Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 09. 05. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Předpisy do 09. 05. 2016

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 15:30:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5711
Registrován: 7-2007
Pár slov...Na "K" toho opravdu moc nevyřešíte (i když i toto je cesta jak alespoň trknout, naznačit). Ale jedno velké ale tu je. Když někdo napíše "hlášení strojvedoucího" kde upozorní na nedostatek, kolizní věc a jak tady čtu o těch panterech, tak věc která ohrožuje bezpečnost drážní dopravy.... To nikdo ze stolu neshodí, na to jsou dost bojácní, protože by se jim to za čas mohlo vrátit jak bumerang.
Nedémonizujte nadřízené, oni skutečně jen na slovíčka reagovat nebudou (z různých důvodů), ale když budou mít písemné podklady, tak to bude jiná věc. Moje osobní zkušenost s připomínkami je značná, jsou věci s kterými nejde hnout (špatná konstrukce), ale je množství věcí, které koumesy vůbec nenapadne, že by mohly působit problémy. (Třeba taková svítící zbytečně Led). A s těmi hnout jde.
Největší problém je, že to nejsou lokomotivy (ani jednotky), ale jen soubory komponentů. A není boha (nechce se, nelze) to vzájemně propojit a zkomunikovat.
Některá konstrukční řešení je na úrovni frekventantů škol velmi zvláštních, dílenské zpracování je v mnoha případech naprosto zoufalé.
Tak se vezme čistý list a napíše se, co je špatně, co by se dalo vyřešit lépe, co je konfliktní a sporné. V některých záležitostech se občas narazí na tvrdou vodu (prašule - kajmani musí se koupat v šampaňském), ale mnoho věcí zlepšit jde a i se chce, zvláště, když ve zdůvodnění zazní, jaké by to mohlo mít následky (ať už finanční či trestně právní).
A i když k odborům mám výhrady i to je cesta, jak a kudy.
Samozřejmě, že strojvedoucím by mělo být volné řešení, které se jeho práce až tak nedotýká. (Co je mi po tom, že netěsní převodovky, vydírají se držáky tlumičů a podobné neřesti). Mám světlo a teplo, ovládání je ok (ne, že by se nedalo něco zlepšit), jinak, co je mi potom. Mohu upozornit, naznačit, ale...
A co tady čtu, chcete mi naznačit, že když strojvedoucí dá polohu rychlobrzda, tak si to nějaká PC sračka přehodnocuje, jestli to myslí vážně? To je konstrukce hodná nobelovky za blbost. Požadavek RB se musí rovnat extrémní brzdě = SPADNOU MAGNETY, PLNÝ TLAK V BV, MAX EB. Jestli si PC sračka myslí, že stojí (v = 0 km/h), je její problém a nesmí, dokud obsluha nedá jiný povel, do toho kecat.
A pane kolego: strojvedoucí obáva upozornit na technický nedostatek vozidla Proč, má-li pravdu a je to většinový názor?, který má ovládat v součtu i proto, že necíti podporu pravě od odborové organizace I bez ní to jde, taky jsem jí neměl (nečlen), má důvodné pochybnosti o tom, zda se za něj postaví. Aha, Husa upálili, tak na mě se chystá to samé...nikoliv, obavy mít je správné, ale zas se krčit pořád...
Je pravda, že mnohdy odměnou je jen mizející maily a telefonáty.. ale i to je dobře...
Jenki
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 15:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4846
Registrován: 5-2002
Sice vyrábím jenom blbé tramvaje, ale jak to tady tak čtu tak mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě.

Pár dotazů :
- vazba, že KB můžou spadnout jen když V>0 - to je proboha co????
- ŘJ pohonů a ŘJ brzd si neumí po CANu říct nic o rychlostech a skluzech? A k čemu tam ten CAN je? Aby ovládal žárovičky, rozhlas a jiné nesmysly?
- u tramvají obvyklá finta, že skluz větší než něco = fláknu tam 1/2 nebo 1/3 KB na vozidle se na dráze nezná? Nebo se to tak nikdy nedělalo? Nebo se to nesmí?
- a co podobná logická rovnice "skluz větší než něco = písek ON"?
- tlačítko na samostatné shození KB (oficiálně na zkoušení KB, neoficiálně na různé podobné šílené stavy) se na dráze taky nezná, nechce, nesmí nebo neumí?

Dík za info [happy]
CeryOldJenky
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 16:37:46  
Neregistrovaný host
46.135.17.15
Jak jsem psal, majitel vozidla a výrobce o tom přes rok, už téměř dva ví. Výstupem je pouhé ústní tvzení, souhlas, že taková situace je skutečně reálně navoditelná, není to tedy výmyslem jedince. Řešit se to ale nebude.
Nic víc, nic míň.
S předpisem, potažmo dotazem Podroužka to má společnou úvahu o stanovení skutečného brzdícího procenta. Zde je vypočteno neskutečných cca 233, ale díky opakovaně popsané situaci, si je můžete tak akorát nabouchat.
Pískování je fajn, pokud funguje a zrovna Panter trpí neduhem v podobě samovolného vypískování v době Aktivního Odstavení, což údajně je vadou bpískovacího ventilu a profuku jímky s pískem. Důkazem budiž spousta hromádek písku na odstavných kolejích. Toto se snad ale podaří vyřešit výměnou ventilů. Samozřejmě, že pár zrnek písku, by bylo schopno obnovit valení dvojkolí, jen je mít, v krizovce neváhám, ať se klidně celá jednotka obuje jak kráva (odbrzdit jí nejde, díky Mirelu), ale nenabourám.
Skvělej nápad dávkovat KB na třetiny, zde to nejde.
Vzácně se shodneme, přesně na tom, že když použije fíra RB, nouzový stop, tak do toho nemá co PC kecat a má naskákat veškerá dostupná brzdná technologie. Zde Mg brzda, neadhesní brzda smutně kouká jak její adhesní partner pneumatická a EDB jede šusem a nepomůže jim ani za mák.

