Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 10. 10. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 10. 10. 2016

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 06. října 2016 - 13:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6385
Registrován: 4-2003
Svetr cvrček:Přičemž vlak nabízí alternativu v podobě "jinak a jinudy" zatímco bus akorát "stejně a pomalejc" oproti autu.

Jenže ten vlak mnohdy přináší také ještě zajímavější alternativu: Nutnost k němu dojít dále než k autobusu a výrazně dále, než k vlastnímu autu, přičemž jako bonus také nabízí jet oklikou, tudíž pomaleji nejen proti autu, ale i oproti autobusu [sad].

Málo platné, česká železniční síť má příliš mnoho závad ve svém trasování na to, aby v mnoha místech zvládala to, co by se od dnes ní očekávalo [angry].
Čtvrtek, 06. října 2016 - 13:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12108
Registrován: 5-2002
Bram: mnohdy ano, ale zrovna v případě té I/14 se nějaké to místečko, kde je vlak veden šikovněji, docela najde. Nejvýraznější je to samozřejmě u tunelu u Hradska.
Čtvrtek, 06. října 2016 - 13:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6386
Registrován: 4-2003
Hajnej:ale zrovna v případě té I/14 se nějaké to místečko, kde je vlak veden šikovněji, docela najde. Nejvýraznější je to samozřejmě u tunelu u Hradska.

To sice ano, ale to není až zas tak podstatné[wink].

Já si osobně myslím, že zrovna trať 042 má jistý potenciál na rozvoj a špatně vedena není - ale chybí jí několik potřebných zastávek v Jablonci a v Jilemnici, čili nelze říci, že je to u ní úplně zabité, ale musí se pro její další fungování něco udělat. Další problém je, že končí kdesi u řeky a nevede alespoň o šest set metrů dále k odbočce do Rokytnice, kde by šlo na ní v pohodě navázat autobusy - je tam autobusová smyčka.
Čtvrtek, 06. října 2016 - 14:23:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10575
Registrován: 5-2004
Tak na vlak ma bliz podstatna cast pravyho brehu v privlace. Tez kus ty sytovy. A bejt zastavky v ponikly u lavky za bejvalou sebou tak celej pravej breh. Zastavka u prejezdu do dusnice by eliminovala pruchod tunelem na hradsko (ovsem byla by pro luftaky neb v celym stromkovickym oudole je tak 10 stalejch obyvatel...). Ke kroupom nereba byti konecna v jablonecku na namesti a prestupny tarif ids.
Čtvrtek, 06. října 2016 - 14:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 9-2009
Já si osobně myslím, že zrovna trať 042 má jistý potenciál na rozvoj a špatně vedena není - ale chybí jí několik potřebných zastávek v Jablonci a v Jilemnici
... a Rokytnici.

Další problém je, že končí kdesi u řeky a nevede alespoň o šest set metrů dále k odbočce do Rokytnice, kde by šlo na ní v pohodě navázat autobusy - je tam autobusová smyčka.
Autobusy mohou navazovat nakonec i v tom Jablonečku, ale kolik Rokytničáků je na to zvědavých, hm??

Info:
Svetr Cvrček si může ušetřit čas a odpustit rozumy, že kdyby navazoval autobus vždy po příjezdu vlaku nejpozději do 5-ti minut a s přestupní papírovou jízdenkou, že by tím jezdilo řádově víc lidí. Nejezdilo, není to pravda.
Ostatně ten opakovaný kopanec do IDOLu je zcela mimo realitu, protože těmi vlaky a autobusy jezdí převážně místní (a ti mohou využít jakýkoliv nosič jízdenky*) a lidé z daleka veřejnou dopravu nevyužijí ne kvůli jízdnému, ale kvůli tomu, že je zoufale pomalá a generuje mnoho zbytečných přestupů.
* Osobně si myslím, že nikdo nevymyslel lepší nosič jízdenky než papír, ale doba je holt jinde... Příště budou jízdenky na platebních kartách (tu taky nemá každý) nebo ve smartfounu. No, co už...
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Čtvrtek, 06. října 2016 - 16:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10577
Registrován: 5-2004
Pane pospicil (kdyz uz tedy budeme komolit jmena) fakt jste presvedcen ze nekdo kdo prijede dejme tomu do jablonecku vlakem a pojede do treba vilemova za dve neprestupny busjizdenky jeste nekdy mistni navaznou dopravu vyuzije?

No a jakykoli nosic jizdenky je co? Tedy krom opruzkarty a neprestupnyho papiru.
Čtvrtek, 06. října 2016 - 17:09:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12113
Registrován: 5-2002
Bram: Já si osobně myslím, že zrovna trať 042 má jistý potenciál na rozvoj a špatně vedena není - ale chybí jí několik potřebných zastávek v Jablonci a v Jilemnici, čili nelze říci, že je to u ní úplně zabité, ale musí se pro její další fungování něco udělat.
V tom bych si dovolil souhlasit.

