K-report
 

Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 11. 12. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 11. 12. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 5-2003
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 07:59:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kromě podlahy jsem tam musel docela násilím rvát i ty originální kinematiky, ale nakonec se tam vešly. A ani bočnice se mi nespojovaly úplně dobře...
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2014
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 15:01:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím [happy]

Ráda bych si zkusila postavit malé nádraží v N-ku ve stylu Budyně ( http://www.fotodoprava.com/images_vlak_v/m262v7.jpg ), ale mám trochu problém, jak odvodit odpovídající rozměry. Vygooglila jsem i nějaké nákresy ( http://www.mojett.cz/wp-content/2013/05/LVI_H_v%C3%BDkres.jpg ), ale v daném rozlišení jsou informace nečitelné. Kdyby tu někdo měl k dispozici alespoň některé rozměry (i reálné nebo v jiné modelové velikosti), popřípadě lepší scan nákresu, velmi by mi to pomohlo [happy] Díky.
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 863
Registrován: 5-2003
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 15:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka: Před pár lety vyšla v ABC vystřihovánka velmi podobné budovy z Karolinky v měřítku TT. To by mohla být vcelku levná inspirace ;-)
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 864
Registrován: 5-2003
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 15:12:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jooo, a všechno nejlepší k svátku ;-) Tedy hlavně, ať se stavba povede podle představ :-)
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2014
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 16:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazanov: Díky za tip i blahopřání, obojí potěšilo [happy] Už jsem si to dohledala ( http://www.abicko.cz/clanek/vystrihovanky/10754/nadrazi-karolinka .html - kdyby se to někomu taky hodilo) a jsou tam alespoň základní rozměry, ze kterých se to dá už zhruba dopočítat. Jen při tom názvu jsem sebou trochu trhla - Karolinka je mj. každoroční celkový přehled studijních plánů na UK, takže od toho raději dál :D
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2014
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 17:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milan Ferdián: Krásný výkres, líbí se mi jeho čisté linie a osobitý styl. Mohu se zeptat, to je kresba technickým perem? A vyměřujete rozměry jednotlivých objektů nebo už to máte "v oku"? (Chystám se na studium uměleckého oboru a vzhledem k tomu, že mám velmi ráda svět železnice, obzvlášť mě zajímají umělecké techniky, které umožňují tyto dva světy propojit).
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 865
Registrován: 5-2003
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 18:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanko, já bych spíš použil metodu nazmenšování vystřihovánky do 1:160 a pak případně úpravy dle chuti. Záleží pak také na tom, z jakých materiálů chcete stavět.
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2014
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 21:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mazanov: To by bylo asi nejjednodušší, ale samotnou vystřihovánku ke stažení bohužel neposkytují. Navíc se už docela těším na tvůrčí proces, i když je to občas trochu o nervy [happy] Hrozně se mi líbí ta variabilita činností, které si člověk během jedné stavby vyzkouší. Často není výsledek dokonalý, ale je skvělý pocit něco si úplně sám vyrobit.

Stavět chci z kartonu 1,5mm plus další materiály, co se najdou doma. Jen přemýšlím, jestli to není zbytečně silný karton - když jsem ho před časem kupovala, říkala jsem si, aby se to hlavně při barvení nekroutilo. Tohle očekávání splnil, jen vyřezat okénka byl docela boj - ale koupila jsem si konečně pořádný perořízek, to by mělo práci usnadnit [happy]
Rosťopiš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.142.238.227
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:11:01    Odkaz na tento příspěvek  

Rozhodně doporučuju projet články kolegů, co už si tím prošli. Nejpodobnější styl je asi tohle http://www.mojett.cz/7628
od koelgy z webu. Je to celý samodomo z kartonu s pár dokoupenejma doplňkama a přesto to vypadá přesvědčivě. Klidně bych začal něčím fakt jednoduchým a nebo se inspiroval nějakou stavebnicí. Vyjde to ve finále skutečně na pár korun a s nulovým vybavením (dodneška řežu všechno obyč odlamovacícm nožíkem a to si tím vydělávám...), přesto může vzniknout plnohodnotná stavba. Ten proces vzniku je na tom to nejlepší, to mě u toho taky drží.

