K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 06. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 06. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2574
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 15:07:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to není právě naopak - hranice krajů byly navrženy celkem inteligentně tak, aby vedly územím, kde hranice tak moc nevadí - tedy těmi vnitřními periferiemi.
Na S a V od Prahy hranici na mnoha místech čekat nelze, stírají ji např. Mladá Boleslav a Kolín s relativně prosperujícím průmyslem, který dodává pracovní příležitosti a tím přitahuje obyvatelstvo. Proto třeba ten přírůstek v Turnově a Mnichově Hradišti. Mezi Hradcem a Pardubicemi ta hranice taky videtelná nijak není.
To si jako fakt myslíte, že kdyby se zrušily kraje, tak se přestane vylidňovat území mezi Jindřichovým Hradcem a Jihlavou?
V kraji Vysočina je naopak otázkou, co tam vnitřní periferie (krom největších měst) není.
I když by krajů mohlo být tak o 3–4 méně Tak třeba zrušíme Liberecký kraj - buď ho rozdělíme mezi Ústí a Hradec a tím rozsekáme vazby, které v regionu jsou (Turnov - Liberec, Turnov - Železný Brod - Semily,...) nebo ho připojíme komplet k sousednímu kraji, který tak dostane i oblasti, co nemají k jeho centru žádný vztah: Semilsko k Ústí nebo Českolipsko k Hradci.}
Mimochodem, jednou jsem četl pojednání o tom, jak se vylidňuje region Jura - ani kvalitní švýcarská doprava tomu nezabrání.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2575
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 15:12:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hybatelem byl především rozvoj průmyslu ve městech a s tím spojený vznik pracovních příležitostí tam spolu se zvýšením produktivity zemědělství, a tedy úbytkem pracovních příležitostí na venkově. To je příčina, která má dva následky: budování železnic a migraci do měst. Ale mezi migrací a rozvojem železnic bych vztah neviděl.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 15:28:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vnitřní periferie nevznikly kvůli krajům. Vznikly přirozeně v těch oblastech, odkud je to do velkých měst daleko. Veřejná doprava v tom také nehraje žádnou velkou roli. A ani IAD nedělá zázraky - nebo snad máte pocit, že obce třeba kolem D1 nějak zázračně vzkvétají?
Měnit počet krajů nedává moc smysl, neboť víceméně reflektují oblasti se spádovostí do příslušných krajských měst. V tomto směru je sporná snad jen existence kraje Vysočina. A z pohledu dopravy by asi bylo vhodné některé oblasti "přerozdělit", aby jejich zařazení odpovídalo skutečným vazbám (např. Moravská Třebová je v Pardubickém kraji, byť přirozeně spáduje na Olomouc). Nic víc.
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3552
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 17:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jis:Souhlas s Vysočinou. Taky spádování severu do Olomouckýho kraje, když Ostrava je jasný centrum, bije trochu do očí.
Ale takových případů se najde víc.
Hodně dělá to, že opravdu trochu větší města jsou u nás jen četýre: Slávisti,Zbrojováci, Baníkovci a Škodováci[happy]).

Takový ty Zlíny, Jihlavy a Budějce jsou centra-necentra....

Celostátní IDS: Jakou mají zastánci představu?,
Osobně to vidím na ještě jednu instituci (trafiku) navíc, kde by se stejně "přerozdělovalo" na jednotlivý kraje, nebo jinak zvolené oblasti.
Tudíš by sice možná občas lépe fungovala mezikrajská doprava, ale celkově by k pozitivním změnám docházelo velice složitě , pomalu popř. vůbec.
Ono by šlo samoz. o to, kdo by byl zrovna u kormidla...

Dejme tomu, že některé "sjednocující myšlenky" nejsou úplně od věci.
Ale to, že nemůžu jet na jeden doklad z Čisté u Rakovníka do Provodova u Zlína, osobně nepovažuju za jeden z hlavních problémů Ve.Dop. v ČR...
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 657
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 17:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Celostátní IDS si představuji na podobném principu jako ve Švýcarsku. Ovšem máte pravdu v tom, že v Českém prostředí by se z toho nějaká trafika pro známé mohla stát [sad] Jinak já mám názor, že jestli má být VHD nějak schopna konkurovat autu, tak je potřeba jednoduchý, jasný tarif, možnost koupit si jízdenku odkudkoliv kamkoliv. Bohužel toto zatím umožňuje jen tarif ČD a omezeně SA (přehledný není tarif ČD ani náhodou) a i tak se vyplatí jízdné dělit. Prostě ideálně jednoduché, srozumitelné koupím jízdenku a neřeším jakým dopravcem pojedu.

