K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 08. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 08. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12307
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 09:25:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ty EC zastavují například v Břeclavi.
... tedy v místě, které již je mimo oblast mezi Prahou a Brnem = zastavovací politika tam může být mírně odlišná.
Plus jde o křižovatku koridorů, kde je zajištěn přestup mezi oněmi "vlaky vyšší kvality" (ten název už mmch. dávno nepoužívám, resp. pokud bychom jej dnes v diskusi užili, tak bychom tím měli na mysli i tzv. Rx spoje, že).

souhlasím že to nebudou na spoji desítky lidí, spíš jednotlivci, ale proč lidem z Lanškrouna, Letohradu, Ústí, M.Třebove a C.Třebove tak komplikovat cestování?
Však jsem psal - Horší je to (protože se započítává i přestupní doba) při cestě např. do Břeclavi a dále do A/SK, ale to se opět týká jen menšího počtu cestujících.

V případě Letohradu, ÚnO a možná i Moravské Třebové není o nic horší (oproti nástupu do expresního spoje již v ČT) jet rychlíkem do Brna a na expesní spoj přestoupit až tam.

jestli podle tebe je adekvátní náhrada za vlak EC, sestavený z klimatizovaných vozu, Sp v podobě bymaku, tak jsem asi z jiný planety.
To asi jste, protože řeč jednak byla o rychlících a ne o bymákových (a pouze ve špičce jedoucích) Sp vlacích.
Plus nadále platí argument - Svitavám ty bymáky nebo koženky nevadí?
Vadí jenom Třebovákům?
Nebo co?

Jen si vzpomeňte na D1Ex, nestavely nikde, pak v Pardubicích a moc jim to nepomohlo.
Ovšem - protože jednak začínaly v Brně (tzn. nevezly tranzit ze zahraničí) a v takové situaci je minimalizace (či úplná eliminace) počtu zastavení nepříliš vhodná (resp. nezastavování v Pardubicích by nebylo vhodné, i kdyby ten spoj jel z A/SK).

A že je Třebová malá? No tak vy vidlaci z vesnic, kde vám nestaví EC, můžete závidět dál.
Stupidní žvást ukazující na to, že někoho bolí kuří oko.
Nic to nemá společného s věcnou argumentací.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 09:45:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: 1) Rychlíky na této trase nejsou nevyužívány. Právě naopak, ale spíše na kratší vzdálenosti, na které se více v současné podobě hodí.

2) Díky ČT nemusí (samozřejmě Svitavy na Brno ano, ale nic nemůže být dokonalé, naopak mohou v ČT přesoupit na expresy Praha/Olomouc). Pouze Vy je chcete o to připravit.

3) Jak řekl Mibl. Někteří lidé to využívají k cestám do práce a toto je únosná hranice dojezdnosti.

4) Ano, Kolín je daleko a proto by tam vlaky vyšší kvality měly zastavovat. Na druhou stranu je tam nižší poptávka po Brně, protože pro tuto oblast je Praha mnohem, ale mnohem větším magnetem.

5) Nerozumím, proč by Brněnské expresy měly mít jinou politiku, než Olomoucké. Je to naprosto shodná situace. Navíc i Vy sám říkáte, že za Brnem ať klidně zastavují, jak chtějí. Tím defakto říkáte, že je to důležité jen mezi Prahou a Brnem, tedy vnitrostátní přeprava. A já k tomu dodávám, že pokud je to o vnitrostátní dopravě, tak neexistuje jediný relevantní důvod nezastavit v Kolíně a ČT. Tedy kromě argumentu, že "jiní to nemají". Ano, nemají, protože jim tam ani žádná expresní vrstva nejezdí.

6) Mluvil jsem o dálkových vrstvách.

7) Neříkám, že nezastavování mezinárodní vrstvy v ČT se rovná podělání vnitrostátní dopravy, ale říkám, že nezastavování mezinárodní vrstvy v ČT (a Kolíně a to při nesplnění zadaných bodů) v současných podmínkách je podělání vnitrostátní dopravy. Nikomu to nepomůže (snad kromě pár lidem, kterým ČT leží v žaludku) a mnoha lidem uškodí.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12308
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 10:07:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlíky na této trase nejsou nevyužívány. Právě naopak, ale spíše na kratší vzdálenosti, na které se více v současné podobě hodí.
Vzhledem k jejich podobě se musejí hodin i na spojení typu Svitavy - Praha, Svitavy - Brno, ale např. i Blansko - Praha.
A tím pádem není problém, aby se hodily i na spojení Česká Třebová - Brno nebo Česká Třebová - Praha.

Díky ČT nemusí (samozřejmě Svitavy na Brno ano, ale nic nemůže být dokonalé, naopak mohou v ČT přestoupit na expresy Praha/Olomouc). Pouze Vy je chcete o to připravit.
Naštěstí nikoliv pouze já.
Ano, nic nemůže být dokonalé a proto Třebové jistě postačí stejný interval spojení do Brna jako Svitavům.

Někteří lidé to využívají k cestám do práce a toto je únosná hranice dojezdnosti.
Ach tak, magická hodinové hranice (aneb "dnes trvá cesta rychlíkem z Třebové do Brna, když dobře, hodinu a půl, ale chceme, aby to i rychlík zvládl pod hodinu" [crazy]).
Pokud ji budeme brát jako dogma, pak nemá smysl ani dojíždění z ÚnO do Brna byť v kombinaci s přestupem na expresní spoje v ČT.
A dokonce by např. ani nemělo mít v současné době smysl dojíždět např. z Hodonína do Brna, protože i tam se cestovní doba blíží hodnotě 1 h 10 min.

Nerozumím, proč by Brněnské expresy měly mít jinou politiku, než Olomoucké.
Protože směrem na Brno jsou jen dvě "neosobákové" vrstvy, zatímco směrem na Olomouc jsou ty vrstvy tři (byť ta nejvyšší vrstva ČD je t. č. tzv. komerční).

Navíc i Vy sám říkáte, že za Brnem ať klidně zastavují, jak chtějí. Tím defakto říkáte, že je to důležité jen mezi Prahou a Brnem, tedy vnitrostátní přeprava.
Ne "jak chtějí", ale ať zastaví pouze a výhradně v Břeclavi.
Resp. když nad tím přemýšlím, tak být uzel typu Břeclavi i mezi Prahou a Brnem, tak by tam to zastavení stejně muselo být - aby byl zajištěn přestup mezi vlaky EC navzájem.

A já k tomu dodávám, že pokud je to o vnitrostátní dopravě, tak neexistuje jediný relevantní důvod nezastavit v Kolíně a ČT.
Existuje zásadní důvod, a to dostatečně rychlé (kde k dojmu rychlosti přispívá i dojem "skoro nikde to nezastavuje") spojení dvou největších měst ČR.

nezastavování mezinárodní vrstvy v ČT (a Kolíně) v současných podmínkách je podělání vnitrostátní dopravy.
= Svitavy (+ jejich spádové okolí, tedy mj. t-261) mají podělané spojení s Brnem, Pardubicemi, Prahou?