Mimochodem sám studuju design a předtím UMPRUM, takže tím uměním jsem taky docela "lízlej", každopádně se připrav na to, že s vláčkama člověk na umělce kolem dojem moc neudělá [lol] Nebo teda u mě to tak aspoň je. Takže k přijímačkám hezky studie, zátiší a volnou tvorbu, vláčky kdyžtak až nakonec v minimálním množství a doufat, že v přijímací komisi bude někdo další podobně "postižen" [happy]

Co se Milanova stylu týče, sám jsem si nad tím kolikrát lámal hlavu. Stanice výše prostě podle mě musí být částečně podle pravítka, nicméně jsem viděl i špionážní fotky přes rameno jak něco seká jen tak od ruky a výsledek byl taky špičkovej. Tak uvidíme, jestli to na sebe práskne...
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 4-2006
Odesláno Úterý, 02. prosince 2014 - 22:25:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka: napiš mi na mail pod nickem, pošlu výkres s čitelnýma kótama.
Tato budova je stejná jako Červené Janovice, které jsem stavěl v TT - na webu mám pár fotek ze stavby, které by ti mohly pomoct.

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 994
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 12:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka:
Uplatneni v oboru bude neco jako tohle?
odkaz
Je to sice v H0, ale pro nastineni toho umeleckeho oboru to snad staci.
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 12-2014
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 16:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosťopiš: Jj, od jara trávím většinu volných chvil brouzdáním po modelářských stránkách a shromažďováním návodů jak a co všechno jde vlastně vyrobit a prokládám to občas modelářskými výstavami [happy] Před pár dny jsem konečně dokončila první papírovou stavbu - kostelík - inspirace byla vcelku jasná, protože se mi hrozně líbí zlíchovský kostelík, co stojí nad kolejemi za Smíchovským nádražím. Jen jsem při bližším ohledání zjistila, že hlavní loď je osmiboká - do začátku opravdu optimální volba :D Ale myslím, že i tak dopadl dobře - mám z něj velkou radost, i když to byl chvílemi docela boj, hlavně s některými technickými řešeními. A jak říkáš - rozpočet cca pět korun taky potěší.

Páni, tak to se máš, že už jsi tak umělecky vzdělán - já dělala bakaláře v oboru angličtina a společenské vědy a po pauze ve studiu i tvoření mě právě vlaky dovedly zpátky ke kreslení a umění vůbec (modelářství, focení, architektura, historie). Velmi mě inspirovala taky výstava pana Jiřího Boudy na začátku roku. Výhodou je, že na Pedagogické fakultě, kam se chci hlásit na jednoobor, chtějí na talentovky 3 tématické okruhy prací, z čehož jedno téma zadávají oni a dvě si člověk může zvolit - takže jeden okruh bych chtěla dát "železnice" (navíc se dá argumentovat, že i takový velikán jako Claude Monet má celou řadu děl zobrazujících nádraží Saint-Lazare [happy] ). Jinak co se modelářství týče, tak myslím, že by na něm mohli ocenit to, že jeho prostřednictvím je možné děti zábavnou formou vést ke tvoření a zároveň prohlubovat jejich vztah k přírodě, architektuře, technice i pravidlům - sama na sobě jsem začala s údivem pozorovat, kolik se toho člověk naučí už jen když studuje třeba střešní krytiny, aby je mohl napodobit nebo když se naží najít vhodnou rostlinu pro ztvárnění stromku [happy]

No, budeme doufat - bylo by dobré se trochu přiučit.


Zlámalík: Děkuji, inspirace se určitě bude hodit. Velmi pěkná a realistická práce s povedenou patinou - to se málo vidí.

