K-report
 

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 01. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 01. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Středa, 15. října 2014 - 14:40:08    Odkaz na tento příspěvek  

A pikoška na večer - hlavní nádraží hlavního města. Opravdu nejsme někde na Ukrajině, ale v metropoli členské země EU.

Na prvním záběru vpravo, ta díra, to je zhlaví původního úzkorozchodného peloponézského nádraží. Zbyla jen budova. V kolejišti proložena nová trasa kapacitní železnice do přístavu. Na druhé fotce vlevo jsou budoucí nová ostrovní nástupiště.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Středa, 15. října 2014 - 14:48:35    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŚ: Krétu neznám, nebyl jsem.
Bulharsko jsem navštívil několikrát, coby velmi zajímavou zemi s holkama a s rodinou týden u moře. Jednou nákupy per partes a zpět rychlíky (tehdy to šlo ještě v poledne nastoupit v Sofii do pohodlné srbské dvojky a druhý den být po obědě v Pardubicích, dnes už to nejde). Podruhé jsem nakoupil komplet zájezd u německé CK pro rodinu, kvůli odletu z Lipska, ceně a lokalitě.
Ona ta kvalita pobřeží je proměnlivá hodně podle místa - třeba Burgas je celkem shit jako město a městské pláže, ale pak jsou i pohodová městečka a i ty zmiňované haldy odpadků. V tom Řecku by mě moc zajímalo, jestli tam mají čurbes jen mimo sezónu, nebo to v létě uklízejí... Bo moc nechápu, kdo by jim pak do nějaké Kalamaty jezdil (na tamním letišti jsme fotili SmartWings a druhý LC od Air France, teď si nevzpomenu na název, ale pár let teď lítali z PRG do Rotterdamu).
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5414
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 15. října 2014 - 15:14:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona ta kvalita pobřeží je proměnlivá hodně podle místa

Tak to nepochybně v obou dvou případech. Proto bych byl velmi opatrný s obecnými závěry.

Co mi odešel Photoshop, tak

No pokud není instalačka, tak něco podobného http://www.irfanview.cz/ a nebo http://www.gimp.org/

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Středa, 15. října 2014 - 17:15:51    Odkaz na tento příspěvek  

Proto bych byl velmi opatrný s obecnými závěry.
Tak třeba na ostrovech to mají jinak, ale já se týden koukal na svinčík všude, takže to asi nebude náhoda.
Léta jsem jezdíval na dovolené do Rumunska a tohle se tam tedy běžně nevidí. Ne, že by třeba za velkoměstem nebyla někde divoká skládka, ale třeba Sedmihradsko je velmi čisté, horský města jakbysmet, lidi se musejí otáčet aby něco měli...
M62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 243
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 15. října 2014 - 17:39:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To W: máte pravdu, že to je Balkán jak vyšitý, jen mi to po tom cestování po jiných zemích tohoto koutu Evropy tak nepřišlo. Když jsme stáli na zastávce v Dojranu, tak tam byl zarostlý peron, nebyl tam jř a nesvítilo světlo. Dle netu tam měl stavět rychlík do Athén, čemuž jsme ani nechtěli věřit. Pak přijeli další cestující a když se vlak blížil ve tmě, začali na něj divoce mávat. Vlak byl narvanej, v chodbičce byly pytle s rajčatama. Tomu k......i z Metransu by možná vadilo, že tam jezdí málo soukromých dopravců [lol]
2TE10M
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.227.202
Odesláno Středa, 15. října 2014 - 18:04:53    Odkaz na tento příspěvek  

"tam jezdí málo soukromých dopravců"
Třeba RCA nebo DB Schenker, viď? [happy]
Aspoň pro ně nemusí stavět ten koridor, co by po něm byli rychle u moře. Státní lemry nikam nespěchají.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5416
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 15. října 2014 - 19:47:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Léta jsem jezdíval na dovolené do Rumunska

Na Youtube jsou třeba záběry vlaků do Mangalie a je tam nepříčetnej bordel jak na trati, tak i v jejím okolí.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
M62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 15. října 2014 - 20:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj názor: RCA patří do holdingu ÖBB,ne? Pak to není soukromý dopravce. Pro mě je soukromý dopravce ten, kde nevlastní ani procento akcií žádný státní železniční podnik. EU si to uměla dobře zařídit, nařídí rozdělení železnice, ale určité podniky toto dělat nemusí a pak mají proti ostatním výhodu. jakožto "soukromí" dopravci pak své finanční zázemí (křížové financování DB Netz x Cargo, snad už zaražené) používají pro vyzobávání rozinek tam, kde místní podniky nemají šanci (zastaralý park, státem řízená přezaměstnanost, zkostnatělé řízení)
2TE10M
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.236.174
Odesláno Středa, 15. října 2014 - 20:29:29    Odkaz na tento příspěvek  