Nikomu to nepomůže (snad kromě pár lidem, kterým ČT leží v žaludku)
Stupidní žvást apriorně předjímající, že zastánci projíždění ČT brněnskými expresy toto zastávají kvůli nějakému "ležení v žaludku" a ne kvůli svým, řekněme, koncepčním postojům.
A opět mohu přidat otázku - co tak zavést zastavování EC ve Svitavách? Nikomu to (v intencích postoje "Nikomu to nepomůže a mnoha lidem uškodí") neuškodí, ale mnohým pomůže.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 10:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: No, ale nehodí. A svůj "stupidní žvást" si laskavě strčte do prdele. Na ty další snůšky keců, když nedokážete pochopit, že je pro region lepší alespoň nějaké centrum (díky kterému mají prospěch všichni v dané oblasti), než žádné, nehodlám reagovat. Snad jedině příklad za všechny: argumentovat "rychlých spojením" mezi Prahou a Brnem - to snad nemyslíte vážně.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.226
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 10:32:22    Odkaz na tento příspěvek  

BoH: KOLIKRÁT JEŠTĚ HODLÁTE PŘESTÁVAT REAGOVAT NA DAVIDA I JINÉ ZDE VÁM ODPORUJÍCÍ DISKUTUJÍCÍ??? Nechtěl byste to už konečně OPRAVDU UDĚLAT??? A na nějaké Vaše "prdele" a emotivní výlevy tu už vůbec nikdo není zvědavý. Tak se nad sebou už konečně zamyslete! S Vašimi názory v této "diskusi" povětšinou souhlasím, ale začínáte se chovat jako psychopat. Tohle je diskusní fórum, tak to zkuste nebrat tak smrtelně vážně, uvidíte že se Vám uleví!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12309
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 10:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je pro region lepší alespoň nějaké centrum (díky kterému mají prospěch všichni v dané oblasti), než žádné
Ano, (jak už jsem psal) pro cesty z ČT (či jejího blízkého okolí, ne však z nijak širokého okolí) dále za Brno (tzn. Břeclav či A/SK).
Spojení do Prahy/Brna lze vcelku dobře řešit rychlíky (+ směr Praha i expresy od Olomouce, tzn. tím méně platí vámi dříve zmiňovaný údaj o "uherském roku").

argumentovat "rychlých spojením" mezi Prahou a Brnem - to snad nemyslíte vážně.
Ano, v rámci infrastrukturních možností pokud možno co nejrychlejší spojení.
Pokud na ně chceme rezignovat, pak těm epresním vlakům klidně můžeme přidat i to zastavení ve Svitavách nebo Blansku.
Anebo ty expresní spoje nemít vůbec (ale to už by bylo přeci jen hard core).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 10:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: Bohužel musím psát, dokud mě bude někdo štvát. Nemyslím si, že je to zase tak psychopatické, jen trochu vyostřené. Věřte mi, že mám dobré důvody dělat to, co dělám. Ale je fakt, že na Davida zjevně nemá smysl reagovat, protože ho můžu urazit jak chci a stejně bude pořád psát dokola to stejné a diskuse se stejně nedobere konce.
Majkl007
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.255.226
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 10:59:54    Odkaz na tento příspěvek  

BoH: psát nemusíte, ale chcete, a to je dost velký rozdíl. A ty "dobré důvody" proč TADY (???) předvádíte tuhle frašku bych fakt chtěl znát! Opravdu si myslíte, že psaním na diskusní fórum něco dokážete? [rofl] A to samé furt dokola nepíše jen David, ale i Vy, to si uvědomte. Jste oba jako dvě malé děti, co se na pískovišti perou o to, kdo má větší a hezčí bábovičku. Ale prosím, pokračujte, sice jste tu (oba) všem akorát pro smích, ale když vás to baví...
S touto diskusí se nadobro loučím, a na rozdíl od Vás to hodlám dodržet. Tak příjemnou zábavu! [crazy]
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 11:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: Ono je to komplexnější a nechce se mi to tady rozebírat [happy] Upřímně, mě to taky nebaví, protože je to pořád dokola (co chcete také vymýšlet nového, že?). Kdyby tady byla alespoň nějaká zajímavá diskuse, tak toto vlákno si nedovolím plevelit. Ale takto? Vždyť je to jedno, stejně se tady nic neděje [happy]

Jinak doufám, že odcházíte z této diskuse pouze ve vztahu s tímto tématem, protože si myslím, že by Vás byla škoda [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12310
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 11:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sice jste tu (oba) všem akorát pro smích,
= vyjádření typu "já vím, co si všichni ostatní myslí". De facto stejného typu jako "já vím, že zrušení zastavování brněnských expresů v jedné konkrétní stanici nikomu nepomůže, jen uškodí".

Mmch. k těm zkracováním jízdních dob R-260 - on ten dnešní systém je zajímavě nastaven tak, že R-260 se v S:00 h potkají ve Svitavách, čímž umožní vytvořit uzel s Os-261 (což je samozřejmě dobře); a stejně tak jim díky tomu vychází, že o půl hodiny později/dříve jsou ve Skalici n. S.
Při špičkovém 1 h taktu by to znamenalo elegantní stav, kdy jeden spoj "MHD Boskovice" (linka č. 250) je přípojem k oběma/od obou rychlíkových spojů/rychlíkovým spojům.

Tzn. zkracování jízdních dob v úseku Svitavy - Skalice by v tomto ohledu bylo až kontraproduktivní, protože by vedlo k rozkližení jednoho z (existujících či potenciálních uzlů).
Podobná věc se napřesrok stane (díky zrychlení úseku Soběslav - Veselí) ve Veselí nad Lužnicí.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5043
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 12:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Psychopatů je tu dost a každý z nich je přesvědčen, že má pravdu. Bohužel vše tady řečené, jsou názory čistě subjektivní. Pro objektivní pohled by se musel udělat nějaký velký průzkum (a nejen mezi obyvateli ČT a okolí) a znát přesné počty přepravovaných danými vlaky (což je problém, protože to přesně neví ani dopravce).

PS: Taky bych chtěl, aby mi v Kralupech stavěla EC do/z Reichu a chebský rychlíky. Ale jako racionálně uvažující vím, že Krp jsou to na to prostě malá díra, tak jsem se s tím smířil. A doufám, že se s něčím podobným budete muset smířit i vy, v ČT a okolí.

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 12:09:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Majkl007: Držte mě, držte mě [happy] Jak chcete nereagovat na takové nesmysly ostatních? Ale nic, budu hodný [happy]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5554
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 12:22:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pes38: Tak ešte raz a znova, ono to tu ale vôbec neni diskusia o Třebovej ako takej (bola by, keby som napr. ja žiadal zastavenie EC vlakov v Chocni), ale naopak o tom, že taká diskusia je zlá.

Niečo také, ako prečo je rozumné zastavovať s tými istými EC v Kútoch, ale nie v Malackách, s tými istými Railjetmi nezastavovať v Badene, ale zastavovať v Kapfenbergu a hneď pár kilometrov potom v Bruck an der Mur, s EC naopak zastavovať v Elsterwerde, ale nezastavovať v Coswigu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12312
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 12:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro objektivní pohled by se musel udělat nějaký velký průzkum (a nejen mezi obyvateli ČT a okolí)
Jednak by bylo složité určit, kdo má a kdo nemá být dotázán, a jednak by pak hrozilo úskalí, že "nespokojení jsou vždy hlasitější".

Taky bych chtěl, aby mi v Kralupech stavěla EC do/z Reichu a chebský rychlíky. Ale jako racionálně uvažující vím, že Krp jsou to na to prostě malá díra
Z hlediska zastavování EC každopádně.
Z hlediska zastavování R Praha - Ústí - Cheb platí přesně to, o čem jsem psal už dřív - různá zastavovací politika v různých částech trasy u téhož spoje.
U stejně velkých měst umístěných mezi Ústím a Chebem je zastavení rychlíku v pořádku; v Kralupech by bylo nesystémové.

ono to tu ale vôbec neni diskusia o Třebovej ako takej (bola by, keby som napr. ja žiadal zastavenie EC vlakov v Chocni)
A na to jste přišel jak?
Ano, diskuse je o (ne)zastavování především "brněnských" expresních spojů právě v České Třebové.

