K-report
 

Archiv diskuse Tratě na severní Moravě do 13. 10. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Tratě na severní Moravě » Archiv diskuse Tratě na severní Moravě do 13. 10. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 1-2014
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 10:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slawe,janka:

Pěkný článek, ono to vlastně dává i odpověď na to, proč je pouhá modernizace "Přerovky" na 200 km/h, na kterou tlačí JMK málo, s ohledem na další regiony, které má spojovat (i Valachy).
Nikdo tady asi nechceme "jen nadvlaky", které zastaví v Brně a pak až v Ostravě.

Těší mne další věc, že je tam posun v projektu, který více kopíruje trasu dálnice D1 (a já se stal tak vizionářem):

Praha-Jihlava-Brno-Kroměříž-Ostrava + odbočky Zlín a Olomouc.


janka:
Zrychlení na 280:
Vzhledem k terénu od ValMezu až po Púchov a s ohledem na takt, by úplně stačilo, pokud se optimalizací dosáhlo toto (jízda EC z Žiliny):

ŽA-PÚ (30.min.) tady už se rekonstruuje
PÚ-HL (15.min)
HL-VM (30 min.)
VM-HnM (15.min.)
Tento úsek je dnes nejpomalejší, ale pro budoucí zrychlení celé 280 zásadní, a to díky přeložce směrem na Polom.

Trasa přes Valachy by pak zkrátila JD EC Praha-Žilina o 30 min.

Po realizaci Vrt (300) by navíc byla JD trasy Vsetín - Brno v pohodě 1:30 min i s přestupem. Neuvěřitelné!

Zajímalo by mne, jaké zrychlení si na 280 představujete, s ohledem na investice a takt atd.?
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 19:28:50    Odkaz na tento příspěvek  

slawe, Portáš: Díky, já ten článek kdysi četla. Já nezpochybňuji možnost stavby VTR na území ČR. Já psala o její potřebnosti a zaplacení, když je jen pro osobní dopravu. Budu - li vycházet, že počet cestujících zůstane cca stejný na Prahu i Brno z Ostravy, a jede - li cca každou hodinu 1 vlak na Brno se 6 vagony a cca 2 (různé) na Prahu s cca průměrně 8 vagony, tak se ptám, kolik těchto lidí si bude chtít připlatit na cestu do Brna/Prahy asi 3x vyšší cenu za VTR? Třetina???? Takže cca 1 vlak za hodinu s 8 vagony. Oplatí se ta stavba za stovky miliard??????
Já bych prostě všechny vybrané tratě s cestovním potenciálem, třeba 280, 323 se snažila řešit i s rozumnými přeložkami v polích/lesích, kde by se rychlost zvýšila v delších úsecích řekněme minimálně na 110. Protože jinak jsou nekonkurenceschopné už dnes a my je rekonstrujeme na min. 50 let. Vy víte, jaké budou potřeby lidí cestovat za prací/studiem/sportem za 30 let? Co když se bude studovat i částečně pracovat z domu? Pak potřebujete rozumnou rychlost za rozumnou cenu a tu mi VTR nedávají, navíc i VTR potřebují, aby ti lidé odněkud dojeli. Stejně jako to vidíte na Slovensku se zrušenými tratěmi a úbytkem cestujících v návazných rychlících před cca 10 lety. Když už zřejmě jedu autem, dojedu to do cílové a ne přestupní stanice...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11012
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 24. září 2014 - 19:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budu - li vycházet, že počet cestujících zůstane cca stejný na Prahu i Brno z Ostravy, a jede - li cca každou hodinu 1 vlak na Brno se 6 vagony a cca 2 (různé) na Prahu s cca průměrně 8 vagony, tak se ptám, kolik těchto lidí si bude chtít připlatit na cestu do Brna/Prahy asi 3x vyšší cenu za VTR? Třetina???? Takže cca 1 vlak za hodinu s 8 vagony. Oplatí se ta stavba za stovky miliard??????

Ve svém "výchozím předpokladu" chybně neuvažujete (výrazné) navýšení počtu cestujících ochotných jet vlakem v situaci, kdy se cestovní doba výrazně zkrátí.
Výrazně vyšší jízdné ve VRvlacích oproti vlakům jedoucím po konvenčních tratích NENÍ fyzickou vlastností VRT.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 19:58:38    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě doplním: Je-li dnes nízkonákladová letenka Berlín - Vídeň nebo Varšava/Katovice - Vídeň za cca 2.000 Kč a let i s odbavením za 3 hodiny. Pak i cesta VRT z těchto měst bude asi 3 hodiny a bude stát "jen" 2.000,- Kč? Asi ne a to nepočítám, že stavby budou stát jen na našem území, alespoň podle vizualizace tady nedávno dané, kdy je to skoro celé na mostech zhruba bilion korun. Takže oplatí se tyto tratě ekonomicky? Já tvrdím ne, zvláště, když minou třeba Olomouc a navíc půjdou zase blbě a nekonkurenčně kolem dálnice.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 20:03:21    Odkaz na tento příspěvek  

David: Výrazně vyšší jízdné ve VRvlacích oproti vlakům jedoucím po konvenčních tratích NENÍ fyzickou vlastností VRT.
Fyzickou ne, ale ryze pravdivou ano, stačí se podívat na ceníky v Japonsku, Francii nebo pod Kanál. Prostě ty odpisy a údržba tratě a vlaků bude něco stát. Praha není Paříž a Brno není Marseille nebo Londýn proboha.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 20:09:52    Odkaz na tento příspěvek  

David: A ještě:[happy]Vy zase nepočítáte, že za těch asi 30 let, co se VRT asi zprovozní, bude určitě v provozu nejen dokončená a zmodernizovaná D1, ale i dokončená dálnice u Olomouce na Hradec. A třeba nová auta, která budou kdoví jaká a jak řízená [talker], proto zvýšení nebude, zvláště, vždyť 3 dopravci tady jsou jen kvůli nedokončené D1 na Ostravu.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11013
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 24. září 2014 - 20:46:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě ty odpisy a údržba tratě a vlaků bude něco stát.
Výstavba koridorů (= podléhající odpisům) a údržba také něco stojí, přesto...
Mmch. země s povinným místenkováním (= faktor ještě horší než "VRTkový příplatek") ve VRvlacích bych nedával za vzor už vůbec.

A třeba nová auta, která budou kdoví jaká a jak řízená
Tím hůř pro konvenční železnici, bez ohledu na (ne)existenci VRT.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 1-2014
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 21:02:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka:
Diky za úvahy nad cenami za VRT.

Stále se mi však od Vás nedostává odpovědi na smysluplnou koncepci proč dělat přeložky na 280 a proč ne VRT. VRT na Přerov - Brno je také zbytečná???
Ono přece nestačí jen bezhlavě zvyšovat rychlosti, nebo rychlosti naopak zařezat kvůli terénu avšak bez vize výhledových jízdních dob - podobně nekoncepčně jako při plánování nešťastných koridorů. Svoji koncepci k 280 jsem představil, čekám na tu Vaši.

V dnešní době je možné kupovat akční jízdenky a různé slevy i na VRT. Třeba 4 členná rodina může projet celé Německo za nějakých 1500 Kč i s použitím místenek na ICE. Ve Španělsku mají AVE, ale i pomalejší Avanty za rozumné ceny.
Na naší VRT budou také různé kategorie vlaků, takže si každý může vybrat.

