Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 05. 12. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Ostatní země do 05. 12. 2016

dolů
   autor příspěvek
FS
Pátek, 02. prosince 2016 - 00:17:15  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
asi poslední "malá" změna před "velkou" (a nebo naopak ?).
Pátek, 02. prosince 2016 - 09:59:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3855
Registrován: 8-2012
Má ještě vůbec smysl cestovat po západní Evropě vlakem?
Ale samozřejmě že má, jen to holt nelze úplně kolenovrtně, tejden santusákovat na lavičce ve stanici nebo zabrat ve dvou "na ležačku" šestimístné kupé. (Na druhou stranu, v Německu vznikne náhradou za CNL síť nočních ICE, tak očekávám příval FIP-kolenovrtných tripreportů z těchto spojů[happy] ).
Země jako Německo, Švýcarsko, Nizozemí mají hromadu akčních jízdenek, Xdenních oblastních síťovek, jen se v tom umět orientovat. Přitom málokdo může říct, že opravdu zná "Německo" (což je spousta naprosto odlišných regionů), jen to je program na roky. A i v té Itálii není koupě lehátka za 41 EUR jedinou možností, jen to holt musíte plánovat dopředu (FIPkaři samozřejmě spustí brekot, že oni ještě den předem večer nevědí, jestli pojedou do Aarhusu nebo Zaragozy, jenže oni opravdu nejsou pro železničního dopravce prioritou). No a k tomu je tu celý segment (nízkonákladové) letecké dopravy (kterým titíž ostentativně pohrdají, protože se za to přece jen musí něco zaplatit).

P.S. On ani ten východ není občas žádná láce - ano, vámi "naladěná" Ukrajina jo, ale Rusko už zrovna ne. Dvě stě kilomertrů s CFR stojí se všema těma rychlíkovejma příplatkama 60 lei, asi 360 korun (a zkuste jet Craiova-Bucuresti NErychlíkem).
<font color="808080">informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu</font>
Pružinskij
Pátek, 02. prosince 2016 - 10:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 4-2015
Dovolím si zcela výjimečně s T.H. bezvýhradně souhlasit.

dají na sedačce přežít pokud člověk narazí na dobrou partu tak si to celé rozhodí a bez problémů se vyspí.
Klidně přiznám, že to po 21 letech nočních směn na sedačku nedám, stejně tak nehodlám na dovolené "dospávat" z nočních vlaků. Úplně mi stačí "noční" s miminem, co mi prořve půlku noci doma.
Mimochodem na 1.7. dnes žádnou "včasnou" FS nekoupíte, jen do června.
West code was broken.

Mladějov
Pátek, 02. prosince 2016 - 10:46:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9094
Registrován: 3-2007
Já si též dovolím souhlasit.

Dodal bych, že ty vlaky ve W-E opravdu nejsou nevytížené a představy některých zde, že je "musí" odvézt za pár babek (nebo čistou FIP-ku) kamkoli a kdykoli, jsou prostě mimo mísu. Cestující typu Mirek Zikmund nebo Vantju opravdu nejsou většinoví a "nárok" je směšný.

Výsměch ? No tak neberte a nechte ležet.

Jinak je (jak naznačil Pružinskij) opravdu rozdíl si plánovat jako fanda vlaků nějaké výlety železnicí sám nebo s přáteli a něco jiného ho používat na dovolenou s rodinou, což je z 99% jak cenově, tak prakticky naprosto nevýhodné.

A každý tady má ty cestovatelské zájmy posazené trochu jinak, mne třeba zajímají města, památky,lidi, příroda a cestovat způsobem po třech dnech přijet do Baru a večer zpátky (MZ) moc nechápu.
Méně je více.

No a s rozmachem levné letecké dopravy po Evropě ztrácí železnice dál na atraktivitě pro běžného cestujícího, jen magor nebo šotouš pojede vlakem s šesti přestupy a metrem přes Paříž třeba z Madridu do Prahy a za x násobnou cenu tři dny.
Jako když si to někdo chce projet, OK, ale proč by to proboha mělo stát pár euro ?




(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinskij
Pátek, 02. prosince 2016 - 11:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1211
Registrován: 4-2015
en magor nebo šotouš pojede vlakem s šesti přestupy a metrem přes Paříž třeba z Madridu do Prahy a za x násobnou cenu tři dny.
[lol] Jo, to mi tuhle v září povídal jeden známý Rakušák z Vídně, když končil zájezd. Říkal, že večer bude doma, z Nice přímý let do Vídně za pár desítek euro. Když jsem mu popsal, jak jedu NZ do Štrasburku, pak půl dne přes DB domů, tak vytřeštil voči a zeptal se ve smyslu "proboha, proč?" ...[happy] (odpověď byla celkem jednoduchá - holt ještě nemáme ty vídeňský příjmy [wink])
A to jsi ještě neslyšel o vochcávkách z dob předglobalpriceových, kdy ty největší koumáci (co jinak měli problém spočítat si hypotéku) vymysleli, jak vykoupit mezinárodní rezervace k sezení do kupé např. na ty EN do Říma a pak je hned zrušit. Pak prý už nešlo dodatečně ty místa prodat a malý český niemand spal vychechtaný ve vyblokovaném kupé. A řada jiných...
West code was broken.

Mladějov
Pátek, 02. prosince 2016 - 11:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9095
Registrován: 3-2007
to jsi ještě neslyšel o vochcávkách z dob předglobalpriceových, kdy ty největší koumáci (co jinak měli problém spočítat si hypotéku) vymysleli, jak vykoupit mezinárodní rezervace k sezení do kupé např. na ty EN do Říma a pak je hned zrušit. Pak prý už nešlo dodatečně ty místa prodat a malý český niemand spal vychechtaný ve vyblokovaném kupé. A řada jiných.

Tak leccos jsem zaslechl, ale já to ani nějak podrobně slyšet nechtěl. Mně tohle připadá jako buranství a čecháčkovství nejvyššího kalibru a odporný mi je to jen poslouchat a s někým takovým bych nechtěl jet v jednom kupé ani do Žiliny.

Nakonec i tací sem chodí, i tací sem píší, jen se díky zdejší atmosféře drží zpátky.
Mladějov
Pátek, 02. prosince 2016 - 12:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9097
Registrován: 3-2007
Jinak teda konkrétně u tebou popisované příhody je to možná nějaká JPP, protože peníze za zrušené mezinárodní rezervace se nevracejí.
A když je plno, tak si tam stejně někdo sedne nebo ho tam průvodčí přímo posadí (speciálně Itálie).
Pružinskij
Pátek, 02. prosince 2016 - 12:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 4-2015
Dnes už ne, je to řadu let, tak to mohlo být jinak. Dříve se vracely i nepoužité/neprojeté NRT jízdenky, dneska k tomu chtějí ČD potvrzení ....[crazy]
S těma místenka je to pěkný vopruz - loni jsme se vraceli z dovolené o dva dny déle a s místenkami jsem si mohl vytřít...
Jinak jsem včera koukal kolik toho lítá po Itáli vnitrostátně - třeba mnou hledaná MD-82 má na Sardinii prakticky "taktový grafikon" ...
West code was broken.

Mladějov
Pátek, 02. prosince 2016 - 12:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9098
Registrován: 3-2007
Jak po tobě někdo může prakticky vymáhat vrácení neprojeté NRT jízdenky ? Dyť nepoznaj, žes ji neprojel (pokud nechceš vrátit peníze, samozřejmě).
Pružinskij
Pátek, 02. prosince 2016 - 13:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1215
Registrován: 4-2015
Chtěl jsem říci, že dříve šlo nepoužitou jízdenku vrátit (byť se srážkou nějakých cca 10 %?) bez dalšího dokladování a dostal si zpět peníze (tedy něco jako u SA/RJ s kreditovkou).
Nyní je to tak, že ji sice vrátit můžeš, ale pokud chceš nějaký návratek (peníze zpět), tak ČD požadují i doklad o nevyužití, nějaké potvrzení či co (je to někde v ZUJ či jiném předpise, ale dá se to dogůglit).
Mimochodem bych se nedivil, kdyby administrace toho dokladování byla na nákladech dražší než výnos z jejího zavedení.
Zkoumat to u jiných dopravců/prodejců mě zatím nenapadlo (bo tu žádný nemáme).



(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
West code was broken.

Mladějov
Pátek, 02. prosince 2016 - 13:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9099
Registrován: 3-2007
Jo takhle, tak to pak jo. Další důvod, proč nejezdit vlakem.
Asi reakce na ty, co utíkali před průvodčím, nebo na to, že v řadě zemí ten průvodčí ani nechodí (Francie). když (úmyslně či z neznalosti) nezkompostujou..