Niečo také, ako prečo je rozumné zastavovať s tými istými EC v Kútoch, ale nie v Malackách
To je samostatná věc k diskusi, která nemůže být vzorem (jestli Kúty = Česká Třebová, pak Malacky = co?)

s tými istými Railjetmi nezastavovať v Badene, ale zastavovať v Kapfenbergu a hneď pár kilometrov potom v Bruck an der Mur
Samozřejmě že v Badenu ne, protože jde o příměstskou oblast, kde zastavovací politika je jiná než v ostatních částech trasy.
V Kapenbergu však zastavují jen "grazské" RailJety, u kterých četnost zastavování odpovídá naší kategorii rychlíků (dejme tomu něco jako R Brno - Bohumín").
"Klagenfurtské" RailJety nezastavují ani v Kapfenbergu, ani v Mürzzuschlagu.
V úseku Graz - Bruck a. d. Mur - Kapfenberg - Mürzzuschlag tvoří RailJety de facto páteřní rychlé spojení i v rámci Štýrska (pozn. v Rakousku PLATÍ integrovaný tarif i v RailJetech).

s EC naopak zastavovať v Elsterwerde, ale nezastavovať v Coswigu
Opět - otázka blízkosti velkoměsta coby faktoru nevhodnosti zastavování s expresními (ale i rychlíkovými - viz Český Brod, Adamov, ale např. i Hrušovany u Brna nebo Rosice "u Brna" a mnoho dalších).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.0.146
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 12:52:06    Odkaz na tento příspěvek  

Pes38: Taky bych chtěl, aby mi v Kralupech stavěla EC do/z Reichu a chebský rychlíky. Ale jako racionálně uvažující vím, že Krp jsou to na to prostě malá díra, tak jsem se s tím smířil.

Jenže Kralupy jsou železniční uzel a dálkovou stanicí pro Slaný, Neratovice či Velvary, takže dohromady přes 50 tisíc obyvatel. Podobně jako Lovosice, které jsou "hlavním nádražím" pro Litoměřice. Pokud by EC do Rajchu a chebské rychlíky stavěly střídavě buďto v Kralupech nebo Lovosicích, bylo by to zdržení cca 2 minuty a radě lidí by to pomohlo. Ale já vím - bylo by to nesystémové. [happy]
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5555
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 12:54:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Na to som prišiel tak, že ste mi to svojim príspevkom aj Vy vlastne potvrdil [proud]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12313
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 13:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na to som prišiel tak, že ste mi to svojim príspevkom aj Vy vlastne potvrdil [proud]
Jo takhle - sám napsat pár dalších situací (většinou ne shodných s diskutovanou Třebovou, ale blížících se příkladu Kralup nebo Českého Brodu) a pak vysíračsky napsat, že "tím pádem je diskuse i o něčem jiném". [crazy]
No jo. [crazy]

Pokud by EC do Rajchu a chebské rychlíky stavěly střídavě buďto v Kralupech nebo Lovosicích, bylo by to zdržení cca 2 minuty
Pobyt dejme tomu 1 minuta.
Takže brzdění + rozjezd dají (oproti průjezdu plnou rychlostí) pouze minutovou časovou přirážku, jo?

Mmch. taky by velmi záleželo na tom, zda by v příhodný čas byl z oněch měst zajištěn vlakový přípoj.
Vlastně je to dobré srovnání - i Lovosicím musí stačit pro spojení s Prahou základní 2 h takt (jen ve špičce posílen na 1 h takt) vlaků, které jsou po většinu týdne vedeny "koženkami".
Jsou na tom podobně jako Svitavy vůči Brnu.

Tzn. v intencích "bohovského" postoje by se dalo argumentovat, že v Lovosicích by měly začít zastavovat jak berlínské EC, tak i chebské R; a ke zrušení jejich zastavování by mělo dojít až poté, co na děčínských R-090 budou jezdit lepší vozy, až budou jezdit v 1 h taktu + až se zruší jejich zastavování v Bohušovicích a Hněvicích (a mohla by vadit i Podbaba?).

Nemluvě o tom, že EC/chebský R zvládnou trasu Praha hl. n. - Lovosice pod kýženou hodinu, zatímco R-090 nikoliv (srov. opět s toutéž argumentací v relaci Česká Třebová - Brno).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5556
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 13:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Len tú tam posunul už Pes38 príkladom s Kralupami. Ja som mu práve chcel vysvetliť to, že ju tam posúvať nemá. [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5044
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 14:22:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Kralupech jsou zastavení nástup/výstup a rozjezd R, EC vzhledem k traťové/průjezdné rychlosti MINIMÁLNĚ 3 minuty, na koridorech jsou to zpravidla MINIMÁLNĚ 4 minuty.

(Příspěvek byl editován uživatelem pes38.)

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 14:26:23    Odkaz na tento příspěvek  

V Lovosicích by správně měly zastavovat chebské R. Jednak to vyřeší problém nepřípoje mezi Os z Prahy a R na Cheb, který není dlouhodobě řešitelný (nepočítám půlhodinový takt). Jednak to usnadní cestování z Lovosic/Litoměřic kamkoliv do stanic za Ústím nad Labem, tudíž nebude nutné čekat půl hodiny v Ústí na chebský rychlík.

Obecně by mělo platit pravidlo, že mimo velká města by EC měly zastavovat ve stanicích, kde je možné zajistit nějakou významnou návaznost, a nelze ji zajistit jiným dálkovým vlakem. Kralupy to nejsou, protože většina vlaků zde vychází na X:30 (resp. někdy si těsně ujíždí) a EC/chebské R jsou zde přibližně v X:00. Proto je projíždění Kralup v pořádku.

Již jsem se tu zmiňoval o možnosti změny taktu pomalých R na 010/270, aby se míjely někde mezi Chocní a ÚnO v X:00, což by znamenalo zlepšení přípojů v celé oblasti pod Orlickými horami, zachování Olomouce v X:00 a odstranění dlouhého prostoje těchto R v Olomouci. Ostravské EC by mohly být v Olomouci v X:30, protože osobákem není problém se dostat do míst jako Zábřeh na Moravě či Přerov v rozumném čase, horší už je to však s Pardubicemi nebo Ostravou.

Nevýhodou by však byl konec přímých R Praha - ČT - Brno (zůstaly by jen R ČT - Brno). To se však dá vykompenzovat přestupy R-EC a EC-R. Např. ze Svitav do Pardubic by se cestující dostal rychleji s přestupem na EC, totéž z Chocně do Brna. Relace typu ÚnO - Letovice jsou řešitelné také osobáky.

Čili v ČT by to mohlo vypadat přibližně takto:

X:36-X:37 EC Brno - Praha
X:42-X:43 R Luhačovice/Vsetín/Ostrava - Praha
X:43-X:44 EC Praha - Ostrava
odjezd X:48 R ČT - Brno

příjezd X:12 R Brno - ČT
X:16-X:17 EC Ostrava - Praha
X:17-X:18 R Praha - Luhačovice/Vsetín/Ostrava
X:22-X:23 EC Praha - Brno
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 14:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČT: Že vás to ještě všechny baví [uhoh] Rozhodli o tom už stejně jiní....

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4012
Registrován: 12-2011

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 14:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodli o tom už stejně jiní....

A rozhodli špatně kvůli nádražáckým známostem, a aby dotyční nenaštvali své kamarádíčky...

