Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 19. 11. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 19. 11. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 14. listopadu 2017 - 08:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 8-2002
Ad os98: Ano, to jsem tady psal a myslím si, že by to bylo nejlepší řešení. Efektivní a na rozdíl od stavby tramvaje i levné. Stačí jen přetrasovat linky (samozřejmě nepočítám náklady na provoz, ale ty by byly u tramvaje také)

Jenom upřesním, že jsem navrhoval prodloužení spojů k Duze (resp. na Opavskou nebo O. Jeremiáše) v int. 20 min. Ty vložené špičkové spoje bych prodloužil z Alšáku na Studentské koleje (a tímpádem asi přečísloval).
Úterý, 14. listopadu 2017 - 08:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 505
Registrován: 2-2017
Hlavní třída: Tu nechte pánové tak, jak je a šotonápady s tramvají nebo trolejbusem dejte k ledu.
Třeba se jednou najde na vyšších místech (magistrát, EU apod.) člověk, který bude chtít postavit na Hlavní třídě tramvajovou nebo trolejbusovou trať.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Úterý, 14. listopadu 2017 - 10:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 8-2002
Mimořádně nepravděpodobné, stejně tak jako asi tramvaj přes Dubí.

škoda, že se ta diskuse zvrtla až do takových utopických nápadů. začalo se tím, jak upravit linky až dorazí postupně větší množství parciálních trolejbusů.
Jenki
Úterý, 14. listopadu 2017 - 10:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5184
Registrován: 5-2002
No tak trošku přibrzdíme a vrátíme se do reality :

Trolejbus nebo tramvaj na Hlavní třídě - totální kravina. Naštěstí už vymysleli parciální trolejbusy (politici tomů říkají průběžně nabíjený elektrobus aby to vypadalo moderněji). Na to je Poruba jak dělaná. Trolej se pověsí tam kde tolik bolet nebude a všechno bude krásné a zelené, a dokonce to bude i fungovat. Akorát ji teda bude muset být z čeho napájet, což bude trošku oříšek - jasně, měnírny už vynalezli, a to i malé pěkné kontejnerové, ale musíte je připojit na nějaký primár, nejlépe 22kV. S tím je ovšem v Porubě dost problém, protože soudruzi plánovači při budování sídlišť pro své pracující jaksi zapomněli na pořádnou rozvodnou síť, takže většina Poruby visí na více méně nouzových rozvodech (tuším) 10kV a "dvaadvacítka" o dostatečném výkonu prostě není. Hádejte, proč má Globus svoji vlastní kogenerační jednotku na plyn? Nejen proto, že plyn je zelený a eko, ale hlavně proto, že výstavba vlastní elektrárny byla levnější než si dotáhnout 22kV odněkud z civilizace (nejblíž asi z průmyslové oblasti Martinova).

Protažení 54 (nebo něčeho jiného) dál směrem k FNsP a VŠB - to už se řešilo vícekrát, vše naráží na přetížení ulice 17. listopadu, která dost dobře nejde přejet "napříč". Prostě chybí prodloužená Rudná, což bude nejdřív, až toho šmejda vyděrače od Skalky "náhodou" přejede Tatra řízená některým ze zoufalých pozůstalých po DN na daném úseku (a že už jich tam bylo). Variantu, že by se na ŘSD probudili a začali vést stavební řízení v souladu s nepochopitelnou, zmatenou a lobbisticky dojebanou legislativou totiž můžeme rovnou odsunout mezi nadpřirozené jevy. Do té doby holt musí stačit a-58; ostatně doporučuji se v úseku Alšák - FNsP občas touto linkou projet, i pro cestující je to těžce adrenalinový zážitek, o řidičích radši nemluvím, tam je to spíš na psychiatrii.

Vedení nových tramvajových tratí pustinou typu Dubí je taková blbost, že se s ní nebudu zabývat vůbec. Rychlost 100km/h je blbost taky, teda kromě předpokladu, že se to rozjede na Svinově a příští zastávka bude Fukušima. To se ovšem jmenuje METRO a vyplatí se to při trošku jiných přepravních proudech než máme v Ostravě.

To co MHD v Ostravě potřebuje je segregace a preference. Segregace u tramvají je na velmi slušné úrovni, zato u autobusů a trolejbusů je to zoufalé, BUSpruh abys pohledal, a když už ho najdeš, tak je jeho provedení spíš na pár facek. Preference je tragická totálně, důvody jsem už tady rozváděl dříve - její zapnutí by znamenalo kolaps veškeré ostatní dopravy a to fakt nejde. Prostě bude třeba začít vážně přemýšlet o zahrabání aut nebo tramvaje v Porubě, o tramvajovém mostě v Nové Vsi u Vodárny, o vyhnání aut z prostoru Karolina - Stodolní, atd. - jistě si doplníte spoustu vlastních nápadů.
Úterý, 14. listopadu 2017 - 10:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 10-2005
Projekt tramvaje po Mariánskorské je ukončený projekt. Tramvaj měla jezdit od Vodárny do Poruby přes Severní spoj. Proto má Mariánskohorská tak široký střední pás v Nové Vsi.

Tramvaj přes Hlavní třídu určitě nikdy nebude. Je to nesmysl. Vedlo by to paralelně s tramvají na Opavské a to by nikdy neprošlo.

Když těch parciálních trolejbusů je pouze 10 (zatím) nemá smysl něco řešit. Dlouhodobé plány jsou, že se bude jezdit trolejbusem do Radvanic (linka 38 nebo prodloužená 101) a ke Kauflandu na Grmelové (odklon 108). To je dlouhodobý plán a pochybuju, že by se něco změnilo. Cesta do Radvanic na Ještěrku je kopcovitá, tam se nové vozy mohou pořádně ukázat.

Jenki: Rychlost 80-100 mě jako blbost nepřijde. Tramvaje mají dobrou akceleraci a rozjedou se tak rychle. Navíc by to šlo pouze na otevřeném svršku. Rychlost by se měla zvýšit na většině tras, když nové tramvaje dokážou jet tak rychle.
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 14. listopadu 2017 - 10:47:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 10-2005
Ad BUS pruh.: Souhlasím. A pak tu máme i takové, které jsou dnes zaniklé. V zatáčce kolem Bazalů byl BUS pruh, a dodnes je tam vidět slovo BUS.

I když tam auta nikoho neomezují, to spíše trolejbusy brzdí auta.

Ani není mnoho míst, kde by se další BUS pruh hodil. Místecká, skoro v celé její délce [ok] pro MHD. Lze rozšířit stávájící silnice o BUS pruh, jako to mají v jiných městech. Ale to také neprojde všude.
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 14. listopadu 2017 - 11:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2095
Registrován: 8-2002
myslím, že trať po Místecké by mohla být rychlejší. Je tam celá řada zastávek, které nejsou nutné pro všechny spoje. takže něco jak je teď zrychlená 10, jen ještě rychlejší. V zastávkách, kterými to projíždí by tram musela zpomalit nebo najít jiné řešení. Třeba nějaký "semafor" na těchto zastávkách podobný tomu, co mají auta na cestě, když přejíždí železniční přejezd. Zazvonil by (a tím upozornil čekající cestující), když by se blížila tramvaj, která jen projíždí? Asi blbost, navíc drahá. Otázka o kolik by se provoz zrychlil. jestli o 1 až 2 minuty na trase do centra, pak to asi valného smyslu nemá. o úspoře větší než 2 minuty pochybuji (navíc by pak docházelo k tomu, že by tento rychlík mohl dojed pomalou linku před ním). Na druhou stranu úspora 4 minut na obrátce vozu na lince by mohla za určitých okolností vést k úspoře vypravenosti o jeden kurz...
Úterý, 14. listopadu 2017 - 12:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 3-2006
os98: Díky za reakci. Chápu, že u spoje z Polanky v 6:52 by to nebylo vhodné, ale třeba ten spoj v 6:57 z Polanky by si své příznivce třeba najít mohl.

