Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 05. 01. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 05. 01. 2016

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 03. ledna 2016 - 08:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10601
Registrován: 5-2002
OP: Patrně budete ovlivněn zkušenostmi z Prahy, kde kolabuje provoz při sněhové pokrývce 3 mm a větší
Ve špičce kolabuje provoz na jakýkoliv popud - a tím je v daném případě nikoliv sníh sám, ale blb(ka) na letních gumách. O víkendu může napadnout třeba 10 cm sněhu a neděje se zhola nic, protože je minimální provoz (někde vyhrabu fotku z konce října).
Navíc se to v poslední době dost zlepšilo, časově to zhruba koreluje s povinnými zimními gumami.
Lukfi
Neděle, 03. ledna 2016 - 09:14:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 10-2010
Mibl: Podivejte se do středočeských ZÚR a zamyslete se nad tím, zda EC do Drážďan budou zastavovat v Nera, když projíždějí skrz Kralupy.
EC do Drážďan tam určitě zastavovat nebude, ale příměstský rychlík obslouží jak Neratovice, tak Mělník (+ vytvoří rychlé spojení nejen do Prahy, ale taky mezi nimi).

NE vemenům: Pokud byste chtěl za Všetatama dělat přeložky a druhou kolej
Druhá kolej tady asi nemá smysl. U přeložek záleží na tom, jak moc vážně by to politici mysleli s rychlou železniční dopravou do MB a dál. Já si myslím, že přes 070 to může být rychlejší, protože tam není pomalý lokálkový úsek Lysá - Milovice.
Neděle, 03. ledna 2016 - 09:31:57  
Neregistrovaný host
94.113.251.98
K tomu Liberci - dost času zabere jízda přes Turnov, že? Alespoň to tak z vlaku pozoruju...
Spojka z Příšovic někam před Doubí by to zrychlila za relativních "pár korun", odhadem 8 promile stoupání a most přes dálnici by stačilo.
Uznávám, že by přes ní nemohly jezdit všechny rychlíky, domorodé obyvatelstvo má jistě vazby i ve směru na Jičín a Železný Brod...
Neděle, 03. ledna 2016 - 09:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1316
Registrován: 9-2009
To se mi časově nezdá. Spojky u MB ignoruji, ty mi nepřijdou reálné z pohledu tohoto státu a tak beru, že se pojede z Nepřeváznky na MB hl.n.
Jinými slovy říkáte, že vybudováním všejanské spojky se nedosáhne přínosu ani pro relaci Praha - MB... Hmm, tak to gratuluju.

druhak pro trať 030 by měl větší význam tunel Líšný-Rychnov, než honit to přes Turnov
To je ovšem hloupost, protože relace Liberec - Semily nemá tak velký potenciál, aby se vyplatilo vynechat jeden z hlavních zdrojů a cílů cest regionu.
Naopak relace LB - MB - Praha by se bez Turnova obejít mohla, za předpokladu, že by nezanikla úplně obsluha v úseku Mnichovo Hradiště - Turnov (což by nezaniklo minimálně z důvodu regionální dopravy).

Dál počítám, že na 070 vznikne první část VRT na Litoměřice a tedy někam po Měšice máme novou trať.
Vy s tím přímo počítáte, jo? Tak to já očekávám, že si různé zájmové skupinky budou navzájem tak dlouho rozšlapávat bábovičky, že i po roce 2030 budeme mít stejný rozsah sítě VRT jako "máme" dnes...
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Neděle, 03. ledna 2016 - 10:26:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 664
Registrován: 5-2002
Pánové, chápu správně meritum zdejší diskuse?
Investujeme spoustu miliard z kapes nás všech, abychom vystrnadili stávající dopravu, která funguje bez dotací, a nahradili ji dopravou dotovanou?
Mladějov
Neděle, 03. ledna 2016 - 10:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7549
Registrován: 3-2007
Sants : Takto šotouši neuvažují. Oni chtějí mít novou hračku ne ze své kapsy.

Já bych se zeptal jinak : Ono autobusy mezi Prahou a Libercem nepobírají ? Dálnice celou cestu, v busu hodinka a čtvrt, busnádr na metru - pánové, já velmi rád jezdím všude vlakem, a autobusem bych na delší cestu prostě nejel, ale podmínky cestování mezi Prahou a Lbc jsou naprosto pohodové a rozhodně netřeba cpát miliardy do nějaké chiméry pro něčí radost.
Lbc je malé město a stavět mu VRT či co je tuplem mimo množinu rozumných nápadů.

A Petr Vlček tady docela rozumně vytáhl otázku kapacity 231.

Jako rozumné bych viděl zrychlení 070 a zkapacitnění pro příměstskou mezi Prahou a Všetaty, podobně Praha-Kladno, nutně řešení trati 171 - to je trat´, kde jezdí davy.
A taky urychlenou dostavbu zbývajících staveb - 220, 170, 010 a (!!!)231 a toho tankodromu mezi Mělníkem a Kolínem.

Proč zas rozkopávat další ?
Neděle, 03. ledna 2016 - 10:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9950
Registrován: 5-2004
Jaka stavajici doprava bez dotaci funguje mezi turnovem, hradovym mnichistem, bakovem, boleslavi, vsetatama (melnik, ltm, usti), neratovicema (kralupy ba kladno) a prahou?

Liberec-praha neni jedina relace na svete ba ani na sv od prahy. Lidi zijou i jinde nez v liberci a ty relacky budou nejspis v souctu silnejsi.
Mladějov
Neděle, 03. ledna 2016 - 10:58:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7550
Registrován: 3-2007
Nedělej hloupýho. Snad nejsi takový šotouš, aby ses nedokázal smířit s tím, že jsou místa, kde je díky konfiguraci železniční a silniční sítě spojení vlakem extrémně pomalejší a jednou z nich je Praha -Liberec.
Ať to tady budete točit jak a kam chcete, hodina a půl v moderním busu je pohoda a vláčkaření některých zde už začíná mít trochu ultras podobu.
Majkl007
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:17:07  
Neregistrovaný host
78.102.203.236
Já bych byl pro, aby se postavila VRT také mezi Prahou a Karlovými Vary. To je také krajské město, a vlakové spojení je tam ještě horší než do Liberce. VRT by samozřejmě vedla přes Aeroport Vaclava Gavela - to aby mohli turisté z Ruska přímo na letišti nasednout do vláčku a šupky hupky do nejzápadnější výspy Sovětského svazu - a dále pak přes Kladno a Rakovník, čímž by se vyřešilo i spojení těchto měst s Prahou. Fajne, no ni? [biggrin]

Jinak naprostý souhlas s Mladějovem. Rozvoj železniční dopravy je samozřejmě potřebná věc, ale je nutno ji chápat ve stávajících ekonomických souvislostech, ne fanaticky-vláčkomilsky a prosazovat miliardové investice do něčeho, co skutečně potřeba není. Česká železnice má v současné době mnoho jiných závažnějších problémů, než je neexistence přímého a rychlého vlakového spojení Prahy se stotisícovým Libercem, který s Prahou spojuje kvalitní silniční komunikace. Vláčky opravdu nemusí hrát prim za každou cenu a všude.
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 9-2009
Sants:
Pánové, chápu správně meritum zdejší diskuse?
Ne, nechápete... I když určitě se najdou tací, kteří potřebují vidět svět jen černobíle.