Tady by se spíše hodila rovnice smyk = písek, než skluz, vlasy z této konstrukce nevstávají jen tobě.

Paradoxně se u podniku nyní podepisuje seznámení s rizikem práce. Doufám, že tam je riziko jízdy šusem na Panteru [lol]


Na "K" toho opravdu moc nevyřešíte (i když i toto je cesta jak alespoň trknout, naznačit).
Bohužel to "K" je jedna z posledních možností, když po celé té době je ten pouhý výstup, "nic se upravovat nebude". Dále již jen ten DÚ a DI, obrátit se na něj mohou mnozí s tímto zážitkem a že jsou, ale .... . Útěchou může být to, že až někdo nedejbože něco opravdu provalí do pořádné hromady, možná díky "K" bude moci dokázat, že se o problému věděloí dříve a zbavit se tak odpovědnosti za nešťastnou událost. Snad k tomu nikdy nedojde, ale to si říkali jistě i v Černobylu.
650001
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 17:33:58  
Neregistrovaný host
37.188.237.25
To jsou věci [happy]
440 má ještě jednu SW zajímavost, resp. chybičku:
v ARR volba na klávesnici - snížení rychlosti např. o 50km. SW dá pokyn k brzdě, do toho pracuje s daty a modeluje si pomyslnou možnou brzd.křivku. Jenže v ten moment strojvedoucí zjistí, že EJ rychlost nesnižuje dle jeho představ, takže logicky sáhne po HJP, kterou přeloží do BE,BP...a za určitých okolností nastane problém! Jednotka si přebere pokyn, sloupek ukazatele brzdy se začne "vyprazdňovat" k nule a jednotka místo brzdy, jak jinak než odbrzdí. V ten moment SW zjistí chybu a teprve teď splní pokyn strojvedoucího a zavede požadovanou brzdu. O kolik se prodlouží brzdná vzdálenost netřeba řešit. Např. při jízdě do odbočky to může být drobný průser!
Jenki
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 19:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4847
Registrován: 5-2002
Vzácně se shodneme, přesně na tom, že když použije fíra RB, nouzový stop, tak do toho nemá co PC kecat a má naskákat veškerá dostupná brzdná technologie.

Tohle musím drobně poopravit : když se do brzdění na plné pecky dají EDB a špalky / kotouče zároveň tak to není úplně dobrý nápad. Je to přebržděné a skončí to smykem. V nouzových stavech (u tramvajek) se rozlišují dvě možnosti. Jednak nouzová brzda, zadána řadičem (ať už ručním nebo nožním), u některých výrobců navíc i příslušně označeným červeným "hříbkem". Maximum EDB, všechny KB, písek, skluzoffka jede, počítače počítají, skluzovkují a řídí. Někteří provozovatelé k tomu chtějí ještě zvonek. V nulové rychlosti vše přestane. Důležité je, že tahle brzda je intuitivní - když 10m před rozhulákanou tramvaj vstoupí bába Kropáčková s pěti igelitkama Kaufland tak tramvaják nemá čas někde hledat nějaké tlačítko, prostě reflexivně flákne ten rajčák / pedál do krajní polohy a je to.

Něco jiného je brzda záchranná, která tak nějak celosvětově funguje mimo veškeré počítače. Ovládá se zásadně "hříbkem" a u moderních vozidel provede :
- odhození rychláku, popř. i jiných stykačů v pohonu; je jedno jestli pohon chce jet nebo EDBčkovat, je asynchronní a nemá se z čeho nabudit takže pá pá
- ztráta napětí pro něco v mechanické brzdě; je jedno, zda je hydraulická, pneumatická nebo elektomechanická, každopádně je (u tramvají) vždy střadačová, takže bez napětí / tlaku oleje / tlaku vzduchu se pakny prostě tlakem pružiny zavřou a řídící jednotky si mužou myslet co chtějí a dělat to jak chtějí, nic jim to není platné
- kolejovky ON, písek ON, zvonek ON
- jediné národní rozdíly jsou v tom, zda to nějak detekuje nulovou rychlost, a zda to po jejím dosažení přestane hned / za nějaký čas / nikdy.

Jinak se omlouvám za záměnu skluz / smyk v minulém příspěvku.
Martin2
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 20:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3508
Registrován: 8-2005
ad Petr Šimral: já něco podobného zažil s laminátkou. V Budějkách si ji v klidu odstavuju a koukám, že na kolech, občas chybí dost materiálu. Místo, kde chybí není zabarvené drážní šedou barvou, takže to má kovově narezlou barvu. Obruč je naprosto vpohodě, mašina po dílnách. Okamžitě ji dělám neschopnou, chodí se na ní dívat různí povolaní lidé a jen kroutí hlavou a nechápou. Po komunikaci se Šumperkem se zjistilo, že ten chybějicí materiál byl odfrézovanej. Důvod byl prostý, změna technologie vyvažování kol. Závaží se nelepí, ale odfrézovává se materiál kola, které je trochu jiné, aby bylo co odfrézovávat.
Martin
P.S.: našim technikům jsem řekl, ať se domluví se Šumperkem, aby se ta odfrézovaná místa zabarvila, pak si toho člověk nevšimne. A pokud by si toho všiml, tak to bude považovat za normální, protože to má stejnou barvu jako okolí.
Čtvrtek, 28. dubna 2016 - 20:29:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7143
Registrován: 5-2002
A pokud by si toho všiml, tak to bude považovat za normální, protože to má stejnou barvu jako okolí.