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 14:46:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr: A rozhodli špatně kvůli nádražáckým známostem, a aby dotyční nenaštvali své kamarádíčky...

To je možné, ale mě to zastavování nevadí. Já to v tom EC přežiju asi narozdíl od některých [lol] [vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 15:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr: Zřejmě máte pravdu. Nicméně to neznamená, že by to bylo špatně, protože se snaží jen napravit to do stavu, jaký by správně měl být. Tak teď ještě zabojovat v Kolíně a dopadlo by to optimálně [happy]

A už zase mlčím [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 12-2011

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 15:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji, dneska mě ještě nic nerozesmálo. A klidně pokračujte, baví mě to [happy]

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - kde dnes znamená minulý rok[pozor]
EC 172
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.32.206
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 17:43:42    Odkaz na tento příspěvek  

K zastavování v České Třebové:
Je potřeba uvědomit si zásadní věc: Mnoho významných krajských měst České republiky má pouze rychlíkové spojení - Liberec, Karlovy Vary, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava - do těchto měst můžete cestovat nanejvýš rychlíkem, žádný EC. PROČ by tedy měly vlaky EC a Railjety zastavovat v takovém extrémně nevýznamném a podřadném městečku u nádraží, jako je Česká Třebová, když neobsluhují ani polovinu krajských měst České republiky? Pokud budu cestovat vlakem EC, očekávám, že po odjezdu z Prahy zastaví v Pardubicích, Olomouci a Ostravě, respektive v Brně a Břeclavi. Pokud EC zastaví v České Třebové, tak ať zastaví rovnou i v Ústí nad Orlicí, v Chocni, ve Svitavách, v Letovicích, v Blansku atd. - udělejme z něho rychlík a kvalitní rychlé spojení pojďme zrušit. Vlastně i obyvatelé Březové nad Svitavou, Bezpráví a Řečan nad Labem mají právo na kvalitní spojení vlakem EC, tak zastavme i tam. Když tam ten EC náhodou projíždí, tak ať tam i zastaví - to je přesně uvažování zastánců České Třebové. Co na tom, že do Budějovic ani Liberce EC nedojedete? Nevadí, hlavně ať zastaví v Třebové. Prosím pochopte, že vlaky vyšší kvality do České Třebové opravdu nepatří.
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 18:08:53    Odkaz na tento příspěvek  

Opět upozorňuji na možnou změnu taktu pomalých R po modernizaci Choceň - ÚnO. Tato změna by mohla (jak již jsem zmínil výše) učinit zastavení EC v Třebové dokonce nutným, uvažujeme-li o časech EC jako o „nedotknutelných“, zvláště s ohledem na okolní země.
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 18:21:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EC 172: Tak v tom bych Vám doporučil nejprve navrhnout, aby tam začaly vlaky vyšší kvality jezit (z důvodu chabé infrastruktury pochybuji, že se Vám to povede). Pak můžete něco poměřovat a ne to cucat z prstu [happy]

Mimochodem bych tady vytáhl opět argument s délkou trasy a spádovostí, ale naštval bych Majkla. Ale co mi zbývá, když někdo se snaží pořád argumentovat nesmysly typu EC v Bezpráví.

Ale neudělám to, protože pak se objeví tapetář David a pojedeme nové kolo. Když všechny toto téma tak štve, tak nechápu, proč ho pořád někdo otevírá.

P. S. Dohodněme se, že se v tomto případě nedohodneme a toto téma společně ukončeme. Když se o ČT tady nikdo nezmíní, slibuji, že nebudu otravovat ani já [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12314
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 18:27:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale neudělám to, protože pak se objeví tapetář David
Chudáku.

Nevýhodou by však byl konec přímých R Praha - ČT - Brno (zůstaly by jen R ČT - Brno).
Aneb mj. pod rouškou údajného zlepšení přípojů pod Orlickými horami (stejně by ty R musely být v X:00 přesně v Chocni, aby byly zajištěny přípoje na/od Os-020) zničit mj. vnitrokrajské spojení Svitavy - Brno.
Proč jsi ve svých úvahách (když už by se "musely" měnit časové polohy na 1. koridoru) nepočítal s možností změny časových poloh R-260 (byť by ta změna nebyla dvakrát šťastná, ale nebyla by pak "nutnost" je utnout v ČT)?

To se však dá vykompenzovat přestupy R-EC a EC-R. Např. ze Svitav do Pardubic by se cestující dostal rychleji s přestupem na EC
Rychlík sice má v tomto úseku o (pouze!) dvě zastavení více, ale na vrub nového stavu jde čas nutný k přestupu.
Výsledek: víceméně nula od nuly pojde. Ale přibyl tam přestup.

Nemluvě o nevhodnosti "nacpávat" všechny cestující z R-260 do jiné soupravy, která tím pádem bude západně o ČT o to plnější (= bude muset být pro tento úsek kapacitně dimenzována).

V Lovosicích by správně měly zastavovat chebské R. Jednak to vyřeší problém nepřípoje mezi Os z Prahy a R na Cheb, který není dlouhodobě řešitelný (nepočítám půlhodinový takt).
Ono je otázkou, nakolik jsou tamní časové polohy koncepčně vhodné.
Já si třeba myslím, že ruku v ruce s možným odstraněním přepřahů (a tím pádem i dlouhých pobytů) EC v Dresden Hbf. by bylo možné přehodit Lovosice na X:15/X:45 h, tím pádem mít rychlíkovou Roudnici v S:00 h a tím pádem i rozpad (podle mě ne úplně vhodného, protože důležitější jsou přípoje typu R/Os než Os/Os) uzlu Os v Ústí "hl." n.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 18:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to mě pokakej, on tady fakt ten tapetář číhá, kdy může začít prudit :D
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12048
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 18:44:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zastavovací politiku nemůže určovat jen velikost města, či jeho přízvisko alá "krajské město" apod. Zastavovací politika je závislá i na síle tranzitu, přestupů apod. Vstupují do toho takové věci, jako možnosti a efektivita soupravy (důvod průjezdu Českého Brodu, Čelákovic, Kuřimi apod). Leoexpres si jeden čas dovolil dokonce projíždět Pardubice, protože se domníval, že soupravy zaplní bez nich, chtěl se soustředit na vztah Morava - Praha.
Proro znovu říkám: Hoďte sem někdo aktuální vytížení vlaků, obraty, vložte výsledky analýzy potenciálu apod. a pak se můžeme bavit o zastavovací politice. Ideálním výsledkem je najít takový model, aby byl dostatečně rychlý s dostatečným množstím vlaků (aby mohl být co nejlepší alternativou IAD) a zároveň nebyl významně ztrátový. Čím je potenciál větší, tím by mělo být snahou vytvořit model takový, aby jeho ztráta byla co nejmenší.
A o tom, zda stavět či nestavět v České Třebové by měla rozhodnout odborná analýza získaných poznatků a ne reptání na K-reportu, že se tam musí stavět, protože přeci nepojedu koženkou, nebo že se tam nesmí stavět, protože expres nebo není krajské město. Upřímně, kdyby se objednávaly a nasazovaly soupravy dle reálné poptávky a místo předimenzované soupravy za čtvrt miliardy tam jezdila souprava čtvrtinový peníz (stejně pohodlná a rychlá), dost možná by u nás už nebyl jediný koženkový vagon.
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 18:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Po kom chcete Vámi požadované statistiky? Toto je interní záležitost ČD, nebo si můžete nechat objednat "nezávislý" průzkum. Ale pochybuji, že půjde objektivně zhodnotit, jestli je správné to, či ono rozhodnutí. Stejně tak si dovolím nesouhlasit, že otázka zastavování je čistě odborné téma (tedy podle toho, kdo by měl být odborník). Plány se dělaly z centra od stolu tak jedině v socialismus. Odborník může dát nějaké návrhy, ale je to na politicích (tedy státu, který to financuje), aby rozhodli. A samozřejmě pak za to nesli zodpovědnost u svých voličů. O tom je demokracie [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 863
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 19:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

EC 172: Pokud budu cestovat vlakem EC, očekávám, že po odjezdu z Prahy zastaví v Pardubicích, Olomouci a Ostravě, respektive v Brně a Břeclavi.