A přesto i ta nejpomalejší kategorie bude minimálně o hodinu rychlejší než dnešní nejrychlejší vlaky např. Praha-Vsetín max 2:30 min.(nyní s EC 3:40)
To je pořád málo?
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 24. září 2014 - 23:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím hůř pro konvenční železnici, bez ohledu na (ne)existenci VRT.
V takovém případě bude mít šanci akorát příměsto, na které VRT nepotřebujeme.

@Portáš: Trasování přes Kroměříž bych nevěřil. Vzhledem k tomu, že železniční obdoba R49 se neplánuje, nemá takový závlek smysl.

»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 24. září 2014 - 23:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fascinuje mě jak se v tomhle tématu fantazíruje o nějakých vysokorychlostních tratích, (nadávno tunelech a přeložkách) ale nikdo neřeší kdo to zaplatí....
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2773
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 00:15:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nojo, nejsou ani peníze na tunel u Bezpráví, což teprve na VRT...

Řídící systém INTELO
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 2-2013

Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 01:05:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janko a všichni další odpůrci VRT:

Minulý ročník jsem měl takový pro mne docela zbytečný předmět jménem Logistika. Dopravní část přednášel docent Marek UNOBu. A velmi detailně, ze své paměti, nám popisoval, jak se lidi bouřili proti stavbě D1, že to nemá smysl, že stačí hlavní silnice, že jsme malá země, že peníze mají jít jinam, atd. A říkali to tehdy i fundovaní odborníci. Prostě byly stejné argumenty jako teď proti VRT. Vyjma ekologie, na tu tehdy všeci káleli. A dnes bychom byli kde bez dálnice? Dnes se naopak nadává, že není dokončena dálnice do Hradce a dál směrem Ostrava. Že chybí dálnice směr Budějovice. Atd atd.

Tvrdit tak, že VRT jsou zbytečné, je, s prominutím, omezenost a krátkozrakost. Je třeba si uvědomit, že doba se zrychluje a svět se globalizuje. Všichni dnes vyžadují vše rychlejší - rychlejší cestování, rychlejší internet, rychlejší vztahy, rychlejší právní vzdělání. Už dnes lidi nadávají, že 4 hodiny ze Vsetína do Prahy je dlouho. Dnes už se nové lokomotivy pro osobní dálkovou dopravu všechny dělají na 200 km/h, protože cestující rychlost vyžadují, byť zatím ne všude je infrastruktura. A před 100 lety by z někoho, kdo by navrhoval tratě na 160 km/h, udělali veřejného blázna. A jak Janka sama zdůrazňuje - tratě se staví na 50 a více let.

VRT má přínos pro všechny. Nebudou po ní jezdit jen VR vlaky, ale i EC/IC/Ex, které jezdí alespoň 160 km/h. Dá se tak předpokládat, že i EC přes Vsetín pak budou jezdit přes Brno (a tím by se definitivně vyřešil problém se spojením Brna a Vsetína).

Souhlasím, že regionální tratě taky potřebují investice, ale dovolím si analogii s člověkem - k čemu je člověku, že má vytrénované a v perfektním stavu končetiny, když má poškozenou páteř? Bez páteře tělo nefunguje tak jak má, a to platí i zde - pokud nebude kvalitní páteřní trať = VRT Německo-Praha-Brno(-Vídeň)-Přerov-Ostrava, celá železniční síť půjde ke dnu. Pokud mi nevěříte, vyřízněte si páteř a pak na YouTube natočte, jak takhle bez páteře tančíte ča-ču...
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4155
Registrován: 5-2003
Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 08:08:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem dneska zásadně proti VRT.
V době, kdy tu máme koridory, ale není ochota a peníze po nich provozovat vlaky, je to nesmysl.
Po každé koridorizaci a "optimalizaci" následuje likvidování spojů a zhoršení celkové obslužnosti. Ať už to jsou osobní vlaky na částech I. a II. TK, přeshraniční spoje na Slovensko po III. TK, okrajové rychlíky po T270/010, plzeňské, chebské a budějovické rychlíky.
Za tohoto stavu VRT jednoznačně NE, pokud se budeme chtít někdy někam dostat mimo nějakých 5 měst v ČR.
Johnson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 5-2007
Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 09:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slawe: To je všechno hezké, ale mě by zajímalo kdo to zaplatí? Unie? Je dost možné, že ta brzo ani nebude existovat. Stát? Kde by na to vzal, když pomalu nemá ani na ty dálnice.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.92.208.116
Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 14:40:38    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Já nejsem odborník, ale třeba o té 280 jsem tady psala a dala i mapu už vyměněné odprožené koleje mezi Vsetínem a Jablůnkou, kde by opravdu v polích a u obchvatu stačilo zmírnit oblouky a "pootočit" most přes Bečvu a nemusela tam být z 80 jen 85. To mi vadí. Pozemky se vykupují při stavbě silnic neustále, proč by to nešlo tady?
A dále: Žilina - Púchov má jít dle projektu, kdy se bude jezdit na mostě přes přehradu až na 200. Púchov - HL, tak je téměř všude 90 nyní, je to bez přejezdů, velké náspy, tam asi přeložky moc nepůjdou, tedy cena by byla asi neúměrná, ale výměnou kolejí TV je ta 110 možná a snad i dostačující.
HL-VS se dá pouze místy přeložit, bohužel, když to budovali v roce 1925-27 ze Vsetína jako trať TGM do Bylnice, tak opravdu ve stylu co nejmenších nákladů, v roce 1935 přidali druhou kolej, snad se dá výměnou získat 90.
VS-VM je největší hnus nyní, ale do přejezdu před Bystřičkou se to dá přeložit. Pokud bude tunel na nové silnici a uvolní se část údolí, já bych ten šílený oblouk a zastávku Bystřička přeložila. Je tam ale regionální přestupní terminál na Růžďku, Ratiboř, Kačice, Hošťálkovou a horní Bystřičku. Někde by ta zastávka být měla/musela, pokud by tam byl taky tunel. Pak už se to dá dát na 120 do VM
VM-Hranice - je opravdu možnost a nutnost na nejvyšší zvýšení rychlosti. Tak až po Hustopeče se to snad začne 2015, jak je psáno na 140. Já nevím, kolik by stála investice s přeložkou od cca Milotic do Polomi, mám strach o návratnost a všichni víme, jak dopadadly osobky jinde vycházející z pole(mi). Většina lidí jede do Hranic,taky tam staví R/Ex, na souběh mi to na těch 12 km nevypadá a nechce se věřit.Navíc opravdu, HnM město a Teplice, toť argument OL. kraje silný. Přeložka je dle mne likvidace osobky a návaznosti na ostravské EC. Takže po skálu se to dá dát s přeložkami na 120, jak chtějí v projektu, možná i za Bečvu, pravda, mosty taky něco stojí, pak Teplice se zmenšeným obloukem a do města 90 jde, za městem přeložka k rodinným domům, asi most, šikmo pod nadjezd a mezi hlínovištěm to obloukem vyvést měkde k 270 zhruba kus dál, kde končila spojka a návrat do nádraží.
k VRT, já nikdy nepsala, že jsem proti. Jen stále argumenty říkám, že se to nezaplatí, není z čeho a že tam nebude užití, že na pomalejší rychlíky místo na VRT nám stačí přeložky a zvýšení rychlosti na všech důležitých tratích, což je i návoz lidí. Ahoj, jdu na kafe.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Čtvrtek, 25. září 2014 - 20:29:14    Odkaz na tento příspěvek  

A před 100 lety by z někoho, kdo by navrhoval tratě na 160 km/h, udělali veřejného blázna.
Slawe: A proto v době konjunktury budovali po 90 letech provozu trať TGM do Bylnice ze Vsetína jako lokálku a v době krize za dalších 10 let rychle přidali 2. kolej. Prostě to bylo asi typické rakousko-uhersko-české maloměšťáctví a "to je dobré,to stačí" Prostě já si myslím, že za cenu těch 200 miliard, co se daly za hlavní koridory a předpoklad bilionu za VRT, by se daly opravit zase za 200 miliard tratě s přepravou a přeložkami, zvýšit rychlost někde na koridorech na 200, popř. něco ještě přeložit a je to.
A poslední věc k 280: To je spojnice ČR a Slovenska a pokud budou někdy a někde realizovány VRT, tak spojnice i mezi českými a slovenskými VRT, neboť přes Jablunkov asi nic rychlejšího nikdy nikdo nepostaví.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 11-2012
Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 14:48:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka: ...že se to nezaplatí, není z čeho a že tam nebude užití, že na pomalejší rychlíky místo na VRT nám stačí přeložky a zvýšení rychlosti na všech důležitých tratích, což je i návoz lidí.

