy je kravina, protože co máte z focení? Fotku (pokud nejste vůl, tak alespoň kvalitní), ale co máte z toho, že někam napíšete, že vůz 7209 dnes jezdí na 39/6? Dobrý pocit? Ten "slavný" kroužek je buď plný studentů, jenž "opravdu nemají nic jiné na práci, než Vám posílat denně 20 výprav..." a nebo kidů, kteří by na to čas asi měli, ale je jim to úplně jedno, bo jsou vystříkaní z toho, že jim jede vysokopodlažní trolej. "Nikdo mi nic neříkal a když spěchám, tak přecházím na červenou."... skoro k tomu nemám co dodat [lol] Takže když počmáráte třeba někomu dům a on Vás neseřve, tak to je normální, protože Vám to nikdo neřekl, že se to nesmí/nemělo by se to? Kam ten svět míří, to je mi opravdu záhadou. [uhoh]
Pondělí, 03. července 2017 - 18:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 2-2017
Hejter:

Co máte z focení? Fotku.
To ano, ale připadal bych si trapně, kdybych něco fotil.

Co máte z toho, že někam napíšete, že vůz 7209 dnes jezdí na 39/6? Dobrý pocit?
Přesně tak, dobrý pocit, že vím, že na tom a tom kurzu jel ten a ten vůz. Přijde mi to jako zajímavá statistika.

Ten "slavný" kroužek...
Nevím, kdo tam chodí, osobně bych tam měl znát jen jednoho člověka ze školy.
Jen jsem chtěl říct, že bych od nich čekal větší aktivitu.

Takže když počmáráte třeba někomu dům a on Vás neseřve, tak to je normální.
Srovnáváte nesrovnatelné. Nevidím nic divného, když někdo běží po eskalátorech. Na červenou občas chodím, když nic nejede a pospíchám, ale počmáraný dům s tím nemá nic společného.

nereg.pozorovatel:
"Jestli se nepletu, Brno je napojené na IRIS (či jak se jmenuje oficiální systém) a údaje jsou kompletní každý den, bez CHYB! BMHD si dovolím tvrdit je parta hodně velkých profíků (napojených i na DPMB), takže tam je i to výborné propojení s kartotékou vozů, čím to získává smysl. S čím to chcete propojit? Jak zaručíte, že údaje budou správné, bez překlepů?"
Ještě jsem se moc nevyjádřil k tomu propojení. Vypravenost máme v obyčejné excelovské tabulce od Googlu. Museli bychom mít webovky, aby se to nějak dalo propojit. Např. jako v té Olomouci.

Závěrem bych chtěl říct, že i když se to na první pohled nezdá, tak nejsem vlastníkem vypravenosti a ani jsem ji nevymyslel. Pouze mě to tak chytlo, že jsem se jí začal více věnovat.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
ppkk
Pondělí, 03. července 2017 - 19:09:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 209
Registrován: 11-2014
Vypravenost dle našich informací sleduje víc lídí, nicméně jejich zápisky jsou minimální a nejedná se pouze o děti nebo studenty co nemají co dělat. A za správnost zodpovídám já. Bohužel ale nemám čas kontrolovat každý den každý vůz, takže se chyba může vyskytnout, přepsat se může každý.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]

VYPRAVENOST OSTRAVA
Pondělí, 03. července 2017 - 20:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 988
Registrován: 10-2006
KPMHD má ale úplně jiné poslání a význam... Pod pojmem "Kroužek" hlavně nesledujte dětský zájmový kroužek, ale spíše něco jako "okruh lidí se stejným koníčkem". Oficiální členové jsou věkově někde mezi 18 a 70 lety, taková hlavní jádra jsou tam dvě, jedni pamětníci okolo padesátky, druzí pak cca. pětadvacátníci. Jejich cílem je udržovat sbírku historických vozidel provozuschopnou a reprezentativní, dále mapují a zaznamenávají historii veřejné dopravy (nejen) v Ostravě a veškeré nostalgické jízdy jsou také jejich prací... Nejde však o součást DPO, je to samostatně stojící organizace s DPO spolupracující. Nějaká vypravenost, na to ti lidé při svých zaměstnáních (ať už s DPO spjatými, tak i naprosto mimo obor) vážně nemají čas. Focení je pouze okrajovou činností, spíše je to dílem jednotlivců. Pak zde existuje odnož "Pimprlata", což jsou děti, které doprava zajímá a zkušenými lektory jsou vedeny k širšímu pochopení dopravy, přičemž jen malá část pak pokračuje i do dospělého KPMHD a zapojuje se do chodu organizace...

Sám jsem kdysi býval členem, nějakých 5 let snad, pak jsem během jednoho toku pokurvil vše, co se dalo, tak jsem se raději stáhl. Nebylo to ale úplně v dobrém, což mě nyní s odstupem času dost mrzí, protože ta organizace má smysl a dobré poslání. Pokud to tu ještě někdo z lidí, co mě znalo, sleduje, tak se jim tímto hluboce omlouvám za všechny problémy, co kvůli mě vznikly...
Pondělí, 03. července 2017 - 22:08:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1547
Registrován: 10-2005
os98: Ty jsi ultrašotouš, který se stydí fotit a je to pro něj trapné? [rofl] [rofl]
Punk's not dead! blesk happy
Pondělí, 03. července 2017 - 23:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 2-2017
Ross: Už jsem se k tomu v březnu (druhá polovina všech příspěvků) vyjadřoval a raději přečti si odkaz z tohoto příspěvku, než mě nazveš šotoušem. To platí i pro ostatní.