Ovšem silně modrogumní, nedávno jsem známé kupoval nějaké NRT po jižní F (letěli do Marseille-ČSA režisti) a chtěli se kouknout i po pobřeží a NRT vycházela nejlíp a že by to nešlo nevyužité vrátit slyším prvně.
Sice to nesleduju - ale tohle trvalé měnění podmínek je přesně cestou do Prčic.
Pružinskij
Pátek, 02. prosince 2016 - 13:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 4-2015
Tak všechno se dá pojistit, ošetřit, ovšem je to otázka nákladů a výnosů (tuhle mě ve Francii vezla sanita večer do nemocnice na urgentní příjem a vyšetření/ošetření, poté co jsem v hotelu prošel sklem a byl celej pořezanej od shora až dolů. A kolega co si platí asi 5000 Kč ročně nějaké superpojištění byl konsternován, že mě to stálo jen 20 euro za taxi zpět...vivat EU).
No nic, musím končit, děkuji za diskuzi [happy]
West code was broken.

Pátek, 02. prosince 2016 - 14:22:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 8-2012
z Nice přímý let do Vídně za pár desítek euro ... holt ještě nemáme ty vídeňský příjmy
Kdybyste řekl "bydlím v Bohem a letadly zapomenutém kraji, kde je nejbližší slušné letiště 150 km" (páč Карловы Вары se nedají počítat), tak by to znělo věrohodněji... a nedělalo ostudu [happy] (Já vím, že máte cenové představy o dopravě nastavené trochu jinak, ale ono by to tím letadlem stálo normálního člověka míň než NRT po kolejích, i když to je hogofogo hladolet ČSA. Ostatně kdysi jsem si v Kodani vyfotil nějaký ten Euronight do Prahy, dojel na Kastrup, ocelovým ptákem do PRG, vyspal se dorůžova ve vlastní posteli a když jsem druhý den zařezával půlku směny, tak ten EN teprve dorazil na Wáguson. Čas jsou peníze [happy] .)
vymysleli, jak vykoupit mezinárodní rezervace k sezení do kupé např. na ty EN do Říma a pak je hned zrušit
Jojo, ještě než se internet stal všeobecně dostupný, už si vyměňovali na ČD intranetu "zkušenosti", jak "dělat blbý" a "nerozumět", když chce průvodčí nějaký příplatek, když chce prachy na ne-státní železnici/v ne-státním vlaku... a ještě na to byli vysloveně hrdí, když to průvodčí ze slušnosti vzdal, jak ho ojebali.

Já to ještě tak nějak chápu u študáků, s omezenými penězi se nedají dělat zázraky... ale i ten blbej hostel stojí řádově jednotky EUR i v západní Evropě. Já ty studentský časy zažil v devadesátých letech, kdy to bylo zpestřený tím, že i průměrná česká mzda byla jen někde kolem dnešních 250 EUR, takže s těma řízkama na sedačku jezdili úplně všichni (a oni ti Rakušáci a Taloši to ještě tak nějak chápali, že jsme chudí příbuzní, ale jsou k nám pohostinní). Ovšem dneska u reálně vydělávajících (na železnici nikterak špatně)? To není životní styl, ale povahová vada.
<font color="808080">informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu</font>
Pružinskij
Pátek, 02. prosince 2016 - 19:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 4-2015
Já vím, že máte cenové představy o dopravě nastavené trochu jinak, ale ono by to tím letadlem stálo normálního člověka míň než NRT po kolejích, i když to je hogofogo hladolet ČSA.
Já vím, že vy víte úplně všechno, i to co vědí jiní, ale můj spolucestující opravdu ví kde bydlím a následovala i diskuze proč vlakem zpět přes půl Evropy. To, že let z FR do ČR je obecně levnější než harcování vlakem pochopitelně vím a platí to už docela dlouho. Neměl by jste ty železničáře tolik podceňovat...[lol][lol]
West code was broken.

Pátek, 02. prosince 2016 - 19:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3860
Registrován: 8-2012
následovala i diskuze proč vlakem zpět přes půl Evropy
No a k jakému závěru jste dospěli? Že vy nemáte "vídeňský příjmy" a tudíž ani "pár desítek euro" na leteckou dopravu, která je přitom levnější než "z Nice ... NZ do Štrasburku, pak půl dne přes DB domů"?
<font color="808080">informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu</font>
Pružinskij
Pátek, 02. prosince 2016 - 19:36:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 4-2015
K žádnému. Proč by měl z každého hovoru být nějaký závěr?
West code was broken.

Pátek, 02. prosince 2016 - 19:44:24  
Moderátor
Číslo příspěvku: 14918
Registrován: 11-2005
P: Plánuješ Sardinku?
Pátek, 02. prosince 2016 - 20:43:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 6-2007
Nyní je to tak, že ji sice vrátit můžeš, ale pokud chceš nějaký návratek (peníze zpět), tak ČD požadují i doklad o nevyužití, nějaké potvrzení či co (je to někde v ZUJ či jiném předpise, ale dá se to dogůglit).

Nepoužitou NRT jízdenku jsem vracel před týdnem. A žádné potvrzení nechtěli. Srážka 3 EUR.
Pátek, 02. prosince 2016 - 21:03:02  
Neregistrovaný host
90.178.3.142
T.H.: Zběžným prozkoumáním webu DB jsem nezaznamenal vytvoření nové sítě nočních ICE náhradou za rušené CNL. Nově má jezdit noční IC z Berlína do Koelnu a z Kielu do Basileje. Před lety tam jezdilo ICE. V některých směrech budou nově jezdit vlaky NightJet v režii OeBB. A pochybuju, že to bude pro FIPkaře bez nějakého Aufpreisu.
Pátek, 02. prosince 2016 - 23:28:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2838
Registrován: 9-2007
T.H.: Hezké narážky na FIPkaře. [proud] Na druhou stranu, já je zase chápu, když dali za jízdenku 50 Kč, tak dávat pak podobné částky v EUR za rezervace či hotely už dovolenou prodražuje. Ale jasně, s tím kolenovrtáním souhlasím.

Pane Mladějov, v čem mě srovnáváte s MZ? Já vím, že tu straším už skoro 10 let a přitom má největší aktivita probíhala v dobách, na které už raději nevzpomínám, ale zrovna teď jsem v tom období zlomu. Už rok bydlím v Praze a pracuji, takže doby, kdy jsem si večer před odjezdem doma vyprosil tisícovku na nějaké Länder-Ticket a pak jel nadšeně regionálkou do Berlína, jsou dávno pryč. Začalo to vlastně už letos v létě, kdy jsem jel poprvé na "normální" výlet na den do Sarajeva, tj. s nocováním v hostelech a půldenním pobytu v Záhřebu. Bylo to snad poprvé, co jsem se někde zdržel dobrovolně déle, než dvě hodiny a cílem nebylo pouze projet si danou trať a jet zase zpátky, ale něco z cíle cesty i mít. Tak se taky stalo a já dospěl k názoru, že je lepší utratit více peněz za lepší výlet, než dát pár stovek za cestu někam, otočit se a jet zase zpátky. A především aby to mělo i nějakou úroveň. Ke spaní na lavičce jsem se nesnížil nikdy, vždy jsem spal ve vlacích na sedačku, ale třeba letos jsem nočním vlakem na sedačku nejel ani jednou, pokud, tak vždy lůžkem nebo lehátkem. A i tak jsem raději v nějakém městě v hotelu, protože pocitu jít v Sarajevu s místními večer na pivo se vyrovná jen máloco. [happy] Jen prostě na druhou stranu nevidím důvod, proč bych měl dávat 41 EUR za příplatek do Bc nebo cestovat odněkud někam s přestupem, který mi nevyjde kvůli blbosti drážních zaměstnanců. Teď si aktuálně šetřím na léto, protože pojedu zase na Balkán a myslím, že už jsem dostatečně dospěl natolik, abych si místo zaplivaného Nušiče zaplatil hotel v Bělehradě a užil si jeho večerně-noční atmosféru. Vzhledem k tomu, že už mám nějaký rok stabilní a výrazný měsíční příjem to tak pro mě není takový problém, jako byl ještě před rokem či dříve. [happy]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Sobota, 03. prosince 2016 - 14:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3861
Registrován: 8-2012
R.Š.: Zběžným prozkoumáním webu DB jsem nezaznamenal vytvoření nové sítě nočních ICE náhradou za rušené CNL
Náhradou za rušené CNL bude jezdit "noční IC z Berlína do Koelnu a z Kielu do Basileje" a zpátky. (Ano, můžete mě uslovíčkařit, že je to IC a ne ICE). Pokud to pro FIPkaře bude Zuschlagpflichtig, tak z toho samozřejmě žádné tripreporty nebudou. Na druhé straně: dnes zrovna vyšla zpráva, že ČD zaplatí za provozování spacích vozů 177 miliónů za čtyři roky. Opravdu, Dráha zaplatí někomu, že to bude provozovat, ne že by on platil Dráze za poskytnutí vozů, trakce, dopravní cestu, dodávky energie! Přitom ceny za člověkohodinu jsou cca normální, k tomu náklady na výše uvedené - čili celý tenhle segment je brutálně ztrátový, ale kolenovrti se budou tvářit, že by pro ně měl být ještě levnější nebo úplně zadarmo? Naopak, celé to spěje rychleji (Německo, Francie) či pomaleji k zániku, který je ale neodvratný.