Vítej v klubu. Jak rychlá byla reakce?
Pátek, 29. dubna 2016 - 05:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5712
Registrován: 7-2007
Jenki: To myslíme obdobně: Jestliže strojvedoucí snížuje tlak v HP provozně a brzdí (i když sníží tlak pod 3 Bar v HP) nechť si protismysky protismykují, skluzovky skluzovkují atd...Ale magnety musí dolů, když odrychlení není ok.
Ale dá-li polohu RB (rychlobrzda - u tebe hříbek), tak ať táhnou PC sračky doprčic, vše do brzdy + písek. Ale Pantera neznám (a ani nechci), beru to jen dle našeho zkanzenu.
Bobo
Sobota, 30. dubna 2016 - 14:11:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13021
Registrován: 5-2002
přitom by stačilo, aby protismyk řek, že pšouká a že ty poruchy točkočidel nejsou poruchy....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Sobota, 30. dubna 2016 - 15:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6468
Registrován: 5-2007
Oldcerry: Lenže to už Vám dneska neprejde, pretože je snaha o nejaké maximálne spomalenie, páč spoločnosť sa jaksi dostala do stavu, že v prípade, že k škode/zraneniu nedôjde v prípade nehody (nárazu), ale počas toho brzdenia, tak je to v podstate vina toho, kto sa nehode snažil zabrániť...

Niečo ako sa po "nehode" v Adamove začalo v prvom rade rýpať do privolávačky...
Němec_z_ova
Sobota, 30. dubna 2016 - 21:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3352
Registrován: 4-2009
Ti co měli přirozenou odvahu a nedrží jak se říká hubu a krok v drtivé většině opouštějí řady jak FS, tak zaměstnavatele, neb zde pro takové není místo a dává se to okatě najevo a členství v odborech jim osobně pozitiva nepřináší.

Pane kolego, Vy mne snad znáte. Vidím to úplně stejně a právě se nacházím v popsaném stavu. Nevím, jak to dělají, ale ČDC s Macechou mají "vzácný dar" zprotivit práci lidem[crazy]

Martin2: Ahoj Martine, zrovna u téhle svévolné změny vyvažování dvojkolí (ála PRAS Šumperk) mi dost vadí, že nejde vidět styk obruče s s paprskovým kolem. Protože rez uvolňující se v těchto místech je první známkou uvolněné obruče, což poklep vozmistrovským kladívkem potvrdí.
Byť si třeba "kovaní" lokomotiváři vystačí pouze s ryskami (ty však umí takoví Poláci zručně falšovat[angry]).
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Pondělí, 02. května 2016 - 08:24:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 5-2002
Dobré ráno. K nedávno proběhlé diskusi o "inverzních střelnicích" bych se rád zeptal na toto: Jaký význam mají na Smíchově, kde jsem si jich všiml za Železničním mostem, za odbočkou do Společného nádraží? Před nimi je hlavní návěstidlo, ale nevím, jestli vjezdové nebo cestové. Díky předem.
Pondělí, 02. května 2016 - 09:21:38  
Moderátor
Číslo příspěvku: 14722
Registrován: 11-2005
...za Železničním mostem, za odbočkou do Společného nádraží je vjezdové návěstidlo 2L do ŽST Praha-Smíchov.
Úterý, 03. května 2016 - 08:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 10-2009
Přátelé, tak jsem včera objížděl osmdesátkou v Poříčanech Osobní vlak stojící v 1. SK. Popotažený až k odjezdu. Asi bude potřeba zopakovat srážku vlaků.
Máme v depu ve vyhláškách rozbor několika nehod. Jednou z nich je odjezd bez výpravy, s projetým odjezdovým návěstidlem v poloze Stůj. Závěr nehody školař (nebo kdo tu vyhlášku zpracovával) velmi správně vyhodnotil. Příčinou bylo to, že strojvedoucí započal úkony pro potřebné pro odjezd vlaku dřív, než byl vypraven! Jak a kým byl třeba ten včerejší vlak v Poříčanech vypraven? A že tohle zvláště v okolí Prahy vidím velmi často! Ale i v Brně slyším ve vysílačce, že strojvedoucí odjíždí na pokyn "z páte to máš postavený". A taky se asi popotahuje, v Blansku to zkouší velmi často. I jinde. Až se ucho utrhne. Tak kdo chce, pomáhejte naší milé dráze honit sekundy. Jistě se Vám odvděčí. P.
Popotahnout
Úterý, 03. května 2016 - 11:09:30  
Neregistrovaný host
46.135.42.31
Zdar.
Obdobne jsme meli školu i my. Bohuzel sice se nam to nelibi, ale strojvedouci musi pokyn od operatora obsluhy drahy uposlechnout. Tedy kdyz da pokyn o popotazeni od peronu k navestidlu, tak nezbude nez to provest, zde prostor o tom polemizovat, proc to tak chce neni.
Je nutne provest pred odjezdem vlaku s prepravou cestujicich veskerou estradu, ale mit na pameti, ze od peronu k navestidlu jste pouze posunovy dil obsazeny cestujicim. To vse je skutecne v danou chvili pouze na uvedomeni si strojvedouciho a zruseni takove moznosti by pomohlo souhlasim predejit pochybeni. Ono mnohokrat tech usetrenych par desitek vterin nema ani opodstatneni, navic je pak i nutne dodrzet ustanoveni o zmene posunu na vlak, kdy tedy max rychlost 40 az do okamziku, kdy cely posunovy dil mine odjezdove navestidlo, ikdyz na nem bude napr. 80 a volno.
Úterý, 03. května 2016 - 13:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2042
Registrován: 5-2008
už je to tu zas
Úterý, 03. května 2016 - 16:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2762
Registrován: 11-2008
Tak nebudem na koridoru popotahovat. A Os místo na jeden projíždějící R si to odstojí taky třeba na 3 - 4 rychlíky. Podroužek má sice pravdu, ale když se jasně řekne :"Popotahuj, cestou posunu k odjezdovemu návestidlu .", tak je to posun a ne odjezd. Co je na tom divného. [andel]Mně se stalo, že za to fíra, stojící na 3. SK , vzal na barvu svítící z 1. SK. Aniž bych mu nějaký souhlas k posunu dával. Rovná stanice, žádný oblouk. 300 m k odjezdu. Když jsem to z té 1. koleje shodil, tak to tam nasypal a volal, že mu to spadlo. Vůbec nechápal , že to bylo z vedlejší koleje. Když jsem mu asi za hodinu volal, že kdyby něco, tak že měl souhlas k posunu ( Při tom prudkým brzdění si mohl někdo stěžovat), tak asi pořád nechápal co provedl.[andel][vypravci]
Martin2
Úterý, 03. května 2016 - 18:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3509
Registrován: 8-2005
ad P.Š.: měl jsem ji pak po několika týdnech a můj návrh nepadl na úrodnou půdu. Tedy depo nic nepřemalovalo a jiné dvojkolí jsem zatím neviděl... Dál se tím nezabývám. Vím, že to není vada dvojkolí a to mi stačí.

