K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 06. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 06. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 15:04:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je Cheb pouze "Town", tak by to logiku nedávalo.
Tak se to nazve ITEx (inter-town expres) a je to...

S těmahle kategoriema jděte někam, kdo se v tom má pak vyznat (co je sakra RegionalExpress?)
A jak tedy nazvat vlaky, které patří do objednávky MD i kraje a zastavují trochu méně než spěšňák, ale trochu více než rychlík??
Já třeba proti vedení vlaků pod hlavičkou REx nejsem.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 15:13:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Spokojený cestující: Dříve tomu tak bylo. Ale dnes je jiná doba, vedou to "odborníci". A tak třeba u nás jede v "taktu" Sp, který zastavuje jen někde, pak Os, který zastavuje všude. Ale další Sp zastavuje taky všude a nakonec večer jede Os, který zastavuje stejně jako Rychlík. Přitom Os i Sp platí stejný objednavatel. [crazy] A pak se má v tom cestující vyznat ......., když jednou u něj v Kotěhulkách zastavuje Os, podruhé Sp a na některý Os si musí dát pozor, neb u něj v Kotěhůlkách nestaví tak aby nepřejel ....[crazy][vypravci]
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10403
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 15:29:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: Pokud by dnešní kategorie fakticy nekopírovaly objednavatele (tedy Od a Sp kraje, R stát), tak rychlíky Kolín - Ústí a Praha - Rakovník by měly být spěšnými vlaky. A Praha - Cheb by měl být rychlík. Vlay IC by měly stavět akorát ve velkých městech a eventuelně více u svých konců tras (takové Pendolino do Chebu klidně může být IC)

OP: Já už bych kategorie nerozšiřoval. Regionální expres je analogií našeho spěšňáku. Kategorie vlaků by vůbec neměly být vázány na objednavatele, ale spíš na funkci a množství zastavení. A jestli staví vlak trochu méně než Sp a trochu víc než R? Je někde přesně napsáno, jak která kategorie má ještě stavět?
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7000
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 17:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...."Takt" je dobrý na hlavních trasách, kolem Prahy, nebo Pardubice - Hradec a podobně... [ok]

(zdalipak to čte i David?)

Videa na YT
Fany
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7001
Registrován: 6-2004
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 17:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ...a to třeba na Chornicku bylo na všech 3 tratích....

Určitě? I před "zrušením" návazností v Chornicích?
Kdoví...

Videa na YT
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10525
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 18:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zdalipak to čte i David

Čtu; a s tvrzením "Takt" je dobrý na hlavních trasách, kolem Prahy, nebo Pardubice - Hradec a podobně nesouhlasím.

A tak třeba u nás jede v "taktu" Sp, který zastavuje jen někde, pak Os, který zastavuje všude. Ale další Sp zastavuje taky všude a nakonec večer jede Os, který zastavuje stejně jako Rychlík. Přitom Os i Sp platí stejný objednavatel.
Jinými slovy - ty uvozovky v tom slově "takt" jsou na místě. Kdyby to byl takříkajíc čistý takt, tak by k podobným nelogičnostem nedocházelo a zastavovací politika u obou vrstev by byla neměnná.

Ten "zastavovací chaos" je zde způsoben právě výjimkami z taktu.
Mimochodem, zajímalo by mě, o kterou trať jde, resp. kterou obcí/železniční zastávkou zde jsou ty pomyslné "Kotěhůlky".