Pružinskij: Proč by měl z každého hovoru být nějaký závěr?
No vy jste tu vyplodil závěr ("odpověď na dotaz"), že letadlem za "pár desítek euro" nemůžete letět, protože nemáte "ty vídeňský příjmy". Místo toho použijete "alternativu", která je v normálním světě dražší než to letadlo, o čase nemluvě. Žertoval jste? Nikoli, to zas jen klasický nádražník dělá ve světě ostudu, místo aby to zabalil do nějaké obecné fráze "k nám nic nelítá".

Vantju: já je zase chápu, když dali za jízdenku 50 Kč, tak dávat pak podobné částky v EUR za rezervace či hotely už dovolenou prodražuje
Hele, já znám spoustu FIPkařů, co když dali 50 Kč za jízdenku, tak si zaplatí o to lepší hotel. To chápu JÁ. Škudlivé kolenovrty, kteří dali 50 Kč za jízdenku a tak musí celý týden chrápat na lavičce na nádraží nebo v čekárně na zastávce, nechápu, nemusím a nebudu.
nevidím důvod, proč bych měl dávat 41 EUR za příplatek do Bc
Já taky ne, ale není to přece jediná alternativa. Jen si dovoluju upozornit (viz výše), že cca 40 EUR za T6 je holt tržní cena. A když už dotovat, tak někomu, z koho je alespoň nějaký další užitek (cestující platící jízdné). Plačky FIPkařů (místo aby byli rádi, že něco takového vůbec mají) jsou prostě z kategorie nedostatečné sociální inteligence.
(Než někdo pocítí potřebu ad-personam vysírky o závisti - autor měl FIPky tři roky a dokázal je opustit a nezahynout [happy] . Jen si myslí, že není nutné při bohaté hostině ještě nahlas mlaskat.)
P.S. Hnusiče si jednou za život zaplaťte, to je dokonalá kvintesence Balkánu [happy]
<font color="808080">informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu</font>
Sobota, 03. prosince 2016 - 16:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2840
Registrován: 9-2007
Podle mě je těch 177 mega v pořádku. Do listopadu měli T3 při ceně rezervace 12 EUR snídani v podobě croissantu a kávy, dnes jsou to dvě housky, máslo, džem, paštika, tatranka, káva nebo čaj a 100% džus ve skle. Dále dostanou jednorázové papuče a kartáček na zuby, v případě deluxe oddílu i sprcháč, tělové mléko a šampón. Zkrátka došlo k navýšení služeb, ačkoliv cena za rezervaci zůstala stejná. Někde se na to vzít musí.. já to vidím pozitivně, ČD chtějí službu zachovat, ví, čím zákazníky získat a jak jim ještě více cestu zpříjemnit a tak do toho investují. Co se týče věty ne že by on platil Dráze, tak vůz to je Drah. Ty peníze prostě jdou na zajištění služby, ne na provoz. Noční doprava samozřejmě je ztrátová, tak to asi až na výjimky bude vždy a já to chápu. Na druhou stranu, kdyby se zvedly ceny příplatků za WL, tak to ničemu neuškodí. Turisti to zaplatí tak či tak a nikdo jiný už dnes lůžky nejezdí.

Co se týče tržní ceny 40 EUR za Bc, zkusím počítat. Kvůli matematice jsem vyletěl z ČVUT, tak se možná můžu plést, nebo něco vynechám, ale proto to, prosím, berte s rezervou.

Mám Bc a v něm 30 lidí. To je takový průměr, poslední dobou dost letí Bc4, takže se některá místa vyblokují. Nevím, kolik Bc4 stojí, proto budu počítat s částkou o 10 EUR vyšší. Tak tedy:

15x 40 EUR = 600 EUR, 15x 50 EUR = 750 EUR. V součtu 1350 EUR.
Náklady na průvodce na jednu jízdu se vším jsou v tomto případě asi 200 EUR. Pokud využívají deku a povlečení, náklady můžou být dalších 100 EUR. Napadá Vás ještě něco? Mě ne. Když tedy vezmu v potaz, že náklady na přepravu zaplatí jízdenky s dotací z příplatků třeba i 200 EUR, furt mám 850 EUR navíc. Co s nimi? I kdyby chtěla mít Trenitalia provizi třeba 300 EUR, vychází souhrnná cena za příplatky na nějakých 20/30 EUR na osobu. U nás stojí Bc6 9,40 EUR. Tak jak může být taková šíleně přemrštěná cena tržní? Jak to pak může něčemu konkurovat? Není to spíš proto, že těmi Bc jezdí davy a ty po lehátku šáhnou za jakoukoliv cenu?

Ad. Hnusič: On vlastně letos končí. [sad] Srbské Bc jezdí ještě do Budapešti, byť to ještě ten správný Balkán. Letos jsem jel do Sofie přes den, do Niše jsem umíral nudou, pak jsem byl na mašině a z Dimitrovgradu jsem obdivoval krásy Bulharska. [happy]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Pružinskij
Sobota, 03. prosince 2016 - 17:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 4-2015
No vy jste tu vyplodil závěr ("odpověď na dotaz"), že letadlem za "pár desítek euro" nemůžete letět,
To není pravda, nikde jsem to nepsal, jen opět T.H.C. fantazie.

Žertoval jste? Nikoli,

Aha, vy jste u toho byl a přesně to víte. Holt furt sociopat.
Mimochodem ten váš "závěr" je úplně banální - kdyby mě to nebavilo a nebylo to skoro zadarmo, tak takto nejedu. To by snad mohli pochopit i emeritní nádražíci.


(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
West code was broken.

FS
Sobota, 03. prosince 2016 - 18:00:13  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
Pro Vantju a T_._H_. – lehátka T6 už pouze vozí poutníky do Lourd, v běžném provozu FS jsou pouze C4 comfort pro 4 os, i když v ceníku jsou i další vozy.
Ta cena 41 je maximální, tu platí ten, kdo už nekupuje jízdenku, má GlobalPass, režijku FS, FIP nebo (altro analogo titolo di viaggio).
Kdo platí jízdenku, má ležení levnější, třeba i za 9. Ale je ten algoritmus slev je nějaký divný, protože dítě jedoucí dnes večer s rodičem, zaplatí za lehátko o 0,60 eur víc než jeho rodič. Takže i pár hodin před odjezdem je sleva 9 z z těch plných 41. On totiž ten 795 tahá 4x Bc,WL a obsazená bývá(v září v Pá !) sotva půlka vozu. A sedačky vyprodané !

Předpokládám že vzorný FIPkař T_._H_. sedával v nočním IC na té sklopné sedačce v chodbě, aby nezabíral místo v kupátku těm co si platí tržní cenu.

Pružinskij
Sobota, 03. prosince 2016 - 18:07:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 4-2015
FS: Co vlastně FS nabízejí v lůžku navíc oproti lehátku? Snídaně?
West code was broken.