J_p: Tak ti tam mají snad úplně všechno! Ale i přes všechny ty parádní věci mi to přijde spíš jako fabrika - je mi nějak bližší malá hezká výstava v Pečkách [happy] Zvláště pak s adrenalinovým bonusem, když tam vylezete poprvé z Elefantu a rozhlížíte se trochu ospale po nádraží, když se znenadání zpoza rohu vyřítí Messerschmitt zřejmě v plné rychlosti a trochu vás ofoukne :D
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 995
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 18:07:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka: jasne, ovsem podstatny rozdil je v tom, ze vystava v Peckach je zdarma, zatimco na tom videu jsou profesionalni modelari a modelarky.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 18:21:23    Odkaz na tento příspěvek  

Blanka: Kam ti můžu poslat čitelný výkres příslušné drážní normálie? Jestli nechceš zveřejnit svoji adresu tady, piš prosím na e-mail pod mým nickem.
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.228.45.252
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 18:22:32    Odkaz na tento příspěvek  

No, už mě někdo předběhl...[crazy]
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 12-2014
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 20:01:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_p: Aha. Přemýšlela jsem, jestli to mají jako práci nebo jen jako hobby (nemám momentálně zvuk, tak mi část obsahu utekla).

Docela by mě zajímalo, jak se na otázku modelářství jako hobby vs zaměstnání dívají místní modeláři - na jednu stranu je bezva živit se tím, co člověka baví, na druhou stranu nevím, jestli se pak dá ještě relaxovat u aktivity, kterou člověk dělá celý den... To je asi individuální. Každopádně je ale dobrý pocit, pokud člověk opravdu rozumí tomu svému - i když ta počáteční doba objevování a učení má také svoje kouzlo, respektvive by asi neměla nikdy tak docela skončit [happy]
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 5-2003
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 20:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka: K tomu zlíchovskému kostelíku, kolem kterého jezdím denně do a z práce: víš, jak se sem nahrávají fotky? ;-)
Rosťopiš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.142.238.227
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 20:53:54    Odkaz na tento příspěvek  

Blanka: Což o to, železnice byla neuvěřitelný fenomén po všech stránkách, krom Moneta třeba Daumierův Vagon třetí třídy, Turnerova Velká západní dráha a vlastně jeden z vůbec prvních "hranejch" filmů, Příjezd vlaku do la Ciotat, před nímž údajně diváci v kině uskakovali...

Z popisu tuším PEDF UK, obor výtvarka+angličtina [happy] Nevim jestli zrovna tam člověk dojde toho uspokojení z tvořivosti, nějak to na mě dělalo dojem že je to prostě klasická výtvarka zaobalená do trochu honosnější podoby. Víc mě vždycky lákaly vysloveně umělecký školy nebo VOŠ, tam je to přecejenom trochu jinde a hlavně o praxi. Každopádně držim palce.

Kdyžtak cokoliv dalšího ohledně výtvarničení, študáctví nebo konkrétních dotazů na modelářství spíš uvítám na mail (nebo na červen v Pečkách, kde nepochybně budu [lol] ), ať to tu neni zanesený nepatřičnym balastem [happy]
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 22:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To se mi líbí - občas tady létají facky vzduchem, ale jakmile se objeví dáma, hned se můžeme přetrhnout, jak bychom pomohli [andel]
Více žen do modelařiny!

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Rosťopiš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.142.238.227
Odesláno Středa, 03. prosince 2014 - 23:20:06    Odkaz na tento příspěvek  

No co, blíží se vánoce, svátky klidu, míru, pohody, falešně zpívaných koled a slevových akcí, a na lidi leze potřeba dokázat si, že jsme nebyli celej rok jenom sebestředný šmejdi. Nemusíme se tady pořád hádat o MTB a zdražujícím Tilligovi [lol]

A nebo mě napadla další teorie. Slečny si často stěžují, že gentlemani vymřeli. Možná nevymřeli, akorát jsou neopálení, s vypěstovanou světloplachostí, celej rok zalezlí doma, a lepí si vláčky. Potom se na ně dá narazit jenom zde, v temném podsvětí, kde ve skrytu nalézají útočiště před normální společností [lol]
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10435
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 01:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On to Holly říkal, nejnižší formou inteligence je člověk hrající si s vláčky [lol]