P. S. (edit v 18:13 h) Ještě bych se tak zeptal, co by mělo být v tomto ohledu bráno jako hlavní trasa a co už ne. Konkrétné - "dolní Vlára" (viz příslušná diskuse) už není hlavní tratí (a proto na ni není - dle tohoto názoru - takt dobrým řešením)? Anebo hlavní tratí je (a pak to znamená, že - dle tohoto názoru - na ní takt dobrým řešením je)?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2498
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 18:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, podle mě je skutečný takt, který zpřehledňuje jízdní řády a usnadňuje přípojné vazby, vhodný všude, pokud se to s ním nepřehání. Dodneška jsem třeba nepochopil smysl celodenního hodinového taktu Os mezi Břeclaví a Hodonínem, kdy v době, kdy nejede kalasický Os Břeclav – Přerov ve složení Sysel + 2 Bdmtee, jede Os ve složení sólo 810 jen mezi Břeclaví a Hodonínem. Analogicky v opačném směru. Naprosto zbytečné, když prakticky ve stejnou dobu, jako ta 810 jede i R Břeclav – Olomouc. Navíc se ani nedá mluvit o reálném taktu, díky výrazně nižší rychlosti 810 proti soupravě s rychlým Esem. Nikdo mi dodnes nedokázal vysvětlit, proč kraj tyto naprosto zbytečné 810 platí. Určitě by se někde v kraji daly tyto peníze využít účelněji.
Jiný příklad nesmyslného taktu – a teď mi prosím odpusťte malé autobusové odbočení – je na autobusových linkách IDS JMK 109, 541 a 551. Díky důslednému dodržování taktu jsou zde totiž po celý den navázány přípoje linek 541 a 551 na dlouhé spoje Brno – Hodonín, což dává smysl mimo špičku, kdy jiná vrstva na lince 109 neexistuje. Ale ve špičce, kdy je „dálková“ vrstva doplněna ještě krátkými spoji z Brna jen do Klobouk u Brna, to vede jen k přeplňování dlouhých spojů a logičtější by tedy bylo netrvat na taktu a navázat přípoje v Kloboukách na krátké spoje. Určitě i na železnici by se nějaké podobné případy příliš důsledného taktu našly.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.225.194
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 19:33:53    Odkaz na tento příspěvek  

Takt nejvíce potřebuje ten, kdo cestuje na větší vzdálenost a vícekrát přestupuje. Nejvíc dálkových cestujících jezdí na rychlících, ty logicky jezdí v taktu. V regionálce jezdí nejvíc dálkařů dopoledne a o víkendu. Ve špičce by měly vlaky jezdit v takové poloze, v jaké bude vyhovovat nejvíce lidem. Jestliže v 15:20 pojede víc lidí než v 15:05, vlak prostě pojede v 15:20. V oblastech, kde autobusy nenavazují na vlaky, je polo-takt tím nejlepším řešením.

Jeden takový příklad: V jistém velevýznamném uzlu existuje taktová symetrie L:59. Ta jest, když se potkávají rychlíky. Když se potkávají samé osobáky, tak jsou symetrie následovné: 4:47, 6:45, 13:10, 15:12, 16:46, 19:21. Ideální [happy]
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10526
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 19:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ve špičce, kdy je „dálková“ vrstva doplněna ještě krátkými spoji z Brna jen do Klobouk u Brna, to vede jen k přeplňování dlouhých spojů a logičtější by tedy bylo netrvat na taktu a navázat přípoje v Kloboukách na krátké spoje.
Také je potřeba ale brát ohled na to, jaké přípoje mají linky č. 541 a 551 jinde.
Ovšem, v případě linky č. 541 ve Velkých Hostěrádkách to bude vždy složitější vzhledem k tomu, že navazující linka č. 610 jezdí sice v taktu, ale nikoliv s nulovou symetrií (aneb hořký důsledek neexistence výhybny, resp. malé stanice, Hostěrádky-Rešov neboli všechno souvisí se vším), tzn. případné přípoje mohou z principu být pouze jednosměrné.

Ale autobusy mají v mnoha ohledech odlišnou výchozí pozici:
- výrazně jednodušší technologie provozu (vyhnout či předjet se navzájem dají téměř všude, na rozdíl od vlaků) a z toho vyplývající větší rozsah možností (např. možnost odlišné osy symetrie mezi dvěma vrstvami u linky, kde část spojů jede zastávkově a část expresně; anebo část spojů jede jen v části trasy - té "bližší k velkoměstu" - a zbylá část spojů jede v té "části bližší k velkoměstu" bezzastávkově, zatímco "dále od velkoměsta" už zastavuje všude).

- popisované problémy s přetěžováním autobusů (a z toho vyplývajcí možné vhodnosti řešit návaznosti jinak ve špičce a jinak v sedle) vycházejí mj. z výrazně nižší kapacity autobusu oproti kapacitě (páteřního) vlaku.