FS
Sobota, 03. prosince 2016 - 19:12:08  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
Pružinskij - no, jak na to koukám, tak nic moc. Před 6ti lety na SNCF za 17 byla voda, špunty do uší a ty kapesníky, v Bc. Ale budit se musel každý sám.
více viz - http://www.trenitalia.com/tcom/Altri-treni/Intercity-Notte
Zlatá ex monarchie - za 20 mám vodu,cejlonský doprovod mne vzbudí a přinese dobrou snídani (večer se zeptal, co ráno budu snídat). EN237 W-Venezia, C6 - byli jsme tam 3.
Ale slyšel jsem letos stížnost na bílý doprovod v EN235.Taky byli 3, jeli 2 dny po nás. Prý se večer neptal a ráno nic nepřinesl - snad že viděl jízdenky od ČD ? Do jiných kupátek prý snídani nosil.
Sobota, 03. prosince 2016 - 20:50:39  
Neregistrovaný host
90.178.3.142
T.H.: S těmi pálkami za rezervace nejde ani tak o FIPkaře. Horší je, že se to docela prodražuje i k InterRailům, které mi tedy jako kdo ví jaká láce nepřijdou. A 41 Euro za lehátko k InterRailu mi přijde docela dost peněz, vzhledem k tomu, že ani T4 není nic extra.
Nesni
Neděle, 04. prosince 2016 - 01:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 6-2014
ad noční vlaky: Řekl bych, že si za úbytek cestujících může železnice taky trochu sama. Kvůli vysokorychlostním vlakům se zkracuje doba jízdy a spousta cestujících, kteří by dříve přes den nejeli, najednou jede, obětují část dne a přespí raději v pohodlí domova/hotelu, než trávit noc ve vlaku. Pro mě osobně je ale trend cestování s mnoha přestupy mezi různými linkami vysokorychlostních vlaků s pár minutami na přestup nepříjemný. Tvůrci grafikonu si nejspíš myslí, jak je skvělé, když na sebe všechno navazuje, ale v realitě se člověk až do posledního přestupu klepe, aby všechny přípoje vyšly. To už je snad opravdu lepší letět letadlem a vlakem jezdit až v cílovém místě.
Neděle, 04. prosince 2016 - 09:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3862
Registrován: 8-2012
Vantju: Podle mě je těch 177 mega v pořádku
Podle mě je špatně jakákoli částka placená dopravcem provozovateli. Lůžkový vůz je snad dopravní obslužnost? Proč to musí být ztrátová služba (bez ohledu na tatranku)? To má být služba, která si na sebe vydělá, ne že si dopravce koupí za dotace vůz a pak to s dalšími dotacemi do smrti provozuje. On si snad někde někdo koupí z dotací hotel a pak celou dobu ubytovává pod cenou a dožaduje se dalších peněz od provozovatelů, co já vím, kolem jezdících autobusů? (No, v marxistickém SESR by mě to zas až tak neudivilo.)
Ty peníze prostě jdou na zajištění služby, ne na provoz. Noční doprava samozřejmě je ztrátová, tak to asi až na výjimky bude vždy
Proč třeba holiči nestříhají "samozřejmě ztrátově", že by se jim to dorovnávalo nějakou dotací? Vždyť takhle se spousta lidí stříhá doma, ty peníze by byly na zajištění služby... slyšíte, jak absurdně to zní?
Co se týče tržní ceny 40 EUR za Bc
Pozor, on nás FS lehce balamutí - 40 platí jen ti, co už neplatí nic jiného. V rámci nějaké globální ceny to lehátko rapidně klesá.
zkusím počítat
Zkuste přestat počítat tatranky (to jsou halíře) a jděte na to přes velká čísla. Jestli dobře počítám, tak výprava JLV 2017 je 14x WL (2x Budapešť, 1x Krakov, 1x Banská Bystrica, 1x Curych, 1x Budapešť-Berlín a 1x Vídeň-Berlín) a 4x Bc (1x Budapešť, 1x Krakov). Pomiňme otázku, zda je nutné dotovat spoje do Curychu nebo tranzitní Budapešť/Vídeň-Berlín, to asi není ZDO, ale i tak je to 44 miliónů ročně, tj. přes dva milióny korun na vagón! Když vezmu ten váš průměr 30 lidí na vagón (v lůžku je to míň, ale zas platí víc za lístek), tak je to dotace skoro 200 Kč na jeden lístek...
Není to spíš proto, že těmi Bc jezdí davy a ty po lehátku šáhnou za jakoukoliv cenu?
Není, italská lehátka a lůžka jsou (polo)prázdná, ona je to zchudlá země, která prožrala už před lety to, co měla na pozítří, takže se jezdí hlavně na sedačku (k velkému nasrání FIP-kolenovrtů už tito nemůžou do dálkových vlaků bez příplatku vůbec, proto si tu čas od času můžete přečíst chvalozpěvy na to, jak je to skvělé mlátit se regionálkou přes celou Itálii a že to není ani o moc pomalejší, jen asi tak o den). Přičemž zchudlá země znamená (nikoli) paradoxně to, že je všechno drahé jako prase, protože se stát musí zahojit na výběru daní (takže v Itálii mají např. snad nejdražší benzín na světě). No a taky nemá na dotace "zbytných" částí dopravního systému, a tak si holt i ty ubytovací vozy asi musí na sebe vydělat (i když nepochybuju, že nějaké přilévání peněz v západobalkánském bordelu možné je).

FS: Předpokládám že vzorný FIPkař T_._H_. sedával v nočním IC na té sklopné sedačce v chodbě, aby nezabíral místo v kupátku těm co si platí tržní cenu
Já jsem věděl, že na osobní vysírky dojde [happy]

Pružinskij: To není pravda, nikde jsem to nepsal
"Když jsem mu popsal, jak jedu NZ do Štrasburku, pak půl dne přes DB domů, tak vytřeštil voči a zeptal se ve smyslu "proboha, proč?" ...[happy] (odpověď byla celkem jednoduchá - holt ještě nemáme ty vídeňský příjmy [wink])" Tak to holt napsal jiný Pružinskij, no.
Aha, vy jste u toho byl a přesně to víte
No tak když to bylo jinak, máte to napsat popravdě.
kdyby mě to nebavilo a nebylo to skoro zadarmo, tak takto nejedu
Ano, to je akceptovatelný důvod a na "vídeňský příjmy" a podobné kecy nemuselo dojít.

R.Š.: Horší je, že se to docela prodražuje i k InterRailům
Smutný. (Smysl Interrailu jsem nikdy nepochopil, v životě jsem žádný neměl, akorát jednou Eurodomino na Slovensku a jednou v Rumunsku a i to se vyplatilo akorát při intenzivním šotohoblování. Proti tomu, co a za kolik nabízí třeba takový Japan Rail Pass...)
<font color="808080">informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu</font>
FS
Neděle, 04. prosince 2016 - 12:46:42  
Neregistrovaný host
88.100.180.3
Pánové, ty vaše výpočty, kolik by měl stát lehátkový lístek, mi připomínají věštění z křišťálové koule (našich prognostiků v.v.)
Mzdové náklady- průvodce má na starost více vozů(2-3?),jediná jeho práce byla posbírat jízdenky, a ráno je vrátit. Pouze v případě velkého zpoždění(+90) přinesl občerstvení, 1/2 vody a 2 sladké rohlíky. (jak by asi tohle zásobování fungovalo u nás ?) Povlečení byl jakýsi lepší papír na jedno použití,to ráno posbíral do pytle. U ICN z Torina-(via Bari-Taranto) průvodce vlak v Sibari opustil, aby měl odpočinek na zpáteční cestu. Takže ty náklady zas tak moc veliké oproti sedačce nemohly být.
Dokud bylo lehátko za 11-12-13, byly vždycky všechny palandy obsazeny. Dát 3 za místenku, nebo za 11 ležet, ten výběr byl jasný. A že těch vlaků ještě před pár lety ze severu na jih jezdívalo hodně, to je fakt. Dnes jezdí busy Reggio-Torino...a jsou dost plné. A ve vlaku sedačky plné, lehára za 41 prázdné, stačil by 1 vůz, a na 795 mají 3. A na hezké trati Sibari-Metaponto jezdí jeden pár IC, zbytek busy. Takže - "Líp už bylo".

Neděle, 04. prosince 2016 - 14:22:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2842
Registrován: 9-2007
FS: Já to porovnával s naším systémem. V té Itálii by i příplatek 6/8 EUR byl naprosto dostatečný.

T.H.: Tak to berte jako dotaci na zlepšení služby. Jistě, průvodce Vás může vyhodit ráno s jízdenkou, ale protože to ČD nechtějí, tak za 177 milionů na x let dotují velké snídaně a hygienické balíčky. Samozřejmě, že noční doprava nemusí být ztrátová, jenže to pak jde o samotnou přepravu bez jakýchkoliv služeb. Viz. příklad s kadeřníkem. Kadeřník mě za mé peníze ostříhá a dotacemi zaplatí umytí hlavy, případně mě ještě oholí, účes upraví a ještě mi pak poradí co s ním pro příště. Kdyby mi totiž tyhle všechny služby udělal za mé peníze, stálo by to jednou tolik a pak zbývá otázka, zda takovou službu za takové peníze někdo bude ochoten využít. Když se vrátíme na lůžka, tak cena příplatku za osobu by musela být okolo 30 EUR, pokud se nepletu. No a vzhledem k tomu, že příplatek činí 14 EUR, tak už jsme u toho, kdo doplácí těch 16. Ano, nejspíš to zní šíleně, na druhou stranu, když jde o dotaci služby, která by měla být přístupná veřejnosti, avšak v samotné podstatě je tak nákladná, že by si ji ta veřejnost nemohla dovolit. Je to dlouhodobě neudržitelné, to uznávám, jenže bez dotace by služba stála za prd anebo by byla nedostupná běžným cestujícím.

