K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 16. 06. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 16. 06. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 18:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesmysl - nenavrhujete nic jiného než ty vozy do toho zaprášeného depozitáře šoupnout všechny a ihned

Nic takového jsem zde nenapsal, nemám nic proti každoroční zkušební jízdě spojené s kondičkami pro řidiče a prezentaci v rámci Dnů dopravní nostalgie (vše v rozumné míře a dle finančních možností). Nejsem ani proti presentaci mimo Brno, nebudou-li sbírkové předměty dopravovány po vlastní ose a budou-li řádně zapůjčeny za tučný peníz (ne jak v Brně ono pytlíkování). Proti jsem jen u provozu na pravidelné lince v normálním uličním provozu. Dle mne je to zbytečné huntování.

Expozice MHD byla vždy plánována (a jednou již otevřena, i když zbytečně předčasně) v halách v Líšni. Dnes je tam vlastně nevyužitá hala původně určená pro autobusy a trolejbusy, odkud pod záminkou nutnosti umístění jistého zařízení zapůjčeného ze Švýcarska byly vystrnaděny. Zařízení dle popisu z internetu bylo zkonstruováno pro provoz pod širákem, jen materiál do onoho zařízení bylo třeba uchovávat pod střechou (střecha haly v Líšni to ale není, materiál je dovážen a v Líšni neskladován). Pravý důvod byl a je soukromé výdělečné aktivity v pracovní době jistého pracovníka TM, kdy materiální náklady na tuto činnost silně dotovány vlastně muzeem (což je vedením tolerováno a schvalováno). Proč? To je dobrá otázka na vedení TM, hlavně na ing. Ivoše Štěpánka, který před 21 lety prohlásil, že s tímto šlendriánem provozovaným v Líšni a pracovníkem rázně zatočí. A skutek, ještě mu pan náměstek pro ty aktivity vyklidil halu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jmb.)
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3388
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 19:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dlouho tu nebyly obrázky [fotic] . Minulou sobotu ve Vysokém Mýtě nejprve hranaté:

Zaoblené:

9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4845
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 20:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, co tady píše Jmb je pravda. Je nutno si uvědomit, že TMB má nějaké poslání. Hezké řešení mají v Británii, kdy museum je i taková vesnice a touto vesnicí projíždí trolejbus, privátní vozidla návštěvníků tam nesmějí.

To, co se děje na H24 je opravdu hazardování se sbírkovými předměty. Byť to jezdí málo, tak stačí jedna rána a co potom. 7Tr má relativně to štěstí, že je spíš hranatá a okna jsou rovná.

"Šauklování" jde s vozy, která mají např DP samostatně. Ostravská 8Tr je vlastně paskvil, protože s Ostravou má společného jen typ a když to napíšu fakt blbě, tak nehoda tohoto vozu neohrožuje historickou hodnotu vozidla, které bylo vybráno pro trvalou representaci. TMB zachovává víceméně původního provozovatele a bylo také za tímto účelem založeno. Ostatní si z vozidla dělají co chtějí.

Makrelu neumeješ.
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 20:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9 tr:
Proto byla původní myšlenka TMB využít starou líšeňskou trať pro provoz historických vozidel a do uličního provozu je tahat minimálně. Ta trať je segregovaná, pouze má dva přejezdy, které by se daly vyřešit třeba i závorami.
U gumokologých vozidel je tohle problém.
Diferák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 12-2012

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 21:34:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Kdopak pozná město, jenž má na radnici kostlivce a místní dopravce měl donedávna logo totožné s tím na radnici? [happy]

ŠKODA OSTROV s.r.o
Dolní Žďár 43
363 29 OSTROV
Česká Republika
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4847
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 21:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkzb: právě, to je "železniční" trať, ale co trolejbusy? S autobusy to nějak uděláš. Proto se mně líbí Británie. Komplexní museum obce, včetně zástupců dopravy na uzavřené ploše, zatím na to je v Líšni prostor.

