K-report
 

Archiv diskuse Nové tramvaje do 26. 06. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv diskuse Nové tramvaje do 26. 06. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4110
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 12:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malý fotograf: Ony ty zákony typu "buy America" zpravidla nákup v cizině nezakazují, takže Vaše námitka je trochu mimo mísu.

Věc se totiž řeší elegantněji: Na dovezené zboží nedostanete žádnou dotaci z vládních zdrojů a navíc ještě zaplatíte clo. A právě u výrobků např. pro VHD je tahle kombinace smrtící, zejména, když ji zkombinujete výběrovým řízením...

Na dotace nárok nikde ve světě není a právo vybírat clo je projevem svrchovanosti státu. Takže za této situace je prodej licence zpravidla tím jediným, na čem může výrobce vydělat - byť si tak vyrábí vlastně konkurenci, které může odolat jenom ještě rychlejším vývojem.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 05. června 2013 - 12:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je krásně vidět, že vedení Škodovky jde jen o to, co nejrychleji vydělat co nejvíc peněz. Ať to stojí co to stojí. Zadělali si tím na pořádnej průser.

O tom, že to číňani budou vyrábět po svém a dělat do toho svoje zásahy a ND nám budou prodávat do Čech nelze pochybovat. Špatná dostupnost origo ND tomu jen nahrává.

Jen taková vsuvka: Na konci 80. let prodala TATRA licensi a montážní linku číňanům. Ta fabrika se jmenuje CANHZHENG a byla jim prodána license na T-815-1. Takle to vypadá Dnes si tam vyrábí co chtějí, dosadili si na to vlastní kabinu, kopírujou modernizace z Tatry, dokonce okopírovali i polygon a propagační video! Od poloviny 90. let nám sem dováží ty jejich sračkoidní náhradní díly s naprosto tragickou kvalitou a prodávají je jako originál na Tatru. Pár Tatrovek už skončilo v poli/baráku po tom co se např. vysypali listový pera či rozlomilo čínské řízení. Pro představu jeden PDF dokument zde. Nejen, že ťamani na nějaký autorský práva firem z EU zvysoka serou, ale je obrovskej problém se těch jejich zk****nejch padělků zbavit i tady v EU. Kopírování je totiž jejich národní sport!

A Škodovka si tímhle pěkně nasrala pod nohy.

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4111
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 13:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom 120: Ač máte v mnohém pravdu, jak byste vyřešil dilema, které má každý výrobce ve vztahu k Číně:
a) prodat licenci a na jejím prodeji vydělat
b) neprodat licenci a nechat číňany, aby si to okopčili zdarma
c) soudit se s číňanama u čínského soudu podle čínských předpisů o autorská práva?

Co byste zvolil Vy a proč myslíte, že by Vaše řešení bylo výhodnější?
Kondra89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 13:36:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já Škodovku vcelku chápu. Mít, nebo nemít 5 miliard je dost rozdíl. O konkurenci pro Škodu trochu pochybuji. Předpokládám, že není problém v rámci smlouvy zajistit, aby příjemce licence nemohl na vybrané trhy dané zařízení dodávat.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 05. června 2013 - 16:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudolf_33:
Pokud mám unikátní know-how a chystám se dodávat i do exSSSR (jakože je to největší trh s tramvajemi na světě), tudíž jen blb by se tomuhle rostoucímu trhu vyhnul, tak je CHYBA to někomu prodávat. Obzvláště pak Číňanům. Škodovka je na tom finančně dobře, tudíž nemusí dělat takovéto věci. V rozhovoru na E15 se psalo, že vývoj stál 3 mld Kč (který bohatě zaplatila Praha), tudíž snad nepotřebujou ještě dalších 5 mld. Kč, který se stejně akorát vyplatěj jako dividendy majitelům na Kypru ...

S tím, že když jim to neprodám, tak to okopírujou bych si nebyl až tak jistej. Spoustu věcí (technologických postupů) se z finálního produktu zjistit prostě nedá. Typyckej příklad je metalurgie a hutnictví železa. Sice přivezou kus oceli z EU, jsou schopni zjistit jaký to má vlastnosti, ale jak ten materiál vyrobit nezjistíš ani kdyby ses zbláznil. Můžeš začít experimentovat, a v postatě se to snažit sám vyvinout, ale to trvá hodně dlouho, stojí to spostu peněz a vyžaduje to špičkový pracovníky a zázemí. A to oni nemaj. Proto taky číňani jezděj studovat právě dost často materiálovou fyziku na prestižní univerzity do EU.