To bych neřekl. Na mnoha místech už pořádně není kam překládat. S finanční stránkou věci ovšem souhlasím.

***

Můj názor na VRT je, že by měla být její trasa zanesena do územněplánovacích a rozvojových dokumentací jako územní rezerva, podobně jako tam už několik desítek let hnije D-O-L. V praxi to znamená, že bude jasné, kudy VRT povede (obvykle se tvoří koridor o šířce 100 - 200 m, v rámci něhož je trasa pak upřesněna) a bude se s ní počítat, až na to budou peníze.
VRT v Česku má samozřejmě největší význam jako součást evropské sítě VRT, tedy trasy Mnichov - Plzeň/Drážďany - Praha - Brno - Vídeň/Ostrava - Katovice/Žilina - Košice. VRT jenom pro Českou republiku by byl hodně drahý špás s hodně diskutabilní udržitelností a návratností.
Když budu reagovat na slaweho: jak se lidi bouřili proti stavbě D1, že to nemá smysl, že stačí hlavní silnice, že jsme malá země, že peníze mají jít jinam, atd. A říkali to tehdy i fundovaní odborníci. Kdyby mělo dojít k výstavbě dálnice (D1) jenom Praha - Brno a zbytek silniční páteřní sítě (včetně přechodů), asi by to s jejím zatížením a využitím vypadalo taky jinak.

***

janka: A proto v době konjunktury budovali po 90 letech provozu trať TGM do Bylnice ze Vsetína jako lokálku a v době krize za dalších 10 let rychle přidali 2. kolej. Prostě to bylo asi typické rakousko-uhersko-české maloměšťáctví a "to je dobré,to stačí"

Tenkrát to opravdu bylo dobré a stačilo to. Vtip je v tom, že jakákoliv kolej mohla propojit střed a sever Moravy (KFNB) se Slovenskem ještě jinudy, než byla samotná Vlára a KBD, která vedla tehdy dost horkým Těšínskem a navíc byla soukromá. Myslím, že v té době bylo daleko důležitější alespoň základní spojení, které poslouží strategickým účelům, s tím, že se později třeba vybuduje lepší.
Ona trať TGM byla v novém státě jenom jednou ze staveb, které adaptovaly původní uspořádání "vše k Vídni, vše k Budapešti" na "co nejlépe ve směru východ - západ". Zejména Slovensko bylo v tomto směru hodně zaostalé.

zvýšit rychlost někde na koridorech na 200, popř. něco ještě přeložit a je to.

Jenomže se vlaky, které budou moci jet těch 200, budou potkávat s náklady, které tak rychle určitě nepojedou, a couráky kategorie Os. Prostě stejný problém, jaký se teď řeší prakticky na celé trati Praha - Ostrava, akorát ve větším. Možná by pomohlo postavit čtyři koleje, kde by se rychlá a ostatní vrstva oddělily, ale v tom případě už by bylo efektivnější zrovna postavit VRT.

přes Jablunkov asi nic rychlejšího nikdy nikdo nepostaví.

Ideální VRT na střední a východní Slovensko by byla v trase R49 s odbočkou z hlavní VRT trasy Brno - Ostrava někde u Kojetína nebo Kroměříže, protože obslouží i Zlín.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 17:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J.U.Ray:
"Ideální VRT na střední a východní Slovensko by byla v trase R49 s odbočkou z hlavní VRT trasy Brno - Ostrava někde u Kojetína nebo Kroměříže, protože obslouží i Zlín."

Souhlas. Poslední studii k RS tímto směrem jsem zde už dával.
Má tam být nová rychlá spojka z KM až do ZL 200km/h mimo Otrokovice, aby bylo Brno-Zlín za 40min.
Želechovice-Jasenná-V.Polanka má být pouze na 120km/m, ale prý to bude stačit na JD Zlín-Žilina 55 min. Zlín-Vsetín za 25.min.

A také se prý ušetří 80 km na závleku přes Ostravu. Úspora oproti trati 280 bude v tom případě 50km.
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 3-2014
Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 20:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je niekde táto trasa cez Zlín - VS - Slovensko zakreslená ?
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 3-2009

Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 21:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jen, že se včera i dneska na 280 v Černotíně kolem Vápenky v obloucích směrem na Valachy ve velkém něco vyměřovalo...

Hranice na Moravě
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 46
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 21:56:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H_n_M: Tak to osefuj a dej avizo.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 47
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 26. září 2014 - 21:59:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to v knize Rychla zeleznice i v Ceske republice, pekne pocteni!
Kdyztak sem tu mapku prilepim,az budu na Pc.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Sobota, 27. září 2014 - 09:58:54    Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že tohoto se nikdo z nás nedožije, nedovedu si představit VRT Zlínem, to by musel být tunel 10 km aspoň nebo stejně dlouhý most, paráda. Dost pochybuji,že by se na tom finančně podíleli Slováci.Pro ně je prioritní spojení ze Žiliny na Bratislavu a ne na Zlín a Brno.Určitě budou bojovat o své VRT na Vídeň a ze Žiliny na Krakov/Katovice.
A k té historii, o tom to právě je, že po 90 letech provozu a daleko vyšších rychlostech provozu někdo staví nové tratě na Slovensko tak, že to stačí. A za dva roky na to přijde hospodářská krize a nestaví se vůbec nic. Tehdy se daly ty dálnice a koridory postavit relativně rycHle a levně, tedy od roku 1929 a dále. Ostatně Baťa to Benešovi jasně napsal, věnoval mu i obří plastickou mapu ČSR, která skončila kdesi zastrčená na Hradě...
Plány a vize na stavbu čehokoli má hlavně stavební lobby, pokud ale vezmu jako extrémní stavby sítě VRT i se Zlínem a na druhé straně opačný extrém nicnedělání a současný stav, tak znovu říkám, že rozumný kompromis i finanční je oprava a přeložky i regionálních tratí a rapidní zvýšení rychlostí. Včetně těch koridorů. Co s náklady? Nevím, možná jim vyhradit jen noc, kdyby osobka končila cca ve 23xx, možná jezdit po těch opravených regionálkách, ale třeba po 280 projede náklad tak jednou za hodinu, takže to spojení odkudkoliv (přes Zlín) na Slovensko zase až tak není třeba evidentně.Osobně, kdyby nebyly zřízeny kraje a Zlín nebyl krajským městem, myslím, že by se tím nikdo nezabýval, Otrokovice na koridoru leží, Zlínsko i s Vizovickem - neplést s celým okresem - má cca 150.000 obyvatel,hospodářsky to také není významná oblast ČR, téměř srovnatelná s Valašskem a jeho 160.000 obyvateli... Myslím, že bude Zlín rád za tu občasnou dvojkolejku a dráty, až se začne 2018...Popravdě to také nechápu, peníze jsou, projekt také a nic.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Sobota, 27. září 2014 - 10:12:32    Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jedna věc do diskuze: Stojí vůbec Němci o VRT z Mnichova a z Berlína přes ČR, nebo chtějí obsloužit své území a daleko větší města s finančním potenciálem? Tedy budou se na tom finančně podílet? Jako trasa Varšava - Vídeň kudykoli je bez diskuze, ale Berlín - Vídeň, a dokonce Mnichov - Berlín, to je ta správná otázka, protože jinak, je to opravdu jen věc ČR. A to by se mělo vědět a taky kdo a kolik to zaplatí, protože i těch 30% z rozpočtu ČR by nás zabilo.
Ale s vyčleněným územním plánem do budoucna pro ně naprosto souhlasím a s vyškrtnutím DOL taky.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 11-2012
Odesláno Pondělí, 29. září 2014 - 14:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Má tam být nová rychlá spojka z KM až do ZL 200km/h mimo Otrokovice...