s DPMO vždy bezpečně a pohodlně po Olomouci i okolí [tramvaj] [wink]
Podporuji vznik celostátního IDS [ok]
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3553
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 17:47:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza 7887:Pro příklad:Tak v dnešní době je problém koupit si jednu jízdenku s JEDNÍM přestupem z Pardubic do Seče, přestože jde o stejného dopravce v jednom IDS...

Takže si tu JEDNODUCHOST placení odkudkoliv kamkoliv s kýmkoliv nedokážu představit zatím ani ve snu.
Za velký úspěch bych prozatím považoval sjednocení PID s debilním SID...

Ale jak opět říkám, tohle nevidím jako hlavní problém veřejné dopravy u nás.

Problém vidím např. v chování jednoho nejmenového hejtmana, který zruší spěšňákaya návaznosti na 238 a jinde, kde začlo přibývat cestujích...
A to proto, aby mohl převážet vzduch a mouchy z MT do Dzbelu...[crazy]
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 658
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 17:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zzz: Tak SID je sám o sobě paskvil, který nemá s IDS nic společného [crazy] díra uprostřed (Praha) je asi světový unikát [lol] Ale máte pravdu, že jsou i větší problémy.

s DPMO vždy bezpečně a pohodlně po Olomouci i okolí [tramvaj] [wink]
Podporuji vznik celostátního IDS [ok]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12124
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 17. června 2015 - 17:57:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak SID je sám o sobě paskvil, který nemá s IDS nic společného [crazy] díra uprostřed (Praha) je asi světový unikát
Kdepak, na podobné brdo je s tou "dírou uprostřed" i tzv. VVNB.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9350
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 18:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si teda celostátní tarif představuju tak nějak jako je v Bavorsku. Ostatně je to i podobně rozsáhlý území jako je ČR, i s taknějak více centry.

Čímž neříkám že v podmínkách ČR to bude fungovat - tady je potřebí mít na stejnej rozsah aspoň 6 nekompatibilních čipovek, v části mít nepřestupný jízdný bez čipovky a v jiný části zas třeba mít jen předplatný...
djst
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 8-2014
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 18:43:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mnohými opatřeními, které mají přetáhnout lidi z aut, zase jiné lidi do aut přímo posíláme...

Bylo nebylo...jedno středočeské město, z něhož vychází spousta linek do okolních městeček a obcí. Většina těchto linek směřuje na západ (a směřovalo i v době budování autobusového nádraží). Proto je autobusové nádraží umístěno na východním okraji města, takže tyto linky projíždějí přes centrum, kde sbírají nejvíc lidí. Městem také projíždějí linky od Prahy, které pokračují přes centrum do nedalekého městečka.
Zatímco linky do Prahy jsou povětšinou v proloženy (...12:16,12:32,12:47,13:16,13:22,14:16,14:32,14:46,15:25...), linky jedoucí západním směrem nic takového nikdy nepoznaly (...12:55,13:00,13:23,13:23,13:55,14:14,14:28,14:28,14:28,14:30,1 4:53,15:18,15:28,15:30,15:58..., a to počítám jen linky, které spolu jedou minimálně 10km zástavbou). Každopádně někoho napadlo vést tyto linky i na vlakové nádraží, aby byla návaznost na vlak. Kromě prodloužení jízdní doby o 5 minut by to ničemu nevadilo, ba by se zlepšila obsluha nádraží (nyní 1 autobus na 30-180min) a někomu by se zkrátilo cestování. Ovšem někoho jiného napadlo, aby tam ty linky končily (proč by měly jezdit i na "autobusák", když pojedou na "vlakáč", že?). Bylo tedy rozhodnuto - původní aut. n. zrušit a vybudovat zázemí u vlakového nádraží. A teď ta pointa. Vlakové nádraží je umístěno na ZÁPADNÍM okraji města, takže autobus mine celé centrum, odkud ti lidé jezdí. Takže lidé mají tři možnosti 1) dojet na autobus MHDčkem, které jezdí (a stále má jezdit) dost nevhodně, 2) jít na autobus na nádraží pěšky (10min z centra) nebo 3) přesednout do aut. Integrační opatření se dělají proto, aby měli cestující pohodlí. No a která z těchto možností je nejpohodlnější?