"Finance do infra se teď asi soustředí na úsek Arad - Sighisoara, kde se staví koridor, aby byli soukromí dopravci z EU rychle u moře"

"toto oficiální prohlášení dopravců DB Schenker, RCA a dalších je dohledatelné v tisku, nejde o žádný výmysl, či averzi. Prohlásili, že špatný stav infrastruktury v Rumunsku jim brání v podnikání, protože jim omezuje konkurenceschopnost"

"RCA patří do holdingu ÖBB,ne? Pak to není soukromý dopravce"


Ty prostě vůbec netušíš, co jsi psal předevčírem a co plácáš za blbosti dnes, ty vole.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 11:37:53    Odkaz na tento příspěvek  

Na Youtube jsou třeba záběry vlaků do Mangalie a je tam nepříčetnej bordel jak na trati, tak i v jejím okolí.
Na Youtube nekoukám, ale koukal jsem na pár fotek z dovolených u moře. Tohle je Mangalia, Mamaia a Constanta v roce 2008. Tramvaje už nejezdí, náklady jo, bordel jsem nefotil, protože tam žádnej nebyl... těch pár papírů okolo Sulzera je běžný balkánský standard, který je nahony vzdálen řeckým haldám, které přesypávají odpadové kontejnery (bude vidět na fotkách z Peloponésu).


Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2783
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 13:10:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také jsem uvažoval, jet na specializovaný železniční zájezd do Řecka - vykonat např. zvláštním vlakem "okružní jízdu" po Peloponésu, dokud tam ještě jsou sjízdné koleje, dále navštívit třeba Volos a torzální úzkokolejku Ano Lehonia - Milies (několik let stará reportáž mj. z poslední jízdy tamní parní mašinky je k vidění na: http://www.internationalsteam.co.uk/trains/greece02.htm - ale W.(-ikingovy) informace a fotky mě od toho odrazují. Je možné, že nezaměstnaná mládež v Řecku (z nedostatku ušlechtilejších aktivit) droguje, sprejuje a vandalizuje dosavadní veřejně užitečná zařízení.
Ve srovnání s tím: zlaté Švýcarsko, Rakousko, Německo, aj. "civilizovanější" země - třeba zbylé, docela opečovávané úzkokolejky v Maďarsku.
Pomalu se smiřuji s tím, že do Řecka se už nikdy nepodívám. Za peníze, vydané na dovolenou, totiž chci kvalitu a důstojné prostředí. V antikvariátu jsem si koupil ještě "předkrizovou" knihu "Poklady Řecka" (zejména o antických památkách) a budu se kochat její četbou. Na vlastní oči ten úpadek Řecka už vidět nemusím. Dtto též Ukrajina.
JanT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 13:28:29    Odkaz na tento příspěvek  

K tomu co tady píše W se skoro nemá cenu vyjadřovat, snad jen můj osobní dojem z cesty Nafplio - Ostrava :

Bus Nafplio - Atény - přesně dle JŘ, většina cesty nová dálnice, v Aténách zastávka přímo u metra .

Ranní IC Atény - Soluň - cena vyšší( obyč.lístek 45Eur ), přesně dle JŘ, po většinu trasy svižná jízda ( jak typické pro Balkán..[happy], sedmivozová souprava obsazená dle odhadu ze 60-70procent, hlášení zastávek během cesty, odnos odpadků, poměrně slušný zájem o služby jídelního vozu ( samoobsluha, vše na plastu, jednočlenná obsluha, líná řekyně když neměla co dělat, pustila hlášení a vyjela s MBR), souprava celkově čistá .

Hellas Expres - opět dlě JŘ, souprava složená ze tří dvojek ( OSE, ŽS, MŽ ) a makedonského lehátka,
jediný použitelný vůz řecký, zbytek pojízdná špíná ( nejhorší právě to lehátko ). Ze Soluně vyjelo odhadem 30lidí, v Makedonii se stálo i v chodbičkách. Ve Skopji pak raději přesun na autobus do Bělehradu ( kvůli snaze stihnout Avalu )

Z Bělehradu Avala, tady vše docela ok, až na "rychlost" do Subotice a snahy maďarského průvodčího vzít si za jízdenku Budapešť - Štúrovo 41, pak 39Euro.

Nádraží v Aténách a Soluni nebyla dokonalá ( v Aténách např. nefunkční pragotron ), celkově však působily čistě a bezpečně. Což se rozhodně o Skopji a Bělehradu říci nedá ( hlavně co se čistoty týče )

Na cestě jsme byli tři, kromě mě, ještě dva, které bych za šotouše rozhodně neoznačil. Předtím než jsem napsal tohle, poptal jsem se pro jistotu na názor i jich.