Itálie mě štve. Už delší dobu bych si tam rád zajel, jenže když bych si koupil IR, dal bych za příplatek zjevně naprosto šílené peníze. Teď se koukám na stránky trenitalie, 49 EUR za Super Economy s příplatkem do lůžka (T3) anebo 48 EUR za samotný příplatek k passu. [crazy] Asi budu šotoušit v denních vlacích, je fakt, že nemožnost zakreslit si projeté tratě přes noc mě vždy naštve. [lol]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Neděle, 04. prosince 2016 - 16:47:03  
Moderátor
Číslo příspěvku: 14922
Registrován: 11-2005
Vantju:
" je fakt, že nemožnost zakreslit si projeté tratě přes noc mě vždy naštve. "
Tak to je jasné. Přece jakmile to neprojedeš ve dne s výhledem vpravo a pak vlevo a to samé v opačném směru, tak nemůžeš považovat tu trať za projetou [lol]
Mladějov
Neděle, 04. prosince 2016 - 21:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9103
Registrován: 3-2007
Vantju : No já vás dal do jednoho pytle s MZ jako typické projížděče a taky jsem to tak myslel (viz MZovy reporty "na otočku do Baru" i podobné vaše.
Nic víc - a zprávy z dálných cest vlakem mne baví, i od vás nebo Mirka Z.
Jestli přicházíte na to, že je škoda se jen otočit a jet zpátky, tím líp [wink].

Co se týká diskuse o JLV, tak tu cenu opravdu nedělá/nenavyšuje "paštika a dvě housky navíc", stejně jako cenu jídla v jídelním voze nedělaj miniaturní nebo větší porce (na tohle téma byla velmi poučná zde proběhlá diskuse proč nejde uvádět v jídelním lístku gramáž masa).
Tady má TH pravdu.
Neděle, 04. prosince 2016 - 22:27:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3870
Registrován: 8-2012
Tak to berte jako dotaci na zlepšení služby
No a proč by se takovou dardou měla dotovat zrovna noční železnice, kterou využije 0,1% občanů, a ne třeba ti holiči (co by mě za dvě stovky dotace ostříhali zadarmo)?
za 177 milionů na x let dotují velké snídaně a hygienické balíčky
Jako vážně? Občanům se sebere 350 miliónů, aby se 220 mohlo přisunout Dráze a ona z nich 177 mohla dát na tatranky a čaj (co takhle přímo "tatranský čaj"...) v dotovaném lůžku do Curychu?
na druhou stranu, když jde o dotaci služby, která by měla být přístupná veřejnosti, avšak v samotné podstatě je tak nákladná, že by si ji ta veřejnost nemohla dovolit
Porsche 911 (popř. Panamera) jako taxík místo Oktávky je taky služba, která by měla být přístupná veřejnosti, avšak v samotné podstatě je tak nákladná, že by si ji ta veřejnost nemohla dovolit. No a tak Porschata 911 jako taxíky nejezdí ("základní taxíková obslužnost" je holt zajištěna těmi oktávkami, v Hamburgu medvědy E-klasse, v Berlíně priusy). Chápete, že služba má takovou hodnotu, jakou je někdo za ni ochoten zaplatit, a pokud se nikdo takový nenajde, je služba odsouzena k zániku - stejně jako jízdy parolodí přes Atlantik poté, co přišla letadla, která to udělají rychleji a levněji? (Což nevylučuje existenci ani Queen Mary II, ani Orient-Expressu.) Proč by zrovna segment ubytovacích vozů měl být nějakou dotováníhodnou výjimkou (narozdíl od dopravní obslužnosti jako takové, kde to uznávám, než se mi někdo pokusí podsunout opak)?
Itálie mě štve
Itálie mě neštve (na druhý straně na ní nevidím nic zázračného a už vůbec ne následováníhodného). Teda krom pár Italů a obdivovatelů Italů, co se vydávají za nositele počátku civilizace, místo aby se rozhlédli po tom západobalkánském brajglu - ale pak vlezu někam do krámu a rukonožně konverzuju (nutno si nastudovat zejména fotbalové reálie [happy] ) s řezníkem, zatímco mi krájí na velkém ručním nářezáku patnáct deka prosciutta, a je to zas dobrý. I když mám radši jiné oblasti pro cestování, tak Itálie jednou za (delší) čas, proč ne.
anebo 48 EUR za samotný příplatek k passu. [crazy] Asi budu šotoušit v denních vlacích
Nemám teda potřebu si zakreslit projeté tratě, takže to třeba vidím špatně, ale letadel tam lítá dost, akční ceny u Trenitalie i Italotreno jsou solidní, existují regionální síťovky, takže nemám potřebu kupovat si Interrail vůbec a příplatky k němu tím spíš.
<font color="808080">informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu</font>
Miroslav_ Zikmund
Neděle, 04. prosince 2016 - 23:34:48  
Neregistrovaný host
85.70.8.142
T_._H_. Škudlivé kolenovrty, kteří dali 50 Kč za jízdenku a tak musí celý týden chrápat na lavičce na nádraží nebo v čekárně na zastávce, nechápu, nemusím a nebudu.

Přestaňte už s těmi invektivami. Vy jste holt něco jako socialistický plánovač, který musel mít všechno naplánováno několik měsíců dopředu, včetně hotelového ubytování ... Asi proto jste nikdy neviděl v noci velká nádraží ve Venezii nebo třeba v pohraniční Ventimiglii (dávno dávníčko před migrační krizí), nebo dole v Messině při čekání na ranní spoje do Palerma či Catanie nebo ještě dál, v Milaně na Greco Pirelli, či Comu, kde v noci na nádraží přespávají v létě ne-li stovky, tak desítky lidí ve spacáku, kteří prostě hotelové / hostelové ubytování nemají protože je zkrátka obsazeno nebo jejich cestovní plán je takový, že na tom nádraží vegetují několik hodin a cesta do volného ubytovacího zařízení "někde na předměstí" a zpátky by trvala daleko déle ... V srbské Niši takhle taky "vegetí" domorodí cestovatelé čekající na nějaký ranní vlak a nejinak tomu je i v Rumunsku, kde místní policista exportuje z čekárny osoby bez jízdenek ...
Ve švýcarském Zürichu bývala v 90. letech minulého století noční čekárna (pod zámkem), kde mohly být jen osoby s platnou jízdenkou. Totéž v Milanu na Centrale, pod dozorem tam trávily noc i kravaťáci, resp. celé rodiny - čili žádní "kolenovrti". Kdysi bývala noční čekárna i v Dijonu ...

Stejné to je i s ubytovacími vozy. Jistě není problém zajistit si s dostatečným časovým předstihem místo, ale ... když je vyprodáno, tak máte smůlu, protože dopravce další vozy nepřidá ... Ani v dopravě mezi Českem a Slovenskem ...

Já chápu, že dlouhodobí plánovači stráví mnoho času na internetu, aby si vyhledali nejlevnější letecké spojení s tím rizikem, že když nepoletí pro nějakou překážku, tak jim peníze nikdo nevrátí. S blaženým pocitem jak levně cestující pak tráví spoustu času na letišti, do extáze je přivádí bezpečností kontrola. Pokud by přešvihli váhu zavazadla, tak s radostí zaplatí přebytečná kila ... Pochopitelně musí mít hotel dopředu ...

Naproti tomu cestovní dobrodruzi rozhodnou cestovat v okamžiku, kdy na cestu dostanou takříkajíc chuť. Mají sice nějaký plán, ale ten není závazný, obvykle je mysleno na zadní kolečka z hlediska návratu. Jinak nechají cestě volný průběh - ono to nějak dopadne a nestresují se zpožděním nebo tím, že vlak je "cancelled" z provozních důvodů nebo proto, že se našla při výkopových pracích letecká puma ... pojede další nebo se pojede jinam ... v tom je půvab cesty.
Při tomto pojímání cesty - jízdenku InterRail si kupují večer před odjezdem, masochisté třeba až několik desítek minut před odjezdem. Takže při tomto způsobu cestování nelze dost dobře zajišťovat předem ubytování, neví-li cestovatel, kam vlastně dojede ... Pak holt nezbývá než ta nádražní lavička nebo podlaha v nádražní hale a spacák ...
"Letecký plánovač" ovšem přichází o dobrodružství v podobě překonávání elektronického turniketu na trajekt, kde platí InterRail, ale turniket umí pracovat jen s jízdenkami z místního automatu a ruční obsluha turniketu není ...