fakt jste presvedcen ze nekdo kdo prijede dejme tomu do jablonecku vlakem a pojede do treba vilemova za dve neprestupny busjizdenky jeste nekdy mistni navaznou dopravu vyuzije?
Myslím, že O.P. říkal, že přesvědčen není - aspoň mně tedy jeho slova "lidé z daleka veřejnou dopravu nevyužijí ... kvůli tomu, že je zoufale pomalá a generuje mnoho zbytečných přestupů" ten smysl dávají.
Čtvrtek, 06. října 2016 - 20:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960
Registrován: 2-2010
Přeruším záživnou diskusi nějakým tím videem, pár záběrů odklonů okolo Jičína: https://www.youtube.com/watch?v=n7FK8q7AgyE&feature=youtu.be
Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí na konci tunelu světlo.Realista vidí světla vlaku.A strojvůdce vidí tři debily na kolejích. [masinka]
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
mirek55
Čtvrtek, 06. října 2016 - 23:52:41  
Neregistrovaný host
93.99.0.182
Bohužel autobusy podél Jizery v relaci Jilemnice - Jabloneček odvezou ve všední dny úterý až čtvrtek mimo letní a zimní sezonu cca stejný počet cestujících jako ten motoráček. Tím mám na mysl výstup a nástup cestujících v tomto úseku. Bohužel v pátek a neděli vítězí ta lokálka. V zimní a letní sezoně vítězí lokálka co do počtu cestujících takřka i všechny všední dny včetně sobot.
Někteří tady stále hovoří o spojení Krkonoš vlakem pouze pro Pražáky. Ale co třeba lidé od Nymburka a Poděbrad či z jiné aglomerace. Předřečník již zde poznamenal o cestujících na SP vlacích přijíždějících do Martinic od Kolína (nejen Češi, ale letos opět zahraniční turisté), dodám i Chlumec, přestup z R jak od Prahy, tak od Hradce. Dříve to bylo i ve St. Pace i od Liberce. Bohužel dnes pouze od Os, což využívají nyní převážně místní.
Počet cestujících na 042 nyní naopak stoupá. Mohl by stoupat více, kdyby byla návaznost od vlaků z Jilemnice vlakového nádraží směr Benecko, Vítkovice, Mísečky a naopak. Již tuším jak zde někdo navrhne proč již ne z Martinic. Nic proti tomu nemám.
Zřídit ale posilový autobus z Martinic souběžně s vlakem není to správné řešení dopravní obslužnosti.
Pokud si ověříte, že v rozmezí +- 20 minut okolo jízdy vláčku jedou stejným směrem čtyři (i více) autobusové linky a jejich obsazenost cestujícími je v součtu nižší než toho motoráčku, těžko mi někdo vysvětlí co se tedy podporuje nižší finanční částkou na cestujícího. Je mi jasné, že se tím nikdo moc nezabývá, když odborníci počítají kolik doplácejí komu pouze na 1 km. Další otázkou je který kraj finančně hradí na který spoj rozdíl nákladů, když jeden spoj je například Jilemnice-Rokytnice, další třeba Vrchlabí-Jilemnice-Rokytnice, další Jilemnice-Poniklá-Vysoký s pokračováním do Tanvaldu, případně paběrkující Trutnov-Děčín-Ústí zde zastavující jak místní spoj a další.
Naprosto ale nemám nic proti spojům dělnickým, nebo školním. Sic nechápu proč jezdí školní do Poniklé z Jilemnice (0-2 cestující, pokud nejedou v létě na kole), když by byla podstatně účelnější relace pouze z Poniklé Přívlak ke škole. Již tuším, jak zde někdo začne psát jaký by pak byl oběh autobusu. Šlo by to určitě řešit.
Navíc i ty souběhy (takřka prázdných) autobusů v relaci Poniklá Jilemnice.}
Pátek, 07. října 2016 - 06:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 12-2007
mirek55: Zřídit ale posilový autobus z Martinic souběžně s vlakem není to správné řešení dopravní obslužnosti.

A dva přestupy na pěti kilometrech snad ano? [crazy]
Samozřejmě, že souběhy jsou principiálně negativní věc, nicméně pokud se jedná o pár kilometrů a ušetří se tím všem cestujícím přestup, tak je to naopak velmi žádoucí řešení.
Pátek, 07. října 2016 - 08:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 12-2007
Jako člověk, který zde přepravuje sebe, svoje kolo a svoje kamarády v létě v zimě téměř 30 let a jako člověk znalý místních poměrů mohu uvést, že přestupovat v Marinicích ze Sp vlaku na motorák do Jablonečku a v Jilemnici či Hrabačově či jinde přestoupit na "místňák" je pro zdejší frekvenci tak přirozené, jako pro gumokolistu jít ráno do pekárny a koupit rohlíky. Ano, je to několik přestupů, ale oni tím ti lidé jezdí. "Se s tim smiř [wink] "
Jinak aby statistka kraje o přepravených cestujících měla řádnou vypovídací hodnotu, bylo by dobré vědět, jak sčítání cestujících probíhalo a jestli od toho roku 2006 probíhá podle stále stejné metodiky a jak jsou statisticky data zpracována. Já si osobně myslím, že zlom úbytku cestujících na 042 nastal již tak v roce 2013, kdy lidí opět přibývá. Lidi více cestují a zároveň je na silnicích víc blbců. A cesta vlakem se pro mnoho lidí může řídit heslem: I cesta je cíl. Lidi dneska hledaj alternativu všeho a někteří jedou vlakem třeba proto, že jim to přijde jako dobrej úlet. A taky lidé prostě více cestují, absolvují ročně více osobocest, což souvisí s vývojem eknomiky.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pavel Blažek
Pátek, 07. října 2016 - 09:23:41  
Neregistrovaný host
46.135.60.2
S některými názory zřejmě nemá smysl polemizovat. Alespoň se pokusím o malé upřesnění, resp. odmítnutí polopravd.

R_1463Úpa:
"Já si osobně myslím, že zlom úbytku cestujících na 042 nastal již tak v roce 2013, kdy lidí opět přibývá. Lidi více cestují a zároveň je na silnicích víc blbců."

Klidně můžete uvést svá sčítání. Já tu odkaz na naše data zveřejnil. Na trati 042 jde o sčítání osob průvodčím ve vlaku. V naší statistice je průměr kampaně březen + říjen. Dále máme k dispozici sčítání v lednu, červnu a srpnu. Metodika se za posledních 10 let zásadně nezměnila, takže meziroční vývoj by měl být hrubě orientačně vypovídající a uvedené počty odpovídají i našim zjištěním přímo v terénu (nedělám si iluze, že ta čísla jsou zcela přesná). A zjednodušené závěry jsou tyto:

Počet cestujících bohužel lineárně klesá, žádný zlom v roce 2013, ani jindy, se nekonal.
Počet cestujících o víkendech je ještě nižší, než v týdnu.
Počty cestujících ve všech sčítáních v průběhu roku jsou téměř shodné. Nárazové týdenní či turistické špičky nemají na celodenní, celoroční provoz zásadní vliv.

P.S. Kde se možná objevili cestující navíc, jste dobře vystihl sám [wink].
Pátek, 07. října 2016 - 09:26:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 3-2009
přestupovat v Marinicích ze Sp vlaku na motorák do Jablonečku a v Jilemnici či Hrabačově či jinde přestoupit na "místňák" je pro zdejší frekvenci tak přirozené.... Aneb paragraf 1 - nikdy se to jinak nedělalo. Co jiného té frekvenci zbývá?
Rozhodně podporuji autobusy na Benecko a Vítkovice přímo z Martinic.
Do Martinic je to z Jilemnice skutečně pár kilometrů, a cestujícím by odpadl přestup. Souhlasím s tím, že Sp na 040 jsou docela pěkná věc, zejména díky (poměrně slušně) fungujícím přípojům. A přivézt cestující z „hor" přímo k těmto Sp by veřejné dopravě jako celku rozhodně pomohlo (tj. celkově by těch cestujících bylo více - neříkám, že řádově více). Ono i kdyby díky prodloužení těch busů jeli v průměru dva cestující navíc na nějaké relaci typu např. Benecko - přestup na Sp v Martnicích a jízda někam., tak už ty vícenáklady za prodloužení busů pokryjí svými tržbami (z pohledu veřejné dopravy jako celku) - prostě zaplatí dejme tomu za celou cestu 70 Kč, pokud budou dva, tak to je nějakých 140 Kč a to na prodloužení busu z Jilemnice do Martinic stačí naprosto v pohodě.