Makrelu neumeješ.
Májnejmis...
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 5-2014

Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 21:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diferák

HavlBrod
-JM-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.29.41
Odesláno Sobota, 13. června 2015 - 21:52:06    Odkaz na tento příspěvek  

kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 06:15:54    Odkaz na tento příspěvek  

kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 06:16:58    Odkaz na tento příspěvek  

Nektere z těchto vozidel jsou prestavby, napr. Elizabeth byl napred valnik, pote asfaltova cisterna a pote turisticky autobus, který jezdi v beznem provozu. Typhoo je take skládanka, parni stroj z lokomotivy, převodovka a napravy z nakladaku :-) Obe vozidla mají SPZ :-) Podle mého automechanika dlouhe stani vozidlum skodi.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4596
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 09:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ostravská 8Tr je vlastně paskvil

Kdy jsi naposled dostal facku? [happy]

Ale jinak zajímavá diskuze... je ostravská T400 menší paskvil, protože obsahuje alespoň něco ostravského, a dokonce možná i z vozu č. 26? A z čeho všeho je složen třeba olomoucký vůz č. 16 nebo ostravský vlek č. 69? Jaký je podíl původních součástek? Jsou to taky paskvily?

Na druhou stranu jak chcete kategorizovat ostravskou T2 č. 681? Díky unikátní osobnosti Borise je tento vůz přesným reprezentantem GO ze 70. let, a to včetně detailů typu podpisů dobových pracovnic na stykačích. Ale každý pamětník té doby vám řekne, že takhle žádný vůz vypadat nemohl, protože je prostě dokonalý až příliš. Ano, když si oddeklujete zrychlovač tak je úplně přesně takový, jako ho dělala v roce 1978 p. Konvičková, akorát že na něj měla normu 102h a Boris se s ním mazlil přes 400h. Stykačové skříně jsou přehlídkou dokonalosti včetně omotávky cívek konopným provázkem, ale dobové realitě neodpovídají, ony ji překonávají [happy]

Ostravská Tatra T400 č. 19 v DPMB paskvil rozhodně není, jenže - upřímně řečeno - je autentická až moc, tzv. samohybný šrot. Pokud by se našel nějaký blázen a zafinancoval její GO sníží se historická hodnota takového vozu? A o kolik? Když ve vedlejší vesnici zgenerálkovali kostelík z 18. století a z ruiny složené z původních materiálů udělali "leštěnku" z materiálů moderních (byť pod dohledem památkářů) je to renovace, nebo likvidace? A když se tam koná pouť v reáliích roku 2015 není to šauklování? Neměla by tam liturgie probíhat pouze v latině a věřící by povinně museli přijít bosi a v hadrech z pole, nejlépe po trávě a ne po asfaltce?

Ne každý má to štěstí jako DP Praha, aby mohl mít historická vozidla rozdělena na "výstavní" a "lítací". Zvláště menší provozy, kde mají jednotky kusů historických vozidel, stojí mnohdy před těžkou volbou. Otázka, jak by se mělo zacházet s exponáty z TM Brno je položena zcela správně, ale nejsem si jist, že odpověď je tak jednoznačná. Jistě, v ideálním světě by možná byla; ale my jsme ve světě reálném, ktrý má své limity, např. peníze. To, že se DP Brno za své peníze alespoň trochu o některé vozy postará a za to se s nima trošku jezdí a tím pádem je veřejnost občas vidí je prostě nějaký kompromis. A v reálném životě to bohužel bez kompromisů nejde. Nicméně je dobře, že se alespoň tady o míře tohoto kompromisu diskutuje.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 880
Registrován: 8-2012

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 10:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TMB - ŠMky sú vzácne, ale myslím, že ŠL 11.1305 je predsa len väčší unikát.

"U naftovýho motoru je to zbytečný.. stačí studenej motor bez žhavení protočit chvíli starterem a namaže se sám naftou. To stačí olej neni třeba."

Myslíte si, že aj dnešná nafta s biozložkami, ktoré veľmi rýchlo degradujú, má takéto účinky a vydržia dosť dlho?

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Karosa LC735.40
Karosa C744.1902 CK-6
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4848
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 11:49:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: je to samozřejmě nadsázka, prostě ukázka, kdy si dotáhneme "něco", co si upravíme ku obrazu svému, ale už to neodpovídá realitě. Případně zlínská 9Tr je toho ještě lepším úkazem (teplická, bratislavská a jedna pardubická 9Tr např. nemají původní silový blok a 9Tr v ČB to dokonale zakončuje). Tohle je prostě vůz na ježdění, kdy se v něm svezeme v běžném provozu, uděláme radost sobě a lidem, atd. Ale stačí velká politická změna na radnici a tyto vozu půjdou klidně i do šrotu.