Ano, fotit mi přijde trapné. Jsem jen blázen, protože sleduji vypravenost.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Holinek
Úterý, 04. července 2017 - 11:05:52  
Neregistrovaný host
81.30.227.193
Odkaz jsme si přečetli a hned v první větě se píše "Šotouš je člověk, který má silnou zálibu v železniční, případně i jiné veřejné dopravě."

Zálibu máš, jsi šotouš.
Úterý, 04. července 2017 - 11:14:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 2-2017
Holinek:
"Zálibu máš, jsi šotouš."
Už to tu pořád nechci řešit, co třeba číst dál.
Původně se označení „šotouš“ používalo pro fanoušky železniční dopravy a zejména jejich fotografickou činnost. Tito lidé si své oblíbené dopravní prostředky, tratě, nádraží a další zařízení fotí. Mnozí z nich své fotografie vystavují na různých specializovaných internetových stránkách, účastní se diskuzí...
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Úterý, 04. července 2017 - 11:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 10-2005
Mě zas přijde trapné dělat vypravenost. Hlavně v době kdy jezdí po Ostravě samé stejné vozidla.
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 04. července 2017 - 11:23:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 8-2002
ad os98: ano, původně to tak bylo. Dnes je považován za šotouše každý, kdo se nějak zajímá o veřejnou dopravu. Nechápu, proč se tomu tak bráníš. Většina z nás tady to akceptuje a slovo šotouš mu nevadí. Já fotky nedělám, o vypravenost se nezajímám. Zajímají mě trasy linek, plánování a kurzy a tak mi nevadí, když mě někdo za šotouše považuje. Myslím, že dozrál čas na tvůj "Coming out"[lol]
Úterý, 04. července 2017 - 11:28:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 10-2005
os98: A proč ti vůbec přijde trapné fotit? To co tady někdy předvádíš je skutečně ultrašotoušské.

Navíc díky fotkám zjistíš mnoho - co kde jelo, jaký to mělo kurz a podobně. Což by ti mohlo k vypravenosti pomoci.

Btw.: A fotit památky nebo s rodinou/přáteli někde na dovolené je taky pro tebe trapárna?


Gakon: To jsme na tom podobně. Infrastruktura a trasy mě taky hodně zajímají a fotit chodím párkrát do roka. Spíše jsem na žel. dopravu.
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 04. července 2017 - 11:41:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 2-2017
Ross: Prostě mi to přijde trapné. Památky fotí více lidí, tak to nevypadá tak divně, ale moc je nefotím (spíš vůbec). Je pravda, že v listopadu 2015 jsem si přivezl z Berlína kolem 200 fotek, z toho jediná byla šotofotka (vše foceno mobilem). Navíc mobilem to nevypadá zrovna nejlépe (porucha 3802, nehoda 7175) a určitě foťák nebudu tahat s sebou do Ostravy.


Vypravenost se dá sledovat i bez šotofotek. Pro zajímavost dávám své zápisky ze středy 3. května. Mám je jen proto, že jsem je poslal kámošovi ze školy, který má zájem sledovat vypravenost. Jinak je následující den hned mažu. Měl bych ho proškolit příští týden.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
nereg.pozorovatel
Úterý, 04. července 2017 - 13:28:05  
Neregistrovaný host
89.176.149.96
Rozhodně nesouhlasím s tím, že fotografování je trapné. To bych si dovolil důrazně protestovat. Každá část zájmu má své místo a ačkoliv mě vypravenost zajímá, fotografování si myslím, že má o trochu větší význam. Kromě výše uvedeného to dokumentuje i samotný život, není to jen samotné číslo. Jak jsem psal, optimální stav je na BMHD. Fotodokumentace je doplněna i o čísla, která vzhledem ke profesi považuji za důležitá, takže stav ideální. Přijde si na chuť každý. Ale rozhodně opakuji, focení není trapné!
Hejter
Úterý, 04. července 2017 - 20:00:00  
Neregistrovaný host
46.231.77.18
Jak jsem již psal, vypravenost bude mít smysl do doby, než se zřídí online mapa vozů. A opravdu, tabulka je dost blbá, pokud to chcete dělat na nějaké úrovni. V dnešní době kdy se děcka učí dělat stránky si nemyslím, že je takový problém, nějakou udělat, trochu si s tím časem pohrát a dát to na úroveň, kdy by to bylo k něčemu opravdu dobré. Třeba si vybrat konkrétní kurs, který chci vidět(to se dá i v tabulce), pak např. konkrétní vůz, den, rok, typ vozů... nápadů je plno. [wink] A považovat focení za něco trapného? WTF V porovnáním s tím, že někde stojím/sedím, koukám se na kursovky, ťukám do mobilu, je focení, kde je alespoň nějaký pohyb, něco z toho máš, a taky trochu přemýšlíš, úplně jiná liga. A být šotoušem není nic špatné, ba naopak.
ppkk
Úterý, 04. července 2017 - 20:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 11-2014
I já bych byl rád, aby měla vypravenost různé funkce (jak píše Hejter), ale bohužel nejsem programátor a neumím vytvořit ani jednoduché stránky, proto padla volba na „online tabulky”. Co se týče vyhledání určitého vozu, tak se to dá celkem přijatelně udělat přes Ctrl + F.