K tomu slouží v případě Ostravy další rychlá vrstva Pendolina, pravda na Brno nic takového nejezdí.

Pokud EC zastaví v České Třebové, tak ať zastaví rovnou i v Ústí nad Orlicí, v Chocni, ve Svitavách, v Letovicích, v Blansku atd.

EC 120 Hradčany, který jede ze Žiliny zastavuje i v Ústí n. Orlicí a Chocni, ale pravda jedná se jen o jeden vlak. Je potřeba se zamyslet jestli se objednavateli skutečně vyplatí stavět jen Pardubice, Brno atd.

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12049
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 19:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BoH: Po kom chcete Vámi požadované statistiky?
Můj požadavek je něco jako řečnická otázka, pochybuji, že je někdo poskytne.

Honza7887: EC 120 Hradčany, který jede ze Žiliny zastavuje i v Ústí n. Orlicí a Chocni, ale pravda jedná se jen o jeden vlak. Je potřeba se zamyslet jestli se objednavateli skutečně vyplatí stavět jen Pardubice, Brno atd.
Staví a staví tak správně. Platit 2 linky v tomto období a směru by bylo zbytečné. Myslím si, že podobné řešení by mělo být aplikováno v širším rozsahu tohoto směru.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12315
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 19:42:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odborník může dát nějaké návrhy, ale je to na politicích (tedy státu, který to financuje), aby rozhodli. A samozřejmě pak za to nesli zodpovědnost u svých voličů. O tom je demokracie
... aneb o zastavovací politice nechat rozhodovat volené orgány (krajské zastupitele/poslance).
Úžasný návrh. [crazy]
V opačném případě toto nemá s volbami co dočinění.

Hoďte sem někdo aktuální vytížení vlaků, obraty, vložte výsledky analýzy potenciálu apod. a pak se můžeme bavit o zastavovací politice.
A pokud eventuálně budou obraty cestujících v České Třebové u brněnských expresních vlaků vysoké, tak to bude dobře?
(= nutnost dimenzovat soupravu i pro tyto cestující + mít o to méně cestujících v R-260 vč. o to menšího tlaku na navýšení spojů n této lince)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 19:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hehe. Občane, tady ti říkáme, jak to bude, pěkně na to plať a mlč, protože naši soudruzi rozhodli .... pěkné [happy]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12316
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 20:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Občane, tady ti říkáme, jak to bude, pěkně na to plať a mlč, protože naši soudruzi rozhodli ....
A jak si to teda představujete?
Ministerská objednávka = celostátní záležitost, tzn. ve sněmovních volbách budou mít strany ve svých programech, jestli požadují zastavování nebo projíždění brněnských expresů v České Třebové? [crazy]
Nebo jak?

Mnoho věcí rozhodovaných volenými orgány je přesně o tom "někomu pomůže, jiným prý neuškodí".
Třeba takové dotace na solární energii. Ty někomu pomůžou, ale jiným neuškodí, že!
Nebo finanční podpora asimilace nepřizpůsobivých občanů. Někomu pomůže, jiným neuškodí.
Stejně jako zastavování brněnských expresů v České Třebové "někomu pomůže, jiným neškodí"...
[crazy]

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 20:08:26    Odkaz na tento příspěvek  

Aneb mj. pod rouškou údajného zlepšení přípojů pod Orlickými horami (stejně by ty R musely být v X:00 přesně v Chocni, aby byly zajištěny přípoje na/od Os-020) zničit mj. vnitrokrajské spojení Svitavy - Brno.

Řekl jsem, že by zůstaly rychlíky ČT - Brno. Problém by vznikl při cestě ze Svitav např. na Pardubice.

Proč jsi ve svých úvahách (když už by se "musely" měnit časové polohy na 1. koridoru) nepočítal s možností změny časových poloh R-260 (byť by ta změna nebyla dvakrát šťastná, ale nebyla by pak "nutnost" je utnout v ČT)?

Protože EC Praha - Brno dojede do ČT těsně po pomalém rychlíku. Pokud by tento pomalý R pokračoval do Brna, docházelo by na trase k předjíždění mezi dálkovými vlaky, a to je krajně nežádoucí jev. Můžeme se bavit o zachování přímých R Praha - ČT - Brno, ale jen za předpokladu, že dojde k výrazné změně vlaků EC.

Já si třeba myslím, že ruku v ruce s možným odstraněním přepřahů (a tím pádem i dlouhých pobytů) EC v Dresden Hbf. by bylo možné přehodit Lovosice na X:15/X:45 h, tím pádem mít rychlíkovou Roudnici v S:00 h a tím pádem i rozpad (podle mě ne úplně vhodného, protože důležitější jsou přípoje typu R/Os než Os/Os) uzlu Os v Ústí "hl." n.

A co jediná kolej na ústeckém hlavním nádraží, na které se dá provádět úvrať? Podle tohoto mustru by vycházely chebské rychlíky v X:00 v Ústí. To je kritická situace, protože v Ústí na hlaváku nemůžou úvraťovat dva vlaky najednou. Pravda, můžou jet tunelem pod Větruší na Ústí západ a já bych to dokonce uvítal, ale to by se tam ten vlak dostal do konfliktu s Os z Lysé nad Labem, který je tam taky v X:00, čili zbývá jediná volná kolej na Ústí západě. Z toho vyplývá, že se musí minout někde jinde.

To, co je teď, je nejlepší, co může být, byť s určitými nedostatky (např. nepřípoje od Os na R do Chebu).
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12317
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 20:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řekl jsem, že by zůstaly rychlíky ČT - Brno. Problém by vznikl při cestě ze Svitav např. na Pardubice.
Error.
Samozřejmě jsem měl na mysli vnitrokrajské spojení v rámci Pardubického kraje do Pardubic.

Protože EC Praha - Brno dojede do ČT těsně po pomalém rychlíku. Pokud by tento pomalý R pokračoval do Brna, docházelo by na trase k předjíždění mezi dálkovými vlaky, a to je krajně nežádoucí jev.
Stejně jako je krajně nežádoucí, mít tam ten přestup.

A co jediná kolej na ústeckém hlavním nádraží, na které se dá provádět úvrať? Podle tohoto mustru by vycházely chebské rychlíky v X:00 v Ústí.
Pouze v případě, že by byl zachován hodinový proklad berlínských EC s chebskými R.
Což se domnívám, že v tomto případě není zase tak nutné.

