K-report
 

Archiv diskuse Autobusy v Brně do 13. 01. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Autobusy v Brně » Archiv diskuse Autobusy v Brně do 13. 01. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 08:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spojení na Halasovo náměstí je tam pořád, akorát není přímé -- což je ale v systému založeném na přestupech docela normální. A je úplně jedno, jestli ten přestup bude na Haškově nebo u Dětské nemocnice mezi 5 a 9. Navíc v sedle pracovních dnů to jde i bez přestupu.

Kdo jim to slíbil? O jaké změně tras linek mluvíte? O té z roku 1995, odkdy 57 jezdí západní stranou? No tak to bych se teda fakt zasmál. [happy]

Nicméně aby měl Peno i obyvatelé Soběšic, Útěchova a Vranova radost, existuje i na tento problém řešení. A velmi jednoduché bez nutnosti změny v intervalech. Jak se k tomu časově dostanu, hodím sem mapku, ale možná to někoho napadne už nyní.

(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 09:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak, zapracován požadavek Pena:

M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 10-2012
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 10:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

twig, neni to spatne a myslim ze postaci 57 a 46. Tva linka 66 a 56 uz je zbytecny luxus.k Poliklinice se da dostat z halasaku i od petky prestupem na 84 a 53.
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 10:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

M2359: Díky. Co se týče 56 a 66, fakt nevím. Za současného stavu je na obou stranách sídliště taky špičkový interval 5 minut a dle zde dostupných informací to není tak úplně zbytečné. Jinak by nemusely hlavně v odpolední špičce existovat ty bývalý expresy a současný spoje ukončený na Zemědělské a mohlo by se spolehnout jen na 46/66.

Jako není problém ty posilový linky zrušit, žejo, ale myslím si, že by to tam ve špičce mělo zůstat.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2443
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 11:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Bylo jim to v podstatě slíbeno Kotzianem při prohození trasy a-43 a 57 a také změně trasy d-9, že budou mít cestu na jeden přestup na hlavní nádraží a do centra. Kdyby toto bylo změněno, tak budou asi hodně nadávat a možná budou požadovat zpět a-43, kde je ta cesta jedním přestupem na hlavák zajištěna alespoň vlakem a pak by na ni nešlo nasadit minibusy. Ani Kotzian není takový hlupák, aby takto daleko nedohlédl, tudíž by to přes něj asi neprošlo. On i přestupní systém má své meze.
Po těch úpravách už to vypadá lépe. Sice tam teď zase chybí přímý přípoj z Útěchova na vlak a o víkendu na d-4, která je tehdy jedinou možností cestování na Cejl a Maliňák, ale to už není tak podstatné.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 955
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 12:17:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Co by dělali obyvatelé Útěchova o víkendu na Cejlu? Nakupovali? Ale notak, nebudeme je svážet s požadavkem minimálního počtu přestupů ke každému obchodnímu centru v okolí Brna, žene? Na Lesné jsou dva velké obchody (Billa a Albert, v sousedství pak Lidl), to snad stačí. A ten vlak? To si taky neumím moc živě představit, jak se z této oblasti sváží nezanedbatelné množství cestujících dychtících po přestupu na vlak. [happy]
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 543
Registrován: 4-2011

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 13:02:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím spíš by stály za zváženou ty expresy, zejména když lidi z obcí a měst nepatřících k Brnu (Modřice, Šlapanice, Moravany) to mají do centra blíž/líp než lidi z odlehlých městských částí.

Úsek Útěchov-Tomkáč jede a-57 stejně dlouho jako a-405 úsek Rosice-Mendlák = za ideálních podmínek 24 minut. To jen tak pro srovnání. A ano, chápu, každý si najde i důvod, proč to srovnávat nejde.
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 13:07:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Focus1976: Expresy jsou dobrý nápad, ale uvážíme-li, že i ve špičce je z Útěchova interval 20 minut (s jedinou výjimkou ráno), tak jaký ty expresy musely mít interval, aby se vůbec kapacitně naplnily? A kvůli pěti lidem tam posílat minibus, no to teda nevím.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10146
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 13:53:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Úsek Útěchov-Tomkáč jede a-57 stejně dlouho jako a-405 úsek Rosice-Mendlák = za ideálních podmínek 24 minut. To jen tak pro srovnání. A ano, chápu, každý si najde i důvod, proč to srovnávat nejde.

Předem: linky 405/406 jsou určitým kruhem lidí označovány jako "systémově nevhodné" a je otázkou, zda (případně v nakolik "osekané" podobě) budou do budoucna existovat.

