K-report
 

Archiv diskuse Předpisy do 25. 11. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 25. 11. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2014 - 01:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro: "Pokud si ho odmyslíme, bude to už OK?"
Ano, přesně tak! Dík, že jste pochopil a bez invektiv. [happy]
pro Haan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.116.240
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2014 - 01:41:31    Odkaz na tento příspěvek  

Tak už jen zbývá, aby někdo z předpisové komise inicializoval reklamaci na opravu opravy.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 18. listopadu 2014 - 08:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro: ještě bych tam viděla i jiné menší kosmetické úpravy, vedoucí ke srozumitelnosti. Postavila bych a) proti b) do pozice vidím proti nevidím. A jemně bych hnula s textem čl.2980 tak, aby výpravčí nemusel předpokládat.
Tak holt příště, protože po bitvě je každý generál a nerada bych, aby to tak vyznělo. Jediný, kdo smí velet, je gestorka.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 16:40:52    Odkaz na tento příspěvek  

K novelizaci čl. 2979 se tu objevil další zajímavý problém. Zmizel totiž odstavec c) určující odpovědnost strojvedoucího vlaku stojícího na koleji bližší k výpravní budově za neohrožení cestujících vlaku stojícího na vzdálenější koleji při křižování, tzn., že se může rozjet až po jeho odjezdu nebo má-li tento vlak zajištěné dveře. Tím by tato odpovědnost měla teoreticky přejít na výpravčího, tj. ten by měl dovolit odjezd vlaku stojícímu na bližší koleji až po ujištění, že vlak na koleji vzdálenější odjíždí, resp. má zajištěné dveře. Ve stanicích, kde vlaky nevypravuje výpravčí přímo, kterých je dnes většina, to znamená prodloužení intervalů odjezd-odjezd při křižování a to zvlášť na DOZ nebo tam, kde je na zhlaví PZZ. Je tomu skutečně tak? GVD s tímto často nepočítá. Je to to, co jsme opravdu chtěli?
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 16:59:46    Odkaz na tento příspěvek  

Starý Hanák: To mi tedy vysvětlete, na to jsem zřejmě blbej. Prostě budou volnoznaky a fírové se rozjedou podle zdravýho rozumu (= ne do lidí). Kde je problém?
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 17:36:09    Odkaz na tento příspěvek  

W: A až někoho přejedou? Koho odsoudí? Výpravčí se budou zichrovat, zvlášť pokud je řádně proškolí ve škole. V některých stanicích to takto dělají už teď, stavět oběma zároveň se bojí.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1278
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 17:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SH: nově to řeší čl.3060, který jako jediný z celé obsáhlé kapitoly "Zajištění bezpečnosti cestujících" má strojvedoucí v rozsahu znalostí a z toho navíc jen dvě věty.
Všechny ostatní a nemalé povinnosti má na hrbu výpravčí.
Selským rozumem: stojím ve stanici bez mimoúrovňových přechodů na koleji bližší. Vedle stojí na vzdálenější koleji vlak s přepravou cestujících, kteří vystupují, nastupují, dobíhají přes úrovňový přechod, který mám před čumákem (mým).
Coby vlaku na bližší koleji, je mi dán návěstidlem rozkaz k odjezdu. Co udělám? No jestli se budu chtít rozjet, tak do těch lidí nevjedu, ale

1) postarám se o to, aby obsluha vlaku na vzdálenější koleji varovala cestující a zajistila jejich bezpečnost, tak jak je v článku uvedeno: "Ve stanicích, kde je výprava vlaků s přepravou cestujících prováděna návěstí hlavního návěstidla, musí v případě potřeby (před odjezdem) upozornit členy doprovodu vlaku, stojícího na vzdálenější koleji, i strojvedoucí vlaku, stojícího na bližší koleji."-to je totiž jediná moje povinnost, vše ostatní nařídí a má na hrbu výpravčí,

nebo

2) nejsem-li to schopna zajistit (tj. vyrozumět obsluhu vlaku na vzdálenější koleji a počkat na její zpětnou vazbu), tak se vůbec nerozjedu.