ad Němec_z_Ova: mne jako strojvedoucího to vcelku nezajímá. Rysky sedí, zdrže jsou celé nepoškozené, nevím proč bych měl jako obyčejný strojvedoucí něco dál řešit. Jasně, pokud bude kolo hnědé na uhel a bude na mne zářit červená ryska na bílém podkladu, tak budu hledat značky od důlčíku... Každopádně zaměstnavateli sdělím svůj názor nebo postřeh a jak s ním naloží nebo nenaloží je jeho věc. Evidentně protáčení obručí a přemalovávání obručí přímo na trati, odpovědné u Carga netrápí, jinak by to už řešili hned poprvé, kdy se o tom od tebe dozvěděli.

Jinak změna není svévolná, je schválená DÚ i odpovědnými u Carga.
M.
P.S.: měl bys fotku takového dvojkolí?
Úterý, 03. května 2016 - 21:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2041
Registrován: 5-2002
"Je však zapotřebí, aby si každý zaměstnanec uvědomil, že žádný předpis nemůže vyčerpati všechny možné případy a že proto také nemůže určiti všechna pravidla, jež mají zaručiti za všech okolností dosažení zamýšleného cíle.
Duchapřítomnost a rychlé rozpoznání stavu věcí v každém jednotlivém případě umožní schopnému zaměstnanci jednati v duchu platných předpisů, podle nejlepšího vědomí a svědomí tak, aby byl vždy zaručen pravidelný, nerušený a bezpečný provoz."