Mladějov:
1. Ona se debata netočí jen kolem VRT. Jakkoliv by samozřejmě existence takového spojení byla super, je potřeba akceptovat, že tato republika by měla stran VRT vyřešit předně jiné směry... (dále viz bod 4.)
2. Autobusy skutečně nepobírají všechnu frekvenci.
3. Liberec - Praha skutečně není jediná relace.
4. Domnívám se, že lze najít řešení, ve kterém může být vlak rozumnou alternativou a třeba i doplňkem rychlého spojení, přičemž se zároveň podaří zlepšit infrastrukturu pro regionální dopravu (bez demagogie "postavíme šotovzdušný zámek" s cílem spojení Liberec - Praha).
Jenže to by se muselo chtít - a to je ten problém, a tak jsme zase u kopání do báboviček...
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Emil Švec
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:53:50  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
Trošku poupravím, že cesta do hlavního cíle v Liberci trvá 1.05 (reálně 1.02) hodiny. Stačí se podívat na Fugnerce, kolik % vystoupí/přijede z "hlaváku". Navíc když nyní trvá cesta z "hlaváku" 1.20, tak se Fugnerka ještě více plní.

Autobusy nepobírají? V nejexponovanější doby jedou posily ne zcela zaplněné. Ano, pokud bude celospolečensky rozšířený názor, že spojení LBC-Praha je nevyčerpatelné, pár jedinců si řekne "nemusím si v busu rezervovat pitomej lístek když nevim v kolik pojedu" a pojede vlakem. Ale obávám se, že to sídlo je příliš malé a vygenerování dostatku lidí. Řešil bych MB-Praha, ale ne dál
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:54:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4945
Registrován: 8-2006
Sants: Jenže kolem Prahy ty stamiliony ( miliardy? ) je potřeba investovat do relací Praha - Všetaty a Praha - Lysá (-Nymburk ). Plus bych ještě přidal Lysá - Mělník ( resp. Všetaty - Mělník určitě kvůli případným přímým spojům Pha - Mělník ). No a máme tu taky nákladku (sic!), takže jsou potřeba třeba 3-4 koleje z Prahy na Lysou. ( Lysá - Mělník - Děčín taky nic moc.)
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:58:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10646
Registrován: 8-2004
Wagon:
O autobusu mezi Lysou a Mladou Boleslaví zde již bylo napsáno, že cesta trvá zhruba jednu hodinu.
To ale nemusí - kdyby byl opravdu zájem to řešit.
Pokud se týká využití této spojky pro export automobilů ze Škodovky, nevidím do hlav pracovníků logistiky Škoda Auto, nevím jak je to vyvráceno
Ranžír z Nymburka asi nikdo stěhovat nebude.
Proč by se nemohly rozvíjet např. Luštěnice?
Kdepak tam je to desetitisícové sídliště? A o žádném šmloulovu kolem některé stávající trati kolem Prahy pro takové množství lidí nevím.
Byty v Milovicích už zdaleka tak nepřibývají jako dříve
Od roku 2009 - drátizace (o čemž je tu řeč) ještě nějaké přibyly.[wink] Ale máte pravdu, že jich mnoho bylo už před / současně s drátizací a jejich obyvatelé tak pomohli ty vlaky naplnit.

Mibl:
Prostavět miliardy, mnoho miliard a s bídou dorovnat autobus a nepřiblížit se autu nedává smysl.
Naprostý souhlas.

Johny11:
A když už k nějaké shodě většinově dojde, tak ti, co zůstali v menšině stejně do schváleného řešení kopou a snaží se, obvykle úspěšně, ho torpédovat nebo alespoň zpomalit.
Souhlas.

Mladějov:
A Petr Vlček tady docela rozumně vytáhl otázku kapacity 231.
No on to tu před pár dny vytáhl už -aa-.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
NE Vemenům
Neděle, 03. ledna 2016 - 12:16:16  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
"že i po roce 2030 budeme mít stejný rozsah sítě VRT jako "máme" dnes..."

Ale to přece právě hovoří pro Všejanskou spojku. Protože 070 bez nějaké odbočky z VRT u Měšic, nemá potenciál větší časové úspory. Nebo chcete tvrdit, že bez nové trati po Měšice, dostáhnete pouhou opravou jednokolejky 070 15min časové úspory z Prahy do MB?

"říkáte, že vybudováním všejanské spojky se nedosáhne přínosu ani pro relaci Praha - MB"

Jak nedosáhne? Ke zrychlení právě dojde. Vy se vyhybáte odpověd na to, co si představujete pod modernizací 070 od místa, kde skončí výjezd z VRT. (po toto místo se s 070 nic neplánuje)

Dnes to máte z Vysočan za 1h1min.

Do Lysé v budoucnu po opravené trati s nově zastavenými Čelákovicemi a Rajskou (čímž nebude náš tolik R tolik dojíždět Os) by to měl R sjet pořád za 22min. 2minuty zde, 6min do Milovic, 1min zde a 15min do MB. Výsledek 45min. Vám to nepřipadá jako zlepšení proti součanosti?

"relace Liberec - Semily nemá tak velký potenciál, aby se vyplatilo vynechat jeden z hlavních zdrojů a cílů cest regionu"

Ona to není jen relace do Semil, významně by to pomohlo všem relacím až do HK a Pardubic. Ale ano, uznávám, že je to sporné, zhoršit spojení do Turnova. To je právě problém těhle míst. Vše se tam rozumně obsloužit vůbec nedá. Každé zlepšení tam zároveň přináši i jisté zhoršení. Což si určitě i vy uvědomujete. Ta zhoršení jsou tady podstatně větší než to, že na 4K odsunu po přeložkách o pár stovek metrů zastávky někde ve Střezimiři a Ješeticích. A to těmi přeložkami taky získám rychlost 160.

Pro spojení Semily (HK/Pard)-Liberec je samo zlepšením i pouhé "udělání něčeho" s tratí od Turnova do Liberce, ale ne tak výrazné.

Co bych také nechtěl, je zánik původní trati Lib-Tur pro vrstvu osobáků. Rychnov by si vlaky zasloužil i dál. A opět - něco takového u přeložky z Ejpovic do Plzně řešit nemusíme, že odstřihneme některé obce a ne úplně malé, od vlakové dopravy.

Ať mě ale nepochopíte špatně, já jsem názoru, že udělat něco s Turnov-Liberec by se mělo, i kdyby to mělo být jen za národní prostředky. Ale zároveň si chci nalévat čistého vína a netvářit se, že důvod proč to není příliš efektivní, je náhoda. Cokoli v této oblasti zlepším, znamená zároveň, že něco zhorším, či prodražím. A pokud je v republice seznam celé řady podstatně efektivních staveb, tak není divu, že snáze získají politickou podporu. Jednou by ale na Lib-Tur dojít mělo, byť to řešení mě asi bude bolet, to souhlasím. Do 2030 bych to nicméně neřešil.
Neděle, 03. ledna 2016 - 14:44:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 3-2009
Netušíte někdo prosím, na jaké vlaky linky S34 (Praha-Čakovice - Praha Masarykovo n.) je v tomto GVD nasazován posilový Btax780 a jak následně probíhá obrat na Masaryčce?