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Žádný politický systém vám nemůže odebrat základní lidské právo - být sobecké hovado. (RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D.)
hank
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.182.180.12
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 07:08:38    Odkaz na tento příspěvek  

Ale no tak pánové... [biggrin] Račte sejmout klapky z očí a podívat se i trochu bokem, na fóra (naše i slovenské) papírových modelářů. Vyskytuje se tam např. dáma vystupující pod nickem Doris, jejíž modely barokních plachetnic jsou tak dokonalé, že by s přehledem strčila do kapsy kohokoli z vás. V měřítku 1:96 jde až do takových detailů jako je interiér kapitánské kajuty včetně snídaně na stole. Nebo jiná dáma známá jako Vlčáčka má přes dopravní techniku lepší přehled než kdekterý modelář rodu mužského. A jsou i další paní a dívky, jejichž výsledky stojí za řeč, tak se račte pokochat.
Mdes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 17:09:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka:
modelářství jako hobby vs zaměstnání

Jak modelaření začne být povoláním ,končí modelařina doma:-((((((((((((((((
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 12-2014
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 22:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmm, pořád závidím těm, kdo zažili parní provoz [masinka] v plné kráse - to by mě z nádraží už asi nikdo nedostal. :-)
To je jedna z věcí, které se mi líbí na modelářství - člověk si nějakým způsobem může zpřítomnit to, co nenávratně mizí (a vůči čemu se cítí bezmocný) nebo si vytvořit svět toho, co má rád...

Zlámalík: Tak jo, já se občas stavím [biggrin]

Rosťopis: Před normální společností? Já myslela, že modeláři jsou ti normální [happy] Lidé, kteří jsou tvořiví a dokáží se i po letech nadchnout.

Petr_k: No počkej, filosofie se vážně zabývá konceptem člověka jako homo ludens čili člověka hrajícího si - a vůbec ne v negativním smyslu [happy] Naopak tvrdí, že když si člověk hraje, je nejvíce svobodný, na chvíli vystupuje z běžných rolí a může být zvláštním způsobem sám sebou. Takže vlastně nezbytný předpoklad smysluplné lidské existence. Tím se opět potvrzuje, že modeláři jsou ti normální [crazy]
Radula63
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 23:32:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mdes
Naprosto souhlasím s tvojí větou o koníčku a práci. Mne se modelaření "překlopilo" i do zaměstnání před skoro 15lety. Tedy, ne že bych doma přestal modelařit, ale podstatně se to zpomalilo. Když do mašinek koukám v práci, už se moc nechce doma.
Blanka
Ano, skloubit se to dá. Můj případ, ale samozřejmě, jsou dny, kdy doma na to nešáhnu ani kdybych si za to měl sám sobě zaplatit [proud]
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10440
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 04. prosince 2014 - 23:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanko, ona je v tom jemná ironie, která není na první pohled patrná. Holly to totiž tvrdí proto, že má statisticky ověřeno, že většina těch, co si opravdu hrají s vláčky, si k tomu lehne [wink][lol]

DIE VERGELTUNGSAFFE!
Žádný politický systém vám nemůže odebrat základní lidské právo - být sobecké hovado. (RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D.)
Radula63
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 00:10:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Vždy je důležitá motivace!!!
Radula63
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 00:19:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych jen neplkal... Rozpracovaná 714 v TT. "Snad" ji přes zimu dokončím. od konce léta jsem na ni nešáhnul.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 11:10:21    Odkaz na tento příspěvek  

6. epocha v H0? Snadné! P.S.: Jak se dělá ledově lesklé TV?
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 11:11:04    Odkaz na tento příspěvek  

Pardon, ukliknul jsem se ve skupině, mělo být v H0.
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 11:42:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  



Na diskuzi modely.biz jsem nenašel vhodný šuflík. Proto nový článek na mých stránkách anoncuji zde. Další aktualizace sledujte také na fb.