Že by konečně dostali rozum a pochopili, že přestavovat 331 na VRT je nesmysl? To mne těší.

janka: S prvním odstavcem souhlasím. Připadá mi to podobné jako s R49. Pohledem na mapu je to trasování jasná volba, z různých stran zaznívá, jak je to významná stavba a kdy už se začne stavět. Praxe je taková, že R49 má jasně definovanou trasu do Fryštáku, dostane se možná do Vizovic (nebude-li odpor obyvatel) a dál je to otázka. Nedivil bych se, kdyby to s VRT v této trase bylo podobné.

...někdo staví nové tratě na Slovensko tak, že to stačí.

Může to být i tím, že teď už je nová trať na Slovensko do sousedního státu. Pokud EU coby nadstátní společenství nemá nějak ošetřené, jaké by měly být parametry nových/rekonstruovaných páteřních komunikací, je to na vůli jednotlivých států. V případě ČR, kdy není hotová základní dálniční síť a v železniční síti jsou také mezery, je nějaký tah na Slovensko vedlejší.
Kromě toho hnacím motorem rozvoje přeshraničních komunikací v tomto regionu byl Baťa, jehož ekonomicko-politická váha byla neopominutelná. Vždyť trať Vizovice - Valašská Polanka byla zpočátku stavěná skoro načerno. Dneska tady není žádný takový politicko-ekonomický gigant. Možná kdyby si tenkrát Hyundai vybrala Holešov místo Nošovic, dneska už jezdíme po rychlostní silnici do Vizovic a známe datum otevření rozestavěného horského úseku do Púchova.

možná jezdit po těch opravených regionálkách, ale třeba po 280 projede náklad tak jednou za hodinu, takže to spojení odkudkoliv (přes Zlín) na Slovensko zase až tak není třeba evidentně...

Něco podobného se kdysi diskutovalo snad v brněnských vláknech. Jeden z dopravců přesunul vozbu Praha-Uhříněves - Brno z Havlíčkova Brodu na Českou Třebovou, i když přes ČT je větší provoz. Důvodem byly údajně nižší náklady z důvodu menší trakční náročnosti trati; výsledek diskuse byl takový, že kdyby byly poplatky za jízdu po těchto méně exponovaných, ale třeba náročnějších tratích, nižší (teď jsou univerzální), náklady by třeba přešly tam. (Tuhle debatu si však pamatuju jenom mlhavě a neznám přesná pravidla, takže mne prosím opravte, bude-li třeba).

Stojí vůbec Němci o VRT z Mnichova a z Berlína přes ČR...

Vzpomínám si na obrázek VRT sítě z jedné zahraniční učebnice geografie dopravy z 90. let. Síť VRT (včetně navrhovaných) tam končila přibližně s východními hranicemi Německa a Rakouska [happy]
Pokud bude VRT v rámci Evropy braná jako doplněk dálnic, tak je to strategická mezinárodní stavba, se kterou by se mělo počítat i v případě nezájmu jednoho z národů. Předpokládám, že s D-O-L se počítá i na území Slovenska či Rakouska, i když tam nesahají Zemanovy pravomoce a představy. V opačném případě by se VRT opravdu nevyplatila. Stavět appendix do Prahy s tím, že dál do Německa (ani na západ, ani na sever) to nepůjde, by byla z hlediska udržitelnosti vražda.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 49
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 03. října 2014 - 16:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka, J.U.Ray:
RS 12: Kojetín (mimo)-KM-Zlín na 200, přes město Zlín má být jen 100 a z Želechovic do Lužné 120, takže běžná konvenční trať skrz město a kraj, ne VRT. Nepočítá se s nákladní dopravou přes Vizovické vrchy, ta pujde po 280.
Nejmenší hustotu zalidnění má v rámci ZK vsetínský okres,zlínský naopak nejvyšší, vypustíme jen Luhačovice a Slavičín které by 331 neobsloužila. 331 má smysl naopak v propojení celého zlínského okresu -od Otrokovic až Bylnici/Střelnou.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Neděle, 05. října 2014 - 21:21:03    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Pěkné vize a plány pro chtivé stavebníky... Jestli to nebude tím, že vsetínský ikres má Beskydy a Javorníky a největší CHKO v ČR. [happy]Tak 331 bez nákladů?A kolik tak asi je poptávka po osobce, když i studie placená kdysi ZK píše, že dostavba Baťovky je neekonomická. Bylnice nemá spojení se Zlínem? Vy byste tam jezdil oklikou vlakem???
Pořád znovu: Zlín není (důležité) regionální nebo průmyslové nebo školské centrum, to je na Moravě Brno, Olmik a Ostrava. Zlín, ač větší, tak je víceméně srovnatelné s UH, Přerovem, Opavou, Frýdkem, Karvinou... Pokud tady někdo vymýšlí fantasmagorie o dostavbě 331 nebo VRT přes Zlín je určitě odtud. Takové plány může mít každé město...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11047
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 05. října 2014 - 22:17:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když i studie placená kdysi ZK píše, že dostavba Baťovky je neekonomická.

Nezměnila se od doby vzniku té studie východiska, zejména právě pojetí "trať Vizovice - Valašská Polanka coby konvenční trať navazující na VRT a díky této návaznosti plnící určité synergické/síťové efekty, které by jinak nenastaly"?

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 05. října 2014 - 22:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David,janka:
Idea dostavet 331 je zasluhou byvaleho " nebolsevickeho" vedeni kraje (podobne jako R49,Palac.spojku atd.), i kdyz dostavbu meli komunisti paradoxne v predvolebnim programu!!!