Víc možností nemám.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 17:50:30    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Dobře, rozumím. Teď jen zajistit, aby tomuto výpravčí a jejich nadřízení správně rozuměli, neb mám jiné signály...
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 18:08:47    Odkaz na tento příspěvek  

No tak budete stát u vjezdu nebo cesťáku... lepší?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 18:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W:"No tak budete stát u vjezdu nebo cesťáku... lepší?"
Teď Vám nerozumím. Proč lepší?
Čl.3060, který jediný má v rozsahu znalosti strojvedoucí, hovoří o dvou již stojících vlacích na vzdálenější a bližší koleji (i posunu) a ten bližší dostane rozkaz k odjezdu návěstí návěstidla (nebo posun souhlas k posunu) a jen tehdy má fíra uložené tam napsané povinnosti. Pokud je nebude schopen (nikoliv ochoten!) plnit, tak se nehne a zpoždění tím vzniklé jde na vrub někoho jiného a ten ho bude taky platit.

SH: o jakých jiných pochopeních a výkladech k čl.3060 víte, které by Vás ohrozily, nebo Vám přidaly další odpovědnost?
Nebojte. Čtěte a chovejte se podle čl.3060. A ptejte se taky na konkrétní případy na dopravním školení, máte-li pochybnosti, zda jste článek dobře pochopil! Tam jsou Ti, kteří to musí vědět přesně. Ne já, bába z lampárny, kterou předpisy jen pořád baví. Proto to ode mne neberte závazně-nemá to žádnou váhu.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 19:28:42    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Jen jak jsem už psal, někteří výpravčí nechtějí stavět odjezd vlaku na bližší koleji dokud se nerozjede vlak na koleji vzdálenější s poukazem na zajištění bezpečnosti cestujících... Vzniká pak zbytečné zpoždění.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 20:00:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SH:"někteří výpravčí nechtějí stavět odjezd vlaku na bližší koleji dokud se nerozjede vlak na koleji vzdálenější s poukazem na zajištění bezpečnosti cestujících..."
Ani se jim vůbec nedivím, že tak dělají. Taky chrání svoji kůži.
Vy píšete o čase přítomném, já o budoucím-tj. od 14.12.2014.
A od té doby to bude umožněno, pokud strojvedoucí a obsluha vlaku (nebo posunu) budou schopni splnit jim uložené povinnosti v čl.3060. Protože to lehké nebude zvlášť pro obsluhu vlaku stojící na vzdálenější koleji. Půjde hlídat přechod?
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Středa, 19. listopadu 2014 - 20:26:00    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Ale bod c) jednoznačně určoval odpovědnost strojvedoucího za to, že uvede vlak do pohybu až po odjezdu vlaku stojícího na koleji vzdálenější. Tak proč by nebylo možné postavit odjezd pro oba vlaky zároveň, resp. jakou odpovědnost by měl v případě ohrožení cestujících vlivem předčasného odjezdu bližšího vlaku výpravčí?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 00:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SH: čl.2979c) doteď určuje toto:
mohla-li však být odjezdem vlaku ohrožena bezpečnost cestujících u jiného vlaku (stojícího na vzdálenější koleji) a jeho strojvedoucí ani výpravčí strojvedoucímu neoznámil, že je jejich bezpečnost zajištěna musí strojvedoucí vyčkat s odjezdem do odjezdu vlaku, u něhož by mohla být ohrožena bezpečnost cestujících, a do odchodu cestujících, jejichž bezpečnost by mohla být ohrožena, z kolejiště;
Takže doteď jste měli mezi sebou v mezích možností komunikovat. Čili, pokud jste vzájemně komunikovali a bezpečnost cestujících šla zajistit, tak se nemuselo stát a čekat.
Teď se po novu bude asi zdůvodňovat, proč to nešlo a tedy se čekalo.

"jakou odpovědnost by měl v případě ohrožení cestujících vlivem předčasného odjezdu bližšího vlaku výpravčí?"
No a to je ta záhada konkrétního okamžiku při průšvihu, takže nevím, neboť čl.3060:
"Ve všech případech, kdy by mohli být ohroženi cestující vlaku stojícího na vzdálenější koleji nezbytnou jízdou vlaku nebo posunem po koleji bližší k výpravní budově (k nástupišti),musí výpravčí včas na tuto jízdu upozornit (např. telekomunikačním zařízením) členy doprovodu vlaku,který již ve stanici stojí, a cestující varovat jejich prostřednictvím. U vlaků s dveřmi zavíranými centrálně strojvedoucím musí výpravčí při jízdě po sousední koleji nařídit strojvedoucímu i uzavření dveří. Ve stanicích, kde je výprava vlaků s přepravou cestujících prováděna návěstí hlavního návěstidla, musí v případě potřeby (před odjezdem) upozornit členy doprovodu vlaku, stojícího na vzdálenější koleji, i strojvedoucí vlaku, stojícího na bližší koleji. Pokud je to možné, musí výpravčí navíc varovat cestující i staničním rozhlasem."