Na té 19 je hezká ukázka, kdy sice mám dobový originál, ale ten se pomalu stává nebezpečným i když jen stojí. A co včíl teď?
Proti renovaci nemám nic, ani proti tomu, že máte vůz původem z Gottwaldova, který je v provedení Ostrava. Pokud se ale budeme bavit o zachování historičnosti vozu, tak tam už je to narušeno. Nepočítaje v to nátěr. "T" na čele je sice "in" ale Ova měla jiná specifika a jak dlouho tento nátěr na Vašich voze v reálu vydržel, 5 let? Když už se dělala reko, tak to mohlo být opravdu "ostravské", aby to representovalo něco specifického a nahrazovat dveře stykačů z 9Tr by opravdu nebylo nutné[happy] (tohle ale není předmětem této diskuse)

TMB má za úkol tyto exempláře chránit řekněme navždy. Tam je už likvidace papírově hůře proveditelná (ač nevylučitelná-1Tr u TMP), neb jsou chráněni papírově lépe. Právě z tohoto titulu je dobré se zamyslet, nakolik je třeba vozy TMB honit v běžném provozu. Ano, pokud vyjedou, tak se rád dojedu podívat, svézt, atd., ale je opravdu otázkou, jestli je vhodné je tahat tak často do běžného provozu.

A jak píšeš o kompromisech. My tady asi těžko zbudujeme nějakou ukázkouvou "ves", kde jako doplněk z města vybudujeme chráněnou trolejbusou trať pro potěchu z jízdy a odstratnění negativních účinků dlouhodobého stání.

Makrelu neumeješ.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 881
Registrován: 8-2012

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 12:15:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ŠM-ka prvý krát vonku:

http://www.railweb.sk/Karosa/index.html


Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Karosa LC735.40
Karosa C744.1902 CK-6
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 5-2009

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 12:47:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant:
Asi nějaký error, ukazuje mi to naposled fotky ze srpna 2014.
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 790
Registrován: 3-2011

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 14:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkzb: tie fotky tam sú, ale nezobrazuje ich v náhľade

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3145
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 16:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tie fotky tam sú, ale nezobrazuje ich v náhľade -> jsem slepý, ale kde?

::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 791
Registrován: 3-2011

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 17:10:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: práveže nie ste slepý, ale original fotky tam su nahraté, len nevidno tie "zmenšeniny" na ktoré sa kliká

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 5-2009

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 17:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotky tam jsou, dokonce i náhledy, ale lze se k nim dostat jen hackerskou metodou, protože Diamant asi zapomněl aktualizovat htm soubor. (Všechna čest, já zas neumím spravovat auta.)
Odkaz na první 53. fotku, potom už stačí měnit číslo v odkazu: 54, 55,....
http://www.railweb.sk/Karosa/SM165_k_053.jpg
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3146
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 18:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ták to pak jó. Díky. [happy]

::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10492
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 21:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě musím pochválit Diamanta v jeho usilovné práci [ok] a trochu v souvislosti s ním a účastí na několika akcích mě napadla otázka, co je se Slimem? Už hodně dlouho nebyl nikde se svou krásnou ŠD vidět.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Chmelda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 731
Registrován: 4-2007
Odesláno Neděle, 14. června 2015 - 21:33:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si odpovědět za něj. Nic špatného se neděje, jen životní priority odsunuly veterána na druhou kolej.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 882
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 00:16:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebolo by to tým, že som na web nenahral aktualizovaný html súbor, ale pred časom mi web migrovali na iný server a ten už rozlišuje malé a veľké písmená v názvoch súborov. Kým ten starý to ignoroval. A tak sa stalo, že ja som tam síce nahral nový súbor, ale ostal tam aj ten starý a nový ho neprepísal. Celý večer som hľadal priamo v html súbore, kde je chyba. A až dnes mi to došlo. Ale domov som došiel až teraz, tak až teraz som veci dal do poriadku a stránka už funguje korektne.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Karosa LC735.40
Karosa C744.1902 CK-6
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4597
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 03:59:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"T" na čele je sice "in" ale Ova měla jiná specifika a jak dlouho tento nátěr na Vašich voze v reálu vydržel, 5 let? Když už se dělala reko, tak to mohlo být opravdu "ostravské", aby to representovalo něco specifického...