Děkuji.
Neděle, 03. ledna 2016 - 15:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 12-2007
Hroch: Nejsem si jist, zda někdo ze Středočeského kraje vymýšlí, kam mají které autobusy jezdit, s výjimkou autobusů pod správou ROPIDu. Podle mého názoru, tam možná ty 3 spoje mezi Lysou a Mladou Boleslaví byly už za totáče a nikdo s tím nehnul. Kromě toho pro zaměstnance automobilky asi není problém si pořídit auto buď nové nebo ojeté a cestovat do práce autem, takže na autobus se mohou vykašlat. Pokud se týká dopravy aut, dal jsem Vám svým způsobem za pravdu, ale na druhé straně, mohla by je zlákat možnost vozit auta elektrickou mašinou ze Škodovky až do Německa. Pokud se týká osídlení území na sever od Milovic, počítá se s rozvojem území blízko milovického letiště Boží Dar, nové zastávky by mohly být u Vanovic, Újezda, Bezděčína. Přímé spojení mezi železniční stanicí Dobrovice a Prahou by mohlo vést k napojení tohoto města na tuto trať. Nevím, jak je sjízdná vlečka do dobrovického cukrovaru, třeba by někoho napadlo ji využít pro osobní dopravu např. KŽC [biggrin] Ale v každém případě by řada lidí cestujících v relaci Praha - Mladá Boleslav tuto železnici použila. Ale obecně, já netvrdím, že jsem zarytým stoupencem všejanské spojky. Ale pokud by ji někdo chtěl postavit, ale neelektrizovanou, tak to jsou naprosto vyhozené peníze. Osobně si myslím, že počet cestujících, kteří cestují ve vlacích, které nespojují Prahu se Středočeským krajem, je mnohem méně než těch, které cestují ve vlacích spojujících Prahu a Středočeský kraj. A v těchto spojích na počet cestujících jednoznačně dominují ty, které jedou po dvoukolejných elektrizovaných tratích. Přesedání z vlaku na vlak lidi dost obtěžuje. V Nymburce, blízko stanice Nymburk město, ale daleko od stanice Nymburk hlavní nádraží bydlí maminky mé snachy. Navštěvuji ji asi tak 5krát ročně, 2krát se synem (o Velikonocích a když má narozeniny), 3krát jen tak na pokec. Když ji navštěvuji se synem, tak mne bere autem z Nymburka hlavní nádraží, když jedu sám, tak jedu přes Poříčany do Nymburku město. Přestože trať přes Poříčany je jen o pár kilometrů a minut delší, nepoměr mezi vystupujícími v Nymburce u vlaků z Lysé a z Poříčan je značný, řekl bych, že tak 4krát více vystupuje lidí z vlaku z Lysé než z Poříčan.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 08:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5252
Registrován: 4-2003
Když to tady čt, tak jediné, co má alespoň trochu smysl a zároveň je v dohledné době realizovatelné, je prodloužení trati z Milovic do Čachovic. Nic jiného - využití VRT, která neexistuje a ještě minimálně dvacet let existovat nebude, je prostě z říše snů. Na čem kolabuje jakákoliv modernizace trati Vysočany - Všetaty - MB, to víte všichni dobře také. Tak co řešíte? Zase kdo ho má delšího?


Spojka Milovice - Čachovice umožní v dohledné době zlepšit spojení Praha - MB město (alespoň tam zavést hodinový takt elefantů, což je pro začátek více než dostatečné řešení). Dále umožní zlepšit spojení i dále směrem do Turnova. Nakonec, ono se mezi Lysou a Prahu po instalaci autobloku vejde další vlak jednou za hodinu v každém směru celkem bez problémů - jen bude mít rovnoběžnou linku v GVD s elefantem. A pokud si ČD konečně pořídí něco nového motorového a SŽDC konečně provede něco s Turnovem, tak se podaří uvést do slušného stavu i regionální spojení Praha - Turnov - Tanvald - (Harrachov) a zároveň do slušného stavu uvést i regionální spojení mezi Libercem a MB (díky možnosti rychlého spojování a rozpojování motorových jednotek se spřáhly Scharfenberg), kdy zároveň jakožto v podstatě odpadní produkt bude zpoužitelnění vlakového spojení mezi Prahou a Libercem i pro někoho jiného, než šotouše.

Autobusy mezi Prahou a Libercem budou i nadále hrát prim a nemá cenu se v tom nejen z pohledu daňového poplatníka jakkoliv vrtat - uživí se to v pohodě samo a pokud se někdo náhodou nevejde (nezajistí si předem jízdenku) a pod., tak tu pro něj bude vlak.........
Pondělí, 04. ledna 2016 - 11:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9957
Registrován: 5-2004
"Spojka Milovice - Čachovice umožní v dohledné době zlepšit spojení Praha - MB město"

Dnes jede R taktově z hl na MB hl 1:09, dejme tomu že město za 1:20.

Dnes jede ešus z Masny do Milovic 45 minut a osobák z Čachovic do Nepřevázky 15 minut. Když k tomu přihodím takových 8-9 minut z Milovic do Čachovic (nejspíš bude požadavek aby to obsouložilo aspoň Straky když ne i Zbožíčko) jako minimum, dostanu se na nějakých 1:15. To mi tedy jako nějaký významný zlepšení nepřijde.
55p
Pondělí, 04. ledna 2016 - 11:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1454
Registrován: 6-2009
Petr_vlček
Kdysi jsem četl něco o spojce, kde se plánovaly zast./žst. Boží Dar a Vanovice (na západním okraji obce).
Majkl007
Pondělí, 04. ledna 2016 - 11:37:26  
Neregistrovaný host
78.102.203.236
"Kdysi jsem četl něco o spojce, kde se plánovaly zast./žst. Boží Dar a Vanovice (na západním okraji obce)."
Ano, přesně tak. Pokud vím, tak spojka byla vždy plánovaná severozápadně od areálu bývalého vojenského letiště Boží Dar, a ne že by jej měla objíždět obloukem jižně kolem obcí Zbožíčko a Straky. To by byla dost nesmyslná oklika.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 12:01:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9960
Registrován: 5-2004
Což je ale celkem jedno a divil bych se kdyby ta jízdní doba Milovice - Vlkava šla pod 8-9 minut.

Každopádně i po nějaké civilizaci 231 (kde ale nejspíš přibyde zastávka na rajčatový zahradě) to bude rchlejší o 5 a možná s odřenejma ušima u zrychlenky i 10 minut než je stávající 070 s křižováníma a línou hydrologií.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 12:28:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 3-2009
Hruska: Ze stránek KŽC: S platností GVD 2015/2016 začal dopravce KŽC nasazovat vozy ř. Baafx (420, 509) pro posílení kapacity soupravy. Posílené vlaky vyjíždějí z Čakovic v 6:18, 7:26, 8:26 a z Masaryčky v 15:17, 16:17, 17.17, 18:17, 19:17.
Obrat se tu řešil už dříve - někdy objíždění, někdy triangl.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 13:00:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5254
Registrován: 4-2003
Petr vlček:Každopádně i po nějaké civilizaci 231 (kde ale nejspíš přibyde zastávka na rajčatový zahradě) to bude rchlejší o 5 a možná s odřenejma ušima u zrychlenky i 10 minut než je stávající 070 s křižováníma a línou hydrologií.

Když to povídá Petr vlček, jsem si stoprocentně jist, že je to úplně jinak[wink].

Tento případ není ničím jiným - trať 231 projde modernizací a i přes přidání zastávky na Rajské zahradě lze očekávat jízdní dobu z Prahy do Milovic u zastávkového osobního vlaku na 40 minutách. Jistě by to šlo ještě alespoň o dvě minuty zkrátit - nezastavení ve Mstěticích. Mezi Milovicemi a MB město zastavit pochopitelně jen na zastávce u Božího daru a na MB hlavním nádraží. Pak jsme někde na hodině a pěti minutách maximálně. Ne více a to je výrazně lepší hodnota, než 1:09 plus minimálně dalších šest minut na MB město s uvažováním minutového pobytu na MB hlavním nádraží. Jenže takové vlaky přes Neratovice nikdy jezdit nebudou, takže to máme i s přestupem tak o patnáct minut delší, než přes Milovice bez přestupu. Patnáct minut je pro některé evidentně málo, ale každý den hned dvakrát se to nastřádá.