P.S. Samozřejmě se nikdy nezavděčíte všem, ale bylo by dobré odradit méně lidí, než přilákáte.

pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12126
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 17. června 2015 - 18:52:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já si teda celostátní tarif představuju tak nějak jako je v Bavorsku
Jaký paradox, že vzorem v této věci tedy má být spolková země, která je rozkulačena na mnoho Verkehrsverbundů, z nichž některé lze označit za skutečná IDS, některé jen spíše za rádobyIDS; a některé oblasti dokonce nijak integrovány nejsou?

Bylo tedy rozhodnuto - původní aut. n. zrušit a vybudovat zázemí u vlakového nádraží. A teď ta pointa. Vlakové nádraží je umístěno na ZÁPADNÍM okraji města, takže autobus mine celé centrum, odkud ti lidé jezdí.
O které jde město?
A k nádraží mohly zajíždět všechny spoje? Nebyl tam stanoven žádný limit krajskou hygienickou stanicí, jako že např. k tomu vlakovému nádraží může zajet max. 20 linkových spojů denně, a to ještě musí jít o dobu mezi 6. a 22. hodinou?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 19:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

djst: Beroun?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9351
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 19:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jde zjevně o Beroun.

Nevím co se z toho autobusáku vylíhne, ale vzhledem k tomu, jak je Beroun komunikačně dojebán kdysi stavbou dálnice, jsou dvě možnosti:
- nechat ty autobusy jako "okresní přebor" pro jízdy Beroun - vsi
- mít možnost je použít i od dálkovky a blbě obsloužit centrum

Třetí možností by byl nověj most přes Litavku a průjezd kol finančáku se zastávkou někde u Plzní brány.

Výhledově - otázka za kolik desítek let - by měl vzniknout obchvat Berouna (a Králováku) souběžně s dálnicí (....) podle Litavky i s novým mostem na Závodí. Pak by moh ten antabus vyjet od nádra "zadem" skrz město...

Zdůvodnění obchvatu který jsem viděl znělo "Beroun zahlcenej autama", což je zjevně pravda a ve špičkách je souvislá popojíždějící kolona od nákupní zóny až ke křižovatce za mostem na Závodí a to obousměrně. Tudíž stávajíící busdoprava asi ani dnes není nějak lákavá (aby taky byla při cenách kdy pro jednoho je hnedle auto lacinější "na benál" a poslední bus třeba na Tmáň jede kolem 18,30 čímž prakticky všechny šmoulovy "od Křížatek po Lounín" jsou na IAD závislý a do Prahy VHD dojíždět v podstatě nejde...

Takže školáci budou na bus chodit na nádro, těch pár babek co nemá odvoz taky. A jestli 10 lidí denně navíc pojede autem tak už to nevytrhne. O moc víc jich totiž už odejít z busů ani fyzicky nemůže.
Anonym123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.48.59.151
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 20:04:20    Odkaz na tento příspěvek  

Masivní zrušení osobáků na trati 270: Přerov-Bohumín. Hrůza.
djst
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 8-2014
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 21:35:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, jde o Beroun. Co se navrhované zkratky u finančáku týče, tak tam by stačilo položit vozovku, mostu netřeba. Město se ovšem bojí, že by se po dokončení "obchvatu" přesunula auta právě tam. Co se obchvatu týká, tak se zatím bude stavět v úseku D5-EXIT 22 - D5-EXIT 18. S novým mostem přes Berounku se zatím nepočítá (už teď stojí 5 mostů, škoda jen, že silniční /nedálniční/ jen jeden).

Bohužel, město se nehodlá zbavit IAD, ale "autobusů, které každodenně ucpávají berounské ulice", jak nedávno někdo z města napsal. Viděl jsem návrh, kde centrem projíždějí jen linky MHD, všechno od západu je staženo přímo na Žel. St. (jak už jsem psal) a ostatní linky najíždějí "u zabitýho" (tj. D5-EXIT 14) na dálnici a sjíždějí u nádraží, a to včetně linek od Chyňavy (= 4 km navíc)! Doufejme, že toto neprojde. Vytěsňovat příměsto na periferie, to dělají jen hodně velká města s dobrou MHD (u nás asi jen Praha a Ostrava), přičemž toto za dobrou MHD nepovažuji.