Celkově na mě ( a snad i na ně[happy] ), působilo Řecko ( tedy místa, které jsme navštívili ) jako velmi přátelská země plná milých lidí, dobrého jídla ( a služeb v restauracích o kterých se nám může zatím jen nechat zdát ), hezké přírody i zajímavých míst. Místy ( ano místy, hlavně nepřehánět, že.. ) se skutečně dá narazit na místa s větší intenzitou odpadků[happy], ještěže na Ostravsku nebo Sokolovsku nic takového nemáme...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 13:59:17    Odkaz na tento příspěvek  

většina cesty nová dálnice,
Ano, vybudovaná z peněz, na které si nevydělali, ale bylo jim půjčeno. Doufejme jen, že bude využívaná více než ta transpeloponézská, po které (v pracovní den) projelo ještě méně aut než u nás na R6 ve špičce...

ad IC: Jel jsem třemi, všechny zpožněné min. 10 minut. S minibarem nejezdil nikdy nikdo, musel jsem si dojít na malé kafe za 2,5 eur (ICE DB má dvakrát větší za 2,7), nebyla tam ani noha a vůz na mě rozhodně nedělal dojem, že se tam vaří. Menu jen v řečtině. Ano, toto je Balkán.

jako velmi přátelská země plná milých lidí, dobrého jídla ( a služeb v restauracích o kterých se nám může zatím jen nechat zdát ), hezké přírody i zajímavých míst. Místy ( ano místy, hlavně nepřehánět, že.. ) se skutečně dá narazit na místa s větší intenzitou odpadků[happy]
Hehe, až na to, že v hotelu majitel neumí slovo anglicky, milí lidé se rvou o eura jako urvaní ze řetězu (ano, IC kvalita), kvalitní jídlo mají na Balkáně všude - a za zhruba poloviční ceny (a v řiti světa neplatím za studenou polífku + karbanátky s čistou vodou 13 eur...), hlavák v Aténách nehlásí ani slovo cizím jazykem, neiformuje cestující nijak, WC něco mezi Albánií a Ukrajinou (pardon, to tedy UZ křivdím, jsou lepší..., myslím konkrétně ty pochcané po schodech nahoru do patra).
Nádraží ve Skopji je, ano, mírně děsivé, nicméně autobusová přilehlá část je v pohodě. Bělehrad je úplně bez problémů.
Hele, já sjezdil za posledních 20 let prakticky celý Balkán (krom Albánie) a řadu zemí opakovaně. Takže mě leccos nevyvede z míry. Ovšem zašlost a celkový úpadek (především) řeckých železnic je prostě ohromující a děsivý.
A rozhodně není náhodou, že dluhová finanční krize započala mmj. zrovna tam. Oni to totiž budou musel aspoň zčásti splácet. A fakt nevím, proč je v té rozhazovačnosti a vrozené lenosti podporovat.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 14:12:40    Odkaz na tento příspěvek  

Tak další den (Atény - Kiato - Kalavryta - Patras):
Z Atén do Kiata je již pár let v provozu novostavba elektrizované dvoukolejky, která nahradila původní, dožívající metrovku. Zabezpečení je prazvláštní, cosi na způsob částečného ETCS, nějak jsem nepochopil. Většina stanic "po tmě", jiné koleje než hlavní jsou bez využití. Nádraží v Korintu je v nové poloze, zcela mimo město (taxi + bus), ovšem úžasně výhodné asi je, že má totálně předimenzované tříkolejnicové splítky s 1000 mm a spojky a to prosím i vynávěštěno do úzkého, ovšem... Má to je jednu chybu - na odbočující úzké je již řadu let nulový grafikon. Ale, proč to nepostavit, kdy Brusel pustí...

Dále tedy k zubačce autobusem. Dole v Diakoftu ještě rezne pár parních lokomotiv. Původní VB zanikla a je nahrazená novou, pod ní se hned vedle staví nové podzemní nádraží pro eurokoridor z Atén . K moři 15 minut pěšky, oblázková pláž, celkem čistá voda.

W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 14:26:11    Odkaz na tento příspěvek  

Zubačka Diakofto - Kalavryta je celkem známá a je to taky jedno z mála míst, které lze skutečně doporučit, bez úhony na duševním zdraví. Vcelku čisto je jak dole u moře, tak v horách či soutěskách. Kalavryta je maličká obec, procházka na pět minut, s obědem se stíhá ideálně další pár spojů zpět k moři.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 14:27:29    Odkaz na tento příspěvek  

Navečer další autobusový přesun do Patrasu. Po celém severním pobřeží od Kiata až po Patras jsme mohli sledovat rozestavěnou železnici (ovšem téměř bez viditelných stavebních prací), rozestavěnou dálnici (která by tedy zrovna zde byla třeba) a pak už největší město na Peloponésu, Patra(s).
To má svojí příměstskou žel. dopravu ve formě torza provozu na býv. úzké síti. Momentálně se zatím ještě jezdí mezi Agios Andreas a Agios Vasilios (údajně ve výhledu prodloužení do Arachovitiky). Prý je to jediné ziskové žel. příměsto v Řecku, těžko posoudit. Na Vasilios jsme to viděli slušně využívané, na Andreas jen pár lidí. Agios Andreas je bývalý ranžír, dnes sloužící coby vrakoviště. "Hl." nádraží jen dvě koleje, depo je poněkud stranou, zjevně z prostorových důvodů. Město typicky jižansky turbulentní, výhled z okna hotelu na zbořeniště a tak podobně.... Pravoúhlé ulice, centrální náměstí, přístav.
JanT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 15:03:36    Odkaz na tento příspěvek  