Byl bych rád, kdyby to šlo i přes Neratovice, ale jak moc reálné je tam zahustit rychlou vrstvu na hodinový takt, vyjezdit to bez zpoždění a navíc zajistit tudy bezpřestupní spojení z Prahy na MB město, by mohlo být jasné Petru vlčkovi i při jeho zatemněné mysli[proud].
Pondělí, 04. ledna 2016 - 13:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5255
Registrován: 4-2003
Rosťav:Obrat se tu řešil už dříve - někdy objíždění, někdy triangl.

Nikdy jsem to přes triangl nezažil a doufám, že nikdy nezažiju. Je to fakt jen nouzovka, pokud to nepůjde dalšími dvěma daleko jednoduššími způsoby[wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 04. ledna 2016 - 13:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9963
Registrován: 5-2004
Hele a uživí to nějak celodenně MB Město kde bude přestup tak na bousovskej pacifik? Protože se do tý díry se dvěma kolejema a) víc najednou nevejde b) pokračováním na hl a tam přestupem se dostaneme někam nad 1:10 (když teda to nikde z Milovic dál stavět nebude = žádnej přínos třeba pro Dobrovice, Čachovice a spol.) se prodlouží cesta kamkoli za Boleslav...

Nebo se předpokládá že na 070 zůstane "dálkovka" směr Turnov a spol. v +/- dnešní rozsahu a ta spojka bude čistě MB Město?

Nebo se tiše předpokládá že "Vlkavská spojka" jest i pokračování (asi nějakým tunelem) z MB města někam k Bakovu a tedy "díra v díře" neboli mimoúrovňové křížení s dnešní tratí v díře?

A jak pojedou R Kolín - Pípa? Tedy tak aby měly vazbu z/na Prahu? Ty se na město asi současně s Prahou nevejdou (pokud tedy ne "díra v díře") - vázat budou kde? Jako dnes na 070 nebo třeba v Dobrovici kterou ale ten pražskej projede "aby byl rychlej" a šlo to aspoň trošku ukecat?
Pondělí, 04. ledna 2016 - 14:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10616
Registrován: 5-2002
Bram: Když to povídá Petr vlček, jsem si stoprocentně jist, že je to úplně jinak
Metodologicky hodnotné je už samo srovnávání jízdních dob R a Os... [crazy]
Pondělí, 04. ledna 2016 - 14:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9965
Registrován: 5-2004
A jak tam teda pojede ten R? Tedy ten co bude pokračovat do Tanvaldu a s přípojem na Pípu. Nebo nebude pokračovat a bude to R kterej uživí Boleslav? A uživí se současně i R stávající nebo "ve jménu zrychlení utneme vše za Boleslav" protože "autobusy do liberce se uživí"?

Zkuste místo metodologických hodnotných blbých keců nastínit jak si představujete že to bude fungovat do stávajícího konceptu jednokolejek kolem Turnova, Tanvaldu a Pípy/Rumburku. Nebo jak ten koncept změníte aby nedošlo k likvidaci stávajících vazeb.
Chary
Pondělí, 04. ledna 2016 - 15:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1979
Registrován: 3-2010
nepoměr mezi vystupujícími v Nymburce u vlaků z Lysé a z Poříčan je značný, řekl bych, že tak 4krát více vystupuje lidí z vlaku z Lysé než z Poříčan

Tohle by bylo na zajímavou studii v oboru dopravní psychologie. Teda, trošku to kazí fakt, že Čelákovice a Lysá budou asi kapacitnější zdroje pro přísun cestujících zrovna do Nymburka než Český Brod a Poříčany. Z Phy je jednoznačně lepší přímý spoj trs Lysá. Je to rychlejší a tarifně kratší.

Sadská má spojení autobusy a dovedu si představit, že pokud je bustávka na sever a na jih od náměstí, tak to asi požere daleko víc cestujících než vlak, kde nádraží je "až na vystrkově", relativě řečeno. Pečky mají ráno pro dojíždějící dva rychlé autobusy, které mj. obslouží i Hořátev a jako na potvoru zase v centru obce a nikoliv na druhém vystrkově...
Ovšem pokud se pominou ty přímé autobusy, tak na přestup je to lepší vlakem přes Poříčany než busem přes Sadskou, v obou případech 1 přestup.

Takže to vypadá, jako by obsluhově byla ta 060 docela v nevýhodě. Ovšem, na druhou stranu, pokud dokáže regína přivést čtvrtinu toho, co vypadne z dvoješusu v Nbk, tak vlastně docela dobrý. A to tam kladiva dokonce jede přímej ešus Poříčany - Nbk - KH [blush]
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 15:57:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10617
Registrován: 5-2002
Vlčoun: A jak tam teda pojede ten R?
Normálně - po kolejích...
Ona toho 231 s autoblokem a s plnou peronizací pobere krapet víc než dneska, navíc pokud se do půlhodinovýho taktu Os vejde jednou za hodinu hradeckej R, tak se tam úplně stejně vejde o půlhodiny přesazenej i boleslavskej.

Tedy ten co bude pokračovat do Tanvaldu a s přípojem na Pípu.
Na to se dát udělat "uzlík" v Bakově s tím, že Boulí ty vlaky (pražsko-turnovskej i nymbursko-lipskej) pojedou těsně za sebou - něco jako letos v Lovosicích po přesunu předjíždění do Bohušovic.
M 250.0
Pondělí, 04. ledna 2016 - 17:17:14  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Jenomže bude taky zájem na rychlé půlhodině pro Nymburk + expresy na Hradec aspoň po hodině + ešus do Čelákovic po čtvrthodině. Nebojim se, že by 231 zela prázdnotou.

Taky by mě zajímalo, proč všichni zastánci trasování přes Milovice porovnávají stav po reko 231 + reko 071 + stavbě tří ne zrovna levných spojek oproti SQ na 070. Za ty prachy, co by to stálo, lze 070 celkem slušně zcivilizovat tak, aby JD byla přinejmenším srovnatelná, ale navíc jsme měli i slušnou trať pro příměsto (Neratovice), alternativní trasu do Ústí a dost kapacity na 231 třeba i pro náklady.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 17:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9967
Registrován: 5-2004
Čili všejanská spojka jest míněno do Bakova. Nebo snad jako těsně za sebou projedou přes Díru do Čejetiček a tam těsně za sebou budou úvratit?

V tý Díře to je plánovaný nad nebo pod současnou tratí a peronem? Spíš asi pod protože nad se to těžko vejde čímž mi vychází docela dlouhej tunel což asi za pár šušní nebude. To jsem zvědavej jestli tam vyjde nějaká návratnost když nevyšla u VRT tunelu do Berouna.

Ad 231 - já vidím ne půlhodinu osobáků ale ve špičce už po Čmelákovice čtvrthodinu. Tedy ne přesnou ale v době kdy nejede Hradec tedy kdy by měla jet Boleslav. A taknějak neočekávám že bude snaha S2 omezit, spíš naopak. Mimoto bude potřeba nějakej motorák (má-li to pokračovat dál a Boleslav (resp. Milovice pokud se uvažuje s drátama po Boleslav) kterej je nejen "čilej" aby vyjel aspoň to co peršing dnes (nebo ani ne pokud se bude skákat za ešusema...) a hlavně dostatečně kapacitní. Nebo s nějak vyloučenou dojížďkou typu PID. A předpokládá to trefit se tak, aby to v tom Bakově bylo jako dnes. To by s jistou dávkou štěstí mohlo mezi Hradce v dnešní poloze vyjít. Jen si nejsem jistej že se po zcivilizování tý 231 při kterým předpokládám i zvýšení traťový rychlosti někam na 100-120 ty R mezi osobáky z Prahy do Lysý vejdou. Pokud ne a nějak by se někde předjíždělo s tím, že nebude z Čelákovic "návoz" na rychlík do Lysý tak nejspíš bude růst tlak na stavění R v Čelákovicích...

