K-report
 

Archiv diskuse Školy se zaměřením na dopravu do 18. 06. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv diskuse Školy se zaměřením na dopravu do 18. 06. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.98
Odesláno Středa, 28. května 2014 - 14:12:35    Odkaz na tento příspěvek  

Ythomas_ct:
Díky, to je zajímavé, jakkoli neveselé, sdělení.
Jen bych tu do pléna poznamenal, že moje dizertace jakožto vědecká práce nemůže dost dobře předpokládat šlendrián v údržbě infrastruktury a různé absurdní veletoče z toho plynoucí [cunik]
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2653
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 28. května 2014 - 14:43:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pane Drábek, nechtěl byste to spíš zkusit někde v praxi? Věřte mi, dalo by vám to víc, než někde hnít v kabinetu, po pár letech už budete pro nějakou skutečně užitečnou práci nevyužitelnej.

Třeba by se pro vás něco našlo.

Deset let!
Naroznej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 492
Registrován: 3-2009
Odesláno Středa, 28. května 2014 - 15:27:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
To je jedno , že bude v praxi nevyužitelnej. Ale všichni se mu složíme na velice solidní plat (šel jsem do kolen , když jsem se čistou náhodou proklikal na stránkách jedné univerzity na mzdový předpis a zjistil kolik vydělávají profesoři či docenti... a je to mnohdy více , než vydělává člověk v praxi s obrovskou zodpovědností a nepřetržitou pohotovostí na telefonu) a pohodlný život bez stresu, spojený s cestováním , "blafáním" na různých konferencích .. atd
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2654
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 28. května 2014 - 15:34:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně to vadí, jak se tu plýtvá talenty, který pak hnijou někde v kabinetu, zatímco někde venku chybí. Vidím to na vlastní oči, mám problém sehnat schopnýho technika, elektrikáře nebo teď i nákupčího železničních náhradních dílů s NJ a AJ. Přitom zrovna ta poslední práce je spojená s cestováním a dá člověku pořádný přehled.

Bez toho, aby člověk poznal, jaký život opravdu je, přece nemůže nikoho poučovat. Minimálně nebude mít autoritu.

Deset let!
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.98
Odesláno Středa, 28. května 2014 - 15:46:42    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
Co se týče toho nákupčího, mám kamaráda, který teď sice práci má, ale nevím, nakolik je s ní spokojen. Má praxi v obstarávání součástí k železničním vozidlům u Regiojetu (teď už dělá jinde). Pokud Vás to zaujalo, napište mi na mail a já Vám na něj dám kontakt.

Co se týče toho, jaký život opravdu je, na fakultě i v jiných pracovních činnostech jsem zažil, že nejvíc se snažím já, občas ještě někdo a ostatní "tak akorát", takže jsem si připadal jak blbec. Předpokládám, že v malých a středních firmách bude situace lepší.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.98
Odesláno Středa, 28. května 2014 - 15:53:27    Odkaz na tento příspěvek  

Naroznej:
Vnitřní mzdový předpis ČVUT je na internetu. Pokud člověk jen studentům něco odkecá a jinak ho nezajímají, přijde mi to příliš. Pokud se člověk snaží dělat svou práci pořádně a najít si čas na studenty, kteří o věc mají zájem, přijde mi to přiměřené.
Co se týče konferencí, v mém oboru (jízdní řád, koncepce dopravy) jsou příspěvky převážně o ničem a moje věci zase nikoho nezajímaly, takže už jezdím jen jednou ročně na Slovensko, kde je s kolegy sranda a já mám splněné "body".
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2655
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 28. května 2014 - 15:57:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

na fakultě i v jiných pracovních činnostech jsem zažil, že nejvíc se snažím já, občas ještě někdo a ostatní "tak akorát", takže jsem si připadal jak blbec. Předpokládám, že v malých a středních firmách bude situace lepší.

Jak kde, zažil jsem osobně firmu, možná firmy, kde to tak je, i firmy, kde to tak není. Na druhou stranu často pro vaše vytížení nevidíte celé spektrum toho, co ti daní kolegové dělají, takže mohou u některých vznikat neoprávněné pocity, že nic nedělají. Byť osobně znám Vaše pocity.

Myslel jsem ale na vás. Ten e-mail Vám pošlu.

Deset let!
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.98
Odesláno Středa, 28. května 2014 - 16:00:05    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
Já jsem sice vystudoval ČVUT, ale necítím se být klasickým technikem, který se dokáže na něco specializovat.
Spíš se snažím dávat věci do nových souvislostí - například v dizertaci jsem si lámal hlavu nad tím, jak koordinovat jízdní řád osobní i nákladní dopravy, aniž by jedna z nich byla diskriminována. Baví mě dělat to, na co druzí nemají čas, anebo mají díky své profesi partikulární zájem (osobní dopravce, nákladní dopravce...).

Fakulta mi vyhovuje díky svobodě samostatně přemýšlet. Kdo na přednáškách jen čte normy, toho patří vyhodit, ale mě přemýšlení baví a už jsem zažil i práci, kde přemýšlení určitým směrem nebylo vítáno.

Teď potřebuji obhájit dizertaci a trochu klidu na přemýšlení, z něhož, jak věřím, něco nového časem vzejde.

Do budoucna se praxi nebráním, ale rád bych dělal pro člověka, kterého mám důvod si vážit.
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.102.98
Odesláno Středa, 28. května 2014 - 16:13:57    Odkaz na tento příspěvek  

Jinak Desiro má pravdu v tom, že kdo pouze hnije v kabinetu, nemůže být použitelný. Já se aspoň snažím využít každou příležitost k exkurzi.

Hodně nám také daly přednášky odborníků z praxe pro Drážní společnost. Upřímně řečeno, založení (a v prvních letech udržování chodu) Drážní společnosti považuji za svůj největší akademický úspěch.

Rád bych tu poděkoval i panu Šimralovi, že si našel čas na přednášku i na konzultaci.

Co se týče mé maličkosti, nechci tu machrovat ani na sebe házet špínu. Dělám, jak umím, a historie mě rozsoudí [happy].
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 10-2009

Odesláno Čtvrtek, 29. května 2014 - 09:19:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad M.D.:

Díky...
Nemáte zač... ;-)

...vědecká práce nemůže dost dobře předpokládat šlendrián v údržbě infrastruktury a různé absurdní veletoče...
...tak si tam zaveďte nějakou novou proměnou, třeba náhodou. :-) Ale ne, vážně... Zrovna v tomhle případě ovšem bohužel nejde jen o stav infrastruktury (nevyjádřil jsem se předtím dost přesně), protože v takovém případě by to omezení pochopitelně neplatilo pouze pro jedinou kategorii vozů. Prostě se nám tady sešla infrastruktura s vozidly, která mají mizernou bezpečnost proti vykolejení už "v rodném listě". Shodou náhod znám i studenta, který u nás doplatil na to, že se měl návrhem takového vozu zabývat v diplomové práci a bohužel se právě s tou bezpečností proti vykolejení nepopasoval tak, jak by měl... :-(
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.147.29
Odesláno Čtvrtek, 29. května 2014 - 10:46:18    Odkaz na tento příspěvek  

Díky za upřesnění, vozidla opravdu nejsou můj obor [happy].
Já jsem měl na mysli nedostatek peněz na údržbu a z toho plynoucí snižování traťové rychlosti/pomalé jízdy...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.47.60
Odesláno Čtvrtek, 29. května 2014 - 18:01:35    Odkaz na tento příspěvek  

Vidím to na vlastní oči, mám problém sehnat schopnýho technika, elektrikáře nebo teď i nákupčího železničních náhradních dílů s NJ a AJ.
Tak to ho asi taky budete muset zaplatit odpovídajícím způsobem.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3865
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 29. května 2014 - 21:09:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vidím to na vlastní oči, mám problém sehnat schopnýho technika, elektrikáře nebo teď i nákupčího železničních náhradních dílů s NJ a AJ.