Ještě jsem přemýšlel, že by se mohla zlepšit dostupnost FN a VŠB pro obyvatele sedmého a osmého obvodu v Porubě. To, co teď předložím asi nebude nejvytříbenější nápad, ale mohl by posloužit jako inspirace pro další úvahy. Linka a-40 by mohla být vedena v trase Opavská - ... - Studentské koleje - Pustkovecká - Otakara Jeremiáše a dále jako a-44 po své trase.

Výhody
1. Už zmíněné zvýšení dostupnosti FN a VŠB ze sedmého a osmého obvodu.
2. Posílení nabídky spojů mezi Nábřežím/Obloukem a zbytkem Poruby.
3. V momentě, kdy by jízda k FN kolem studentských kolejí byla z osmého obvodu převažující.

Nevýhody
1. Velká citlivost na zpoždění v souvislosti s dopravní situací na 17. listopadu a výpadovce na Opavu (2x odbočování vlevo). Asi by šlo do zprovoznění PR kompenzovat vyčkáváním na Otakara Jeremiáše.
2. Nárůst vozokilometrů. Teoreticky by šly náklady kompenzovat stažením kloubových autobusů z a-40 v momentě, kdy by se obyvatelé osmého obvodu naučili jezdit do FN a VŠB přes Otakara Jeremiáše.
Úterý, 14. listopadu 2017 - 13:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 506
Registrován: 2-2017
Gakon:
"škoda, že se ta diskuse zvrtla až do takových utopických nápadů. začalo se tím, jak upravit linky až dorazí postupně větší množství parciálních trolejbusů."
Něco jako tramvajová diskuse s diskusí o autobusech, cikánech a hudbě.

Jenki:
"Prostě bude třeba začít vážně přemýšlet o zahrabání aut nebo tramvaje v Porubě, o tramvajovém mostě v Nové Vsi u Vodárny, o vyhnání aut z prostoru Karolina - Stodolní, atd. - jistě si doplníte spoustu vlastních nápadů."
Je aspoň něco z toho skutečně v plánu, nebo je to další snění na K-Reportu?

Ross:
"Projekt tramvaje po Mariánskorské je ukončený projekt. Tramvaj měla jezdit od Vodárny do Poruby přes Severní spoj. Proto má Mariánskohorská tak široký střední pás v Nové Vsi."
Jestli chápu, tak tím "do Poruby" myslíš na Opavskou? Trasa ... - NVV - ... - Severní spoj - Dílny DPO - ... - Duha - ... - Opavská? Jet tímto způsobem na Vřesinskou je dost velká objížďka. Jen nevím, proč není široký střední pás až k MÚK Mariánskohorská x Severní spoj.

Ross:
"Lze rozšířit stávájící silnice o BUS pruh, jako to mají v jiných městech. Ale to také neprojde všude."
Něco takového by se hodilo u vodárny na autobusové zastávce na Mariánskohorské ulici (směr křižovatka).
Nebo nebylo by lepší, aby autobusy jedoucí na Svinov měly zastávku NVV až za křižovatkou, kde dnes stojí jen linka 57? Aspoň by byla blíž tramvajová zastávka směr Jih na Plzeňské.

Bahno:
"Chápu, že u spoje z Polanky v 6:52 by to nebylo vhodné, ale třeba ten spoj v 6:57 z Polanky by si své příznivce třeba najít mohl."
Linkou 46 nejezdím, ale jestli nikdo na 45 nepřestupuje, tak proč ne. Vůbec by nemuselo být špatné podat na to oficiální dotaz na DPO (zejména na spoj s odjezdem v 6:57 z Polanky).

Bahno:
"Linka a-40 by mohla být vedena v trase Opavská - ... - Studentské koleje - Pustkovecká - Otakara Jeremiáše a dále jako a-44 po své trase."
Na lince 40 dnes jezdí SU12 a na pár spojích SU18, ale na 44 ST15 (večer výměna za SU12) a ve špičku kloubové Karosy, takže jiné autobusy. Myslím, že to by mohl být důvod, proč linky 40 a 44 nespojovat. Navíc jsem na lince 40 ještě neviděl 15metrový autobus a nepřekvapí mě, že tam nemůže jezdit.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Jenki
Úterý, 14. listopadu 2017 - 14:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5185
Registrován: 5-2002
...o zahrabání aut nebo tramvaje v Porubě, o tramvajovém mostě v Nové Vsi u Vodárny, o vyhnání aut z prostoru Karolina - Stodolní... je aspoň něco z toho skutečně v plánu, nebo je to další snění na K-Reportu?
Bohužel jen snění. Bohužel se nic z toho ani náznakem neobjevuje v dokumentech typu územní plán apod. Kreslí se obchvaty, průtahy, jenom sem tam nějaké tramvaje, ale jen jako extenzivní rozvoj. Nějaký kvalitativní rozvoj nic, ani obraz, ani zvuk.
To předchozí jsou alespoň velké stavby a jak říká Tonda Blaník, kam teče beton, tam tečou prachy. Takže to někoho zajímá. Naopak takové BUSpruhy nebo nastavení křižovatek jsou typický "mikromanagement", což nikoho zodpovědného absolutně netankuje - a to mne nebetyčně štve.

Tramvaj měla jezdit od Vodárny do Poruby přes Severní spoj. Ano, ale přes rovinu čar v nějakých studiích se to nikdy nedostalo. Proto má Mariánskohorská tak široký střední pás v Nové Vsi. Ne, tam jde jen o to, aby na sebe navazovaly jízdní pruhy Plzeňská - Mariánskohorská.

Něco takového by se hodilo u vodárny na autobusové zastávce na Mariánskohorské ulici (směr křižovatka).
Jenže by to znamenalo místo 2 pruhů doprava do Poruby jen jeden. To by kapacitně ta křižovatka nedala. A cokoliv tam stavět (papírování, výkupy, ochranné pásmo vodního zdroje...) je na dlouhé lokte. Navíc už už se bude stavět Severní spoj (až na to že toto slyším už od 80. let furt dokola), takže je to prý zbytečná investice.

Nebylo by lepší, aby autobusy jedoucí na Svinov měly zastávku NVV až za křižovatkou, kde dnes stojí jen linka 57?
Jasně že bylo, ale je tam potencionální průser, co se stane, když do autobusů manévrujících z / do zastávky vlítnou na zelenou auta z křižovatky. Pro a-57 to prošlo jen tak tak, dostat tam více linek neprošlo (logicky) přes PČR, ČSN, BOZP atd., to by tam byla nehoda tak co půl hodiny. Leda tam udělat hlubší záliv a delší hranu pro více autobusů atd., ale to nejde, viz předchozí bod.

...jsem na lince 40 ještě neviděl 15metrový autobus a nepřekvapí mě, že tam nemůže jezdit...
Nemůže, nemá šanci odbočit doprava od náměstí Božky Němky doprava na Opavskou, buď by si orval pravý bok o obrubník a o sloupy, nebo by se čumákem zabořil do tramvajového ostrůvku. Ono odbočit tam i s kloubákem není žádná prdel.
Úterý, 14. listopadu 2017 - 14:56:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 10-2005
Os98: Jestli chápu, tak tím "do Poruby" myslíš na Opavskou? Trasa ... - NVV - ... - Severní spoj - Dílny DPO - ... - Duha - ... - Opavská? Jet tímto způsobem na Vřesinskou je dost velká objížďka. Jen nevím, proč není široký střední pás až k MÚK Mariánskohorská x Severní spoj.
Myslím, že ano. Ale tehdy snad nebyla trať ani do Martinova. Odbočka měla být jinde a snad neměla být ani typ MÚ, ale normálně.