A když už by to tedy vyšlo i od toho Bakova - zdalipak vyjde vazba na tanvaldský R z 072 co je dnes ve Všetatech z/do Oustí? Protože ta se tím přesune do Lysý +/- ve stejnej čas jako je dnes ve Všetatech. Tedy R z Oustí o ca. 20 minut dřív a z Kolína o 20 minut pozdějc.

Že se tím ztratí vazba od Neratovic a tím i Kralup (a ne že se tak nejezdí) na Boleslav (a hlavně dál neb do tý Boleslavi nejspíš zůstane aspoň osobák) nemluvě.
NE Vemenům
Pondělí, 04. ledna 2016 - 17:40:41  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Co ještě hovoří pro Všejanskou spojku?

Jak většina ví, VRT na Litoměřice bude v mnoha místech napojena na současné tratě. A není vůbec vyloučeno, že se při její výstavbě půjde cestou menšího odporu a zvolí se jako první ke stavbě nejjednodušší úsek. A ten není u Prahy, ale je mezi Hrdly a Novou Vsí, což je místo mezi 2mi předpokládanými spojkami do konvenční sítě.

Stavět novou VRT rovinami v polích kolem dálnice je pro stát podstatně snažší, než stavět velký tunel z Vysočan za Kbely a pak trať v relativně husté zástavbě.

Nehledě i na to, že úsek Vysočany-Nová Ves je o 1/3 delší než úsek Hrdly-Nová Ves.

Atraktivnější je stavba mezi Hrdly-Nová Ves i tím, že tento úsek hned po dokončení začnou využívat EC z Německa a R z Chebu. Nikoli jen regionální Os/Sp do Mělníka a MB a sezónní soboták do Mšena.

Co je z pohledu politiků rozumnější zvolit jako první stavbu na první české VRT je myslím do očí bijící. Podobně jako na VRT do Brna se jako první plánuje stavět úseky kolem D1 od Jihlavy k Brnu.

A pokud by se jako první zvolil úsek Hrdly-Nová Ves, tak má plnou pravdu Bram, že nová trať směrem k Měšicím tu bude nejdřív za 20 let, možná spíš za 25.

ALE TOU DOBOU TU MŮŽE UŽ 10-15 LET stát Všejanská spojka, být opravená 231, zdvojkolejněno Čachovice-Bezděčín a rychlíky od MB mohou do Prahy dorazit o 15min dříve než dnes!

Kašlat na Všej. spojku s tím, že uděláme jen reko 070 mezi Měšice-MB a dvojkolejku jen z Měšic do Všetat a do Měšic budeme dalších 20-25 let jezdit jednokolejně v dieslu (letiště)?

Fakt mi to nepřijde jako lepší volba.
Tom225
Pondělí, 04. ledna 2016 - 18:08:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 146
Registrován: 1-2012
Hezký večer. Čtu tady hezké plány "co by kdyby", ale zpět do reality aktuálního stavu, kdy se tu hovořilo spíše o omezování na 231. Jak to vypadá s těmi pomalými NB-Lysá a Lysá HoPo? Díky za alespoň nějaké nové informace, byť ne konečné.
Jste-li na Facebooku, zaskočit můžete na http://www.facebook.com/pocasi.aktuality či na http://www.meteoaktuality.cz. A dovíte se, kdy bude vhodné počasí nejen na focení železnice či na cestování. Vyhledáte stránku například i na Google+ nebo Twitteru.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 18:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9970
Registrován: 5-2004
Vážně si myslíte že za 10 let tu bude všejanská spojka s průtahem skrz (pod) Boleslaví do bakova? A protože jednou bude snad něco do Měšic (přičemž stejně bude snaha minimálně osobákama jezdit přes Čakovice...) tak necháme 070 shnít po vzoru Kladna kde taky "za 10 let bude rychlodráha". Dokonce už někdy kolem roku 2002 "se příští rok nebo napřesrok začne stavět". Co se postavilo je dostatečně známo.

Jinak ano, věřím tomu, že se jako první postaví úsek Hrdly - Nová Ves (pro hodinovej takt EC/R protože Děčíny nepochybně zůstanou přes Roudnici a Hněvice). Koridor z Popovic do Chebu už jako vzor máme tak druhej odnikud nikam se už ztratí.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 18:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5172
Registrován: 6-2005
Bram 5252:
Pokud bys měl zájem o rozbor pro "natvrdlé", tak se se skřípěním všech zubů obětuju a vysvětlím Ti tvá pomýlení. Nedávno jsem podobný rozbor psal pro jednoho jiného diskutujícího. [wink]
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Pondělí, 04. ledna 2016 - 18:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5173
Registrován: 6-2005
Petr_vlček 9970:
Chlape, Vy máte skoro takový cit pro analýzu jako já. Kam se na nás hrabe Miroslav Zámečník. [lol][kladivo]
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Lukfi
Pondělí, 04. ledna 2016 - 19:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 10-2010
NE Vemenům: Protože 070 bez nějaké odbočky z VRT u Měšic, nemá potenciál větší časové úspory. Nebo chcete tvrdit, že bez nové trati po Měšice, dostáhnete pouhou opravou jednokolejky 070 15min časové úspory z Prahy do MB?
Tak například jen zdvoukolejněním Čakovice - Měšice se lze zbavit křižování v Čakovicích, kde rychlík prostojí 4 minuty. Zrušením zastavování v Čakovicích, které je dané asi zčásti technickými (jednokolejka) a zčásti historickými (Avie) důvody lze ušetřit další minuty. Po celé délce trati je dost míst, kde by se daly narovnat oblouky a zvýšit traťovou rychlost, a pokud se odstraní i další křižování na jednokolejce, úspora 15 minut není vůbec nereálných (samozřejmě s novými vozidly s lepší jízdní dynamikou).
NE Vemenům
Pondělí, 04. ledna 2016 - 19:11:41  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
M 250.0:

1) Všichni ne, já chci jen Všejanskou spojku, zbytek ignoruji jako nereálný. I s tou jednou spojkou to bude o 15 min rychlejší rychlíkem z Prahy Vysočan do MB hl.n. oproti 070ce ve stávající stopě.

2) Reko 231 proběhne tak jako tak a je z pohledu Mladé Boleslavi zadarmo. Nabízí se to využít.

3) Reko 231 má šanci být hotová do 10 let. Něco pořádného z Prahy do Neratovic bude za 20-25. (ale pořád to bude dřív než rychlodráha do Kladna, to zas ano [happy] )

4) Pouhá jednokolejná reko 070 zrychlí tuto trať minimálně (stavba uvedená v bodě 3 je nutná).

5) Reko na 071 není nic extra drahého. Na druhou kolej tam místo je. Oblouky jsou vesměs v klidu.

6) Pro zrychlení rychlíků od Liberce a MB do Praga není nezbytně nutné drátovat.

7) Pro zrychlení rychlíků od Liberce a MB do Praga není nezbytně nutné přeložkovat Lysá-Milovatse.

=> Všejanská spojka + druhá kolej na 071 vychází jako časově lepší řešení než reko 070.

Kromě toho si to nekonkuruje. Konkurovat by si to začlo, pokud byste na 070 chtěl mezi Všetaty-MB požadovat přeložky.

Do té doby to není konkurence, jelikož Všejanská spojka nebude sloužit pro spojení z Kralup, Neratovic a měst od Mělníka severozápadně do Mladé Boleslavi.

Takže oprava 070 má smysl také.