(číslo XIX předpisy pro službu dopravní, Ministerstvo železnic, 1929, článek 2, odstavec 2)
Středa, 04. května 2016 - 09:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1159
Registrován: 10-2009
Johny, to je super!
Mně se snažili výpravčí popotahovat už mockrát, ale žádnýmu se to ještě nepovedlo. Nedostal jsem totiž nikdy svolení k posunu. "Můžeš popotahovat k návěstidlu" jím není. Navíc, operátor dopravy mně může skočit na péro, milý anonyme. Já mám, narozdíl od jiných dopravců, ještě předpis ČD D2. A shrnu-li povinnosti osoby řídící posun, kterou bych se, dostaje svolení k posunu, stal, pak musím o tom, že bude se soupravou posunováno, toto oznámit obsluze vlaku, která tuhle informaci předá cestujícím. I když jako cestujícímu je jistě šumafuk, zda se to hejbe jako vlak nebo posunový díl.
Na užitečnost popotahování můžeme mít názor stejný nebo různý. O tom jsem psát ani nechtěl, vím, že se s mnohými neshodnu. (Tím není nikde řečeno, že pravdu musím mít já). Chtěl jsem jen Vám, kteří obhajujete popotahování osobních vlaků oznámit, jak to skončí. Přesně podle mých předpokladů. Jen do momentu, až se ucho utrhne. Za příčinu MU nebylo označeno až projetí návěstidla, kterým měl být vlak vypraven, ale fakt, že strojvedoucí nebyl vypraven a započal úkony před odjezdem vlaku. Takže já to řeším tak, že za oznámení "až to rychlý pojede kolem, můžeš začít popotahovat k návěstidlu" hezky poděkuju a oznámím, že si raději počkám na výpravu, neb čas není mým pánem. Za 34 let u dráhy vím jedno jistě: že veškeré kvaltování jedině pro hovado dobré jest. Váš P.
Středa, 04. května 2016 - 22:27:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 5-2014
Podroužek: Popotahování k návěstidlu až tak nepomáhá popotahovanému vlaku, jako spíše ostatním účastníkům železničího provozu, kdy dochází k rychlejšímu vyklizování zhlaví stanic a tím pádem často odpadá nutnost brzdění ostatních vlaků na vjezdu. Hlavně mezi Úvalama a Poříčanama je to ve všední den znát na plynulosti provozu. Největšího efektu je dosahováno samozřejmě u těžkých nákladů, které nemusejí tak často brzdit a následně se zdlouhavě rozjíždět. Pro efektivní řízení provozu a vysokou propustnost tratě - plynulý náklad = dobrý náklad.
Bobo
Čtvrtek, 05. května 2016 - 15:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13032
Registrován: 5-2002
taktak. na popotahování os by to chtělo extra článek v D1,D2.
neochotu popotahovat chápu.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Čtvrtek, 05. května 2016 - 17:05:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2795
Registrován: 7-2006
Úplně nejlepší by asi bylo se na všechno vy..at ..... a začít zas chodit pěšky ..[crazy]
ICQ 237-113-861
Jeden z Vás
Čtvrtek, 05. května 2016 - 20:24:36  
Neregistrovaný host
81.201.48.27
pro pana Podroužka. Pro operátora dopravy je nepodstatné, že máte předpis ČD D2, s tím ostatním se dá souhlasit - musíte dostat svolení k posunu atd.-a vždy musí být splněny podmínky předpisu SŽDC D1.
Stenly
Čtvrtek, 05. května 2016 - 21:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 2-2016
Rail : takže se fíra sebere, pude si rozsvítit dozadu světla, podnikne všechny administrativní úkony spojené s posunem, pak se ujme šoupat s vlakem, dojede k návěstidlu a pude si změnit bílý za červený ..... neni rychlejší když tam zůstane stát ?
Čtvrtek, 05. května 2016 - 22:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2763
Registrován: 11-2008
ad Stenly: To by taky musel udělat něco podobného fíra u dlouhého nákladu, když zastavuje ve stanici a víc to přibrzdí, takže mu konec vlaku zůstane vzadu přes námezník. To by taky měl před popotažením jít 600 m dozadu, aby sundal koncovky, potom popotáhl ( což už je posun ), a pak zae šel 600m znova, aby tam ty koncovky zase pověsil ? Posun přece nemůže jezdit označený jako vlak. [andel][lol]
Čtvrtek, 05. května 2016 - 22:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2764
Registrován: 11-2008
Všechna ta opatření, co by se podle Podroužka měla dělat před zahájením posunu s vlakem osobní přepravy, jsou primárně myšlena u posunu z důvodu například odstavování správkového vozu a podobně. Kdyse s vlakem jezdí- posunuje "sem-tam". To ůpopotažení k odjezdu" vlastně není žádný posun.[vypravci]
Mladějov
Čtvrtek, 05. května 2016 - 22:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8181
Registrován: 3-2007
Ehh ? Proč bych něco říkal četě a mátl ji ? Stejně nesmím odjet od peronu před časem odjezdu.
Výpravčí mne zpraví o posunu k odj.n., dá souhlas , já dám v čase odjezdu výzvu, odmává se to a popotahuju (posunem, ev. ranžírky platěj, takže mi chytrý výpravčí sám dopředu řekne, že neplatěj) k návěstidlu. U něj stojím mimo peron, takže postojím, expres se přežene, skočí barva, já písknu a jedu do pryč.

Jo, že někteří jedou na "fíro, popotáhni mi to k odjezdu"..jejich blbost.
Stenly
Čtvrtek, 05. května 2016 - 23:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 2-2016
Výpravčíxy : zřejmě se dobereme k tomu že pokud by se mělo udělat všechno dle D1 tak by to trvalo dlouho což u osobní dopravy není žádoucí tudíž je lepší zůstati vlakem a čekat na cokoliv krom stůj
Pátek, 06. května 2016 - 08:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5392
Registrován: 8-2007
Ale v D1 je článek o tom,že posunový díl,který bude pokračovat jako vlak má již návěsti,jako vlak.Žádné změny konců se nedělají.[nene]
Jeden letmo
Pátek, 06. května 2016 - 08:40:16  
Neregistrovaný host
194.228.32.146
Já si to vykládám tak, že o souhlas k posunu musí napřed požádat strojvedoucí. Tudíž projeví-li výpravčí snahu popotahovat vlak k odjezdu a já s tím souhlasím, tak musím napřed já uvést technologii posunu atd. a až poté může dát výpravčí souhlas. Dobré taky je, když se rovnou uvede, kde začíná vlaková cesta odjíždějícího vlaku. Dále je podle předpisu o tomto pohybu nutno zpravit četu (což není zas takový problém) a ta potom upozorní cestující (nestačí, když četa zapíská pozor?).
Osobně nejsem ochotný popotahovat vlaky ve dvou případech:
1. vlak nemá centrální ovládání dveří
2. předjíždějící vlak mě ještě nepředjel

Jinak konce při popotažení jsou tolerovány.
Mladějov
Pátek, 06. května 2016 - 09:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8182
Registrován: 3-2007
A17 5392 : Samozřejmě.



Já v popotahování problém nevidím, jakkoli je to někdy nepříjemná a potenciálně riziková věc.

Prostě vždycky cestou posunu, ranžírky platí, posunová cesta se mění ve vlakovou v úrovni návěstidla s "barvou".

Posunem Vmax = 40, bacha.

Jinak by bylo asi nejjednodušší, než se tady dohadovat, požádat paní gestorku o (závazný) gestorský výklad s uvedením správného postupu. Ten musí respektovat totiž i ti, co případný přestupek, nehodu vyšetřují.

Nějak úplně nevidím smysl v několikaměsíčním dohadování se.


Jinak se potahuje i při křižování v některých dlouhých stanicích (typicky třeba Kropáčova Vrutice na trati 070).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Haan
Pátek, 06. května 2016 - 09:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2137
Registrován: 2-2010
Mladějov: "Posunem Vmax = 40, bacha.
A navíc ještě podle rozhledových poměrů a při zastavení u konce posunové cesty ohlásit výpravčímu ukončení posunu na dopravní koleji. A ktomu další všechny povinnosti pracovníka oprávněného řídit posun (lidi v kolejišti, PZZ apod.)
Tak si ta rizika popotažení pěstujte-rutina je sviňa.
Nechtěla bych být v kůži fíry předjíždějícího vlaku, který vidí na sousední sbíhající se koleji koleji s jeho VC stejným směrem jedoucí vlak.
Mladějov
Pátek, 06. května 2016 - 09:49:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8183
Registrován: 3-2007
Ale tak jistě, že dle rozhledových poměrů atd, atd, atd.

Tak si ta rizika popotažení pěstujte-rutina je sviňa.

Coo ??

Podívejte, můj názor je následující : Současná předpisová podoba popotahování osobáku (fakt se mi nechce vypisovat přepisové formulace) je spíš nedotažený polotovar. Nelíbí se mi na tom dost věcí.
Ale připadá mi rozumné se snažit je řešit tlakem na změnu předpisu, naopak mi nepřipadá jako řešení to, když někdo prostě odmítne popotahovat, nebo to tak okatě neumí, že jak říkám, prokurátor kouká za rohem. Jak výpravčí, tak fíra.
To je totiž akorát cochcárna a bordel.

Nechtěla bych být v kůži fíry předjíždějícího vlaku, který vidí na sousední sbíhající se koleji koleji s jeho VC stejným směrem jedoucí vlak.

Jistě. Jenže to tvůrce nepálí a ty výpravčí taky ne. Osobně preferuji jet od peronu tak nejvíc 20, abych se dočkal barvy před zastavením a moc nepospíchat.

Bohužel mám obavu, že veškerá další snaha u tohoto povede k další předpisové komplikaci (třeba dalšímu snížení rychlosti při tom posunu atd, atd.)
Pátek, 06. května 2016 - 10:21:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 11-2008
ad Mladějov: Jasně, tak by to nějak mělo být. Bohužel předpis s touto variantou moc nepočítá. Navíc já ten souhlas/pokyn k posunu - popotažení dávám až když předjíždějící rychlík ten osobák minul. To už jeho případné "leknutí se", nebo srážka se souběžně jedoucího osobáku nehrozí. Navíc než se odehraje "mávání/pískání" a zavírání dveří, tak to tak akorát vyjde, že hned jak se osobák pohne, tak se na odjezdu rozsvítí "žlutá", takže ve výsledku se odjíždí hned jak je postaveno a ne až po cca 30 - 40 vteřinách "mávání/pískání". [vypravci]..... V dávných dobách jsem jako peroňák taky pískal "výzvu k pohotovosti" ( nebo jak se to jmenovalo [crazy]), vlaková četa dala "souhlas" a já současně s rozsvícením "žluté" zvednul výpravku a fíra se hned rozjížděl. Žádná zbytečná prodleva. [andel] Někomu se to zdá jako zbytečné spěchání, ale na koridoru je těch cca 30 vteřin, o které se uspíší odjezd, dost potřebný. ................... Za tu půlminutu dokáže i ten Os ujet dost velkou vzdálenost a fíra na dalším rychlíku za ním se aspoň nemusí "čílit" když vidí před sebou "žlutou" ....Navíc to je jediná možnost, jak ještě více nepozdit osobák, když je koridor přecpaný rychlíkama. Bude-li se postupovat důsledně, jak uvádí kolega Podroužek, tak Os budou pravidelně opožďovány ještě víc. ..... Chtělo by to tuto situaci v předpisech lepši "vysvětlit a zjednodušit" , případně přidat jeden paragraf, neboť tato situace je poměrně nová a předpis s ní nepočítá. [lol][andel][vypravci]
Mladějov
Pátek, 06. května 2016 - 10:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8184
Registrován: 3-2007
Souhlas.
Problém je v tom, že vy to děláte rozumně a "s dopravním citem", a to neumí každý (nebo na to sere).

Shodnem se koukám na tom, že by to chtělo v předpisu zjednodušit a lépe vysvětlit - nebo ideálně formou g.v.

Rozumím dopravákovi, že je značný časový rozdíl vyslat třeba svižný 471 "na blok" od peronu s "divadlem" odjezdu (D2) anebo od návěstidla i o několik set metrů dál.


Na druhou stranu projekty reko stanic a ZZ tu propustnost často spíše (bohorovně) zhoršují a často vytvářejí různé pasti a pastičky.

Já už léta říkám, že by měli chodit povinně výpravčí tak na čtyři šichty za rok ke strojvedoucím a opačně (a ještě bych k obojím poslal projektanty stanic a ZZ)[wink].

Tady ta prakticky nulová vzájemná informovanost o problémech druhé strany nese své nelibé plody.
Haan
Pátek, 06. května 2016 - 10:45:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2138
Registrován: 2-2010
Mladějov: "Tak si ta rizika popotažení pěstujte-rutina je sviňa." 
Já tu větu nemyslela konkrétně na Vás, ale tvůrce předpisů a všech, kteří je mohou připomínkovat, aby si uvědomili možná rizika a zvážili nutnost jim jít naproti.
Pátek, 06. května 2016 - 13:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 5-2008
Co takhle dát temu " zákonný " rámec , neb je vidět , že někde je to potřeba. Jasně říct , jaký je to "pohyb" , kdo ho organizuje a kdo a jak k tomu "pohybu " dává souhlas nebo ho popřípadě zakáže
Pátek, 06. května 2016 - 19:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3080
Registrován: 3-2006
A co to oprásknout od Němců?