Každý je holt jiná nátura s jinými zájmy. Pokud takový člověk nezapadá do "vaší útlocitné škatulky" tak není důvod jej nějak urážet ... já taky svoje pojímání cestování nikomu nevnucuji.
A rozhodně se "svojí filosofií cestování" nejsem jediný ... třeba na otočku do Baru ... a co bych v tom Baru měl déle dělat ? Povalovat se na pláži není moje gusto ...
Mladějov
Pondělí, 05. prosince 2016 - 00:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9104
Registrován: 3-2007
na otočku do Baru ... a co bych v tom Baru měl déle dělat ? Povalovat se na pláži není moje gusto ...

Třeba se pořádně umýt a vykoupat po třech dnech ve vlaku/po lavičkách/po čekárnách, když nemůžete využívat ty hotely/penziony ?

Vy fakt po třech dnech cesty jedete klidně další tři nebo víc, aniž byste si třeba vypral oblečení, spodky, ponožky, košile..?
Jako trávit dovolenou týden ve vlaku do Baru a zpátky..samozřejmě vaše věc, jistě.
Holt ušetříte.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinskyj
Pondělí, 05. prosince 2016 - 00:52:57  
Neregistrovaný host
176.12.115.195
srbské Niši Ona je ještě nějaká jiná Niš, než ta v Srbsku?
švýcarském Zürichu On je ještě nějaký jiný Zürich?
Pochopitelně musí mít hotel dopředu ... Nemusí, ale proč by měl někdo vybírat hotel naslepo?
masochisté třeba až několik desítek minut před odjezdem. Tak to jo, to je opravdu BDSM. Zejména v podání pokladen ČD. Doporučuji nějakou menší stanici, o zábavu a ujetí prvního spoje máte postaráno. Takový cvoci fakt existují? Já už jich viděl hodně, ale toto musí být mimořádný exemplář idiota.
a co bych v tom Baru měl déle dělat ? To máte fakt blbý.
do extáze je přivádí bezpečností kontrola. Možná buzny.
Kdysi bývala noční čekárna i v Dijonu ... A napadlo Vás někdy, proč už ty noční čekárny skoro neexistují?
neví-li cestovatel, kam vlastně dojede ... Pak holt nezbývá než ta nádražní lavička nebo podlaha v nádražní hale a spacák ...
Já tedy občas spím pod širákem, v lese, v seníku, u řeky, u jezera nebo v kempu. Ale ve městě nebo na nádraží tedy ne a osobně znám jen jednoho magora, který kempuje ve stanu na předměstí Norimberku v křoví a podobně - ovšem ten má Asperga jako trám a ještě ke všemu se s tím neléčí a šokuje okolí. Normálního nikoho.

existují regionální síťovky. Bohužel snad jen na dva regiony.
a zprávy z dálných cest vlakem mne baví, i od vás nebo Mirka Z. Myslím, že informace od Vantju budou přece jen více relevantní, než od MZ.
No tak když to bylo jinak, máte to napsat popravdě. Kompletní přepis celé konverzace? Začínám chápat, proč jste v kolektivu tak oblíben.

Pro mě osobně je ale trend cestování s mnoha přestupy mezi různými linkami vysokorychlostních vlaků s pár minutami na přestup nepříjemný.
Jo. A kolikrát za život musíte takový problém řešit? Já snad zatím ještě nikdy a to jezdím po světě poměrně dost.

Celá ta diskuze mi přijde velmi poučná zejména ve smyslu čeho se v životě vyvarovat a jak neskončit. A že tu znám řadu diskutérů na široké škále, od velmi úspěšných a spokojených (jak v osobním, tak v profesním životě) až po nejrůznější prapodivné existence. Ale furt se dozvídám něco nového.
Pondělí, 05. prosince 2016 - 01:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2845
Registrován: 9-2007
T.H.: No mě štve v tom smyslu, že příplatky k nočním vlakům stojí strašně moc. Byl jsem tam letos pořádně poprvé, projel si naprosto úžasnou trať skrz Brennero a VRTku z Verony do Benátek. Z večerního Mestre jsem se málem pozvracel, nicméně Verona při západu slunce byla něco. A to jsem byl jenom na severu.. co teprve takový jih. [happy] Za info ohledně síťovek Vám děkuji. S kamarády pojedeme letos na Balkán a já bych si to mohl nakombinovat i s Itálií a přesunem trajektem. Tak tuším letos jeli i mí němečtí přátelé a určitě to bylo zajímavé. Horší je, že pokud náhodou mám finance, tak zase nemám čas a opačně. [lol] Měsíc neplaceného volna bych asi dostal, ale pokud to bude mít vůbec cenu.. hlavně chci letos už snad pátým rokem do té Číny. [rofl] Letadel lítá dost, ale já se jim pořád snažím vyhýbat, protože pak postrádám ten pocit ujeté dálky. Jenže pokud nebude čas...

MZ: Mně se Vaše filozofie cestování líbí. [happy] T.H. asi naráží na to, že pokud teda takhle někdo jede, tak třeba večer si v tom Miláně nebo v Bukurešti najde nějaký hotel a zaplatí si jej. Když jsem já jel na Balkán, neměl jsem problém si v rychlíku Bělehrad - Sofia změnit plán a místo úděsné cesty několik hodin Thessaloniki - Niš - Beograd - Timisoara a Vámi nedoporučovaného přestupu jsem si operativně koupil letenku z Atén, zajistil nocleh v Bukurešti a dál se držel plánu. Jenže já měl chytrý telefon a data bez omezení (resp. 100 MB a pak dalších 100 MB po 50 Kč, taky jsem pak platil skoro tři tisíce [lol]) v rámci celé Evropy, což Vy asi nemáte.

Co se Baru týče, já jel letos jednou do Splitu. Moře bylo na můj vkus studené, tak jsem se prošel po městě, ochutnal něco z balkánské kuchyně a krásně mi to zabralo celý den od Adrie až po Adrii. [happy] Vždy se dá něco dělat a jet někam na dvě hodiny a zase zpátky je škoda..

Mladějov: Tak pak je vše v pořádku, díky. [proud]
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Mladějov
Pondělí, 05. prosince 2016 - 01:03:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9105
Registrován: 3-2007
Celá ta diskuze mi přijde velmi poučná zejména ve smyslu čeho se v životě vyvarovat a jak neskončit. .

Tohle si říkám taky [wink]

Jinak jsem se před chvílí dostal k přelouskání vlaků.net a diskuse nad článkem o Oděsse a spol.
Taky poučné.

Jinak jet tři dny do Baru a večer zpátky, nebo podobně se Splitem, nezlobte se, pánové, ale to považuji teda za ignorantství nejvyššího kalibru.
Vás opravdu zajímá jen to sezení ve vlaku, vybarvená trať v mapě, staniční razítko a nic jinýho ?

V době internetu a dostupných informací o každém koutu na zemi ? A když na nějaké památky či přírodu, místní speciality, život lidí, moře dlabete..vás opravdu neláká si tam vzít aspoň na dvě noci (nebo aspoň tu jednu, když tak šetříte) nějaký pokojík, večer si sednout na balkon, otevřít si lahvinku vína a koukat na moře, když už jste jeli tak daleko ?

Radši ležíte na nádraží ve špíně ve spacáku na zemi, jen abyste projeli další trať ?