Neberu Vám to, že se vám to může zdát jako blbost, ale prostě pro některé lidi to může být zajímavé sledovat provoz, sledovat co kde jede, co kde jelo atp. Tak nám to prosím neberte [happy] Nikdo Vás do ničeho nenutí [happy] A focení je fajn, taky si nemyslím, že je to nějak trapné. Někdo fotí osoby, někdo přírodu a krajinu, jiný detaily a šotouši vozidla MHD, vlaky.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]

VYPRAVENOST OSTRAVA
Úterý, 04. července 2017 - 22:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 225
Registrován: 2-2017
Hejter:

Špatné to není. Tabulka je dost blbá.
Upřímně si myslím, že ta tabulka je dost dobrá. Je přehledná, vypadá dobře graficky. Autor: ppkk (26. 2. 2017)

V dnešní době kdy se děcka učí dělat stránky si nemyslím, že je takový problém, nějakou udělat, trochu si s tím časem pohrát a dát to na úroveň, kdy by to bylo k něčemu opravdu dobré.
Tak nám ty webovky vytvořte.
Informatiku jsem měl na základce v 6. 7. a 8. třídě, na gymplu v 1. a 2. ročníku, ve 4. seminář z programování. Tvorbu webových stránek, ale jen velmi jednoduchých, jsme se učili ve druhém pololetí 2. ročníku. A jestli si někdo myslí, že bych dnes dokázal vytvořit webovou stránku, tak si myslí blbě. Škola viníkem není, ale malá časová dotace na hodiny IVT.

Třeba si vybrat konkrétní kurs, který chci vidět(to se dá i v tabulce), pak např. konkrétní vůz, den, rok, typ vozů... nápadů je plno.
Ano, jako Olomouc.
Na druhou stranu, když srovnám naši vypravenost s Brnem a Olomoucí, tak Brno nemá žádnou tabulku a Olomouc docela nepřehlednou. Vzhledově se mi moc nelíbí. Důležitá je přehlednost, aby se v tom dalo vyznat, a ta naše dle mého názoru je top.

V porovnáním s tím, že někde stojím/sedím, koukám se na kursovky, ťukám do mobilu, je focení, kde je alespoň nějaký pohyb, něco z toho máš, a taky trochu přemýšlíš, úplně jiná liga.
Není to jen o stání na jednom místě. Zpočátku jsem jen jezdil. Běžně 120 km během 8 hodin (13 - 21), ale abych toho měl více, začal jsem hlavně někde postávat (Hranečník, křiž. Českobratrská x Sokolská, Duha, Svinov mosty, Poliklinika, Kotva, Karolina). Ještě že někde bylo aspoň WiFi.

ppkk:

Pro některé lidi to může být zajímavé sledovat provoz, sledovat co kde jede, co kde jelo atp.
Přesně tak. Už několikrát jsme zjistili, že během dne došlo k výměně vozu (nehoda, porucha). Zajímavé třeba je i to, jak některé vozy na trhačkách mění pravidelně kurzy (21/404, 21/405, 28/404 - do 3. června). Navíc jsem poznal během projížděk část Ostravy.


Ještě se k vypravenosti docela dost lidí nevyjádřilo. Je to škoda, docela mě zajímá zpětná vazba.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Středa, 05. července 2017 - 01:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 12-2006
Koukám, že se nám tady rozjelo zase solidní téma. Tak popořadě.

Není šotouš, jako šotouš...
Proti fotografování vozidel absolutně nic nemám, naopak to beru jako super aktivitu, kdy člověk vypadne ven, pocestuje si, hodí řeč s přáteli a zachytí často i zajímavé okamžiky. Někdo fotí přírodu, někdo fotí modelky, někdo fotí všechno v okolí. Na tom není nic trapného, byť někteří lidí v okolí na tebe můžou hledět všelijak. Pak tu máme ale tzv. kindermafii, která je známá svým focením každé blbosti, lítáním všude po okolí a opravdovýma vánocema při spatření něčeho výjimečného, což často dávají najevo hlasitým vykřikováním do okolí. Typickým vybavením je ledvinka, stohy vozáků a digitál. Ano, tohle se už opravdu za trapas považovat dá, pár takových případů znám.
Nebudu tady zakrývat, že v minulosti jsem takovým polokindermafiánem byl i já, byť ne v takovém extrému jako většina, ale i to stačilo, abych nejen na káčku předvedl opravdový cirkus, za který mám chuť se teď střelit mezi oči a jistě mnozí zde přítomní si to zajisté pamatují (tím hůř pro mě). [lol]
Dnes již fotografování beru jako odreagování od všeho ostatního, vidím v tom umění, snažím se zachytávat hlavně něco zajímavého a v rozumné kvalitě. Rozhodně to neberu jako trapas a nudu, byť fotím opravdu výjimečně.

Co se týče vypravenosti, tak mě to jsou třeba naprosto zbytečná čísla, která já osobně nijak nevyužiju. Dokázal bych pochopit využití tabulky, která by ukazovala aktuální, nebo budoucí vypravenost vozidel, ale historie mi připadá naprosto nevyužitelná. Ale chápu, že někdo na to může mít opačný názor a neberu mu jej. Je to jeho koníček, baví ho to, tak ať to dělá a zajímá se o to.

Srovnávat Brno, Olomouc a Ostravu je sice krásné, ale rozdíly jsou velké. On je úspěch z DPOčka vydolovat nějaké základní informace, natož s nimi spolupracovat na něčem takovém. Oproti Olomouci a Brnu mi to tady v Ostravě připadá strašně uzavřené, nikdo nemá potřebu s nikým spolupracovat a celkově je DPO v tomhle strašně uzavřené, i když se to poslední dobou posunulo k lepšímu. Furt mi to ale připadá, že jsme tady sto let za opicemi a mnoho lidí se nechce posunout dále. Já jsem alespoň rád, že po několikaletém domlouvání se podařilo alespoň rozjet DPO FB/instagram profil i když to stále funguje trošku jinak, než jsem si představoval a oproti Brnu jsme sakra daleko (a že to tam má úspěch).
Zatímco jiné podniky dokáží z takových webů typu mhd-ostrava.cz a www.bmhd.cz těžit, tak tady v Ostravě je to snad naopak a často mi i připadá, jakoby ten web byl někomu na obtíž.