Ale neřeší zrychlení do MB. To řeší jedině Všejanská spojka.

(Nebo zpřeložkovat a zdvoukolejnit 070 mezi Všetaty a MB. Ovšem to vás bude stát cenu Všejanské spojky+zdvojkolejnění části 071 a to vše x2. Tam to není skoro rovinka územím nikoho jako u Milovic. To budou tunely, zářezy, mosty, některým obcím oddálíte vlak. A už vidím to zdvojkolejnění viaduktu v Krnsku...)
M 250.0
Pondělí, 04. ledna 2016 - 19:40:55  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
K reálnosti:
Reko 231 sice reálná je, ale stavba fungl nové trati je mnohem větší scifi, než položení druhé koleje (Praha - Neratovice) a pár přeložek (celá trasa) na 070.
Nutno zdůraznit, že dvojkolejnost není podmínkou rychlé trati a pro předpokládaný provoz stačí druhá kolej v uvedeném úseku. Lepší by to sice bylo až do Všetat, ale nový most by mohl celou ekonomiku položit.

K použitelnosti:
Reko 070 zlepší výrazně spojení pro obce na trase (možnost zavedení půlhodinového taktu Os + nadále existence R pro větší sídla), včetně návaznosti ve Všetatech směrem na Mělník. Všejanská spojka vytvoří pouze zcela nové spojení Lysé a Milovic s Boleslaví (které ale zatím není poptáváno).
Mimochodem v bodě 1) se dopouštíte přesně toho, co jsem odsoudil v minulém příspěvku (srovnávání investice na jedné straně vs. SQ na druhé).

Ke kapacitě:
Reko 070 vytvoří další kapacitní radiálu z Prahy, zatímco Všejanská spojka pouze odčerpá kapacitu z 231.

K nákladům:
Za peníze, které by stála zcela nová trať lze přeložkovat a zdvoukolejňovat do alelůja.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 19:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 9-2009
Všichni ne, já chci jen Všejanskou spojku, zbytek ignoruji jako nereálný.
Děkujeme za názornou ukázku, jak vypadá ultrašotoušek odtržený od reality, od potřeb cestujících a chovající se jako děcko... "Já ci! Já ci!"
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:04:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9973
Registrován: 5-2004
"6) Pro zrychlení rychlíků od Liberce a MB do Praga není nezbytně nutné drátovat.

7) Pro zrychlení rychlíků od Liberce a MB do Praga není nezbytně nutné přeložkovat Lysá-Milovatse"

Hele a jak si to teda představujete že to v tý Boleslavi bude? Protože pokud bude všejanská spojka "sama o sobě", tak se přijede do Čejetiček jako dnes, jen přes most (jednokolejnej - viz Neratovice...). Takže na Turnov se buď nezajede do Města nebo se nepojede na Turnov.

Pokud bude doplněna o nějakou novostavbu z Nepřevázky na Město, tak se to sic urychlí do Města ale nijak to nepomůže dál na Turnov protože úvrať v Čejetičkách. Možná ale současně chcete vybudovat i druhou novostavbu, a to "vetev trianglu" z Města někam do Debře. Čili tam přihodím krpál k Jizeře a novej most (zase ty Neratovice...) a nejspíš i nějakej tuleň.

A smysl pro dopravu "za Boleslav" to začne mít až v momentě kdy budou všechny tři novostavby. Což zejména u těch v Boleslavi teda jednoduchý a už vůbec rychlý nebude. Na tohle se budou 10 let dělat tak studie neproveditelnosti a různý verze EIA a jiný kraviny, za který by se nejspíš postavila druhá kolej z Čakovic do Neratovic... Tudíž jedinej efekt bude rozvázání vazby od Turnova a Boleslavi na Mělník - Ústí a Neratovice - Kralupy s tím, že zaseru byť rekonstruovanou leč i tak dost vytíženou 231. Nedejbože když do ní pak vlítnu v ranní špičce s něčím co nafasuje už nahoře +5. O tom, že pak na 231 budu v prdeli s Kargem ale i případným odklonem při průseru na 090/010 nemluvě - na tohle by byla právě dobrá civilizovaná 070 aspoň po Všetaty. No a ze Všetat až někam za Chotětov to není terén o nic moc horší než ta novostavba z Milovic.
NE Vemenům
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:07:39  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Petr vlček:
Nedivím se, že Brama vůbec nechápete.

To není o reko070 vs. Všejanská spojka, to je o optimalizaci 231 vs. VRT do Měšic. Bram tohle chápe. A vybírá si jít reálnou cestou. Optim231 má do 10 let velkou šanci skutečně být, VRT stěží za 20, spíš za 25. Optim231 není utopie jako rychlodráha. To je trať v TEN-T (což ani ta blbá rychlodráha není), což je další výhoda, protože TEN-T je balík peněz, který proti neTEN-T balíku takřka nevyčerpatelný.

Všejanská spojka bez optim231 nemá smysl.

Ale pokud k ní dojde, smysl Všej.spojka má. Dokonce i kdyby se nezdvojkolejnila ta část 071, bude to pro rychlíky z Vysočan do MB rychlejší přes Milovice než přes Neratovice.

070 se dříve či později opraví. Ale pro MB to bude mít význam ušetření 5 minut. Tečka.


Lukfi:
Proč chcete zdvojkolejňovat úsek, kde má být VRT a zůstanou v něm jednou jen osobáky? To je vyhazování peněz a nemůže to ekonomicky vyjít, tak jako nevyšla nová trať Poceň-Ústí, když má být VRT. Zvlášt když v tom úseku Čakovice-Rajská ani nelze 070 obdrátovat.

Projíždění zastávek nelze uznat... to taky můžu projet rychlíkama do MB tu budoucí Rajskou zahradu a hele, mám taky čas dole. Můžu projet i Čelákovice, ne? Aspoň mi nebudou příměťáci zasírat rychlíky, ať si dojedou Fantem do Lysé, ne? Ee, toto není řešení.

Rovnání oblouků můžete pojmout buď kosmeticky a ušetříte stěží 5 minut a nebo jako pořádné přeložky, a ano, pak ušetříte 15min podobně jako s Všej. spojkou, ale jste na nákladech dvojnásobných co Všejanská spojka. Protože stavíte mosty, tunely, zářezy. Tak třetinu 070 přeložíte.

Nová vozidla s lepší dynamikou pojedou opět i přes Všej. spojku. Opět neuznatelné. To je 1:1, tratě kilometricky budou stejně dlouhé. 60km jako 60km. A sklonově lepší to bude přes Milovice.
NE Vemenům
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:14:23  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Stejně celá tahle debata vůbec není o tom, zda postavit Všej. spojku nebo rekonstruovat 070.

Všejanská spojka má smysl sama o sobě, reko 070 (od Měšic dál) taky.

Je jen otázkou, co proběhne dřív. Pokud optimalizace 231 a postaví se Všejanská spojka, bude se nabízet zrychlit rychlíky z MB do Prahy. Jen idiot by je nechal dál jezdit přes Všetaty, když bude mít rychlejší trasu pod nosem.

A obráceně: Pokud se povede dřív reko 070, není to důvod si říct, že je zbytečné výrazně zrychlit vlakové spojení z Brandýsu, Čelákovic, Lysé a Milovic do Mladé Boleslavi. To je primární význam té spojky. A pokud ji postavíme primárně kvůli tomuto významu, ale zároveň to po ní bude o 10min rychlejší pro rychlík, než po rekonstruované 070, tak opět... proč bych doprdele ty rychlíky posílal dál přes Všetaty?
NE Vemenům
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:21:15  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Otto_pospíšil:
To asi mluvíte o sobě... já samozřejmě nejsem proti těm 2 spojkám v MB, ale odmítám se zabývat něčím, co tento stát vůbec stavět nehodlá. Mně by, jako zastánci V.S. by ty další 2 spojky hrály do karet, nemyslíte? Ale narozdíl od vás se nerad zabývám utopií.