A dále:
"Zastávkovost" spojů z Útěchova možná je nevýhodou, nicméně tato nevýhoda je vyvážena mnoha dalšími výhodami (ve srovnání s obdobnými sídelními celky ve srovnatelné vzdálenosti od centra Brna):

- Skutečnost, že i přes svoji odlehlost je Útěchov v zóně č. 101, tzn. do centra Brna, jakož i na druhý konec Brna, se lidé dostanou s pouze 2-zónovou jízdenkou. Srov. například s Ostopovicemi, ze kterých je to do centra Brna blíže než z Útěchova, ovšem projedete 3 zóny.

- Rozsah obsluhy. Například v pracovní dny dopoledne jezdí do Útěchova autobus 1 x za 20 minut. Srovnejte s podobně velkými, ovšem samostatnými sídelními celky ležícími v obdobné vzdálenosti od Brna (např. opět Ostopovice nebo Kobylnice apod). Obdobně to platí pro noční dopravu (spojení do Útěchova 1 x za hodinu po celou noc!).

Při srovnání s těmito skutečnostmi se domnívám, že Útěchov na tom je, co se týče poměru "cena vs. kvalita spojení veřejnou dopravou do centra Brna", ve srovnání s podobnými sídelními celky nadstandardně dobře.
Jaká by asi byla podoba spojení veřejnou dopravou z Brna do Útěchova, kdyby Útěchov byl samostatnou obcí? [happy]

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2444
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 14:28:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Ale no tak, srovnávat Billu a Albert, naožpak Lidl, s Intersapem? To snad ne. A i když je asi pravda, že na takovéto větší nákupy se jezdí spíš autem, Interspar je i velký zaměstnavatel. A na Cejlu jsou další, např. Penam, kde se jistě také pracuje i o víkendu. Ano, asi to nebude tak podstatně, jako spojení s hlavním nádražím, ale zanedbávat to není radno. V tomto směru byl dřívější stav, kdy o víkendu jezdila d-9 na Cejl a Maliňák a d-5 na M Horákové a Českou přece jenom o něco logičtější, než současný stav, kdy jedou z Lesné dvě linky na M. Horákové a Českou a žádná na Cejl a Maliňák. Ale upřímně nevím, jak to rozumně řešit, snad jen zajištěním toho víkendového přípoje na d-4.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 14:58:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Přesně, jak psal David. Útěchov je od Cejlu vzdálen dost na to, aby se někdo musel zabývat dopravní obslužností v tomto úseku, a to jen za účelem minimalizace počtu přestupů. Co když si do toho Intersparu chce jít nakoupit někdo z Chrlic, ten se tam dostane jak? Taky musí přestupovat, že? A kupodivu dvakrát. A srovnejte vzdálenost Chrlic a Útěchova ke Sparu. Kdepak, tohle rozhodně neobstojí. Avion je větší než Interspar, tak proč neudělat spojení Útěchova s Avionem také na jeden přestup, vždyť by to bylo super, ne? Jo, bylo, ale v situaci, kdy bychom nevěděli, za co ty miliony v městské kase utrácet. [crazy]


(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2445
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 15:13:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale no tak, to už jsou argumenty jak u blbých. Pokud někdo z Chrlic pojede nakupovat do Intersparu, tak pojede asi logicky do Vaňkovky a na to mu jeden přestup stačí. A z Tuřan to je dokonce bez přestupu. Ale ano, je trochu problém, že Komárov přišel o příme spojení s Cejlem dokonce celotýdenně, ale opět, nevím, jak to rozumně řešit. Jsou ale spojení, která řešit lze. A nešlo mi v tomto případě ani tak o Útěchov, jako o celou Lesnou a to už je mnohem více lidí, než ty Chrlice. Ale ano, je to o nastavení priorit a je třeba určit, které spojení je důležitější.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 545
Registrován: 4-2011

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 15:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skutečnost, že i přes svoji odlehlost je Útěchov v zóně č. 101, tzn. do centra Brna, jakož i na druhý konec Brna, se lidé dostanou s pouze 2-zónovou jízdenkou. Srov. například s Ostopovicemi, ze kterých je to do centra Brna blíže než z Útěchova, ovšem projedete 3 zóny.