V jistém velevýznamném uzlu existuje taktová symetrie L:59. Ta jest, když se potkávají rychlíky. Když se potkávají samé osobáky, tak jsou symetrie následovné: 4:47, 6:45, 13:10, 15:12, 16:46, 19:21.
Předpokládám, že tím je myšlen o Havlíčkův Brod.
V diskusích na toto téma je potřeba uvádět konkrétní příklady (a ne "nejmenovaný uzel" či "Kotěhůlky"). Vždyť nejde o nic tajného.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 20:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

4:47, 6:45, 13:10, 15:12, 16:46, 19:21. Ideální
Ano, pro lidi vracející se dopoledne od doktora, nebo pro pracující do 17h (úřady) či 18h (nemocnice, prům. zóny) je to super... Máme si tyto časy opsat jako zákon? Mám zkusit je procpat i do skript na dopravní fakultě?

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10406
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 20:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na tratích, na kterých nemá smysl takt, má zpravidla, až na výjimky, smysl grafikon nulový. Čas, kdy to nevíce lidem vyhovuje, se dneska už hledá špatně, pokud není ve městě skutečně dominantní zaměstnavatel s pevnou pracovní dobou. Tu dominanci právě v řadě případů dá příjezd páteřní vrstvy dopravy, zpravidla rychlík nebo příměstská doprava. A ty zpravidla v taktu jezdí.
Na vztazích typu 5 párů denně skutečně takt smysl nemá, ale tady nemá smysl železniční doprava, na takových vztazích je silně neekonomická.
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.225.194
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 20:39:56    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil:
Symetrie 6:45: Ideální pro školáky v Hlinsku (HB 6:47 - Hlinsko 7:38) nebo pro cestovatele do Jižních Čech (HB 6:47 - Jihlava 7:17/7:25 České Budějovice 9:50)

Symetrie 16:46: Ideální pro školáka, jemuž skončí škola v 16:10 a na nádraží mu to trvá 25 minut pěšky.

Jakpak by se dotyční cítili v případě nulové symetrie?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 20:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alex7:
19:21 - naprd pro člověka pracujícího do 17h, který to má domů dvě hodiny pěšky...

Proč nenapíšete, že se Vám líbí číselná kombinace Vámi uvedených odjezdů místo těch bludů o ideálních odjezdech pro minoritní část populace??

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 6-2008
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 21:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, prosím, přesuňte se buď do GVD obecně nebo do Všeobecné železniční diskuse, rád bych si zde početl o GVD platném a připravovaném. Děkuji [vypravci]

www.atlasvozu.cz
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 21:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takt nejvíce potřebuje ten, kdo cestuje na větší vzdálenost a vícekrát přestupuje.
Takt jako takový nikdo nepotřebuje. Cestující chce co nejrychlejší spojení s krátkými přestupy v době, kdy potřebuje jet, dopravce (objednatel) chce optimalizovat oběhy, apod.
V místech s dostatečně hustými požadavky vyjde takt jako optimální výsledek sám o sobě.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10409
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 21:51:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekedar: Pánové, prosím, přesuňte se buď do GVD obecně nebo do Všeobecné železniční diskuse, rád bych si zde početl o GVD platném a připravovaném. Děkuji [vypravci]
Tak o čem si popovídáme? Už je venku návrh od 5 krajů. A překvapivě, diskuse o něm téměř nulová. Čekal jsem rozsáhlou diskusi nad večerním spojením na Ostravu nad skutečnými polohami vlaků v návrhu a ...nic.
A ne že by tam nebyly nezajímavé novinky: zprovoznění trati na Mošnov, zrušení flamendráku do Budišova, nový pár Všetaty - Mělník - Mšeno, půlhodina Praha - Milovice i o víkendu, nové vlaky Arrivy Čelákovice - Benešov, Leoexpres do Košic (projíždí Havířov, ostatně v příslušné diskusi už se to řeší), významné omezení osobních vlaků Ostrava - Hranice a další.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2014
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 22:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebyly nezajímavé novinky
1) ranní pendolína z Chebu do Prahy (v X časněji než o víkendu), odpolední z Prahy v 16:40
2) Sp 2149 Č. Budějovice-Gmünd NÖ (20:05-20:54), jen v neděli
3) rychlíky Praha-Děčín zastaví v nové zastávce Praha-Podbaba
4) výrazně ožije úsek Hostivice-Rudná u Prahy (trať 122).