Takže v kostce:
-káva v jídeláku od 1,3, záleží, kterou sis dal ( a nevím odkdy je větší káva lepší )
-menu i v angličtině
-ve všech hotelech, v kterých jsme byli spolu anebo zvlášť buď znalost alespoň základních frází anebo angličtina dejme tomu b1 a výš
-polévky obecně dražší v Řecku jsou, jen po jejím snězení už skoro ani druhé nemusíš..[happy]
-v tom Megalopolis to skutečně žádný kulinářský zážitek nebyl a je otázka, jak moc je za polévku, hlavní jídlo, vodu a kávu 13Euro. Byla to však v celém pobytu vyjimka
-Bělehrad: bezdomovci, vůně moči, špinavé soupravy kam se podíváš ( být místním, autobus je jasná volba [happy]. Ale jinak úplně bez problémů
JanT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 15:17:51    Odkaz na tento příspěvek  

Závěrem: Jak se říká, chceš li poznat historii, poznej nejdřív historika, který ti ji popisuje ( anebo nějak tak[happy] ). Patrně jsme oba navštívili jinou zemi anebo máme jen jiný pohled na věc. Osobně bych dokázal respektovat ten tvůj kdyby jsi nevytrhával věci z kontextu, nevytahoval negativní zážitky a neoznačoval je jako objektivní stav věci ( o lhaní nepadlo ni slovo[happy]. Takhle mi to příjde jako zbytečné plevelení diskuse, každý ať si udělá obrázek jak chce a jaký chce
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 15:24:10    Odkaz na tento příspěvek  

Já si dal prostě kafe. Vzhledem k faktu, že obsluha zase a opět neuměla slovo anglicky (krom "hot or cold", což tedy nepovažuju za něco extra), jsem za "hot" dostal kafe do kelímku. Větší je lepší, když se chci mmj. napít, na nějaké kávové zážitky si zajdu do kavárny, ne do vlaku. Byl jsem vochrápanej po nočním letu a správě usoudil, že to nebude nic zvlášť silného.
- menu v ANJ jsem neviděl, ani mi nebylo nabídnuto
- hotely: naprosto opačně: Pre-Intermediate, tedy B1 bych řekl, že mělo pár. Naopak třeba ten tlusťoch v Kiparisii snad neuměl ani číslovky.
- Bělehrad - nebyl jsi na jiném nádraží? Já tam v dubnu přestupoval z Avaly na Hnusiče a nic takového nezaznamenal.

Ale aby čtenářstvo nenabylo dojmu, že vás třeba v té Kalavrytě neokradou, tak tam to dělají jinak:
Vynechali jsme vizuálně lepší podniky a vlezli do fast-foodu pro místní. Je to turistická oblast, čili menu bylo i v ANJ, pivo jediné - importovaný lahváč za 3 éčka. No dobrá, tak si ho dám, k tomu něco lehkého k jídlu. Kouknu kolem sebe - místní pijou Mythos (taky lahvovej). Tak se ptám obsluhy - chci taky Mythos, další! Odpověď je jasná - Mystos neprodáváme (páč by za to nemohli chtít tři éčka), kup si europatok! [crazy][crazy]
A to zdaleka náhodný turista neodhalí všechny ochcávačky. Sorry, ale to je přístup, který neberu.
Já zdaleka nemám problém dát tisíc liber za zájezd, ostatně s touto cestovkou jsem jel již poněkolikáté. Umím spát na nádraží nebo v luxusním hotelu. Klidně se přizpůsobím i tomu, že někdo nemá zrovna peněz nazbyt, jako náš spolucestující. Ovšem zásadně mi vadí, když ze mě nějaký Řek dělá vola a tvrdí, že má jen něco a to je čirou náhodou výrazně dražší než to co konzumujou místní. Když na mě na metr řve, kolik jsi dal za tu jízdenku, kolik??! Když z 15 eur sleví na 12, 10 a nakonec 9,9, čili takové ty typické okrádačky turistů.
Mno, dnes už musím končit, ale veselé zážitky z Kalouskova strašáku budou pokračovat...[talker]
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 15:35:10    Odkaz na tento příspěvek  