Jenki: Ne, tam jde jen o to, aby na sebe navazovaly jízdní pruhy Plzeňská - Mariánskohorská.
Právě, že na zapomenuté Ostravě byla fotka ze stavby Maránskohorské, přímo z křižovatky. A psalo se tam, že travnatý pás je pro tramvaj. Jak víš, stavba se nestavěla za den. Celý ten úsek s travnatým pásem se stavěl aspoň měsíc. Asi se během stavby rozhodlo, že tramvaj nebude.


Jak to nyní vypadá s prodlouženou Podnikatelskou ulicí? (Ta co vede od Hrabové PZ do útrob Hrabové). Pláuje se tudy nějaká linka? Ta by mohla vyřešit nějaké nedostatky s obsluhou zadní části Hrabové. Navíc to pomůže mnoha lidem, kteří pracují v PZ a bydlí někde za Vratimovem.

A přece se něco děje. Konečně se má dokončit Místecká v celé své délce. A poblíž Bonveru vyroste protisměrná zastávka. [ok]
A také se bude dělat prodloužená Porážková ulice až někam k Plynárnám. Což by mohlo přivést také novou linku na obsluhu konce Centra.
Tyto silnice výrazně ušetří Nádražní a další ulice od náporu aut.
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 14. listopadu 2017 - 15:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2096
Registrován: 8-2002
Ad Ross: protisměrná zastávka kde? U Bonver arény? to jsem tady navrhoval nedávno, že by tam měla vyrůst zastávka (navrhoval jsem konkrétně místo u vyústění chodníku/ulice "U Kluziště", aby se zlepšila dostupnost nádraží Stodolní a obecně i tato část města směrem od Fifejd. Tuším, že tehdy Jenki kontroval tím, že se bude jednat o dálniční typ a tam zastávky nemohou být (i když třeba o kousek blíže směrem do přívozu jedna nevyužita je) a také, že snad ta l.č.37 tama jezdit už nebude, bo nebude možné odbočit doleva směrem na Fifejdy, tak jako dnes.

Porážková? nevím,nevím. to spíše prodloužit nějakou linku do ulici Poděbradové k Domu Umění (jako tomu bylo kdysi hodně dávno l.č.34). Ale to asi neprojde, bo autobusy v centru? [cunik]
Úterý, 14. listopadu 2017 - 15:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1689
Registrován: 10-2005
Gakon: Právě, že ta nevyužitá protisměrná dostane párovou zastávku, ta bude před křižovatkou, tedy blíž Bonveru. Viz plán a článek Místecká III. Jestli to chápu dobře, tak se zruší bývalá zastávka Zimní stadion a bude se stát na nových zastávkách na Místecké.

Tak jsem pátral po MSStavbách.
Prodloužená mostní se má oficiálně letos stavět. Ale nevím, že by se tam něco dělo. Nevíte?
Z roku 2016: Zahájení Prodloužené Mostní již příští rok

A tady ta Porážková. Nakonec to povede až na Mariánskohorskou. Což je super. Mohla by se zřídit expresní autobusová linka v trase Hlavní Nádraží - Porážková - Stodolní nádraží - Karolína.
Propojení ulic Mariánskohorská – Porážková

Jsou zde i plány kudy povede silnice v složité části - kolem vozovny Křivá.
Punk's not dead! blesk happy
ppkk
Úterý, 14. listopadu 2017 - 17:12:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 259
Registrován: 11-2014
Prodloužení linky 54 z Alšáku je v plánu, parciály do Bartovic na 99,99% bohužel nebudou.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]
Úterý, 14. listopadu 2017 - 18:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6677
Registrován: 5-2005
ppkk: No bohužel... Otázkou je, co by se pak dělalo se zbytkem 38.
ppkk
Úterý, 14. listopadu 2017 - 18:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 260
Registrován: 11-2014
Slyšel jsem o minibusu Ještěrka - Václavek - Bartovice pod tratí.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]
Úterý, 14. listopadu 2017 - 18:47:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6654
Registrován: 2-2006
Ad projekty nových tratí (spojení).

V roce 2015 vznikl dokument Integrovaný plán mobility Ostrava, jenž ve třetí části obsahuje návrhová opatření.

Namátkou některé uvedu:

Krátkodobý horizont 2020
- dostavba terminálu Hlavní nádraží, ulice Skladištní pro regionální bus;
- tramvajová trať Poruba - směr Globus Poruba;
- Severní spoj - autobusová linka (úprava trasování linky č. 49).

Stavby hromadné dopravy a úpravy provozu uvažované v optimálním návrhovém scénáři 2035-1
- tramvajová trať Vítkovice - Karolina - Výstaviště;
- trolejbus ulice Tomkova (úprava linek č. 102, 104, 106, 49 a 54);
- tramvajová trať Poruba - ulice Polská (4 nové tramvajové zastávky Řecká, Mongolská, Jižní svahy a Dělnická);
- trolejbus průmyslová zóna Hrušov (jedna nová zastávka, úprava linek 105 a 555);
- přestupní uzel Nová Ves, vodárna, tramvajová trať na Hulváky, nová silnice od Mariánskohorské (přesunutí přestupního uzlu na Hulváky, kdy bude přesunuta tramvaj ulicí U koupaliště a dále bude vybudována nová silnice od Mariánskohorské. Úprava linek 7, 11, 17, 18, 20, 35, 37, 39).

Scénář návrhového horizontu maximální 2035-2
- trolejbus Karolina - 28. října po ul. Pivovarská (dle ÚP od zastávky U lávky kolem Karoliny, Pivovarskou, Střelničnou a Biskupskou k zastávce Most M. Sýkory);
tramvajová trať - Nákupní centrum a průmyslová zóna Hrabová (dopravní spojení k nákupnímu centru a průmyslovému areálu Hrabová, zastávky Dřevoprodej, Benzina, Žižkovská, zóna sever, zóna střed, zóna jih. Úprava linky 10).

Scénář výhledu územní rezervy 2045
LKD - Ostrava - Hlučín
Lehká kolejová doprava. Napojení v zastávce Hl. nádraží a dále ulicí Skladištní a Hlučínskou a po silnici I/56 na žst. Hlučín. Celkem 13 zastávek s provozem 4:00 až 23:00, ve špičce po 30 minutách, mimo špičku po 60 minutách.

LKD Ostrava - Orlová
Lehká kolejová doprava. Napojení v zastávce Hl. nádraží a dále po železničním svršku přes Hrušov, Heřmanice, Rychvald do Orlové a Lutyně. Provoz od 4:00 do 23:00, ve špičce po 30 minutách, mimo špičku po 60 minutách.

LKD Ostrava - Havířov
Lehká kolejová doprava. Napojení v zastávce Hl. nádraží a dále po tramvajové trati přes Muglinovskou, Stodolní, Výstaviště a nové zastávky u Karolíny na železniční trať přes Kunčičky, Kunčice, Popinec až do Havířova. Provoz od 4:00 do 23:00, ve špičce po 30 minutách, mimo špičku po 60 minutách.


Jenki: Obávám se, že nejdříve se doprava musí dostat dostat do stavu, kdy se to autíčkama ucpe a zašpuntuje úplně. Pak vznikne nějaký společenský konsensus, že MHD je potřebná a užitečná a že je třeba auta z města vyhnat. Pokud si tímto stadiem vývoje neprojdeme nelze očekávat zlepšení. Radost z toho nemám, ale jinou cestu nevidím.

I na to je v plánu mobility pamatováno, a už se tak v podstatě částečně stalo na nové Českobratrské[wink].

- Ulice Výškovická - zúžení na 2 pruhy v úseku zast. Výškovice - Proskovická,
- Ulice Bohumínská - zúžení na 2 pruhy,
- Ulice Hornopolní – zúžení na 2 pruhy,
- Zúžení ul. Opavská a nové napojení ul. Francouzská na prodlouženou ulici Rudná,
- Zklidnění ulice 28. října, výstavba ulice Železárenská.