Zajímavá nabídka. [happy] No vidíte, já jsem i přes značnou deziluzi z všeobecného dění stále ještě docela akční, v zaměstnání na svůj stále ještě mladý věk i dost přičinlivý jedinec, technik s téměř deseti lety praxe na železnici v oblasti legislativy i ve výrobě, umím naprosto bez keců jít dělat (a taky dělám) vlastníma rukama (což se dneska u mnohem mladších fakt nenosí a mnozí by to ani od vysokoškolsky vzdělaného člověka nečekali - setkávám se často s nepochopením, proč to vůbec dělám[happy]), nemám strach cestovat, jen tak se z něčeho neposeru, mám docela bohatou pracovní praxi v zahraničí, mám i nějaké ty "certifikáty na hlavu", bez strachu žvaním a píšu technickou AJ na jakés-takés ještě použitelné úrovni (není moc praxe), k tomu velmi pokročilou psanou i mluvenou RJ, kterou X let v práci používám, včetně technického jazyka. Jen ta dojčlandština mi furt moc nejde, ale kdyby byl důvod, nevidím ani v ní velký problém. Ale asi je to málo. O ruštinu, zdá se, není zájem (krom firmy, kde dělám). Když jsem před nedávnem sháněl práci a zaregistroval se na několika webech, nabídky se navzdory obecným proklamacím opravdu "jen hrnuly" a hrnou se doteď (to je samozřejmě myšleno ironicky) - všechno je to zcela mimo obor, maximálně to běželo kolem strojařiny. Spíš se hledaj kvalitáři (ale kdo ví, o co jde, tak to není jen tak). Všechno obvykle Praha a Brno, tedy sto až stovky kilometrů od mého bydliště s nutností se opět někam stěhovat. A to mě neváhaly kontaktovat i přímo zaměstnanci agentur s vyloženými nesmysly. Fascinovalo mě, co mi nabízeli za práci. Jakoby ani nečetli životopis nebo můj osobní profil. Takže jsem nějaké reálné pracovní nabídky nakonec pořešil sám - dvě i s jistou dávkou náhody přes známé. Přes agentury - nula nula nic.

Takže nevím, kde je chyba. Vy píšete, že technika sehnat nemůžete. Já jsem se na druhou stranu docela dost snažil a přišlo mi, že je to v této zemi marné. Začínám nabývat dojmu, že technik specializovaný na železnici tady prostě uplatnění nesežene. Mnozí spolužáci se na rozumná pracovní místa dostali díky známostem. Mnozí jsou mimo obor. Ty pracovní agentury mi přijdou zcela mimo mísu a to jsou tam lidi, kteří se vysloveně specializují na určitá speciální odvětví a lidi do nich. Mluvil jsem s několika takovými agenty a fascinovalo mě, co je zajímalo z toho, co umím a jak si moje znalosti ověřovali (čtení CV, zkouška z jazyků, obecné dotazy...). Ohledně odbornosti vůbec nic. Zajímalo je jen, jestli umím anglicky a jak. Kdysi jsem pracoval jako skladník, což jsem pro úplnost uvedl ve svém CV. No a našli se lidi, kteří mě neváhali kontaktovat s nabídkou práce skladníka, i když z životopisu i pohovoru bylo jasně patrné, co je mým oborem a o co mám zájem. Tak co si o tom mám pak myslet... Resp. co si mám myslet o snaze nalákat lidi na studium technických oborů, když pak vidím tu skutečnou "poptávku". Když půjdu studovat nějakou socio-ekonomickou pavědu, tak sice budu jeden z mnoha, ale asi to nebude taková trága. Banky, spořky, úřady, ty jsou všude. Je fakt, že kozatá bloncka s dvacítko na krku nejsem, ale i tak. [happy] Ale jít dneska na něco železničního? Ne, že by mě to nebavilo, ale kdybych dneska šel studovat, hodně bych se rozmýšlel. Samozřejmě můj názor je ovlivněn tím, že nejsem se svým uplatněním v oboru zcela spokojen. Kdybych byl, asi bych tady tenhle výlev nepsal. Ale schválně, kolik napočítáte reálných pracovních míst pro absolventa dopravní školy a kde. Schválně, jestli někdo bude mít koule na to, aby řek před nástupem na VŠ nějakýmu vesnickými balíkovi (jako jsem já), že v tom svým prdelákově nejspíš práci v tomto oboru nesežene a nezbyde mu, než se odstěhovat často i stovky kiláků do neznáma nebo do Práglu, aby se vůbec nějak chytil. Schválně, jestli ten dotyčný pak na takovou školu půjde studovat. Nedivím se, že mnozí volí cestu menšího odporu a větší jistoty.

PS: no a otázku výplaty a pracovních podmínek v české soukromé firmě ani nebudu moc rozmazávat. Takový dnešní "hýbač páčkama" na železnici s maturou z kuchařského učňáku si vydělá víc, než já. Po VŠ jsem nastupoval za 13 táců hrubýho, to jen tak pro zajímavost.

(Příspěvek byl editován uživatelem statistik.)
Ythomas_ct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 10-2009

Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 13:16:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Statistik:

Takže jsem nějaké reálné pracovní nabídky nakonec pořešil sám...
Cože, Ty už neděláš, kdes dělals?