Já to vidím takhle: stojím na koleji bližší (jakýkoliv druh vlaku, nebo posun), dostanu rozkaz k odjezdu návěstí hl. návěstidla (nebo souhlas k posunu), mám-li tu potřebu, nebo to mám výpravčím nařízené, upozorním členy doprovodu vlaku na vzdálenější koleji, jsem-li sama vlak s přepravou cestujících a obdržela jsem návěsti od mé obsluhy vlaku, dám návěst "Pozor" a rozjedu se. Splnila jsem vše, co mám? Řekla bych, že jo. A je pravda, že kolikrát to čtu, tolikrát to vidím jemně jinak-teď už bych se žádnými přechody nezabývala, ani bych nechtěla odpověď od doprovodu vlaku na vzdálenější koleji, kterou mám povinnost upozornit a to upozorním jen v případě potřeby, když mi to výpravčí nařídí, nebo ji uznám sama.
Podívejte, kolik musí tam má výpravčí a co všechno on musí:
- upozornit členy doprovodu vlaku na vzdálenější koleji a ti varují cestující,
- nařídit strojvedoucímu vlaku na vzdálenější koleji zavřít centrálně dveře (je chytrej, takže vždy ví, které soupravy mají jak zavírané dveře),
- varovat cestující stan. rozhlasem-pokud je to možné.
A kromě povinností výpravčího a doprovodu vlaku na vzdálenější koleji, má ještě nějaké povinnosti i strojvedoucí vlaku na bližší koleji-ten musí v případě potřeby (kterou musí vyjádřit ten, kdo ji má) navíc upozornit ještě jednou členy doprovodu vlaku na vzdálenější koleji.
A přesto někoho přejedeme. Jak to pak případně posoudí soud, to ví bůh a dobří právníci, zda jsme udělali všichni, co jsme měli a co je v silách a možnostech provozovatele dráhy a dopravce, neboť objektivní odpovědnosti za úraz nebo mrtvolu cestujícího vás nikdo nezbaví. Protože chápu strach zainteresovaných pracovníků, ani bych se nedivila, kdyby zase se čekalo až odjede vlak z koleje vzdálenější.
Dobrou noc. Jdu tvořit hodnoty na daně státu.[wink]
pro SH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.116.240
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 03:12:43    Odkaz na tento příspěvek  

Starý Hanák: "Jen jak jsem už psal, někteří výpravčí nechtějí stavět odjezd vlaku na bližší koleji dokud se nerozjede vlak na koleji vzdálenější s poukazem na zajištění bezpečnosti cestujících... Vzniká pak zbytečné zpoždění."

Zbytečné není. Na prvním místě je bezpečnost, pak dlouho pauza a až potom teprve plynulost a včasnost. To je třeba si vrýt do palice, jinak nemá člověk v dopravě jako povolání co pohledávat.
Že jsou nastaveny špatně technologické časy, lze si stěžovat na zpracovatele grafikonu.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.20
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 06:28:03    Odkaz na tento příspěvek  

pro SH: A jsme tam, kde jsem nechtěl být. Tím, že vlaky již většinou nevypravuje výpravčí, ale jsou vypravovány návěstí hlavního návěstidla, došlo k prodloužení intervalů mezi odjezdy křižujících se vlaků. To je zrychlování dopravy? Železnice se oproti silnici staví do stále více nevýhodné situace, kdy s poukazem na bezpečnost dochází k jejímu zpomalování, zatímco silniční doprava tyto problémy často z tradice vůbec neřeší. Ale to je na všeobecnou diskuzi...
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12156
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 14:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

někde v drážním zíkoně nebo vyhl je věta: nesmí být provozována drážní doprava, pokud by došlo k ohrožení osob. na základě tohodle je tuta šaškárna v D1

kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2755
Registrován: 3-2006

Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 14:54:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže tohleto nebude možné? Dráha fakt nepotřebuje vnějšího nepřítele, ta si pakárnu dokáže udělat sama.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.77.137
Odesláno Čtvrtek, 20. listopadu 2014 - 17:45:21    Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: Jo, přesně tohle jsem měl na mysli a jsem rád, že jsi to sem naprosto výstižně napsal.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12159
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 13:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dokud se nic nestane, tak máme jezdit dle zdravého rozumu. v případě průseru se řeší jen a pouze §§§§§§§§§, gdo co neudělal. asi tak.
to na foto je možný, když [vypravci][kecal]fírovi, že má dávat bacha na lidi.
tady je to jasný, ale někde ve velký žst fakt nevim, jestli ty klasy sou R, Sv, něco neschopnýho a co s tim....
dřív tohle řešil jen a pouze [vypravci] s tim, že s fírou se dá dycky domluvit.

kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 13:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda:"Takže tohleto nebude možné? Dráha fakt nepotřebuje vnějšího nepřítele, ta si pakárnu dokáže udělat sama."
Možné to teoreticky bude za podmínky, že se bude provozovatel dráhy i dopravce chovat podle vnitřních předpisů, které řeší zajištění bezpečnosti cestujících.