Otázka je, co to udělá s autobusy a trolejbusy, když nebude zřízen jízdní pruh konkrétně pro tato vozidla.

Kdo by večer nemohl spát, a chtěl by si přečíst všech 269 stran návrhových opatření, má možnost zde[proud].
Úterý, 14. listopadu 2017 - 21:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 2-2017
ppkk:
"Slyšel jsem o minibusu Ještěrka - Václavek - Bartovice pod tratí."
Tak v tom případě jsem rád, že parciální trolejbusy na Ještěrku nepojedou. Kdyby byly dráty protaženy z Hranečníku na Ještěrku a do Bartovic se jezdilo na baterky, tak to by se dalo považovat za zlepšení (trasa Bartovice Pod Tratí - Ještěrka - Hranečník - MMS - Hulváky). Varianta drátů do Šenova na náměstí a do Václavovic na baterky by se mi také líbila, ale je to podobná utopie jako svinovský tunel a tramvajová trať přes Dubí, která také nezní špatně.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Úterý, 14. listopadu 2017 - 22:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 10-2003
Jenki:
Současná situace na I/56 mezi Ostravou a Opavou je tragická
Ano...Silnice I/56 je součást mojeho života. Bydlím na ní ( každý kamion mi rozčtverečkuje obraz na TV, v srpnu každý traktor jezdící v 5 minutovem intervalu vzbudí dêti), zelenina ze zahradky a maso z grilu je s příchuťí silnice I/56... kazdý den jezdím do prace po silnici I/56 30km úsek...nemluvě o všude přítomném prachu a piskajicích gumách zoufalých řidičů ze směru od Háje snažících se zařadit do proudu vozidel ve špičku. Ale to je prd proti tomu, jak se bojím až holky začnou kolem a přes tuto cestu chodit samy do školy.
Někdo čte na záchodě noviny, já čtu K-Report.
Používejte reflexní prvky!!
Středa, 15. listopadu 2017 - 11:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1691
Registrován: 10-2005
os98:
"tramvajová trať přes Dubí, která také nezní špatně. "
Ale důvod? To nemá význam. Ani v rychlosti.
Punk's not dead! blesk happy
Středa, 15. listopadu 2017 - 12:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 511
Registrován: 2-2017
Ross: Chápu, že se ptáš, v tom množství příspěvků se snadno ztrácí a napsat dotaz je jednodušší, než si na něj najít odpověď, ale jak už jsem tady psal, tak z Výškovic a Zábřehu by byla úspora 7 minut a při vyšší povolené rychlosti ještě vyšší. Z Dubiny a Hrabůvky přes Kapitána Vajdy něco málo jen po Alšovo náměstí (v případě vyšší rychlosti i na Vřesinskou).

Nebo v případě kompletní uzavírky svinovských mostů pro tramvaje (např. výměna kolejí, zřícení mostu - jako kdysi most Pionýrů) by trať posloužila jako další možnost dopravy do Poruby.

Ale když Jenki psal, že je to nesmysl, tak na tom asi něco bude.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Středa, 15. listopadu 2017 - 12:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2097
Registrován: 8-2002
Ad Koďas a l.č.45 přes Nám. SNP: To není špatný nápad. Stejně většina cestujících vystupuje na zastávkách Výškovická a Most Mládeže. Zároveň by se mohla zrušit l.č.31 (kromě spojů na směny), protože úsek Kotva - NH by spoje jely jako l.č.45 a úsek Výškovice - Kotva jezdí tramvaje nebo l.č.27. pokud by ukrutně chybělo spojení Výškovice - Nám SNP? Přetrasovat zpět do Výškovic l.č.41? Asi nereálné. Prodloužit l.č.55 někam na SNP?

trasy:
l.č.45 - Garáže DP - ... - Bytostav - .. - Shocking Park - Zábřeh vodárna (nová zastávka) - Kotva - Nám SNP - Hotel Bělský Les - Městský stadion/Rottrův sad - ... NH (v hardcore variantě Hranečník).

l.č.65 - zrychlené spoje pro svoz na směny (dnešní trasa l.č.45 bez zajíždění na Shocking park)

l.č.31 - jen spoje na směnu na NH

Spoje l.č.31 a 45 v trase od Městského stadionu po NH stejně jezdí (polo)prázdné, nepočítaje časy ve špičku.

Teoreticky si umím představit l.č.45 prodlouženou z NH až na Hranečník (třeba ne všechny spoje).
Středa, 15. listopadu 2017 - 12:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2098
Registrován: 8-2002
ad os98: To tady napsal nejen Jenki, ale snad úplně každý :-). Já sice taky vymýšlím blbosti, ale ty nejsou aspoň tak ekonomicky nesmyslné (o tom, if mají smysl pro cestující se můžeme bavit).
Jenki
Středa, 15. listopadu 2017 - 13:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5186
Registrován: 5-2002
Xxichtyl (a jiní) a nové stavby :

prodloužená Tomkova - závlek a-54 přes Fifejdy se přímo nabízí (i když lidi z Poruby co jezdí na SBN budou asi dost brečet), nicméně lidí tím bude jezdit hromada, a to je nejdůležitější. Je otázka, zda je pak nutné tam tahat ještě neco dalšího (trolejbusy). Při stávající konfiguraci tbus sítě si dost dobře neumím představit jak by tam šlo udělat smysluplné linkové vedení.

Severní spoj - jestli se ho teda dožiju (a k tomu prodloužené Rudné) jsem strašně zvědavý na výsledky. Podle toho co se fšude možně píše mám silný pocit, že se všeobecně předpokládá, že auta z Poruby a ze Svinovských mostů prostě zmizí. Já mám silný dojem, že pokles IAD bude max. 20%, možná u Vodárny na odbočení směr Mariánskohorská nanejvýše 50%, takže ta kolona až k Tescu bude "jen" k Boříkovi. To teda moc terno není. No a samozřejmě všechna autíčka co ze Severního spoje vyjedou skončí... kde? Na Mariánskohorské? A pak se nevypaří, ale ještě víc ucpou buďto podjezd na Jirské a Sad B.N. nebo Fifejdy a Českobratrskou. No perspektiva nič moč.

Dokončení Místecké kolem haly Tatran ehm pardon Bonver - zastáffka tam bude krásná, ale úplně na prd. Jak tam s MHD dojedete, když zmizí bývalá křižovatka u bývalého Zimního stadionu? Představte si, že a-37 od Poruby za zast. Pivovar zahne k Hellerovi, najede na novou Místeckou (čímž se vypaří přestup u Sladovny), zastaví u Bonver Arény a pak se otočí... kde? Nadjezdem kolem AAAáček? To už je rozumnější (jak se prý diskutuje na Poděbradově 2) nechat a-37 otočit na Nám. Republiky, i za cenu zákazu pauzování na této smyčce (místa tam opravdu moc není). Jasně, taky tam může jet nějaká jiná linka, ale nějak mne moc nenapadá rozumné trasování.

Přestupní uzel Hulváky - to nevím, který chorý mozek vymýšlel, že od Jihu pojedou tramvaje na Hulváky a až pak dole kopcom k Vodárně. Když jsem to poprvé viděl namalované v nějaké prezentaci málem jsem se rozplakal. Rád bych si s autorem popovídal; kladivo, motorovou pilu, lopatu a krumpáč dodám vlastní, soused o pár baráků dál chová koně a bič mi půjčí též.