Na železnici je to to stejné - úvraťová jízda přes Přerov? Přerované - HURÁ!, cestující Praha-Ostrava REMCY,REMCY.

pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9355
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 22:36:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je myšlený vážně tak, že busy od Prahy nepojedou přes Závodí a Koně? Nemluvě o tom jak "průjezdná" je třeba ráno křižovatka u nájezdu na D5 Centrum - tedy nájezd na Prahu neb u ní není kruhák...

To sem zvědavej jak ten obchvat do tý křižovatky u exitu14 zapojej aby to tam nestálo jak vocas.

Každopádně pokud busy nebudou jezdit kol finančáku, existuje jediná rozumná varianta a tou je protažení busů od Kladna/Tchyňavy co dnes končej na závodí skrz město k nádraží...

Na druhou stranu - bude-li kdy nějaký funkční IDS, pak by z Prahy směr Královák a vsi na západě byla bezkonkurenčně nejrychlejší vazba rychlík/bus.
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 3-2009

Odesláno Středa, 17. června 2015 - 22:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym123

jestli jste si všimnul, tak například osobní vlak 3303 Přerov-Bohumín nepojede v období od 1.7.-31.8. V úseku Přerov-Suchdol nad Odrou. V prac. dny s ním denně dojíždím do práce z Hranic n. M. do Suchdolu n. O. a poměrně velká frekvence cestujících dojíží tímto vlakem převážně do zaměstnání do Hranic právě od Přerova, tímto nechci říct, že z Hranic je vlak úplně prázdný, denně z Hranic jezdí 10-15 lidí dál, to nepočítám ty co pokračují od Přerova. Výstupy a nástupy jsou také denně v Bělotíně, Polomu i Jeseníku n. O. a samozřejmě v Suchdolu n. O. vystupuje 10 lidí stabilně, přičemž školáci a studenti jezdí tímto vlakem jen zřídka, takže vůbec nechápu proč toto omezení. Opravdu dobrý způsob jak dostat lidi z vlaků do aut. Toto je už opravdu přehnané omezovat vlak kterým dojíždějí lidé převážně do zaměstnání.

Hranice na Moravě
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 6-2014
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 23:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Polský Těšín - Pokud tam nebude teda mezinárodní příplatek
Myslím, že jízdenka z/do Č. Těšína stála 15 Kč v jednom směru, tj. určitý příplatek tam byl. Nevím, kde tam jsou obchody, znám jenom Kaufland a ten je myslím od nádraží kousek. Těšín je nádherné město a procházka plus úspora 15 Kč je dvojí benefit. Ale zpátky s nákupem by se vlak hodil.
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 660
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 17. června 2015 - 23:01:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_n_m: To víte, když jezdí teď prázdné vlaky na Mošnovské letiště, tak holt ty peníze chybí jinde. Aneb ať žije pokrok [ko] [kecal]

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)

s DPMO vždy bezpečně a pohodlně po Olomouci i okolí [tramvaj] [wink]
Podporuji vznik celostátního IDS [ok]
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3116
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 01:21:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic 1393 12:15 [ok]

Nesni : Proti občasné procházce nic nemám, ale tu si pravidelně tam nakupující rádi odpustí...
Zvlášť pokud to bude zaintegrováno tak jsou výše uváděny Glucholazy...
Obchodů tam je větší množství i velká burza...
Jen castorama se ruší a stěhuje za město, ale nemůžu si teď vzpomenout co za obchoďák bude místo ní...
Budou li dobré přestupní vazby na vlak i autobus k tomu všemu. Tak po delší době velmi dobrý tah ČD...
Tož uvidíme. V případě opravdu dobrých návazných spojů bych se nebál přidat 2 okrajové páry na počet 8...