O ruštinu, zdá se, není zájem...
Ale najde se, přijde na to, s kým daná firma obchoduje. Např. přítelkyně našla práci ihned po VŠ (nastupovala do práce do týdne od Bc. státnic), a to jen proto, že uměla rusky. A to dělá v takové ř*ti, že i Nový Bor je proti tomu "city"... :-)

...technik specializovaný na železnici tady prostě uplatnění nesežene.
Takhle bych to rozhodně nezobecňoval. Samozřejmě, že v naprosté většině těch prdelákovů je to problém, bo tam prostě taková firma není. Pokud však chce člověk místo v oboru, o který se zajímá (a zároveň nemá to štěstí, že vhodná firma se nachází "přes ulici", příp. "co by kamenem dohodil a zbytek došel"), musí se asi smířit s tím, že se alespoň jednou někam přestěhuje. Na začátku kariéry to nemusí být problém, ale máš pravdu, že stěhovat se každou chvíli je asi přinejmenším "vopruz". Ale že by nebyl zájem, to bych netvrdil. Radši ale nějaké důkazy:
- Škodovka (Plzeň, Ostrava, Šumperk, Praha): míst všeho druhu celkem dosti,
- CZ Loko (Česká Třebová, Jihlava, Nymburk, Most): taky se najde,
- DAKO (Třemošnice): mají problém někoho sehnat,
- Stadler (Praha): elektrikář by se jim hodil,
- a když zmiňuješ pracovní místo "v dopravě", tak brněnské DPMB hledá "specialistu"...
...a našly by se i další nabídky; detailnější analýzou a například doplněním teček do příslušných míst mapy je pak možné zjistit, které územní oblasti ČR by se daly z hlediska "železničně-technického uplatnění" považovat za prdelákovy a které v rámci nějaké rozumné dostupnosti nikoliv... ;-)
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3866
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 15:10:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, nedělám (a z okruhu Tvých dalších známých asi víš, že nejen já). Mám jen jedny nervy a dělat ze sebe s prominutím č... Už mě to prostě přestalo bavit.

Škodovka to, koukám, mění každým okamžikem. Mně nabízeli kontrolora výroby kastlí na trolejbusy v Polsku [happy]. MKP neumím, tím padá dost nabídek, nejen ta Škoda. Když to vezmu bod po bodu, tak jako absolvent dopravky bys měl asi šanci jako konstruktér elektrické výzbroje, možná project manager, asi i projektant KV, ale na projektanta by ses podle mě nejdřív musel vypracovat. Umíš-li MKP, pak i ten výzkumný pracovník. A to je vše. Mimochodem, před tak půl rokem až třičtvrtě rokem tam nebylo skoro nic.

CZ LOKO: pro absolventa Tvé Alma Mater maximálně konstruktér. A to tam ani není napsáno, čeho konkrétně. Navíc teď někoho brali, pokud vím a tolik míst tam zase nebude - CZ LOKO na tom není zrovna růžově. Jihlava už ani omylem, tam jede jen sériovka kapot a kabin do SSSR a místní konstrukce+technologie má podle mě fullstav. Na servisáka (Most, ČT) zapomeň, tam musíš o mašinách něco opravdu znát a umět a ne mít "diplom z VŠ". Totéž všichni uvedení mechanici, tam je Ti VŠ-dopravka naprosto k ničemu, to jsou manuální a praktické práce. Elektronik, na toho zapomeň rovnou. K takové práci Ti diplom z ČVUT nebo z UPce fakt nepomůže. Elektroniku jsme sice s MM na UPce měli, ale věř že to není ani desetina toho, co musíš umět. Elektronik ostatně VŠ nepotřebuje vůbec, musí to být prostě tělem a duší rozený blázen do elektroniky.[happy]

Stadler - opět, elektroinženýr, takže takový ten typický komplexní absolvent dopravky (= ke všemu přičuchnot a neumět nic pořádně) opět nebude ten pravý kandidát.

Dakovka - to nemyslíš vážně. S tím, co se na UPce učí? Neblázni. Podle požadavků chtějí, abys něco věděl třeba o obrábění. Už jen to stačí, aby Tě převálcoval kdejaký středoškolák z průmyslovky nebo z VŠ strojní. Umět Taylorův rozvoj tam evidentně nepotřebují.[happy]

O DPMB samozřejmě vím, dělají tam nějací kamarádi, že, a byla to i jedna z mých možností. Vzdal jsem to kvůli stěhování (po třetí už fakt ne). Navíc je potřeba sdělit P.T. obecenstvu sladké tajemství, že ani červený diplom z UPce Tě nezachrání před dodatečným studiem nějakého elektrooboru na učňáku, anžto máš pro takovou práci se "šmirgly" ze sebevyšší dopravky (snad vyjma vašeho KEEZ) co? Nedostatečnou kvalifikaci. [kiss] No a o tom to celé je.

Takže reálně tak ta Škoda = stěhování. Ještě, že to už nemusím řešit.

Svého studia na UPce nelituju, i když mě poněkud podivná náplň studia vždy štvala a zpětně se mi to jen potvrzuje, že škola vychovává bohužel absolventy do vzduchoprázdna. Přitom stačí asi málo, trochu těm studentům dát do hlavy něco, co pak v praxi opravdu budou potřebovat znát, na úkor pěti matematik (nevím, jak teď), statistiky nebo dokonce operáku a podobně. Trapárny typu projekt z ČS na úrovni druhého ročníku středoškolského studia na strojní průmyslovce, ty Ti toho taky mco nedají. Občas si říkám, že jsem měl zůstat u svého kopyta na strojárně. Jako řadový strojař - vyloženě nespecializovaný strojní konstruktér se znalostí práce ve 3D máš totiž o řády větší šanci se uplatnit. A budeš se divit, i v takových řitích, jako je ta naše.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3867
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 15:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo a promiň, že tady škole dělám blbou reklamu [happy]
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2840
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 15:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Svého studia na UPce nelituju, i když mě poněkud podivná náplň studia vždy štvala a zpětně se mi to jen potvrzuje, že škola vychovává bohužel absolventy do vzduchoprázdna. Přitom stačí asi málo, trochu těm studentům dát do hlavy něco, co pak v praxi opravdu budou potřebovat znát, na úkor pěti matematik (nevím, jak teď), statistiky nebo dokonce operáku a podobně. Trapárny typu projekt z ČS na úrovni druhého ročníku středoškolského studia na strojní průmyslovce, ty Ti toho taky mco nedají. Občas si říkám, že jsem měl zůstat u svého kopyta na strojárně. Jako řadový strojař - vyloženě nespecializovaný strojní konstruktér se znalostí práce ve 3D máš totiž o řády větší šanci se uplatnit. A budeš se divit, i v takových řitích, jako je ta naše

[ok]
No konečně tady někdo vyslovil to, co mi leží už dlouho v hlavě. V našem maloměstě a okolí se snad jinej vysokoškolák, než strojař či elektro taky neuživí. Kdyby všichni táhli do Prahy či Brna, tak by to asi taky nefungovalo. A když člověk zůstane „doma” a jakž takž dělá to, co se od něj očekává, tak musí někam neúměrně daleko dojíždět (můj případ). Krom toho to není negativní reklama, to je jen holá pravda u které musím konstatovat, že ty dokola neustále se opakující předměty o ničem jsou opravdu jen balast. A to co člověka zaujme na to není většinou (za semestr) moc času. Nakonec i vás přejde to „namlouvání si” že to studujete kvůli zájmu a ne kvůli papíru.

(Příspěvek byl editován uživatelem pepa_L.)
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3868
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 16:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pepo L, jsem rád, že nejsem sám, kdo to vidí stejně. Rozdíl mezi námi je jen v tom, že já jsem studoval kvůli tomu papíru. V této republice je stále ten "papír" velkou výhodou.