Prodloužená Porážková - tam silně váhám, jestli se tam s MHD namáhat, nebo to nechat vyloženě jako průtah. Resp. jakou linku tam uhnout, aby to bylo vůbec k něčemu. Moc lidí tam jezdit nebude, když je tam akorát vozovna, industriál a z jedné strany bariéra v podobě Báňské dráhy /která tam zavází už od r. tuším 1855, a proto tu bariéru ještě vylepšíme dálnicí jménem Místecká, fujtajxl). Mnohem víc mne ale mrzí, že až díky prodloužené Porážkové půjde z Nádražní vyhnat IAD a udělat z toho něco kulturního. Jenže právě teď se do Nádražní nalilo moře peněz za rekonstrukci ve stylu 70. let, takže zase nic. Já vím, nějaká urbanistická koncepce se na Ostravsku nikdy neujala, akorát furt následujeme Dopravní generel z roku 1964. Ostatně už za Rakousko - Uherska když někdo postavil nějaký paskvil se prý ve Vídni používalo rčení že to je "als im Mährisch Ostrau", takže to je vlastně regionální tradice (zvracející smajlík).

Koďas : linka 45 závlekem přes SNP celodenně a ponechání jen přímých "šichtovních" spojů jako a-31 a a-65 po Rudné mi přijde jako super nápad. Čte to tu kde kdo tak třeba to padne na úrodnou půdu.
Středa, 15. listopadu 2017 - 20:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 512
Registrován: 2-2017
Jenki:
""Něco takového by se hodilo u vodárny na autobusové zastávce na Mariánskohorské ulici (směr křižovatka)."
Jenže by to znamenalo místo 2 pruhů doprava do Poruby jen jeden. To by kapacitně ta křižovatka nedala. A cokoliv tam stavět (papírování, výkupy, ochranné pásmo vodního zdroje...) je na dlouhé lokte. Navíc už už se bude stavět Severní spoj (až na to že toto slyším už od 80. let furt dokola), takže je to prý zbytečná investice."
A co třeba toto. Sice by se musel postavit krátký kus cesty, ale opravdu jen krátký. I to by byl problém?

Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 02:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 10-2005
os98: Mnohem levnější by bylo propojit Polaneckou spojku s tramvají. A navíc vyroste nová vlaková zastávka Ostrava-Zábřeh, která by nahradila dočasně zřícené tramvajové Svinovské mosty.

Jenki ad Tomkova: To už tady bylo. Vzpomeň na linku 56 přes Jiřího Trnky. Myslím, že to nemělo velký úspěch.

ad Severní spoj: Oni přitom neprotáhnou ten spoj rovně? Někam do Hulvák? Dneska, od Mariánskohorské doprava (směr Centrum, jak jsou ty nové velké kruháče).
Punk's not dead! blesk happy
Jenki
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 08:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5187
Registrován: 5-2002
Sice by se musel postavit krátký kus cesty, ale opravdu jen krátký. I to by byl problém?
Tohle by asi šlo relativně snadno, ale neřeší to základní problém - nedostatečnou kapacitu křižovatky. Jestli se tam autobus vyjíždějící ze zastávky nacpe jako 10. nebo 15. v pořadí není až takový rozdíl.

Mnohem levnější by bylo propojit Polaneckou spojku s tramvají. A navíc vyroste nová vlaková zastávka Ostrava-Zábřeh, která by nahradila dočasně zřícené tramvajové Svinovské mosty.
Ehm... když už teda připustím, že by se Svinovské mosty zřítily (Jak? Napálil by to do nich Muhammad Atta s B757?), tak je v cestě drobný problém - Polanecká spojka je železnice s napájením 3000V, tramvají by se po ní jezdilo blbě.
Z hlediska přípravy na různé katastrofy mi přijde trošku nedomyšlená jiná věc. Kdo zažil povodeň v roce 1997 vzpomene si, že jediné spojení z Ostravy na Prajzkou bylo přes Koblov. Jenže mezi Bohumínskou a Koblovskou dneska chybí kus náspu, takže by to dopadlo jako ve Svinově - mosty na suchu, ale za mostem pod vodu. Kdyby tam ten kus náspu zůstal, klidně zahrazený cityblokama, nic by se nestalo. No uvidíme, statisticky je krajně nepravděpodobné, že takovouto povodeň ještě jednou zažiju, a vy mladší si když tak poradíte jinak [happy]

Tomkova: To už tady bylo. Vzpomeň na linku 56 přes Jiřího Trnky. Myslím, že to nemělo velký úspěch.
Jo, to je pravda. To už je ale sakra dávno ("velký třesk" 1997?). Dnes by to mohlo vypadat krapet jinak.

Severní spoj: Oni přitom neprotáhnou ten spoj rovně? Někam do Hulvák?
V první fázi určitě ne (bo prachy), výhledově je tam namalováno vyústění do křižovatky Novoveská x Sokola Tůmy. To určitě pomůže obsluze průmyslového areálu kolem ul. Švermova, ale jinak tam moc veké zlepšení nevidím. Když si představím výrazný nárůst "příčné" frekvence mezi ulicemi Sokola Tůmy - Železárenská přes 28. října napříč, tak se trošku bojím.
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 08:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 8-2002
Ad l.č.56 přes J. Trnky: to tam muselo jezdit i mnohem později než 97. Vím, že mě to vždycky prudilo když tam autobus (nečekaně) odbočil (a to už jsem myslím pracoval... takže cca rok 2004 to tam ještě asi jezdilo). Ale mohl jsem takhle jezdit ještě i z "výšky"... tedy rok 98 - 03. Ale pamatuji, že výměna cestujících byla poměrně malá.
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 12:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 513
Registrován: 2-2017
Ještě něco k těm parciálním trolejbusům.

Gakon:
"nebo to nahrazení l.č.29 v trase Ludvíkova - Hranec se vyloženě nabízí."
Údajně je to jedna z možností, o které jsem slyšel před pěti měsíci. Kdyby se opravdu jezdilo na Ludvíkovu, tak co zbytek trasy linky 29 do Šenova na náměstí?
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 12:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1693
Registrován: 10-2005
Ehm... když už teda připustím, že by se Svinovské mosty zřítily (Jak? Napálil by to do nich Muhammad Atta s B757?), tak je v cestě drobný problém - Polanecká spojka je železnice s napájením 3000V, tramvají by se po ní jezdilo blbě.

No právě. Ty mosty přežily už tolik nástrah, navíc jsou po rekonstrukci. Je to bytelná konstrukce.
Je mi jasné, že vlak má větší napětí, ale stále je to reálnější než tramvaj přes Dubí. S rychlou obsluhou v relaci Jih - Poruba pomůže zastávka Zábřeh. Jen se modleme, aby byla dobře napojená na všechny světové strany - Avion, Zábřeh Vodárna MHD, Zábřeh park, Poodří.

Taky myslím, že okolo 2004 to tam ještě jezdilo. Jezdilo to tam i poměrně málo. A ani nevím jestli oběma směry. Vím, že při cestě do Poruby to tama jezdilo, ale jestli naopak netuším.
Jaký byl vůbec důvod?
Jak na to zpětně koukám - škoda, že tehdy 61 nejezdila až na Strmou, kde by byl přestup na ty linky 56 (pokud tedy jezdila obousměrně).


os98: Pravděpodobně by byl vzájemný proklad mezi parciálním trolejbusem a linkama do Šenova.
Punk's not dead! blesk happy
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 12:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 514
Registrován: 2-2017
Ross: Něco jako trolejbusová linka Hulváky - MMS - Hranečník - Ludvíkova a autobusová stávající linka 29 v trase Hranečník - Šenov náměstí?

Ale i kdyby, tak nastává další problém, je-li dojezd na baterky 12 km. Z Hranečníku na Ludvíkovu je to po trase linky 29 5,8 km, celá cesta by měřila 11,6 km a ještě tam jsou kopce a nepočítal jsem puštěnou klimatizaci nebo topení. Se závlekem na Lihovarskou by okruh měl 12,3 km a se dvěma 13 km. Nechci strašit, ale zdá se mi, že na Ludvíkovu cesta nevede, jestli se neprotáhnou dráty aspoň na zastávku U Švasty.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 13:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 10-2005
os98: Zajímavé zjištění. Taky jízda s lidma má jiné vlastnosti než prázdný. Asi musí být na Ludvíkové nabíječka nebo krátká trolej. S těmi vozy budou spíše problémy než užitek.