To, co je teď, je nejlepší, co může být
Rychlíkové Kralupy "přetažené" do nevhodné polohy (bylo by vhodné, aby se R-090 potkávaly v místě směrem na Prahu a ne směrem na Ústí).
To samé osobákové Vraňany - stanice typu "skoro všichni co tam nastupují/vystupují, tak i přestupují", kde by bylo velmi vhodné mít osobákový uzel v X:00 h.
No a kupodivu by si osobákový uzel Vraňany v L:00 h perfektně rozuměl s rychlíkovým uzlem Roudnice v S:00 h v tom smyslu, že během té necelé hodiny by mohly stihnout dojet vlaky trasu Vraňany - Straškov - Račiněves - Straškov - Roudnice (resp. pokud by nějaká ta minutka chyběla, tak by se snad dala nahnat nějakým tím zabezpečením přejezdů) - tedy učinění dopravy aspoň na těch dvou smysluplných ramenech Podřipských lokálek.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
M152_0045
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 12-2011
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 20:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč mám pocit, že David je odborník na dopravu, z pohledu grafikonu (přípoje, které spoje kde mají zastavovat a spol,..) na celou ČR a možná i přilehlé asijské země [biggrin]

Jinak nechcete to už zabalit, motáte se celkem v bludném kruhu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12318
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 20:48:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já jsem si říkal, že sem dlouho nepřilezl žádný vysíračský omezenec neschopný normální argumentace.
No, ne že by mě to udivilo. [crazy]

Ještě mě tak napadlo, že mají-li t-114 i t-087 dosáhnout podoby, kdy po nich vlaky jezdí aspoň slušně rychle, pak je posun Lovosic na X:15/X:45 h o to logičtější.
Kdyby se obojí zvládlo do pár let, bylo by to fajn (+ spolu s tím obnovit + zrekonstruovat t-097 tak, aby se stíhalo dojet z Lovosic do Úpořin max. za cca 41 minut.

Jak před časem někdo správně podotkl v diskusi o tratích v Ústeckém kraji - je s podivem, že organizovaným nádražáčkům nijak nevadí (resp. nijak zvlášť se proti tomu neozývají), že se poněkud silně otálí s opravou sesutého svahu na t-097.
Jo, zato když má část expresních spojů projíždět stanici v jednom menším neokresním městě, tak to nádražáci řvou jako tur a zde se zvyšuje počet vysíračských příspěvků. [crazy]

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 20:59:23    Odkaz na tento příspěvek  

David: Máš sice pravdu, avšak rozbití Lovosic v X:00 znamená rozbití České Lípy v X:30, což je podle mě dost vážný problém.

Kacířská myšlenka - co takhle nechat zastavit děčínské R ve Vraňanech a načasovat je tam na X:30? Pak by bylo možné mít Straškov v X:00 a Roudnice v X:30, čili by mohl fungovat přípoj od Straškova na R směr Ústí nad Labem.

Na trati 114 bych usiloval o přeložení křižování v X:30 z Libochovic do Chotěšova pod Hazmburkem (návrat do dřívějšího stavu), což bude znamenat Libochovice v X:20 (Lovosice)/X:40 (Louny). To umožňuje při upřednostnění přípojů na Louny provozovat dopravu mezi Libochovicemi a Straškovem v relativně rozumných časech. Ovšem nejedná se o nutnou součást systému.

Přeložení křižování do Chotěšova je vhodné i tehdy, nechceme-li provozovat Libochovice - Straškov, odstraní se tím prostoj v Libochovicích.

Pokud bychom byli zastánci politiky „ani metr z tratí“, je možné navázat i trať ze Straškova do Zlonic. A dokonce by šlo udělat přípoje ve Zlonicích, ale jen na jednu stranu (lepší je přípoj zajistit na Slaný).

Na trati 110 by mohl být stav: Kralupy X:40/X:20 - Podlešín X:00 - Zlonice X:30 - Vrbno nad Lesy X:00 - Louny X:15/X:45

Což má další benefit v podobě odstranění prostoje ve Slaném.
BoH
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 5-2014
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 21:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že je optimální současný stav, kdy "odborníci" něco navrhnou, následně to jde na připomínkování veřejnosti (jednotlivci, obce, kraje) a následně se stát rozhodne, zda nějakým způsobem vyjde občanům vstříc. Myslím, že je to dobrý systém.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12319
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 21:17:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máš sice pravdu, avšak rozbití Lovosic v X:00 znamená rozbití České Lípy v X:30
Jak jsem psal - samozřejmě v návaznosti na zrychlení (módní slovo "revitalizace) t-087.
Naopak co zde bylo před časem psáno, tak v projektu (nebo aspoň jedné jeho variantě) revitalizace t-087 se předpokládá naopak zapojení do Lovosic nadále v S:00 h, zatímco dojezd do České Lípy již někdy okolo L:10 h (při křižování v Zahrádkách u ČL).

Na trati 110 by mohl být stav: Kralupy X:40/X:20 - Podlešín X:00 - Zlonice X:30 - Vrbno nad Lesy X:00 - Louny X:15/X:45
Namísto Podlešína spíše Zvoleněves (pokud by R-090 dojel do Kralup asi v L:35/X:35 h, tak do Podlešína by se to nestíhalo). Ale jinak ano.

co takhle nechat zastavit děčínské R ve Vraňanech a načasovat je tam na X:30?
Otázkou je, jestli by pak těch zastavení R-090 už nebylo mnoho.
Navíc když existuje jiné řešení; mmch. při rychlíkové Roudnici v S:00 h a osobákových Vraňanech v L:00/X:00 h to vychází tak, že Os-091/090 by již neměly prostoj v Kralupech, tzn. o to rychleji by se dalo přímo v Os dostat z Prahy do Vraňan přímým způsobem bez nežádoucího (= tím více přetěžujícího soupravu v krátkém úseku před Prahou) přestupu na rychlík.

následně to jde na připomínkování veřejnosti (jednotlivci, obce, kraje)
V případě "ministerských" vlaků a připomínkování obcemi/kraji tím pádem bude docházet k tomu, že "připomínkovat" budou ti, kteří se na tom finančně nepodílejí.
Podobné jevy jsou zjevné i jinde - viz Nová Ves nad Nisou apod. nebo viz protesty obcí, u kterých má vést VR trať, "která jim nic nepřinese" (z jejich pohledu možná dokonce "jim uškodí a jiným nepomůže").

Připomínkování obvykle znamená psaní podnětů k tomu, co se komu nelíbí (ostatně to přímo vyplývá z významnu slova "připomíka").
Nikoliv s tím, kdo s čím souhlasí.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 865
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 21:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Jo, zato když má část expresních spojů projíždět stanici v jednom menším neokresním městě, tak to nádražáci řvou jako tur a zde se zvyšuje počet vysíračských příspěvků

Milý Davide, nikdo tady nikoho nevydírá. Jestli mě nebo BoHa máte za nádražáky tak se bohužel pletete. Já jsem jen psal, že mi zastavování v ČT nevadí. Ve finále je mi to docela šumák. Jen si myslím, že vlakem mají jezdit lidi a VHD má být tady pro lidi. Proto si myslím, že současné dvě minuty co se ušetří průjezdem ČT nejsou zásadní a nevidím důvod proč nestavět. Až se průjezdem ČT ušetří více času tak ať se tam klidně nezastavuje. To je jen můj názor, ostatní to samozřejmě můžou vidět jinak. Toto je můj poslední příspěvek k této "diskusi" [crazy]

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12320
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 21:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli mě nebo BoHa máte za nádražáky tak se bohužel pletete.
Nene, v tomto případě jsem měl na mysli někdejší odborářský řev k této věci z toho roku cca 2011.

Jen si myslím, že vlakem mají jezdit lidi a VHD má být tady pro lidi.
Takže např. Pendolina projíždějící Třebovou nejsou pro lidi?