A moc tomu nepomáhají ani zdejší kolegové. Kdysi se řešilo, že v Ostravě vznikne jeden velký web věnující se dopravě, který by časem pravděpodobně obsahoval mnohem víc včetně vypravenosti. Z plánů nakonec sešlo, protože se tady nikdo nedokázal domluvit. Místo spolupráce tady máme pár rozbouřených táborů, které mají neustále tendenci mezi sebou vytvářet hádky, špinit druhou stranu kvůli naprostým kravinám a je to tu jak u blbečků na písečku - viz návštěvní kniha na mhd-ostrava.cz.

Sdílet vypravenost na FB MHD-Ostrava ti samozřejmě mohu, ale co z toho bude. 90% lidí na stránce jsou normální cestující, kterým to absolutně nic neříká a někteří z nich ti v tom akorát udělají bordel. Osobně bych to zatím nechal tak jak to je, ale nepočítal bych s tím, že to bude někdo aktivně vypisovat každý den. Na MHD-Olomouc.cz na to systém sice je, ale taky to není zrovna žádná sláva v počtu dat a propojený systém jako v Brně tady ještě nějaký ten pátek nebude.


(Příspěvek byl editován uživatelem Vtobola.)
T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Pezos
Středa, 05. července 2017 - 09:20:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 632
Registrován: 4-2014
os98:
"Nevidím nic divného, když někdo běží po eskalátorech."
On není problém v samotném chození po jezdících eskalátorech, ale ty eskalátory musí být na to dimenzovány šířkou, což na svinovských mostech nejsou ani náhodou - mají vůbec aspoň metr na šířku?
Středa, 05. července 2017 - 10:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 2-2017
Vtobola:

Hezky napsáno.

Někteří lidí v okolí na tebe můžou hledět všelijak.
To je přesně ono, proč to nedělám. Nemusím být všude za blázna.

Typickým vybavením je ledvinka, stohy vozáků a digitál.
Párkrát do roka potkám. Je to tak, jak popisuješ - nejdou přehlédnout / přeslechnout. Jako příklad z nedávna mohu uvést letošní muzejní noc, když jsem čekal na Výstavišti na autobus. Radost z projíždějících Aster a Trií byla velká a někteří fotili.

Dokázal bych pochopit využití tabulky, která by ukazovala aktuální, nebo budoucí vypravenost vozidel, ale historie mi připadá naprosto nevyužitelná.
Aktuální to tam občas je, když se to zapíše odpoledne. Co se týče zapisování "předpovědi vypravenosti", jak tomu říkáme, tak nevím, jak bys to chtěl dělat. Nemůžeš vědět, jestli #7784 pojede v pátek na 28/1, i když asi pojede. Dnes to nikdo neví.

Tady v Ostravě připadá strašně uzavřené.
Nejen uzavřené, ale celkově mi přijde, že DPO dává na veřejnost jen to základní. Třeba bych uvítal, kdyby byly na webu VJŘ ke stažení (i když by je téměř nikdo nechtěl) a napsat na to oficiální dotaz se mi moc nechce. Jinak VJŘ už nejsou ani na porubských odborech, ale i tak je mám.

Nepočítal bych s tím, že to bude někdo aktivně vypisovat každý den.
Pravidelní cestující skutečně zapisují každý den kromě víkendů, kdy jsou doma. Sice mají max. 5 výprav, ale aspoň něco.

Sdílet vypravenost na FB MHD-Ostrava ti samozřejmě mohu, ale co z toho bude. 90% lidí na stránce jsou normální cestující, kterým to absolutně nic neříká a někteří z nich ti v tom akorát udělají bordel.
Je to můj nápad z půlky března. Tehdy jsem to řešil s ppkk a dohodli jsme se, že bychom to chtěli na tom FB. Normálních cestujících je ještě více než 90 %, ale i kdyby těch nenormálních bylo jen 1 %, tak je to dost. Bordel je riziko, toho jsem s vědom, ale dohoda zněla, že i přes to bychom šli do sdílení. V nejhorším se dá nahrát starší verze, nicméně vandalismus by byl velmi nebezpečný. Tam jde i o tu propagaci, abychom získali nějakého toho blázna, který by s tím pomohl. Nedávno mi došel mail od jednoho nejmenovaného člověka, že by chtěl sledovat vypravenost, ať mu pošlu VJŘ. Proto ta propagace, lidé o vypravenosti neví.
Otázkou je, co na ten FB k tomu napsat. Ještě se poradím s ppkk a pak bych ti to poslal mailem, který máš v profilu.

Pezos: Podle mě mají kolem 80 cm.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Jenki
Středa, 05. července 2017 - 13:33:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5119
Registrován: 5-2002
Jestli můžu pár drobných poznámek :