Ale všichni vidí úsporu, že se nemusí stavět drahé troleje. Přitom baterie a nabíječky jsou ještě dražší.
Punk's not dead! blesk happy
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 13:25:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1695
Registrován: 10-2005
V příštím roce vyroste v Česku jediné nové obchodní centrum. A to v Ostravě

Nebudu vás napínat, aby jste tam nemuseli klikat [biggrin] Vyroste dům Géčko hned vedle Globusu. Čili konečně by mohlo dojít ke zprovoznění zastávky mezi Spojovací a Kopaniny. A tam určitě nebude stačit 10m Solaris, který jezdí sotva co hodinu.
Tak a nyní můžeme dumat nad nějakou linkou [happy] A asi by bylo nejlepší vylepšit linku 40 nebo 48.
Punk's not dead! blesk happy
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 14:01:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 515
Registrován: 2-2017
Ross:
"Asi musí být na Ludvíkové nabíječka nebo krátká trolej. S těmi vozy budou spíše problémy než užitek.

Ale všichni vidí úsporu, že se nemusí stavět drahé troleje. Přitom baterie a nabíječky jsou ještě dražší."
Souhlas a souhlas. Myslím si to celou dobu a diskuse o pražském Acumariu mi tuto domněnku jen potvrdila.

To snad nestačí Shopping Park, Futurum, Fukušima a další obchody ve městě?
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 14:05:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 8-2002
Ad Ross: Zcela jistě ta l.č.56 jezdila pře J. Trnky oboustranně. Podle mě nějaký historismus. Kdysi tak jezdila l.č.52 (na Korunní), ještě před tím l.č.32. Ale je pravda, že to jezdilo nevyužívané i proto, že tam nebyl pravidelný JŘ, ale jezdilo to tam jednou za uherský rok.

asi ta l.č.40, ale to asi bude záležet na majiteli toho centra, if tam něco bude chtít. Město iniciativně nic řešit nebude.

ad Ludvíkova: hmm, to pak je problém. Otázka je, zda-li je ta Ludvíkova tak využívána a nešlo by udělat novou konečnou někde blíže Petřvaldu. kdysi jsem tam jel a byl jsem ve voze sám. Ale to už je let...
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 14:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 516
Registrován: 2-2017
Gakon: Možná je zastávka Kaple (kdysi se tam snad končilo), ale pár lidí jezdí na Míroděv nebo Kamčatku, takže tvůj návrh by jistě neprošel.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 14:56:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2017
Souhlasím s tím, že s těma parciálama to nebude tak lehké, jak se může zdát. Na Ludvíkově bych asi trolej nestavil, bo teď tam je pauza sotva 2 minuty o víkendu, v PD těch 15 minut dejme tomu, ale je to tam docela mrtvá lokalita. Spíš bych si představoval, že tam budou jezdit elektrobusy, a parciály se nechají na kratší trasy(něco jako třeba ta 22ka přes Bazaly, pak třeba z té Koněvove či kaj to jezdí). S tím novým OC mi to kurevsky připomíná Olomouc a jejich Olomouc CITY vedle Globusu (náhoda?), které tež neleží uprostřed města, akorát je rozdíl v tom, že široko daleko není nějaká bližší konečná, což v Ostravě je, Opavská. Stejně ale nechápu, čemu se musí stavět OC hned vedle hypermarketu. Za chvílu bude celá Ostrava jen samý obchod, hospoda nebo herna... [talker]
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 15:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 8-2002
Ad os98: Měl jsem ještě dopsat, že dopravní obslužnost na Ludvíkovou by byla zachována, i když omezeně. Třeba těmi spoji, co nyní jedou ze Šenova nám (byl by tam závlek)... taková linka zajištěna autobusy by asi musela zůstat. neznám dokonale tamní situaci kolem Míroděvu a Ludvíkové, ale těch domků tam moc není. Takže si myslím, že to tam jezdí zbytečně často (ale jak říkám, mohu se plést). Nicméně, pokud to má dojezd jen 12 km a platí, cos tu psal o vzdálenosti Hranečník - Ludvíkova (nemám čas to přeměřovat), pak je Ludvíkova asi ze hry.
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 15:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 2-2017
Gakon: Omezení obslužnosti Kamčatky, Míroděvu a Ludvíkove (všechny jsou na znamení) je zpravidla 2x za hodinu, takže ubrání spojů by místní určitě nepotěšilo. Co se týče SN, tak to je ještě komplikovanější, protože 29 jezdí jen jednou za hodinu a všechno na Ludvíkovu kromě tří dalších spojů, které jedou do Šenova a dále jako 28 do Václavovic a na Hranečník.

Dojezd: odkaz (8. strana - provozní parametry)
- trakční baterie jsou navrženy pro 15 jízdních cyklů o délce jízdy 8 km za den při plném zatížení vozidla v městském provozu, nebo jednorázově 12 km za den
- je uvažován 30% výkon topení, plný výkon topení kabiny řidiče a plný výkon klimatizace v salónu
- v rámci každého cyklu je dodržen poměr doby jízdy pod trolejovým vedením a jízdy na trakční baterie 2:1
- garantovaná životnost trakčních baterií je 7 let
- smluvní garance dojezdu 12 km

Mapám.cz věřím, že měří správně, což se o mně tak říct nedá. Trasa na Ludívkovu o ještě o něco delší, protože z Kaple se jede na Kamčatku menší oklikou.
Hranečník - Ludvíkova a zpět: 12 km, s 1 závlekem na Lihovarskou: 12,7 km, se 2 závleky: 13,4 km.

Hodně se mi líbí věta z Čs. dopraváka: "Nejlepší elektrobus je trolejbus."

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 16:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2102
Registrován: 8-2002
Teoreticky je ještě jedno řešení. Z Ludvíkové pokračovat do Bartovic (tak jako dnes noční 76) a na Hranečník. To je okruh cca 11 km. Jeden spoj tak a druhý opačně, bez pauzy.

Spíše bych ale převedl ty parciální busy na sever do Koblova a Antošovic nebo na onu l.č.22.
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 19:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 6-2008
os98: Což o to, chodník, cyklostezka a tramvajová trať by se na Hlavní třídu vešla, ale do prčic, k čemu? Jak říkám, zásadní výhodou je to, že ta Hlavní třída a ten středový pás je nyní (na poměry toho, že je to mezi silnicemi) překvapivě dobré relaxační místo. Celé bys to musel posunout, takže zatímco nyní máš chodník a lavičky od silnice oddělené ještě travnatými pásy a dá se tam docela dobře relaxovat a nebýt nadměrně otravován dopravou, ve tvém řešení by to bylo úplně postavené na hlavu. Chodníky a cyklostezka by musely být mnohem blíž silnici, to na prohánění se s dětmi... není ideální. Maminky s dětmi by tě asi pěkně nakopaly do zadku (v tom lepším případě). A aby to nestačilo, na druhé straně chodníku by tě míjely tramvaje. Méně prostoru, doprava blíž z obou stran, vyšší hluk. Jo, tak tomu říkám gól. Hovadina, naprostá hovadina.

Pokud jde o 54, prodloužení k nemocnici by se šiklo, to je fakt. Ty přestupy na 58 jsou i s relativně slušnou návazností docela nepříjemné (přestup pro jednu zastávku...)
Homepage - autobusy.mino-art.cz (galerie autobusů)
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 20:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 518
Registrován: 2-2017
Gakon: Myslím, že by trasa Hranečník - LDN - Ludvíkova - Olšák - Hranečník nebo opačně moc nepomohla celým Bartovicím, ačkoliv bez závleku na Lihovarskou měří 10,7 km, s jedním závlekem 11,4 km a se dvěma 12,1 km.