Máte pravdu, i v tom ostatním co jste napsal. Akorát že Útěchov je MČ, a kdyby měl být mimo zónu 101, tak by tamní lidi asi udělali revoluci. Ostopovice jsou samostatná obec, byť coby bramborou dohodil od Lískovce, ale tamní starosta Symon několikrát řekl, že nezávislost je mnohem lepší než levná šalinkarta. Uvážíme-li, co s vedením města řeší lidi z "Jihu", tak asi ví, o čem mluví.
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 958
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 15:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Lesná je po zapracování Vašeho podnětu vyřešená. Útěchov a Vranov s celkovým počtem obyvatel 1500 dohromady opravdu netřeba řešit. Dostupnost odtud je, interval luxusní, co chtít víc?

Jo a mimochodem, co těm z Útěchova brání sednout na devítku, dojet na nádraží a do Sparu ve Vaňkovce přejít podchodem?

(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6179
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 15:47:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Spar už pár měsíců mají přímo na tom hlavasu. [happy]

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2446
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 17:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rober: Až na to, že tam je pomalu horší sortiment, než v té Bille a Albertu. O prostředí nemluvě. Spousta schodů, úzké uličky, moc lidí, málo otevřených pokladen. Upřímně, i kdybych potřeboval něco narychlo do vlaku, tak si radši dojdu do Tesco Expres na Maliňáku.

Twig: Už vidím, jak se s takovým nákupem člověk tahá podchodem na tramvaj na hlavák. To by musel být na hlavu. To je lepší počkat na hlaváku na d-2 nebo d-4, tam je aspoň přestup hrana-hrana.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 959
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 17:52:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Ale to je snad jejich problém, ne? To už pak můžeme přemýšlet i nad tím, proč z Útěchova nejedou do Globusu, to mají se dvěma přestupy a nakoupí si taky...

Úkolem MHD je zajistit dopravní obslužnost obyvatel do důležitých objektů v jejich okolí. Ostatní části města musí být taky dostupné, což ale jsou. Nemá smysl v takovém případě řešit komfort cestování a množství přestupů, protože toho tam stejně dosáhnout nepůjde. Není možné vyhovět každému.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6182
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 17:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S jedním přestupem to mají do Tesca v Kéniku, když si naplánují spoj, na nějž navazuje Tescobus. I zpátky není přestup taková tragédie.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 703
Registrován: 5-2006

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 19:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak začneme z vesela [biggrin]
Hmm, tak to jste mě opět nepochopil. V silnici nestojí auta, ale lidé, kteří se shromáždí před hlavní budovou, kde probíhá společné foto absolventů. A bude tam zavazet ten bus, pokud si stoupne k tomu hlavnímu vchodu, protože fotograf tím pádem nemůže jít do silnice a fotit z dálky -- bude mu v hledáčku překážet ten bus.
Pro ty lidi též platí pravidla silničního provozu. A onehdá jsem si chtěl něco vyfotit na Haškově, ale v hledáčku mi zavazely autobusy. Navrhuji proto zrušit veškerou autobusovou dopravu na Lesnou [crazy]

Ale jinak soushalsím s tím, že současné řešení obsluhy Lesné není optimální.

Můj návrh obsahuje linku 9 přes Cejl, protože pochází z doby, kdy se tady toto téma řešilo předpředpředposledně. S linkou 11 nepočítám, protože bude nejspíše časem zrušena a nahrazena dalšími spoji linek 3 a 9 jako o víkendu. Ale tyhle detaily nejsou podstatné. Stejně tak je úplně jedno, jestli by třeba spoje do Soběšic jezdily pod jiným číslem.

A kdybychom nenaráželi na trolejovou infrastrukturu, tak by mohla jedna linka z Lesné pokračovat směr Mendlovo náměstí a druhá linka směr Stará osada a nahradily by v úseku Stará osada-Mendlovo náměstí většinu spojů linek 25 a 26 (ty by pak byly patřičně zkráceny, resp. převedeny pod číslo 27). Bohužel na toto řešení zřejmě není dostatek autobusů, ani dostatek trolejbusů, a když by teda na jedné měly jezdit trolejbusy a na druhé autobusy, tak tu pořád ještě chybí zatrolejování Lesné.
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 960
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 19:35:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

B01: [proud]
Já vím, že pro lidí taky platí pravidla silničního provozu, ale v okolí univerzity se tak nějak toleruje, že v období promocí je tam prostě moc lidí. Odstavený bus u krajnice bez zálivu je hlavně překážkou v provozu, to je neoddiskutovatelné.

Návrh je fajn, ale pro současnou situaci bohužel nepoužitelný. Asi největší problém je s otáčením té fialové linky okolo kasáren či co to tam je. To už se taky myslím jednou zkoušelo (v době výluky tuším se jezdilo na nám. SNP) a příliš se to neosvědčilo díky parametrům tamějších silniček. Kdyby to šlo, tak už tam busy otáčí i teď a nezavazí na Zemědělské.