Popotažení je jízda vlaku, strojvedoucí si vyžádá souhlas od výpravčího (vysílačkou nebo ústně, volným zněním). Je jedno, jestli je na návěstidle Stůj, je jedno, jestli na návěstidlo vidí, nebo je za rohem. Pouze při "kombinaci volnoznak+vidím ho" souhlas netřeba.

Akorát se pak nebude o čem dohadovat na K-reportu.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Sobota, 07. května 2016 - 13:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 5-2014
Stenly: Stačí si Déjedničku přečíst ještě jednou a pořádně, tento problém řeší. Stejně jako změnu jízdy vlaku na posunový díl bez zastavení.

Haan:
Nechtěla bych být v kůži fíry předjíždějícího vlaku, který vidí na sousední sbíhající se koleji koleji s jeho VC stejným směrem jedoucí vlak.
Ve velkých stanicích se silným provozem naprosto běžná věc. Pokud něco takového dokáže člověka rozhodit, měl by zvážit další setrvání za kniplem lokomotivy...
Haan
Sobota, 07. května 2016 - 16:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2139
Registrován: 2-2010
Rail: "Ve velkých stanicích se silným provozem naprosto běžná věc. Pokud něco takového dokáže člověka rozhodit, měl by zvážit další setrvání za kniplem lokomotivy"
Hm, to máte pravdu. Jen ve velkých stanicích se silným provozem většinou ty vlaky neprojíždějí 80-120km/hod., neb tam většinou zastavují. A na koridorech se obavám některých ani nedivím. Zkuste si to naživo třeba v takových Poříčanech-nemít blbý pocit může jen ten, který předpokládá, že vlak popotahující souběžně ke Stůj bez odvratu řídí počítač, nebo naprogramovaný neomylný mozek toho za kniplem.[happy]
Sobota, 07. května 2016 - 18:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2796
Registrován: 7-2006
Zkuste si to naživo třeba v takových Poříčanech

Proč ne,já tady sloužila 8 let a poznání si udržuji dodnes,byť už skoro dvacet let jsem vedle ve Vysílačkově .. Nedělám to skorem vůbec,ale pokud,tak fírovi zavolám vysílačkou a řeknu to nějak takto: za x minut projede kolem Vás R ten a ten a pokud,tak můžete poté pomalu popotáhnout k odjezdu .. Zda to udělá je čistě na něm,ale za sebe můžu říci,že nikdy jsem s tímto problém neměla .. ani v Brodě ani v Poříčanech ...[vypravci]
ICQ 237-113-861
Haan
Sobota, 07. května 2016 - 18:47:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2140
Registrován: 2-2010
Láďa: to moje "Zkuste si to naživo třeba v takových Poříčanech" bylo myšleno pohledem ze stanoviště strojvedoucího předjíždějícího rychlíku, vedle kterého jede po sousední koleji týmž směrem jiný vlak, odvratu nemaje.

"...fírovi zavolám vysílačkou a řeknu to nějak takto: za x minut projede kolem Vás R ten a ten a pokud,tak můžete poté pomalu popotáhnout k odjezdu..."
Tak jestli se Vám nějaký fíra na tuto informaci rozjede, tak být kontrolním "orkánem", tak by snad šel i z hrušky dolů. Vytváří to naprosto chybné a nebezpečné návyky.
Jako bezpečné a rozumné popotažení v případě nutnosti vidím jen případ, který uvedl Vxy ve svém příspěvku 2765: "Navíc já ten souhlas/pokyn k posunu - popotažení dávám až když předjíždějící rychlík ten osobák minul."
Leč, každý to vidíme jinak. A na mém pohledu opravdu nezáleží, jde jen o můj názor.[happy]
Sobota, 07. května 2016 - 19:14:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2797
Registrován: 7-2006
nějaký fíra na tuto informaci rozjede,

Jak říkám,nedělám to .. a to od účinnosti nových předpisů .. [kladivo] Nemám potřebu ani čas se s někým dohadovat a tak to někdy "stojí jak vidle v hnoji",když si to tak vymysleli .. ale jsou i tací,kteří jedou i teď sami,byť nesmí .. Ale já je rozhodně nenapráskám,asi tak .. To zas je můj názor ..[vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem Láďa.)
ICQ 237-113-861
Haan
Sobota, 07. května 2016 - 19:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 2-2010
Láďa: tady přece nejde o žádné napráskání. Tady jde o to, že výpravčí řídí a velí. A jak velí v případě potřeby popotažení, říká přesně předpis, který fíra musí uposlechnout. Otázka je, k čemu mu je fírovi informace, že "může popotáhnout"? To není přece souhlas ani svolení k posunu. Podle mě je to ze strany výpravčího naprosto zbytečná (neřku-li alibistická) informace. Nic ve zlém.
Až to u nás bude tak, jako v Německu, o kterém píše Mikulda, pak si to říkejte volnou formou-třeba tak, jak píšete.
Sobota, 07. května 2016 - 19:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2798
Registrován: 7-2006
že "může popotáhnout"? To není přece souhlas ani svolení k posunu

Není já vím,proto to teď nedělám,jak píšu .. Jen dle mého to díky nové D1 nemá už cenu - nic se totiž neušetří .. Realita provozu je však jiná .. [vypravci]
ICQ 237-113-861
Sobota, 07. května 2016 - 19:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 129
Registrován: 5-2014
Haan: Hledáte problémy tam, kde nejsou.

Jen ve velkých stanicích se silným provozem většinou ty vlaky neprojíždějí 80-120km/hod., neb tam většinou zastavují.
Libeň, Pardubice apod. naprosto běžně 100 km/h vedle vlaku/posunovému dílu jedoucímu ke Stůj.