A co se týče těch tramvají. Tak oni se budou v Šáde hodně divit až přijedou do Ruska a zjistí, že už tam jejich produkt jezdí a Rusové za hotovou tramvaj zaplatili třetinovou cenu. Jo, bude to mít vlastní (hnusnej) design, název čangkvanguang a bude to vyrobený z vysoce nekvalitních materiálů. Jednou ze specialit rákosníků je vyrábění vozidel, které v motorovém prostoru (a jinde kam neni vidět) nemají žádnou (tj. vůbec žádnou) antikorozní ochranu - něco jako pozink, kataforéza, ba dokonce základní obyč nátěr jim nic neříká. Karoserie se lakuje barvou na syrovou, nijak neošetřenou, ocel, a tam kam neni vidět je prostě úplně holej ocelovej profil! Samozřejmě za rok je to rezavý jak prase. Ale stále platí, že je to na místě, kam neni vidět. Alespoň do doby, než se to vozidlo zlomí vejpůl. U náklaďáku je přelomení hlavního rámu mezi kabinou a korbou docela běžněj jev.

Kondra89:
Předpokládám, že není problém v rámci smlouvy zajistit, aby příjemce licence nemohl na vybrané trhy dané zařízení dodávat.
No a ...? , tak to bude ve smlouvě napsaný. A když to nebudou dodržovat tak co?

(Příspěvek byl editován uživatelem Tom120.)

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2852
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 16:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On někdo v Rusku má svršek a peníze na 15T?
Víte vůbec detaily transakce?
Chápu, že by to tady všichni udělali lépe, ale nechápu proč to tedy neudělaj a jen o tom píšou na Káčku.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4112
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 19:52:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom 120: Takže číňani neuměj vyrobit ocel? To snad nemyslíte vážně. Že umějí v případě potřeby postavit kosmickou loď, jste asi přehlédl. A že střelný prach, papír a jánevím kdeco nejsou evropskými, ale čínskými vynálezy, Vás měli naučit na základní škole.

Mimochodem Rusko už tramvaje (s výjimkou trosek T3 a pod.) už delší dobu nedováží, protože má vlastní výrobce. Stačilo najít volnou kapacitu. Novou tramvaj prostě do Ruska nedovezete (viz výklad k "buy America" kousek výše). I ty Octavie, které jsou v Rusku prodávány, jsou v Rusku též vyráběny (o Číně platí totéž). A do Ruska nevyvezete ani lokomotivu či trolejbus - domácí výroba má přednost. Proto obě Škody - jak ta plzeňská, tak ta volksvágenská mají v Rusku dceřinné firmy. Svět se změnil.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5374
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 20:57:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R33: Smiřte se s tím, že Číňani hodně chtějí, ale neuměj. Ten popis je reálnej. Ale to neznamená, že top lidí tam neumí vyrobit vozy Audi, Maglév a i ty kolejový vozidla jim taky jdou a nereznou. Jen ten průměr je o tom nevěřit, prověřit, nebrat.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 6-2007

Odesláno Středa, 05. června 2013 - 21:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko:
Víte vůbec detaily transakce?
Ne, a víte je snad vy?

Můžete je tedy uvést? A která konkrétní část by vás zajímala?

Rudolf_33:
Takže číňani neuměj vyrobit ocel? To snad nemyslíte vážně.
Ano, myslim. Neumějí. Jsou stále minimálně 10 let za EU a USA. To, že produkce oceli v Číně roste ročně o nějakých 10% (a že mají mezi 5 největšími světovými producenty 3 firmy - Hebei, Baosteel, Wuhan) nic nevypovídá o její kvalitě

Že umějí v případě potřeby postavit kosmickou loď, jste asi přehlédl.
Za prvé, i jejich vesmírný program je spíše kopírování a dohánění USA nežli nějaký průkopnický posun dopředu. O zasrání dráhy kolem Země odpadem ani nemluvě. A za druhé: Je něco úplně jiného vyvinout a postavit kosmickou loď a vyrábět miliony aut ročně! Mezi tím je obrovský rozdíl! Vesmírnou konstrukci dělá hrstka špičkových odborníků s vládním rozpočtem (je fuk kolik to stojí). Zatímco auta vyrábí soukromá (příp. i státem vlastněná) firma, která ale musí být zisková (ufinancovatelná). A zaměstnává masy lidí. Konkrétně v Číně je v automobilovém odvětví PŘÍMO zaměstnáno téměř 2 miliony lidí. Další miliony (resp. spíše desítky milionů lidí) zaměstnávají subdodavatelé a navazující průmysl.

A že střelný prach, papír a jánevím kdeco nejsou evropskými, ale čínskými vynálezy, Vás měli naučit na základní škole.
A vám v té škole zřejmě neřekli KDY byly tyto vynálezy objeveny. Ještě v 70. letech 20. stol. byla Čína beznadějně zaostalá. Navíc nevidím spojitost mezi např. papírem a práškovou metalurgií, PVD a CVD vrstvami, kompozitními materiály, atd...