Honza7887: Já tam byl zatím dva krát během dopoledne a výstup byl 12 a 32. Nástup pak 7 a 19...
Vím, že se těm kolejím na letiště nedůvěřuje a jsou trnem v oku. No myslím si, že v přibývajícím čase a při postupném zaplnění zóny. Společně s doladěním různých prestupnich vazeb a dalších náležitostí. Se to podstatně zlepší...[wink]
Honza7887
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 02:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: Tak doufám, že máte pravdu a bude se to s vytížeností zlepšovat [happy]. Ale opravdu nebylo fér osobáky na Přerov zkrátit do Suchdola [uhoh]

s DPMO vždy bezpečně a pohodlně po Olomouci i okolí [tramvaj] [wink]
Podporuji vznik celostátního IDS [ok]
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3117
Registrován: 6-2008

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 04:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza7887: [ok]
Tam se to mohlo, mělo řešit jinak...
Jestliže je zájem jezdit Přerov Vsetín, tak by se při troše dobré vůle mohlo jezdit Bohumín Hranice...
Ale hranice krajů jsou mezi Hranicemi a Suchdolem, tak je to jak to je...
Taky asi hrají roli zakoupené vozidla, můžou vůbec do jiného kraje...?
Domluva a doplatek atd. Taky určitě problém...
A kdo ví co ještě...
I tak díky za ty dary a ty okrajové spoje. Hlavně ten večerní z Ovy, byť s přestupem...
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 07:39:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na idnesu je clanek o ztratovosti jednotlivych Rychlikovych linek a co me velmi ootesilo je fakt, ze R Usti-Kolin spadaji do lepsiho prumeru, neni na case premyslet o posileni perspektivnich linek a zaroven utlumeni provozu neprespektivnich linek?? Mezi bych videl na 160Kc/vkm...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11942
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 07:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1013
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 08:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta tabulka je úžasná.
Doufám, že už nikomu nebude vadit rameno Ústí n.L.-Lysá-Kolín.
Zarážející je linka Praha-Rakovník. Tu sráží nezájem cestujících, nebo vysoké náklady na vozidla?
Mimochodem co si mohu představit pod linkou "Praha-Zlín-SK" [happy]

Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 08:11:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt se divím, že ten Rakovník už stát dávno nezaříznul, to si má platit kraj jako Sp, pokud tam chce něco rychlejšího.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7096
Registrován: 8-2003

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 08:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polovina rakovnických spojů je R, polovina sp.
Těžká lokomotiva, čtyři modernizované vozy, nízká TR a tedy i nízký kilometrický proběh, jízdné v IDS, nedivím se, že ta linka má vysoký kilometrický náklad.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 08:27:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zarážející je linka Praha-Rakovník. Tu sráží nezájem cestujících, nebo vysoké náklady na vozidla?

Co se týče cestujících, tak je problematický úsek Kladno - Rakovník, kde jezdí výrazně méně cestujících než Praha - Kladno. Z hlediska vozidel je celkový denní proběh 876 km, což znamená 292 km na soupravu (počítáme-li 3 soupravy včetně záložní - platí pro brejlovce a řidičáky, záložních Bdtn je míň). To není moc, nicméně by se asi našly i horší linky.

neni na case premyslet o posileni perspektivnich linek a zaroven utlumeni provozu neprespektivnich linek??

Ano, ale výši kompenzace bych nebral jako jediné kritérium perspektivnosti. To by mohlo být značně zavádějící.

Fakt se divím, že ten Rakovník už stát dávno nezaříznul, to si má platit kraj jako Sp, pokud tam chce něco rychlejšího.

Souhlas.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12129
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 08:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fakt se divím, že ten Rakovník už stát dávno nezaříznul, to si má platit kraj jako Sp, pokud tam chce něco rychlejšího.
Pro mě je zajímavé, že když už je to placeno z peněz pro dálkovou dopravu, tak že není objednatelem požadováno vedení vlaků do uzlu dálkové dopravy, tzn. do Prahy hl. n.

Z hlediska vozidel je celkový denní proběh 876 km, což znamená 292 km na soupravu (počítáme-li 3 soupravy včetně záložní - platí pro brejlovce a řidičáky, záložních Bdtn je míň). To není moc
Od kdy se do denních proběhů počítají i záložní vozidla?

Hm, fujfuj neefektivní noční spoje mají paradoxně nejnižší ztrátu, přestože na nich jsou nasazovány vozy s jinak problematickým využitím (jen pro noční spoje + menší obsaditelnost vozidla) - tedy vozy lůžkové a lehátkové.