Jde vlastně o to, že většina těch nákladů už je vynaložena (ty busy z hor jezdí do Jilemnice a Sp z Martinic taky jezdí), a propojením za ne velké peníze bychom získali nové cestující tím, že by jim odpadl přestup. A i když by jich na počet nebylo hodně, tak ale platí relativně velké jízdné...

A hájit dovjí přestup Jilemnice/Martinice kvůli lokálce - to je fakt trapné. Řekl bych, že počet takto přestupujích není velký (a pokud je, tak o to horší je dvojí přestup...)
Pátek, 07. října 2016 - 09:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10579
Registrován: 5-2004
Hlavne ty busy na vlak nevazou ani v jilemnici (jako kdysi kdy jezdily od nadrazi, ani v hrabacove. Jen se potkaj u prejezdu kde ale zastavka vlaku "nema smysl" (u byvaly normy)
Pátek, 07. října 2016 - 10:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12119
Registrován: 5-2002
Úpa: Lidi dneska hledaj alternativu všeho a někteří jedou vlakem třeba proto, že jim to přijde jako dobrej úlet.
Otázkou je, jestli se "dobrý úlety" mají považovat za věc, která by měla být dotována z veřejných zdrojů...
mirek55
Pátek, 07. října 2016 - 10:24:32  
Neregistrovaný host
88.100.111.227
Jis
Umíte číst? Jaké dva přestupy na pěti kilometrech? To jsem někde napsal? To bohužel dnes odborníci mnohdy ordinují cestujícím zcela zbytečně.
Co je dle vás pár kilometrů? Doslova by to mělo znamenat 2 km, ale ne cca možných 16 km.
S vašimi názory a neznalosti místní situace by jste se bohužel nemohl v dopravní obslužnosti uživit, a nebo by to vypadalo tak jak to mnohdy dnes v dosti případech vypadá.
Souběhy byli a jsou vždy nežádoucí. Bohužel někdy nevyhnutelné. Ale pokud je souběh například z Jablonečku do Jilemnice minimálně tří spojů z toho jeden vlakový a dva autobusové. Ve vlaku jede v průměru 13 cestujících a v obou autobusových spojích dohromady 7, z toho pouze 4 přistoupili v úseku Jaboneček - Jilemnice je někde něco špatně. A to ještě k tomu drze někteří cestující z toho autobusu od Rokytnice přestoupí v Jablonečku do souběžného vlaku a možná si i dovolili vystoupit i v Jlemnici a nejeli až do Martinic. Pro někoho je celkem nepochopitelné je proč starší babička přijde na vlakové nádraží v Poniklé z druhé strany řeky, když to má blíže k autobusu.
Zvlášť špatné je když tím dotovaným autobusem jezdí v souběhu pouze jeden a tím je ještě k tomu
řidič.
V jednom z mých předchozích příspěvků jsem vás žádal, jak by jste řešil ten přestup v Martinicích. Řešení selekce cestujících pouze do Poniklé busem a řešení platnosti slevové jízdenky ČD, pokud jste takový odborník, jakým se zde děláte.
Zatím jsem se konkrétní návrh řešení nedozvěděl.
Pružinskij
Pátek, 07. října 2016 - 10:43:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 4-2015
Na hory, sjezdovky vlakem ? Ramzová, Špičák a to je maximum.
Špičák, Pernink, Mikulov?
West code was broken.

Pátek, 07. října 2016 - 10:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1528
Registrován: 12-2007
Já bych jako takové vítězství nasazení těch busů neviděl. Stačí si všimnout, co se stalo s frekvencí z osobního vlaku v 21.02 z Martinic do Jablonečku po jeho nahrazení busem, navíc jen v prac. dnech...[ko].
Naprosto vyhovující by bylo vybudovat novou zastávku v Jilemnici u bývalé normy a drobně upravit JŘ busů na Benecko,Mísečky.

(Příspěvek byl editován uživatelem R 1463Úpa.)
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Mladějov
Pátek, 07. října 2016 - 10:49:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8808
Registrován: 3-2007
Pr..j:Jo, to taky, i když to je navýsost lokální záležitost, kdežto na ten Špičák jezděj vlakem běžně lidi z Plzně. Mikulov je zavřenej, majetkové spory, ne ?
Ale už to taky ubývá, časy, kdy jezdilo osm-devět klas s postrkem jsou pryč a doby "sněhuláků" s hezkou poznámkou v KJŘ "jede jen za příznivých sněhových podmínek" také.

Považuji snahy narvat sjezdové lyžaře do vlaku v Krkonoších za naivní.
Naopak třeba na tom Špičáku si to železnice dlouhodobě hnojí nedostatečnou kapacitou souprav a třeba léta nasazovaným motorem s přívěsem na vlaku, kterým se jezdí lyžovat a jeho totální přeplněnosti, takže se pak dala po řevu na jarní prázdniny klasa..a za rok znova to samé.
Takže další nastartujou auto. Stát na jedné noze z Plzně na Rudu..se na to každej víte co.

Ono by leckde stačilo neškudlit a přidat tři vozy do klasy..a jinde vymýšlíte extra spoje, kterými možná někdo pojede [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 07. října 2016 - 11:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6390
Registrován: 4-2003
Mladějov:Jo, to taky, i když to je navýsost lokální záležitost, kdežto na ten Špičák jezděj vlakem běžně lidi z Plzně

Jako jeden z mála jezdím z Prahy vlakem na Špičák na sjezdovky, ale párkrát jsem tam byl i na běžkách. Ovšem tohle je JEDINÉ místo v ČR, které je s přimhouřením oka dosažitelné pro jednodenní lyžování vlakem z Prahy. Naučil jsem se to využívat, protože nejsem až zas tak dobrý lyžař a autem bych to díky únavě na zpáteční cestě nedal, už se mi párkrát stalo, že jsem na zpáteční cestě ve vlaku usnul. Tam to nevadí (až na možnost okradení), v autě by to byl pěkný průser.