Paradoxně nejvíc mi dalo studium střední průmyslovky, dodnes z toho žiju. Z vysokoškolských studií toho já osobně moc nepoužívám. Ale kdybyste pracoval jako konstruktér či projektant pojezdové části, tak by Vám konkrétně studium na UPce platné bylo. Škoda je jen v tom, že vozidla nejsou tvořena pouze pojezdem. Na UPce to chápu, koresponduje to s vědeckým zaměřením fakulty, ale v reálu to fakt nestačí.

Problém je holt v tom, že lidí, co prolezou po základním studijním sítu do dalších ročníků, je jak šafránu. Takže škole pak nezbyde nic jiného, než těm pár lidem nalejt do hlavy pokud možno všechno, co ji napadne. Zároveň tím splní nějaké tabulkové předpoklady a naučí všechny jedno a to samé. Jen bych tedy té odbornosti aspoň dal víc prostoru a odboural nebo silně omezil ty předměty, o jejichž reálném přínosu se dá fakt pochybovat. Vzdělávání malého počtu lidí nahrává právě výchově komplexně vzdělaných lidí (říkejme prostě, že to je právě onen technik). A pokud tedy nemám na to, abych vychovával odborníky pro konkrétní zaměření na železnici (např. elektronik, konstruktér elektrické výzbroje, konstruktér pneumatické části, výpočtář, konstruktér mechanické části, zkušební technik, technik tvorby dokumentace, technik pro legislativu a schvalování atd.), tak se aspoň snažím z toho komplexně nabitého člověka "udělat" opravdu odborníka, kterého bravurně nezesměšní kdejaká "lopata z dílny", a necpat mu do hlavy balast. Vím, že obecný rozsah učiva určuje úřednický aparát MŠMT, ale konečná konkrétní náplň je podle mě stále v rukou školy. A tam si myslím, že nějaká užší spolupráce třeba s těmi výše zmíněnými firmami a aspoň nějaké promítnutí jejich požadavků do učebních osnov, to tu stále chybí. Už jen proto, že náš trh je dost malý, absolventů je taky málo (a stále méně), tak když už je tam mám, tak je aspoň naučím to, co je pak opravdu třeba. Zní to trochu demagogicky, navíc já už jsem absolvoval před mnoha lety a budu rád, když se dozvím, že se to změnilo k lepšímu.
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 8-2012
Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 17:02:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

typický komplexní absolvent dopravky (= ke všemu přičuchnot a neumět nic pořádně)
Mám takový pocit, že tu jde o nepochopení smyslu VŠ studia. Tam tě právě mají připravit na to umět se učit (a rozhodně netrpět pocitem, že s červeným diplomem už všechno umíš!). A mít zúženou specializaci na úroveň "odborník na pružiny", co o nich bude vědět úplně všechno, ale už nebude vědět nic o brzdách, je pro jeho uplatnění ještě daleko horší než obecná příprava "od každého něco".
No a vlastnictví diplomu samozřejmě nebude nikdy zárukou, že mě nezesměšní "lopata z dílny", která tam do dané věci celý život např. mlátí kladivem...
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3869
Registrován: 6-2004

Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 17:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou lopatou to byla jen nadsázka v tom smyslu, že na jedné straně Ti do hlavy opakovaně nalejou detailní znalosti zdánlivě důležitých (ve skutečnosti nepotřebných) věcí a o podstatě (kterou zná i ta lopata, byť po celoživotním mlácení kladivem) máš jen mlhavou představu. Přitom by to mělo být asi obráceně, že. Nemluvě o tom, že pořádně neznáš právě ani to proklamované "od každého něco". Když půjdu za nějakým čerstvým absolventem a poprosím ho, ať mi třeba nakreslí zjednodušeně schéma pneumatické části nějaké lokomotivy od kompresoru po brzdové válce, tak se s Tebou vsadím, že asi moc nepořídím. Ale hlavně, že se na škole klade důraz na veledůležitosti typu "trojnej intergál z parciální derivace", které vzápětí, po možná úspěšně zvládnuté zkoušce, zmizí v propadlišti dějin a v životě si na ně už nevzpomeneš. Nikdy nezapomenu na jedno "sebelynčování se" vedení fakulty, kdy vstoupil Volek v aule do pomyslného kotle jak u M. Jílkové před studentstvo vesměs prvních dvou ročníků a na dotaz, proč je na škole tolik matematiky a je vyžadována její hluboká znalost, odpověděl: "abyste si dokázali, že na studium na UPce máte." [crazy]