Zklamání:
1) Poslední spoj z Linzu do Prahy o víkendu opět již v 15:35.
2) Rychlíky Praha-Mnichov stále pouze 4hodinový interval.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10528
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 22:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakpak by se dotyční cítili v případě nulové symetrie?

V případě umístění středoškolských měst nedaleko od sebe (např. HB + Chotěboř) to nikdy nebude (za předpokladu obdobných začátků + konců vyučování v obou městech) vycházet ideálně.

Ale o kus dále (Žďár nad Sázavou + městečko s výhybničkou umístěné o 15 km dále za Žďárem) to (v tom městečku s výhybničkou) s těmi začátky (nevím, zda i konci) vyučování v tomto ohledu, nepletu-li se, nějak uzpůsobené mají.

Ještě pozor na odlišení pojmů "uzel v celou hodinu" vs. "nulová symetrie".

HB 6:47 - Jihlava 7:17/7:25 České Budějovice 9:50
těch "HB (už v) 6:47 h" je důsledek loňských škrtanců, po kterých jezdí sudý Hejtman v úseku HB - JI jen 2 dny v týdnu. Jinak by tam patřilo "7:00 h" (= např. vazba na Jihlavu/ČB od rychlíku ze ZR).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Alex7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.61.225.194
Odesláno Neděle, 15. června 2014 - 23:36:11    Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: naprd pro člověka pracujícího do 17h, který to má domů dvě hodiny pěšky...
Zřejmě mi nevěříte, že lidi chodí 20 minut z centra na nádraží. Všichni s výjimkou autobusových snílků jako jste Vy ví, že 20 minut chůze není pro zdravou lidskou populaci problém.

Radím Vám, hrajte si pěkně s taktem ve svém kraji a laskavě neposuzujte, co je pro cestující dobré na druhém konci republiky. Děkuji.

David: těch "HB (už v) 6:47 h" je důsledek loňských škrtanců, po kterých jezdí sudý Hejtman v úseku HB - JI jen 2 dny v týdnu.
Samozřejmě, ten Hejtman je důsledkem toho, že na ministerstvu sedí magoři. Zkoušel jsem žádat o obnovení – bezúspěšně. Podobný problém je večerní spojení z Brna do Brodu. To by se vyřešilo, kdyby R 972 odjížděl z Brna místo v 17:20 ve 20:20.
Zelená
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 05:45:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera (neděle 15.6.) jsem si udělal svůj průzkum cestujících v Excelsioru - Český Těšín od. 5:19
1. vůz - 7 kupé (z 10) obsazeno (průměr 1-2 cestující), 2. vůz - 9 kupé obsazeno (průměr 3 cestující) - 3. vůž - obsazeny všechny kupé (také zhruba po 3), 4. vůz - 8 kupé obsazeno (asi stejný průmer), 5. vůz (polovička, přednostně pro matky s dětmi), z 5 kupé obsazeny 4 po cca 4-5 lidech. Dále už byla jednička a lehátka, to nevím. V Č.Těšíně nástup cca 25 cestujících.
1. vůz jede jen z Bohumína, ostatní z Chebu. Nevím, zda je to dostatečný počet cestujících, ale jednalo se o noc ze soboty na neděli, kdy je tradičně nejslabší provoz. Určitě den předtím bylo cestujících více. Ale málo to rozhodně také není, znám hodně vlaků, které jsou podstatně méně vytíženy. je smutné, že ti, co rozhodli o jeho zrušení, si takový průzkum neudělali anebo si ho udělali v ncoi z 25. na 26.12.
Zpět - Ex Odra (ze Žiliny 16:22) - překvapivě až 9 vozů (ale neděle večer), obsazenost cca 50 - 60 procent. tam jsem ale výzkum jsem nedělal, Spíeš me zarazilo, že vlaku byly 3 nebo 4 staré nerekonstruované vozy ze 70. let ještě s 8 místy v kupé. To si myslím, že by do vlaku na ČD nesoucím nejvyšší známku kvality být EC asi nemělo. Mezi nimi jeden pěkný rekonstruovaný ZSSK s prostornýma čtverkama, mnohem pohodlnější než ty tzv. letadlové, ve kterých není ani stolek u okna a člověk se cítí velmi ztísněný, jak v autobuse. Ale celkově mne i tak překvapilo, že do těch starých vozů nastupovalo mnohem více lidí než do těch rekonstruovaných. Když má vlak tolik starých vozů, naco nese značku EC? Měli by to dát jako R, stejně počtem zastavení se od R ničím neliší, aspoň by tam platila MPS. Navíc tyto nereko vozy mají max. rychlost 140 km/h, tak to další omezení. A ještě jedna věc - tento vlak v denní době měl jen půlku vozu 1. tř. (společně s rest.) a ten noční předtím zmíněný Excelsior celou jedničku. Naco je vůbec v nočním vlaku jednička? Vždyť lehátko a nejspíše i lůžko vyjde levněji.