Noveho pojeti dostavby se chytli nikolik na kraji, ale v Praze,pri navrhu RS 12 (Praha-Brno-Zlin-Zilina.../Vsetin...)
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 05. října 2014 - 22:48:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by se mely vsechny dopravni projekty posuzovat dle stavajicich kriterii,tak by se nepostavilo nic.Sam MS kraj pripousti,ze nova trat do Mosnova nijak ekonomicky nevychazi a podobne je na tom projekt Rychlodrahy na letiste v Praze, nadrazi v Brne atd.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 05. října 2014 - 23:10:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka:
Z Bylnice to je do Zlina oklikou nyni pres UH(80km?).Autem ci bus em se jezdi bud pres hory na Slavicin, nebo vice po rovine pres Polanku- tzn. v trase 331 nebo R 49.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 53
Registrován: 1-2014
Odesláno Neděle, 05. října 2014 - 23:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Uz cca pred 10 lety byla prognoza prepravy v useku ZL-Val.Polanka nejakych 9 000 osob za den, coz v nasich podminkach NENI MALO a to se jeste nepocitalo s napojenim Zlina na VRT s prodlouzenim na Slovensko.
Ohromne mnozstvi busu mezi ZL, Vsetinem(40 v jednom smeru,cca co 30 min.) a take cast mezi Val.Kloboukami ci Bylnici by bylo nahrazeno vlakem(co hodinu).
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5828
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 06. října 2014 - 01:12:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad J.U.Ray: Něco podobného se kdysi diskutovalo snad v brněnských vláknech. Jeden z dopravců přesunul vozbu Praha-Uhříněves - Brno z Havlíčkova Brodu na Českou Třebovou, i když přes ČT je větší provoz. Důvodem byly údajně nižší náklady z důvodu menší trakční náročnosti trati; výsledek diskuse byl takový, že kdyby byly poplatky za jízdu po těchto méně exponovaných, ale třeba náročnějších tratích, nižší (teď jsou univerzální), náklady by třeba přešly tam.

To jsem byl já a taky jsem tam uvedl, že by nám provozovatel dráhy musel ještě připlácet, aby se nám vyplatilo jezdit přes HB.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Pondělí, 06. října 2014 - 17:22:15    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Ty busy jedou jinudy a zůstaly by tam i nadále,možná méně, protože jimi jezdí lidé z Liptálu, Jasenné... Myslím,že nejen starostovi třeba z Vizovic je zřejmé, že tam ten případný rychlík stavět nebude, takže jemu zůstane jen hluk, smrad a zničená příroda. Pokud se začne někdy u nás budovat VRT, tak je priorita od Brna na Ostravu a Varšavu, na odbočku na (Zlín) a Žilinu nebudou nikdy peníze.Odhad 9.000 lidí/den je značně ne přehnaný, ale zfalšovaný mající ospravedlnit náklady na dostavbu 331. Jeli jsme v pátek do Tater, za Vsetínem, kolem Lidče až do Púchova minimální provoz. Na stránkách MD je dle oficiálního sčítání vozidel číslo 1500. To neospravedlňuje ani silnici, natož železnici. Mají to snad v plánu jako silnici R49 i Slováci? A mmch. proč se nerozběhla diskuze, jak jsem se ptala, jak jsou na tom Němci, zda vůbec chtějí VRT přes Prahu, nebo přes svá města? Protože jinak meleme vodu a papír na studie snese vše.
H_n_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 3-2009

Odesláno Pondělí, 06. října 2014 - 20:44:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A dnes odpoledne z vlaku zahlédnuto další vyměřování na 280ce, tentokráte mezi Teplicema n. B. a H n M městem...

Hranice na Moravě
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 3-2014
Odesláno Pondělí, 06. října 2014 - 21:12:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka: ano trasa R49 má na Slovensku priame pokračovanie rýchlostnou cestou R6 št.hranica-Púchov-Beluša, ktorá by mala stiahnuť cest.dopravu z Makova aj Drietomej. Podľa istých názorov by sa po dostavbe malo jednať o hlavnú cestnú dopravnú tepnu ČR-SR - východ-západ.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 1-2014
Odesláno Pondělí, 06. října 2014 - 22:07:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka:
S rychlikovou zastavkou Vizovice se pocita, navic bude 30.min takt Zlin- Vizovice.Ale dokud se Batovka nedostavi,tak R v meste slivovice nikdo neuvidi.
V ramci IDS (diky cele 331) by pak byla minimalne 1h mimo spicku a 30.min ve spicku os Zlin-Vsetin-(Roznov/V.Karlovice), 1h Bylnice a 1h R Vsetin-Zlin-Brno...
Za malou obsazenost EC muze take soucasny spatny koncept a nemoznost prestupu v Hranicich na Brno, takze stidenti ze Slovenska jezdi auty nebo busy pres Trencin a Uh.Brod s Jancurou a dalsimi dopravci.Az to budou mit primo,levneji a rychleji diky kratsi trase vlakem, proc by tak nejezdili?
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 1-2014
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 07:49:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thalys, janka:
R49 priklepla i unie, ale momentalne je tam nejaky problem s ekology v 1.useku Hulin-Frystak. Ted pred volbama maji u nas dalnici vsecky strany v programu, hlavne kvuli zkraceni cesty do Zlina ze 40. na 25. min.Bohuzel, pokud budou jen zarezy a ne tunely, tak v zime to v horach mezi Lacnovem a Pozdechovem bude dilo, tady by draha byla stabilnejsi.
Poptavku po rychlejsim spojeni na Slovensko po kolejich si tak paradoxne vyzada dalnice,ktera bude o 60 km kratsi nez je to po 280 a zapricini nezanedbatelny odliv cestujicich z vlaku do aut a busu.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 1-2014
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 08:01:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka: Se spojenim do jizniho Nemecka by se neco udelat melo.O prazdninach jsem jel z Chebu pres Norinberk k Bodensee, zpatky jel pres Domazlice. Momentalne bych se primlouval spise za reko chebske trasy (draty) byt tam nektere useky neumoznuji druhou kolej. Chybu vidim ve spatne koncepci a nerealizaci VRT mezi Prahou a Plzni mimo Beroun.Tam se nadelo drahych prelozek,ze tam ta vrtka mohla za ty penize byt.
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 3-2014
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 09:42:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Re Portáš: R49,.. aj v tomto kontexte by mala tá "Baťova" železnica význam, možno by to EU zatiahla a spravilo by sa to rovno na 160, pričom pre skompletovanie na Českej strane by stačilo zmodernizovať úsek 13km dlhý Střelná-VP a Vizovice-Otrokovice, ale to by stačilo aj na nejakých 120...
Samozrejme Vsacko by ostalo potom trocha mimo diaľkových spojov ČR-SR
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 3-2014
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 09:43:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Otrokovice - Vizovice samozrejme ešte + 25 km
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 1-2014
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 16:18:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thalys: Vsacko by vubec nemuselo byt odrezane,protoze
pribude prime spojeni s Brnem a v planu je i rychla spojka s Ostravou.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 20:01:36    Odkaz na tento příspěvek  

Za malou obsazenost EC muze take soucasny spatny koncept a nemoznost prestupu v Hranicich na Brno. Tak navázání přípojů valašských Ex a brněnských R v Hranicích má MD stále v plánu, ovšem za cenu totálního rozvratu dosavadního systému dálkové dopravy na Moravě...
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 11-2012
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 21:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka: Bylnice nemá spojení se Zlínem? Vy byste tam jezdil oklikou vlakem???

Třeba tohle spojení logiku má, na Bylnici je to nejsjízdnější trasa. A z Valašských Klobouků to Mapy.cz počítají jako nejrychlejší trasu automaticky přes Pozděchov. A s druhým odstavcem bezvýhradný souhlas.

Portáš (53): ...prognoza prepravy v useku ZL-Val.Polanka nejakych 9 000 osob za den...

Zajímalo by mne, co všechno se do této prognózy započítalo. Pokud i dálkové R vlaky nebo cestující z Velkých Karlovic nebo Rožnova, tak to určitou logiku může mít. Jinak je to číslo podle mého názoru hodně nadsazené. Denní dojížďka na trase Otrokovice - Zlín (oba směry) je zhruba čtyři tisíce osob.