A do Ruska nevyvezete ani lokomotivu či trolejbus - domácí výroba má přednost. ... Svět se změnil.
#(viz výklad k "buy America" kousek výše
# Proto obě Škody - jak ta plzeňská, tak ta volksvágenská mají v Rusku dceřinné firmy. Svět se změnil.

Sám jste si odpověděl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tom120.)

Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9059
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 05. června 2013 - 22:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Japonci se po druhé válce taky etablovali jako kopíráci a šmejdotvůrci - a dneska jsou technologická špička. Na Číňany čeká totéž...

"Pravda a láska zvítězí. Jakýmikoli prostředky. I nad pravdou a láskou."
Z-k
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.204.115
Odesláno Středa, 05. června 2013 - 22:59:50    Odkaz na tento příspěvek  

Čína a další přilehlé asijské země jsou na špici už ve všem.
Např. na cokoliv se podíváte, obsahuje elektronické součástky z Asie
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 00:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z-k: Zase. A jak jsou na tom ty produkty s výdrží?!

Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.239.181
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 03:34:33    Odkaz na tento příspěvek  

Jak který. A jak jsou na tom s výdrží produkty Schade Pilsen?
Ssc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2011
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 12:09:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.7
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 20:17:15    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k:
Dodal by som ešte Južnú Kóreu, tá je niekde medzi Japonskom a Čínou. Pred 20 rokmi boli Kórejské autá šmejdy, pred 10 rokmi začali byť obstojné a dnes patria ku kvalite, aj keď nie k špičke, tá ostane Nemcom a Japoncom.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2168
Registrován: 6-2004

Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 20:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Až na to, že Korejci jdou trochu opačným směrem.
Hyundai v Nošovicích, KIA v Žilině... Možná i v nějaké I30 bude víc českých součástek než ve Škodě...
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 11-2012
Odesláno Čtvrtek, 06. června 2013 - 20:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Tom 120: z čínské ocele a za přispění v Číně vyráběného vybavení se už staví i mosty v Americe konkrétně San Francisco Bay Bridge: http://baybridgeinfo.org/projects/sas poslední odstavec dole.
Pokud říkáte nenažraná Škodovka aplikujte prosím totéž i na Bombardiera: http://www.railwaygazette.com/news/single-view/view/nanjing-to-ge t-catenary-free-trams.html
http://www.railwaygazette.com/news/single-view/view/bombardier-li censes-flexity-2-design-to-china-south.html
a nakonec i na Ansaldo Bredu:
http://www.railwaygazette.com/news/industry-technology/single-vie w/view/cnr-dalian-to-produce-ansaldobreda-trams-under-licence.htm l
A mnoho dalších např. Siemense atd. A už to nejde zdaleka jen o tramvaje. Zkrátka a dobře svět se změnil, ať se vám to líbí nebo ne a firmy hold chtějí zisk. Soudy o tom zda je to dobře nebo špatně nechávám raději alibisticky na druhých.
Poklop D400
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.234.119
Odesláno Sobota, 08. června 2013 - 14:45:07    Odkaz na tento příspěvek  

prag: Nebýt "nahodilých závanů" volného trhu, tak by žádný Siemens ani Alstom neexistoval, obě firmy vznikly (jak překvapivě) v prostředí volného trhu. Principem volného trhu je právě to, že si zákazník (ve Vašem příkladu čínský) může vybrat.
Když tady několikrát padlo jméno Tatra: Hybatelé plánovaného hosposdářství zrušili v Tatře výrobu lehkých nákladních vozidel a pak jim nezbylo než na třítunku kupovat licenci ... ze světa kde tržní hospodářství fungovalo.
A k "ochraně" trhu napsal vyčerpávající dílo už Frédéric Bastiat, takže jej pouze odkazuji. Je to výborné čtení, vyžaduje však trpělivého čtenáře.
Vort
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.177.45
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 12:31:52    Odkaz na tento příspěvek  

Číňani bezproblému umí udělat i velmi kvalitní výrobky, ale vyrábějí jen to co od nich trh je ochoten koupit. Tedy šéf vývojového týmu dostane z marketingového oddělení zadání výrobku, tj. kolik to má stát, co to musí splňovat a co to splňovat jen může. A odborníku, dělej co umíš, první návrh je zpravidla ten nejkvalitnější, ale příliš drahý, pak se dělají ty korekce ceny a spolehlivosti.
Martyk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 9-2012

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 15:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakej je aktuální stav bratislavskýho tendrovýho divadla?