Nějak tam chybějí linky Plzeň - Most a Liberec - Pardubice.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3851
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:25:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro mě je zajímavé, že když už je to placeno z peněz pro dálkovou dopravu, tak že není objednatelem požadováno vedení vlaků do uzlu dálkové dopravy, tzn. do Prahy hl. n.

A jak bys dostal rychlík z Vrakovníka na hlavák? Úvratí v Libni? [crazy]

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
J. Lopata
Neregistrovaný host
Odeslán z: 192.109.140.189
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:31:37    Odkaz na tento příspěvek  

Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:36:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro mě je zajímavé, že když už je to placeno z peněz pro dálkovou dopravu, tak že není objednatelem požadováno vedení vlaků do uzlu dálkové dopravy, tzn. do Prahy hl. n.

A jaká část cestujících podle vás tranzituje přes Prahu?

Od kdy se do denních proběhů počítají i záložní vozidla?

Standardně nikoliv, nicméně pokud chcete rozpočítat náklady na vlkm, tak musíte se záložními vozidly počítat. Tím spíše zde, když je záloha 50%.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12130
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:40:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak bys dostal rychlík z Vrakovníka na hlavák? Úvratí v Libni?
Pražským Semmeringem.

A jaká část cestujících podle vás tranzituje přes Prahu?
To je jedno. "Ministerské" vlaky prostě patří na nádraží dálkové dopravy.
Z "regionálního" Masarykova nádraží ať si je platí opravdu kraj (resp. oba kraje).

Standardně nikoliv, nicméně pokud chcete rozpočítat náklady na vlkm, tak musíte se záložními vozidly počítat. Tím spíše zde, když je záloha 50%.
Pak by bylo zajímavé sledovat, jak se rozpočítávají záložní vozidla u jiných linek, kde to přiřazení vozidla jednotlivé lince je problematičtější.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:48:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jedno. "Ministerské" vlaky prostě patří na nádraží dálkové dopravy.
Aha, takže není důležité, jakou to udělá službu lidem, ale hlavně, že je to správně zaškatulkované.
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 4-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1014
Registrován: 6-2002

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:52:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jedno. "Ministerské" vlaky prostě patří na nádraží dálkové dopravy.
Z "regionálního" Masarykova nádraží ať si je platí opravdu kraj (resp. oba kraje).


Z toho mi čiší modrgumovost na kilometry daleko. kdepak je v této tezi zastoupen cestující? nebo objednavatel?

Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jedno. "Ministerské" vlaky prostě patří na nádraží dálkové dopravy.

Výborně. Nikdo by s tím sice nejezdil, ale bylo by to prostě správné.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.0.146
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:55:06    Odkaz na tento příspěvek  

J.Lopata: sním či bdím ? Opravdu budou obnoveny vlaku do Netolic ?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12132
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 09:55:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z toho mi čiší modrogumovost na kilometry daleko.
Je zajímavé, jak se vcelku dost lidí ohání tím, že jedním z důvodu objednávání dálkové (i "dálkové") dopravy ministerstvem jsou síťové vazby.
A najednou je tu linka, u níž žádné takové vazby v potenciálním síťovém uzlu nejsou, protože tato linka do tohoto uzlu vůbec není vedena.

P. S. Z jakého že důvodu došlo před lety k přesměrování děčínských rychlíků z Masarykova nádraží na "Wilsonovo" hl. n.?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.0.146
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 10:01:54    Odkaz na tento příspěvek  

54_čsd: ňák blbne Hradečákům odkaz na trať 021 ... [happy]
Diana
Neregistrovaný host
Odeslán z: 95.80.230.85
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 10:06:24    Odkaz na tento příspěvek  

sním či bdím ? Opravdu budou obnoveny vlaku do Netolic ?

Místo aby zahustili vlaky na tratích kde to má smysl. Tak objednají Prckovlaky. [ko]
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 10:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Praha - Zlín - SK bude linka Ex2, souhrnně (Praha - Vsetín - SK + Praha - Zlín + Praha - Veselí). Rakovníky budou asi fragmenty bývalých Chomutovských rychlíků, případně spojů jako Rakovník - Trutnov. Stát je asi objednává tak nějak ze setrvačnosti.

neni na case premyslet o posileni perspektivnich linek a zaroven utlumeni provozu neprespektivnich linek??

Jenže to chce taky přemýšlet co tu ztrátu vyvolává, zaříznutí linky povede k odlivu na dalších linkách, případně masivnímu přesunu lidí do aut nebo z kraje, ztráty obchodníků, podnikatelů v cestovním ruchu atd. Praha - Rrakovník perspektivní je, obyvatel podél trati je habaděj. Jenže trať vede strašně stranou všech těch velkých sídel. Kladna (to má aspoň sídliště a pravidelnou MHD), Unhoště, Stochova, Nového Strašecí, ba i ta Lužná má větší část od nádraží vzdálenou 3km.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 10:20:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad KHK návrh: Tolik oprav a na 030 vůbec žádný posun. Zas rezervy se hodí, to jo.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12134
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 10:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomuto:

ad 074:

neni na case premyslet o posileni perspektivnich linek a zaroven utlumeni provozu neprespektivnich linek?? Mezi bych videl na 160Kc/vkm...
Proč zrovna 160?
A kdyby, tak by se to dělalo jak? Dopravce jednou vykáže nad 160 Kč/km = zaříznutí? Co kdyby bez toho zaříznutí o rok později vykázal méně než 160 Kč/km?
Tzn. postup "jak se jednou překročí 160 Kč/km, tak zaříznout, střeva ven"?

Mmch. bylo by zajímavé srovnání s regionálními vlaky, které z principu mají nižší kilometrické proběhy.
Co třeba takový Os-323 vedený velkou lokomotivou + 4 vozy klasické stavby? Ten stojí v přepočtu na km kolik?

Jestli to třeba není tak, že na ty rychlíky se záměrně platí víc, aby pak o to méně stála regionální doprava (anebo aby se dostaly do černých čísel nedotované spoje ČD).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 11:46:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: zrychlit se dá až po přetočení 030. Tedy až se rozpadne Železný Brod…

www.atlasvozu.cz
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 4-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 11:52:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J: A jestli jsem se nepřehlédl tak Solnice přestala též existovat...

Nechic: Také mě to překvapilo, ale těžko říci jak moc (ne)milé překvapení nás v pondělí čeká.

Můj postřeh je ten, že sice je na 040 šikovně rozdělen vlak 5703 a 5705 aby se o prázdninách neploužil zbytečně pomalu (jako letos), ale opomnělo se posunout o 2-3 minuty přípoj do Lomnice a MB.
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 12:02:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ony tratě 021+022 mají být v jednom souboru, jen prostě odkaz na "VLAK-IREDO-021 022.pdf" nefunguje. Zkoušel jsem místo mezery pomlčku nebo tak něco, ale nejde to...

www.atlasvozu.cz
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3374
Registrován: 5-2003

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 12:31:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar:
Á tam vypadlo

Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod, a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Jsem řiditel tohohle autobusu, a ty mi se svym kolem neruš moje kruhy. (The Tap Tap - Řiditel autobusu)


Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 12:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zrychlit se dá až po přetočení 030. Tedy až se rozpadne Železný Brod…

Zrychlit by se snad mělo dát i bez přetočení - cílový stav je Dvůr - StP za nějakých 27 minut, ne? Přetočení v tom snad nehraje roli...

Z jakého že důvodu došlo před lety k přesměrování děčínských rychlíků z Masarykova nádraží na "Wilsonovo" hl. n.?

To je s rakovnickými rychlíky poněkud nesrovnatelné.
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 13:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně, měl jsem na mysli jiný úsek (ze StPaky dále na Liberec, kde to zatím fixuje Železný Brod). Ze Dvora do StPaky by se zrychlení hodilo, aby se stíhaly přípoje směr Ostroměř.

www.atlasvozu.cz
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 13:19:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Jo jasně, už rozumím. Ale stejně si pořád myslím, že to přetočení je totální blbost. [happy]
D1 vs. ČD
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.109.53
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 13:46:50    Odkaz na tento příspěvek  

Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1396
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 14:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejen o přípoje tu jde, ale i o nějaký dlouhodobější vývoj. Liberec - HK zoufale potřebuje rychlejší spojení. Silnice není, železnice je spíš sbírací než dálková. Je něco pravdy na tom zrychlování 041? Vzhledem k počtu nákladů ta trať musí vydělávat víc, než je do ní vkládáno.
Petrik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 7-2003
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 14:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: 041 by se zrychlovat mela, ale spise kosmeticky. Pouze do Hnevcevse max. do 100 km/hod, ale pocitam tak pouze ze Sadove. Snad polozit cely svrsek. Z Hnevcevse po staru. Komplet prestavba Hrube Skaly a krizovani tam misto Rovenska a snad z Jicina na vybranych mistech sedmdesatka. Ale, ze by nejaka komplet rekonstrukce tak to ne. To by byla z velke casti novostavba mimo soucasnou trat...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11943
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 14:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad POVED: Ty jo, ono se povedlo zavést školák Heřmanova Huť-Nýřany! Jsem až překvapen, kolik námětů z mého alternativního návrhu bylo loni, letos při zménách a pro příští GVD zapracováno.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 14:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Ano nektere linky racionalizovat jako napr Rakovniky a premyslet o zmene na Sp a dohodu s krajem o financovani 50 na 50, na Rakovniky by se meli vratit jiz dnes odepsane 854, pro kundaly bych videl vyuziti na vratnych soupravach na 070, tam doopravdy na nektere os 854+2xbdtn nestaci..... mozna timto resenim by jmse Rakovniky dostali pod 150Kc/vkm
plzen-Budejovice, zde je na case uvazovat o krajnich parech rychliku, vagony tu jezdi odepsane i HV maji nejlepsi leta za sebou a presto naklady jsou pomerne vysoke, to zn. Ze to musi byt doopravdy katastrofa, zvazit R tr 200 pri razeni 854+bdtn se mi naklady taktez zdaji vysoke, skoro bych si troufl rict aby se dostali na naklady napr. R Usti-Kolin, tak tam by mela jezdit 810 prip. 810+Btax... [proud], no a ten Cheb, tam uz neni co k tomu dodat....
Rampouch
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.58.99
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 15:22:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Rakovnické rychlíky: Do té bilance je započítána kompenzace Českým Drahám za jízdné IDS? Vzhledem k tomu, že to je částka, kterou doplácí stát, tak předpokládám, že ano...

Jinak provozně efektivnější a uživatelsky lepší by nejspíš bylo rozpojovat v Kladně rychlíky podobně jako Sp, na Rakovník by stačilo třeba sólo 842/843, na Ostrovec třeba 842/843+043+943 (a nejlépe podobně řazené i Sp, příp. lehce pozměněně kvůli Kralupům)... Ale to by museli objednavatelé (nejlépe dohromady) urgovat u ČD, což jde o to hůř, když v "době čekání na Godota" (rychlodráhu) VŘ asi nehrozí... Pak by samozřejmě mohla přispět např. integrace SIDu do PIDu a rozšíření PIDu na Rakovnicko... Naopak oprava Negrelláku (a další výluky) spíše bilanci rychlíků v takovéto podobě ještě zhorší..
5566
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.208.4.121
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 15:25:33    Odkaz na tento příspěvek  

D1 vs ČD a článek od Sůry v MFDnes....Ten člověk je bud uplne blbej nebo bere drogy a chlasta....Vsude v civilizovanych a demokratickych zemich je osobni zeleznicni doprava DOTOVANA ze státní pokladny !!! Proc pan Sura neporovna jak a kolik se dotuje doprava v Nemecku, Rakousku , Svedsku, Svycarsku atd atd ? Navic se take dotuje nakladni doprava, aby se ekologicky zavadne a nebezpecne kamiony co nejvic eliminovaly a co nejvic se tahalo po kolejich....Proc o tom Sůra nepíše ? Nechce o tom Sůra psát nebo píše na něčí objednávku ?
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 863
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 15:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro kundaly bych videl vyuziti na vratnych soupravach na 070, tam doopravdy na nektere os 854+2xbdtn nestaci

A na 120 by snad 854 + 2x Bdtn stačilo??

Rampouch: Ano, představoval bych si to nějak podobně.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 16:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rampouch:neco tkovho jsem myslel,aby to nebyla doopravdy silena castka...

David: jestejsem zapomel, posuzovat u tech konkretnich linek,jestli v dane obdobi nebyla na jejich trase nejakavyrazna vylukova cinnost (cast lidi presedlalo na gumokol), a i jine narusujici faktory, jako jsou dlouhe cekaci doby, spolehlivost pripoju apod.