- k čemu je užitečný Kroužek přátel MHD hezky popsal Koďas tady. Těm kteří nejsou členy, ale o MHD se zajímají bych rád sdělil, že ani neví, jaké mají štěstí že existuje internet, Facebook apod. Já byl šotoušem někdy od 10 let, foťák byl v té době pro mne totálně nedostupná záležitost a dokud jsem náhodou nepotkal rozlučkovou jízdu KPMHD s vozem T1 v roce 1986 tak jsem si mysll, že jsem ve své úchylce osamoceným sirotkem.
- kdybych si v té době psal vypravenost tak bych na ni dnes byl náležitě hrdý (T1, T2, staré vozy na Kyjovické, 9Tr, ŠM-11, Ik280...). Pokud je tady skupina lidí co do toho chce jít tak ať do toho jde. Hlavní je vydržet a archivovat. Za 20 let můžete frajeřit, že jste si psali vypravenost když byly CNG busy úplně nové, a kdy ještě jezdilo pár 14/15Tr a zrychlovačových T3.
- jak už to v životě bývá vše má své výhody i nevýhody. Výhodou aktivního členství v kroužku je možnost (nikoliv nutnost) účastnit se různých aktivit, nevýhodou pak je nezbytnost dodržovat určitá "nepsaná pravidla", především pak loajalitu k DPO. Ze strany KPMHD je dost blbé žádat DPO o nějakou jízdu nebo exkurzi a u toho zároveň vysvětlovat, že člověk pod nickem XYZ, který DPO kritizuje na K-R nebo FB nemá s KPMHD nic společného (a podotýkám že je naprosto nepodstatné, zda je ta kritika oprávněná nebo ne; podstatné je, že si to přečetl někdo z médií / radnice / politiky a na základě toho začne do DPO rýpat).
- z výše uvedeného pramení určitá uzavřenost a opatrnost DPO vůči šotoušům. Šotouši totiž vykecají a veřejně probírají i to, co je lepší držet mírně pod pokličkou. Nádherným příkladem je dění okolo nových tramvají Stadler pro Ostravu, které vyústilo v redesign vozidla stojící výrobce těžké peníze (a čas, což je ještě horší, protože ten se nedá koupit ani za peníze). Důvodem je jen a pouze to, že šotouši zveřejnili že se jedná o vůz vymyšlený pro východní trhy, čehož se chytli novináři a město dospělo k názoru, že takový vůz by ve spojení s městem Ostravou a DPO působil negativně. Paradoxně vůbec není důležité že šotouši "jen" řekli jen pravdu, stejně tak není podstatný fakt, že ten vůz ve 100% východním provedení by v Ostravě udělal úplně stejnou službu jako v provedení přepracovaném. Prostě MHD je do značné míry politická záležitost, s tím nic neuděláme a je třeba se s tím naučit žít. Spousta věcí (i úplných kravin typu v kolik pojede první a v kolik poslední spoj které linky a na co bude mít přípoj) se řeší na nečekaně vysoké úrovni a lidé kteří to zajišťují nesou dost těžce, když v potu tváře a po obrovském kvantu zákulisních jednání dají dohromady jakž takž použitelný koncept MHD a pak jim ho šotouši roztrhají na kousíčky (přičemž opět není důležité, zda používají pravdivé nebo z prstu vycucané argumenty).
- co se týká zveřejňování vozáků tak jako člověk s praxí řidiče MHD říkám ne. Zažil jsem dost situací, kdy jsem z vozu vyhodil (více či méně násilně) různé podivné existence různých ras a národností, a větu "na tebe si p**o počkáme" jsem slyšel hodněkrát. Stávající stav je takový, že mezi "opravdové" šotouše VJŘ vždycky "nějak" prosáknou; nechal bych to tak být a víc bych do toho nerýpal.
- dotaz závěrem : posledních pár let pozoruji, že se šotouši organizují i mimo KPMHD, sami si objednávají různé fotojízdy apod. - proč ne, ať si každý objednává co chce. Ale rád bych využil této příležitosti a zeptal se - z pohledu KPMHD i DPO - co by šlo udělat za akce pro veřejnost? Dělají se jízdy historických vozidel, dělají se dny otevřených dveří na střídačku v různých provozovnách, ale tak nějak (nejen) mi připadá že to je furt dokola to samé. Napadá někoho z vás něco dalšího?

Díky.
Středa, 05. července 2017 - 15:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 12-2006
Jenki:
DPO tady neshazuju, já pouze říkám můj pohled na věc. Naopak DPO se za posledních pár let posunulo o velký kus dopředu, což jsem taky již několikrát zmínil. Na jednu stranu máš pravdu, že šotouš není pro podnik vždy to nejlepší a někteří z nich dokáží udělat hotové peklo, ale na druhou stranu šotouši jsou všude a v jiných podnicích s tím nemají nějaký extra problém a funguje to.
http://mhdzive.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=66 3:dpo-jak-nastvat-sve-zamestnance-pro-trochu-marketingu&catid=23& Itemid=101
Chápu, že podobně rýpavý článek tohoto typu dokáže DPO poměrně shodit, ale s tím bohužel musí každý podnik počítat a třeba já osobně jsem čekal, že mnozí zaměstnanci se ohledně "super řidičů" ozvou. To už je pak otázka na tiskové oddělení, kde je chyba a zda je vhodné něco takového do světa vůbec vypouštět.
T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Hejter
Čtvrtek, 06. července 2017 - 11:52:29  
Neregistrovaný host
46.231.77.18
Milý pane os98, nevidím nic špatného na tom, že někdo fotil Astry nebo Tria na Výstavišti, furt lepší, jak skupinka 4 lidí, co fotili stejný autobus ve stejné zastávce ze stejného místa, jeden dokonce i z jiného úhlu.... a když už tady bereme kindermafiány, tak mi to připomnělo jednu situaci z Hranečníka, cca měsíc zpět, když jsem vystupoval z 38ky a viděl jsem, jak nějaký kid s mobilem v ruce málem rozrazil zadní dveře autobusu, když viděl, že na nástupní stojí tramvaj s trolejbusem, ihned běžel hlava nehlava k označníku a hned zřejmě zapisoval do té Vaši vypravenosti, páč střídavě čuměl na kursovky a na displej mobilu. Řidiči si marně mysleli, že běží na ně, tak otevřeli dveře... Připadá Vám tohle lepší než že někdo vyfotí tramvaj na Výstavišti (nevím, co je na tom tak špatného)... ? Ale potichu by být mohli, to zas jo, jak první pátek v měsíci projíždím kolem VT, tak je hodně často hluk slyšet až do vozu. [crazy][smrt]
Čtvrtek, 06. července 2017 - 12:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 2-2017
Hejter:

Nevidím nic špatného na tom, že někdo fotil Astry nebo Tria na Výstavišti.
To mi až tak nevadilo. Horší bylo, jak ta děcka hlasitě dávala najevo, že něco jede.