http://alex-turistika.webnode.cz
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3844
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 06:41:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Půlhodina S2/S20 i o víkendech záleží na penězích. Spoje Arrivy to samé. Budu rád, když vyjde ta půlhodina o víkendech, na ježdění Arrivy moc nevěřím. Nějaké peníze totiž budou ptřeba i na ježdění "kolem Rudné" abych tak řekl.
Koukal jsem, že i večerní Slovakia z Prahy asi pojede na Kolín přes Vršky a Malešice? Nebo přes Lysou jako noční Metropol?
Zelená
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 11:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přes Lysou to je jedno, tam se nic nezmění. Ale kdyby jel přes Malešice, tak se celý vlak obrátí naopak (myslím tím řazení). Když od Kolína na hlavním končí, tak je to vlastně jedno, ale opačně... Jednou si pamatuji, jak tak z Prahy vyjel Ostravan (nebo Hutník ?), tak polovina lidí byla zděšena a začali se mezi sebou ptát, zda sedí ve správném vlaku, zda to nejede na Plzeň (nebo Budějovice). Také jsem z toho byl zpočátku slušně řečeno vykolejený, ale jak nejel na Vyšehrad, ale Vršovice, tak mne to už konečně došlo....

http://alex-turistika.webnode.cz
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 868
Registrován: 4-2004
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 11:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky je tam na 070 poslední osobák z Prahy v úseku MB – Turnov denně, tedy nově včetně soboty. To by byla změna k lepšímu (zvlášť když v Turnově je ještě přípoj na poslední rychlík na Liberec) a zároveň spoj, který 100% využiju (teda ne že bych snad sám zajistil 100% obsazenost, ale že se tím někdy určitě svezu).

Zastávka Přepeře ode dne vyhlášení mě udivuje, občas se o tom mluvilo, ale měl jsem za to, že nikdy moc vážně. Dohledat se k tomu nějak nic nedá, snad kromě 5 let staré ankety...
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10414
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 12:07:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wałbrzych: Zajímavé je, že jsou v této lokalitě dvě obce s takto zvláštním názvem "Přepeře", jedna u Turnova a druhá u Dolního Bousova. Je otázkou, zda má smysl do zastávky investovat, když přes obec jezdí celá řada autobusových linek. Obec má zhruba 870 obyvatel (zajímavé je, že ankety se zúčastnilo 561 lidí).
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 14:18:06    Odkaz na tento příspěvek  

Zde je návrh POVEDeného návthu JŘ 2014/15 PlzeŇského kraje:

http://www.poved.cz/Files/poved/Navrhzeleznicnihojizdnihoradu2014 _2015.pdf
Blackberry
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.110
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 14:24:26    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte, proč je nově v tabulkovém JŘ trať do Bezdružic z Pňovan zastávky? Jízdní řád v plzeňském kraji dost prořídl.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 5-2004

Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 14:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blackberry: spěšné vlaky staví v zastávce, protože je to víc v civilizaci, takže přestup z lokálky na Sp je tam. A aby se dala vydat přímá jízdenka z lokálky směrem na Stříbro (a naopak), tak se musí jet z Pňovan do zastávky po jiné trati, než ze zastávky do Pňovan.

http://www.facebook.com/NadraziBrno
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 14:33:57    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud je Cheb pouze "Town", tak by to logiku nedávalo.
Cheb je a bude pouze Town, to ovšem nemá žádnou souvislost s marketingovým označením IC.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4611
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 14:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Racek: Osobně si myslím, že by bylo účelnější tam udělat tarifní výjimku a cestující nechat jet na zastávku bez placení doplatku (viz např. Rýmařov - Olomouc přes Bruntál).
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4612
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 14:57:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak mě taky zaujalo, že na trati Svojšín - Bor se od nedělního večera (18 h) do čtvrtečního odpoledne (14 h) nepohne ani kolo.

Horšovský Týn - Staňkov jen 4 páry o víkendu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mouka.)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 941
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 16:43:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotaz k připravovanému GVD na trati 323: Co bude jezdit na spojích končících ve FpR město? V poznámce nic není, tak to působí jako brejle+4 (3122,3128 atd.), ale co tam dál? Mám to chápat tak, že budou zavedeny Sv do/z Véřovic ?

A další dotaz: Mění se něco v řazení a nasazování R-030?

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4613
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 16:47:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: Já bych tipoval, že to bude podobně jako v Bojkovicích městě. Jako Sv/posun zasune zpět do stanice.
Ale je to jen moje domněnka.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 16:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejdřív se ta zastávka musí postavit [biggrin] Ale bude to tak, jak říká Mouka. Proč jezdit do Veřovic.

Řídící systém INTELO
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4614
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 17:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Intelpetr: Nevíte náhodou, jestli dojde k prodloužení veřovického záhlaví, tak aby zastávka byla v obvodu stanice?

Jinak 20.9.-16.10. bude výluka, během níž by se zastávka měla vybudovat.

Zastávka bude při jízdě z Ostravy ještě před přejezdem s Rožnovskou ulicí, nebo až za ním?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 942
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 17:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr, Mouka: To mne nenapadlo, tak je to nejlepší (pokud někdy zastávka fakt bude, hotová Wolowitzova matka [biggrin] )
WWW
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.142.239.182
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 18:48:53    Odkaz na tento příspěvek  

Na trati 180 jsou Os bez poznámek aneb kam se poděli Regio sharci?
Pittinger
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.64.13
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 18:55:28    Odkaz na tento příspěvek  

Www: domnivam se, ze podle chybejicich poznamek v hlavicce vlaku se nelze orientovat, ty budou doplneny az do finalni verze.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10416
Registrován: 10-2004
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 18:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

WWW: Poznámky v hlavičkách bych vůbec nebral vážně. V prvním návrhu je potřeba řešit hlavně polohy vlaků a ne služby v nich. U většiny osobních vlaků i na jiných tratích tam nejsou poznámky.
Pittinger
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.142.127.209
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 20:31:13    Odkaz na tento příspěvek  

K plzeňskému kraji - škoda peněz do některých pěkně opravených zastávek a nádraží, která se teď budou projíždět. Sympatické by bylo ponechat některých vlakům zastávku v Salajně (naprosto chápu malý obrat cestujících) v letní sezóně a v časech použitelných pro turisty. To se ale asi při současné póvloidní reprezentaci (mám na mysli konkrétně pana hejtmana) čekat nedá.

Ještě mě napadá - dotaz pro místní znalce: spojení z Plzně do Boru u Tachova se mi přes Svojšín a pak tou spojkou zdá vlakem docela konkurenceschopné vůči autobusu. Je to sice teď iluzorní, ale kdyby byly dobré přestupní vazby ve Svojšíně, snad by motoráček mezi Svojšínem a Borem nestál zas tolik peněz?
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9502
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 21:21:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, ale - Bor do Tachova spáduje nejvíce na Novou Hospodu, Tachova a Stříbra. Pak je Plzeň. Dosti lidí již přišlo na to, že autem jsou tam mnohem rychleji, než vlakem nebo busem. A ten zbytek jezdí pokud možno busem, protože, pokud se zadaří, nemusí přestupovat.