Dvě linky na dva směry jako trolejbusy jsou super, ale také z říše snů zase z jiných důvodů. Otázkou jsou teda intervaly, protože to by jak fialová, tak zelená linka musela jezdit ve špičkovém intervalu 5 minut, aby to odpovídalo současné situaci.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 20:42:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolím si hodit do pléna vlastní návrh, který bude poněkud kontroverzní, ale s tím počítám.

a-57 v současné trase; 10 min. PD špičky, 20 min. zbytek
a-45 Haškova – Arbesova – Štefánikova čtvrť – Stará osada – Židenice nádraží (nebo někam dál do Líšně, to už je v podstatě fuk); 10 min. PD špičky (proklad s a-44/84), 20 min. zbytek
a-46 okružní Haškova – Arbesova – Štefánikova čtvrť – Lesnická – Halasovo náměstí – Haškova; 10 min. PD špičky, 20 min PD sedla, víkend nejezdí
a-66 okružní Haškova – Halasovo náměstí – Lesnická – Štefánikova čtvrť – Arbesova; 10 min. PD špičky, 20 min. PD sedla, víkend nejezdí
Zároveň navrhuji zkrácení a-53 celodenně ke královopolskému nádraží. Pravda, vznikl by tím problém neprokladu ve špičkách mezi KPN a Štefánikovou čtvrtí. Ale jelikož tento proklad ani dnes v praxi nefunguje, nepovažuji to za tak podstatné.
Jediný problém je, že to neřeší autobusy na 26, ale to se snad vyřeší dodávkou nových trolejbusů, takže autobusy na trolejbusové lince už nebudou potřeba.
Jinak nám tu zůstává 5 min. ve špičce a 10 minut v sedle v pracovní dny, o víkendu se pak v obou větvích interval prodlužuje na 20 min., ale to by neměl být podstatný problém. Podstatnější je, že z obou stran sídliště je o víkendu spojení na d-4. Zároveň se tím eliminují jakékoliv obraty busů na nesmyslném místě. Také tím všechny linky získají jasné vedení bez spousty poznámek v JŘ.
Tak, co myslíte?

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 961
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 20:59:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže když jsme vyřešili spojení na 25, 26, 5, 9, 11, tak se teď bude hledat napojení na 4? A až to vyřešíme, budeme hledat napojení na 3, 8, 10? Já s domnívám, že to napojení na 4 na Tomkáču tam je pouze z toho důvodu, že není možné 57 nikde jinde rozumně otočit.

Abychom nemuseli řešit přestupy mezi všemi linkami navzájem, to už pak tak nějak můžeme rovnou vrátit 22 tramvajových linek se špičkovým intervalem 12 minut, jak tomu bylo v době dávno minulé. [crazy]

Ale k věci: hlavní problém je ta a-45. Ta se zrušila ze zjevného důvodu. Úsek ŠČ--Stará osada byl totiž nevytížen. A důvod? Potenciální cestující v tomto úseku totiž přijíždí už od toho Semilassa linkami 53 a 84, negenerují se až v oblasti ŠČ. Tam už to bezpečně pokryjí ostatní linky. Další problém je ukončení a-45 v Židenicích, tam by se určitě nevešla. A když propojit s existující linkou, navrhuji spojit a-45 a a-78, aby vznikla nejdelší denní linka.

Další problém: Co když bude někdo z východní části Lesné chtít v sedle nebo o víkendu na trolejbus? To bude muset přestupovat až na Merhautce?

(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2448
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 21:18:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak jsem napsal, d-4 je v současné situaci o víkendu jedinou možností, jak se rozumně dostat z Lesné na Cejl a Maliňák a tak by k ní měl být z celé Lesné přímý přípoj.
Jsem ochoten jednat o tom, že by a-45 vedla jen na Tomkáč, ten úsek dál není tak podstatný, jen by posloužil jako posila a-44/84 po zkrácení a-53 pro získání potřebných km. Ale je také možné mít a-53 ve špičce na Starou osadu, jen to pak už nebude znamenat úspory. Ale řešitelné to je. Každopádně mým návrhem vznikne z celé Lesné spojení do všech důležitých směrů ve všední dny i o víkendech jen s jedním přestupem a to je pro tak významnou oblast o velikosti menšího okresního města, vcelku podstatné, myslím si.
A ano, přestup na trolejbus je o víkendu zajištěn na Merhautově. Nevidím v tom významný problém. Problém to je ve všední dny, kdy je provoz hustý, ale o víkendu ne.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 962
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 21:30:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Ten přestup na Merhautově by ale byl i v pracovních dnech v sedle a večer, tedy vždy mimo špičku. Ale není to problém, jen poukazuji na to, že to bylo v podstatě to jediné v mém návrhu, čím jsem se v dostupnosti přestupních uzlů odlišoval od aktuálního stavu a bylo na to poukázáno. (I když v tom mém návrhu by ten přestup byl pouze o víkendech a v PD večer.)

Dokonce v tom mém návrhu je i návaznost na d-4 na Tomkáču, a to právě o víkendech. Pro jednu část sídliště bez problému, ta druhá za cenu přestupu nahoře (ano, místo dolů by jeli slovy tři zastávky nahoru na Haškovu -- anebo by zkousli jeden přestup navíc).

Ten Cejl jsme si už snad vysvětlili (nejen my dva, ale i další, co se přidali). Do Globusu nebudeme zavádět přímé spojení? A co ten Avion? Jak tu správně podotknul Robert, NCKP je docela slušnou a snad i větší alternativou k Intersparu s pohodlným spojením s jedním přestupem. Jinak na Maliňák se dá pohodlně přestoupit na nádraží z d-9. Pokud musíme trvat na Maliňáku, proč ne třeba Šilingrák? Tam se taky o víkendech dá dostat jedině s přestupem.



(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 21:45:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale v praconích dnech se 46 a 66 počítám po celý den, jen v delším intervalu, takže problém by byl opravdu jen o víkendech.
A Cejl, jak koukám, jsme si nevysvětlili. Já říkám, že je to pro Lesnou důležitý směr a měl by být i o víkendu zajištěn s jedním přestupem. A proto spojení s přestupem na hlaváku nepovažuji za ideální. Navíc, Husovice jsou součástí Brna sever, což je další důvod pro existenci takového spojení. A ke zbytku se vyjadřovat odmítám, to jsou jen zbytečné osobní invektivy bez významu.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 963
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 21:59:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo aha, ta sedla jsem přehlédl. Fajn, takže přestupování na trajf máme řešeno podobně, já navíc počítám v sedle s klouby, tudíž bez přestupu.

To ostatní nejsou osobní invektivy, ale argumenty na stejné úrovni, jako ty Vaše. Proč by pro Lesnou měl být důležitým směrem zrovna Cejl, který neleží v MČ Brno-sever (když už jste to zmínil)? Černá Pole jsou na tom úplně stejně, to nikomu nevadí? Ono to tak vypadá, že pro Lesnou jsou důležité naprosto všechny směry, a to v kteroukoli denní i noční dobu. Nechci být hnusný, ale početná skupina obyvatel tohoto sídliště do MHD nepřispívá ročně ani jedinou korunou, takže proč taková privilegia?

(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá, tak tedy jinak. Proč by část Lesné měla mít spojení do Husovic a o víkendu na Cejl se dvěma přestupy, když ho může mít jen s jedním, bez navýšení km oproti současnému stavu? Ano, spojení na Šilingrák nebo k Avionu prostě s jedním přestupem zajistit nejde (ačkoliv, správným přetrasováním d-9 [biggrin]), Husovice a Cejl ale řešitelné jsou, tak proč to neudělat? Jak jsem napsal, i přestupní systém má své meze a pokud bude přestupů moc, navíc neopodstatněných, lidé prostě pojedou autem. A to asi nechceme.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konečně rozumná otázka, na kterou rozumně odpovím. Samozřejmě, že by to udělat šlo, pokud by to ale bylo možné. V okamžiku, kdy tohle zavedete (pro obě strany sídliště), zůstává problém s nekoncepčním otáčením. Ať se Vám to líbí, nebo ne, tak existuje jediné řešení, které nepotřebuje šaškárny okolo Zemědělské, a to je to, které jsem představil. Drobné úpravy jsou vždy možné, ale základ je bohužel neměnný.

A vůbec, teď znovu koukám na ten Váš návrh, a asi jsme se zacyklili. Proč vůbec došlo na debatu ohledně d-4? Můj návrh s ní počítá pro východní část sídliště. Koukám na Váš návrh, a máte to úplně stejně, akorát s opačnou stranou sídliště. Takže proč se tu vlastně přetahujeme o argumenty, když máme (co se d-4 týče) stejné řešení? [lol]



(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10151
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:23:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akorát že Útěchov je MČ, a kdyby měl být mimo zónu 101, tak by tamní lidi asi udělali revoluci.
Ovšem; nedávalo by logiku, kdyby některá brněnská MČ měla být v jiné zóně než 100 nebo 101.
Pak ale platí, že "něco za něco" - tzn. výhody v podobě četnějšího spojení + "městského" tarifu, ovšem za cenu, že spojení je realizováno MĚSTSKOU, tzn. zastávkovou dopravou.

Ale podobně zastávkové jsou vlastně i téměř všechny příměstské linky (např. z již zmíněných Ostopovic nebo Popůvek). Ta dvojice expresních linek 405/406 (která stála na začátku této polemiky) je spíše výjimkou.

i přestupní systém má své meze a pokud bude přestupů moc, navíc neopodstatněných, lidé prostě pojedou autem.
Proto (dle mého názoru) nejlogičtější řešení = navrácení linky č. 9 zpět na Cejl + navrácení linky č. 11 na ul. Milady Horákové. [kladivo]
Pak by byl problém typu "jak vyřešit spojení (zejména v mimošpičkovém období) z Lesné do oblasti Cejlu" vyřešen (+ navíc by došlo k určité úspoře).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:27:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Navrácení 9 na Cejl a 11 na Milady Horákové by těžce narazilo na druhé části Brna, a sice v Juliánově. To by se jim totiž musela obnovit 13, protože by neměli přímé spojení na Českou a na perón nádraží. [lol]
B01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 704
Registrován: 5-2006

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:33:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A osmičku by juliánovští taky chtěli vést až na Českou, ne? [talker]
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Asi jste ten můj návrh opravdu nepochopil. Mám tam a-57 přes halasák a polikliniku na Tomkáč a a-45 přes Arbesovu na Tomkáč a případně možná i dál, ale asi ne, není pro to důvod, jak jste sám poznamena. Takže spojení mám z obou stran a bez šaškáren (ačkoliv otáčení na Tomkáči asi také není zcela ideální, ale není zdaleka tak problematické).

David: Jak píše Twig, v současné době je to nerealizovatelné. Osobně se mi toto vedení d-9 také moc nelíbí, nejen proto, že dupluje o víkendu spojení z Lesné na M. Horákové, ale i proto, že je to další linka do pěší zóny a o mě se tu obecně ví, že jsem proti tramvajím na pěší zóně, ale momentálně to bohužel asi jinak řešit nejde.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 966
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:40:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pochopil jsem ho. Vycházím z toho, že a-45 jsme zavrhli zcela. Což byla zjevně chyba. Zkuste to hodit do mapky, z toho se dá leccos vyčíst pohodlněji. Zmátl mě předchozí obrázek, který nepatřil k Vašemu příspěvku.

A nebo ani nemusíte, už to vidím. V podstatě moji modrou linku vedoucí po TGP do ŠČ jste přemístil kolem polikliniky na ŠČ a Tomkáč. Proč ne, logiku to má taky, ale úsporu to moc nepřinese. Pak ale postrádá smysl TGP a Lesnická (co do počtu km), tyhle jalové km já mám ušetřené.

Takže teď jsme mezi dvěma mlýnskými kameny: ušetřit nemalé kilometry nebo mít přímé spojení na d-4 z celé Lesné?



(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2452
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S mapkou se mi teď na noc dělat nechce, to až zítra. Zatím alespoň znovu nahodím svůj revidovaný návrh v psané formě.

a-57 v současné trase; 10 min. PD špičky, 20 min. zbytek
a-45 Haškova – Arbesova – Štefánikova čtvrť – Tomkovo náměstí; 10 min. PD špičky, 20 min. zbytek
a-46 okružní Haškova – Arbesova – Štefánikova čtvrť – Lesnická – Halasovo náměstí – Haškova; 10 min. PD špičky, 20 min PD sedla, víkend nejezdí
a-66 okružní Haškova – Halasovo náměstí – Lesnická – Štefánikova čtvrť – Arbesova; 10 min. PD špičky, 20 min. PD sedla, víkend nejezdí

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Vrták
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.94.52
Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:56:53    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Twig:
Cejl sice nepatří do Brna-Severu, ale u Cejlu, tuším na Bratislavské, se nachází Úřad Městské části Brno-Sever a taky policejní okrsek pro celou oblast Brna-Severu... [biggrin](nevím, která chytrá hlava to vymyslela, ale je to tak...)
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 967
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:58:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jak jsem psal, úspora veškerá žádná. Je to pěkné, až na ten 5minutový špičkový interval v úseku ŠČ--Tomkovo náměstí, to by bylo tolik zbytečných kilometrů a zasekaných vozů v zácpě, že si to radši nechci ani představit. Navíc při takovém intervalu už by na Tomkáči musely být busy asi odstaveny po třech a na to tam není místo (ve špičce je tam vyrovnávačka 13 minut).
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 22:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vrták: Ale ten úřad asi o víkendu úřední hodiny mít nebude, že? (A o ten víkend tu hlavně šlo. v PD je v mém návrhu zajištěno spojení z obou částí Lesné s jedním přestupem.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:15:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Původně jsem právě zamýšlel ušetřit tím zkrácením a-53, ale to, uznávám, nebylo moc reaálné. Ale šlo mi hlavně o nenavyšování km oproti současnému stavu. Jinak je tam úspora hlavně o víkendu, díky dvacetiminutovému intervalu. A ano, uvědomuji si možný problém jalových km na Lesnické, ale lepší řešení, než ve všední dny v podstatě návrat k okružním linkám, nějak nevidím. Jinak totiž vždy narazíme na nějaký problém, ať už otáčení někde, kde pro to nejsou podmínky, nebo neexistující přípoj. Oboje jsem se snažil vyřešit za cenu nenavyšování km ve všední dny a mírné úspory o víkendu.
Také problém pětiminutových intervalů z Provazníkovy na Tomkáč chápu. Je to řešitelné přejezdy mezi oběma linkami, ačkoliv je to stále problematické. S odstavováním samozřejmě počítám na opačném konci. Ale lepší řešení mne prostě nenapadá.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 969
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:24:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víkendový interval 20 minut do toho svého můžu zapracovat taky a nebude k tomu potřeba vůbec žádný zásah. Tam to ale spíš narazí na odpor, protože si moc dobře pamatuju ty reakce na některém z diskusních fór (možná na bmhd, už si nepamatuju), kde jsem víkendový 10minutový interval kritizoval, a dostal jsem informaci, že je akorát. Takže tak.

Jak myslíte přejezdy mezi linkami? Jako že na Tomkáču by přejížděla 45 na 57 a opačně? To je jedno, tím se nevyřeší nic. Vyrovnávačka 13 minut ve špičce tam není pro srandu, je tam kvůli tomu, že Tomkáč bývá ucpaný a rychlejší obrat se prostě nedá zvládnout.

Takže shrnutí: Váš návrh asi nenavýší km oproti současnému stavu, ale přinese velký problém s Tomkáčem. Živě si dokážu představit, jak to tam bude stát a tím pádem prokládaný interval s 46/66 bude fuč. Bohužel.

Takže není jednodušší oželet víkendový jeden přestup navíc pro cestu za nákupy (skutečně tam jezdí tak masivní část západní části sídliště, aby bylo smysluplné se tím vůbec zabývat?) a radovat se z ušetřených km, které nabízí moje řešení?

Nepovažuji se za spasitele, ale přemýšlel jsem nad tím řešením opravdu dlouho a lepší variantu fakt těžko najdete.

(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2454
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:48:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V mém návrhu jsou všechny linky v sólech po celý den, což také znamená určitou úsporu.
A a-45 a 57 se dá ve špičce řešit i vedením k vozovně Husovice, ale tam už narážíme jednak na vyšší km proběh a také na souběh s tramvají, kvůli kterému bylo toto vedení a-57 zrušeno.
Altternativně se dá ještě a-45 vést ve špičce jako někdejší expresní spoje a-46, ale to opět vyžaduje poznámku v JŘ. Ale řešení by to být mohlo.
Ale myslím, že můj návrh je z hlediska zajištění přípojů po celý týden přece jen lepší.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. ledna 2014 - 23:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vozovna Husovice taky nic neřeší, pořád je tam naprosto zbytečný interval 5 minut a ještě navíc v prodlouženém úseku ŠČ--VH. A navíc stání v zácpách to nevyřeší, naopak zkomplikuje o zácpy na Dukelské.

Vedení a-45 jako bývalá expresní a-46 by řešením taky nebylo, to by fungovalo možná v odpolední špičce, ale v ranní by to muselo být trasováno přesně naopak, a to je ještě další poznámka v JŘ. A to už pak vyjde lépe z Lesnické režijně po TGP a západní straně na Haškovu než to lámat přes polikliniku, když tím stejně v tom směru v ranní špičce nikdo nepojede.

Já tam mám sóla taky po celý den. Ty klouby tam nejsou kvůli Lesné, ale kvůli 26, takže to vůbec neřeším.


(Příspěvek byl editován uživatelem Twig.)
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 4-2011

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 07:54:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak ale platí, že "něco za něco" - tzn. výhody v podobě četnějšího spojení + "městského" tarifu, ovšem za cenu, že spojení je realizováno MĚSTSKOU, tzn. zastávkovou dopravou.

Taky pravda, byl jsem ubit logickými argumenty. [happy]
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 971
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 12:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Focus: I kdyby byl Útěchov samostatnou obcí bez "městského" tarifu, tak by ty expresy stejně nic moc extra nevykouzlily. Trasa téměř stejná jako "courák", jen místo západního sídliště by asi jely přímo východním bez závleku na Haškovu, čímž by sumasumárum ušetřily tak 5 minut. A vezmeme-li v úvahu, kolik obyvatel má Útěchov, tak jaký by asi musel být interval expresů, aby zase nebyly na úkor těch couráků? Čekat půl hodiny (i víc) na expres, abych ušetřil 5 minut jízdy, to by asi úspěch nemělo. [happy]
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6191
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 13:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby byl Útěchov samostatnou vesnicí, vedla by linka nejspíš na nádr do Kéniku.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 972
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 14:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert: Což by byl úplně ten samý případ co se týče rychlosti. Žádnou "zkratku" využít nejde, čili opět urychlení minimální. [happy]
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6192
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 14:25:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, byla by z toho taková druhá linka 403, možná s vynecháním některých zastávek na trase. 1-2 zastávky mimo Brno a zbytek v něm.

(Příspěvek byl editován uživatelem robert_08022.)

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2455
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 18:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: Vozovna Husovice především řeší odstavování autobusů, protože je možné jich tam odstavit víc a tím vytvořit časovou rezervu. Pravda, za cenu navýšení kilometrů a souběhu s tramvají.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 21:37:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlost do Útěchova by vyřešilo jedině přestavění připojující silnice (nereálné sci-fi), aby neměla tolik zatáček a hlavně aby byla všude dostatečně široká (odpovídaje provozu díky současnému naplnění masivní expanzí bydlení ve spádové oblasti od Soběšic až po Vranov)...

Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 973
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 09. ledna 2014 - 21:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

X-Host: Kdepak, ani to ne. To by totiž vyřešilo rychlost jak expresů, tak i couráků, čili ve výsledku zase prakticky žádný rozdíl. [lol]
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 08:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Twig: však o expresech neuvažuji, jen narážím na naprosto nedůstojné a kapacitně v určitých časových polohách nedostačující silnici z Brna do Soběšic - Útěchova - Vranova atd...
Nehledě na to, že třeba na a-43 jsem už pár busů v příkopě (naprosto zbytečně jen kvůli úzké silnici) viděl

Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7815
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 16:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na skok s Lesné do Žabin, na lince 80 začíná být pěkně pestro:

včera:


dnes:

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6195
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 17:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěže má ty mlhovky, jinak by ani netrefil do smyčky..

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 10-2012
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 18:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ještě že máme ty minibusy...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7816
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 18:35:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíš ty bezporuchový minibusy?[kladivo]

Když se cyklista v provozu chová asertivně, je to skoro vždy kvůli vlastní bezpečnosti a větší efektivitě jízdy na kole, ne kvůli tomu, že by vedl válku s auty!
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 145
Registrován: 10-2012
Odesláno Pátek, 10. ledna 2014 - 21:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jj přesně ty[lol]
FANDA_DPMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2013
Odesláno Sobota, 11. ledna 2014 - 21:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár [fotic] ze služeb



Není pravda, že s kondomem je to bezpečnější. Kamarád ho měl a stejně ho srazilo auto [satan]
Doprava Brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.164.162
Odesláno Sobota, 11. ledna 2014 - 22:27:53    Odkaz na tento příspěvek  

Lenssen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 11-2009

Odesláno Neděle, 12. ledna 2014 - 02:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

FANDA_DPMB: super fotky, díky za oživení [ok]

7364 7365 7366
FANDA_DPMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2013
Odesláno Neděle, 12. ledna 2014 - 07:04:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lenssen: [ok]

Není pravda, že s kondomem je to bezpečnější. Kamarád ho měl a stejně ho srazilo auto [satan]
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 4-2011

Odesláno Pondělí, 13. ledna 2014 - 07:44:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fanda a jeho "vesnický" fotky nikdy nezklamou. [ok] [ok]