Zkuste si to naživo třeba v takových Poříčanech-nemít blbý pocit může jen ten, který předpokládá, že vlak popotahující souběžně ke...
Mnohokrát zažito (nejen v Poříčanech). Kdybych si měl představovat katastrofické scénáře pokaždé, když vedle mne popotahuje/proti mne vjíždí odbočkou vlak, byl bych po každé směně zralej na psychiatra.
Haan
Sobota, 07. května 2016 - 20:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 2-2010
Rail: "Hledáte problémy tam, kde nejsou."
Ále, nehledám. O tom pocitu při popotahování to byla spíše moje poznámka pod čarou. Mně šlo spíše o to mnohdy zbytečné popotahování a navíc bez svolení a souhlasu. I fírové mají snahu honit vteřiny. Pak se snaha stává mnohde pravidlem, vede k chybným návykům, které mohou dopadnout tak, jako poslední Poříčany.
Sobota, 07. května 2016 - 21:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2047
Registrován: 5-2008
Haan: naprosto běžná situace na denní šichtě v Holubicích, po "rovné" rychlík z Rousínova do Křenovic 100km a na "druhou" rychlík z Blažovic na "rychlost 60 a výstraha"
Haan
Sobota, 07. května 2016 - 22:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 2-2010
Parmezano: no jo, no. Když je to není zakázáno v ZDD...
Sobota, 07. května 2016 - 22:30:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2048
Registrován: 5-2008
Haan: ale, ten " pohyb" D1 taky dovoluje
Haan
Sobota, 07. května 2016 - 23:21:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2144
Registrován: 2-2010
Parmezano: ano, dovoluje. A v ZDD (ZT) se uvede, které současné jízdní cesty jsou zakázány. Pokud nejsou zakázány, jsou dovoleny. Já bych při těch rychlostech do toho bez odvratu nešla, protože jsem jen podělaná baba (stačí mi k tomu si jen uvědomit problém s ne/předvídatelným chováním brzd-viz jiné vlákno zde). A nejen proto příroda stvořila muže.
pracant
Neděle, 08. května 2016 - 09:39:18  
Neregistrovaný host
37.188.137.222
Tady opravdu chybí GV, který by jasně určil kdy ano a kdy ne. Prasárny, které vidím v některých stanicích jako popotohavání "proti vlaku" kdy při křižování na jednokolejce zastaví ve stanici osobák na "průjezdný" a výpravčí jej popotáhne k odjezdu v momentě co se blíží proti vlak tj. opticky fírové jedou proti sobě i když jeden tam má stůj a druhý výhybku na kolej do odbočky...
Ale v případě, kdy je například od peronu k odjezdům větší vzdálenost a bude to "k něčemu" a nebdue to nějaká "prasárna" jako jsem psal, tak proč ne, ale chce to určit jasné podmínky popotahování vlaků k odjezdům, který by to určil jasně a bez debat, například stejně jako to mají v tom Německu.
Neděle, 08. května 2016 - 14:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 130
Registrován: 5-2014
Tady především schází pořádné ZZ. Zakazování popotahovat k návěstidlu je akorát rovnák na vohejbák, který dotyčné naplní falešným pocitem bezpečí. Pro způsobení nehody je naprosto irelevantní, jestli fíra popotahuje ke klacku předpisově, nebo "anarchisticky", podstatou problému je projetí Stůj.
I se slovutným Mirelem není problém (i bez vybavení "Manuálu") profrčet Stůj na odjezdu rychlostí 46 km/h bez zásahu VZ. A to je problém.
Neděle, 08. května 2016 - 15:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2799
Registrován: 7-2006
který dotyčné naplní falešným pocitem bezpečí ..podstatou problému je projetí Stůj ..

Velmi trefné,teď jste uhodil [kladivo] na hlavičku .. to je přesně to jádro pudla ..!! [vypravci]
ICQ 237-113-861
Neděle, 08. května 2016 - 15:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 5-2008
Haan: Budu trošku OT , v roce 1985 jsem sloužil v Lulču(ústřední stavědlo , mech. náv, odjezdový skupinový)o současných vjezdech , jsme si mohli jenom nechat zdát. CCA okolo 15.15 se tam křižoval os. z Přerova do Brna s rychlíkem z Brna do Olomouce a ten rychlík skoro pravidelně zpoždoval sám sebe. On totiž jezdil s náskokem - 2-3 min a osobní v dobrym případě "načas" +2 nebylo nic neobvyklého. Takže "R" zůstal u vjezdu a čekal až "Os" vjede na "první" , signalista mi řekne konec, já to odvykládám , pak to signalista přeskládá po " po páté", než se pohnul od vjezdu tak projížděl ve stanici +2-3 min, ty současný vjezdy chyběly už v tom roce 1985 .
Neděle, 08. května 2016 - 21:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5395
Registrován: 8-2007
I se slovutným Mirelem není problém (i bez vybavení "Manuálu") profrčet Stůj na odjezdu rychlostí 46 km/h bez zásahu VZ.

No ono se dá profrčet i 120,protože červený kód ve staničních kolejích koduje jen 3 minuty a pak je to kolej bez kodu.Žádné VZ na současném principu nic nezabezpečí[nene].
Pondělí, 09. května 2016 - 02:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 503
Registrován: 11-2012
Apollo17:Na základě čeho toto tvrdíš?
Pondělí, 09. května 2016 - 07:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5399
Registrován: 8-2007
Peršing:Na základě každodenního používání.[happy]
Pondělí, 09. května 2016 - 10:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 504
Registrován: 11-2012
Apollo17:Jakože stojíš třeba v Čáslavi s mašinou půl hodiny a zhasne ti opakovač s červeným kodem?