Be clever - use public transport!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8309
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 22:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale i tak i při současné bídě jsem třeba i v neděli ráno ze Svojšína do Boru nebo všední den odpoledne ve 4 opačně viděl v šukafonu kolem 10 ks a to vesměs dálkovější frekvence (Plzeň a dál). Teď už bude problém se do toho Boru vůbec nějak dostat.

Ale hlavně že 6,35 pojedou Bezdružice a za nima v 7 Sp do Planý. A za nima dlouhatánský hovno.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 6-2014
Odesláno Pondělí, 16. června 2014 - 23:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jsem chtěl přidat jeden poznatek z GVD 2015: v X vznikne nové spojení z Plzně do Furth i Waldu s přestupem v Domažlicích (16:10-17:59), pokud člověk riskne přestup (vlak nečeká na žádné přípoje), tak třeba i z Prahy (odj. 14:15).
nomen
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.81.208.178
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 07:25:12    Odkaz na tento příspěvek  

Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4632
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 12:09:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4633
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 12:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z návrhu to vypadá, že budou jezdit panťáky Ústí - Teplice - Oldřichov - Louka u Litvínova. V Louce bude přestup na motorák do Litvínova.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10431
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 12:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mouka: ...a taky Děčín - Kadaň-Prunéřov. Mělo by to vycházet z nějakách smluv z ROPu, podle nichž měly tyto vlykod GVD 2015 vyjet a měly jet až do Lirvínova, resp. Kadaně. Bohužel SŽDC nestihlo elektrizaci obou úseků a tak to dopadlo takhle. Poloha vlaků Most - Comutov mi však přijde jako plýtvání, proč mají jez za sebou 2 stejně zastávkové vlaky 6 minut po sobě v trase 25 km? Tady měl kraj spíš vést tu dvouhodinu o hodinu později a zrušit přímé vlaky Most - Kláštěrec a v navrhovaných polohách nechat s přestupem v Mostě na R do Plzně.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 6-2014
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 13:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá poznámka u R Plzeň-Most (příp. -Bílina): dopravce bude vybrán až po jednání MD s dopravci.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10432
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 13:59:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: To je zajímavé hlavně v tom, že je to ostuda. R Plzeň - Most, stejně jako Pardubice - Liberec vzešli z výběrových řízení a měly nějakou platnost. A to letos končí. V normálním státě by se v předstihu vyhlásilo VŘ nové a u nás se to nezvládlo. Jsem zvědav, jak to celé dopadne, obzvlášť uvážíme-li to, že se jezdilo za značně podstřelené ceny. Objednání za normální ceny by znamenalo podstatný nárůst nákladů v řádech desítek milionů (za obě linky) a je otázkou, zda vůbec obě linky vyjedou v současném počtu spojů (to je moje obava, nemám žádné bližši informace).
Lukáš 123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.5.54
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 14:21:57    Odkaz na tento příspěvek  

Podle Ústeckého návrhu, trať 090 by mělo jet lůžko do Chebu z Prahy až v 9:30, Cheb příj. 13:40. [crazy]
Nemůže být vlak 7067 veden do cílové stanice ÚnL hl. n. ze Západu cca o 10 minut déle tak, aby vzniklo nové spojení Kolín 21:14 - 072 - ÚnL Z. - Děčín 23:44 ?
Pěší přesun by měl ze Západu na hlavní stačit (21 minut) v případě, že R 780 přijede včas.

Do Vejprt jsou v návrhu uvedeny vlaky ve shodných časových polohách jako dnes i přes ukončení osobní dopravy z Německa. [ok]
Radekedar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 14:46:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedlová zastávka se přejmenovává na Novou Huť v Lužických horách [andel]

www.atlasvozu.cz
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 6-2014
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 14:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Vejprt jsou v návrhu uvedeny vlaky
Z Vejprt do Annaberg-Buchholzu bude jezdit autobus, ale jaksi nebude navazovat na vlak. Škoda.