(Příspěvek byl editován uživatelem mnitka.)

odkaz
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 05. prosince 2014 - 22:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnitka: to vypadá dobře! Už jsem debatu o perlitu zachytil, a je fakt, že možnost "to uplácat" k obrazu svému je k nezaplacení, snad abych parafrázoval heslo jedné pojišťovny - "pro terén jaký je".
Zajímaly by mne dvě věci, jestli se můžu zeptat:
a) máš už zkušenosti, co to udělá časem? Praská, nebo ne? Nejen doma, ale i např. při přesunech modulů. Pomohla by nějaká vláknitá výztuha?
b) kolik to váží ve srovnání s polystyrenem? Perlit máme na chalupě jako izolaci, ale ve vyschlém stavu s přídavkem lepidla jsem to netestoval.
Díky a držím palce!

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2014
Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 15:04:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Jo takhle, ono to bylo myšleno doslovně [lol] Pak je to pěkně vystižené. Možná se do této kategorie také zařadím, soused likvidoval před časem pozůstatky starého kolejiště, tak jsem získala nějaké kolejivo v TT a uvažuji, že si časem pořídím na burze nějkou malou páru a složím si okruh prozatím alespoň na koberci [happy]

Jinak poradil by mi nějaký pamětník, jak se pracuje s posypem ve formě dřevěných pilin? Získala jsem nějaké s tím kolejivem (v trochu divných barvách, je to ještě od Modely) a když jsem byla nedávno v Muzeu MHD ve Střešovicím, měli tam dioráma lanovky zřejmě s tímto druhem posypu a vypadalo to docela pěkně. Tvořilo to takové zvláštní plastické hrudky, možná to mělo zároveň znázorňovat nízkou vegetaci. Setkala jsem se na různých stránkách maximálně s tím, že se posypávalo přes sítko do ředěného Herkulesu. Tak jestli se to dá užít i nějak jinak (mám i nějaké koberce, ale docela ráda bych i ty piliny někde časem užila).
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12188
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 16:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

namatláš podklad herkulesem a nasypeš posyp. až to uschne, vyluxovat nebo odštěkovat to nepřilepený. případné opravy - goto na začátek postupu.
jde to dělat i s čistýma pilinama. ve finále nabarvíš temperama

kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 4-2006
Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 17:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luxovat ručním vysavačem přes silonku - odsátý posyp pak vrátíš do pytlíku. Piliny ti můžu věnovat, mám taky - a tipuju, že jejich vrstevníky [lol]. Je to ale opruz, nic z tohoto historického harampádí jsem nepoužil a rozhodl se pro foliáže.

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1825
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 18:42:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dvě otázky:
Kdy mám na model dosadit madla ze struny? Po lesklém laku, po matném, před tím...?
Některá vozidla mají zatmavená (kouřová) okna. Kde bych měl shánět takovou folii na zasklívání?
Díky

Web - přehledy laků a dislokace některých lokomotivních řad u ČD
YouTube - VlakyLesan
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2014
Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 21:03:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlámalík: Tak to je parádní a realistická práce, dalo by se říct ideál [happy] Ale to už si žádá docela velkou investici, ne? (Zatím se pohybuji spíše ve studentských možnostech). Jinak myslím, že pro případný experiment jsem celkem dobře vyzbrojená - napočítala jsem sedm sáčků různých barev, hnědá se zdá použitelná :D

Když jsem koukala po netu na ty piliny, narazila jsem na tuto stránku http://www.kmz-brno.cz/storage/Image/ivoskucera/kolejiste/vseobec ne/image059.jpg a výsledek mi přišel pěkný [happy] To je pilinový podklad a v horní části hodně jemná molitanová drť?
Vašut
Moderátor

Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 21:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1510015 To záleží na Tobě - musíš zohlednit jejich barvu, jestli budou vadit při barvení modelu apod. Osobně jsem je vždy dával před nástřikem a pořádně zapájet (zalepit), ale ne vždy to je ideální a mnohdy je lepší madlo dosadit až nakonec... V zásadě asi před finálním lakem (i struna může zkorodovat).

ČD: Zákazník? Co je to? ...
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1827
Registrován: 1-2010

Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 21:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bílá/světle šedá madla na červeném voze. Jestli na mě ještě pamatuješ (pojezdy), tak to má být na tu 843 [wink]

Web - přehledy laků a dislokace některých lokomotivních řad u ČD
YouTube - VlakyLesan
Veksle
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 123
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 06. prosince 2014 - 23:44:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1510015 - kouřovou folii mají ve větších obchodech s papírem. V Ostravě např. Praktik-Papír. Zkusit zavolat, mohli by je zaslat poštou.Je to kouřová průhledná folie A4. Na internetu mají stránky, www.praktikpapir.cz
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 09:29:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blanka: ještě detail - podklad by měl být hnědý, aby i po případném odloupnutí pilin dílo působilo realisticky. Tráva občas nějaké místo taky vynechá...
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 13:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlámalík->
Celé to s perlitem začalo tak, že kolega MirekTT své moduly perlitovou kaší jako finální vrstvou místo tmelu nebo utěrek. Mě členitý povrch zaujal vzhledem k nanášení statické trávy.

Sochání terénu dle modelářových představ je právě smyslem této techniky i když je samozdřejmě nutné nějaké základní kontury terénu vytvořit. Mě se osvědčilo stavět z 10mm polystyrenu lepeného do vrstevnic.

Se stavbou modulů mám jen okrajovou zkušenost, nedokážu tedy jednoznačně říct zda ve velkých plochách vyschlá perlitová kaše nepraská. Troufnu si však říct, že pokud by nastaly nějaké problémy doneslo by se mi to. Já sám praskání nezjišťuji. Disperzní lepidla jsou po vytvrzení pružná, pokud v kaši nebude moc vody praskání se dle mého netřeba bát.

Hmotnost perlitu a polystyrenu je srovnatelná, možná je perlit i objemově lehčí.

odkaz
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5871
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 13:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen rychlodotaz - když vrstvíte polystyren, čím jej k sobě lepíte? Jak začnu stavět nějaký hrad, tak bych jej rád hodil i na drobný terén a potřebuji, aby to drželo přiměřeně při sobě.
Rosťopiš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2014

Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 13:44:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychloodpověď - Cokoliv disperzního (herkules, lepidla na dřevo na podobném základu...). Při lepení zatížit a třeba propojit kolíčky z nalámaných špejlí ať se to nerozleze, nerozjede a v žádným případě nepoužívat lepidla typu Kanagom a podobně, co polystyren naopak rozežerou...
Emil Švec
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.246.166.182
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 14:03:23    Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik: Jednoznačně Dispercoll. Stačí D2, v Druchema Praha - Hostivař kilovka za asi 120 korun přímo ve fabrice. Je to totéž, co Hercules, jen levnější v jiném obalu

Natřu vrstvy, zatížím závažím na miskové váhy a druhý den sundám. Jelikož polystyren nesaje jako dřevo, schne to trochu déle. U dřeva se uvádí že je to vytvrzené za 24 hodin, u polystyrenu mi to trvá déle. Ale mám u toho zimu, takže i tím to bude
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5872
Registrován: 2-2007

Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 14:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za bleskové a užitečné odpovědi. Mám tu kilovku Duvilaxu, takže zkusím pracovat s tím. Šlo mi hlavně o pevnost spoje, přeci jen mám zkušenosti pouze s papírem.
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 1-2010

Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 15:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Používal jsem také Ponal Express na dřevo, za půl dne to drželo. Lepil jsem tím i travní koberce, ale některé druhy se zkrabatěly.