Komu tykám? Zpravidla všem. Buď se s tím vyrovnej a tykej mi taky nebo se di třeba zabít.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 15:10:00    Odkaz na tento příspěvek  

Martyk:
Oficiálne žiadne info nie je vonku, nemám ani neoficiálne. Druhý najhorší možný scénar je že jednosmerné tramvaje dodá Škodovka a obojsmerné Bombardier, čo bude pre prevádzkovatela určite "výhodné", mať dva typy od dvoch výrobcov. Najhorší možný scenár je ten že nebude nič.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 15:55:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: V tom bych takový problém neviděl... 2 výrobci a 2 typy nejsou tak hrozné. Ve většině českých měst je to horší...
Klasická T3, tyristorky, Progressy, wany s progresem/europulsem/škodou.... + 14T/13T/15T

(Příspěvek byl editován uživatelem 9001.)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5051
Registrován: 2-2006

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 16:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No "většina českých měst"...
Popisuješ Brno.

Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 3-2013
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 16:34:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A Prahu snad ne? Z výčtu Brno nemá 15T (to, že má TV8, TV14, Europulse, RT6, 03T, Kotase - a to ještě v různé kombinaci vozů a výzbrojí - je věc druhá).
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 16:40:21    Odkaz na tento příspěvek  

Rôzne klony a reinkarnácie T3 majú aspoň zhodnú mechanickú časť a aj vybavenie dielní na všetky tie typy ostáva podobné (rovnaké zdviháky, rozmery vozidiel, okná, dvere, do istej miery aj čelá). Šalingrad je výnimkou, naozaj im chýba už len 15T. Nemyslím si že je vhodné mať dva záasadne odlišné typy od dvoch rozdielnych výrobcov, každý s inými požiadavkami na vybavenie dielní, k tmou ešte s inou elektrickou časťou. Reálne to hrozí, lebo sú dva samostatné tendre a nie jeden na jednosmerné aj obojsmerné vozy s požiadavkou unifikiácie.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 10. června 2013 - 18:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Minimálně Praha, Brno, Ostrava. Podle města kombinace T3xxxx, KT8D5, K2.

Jinak kdyby si šel do střev všech nových tramvají, tak toho bude společného víc než si myslíme.
Reichenberger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7496
Registrován: 10-2004

Odesláno Pondělí, 17. června 2013 - 11:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výrobce autobusů a trolejbusů LAZ zahájí ve spolupráci s Alstomem výrobu tramvají. LAZ plánuje do 6-7 let výrobu provádět ze 70% samostatně.

Jeden ze článků k tématu (RU)
Quakeman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 17. června 2013 - 21:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=2825902 ja už jedno info mám a to o trolejbusoch čiže 30Tr a 31Tr Sorotroly nám tu budú jazdiť v Bratislave!!!
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Úterý, 18. června 2013 - 14:32:22    Odkaz na tento příspěvek  

Quakeman:
O trolejbusoch je to známe. Čo sa tramvají týka tak vraj Škoda 20T má byť obojsmernou na báze nerealizovaného Inekonu Superior plus (sranda že sa mi o takom snívalo, len to bolo jednosmerné) a jednosmerné vozy má vyrábať Poór v ŽOS Trnava, pričom sa má jednať o licenciu Stadleru alebo Bombardieru. Neverím už ničomu, iba tomu, že celé to je určite podvod šitý na mieru. Nakoniec tak ako je podvod so ŠKODA-SORmi... Nakoľko sa majú použiť financie EK, tak by Brusel mohlo zaujímať aké nekalé praktiky sa tu používajú. Nemá niekto kontakt na niekoho tam? Niekoho kto to je schopný pochopiť a komu záleží na tom aby as európske financie nerozkrádali?
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 18. června 2013 - 17:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Keď s tebou je problém, že ty máš záchvat mesiášstva a nakoniec aj tak nič z toho nebude. Čo by si na tom konkrétne chcel napadnúť?

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
Kondra89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 19. června 2013 - 00:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu, pokud ve Škodovce vznikne něco mezi pevnopodvozkovými vozy a 15T, bude to jedině dobře.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.7
Odesláno Středa, 19. června 2013 - 00:31:04    Odkaz na tento příspěvek  

S4991023:
A čo by z toho malo byť? Bolo by to vôbec niečo pozitívne? Pre koho a hlavne prečo? Napadnúť by som mohol konkrétne vágnu formuláciu nákupu údržby na trolejbusy:

--

Stručný opis zákazky alebo nákupu (nákupov)

Dodanie 15 ks nových sólo trolejbusov s APU, 15 ks nových sólo trolejbusov bez APU a 50 ks nových kĺbových trolejbusov (ďalej len jednotlivo „trolejbus“ alebo aj „vozidlo“ a spoločne „trolejbusy“ alebo aj „vozidlá“) za stanovených podmienok v tejto zmluve a poskytnutie údržby uchádzačom pre každý trolejbus počas 8 rokov alebo do najazdenia 560 000 km každého trolejbusu od schválenia technickej spôsobilosti každého trolejbusu na prevádzku, a to podľa toho, ktorá skutočnosť nastane skôr, ak si ju obstarávateľská organizácia uplatní do 6 mesiacov od schválenia technickej spôsobilosti prvého trolejbusu na prevádzku.