Ohromne mnozstvi busu mezi ZL, Vsetinem(40 v jednom smeru,cca co 30 min.) a take cast mezi Val.Kloboukami ci Bylnici by bylo nahrazeno vlakem(co hodinu).

Pokud by vznikl nějaký IDS, pak ano. Jinak bych neřekl, že by ČSAD Vsetín (nebo autobusový dopravce, který tu bude jezdit) jen tak vyklidil pozice.
Uvádíte IDS i později (54); podle mého názoru sice budeme mít ve Zlínském kraji dřív 331 do Valašské Polanky jako VRT než IDS alespoň na Zlínsku, ale souhlasím, že je potřeba uvažovat i v intencích případného IDS.

Petr Šimral: Díky!

Thalys: Podľa istých názorov by sa po dostavbe malo jednať o hlavnú cestnú dopravnú tepnu ČR-SR - východ-západ.

To můžu potvrdit. Slyšel jsem, že R49 má být součást hlavní spojnice Německo - Rusko přes ČR a Slovensko. Na Poláky údajně není politický a možná ani technický spoleh. I proto jí byla zvýšena "evropská" priorita.

Ostatně, ona by měla i VRT v tomto směru logiku. Ne v nějaké demoverzi na 120 km/h a klasickou trať, ale v plné verzi 200+ km/h jako spojka trasy Brno - Ostrava a nějaké hypotetické povážské VRT Bratislava - Žilina - Košice, nebo prostě jenom varianta Morava - Púchov - Žilina - Košice - UA/RU.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 1-2014
Odesláno Úterý, 07. října 2014 - 22:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J.U.Ray, janka:
Tu prognozu na 9000 osob - mysleno na cele 331 a po dokonceni 331 a nasledovnem zavedeni IDS, zpracoval Moravia consult v Ostrave, tu si ve Zline nevymysleli.
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 2-2013

Odesláno Středa, 08. října 2014 - 00:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty jo, člověk se tu chvíli neukáže a vy se tu rozjedete :D

téma R49:
Úsek Hulín-Fryšták se měl stavět už tento rok, ale protože ekovyhulenci z panchartů země byli nespokojeni s (ne)výsadbou břečťanu u nějaké protihlukové zdi, tak MD stavební povolení na jaře zrušilo. Snad bude nové s úpravou ohledně onoho břečťanu vydáno na jaře 2015. Ti maniaci dělají problémy i se zbytky silnice - požadují, aby celá silnice byla jen 1+1 a Vizovickými vrchy vedla v celé délce tunelem (proti tomuto je Blanka jen důlek v zemi). Jen tunely v kopcích by stály nějakých 35 mld. Prozatím se jim povedlo, že MD nadále bude v úseku Vizovice-Slovenské hranice hlavně počítat s touto úzkou variantou. Silnice ale nějaké tunely určitě bude mít, i v nejlevnější variantě ŘSD počítá se třemi tunely v délkách od zhruba 400 do 2000m. A to je vše, co si vybavím :D

téma dostavba 331 alias RS12 :
Upřímně si myslím, že ani v teoretické rovině dostavba se nebude řešit v příštích 30 letech. V tuto chvíli by se investice měly poslat jinam - opravy a modernizace stávajících tratí, opravy nádraží a výstavba VRT. Takové odbočky by se měly řešit až potom. Co by se ale mělo nyní vyřešit je nějaký IDS v rámci kraje. To je potřeba jak sůl.

poznatky ze včerejšího provozu:
Geodeti byli spatřeni na trati 280 ve Vsetíně na Bobrkách a na 282 mezi Hovězím a Huslenkami.
Na 282 je tento týden výluka a včera se aktuálně pracovalo v zářezu za Huslenkami směrem na Hovězí. Kolem poledne tam bylo plno chlapů se svařovačkama (žeby tam byla bezestyková kolej?), večer za tmy jsem tam viděl dva bagry a něco hrabali.
Po poledni jsem zahlédl bagřík, jak si to po kolejích fičel z Halenkova na Huslenky. Lituji, že v autě nemám kameru nebo že jsem neměl v ruce nachystaný mobil, ono to vypadá opravdu zajímavě, jak si to ten bagřík fičí po kolejích...
Ve Vsetíně se dnes objevila zajímavá souprava - ČD-C bardotka 749.018-8 s nějakými modro-žlutými vozy, mám dojem, že tam bylo napsáno "Měřící vůz", ale už jsem se tam podívat nešel, neb týpci z SŽDC se na mě ne moc hezky koukali, když jsem tam šel jen vyfotit aspoň na momentku zamračenou bertu... A podle mě jí tento modrý kabátek moc sluší.



A kdybych neměl schovaný mobil, mohl jsem vyblejsknout i Lv tvořen 2*ČD-C 363.5, co si to fičel směr ValMez cca 3 min po vyfocení bertičky.

www.slawe.eu
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 1-2014
Odesláno Středa, 08. října 2014 - 16:09:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slawe: To jestli a co se bude stavet v nejblizsich letech je politicke rozhodnuti.Pokud ve Strakovce nechame sedet "postkomunisticke duchodce", kteri po zapadni Evrope v zivote vlakem nejeli, na toz aby k tomu jeli VRT, tak se opravdu mame co nacekat.Proto me tesi,ze aspon do letosnich mistnich kandidatek v mem okoli, se hlasi mladi lide.
EU by dle meho, mela byt prisnejsi k finacovani ruznych projektu, ktere nejsou konkurenceschopne ID a vice tlacit na budovani treba VRT a dobudouvani potrebnych spojek jako 331, aj.
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 1-2014
Odesláno Středa, 08. října 2014 - 16:19:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slawe:
Jakesi torzo IDS se spusti po dratech az do Vizovic, kde se bude prestupovat z vlaku smer Vsetin a VK a snad v Zadvericich i na Luhacovice.Jelikoz dnesni cestujici na prestup neslysi, tak to bude uplne nanic.
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 08. října 2014 - 20:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš (58): zpracoval Moravia consult v Ostrave, tu si ve Zline nevymysleli.

Myslím, že kde ji vypracovali, nehraje až takovou roli. Spíš jde o to, kde ji zadávali, a to s největší pravděpodobností v Ostravě nebylo.
Nechci studii a priori zpochybňovat, jenom si myslím, že 9 000 lidí v místní dopravě denně (tj. bez rychlíků) je v těchto končinách moc. Až budu mít čas, zkusím se podívat, kolik by ta čísla vycházela podle dostupných dat.

slawe: ...požadují, aby celá silnice byla jen 1+1 a Vizovickými vrchy vedla v celé délce tunelem...

Záleží na tom, jaké by měla mít využití. Jestli je to skutečně stavba republikového až evropského významu, to 2 + 2 je nezbytné. Jestli je to ale způsob, jak zrychlit dopravu střední Morava - Slovensko, tak 1 + 1 bohatě stačí. Podle mého názoru se (možná) dočkáme severního obchvatu Zlína (tj. Hulín - Fryšták), po kterém bude jezdit pár aut, v hodně optimistickém případě bude konec někde u Lípy. Dál bude stavba komplikovaná nejenom finančně, ale i z hlediska občanských a ekologických sdružení. No a protože se jedná o takhle komplikovanou stavbu, radši bych viděl koncepci 1 + 1 s výhledem na rozšíření, bude-li třeba, než zbytečně nákladnou 2 + 2 s nulovým provozem.

Upřímně si myslím, že ani v teoretické rovině dostavba se nebude řešit v příštích 30 letech. V tuto chvíli by se investice měly poslat jinam - opravy a modernizace stávajících tratí, opravy nádraží a výstavba VRT. Takové odbočky by se měly řešit až potom.

Souhlas.

Co by se ale mělo nyní vyřešit je nějaký IDS v rámci kraje. To je potřeba jak sůl.

Není a nebude. Kraj IDS v dohledné době zavádět nechce; dost možná by se také sem hodila Vaše věta o 30 letech. Když vidím, jak kraj jeví zájem o IDS v jádru jakéhokoliv budoucího systému, tj. Napajedla - Otrokovice - Zlín - Vizovice/Slušovice, tak nemám mnoho důvodů k optimismu.

Portáš (59, 60): EU by dle meho, mela byt prisnejsi k finacovani ruznych projektu, ktere nejsou konkurenceschopne ID a vice tlacit na budovani treba VRT a dobudouvani potrebnych spojek jako 331, aj.

Je sice fakt, že EU nařizuje spoustu věcí, ale tohle zatím funguje na základě žádosti a připravenosti projektů. A pokud vím, tak o dostavbě 331 se v kraji mluví jen v souvislosti s mlhavými prováděcími studiemi a "snad, možná, třeba..." Podobně jako s dráty nad stávající 331. Kdyby si kraj vytyčil dostavbu 331 jako jednu ze svých priorit, začal za ni intenzivně bojovat a následně začal připravovat projekty, dalo by se možná někdy kolem roku 2025-30 začít stavět. Dálnici do Hulína a R55 do Otrokovic si také dokázali prosadit, protože "Zlínský kraj nemá ani metr dálnic."
Kdyby byla EU v tomto přísnější, byla by to pro politiky vlastně výhoda. "No, my to vlastně ani moc nechceme, ani to úplně nepotřebujeme, ale EU si to žádá, my jsme malí páni, jenom schvalujeme..."

Jakesi torzo IDS se spusti po dratech az do Vizovic, kde se bude prestupovat z vlaku smer Vsetin a VK a snad v Zadvericich i na Luhacovice.

Jestli ta integrace nebude i tarifní (tj. na jízdenku cvaklou na nástupišti Zlín-střed dojedu do Horní Lhoty i s přestupem na autobus), tak to akorát vyžene lidi do aut. Protože dnešní cestující na zbytečný přestup opravdu neslyší.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Středa, 08. října 2014 - 22:30:13    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Tu prognozu na 9000 osob - mysleno na cele 331 a po dokonceni 331 a nasledovnem zavedeni IDS, zpracoval Moravia consult v Ostrave, tu si ve Zline nevymysleli.
Prostě je to totálně nadnesené číslo mající alespoň částečně ospravedlnit miliardy na dostavbu a je jedno kdo a pro koho jistvořil. Kde by se ti lidé vzali, spočítejte si, co se tady psalo o 40 busech, i kdyby jely vždy plné + busy přes VP x 2 směry nejste ani na půlce a copak jede obyvatel Liptálu až do Zlína, když tam vlak nepojede? Takže dle studie přibudou asi lidé z aut a cizinci, a všichni nevím proč pojedou obdivovat nebo co dělat ve Zlíně? Proč, když tam nic není a za 30 let tam ani nebude a bude tam tak -25% obyvatel? Já si v tom údolíčku nedovedu představit čtyřpruh na mostech na přívod z dálnice od Fryštáku, dále od Vizovic, do toho elektrifikovanou dvojkolejku a snad i VRT na mostech... ( Kde zůstanou domy, stromy a lidé? )
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 2-2013

Odesláno Čtvrtek, 09. října 2014 - 00:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

téma R49:
No, úsek Hulín-Lípa by měl být určitě 2+2, Zlín se vyčistí od kamionů a dalších, co jím jen projíždějí a tak se ten druhý pruh vyplatí. Navíc až se to postaví až do Lípy, všichni, co do Brna jezdí autem ze Vsetínska, budou jezdit právě po této silnici. Od Lípy dál ke Slovákům, já osobně jsem pro 2+2, protože se dá předpokládat, že kamiony, co nemusí jet přes Ostravu či Bratislavu na Slovensko budou jezdit tudma. Bude ale záležet i na tom, co postaví slováci - jestli postaví 1+1, tak stavět u nás 2+2 nemá moc smysl... A pokud by byl jen a pouze úsek Hulín - Fryšták, tak bude logické, že to přílišné využití nebude mít. To je jako stavět barák a postavit jen jednu stěnu a divit se, že fouká, prší a sousedi očumují...

téma 9000 cestujících:
To číslo nevím, z kudma vytáhli. U jiného krajského města bych to věřil, ale tady ne. Zlínský kraj je tak zparchantělý, že to víc už ani pepíci podělat nemohli. Zlín měl význam jako město snad jen za Bati, za rudé hvězdy ani po ní význam neměl. Nic se tam nikdy nevyřizovalo, Vsetínsko dojíždělo vyřizovat do Ostravy, Kroměřížsko do Olomouce a UH do Brna. Já do Zlína jezdím jen za dvěma účely - řešit něco s O2, protože ve Vsetíně nemaj vlastní prodejnu, a dříve do divadla, ale ani tam už nejezdím, takže dnes už vlastně jen kvůli O2. A to číslo by se nerealizovalo ani s případnými rychlíky Vs-Zl-Brno.

téma IDS:
Že na to zlíňáci kašlou, to mě nepřekvapuje. Pár let jsem měl jednoho zlíňáka v rodině a většího vola bych nenašel ani v Práglu...

www.slawe.eu
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 10. října 2014 - 09:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka, Slawe:
Ať si každý jezdí dle libosti tam, kde mu to vyhovuje, na druhou stranu, pokud já někam nejezdím, neznamená to automaticky, že tam další i tisíce lidí nebudou jezdit a že tedy určitého spojení tak není zapotřebí.

Na Vsetín jezdím tak 1x za rok na oční a Jazzfest. Do Hradiště zase Slováckého divadla a alergologii.
Do Kroměříže se zase jednou chystám do nově zrekonstruovaných zahrad, ale do Zlína musím nějak jezdit pořád.
Buď je někdo v krajské nemocnici, nebo jako dárce krve, nebo na školení, soutěže atd.
Avšak nejčastěji jezdím na koncerty FBM, no zrovna zitra jedu na Vilazóna , který má turné po Evropě a jediná štace u nás je ve Zlíně- a pak že tam není proč jet...[crazy]
...Nu což, ale jak se říká "vrána k vráně sedá"...záleží na okruhu v jakém se pohybujeme, takže říct, že blbové jsou jen ve Zlíně o čemsi vypovídá...
Já mám naopak to štěstí, že mám ve Zlíně velice dobré a inteligentní přátele, hlavně ženy [ok]
Portáš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 1-2014
Odesláno Pátek, 10. října 2014 - 09:56:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

janka:
Další tipy na výlet do Zlína:
ZOO
Budova KÚ 21- Baťova kancelář,strojovna,terasa s výhledem
hrad Malenovice
zámek Zlín
K.Galerie umění (zrovna je tam toto:
http://www.galeriezlin.cz/cz/program/spala-capek-filla-kupka.html

2 vegetariánské restaurace
Dobrá čajovna
Myslím ,že na týden máte co procházet i bez supermarketů [wink]

A ještě bonus- vzpomenutý Mexičan:
http://www.filharmonie-zlin.cz/25828n-vstupenky-na-rolanda-villaz ona-stale-v-prodeji

(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.92.208.116
Odesláno Pátek, 10. října 2014 - 14:13:01    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš:
Máte pravdu, opravdu záleží, odkud jste, slawe to napsal jasně. ZOO je kus před Zlínem, zrovna od nás, takže proč jet dále, navíc, v Ostravě je větší. Ve 21 jsme byli i nahoře v kavárně, nevidím důvod tam jezdit pravidelně. Filharmonie je i v Ostravě, ale to není má parketa. Výstavy a muzea ( kromě funkcionalistického ) jsou snad i lepší ve VM nebo UH, krev tedy nyní plazmu stále jezdím darovat do Ostravy, ač je i na VS a 3 roky plazma i ve VM... prostě je to tak nastavené i to spojení, protože Olmik, Brno a i Ostrava díky průmyslu jsou města, dobře a dlouhodobě postavená, Zlín je umělé město/ubytovna bez historie a kultury kolem továrny cca 90 let. Proč tam budovat nákladné dálnice a železnice na mostech, když je to zbytečné a lidi obslouží ta ostatní velká města? Protože by to lidé z OKRESU ZLÍN měli daleko? Jestli je toto jediný důvod těch staveb v údolíčku, tak jsou to vyhozené desítky miliard a nevím, proč by měl být Zlín zvýhodňován, pak je tu také Jihlava, KV, Liberec, a třeba i Karviná, Opava, FM, Prostějov...
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.92.208.116
Odesláno Pátek, 10. října 2014 - 14:22:56    Odkaz na tento příspěvek  

Portáš:
2 vegatariánské restaurace a 5 obchodů se zdr. výživou je i ve VM. Dále super kluby Přístav, Mikulka, M-Klub... hudební scéna, kapely... Zlín je 4x větší, má stejné ne - li horší věci jako VN, VS, UH... Čím to asi je, když ne historií a lidmi? Nevšiml jste si tam v centru něčeho? Už odpoledne natož večer je tam mrtvo... což se v jiných městech neděje. Není si tam kde slušně sednout, kromě pivnic. Nemluvím KC, mluvím o normálních lidech. Znám stovky mladých, co studovaly VŠ v Praze, Brně, Olmiku... desítky se jich jen vrátily do VM, zbytek zůstal kvůli práci tam. Znám ale jen 5 lidí, co odešli studovat do Zlína, 3 odešli po 1. ročníku studovat jinam, jeden se vraátil do VM a jen jeden žije ve Zlíně a pracuje tam, ale na víkendy jezdí stále tady a říká, že jede DOMŮ i po 8 letech od školy. Zajímavé. Prostě továrna a ubytovna. A už ani to ne s pádem Svitu. A to babka byla mistrovou u Bati, absolventkou jeho školy práce, ta na to nedala dopustit, umřela před 4 lety v 95. :-)
slawe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 2-2013

Odesláno Pátek, 10. října 2014 - 16:00:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nepopírám, že do Zlína by nikdo nejezdil nebo tak. Jezdí tam docela dost lidí za prací či studiem. Ale pochybuju, že i po případné dostavbě 331 by tam začalo jezdit tolik lidí. Zlín není schopen nabídnout tolik pracovních míst. A kultura, filharmonii jsem zapomněl, ta je dobrá, ale jinak to končí - 1* ročně barumka, ZOO nuda je. A nemocnici nepřipomínej - ta je dimenzovaná na svou spádovou oblast, ale kvůli ní rušili lůžka a odbornosti na okreskách a dostat se na léčbu do Zlína je problém, kapacitně nestačí. Např. lůžkové plicní je jen ve Zlíně, ale 27 postelí dostačuje na zlínsko, ne na celý kraj. Opravdu vážné případy tak letí rovnou Ostrava,Brno,Olomouc a vše ostatní zůstává na okreskách.

Pro mne je tak Zlín hlavně tranzitní město, kama projíždím, když jedu do Brna. Ale janko, R49 není dálnice pro zlíňáky, ale pro všechny - většina aut, co jedou do Zlína, jen projíždí na R55, a ucpou město a nejedenkrát jsem stál až v Lípě v koloně a čekal. I proto rači jezdím přes Bystřici pod Hostýnem, nejsou tam kolony. Ta silnice tak má sloužit pro tranzitní dopravu z východu na západ, aby to nestálo v kolonách v nějakém městě, ale fičelo to bez zdržení. Navíc, tato silnice umožní zbudovat průmyslové zóny a bude tak na co lákat investory a přibudou pracovní místa, kterých je v kraji ku...ehm...sakra málo...

www.slawe.eu
Thalys
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 3-2014
Odesláno Sobota, 11. října 2014 - 02:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja si myslím, že po prípadnej dostavbe trate 331 (Vizovice-VP) by boli tadiaľ vedené Valašské EC, s tým že by obslúžili Zlín aj Přerov... čiže linka Ex2
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6202
Registrován: 12-2009
Odesláno Sobota, 11. října 2014 - 07:01:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ve Strakovce nechame sedet "postkomunisticke duchodce", kteri po zapadni Evrope v zivote vlakem nejeli, na toz aby k tomu jeli VRT, tak se opravdu mame co nacekat.Proto me tesi,ze aspon do letosnich mistnich kandidatek v mem okoli, se hlasi mladi lide.
Tím myslíte ty, co jezdili donedávna v Golfech a z oken jim znělo duc,duc?
Jo, ti toho vlakem najezdili, každý den s ICE a TGV.[proud]
J.U.Ray
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 11-2012
Odesláno Sobota, 11. října 2014 - 20:23:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Portáš: Myslím ,že na týden máte co procházet i bez supermarketů

Dobře, supermarkety druhý týden. A dál tam bude jezdit kdo? [happy]

slawe: ...pro tranzitní dopravu z východu na západ, aby to nestálo v kolonách v nějakém městě, ale fičelo to bez zdržení

To určitě ano, ale kde dneska ta tranzitní doprava ucpává nějaké město? Jedině možná ve Zlíně, ale jenom proto, že je ve Zlíně zároveň silná vnitroměstská doprava (nebo doprava centrum - suburbium). Takže ve výsledku by to byl skutečně dálniční obchvat Zlína. Dál na Vizovice je to v současné podobě předražený nesmysl, bohatě by stačil dvoupruh v parametrech I/50 od Buchlovic na východ.

Navíc, tato silnice umožní zbudovat průmyslové zóny a bude tak na co lákat investory a přibudou pracovní místa, kterých je v kraji ku...ehm...sakra málo...

Kdyby tenhle předpoklad opravdu platil, tak jsou z Hulína a Otrokovic ekonomické metropole kraje a Holešovu se přezdívá "moravský tygr". Rovnice "železnice/dálnice = civilizace = příchod investorů = rozkvět" rozhodně neplatí univerzálně, takže být Vámi, moc bych se netěšil.
janka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.129.233
Odesláno Pondělí, 13. října 2014 - 07:56:17    Odkaz na tento příspěvek  

.pro tranzitní dopravu z východu na západ, aby to nestálo v kolonách v nějakém městě, ale fičelo to bez zdržení
J.U.Ray: Naprostý souhlas s tebou. Za Polankou na Střelnou je dle sčítání Min. dopravy provoz 1.500 aut denně, takže případná dálnice by převedla tranzitní dopravu, která jede jinak přes Jablunkov nebo Bratislavu na D1. Tohle chceme? Proč? Jediná pracovní místa tak budou pro motoresty, pár servisů a lehké děvy pro řidiče z UA a RUS. Nám zůstane nepořádek, hluk a zničené Bílé Karpaty a přerušené migrační cesty velkých zvířat.