Osobně bych dokázal respektovat ten tvůj kdyby jsi nevytrhával věci z kontextu, nevytahoval negativní zážitky a neoznačoval je jako objektivní stav věci ( o lhaní nepadlo ni slovo[happy]. Takhle mi to příjde jako zbytečné plevelení diskuse, každý ať si udělá obrázek jak chce a jaký chce
Pochopitelně ti nikdo nebrání sepsat lepší trip report. Zatím jsem se dostal jen k prvním dvěma dnům a nikde výše jsem nepsal nic o objektivitě. Chápu, že když tam přiletí nepříliš náročná klientela, má vše v balíku, transfery, hotely, jídlo a slušný resort, tak uvidí zcela jinou zemi.
Jenže život je jinde, než na plážích průzračného moře, či ve stínu antických památek. A mě většinou zajímá skutečnost, ne pozlátko pro turisty.
Ostatně tobě ty vybrané hotely vyhovovaly (Olympia, např.)? Já to bral, protože šotoakce, ohled na kolegy apod., ale např. moje lepší polovička by udělala to samý jako mnohde jinde - vzala by si taxi a odjela jinam (pravděpodobně tam, co Britové). Ono to totiž zrovna u těch hotelů platí úměra ceny a kvality. Ale o tom, třeba až později.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5421
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 15:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a služeb v restauracích o kterých se nám může zatím jen nechat zdát

[uhoh]

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5422
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 16. října 2014 - 15:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chápu, že když tam přiletí nepříliš náročná klientela, má vše v balíku, transfery, hotely, jídlo a slušný resort, tak uvidí zcela jinou zemi.

Přesně - tohleto totiž lze mít v kdejakým hotentotlandu.

Pryč s režimsty, ekologisty a sandálisty !
Nudíte se ? Svolejte meeting !
Že jsem politicky nekorektní ? No a co ? [zadnice]
hmmm
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 17. října 2014 - 11:05:25    Odkaz na tento příspěvek  

to je zase snůška...

"Makedonci a Srbové se alespoň také v rámci finančních možností snaží a alespoň JŘ dodržují"

tak ten byl slabší...

"Anglicky umí běžný personál prachmizerně až vůbec."

hůř než v Bulharsku, jo?

"Krom snad Bosny nikde v Makedonii či Srbsku nevidíš běžně, aby Os jezdili kiločtyřicet proti shaslým návěstidlům"

to ne, tam se tak rychle nebude jezdit ani za dvacet let (a vlaky nejsou životný)

"Ale to mám za srovnatelný peníze ve Francii taky"

jo, stan v kempu určitě...

"prázdné ledničky atd."

no jestli čekáš v 3*, že Ti naplněj lednici, to se asi nedočkáš nikde.

"Cestu tam s Aegean"
"Byl jsem vochrápanej po nočním letu"

Kdybys aspoň nekecal, ten noční let s A3 bych chtěl vidět [biggrin]

"Umím spát na nádraží"

hlavně, že tady na to věčně držkuješ, kecálku. Doporučuju ten "pohodovej" Beograd [biggrin]
Anti W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.168.36
Odesláno Sobota, 18. října 2014 - 20:03:22    Odkaz na tento příspěvek  

Vážený pane W.,
původně jsem nechtěl vůbec na vaše lži a polopravdy reagovat, zde ani v jiných vláknech (např. Školy), leč vaše poslední výlevy mne utvrdili v tom, že zde napíši, každý nechť si udělá obrázek o mne či o vás, jaký chce...
Již jsem něco napsal do kategorie Školy, kdo má zájem nechť si přečte.
Netuším, co jsem vám provedl zlého, leč málo z toho, co o mne, a ještě jednom spolucestujícím píšete, se zakládá na pravdě.
Např. některé hotely, kde jsme byli, byly tytéž, kde byli angličané o den dříve, dále nocleh za 30e na osobu osobně nepovažuji za low cost a nemám potřebu platit horentní sumy za něco, co nepotřebuji. Proč zde nenapíšete, že veškeré rezervované hotely jsem asi 14 dní předem rozesílal i Vám k odsouhlasení, jestli nemáte výhrad a pak zde píšete to, co píšete.
Pro dokreslení vašich tzv. pravd přikládám v příloze obrázek pořízený oním lhajícím šotomagorem oné údajně vylhané soupravy ve Stylidě focené cca 2 hodiny poté, co jste tam byl vy.....každý nechť si domyslí své...V případě pochybností zašlu rád další zaručeně zfalšované foto.


Pozn. pro všechny ostatní - díky chování tohoto pána (a nejen jeho, to je jen definitivní hřebíček) zde příště již veřejně nic nebudu psát, snažit se nabídnout či pomoct. Chování mnoha zdejších diskutujích je exemplární ukázkou drzosti a nemorálnosti. Ti slušní, co mne znají, budou-li potřebovat, nechť napíší či zavolají soukromě, rád poradím, budu-li moct.
I ostatním občasným přispěvatelům se již nedivím, že "i když něco prospěšného vědí", "či mohou", tak si to nechají pro sebe.
Zde slíbený podvodný šotomagorický důkaz místo slibů:


PS: já prý jsem šotomagor, ale kdo měl zájem si projet kdejakou odbočku uprostřed Rumunska či Bulharska jsem já určitě nebyl, ale taky to nikomu neberu, ale zároveň jej kdekoli na netu také neurážím!!!
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 11:37:07    Odkaz na tento příspěvek  

Chování mnoha zdejších diskutujích je exemplární ukázkou drzosti a nemorálnosti.
Jojo ... [biggrin][biggrin]
Osobní záležitosti zde nehodlám rozebírat a plevelit jimi diskuzi. Sám nad sebou se milý anti W. důkladně zamyslete, ono, když ve vašem věku působíte mírně řečeno infantilně, tak to asi nebude v pořádku. Především se zamyslete na svým chováním a vystupováním, dřív nebo později s tím budete mít problém.
Jinak o nějaké zajištění noclehů jsem nikdy nikoho nežádal, ani zajišťování rezervací, mmj. chtít od někoho refundace za nečerpané služby je také minimálně šotoidní, atd.
Ano, nevěřím vám, vymažte si mě laskavě z adresáře.
Ostatní mohou dále číst vysoce hodnotné příspěvky od hmmm ... a podobných.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 16:32:53    Odkaz na tento příspěvek  

ad M62 : jenže "železniční podnik" v právní formě akciová společnost (jehož akcie vlastní stát) je z hlediska práva "soukromoprávní subjekt" ...

Vaše subjektivní hodnocení může být jiné (na to máte plné právo), ale pak v takovém Švýcarsku prakticky neexistuje z vašeho úhlu pohledu jediná "soukromá" společnost, protože akcie téměř každé švýcarské železniční společnosti (výjimka BLS, ale mají akcie dceřinné společnosti BLS Netz AG) mají ve svém vlastnickém portfoliu SBB (jinak akciová společnost) ... část akcií "soukromých" železničních podniků i vlastní konfederace (na valné hromadě se zpravidla nechá zastupovat SBB, včetně hlasovacích práv, pročež SBB mají na valné hromadě zpravidla majoritu ...).
Zentralbahn (ZB) a Thurbo jsou navíc dceřinky SBB ... (akciové podíly > ZB 66 % SBB, 16,1 % konfederace, 16,8 kantony, 1 % obec Engelberg, 0,1 % soukromé osoby; Thurbo 90 % SBB, 10 % kanton Thurgau).
Anti W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.168.36
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 18:32:18    Odkaz na tento příspěvek  

to W. - poslední reakce:
Ad. Stylida - a že neřeknete jo, mýlil jsem se....ale to by asi k vašemu egu nesedělo.

B) - co je šotoidního na tom, když si něco (službu, jízdenku) závazně objednám a pak se divím, když po mně dodavatel chce zaplatit??? To byste jako ekonom měl vědět, že co si objednám mám zaplatit (ikdyž je fakt, že toto se asi dnes moc nenosí, že???).

I tak vám děkuji, i z chyb se člověk učí a budu si nyní díky vám dávat mnohem větší pozor než dřív.
Přeji vám ať se vám jen daří a všichni vám vše pozásluze zaplatí.

Ostatním se omlouvám a na již nic dalšího nebudu reagovat.
W. - také si mne laskavě vymažte.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Neděle, 19. října 2014 - 19:00:57    Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za řešení mého ega, to se mi už dlouho nestalo :-)))
ad b, Za předložené faktury jste peníze na účet dostal, jiné jsem zatím neviděl.
a budu si nyní díky vám dávat mnohem větší pozor než dřív.
Váš problém je úplně někde jinde.
Moderátory prosím o promazání diskuze mimo téma.
Pes38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4997
Registrován: 11-2005

Odesláno Pondělí, 20. října 2014 - 17:03:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už tomu rozumím. Pár šotoušů jelo na výlet do Řecka a teď se kvůli tomu budou rok hádat. [happy]

Rozčilovat se znamená ničit si nervy pro blbost druhých.
Hlavně se nepředposrat.
Když chceš něco udělat pořádně, musíš to udělat sám.
ICQ 311-297-744
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 1-2011

Odesláno Pondělí, 20. října 2014 - 19:32:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[biggrin]

Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5668
Registrován: 3-2007
Odesláno Pondělí, 20. října 2014 - 19:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No mně docela překvapuje tak příkrý odsudek pana W. o Řecku, já tam byl na jaře 1996, cesta vlakem přes Bělehrad-Soluň-Athény-Péloponés-Soluň-Uzunkopru do Istanbulu a zpátky přes Sofii a Bělehrad domů a Řecko mi tedy nepřipadalo jako nic děsivého a odpudivého, žádné haldy odpadků atd., samo sterilní Švýcarsko to nebylo a není, ale to jsme ani neočekávali. A dost jsem se tam těšil i z nešotohlediska (Athény, krásné moře, příroda).