Bobo:"někde v drážním zíkoně nebo vyhl je věta: nesmí být provozována drážní doprava, pokud by došlo k ohrožení osob. na základě tohodle je tuta šaškárna v D1"
To není žádná šaškárna, ale zákonem dané zásady, které nutno dodržet, aby nedošlo k újmě na zdraví, životě a s tím spojenou náhradu škody.

Zákon o drahách
§22:
(1) Provozovatel dráhy je povinen
a) provozovat dráhu pro potřeby plynulé a bezpečné drážní dopravy...
b) vydat ke dni zahájení provozování dráhy vnitřní předpis o provozování dráhy…
(3) Provozovatel dráhy je oprávněn
a) udílet dopravcům při organizování drážní dopravy pokyny pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy,
b) dávat osobám nacházejícím se v obvodu dráhy pokyny k zajištění jejich bezpečnosti, bezpečnosti jiných osob…
(4) Osoby nacházející se v obvodu dráhy jsou povinny dbát o svoji bezpečnost, dbát pokynů provozovatele dráhy k zajištění bezpečnosti osob…
§35:
(1) Dopravce je povinen
a) provozovat drážní dopravu podle pravidel provozování drážní dopravy,…
g) se řídit při provozování drážní dopravy pokyny provozovatele dráhy udílenými při organizování drážní dopravy,
§37:
(4) Průvodčí drážního vozidla, osoba, která řídí drážní vozidlo, nebo jiná osoba ve veřejné drážní
osobní dopravě..., ... je oprávněna dávat cestujícím pokyny a příkazy k zajištění jejich bezpečnosti,…
(5) Cestující je povinen při nástupu do drážního vozidla, pobytu v něm a při výstupu z drážního vozidla chovat se tak, aby neohrozil svou bezpečnost, bezpečnost jiných osob, bezpečnost a plynulost drážní dopravy, a dbát přiměřené opatrnosti dané povahou drážní dopravy.
Cestující je dále povinen
a) dbát pokynů a příkazů pověřené osoby, které směřují k zajištění bezpečnosti a plynulosti drážní dopravy, jeho bezpečnosti nebo bezpečnosti ostatních cestujících,


Provozovatel dráhy i dopravce mají zákonem dáno zajistit bezpečnost cestujících formou pokynů a příkazů.
Vrátím se k ustanovení čl.3060. Ten (a další, tj. 3056-3060) řeší způsoby, kdy, jak a kdo tyto pokyny udílí tak, aby byla zajištěna bezpečnost cestujících v místech kde nejsou mimoúrovňové přístupy k nástupištím. Pokud se někteří cestující nebudou řídit udělenými pokyny a příkazy, pak mají smůlu ti cestující.
Takže si každý plňte to, co máte, protože předpis je napsán tak, jak ukládá zákon a nemusíte se bát že se z případného maléru nevyviníte, prokážete-li, že jste udělali, co Vám předpis ukládá. A prosím, neříkejme tomu "šaškárna", neb ta chrání nejen životy a zdraví nás všech, ale i beztrestnost zaměstnanců.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2758
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 19:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak se bude řešit situace, kdy ten vzdálenější vlak odjede a lidi budou před vlakem pořád přecházet? Může už se postavit odjezdová cesta pro ten vlak, nebo ne? (uvažujme dálkovinu)

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 19:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: tak snad ten výpravčí (pokud tam je), nepostaví. A pokud ano, tak počkáte. Přece se do těch lidí nerozjedete, pokud je vidíte, že stále přecházejí. Nechvátejte do pekel. [nene]
častý čtenář
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.50.115
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 19:50:29    Odkaz na tento příspěvek  