Vzal jsem jednou takto i přítelkyni, ale byly kolem toho akorát řeči, tak už jsem to příště nezkoušel. Vzhledem k tomu, že byla výrazně lepší lyžařka, řídila nazpět odkudkoliv vždy ona, neb jí to celodenní lyžování vůbec nezmáhalo. Ale já nemám tak dobrou průpravu z každoročního několikerého sjezdování v Alpách, takže fakt nee. Ovšem možnost vyjet vlakem na Špičák z Prahy jsem začal využívat až potom, co jsem přestal jezdit z kamarády (mají už rodiny) a zároveň mé předchozí přítelkyně byly vždy nesjezdující a když jsem si chtěl zajezdit, musel jsem jet někam sám [sad].
Mladějov
Pátek, 07. října 2016 - 11:38:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8809
Registrován: 3-2007
Hele, to jsme na tom docela podobně [biggrin]
Nota bene mám kamaráda, známé v Nýrsku, takže se to vždycky nějak spojilo třeba i s noclehem..ale dneska teda podnikat krkolomnosti s 10 hodinama ve vlaku, lyžema, hadrama, botama..díky, ne.

tohle je JEDINÉ místo v ČR, které je s přimhouřením oka dosažitelné pro jednodenní lyžování vlakem z Prahy.

To jo, ale prostě na komfort narvat v pátek všechno do auta, být za čtyři hodiny někde v Alpách, tam si krásně zalyžovat a jet někdy v neděli v poledne zpátky (či si přidat den, dva) to nemá, to je prostě zážitek a jednou-dvakrát za zimu to bohatě stačí.

Ale diskuse tady jde o 042 a ta stejně pomlu umírá (viz čísla pana Pospíšila) bez ohledu na šotoagitátory.
Vlak nemá oproti busu do Krkonoš z Prahy, Hradce ap. žádnou přidanou hodnotu, ba je pomalý a ke sjezdovce se s ním nedostanete.
Autem/busem když se vyjede jánevím 6:30, tak můžete v půl desáté být ubytováni a hoblovat sjezdovku. To prostě vlak nedá.
Pátek, 07. října 2016 - 12:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 12-2007
Psalo se 29.12.2013 a mí přátelé z Prahy, Belgie a Nizozemí (ve věku 30 let) mi ve 23 hod večer psali, že chtějí jet boardovat ke mně do Krkonoš, ale že musí být 31.12. opět v Prase, ale že by chtěli boardovat dva dny. A protože nikdo z nich nemá auto (byť někteří vlastní jednu či více nemovitostí), poslal jsem je vlakem, protože nic rozumného dřív než vlak 30.12.v 6.11. ráno z Prahy, s přestupem v Chlumci a Martinicích nejelo. V 9.08 přijeli motorem do Hrabačova, kde bylo i několik běžkařů,(byť sněhu bylo žalostně málo) a odtud jsme jeli mým autem na Mísečky. Vyrazili v 6.11 z Prahy a v 10 hod jsme byli na vleku Medvědín. To bylo 30.12. Lyžovali/boardovali jsme i 31.12.,kdy jsem je pak posadil v 16.42 v Hrabačově na vlak a v 19.45 byli v Praze. Ano, nic jiného nejelo. Rozhodně nejsem jediný, který vyzvedává autem lidi od 042. Zrovna i škoda toho busu na Mísečky. Dřív vlak přijel 9.08 a bus jel v 9.30. Nyní jede bus až v 9.45 a čekat 37 minut v Jilemnici už je opravdu moc dlouho.
Zkrátka 99% lidí tohle asi nevyhovuje, ale jsou lidé, kterým to vůbec nevadí. Se s tim smiř.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 07. října 2016 - 12:26:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 780
Registrován: 1-2010
Dnešní Mn v Jičíně opět s modrou mašinkou a jedním uhláčkem.
Pátek, 07. října 2016 - 12:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12123
Registrován: 5-2002
Úpa: a odtud jsme jeli mým autem na Mísečky
Ďábel je skryt v detailech. Vlakový cestující bez Tvého auta bude kde, Jasánek...?
Pátek, 07. října 2016 - 13:22:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 12-2007
A jako co? Nebavíme se tady poslední dva dny o návaznosti busů? Hajnej, vypravte se v zimě na 042 a pozorujte, kam všude zajíždí lidé auty pro cestující. To samozřejmě na autobusácích taky. Nevím, čemu se divíte. [rofl]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Mladějov
Pátek, 07. října 2016 - 14:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8811
Registrován: 3-2007
Ale vy se přece tady nemůžete smířit s tím, že na 042 setrvale klesá počet cestujících (viz čísla páně Pospíšila)a kopete okolo sebe a pořád to zpochybňujete.
Ono je to podobné na většině lokálek, pokud neústí do aglomerace nebo nejsou někde v superturistické oblasti.
Pátek, 07. října 2016 - 14:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6391
Registrován: 4-2003
Mladějov:To jo, ale prostě na komfort narvat v pátek všechno do auta, být za čtyři hodiny někde v Alpách, tam si krásně zalyžovat a jet někdy v neděli v poledne zpátky (či si přidat den, dva) to nemá, to je prostě zážitek a jednou-dvakrát za zimu to bohatě stačí.


Jasně, Alpy jsou prostě Alpy - výška hor, délka sjezdovek, kvalita sněhu a služeb je trochu někde jinde. Ten Špičák využívám tehdy, když se mi zrovna v zimě nějak vyjde volný den, kdy nemám co jiného na práci a mám náladu si zalyžovat a na rychlo se mi nic nechce vymýšlet a hlavně organizovat nic jiného. Tak popadnu lyže a boty, skočím na autobus, za dvacet minut jsem na Smíchově a pak tradá vlakem na Špičák.

A víš, co je největší sranda? Že jsem možná jediný obyvatel Prahy, který jel do Alp na lyžování vlakem [biggrin]. Důvod k tomu byl celkem jednoduchý - abychom nemuseli brát pro celou skupinu dvě auta, tak jsem jel vlakem a zbytek se s mojí přítelkyní vešel do jednoho auta. Snad nemusím říkat, že zrovna mne jízda vlakem z Prahy do Bad Gasteinu a za několik dní zpět vůbec nevadila, ba naopak. Spokojenost tak byla na obou stranách [biggrin].



Vlak nemá oproti busu do Krkonoš z Prahy, Hradce ap. žádnou přidanou hodnotu, ba je pomalý a ke sjezdovce se s ním nedostanete.
Autem/busem když se vyjede jánevím 6:30, tak můžete v půl desáté být ubytováni a hoblovat sjezdovku. To prostě vlak nedá.