O podstatě studia na jakékoli VŠ žádné iluze nemám, ale zpětně vidím (a asi ne sám), že ten čas se dá využít mnohem účelněji. Abys měl ve výsledku aspoň nějakou výhodu - minimálně k té časové ztrátě, kterou budeš muset po absolvování dohánět ve srovnání s těmi, co vyjdou už ze střední. Aby to studium vůbec mělo nějaký smysl.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 30. května 2014 - 20:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik: myslím, že se na to koukáš moc pesimisticky. Byť třeba některé tvoje zkušenosti ti k takovému pohledu dodávají důvod.
Srovnání středoškolák vs. vysokoškolák nemůžeme začít jinak, než začít porovnávat kvalitu výuky na daném typu školy.
Máš pravdu, že spoustu věcí by dokázal vyřešit středoškolák. Jenomže za posledních 25 let se nám kvalita výuky snížila tak nějak plošně. Co dřív dokázal maturant ze strojárny by dneska mohl být oříšek pro někoho, kdo má SŠ strojní a k tomu Bc. na strojárně (uvažujme průměrné studenty, těch je jaksi z principu nejvíc).
Takže výchozí úvaha je, zda dnešní středoškolák dokáže totéž, co jeho předchůdce před 25 lety. V průměru se obávám, že nikoliv. Proto je potřeba přijmout člověka s vyšším vzděláním. To ale neznamená nutně Bc.! Může být klidně i DiS, proč ne?
Z tvých odstavců je - z mého pohledu - určité nepochopení, k čemu slouží VŠ. Neslouží k výchově expertů, kteří znají každý šroubek. Na to stačí SOU, SŠ (příp. +VOŠ) a x let praxe.
VŠ tě má naučit přemýšlet o vztazích, tzn. ne informace "zde je šroub M8", ale "proč je tady šroub M8?" Na tuto otázku by každý "praktik" odpověděl: "Protože je to prověřené praxí.", čímž je tento zjednodušující příklad vyřešen. Ale takových otázek si člověk může klást tisíce a pokud nemáš rozhled, tak ti rychle dojde dech.
Zmiňovaný projekt z ČS se mimochodem na DFJP podle mých informací velmi podobal těm ze strojních fakult (mám kolegy z FS ČVUT, zrovna tento týden jsme na léta studií vzpomínali u piva [happy]). A jeho největší předností nebyl výsledek "navržené soukolí vyhovuje návrhovému zatížení", ale poznání spousty drobných souvislostí, na které tak nějak během semestru nezbývá čas.
Pracuju v týmu s lidmi SŠ i VŠ a vidím jasně, že ti druzí prostě dokáží přemýšlet samostatněji. Jistě, že všechno je o lidech a někdy je i absolvent VŠ takové dřevo, že bys mu nedal ani koště do ruky... Nicméně VŠ má člověka naučit větší samostatnosti a schopnosti chápat souvislosti. Můžeme diskutovat o tom, nakolik to dnešní programy VŠ zajišťují. Diskusi o integrálech bych nerozvíjel, podle mě prostě určité "trápení se s matikou apod." patří k tomu, aby si člověk uvědomil, že ne všechno se dá "nějak" udělat. Stesk nad zbytečností trojných integrálů bych přirovnal ke stesku na nutností učit se vyjmenovaná slova, když to přece Word dokáže opravit... [nene]
Já jsem si později při práci udělal ještě Báňskou, obor Technika požární ochrany. Sám jsem zíral, kolikrát se mi "sepnuly" souvislosti, např. mezi fyzikální chemií a pružností(!), kde si některé věci byly velmi podobné. A pak jsem viděl, jak to "zapadá" do sebe, mnohem snáz se mi v tom orientovalo. Podle mě určitě není na škodu "vědět víc".
L__j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 5-2011
Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 02:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tý jo, chlapy, tohle mi nedělejte! Jsem čerstvý absolvent SŠ - technické lyceum a po prázdninách se chystám na DFJP - TŘD. Ovšem po přečtení několika předchozích příspěvků nevím, nevím jestli dělám dobře. Asi své rozhodnutí ohledně dalšího vzdělávání budu muset ještě přehodnotit[uhoh]
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 8-2012
Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 05:34:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud o další studium nemáte opravdový a vážný zájem, takže vám k "přehodnocení" stačí "několik předchozích příspěvků", uděláte lépe, když tam nepůjdete.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 09:15:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh: Vaše vysvětlení smyslu studia na VŠ se mi líbí, sám bych to nevysvětlil lépe. Nicméně se stále častěji zabývám otázkou, proč je kolikrát na tom středoškolák s hledáním práce lépe než vysokoškolák. Jak tak v okolí pozoruju, je inženýrský a jakýkoliv další titul spíš prokletí. Pořád slýchám, že dnešní inženýr nestojí za nic, že by to svedl každý. Jindy si zase lidi myslí, že jsou inženýři neomylní a když se splete, tak jen žasnou "to jsi inženýr, jo?" nebo "jsi inženýr, to bys měl vědět". Inženýra už dnes přijme málokdo, protože nemá praxi. Jenže to středoškolák taky ne a má podle mého vyšší uplatnění. Jaký je rozdíl mezi dnešním vysokoškolákem a tím dřívějším? Žádný z nich nemá po vystudování žádnou praxi, ale přitom se dokázali uchytit.

Inženýr už nemá u lidí takový respekt jako dřív, což je mi moc líto. A u té dopravy obzvlášť. Zrovna dnes jsem se s kolegou zamýšlel nad tím, že jsme v podstatě zbyteční. Téměř žádný dopravce jen tak absolventa nepřijme (i když já konkrétně mám 4 roky praxe), dělají si práci po svém a pak si stěžují, že nedokážou ušetřit. Čím dál víc mám pocit, že je naše práce zbytečná a veškerý výzkum taky. Můj spolužák takhle u vedení firmy narazil s tím, že jeho rady nepotřebují a že to takhle funguje 20 let a fungovat to bude i nadále. My víme, že je to tady s dopravou na štíru, každý v ní vidí nějaké rezervy, ale když se ji pokoušíme změnit, nemáme žádnou šanci. Musíme totiž bojovat s politikou, která chtě nechtě dopravu zásadně ovlivňuje a také se středověkými názory některých dopravců. Kolikrát jsem měl chuť jít za děkanem, ať tu fakultu zavře.

L__j: Sám jsem vystudoval TŘD a řekl bych, že víceméně úspěšně pokračuju dál. Nedělám doktorské jen tak, že nemám co dělat. Práci jsem měl už při studiu, ale doprava a technologie mě zajímá víc, proto se chci dál vzdělávat (byť mám pocit, že úplně zbytečně, unavují mě ty posměšky, že jsem nikdy v praxi nebyl a že jsem celý život strávil ve škole jako někteří docenti a profesoři). Jenže praxe se bez teorie neobejde a teorie bez praxe taky ne. Ale jak píše T_._H_., pokud o studium nemáš vážný zájem, jen by ses trápil. U nových studentů je totiž čím dál větší pravděpodobnost, že tříleté bakalářské studium zvládnou za 4 roky a málokdo už jde ke státnicím za 3 roky od nástupu.

www.bronislavice.blog.cz
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 10:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázkou je, jaká je náplň práce. Pokud je náplní práce na dané pozici "zaškolit se na činnosti, která je už prověřená a pak to samé dělat 20 let", tak na to jistě žádná VŠ není potřeba. Naopak, byla by možná na škodu právě proto, že by v tom člověk hledal nějaké věci, které tam třeba ani nejsou.
Pokud je ovšem náplní práce něco samostatně dokončovat, případně pak rovnou vymýšlet, pak jsou určitý rozhled a schopnost posoudit okolnosti nutné...
Otázkou vždy je, jaký typ práce se vykonává a jaká je personální politika dané firmy. Každý zaměstnavatel by určitě chtěl přijmout někoho, kdo se na tu pozici přesně hodí, není ho potřeba moc zaučovat a udělá to za minimální peníze. Ale jsou firmy, které dopředu počítají s tím, že dotyčnému bude trvat dva roky, než se vyhrabe do použitelného stavu, jinde to (ani z principu) nejde a je to potřebné v řádu týdnů.

PS: dneska v noci se mi evidentně pod vlivem psaní předchozího příspěvku zdálo o pozvání na fakultu s tím, že musím udělat znovu projekt z částí strojů, jinak mi "neobnoví" titul [lol]
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 10:50:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh: Schválně jsem uvedl jen polovinu toho příkladu. Kamarád u dopravce totiž přišel na nové řešení oběhů vozidel a turnusů řidičů na několika linkách. Nevěřili mu. Jenže si to zkusil nějak prosadit a teď si ty nové oběhy nemůžou vynachválit.