Proto si myslím, že současné dvě minuty co se ušetří průjezdem ČT nejsou zásadní
Takže minutový pobyt; zpomalení z traťové rychlosti na nulu + zrychlení opět na traťovou rychlost dává v součtu minutu?
Opět mohu položit otázku - když začneme s EC zastavovat v Blansku (taky místo, kudy vlaky nejedou nějak moc rychle), tak to taky bude nezásadní zpomalení?

Až se průjezdem ČT ušetří více času tak ať se tam klidně nezastavuje.
... což pokud platí, pak se vytrácí veškerá koncepčnost (např. že zastavení je vhodné z hlediska přípojů nezajistitelných jinak) a mj. to znamená, že přílušné město bude činit vše pro to, aby k onomu zrychlení nikdy nedošlo.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 21:39:48    Odkaz na tento příspěvek  

Naopak co zde bylo před časem psáno, tak v projektu (nebo aspoň jedné jeho variantě) revitalizace t-087 se předpokládá naopak zapojení do Lovosic nadále v S:00 h, zatímco dojezd do České Lípy již někdy okolo L:10 h (při křižování v Zahrádkách u ČL).

Kdo ví, jestli k tomu vůbec dojde, já to nepokládám za příliš pravděpodobné. Případné zrychlení bych raději použil na prodloužení přestupních dob, obzvláště v Lovosicích jsou velmi těsné.

Namísto Podlešína spíše Zvoleněves (pokud by R-090 dojel do Kralup asi v L:35/X:35 h, tak do Podlešína by se to nestíhalo). Ale jinak ano.

Spletl jsem se, omlouvám se.

Navíc když existuje jiné řešení; mmch. při rychlíkové Roudnici v S:00 h a osobákových Vraňanech v L:00/X:00 h to vychází tak, že Os-091/090 by již neměly prostoj v Kralupech, tzn. o to rychleji by se dalo přímo v Os dostat z Prahy do Vraňan přímým způsobem bez nežádoucího (= tím více přetěžujícího soupravu v krátkém úseku před Prahou) přestupu na rychlík.

Souhlasím, 10 minut rozdíl JD mezi Os a R není neúnosný.

Jenže mám ještě jednu otázku - co návaznosti od R v Děčíně? Pokud dojde k posunutí těchto vlaků o 15 minut, tak mi nevyjdou přípoje na Rumburk přes Německo a Českou Lípu. A stále jsi mi neodpověděl na nezastavující rychlé vlaky mezi Prahou a Ústím a jejich interval.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10326
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 21:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
revitalizace t-087 se předpokládá ... dojezd do České Lípy již někdy okolo L:10 h (při křižování v Zahrádkách u ČL).
[nene]

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 21:43:19    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Přesně tohle jsem tušil, zde se výjimečně shodneme.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 22:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Takže např. Pendolina projíždějící Třebovou nejsou pro lidi?

Ale Pendolina jsou nejrychlejší vrstva na trati Praha-Ova a jsou zkrátka něco víc než EC. Navíc od nového GVD tam bude i jedno to Pendolino (Košické) zastavovat [biggrin]

No nic, my dva se prostě v tomto neshodneme. Ale to nevadí, každý má právo na svůj názor. Tímto se loučím a přeji všem přítomným hezký večer [wink]

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12050
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 22:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: pak se vytrácí veškerá koncepčnost
Tak to napiš rovnou, že vše, co není z Tvé dílny, je bezkoncepční. [happy]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12321
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 22:17:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo ví, jestli k tomu vůbec dojde, já to nepokládám za příliš pravděpodobné.
Pak je otázkou, zda na té trati (v úseku Litoměřice - Česká Lípa) do budoucna vydrží osobní doprava, při takovéto pomalosti.

Mmch. za předpokladu neměnné polohy vlaků na t-080/081/086 by v u t-087 stačilo stíhat zajet úsek Úštěk - Česká Lípa za 35 minut (průměrná rychlost 41 km/h) + k tomu Lovosice - Úštěk za cca 40 (průměrná rychlost 39 km/h).
Plus samozřejmě rychlé křižování v Úštěku.

co návaznosti od R v Děčíně? Pokud dojde k posunutí těchto vlaků o 15 minut, tak mi nevyjdou přípoje na Rumburk přes Německo a Českou Lípu.
Za předpokladu nezměněné polohy R-086 odjezd Os-081 z České Lípy směrem na Děčín již v S:21 h; v opačném směru příjezd do České Lípy od Děčína již v L:37 h.
Tzn. přeložení křižování do žst. Děčín východ s tím, že je nutno zkrátit jízdní doby o 2 - 3 minuty (např. projížděním Březin + Malé Veleně či ještě lépe nějakou tou revitalizací apod.).

Co se týče trasy Děčín - Sebnitz - Rumburk, tam je podle mě koncepčně vhodné toto:
- úprava časových poloh tak, aby docházelo k přípojové skupině v X:00 (resp. při 2 h taktu jen sudá nebo lichá 00) v Sebnitz.
- díky tomu bude pro vozební rameno Pirna - Neustadt - Sebnitz stačit při 2 h taktu jen jedno vozidlo (namísto dnešního cca 1,5 hodinového obratu v Sebnitz, který do budoucna může vést ke "zefektivňujícím" snahám o utnutí již v Neustadtu).
(akorát by Němec musel obnovit dřívější stanici Stolpen, aby byl nadále možný 1 h takt mezi Pirnou a Neustadtem)
- tím pádem Bad Schandau v X:30 h (zde ideálně vybudovat kolejovou spojku v polovině délky 1. nástupiště tak, aby zde bylo možné vzájemné křižování vlaků Děčín - Rumburk a tím pádem zavést 1 h takt ve špičce)
- tím pádem pootočení časových poloh linky S1 o 15 minut, což mj. přinese změnu Heidenau z X:15/X:45 h na X:00/X:30 h a díky tomu bude možné na altenberské trati jezdit v nulové symetrii
(jediné co by se žel nezlepšilo - nicméně ani nezhoršilo - jsou dlouhé mimošpičkové přestupní doby v Pirně v relaci Dresden - Neustadt/Sachs)
- tím pádem odjezd rumburských Os (via Sebnitz) z Děčína přibližně v S:56 h, tedy asi 8 minut po příjezdu rychlíku z Prahy.

(otázkou je jak by to přesně vycházelo v Bad Schandau, protože při tomto posunu časových poloh by se tam v X:30 h potkávalo těch vlaků více, včetně EC. Mimochodem zastavování EC v Bad Schandau považuji za obdobně sporné jako zastavování "brněnských" expresních spojů v České Třebové)

revitalizace t-087 se předpokládá ... dojezd do České Lípy již někdy okolo L:10 h (při křižování v Zahrádkách u ČL).
[nene]

Hm, tak tedy (jak bylo naznačeno zde: https://www.k-report.net/discus/archiv2014/28/110389-archiv-20.htm l) nene.
Tím lépe z hlediska nevázání se nepříliš vhodnými rychlíkovými Lovosicemi v S:00 h.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12322
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 22:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale Pendolina jsou nejrychlejší vrstva na trati Praha-Ova
... stejně jako EC/Railjety jsou nejrychlejší vrstva na trati Praha - Brno.

a jsou zkrátka něco víc než EC.
Ne, jsou zastaralými vozidly s uspořádáním interiéru takovým, že na sedadlech v tzv. leteckém uspořádání nevměstnám ani nohy (a to nejsem zase tak nejvyšší - cca 193 cm není zase úplně nejvíc, že) do příslušného prostoru (zatímco např. v Railjetech ve stejné vozové třídě tyto problémy nemám).
Od jejich výroby uplynulo již tolik let, že rozhodně nejsou "výkřikem poslední doby".
Hrají si na něco, čím už dávno nejsou (pokud tím "něčím" někdy vůbec byly).