Web - přehledy laků a dislokace některých lokomotivních řad u ČD
YouTube - VlakyLesan
Mnitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 11-2009
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 18:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vojtik->Jasně, bílé lepidlo se správná volba. V tahu vždycky povolí polystyren ne lepený spoj.

odkaz
paulias
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 21:14:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,jaký průřez vodiče použít k napájení kolejí?doporučili mi 14mm,ale zdá se mi to slabé ...jaký na to máte názor ? Já jsem kdysi používal zvonkové drátky,ale občas se ulomili...
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 21:30:07    Odkaz na tento příspěvek  

14 mm2? Nepřeháníš?
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 22:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

paulias: nedávno jsme to řešili, záleží na vzdálenostech. Něco jako zvonkový drát, ale licna (lanko) bude OK. Tak 0,5 - 1,0 mm2 dle vzáleností. Mrkni sem a na příspěvky předchozí.

neregPertS.: kolega (doufám) myslí 0,14 mm2, což je taková typická slaboproudařská dimenze - na modelářská serva apod. Jinak 14 mm2 je tak na svářečku [satan]

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 4-2006
Odesláno Neděle, 07. prosince 2014 - 22:04:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mnitka: díky za info, jak bude šance, vyzkouším. Mohlo by to být zajímavé.

Blanka: nebylo to drahé, vzal jsem čtyři foliáže od Poláka (vše neobdělávaná louka) a kombinoval. K tomu dva pytlíky molitanové drtě na dosypání drobného plevele na krajích, pytlík štěrku a tři barvy prachu. Byla to moje prvotina a taky jsem neměl na rozhazování. Jestli se to líbí, tak mne to těší [wink]

Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
paulias
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2014
Odesláno Pondělí, 08. prosince 2014 - 01:30:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlámalík : moc děkuju za ochotu poradit...procházel jsem forum a diskuzi o průřezu přehlédl[sad] raději použiji 0,25mm na jednotlivé přípojky k hlavní sběrnici,rozdíl mezi 0,14mm a 0,25mmv pořizovací ceně je zanedbatelný...
neregPetrS : myslel jsem 0,14mm....ale zapomněl jsem na tu ...0 ...}[sad]
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 11. prosince 2014 - 12:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, jeden asi blbý dotaz, ale pokud je ozvučený model lokomotivy, musí to být jen digitál, nebo jde ozvučit i analog? předpokládám, že to nelze.
M_g
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 6-2006
Odesláno Čtvrtek, 11. prosince 2014 - 13:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já viděl prodávat plošnáček, o kterém tvrdili, že je na ozvučení analogové loko.
Je přece jedno, jestli ozvučuji od povelu, jaké napětí má být na motorku a nebo podle odměřeného napětí na motorku. Ne?
1510015
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 1-2010

Odesláno Čtvrtek, 11. prosince 2014 - 15:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypadá to, že ano.

Web - přehledy laků a dislokace některých lokomotivních řad u ČD
YouTube - VlakyLesan
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 867
Registrován: 5-2003
Odesláno Čtvrtek, 11. prosince 2014 - 15:23:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je zajímavá myšlenka. Pokud byste někdo věděli o ozvučení pro lokomotivy TT napájené přes pulsní regulátor, sem s tím ;-)
jamik22
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 3-2012
Odesláno Čtvrtek, 11. prosince 2014 - 17:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechny loko ROCO osazené zvukovým dekodérem od výrobce jsou zvukově funkční i při analogovém napájení. Fungují pro analog klasický i pulsní.Roco tam dává dekodéry ZIMO
Maditel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 11. prosince 2014 - 17:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M_g: dělá se v analogu zvuk do páry a brejlovce.
odkaz

odkaz

Sdružení železničních modelářů PEČKY - http://www.szmp.cz

Modely TT - http://maditel.webnode.cz
Alba uživatele maditel - http://maditel.rajce.idnes.cz
Blanka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2014
Odesláno Čtvrtek, 11. prosince 2014 - 23:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mahel a Zlámalík: Děkuji oběma za tipy [happy]

Zlámalík: Páni, na prvotinu parádní výsledek [ok]

Rosťopiš: Gratuluji k prvnímu registrovanému příspěvku. Pěkná Barča [vypravci]