S druhou částí odstavce souhlasím a taky jsem se s tímto přístupem už setkal. Jenže takové firmy tady byly vždycky a budou. I toho čerstvého inženýra před 25 lety musel někdo zaškolovat a udělat si na něj čas.

www.bronislavice.blog.cz
L__j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 5-2011
Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 16:28:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O další vzdělávání mám určitě zájem. Ale když si tady člověk přečte takové zrovna ne moc optimictické věci o škole na kterou se těší už tři roky, začne uvažovat trochu jinak. Navíc doma neustále slyším, že finančně by naše rodina moje vysokoškolská studia prostě nezvládla. A to je fakt, který si prostě nechci přiznat. Prostě bych se musel v Pardubicích najít brigádu a starat se sám o sebe. Nevím jestli by mně tyto podmínky umožnily zabívat se studiem v takovém rozsahu v jakém si představuji. K tomu všemu jsem při shánění letní brigády dostal nabídku na práci která se neodmítá.
Abych to shrnul, mám o čem přemýšlet...
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 2-2007

Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 17:43:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

L__j: Pokud je tomu tak, nebrání ti přece nic v tom studovat dálkově. Záleží ale taky na pracovním vytížení.

www.bronislavice.blog.cz
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4542
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 21:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k hodnocení vyučujících bych se tu dovolil vyjádřit. Podle mě je třeba rozlišovat v hodnocení ve třech oblastech:
1. Jaké má odborné znalosti.
2. Jaké má schopnosti pedagoga.
3. Jak se chová jako člověk.

Vážím si těch, kteří všechny 3 stránky zvládají obstojně. Dejme tomu i jen dvě, taky to je dobrý, každej nemůže vynikat ve všem.

Pokud však někdo zvládá jen jednu z těchto oblastí, nebo dokonce vůbec žádnou, tak je to docela smutné.

Když někdo neovládá 1. a 2. oblast, ale snaží se to alespoň zachránit tou 3., tak je to furt lepší než nic. Bohužel jsou však tací, kteří mi toho po odborné, ani pedagogické stránce mnoho nepředvedli a jako člověk se chovají naprosto arogantně ve stylu "já tady učím, kdo je víc".
Kupříkladu učila mě jistá doktorka (nebudu jmenovat), která na každém cvičení zůdrazňovala, že z jejího předmětu budeme státnicovat. Snažili jsme se jí vysvětlit, že to není pravda, ale bohužel se nám to nepodařilo. Samozřejmě jsme z toho předmětu nestátnicovali.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3870
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 21:57:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

L__j: záleží, jakému oboru se hodláte věnovati, studente. Skladník ve šroubárně si sice Vergilia v originále přečíst může taky, ale zápasit kvůli tomu s matikou, fyzikou, počítači, operačním výzkumem a podobnými vymlsávkami asi není nutné za každou cenu.

Ohledně brigády: já TŘD nestudoval, ale asi to skloubit jde. Myslím si, že na DP-KV byste to měl krapet složitější.

Obecně: pokud máte zájem o TŘD, tak s uplatněním asi takové potíže mít nebudeš. Řízení jakékoli dopravy v této republice má podle mého skromného názoru větší budoucnost, než třeba konstrukce vozidel. Bohužel. Ale na výpravčího, oběháře, dispečera atd. univerzitu fakt nepotřebuješ. Jestli Tě to baví jako koníček, tak tam ani nechoď (znám takových lidí několik a ani jeden univerzitu nemá, nebo nedokončil a vůbec to pro ně není handicap).

A obecně podruhé: ano, šel jsem na VŠ tedy asi s mylnou představou, že se tam něco nového naučím. Samozřejmě nechci některým učitelům křivdit. On člověk může být sebevětší odborník, ale když to neumí předat dál, nestojí jako učitel za nic. Naštěstí na DFJP pár těch opravdu světlých výjimek bylo, resp. je a díky za ně.
No a přes svou vrozenou skromnost si o sobě troufnu neskromně říct, že onu schopnost nadhledu a chápání věcí v souvislostech, to už jsem tak nějak asi pochytil na střední, nebo mi prostě asi bylo dáno shůry. Takže tomu mě VŠ učit nemusela. Zajímavé je, že z předešlého bakalářského studia strojní fakulty jsem dojmem marnosti svého studijního počínání rozhodně netrpěl. Ale to bylo asi dáno tím, že jsem přímo navazoval na středoškolské studium, a to již prvním ročníkem univerzity. A skutečně to rozšiřovalo moje dosavadní znalosti a mělo smysl se to tedy učit.

Po nástupu na DFJP mi dlouho trvalo, než jsem se zorientoval, abych pochopil, co se mi DFJP vlastně snaží do hlavy nalít a koho se ze mě vlastně snaží udělat. Dodnes jsem to nepochopil. On to asi bude obecný problém dopravy, do které se promítá spousta zcela izolovaných oborů. Těžko pak najít nějakou zlatou střední cestu. Ale splácat všechno na jednu hromadu... Já nevím, podle mě to není to pravé lískové.

Holt na to prostě máme každý jiný názor. S tím, co popisujete Vy, tak se setkávám běžně a hlásali to i vedoucí pracovníci katedry už během studia. Pro ně byl absolvent - inženýr z dopravky někým, kdo v praxi rovnou usedne do kanclu za stůl a bude vykonávat nějakou vedoucí funkci. Tedy bude potřebovat jen ten všeobecný rozhled, nadhled nad věcí a schopnost utvořit si názor. Ale tu špinavou práci za něj udělají ti středoškoláci. Idea je to sice hezká, nicméně praxe (a požadavky zaměstnavatelů) od inženýrů automaticky očekávají něco jiného: jednak i ty středoškolské znalosti (které ale inženýři ne vždy mají) a jednak to, že budou vykonávat i tu "špinavou práci". Proto se asi snáz uplatní středoškolák. V tomhle směru jsem myslel, že by se mělo ubírat studium na VŠ. Já měl třeba výhodu ze střední, ale když šel někdo z gymplu? Tak měl výhodu tak možná zezačátku v matice (ale jen chvíli [wink]).

(Příspěvek byl editován uživatelem statistik.)

(Příspěvek byl editován uživatelem statistik.)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1867
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 22:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tu špinavou práci za něj udělají ti středoškoláci

Tak toto možná mohla být idea někoho, kdo nepochopil, že se situace oproti třeba takovým 80. letům hodně změnila.
Naopak já jsem dodnes strašně vděčný za spoustu času který jsem strávil u "špinavé práce", třeba nad výkesy nebo při běhání po dílně a poslechu ironických poznámek na adresu "inženýrů". Pokud je člověk jen trochu nad věcí, tak si z toho odfiltruje hodně užitečných informací a zkušeností...
Kolikrát mě zazdil zámečník nebo svařeč tím, že mi kromě kritiky předložil i návrh vlastního funkčního a použitelného řešení. Takových lidí si vážím, protože nad svojí prací přemýšlí.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3871
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 23:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dušane, a o tom se tu celou dobu snažím psát.
Statistik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3872
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 31. května 2014 - 23:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

trochu mimo téma, kdyby byl zájem: odkaz
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4546
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 01. června 2014 - 18:34:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řízení jakékoli dopravy v této republice má podle mého skromného názoru větší budoucnost, než třeba konstrukce vozidel.