--

Táto formulácia poskytuje obrovský priestor na manipuláciu, keď sa vopred dohodne že obstarávateľská organizácia (DPB) si údržbu neobjedná. Môže tým zvýhodniť istého výrobcu keď tento dá nereálne nízku cenu za údržbu, čím získa vyššie bodové hodnotenie a neférovo vyhrá súťaž.

Ak sa potvrdí manipulácia (DPB si údržbu neobjedná) tak hrozí fiasko a vracanie fondov, prípadne zastavenie ich čerpania alebo úplné zrušenie. Pre vylúčenie tohto rizika by mal DPB jednoznačne a verejne povedať že si údržbu objedná a aj to tak urobiť pod drobnohľadom verejnosti. Nakoľko je DPB platený z môjho cestovného a daní, mám právo požadoavť aby konal efektívne. Nemienim nepriamo platiť za údržbu vozidiel, ktorá vedome nebude kúpená len aby vyhral niekym preferovaný výrobca. To by bolo okrádanie verejnosti na plnej čiare, po slovensky aj tunelovanie. Nakoniec dobre vieme ako bola bodovaná doplnková výbava autobusov, kde SOR dal klímu za 1 cent a len kvôli tomu vyhral. Ani nie tretina vozidel klímu má, lebo DPB si za smiešnu cenu 1 cent objednal klímy iba do 30 autobusov zo sto. Vraj to je chybou bývalého vedenia a Belfi sa stavia do pozície ako to chcel zvrátiť ale nemohol, lebo zmluvy boli nevýhodné. Príde mi schizofrenické od neho, keď teraz svojím konaním ide dohadzovať kšeft výrobcovi, ktorý uzavrel pre DPB takú nevýhodnú zmluvu pri nákupe autobusov. Prvý tender na trolejbusy bol tak manipulovaný že to až bilo do oči a bol zrušený. Ale toto čo beží teraz je tiež ovplyvniteľné. DPB mal podľa zmluvy mal právo kúpiť klímu do všetkých autobusov za rovnaké podmienky a neurobil to, čo muselo mať svoj dôvod a ja hovorím že to bolo dopredu dohodnuté! Toto bol podvod a teraz hrozí znovu, ale nie cez doplnkovú výbavu, ale cez cenu údržby. Mám vážne podozrenie že DPB a Škoda-SOR už majú dohodnuté že údržba sa nekúpi. Keby Belfi alebo Ftáčnik dnes záväzne povedali že údržba sa určite kúpi za cenu ktorá bude v súťaži vyhodnocovaná a ovplyvní bodovanie a tým výhercu, tak celý priestor na manipuláciu sa rapídne znižuje.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.7
Odesláno Středa, 19. června 2013 - 00:38:13    Odkaz na tento příspěvek  

Čo sa tramvají týka: Prečo sú dva samostatné tendre na jednosmerné a obojsmerné vozidlá a nie ako v prípade trolejbusov jeden tender na tri rôzne prevedenia vozidla? Hrozí reálne riziko že každú súťaž na tramvaje vyhrá iný výrobca s iným modelom. Vôbec sa nespomína unifikácia jednosmernej a obojsmenej tramvaje. Hrozí riziko predraženej údržby, ak budú dva rôzne typy, každý s inými nárokmi na vybavenie dielní. Znovu by som mal ja ako cestujúci platiť na zbytočne náročnejšie a v sume drahšie vybavenie dielní len kvôli nejakým zákulisným dohodám? Pochopím ak by bol medzi vozidlami generačný rozdiel, ale toto nie je náš prípad. Kukni sa na Viedeň, Linz. V každom meste unifikujú vozový park ako to len ide (ULFy a Cityrunnery). Samozrjeme sú mestá kde máš dva typy NP vozov, ale medzi nimi sú nejaké generačné rozdiely (a to platí aj pre Linz a napriek tomu pokračuje v Cityrunneroch, Viedeň s ULFami tiež). Aj keď súhlasím že tendre na tramvaje sú ťažšie napadnuteľné a vôbec, komu by prospelo keby sa nebodaj zastavili? Ešte by ma všetci ukameňovali za to že som do toho rýpal...

Ale v prípade trolejbusov a obzvlášť toho čo má vyhrať (ten výgrc v Hradci mi stačilo videť na fotkách, umiestnenie pomocného pohonu absolútne idiotské a podľa mňa priam nebezpečné) by možno aj bolo lepšie keby niekto z Bruselu prišiel a posvietil si na vec... Ďalšia vec je, aspoň čo som počul, je praskanie skiel. Podľa škodovky sa jedná o výrobnú vadu skiel ktoré boli blbo zakalené. Vôbec sa nepripúšťa možnosť že by sa ohýbali okenné stĺpiky nad rámec toho čo sklo znesie, lebo na streche sú zberače a iné haraburdy ktoré zásadne ovplyvňujú hmotnosť strechy a sily vznikajúce. Overovacia séria 14Tr mala podobný problém.

Kondra89:
Tak ono 15T bola na výkresoch o pár rokov skôr ako Superior plus. 15T je podľa mňa dobrá tramvaj, ale Superior Plus sa mi pozdáva ešte viac. Samozrjeme jedna vec sú moje pocity a druhá reálne chovanie vozidiel.
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 21. června 2013 - 01:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@dopravopat: To mi připomíná výhru o 99 grošů: http://m.onet.pl/biznes/prasa,kwcdj (odkaz je potřeba zkopírovat, místní systém neumí přežvýkat polský fetiš spočívající ve cpaní čárek do odkazů).

»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pátek, 21. června 2013 - 08:10:54    Odkaz na tento příspěvek  

Bugear:
Díky za link, je to podobný podvod. Nechápem prečo sa tu v EÚ hráme na nejaký voľný obchod a férovosť, keď všade sú podvody. Nerobím si ilúzie že žabožrúti vyhrali všetky súťaže na dodávky vozov pre "svoje" územie férovo. Všetky kecy o voľnom trhu a férovej súťaži si potom môže celá EÚ niekam strčiť a nemala by sa miešať ani do toho aké žiarovky doma používam a pod., keď nevie zabrániť takýmto "lokálnym" podvodom.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2879
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 21. června 2013 - 11:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Nikdo nenutí Slovensko aby zůstalo v EU.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.7
Odesláno Pátek, 21. června 2013 - 22:13:22    Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko:
Alternatíva Bieloruska vôbec nie je lákavá, aj keď z Mečiarom sme mali reálnu šancu sa tam dostať. Celé je to tu na to hnedé smradľavé...
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 6-2004

Odesláno Sobota, 22. června 2013 - 00:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Ač si o EU myslím svoje, tak tohle opravdu není tolik její chyba...

Žádný stát na tom není o moc lépe. I Slovensko... U slovenské policie úplně náhodou vyhrály vozy ze Žiliny...

Nebo si představte, že Slovensko by mělo předního výrobce kolejových vozidel. By jste zkousnul, aby v Blavě jezdilo cokoli jiného?
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.7
Odesláno Sobota, 22. června 2013 - 09:00:29    Odkaz na tento příspěvek  

9001:
Nie je to chyba EÚ, je len chyba že pred tým zatvára oči a tvári sa že sa jej to netýka. Niekde toho stihli vybudovať viac než sa začalo ticho tolerovať rozkrádanie, asi to bude rozdiel. Slovenské pokiaľ viem nejaké autobusy minimálne v minulosti vyrábalo a možno aj vyrába (troliga bus ešte funguje?). Vôbec mi netrhá žily že žiaden z nich nejazdí v BA.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.7
Odesláno Sobota, 22. června 2013 - 09:11:35    Odkaz na tento příspěvek  

A ku koľajovým vozidlám: Niekto mi vravel že modernizácia okuliarnikov bola taká drahá, že vyšla na 90% ceny úplne novej dieselelektrickej lokomotívy. Pýtam sa aký to vôbec malo zmysel okrem toho, že niekto sa na tom dobre napakoval. Komfort a hlavne bezpečnosť fíru asi nikoho netrápila. Nemám žiaden odpor voči starším lokomotívam, ale príde mi šibnuté držať ich aj za takúto cenu v obehu. Tramvaje sa na Slovensku nevyrábali, ak nerátam licenčné Tetrapaky na TEŽke. No to sa možno zmení ak je pravda to čo som počul, že sa má v licencii niečo robiť. Mne je úplne jedno kto vyhrá, chcem len aby boli jednosmerné a obojsmenré tramvaje v BA unifikované a od jedného výrobcu. Ten by mohol mať toľko rozumu a ponúknuť licenčnú výrobu časti vozidel (napr. tie jednosmerné) s tým že by dodával komponenty. Proste nájsť nejakú zlatú strednú cestu kde ako sa vraví koza ostane celá, aj vlk sa nasýti. Síce to bude nie úplne transparentné, ale podoja sa európske fondy, keď to nikomu z Bruselu vadiť nebude. Ale nie že sa podoja spôsobom, ktorý z dlhodobého hľadiska bude pre prevádzkovateľa nevýhodný. Nevidím žiadnu logiku za tým, mať dva odlišné typy tramavají od dvoch výrobcov.

Ináč akokoľvek môže niekto SORku nenávidieť, ak by bol tender na 100 plyňákov tak by som radšej videl NBG 18 než niečo iné. Lebo dielne sú s tým typom už zoznámené a po skúsenosti z minulosti v prípade kanibalizácie odstavených vozov na ND sa bude dať využiť aj súčiastka z nafťáku pre plyňák a opačne, ak sa teda nebude týkať práve palivovej sústavy. Aj v prípade nekanibalizácie unifikácia zjednoduší údržbu.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1006
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 23. června 2013 - 12:36:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DOPRAVOPAT: Troliga este existuje. SAD Presov ich ma zopar novych.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 13:22:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: To je dané, pokiaľ viem, tým, že porovnávaná cena úplne novej dieselelektrickej lokomotívy bola za základnú verziu, o.i. bez zdroja pre napájanie vozňov.

Čož je teda síce napohľad malichernosť, ale len do miery keď sa zistilo, že použiteľný (= bez obmedzení na ŽSR schváliteľný) zdroj výrobca v sortimente nemá a jeho doplnenie by (pri uvažovanej veľkosti série myslím že 12 ks bez ďalšej opcie) predražilo každý stroj asi o 30%.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 13:31:20    Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:
No budiž, ale tá kargácka reinkarnácia okuliarnika pod označením 756, ktorú vidím denne v Devínskej a občas aj v Marcheggu naozaj zdroj pre kúrenie vozňov mať nemusí. Navyše niekomu zjavne záležalo na tom, aby obmedzoval použiteľnosť v zahraničí certifikovaných a schválených komponentov.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2301
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 16:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Tie obmedzenia sú ale dané uzatváraním vykurovacieho okruhu cez koľajnice a k tomu použitou výstrojou trate (najmä koľajovými obvodmi), ktorá je na neelektrifikovaných tratiach často ešte v zaujímavejších variantách než na tých elektrifikovaných. Nikto si ich nevymyslel.

Modernizácia na 756 podľa dokumentácie CZ-LOKO určite nemohla stáť 90% ceny novej traťovej dieselelektrickej lokomotívy (756 je až na pár detailov zhodná s 753.7, 750.7 ČD prípadne rekonštrukciami 753 u Unipetrol Doprava, AWT, či rôznych talianskych súkromníkov. A tí by si určite nič také nekúpili. Takže v prípade, že áno, je to len čistý tunel. 757 je úplne rozdielny prípad a tam by som tomu, že cena výraznejšie prekročila polovicu ceny novej loko možno aj veril.
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 17:53:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je možný, že toto jako úplně nová tramvaj má velký posuvný okna a poklad ForCity ze Škodovky je údajně dle předpisů mít nemohl. Jelikož i tato novinka dostala způsobilost drážního vozidla, asi je to OK.
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 50
Registrován: 11-2012
Odesláno Pondělí, 24. června 2013 - 22:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celkově si říkám, jak je možný, že si tak drahou a moderní tramvaj jako je Forcity objedná DPP bez klimatizace, když už je to skoro všude jinde standard.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5080
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 06:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože si jí neobjednal DPP, ale lidi co s tim v životě nepojedou a klimatizace je prostě ještě o dost vyšší položka na účtu, to fakt neni jak u auta...

Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 07:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak je možný, že toto jako úplně nová tramvaj má velký posuvný okna...

To by zajímalo více lidí z oboru... :-)

A to ještě mnohem drsnější než otevírací okna jsou otevírací střešní dekly á la T3 ovládané původními pákami z T3. Nicméně pokud se našla nějaká akreditovaná zkušebna která tomu dala štempl že to vyhovuje příslušné ČSN EN tak tomu DÚ schválení typu dát musel.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 10:13:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedávno jsem 15T jel a luft tam byl fakt na padnutí. Za 70 mega by tam tam klima prostě být měla.
Glory
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 17:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No kdyby měla 15T alespoň něco podobného co staré Karosy, říkalo se tomu náporové větrání, nemuselo by to stát nic moc víc, ale pomohlo by to hodně moc.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5083
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 20:39:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je právě to, co by podle Jenkim citovaných norem mít neměla a proto tudíž nemá...

Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.197.220.7
Odesláno Úterý, 25. června 2013 - 20:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

Čo boli teraz horúčavy tak som skúsil ísť pár krát aj klimatizovaným vozňom ZSSK v súprave na REXe. Vonku cca. 36 °C, vo vozni po nastúpení o poznanie menej, ale žiadna cirkulácia. Nemal som teplomer, ale menej ako 30°C to asi nebolo, lebo po desiatich minútach som sa začal potiť a doslova mi to stekalo po čele. V starom neklimatizovanom vozni so spúšťacími oknami síce bolo pocitovo o poznanie teplejšie, ale za jazdy aj výrazné prúdenie vzduchu, takže som sa toľko nepotil. Navyše som mohol podľa potreby vystrčiť hlavu z okna a "ofénovať" sa. Samozrejme časť cestujúcich má problém s prievanovým vetraním, väčšinou sa sťažujú starší ľudia (a tí potom kolabujú). Rovnako nechápem ako naobliekaní dokážu niektorí chodiť, ja by som to nezsnieol (svetre). Problémom "prievanového vetrania" v železničných vozňoch sú najmä hluk z turbulentného prúdenia pri 110 km/h a lietajúce reklamné letáky ktoré bývajú zavesené pri oknách. Tieto fenomény pri tramvaji neočakávam, ale zároveň neočakávam ani spúšťacie okná z ktorých môžem pohodlne vystrčiť kotrbu ak chcem.

Pre upresnenie: cestujem denne dvakrát trasu Bratislava - Viedeň v REXoch v radení Bmpz-s - Bmpz-l - Bmpz-l (ÖBB)- Bdteer (ZSSK) - 2016 (ÖBB)

Pri tramvajách je otázne či by šlo dnes vyrobiť a schváliť nejakú čo by mala vetranie na spôsob K5A5 alebo Budapeštianskych T5A5, prípadne spúšťacích okien ako T1 alebo E1. Z bezpečnostného hľadiska je potenciálne odtrhnutie hlavy alebo iného údu asi vyššie riziko ako u železnice, na druhej strane som dodnes nepočul o takom prípade, resp. že by to bolo časté. Klimatizácia je fajn, ideálne ak aj zabezpečí mierne prúdenie vzduchu v interiéri a nie iba postávanie. Nakoľko tramvaj bude asi relatívne často zastavovať a otvárať dvere, tak bude dostatočný pohyb vzduchu. V prípade tramvaje som sa viezol klimatizovanými kúskami za horúčavy v Poľsku a na Slovensku (testovaný voz pre Alicante) a bolo to znesitelnejšie než staré vozy bez klímy, hoc s posuvnými vetrákmi ako T3.

Záver: Klímu určite áno v tramvajách, vo vlakoch by bola fajn keby trošku viac cirkuloval vzduch než to čo som cítil v moderniznovanom vozni Bdteer ZSSK.
ASD
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 51
Registrován: 11-2012
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 11:14:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zase nějaké novinky z tramvajového světa. Newag právě zkouší a prezentuje svou novou tramvaj Nevelo v Krakově. Zde jsou i videa. http://www.rynek-kolejowy.pl/46169/Zobacz_filmy_z%C2%A0pierwszego _dnia_kursowania_Nevelo.htm
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.118.126.51
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 13:35:36    Odkaz na tento příspěvek  

ASD:
Príde mi dosť hlučná, ale to môže byť aj tým telefónom do ktorého to natáčali.
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 493
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 26. června 2013 - 14:51:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novelo je moc zajímavá tramvaj, minulý rok jsem měl možnost jí prozkoumat v Poznani a udělala na mě poměrně dobrý dojem. Především osvětlení kloubů není vyřešeno tak humpolácky jako v 15t, ale velmi pěkně a především efektně, osvětlení salónu diodami, klimatizace samozřejmost. Krajní články podobné 15t a prostředek je dost omezený podvozkama, ale celkově na mě zapůsobila velmi dobře.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6192
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 26. června 2013 - 15:25:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No interiér pacnácttéčko dost připomíná. Holt základním vývojovým prostředkem v Polsku je pořád kopírka. Akorát v Newagu ještě nemají na barevnouk, proto ten otřesně fialový strop.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 17:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: To by se pak bylo potřeba ptát, kdo dal štempl třeba Aveniocombinu v Budapešti? Všelijaký Trollinům se šoupačkama po celém Maďarsku?

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 17:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: A že je to koncepčně naprosto odlišná tramvaj než 15T, to nevadí? Takže obšleh jo, ale rozhodně ne z 15T.

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9109
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 26. června 2013 - 17:30:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zakřivená madla jsou v módě už asi 10 let, i škodoffka je musela od někoho obšlehnout...

"Pravda a láska zvítězí. Jakýmikoli prostředky. I nad pravdou a láskou."
M2359
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 10-2012
Odesláno Středa, 26. června 2013 - 18:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

cela 15T je kopie stareho budapestskeho metra M1, takze kopiruji vsichni...