Přesně tak, ale ultrašotouš R 1463Úpa bude argumentovat tím jedním procentem, které je ale ve skutečnosti tak desetkrát nižší a nedá pokoj. Pro něj je zanedbatelná menšina prostě tak podstatná, až to není hezké.
Pátek, 07. října 2016 - 14:26:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 12-2007
Tak se někdy projeďte [wink] po 042. Mně se zdá divné, že bych zrovna já vždycky narazil na výjimečně zaplněný vlak, když jinak v průměru jezdí dle některých prázdné. K poklesu cestujících došlo dramaticky. V 90.letech běžně pamatuji i plné BDtaxy. To už se asi nevrátí. Naopak sleduji větší počet dálkových cestujících, což souvisí se síťovým charakterem železnice a Sp na 040 z koridoru. Zdá se mi opravdu divné, abych já a mí přátelé jezdili jako jediní do Krkonoš vlakem. To lze z hlediska pravděpodobnosti a počtu návštěvníků Krkonoš 100% vyloučit[wink]. Ono dost zdejších kritiků nejelo vlakem pár let a do Krkonoš nikdy v životě vlakem, takže pak to komentují jak to komentují. Já vidím realitu, že lidi jedou převážné autem, ale najdou se i tací, kteří jedou vakem. Někteří, a to není případ Mladějova, tady furt melou blbost, že vlakem fakt nikdo nepojede. No, v pondělí sem dám kopii jízdního dokladu z tratě 042, jehož cena je kolem 4000 Kč. I tak věřím, že pohodlní budou dál kecat blbosti [rofl]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 07. října 2016 - 14:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 12-2007
BRam: S ultrašotoušem jděte laskavě do [cunik]. Jsem praktik, narozdíl od některých zdejších teoretiků. Je zajímavé, že skoro místní jako uživ. Vlček nebo Mirek 55, kteří ty vlaky používají a používali to vidí podobně jako já a Pražáci, kteří tudy vlakem v životě nejeli, jsou chytří jak rádio.
BRam: Smiřte se s tím, že i kdyby to bylo 0,1%, tak z mně známých počtů návštěvníků Krkonoš je to třeba 4500 cestujících. Myslím, že zpochybňovat, že v turisticky zajímavé oblasti nejede žádnej cestující vlakem je ultrakluasovství. Se s tim smiř[proud]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 07. října 2016 - 14:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6392
Registrován: 4-2003
R1463 Úpa:Ono dost zdejších kritiků nejelo vlakem pár let a do Krkonoš nikdy v životě vlakem,komentují jak to komentují.

Letos jsem jel vlakem do Krkonoš několikrát a to jak v zimě, tak i v létě. Jak do Harrachova, tak do Svobody nad Úpou. Ovšem je to povahou výletů, kdy jak na běžkách v zimě, tak pěšky v létě si dělám přechody Krkonoš z jedné strany na druhou a přitom lze vlak s určitým přimhouřením oka využít. Ale jde to jen díky tomu, že s sebou netáhnu děti, které dosud nemám a pokud je to s dámským doprovodem, tak je potřeba akceptovat velkou dávku neochoty k tomuto řešení a obhájím si to jen díky tomu, že jde o výletní akci, kdy se nikam nespěchá. Jinak bych byl měl smůlu.......

Letos jsem nejel ani do Vrchlabí ani do Rokytnice. Ale měl jsem možnost vidět, jak velký (či spíše malý) byl počet přestupujících v Martinicích a Kunčicích - šlo o pár důchodců. Samozřejmě, z tohoto jediného pozorování nelze dělat statistiku, ale těžko mohu očekávat nějaké davy lidí.
Mladějov
Pátek, 07. října 2016 - 14:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8814
Registrován: 3-2007
JKežíšmarjá, argumentace, že mi někdo ve 23h zavolá, že chce přijet zítra ráno na lyže a že jste pro něj přijel a tak dokazovat potřebnost 042 ? Do Martinic by vaše auto nedojelo ?

On vám nikdo tu lokálku přece nebere, ani já, ani Bram, ale hrát si na to, jak je hrozně potřebná pro turisty a lyžaře a ruch v oblasti ?
[crazy]

To je právě to šotovidění "Ani metr z tratí".
Já např. jezdívám občas k příbuzným do Vrchlabí, když jedu sám, tak vlakem a jsem za exota [proud], když mne to baví, ale že by jezdili ve vlaku nějací sjezdaři ? Pár běžkařů, pár pěších a ještě většinou buď důchodci, nebo režisti - fakt nevím, na co si hrajete.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinskij
Pátek, 07. října 2016 - 14:53:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 4-2015
Ono dost zdejších kritiků nejelo vlakem pár let a do Krkonoš nikdy v životě vlakem, takže pak to komentují jak to komentují.
Tak příčiny mohou být různé. Osobně jsem skončil s dopravou vlakem do Kr. hor (Pernink, Blatná...) v okamžiku, kdy z Chebu nebyl jediný přípoj na ranní a dopolední spoje.
Jinak vlakem se jezdí spíš na běžky, protože méně zavazadel.
West code was broken.

Pátek, 07. října 2016 - 14:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6393
Registrován: 4-2003
R 1463ÚpaJsem praktik, narozdíl od některých zdejších teoretiků.

Nebudu řešit, zda jsi, či nejsi praktik - ale statistika ti nic neříká. Jeden zaplněný Bzmot na 042 je hezká věc, ale je to jen občas, což ostatně dokládají údaje od pana Pospíšila z KORIDu. A přiznám se, že věřím těmto údajům více, než zejména jistému rádoby praktikovi a všeználkovi v jedné sobě Vlčkovi. Ten zcela běžně násobí počet lidí ve vlaku celočíselnými konstantami, které jsou obvykle v intervalu <2;5>, což platí v jeho případě celorepublikově [crazy].
Pátek, 07. října 2016 - 15:06:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6394
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Jinak vlakem se jezdí spíš na běžky, protože méně zavazadel.

Jistě, jsou tu jistí jedinci, co pojedou na sjezdovky jako Fantozzi navlečeni do sjezdařských bot už z domova [biggrin].

Já si to mohu dovolit jen díky tomu, že na autobusovou zastávku to mám z domu pár metrů a z koncové autobusové zastávky na Smíchově to mám jen pár kroků přes ulici do haly k pokladnám jen pár kroků přes tramvajovou trať.