Nemám slov.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinský
Pondělí, 05. prosince 2016 - 01:11:07  
Neregistrovaný host
176.12.115.195
Hele, já znám spoustu FIPkařů, co když dali 50 Kč za jízdenku, tak si zaplatí o to lepší hotel. To chápu JÁ
To máte dost známých na železnici [lol]
Zkusil jsem spočítat kolik vlastně znám těch "režistů", co ještě někam na FIP jezdí. S překvapením musím konstatovat, že z mnoha desítek kolegů jede vlakem na dovolenou pár jednotek kusů a to prakticky bez výjimky do "laciných", "bezpříplatkových" zemí a spíš než na hotel střední třídy se ptají na ubytovnu nebo penzion. Ovšem drtivá většina k moři létá se zájezdy nebo individuálně. Kvalitnější hotel si platíme přesně tři, ovšem přiznávám, že železničáře nějak cíleně vůbec nevyhledávám, nemám důvod a jakákoliv čísla jsou tedy irelevantní.
IMHO generace fipkařů tak do 10 let vyhyne, mladý dráha beztak netáhne a tyhle benefity pojdou na nezájem.
Nesni
Pondělí, 05. prosince 2016 - 01:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 6-2014
Vždy se dá něco dělat a jet někam na dvě hodiny a zase zpátky je škoda
Tak to jste asi nebyl se mnou v Amsterdamu.[happy] Déšť, nepříjemní lidé, nesympatické město. Jak já se těšil do vlaku.[vypravci]

Pružinskyj:
A kolikrát za život musíte takový problém řešit?
Tak třeba v Německu nebo Francii dálkovka stojí na vysokorychlostních vlacích. Takže problém s krátkou přestupní dobou se objeví prostě jen tím, že v té zemi chcete někam jet vlakem.
Pondělí, 05. prosince 2016 - 01:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2846
Registrován: 9-2007
Tyjo, co všichni děláte, že to tu najednou v jednu ráno tak žije? [proud]

Jasně, občas jsou situace, kdy se člověk těší zpátky do vlaku. Ale třeba v případu toho Baru? Tam bych asi raději zůstal déle, už jen z principu, jak to tam vypadá večer. [biggrin]

Co se FIPek a připlácení týče, nemůžu k tomu asi nic psát, protože mí vrstevníci dělají u ČD ještě ani ne rok, ale zcestovalých přátel mám dost. Jeden spí ve vlacích, na nádražích a k jídlu má obvykle pár rohlíků, šunku a limonádu za pár centů (a to je mu teprve 21!) a jiný si zase koupil Deutschland pass a měsíc spal v Německu, Švýcarsku a Rakousku v hotelech co měly minimálně tři hvězdičky. Ono prostě kdo hodně cestuje, tak určitě takové "rozdílné" přátelé má, nicméně já zastávám názor, že je asi nejlepší cestovat s rozumem. Ke spaní na lavičce se nesnížím asi nikdy, ale zase 3* hotel na čtyři hodin spánku mi přijde jako zbytečnost.

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Mladějov
Pondělí, 05. prosince 2016 - 01:48:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9106
Registrován: 3-2007
"kvalitnější hotel si platíme přesně tři" [proud]

Když tady filosofuješ v tuhle noční hodinu o zániku fipkařů do 10 let..ono toho především lidi z provozu, co dělaj v noci, dost brzo nechaj, protože jsou prostě utahaní. Nejmilitantnější fipkaři byly vždycky nižší kancelářské myši, co na to měli čas a náladu a tolerantní partnery.
Když i echtovní fipkařka Jana B. letí do Paříže letadlem..[biggrin]

Vantju : tak někdy to opravdu nevyjde jinak, než na tu noc v čekárně, ale je šílený z toho dělat pravidlo a ještě si to umět zdůvodnit.

Nota bene v době netu, kdy stačí párkrát kliknout a halda aplikací typu booking.com najde, ukáže, objedná.
Programové trávení nocí v čekárnách se dalo jakž-takž chápat v době před 20+ lety, kdy
jedinou možností kontaktu bylo do hotelu napsat nebo zavolat a vše bylo těžkopádné a reálná mzda úplně jinde, než dnes. A letecká doprava byla velmi drahá.
A stejně šlo cestovat vlakmo způsobem např. každou druhou/třetí noc někde přespat pod střechou, s koupelnou a postelí.
Pružinský
Pondělí, 05. prosince 2016 - 04:56:07  
Neregistrovaný host
176.12.115.195
Když i echtovní fipkařka Jana B. letí do Paříže letadlem..
V Paříži pořádají kurzy strašení? [proud][proud][proud] Nedá si pokoj?
Nepřestává mě fascinovat, že jednak na to našetří z důchodu (stačí vzpomenout, jak ještě za pracovního procesu běhala po Štětíně s ešusem a škemrala vodu na čaj a polívku z pytlíku a to musela mít slušnej nádražáckej příjem a příplatky za léta) a za druhé, že se v jejich letech ještě někam harcuje (otázkou je, zda by zaslužilí budovatelé šťastných zítřků neměli mít povolené výjezdy jen na Sibiř...), vždyť se taky nemusí vrátit (to aby cabin crew absolvovali speciální školení ke zneškodnění zvlášť zuřivých osob[proud]), že ona čuchá lepší francouzké nemocnice? A představa, jak se v letadle potká JB s ivy, ve mě po ránu vyvolala mohutný záchvat smíchu[lol][lol][lol][rofl][rofl][rofl]

Ale třeba v případu toho Baru?
No jasně. Vždyť v Černý Hoře není jen Bar. Když jsem tam přijel poprvé před 17 lety, tak jsem si k tom přidal i projetí celého pobřeží Dalmácie, NP Durmitor + lokálku do Nikšiče a byl z toho hezkej tejden.

ale zase 3* hotel na čtyři hodin spánku mi přijde jako zbytečnost.
Přesně tak. Obvykle zapadnu někam do baru a pomalu to propiju do rána.

Déšť, nepříjemní lidé, nesympatické město. Jak já se těšil do vlaku.
Hm, v AMS v dešti fakt není zrovna sexy... pokud člověk není zrovna vyhulenec, co se potřebuje vyhulit ještě víc[satan]
Pondělí, 05. prosince 2016 - 09:11:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6591
Registrován: 4-2003
Pružinský:V Paříži pořádají kurzy strašení?

O Janě B. (i o jejím vzhledu) si můžeme myslet cokoliv, ale tohle je fakt hodně za hranicí slušnosti, zejména vůči ženám.

Není od věci panu Pružinskému opětovně připomenout, že vykání (kterým se jako rádoby slušný člověk neustále ohání) má se slušností hodně volnou vazbu a podle toho to také tak i vypadá [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Pondělí, 05. prosince 2016 - 09:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9107
Registrován: 3-2007
No já bych řekl,že to bude spíš tím, že jako důchodce nemá fipky DB a SNCF [wink]
Jinak nepodceňuj extrémně šetřivé lidi, já mám opakovanou zkušenost, že u těch až extrémních škudlilů se nakonec ukáže, že maj nečekaný balík (kam by taky ty peníze dávali).
Nakonec znáš české přísloví, "že se vždycky najde spíš u stejskala, než u vejskala".
Jinak tady nechci řešit J.B., to fakt ne, zmínil jsem to jen jako zajímavost.
A tvoje představa, že důchodci jsou paušálně out - blbost.
Já znám pěkných pár aktivních důchodců, co se scházej, jezděj na různé podnikové akce,důchodcovské srazy,srazy spolužáků, každý rok někam k moři, v létě se staraj o vnoučata..prostě si to užívaj.
Kde na to berou ? No choděj do nějaké nenáročné práce na zkrácený úvazek, nebo v zimě, děti jim přispívaj..a vydržej jet k moři autobusem, což ty ne [biggrin].
Obecně generace, co prožily minimálně dětství v nedostatku (40,50. léta) jsou hodně odolný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinskij
Pondělí, 05. prosince 2016 - 10:03:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 4-2015
Bram: Však já taky nikde netvrdím, že jsem vždy za všech okolností slušný.
že vykání (kterým se jako rádoby slušný člověk neustále ohání) má se slušností hodně volnou vazbu
Nemá, to je základ.

Ml.: Tak důchodce obecně nepodceňuji, máme to v rodině. Ovšem tak nějak stabilně, u JB mě to fakt překvapuje[wink]
a vydržej jet k moři autobusem, což ty ne
To je obecně šokantní věc - jak to, že je nebolej záda?? [coze]
Já znám pěkných pár aktivních důchodců, co se scházej, jezděj na různé podnikové akce,důchodcovské srazy,srazy spolužáků, každý rok někam k moři, v létě se staraj o vnoučata..prostě si to užívaj.
Však já též, ovšem to je trochu jiná socioekonomická vrstva než emeritní železničářky.

Obecně generace, co prožily minimálně dětství v nedostatku (40,50. léta) jsou hodně odolný.
Tak doufám, že jsem něco zdědil...[happy]
West code was broken.

Pondělí, 05. prosince 2016 - 10:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6593
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Nemá, to je základ.

To je dobře vidět speciálně u pana Pružinského, kde ani tento základ pro dodržování slušnosti (v tomto případě vůči ženám) zjevně nestačí [crazy]


Mladějov:A tvoje představa, že důchodci jsou paušálně out - blbost.

Tak to snad není na mne - tohle si vůbec nemyslím. Plno důchodů ví, že s koncem pracovního procesu neskončil jejich život a oceňuji to zejména u těch, co i přes zdravotní problémy jsou aktivní a nebrání se využívání nových technologií [wink].