Tak to napiš rovnou, že vše, co není z Tvé dílny, je bezkoncepční. [happy]
No jasně. [crazy][crazy]
A ty považuješ za koncepční, když se řekne, že v dané stanici bude konkrétní vlak/vlaková linka zastavovat jen do chvíle, než se zvýší průjezdná rychlost touto stanicí?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 867
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 22:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Pendolina jsou jako extra rychlá vrstva na Ostravě a dráhy to taky tak propagují. Jestli jsou něco extra nebo ne je otázka, ale řada lidí považuje Pendolino opravdu za nadvlak neboli lepší než EC.

Vlastním IN25 fandím modrým a vůbec se za to nestydím [kladivo]
RegioJet: Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12323
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 18. srpna 2015 - 23:06:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendolina jsou jako extra rychlá vrstva na Ostravě a dráhy to taky tak propagují. Jestli jsou něco extra nebo ne je otázka, ale řada lidí považuje Pendolino opravdu za nadvlak neboli lepší než EC.
Tak či tak, nic to nemění na tom dalším argumentu - Pendolina jsou nejrychlejší vrstva na trati Praha-Ova
... stejně jako EC/Railjety jsou nejrychlejší vrstva na trati Praha - Brno.

Divím se, že podobným způsobem ČD nepojaly Railjety (+ v tomto případě tedy s odkýváním od objednatele) mj. ve smyslu, že s takovými "nadvlaky" přeci nebudou zastavovat v České Třebové, ba ani v Kolíně (ostatně, něco podobného bylo svého času u Pendolin na této trase; pro připomenutí odkaz).

Druhá varianta k tomu, co jsem napsal výše:
- prostoj Os-083 v Bad Schandau shledán nevhodným
- Os-083 tedy odjíždějí z Děčína hl. n. až cca v L:07 h, tzn. při 2 h taktu by mělo dojít k úspoře vozidla na tomto vozebním rameni
- při posílení na 1 h takt by ke vzájemnému míjení v X:30 h docházelo na dvoukolejce, tzn. není problém; ovšem trochu problém by byl v tom, že posilový Os by se musel někde (kde?) nechat předjet ECčkem.
- žel, při tomto řešení se pro změnu prodlužuje přestupní doba v Bad Schandau v relaci Děčín - Dresden (při pootočení konceptu S1 tak, že v Bad Schandau bude v X:00/X:30 h; v případě nepootočení by k prodloužení přestupních dob došlo v relaci Dresden - Sebnitz).

Asi žádný stav nebude v tomto případě ideální (ani ten dnešní a ani jeden z mnou nastíněných). [sad]

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 00:02:30    Odkaz na tento příspěvek  

David:

Pak je otázkou, zda na té trati (v úseku Litoměřice - Česká Lípa) do budoucna vydrží osobní doprava, při takovéto pomalosti.

Pokud Ústecký kraj bude mít rozum, tak ano.

Mmch. za předpokladu neměnné polohy vlaků na t-080/081/086 by v u t-087 stačilo stíhat zajet úsek Úštěk - Česká Lípa za 35 minut (průměrná rychlost 41 km/h) + k tomu Lovosice - Úštěk za cca 40 (průměrná rychlost 39 km/h).
Plus samozřejmě rychlé křižování v Úštěku.


Vzdušný zámek. Nic jiného.

Co se týče trasy Děčín - Sebnitz - Rumburk, tam je podle mě koncepčně vhodné toto:

Bezpečnostní situace v Evropě se zhoršuje a mělo by se pomýšlet také na zrušení Schengenského prostoru, což znamená obnovení hraničních kontrol a tím pádem prodloužení jízdních dob. Pro tento případ bych určitě trval na přípoji od R z Prahy - natáhnutí JD by určitě nemělo být na úkor tohoto přípoje. Na kontroly by se mohl využít prostoj v Bad Schandau - 5-minutová přirážka na úsek Dolní Žleb - Schöna a Sebnitz - Dolní Poustevna. Vyžádá si to minutové korekce na S1 do Drážďan, aby přípoje v Bad Schandau byly zachovány.

Kontrolováni nemusí být všichni cestující, pohraničníci se již těsně před zrušením kontrol zaměřovali jen na ty, které si vytipovali.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12324
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 00:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzdušný zámek. Nic jiného.
... což ovšem není příznivá zpráva, že ani takováto nepříliš vysoká cestovní rychlost má býti vzdušným zámkem.

Bezpečnostní situace v Evropě se zhoršuje a mělo by se pomýšlet také na zrušení Schengenského prostoru, což znamená obnovení hraničních kontrol a tím pádem prodloužení jízdních dob. Pro tento případ bych určitě trval na přípoji od R z Prahy - natáhnutí JD by určitě nemělo být na úkor tohoto přípoje. Na kontroly by se mohl využít prostoj v Bad Schandau - 5-minutová přirážka na úsek Dolní Žleb - Schöna a Sebnitz - Dolní Poustevna.

Prostoj v Bad Schandau by k tomuto účelu měl smysl jedině v situaci, kdy Bad Schandau bude první zastávou ve směru od ČR (tzn. nesmělo by se zastavovat ve Schöně, Schmilce, Krippenu).

Dále platí, že kontrolu policejní i celní lze činit přímo ve vlaku (viz moje nedávná zkušenost v Os vlaku mezi Chebem a Marktredwitz).

No a dále platí, že (když už tu píšeme o těch nesystémovostech) systémovým řešením (které dokonce přímo vychází z principu toho jednotného prostoru) je, že sice vnitřní hranice mezi státy prostoru jakoby padly, ale o to ostřejší je kontrola na vnějších hranicích prostoru. Tzn. jakékoliv kontrolní činění na hranici CZ/D je jen hašením požáru, který nebyl utnut již v zárodku kdesi na jihu.

I když - i v této souvislosti mě napadá, že určité naivní kruhy mluví cosi o tom, že změna životního působiště přeci "někomu (jim) pomůže, zato jiným (nám) neublíží"...

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 6-2014
Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 00:35:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

obnovení hraničních kontrol
Pokud by zůstaly zastávkové vlaky Děčín-Bad Schandau, tak by nejspíš vznikl systém, který byl v Schirndingu. Což by znamenalo, že v Schöně na nástupišti by na vlak čekala hlídka a všechny cestující zkontrolovala. Teprve potom by se jelo dál. Ale vzhledem k obtížné přístupnosti zastávky Schöna po silnici by možná bylo toto řešení odmítnuto a vrátily by se non-stop Os Děčín-Bad Schandau.
Vladimir Putler
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.166.109.60
Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 00:41:10    Odkaz na tento příspěvek  

David: Ano, kontrola by mohla proběhnout během jízdy mezi těmito stanicemi (Dolní Žleb - Schöna, Sebnitz - Dolní Poustevna) nebo při pobytu v jedné z těchto stanic, proto ta 5-minutová přirážka na jízdní době.

Nesni: Non-stop Os Děčín - Bad Schandau nejsou nutné, pokud by v Schöně fungovalo zázemí pro pohraničníky.
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 749
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 01:20:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obavám se, že zavedení hraničních kontrol by způsobilo konec Dráhy národního parku tak, jak ji známe dnes. Spíš by mě ale zajímala Davidova vize osobáků t-081 (příjezd do Lípy v L:37 znamená pozdější odjezd osobáku do Doks; odjezd už v S:21 pak znamená odjíždět v čase příjezdu + nestihnou se přestupy)