Pokud bych měl cestovat s nějakými přestupy přes celou Prahu, tak bych se na to asi vykašlal - v jedné ruce dvoje těžké boty a v druhé ruce lyže s hůlkami. Tohle fakt je obtížně zkousnutelné zejména pro ženy a proto jsem kvůli zamezení nadměrným akustickým emisím nesl v jedné ruce čtvery sjezdové boty a v druhé ruce dvoje lyže a dvoje hůlky, plus na zádech menší ruksak. To sděluji zdejším obhájcům minorit, aby věděli, že já se mezi tu minoritu občas zařadím a na rozdíl od nich tedy i zjevně vím, co to obnáší a jak moc použitelné je to zejména pro rodiny s dětmi [crazy].
Mladějov
Pátek, 07. října 2016 - 15:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8815
Registrován: 3-2007
"Pohodlní budou kecat blbosti"

No, tak tohle je klasická šotoargumentace, sorry.
Kdyby ten vlak byl výhodný, tak s ním budou lidi masově jezdit, stejně jako třeba na tu Ramzovou nebo Špičák, kde prostě vylezu z vlaku a jsem u lanovky/vleku a to 183 taky není žádná rychlovka.

Takže jo, máte to bezva, akorát ti líní blbci tím vlakem nejezdí a i těch nelíných pořád ubývá.

Že fakt nemám s vlakem problém kamkoliv, a pánové Bram a Pružinskij, jak je znám, taky ne. Ale vy prostě odmítáte vidět realitu.
Mladějov
Pátek, 07. října 2016 - 15:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8816
Registrován: 3-2007
v jedné ruce dvoje těžké boty a v druhé ruce lyže s hůlkami. Tohle fakt je obtížně zkousnutelné zejména pro ženy a proto jsem kvůli zamezení nadměrným akustickým emisím nesl v jedné ruce čtvery sjezdové boty a v druhé ruce dvoje lyže a dvoje hůlky, plus na zádech menší ruksak.
[biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]

Jo, já to znám..a pak si řekneš "Mám já tohle zapotřebí ?"
[wink]

Neštěstím ultras je, že nejsou schopní vidět, jak to chodí ve většinové společnosti.
Po jedné takovéhle cestě "za každou cenu vlakem" jsem se zařekl, že už teda stačilo a že fakt nemusím být za každou cenu za wola.

Tohle je úžasný. Šotouš nadává o něco málo zapáleným šotoušům, že jsou líný [zadnice], když nechtěj jezdit s lyžema do Kérkonoš vlakem [biggrin][biggrin]

EDIT, Úpa : když jste jel nedávno s partou turistů lůžkem na ten přechod hor, rtaky jste jim nadával, že jsou líné [zadnice], že jedou vlakem jednou za 10 let ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 07. října 2016 - 15:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 12-2007
mirek55: S vašimi názory a neznalosti místní situace by jste se bohužel nemohl v dopravní obslužnosti uživit

No když to říkáte... [lol][lol][lol]
Pátek, 07. října 2016 - 16:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12131
Registrován: 5-2002
Úpa: Hajnej, vypravte se v zimě na 042 a pozorujte, kam všude zajíždí lidé auty pro cestující.
Už to vidím v barvách: vypravím se v zimě na 042 a budu pozorovat ... co vlastně budu pozorovat? Nejspíš to, že pro mě žádné auto nepřijelo. Tedy nic, co bych nevěděl předem. [rofl]

Nikdo tady nerozporuje, že 042 může celkem rozumně sloužit přepravním potřebám místních. Na druhou stranu považujeme za vysoce nepravděpodobné, že by 042 přetáhla zástupy lyžařů, které dnes jezdí auty.

Jsem praktik, narozdíl od některých zdejších teoretiků
A praktik je kdo? Snad ne ten, kdo má ... režijku? [coze]
Pátek, 07. října 2016 - 17:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10263
Registrován: 4-2006
přesně tak, davy lyžařů už nikdo nepřitáhne do vlaku.
Proč? Prostě proto.
Je jiná doba lidé mají auta ve větším množství. Takže veřejná doprava na výlety. lyže atd
už nikoho neláká. Krom pár šílenců.
Jezdím často k lékaři do Hradce a jezdím vlakem. Auto mám, ale jedu sám tak raději
ten vlak. Pokud jede i někdo z rodiny jedeme autem. Většina nejela vlakem, busem 20 let.
Prostě používají auto.
Většina studentů jezdí vhd proč? No buď nemají auto,řidičák či obé.
Kdyby dávali řidičák v 15 tak ztratíte polovinu studentů.
Ve vhd chybí ti pracující, ale ty už tam nikdo nedostane a když tak řády %.
Ultras jako je pan Vlček neberte to je dopravě názorově Islámský stát..
042 zatím bude žít, ale svým skomírajícím životem. Otázka je kdy neudrží rovnováhu a padne na tu horší stranu.
Pindy pana Vlčka a rušení autobusů jsou nesmysl. Autobus a vlak musí žít spolu. Zejména v integrované dopravě.Je to jako jet do Liberce z Jilemnice vlakem. To jede jen šílenec. Proto také Korid pochopil že je třeba zřídit interregionální linky jako např Jilemnice - Liberec.
Pan Pospíšil říká že s 042 počítají. Jenže i on si je vědom že stačí jedny volby,troška libivé politiky a 042 je v pánu.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pátek, 07. října 2016 - 17:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2565
Registrován: 8-2010
Ares1: On pan Vlček totiž vlastní IN100. Zařiďte ať IN karta platí i v busech a pak nebude proti busům nic mít [rofl]
Japen
Pátek, 07. října 2016 - 17:17:35  
Neregistrovaný host
85.70.19.232
Na trati 041 nasazena kromě 810.597 i 810.100,Jičín Os 5515.
Mladějov
Pátek, 07. října 2016 - 17:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8817
Registrován: 3-2007
Ares1 : Jistě.
Mmch jsem onehdá zkoumal na Šumavě návaznosti "zelených" busů od Žel.Rudy po Vimperk na vlak. Nic, naprosto nic.
vlečka
Pátek, 07. října 2016 - 18:52:50  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
jojo...100 žebřiňák.......[wink]
Pátek, 07. října 2016 - 19:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6395
Registrován: 4-2003
Mladějov:Jo, já to znám..a pak si řekneš "Mám já tohle zapotřebí ?"

Ukápla mi už slza, když jsem si jednoho zasněženého dne řekl, že nemám. Člověk je opravdu akorát za wola a ještě ho pak bolí v kříži z toho, jak se pěkně pod tíhou věcí pronesl [crazy].