Po absolventech konstrukce vozidel je jistě větší poptávka ze strany zaměstnavatelů. Tím nechci říct, že technologové by byli nezaměstnatelní, ale přecijenom se musíme snažit víc, abychom se uplatnili.
Koudy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 05. června 2014 - 18:01:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jednak i ty středoškolské znalosti (které ale inženýři ne vždy mají)

Bych tak nějak předpokládal, že ty znalosti mají, když úspěšně dokončili ten nižší stupeň. Nicméně bohužel není žádná výjimka, že student v průběhu bakaláře stále ještě neumí sčítat zlomky, kolega vyhazuje ze statiky na tom, že nespočte plochu kruhu atd. A těch případů strmě přibývá každým rokem. [sad]

"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2375
Registrován: 12-2011

Odesláno Čtvrtek, 05. června 2014 - 18:14:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Statika: Nedávno jsem se bavil s jedním prvákem, který nabízel finanční odměnu za udělání semestrálky asi 10 hodin před deadlinem. Říkal, že ty typy příkladů má od kamarádů, ale že ani neví, co kam dosadit [uhoh] Kdybych se nemusel učit na následující zkoušku, rád bych si přivydělal.

Statika, pružnost nebyly nikdy mé předměty, prakticky jsem nikdy nic neuměl, a vždycky to na E vyšlo.

Řídící systém INTELO
Reichenberger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7602
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 06. června 2014 - 02:37:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takových, co jsou schopni za všechny práce zaplatit, je v prváku hromada. V druháku taky. Ve třeťáku už skoro nikdo z nich nezbyl. Proč asi? [happy]
neli13
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 09:51:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, máte tady někdo zkušenost s kombinovaným oborem Ekonomika a management provozu na Univerzitě v Pardubicích? To samé je i na ČVUT v Děčíně. Stojí za to tento obor studovat? Má někdo konkrétní zkušenosti? Chtěl bych se zeptat na pár věcí. Díky moc. [happy]
Michal Drábek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 10:57:01    Odkaz na tento příspěvek  

neli 13:
Na ČVUT v Děčíně žádný takový obor nemáme. Náš obor se jmenuje podobně - Management a ekonomika dopravy a telekomunikací. Vyhazovacími předměty jsou matematiky. I po dálkařích se v některých předmětech chce kreslení.
Já jsem studoval Management a ekonomiku v Praze, ale obhajoval jsem v roce 2007, takže nemám podrobné aktuální informace.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 11:10:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyhazovací jsou fyziky vč. nesmyslně náročných laboratorek, matematika se zvládnout dá.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)

Řídící systém INTELO
neli13
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 13:00:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pardon, že jsem napsal nepřesné informace. Ta ČVUT mě docela láká, dá se to zvládnout při práci (vím, že mi na tuto otázku nikdo neodpoví, že je to na mně)? Ale jde mi o to, jestli je to tedy velmi náročné či snesitelně, nerad bych se trápil a pak to stejně nedal.

O Pardubicích jsem slyšel, že je ten obor méně náročný, ale zase aby to mělo nějaký smysl. Papír zadáčo nepotřebuju, rád bych pak našel uplatnění a opravdu studoval, to bych mohl jinak zůstat na ČZU, kde jsem se teda sakramentsky sekl (jen taková odbočka).

A díky za informace (intelpetr, Michal Drábek).
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 2-2007

Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 13:13:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neli13: A proč tedy studuješ na ČZU?

www.bronislavice.blog.cz
-MS-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.94.167
Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 16:36:55    Odkaz na tento příspěvek  

nesmyslně náročných laboratorek

V našem ročníku jsme neměli větší problémy s laborkami... někdo chce, aby student přemýšlel a učil se a hned je oheň na střeše... [uhoh]
neli13
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 22:30:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: Právě, že už tam nejsem a rád bych šel na jeden z těchto oborů.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 09. června 2014 - 22:36:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-MS-: Anebo je to tím, že od doby vašeho studia mnohé věci změnily. Docela se přitvrdilo, jak se škola stala továrnou na dotace. Když jsem dodělal laborky z obou fyzik, tak pro letošní prváky přišel další zlepšováček.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)

Řídící systém INTELO
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 519
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 10. června 2014 - 00:05:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neli13: Tak to je pak jiná věc. Jak jsem psal už dříve, jestli máš pro věc zápal, není problém studovat obor i dálkově. Pravda, může to trvat trochu déle, ale i dálkoví studenti se dle rozpisu obhajob ke státnicím dostali.
Co se týká samotného studia, tam ti moc neporadím, studoval jsem TŘD.

www.bronislavice.blog.cz
-MS-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.94.167
Odesláno Úterý, 10. června 2014 - 10:05:49    Odkaz na tento příspěvek  

Když kromě lidí z K611(mat/fyz), K618(mechanika) a vybraných z jiných ústavů je to na pohodu a někdy na až moc těžkou pohodu, tak se nedivte, že některým už dochází trpělivost... co se vymyslelo za zlepšováček? Ale pro šikovné studenty to nebyl problém zvládnout i letos...
-MS-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.94.167
Odesláno Úterý, 10. června 2014 - 19:26:51    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4323
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 11. června 2014 - 10:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Statistik, DusanH : dobrá debata, dovolím si taky připojit pár poznatků :

- asi jsem místo TŘD měl jít na DP-KV, ale dobře mi tak. Na DP-KV jsem se prostě necítil, TŘD jsem zvládl levou zadní. Upřímně řečeno mi přišlo, že u DP-KV se tak nějak předpokládaly znalosti průmyslováka (ať už elektro nebo strojní), což bych jako "gymplák" nedal, nebo jen velmi obtížně.
- na druhou stranu mi obor TŘD dal hodně, hlavně ve smyslu dokázat analyzovat jak doprava vlastně funguje a z toho odvodit jaké vozidlo a infrastrukturu k tomu potřebuju. Ve styku s "pravými" konstruktéry z ČVUT a FELu mám silný dojem, že tihle lidé (čest výjimkám) mají tendenci řešit svůj technický problém v jakémsi "vzduchoprázdnu", zatímco já jim to pořád nabourávám příklady z reality, kdy jim dokazuju, že jejich úžasný vynález bude v realitě na prd.
- statistika a pravděpodobnost, operační analýza a podobné věci byly sice strašná pakárna, ale namlátily mi do hlavy poučku, že nic nefunguje binárně (ano / ne), ale s nějakou pravděpodobností. Byť by to bylo 99,99% vůči 0,01% tak na to, abych si rozbil hubu stačí jediné, a sice dostatečný počet pokusů. Párkrát mě tahle opatrnost zachránila. Mít připraven plán B není k zahození.
- jak zmínil Statistik zásadním problémem může být chybějící kvalifikace u elektra (vyhl. 50). Dá se to různě obcházet, ale není to úplně ono; asi to budu muset vyřešit nějakým dálkovým Bc na "cokoliv elektrického". Představa, že si dodělám elektro na nějakém učňáku nebo průmce mne nebere, protože než bych se měl učit takové kraviny jako je literatura tak se radši budu zpátky drtit matiku a fyziku. Akorát mě v tom furt něco brzdí (práce, barák, potomstvo...), ale jednou fakt začnu, slibuju [happy]
- bohužel když to shrnu tak v tom co mne živí mi škola dala tak 5% objemu informací. Jazyky mi dal hlavně gympl a cestování (šoto) a drtivou většinu toho co zbývá jsem se naučil buď sám (šoto) nebo jsem se je naučil za řidičským pultem tramvaje a potom v kanále a na dílně. Také samostudium věcí jako je MS Excel bylo výrazně účinnější než ty nesmysly ve škole. Musím ale dodat, že mi škola dala hodně ve smyslu "jak s informacemi nakládat", což se dá kvantifikovat dost blbě.