Směrem z Německa vznikne večerní spojení:
Bad Schandau 23:50 RB 5271
Děčín hl.n. 0:12/0:16 Os 6961
Ústí n.Lab. hl.n. 0:33/1:01 Sp 1690
Chomutov 2:07

Mělo by fungovat denně (kromě nějakých omezení v době vánoc a na Silvestra). Nová je ta část Děčín-Ústí, vlak z Bad Schandau do Děčína by měl jezdit už od 5.7.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4636
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 15:01:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: Příjezd vlaku z Drážďan do Bad Schandau ve 23:54, tj. 4 minuty po odjezdu vlaku do Děčína ale není úplně ideální.
Nesni
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 6-2014
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 15:11:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příjezd vlaku z Drážďan do Bad Schandau ve 23:54
Zde se jedná o výluku. Od 24.8. bude vše jezdit normálně a z Dresden Hbf pojede vlak ve 22:59 s příjezdem do Bad Schandau ve 23:43. Do 23.8. bude nutné z Drážďan vyrazit o hodinu dříve, aby se přestup stihl.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4637
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 15:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nesni: V kombinaci s tím, že Labe-Elbe platí až do 4 ráno, tak to může být dobrý spojení, když se člověk zdrží v Drážďanech.

O víkendu v Děčíně navazují noční autobusy do Boletic, Nebočad, Bynova. V Ústí si musíte chvíli počkat, ale taky se dá přestoupit.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9493
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 19:40:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Poloha vlaků Most - Comutov mi však přijde jako plýtvání, proč mají jez za sebou 2 stejně zastávkové vlaky 6 minut po sobě v trase 25 km? Tady měl kraj spíš vést tu dvouhodinu o hodinu později a zrušit přímé vlaky Most - Kláštěrec a v navrhovaných polohách nechat s přestupem v Mostě na R do Plzně.
Jenže pak by se třeba ukázalo, že chystaný model není tak výhodný, jak se prezentuje.[crazy]

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9513
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 20:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ten předsun Os před plzeňské R mě taky celkem mrzí.

Be clever - use public transport!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10433
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 20:46:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MMM: Tak hlavně jde o zbytečný souběh, obzvlášť když některé z těch rychlíků platí na svém území kraj, který platí na svém území 2 vlaky za sebou.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9514
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. června 2014 - 20:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jsem tím chtěl vyjádřit, jen mírněji, neboť to částečně chápu [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem martinmarilynmanson.)

Be clever - use public transport!
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4296
Registrován: 8-2007

Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 18:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Most-Chomutov
Tak hlavně jde o zbytečný souběh

Ty plzeňské rychlíky mají 2 problémy.
1.snad tři měsíce v roce je v jejich trase výluka a je již zvyk,že jsou v celé trase nahrazeny autobusy.Ty jezdí podle výlukových jízdních řádů v jiné časy,než vlak.Takže jejich použití jako přípojový vlak je problematické.
2.Poznámka:dopravce vlaku bude stanoven po projednání Návrhu jízdního řádu s MD a dopravci
Tyto vlaky ještě teď nemají potvrzeného provozovatele,ani garantován rozsah provozu.Také se mohlo stát,že některé spoje MD neobjedná,nebo bude tyto vlaky provozovat fy "Šukafon a spol",který nebude tarifně zaintegrován a dojíždění do škol,nebo zaměstnání by bylo problematické(slevy,trať.jízdenky).
Kraj platí Sp Most(nově Chomutov)-Žihle.
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9515
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 20. června 2014 - 18:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kraj platí Sp Most(nově Chomutov)-Žihle.
Nejenom Sp

snad tři měsíce v roce je v jejich trase výluka a je již zvyk,že jsou v celé trase nahrazeny autobusy.
Kdybych tohle měl brát doslova, tak na trati 190 snad nemůže vázat nikdy nic, to samý aktuálně 170

Be clever - use public transport!