Ale tohle (nejen) místní šotoultrass těžko někdy pochopí.......
Sobota, 08. října 2016 - 00:09:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10264
Registrován: 4-2006
tak ta in 100 lecos vysvětluje. Holt to možná nakonec není blízkost vlakům,ale vlastního kabátu že pane Vlček.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
mirek55
Neděle, 09. října 2016 - 13:30:40  
Neregistrovaný host
88.100.111.227
Pan Jis větu trochu pokrátil raději uvedu celou:
S vašimi názory a neznalosti místní situace by jste se bohužel nemohl v dopravní obslužnosti uživit, a nebo by to vypadalo tak, jak to mnohdy dnes v dosti případech vypadá.

Bohužel mi ještě pan Jis nedokázal odpovědět na několik dotazů. Dělá zde chytrého, dopravní obslužnosti rozumí tak jako někteří političtí teoretici.
Někteří se totiž honosí i diplomem, ale skutečnost jejich nápadů je do nebe volající.
On i ten diplom se stává i po roce 1989 často pro politicky angažované tak trochu snadněji získatelný.
Neděle, 09. října 2016 - 14:00:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1435
Registrován: 12-2007
mirek55: Máte nějaký mindráček? Nebo proč se do mě opakovaně navážíte?

Pokud dáte smysluplné a konkrétní dotazy, tak vám rád odpovím.
Neděle, 09. října 2016 - 14:55:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10581
Registrován: 5-2004
Aresi, je to:
a) blizkost vlakum
b) vlak umoznuje to co neumi autobus (pepravit kolo)
c) vlak pro me na tarifni nabidku in100

Me jsou totiz pro cesty po cr nejaky krajsky ids natoz s karetnima hratkama gh. No a ze busy vesmes nemaj zadnou prijatelnou tarifni nabidku (ani pro jednotlivy jizdy natoz sitovku kdyz se previtizovalo, rozumej rozjebavalo) neni muj problem.

V neposledni rade pak v potrebny cas nic nejede.

Aneb v dobe pred sidem jsem obcas vyjel busem k tmani. Podobne pred idolem jsem jel ze semil do benesova. Platit ale 4-5 kc/km coz je cena za auto i s odpisama a "jeste zbyde" pokladam u dotovany vhd za nehoraznost a nepodporuji to.

Podobne jsem kdysi jel i busem v nedeli odpoledne z mejta do prahy. Jenze to jezdil "rychlik" co naposled stavel v tanvaldu a na florenci byl ca v dobe kdy dnesni polovymetak dorazi na cm. Pokud tedy neni cestou pruser coz byva protoze rostouci iad. Tehdy totiz jel bus do centra zatimco vlak do vysocan. Dnes je to opacne a jestli se tehdy k cene vlaku prihodila koruna za mhd tak dnes jich je 24/32 ale k busu. O dohadovani se s ridicem jestli batoh ma ci nema rozmery na placeni nemluve - ve vlaku je gratis bez kecu.

Tak proc bych mel dnes pouzit bus?

Ostatne - kdybych v kladiva dorazil poslednim vlakem do jablonecka a chtel pokracovat jako kdysi do rokytnice tak leda po svejch. Nebo uz tam po letech zavladl pripoj?
mot
Neděle, 09. října 2016 - 15:55:42  
Neregistrovaný host
109.81.210.226
Na Sp 1810 na postrku šedozelený Brejlovec.
Neděle, 09. října 2016 - 19:59:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 781
Registrován: 1-2010
Včerejší zvláštní vlak, ve složení M152.604+M131.1081 zachycený při příjezdu do zastávky Cidlina.
Neděle, 09. října 2016 - 21:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10267
Registrován: 4-2006
Máš to Vlčku v životě těžké.
Jo nevím kdo to tady říkal nedávno o tom jak je nepoužitelná silnice
na Harrachov. Tak asi by to chtělo po ní občas jet. Z nějakých 80% je nová,svahy jsou zabezpečeny
zdi opraveny nebo vybudovány.
Takže silnice je ok.
vidíš já kartu Idol mám a pohodička, paráda. Nemůžu si na nic stěžovat.
Esli ty nejsi nějak přecitlivělej.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pondělí, 10. října 2016 - 08:50:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10583
Registrován: 5-2004
Zatimco silnice z mejta k harrachovu celkem nedavno opravena je samej flek a prasklina. No a nez ji zas opravej tak se rozpadne ted to slusny od mejta k pasekam. Od kroupu k jablonecku je taky drbacka kde semafory jsou uz nahrazeny zuzenim. Na hradsku jsou semafory furt.

Mch nac je opruzkarta pro cesty ze stc kraje?

Ja to mam celkem jednoduchy. Az nejkdo dokurvi vlaky po vzoru busu prejdu do auta. Tak jako to uz udelaly statisice prede mnou.
mirek55
Pondělí, 10. října 2016 - 10:53:52  
Neregistrovaný host
88.100.111.227
Ares1
Pravděpodobně jste jel po silnici od Kořenova k Harrachovu.
Vlček asi má na mysli sic silnici k Harrachovu, ale nejspíš pouze úsek od Sytové k Rokytnici (le i za Rokytnicí k Harrachovskému Mýtu), kde je již několik po sobě jdoucích roků spousty zúžení a semaforů. Důvodem jsou opravy opěrných zdí jak od řeky, tak ke svahům hor. Sem tam nějaké sanace a síťování skal. To co již opravili před několika málo lety se opět trhá a tak to jde pořád do kola. V Hradsku most. Silnice vyjma právě opravených úseků samá záplata, ale v místech oprav z předchozích let opět trhliny a po zimním období se nechají čekat další výtluky.
Jinak pod Poniklou se skutečně připravuje napřímení silnice v častém nehodovém úseku u skály v místní části Nová Ves.
Pondělí, 10. října 2016 - 12:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 1-2010
Z Jičína směr Turnov se přesunuje tento "mechanizmus".
Pondělí, 10. října 2016 - 12:29:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 273
Registrován: 10-2005
Ad Mirek 55: Ano, tzv. u Rybárny, konečně po xx letech to vypadá, že novoveské koleno půjde k pánu.

Jinak jsem si přečetl zuřivou při kolem 042. To je trať, kde jsem u náspu nad domkem prarodičů v Pilišťatech nasával z lomození 434.2 jako malý kluk svůj vztah k železnici. Pak jsem s ní několikrát týdně každou zimu jezdil do Jbc na vlek, pak jednou týdně na víkend, pak občas a poslední roky už vůbec.