Hann: Všechny tyto předpisové změny a opatření, jak sama určitě víte, vznikají proto, aby bylo možné ušetřit zaměstnance a dálkově řídit další stovky kilometrů tratí. Bohužel se při instalaci moderních zab.zař. se zapomíná na odpovídající úpravy samotných stanic. V okolních, vyspělejších státech jsou většinou při zřizování dálkového ovládání stanic automaticky zřizovány podchody nebo oddělené příchody a odchody přes zabezpečený přejezd (a může to být i podmínka možnosti dálkového řízení). Zkuste se na věc podívat z pohledu výpravčího/dispečera dálkově řízené stanice. Často řídíte více stanic a dodržet povinnosti novelizovaného článku 2979 bude dosti náročné. V některých dálkově řízených stanicích ani není kamerový systém pro monitorování situace ve stanici a na úrovňových přechodech. Tam má výpravčí jen omezené vizuální možnosti z indikace zab.zař. Bohužel pod tlakem úsporných opatření se na to v předpisech a hlavně v normách tak trochu zapomíná. Proto se nemůžete divit, když výpravčí/dispečer počká, až mu dle indikace zab.zař. vlak opustí staniční kolej a teprve až pak dovolí odjezd vlaku na bližší koleji. Ale i potom není zaručeno, že se nějaký opozdilec, nebo pomalá babička v husté mlze nedostane pod kola. Absenci přítomnosti výpravčího bez technických úprav stanice a jen předpisovými změnami asi úplně dořešit nelze. Omlouvám se za vstup do diskuze.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 20:20:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

častý čtenář: omlouvat se není proč. Máte ve všem pravdu. Jenže to, že se dělá dálkovina i tam, kde nejsou mimoúrovňové přejezdy a navíc se z takové stanice propustí výpravčí, který by se postaral o bezpečnost cestujících je rozhodnutí buď aktivního blbce, který nedomyslí důsledky (tací ve vedoucích funkcích jistě nejsou), anebo slabocha, který si neumí obhájit potřebnost výpravčího. A pak se s tím pere gestor, výpravčí i strojvedoucí. Ani jedné z těchto profesí nezávidím.
Když se začteme do znění článků Zákona o drahách:
"Provozovatel dráhy je povinen provozovat dráhu pro potřeby plynulé a bezpečné drážní dopravy..." A tak se to opakuje ve více článcích.
Všimněte si toho pořadí hodnot: napřed plynule a pak teprve bezpečně, nikoliv obráceně, jak by jeden očekával. Tak co chcete. Ryba smrdí od hlavy.
Co k tomu dodat, když to hlava takhle uvařila, tak ať si to taky zbaští. Nechtějte na úkor bezpečnosti dodržet plynulost a nenechte se nikam natlačit. Tak holt to nebude jezdit tak plynule, jak si někdo u stolu vysnil, protože jemu o život nejde. Ale Vám dole jde o kriminál.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2759
Registrován: 3-2006

Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 20:58:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: No a nemůže postavit, když tam ten vlak ještě je? Přece se do těch lidí nerozjedu.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 21:02:44    Odkaz na tento příspěvek  

Stále nechápu jedno. Už dříve se tu napsalo, že pokud nebude strojvedoucí informován o tom, že byla provedena určitá opatření a může odjet dříve než vlak na vzdálenější koleji, neodjede, i když bude postaveno. Tak proč nepostavit odjezd z bližší koleje již před odjezdem vlaku z koleje vzdálenější? Ve stanicích se vzdálenými zhlavími (u dálkoviny) nebo ve stanicích s PZZ na zhlavích může dojít k nárůstu intervalu odjezd-odjezd až na 1-2 min. Z pohledu někoho možná zanedbatelné, z komplexního pohledu to může znamenat hodně.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 21:03:39    Odkaz na tento příspěvek  

viz dotaz Mikuldy. Stále tu točíme o jednom, ale uspokojivá odpověď vlastně není.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 22:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: "No a nemůže postavit, když tam ten vlak ještě je? Přece se do těch lidí nerozjedu."
Může postavit. Napřed ale musí splnit úkony nařízené mu čl.3060-upozorní členy doprovodu vlaku na vzdálenější koleji a cestující varuje jejich prostřednictvím, dále nařídí strojvedoucímu centrálně zavřít dveře (pokud je jimi souprava vybavena). To musí výpravčí DOZ udělat vždy.
A pak (tam, kde je dovolena výprava vlaku návěstí hl. návěstidla) navíc a jen v případě potřeby Vám výpravčí nařídí, abyste členy doprovodu vlaku zpravil Vy také (protože v textu je právě to i strojvedoucí) -coby vlak stojící na koleji bližší. Pak Vám může teprve dát rozkaz k odjezdu postavením návěstidla.
Takže to může být i tak:
- Vy stojíte na bližší koleji, před sebou přechod. Na vzdálenější koleji vlak s přepravou cestujících,
- dostanete rozkaz k odjezdu návěstí návěstidla (výpravčí DOZ si předtím splnil to, co má-upozornil cestující prostřednictvím doprovodu vlaku vzdálenější koleje),
- vidíte, že lidi dobíhají, nebo vystupují a trousí se pomalu přes přechod, nedbaje upozornění doprovodu svého vlaku vzdálenější koleje,
- dáte návěst "Pozor",
- vidíte, že cestující reagují na Vaše houknutí, tak se rozjedete,
- vidíte, že se stále courají přes přechod a kašlou na Vaše houkání, tak se do nich nerozjedete, ale upozorníte členy doprovodu vlaku na vzdálenější koleji, aby oni zajistili bezpečnost cestujících. Do té doby budete STÁT a ohlásíte výpravčímu DOZ důvod!