Příčina je úplně jednoduchá. V době kdy se renovovala ostravská 8Tr nikoho ani v těch nejdivočejších snech nenapadlo, že jednou budemem mít i T400. Zároveň byl problém, že "polomáčená" 8Tr by byla příliš podobná 9Tr, kterou jsme již měli a v té době ji spousta obyčejných lidí jako muzejní "nebrala". Takže se dospělo k nátěru á la T400.

Až se někdy bude ostravská 8Tr podrobovat obnově nátěru dostane stejnou polomáčenou jako má B40 a bude to historicky věrnější.

A teď schválně něco k zamyšlení : věřím, že dříve nebo později v Ostravě dospějeme k Š706RO. Snad se někdy někde ta kastle sežene, ať už jednodveřová nebo dvoudveřová (zbořit ten stěhovák by byla rozhodně škoda). Ale... jaký dát na ROčko nátěr? Polomáčený červený? Už má TMB. Polomáčený zelený? Už má Tetera. Některou z pruhovaných verzí? Masku "fousatou", nebo "bezvousou", která sice není tak atraktivní, ale ještě ji nikdo nemá? Tak či tak se bude skládat nový vůz z hromady různých trosek, takže si můžeme vybrat. A ať už si vybereme cokoliv vždycky dostaneme kartáč, že jsme si měli vybrat jinak.

A včil mudruj...
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10493
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 06:56:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Chmelda: Díky.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Honza_o
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3389
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 07:45:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant: Nevěřil jsem tomu, že někdo dá ŠM16.5 dohromady [coze] . Ať se dílo daří [ok] .

Ten vodoznak na fotkách by nemohl být decentnější prosím?
Karosanavzdy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 9-2013
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 08:47:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant , Vy ste blázon. Samozrejme, len v tom najlepšom zmysle slova.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4849
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 09:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: tak to bude vždy. Za sebe mohu říci, že taky stavím paskvil. Ale to už je prostě právo majitele.

Že se neboří stěhovák je chválihodné, toho by byla věčná škoda.

No, ono by to sice nevypadalo atraktivně, ale ovské 8Tr, kdy měly znak Škoda jak 9Tr a polomáčený lak s pruhem taky nevypadaly špatně. Uznávám, bylo by to jako 9Tr, ale tohle je prostě Ostrava.

Když skládat, tak něco typické pro dané město. Pruhované RO není, tak proč ne do něj, že. V Ově minimálně měšťák byl.

Stejně jako na děčínský trolejbus patří ty bleděmodré pruhy.

Nejlepší je situace u Ikarusů...[biggrin]
280.08- všechny jsou červeno bílé,
280.10 všechny jsou/budou modro bílé.

Makrelu neumeješ.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 10:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:Koho psa jíš, toho píseň zpívej. Majitel takového vozidla si to udělá podle sebe, jak se mu to líbí. To že se najde pár šotoušů kteří budou vždycky pindat jak by to mělo být správné, by majitele nemělo vůbec zajímat. Když se to vezme kolem a kolem, tak 90% všech veteránů jsou de facto novostavby (repliky), bo původní díly nikdo nikdy úplně renovovat nebude. Nějaké řeči o autentičnosti jsou passé, když ty vozy za provozu prodělaly různé úpravy. Třeba u T401 je relativně pohoda až na umístění ev.č. Podle jedněch to bude paskvil.
Jmb:TOT bude paskvil? Jediná možnost jak ji zachovat aby byla v originálním stavu, je ten vrak, tak jak byl přitažen z Buštěhradu, šoupnout pod poklop na syrečky a všem ukazovat. Za mně je tedy lepší když vozidlo jezdí, akorát je třeba mít dobrou pojistku na pokrytí případných škod, a zásobu dílů které nejdou vyrobit či lehce sehnat(u T401 jsou to hlavně skla).
Diamant: opět tleskám. Až to budeš mít hotové půjčíš mi ten kouzelný prsten? Taky bych si chtěl splnit nějaký sen..[wink]
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 389
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 10:25:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda čísla máme na T401 správně - vpředu těsně v pravém (ve směru jízdy) rohu víka stykačové skříně, na práve bočnici těsně před druhými dveřmi, na levé bočnici ve středu vozu. Dle fotografií byla ještě varianta s číslem na pravé bočnici posunutým vpřed a na čele posunutým více ke středu vozu. Po laku v Otravě byla právě použita kombinace z obou variant, ale to jsme právě opravili.


9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4850
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 10:48:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá někdo vyfoceny motory z T401, resp. i vytažené zadní nápravy?
Díky

Makrelu neumeješ.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 11:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

George - chtělo by to brýle na čtení, TOT byl označen takto jiným uživatelem, viz citace

U té TOTky, ona ta výzbroj tam bude vždy paskvil, neb nepamatuji se, že by se uvádělo, že by ta výzbroj byla dochovaná.

já tu napsal:

Neřekl bych, že výzbroj u té TOT bude úplně paskvil, bude jakoby originál, schema výzbroje bude originální, komponenty budou o něco mladší (jen motory budou velmi mladé), vzhled a funkce komponent se prý nebude od originálu lišit.

Vím, že bych si měl změnit nick na "satan", neboť většina zdejších uživatelů pod nickem Jmb toho satana vidí
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 10-2012
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 11:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TMB : kde to mělo přední světla? To jsou ty dvě lampy za tou mřížkou pod nárazníkem? To i přes tu mřížku svítilo?

www.modelytramvaji.websnadno.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 11:13:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po laku v Otravě byla právě použita kombinace z obou variant, ...

Nemýlím-li se, tak v Ostravě čísla umístili tam, kde před provedením nového laku byly, neboť tehdejší odborný pracovník TM (dnes by to byl kustod) nebyl dlouhodobě dostupný.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 11:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2359 - dovolím si odpovědět za kolegu TMB, pod mřížkou byly 3 reflektory, na krajích přední světla, uprostřed mlhovka.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 11:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmb:pardon mířeno jinam [wink]
Co se týče světel, zajímalo jak to s tím svítilo. Jestli vůbec bylo za tmy před vůz vidět.
A další věc, proč se vlastně měnilo umístění ev.č.? Dostal nový lak(po roce zkušebního provozu)? Nebo jiný důvod?
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 13:39:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jmb: Tak to se mýlíš. Před renovaci v nálezováme stavu bylo umístění čísel dle provozního stavu II. Takže v Ostravě asi dle fotek posunuli číslo na čele do krajní polohy a to boční nechali.

Takže teď to opravdu máme správně. Kdy a proč došlo za provozu ke změně umístění bych taky rád věděl. Že by třeba rozdíl mezi zkušebním provozem a stavem po předání DP? Teoreticky mohl být vůz v té době přelakován.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 14:01:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohužel u té 461 se "trochu dost" nepovedla ta červená barva (i podle černobílých fotek je vidět, že nebyla stejná jako pražský standard).
Já mám pocit - a už jsem na to upozorňoval někdy v r. 1982 - že to bylo výrazně víc do fialova. No, ale snad se povede zachovat aspoň nějak a za nějakou dobu už nebude nikdo, kdo T401 viděl naživo v provozu.
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 391
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 14:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Barva se povedla na 99% přesně. Lze srovnat se stopami barvy původní. Existuje diapozitiv, kdy je červená víc do vínova, ale to bude spíš otázka zpracování fotografie či druhem materálu fotografie. Použitá barva byla pečlivě vybrána dle odstínu pod předním blinkrem a souhlasí i s odstínem disků kol. Samozřejmě mohou být ve hře i dvě varianty nátěru za provozu, ale to se mi nezdá pravděpodobné.
petrmacz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 9-2012
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 14:10:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Video: Autobus Praga RND - Mladějov na Moravě

https://www.youtube.com/watch?v=Ht2SV8ECGAw

http://www.youtube.com/user/petrmacz
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 392
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 14:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych zabil dvě mouchy jednou ranou, tak tady je obrázek zadní nápravy i s původním odstínem červené. Zřejmě šlo o ČSN 8190 červeň rumělková tmavá a můžeme diskutovat zda adekvátní je odstín RAL 3001 nebo 3002 (ta byla použita). No a ta vínová by pak byla RAL 3003.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 14:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TMB: jaká je tedy celá historie toho vozu?Zajímalo by mě kde přišel k té patině co je na snímku.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 14:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jaká barva byla ma T401 původně, ale traduje se, že dle výrobní dokumentace snad to byl jakýsi odstín tzv jawácké červeni (tj do vínova). Nálezový stav i přes vyšísovanost prý též s nádechem do vínova. Řekl bych, že dle mnoha indicií dostal trolejbus po (před) předání(m) DP nový lak. A ten asi možná byl předobrazem k nynějšímu laku. I když to vidím na to, že současný odstín nesedí ani tomu nálezu, spíš je to červeň trolejbusů v Ostravě.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 14:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jmb:já bych se asi držel barvy ráfku. Nevypadá to že by ta kola někdo od výroby přezouval.
Mám pár barevných fotek ale vzhledem k tehdejší kvalitě barevné fotografie jsou od fialové až po oranžovou.[kiss]
Apropos známá fotografie T613 kupé taky vypadala dlouho jako zlatá a až při renovaci se zjistilo že vůz byl původně hráškově zelený.
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 15:06:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Raději se držím na voze nalezených stop. A ty blinkry asi v Ostravě při lakování nesundali, barva nebyla ani vyšisovaná a krémová byla světlejší odstín. Mám naskenovaných pár barevných fotografií z různých zdrojů a na každé odstín vychází jiný. Ono ani ta fotka z digitálu není úplně věrná.
Osud vozu od vyřazení v Praze - někde psali, že vůž šel na zkoumání do Ostrova. Pak jej nějak získal konstruktér Ing. Popelář a předal Technickému muzeu v Kopřivnici, odkud šel do TMB. Ovšem, než šel do DP Ostrava, byl odstaven venku v depozitáři v Litenčicích. Holt několikaleté stání pod širým nebem tehdejším barvám moc nesvědčilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 15:13:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TMB:Díky. Už se těším na výsledek.Bylo by hodně zajímavé udělat setkání všech muzejních trolejbusů. A taky asi finančně neutáhnutelné.
Že bych si šel vsadi na Eurojackpot?[lol]
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8008
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 21:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

setkání všech muzejních trolejbusů

Jo jo, můj sen je setkání provozních 9Tr a jejich provoz na pravidelných linkách. Jdu si taky vsadit [happy].

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 22:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

353:hmmmm tobě stačí pár mega, ale já to budu mít hodně drahé [lol]
Ale ten výčet:Praga TOT, 1x6Tr,1x7Tr,4x8Tr,nevím kolik 9Tr, T11,3xT400,1xT401,Sanos, 14Tr, 15Tr víc mě zatím nenapadá....
Hlavně aby to vyšlo a bylo hezké počasí [lol]
Nesmysl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.104.225.2
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 22:39:03    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě 17Tr!!!
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 15. června 2015 - 22:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

barva byla pečlivě vybrána dle odstínu pod předním blinkrem

Tak pak beru předchozí kritiku zpět - protože ten nápad podívat se pod blinkr jsme si vzájemně odsouhlasili s tehdejší šéfkou ostravské T-bus vozovny (kde Tatra stála).

Jinak ovšem myšlenka, že by se vozidlo po 1,5 roce občasného zkušebního provozu přelakovávalo, se mi nezdá.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4851
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 07:44:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

George: 4x Sanons, 17Tr je dokonce 3x, muzejních 14Tr je cca 5, 15Tr 3, no a 9Tr 10 provozních+1 rozpracovaná (pomalu se snaží délkou pravy dostihnout 431)
to je nějakých +-37 trolejbusů. A ktomu nějaké vystavovatelné exponáty- 3Tr3 (což dát výzbroj je už minimální problém), Oerlikon v Blavě, případně, než vyhrajete pánové, tak možná nepřijde kouzelník, ale bude i 3Tr1 a 7Tr z Plzně/ML.

Pokud to vztáhnu na své mateřské město, tak s tím to počtem má
a) 2x vězší výpravu, než je, nyní, tzn. mohu dát poloviční interval v pd.[biggrin]
b) skoro 3x větší výprava v so, ne sv, tzn. interval na třetinu[biggrin]

to by asi cestující i zkousli, že nemají np, ale že si jen stoupnou na zastávku a hned něco jede.

Makrelu neumeješ.
morgul
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.207.31
Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 07:53:24    Odkaz na tento příspěvek  

co vlastně chybí na té T401? jde jen o to, vrátit do kastle věci, které z ní byly vymontovány, nebo i něco schází?
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 08:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protože ten nápad podívat se pod blinkr jsme si vzájemně odsouhlasili s tehdejší šéfkou ostravské T-bus vozovny (kde Tatra stála).

nápad asi pani ing nerealizovala, koukání pod těleso pozičky bylo realizováno až koncem 80. let min. století v Brně-Líšni
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 394
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 08:43:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak hlavně po tom ostravském laku byla červená světlejší a krémová krémovější, tudíž se asi dívali špatně. A k tomu původnímu laku, asi ten vůz oběhnu se vzorníkem, protože na otevřeném víku schrány zevnitř se mi ta červená opravdu zdá vínovější. Ovšem "doloženo" je to jen na jedné barevné fotce a na ostatních - i těsně po vyrobení - to vypadá jako normální červená. Prostě si bylo možno vybrat, takže kdybychom zvolili barvu odpovídající červeni višňové, zase by někdo namítal, že měla být světlejší.
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1197
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 08:55:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co vlastně chybí na té T401?

Hodně, neztratilo-li se časem toho víc, tak z výzbroje se nedochoval měníč 24V/220V. Z exteriéru scházely stupačky na střechu (ty vyrobeny snad ještě začátkem 80. let), nepoužitelné byly chromované detaily (napž mřížka kryjící reflektory, vyrobena nová, stačí jen nachromovat) a zasklení nebylo kompletní (popř některé skla nepoužitelná - snad už vyřešeno). V interiéru hlavně sedadla a součásti je držící a madla (navíc nutné chromování, zachovalé je nevhodné kvůli hloubkové korozi pro chromování). Lišty, nevím, zda kompletní a použitelné

TMB - myslím, že odstíny barev a umístění čísel nejsou ten nejdůležitější problém, hlavní je tu renovaci dokončit, potom, až bude vůz kompletní a pojízdný, se můžeme dohadovat (doufám, že nebude po dokončení potřeba nový lak z důvodu sešlosti nynějšího)
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 395
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 09:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Momentálně bude třeba nechat nově vyrobit a nachromovat ta madla sedadel a kryty zářivek. Vše ostatní celkem máme.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4852
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 09:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak děkuji TMB a případné foto trakčáku by prosím asi nebylo, že? [happy]

Si myslím, že je vůbec zázrak, že takové vozidlo se dochovalo. Prakticky nepatřilo DP, bylo jen výrobce, který přestal vyrábět TB a dost mne udivuje, že nebyl nějaký příkaz- málo železa, sešrotovat.

Makrelu neumeješ.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 883
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 11:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honza_o: Na každú fotografiu dávam vodoznak individuálne podľa toho, čo je na fotke.

George: Bohužiaľ kúzelný prsteň nemám, stojí ma to všetko veľa času, financií, odriekania a neraz aj zanedbávanie rodiny, za čo si neraz doma vypočujem. Ale keď som sa na to už raz dal, tak to snáď dotiahnem do konca.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Karosa LC735.40
Karosa C744.1902 CK-6
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 11:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9Tr: Takže to máme Praga TOT-1x,Škoda 3Tr-2x,6Tr-1x,7Tr-2x,8Tr-4x,9Tr tedy 11x, T11-1x,T400-3x,T401-1x,Sanos-4x,14Tr-5x,15Tr-3x,17Tr-3x, Oerlikon(nebyly oni dva?)minimálně tedy 1x.......
Vychází to zhruba na 42 vozů. To je velmi pěkné číslo. Takže renovátoři renovujte já jdu sázet [lol]
"Si myslím, že je vůbec zázrak, že takové vozidlo se dochovalo. Prakticky nepatřilo DP, bylo jen výrobce, který přestal vyrábět TB a dost mne udivuje, že nebyl nějaký příkaz- málo železa, sešrotovat." To možná souvisí s tímto "Pak jej nějak získal konstruktér Ing. Popelář" Kolik to mohlo stát netuším. Sice vyřazené vozidlo ale téměř nové.K tomu cena za vývoj......Každopádně udělal dobře.
TMB:"na otevřeném víku schrány zevnitř se mi ta červená opravdu zdá vínovější" -neprosvítá tam základovka? Já bych se držel ráfků a přesahů v interiéru(vnitřek bočnic vedle dveří).
Jinak teď mě tak napadá že zkušební řidič to bude mít asi hodně těžké; miliarda fotičů, jízda s unikátem, neví kdy se co může stát, to budou nervy.[lol]
Jinak takhle jsem si kdysi nakreslil kloubáka

9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4853
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 16. června 2015 - 11:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

George: no, ono se jich na poč. 90. let dochovalo celkem 5 ze 6... Ale v současnosti jeden po renovaci, jeden nedávno tahali ze zhrady a jeden posloužil jako zdroj n.d., což ten třetí stejně tak dopadne, neb má nějak kompletnější nápravy, či co...

Makrelu neumeješ.