Zřejmě vliv té vlny stávek a bouří a demoralizace obyvatel okolo hospodářských problémů a průserů.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2796
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 21. října 2014 - 10:26:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také si myslím, že nepořádek a stav veřejných prostranství v Řecku se zhoršil během několika posledních let vlivem neutěšené hospodářské situace - což což má za následek demoralizaci tamních obyvatel. A nejen v Řecku - vezměme si např. takové slovenské Rudňany. Bývalo to prosperující hornické městečko. A dnes: http://www.pluska.sk/plus-7-dni/domov/07/ked-deti-rodia-deti-rudn anoch-je-mozne-vsetko.html - děs!
HeisyBordel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 8-2012
Odesláno Středa, 22. října 2014 - 14:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, nevíte někdo, do jaké míry je vymáhána povinnost místenky ve vnitrorumunském IR vlaku? Popřípadě zdali se dá koupit i jinde než v Rumunské pokladně.
Anatol J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.67.100
Odesláno Středa, 22. října 2014 - 15:12:40    Odkaz na tento příspěvek  

to Heisy:
drobná reakce ve vašem mailu.
Anatol J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.67.100
Odesláno Středa, 22. října 2014 - 15:36:45    Odkaz na tento příspěvek  

To Heisy:
Vrací se to, neplatný email...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Středa, 22. října 2014 - 15:44:44    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Mě varovalo pár lidí, obeznalejších a zkušenějších než já (i zde se vyskytujících). A přesně se to potvrdilo.
Ostatně i na místě jsem slyšel, že před 15 lety to bývalo lepší.
A včera jsem mluvil s kolegou, který spolupracoval na implementaci SAPu do řecké a turecké pobočky klienta (postupně asi po půl roce). Rozdíl prý byl zásadní v tom, že Turci normálně reagovali, pracovali, zpětná vazba v reálném čase a tak. [wink] A to určitě nebyla malá firma.
Já se ozvu po telefonu večer, teď jsem byl pár dní vytížený běžnými starostmi.
Heisy Bordel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.18.193
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2014 - 08:06:19    Odkaz na tento příspěvek  

Tenhle e-mail by už měl fungovat..
kaer_morhen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 1-2012
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2014 - 09:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hřbitov lokomotiv v Prrenjas, Albánie.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Čtvrtek, 23. října 2014 - 10:13:00    Odkaz na tento příspěvek  

kaer_morhen: no ono není divu, když JŘ HSH vypadá takto:

http://www.hsh.com.al/Orari%20trenave%20udhetare.pdf

Co by ty mašiny taky vozily... [ko]
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1320
Registrován: 1-2011

Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 11:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych skromný dotaz. Zdalipak je ve Slovinsku nutno mít místenku k FIP ve vlacích EC/IC? Jedná se mi konkrétně o IC 503 Pohorje a EC 212 Mimara v úseku Ljubljana - Jesenice. Děkuji [happy]

Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 996
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 16:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ghost:

Před 2 lety jsem v pohodě jel bez místenky v EC Emona v úseku Jesenice - Ljubljana
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 19:06:35    Odkaz na tento příspěvek  

Pershink - to jela odklonem ?


Ghost - jo.
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 997
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 19:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 20:09:05    Odkaz na tento příspěvek  

Novinky z JŘ MÁV 2014/15:
http://www.vonatosszeallitas.hu/menetrend2015.html

Pokud pan překladač Google neklame, tak bude skutečně jezdit nový vlak "Vitoša" Budapest-Sofia přes Calafat/Vidin, a v létě 2015 jezdit přímé letátko ŽSR Bratislava-Burgas (maďarsky viz níže):

- Az újonnan induló Budapest és Szófia között közlekedő Vitosa gyorsvonat BDZ kocsikból fog állni, egy 2. osztályú ülőhelyes, egy 2. osztályú fekvőhelyes és egy 1.-2. osztályú hálókocsiból lehet majd választani.

- A Nesebar gyors két fekvőhelyes kocsiját a Szlovák Vasút fogja kiállítani. Étkezőkocsi sajnos a Nesebar és az Albena gyorsvonatban sem fog közlekedni jövő nyáron.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.18.6
Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 20:14:17    Odkaz na tento příspěvek  

Podle hafasu bude od nového JŘ 2014/15 obnovena osobní doprava na maďarsko-chorvatském přechodu Magyarbóly MÁV/Beli Manastir HŽ, a to třemi páry osobních vlaků:

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query2.exe/en?ld=9641&country=GB R&seqnr=1&ident=46.0577041.1414350600&rt=1&OK#focus

Jenže - budou-li ty vlaky jezdit jen v relaci Villány-Beli Manastir, a ne jako logické přímé spojnice měst Pécs a Osijek, tak asi moc lidí nezaujmou... No uvidíme.
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 1-2011

Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 20:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

FS: Ovšem na internetu se lze dočíst i tohoto:
Vlaky na tratiach SŽ v rámci vnútroštátnej dopravy, vrátane vlakov kategórie ICS (Pendolino S220), si nevyžadujú zakúpenie žiadnych príplatkov, miesteniek a pod. Povinnú rezerváciu si vyžadujú iba niektoré medzinárodné spoje v medzinárodnej preprave, a to vo výške 3 €
Což by naznačovalo, že na IC Pohorje není třeba nic.

FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 21:04:08    Odkaz na tento příspěvek  

Do Mariboru vjíždí Os z Bleiburgu,Emona je vlevo,Citadela do Budína vpravo.

\
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Neděle, 26. října 2014 - 21:10:00    Odkaz na tento příspěvek  

Na hranice do Hodoše zatím jezdí Regany, ale snad příští rok má být hotova elektrizace. Z Hodoše už E loko MÁV.

FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 27. října 2014 - 10:57:32    Odkaz na tento příspěvek  

Ghost - asi jsem to napsal moc stručně. "jo" mělo znamenat, že jízda IC,EC bez místenky je možná. Bývaly místenkové ICS - ale jak vidím, už nejsou.
U toho EN498/499 píše IDOS i Hafas povinnou, ale není - viz HŽ,SŽ.
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1322
Registrován: 1-2011

Odesláno Pondělí, 27. října 2014 - 12:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky [ok]

Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Pondělí, 27. října 2014 - 19:37:51    Odkaz na tento příspěvek  

ad FS : drátizace do Hodoše z MÁV byla nejméně v roce 2012.

ad Ghost : nevím, co píší SŽ na internetu, ale v "Legendě" ke kursbuchovým tabulkám je uvedeno, že vlaky ICS mají povinnou rezervaci a příplatek ...
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Pondělí, 27. října 2014 - 22:27:36    Odkaz na tento příspěvek  

MZ - oni to tam bratia mají nějak chaoticky.
V legendě čtu o modrém a červeném tisku,ale kursbuch je jen černý. A značka(R) u ICS není.
A o FIPkách už vůbec nic, to bývalo kdysi.
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 10-2007
Odesláno Středa, 29. října 2014 - 22:22:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letos v létě byla pro cestování vlakem ICS v úseku Ljubljana - Maribor místenka požadována.
FS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.8.157
Odesláno Středa, 29. října 2014 - 23:03:51    Odkaz na tento příspěvek  

Tady jsou ty doplatky z roku 2010, novější nemám :
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 2-2004
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2014 - 16:09:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už to nějaký pátek bude, co jsem měl tu čest, ale na ICS se dávala místenka zdarma.

www.vagonweb.cz
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3357
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 30. října 2014 - 20:38:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zkusil bych napsat něco k Řecku, protože tama jezdím od 1992 snad každý rok (tedy vlakem nikdy když to jde letadlem za 4500 zpátečka, ale snad to nevadí)
V Řecku byla do roku 2009 nezaměstnanost okolo 10% v současné době je 26%. Řekové jsou národ na kterém se podepsala Evropská unie se svými Evropskými forndy. Olympiáda byla neuvěřitelná Potěmkinova vesnice a stála strašný prachy. Země trpí přílivem imigrantů ze všech stran.
Přesto všechno jsem toho názoru, že to je v regionu země kde se cítím nejbezpečněji.
Zbytek nemá cenu komentovat.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 9-2003
Odesláno Pátek, 31. října 2014 - 14:25:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Já tam sice jezdím až od roku 2000 ale stejně to vidím trošku jinak: Řekové je národ, na kterém se podepsalo to, že chtěl balkánsky pracovat a západoevropsky žít.

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Pátek, 31. října 2014 - 18:40:59    Odkaz na tento příspěvek  

tedy vlakem nikdy když to jde letadlem za 4500 zpátečka,
Jde to třeba i za polovinu, záleží co umíte koupit a co požadujete.
v současné době je 26%. Řekové jsou národ na kterém se podepsala Evropská unie se svými Evropskými forndy.
Aha. A jak konkrétně může EU za řeckou nezaměstnanost?
Země trpí přílivem imigrantů ze všech stran.
A bude hůř.

Zbytek zcela správně a výstižně popsal S4991023.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 12-2003
Odesláno Pátek, 31. října 2014 - 23:29:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha. A jak konkrétně může EU za řeckou nezaměstnanost?

Za tu může zavedení eura. V normálním případě by v takto nevýkonné ekonomice (v Řecku se nikdy pořádně nepracovalo) devalovala měna, lidi by tak dostávali menší a menší reálně platy/důchody, což by je nutilo se uskromnit. Podpořilo by to vývoz a omezilo dovoz.

Ale v eurech to devalvovat nemůže. Lidem platy neklesly nebo jen trochu, ale holt tu práci nemají už všichni.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Sobota, 01. listopadu 2014 - 08:24:56    Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, ale EU nerovná se eurozóna. Ta souvislost je jen nepřímá s volným trhem atp.
Jinak jsem přesvědčen, že S4991023 to napsal ještě hodně decentně, že skutečnost je mnohem horší. A on to zná i jinak než běžný turista.