Pravdu mají tak trochu všichni, ale realita je neúprosná. Již za svého dětství, pokud by děda neláteřil, protože je to třikrát dražší, čouhnul bych cestou na vlak v Jbc na náměstí a jel pražákem nebo ústečákem, než se trmácet za tmy na 17:22 na jablonecké nádražíčko a pak od Preložky přes kopec do vsi. Stejně brácha, který se takhle dvakrát týdně dopravoval do hudebky, a to mu bylo sedm let (chodil jsem mu naproti). Auta sice byla, ale neměli ho všichni a jet autem byla na vesnici spíš mimořádná záležitost, ale i tak, když to šlo, kvůli poloze zastávek to táhlo na autobus a vlak držela do značné míry ta cena.

T.j. ta vzdálenost míst zastávek byl faktor už tenkrát, natož dnes. Minimálně v Jbc za náměstím, v Poniklý u lávky a dejme tomu ta Jilemnice. Další faktor, když tam dnes přijedu, téměř u každýho domu jedno dvě auta, sice kolikrát popelnice, ale auta. Brácha nejel VHD ani nepamatuje a to není žádný fouňa. Podle mne čistě pro místní dopravu je ta trať dost k ničemu a asi by jí nepomohly ani ty nové zastávky. Je mi to moc líto, ale je to tak. Jediné, co by jí podle mne dalo alespoň trochu smysl, by bylo její zapojení do nadregionální dopravy, ale jinak, než jen současným přestupem v Martinicích. Prostě, aby některé spoje jely přímo do StP s přestupem na 030. Nemyslím si, že dnes je další přestup v Martinicích něco neutrálního. Na to se spousta lidí vykašle. A pak nějaký slušný koncept ranně pozdně odpolední rekreační dopravy, včetně spoje např. do Svobody.

Mmch, jsou dnes vůbec nějaké autobusové přípoje z nádraží v Jablonečku, jako dřív byla Rokytnice/Harrachov?
mirek55
Pondělí, 10. října 2016 - 14:53:36  
Neregistrovaný host
88.100.111.227
Z Jabonečku směr Rokytnice ano s případným přestupem u Kroupů, směr Harrachov často s dalším přestupem u Kroupů. Směr Vysoké nad Jizerou přes Tříč pouze v kladiva a většinou z náměstí 5:40 a 7:45 to na těsnovku ujíždí. V 15:17 přijíždí i odjíždí od nádraží, nikdo nechápe proč, když ten vlak již dávno zrušili. V 16:11 též od nádraží od 15510 tedy půl hodinky čekačka, totéž v 18:10.
Obdobné je to i opačným směrem pouze v kladiva v 5:48 si počkat na vlak do 6:15,v 6:50 a 8:49 z náměstí přejít na nádraží přetrpět do 8:15 a 10:15, ve 14:45 to jede k nádraží proč? V 16:15 též k nádraží když motoráček v tu samou dobu dojíždí. No prostě perfektní koordinace. "Hrozně se to líbí majitelům ubytovacích zařízení a především nové paní hoteliérce ve Tříči.
Vysoké nad Jizerou přes Mexiko je o něco lepší. Jsou tam dokonce tři spoje o víkendech s odjezdy od nádraží v 10:01, 14:01 a 18:01, tedy s přestupem 14-20 min. Ve všední den je to lepší ale konečná je s odjezdem z Jablonečku od Os15512 v 17:58. pak již jen taxík. Dobré je to i opačným směrem, jen nemůžete jet kolem poledne.
Pondělí, 10. října 2016 - 15:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 274
Registrován: 10-2005
Tak to je fakt blbákov. Občas sem chodí nějakej koordinátor, ne? Třeba nám to po lopatě vysvětlí, jaký jsme to od sociku udělali pokrok...

042 je mi fakt líto, ale pokud se jí nepřidá něco "do světa" tak to bude skutečně jen pomalá agonie. Mně připadá nejvíc přijatelná ta vazba na StP třeba proložená s těmi spěšňáky do CnC, prostě cokoliv co neskončí ve skanzenu v Martinicích (nic proti, je to hezké).

Kuriozní je, že když si dnes jeden zadá spojení z Poniklý do tamního krajského města, tak nejrychlejší je snad bus z Mejta do Tanvaldu a dál vlakem a kdysi absurdní varianta čistě vlakem je při odečtení přestupního času v Martinicích a StP skoro konkurenční všemožným busovým kombinacím s přestupem v městě nemilým, Turnově, Jilemnici apod...

Věčná škoda, že hrabě neprosadil tu spojku na Kořenov[uhoh]
Pondělí, 10. října 2016 - 19:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 3-2011
Dnes odpoledne proběhla přeprava ASP kocourem IDSC 742 522 po trati 041 do Ostroměře a poté do Kunčic n/L po 040 na plánovanou výluku,tak třeba někdo[fotic]
Pondělí, 10. října 2016 - 20:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 12-2010
A zítra po sedmé ráno jede přes Paku do Dvora,a pak solo do Pardubic.
BJ
Pondělí, 10. října 2016 - 21:20:55  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Viajero: Já to pamatuji asi takhle.
Kolem roku 2000 - tak nějak přípoje do Rokytnice z Jablonečku bez problémů.
O něco později - jsme jezdili až do Rokytnice a pak pěšky ke kroupom a nějakým "liberečákem" do Rokytnice.
Následovalo období - kdy odpoledne autobus přijížděl, jak se říká "za minutu odjezd", takže sebemenší zpoždění busu (oprava silnice, silnější frekvence, pozdější výjezd z "garáží" v Rokytnici" znamenal ujetí vlaku.
Kolem roku 2010 - to tak nějak fungovalo, následně opět trávení zhruba hodiny v Jablonečku, velmi zajímavé turistické místo v sobotu dopoledne nebo pátek večer [biggrin]
Kolem roku 2012 - přestupování nebo zhruba 1/2 - 1 hodinové čekání u kroupů, v této mě ještě nanepadlo si kupovat Opuskart, takže placení 2x, jednou za úsek Jabloneček - Dolní Rokytnice, druhou za úsek Dolní Rokytnici - Horní Rokytnice. Případně některé busy jezdily Semily - Vysokej - Jabloneček (bez zájezdu na nádraží) - Rokytnice
Jednou v létě jsem i přestupoval na "pražáka" v Sytový, pač na nádraží nezajížděl a v Jablonečku bych musel hodně rychle jít nebo utíkat, abych ho na náměstí chytnul.
A někdy od roku 2015 jsem nejel jinak než autem. Autem dělám cestu do Rokytnice cca za hodinu a kousek včetně nákupu cestou. Vlakem + autobusem to mám necelé 2, když autobus z Jablonečka jede hned.