Možná až bude optimalizace 231, reko 070, Všej. spojka a hotové VRT po Hrdly, se ty spojky u MB dostanou do hry.

Do té doby je ale může brát vážně jen ten "ultrašotoušek odtržený od reality". Který se sice zabývá potřebami cestujících, ale rozhodně se nezabývá ekonomickou stránkou věci a nějakým reálným vývojem v této zemi.

Můj tip pro vás: Zkuste se odprostit od vzteku, že vám Pražák mezi řádky naznačuje, že na Liberec je v pořádku srát a naopak číst moje příspěvky bez těch rudých klapek na očích v podobě myšlenky "hlavně ať z toho má něco i Liberec".
Lukfi
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 10-2010
=>NE Vemenům: Abyste chápal, já nejsem proti vybudování Všejanské spojky. Je to všehovšudy 7 km trati bez umělých staveb, to snad nemůže stát žádné závratné peníze. Nepovažuji to ale za řešení dálkové dopravy Praha - Mladé Boleslav a dál.

VRT je papírový drak, který bude stěží za 25 let, možná nikdy. To zase já neberu jako argument. Optimalizace 070 po Neratovice taky není nijak závratná investice - pár oblouků trochu srovnat, stanice nechat tak jak jsou, částečně zdvoukolejnit. Žádné obří tunely ani estakády.

Taky to není řešení dálkové dopravy do MB, ale na rozdíl od Všejanské spojky se to ani tak nesnaží tvářit. Je to prostě vylepšení příměstské trati primárně pro Neratovice a Všetaty. Ale když po té trati pojede i rychlík, tak i s ponecháním úseku Všetaty - MB v současné podobě pojede podobně dlouho jako přes Milovice, přičemž šetření kapacitou 231 je taky určitá výhoda.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5257
Registrován: 4-2003
Mibl:Pokud bys měl zájem o rozbor pro "natvrdlé", tak se se skřípěním všech zubů obětuju a vysvětlím Ti tvá pomýlení.

Řekl bych, že v níže uvedeném (psal to nějaký Mibl[lol]):

1) Postavit severní VRT vstup do Prahy.
2) Postavit z něj odbočku do Neratovic.
3) Zdvojkolejnit (?) a vydrátovat Neratovice - Všetaty.
4) Vyměnit svršek + spodek + odstranit odstranitelná TONTR mezi Všetaty a Boleslaví.
5) Pohrát si s úseky Boleslav - Turnov a Turnov - Liberec tak, aby se to při nejmenších vynaložených prostředích vešlo na 60 minut. Tedy asi maximum zrychlení páchat od Mnichova Hradiště po Turnov.


......je bod č.1 s dobou realizace do dvaceti let zcela mimo realitu. Není pro to uděláno v podstatě nic.

......je bod č.2 na tom stejně jako bod č.1.

......je bod č.3 na tom v podstatě stejně, jako předchozí dva body. Nikdo také neví, zda proti druhé koleji mezi Neratovicemi a Všetatami třeba nebude v Tišicích či Mlékojedech někdo bojovat (hluk,...).


Když se na tyto tři body podíváme, tak zjistíme, že se zlepšení železničního spojení směrem Mladá Boleslav těžko někdy dočkáme.



M250.0:Za peníze, které by stála zcela nová trať lze přeložkovat a zdvoukolejňovat do alelůja.

No to určitě, to jsi se asi probudil tak leda s rukou v nočníku[crazy].
Lukfi
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 10-2010
A pokud ji postavíme primárně kvůli tomuto významu, ale zároveň to po ní bude o 10min rychlejší pro rychlík, než po rekonstruované 070, tak opět... proč bych doprdele ty rychlíky posílal dál přes Všetaty?
Protože je stále zájem jezdit mezi Neratovicemi a Prahou 2× do hodiny, což dnes zajišťuje kombinace Os + Sp/R. A protože je zájem na zachování současné časové polohy rychlíků kvůli přestupním vazbám - nejen ve Všetatech. Čili trasa přes Lysou hypoteticky znamená 10 minut úsporu, ale zároveň roztrhání vazeb a objednávku dalších vlaků do Neratovic, čili navýšení objemu objednávky.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4476
Registrován: 9-2005
A uvědomujete si vůbec, že v Lysé se má stále křížit nákladní magistrála úrovňově, kdežto ve všetatech už je zcela mimoúrovňové křížení dneska? Navíc 070 má na mnoha místech už dnes prostor a pozemky pro druhou kolej, což je pro rychlost přestavby či výstavby nejpodstatnější?
A že po nulasedmdesátce nikdo nikdy nebude mezi Všetaty a PRahou žádat kromě příměstských osobáků a spěšnáků, či rychlíků žádnou rychlejší vrstvu a ani nákladnímdopravu? Zkrátka pokud se ten úsek z prahy do všetat zkapacitní pro půlhodinový takt osobáků a půlhodinový takt rychlíkospěšňáků plus nějaké dva páry tras pro náklady za hodinu, tak to budenstačit na věky? Protože případná dálkovka by tak jako tak ve finále jezdila z PRahy do Všetat, či neratovic po nějaké novostavbě?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5258
Registrován: 4-2003
Lukfi:Abyste chápal, já nejsem proti vybudování Všejanské spojky. Je to všehovšudy 7 km trati bez umělých staveb, to snad nemůže stát žádné závratné peníze. Nepovažuji to ale za řešení dálkové dopravy Praha - Mladé Boleslav a dál.

Praha - MB je záležitost čistě regionální a dále směrem Turnov také.

Vztah Praha - Liberec byl, je a i nejspíš navždy bude řešen jen autobusy (a IAD, samozřejmě). Stát to nic nestojí, uživí se to samo. Sice to má v některých případech trochu problémy, ale ty se dají vyřešit zpoužitelněním vlaku. Ovšem čekáním na VRT a snahou udělat něco i s tratí Vysočany - Neratovice - Vštaty - MB (a zároveň blokací výstavby trati Milovice - Čachovice) se akorát zajistí na další desetiletí nepoužitelnost vlaku pro spojení Praha - Liberec.

Tolik vše ode mne. Už bych se opakoval a lidi jako Mibl by to stejně nepochopili a dál by si vedli svou na téma: Využití VRT pro vlaky Praha - Liberec.

Mohou vést i nadále, protože k-report je diskusní fórum. Akorát u toho diskutování nejspíš časem zešediví, neb VRT do roku 2030 tu nebude ani jeden kilometr. Na to sázím jako na jistotu, protože na první kilometr VRT v ČR do roku 2030 bylo pozdě již včera[wink].

Bouhužel, chce se mi dodat......
M 250.0
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:46:34  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Rovnání oblouků můžete pojmout buď kosmeticky a ušetříte stěží 5 minut a nebo jako pořádné přeložky, a ano, pak ušetříte 15min podobně jako s Všej. spojkou, ale jste na nákladech dvojnásobných co Všejanská spojka. Protože stavíte mosty, tunely, zářezy.

Houby. Buď se tam jeďte projet nebo se aspoň podívejte do mapy.

Proč chcete zdvojkolejňovat úsek, kde má být VRT a zůstanou v něm jednou jen osobáky?

Protože VRT je Hovorčovicím, Čakovicím a Kbelům k ničemu a hlavně nebude. I kdyby se někdy s VRT začlo, tak to bude buď na Brno, nebo na Plzeň, ne někam do prťavýho Ústí bez vyhlídky na protažení do Rajchu.