Opět nastává problém, co dělat s linkou 38. Linka Bartovice Pod Tratí - Václavek - Ještěrka - Olšák s přestupem na parciální trolejbus by byla zvláštní a ani nevím, kde ji ukončit. Napadá mě jen radvanický rondel.

Prodloužit 103 nebo 105 na Paseky (nebo kam myslíš) možná, ale nerušit linku 52.

S tou linkou 22 to myslíš jak, že by trasa byla stejná, ale jezdily na ní parciální trolejbusy, když dnes tam většinou jezdí o 2 metry kratší vozy a o SN minibus? Dodám, že těch trolejbusů bude 10, takže očekávám, že bude snaha většinu z nich nasazovat tam, kde by jezdily na baterky.

Mino: Hluk z tramvají určitě ne, protože až by tu trať postavili, tak by tu jezdily tišší tramvaje. Dokud bude na ulici 17. listopadu provoz jako teď a křižovatce s Hlavní třídou nebudou semafory, tak s kloubovým autobusem to bude sebevražda. Z Alšova náměstí to k FN není daleko ani pěšky.


P.S. Příští týden jezdí na lince 47 minibus (dle VJŘ to bude Mercedes), tak se nelekněte, co přijede (jezdí-li někdo zdejší touto linkou).

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 23:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 518
Registrován: 6-2008
os98: Stále to bude větší hluk než teď a úplně zbytečně, protože tam tramvaj není potřeba a všecko by akorát podělala. Není moc důvodů ji tam stavět, ale je milion důvodů, proč to nedělat. To, že z Alšáku na FN je to kousek, to vím, chodím to totiž odtud směrem na VŠB pěšky docela pravidelně, neboť jen málokdy se mi chce čekat na 58. Odbočování je nahoře u Auly docela "veselé", ale přijde mi, že tam řidiči tu přednost pro busy i dodržují (sice většinou ne na první pokus, ale co tam občas tou 58 jezdím, nestalo se mi, že bych tam čekal dlouho - nevím ale, jak to tam je v největší špičce).
Homepage - autobusy.mino-art.cz (galerie autobusů)
Pátek, 17. listopadu 2017 - 13:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2017
Ta 22ka přesně jak píšeš, možná s tím, že by se na Hrancu ještě dobíjel (buď by stál v trol. točně nebo udělat stopu v BUS smyčce jak v Praze, tedy, pokud by bylo potřeba). 52ku bych nechal asi jen v trase Křižíkova-Koblov, nebo popřípadě prodloužit 98 do Koblova, bo ta 52ka by vlastně měla největší smysl jen od Petřkovic do Koblova, ostatní docela dobře zajišťuje 56 či pár spoji 67. S tu 29ku potažmo 30kou by se to muselo nějak vyšpekulovat, zatím bych tam dal max. elektrobusy a parciály ještě nechal na pokoji. Myslím si, že na té 105/103 a 22ce by se vyřádily dost. No a o víkendu bych na 22ku posílal ty elektrobusy, co mají přijít (nebo opět parciály s tím, že by se nabíjely na Hrancu či popřípadě v Heřmanicích). To by pro zkoušení mohlo stačit. [vypravci]
Pátek, 17. listopadu 2017 - 14:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1696
Registrován: 10-2005
S tím novým OC mi to kurevsky připomíná Olomouc a jejich Olomouc CITY vedle Globusu (náhoda?), které tež neleží uprostřed města, akorát je rozdíl v tom, že široko daleko není nějaká bližší konečná, což v Ostravě je, Opavská. Stejně ale nechápu, čemu se musí stavět OC hned vedle hypermarketu. Za chvílu bude celá Ostrava jen samý obchod, hospoda nebo herna...
Jamnik: Jak název napovídá, tak Géčko patří Globusu. Mělo se to stavět současně s ním. V té době byla ale finanční krize, proto to není dokončeno.


Zcela jistě ta l.č.56 jezdila pře J. Trnky oboustranně. Podle mě nějaký historismus. Kdysi tak jezdila l.č.52 (na Korunní), ještě před tím l.č.32. Ale je pravda, že to jezdilo nevyužívané i proto, že tam nebyl pravidelný JŘ, ale jezdilo to tam jednou za uherský rok.
Gakon: Díky za osvětu ohledně Jiřího Trnky. Jsem ani netušil, že tam jezdil toho víc. Ona vůbec oblast Korunní je silně zapomenutá oblast. Přitom to je centrum Mariánských Hor a je tam obrovský kostel.

Okruh kolem Ludvíkové na Hranečník má smysl. Ale jestli by takto chtěli cestující jezdit. A jestli to parciální trolejbusy zvládnou bez vybití v trase (v závislosti na zpoždění, kolonách, atp).


os98: Jak o té 47 víš? Přece kolem Duhy nepojeden minibus [rofl] I když už se nedivím ničemu - když ve špičku PD jezdí na lince 54 SU 10 [rofl][rofl][rofl]


V dnešní době se musí něco udělat s Hlavní Třídou dole. Kde je křižovatka Polská x Hlavní Třída x Francouzská. Je to neuvěřitelné, ale je tam velkých chaos a kolony. Co vím, měl by tam být obrovský kruhový objezd. Kdy bude nikdo neví. A semafory by tam byly k ničemu.
Punk's not dead! blesk happy
ppkk
Pátek, 17. listopadu 2017 - 16:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 262
Registrován: 11-2014
Ano, z důvodu výluky pojede na 47 Mercedes. O SU10 na 54 vím jen večer z 47/201. Vypadá to, že to tam v tu dobu stejně stačí.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]
Pátek, 17. listopadu 2017 - 16:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 519
Registrován: 2-2017
Mino:
"Stále to bude větší hluk než teď a úplně zbytečně."
No to nevím. V úterý pojedu tramvají v Praze z holešovického nádraží na výstaviště, tak ti to budu moct vyvrátit, nebo potvrdit. Tedy pokud pojede 15T Forcity.

Jamnik:
"Ta 22ka přesně jak píšeš, možná s tím, že by se na Hrancu ještě dobíjel (buď by stál v trol. točně nebo udělat stopu v BUS smyčce jak v Praze."
S tou 22 nevím, nevím. Zbytečně velký vůz a hlavně kolik pojezdů na baterky během jediné jízdy. Nejprve z Hranečníku na Chrustovu, potom z RBP na Bazaly, pak z MMS na Most Pionýrů a nakonec první dva zmíněné úseky. Baterky ti za to poděkují. Ještě nepočítám, že na této lince jezdí také kurzy 925/350 (SN), 29/103 (PD) a 28/403 (PD), takže by to byla autobusovo-trolejbusová linka.
Nabíjení na Hranečníku by se dalo vyřešit. Napadá mě třetí stopa v trolejbusové smyčce.

Jamnik:
"No a o víkendu bych na 22ku posílal ty elektrobusy, co mají přijít (nebo opět parciály s tím, že by se nabíjely na Hrancu či popřípadě v Heřmanicích). To by pro zkoušení mohlo stačit. [vypravci]"
O víkendu jezdí na 22 minibus a ty bys tam dal 12metrový trolejbus? To těžko projde. Elektrominibusy jsou určeny na 99 a ty dva velké na 64.