Takže pokud bych mohl doporučit zájemcům o studium tak nespoléhejte na školu jako na jediný zdroj informací. Pokud vás doprava vážně zajímá tak dobu studia neberte jen jako šotoobdobí prokládané alkoholovými a jinými dýchánky, ale zkuste být vtěrní a neoblomní a podle svého gusta běžte dělat řidiče tramvaje, vycucněte tatíkovi konto a udělejte si C+E+profesák a léto prožijte ojetém MANu s polskou RZ, nebo ze sebe dělejte debila s vysokozdvižkou v nejbližším logistickém centru. U toho všeho koukejte kolem sebe jak se co dělá a dá vám to strašně moc. Minimálně z toho pak budete moct napsat dobrou diplomku.
A hlavně : naučte se pořádně alespoň jeden světový jazyk a snažte se do takto hovořící oblasti dostat a nějakou dobu tam zůstat, ať si jej vypilujete. Pravda není to vždy úplně jednoduché, viz jeden známý, který začínal v londýnském metru v myčce a naučil se jakési pákistánské nářečí, nebo jiný kámoš - stavař, který jel do USA montovat načerno rodinné domky a zjistil, že všichni kolem mluví polsky. Ale i ta polština se může hodit [happy]
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1869
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 11. června 2014 - 10:40:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki, prosím ozvi se mi na mail. Díky.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 11. června 2014 - 18:22:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-MS-: Určitě už za vás se delaly na počítači ty testíčky. Tento rok zavedli novinku, že se nedává Ano, Ne, Nevím, ale jsou zde napsány texty, a musí se označit, který je správný. Při diskuzi jsem se setkal i s názory, že je to lepší, ale já si myslím opak. Dál byla povinná příprava, která musela být psána na počítači, což se mi také příčilo, ale se cvičícím jsem se nakonec dohodnul, že o můžu mít v ruce. Jsem možná konzervativec, ale výpisky si musím dělat ručně.

Řídící systém INTELO
Šari
Moderátor

Číslo příspěvku: 13556
Registrován: 11-2005

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2014 - 18:31:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Phd: Četl sis na úterý seznam? [proud][uhoh]

lokomotivy.net
FZF
[vypravci]
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 2-2007

Odesláno Čtvrtek, 12. června 2014 - 21:43:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šari: Četl a budu se těšit. [happy]

Všem ostatním z oboru TŘD bych chtěl gratulovat k získanému titulu. [ok]

www.bronislavice.blog.cz
-MS-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.94.167
Odesláno Pátek, 13. června 2014 - 08:26:04    Odkaz na tento příspěvek  

tak testíky se dělaly, co na nich vidíte strašného? Stejně se stačilo naučit otázky, udělat si přípravu (podle otázek samozřejmě [happy] ) a pak to šlo - málokdy byl někdo díky testům vyhozen... tak v čem je tedy problém?
ffff
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.164.153
Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 22:14:40    Odkaz na tento příspěvek  

Gratulovat maximálně k tomu, že babky na pracáku je budou oslovovat pane inženýre. K tomuto a ničemu jinému.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 2-2007

Odesláno Úterý, 17. června 2014 - 22:37:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ffff: Všichni nejsou stejní, nelze to tak generalizovat. Z některých naopak mohou být dál doktoři, docenti, profesoři.

www.bronislavice.blog.cz
ffff
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.32.160.11
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 09:01:32    Odkaz na tento příspěvek  

Asi takto. Když jsem vylezl z průmyslovky, kterou jsem nesnášel, měl jsem pocit, že něco umím. Po absolvování této školy, kterou jsem šel studovat, protože mě obor bavil, takový, že umím stejné kulové jako předtím. Ani v jednom z předmětů jsem nenašel nic, o čem bych si řekl, že to je to, čím se chci do hloubky zabývat. Jo, je to má vina, že jsem si neuvědomil, že vysoká je jen k získání titulu, že užitečné znalosti se čerpají jinde.
Phd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 522
Registrován: 2-2007

Odesláno Středa, 18. června 2014 - 09:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ffff: Pravděpodobně ano, ale já mám zase jinou zkušenost. Taky mám za sebou průmyslovku, zaměřenou na strojírenskou technologii. Byl to ale nápad rodičů, protože vzhledem k jejich zkušenostem usoudili, že doprava je obor neperspektivní. Naštěstí jsem si to vynahradil na univerzitě, kde jsem vystudoval DFJP. Nemám pocit promrhaného času. Vím to, co jsem chtěl a co potřebuju a teď se zabývám tím, co mě baví a naplňuje. Dopravou se zabývám asi 17 let a teď se mi to začalo vyplácet, i když mi chybí 4 roky dopravní střední školy. Nemám titul jen proto, abych si obalil jméno, ale abych si prohloubil znalosti.
Něco jiného je praxe. Firmy si inženýrů neváží a podle Vás by se měly dopravní vysoké školy nejspíše zrušit, protože titul můžu mít přece i z jiného oboru. Proč myslíte, že včera obhajoval bakalářskou práci 45letý strojvedoucí? Proč na dálkovém studiu potkávám o mnoho let starší lidi, kteří by měli učit spíš mě než já je? Měl bych se učit od nich, protože jsou bití letitou praxí, kterou potřebuju (a kterou po svých zkušenostech i mám, a to dokonce ze dvou oborů). Můj názor je takový, že praxe se bez teorie neobejde a teorie bez praxe taky ne. I u Vás si myslím, že to studium nebylo zbytečné a něco jste jím získal.

www.bronislavice.blog.cz
ffff
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.164.153
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 09:55:19    Odkaz na tento příspěvek  

Získal uvědomění, že musím mít dopředu jasno co chci po škole dělat a neuhnout z toho během studia. Dále dobré znalosti Wordu a Excelu.
Co se týče titulu z dopravky. TAKŽE, na logistiku Vám stačí ekonomka. Co jsem tak pochopil, strojař jako logistik je také dobrý, možná ještě lepší. Na dispečera stačí člověku střední dopravka. Disponent, to samé. Zbývají tedy organizace typu ROPID a spol. Jenomže, zde už je plno. Zbývají dráhy a ty také nejsou nafukovací. Kam tedy s těmi absolventy. V podstatě nikde nejsou potřeba.
ffff
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.13.164.153
Odesláno Středa, 18. června 2014 - 10:17:30    Odkaz na tento příspěvek  

Ani na Ropid a spol nepatří. Tam je třeba lidí se zkušenostmi z provozu a těm opět stačí k dostání se do toho provozu ta dopravka.