Pokud se povede dřív reko 070, není to důvod si říct, že je zbytečné výrazně zrychlit vlakové spojení z Brandýsu, Čelákovic, Lysé a Milovic do Mladé Boleslavi. To je primární význam té spojky.

Dneska to neni ani na rozumnej autobus, tak to za pár let nebude na vlak.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 20:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9975
Registrován: 5-2004
"Nikdo také neví, zda proti druhé koleji mezi Neratovicemi a Všetatami třeba nebude v Tišicích či Mlékojedech někdo bojovat (hluk,...)"

A někdo ví že nebude kravál proti novostavbě v Milovicích, Božím Daru (dřív tam nejspíš bude šmoulov než trať) a třeba těch Vanovicích?

No ale VRT do Oustí bez pokračování do rajchu by byla důstojným soupeřem koridoru do Chebu bez pokračování do rajchu[rofl]

Z Brandejsa do Boleslavi busy jezdí už teď a vlakem s přestupem je celkem jedno zda v Neratovicích nebo Čelákovicích...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr vlček.)
Emil Švec
Pondělí, 04. ledna 2016 - 21:07:28  
Neregistrovaný host
84.246.167.35
Kdo a proč pořád uvažuje o nějaké VRT, která stejně bude zprzněnina čehosi jako "rychlodráha" na Letiště Ruzyně, z čehož plyne jen skutečnost, že se toho lidi bojí, protože je to nové a neví co od toho čekat. Kdybyste se raději věnovali modernizaci čerstvě zmodernizovaných tratí ze 160 na 200 km/h, mělo by to snad větší užitek. Až projde zvýšení rychlosti na 150 km/h na dálnicích, železnice je v [zadnice].
Pondělí, 04. ledna 2016 - 21:21:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 2-2009
Emil Švec:
"... Až projde zvýšení rychlosti na 150 km/h na dálnicích, ....."

Až to projde, tak budou vlaky spíše plné, neb při umění řidičů v ČR budou tyto úseky vydatným pohřebištěm, které bude stěží průjezdné [biggrin].
Pondělí, 04. ledna 2016 - 21:23:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10649
Registrován: 8-2004
NE Vemenům (ad.):
I s tou jednou spojkou to bude o 15 min rychlejší rychlíkem z Prahy Vysočan do MB hl.n. oproti 070ce ve stávající stopě.
Tak zaprvé si myslím, že nádraží v Čejeticích je z pohledu jakékoliv dojížďky z/do Mladé Boleslavi zcela nezajímavé.
Zadruhé mám dojem, že používáte nějakou "jinou matematiku" a nebo "jinou fyziku", protože ta moje matematika a fyzika se k těm patnácti minutám nějak nemůže dostat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 04. ledna 2016 - 21:40:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10650
Registrován: 8-2004
Lukfi, M 250.0:
Vesměs souhlas.

Bram:
VRT do roku 2030 tu nebude ani jeden kilometr
Také souhlas.

Petr Vlček:
A někdo ví že nebude kravál proti novostavbě v Milovicích, Božím Daru (dřív tam nejspíš bude šmoulov než trať) a třeba těch Vanovicích?
O jedné "mině" bych věděl.[biggrin][crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
NE Vemenům
Pondělí, 04. ledna 2016 - 21:43:13  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Lukfi:
"čili navýšení objemu objednávky"

S tím se ale počítá tak jako tak, neb v případě stavby toho VRT s odbočkou do Měšic, se počítá s výrazným posílením linky Praha-Mělník. Což řeší i vztah Neratovice-Praha.

Kde je tedy problém? Že se to to navýšení objednávky stane o 10-15 let dřív? Stejně k tomu má dojít. Děláte z komára velblouda.

"Ale když po té trati pojede i rychlík, tak i s ponecháním úseku Všetaty - MB v současné podobě pojede podobně dlouho jako přes Milovice"

Optimalizace 070 je už moc. Ale dejme tomu. Když tedy uděláte jen optimalizaci místo modernizace, která bude na v=100 a místy v=120, ale s občas omezením na v=70/80 a jen částečná dvojkolejka tam, kde to není moc drahé, tak 070 zrychlíte více, než pouhou rekonstrukcí, to jistě. Jenže... oproti nákladům na pouhou rekonstrukci si musíte taky něco přihodit. Netvařte se tedy, že to bude při optimalizaci stát stejně jako čistá výměna svršku, spodku a udělání odvodnění. To ani náhodou. To co chcete, to už bude nějaká miliarda navíc.

A bude to po té optimalizaci o tak 5min pomalejší, než přes Všej. spojku+zdvojkolejněnou část 071. Nemůžete započítávat benefity z projíždění zastávek a nasazení dynamičtějších souprav, to jde u obu variant...

Co navrhujete s 070 je asi jako kdybych postavil jen všejanskou spojku, opravil 231 (ta se finanančně nepočítá) a mezi Čachovicemi a MB do té trati nehrábnul a nechal současnou jednokolejku. Čímž ale klesá cena i té mé varianty, že!

Když srovnám optimalizaci 070 s Všej.spojkou+zdvojkolejněním části 071, vyjde to vaše jako levnější, ale taky bude menší efekt.

Jednak to nijak nepomůže trati 071 s kapacitou. Druhak spojení z Prahy do MB zrychlíte méně a bez možnosti ho jednou v budoucnu hnát přes MB město (jak by řada lidí navrhovala - ty další 2 spojky). Dále z měst, odkud je větší zájem dojíždět do MB podpoříte jen Neratovice, namísto Brandýs, Čelákovice, Lysá, Milovice. Přepočítejte to na počet lidí.

Jinými slovy... za méně peněz i méně muziky.
Pondělí, 04. ledna 2016 - 22:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9976
Registrován: 5-2004
"bez možnosti ho jednou v budoucnu hnát přes MB město"

Proč? Akorát by ta novostavba z Díry do Bakova byla delší. Asi jako je rozdíl kudy so do Oseka dojede od Kanína. Třeba až za 58 let nebude erár vědět co s prachama jak to tu poroste[biggrin]
Výprachtický_okultista
Úterý, 05. ledna 2016 - 12:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 252
Registrován: 3-2010
Emil Švec: Kdybyste se raději věnovali modernizaci čerstvě zmodernizovaných tratí ze 160 na 200 km/h, mělo by to snad větší užitek.

Zvyšování max. rychlosti na koridorech ze 160 na 200 km/h by nemělo užitek žádný, leda snížení kapacity. [uhoh]


A už by někdo konečně mohl zastavit ten zaseknutý gramofon, resp. vemeno. [crazy]
Neznamy
Úterý, 05. ledna 2016 - 12:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 1-2005
Zvyšování max. rychlosti na koridorech ze 160 na 200 km/h by nemělo užitek žádný, leda snížení kapacity.

Dokud odtud SŽDC nevypráská žlutej cirkus s absolutní předností a šrotama na 140, tak určitě...
Majkl007
Úterý, 05. ledna 2016 - 13:15:56  
Neregistrovaný host
78.102.203.236
Neznamy: [lol] Pokud vím, tak šroty na 140 jsou u RJ pouze loko řady 162, a ty jsou už stále častěji nahrazovány Vectrony, které by v poho mohly jezdit i těch 200. Jinak jsou soupravy sestaveny z vozů na 160 nebo 200km/h.
A patřičné kroky k neupřednostňování vlaků RJ před ostatními byly ze strany SŽDC už také učiněny. Že jim to trvalo tak dlouho, to už je věc jiná.
Takže by to možná chtělo si vzít prášeček na uklidnění, a jít se proběhnout ven do sněhu. [wink]