Tak mi to připomnělo jednu situaci z Hranečníka, cca měsíc zpět, když jsem vystupoval z 38ky a viděl jsem, jak nějaký kid s mobilem v ruce málem rozrazil zadní dveře autobusu, když viděl, že na nástupní stojí tramvaj s trolejbusem, ...
Nebyl jsem u toho, tak nemohu posoudit. Snaha rozrazit dveře autobusu byla špatně. A jestli to byl někdo, kdo sleduje vypravenost, opravdu nevím. Ale jak už jsem několikrát psal, není nutností vidět kurzovku, protože kurz se dá dohledat zpětně přes VJŘ.

řipadá Vám tohle lepší než že někdo vyfotí tramvaj na Výstavišti (nevím, co je na tom tak špatného)... ?
V tom případě je asi lepší ta fotka ale když nevím, co se dělo na Hranečníku, tak se to těžko posuzuje.

První pátek v měsíci projíždím kolem VT.
VT = Vozovna trolejbusů? Je mi jedno, čeho je to zkratka, jen mě napadlo jako první.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Hejter
Čtvrtek, 06. července 2017 - 15:06:48  
Neregistrovaný host
46.231.77.18
Ano, VT je Vozovna trolejbusů. To s tím VJŘ mi nemusíte říkat, to spíš jemu. [wink] Mi je Vaše vypravenost v celku jedno, ale občas Vám tam něco hodím. Stránky bych klidně udělal, kdybych to uměl, ale rozhodně by to nebylo zadarmo, protože už z mého kecání se to jeví, že to nebude lehké, takže asi nic. [proud]
Čtvrtek, 06. července 2017 - 19:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4218
Registrován: 5-2002
Jenki:
"Jestli můžu pár drobných poznámek :
- co by šlo udělat za akce pro veřejnost? Dělají se jízdy historických vozidel, dělají se dny otevřených dveří na střídačku v různých provozovnách, ale tak nějak (nejen) mi připadá že to je furt dokola to samé. Napadá někoho z vás něco dalšího? "

Co třeba přivézt něco neokoukaného ze Zlína / Brna / Žiliny, jak to dělají v Pardubicích [tramvaj] . Nebo vycházku, případně historickou náhradní autobusovou dopravu, po zrušených tratích, napadají mě třeba Klimkovice, ale možná je něco i víc ve městě.
Jenki
Čtvrtek, 06. července 2017 - 20:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5120
Registrován: 5-2002
Honza_o:
"Co třeba přivézt něco neokoukaného ze Zlína / Brna / Žiliny, jak to dělají v Pardubicích"
Na tohle odpovím nepřímo : Pepíček, Toníček a Anička si vesele půjčují hračky mezi sebou navzájem. Buď mají s rodiči dobré vztahy, nebo jsou rodiče salámisti a neřeší to, nebo si to děti prostě umí vyřvat. Naopak Jeníček hračky raději nikomu nepůjčuje, protože se bojí, že by mu je někdo poškrábal a pak by mu maminka dala nářez; pak se ale nemůže divit, že mu na oplátku nikdo nepůjči nic, leda za peníze, které nemá. Teda možná je má a možná by mu je maminka i dala, ale on se jí bojí i zeptat, protože se jí prostě bojí z principu. Navíc půjčené hračky by udělaly radost jen velmi omezené skupině dětí, zbytku stačí skákací hrad a cukrová vata, tak proč riskovat.


Honza_o:
"Nebo vycházku, případně historickou náhradní autobusovou dopravu, po zrušených tratích..."
Toto provádí KPMHD každý rok obvykle v březnu nebo dubnu (už není zima a ještě není moc vegetace), stačí být členem nebo se nějakého člena zeptat kdy to bude (nečleny z takové akce rozhodně nikdo vyhazovat nebude). Rozumně se dají projít Klimkovice, Ščučí, zadní Vítkovice (Zengrova), Hrušov - Bohumín, Bohumín - Bohumín město, Bohumín - Lutyně - Kopaniny - Doubrava s odbočkou do Orlové a Hranečník - Radvanice - Petřvald - Orlová. Zbytek zmizel pod novou zástavbou (třeba Hlučín) nebo díky poddolování (stará Karviná). Procházet se ale dají třeba i zrušené trolejbusové tratě.
Čtvrtek, 06. července 2017 - 22:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 229
Registrován: 2-2017
Jenki:
"Kdybych si v té době psal vypravenost tak bych na ni dnes byl náležitě hrdý (T1, T2, staré vozy na Kyjovické, 9Tr, ŠM-11, Ik280...). Pokud je tady skupina lidí co do toho chce jít tak ať do toho jde. Hlavní je vydržet a archivovat. Za 20 let můžete frajeřit, že jste si psali vypravenost když byly CNG busy úplně nové, a kdy ještě jezdilo pár 14/15Tr a zrychlovačových T3."
S tou výdrží je otázka, kolik lidí bude vypravenost sledovat, ale myslím si, že nějakou dobu vydržíme. Spíš se obávám, že nastane den, kdy nebude dost času na tvorbu nové tabulky, protože v současnosti jsme jen tři, co se staráme i o vývoj tabulky.

Vtobola:
"Sdílet vypravenost na FB MHD-Ostrava ti samozřejmě mohu."
Návrh příspěvku jsem ti poslal dopoledne mailem.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
3303
Pátek, 07. července 2017 - 18:19:07  
Neregistrovaný host
89.103.67.200
Bylo vypsáno VŘ na 40 CNG autobusů do 12,5 m:
odkaz
3303
Pátek, 07. července 2017 - 18:23:49  
Neregistrovaný host
89.103.67.200
Oprava odkazu: https://www.ppe.cz/v2/InvitationDocumentsProfile.aspx?id=1786545f -cd36-4eab-a475-bc5a439372d2
Pátek, 07. července 2017 - 23:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 2-2017
Díval jsem se SA, které autobusy budou vyřazeny (dojde-li k vyřazení 40 starých vozů za 40 nových). Karosy jsou jasné, krátkých je jen 10 (+ 2 autoškoly, ty asi zůstanou). Pokud nedojde k vyřazení nejstarších SU15 za SU12 CNG, tak se brzo budeme loučit se zbylými SU12 II. generace a taky i se všemi SU12 III. generace splňující emisní normy Euro 4. Konec se bude týkat i III. generace s normami Euro 3 (7725-7728).

Jedná se o tyto vozy: 6482, 6555-6563, 7709-7724, 7725-7737. Součet 38, takže možná dojde k vyřazení dvou autobusů z roku 2009. Pokud dva elektrobusy do Klimkovic nahradí dva autobusy, tak možná dojde k vyřazení dalších dvou autobusů z roku 2009. 12 let budou mít až v roce 2010 a celkově mi to přijde nějaké uspěchané. Ani autobusy z roku 2007 mi nepřijdou, že by se už měly vyřazovat (snad kromě 7737).

Docela mě překvapuje, že se v posledních letech nekupují 15metrové autobusy.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Kuba_j
Sobota, 08. července 2017 - 00:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4127
Registrován: 8-2005
os98: a co takto? 10 Karos, 14 SU12 II.G, 5 SU12 III.G (#7725-7729), to je 29 autobusů a dál 10 Citelisů z roku 2008 + 1x SU12 III.G (#7730) nebo méně Citelisů a víc Urbin z řady #7730-7737 podle jejich stavu.
Sobota, 08. července 2017 - 00:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 231
Registrován: 2-2017
Kuba_j: I to je možné, nicméně jsou Citelisy 7016-7025 na tom tak špatně, aby se už vyřazovaly? V Havířově jezdí od konce roku 2005 a nemám pocit, že by se rozpadaly. Navíc si myslím, že se nebudou vyřazovat autobusy s emisními normami Euro 5 dříve, než se vyřadí Euro 4.

Technický stav autobusů neznám, šel jsem jen podle věku v délkové kategorii 12 metrů.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
ppkk
Sobota, 08. července 2017 - 08:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 11-2014
Ostravské citelisy jsou utrpení a jestli nebudou vyřazene tak to fakt nechápu.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]

VYPRAVENOST OSTRAVA
Sobota, 08. července 2017 - 10:54:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 2-2017
Kvůli bouchajícím plastům určitě nebudou Citelisy vyřazeny.

Je zajímavé, že 7027 je úplně v pohodě. Mám pocit, že nebyl vyroben ve Vysokém Mýtě, a to je možná tím.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Kuba_j
Sobota, 08. července 2017 - 11:17:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4128
Registrován: 8-2005
os98: neznám ostravský provoz, soudil jsem taky víceméně podle věku.

Nejhorší Citelisy mi přijdou ty z let 2007 a 2008 vyrobené v Itálii (ještě bez světel vzadu u zadního okna), to ty vaše už ale asi nejsou.
Sobota, 08. července 2017 - 11:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 2-2017
Kuba_j: Citelisy 7014-7026 jsou z Vysokého Mýta a 7027 asi z Annonay.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Sobota, 08. července 2017 - 21:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 8-2002
7027 je vůz, který nebyl určen pro CZ a byl zaslán DPO jako náhrada za nějaký nabouraný (nebo jinak zničený vůz (vyhořelý??)... někdo asi doplní lépe). Tento vůz má i klimatizaci a uvnitř se trochu liší od běžných vozů tohoto typu.
Sobota, 08. července 2017 - 21:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 2-2017
Gakon: Kdyby sis lépe přečetl můj minulý příspěvěk a klikl bys na 7027, dozvěděl by ses to samé, co jsi zde teď napsal.

7027 je náhrada za vyhořelý Citelis 7015. Původně měl jezdit v Řecku. Standartně jezdí na kurzech 34/101-431(odpoledne)-201.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Nowak Jan
Neděle, 09. července 2017 - 00:55:39  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
Z 1.7.2017
Ovšem když se něco opraví, další se posere. Právě na té zastávce busů směr NVV nejezdil eskalátor z "centrálního patra" nahoru

Ještě v pátek 7.7. schody nahoru nefungovaly. Není možné po dobu jejich poruchy u schodů směrem "dolů" přepnout směr na „nahoru“? I když mi to zrovna prospělo.

Eskalátory jsou mi ukradeny a výtah taky. Pěšky po klasickém schodišti je to rychlejší a nemusím se otravovat s tím, že lidi na eskalátorech zabírají celou šířku schodu, takže se je špatně předbíhá.
Správný názor. Aspoň lidi s omezenou pohyblivostí nebudou obsahovat sedadla pro invalidy a staří, a budete si moci sednout vy. Stejně jezdí zadarmo.

Když pospíchám, tak občas přecházím na červenou.
Zkrátka máte vždy přednost. Zajímalo by mě, jak by řidič, který přejel takového chodce, prokazoval, že zrovna byla zelená pro auta.
Neděle, 09. července 2017 - 10:45:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 2-2017
Nowak Jan:
"Správný názor. Aspoň lidi s omezenou pohyblivostí nebudou obsahovat sedadla pro invalidy a staří, a budete si moci sednout vy. Stejně jezdí zadarmo."
Nerozumím tomu. Jen jsem napsal, že mě nezajímá, jestli to funguje. Nikam jsem nepsal, že se lidé s omezenou pohyblivostí někam nedostanou. Zrovna výtahům se vyhýbám, jak to jen jde (strach z poruchy).

Nowak Jan:
"Zkrátka máte vždy přednost. Zajímalo by mě, jak by řidič, který přejel takového chodce, prokazoval, že zrovna byla zelená pro auta."
To jsem taky nepsal, že mám vždy přednost. Když jdu na červenou, tak jen když nic nejede a pospíchám (např. přechod přes koleje na Karolině), a vím, že mohu bezpečně přejít (tzn. nic nejede). V případě srážky jsou svědci nebo kamerový systém.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Hejter
Neděle, 09. července 2017 - 12:22:11  
Neregistrovaný host
46.231.77.18
Jenže nejde o to, že zrovna vy, nepotřebujete nějaké eskalátory nebo výtahy, ale že je mohou potřebovat jiní. A eskalátorem mi to přijde rychlejší, než jít schodištěm, které mě vede na druhou stranu, pak strmě nahoru a ještě musím dojít k zastávce... A celkově jde o princip, že ten terminál, o kterém se všude psalo, jak hezky vypadá a podobné, jenž má tak 4 roky, je technicky úplně na nic. Špinavá podlaha (a vlastně nejen podlaha) a půlka věcí nefunkčních na turisty, co přijedou do Svinova, moc velký dojem neudělá. [lol]
Neděle, 09. července 2017 - 14:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236
Registrován: 2-2017
Hejter:
"A eskalátorem mi to přijde rychlejší, než jít schodištěm, které mě vede na druhou stranu, pak strmě nahoru a ještě musím dojít k zastávce..."
Rychlejší jak u koho. Když jdu dolů přes dva schody nebo běžím, tak je to rychlejší, a není tam tolik lidí. Pokud chodíte po schodech pomalu, tak jsou eskalátory rychlejší.

Hejter:
"Špinavá podlaha."
Podlaha nemůže za to, že někteří jsou prasata a dávají tam žvýkačky. Uznávám, že by ji mohli vyčistit.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Jenki
Pondělí, 10. července 2017 - 06:50:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5122
Registrován: 5-2002
Právě jsem ve vedlejší diskuzi poněkud vypěnil na téma "máme zónu 78 a neumíme ji prodávat".

Nevíte někdo co to je za nebetyčný mrdník? Inormace o tom, že něco takového bude byla "venku" snad měsíc předem, tak nechápu, kdo to zase zku...ehm zkonil.
Úterý, 11. července 2017 - 14:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 253
Registrován: 8-2006
Jenki: Škoda že nemám tu zónu 78, bych se občas rád pohádal... :D Kdysi mi paní u ČD tvrdila, že ostravská zóna začíná již v Děhylově, když jsem namítl, že až v Ostravě-Třebovicích, řekla mi, že ty zóny jsou problematické, ale že oni jsou na to školeni... Tak jsem se jen usmíval, a ač nerad, jel jsem tento úsek "nedobrovolně" načerno.

Nicméně dle informací na KODIS.cz by zónu 78 uznávat měli, prodej je zahájen až od neurčitého data vyhlášení.
nereg.pozorovatel
Úterý, 11. července 2017 - 21:54:53  
Neregistrovaný host
89.176.149.96
No to je celý KODIS [happy]. Existují dvě krásná srovnání. Pražský ROPID versus KODIS [happy]. ROPID se s prominutím "sere" do všeho, snaží se být úplně in, nedaří se mu to [happy]. No a KODIS neřeší nic a ještě ke všemu v tom dělá větší a větší bordel. Musím použít svoji oblíbenou linku 75, kde bylo takových zprasenin, že to bylo hrozné. Tvorba nových 7x zón to jen potvrzuje. Zkrátka a dobře, rozprášit KODIS a jeho pseudo tarifní zpraseninu a celou organizaci nechat na DPO, jakožto majoritním a jediné právoplatném dopravci [happy]. Šoto sny si mohou dělat doma, ty existence tarifní z KODISu [happy].
3303
Středa, 12. července 2017 - 16:10:54  
Neregistrovaný host
89.103.67.200
VŘ na 2 elektrobusy bylo zrušeno:
odkaz
Petr L.
Středa, 12. července 2017 - 17:54:34  
Neregistrovaný host
37.188.191.144
Dobrý den,

Měl bych otázku / připomínku k aktuálnímu vedení trolejbusových linek a linek náhradní autobusové dopravy kvůli výluce na Českobratrské ulici. Konkrétně mi jde o spojení Nová radnice - Českobratrská. Je docela nelogické cestovat z Nové radnice na Most Miloše Sýkory a pak po přestupu zpět na kruháč k radnici a dále na Českobratrskou. Nebylo by možné zřídit pro NAD za kruháčem u Magistrátu provizorní zastavku?

Díky za odpověď.
Středa, 12. července 2017 - 18:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 241
Registrován: 2-2017
Petr L.: Už kdysi mě to napadlo, jak byla 13. a 14. května první uzavírka, ale obávám se, že tam ta zastávka není kvůli tomu, že by blokovala provoz. Možná tam není, protože by došlo k prodloužení linek o 1 minutu a tím k rozpadu nezávazných přípojů na jiné linky.

Spíš bych tu zastávku dal na Sokolskou před rondel, kde by na vše bylo dost místa.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA