K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 13. 06. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 13. 06. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 12:46:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já chápu tvé rozhořčení. Sám jsem se dvacet let podíle na provozování historického kolejového vozidla (M131.1). A pak jednoho krásného letního dne potkáš na přejezdu uvízlého fiata a neuděláš nic. Řekneš si k...a, ještě že to nebyla tatra s dlouhým dřívím nebo mix: Njevětší starost máš o cestujícíc a o posádku toho gumokolu. Pak o stroj. Dáš to zase všechno do pořádku, možná líp než to bylo předtím, poděkuješ tomu nahoře, na kterýho nevěříš (teda já) a hurá zase do akce [happy]
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 12:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_100 - spadlá střecha je událost, která se dá velice snadno a dopředu očekávat. Spadlá střecha není náhoda, ale šlendrián. Porovnávat pravděpodobnost náhody a pravděpodobnost šlendriánu je trochu mimo mísu ...

Honza_o - tak to je velice hodně mimo mísu, kdyby tu byl aspoň odlehčující smajlík
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3380
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 13:14:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Smajlík je zbytečný. Pokud se do zprovoznění vkládá určité úsilí (a že asi vkládá), tak je lepší vozidla pořádně vyvenčit. Jak by jsi chtěl v Řečkovicích projet trolejbusy?

Pod huntováním si představím ježdění od nevidím do nevidím s tím, že pokud se něco podělá, tak vozidlo "zahodím" . Jak to vidí třeba v Pardubicích, kde pravidelné jízdy též probíhají?
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 950
Registrován: 5-2009

Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 13:33:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je rozdíl mezi huntováním a huntováním.
Pokud jezdí jedno vozidlo na historické lince pořád a pokud se historická vozidla střídají, takže každé vozidlo vyjede dvakrát třikrát za sezónu na tři kolečka.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4660
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 14:47:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kluci, tohle je nekonečná debata - zda mají historická vozidla stát nebo jezdit. Odpověď zní - všeho s mírou. Jak tu Prahu nenám rád, tak konstatuji, že je to věc přístupu a peněz. Ve Střešovicích mají vozidla, která vyjedou jednou za 5-10 let v obšancovaném konvoji, neb jsou to cenné exempláře a pak za drahé prachy renovované duplicitní kousky bez památkové ochrany, které vyjíždí pro túristi do pravidelného pouličního provozu. Můžeme se přetlačovat, co je v jakém poměru stojících vs. otáčejících kol vhodné, užitečné a kolik to stojí. Ale jedno je jisté, že to je vhodný způsob. Zatímco stádní a až příliš rutinní megaakce s mizernou koordinací všeho a nulovým zabezpečením vozidel jsou více pouťové zábavy než presentace musejního snažení.
(Tím se nechci dotknout těch, kteří pro podobné akce obětují spoustu času a práce - jen je otázka, při jaké příležitosti ta práce přijde vniveč...)
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 15:11:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_o - Je-li smajlík zbytečný, tak je naprosto zbytečná konverzace na toto téma. Lepší je ty vozidla opravdu pořádně vyvenčit, pak dlouho pojízdná nebudou, bude po venčení a nebude soudný člověk muset tu číst naprosté nesmysly od osob, o jejichž zdravém úsudku se dá zdařile pochybovat.

PS Pominu-li, že jsem v Řečkovicích trolejbusy nějak poslední dobou neviděl, tak protočit kola trolejbusu se dají i v Řečkovicích (a to na tyči, ale i vlasní silou)
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3345
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 15:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_o: Dovolím si odpovědět z pozice jednoho z pardubických řidičů historických vozidel (ale třeba se můj názor uvedený na konci příspěvku neshoduje s tím oficiálním).

Trolejbusy 9Tr a Sanos patřící Pardubickému spolku historie železniční dopravy mají většinou první akci začátkem dubna (běžně aprílový, letos velikonoční trolejbus), od té doby jezdí většinou tak jednou měsíčně (přes prázdniny prakticky vůbec), poslední akcí bývá ukončení sezóny muzea druhý víkend v říjnu a pak ještě jeden z trolejbusů jede na Mikuláše. Jinak se od října do dubna stojí. Devítka stojí pod střechou, Sanos venku.

Trolejbusy 9Tr a 14Tr Dopravního podniku jezdí o poznání méně, většinou v rámci nějakých akcí (tak 3 do roka) nebo na historické lince 51 (jednou měsíčně od června do října, 3 kola), přes zimu stojí. Autobus Š 706 RTO jezdí prakticky taky jen mimo zimu (jednou až dvakrát za zimu taky vyjede), v letní sezóně jsou různé akce prakticky každý víkend (svatby, dny otevřených dveří, výstavy, historická linka 52). Trolejbusy stojí pod střechou, autobus ve vytápěné hale.

Na většině akcí jezdí ty vozy celkem normálně obsazené (pouze sedící, maximálně pár stojících), čas od času se stane, že jede vůz plně obsazený, nebo za nějakých složitějších podmínek, ale to je spíš výjimečný stav.

Se všemi historickými vozidly jezdí pouze omezený okruh lidí, kteří se k vozidlům patřičně chovají a mají k nim nějaký vztah. K závadám může dojít a občas prostě dojde. Žádné z těch vozidel není vyloženě "garážová leštěnka", ale i tak budí všechna zaslouženou pozornost.

Původní podstatou autobusů a trolejbusů je přeprava cestujících. Asi jsme v Pardubicích všichni divní, ale snad nikdo tady nechce sterilní vůz na výstavy. Všichni chceme mít pěkné historické vozy, ale všichni s nimi chceme zároveň vozit cestující a dopřát tak lidem nejen pokoukání, ale hlavně ten požitek z jízdy, který je pro většinu lidí důležitější. Málokdo nostalgicky vzpomíná na to, jak autobus viděl, ale spíš na to, co v něm při cestování zažíval. A když se něco rozbije nebo poškodí, tak se to prostě opraví.

Provoz historických vozidel je prostě brán "pro veřejnost", nikoli pro uspokojení majitelů. Za sebe můžu říct, že mě daleko víc těší, když jsou cestující (a hlavně děti) spokojení, než kdybych měl někoho buzerovat, že nám ohmatal tyče a ošoupal sedačky a podlahu...

http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2225
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 15:33:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je keců pro trochu odřenejch plechů, všechno se opraví. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Prostě s tím se musí počítat. [talker]
A ti největší remcálisti asi nikdy nic neštrechli, že ano....[lame]

Plzeň 2015 - hlavní město evropské kultury

zlodějna, zbytečnost, marnost = zadlužené město
morgul
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.13.117
Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 15:51:39    Odkaz na tento příspěvek  

Jednou jsem četl minipohádku o holčičce, která si moc přála nové brusle. Dostala je k Vánocům ale tak moc se jí líbily, že je dala do skříně, aby se jí nepoškodily a raději v nich nebruslila.. Když jí jiné děti volaly, aby šla bruslit, vždycky jen řekla, že má nové brusle a nechce si je rozbít. Jednou se přecejen osmělila, že si brusle vezme a zajde s dětmi ven, ale z bruslí už dávno vyrostla.. Věci jsou od používání.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 16:25:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nic se bez peněz neopraví, ledasco se dá opravit, když jsou peníze, ledasco nedá, takže je potřeba sehnat stejný díl a zaplatit jej. To si nikdo neuvědomuje. I když se vybírá jízdné, tak se ten "výdělek" se nazpět k vozům u státního muzea nedostane. A MK na to žádnou dotaci nedá. A ono to huntování asi, dle šotoušů, nic nestojí. Když ujede vůz 50 km ročně, tak motor vydrží bez generálky desetiletí, ujede-li ročně vůz 1 000 km, tak za chvíli potřebuje generálku. Až naši venčitelé seženou finance na generálku všeho, co po venčení bude potřebovat zgenerálkovat, tak ať si ty vozy do libosti venčí. Ale zatím opravy financuje MK a to na to finance nedá (proč si každý domyslí, stačí si uvědomit za kterou stranu je tam ministr). Vozidlo z muzea se dá na akci vypůjčit, bohužel politika TM je na nic. Za výpůjčku by mělo TM účtovat sumu, která by opotřebení měla nahradit finančně (tj shromáždit potřebné finance na opravu opotřebení). Jenomže všechno je jinak, co na sebe vozidlo vydělá, tak se vrací jakoby do státního rozpočtu a nazpět se k vozidlu nedostane. Tak místo tučných sum za výpůjčku se to tu pytlíkuje směnným obchodem, já tobě zapůjčím a ty pro mně něco uděláš, takže práce vyjde trochu laciněji, ale stejně ještě je potřeba doplatit materiál, na což muzeum nemá. Takže bez sponzorů na nic není a za nedlouho to nebude ani potřeba, protože nebude nic pojízdného

morgul - svoje věci si klidně užívej, ale státní sbírkové předměty opatruj!
morgul
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.227.13.117
Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 16:40:42    Odkaz na tento příspěvek  

jmb - souhlasím s tím, že pronájem státního sbírkového předmětu by měl být patřičně finančně kompenzován! to je ale povinnost řádného hospodáře, udělat kalkulace a cenové nabídky, za kolik zapůjčí svá vozidla soukromému subjektu např v ceně za den nebo za kilometr...
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5746
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 21:31:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ujede-li ročně vůz 1 000 km, tak za chvíli potřebuje generálku.
Ta chvíle se jmenuje 50-100 LET [pozor]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
C_73403
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 09. června 2015 - 21:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TR MAN - musím s vaším názorem souhlasit. Z vlastní zkušenosti vím, že je jak časově tak finančně náročné se o historické vozy starat, ale ten pocit z dobře vykonané práce a vidět spokojené cestující to je k nezaplacení.
JMB - Jinak k nehodám drobným i velkým dochází. Osobně znám kluky, kterým na vysočině spadla střecha na Škodovky a říct, že se to dá předpovídat je docela troufalé.
Oni si vše platili ze svého a nakonec se na to nevybodli. Spoustu z těch poničených aut zachránili, a co se zachránit nedalo tak posloužilo jako dárce dílů, ale i to se v běžném životě stává.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 00:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C_73403 - troufalé je, když znáte ony kluky, ale neznal jste onu střechu, tvrdit, že předpovídat pád střechy je troufalé. I laik pozná, že něco není v pořádku, každá staticky narušená konstrukce vydává signály, kterými se snaží upozornit na možnost havárie.

Jinak si všichni musí uvědomit, že je trochu rozdíl mezi muzejním sbírkovým předmětem a tzv šauklovým historičákem (omluva všem fandům tyto provozující, nechci nikoho urazit, ale jsou určeny pro jízdy s šotouši a tatínky s dětičkami a ne pro muzejní uchování ). Muzejní historičák je vozidlo, které by mělo být uchováno pro budoucí generace (ne tedy pro dnešní šotouše, ale i pro jejich vnuky), šauklový historičáky jsou na pořádání šauklů (překlad - šaukl - kolotoč, pouťová atrakce). Proto to tady nemíchejte do jedné kupy, je v tom rozdíl.

K nehodám i nedochází, neboť setinky vteřiny rozhodnou, že vše skoro dobře dopadne. Mám k tomu i příklad, před 35 léty se dopravovala lokomotiva 310.134 na silničním trajleru. Tahač s trajlerem byl doprovázen vepředu a vzadu doprovodnými vozy s majáky. Fiflena v Š 110 R s dvěma předškolními dětmi na zadním sedadle přes pokyny červenou plácačkou z doprovodného vozidla s majákem přejela plnou čáru, předjela doprovodné vozidlo a najela těsně za trajler pod lokomotivu. V tom okamžiku si lokomotiva poskočila, neboť trajler najel na špatně zapravený příčný překop. Nadskočení nevydržel tzv řetězový hupcug jistící lokomotivu proti pohybu a praskl. Lokomotiva, ač zabrzděná a podložená klíny se začala šinout nad onu Škodu 110 R. Ona debilka o tom neměla ani tušení. Naštěstí v okamžiku, kdy už lokomotiva začala ztrácet rovnováhu přejel trajler výškový zlom a lokomotiva se začala sunout opačným směrem, až se zastavila nárazníky o tahač. To byla snad tisícina vteřiny, kdy se rozhodovalo o bytí těch třech v autě a zachování lokomotivy. Takových situací, kdy rozhodnou setiny vteřiny je denně miliony a většinou se nic nestane, ale jednou se v té setině rozhodne i opačně, jen se neví kde a kdy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jmb.)
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3381
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 07:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A výše uvedená ŠL11, která to tu rozpoutala, patří do které kategorie - muzejní sbírková nebo pouťová atrakce [happy] .
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 877
Registrován: 8-2012

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 09:40:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by zaujímalo aj mňa. Resp. kam potom patria moje busy, alebo aspoň už zrenovovaná ŠD11?

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Karosa LC735.40
Karosa C744.1902 CK-6
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 10:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč to má i druhý dveře vlevo?
Je to originál k ordinaci, nebo je to zásah kutila, který byl líný obcházet vůz? [happy]

Čus bus Karlos
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2654
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 10. června 2015 - 10:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant > Jestli s tím jezdíš tři minuty za 30 Kč, tak si pouťová atrakce [happy]
Ty si podle mého názoru úplně jiná svébytná kategorie - protože to máš lepší než z výrobního závodu [happy]
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1177
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 11:12:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_o - i když byla pořízena, aby plnila účel základního prostředku muzea, tak má statut sbírkového předmětu TM

Diamant - to záleží na tom, zda máte statut muzea, a na tom, co je napsáno v zakládací listině onoho muzea
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 10. června 2015 - 12:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlos: Není to Jelcz nebo karosérie z Jelcze? Pokud se nepletu, tak ty v Polsku museli mít dveře na levém boku jako nouzový východ.

Historie má zelenou.[vypravci]
Klub historické techniky Praha, o.s.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 12:30:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek_kubík - řekl bych, že není. Dle mne je to originál karoserie z roku 1959
Amogh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 15:03:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

skromný dotaz :-) kyjovská ŠL11 je nyní stenbusu? dle seznamu autobusů sice ne, ale zdá se mi naprosto podobně zrenovovaná :-)

www.skodahome.cz www.octaviaclub.cz www.vw-club.cz
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13379
Registrován: 11-2004

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 17:35:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kyjov ji prodával za milion s najetými 400km od renovace.

Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
Chmelda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 729
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 10. června 2015 - 19:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to ona, ex TURBUS Domažlice.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 22:48:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: jak to tak vidím, tak s ŠD jezdi občas, ŠL až bude jen párkrát popojet po dvoře a na jízdu s ŠM 16,5 zapomeň. Na ní si kup vzduchový kompresor abys opatrně sfoukával prach. A samozřejmě si nech udělat ještě revizi střechy. [lol]
Napsal jsem to správně Jmb?[lol]
Jo a na focení se všichni vykašlete, co kdyby na to spadl stativ.[uhoh]
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 12-2008
Odesláno Středa, 10. června 2015 - 23:04:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chmelda: Takže tohle a tohle je jeden autobus nebo jich v Domažlicích bylo více?

Historie má zelenou.[vypravci]
Klub historické techniky Praha, o.s.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 10. června 2015 - 23:27:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

George - je to marné, dokud většina nezvedne nohy z vedení. V ostatním světě chápou rozdíl mezi muzejní činností a nostalgii (šauklem)
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4661
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 11:23:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Honza O (3381) - A výše uvedená ŠL11, která to tu rozpoutala, patří do které kategorie - muzejní sbírková nebo pouťová atrakce?

Jak zde již zaznělo, tak vozidlo je sbírkovým předmětem Technického muzea Brno a bylo rekonstruováno ze státních peněz. Jako daňový poplatník vnímám státem/krajem/městem zřizovaná muzea jako instituce sloužící k UCHOVÁNÍ kulturního dědictví - navíc částečně i z mých peněz.

Instituce, která chce popularizovat své sbírkové předměty, může mít i duplicitní předměty, které se mohou více ošoupávat - viz komerční vozidla pražského DP existující vedle památkově chráněvých vozidel Muzea MHD ve Střešovicích.

Je dobré rozlišit nakládání se svým majetkem (jako třeba Diamant kterého si velmi vážím a moc mu fandím!) a správu svěřeného majetku.
Aktéři (od nejvyšších až po pěšáky), kteří by rádi přistupovali ke svěřenému majetku jako k pouťové atrakci by neměli zapomínat na to, že opravu spravují cizí majetek, nikoliv svůj.
Takže ještě výkladový slovník:
http://business.center.cz/business/pojmy/p1202-porusovani-povinno sti-pri-sprave-ciziho-majetku.aspx
Nesmysl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.104.225.2
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 12:28:38    Odkaz na tento příspěvek  

Jmb & že_by: Je vidět, že nevlastníte žádné historické vozidlo a je jedno zda autobus, trolejbus, motorku či auto. Nepřítelem každého vozidla je stání na místě nebo popojíždění na dvoře. Ta vozidla byla vyrobena pro ježdění, ne pro stání. Že autobusy a trolejbusy TMB nakroutí každý rok pár tisíc kilometrů (čekám, že u každého to budou jednotky tisíc), těm vozidlům jen prospěje a navíc udělají radost nejednomu tomu daňovému poplatníku, který na jejich renovaci a údržbu přispěl.
Nevím také o jakém světě hovoříte, nicméně Mekka různých dopravních muzeí Británie je zářným příkladem toho, že příležitostné provozování oněch drahocenných vozidel je správná cesta propagace muzejnictví a historie vůbec.
Náhodný návštěvník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.173.130
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 14:19:25    Odkaz na tento příspěvek  

Kolego nesmysle, s tou Velkou Británií jste mi zrovna vzal slova z úst. Také jsem jí chtěl dát za příklad. Jen bych k tomu dodal, že v oné zemi jsou běžně provozována i historická letadla a to včetně těch nejstarších z první světové války, kde s každým vzlétnutím takového exponátu hrozí mnohonásobně větší nebezpečí, že bude exponát zcela zničen při havárii, než u silničního či kolejového vozidla. To na co se v Praze můžeme podívat jen jako na mrtvý artefakt vměstnaný natěsno mezi ostatní exponáty v přítmí hangáru, to můžeme v takovém Duxfordu vidět při letové ukázce.
Model muzea, kde se na suše srovnané exponáty pouze práší v přítmí sálů a uvaděčky častují návštěvníka napomenutím, nebo alespoň zabijáckým pohledem pokud promluví hlasitěji než šeptem patří někam na konec 19. století. Jsem jednoznačně pro to, aby se historická vozidla provozovala co nejvíce, ale musí to mít svá pevná pravidla. Ty stroje byly navrženy na každodenní silný provoz po dobu několika let v průměrných podmínkách údržby, takže pokud se takové vozidlo provozuje přesně v souladu s technickou příručkou daného typu, nepřekračují se jeho provozní limity a údržba se provádí spíše nadprůměrná, je pro něj náběh v řádu několika tisíců kilometrů ročně prakticky zanedbatelnou zátěží z hlediska opotřebení.
Pravidla by měla být následující:

Pravidelně čistit, včetně důkladného mytí podvozku.

Bezvýhradně dodržovat plány údržby předepsané výrobcem, případně je ještě zpřísnit (příklad - zkrácení intervalů mazacích plánů).

I malé závady co nejdříve kvalitně odstraňovat (než způsobí větší škodu)

zbytečně se nepřibližovat a hlavně nepřekonávat výrobcem stanovené výkonnostní limity vozu.

Snažit se důsledně používat správnou a čistou techniku jízdy.

Vozidlo musí být odpovídajícím způsobem pojištěné, tak aby bylo v případě větší havárie nebo jednorázového poškození v provozu zajištěno financování opravy v kvalitě relevantní statusu historického vozidla.

Cena za km/hodinu/akci musí být správně kalkulována tak, aby pokryla nejen náklady na palivo, ale veškerou amortizaci vozidla, pojištění, atd.

Nemyslím si, že tyto zásady je v případě historického vozidla, které nemusí plnit napjatý business plán dopravní firmy za každou cenu nějak těžké dodržet.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 16:14:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmysl, Náhodný návštěvník - je naprosto jedno, zda vlastním, či nevlastním historické vozidlo, zkušenosti může člověk nabýt, i když má jen takové vozidlo několik roků ve správě. Největším nepřítelem není stání, největším nepřítelem je opotřebování nadměrným užíváním. Všechny historické vozidla jsou už dávno za hranicí plánované životnosti, i když renovacemi je ta životnost částečně prodloužená. Takže ty kecy o kvalitní obsluze jsou k ničemu, když něco odejde stářím, tak se většinou už nesežene. Dá se vyrobit znovu, jenom je tu otázka, jak a z čeho to zaplatit. Stane-li se to, tak to už vyjde laciněji podle historičáku postavit repliku, která bude vzdáleně připomínat původní vozidlo (laik nic nepozná) a provádět "nostalgii" oním pseudohistoričákem. Ovšem tohle to dělat stylem jednoho slovenského muzea, kdy odborně renovovali vozidlo pro komerci, kdy historické odešlo do šrotu a kdy dnes mají historičák jen vzdáleně připomínají původní vůz. Místo vzácného vozidla mají šaukl, hlavní ovšem je, že mají kam pověsit ceduličku s přírůstkovým číslem sbírkového předmětu. Tatínci s dětičkami si cvrknou u naprosto bezceného krámu (a zdejší "odborníci" asi taky).
K té cizině - státní muzea většinou žádnou komerční nostalgii neprovozují, a když, tak se toto děje duplicitními vozy a muzejní vozy jsou pod "poklopem od syrečků". Soukromé muzea za spoluúčasti státu jsou nucena si na sebe vydělat a tak část vozů je z "pod poklopů od syrečků" vyňata pro komerci. Po skončení sezony se dají po patřičné údržbě znovu pod poklop a na další sezonu se na komerci vozy obmění vozy,které nebyly v provozu. Tím se snaží pomoci kompromisu vydělat si na činnost a zároveň vozy uchovat. A u soukromých muzeí je to jasné, tam žádné poklopy být nemohou, protože vozy musí vydělat komercí na provoz muzea (nejen za vstupné a jízdné, ale díky zviditelnění provozem si získávají sponzory, někdy finance získávají i provozováním reklam).

Takhle to jde v cizině, ale ne u nás. Jak jsem zde psal v předchozích příspěvcích, tak výtěžek z komerce s vozidly ze státních muzeí se do financování muzea neprojeví, proto se ve snaze, aby se třeba i část financí těm vozidlům vrátila, různě pytlíkuje. Ono pytlíkování udržuje vozidla jen v chátrání. Takové TM nemá ani finanční zázemí, ani materiální zázemí a ani personální zázemí, aby mohlo provozovat komerci, natož komerci, z které de facto nic nemá. Respektive může, ale ty konce ... Důvod, proč to tak je, je třeba hledat v roce 1990, kdy byla zrzavci naslibována řešení, jak financovat tyto aktivity, jenže ... Skutek utek, a co dnes po nich zůstalo? Rozkradená republika a nefungující stát. Takže ty krásný slovíčka, jak by to mělo fungovat v příspěvku od Náhodný návštěvník jsou na nic, takhle to nefunguje. A fungovat nebude, dokud se nezmění pravidla.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5750
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 16:59:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je zas debata...
Jeden zdejší dikutér má v našem muzeu deponovaný krom autobusů taky osobní auta. Ty auta moc často nejezdí .. některý jen pár metrů za rok a to bych vám přál vidět jak jim stání svědčí. Ano kastle jsou krom prachu krásný netknutý ale mechanika trpí.
Jedno vozidlo pravidelně vytahujeme po roce s totálně zakouslou brzdou že se kolo neotočí. Vozidla mají zatuhlý mechanický části. Koroduje jim brzdový vedení. Motory dlouhý odstávky vysloveně milujou a dávají to při startu patřičně najevo.
Sám odstavuju svoje vozidlo na zimu tj 4-5 mešíců v roce. Jarní výjezd je vždy plnej překvapení. Motor startuju každej měsíc a nechávám prohřát. Ale zbytek auta je bez hnutí tudíž sice nastartuju ale kolikrát mam problém zařadit. Jindy je zas problém "utrhnout" brzdy. První zabrždění je taky překvapení kam to potahne než se brzdy znova rozhejbou. Trefit některý kvalty na ztuhlý převodovce je taky skoro nemožný. Řízení taky silně protestuje.
Takže pokud chcete mít vozidla zachovaný jako statický nefunkční předměty tak prosím pak je přístup bez ježdění..max ježdění po dvorku správnej. Ale pokud chci mít historika v plný síle kdykoli připravenýcho k dynamický prezentaci tak krom údržby musim taky dělat kondiční jízdy. A je fuk jestli ty jízdy budou takový že se svezu někde kolem komína sám s kamarády nebo jestli budu několik víkendů v roce s vozidlem vozit nadšený zájemce z řad veřejnosti.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Historický trolejbus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.154.81
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 19:03:53    Odkaz na tento příspěvek  

Lidi, co dávají u trolejbusů dohromady i elektrickou výzbroj, tak aby fungovala, jsou normální kurviči, protože tím pak vozí lidi. Kdyby se na to vykašlali, celou výzbroj vykuchali a z trolejbusu udělali statickej exponát, tak si to zaslouží potlesk... [crazy] On je totiž hroznej problém najezdit maximálně pár tisíc kilometrů ročně se schopnými řidiči, když to v provozu najezdilo se zátěží ročně třeba 60 tisíc za jakéhokoli počasí, ve sračkách, s různými kretény za volantem. Když ty vozy v provozu ujely mega, tak miliontý první kilometr bude smrtelný.

A teď vážně, prosím všechny, kteří podobná vozidla dávají dohromady a vozí s nimi lidi, aby v tom i nadále pokračovali. Ty šrámy, které čas od času nějaké vozidlo utrpí, jsou houby v porovnání s tím, kolik ta vozidla rozdají radosti a potěšení. Stejně jako se někdy zřítí nějaká budova nebo nevratně zničí nějaká přírodní a kulturní památka, může nešťastný konec potkat i vozidlo. Je to sice špatné a zamrzí to, ale svět bude pokračovat dál...
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9306
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 19:37:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Historický trolejbus ano máte naprostou pravdu. Život je o jiných věcech.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Swe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3036
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 20:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že tolik lidí trápí snadno opravitelný promáčklý dekl. Mě na té ŠL daleko více mrzí vystupující koroze, zejména v oblasti sloupků....to je taky z toho huntování?
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 20:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je zas debata...

Ano, to je ... Mladí, ale slepí, nebo ten horší případ?

Nevím proč, se mi tu pořád podsouvá do klávesnice něco, co jsem na ní nevyťukal. Nemám nic proti tomu, aby se historičák vyvenčil, ale stačí jen občas kondiční jízda (i řidiči nesmí ztratit poznání na historičák), ale provozovat historičák skoro jak provozní vůz je přehnané. Chce-li někdo něco takového provozovat, ať si pořídí vozidlo pro to určené. Sbírkový předmět na to není určený.

A ještě taková malá poznámka. Onehdy jsem dostal od kolegy ústní zprávu o stavu renovace trolejbusu Praga TOT. To bude takové muzejní vozidlo křížené díky elektrické výzbroji s pseudohistoričákem, tedy tak trochu spíš pro komerci. Jenže pozor, trolejbus bude levosměrný. Už dnes pražští šotouši roní krokodýlí slzy, že se nebude moct použít pro jízdy v normálním dnešním provozu. Určitě si bude moct vyjet do dnešních ulic, ale asi moc lidí nesveze. Tak už začněte ronit ty vaše krokodýlí slzy i tady.

Swe - rez chroustá stále, jen tím huntováním se ty sloupky lépe nalístkují
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4842
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 20:59:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmb: S Vaší argumentací víceméně souhlasím. Akorát dnes by byl problém sehnat 2. 7/8Tr, která by byla na komerci. 9Tr by i byla obstaratelná a novější moc problém není.
Na H24 by tyto 2-3 vozy stačily a vyjímečně by se vytáhli i ty ostatní na kolo/pár kol.

U té TOTky, ona ta výzbroj tam bude vždy paskvil, neb nepamatuji se, že by se uvádělo, že by ta výzbroj byla dochovaná.
Použít se bude moct, jen se asi nebude vystupovat na trase, což se stejně moc, vyjma H24, neděje, takže nevidím problém.

Makrelu neumeješ.
Polabský
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 10-2010
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 21:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmb: Takový provoz historického vozu přinese následně zvýšenou těžbu lupenitu [blush]
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 21:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neřekl bych, že výzbroj u té TOT bude úplně paskvil, bude jakoby originál, schema výzbroje bude originální, komponenty budou o něco mladší (jen motory budou velmi mladé), vzhled a funkce komponent se prý nebude od originálu lišit.

Jinak ještě jedno rýpnutí, je tu taková péče o stav vozů TM v Brně od osob, kteží se tváří jako největší odborníci a největší ochránci těchto vozů. Rád bych se od nich dozvěděl, kolik toho najezdila taková 8Tr nebo Sanos za poslední roky, když je tu taková péče. Zda se vůbec pohnuly aspoň na tyči a jakou údržbu dostaly. Tipl bych si, že si na ně nikdo ani nevzpomněl a kdo ví, zda aspoň jsou na stoličkách, aby nebyly "šišaté gumy".

(Příspěvek byl editován uživatelem Jmb.)
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 22:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedno vozidlo pravidelně vytahujeme po roce s totálně zakouslou brzdou že se kolo neotočí.

To se opravdu může stát jen nemyslícímu "odborníkovi" rázu tu diskutujících. Když se "odborník" nepoučí a chybu opakuje, to se dá vysvětlit jen dvěma způsoby, pokročilý Alzheimer, nebo velmi nízké IQ. Když chci na rok, nebo více, odstavit vozidlo, tak rozhodně nezatahuji ruční brzdu. Vozidlo nejlépe postavím na stoličky, abych šetřil gumy, a místa, choulostivá na delší stání, na to stání připravím. Zvláště, když bude vozidlo vystaveno zvýšené vlhkosti. Při zvýšené vlhkosti a delším odstavení je vhodně i ošetřit benzínový motor. Ale rady od osoby nevlastnícího veterána takovým odborníkům, kteří mi tu oponují, to je tedy troufalost ...
Karlos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 22:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek_kubík: Jelcz to není a hlavně Poláci museli mít druhý dveře vzadu vpravo, vlevo v žádném případě... Nikdo jiný neví?

Čus bus Karlos
-JM-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.29.41
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 23:01:26    Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se, že vám tu do toho jako běžný kaštan vstupuji, ale jakkoliv je iritující forma příspěvků Jmb, s obsahem lze jen stěží polemizovat.
Je zásadní rozdíl mezi sbírkovými předměty muzea a předměty pro popularizaci a propagaci historie.
U muzejního exponátu je prioritní jej zachovat - v co možná autentickém stavu. V tom druhém případě, nechť jsou opotřebované a poškozené díly běžně nahrazovány. Při zachování přibližného vzhledu je nejdůležitějším požadavkem bezpečná funkčnost.
A jako strojař souhlasím s názorem, že ne vše je opravitelné. Není dostatek originálních náhradních dílů a už neexistuje původní výrobní dokumentace, neznáme technologické postupy, nejsou přípravky pro výrobu, formy, zápustky..., abychom ty stroje trvale udrželi v provozu. Snad si všichni uvědomujeme jaký je rozdíl mezi přiloženými obrázky (internet).

Zdroje financí, očividně, nejsou dostačující ani zachování stávajících sbírek, o odpovídající údržbě vozů na pravidelných historických linkách vůbec nemluvě. Jako každoroční návštěvník Řečkovic sice žasnu nad Tatrou HB, ale forma prezentace i zázemí prostě neodpovídá dnešnímu standardu. Když už se připomínal Duxford, nabízí se i bližší: Sinsheim, Speyer, MB a Porsche v partnerském Stuttgartu :-))). A očividně se v blízké budoucnosti nic nezmění. Holt nejsme Praha. A to nemluvíme o Líšni. Trať, navíc s napojením k depozitáři, je leda tak "předmětem dlouholetých vášnivých debat a sporů v brněnských anarchistických kroužcích", přičemž obsah depozitáře je unikátní (a zároveň unikátní ostudou Brna a MK ČR). Očividně se jím nikdo zabývat nehodlá, dokud i na něj nespadne střecha (pokud by se náhodou předem zjistilo, že střecha je v havarijním stavu, tak stejně leda tak můžeme, po Bratislavské a Cejlu, vylepit plakátky "barevné kovy a palivové dříví zdarma za odvoz", čímž se problém vyřeší definitivně - jednou provždy a na vyklizeném prostranství nám politici nechají postavit nějaký roztomilý hypermarket. Přitom v těsné blízkosti Pisárek (personální, technologické zázemí) jsou prostory BVV, se kterými si Brno neví rady. Dokáže si i někdo jiný představit ty šaliny rozestavěné dokola v Zetku, nebo jsem takový magor jen já?
Diferák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 12-2012

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 23:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký je pro společnost přínos vozu, který stojí jako mrcha naleštěný na stoličkách někde v hale a nejlépe ve vzduchoprázdné vitríně? Skoro nulový.

Vám vadí, že platíte z daní renovaci vozu, který se "huntuje" tím, že vozí lidi.

Mně by teda mnohem víc vadilo, kdybych platil z daní renovaci něčeho, co stojí někde jako mrcha a já se na to chodil dívat jako zvířátko do zoo.
Proč bych měl z daní platit renovaci něčeho, co mi nepřináší žádnou službu/užitek?
A pokud si někdo takovéhle sousto vzal pod patronát, já mu nemůžu jinak než přát, ať si s ním klidně udělá nějakou bokovku.

Podotýkám, že se bavíme momentálně o ešele, tudíž o voze, který má ambice na to jezdit a cestující vozit

ŠKODA OSTROV s.r.o
Dolní Žďár 43
363 29 OSTROV
Česká Republika
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5752
Registrován: 12-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 23:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmb - Když chci na rok, nebo více, odstavit vozidlo, tak rozhodně nezatahuji ruční brzdu.
Kde si proboha vzal že by brzda byla zatažená? O pár řádků výše se čertíš jak to někdo podsouvá cosi do klávesnice a ty děláš to samý.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Drjekyll_and_mrhyde
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 23:20:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to jen můj pocit, že Jmb měl nějaké ambice ohledně TMB a ty nebyly naplněny?
Pajzák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 6-2015
Odesláno Čtvrtek, 11. června 2015 - 23:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejen to. Ani v budoucnu nebudou...
Pajzák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 6-2015
Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 00:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmm: Ještě (pár) dotaz(ů). Pro koho bys chtěl zachovávat ony muzejní exponáty? Pro děti našich dětí? A co z nich budou mít? Že je uvidí za páskou s nápisy zakazujícími vstup nebo nedejbože dotek? Nebude pak pro ty příští generace lepší si pustit na youtubu video, kde to auto uvidí v provozu, když si stejný zážitek nebudou moci dopřát sami? A přijdou pak do toho muzea? A bude pak to muzeum mít peníze na další renovace? A bude to mít vlastně smysl?
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 879
Registrován: 8-2012

Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 00:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dlho som nemal žiadny status a tento rok sme už občianske združenie, ktorého účelom je renovácia, zachovanie a udržiavanie historických vozidiel, predovšetkým autobusov. A ako tu už padlo, tak s historickými vozidlami sa proste čas od času jazdiť musí. Ja beriem každú jazdu do istej miery aj ako skúšobnú.

George: Vzduchový kompresór samozrejme máme, veď pred výjazdom každého busu sa systém nafúka, aby sme zbytočne nedymili v hale. A pri opravách sa samozrejme fúka bus tiež. Ale mám aj ofukovaciu pištoľ :D Ale myslím, že keď raz budú všetky 3 Š-ky hotové, tak sa bude jazdiť so všetkými podľa toho, na ktorý budem mať náladu, resp. z počiatku určite podľa toho, na ktorom sa robili práve nejaké opravy. Proste každý zrenovovaný autobus si svoje musí odjazdiť, než sa vychytajú detské nemoci a chyby. Predsa len, všetko bolo rozobraté a následne nanovo zložené. A u ŠMky toho bude na nastavenie a doladenie ešte viac, než na ŠL a ŠD. Hlavne prevodovka.

Na základe vlastnej skúsenosti hovorím, že každé pojazdné hostzorické vozidlo by malo najazdiť ročne aspoň niekoľko stoviek km, maximálne jednotky tisíc km. A jazdy na nejaké veteránske alebo výstavné akcie pre verejnosť, resp. u súkromných vozidiel pre potešenie majiteľa sú úplná samozrejmosť. Veď pri nejakých 1000 km/rok aj taká Š120 vydrží pokojne aj 100 rokov. Autobus podstatne viacej. Samozrejme pri pravidelnej údržbe.

Apropo, dnes som si prvý krát zašoféroval ŠM 16,5. Aj keď len na tyči. Najnáročnejšie bolo cúvanie do úzkych vrát haly a samozrejme bez posilňovača riadenia.

Na Slovensku poisťovne nechcú historické vozidlá poisťovať.

Áno, ideálne by bolo u benzínového motora pri odstavení vybrať sviečky, naliať do piestu trošička dvojtaktného oleja a krátko motor pretočiť. Ale u naftového motora je takáto procedúra o dosť komplikovanejšia. A stále to nerieši problém ostatných dielov, ako napr. prevodovky a pod. S tým sa proste musí trochu pojazdiť, aby sa všetko premazalo.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Karosa LC735.40
Karosa C744.1902 CK-6
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 08:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to jen můj pocit, že Jmb měl nějaké ambice ohledně TMB a ty nebyly naplněny?

Není to pocit, Jmb neměl a nemá ambice, Jmb onu sbírku měl téměř desetiletí na starosti ...

PS dnes už trénuje jen skoky do penálu

PSPS ještě tu nikdo neodpověděl na otázku: údržba se musí provádět jen na vozech TM určených na "huntování"? Ostatní ji nepotřebují? Není to jasné vyjádření toho, že se tu někdo chce jen vozit?
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 09:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký je pro společnost přínos vozu, který stojí jako mrcha naleštěný na stoličkách někde v hale a nejlépe ve vzduchoprázdné vitríně?

Muzejnictví je založené na jiném principu, než je finanční rentabilita. Přínos pro společnost je v trochu jiné rovině. Tohle ovšem nepochopí konzumní společností vychovaní dnešní neandrtálci, vidící za všem jen zisk.
johnykiller
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.40.111.191
Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 10:05:38    Odkaz na tento příspěvek  

Diamant:
Kedy budú fotky? Potom, čo si písal, že si šoféroval ŠM 16,5, sa už fakt neviem dočkať! [jidlo]
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 10:25:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebude pak pro ty příští generace lepší si pustit na youtubu video, kde to auto uvidí v provozu ...

Když to bude lepší pro příští generaci, tak proč té současné nedopřát to stejné? Proč by se kvůli té současné měly ty vozy huntovat? Ta současná generace je nějaká vyjímečná, aby měla privilegia?
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 3-2013
Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 10:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Technická poznámka:
1) ŠL11.1305 se do sbírek vzala jako do jisté míry unikátní, avšak svým způsobem duplicitní vozidlo (vzhledem k ŠM11), právě pro častější "komerčnější" využití místo ostatních autobusů (něco jako tramvajový vůz č. 99 v případě tramvají)
2) trolejbusy 8Tr, T400 a Sanos jsou odstaveny z důvodu špatného technického stavu, způsobeného nedostatečným nebo žádným provedením dřívější renovace.
Tu by si samozřejmě bezesporu zasloužily - právě třeba 8Tr a Sanos by pro linku H24 byly vhodné, holt je stále před nimi v pořadí T401 a 3Tr.
Jinak na lince H24 jezdí především 9Tr, 14Tr a 17Tr, opravdu unikátní trolejbusy 6Tr a 7Tr vyjedou vyjímečně.
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 3-2013
Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 10:57:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě jsem si rizika provozování historických trolejbusů vědom, ale za současného stavu převažují pozitiva. Už tady bylo dříve zmiňováno, že poměrně složitá výzbroj 6Tr a 7Tr byla provozem vyladěna téměř k dokonalosti - vzpomeń si Pepo, jaké úsilí stalo rozpohybování všech trolejbusů v roce 1986 po několikaletém stání. A to se opakovalo znovu v letech 1998 -1999 v souvislosti z opětovným znovuzprovozňováním a prováděním TBZ při vydávání PZ. Už jen vzduchojemy potřebují pravidelné revize - a ty nikdo na pouze stojících vozech dělat nebude (no, na 8Tr, T400 a Sanosu je pravda stále děláme).
Navíc tu hraje roli i udržování kvalifikace machaniků v Komíně, protože přívézt tam takový trolejbus jednou za 10 let, tak na něj budou koukat jak tele na nový vrata a asi s ním moc nepodělají.
A i ten diferenciál u 6Tr či T11 se dal opravit. Navíc na T11 v době, kdy jezdila jednou za dlouhý čas, byl, asi už od renovace prasklý čep satelitů. Tehdy se jej podařilo sehnat, pasoval ze Š706 MTS. No a poloosa praskla na pražské 8Tr, ta taky tak přiliš jezdí?

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 11:39:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc tu hraje roli i udržování kvalifikace mechaniků v Komíně ...

Přesně, to je to, o čem tu píši, že TM nemá na to, aby udržovala vozy provozní, ani finančně, ani materiálně a ani personálně. Takže, aby to fungovalo, tak ono "pytlíkování", důsledek pytlíkování? Linka H24 a huntování vozů, aby byl oficiální důvod ...

A až něco odejde stářím a nebude náhrada, tak vůz skončí zaprášený bez jakéhokoliv zájmu v depozitáři (jak vozy 8Tr a ostatní). To, že na to TM nemá, naznačuje i délka rozpracovanost vozů T401 (téměř 40 let) a 3Tr (ta zatím jen necelých 30 let, ale určitě trumfne i T401)
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 3-2013
Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 11:51:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kdo jiný než mechanici DP zajišťuje údržbu tramvají, kdo jiný, než pracovníci Lokomontu provádí práce na Caroline? Kdo jiný, než zaměstnanci dodavatelských firem vozidla restaurovali? Samozřejmě částečně s výjimkou autobusů. A jak to jako máme dělat - mít na všechno zaměstnance a dílny - na parní lokomotivy, tramvaje, trolejbusy. Jo takovej elektronik a zámečník z Komína by se v muzeu hodili, bohužel je nezaplatíme. A kolik těch zaměstnanců na údržbu vozidel MHD mělo muzeum za Tebe? Promiň, ale tohle není argument.
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 3-2013
Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 11:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono muzeum na to ze své podstaty "nemá" od počátku. Ale přesto nám, alespoň ty "gumový" věci a Caroline, jezdí. Kde je problém u tramvají samozřejmě víš.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 12:13:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a poloosa praskla na pražské 8Tr, ta taky tak přiliš jezdí?

Píši:
Všechny historické vozidla jsou už dávno za hranicí plánované životnosti, i když renovacemi je ta životnost částečně prodloužená.

Všechno jednou odejde, ale proč ten odchod se snažit uspíšit zbytečným nadužíváním (huntováním v normálním provozu)?

PS Zopár těch zaměstnanců jsem si vydupal, jak systematizovaná místa, tak i fyzicky. Že de facto nikdy práci, na kterou byli přijati, nedělali a pod obor MHD nespadali, to už je záležitost mých nástupců a důsledek nových trendů po roce 1989. To pláčeš na špatným hrobě, tenkrát to všechno po*ral a dovedl do dnešních konců úplně někdo jiný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jmb.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Jmb.)
Nesmysl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.104.225.2
Odesláno Pátek, 12. června 2015 - 20:08:47    Odkaz na tento příspěvek  

A až něco odejde stářím a nebude náhrada, tak vůz skončí zaprášený bez jakéhokoliv zájmu v depozitáři
Přičemž Vy z podstaty věci nenavrhujete nic jiného než ty vozy do toho zaprášeného depozitáře šoupnout všechny a ihned, protože jak známo nic jako expozice MHD v TMB neexistuje. Jsem vcelku rád, že už tam neděláte.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5753
Registrován: 12-2005

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 09:35:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale u naftového motora je takáto procedúra o dosť komplikovanejšia.

U naftovýho motoru je to zbytečný.. stačí studenej motor bez žhavení protočit chvíli starterem a namaže se sám naftou. To stačí olej neni třeba.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)