Starý Hanák: budete-li stát na koleji bližší, může Vám postavit, aniž by Vás o něčem informoval. Výpravčí (v tomto případě výpravčí DOZ) má povinnost upozornit členy doprovodu vlaku na vzdálenější koleji. Vás jen v případě potřeby. Co jiného očekáváte za odpověď od báby z lampárny, která to jen čte tak, jako Vy a na rozdíl od Vás to nemá to s kým konzultovat, než tady na tomto fóru? Zeptejte se ve škole a dejte vědět. [wink]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 22:37:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

častý čtenář: omlouvám se nejen Vám, já se v příspěvku 1294 uklepla: nikoliv mimoúrovňové přejezdy, ale mělo tam být mimoúrovňové přechody.[blush]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 2-2010
Odesláno Pátek, 21. listopadu 2014 - 22:51:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starý Hanák:..."může dojít k nárůstu intervalu odjezd-odjezd až na 1-2 min. Z pohledu někoho možná zanedbatelné, z komplexního pohledu to může znamenat hodně."
Kašlete na všechny komplexní pohledy. Ty přísluší těm, kteří organizují a řídí drážní dopravu. Hleděla bych si svého. To myslím v dobrém.[wink] Dobrou noc.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 07:08:11    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Stále mi tu připadá jedno nepochopeno. Já jakožto dejme tomu výpravčí chci postavit odjezd oběma vlakům zároveň, ale nechci, aby vlak na bližší koleji odjel dříve. Nevidím důvod, proč to neudělat, protože strojvedoucí vlaku na bližší koleji, pokud nebudou splněny podmínky čl. 3060, což nebudou, dříve neodjede.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 08:10:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SH: .."protože strojvedoucí vlaku na bližší koleji, pokud nebudou splněny podmínky čl. 3060, což nebudou, dříve neodjede."
Jaké konkrétní podmínky máte na mysli, které musí splnit strojvedoucí vlaku stojícího na bližší koleji?
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3423
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 08:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsou nádraží kde se tohle dělá normálně vlak na bližší koleji přijíždí a odjíždí, přes cestující. Třeba Ústí Západ.. Jak se tady postupuje??[biggrin]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 08:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispečer_o11: pane dispečere, bavme se o novém čl.3060. Jaké povinnosti tam má strojvedoucí na bližší koleji, pokud mu dáte rozkaz k odjezdu postavením návěstidla?
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3424
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 09:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všechno co je napsáno v tomto článku. S tím, že když odjíždí dává návěst pozor a nervozně sleduje dění před HV, protože mu tam debilní cestující lezou před vlak i když stojí výpravčí u přechodu vedle vlaku a řve na lidi aby tam nelezli. Ostatní je v ZDD.
Nehledejte v tom mouchy. Když si fíra není jistý, že může bezpečně odjet tak neodjede a nic se neděje. Výpravčí se může klidně stavět na hlavu. Strojvedoucí je ten kdo v konečném důsledku rozhoduje zda odjede nebo ne i když je postaveno, nebo byl dán odjezd. Nic tím neporušuje. A jestli mu tam někdo skočí a všechny podmínky pro bezpečnost jsou splněny. Tak to už je na vyšetřujícím orgánu stanovit, kde se stala chyba.
Nějak vypadá předpisové znění a nějak vypadá realita....
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 09:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dispečer_o11: takže to vidíme oba stejně - viz můj příspěvek 1285. Souhlasíte?
Dispečer_o11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3425
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 09:49:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, souhlasím. Jen s malým rozdílem. Jako fíra, po splnění všeho co je k bezpečnému odjezdu potřeba. A budu vidět, že i tohle nefunguje a cestující jsou pořád v pohybu, tak budu houkat, či pískat bez přestávky tak dlouho dokud se všichni nezastaví a nezacpou si uši (mohou se rozčilovat, to je mi v té chvíli u zadele). Pak se pomalu rozjedu a houkat přestanu, až bezpečně opustím nástupiště.... Vykašlu se na další upozornění výpravčího, nebo vlakového doprovodu, protože vím, že všechny podmínky pro bezpečný odjezd jsou splněný a víc už udělat nejde. Tohle je asi ta poslední možnost která zabere. Pak už jen zůstat stát a dát si nohy na pult a čekat, až si všichni nalezou, nebo se rozejdou a vlak vzdálenější odjede.... i za cenu svého zpoždění. Bezpečnost cestujících je na prvním místě!!
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 11:12:25    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Žádné. Nikdo nic nemusí zajišťovat. Předpokládám, že vlak na bližší koleji má stanovený odjezd později nebo ve stejnou minutu jako vlak na koleji vzdálenější.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 12:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SH: ..."Nikdo nic nemusí zajišťovat".... Ale bavíme se právě a jen o případu, který řeší čl.3060, t.j. odjíždí-li vlak bližší dříve. Tam má spoustu povinností výpravčí a ten vyrozumívá, kdo má má cestující upozornit. A v případě potřeby i Vás může požádat (jste-li strojvedoucí vlaku na koleji bližší a máte dostat rozkaz k odjezdu) o to, abyste vyrozuměl doprovod vlaku na vzdálenější koleji o nutnosti varovat cestující. Nebo to můžete udělat i sám o své vůli, budete-li mít tu potřebu. Takže tam fírové obou vlaků nějaké malé povinnosti mají také. Proto ten jediný článek máte v rozsahu znalostí.

Dispečer_o11: k tomu Ústí-západ s tím houkáním [ok]. To by prchlo i stádo dobytka z přirozeného pudu sebezáchovy. Někteří lidé však nedosahují kvalit ani toho dobytka.
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 21:38:34    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Ale mě zajímá případ, kdy vlak stojící na bližší koleji odjíždí později! Může mít postaveno odjezdové návěstidlo již před odjezdem vlaku stojícího na koleji vzdálenější? (ve stanici, kde není v SJŘ "výpravka")
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 5-2008

Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 22:19:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starý Hanák: a proč né
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 22. listopadu 2014 - 22:34:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: jste mě předběhl se stejnou odpovědí. [happy]
SH: v čem máte problém? Za čas odjezdu podle GVD zodpovídá fíra. Takže pokud jedete včas, proč byste nemohl mít postaveno?
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 05:24:12    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Odjezdy mohou být ve stejnou minutu nebo může být zpoždění, byť třeba jen půl minuty.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 11:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SH: výpravčí může postavit návěstidlo jímž dává rozkaz k odjezdu až když má splněné podmínky pro odjezd vlaku. Jednou z nich je také zajištění bezpečnosti cestujících.
Já bych se v tom více nepatlala. Všechno je na výpravčím, který musí zajistit bezpečnost cestujících. Pokud Vám nenařídí, abyste (jako vlak bližší) zpravil doprovod vlaku na koleji vzdálenější a nevidíte žádnou překážku ve vašem průjezdném průřezu, tak rozkaz k odjezdu uposlechnete a rozjedete se. Rozkaz k odjezdu návěstidlem jste dostal, splněny podmínky dopravce ČD máte-tj. čas, "Souhlas k odjezdu", návěst "Pozor"), nikdo Vám jiné pokyny nedal, na co ještě čekat?
Dispečer_o11 tu situaci popsal bezvadně.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12164
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 14:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a jak poznám, že ty klasy vedle, na vzdálenější, jsou s lidma a ne nějaká odstavená Sv?
na 742 těch lidí vidim možná 1/2

kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 14:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobo: "a jak poznám, že ty klasy vedle, na vzdálenější, jsou s lidma..."
K čemu to potřebujete vědět?
Starý Hanák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.242.90.180
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 19:27:35    Odkaz na tento příspěvek  

Bobo, Haan: Takže to vidím skutečně tak, že výpravčí, dokud neuvidí, že vlak na vzdálenější koleji jede nebo má zavřené dveře, zpravidla nepostaví... To jsme si opravdu výpravou vlaků hlavním návěstidlem pomohli. Ale samozřejmě na DOZ jiné cesty není.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 23. listopadu 2014 - 20:32:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SH: za jakých podmínek výpravčí postaví a kdy, je jen jeho odpovědnost, neplevelte si s tím hlavu a řiďte se jeho pokyny. Výpravčí nic vidět nemusí, bezpečnost cestujících může zajistit i prostřednictvím doprovodu vlaku na vzdálenější koleji tím, že vyrozumí doprovod vlaku na vzdálenější koleji o tom, aby on zajistil bezpečnost cestujících svých cestujících. V případě potřeby vyrozumí i Vás (na bližší koleji), abyste doprovod vlaku na vzdálenější koleji vyrozuměl Vy. Anebo, budete-li sám mít tu potřebu, vyrozumíte doprovod vlaku Vy sám podle svého ducha nejlepšího vědomí a svědomí.
Chápejte to jako teoretickou snahu, jak v tom "marastu" zajistit bezpečnost cestujících a přitom i plynulost dopravy. Jak to bude v reálu, to se teprve uvidí.
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 8-2010
Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 10:35:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosba:

Můžete mi sem vykopírovat platný předpis ČD (= příslušné doslovné ustanovení), jak má vypadat předpisově výprava vlaku tohoto dopravce ?

Dík.[wink]
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12170
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 24. listopadu 2014 - 13:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.- písk, máv, zavřít vrata, ject, čumět z vokna krom tisu

kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 18:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, kteří krotíte železné oře!
Mám pro Vás jednu hádanku. Jedete z Úval na Blatov, máte postaveno na 1. traťovou kolej. Pojedete bez rozkazu, kde by bylo napsáno ono známé: Z Úval do Blatova jedete po nesprávné koleji č. 1......".
Pojedete? Těším se na odpovědi a děkuji předem. P.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6096
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 18:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pojedete bez rozkazu, kde by bylo napsáno ono známé: Z Úval do Blatova jedete po nesprávné koleji č. 1......".
Pojedete?


Proč bych nejel. SJŘ je zákon. Křížky tam jsou.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1296
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:02:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Já znám ještě jinej "zákon". Hádejte, jak se jmenuje?
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TTP je taky zákon? Má někdo jiný názor než kolega Petr?
Luboš_3.21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 140
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:18:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když je postavené odjezdové návěstidlo na volno, tak žádný rozkaz není potřeba, rozkaz od výpravčího je potřeba pouze, když výpravčí odjezdové návěstidlo neobsluhuje, pak bez rozkazu samozřejmě nepojedu.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6097
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Já znám ještě jinej "zákon". Hádejte, jak se jmenuje?

Třeba TTP. Zde banalizace uvedena není.

Každopádně strojvedoucí zjistí teprve na poslední výhybce, kam vlastně jede a v SJŘ, který je povinen mít před sebou otevřený křížky má.
Z mého pohledu není co řešit a vůbec nebudu přemýšlet nad tím, že by to v TTP mohlo být jinak. Nač si dělat starosti? Předvěst tam je, vjezdové na Blatov taky [vypravci]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1297
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:28:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: Má někdo jiný názor než kolega Petr?
Já, prosím. Oboje mám znát, platí povážlivější.[wink]
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6098
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 19:50:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já, prosím. Oboje mám znát, platí povážlivější.

V bordelu, který v tom je a současně i při rychlostech a přetížení sítě je to cesta do pekel.

Nikde se nepíše, že strojvedoucí je povinen vyhodnocovat nesoulady.

Nemám - li pochybnost (a já jí nemám, protože vím, že předvěst a vjezd tam je), pak nemám sebemenší důvod listovat TTP. [vypravci]

Ovšem, chci - li někoho donutit ke změně tohoto "bordelu", tak nejlépe při jízdě z nulté do první zastavím a vyžádám si rozkaz.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1298
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 25. listopadu 2014 - 20:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: jen pro zajímavost z dalších "zákonů":

SŘ-Praha-Běchovice:
97. Zabezpečení jízd vlaků po nesprávné koleji
Při jízdě do Úval po nesprávné druhé koleji zajistí výpravčí ŽST Praha-Běchovice zpravení vlaku písemným rozkazem. O jízdě po nesprávné koleji u vlaků s přepravou cestujících zastavujících na zastávce Praha-Klánovice informuje výpravčí zaměstnance zastávky přímo a nebo prostřednictvím výpravčího sousední stanice.

SŘ-Úvaly
97. Zabezpečení jízd vlaků po nesprávné koleji
Při jízdě po nesprávné koleji do ŽST Praha-Běchovice platí pro vjezd do ŽST Praha-Běchovice vjezdové návěstidlo u první traťové koleje.

Bůh s vámi, hoši. Ty křížky v SJŘ jsou opravdu ta pravá "česká soda"!