Naopak mne mrzí, že svojí sedmdesátiletou mámu jsem ani po více než roce nepřiměl k tomu, aby se svezla dvaašedesátkou, kterou řídím. Jednou je vedro, pak zas zima, nebo prší, či sněží, nebo nemá náladu či nemá co na sebe. Přemlouvání ani doprošování nepomohlo. Za kamarádkami chodí minimálně, připadá si nepotřebná, život jí nebaví, už se jí tu nechce být. Na výlet do přírody či někam na procházku Prahou jí nevytáhnu, to jsem mnohokrát zkoušel, slyším akorát plno výmluv na to či ono a přitom jde o zdravou ženu (tlak 120 na 80 a další zdravotní parametry má jak ženy o půlstoletí mladší). Mrzí mne to, že s tím v podstatě nejsem nic schopen udělat a nezabere ani to, když jí připomenu, že mnoho starších lidí, co jsou na tom přitom zdravotně špatně, to nevzdává, navštěvuje známé a kulturní akce, vyráží i do přírody atd........
Pondělí, 05. prosince 2016 - 10:50:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3052
Registrován: 5-2002
Já si ani nemyslím, že to vykání je až taková nutnost. Naprosto běžně si tykají horolezci, trampové, vodáci... I když se dříve nikdy neviděli. A tykání je obvyklé i v mnoha internetových diskuzích. Na forum.airways.cz nebo drehscheibe-online si lidi tykají, když jsem se jednou ptal na něco na nějakém cyklistickém fóru, tak mi taky přišla odpověď v tykání. Takhle beru i Bramovo tykání tady. A řekl bych, že se lidi ve jmenovaných diskusích k sobě chovají slušněji, než leckdo tady.
Mladějov
Pondělí, 05. prosince 2016 - 10:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9108
Registrován: 3-2007
No já jsem odpovídal panu Pružinskému.
Jinak Bramovi - no sežeň jí chlapa, aby měla proč se oblíct, někam vyjít..to je asi jediné dlouhodobé řešení, nebo zajdi za nějakými jejími kamarádkami, aby jí někam vytáhly.
Duševní úpadek je cestou k hrobu, bohužel.
Zkus to třeba takhle : pokecat s ní o třeba o jejím dětsví, mládí no a pak prohlásit, že by ses tam taky rád podíval a že v sobotu jedete, auto před barákem a hotovo. Že jí nezajímá M262 se nediv [wink] i když je to tvůj život a práce.
Nevím, na základě dvou vět se těžko radí, neznám vás.

Tlak 120/80 ? No to má lepší, než já [biggrin]

Ale jsme dost off topic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 05. prosince 2016 - 11:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6594
Registrován: 4-2003
Mladějov:pokecat s ní o třeba o jejím dětsví, mládí no a pak prohlásit, že by ses tam taky rád podíval a že v sobotu jedete, auto před barákem a hotovo.

Na Palmovku, kde u přejezdu bývalé trati na Těšnov prožila mládí, není auto moc vhodný dopravní prostředek........


Že jí nezajímá M262 se nediv

To se jí ani nedivím, jen jsem jí chtěl vytáhnout mezi lidi s vedlejším efektem, že se sveze se mnou a pozná mojí práci a hobby zároveň........


no sežeň jí chlapa, aby měla proč se oblíct, někam vyjít..

Pominu li fakt, že můj otec ještě žije (leč nicméně jde ze všech směrů o naprosto nepoužitelného člověka, kterého si k sobě na stáří poněkud nepochopitelně máma nastěhovala) a nejsou rozvedeni, tak situace, kdy moje máma měla přítele, už tu dlouhá léta byla. Ale důvod, proč se s ním přestala scházet byl dle všeho, co vím, akorát tento - duševní úpadek. Prostě už jí to nebavilo a v tomto směru se cokoliv pak už špatně podniká.........

Můžeš někomu pomoci, pokud alespoň trochu chce, ale pokud nechce vůbec a v průběhu času se to nemění, tak nejde dělat nejspíš asi} nic........
Mladějov
Pondělí, 05. prosince 2016 - 11:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9109
Registrován: 3-2007
Tak tohle může mít jinou příčinu, a to nejspíše deprese. To bez doktora zřejmě nepůjde.
Ale nebudem to tady hnojit, pp na mail, musím končit.
Pružinskij
Pondělí, 05. prosince 2016 - 11:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 4-2015
Brr: Ano, v tomto máte pravdu. Já se však obecně držím pravidel netikety, tedy jako v občanském životě.

kde ani tento základ pro dodržování slušnosti (v tomto případě vůči ženám) zjevně nestačí
Jo milej zlatej, za á zevšeobecňujete z jedné JB na celek všech žen a za bé zrovna u diskutované se jedná o limitní stav/relaci.
Normálně vykám lidem vaší profese, páč jsou jich stovky a málokoho znám osobně.

Že jí nezajímá M262 se nediv
Žejo, mě taky víc zajímají M62 než M 262[happy] (blbej fór :-))) )
No, v tomhle věku už jde všechno hůř, základ je jakákoliv duševní aktivita.
West code was broken.

Pondělí, 05. prosince 2016 - 13:59:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6595
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Jo milej zlatej, za á zevšeobecňujete z jedné JB na celek všech žen a za bé zrovna u diskutované se jedná o limitní stav/relaci.

Tím spíš bych Janu B. nechal být, navíc rýpnout si tímto způsobem do bezbranné (sem ma k-report nejspíš nechodí) mi moc slušné tedy nepřijde.....


No, v tomhle věku už jde všechno hůř, základ je jakákoliv duševní aktivita.

Přesně to si myslím [wink].



Mladějov: Ale nebudem to tady hnojit, pp na mail, musím končit.

Díky, tady jde o železnici, ne o mojí mámu [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Lukáš 123
Pondělí, 05. prosince 2016 - 14:21:52  
Neregistrovaný host
84.251.138.39
Spaní na lavičce je pohoda, a hlavně největší svoboda, kdy se spontánně rozhodnete přenocovat po náročné túře, dlouhém přesunu vlakem, nebo v případě nečekaných komplikací, kdy vám ujede poslední přípoj a první vlak jede nad ránem. [biggrin] [wink]

Pondělí, 05. prosince 2016 - 14:24:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2787
Registrován: 6-2007
K debatě o FIPkách, já se na ně těšil jak malý ogar, představa levného cestování mě lákala, ale ve výsledku jsem za víc než 5 let skoro nikam nejel (maximálně Polsko, občas oklikou přes Berlín, několikrát ze Slovenska skrze Maďarsko a jednou Rakousko), protože ani není čas, nebo jezdím autem. Podobně to mám i s režijkou, kdy jsem letos vlakem soukromě najezdil opravdu minimum. Jen teda zrovna letos na podzim jsem si měl vybrat větší část dovolené, nakoupil jsem 7 FIPek, naplánoval si cestu a tři dny před začátkem dovolené jsem si zlomil koleno a dovčil ležel doma [proud]
Jinak samozřejmě zastávám názor, že co ušetřím na jízdenkách, to si můžu dovolit vrazit do dobrého noclehu, místo polehávání na lavičkách, nebo do dobrého jídla místo housek se salámem.
Celkově však ve svém okolí moc lidí co by FIPky využívali neznám, většinou mají jiné zájmy než cestovat vlakem, nebo o tom mnohdy ani pořádně neví. Kolega se nedávno vydal s batůžkem do Londýna a zpátky a byl z toho úplně unešený, a litoval že to využil až skoro po 10 letech na dráze [biggrin]
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

čmelák 770
Pondělí, 05. prosince 2016 - 14:41:42  
Neregistrovaný host
83.208.245.185
Lukáš 123 - to se nebojíte, že vás okradou? [coze]
Pondělí, 05. prosince 2016 - 14:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8111
Registrován: 9-2002
čmelák 770:
"Lukáš 123 - to se nebojíte, že vás okradou? [coze]"

Pokud mas s sebou treba stafforda nebo pibulla, tak asi ne. Ale deje se to.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
čmelák 770
Pondělí, 05. prosince 2016 - 15:43:18  
Neregistrovaný host
83.208.245.185
No právě, žádný stafford ani pitbul na těch fotkách není.
Lukáš 123
Pondělí, 05. prosince 2016 - 16:33:58  
Neregistrovaný host
84.251.138.39
Záleží na situaci, pokud se prezentujete jako slušný občan s platnou jízdenkou a poslední vlak je pryč, výpravčí nemají problém nechat přes noc otevřenou čekárnu, resp. vám pohlídat věci. Celkem nahnáno jsem však měl kdysi v Glucholazech, kde celou noc vyli zlí psi nedaleko od nádraží.


A jelikož jsme ve vlákně "Ostatní země", tak přihodím pár aktuálních fotek související se železnicí Finska, z města Rovaniemi.