Ross:
"Jak o té 47 víš? Přece kolem Duhy nepojeden minibus [rofl] I když už se nedivím ničemu - když ve špičku PD jezdí na lince 54 SU 10 [rofl][rofl][rofl]"
Vím o nich z VJŘ, tuším výluka V93. Zdroj vozáků si nechám pro sebe. Spíš mi řekni, jaký kurz s SU10 jezdí ve špičku v PD na 54. Já takový nenašel.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Bugear
Pátek, 17. listopadu 2017 - 22:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3616
Registrován: 8-2005
Konečně nějaký dokument připouští, že pokud snad někdy tramvaj do Hlučína, tak v původní trase a ne se plazit Ludgeřovicemi a Petřkovicemi.[ok]
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pátek, 17. listopadu 2017 - 23:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 8-2002
ad špička l.č.54 a SU 10: To bude spíše asi jen nějaká výjimka (ale už jsem ho tam také viděl)
ad Hlavní x Francouzská: Ve špičku to bývá masakr. Hlavně, když odbočují 15 m nebo 18 m na Kubánskou. Aby to vytočily, tak musí blokovat i průběžný pruh (směr Bytostav). Rondl by se tam hodil a to možná i z estetických důvodů. Architektonicky by to vypadalo lépe. Teď to tam je takové "nalepené". Hlavně že Poruba rozdává miliony Kč na nějaké cipoviny, co si vymyslí občané...

ad Ross: jenom upřesnění k J. Trnkovi. jezdilo toho tam více, ale postupně. Co si pamatuji z 80.let tak l.č.32 Hranečník - VVÚU - ZOO - Sídl. Muglinov - Mexiko - MMS - Nová Radnice - Nám. S. Čecha - Nákladní - Strmá - Korunní - Důl Jan Šverma (brutální, vymetací linka [lol])

pak l.č.52 Korunní - Strmá - Nákladní - Nám S. Čecha - ... - Paseky

a l.č.56 tama jezdila až do roku 2007.

(Příspěvek byl editován uživatelem Gakon.)
Jenki
Sobota, 18. listopadu 2017 - 09:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5188
Registrován: 5-2002
Podle kníhy k 85 let autobusů se na Strmou s linkou 56 začalo zajíždět od 25.1.1998 (tj. ještě v platnosti JŘ 97/98 od nějaké změny). Zkrácené spoje Poruba - Přívoz byly označeny jako linka 54 od 3.12.2001, od 13.12.2009 se 56 definitivně rozdělila na 54 a 56 (přestaly existovat přímé spoje Hlučín - Poruba). Zajíždění 54 a 56 přes Strmou skončilo 1.7.2007

Trošku jsem hrabal ve starých JŘ ve skříni a to zajíždění bylo vždy metodou náhodných výstřelů, takže se nedivím, že to lidi z Poruby akorát s***lo a lidi z Fifejd to nevyužívali. Já jsem na Fifejdách bydlel od r. 1998 a využil jsem to párkrát spíš náhodou; pro mne nejdostupnější zastávky byly Pivovar nebo Sídliště Fifejdy a než ťapat na Jiřího Trnky vyšlo nastejno jít rovnou na ARAL.
Sobota, 18. listopadu 2017 - 18:11:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1697
Registrován: 10-2005
os98: Že jede SU10 ráno není pravidlo. Spíše to vypadá, že jede když je nějaký vůz odstaven. Tak jede jako náhradní. Jednou jsem ho viděl na kurzu 54/xxx.

Gakon: Ten kruháč by tam opravdu prospěl. Jen bude těžké tam napojit Polskou ulici, musela by se přeložit a tím by asi zanikla/přesunula se zastávka Kubánská.

Tak to byl mazec [biggrin] Díky moc za info [happy]

Jenki: Taky zajímavá informace, díky. Tak už víme, proč to nebylo využíváno.
Punk's not dead! blesk happy
Kočkopes
Sobota, 18. listopadu 2017 - 23:43:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 10-2017
Když se tady diskutovalo o úpravách autobusových linek, nebylo by lepší sjednotit linky 27 a 41? S tím, že by se zavedl interval 15 nebo 20 minut a v trase Výškovice/Klášterského - Poliklinika - Kartonážka/Hrabová statek s tím, že trasy by se s každým druhým spojem měnily podle vzoru např. xx:00 - Výškovice -> Kartonážka, xx:15 - Klášterského -> H. Statek, xx:30 - Výškovice -> Kartonážka, xx:45 - Klášterského -> H. Statek?
Sobota, 18. listopadu 2017 - 23:57:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6678
Registrován: 5-2005
Kočkopes: Tak prvně 41 nejezdí do Výškovic a pak netuším k čemu by to bylo. Teď je to právě tak, že ve směru do Hrabové všechny spoje svazku 27+41 jedoucí do Vratimova nesou číslo 41, opačným směrem pak všechny spoje končící na Kláštěrského. Je to dostatečně jednoduché. [wink]
Kočkopes
Neděle, 19. listopadu 2017 - 13:27:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 10-2017
A proč by jako linky, které mají 90% trasy společné nemohly jezdit pod jedním číslem s tím, že vybrané spoje by prostě končily a zajížděly jinde?
Neděle, 19. listopadu 2017 - 14:40:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6679
Registrován: 5-2005
Kočkopes: Já neříkám, že nemohly. Jenom netuším, proč by se mělo měnit něco, na co nejsou žádné připomínky. Cestující se ve většině případů orientují podle čísla linky, název konečné zastávky moc nečtou.
Neděle, 19. listopadu 2017 - 19:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 524
Registrován: 2-2017
V plánovaném muzeu MHD je na fotce vnitřku trolejbus 14 Tr v něčem zajímavý. V čem? odkaz
Toto si snad autor návrhu mohl pohlídat, vypadá to zvláštně.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Neděle, 19. listopadu 2017 - 20:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6682
Registrován: 5-2005
No jo no, levostranná čtrnáctka, ale tak přece jenom je to jenom ideový návrh. Spíše to posloužilo jenom tomu, jak to asi může vypadat, tak bych to tak tragicky neviděl.
Neděle, 19. listopadu 2017 - 21:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 526
Registrován: 2-2017
Levostranná čtrnáctka by byla v pořádku, kdyby byla na levostranný provoz. Tady je jen zrcadlově otočená. Jde to poznat na ceduli s číslem linky a cílovou zastávkou, že číslo linky je vpravo.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Neděle, 19. listopadu 2017 - 23:18:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 519
Registrován: 6-2008
os98: A co ta 15T Forcity s tím má společného? I když to bude relativně tichá tramvaj, jezdilo by to blízko lidí nebo by ti lidi museli zmizet úplně. A co bys chtěl udělat s těmi zhruba 150 parkovacími místy? Minimálně jedna polovina by musela zmizet. A co s těmi stromy, které tam stojí? Musel bys tam opět aspoň polovinu pokácet, chtěl-li bys zachovat chodník aspoň někde a udělat to asymetricky. No, lidi z okolí by ti teda pěkně poděkovali. Jak říkám, nebetyčná hovadina.
Homepage - autobusy.mino-art.cz (galerie autobusů)
Neděle, 19. listopadu 2017 - 23:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 527
Registrován: 2-2017
Mino:
"A co ta 15T Forcity s tím má společného? I když to bude relativně tichá tramvaj, jezdilo by to blízko lidí nebo by ti lidi museli zmizet úplně."
15T Forcity je docela moderní a tichá tramvaj. Zhruba natolik hlučná by byla tramvaj na Alšově náměstí. Od lidí by se trať oddělila zábradlím-

Mino:
"A co bys chtěl udělat s těmi zhruba 150 parkovacími místy? Minimálně jedna polovina by musela zmizet."
Podle mě by se z nich dalo udělat podélné parkování a ten zbytek aut by prostě musel parkovat jinde. Třeba by tam vznikla podzemní garáž.

Mino:
" A co s těmi stromy, které tam stojí? Musel bys tam opět aspoň polovinu pokácet, chtěl-li bys zachovat chodník aspoň někde a udělat to asymetricky."
Stromy jsou asi jediný argument proti tramvaji. Bohužel by většina šla proč. Nemohu vyloučit, že by se někam nasadily nové, ale určitě by jich moc nebylo.
Vše by bylo v tomto pořadí: domy, chodník, cesta, cyklostezka, tramvajová trať, podélné parkoviště, cesta, chodník, domy.

Mino:
"No, lidi z okolí by ti teda pěkně poděkovali. Jak říkám, nebetyčná hovadina."
V nejhorším bych takto dopadl.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA