K-report
 

Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 18. 07. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 18. 07. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 13:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rušící vlak to sice je, ale proč má zcela zbytečně narušovat jízdu vlaku 5509 ?
Jsou dvě možnosti:
- rychlík přijede včas a posilový vůz může jet ihned a do Rovenska odlehčí osobáku (Mohl bych se ptát opačně - proč by měl ten vagón čekat čtvrt hodiny v Turnově?)
- rychlík přijede pozdě, přímý vůz pojede na osobáku

V každém případě k nějakému narušení dojde. Kdyby se ale šlo pouze druhou cestou, tak díky technologii v Rovensku by musel být jízdní řád osobáku zprasen, protože jinak by to nikdo nenakreslil.
Proto byla zvolena cesta rušícího vlaku, protože to je jediné, jak to šlo nakreslit bez rozkopnutí pravidelného vlaku.

jakási jedna posila mi přijde jako plivnutí do prázdna, když by bylo nejlépe potřeba posilovat všechno v celé sezoně
Souhlas. Proč to tedy dopravce za léta neudělal?

Co jsem měl možnost pozorovat
Nedělejme závěry po měsíci provozu.

Ale když ten vlak nikdy nepojede, tak o jakém přímém spojení je řeč ?
Z pohledu cestujících jde o to, že sedí na zadku a nepřesedají. Cestujícím je fuk, jestli dojedou jako vlak 5559 nebo 5509. (Už jim nemusí být fuk, zda dojedou včas nebo ne. Proč se ale Lib. kraj zpožďuje díky rychlíkům ze Středočeského kraje na složitější debatu. Není to jen o přípojích v Kolíně.)

Ještě dodám, že vezmu-li to do detailu, tak pokud budu 3 soboty po sobě čekat v 11:23 na Turnově městě a zmíněného vlaky se všechny 3 soboty dočkám až v 11:50 (jako pravidelného Os 5509), tak jako cestujícího mě to prostě na*ere.
OK. To máte pravdu.
(Mimochodem, před zavedením toho vlaku byla zkoumána spolehlivost rychlíku. A protože i dle slov dopravce "to není tak hrozný", tak jsme to vyzkoušeli.)
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 16:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si ještě zkusil namodelovat situaci, kdy 1140 a 5559 pojedou včas, a opět to znamená na konci obratu 5506 se zpožděním 10-15 minut. To fakt dělal odborník.

Otto_pospíšil (jeden z "odborníků"...): Ještě by nám mohli zdejší experti prozdradit, co je špatného na tom, že Liberecký kraj má zájem zavést pro turisty přímé spojení z Prahy do Rovenska?
Špatně to určitě není, ale to by si člověk jen před pár dny nesměl přečíst oficiální výmluvy a omluvy při neposílení (ba dokonce zmenšení kapacity) vlaků Liberec-Tanvald-Harrachov, cituji doslova:

"Je potřeba uvážit, že těžiště trati 036 je přeprava pendlerů v úseku Liberec - Tanvald.
...
Na jedné straně tu máme pochopitelný zájem cestujících přepravit se vždy, v libovolném počtu a s jízdními koly. Tomu se objednatel i dopravce snaží v mezích možností vyhovět.
Na druhou stranu nevím, co je k nepochopení na jednoduché věci, že udržovat po celý rok kapacitu pro přepravu jízdních kol právě ve vlaku 16211 v počtu desítek až stovek kusů v létě, v sobotu, v 8:30, za hezkého počasí je drahé a jak dopravce, tak objednatel má vzhledem ke zodpovědnosti za svou vlastní ekonomickou udržitelnost právo některá řešení prostě odmítnout."

No tak hlavně když se obyvatelům Libereckého kraje sere za krk, ale turisti z Prahy nemusí čekat patnáct minut v Turnově na 5509, protože jim kraj zaplatí extra vlak (jako typické "řešení" onuce, když ČD nejsou schopny dodržet smluvní ujednání). Chápete, v čem je problém a proč jste terčem kritiky?
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 553
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 17:28:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OP:Ještě by nám mohli zdejší experti prozdradit, co je špatného na tom, že Liberecký kraj má zájem zavést pro turisty přímé spojení z Prahy do Rovenska?
TH:Špatně to určitě není
Děkuji...

Zbytek Vašich blábolů svědčí jen a pouze o tom, že máte potřebu si zase do něčeho kopnout. A když to nevyšlo s útokem na vlak 5559, tak si alespoň pomůžete zmateným pomotáním různých věcí ze sousedního fóra (cyklovlaky vs. nedodržení kapacity... o tom, že necitujete mě (ale berete si mě do úst), ani nemluvě).
Chápu to jako Vaši terapii. Jen si hojte mindráčky...
T_._H_.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 8-2012
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 17:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže jste to nepochopil, dvojí metr nevidíte, vztahovačnej jste až na půdu... co se dá dělat. Hlavně zúčtovat s nositelem nepohodlných názorů, obsah je nepodstatný.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 555
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 18:06:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Hádek, dvojí metr v tom hledáte Vy. Zatímco u vlaků do Rovenska posílit dlouhodobě nešlo a pomohli jsme si až vozidlem od rychlíku (jakkoliv to je kostrbaté a nakonec i v dnešní diskuzi můžeme hledat názorový proud "nejde to"), tak na trati 036 (alespoň dle slov dopravce) zkátka není čím posílit (na cyklovlaky).
Ostatně cyklovlak, nechápu proč, nejezdí už ani pod Trosky na Cipískovi. Přitom k tomuto účelu měla být (dle slov dopravce) ta zbylá 015, co stojí v Liberci. Ale asi aby se nehádali lidé, co jezdí na Trosky, s těmi, co jezdí do Jizerek, tak nejezdí nikam... Ale jistě, za všechno může zlý objednatel a neschopný koordinátor - nu, když Vám to pomůže v léčení mindráků, myslete si to.

S pánem bohem a má úcta.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.229.208
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 18:37:51    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. T.H.
V případě, že byste měl pocit, že objednatel nekoná dostatečně ve věci správy cizího majetku a s náležitou pečlivostí řádného hospodáře nevymáhá plnění svých smluvních závazků, máte možnost obrátit se na:
a) své volené zástupce
b) orgány činné v trestním řízení.

Poznámka:
Bez ohledu, jaké má T.H. představy o náplni práce referentů regionálního objednatele dopravy, bych chtěl podotknout, že:

Objednatel řeší požadavky cestujících poptávkou na zajištění služeb u dopravců. Regionální objednatel zatím nezaměstnává (a neplatí) odborníky na železniční dopravní technologii (když jsou zaměstnáni v jiných státních organizacích), nevlastní pracoviště vybavené pro tyto účely, zaměstnanci objednatele nemají přístup do drážních systémů (např. předpisy SŽDC, normy, technologické pomůcky, staniční řády, apod.).

Dopravci na poptávku objednatele reagují svou nabídkou, kterou garantují mj. věcnou, technologickou a finanční realizovatelnost (případně objednateli poradí nebo nereagují, pokud se domnívají, že požadavky objednatele nejsou realizovatelné). Předpokládám, že na této nabídce se podílí odborný aparát objednatele ve spolupráci s provozovatelem dráhy.

P.S. Budu se muset přeptat zákazníků kmenového zaměstnavatele T.H., zda i po nich žádá T.H. návrh provozní technologie jimi poptávaných přeprav a v případě, že někdo ze zákazníků skočí na jeho záměrný chyták, je veřejně dehonestuje? Zajímá mne to především pro případ, když bude Liberecký kraj poptávat služby např. u kmenového zaměstnavatele T. H., zda si k tomu bude muset najmout vlastní provozní technology, či své referenty před jednáním s T.H. vyšle LK na doškolení?
Poznámka: Liberecký kraj se opravdu nechystá objednávat nákladní dopravu (i když ta jízdní kola...), jen jsem se osobně snažil objednateli navrhovat dotovaný provoz některých turistických a historických vlaků.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.229.208
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 18:43:05    Odkaz na tento příspěvek  

V tomto případě se vážený pane T.H. klidně zaklínejte mojí dyslexií, teoretiky, základní neznalostí provozu či čarodějnicemi.

Ta základní neznalost spočívá příkladně v tom, že běžně realizovatelné věci v zahraničí nejsou u našeho národního dopravce myslitelné - nikdy se to tak nedělalo.
Jak jinak např. vysvětlit, že si nejmenovaný dopravce např. objedná ve 21. století pro zakázku, kde jasnou zadávací podmínkou je pravidelné spojování a rozpojování vlaků relačních linek maximálně do tří minut, nová vozidla s klasickým spřahovacím a narážecím ústrojím s neoficiálním zdůvodněním, že práce strojvedoucích je přeci levnější než dražší automatické spřáhlo? A následně tu i někteří neprovozní zaměstnanci dopravce, který ty tři minuty sám objednateli garantoval, útočí na zástupce objednatele, jak to že si dovoluje požadovat pravidelné spojování vlaků za 5 minut...
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.229.208
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 18:47:40    Odkaz na tento příspěvek  

Odřeknutí vlaku 5559 v případě významnějšího zpoždění rychlíku 1140 od Prahy a připojení přímých vozů k vlaku 5509 bylo s dopravcem dojednáno v rámci projednání jeho nabídky (která by měla obsahovat funkční technologické řešení). Dojednáno také bylo, že akceptovatelné zpoždění vlaků 5506, 5509 a 5559 způsobené nabídkou přímých vozů Praha - Český ráj ve všech variantách je do 5 minut. Toto dopravce objednateli potvrdil jako (technologicky) realizovatelné. Předpokládám proto, že provozní technologii (která opravdu není zodpovědností objednatele) má dopravce vyřešenu i pro případ vozby přímých vozů z Prahy na vlaku 5509 v případě zpoždění 1140.

V případě, že dopravce v minulosti nebyl schopný opakovaně zajistit dostatečnou kapacitu souprav nejen na trati 041, přestože to má ve smlouvě a je příjemcem tržeb z jízdného, potřebuje na zpoždění svých vlaků + spojení souprav v Turnově + přestavení části soupravy v Rovensku čas 37 minut, pak je to jasným signálem pro objednatele, že spolupráce se železničním dopravcem při zajišťování některých přepravních potřeb regionu není správným řešením.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7083
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 19:03:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jeste ad Horka a Jilemnice- pri soucasnu by R zastavil na Horkach v xx.21. Bus-samozrejme od nadrazi z nekdejsi zastavky-vyrazi tak ve 25. Z AN by to bylo nejdriv tak 30. Nejspis bude pozadavek aby obslouzil i Studenec, tedy Martinice tak ve 40. Neboli o 20 minut ujede krizi tamtez. Cely zrychleni by se tedy tykalo Jilemnice pokud pojede spoj v useku Martinice-Jilemnice 2x za sebou po 20 minutach. Dal do hor rika logika ze by to melo stejne jet az od krize v Martinicich, tudiz misto sezeni ve vlaku stani na autobusaku. Opacne to samy-stihat kriz v Martinicich znamena trcet do casu na Horkach nebo 2 spoje. A 2 spoje za sebou kazdej s 5-10 lidma si dlouhodobe predstavit neumim.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 19:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček:
Ano, jen s tím rozdílem, že kříže možná budou v dohledné době v Kunčicích.
Z pohledu vazeb na Horkách i z pohledu udržení pravidelného provozu na trati 042 bych viděl jako smysluplnou variantu s otočením Sp vlaků. (Což se ale nemusí hodit do krámu KH kraji.) Od Hradce by se totiž vazba min. na Jilemnici udělat musela, od Chlumce a Trutnova by zůstala jako dnes v režii vlaku.
Z pohledu stávajícího konceptu Sp vlaků nemá cenu případné autobusové přípoje tahat dál než do Jilemnice, protože krom souběhu s vlakem by došlo, jak říkáte, k ujetí vazeb od Trutnova a Chlumce. (Anebo bychom mohli autobus zpomalit vymetením Čisté a Bukoviny, čímž by se ale ztratila výhoda rychlé dopravy s přestupem na Horkách.)
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.220.70
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 19:34:13    Odkaz na tento příspěvek  

protože krom souběhu s vlakem by došlo, jak říkáte, k ujetí vazeb od Trutnova a Chlumce.

Za problém bych považoval především ten Chlumec. Trutnov se dá řešit více způsoby.

Jinak protočení Sp by na 040 asi ničemu nevadilo. Spíš je otázka, jak by si s tím poradili v Kolíně (společná vozidla s rychlíky Kolín - Rumburk).

Mimochodem, došlo by i k zajímavým nepřípojům v Nové Pace. Odjezd busu na Horka a Jilemnici/Vrchlabí by musel být někdy cca v s:15 a vlak od Chlumce je v Pace v s:21. Podobně opačným směrem...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7084
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 20:08:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v kladiva je smer Trutnov velmi podstatnej.

Stale doufam ze zvitezi rozum a kriz zustane Martinice. Kuncice se nedaj stihat "bezpecne" a jakejchkoli +5 to rozjebe na pul dne nebo budou ztraty pripoju.
mot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.42.24
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 20:22:58    Odkaz na tento příspěvek  

Dejte pokoj s otáčením Sp na 040. Stejně je ve výhledu rozkopání celých SV Čech (pevně věřím, že k tomu nedojde).
chlupac
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.67.245
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 20:50:15    Odkaz na tento příspěvek  

Sato: pěkné ...
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 4-2010

Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 22:11:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

smysluplnou variantu s otočením Sp vlaků. (Což se ale nemusí hodit do krámu KH kraji.)
V Chlumci by to bylo asi jedno, nebo spíše drobné + vzhledem k tomu, že by byl přímý spoj do Trutnova každou hodinu a ne jako teď rychlík přes HK a Sp Pakou najednou
V Ostroměři určitě + hlavně o víkendu přípoje s 041
Na Pace by byl ovšem problém s obdobným ujížděním o minutu jako je to dnes s vlaky 57xx. Dejme tomu, že časy rychlíků by zůstaly úplně stejné (čas na ty Horka je) tak vám rychlík na PCE odjede L:27 a Sp přijede L:28 a podobně R na LBC S:30 a Sp na Chlumec shodně S:30 (vím, že to není zrovna nejdůležitější přestup, ale pořád lepší když to odnese "jen" ten Os)

Jinak "díky" kříži v Kunčicích by lépe vycházel ten bus z Horek (v případě NEprotočení Sp) - ten autobus v X:25 z Horek by mohl zajet v Martinicích k Sp na Trutnov cca v X:52 odjezd (a pořád by těch necelých 10 minut oproti současnosti ušetřil) a od Sp na Paku by jel vlak. Ale jak by se řešili Roztoky a Tample ? dnešní linka 968 by byla asi málo (o víkendu nic), takže buď další autobusy, nebo zase vlaky Jilemnice - Jaroměř ? No oboje znamená dost peněz navíc = problém...

Jaká varianta křižování Sp je pravděpodobnější nevím, ale věřím, že jestli změna tak radši v GVD 2015 než nějaké překvapení za 2 měsíce v konečném návrhu, který je daleko obtížněji připomínkovatelný...
Vodnik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 23:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při protočení 040 o hodinu by šlo stíhat kříže v Kunčicích asi lépe, protože by bělským zhlavím Staré Paky neprojížděly dva vlaky těsně po sobě. Aby se stíhaly kříže v Ostroměři, nejspíš by nebyl přípoj od R z Pardubic do Nové Paky spěšňákem (podobně jako dnes není přípoj na osobák do Chlumce). Možná by také bylo nutné začít zase projíždět Novou Paku.

Protočením by se také výrazně zlepšilo železniční spojení Trutnov/Hostinné/Vrchlabí - Liberec, které by se v případě křižování Sp v Kunčicích časově téměř vyrovnalo přímým busům (a těch je dost málo). Relace Trutnov - Liberec by pak vyšla o necelých 10 minut rychleji než dnes, kdy je přípoj na R do Liberce zajištěn busem ve Dvoře. A vlakem by to z Trutnova do Nové Paky bylo tak o 10 minut rychlejší než busem vymetákem (dnes je to nastejno).

(Příspěvek byl editován uživatelem vodnik.)
Tydííít
Neregistrovaný host
Odeslán z: 149.255.82.249
Odesláno Neděle, 14. července 2013 - 23:20:09    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. 750.346

Zaujala mne Vaše věta, která možná vystihuje diskutovanou problematiku poměrně přesně:
Copak bylo tak těžké se domluvit s dopravcem, aby tu 854, která hnije v Turnově dal na 5509 jako zesilu ??

Zakopaný pes je, jak jinak, v penězích. Historické, z pohledu veřejných objednatelů bezzubé smlouvy, byly bez výběrového řízení prodlouženy dodatky (za pomocí hrozby důsledků při jiném postupu plynoucích z odboráři prosazeného tzv. memoranda) při zachování historického věcného rámce smlouvy. Z informací z veřejných zdrojů usuzuji, že smlouvy mají paušální charakter, řeší se pouze Kč/vlakkm. Žádné zohlednění skutečných nákladů, řazení souprav, počtu vozidel v oběhu, apod. Stejně objednatele stojí 810 na lokálce, jako kapacitní klasická souprava na hlavní trati. Pro obě smluvní strany z toho vyplývají určité výhody i nevýhody.

Pokud by snad mělo platit to, co jsem uvedl jako svou dedukci výše, pak by se to dalo ilustrovat na následujících konkrétních příkladech:
Původně dva různé vlaky jedoucí ve sledu, u nichž je nově stejný objednatel, např. v úseku Železný Brod - Turnov.
Zájmem objednatele, na který by měl mít snad i smluvní nárok, by mělo být tyto vlaky vést v úseku Železný Brod - Turnov spojené = poloviční náklady pro objednatele.
Reálné náklady se sníží pouze o poplatek za přidělení kapacity dráhy, pro dopravce tedy zůstanou prakticky totožné.
Dopravce se proti takovému požadavku objednatele logicky brání zuby nehty a padají různá zástupná vysvětlení, proč "TO NEJDE".

Přejděme k situaci obdobné posílení vlaku 5509. Pokud by objednatel požadoval kapacitní posílení již zavedeného vlaku o další vozidla, nestojí ho to ani korunu. Vystavením dalších vozidel se dopravci významně zvýší náklady. Dopravce se proti takovému požadavku objednatele logicky brání zuby nehty a padají různá zástupná vysvětlení, proč "TO NEJDE".

Ve výsledku jedinou možností, jak se mimosoudně (tzn. mj. v reálném čase) může "dohodnout" objednatel s dopravcem k pravidelnému posílení kapacity, je objednat si nový vlak, za který dopravce dostane od objednatele zaplaceno.

Z informací ve veřejných zdrojích usuzuji, že v historických, dodatkovaných smlouvách (toto se netýká zcela nových smluv, které byly např. součástí zadávacích podmínek VŘ) se sankce, pokud jsou vůbec nějaké uvedeny, vztahují většinou paušálně na celý balík služeb. "Drobná" odchylka se tedy vejde do nějaké přípustné tolerance a nárok na uplatnění sankce objednatelem nevzniká.
Tydííít
Neregistrovaný host
Odeslán z: 149.255.82.249
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 00:02:05    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. 750.346
Věřím, že dopravce by jistě posílil rád, bohužel z hradecké strany nemá čím a z turnovské strany ? těžko říct ?
On snad za to, že dopravce "nemá čím", může objednatel?

Těm lidem jednou dojde trpělivost...
Myslíte tím cestující nebo objednatele?
750.346
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.32.131
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 00:10:59    Odkaz na tento příspěvek  

Tydííít: uff, to jsem se zapotil, než jsem to přečetl. Hele, mně je to fakt jedno. Já jsem jen napsal svůj názor jak to vidím, kolegové se chytili. Už jste mi to vysvětlil, tak je vše OK. V problematice objednávek dopravy se nevyznám, koukám na to jen z provozního hlediska, proto již dále mlčím ...


Těm lidem jednou dojde trpělivost...
Myslíte tím cestující nebo objednatele?


Samozřejmě myslím cestující


Věřím, že dopravce by jistě posílil rád, bohužel z hradecké strany nemá čím a z turnovské strany ? těžko říct ?
On snad za to, že dopravce "nemá čím", může objednatel?


Objednavatel za to nemůže. Ale pokud by se dopravce rozhodl, že to pravidelně zesílí třemi skleníky (příklad), tak nebude právě objednavatel tím, kdo bude řvát, že se nejedná o soupravu na kvalitativní úrovni, že to nemá infosystém ?? Stačí se podívat na 810ky do Lomnice, které na základě požadavků objednavatele musí mít infosystém - nevím, co bylo ve smlouvě a je mi to fuk, ale je to ta samá situace). Nebyl by to pak objednavatel, který by řval, že chce soupravu na úrovni ??
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.235.160
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 04:18:59    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. 750.346
Jinak všiml si někdo, že 5559 má příjezd do Rovenska až v 11:39 ?? Z toho jasně vyplývá, že Os 5509 nemůže odjet z Turnova na čas v 11:34, ani kdyby chtěl ?? Jak tohle mohl někdo dovolit ?

Ano, všiml. Zaprvé pravidelný odjezd od nástupiště, zveřejněný v jízdním řádu, není ještě odjezdem vlaku z ŽST Turnov. Zadruhé, vzhledem k tomu, že k zavedení vlaku došlo v půlce GVD, vlak 5559 jezdí pouze cca 15 x za rok, nebyl zájem rozkopat celý JŘ na 041 a bylo dohodnuto, že zpoždění vlaků do 5 minut se budou tolerovat.
Ale pardon, já jsem jen onuce se základní neznalostí provozu, takže tohle Vám lépe objasní někdo jiný.

Ale pokud by se dopravce rozhodl, že to pravidelně zesílí třemi skleníky (příklad), tak nebude právě objednavatel tím, kdo bude řvát, že se nejedná o soupravu na kvalitativní úrovni, že to nemá infosystém ??

Možná Vás to překvapí, ale na trati 041 není LK tím, kdo rozhoduje o nasazených typech souprav. V případě, že by se jednalo o trať, kde LK kvalitu vozidel určuje, byl by uplatňován v obecné rovině princip, že kmenová část vlaku musí smluvní kvalitativní požadavky splňovat a posilová část vlaku může být složena z libovolných vozidel.

Stačí se podívat na 810ky do Lomnice, které na základě požadavků objednavatele musí mít infosystém - nevím, co bylo ve smlouvě a je mi to fuk, ale je to ta samá situace). Nebyl by to pak objednavatel, který by řval, že chce soupravu na úrovni ??

V tomto případě objednatel vyžadoval po dopravci pouhé plnění jasně stanovených smluvních povinností. Když některé zástupce dopravce, kterým připadalo reálné řešení smluvního požadavku relativně nákladné vzhledem k užitné hodnotě, napadlo ve věci kontaktovat objednatele, bylo během několika dnů předjednáno, že je objednatel ochoten od tohoto požadavku ustoupit např. výměnou za instalaci informačních systémů pro cestující v některých stanicích (na budovách ČD), sloužícími též ke koordinaci návazné autobusové dopravy v přednádraží. Bohužel v tu dobu již probíhal u dopravce proces zadání infosystému do 810 výrobci, který nebylo možné zastavit.
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.235.160
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 04:24:49    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. Vodnik
Děkuji za Váš příspěvek. Vámi dobře popsané je jednou z diskutovaných alternativ.

Toto varianta by vyžadovala investice do trati (zvýšení rychlosti) v úseku Stará Paka - Ostroměř. Naopak v úseku Stará Paka - Kunčice n. L. by se při křižování Sp v Kunčicích a zřejmě bez úprav infrastruktury daly obsluhovat všechny zastávky.
Osobní vlaky linky L3 by bylo možné v případě zájmu a dostatku financí např. křižovat s R v Horce u S. P. (při křižování Os/Os v Košťálově). Obraty vlaků L3 by teoreticky vycházely do Dvora Králové nad Labem - KHK by tak měl možnost se rozhodnout, zda linku L3 bude z Horky objednávat (?) např. do Dvora a tam na ni navazovat svou kapacitnější linkou např. Dvůr K. - Pardubice, případně, zda by vlaky L3 pokračovaly přímo dále směr Jaroměř (Pardubice), teoreticky by jejich optimální křižování vycházelo do Kuksu (kde zatím není výhybna) s optimální návazností na trutnovské vlaky v Jaroměři.
Osobní vlaky z Městce Králové (Chlumce n. C.) by v případě zájmu mohly jezdit např. do Lomnice n. P. (přímé spojení Lomnice - N. Paka). Otázkou je v této variantě smysluplné zapojení trati 042, které se zatím snažíme nalézt.

Pro většinu cestujících by ve spojení vlaků na 030 a 040 např. s návaznou autobusovou linkou (Praha / Jičín / N. Paka ???) Horka - Martinice - Jilemnice - Rokytnice (nebo Horní Mísečky) / Vrchlabí - Špindlerův Mlýn (Špindlerovka) došlo ke snížení počtu přestupů v regionu a zkrácení cestovní doby.
Zejména na 030 v úseku Horka - Hradec Králové by toto řešení mohlo zvýšit počet cestujících vlakem, relace Vrchlabí / Jilemnice - Hradec by mohla být s jedním přestupem konkurenceschopná IAD.
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 06:23:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Mn 83450/1 frčí 742 065+7 vozů(6x uhlí+1xDaak),a v HK stojí cca 7 cisteren,že by se v noci jelo do Hněvčevse?
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3711
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 07:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Malá poznámka ke KORIDu: Čtu to zde a jsem opravdu upřímně zděšen. Skoro se divím, že to ještě funguje a začínám se obávat o budoucnost.

Tak na jednu stranu jsem se dočetl: Objednatel řeší požadavky cestujících poptávkou na zajištění služeb u dopravců. Regionální objednatel zatím nezaměstnává (a neplatí) odborníky na železniční dopravní technologii (když jsou zaměstnáni v jiných státních organizacích), nevlastní pracoviště vybavené pro tyto účely, zaměstnanci objednatele nemají přístup do drážních systémů (např. předpisy SŽDC, normy, technologické pomůcky, staniční řády, apod.).

OK, tomu rozumím, ale nechápu. Osobně jsem se domníval, že kraj si objednatele pořizuje právě jako tu odbornou složku, která umí komplexně posoudit problematiku dopravní obslužnosti. Jak může objednatel navrhovat dopravní obslužnost na železnici, když nezvládá ani základy dopravní technologie? Jak je to na Liberecku u autobusů, tam taky nezvládá objednatel základy technologie (povinné přestávky, průjezdnost apod.)?

Na druhou stranu tu od Vás padají jak na běžícím pásu nápady, kterak měnit linkové vedení a provozní koncepty obsluhy v kraji ... ale ... nemáte znalosti dopravní technologie???? Jak tedy můžete navrhovat ty provozní koncepty? To že je navrhují zdejší šotos, kteří mnohdy o dopravní technologii nemají ani páru, to už jsem si zvykl a je to pochopitelné. Nejsou za to placení a nemají odpovědnost. Ale pracovníci organizátora, zastupujícího objednatele neumí dopravní technologii? To se mi nechce věřit. Nemáte k dispozici pomůcky ... jestli je situace v Libereckém kraji tak kritická, tak Vám ty základní v zájmu zachování rozumné obsluhy mých oblíbených turistických destinací osobně seženu (popravdě řečeno, drtivou většinu jich zas až tak tolik nepotřebujete, v zásadě stačí schémata stanic a pak už v podstatě jen knižní jízdní řád... + základní znalost na úrovni absolvované VŠ dopravní, ale to obvykle aspoň část lidí u organizátora mívá).

Osobně coby zaměstnanec objednatele odpovědný za železniční dopravu musím říct, že bych se bez znalosti nejen základů, ale i některých detailnějších věcí v dopravní technologii neobešel. Opravdu si nedovedu představit, že bych byl schopen fungovat. Co jsem neuměl ze školy (čehož byla většina), to jsem se musel doučit "svépomocí". A přiznejme si na rovinu, že to bylo i mojí ambicí se to doučit. Už jen proto, aby mě dopravce a provozovatel (v mých začátcích ještě jednotní a s daleko silnější pozicí vůči "objednatelům", kteří tehdy ještě neobjednávali, ale jen připomínkovali) prostě a jednoduše "nevojebávali". Má to tu výhodu, že pak jsem schopen posoudit, jestli se vymlouvají nebo nikoli.

Upřímně řečeno, máme zde objednatele, kteří si reálné provozní koncepty vyrobit neumí. Ti si pak obvykle na to najímají poradenskou firmu. I když i zde pak hrozí nebezpečí, že je může dotyčná firma taky trošku vodit za nos (i takové případy tu máme).

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 08:17:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Pane kolego, ještě byste se mohl podepsat a sdělit, ve kterém kraji dopravní technolog objednatele kreslí za SŽDC jízdní řády, za konstruktéry dopravce zadává trasy a zpracovává oběhy drážních vozidel a za "obchodníky" dojednává detaily.

Iluzi, že na KORIDu pracují lidé bez znalosti dopravní technologie, tady rozpoutávají lidé, kteří mají potřebu vše špatné házet na KORID. Ve skutečnosti kolega Blažek zpracuje návrh jízdního řádu se všemi detaily a je i natolik vzdělaný, že dokáže zpracovat koncept a identifikovat v něm nedostatky na infrastruktuře (o zlepšení pak bojujeme na jiné frontě).

Problém je jinde: Dle platné legislativy nezádává trasy objednatel, ale dopravce. Dle platné legislativy kreslí GVD vždy SŽDC (a přiznejme si, i jejich odborné znalosti a schopnosti se napříč oddělením konstrukce JŘ liší). Liberecký kraj se může pohybovat v rámci toho, co mu umožňuje smlouva - a ta mu neumožňuje postavit oběhy dle svého přání. Jinak by se např. nestalo, že z poledního rychlíku z Prahy se na Tanvald přestupuje. Tento nápad je z dílny nadřazené složky z GŘ a co na tom, že to stojí motor navíc. Výmluvy, že 854 potřebuje delší údržbu neobstojí - co kdyby si vlak napřímo objednalo MD?

A právě proto, že odpovědnost nese dopravce, tak nevidím nic špatného na tom, že vždy dopravce požádáme o zpracování nabídky, kterou pak porovnáme s naší představou. (Tím si interně sledujeme, jak moc jsme "ojebáváni", což si vyhodnotíme a budeme to brát jako zkušenost, kterou využijeme při rozhodnutí, zda i v budoucnu se obracet na daného dopravce či nikoliv.... Tedy v době, kdy si třeba budeme moci vybrat.)

Než začnete poučovat, jak jste skvělý vůdce železniční technologie, zkuste se poptat v okolí, zda se Vám za zády na KCOD nesmějí.

(Schválně, zda se od Vás dočkáme odkrytí identity.)

P.S. Jízdní řády na železnici se s autobusy srovnávat nedají. U autobusů není žádná složka podobná SŽDC, která by regulovala provoz a vše je tedy v rovině objednatel (poptávka, příkaz) - dopravce (realizace).
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.180.178
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 08:43:50    Odkaz na tento příspěvek  

O. Pospíšil:
Vy opravdu nevíte, kdo je -aa- ??
54_čsd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 4-2010

Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 11:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naopak v úseku Stará Paka - Kunčice n. L. by se při křižování Sp v Kunčicích a zřejmě bez úprav infrastruktury daly obsluhovat všechny zastávky.
Opravdu ? Dnes je to 28 minut do Kunčic* a 27 do Paky, Ve skutečnosti ještě o minutu více - pobyt v Martinicích (a to mi pro lyžaře přestupující na 042 přijde minuta hodně málo). Při neprotočení Sp to nedá určitě, při protočení - Paka L:30 - Kunčice přij. L:59, odj. na Paku S:00 (spíše 01) a St.Paka S:28 což reálné je, ale jak už tu psal tuším Petr Vlček, je to bez možnosti vyjezdit jakékoliv zpoždění.
* jízdní doba Roztoky - Martinice by se při nekřižování o minutu zkrátila
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3712
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 11:43:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Divím se s Jindřichem Rosou. Utajit identitu -aa- je na tomto fóru (a v těchto zeměpisných končinách) opravdu husarský kousek. A obzvlášť pak v prostředí objednatelů dopravy. Netušil jsem, že je to vůbec ještě možné

I v našich krajích samozřejmě jízdní řád kreslí SŽDC, dopravce si zadává trasy a zpracovává oběhy. Je nutno ale podotknout, že dopravci a následně provozovateli jde přesně definovaná představa objednatele, která se následně upřesňuje. A to nám situaci značně komplikuje skutečnost, že těch vlaků se nám po tratích rojí daleko víc a sledují zájmy úplně jiných a důležitějších subjektů.
Zásadní ale je, že se v našich končinách snažíme nějak, v rámci možností domluvit. Tak například tu máme schopné a spolehlivé obchodníky na KCOD, s kterými nebojujeme, nýbrž spolupracujeme. Samozřejmě ne všechno jde dle našich představ, ale daří se mačkat z toho snad až víc než maximum. Jestli se KCOD někde bokem směje, budiž mu to přáno. Pro mě je zásadní, aby dělalo co potřebujeme. A to už ... možná po nějakých dávných počátečních bojích ... celkem funguje. Obdobný je vztah i se složkami provozovatele, minimálně s těmi, které sestavují GVD. Není vše vždy růžové, to zdaleka ne, ale myslím si, že snaha vyhovět tam (obvykle) je.

Iluzi, cituji: "že na KORIDu pracují lidé bez znalosti dopravní technologie" tu ve mně vyvolal Pavel Blažek, viz kurzívou uvedená citace z jeho příspěvku. I já si osobně myslím, že to není pravda (však o KORIDu taky něco vím), ale spíš zase taková nějaká podivná výmluva. A nějak je tady čtu čím dál častěji, až mě to nějak vybudilo reagovat.

Nevím zda jsem skvělý vůdce dopravní technologie, to jistě ne, to bych se asi snažil realizovat někde jinde. Nicméně čtu-li na tomto fóru určité názory od lidí, kteří se zde tváří coby pracovníci objednatele, pak si tak říkám, zda přece jen trošku nepoučit. Protože i mým osobním zájmem je, aby ta doprava v kraji od Lužických hor po západní Krkonoše tak nějak fungovala. A ono jí to jde možná čím dál hůř.

Vím, že Liberecký kraj je taky "region razovity", že odjakživa tam nejlépe vše vědí místní "co házeli v Tanvaldu veksle" (znalí vědí), ale někdy mi přijde, že nyní stále více tápe. Třeba když si vzpomenu na nedávné dsikuze VRT do Liberce, kde na jednu stranu kraj (a objednatel) VRT toužebně chce (a neváhá kvůli tomu křičet na všechny strany), ale na druhou stranu pak vykládá, že hodinovka IC vlaků z Prahy do Liberce stačí (a možná ve špičce by mohla být nějaká posila), tak prostě tak nějak trošku u člověka vznikají určité poučovací sklony, to se nedá svítit (pro neznalé, takto vytížená VRT nikdy nebude mít dostatečnou efektivitu pro ospravedlnění investice).

A mimochodem, aby bylo jasno, ani "u nás" samozřejmě neděláme všechno dobře

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Pavel Blažek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.239.172
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 11:52:50    Odkaz na tento příspěvek  

Ad. 54_čsd:

Výše uváděná varianta operuje s tím, že Stará Paka neleží přesně v polovině úseku Dvůr Králové - Železný Brod. Jak se tu řešilo, problém se tím přesune z úseku S. P. - Kunčice směrem na Ostroměř. Kladem je výhodnější křížení tras Sp a R ve Staré Pace na společném zhlaví.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 13:27:51    Odkaz na tento příspěvek  

Zlatej ROPID, zlatej ROPID. :-) Já bych sílu žít pod KORIDem neměl.

Kdo si zvykne na rozsah spojů v Praze+okolí a víceméně směšné ceny vzhledem k rozsahu, nedokázal by žít jinde.

U nás máme jak na rozsáhlou kvalitní MHD, tak na příměstskou dopravu, tak na šotomotoráčky a cyklovlaky.

U nás se totiž řeší jak na to. V ostatních krajích se řeší jen "proč to nejde". Stačí číst jakým způsobem přemýšlí třeba -ds-, Pospíšil. Řeší jen co by zlikvidovali. Je to navíc i vyloženě baví. Nechat se platit za možnost rozesírat v kraji veř. dopravu lidem. Někdo by to udělat musel, to chápu - pokud objednatel nepřidá peníze, není jiná možnost, ale fascinován tím, že tyhle existence to navíc i baví, fakt nepřestanu být.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3713
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 15:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: zas taková sláva to taky není neboli mohlo by to být kolem Prahy lepší.
Zase na obranu kolegů z KORIDu či OREDa musím konstatovat, že situace ve financování veřejné dopravy momentálně není nikterak dobrá. Stávající situace hrozí výbuchem, časovaná bomba tiká. A to v podstatě ve všech krajích včetně Prahy. Přešvihli jsme modernizaci vozidel, máme sice pěkné nové vozy, ale nemáme na jejich odpisy, čímž se dostáváme do stále větší pasti. Zkrátka z variant více vlaků horšími vozidly nebo méně vlaků lepšími vozidly jsme si vybrali tu druhou. Tedy zoufale se ještě snažíme o kombinaci více vlaků lepšími vozidly, ale nějak se to stále nedaří ufinancovat. Politici mají jiné priority a konec konců jejich voliči taky. Školství, zdravotnictví a bezpečnost vždy vyhrají v souboji o omezený balík peněz nad veřejnou dopravou. Problém je o to větší v lokalitách, kde není tolik obyvatel a tedy cestujících. Dělat velký rozsah dopravy kolem Prahy není zas až takové umění, obzvlášť když se půlka Prahy nedávno dobrovolně vystěhovala 1 - 50 km za hranice města a nyní jí nezbývá dojíždět. Trošku větší umění je dělat kvalitní dopravu s (relativně) krátkými intervaly v pohraničí, kde lidé nejsou (a to ještě zrovna Liberecko jako takové je celkem lidnaté). Zkrátka čtyřhodinový interval je v porovnání s auťákem nekonkurenceschopný (auto má jak známo interval 0 min. a nadto docházkovou vzdálenost cca 10 metrů), už na dvouhodinový interval se mnohdy nedostává cestujících (a jeho atraktivita též žádný zázrak). A dostáváme se do pasti. Past je o to větší v železniční dopravě, která z principu pro dostatečnou efektivitu vyžaduje vyšší počty cestujících.

Zkrátka zde je nyní důležitá funkce právě těch odborných institucí, aby krajským politikům vysvětlili, proč mají investovat do železniční dopravy. Otázka ale je, zda tito to chtějí slyšet. Dostane-li -ds- (mimochodem už delší dobu v oboru nepůsobí) nebo Pospíšil pokyn od svého radního (upozorňuji - řádně zvoleného zástupce všech obyvatel kraje) pokyn - víc peněz Ti nedám, osekejte X % dopravy, pak mu nezbývá než konat a snažit se, aby jeho konání mělo dopad na co nejméně cestujících. V tomto případě pak je třeba hodnotit kvalitu jeho konání, nikoli skutečnost, že ruší. Samozřejmě předpokládám, že předtím má čisté svědomí v tom smyslu, že se snažil radnímu vysvětlit, proč by do toho ty peníze měl dát. Pokud se o to pokusil, ale radní (hejtman, rada, zastupitelstvo, dopravní komise...) rozhodli jinak, pak se s tím nedá nic dělat. Ti lidé zastupují voliče, těm je třeba nadávat, nikoli -ds- či Pospíšilovi. A věřím, že kolegové koordinátoři se snaží svým politikům vysvětlovat (proto jsem trošku zděšen tím, co kolega Blažek zde píše, skoro to začíná vypadat, že KORID nemá dostatečný odborný potenciál???).

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 9-2009
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 17:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-
Já jsem nepsal o tom, zda vím nebo nevím, kdo jste. To si umím zjistit. (Už mi to někdo říkal - s prominutím, nejste taková hvězda, abych to nosil v hlavě... )
Já psal o tom, zda se zde umíte podepsat. Vaše představení považuji za vysoce nekolegiální, neprofesionální a především zbabělé. Tím to pro mě končí.
Až si já budu brát do úst, jak je zprasená doprava např. v Praze a jak se vyhazují peníze okny ven za historické motoráčky do Čakovic (které nesplňují standardy PID), tak se pod to podepíšu. Ale tady to rozpatlávat nebudu. Z Prahy jsem se odstěhoval, takže už nemám zapotřebí se věnovat připomínkování, i když třeba si čas udělám, až se na mě zase obrátí moji známí, kteří nevědí, kam mají napsat...

Na p. Marka reagovat nehodlám. Pouze upozorňuji, že v momentě, kdy vyhodnotím, že trolling přesahuje meze zákona, podám trestní oznámení za pomluvu. Ono podle IP adresy není takový problém dohledat konkrétní osobu, která zákon porušuje. (To samé platí i pro ostatní "experty", kteří se zde snaží lidem vnutit představu, že KORID zakrývá šméčka, nebo úmyslně likviduje veřejnou dopravu.
My se zde s kolegou snažíme některé problémy osvětlit a ukázat, že "mince má i druhou stranu". Pokud toho chce někdo zneužít k tomu, aby si vylil srdéčko nebo léčil komplexy, budiž - jeho vizitka. Ale co je moc, to je moc.)
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 19:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto pospíšil: To bezpochyby nejsem. Ale přesto je to neobvyklé, neboť značka -aa- je značně profláknutá od počátků K-reportu v roce 1995, čímž pádem své utajení považuji prakticky za nemožné.

Vaše představení považuji za vysoce nekolegiální, neprofesionální a především zbabělé.
A to jako proč? Má pravdu TH a kritika je v Libereckém kraji skutečně zakázaná? Já reagoval na slova Vašeho kolegy, která mě mírně řečeno překvapila, až šokovala i vyděsila. Můžete mi vysvětlit, co nekolegiálního, neprofesionálního a zbabělého shledáváte na mých řádcích?

Kritiku na železniční dopravu v Praze přijímám, i tam je co zlepšovat. V Tratích v okolí Prahy si taky leckdy počtu mnohé. Ale někdy je to i přínosné. Jen s těmi motoráčky do Čakovic máte možná trochu zkreslené informace.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
vales8881
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 2-2013
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 19:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dva kocouři s nákladem u Rtyně v Podkokonoší http://www.youtube.com/watch?v=6vCjuvpdzbc&feature=youtu.be
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 19:19:46    Odkaz na tento příspěvek  

Otto: Pojďte do toho a podejte žalobu. Už vidím, jak nějaký soudce dává povolení policii ke zjištění, čí IP adresa to je. Dále vidím, jak se policii chce dokazovat, kdo konkrétně z té IP píše na Kreport (odposlechy, sledování? či máte jistotu, že ten, kdo za připojení k internetu platí je ten, kdo to napsal)?

A to vše založené na tom, že vám nějaký anonym občas předhazuje, že vaše názory dle něj škodí veřejné dopravě a že je rád, že politici mají nad vámi navrch. Nebo jak postavíte žalobu? Také budete muset stanovit, jaká škoda vám vznikla. Definujete to jako "zabitý čas tím, že jste neodolal odepsat?" Soudit se o dojmy z nějakých teoretických debat na diskuzním foru, to bude soud roku a přesně na tyhle případy policie čeká. :-)

A budete mě žalovat za Ottu Pospíšila osobně, nebo do toho zatáhnete KORID? Pojďte a zažalujte nás víc. Domluvte to s vašimi šéfy. Ať můžou být v TV reportáže o tom, jak KORID nemá na starosti nic jiného, než žalovat občany, kteří ho kritizují na diskuzních forech. Pravicová média milují tyhle situace, kdy se peníze daň. poplatníků rozhazují za největší kraviny. Jistě tím prospějete pověsti veř. dopravy v ČR. Takový "fanda dotovaných služeb" T.H., ten vám za tu žalobu bude i vděčný (ku neprospěchu nám všem, kteří to nechceme poškodit očích nezaujatých občanů).

A jste si vědom vůbec toho, že už několikrát tu byl precedens, kdy veřejná instituce/organizace či politik nemohou jentak někoho zažalovat za kritiku, protože jsou ve funkci, která přirozeně vede k různým názorům veřejnosti?

Jestli si Otto myslíte, že tu budete vykřikovat kam je podle vás dobré zrušit vlak a budete zastrašovat ty, kteří s vámi nesouhlasí, tak vás upozorňuji, že já se zastrašit nenechám.

Máte právo si tu psát k věci co chcete a já mám stejné právo psát, že podobný vývoj je pouhý úpadek a jsem pro jiný přístup. A dokázat mi u soudu, že nemám pravdu, to by bylo velmi zajímavé. Dokud to jednoznačně neprokážete, nemáte na čem stavět.

Dál vás upozorňuji na presumpci neviny. Konkrétně si přestavte to, že když já řeknu že ROPID to dělá lépe než KORID, tak vy budete muset dokázat, že to tak není, a že je to pomluva. Pokud to dáte do žaloby. Atd.

IMHO... výhružky vám moc nejdou... věnujte se radši diskutování o tom co vás baví a neserte se do těch, kteří považují za provokaci pro změnu vaše příspěvky a reagují na to. Smiřte se s tím, že když tu budete psát (prudit) co vše byste zrušil, tak to vyvolá reakce. A když tu budete dělat idiota z každého, kdo nesdílí váš názor na potřebu likvidovat lokálek, jste troll sám.
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 19:26:47    Odkaz na tento příspěvek  

+ Doufám, že nejste srab a nesmažete před podáním žaloby vaše nadáváí mé osobě do šototeroristy. Pokud byste to v tom našem kocourkově nějak k soudu dotáhnul (já z proxy nepíšu), tak tohle bych také rád nechal zaznamenat. :-)

(Co mě ale do určité míry nepřestává fascinovat je to, že na diskuzním foru o veřejné dopravě si tu mezisebou vyhrožují její příznivci... Výrobci automobilů a nákladka si musí pomyslně mnout ruce, tohle je pro ně jak z pohádky. Místo kloudných debat je tu částí šotoušů zesměšnován každý, kdo nevolá po přesouvání peněz z lokálek do busů, páteřních tratí, Spček, poliklinik a dalšího. Arogance především.)
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3715
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 22:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Vašich osobních sporů plných tekoucích nervů nehodlám zasahovat. Jen bych podotknul, že výrobcům automobilů apod. jsou diskuze na zdejším fóru zcela ukradené. Stejně asi tak jako cca 10 505 tis. obyvatel této republiky. Možná tak někdo z těch zbylých pár desítek, možná stovek zavítá občas na toto diskusní fórum. Nějak zrovna moc bych význam zdejších šotodiskuzí nepřeceňoval, někteří lidé to mají pomalu jako středobod svého snažení a ve skutečností zde tlachá klub, který by stěží naplnil sál nějaké středně velké putiky. Nadto je úžasné, kolik zde v posledních asi 30 příspěvcích dokázalo "padnout" trestních oznámení. A co mě ještě udivuje, že tekoucí nervy vedou až ke popírání odborné úlohy a úrovně objednatele jeho vlastními pracovníky.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
6612
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 631
Registrován: 3-2012

Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 23:06:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Hněvčevsi od dnešního rána k vidění odstavené dvojče AWT 752.603+604

"Šel jsem náhodou kolem..."
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 23:18:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek000 - Kdo si zvykne na rozsah spojů v Praze+okolí a víceméně směšné ceny vzhledem k rozsahu, nedokázal by žít jinde.
Doporučuji se podívat, kolik skutečně stojí ta PIDka Průměrná kompenzace v silniční dopravě ve výši cca 190 Kč/km je dosti výmluvná. Raději tedy rozumné hospodaření v podání KORIDU
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3716
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 23:27:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: No ono těch jablunkovských 11000 za km asi taky nebude úplně správně.

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Marek000
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.88.78
Odesláno Pondělí, 15. července 2013 - 23:43:55    Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: a že DPH, daň ze mzdy a všechny další odvody jsou stejné na celém území ČR jste si všimnul?

Nezdá se mi příliš výhodné, dostat za stejný poměr výrazně méně. :-)

Ale pokud vám to vyhovuje, tak proč ne... ve své podstatě přesně takové lidi pro pohodlný život v Praze potřebujeme. :-)
znalý
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.149.61
Odesláno Úterý, 16. července 2013 - 00:21:25    Odkaz na tento příspěvek  

Marek000: Stejné daně a odvody všude? No i kdyby, tak...
Pak tedy navrhuji, aby ve všech oblastech byla stejná výše dotace na jednoho cestujícího (např. ve spojích v obdobný čas, den v týdnu apod). Spravedlivě.
Honza215
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 16. července 2013 - 05:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Sp 1801 frčí do Trutnova 814.016 . Během dne se asi bude na něčem vracet spolu s kmenovou soupravou zpět

http://www.regionovy.cz - Stránky o motorových jednotkách 814
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7085
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 16. července 2013 - 08:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zrovna včera by mně zajímalo jak by to vypadalo při křížích v Kunčicích. Odpoledne se dorovnávala dopolední výluka HK - Jaroměř a jezdilo se s nějakým tím bonusem +5-+10.
_lt_
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 5-2010

Odesláno Úterý, 16. července 2013 - 11:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro Huga:

Víš ono je mezi tebou a Ottem podstatnej rozdíl v seberealizaci. Škola a práce je totožná, jenže před dvouma rokama Ottu pustili ze školy a od té doby má neměrnou potřebu hlásat přes toto forum co všechno dělá na koridu. Vůbec si ale nechce připustit, že to nikoho nezajímá. Kdo s ním nesouhlasí, toho bude žalovat. Svoji vážnost by ale měl spíš prosazovat mezi pracovními partnery...
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3717
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 16. července 2013 - 14:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli: Čili přímo od zdroje: Úředníci z MD práskli do rubriky km správně kilometry autobusů, avšak do rubriky kompenzace v Kč šoupli celou částku včetně tramvají a metra. Nu a pak jaksi prostým vydělením vznikne exemplární blbost. Myslím že podobné chyby se nacházejí i u jiných objednatelů, typicky např. u toho Jablunkova.

lt: Zásadní jsou výsledky. A ty se měří v počtech a spokojenosti cestujících. Železniční veřejná doprava je týmová práce, momentálně v kombinaci objednatel + provozovatel dráhy + dopravce. Každý má jasně definovanou roli a pokud to někdo zvládá blbě, pak je to špatně. Primárně odpovědným je ale objednatel, ať už si pod tím představíme kraj nebo koordinátora (váha koordinátorů je v různých krajích různá, někde se vše točí podle nich - typicky Brno, jinde si s nimi krajští politici a jejich spřátelení dopravci tak mávají, že si člověk skoro říká, proč si koordinátora zakládali). Musí vědět co chce, musí pro to vylobovat finance, musí si umět svoje nápady projednat a prosadit a v neposlední řadě ohlídat, zda je jeho objednávka plněna správně - to jsou asi ty základní úlohy.
Zkrátka není to o nějaké seberealizaci. Ono Hugo by si taky mohl hrát leda tak se zvyšováním četnosti vláčků na modelovém kolejišti, kdyby jiní, výše postavení, nevylobovali peníze, kdyby dopravce neučinil vše pro zdártnou realizaci, kdyby provozovatel zcela striktně trval na dodržování 60 let starých předpisů atd. Zkrátka nárůsty rozsahu dopravy v Praze jsou záležitostí několika desítek lidí, kteří to realizovali a především pak zásluhou několika mnoho desítek tisíc, kteří to denně pak používají

Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
_lt_
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 275
Registrován: 5-2010

Odesláno Úterý, 16. července 2013 - 20:53:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo jo je to tak. Seberealizace byl nešťastně použitej termín. Měl jsem spíš na mysli vlastní prezentování se. Od 96 nebo kdy to k-rep začal, jsem nezaznamenal, že se veřejně "vytahuješ" co všechno jsi zařídil a co všechno pro dopravu děláš. Stejně tak jako mnoho jiných zde diskutujících a pracujících v dopravě. S koridem mi to přijde jak s panem Zárubou z Pardubic. Z k-reportu si dělají reklamní plochu pro svoji práci. To mi přijde nešťastné řešení. Ale asi sem na tohle už moc starej a nechápu to.
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 646
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 04:32:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní Mn 83450/1 bude mít 742 065+4 vozy!Budete koukat po ránu jak se poklidilo ve stanici,nový angličák i zázemí pro výhybkářské stanoviště,již na svém místě na JIHu!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9185
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 17. července 2013 - 17:32:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K dopravě na trati č. 030:

Domnívám se, že tady by bylo (více než na většině jiných míst) logickým řešením tzv. zjednovrstvení - sloučení R a Os do jedné (spěšné) vrstvy vlaků.

Uvážím-li zachování uzlů Železný Brod X:00, Stará Paka (přesných) X:30 a Dvůr Králové X:00, pak vychází, že v úseku Železný Brod - Stará Paka jsou (v každém směru jízdy) 4 minuty rezervy, tzn. (za jinak nezměněných okolností) by se dvě, možná i tři, dodatečná zastavení stihla.

Horší už by to bylo v úseku Stará Paka - Dvůr Králové nad Labem, kde ani dnes nevychází jízdní doba pod 30 minut.
Ale zde by leccos mohla vyřešit revitalizace.

Zároveň by bylo fajn, stíhat s R-030 uzel HK v přesných X:30, k čemuž by - kromě jiného - pomohla dvoukolejka Jaroměř - Semonice (pro zajištění letmého křižování s protějším rychlíkem, který je zapojen do uzlu HK v X:00).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7090
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 17:55:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hlavne je uchvatny jak umi szdc odriznout krkonose. Aneb soucasna vyluka Bakov a Osek-Hradec...
Mašva
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.99.189.6
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 18:23:12    Odkaz na tento příspěvek  

Odklon cisteren AWT v Novém Bydžově.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 19:12:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David - ideál mi vychází ve střídání křižování. R ve Dvoře, Sp v Bílé Třemešné. Potom vychází ta SP v mírné asymetrii. Předpoklad je mírné zrychlení mezi DK a SP, nikoli však masivní investice. Očekávám také dálkovinu a trochu lepší vozidla z plánovaného výběrka

Problém je, že 031 je jednokolejná.
Zatavovací politika:
R - Jaroměř, Kuks, DK, Horka, SP, Semily, ŽB, MS, Turnov, RuJnN, Liberec
Sp - Pardubice - Jaroměř jako R, DK, BT, Mo, SP - Liberec jako osobák.
Kříže: cca Předměřice - Sp/R, DK - rychlíky (celá sudá), BT - spěšňáky (celá lichá), SP - Sp/R, Železný Brod - Sp i R(celá), Sychrov - Sp/R, Jeřmanice - Sp, Liberec - R

Problém nastává pouze s návazností 041 v Turnově. Výhoda je téměř hodinový interval mezi Pardubicemi až Turnovem, který by lépe rozložil frekvenci zejména v silné dny. Odpadlo by tak zesilování nynější 993. Při tomto mi to vychází jako základ 8 souprav oproti současným 10 až 12 (nyní nevím přesně). Model nenarušuje Tanvaldy. Díky snížení náležitostí by samozřejmě byla i lepší cena. Další nespornou výhodou je možnost otočení sytému o cca 60 minut bez velkého vlivu na návazné trarě

O možnosti takového modelu docela pochybuji, protože nepředpokládám, že by MD a kraje našly společnou řeč. Navíc rychlému zavedení brání jednokolejnost 031. Teoreticky by stačilo Semonice - Smiřice (setkávání Os a Trutnova) a Předměřice-Lochenice (setkávání R/Sp Liberec). Samozřejmostí jsou dvě koleje v celé délce HK-Pce. Potom se ideál dá vyjezdit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Negrelli.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9187
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 17. července 2013 - 20:09:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako ideální stav bych přece jen viděl (byť zde asi za cenu potřeby o něco větších investic do úseku DK - SP, než v případě uvedené verze střídání R a Sp) pravidelná křižování ve stále stejných stanicích. Zrovna DK je asi vhodným místem, kde je dobré mít křižování i z důvodu zajištění obousměrých návazností na návazné autobusy.

Uvážím-li HK jako dvojuzel X:00 a X:30, měla by na okolních tratích postačovat pouze dílčí zdvoukolejnění, a to v úsecích, které jsou od HK vzdálené cca 12 - 13 minut jízdy:
- Jaroměř - Semonice
- dílčí dvoukolejný úsek okolo zastávky Blešno
- Čeperka - Semtín (nikoliv předpokládané "Opatovice - Stéblová)

Když tak nad tím přemýšlím, tak Martinice v X:00 jsou asi stejně do budoucna neudržitelné, byť by došlo k žádoucímu zachování Staré Paky v X:30. Kunčice nad Labem X:00 = stíhání uzlu Trutnov hl. n. v X:30 (dnes jsou přípoje mezi Sp-040 a čímkoliv dalším dost na draka; v případě uvedené změny by tomu už bylo jinak).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 20:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pára právě dorazila do HK,byli jsme to dnes na 046 omrknout a nic se tam nedělo,tak kde se tedy natáčelo a jak se ten film bude jmenovat?
Jinak dnes totálně rozhozená lokálka a v příštích dnech tomu nebude jinak,Mn se vrací odpoledne s příjezdem do Hk kolem 15,z Chlumce kolem 13h.Na 5516 frčí 810 298,na 5530 frčí 810 228,to je pěknej belíknějak se 814 udělalo nevolno z toho vedra,a na zdejší výluce jsou vzácní hosté a sice stroje AWT 752 601+602!
Honza215
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 20:24:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Af78:

5516 frčí 810 298,na 5530 frčí 810 228,to je pěknej belíknějak se 814 udělalo nevolno z toho vedra

Aleši, to bude spíše tím, že se večer navážely 2x814 do Chlumce a budou po celou dobu výluky pendlovat Os Chlumec - Praskačka. Vlivem toho jsou tak na 041 zavedeny dvě výlukové 810, které budou víceméně ty samé vlaky jezdit každý den

http://www.regionovy.cz - Stránky o motorových jednotkách 814
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 580
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 21:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pára se pravděpodobně ocitla na 030. V BT je/byla dobová úprava...
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 3-2011
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 21:30:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Njn,bude to tak Honzo,právě jsem to zjistil,nejhorší na tom je,že každý den výluky je/bude jinak.
Tak pokud jsem tomu rozuměl dobře natáčelo se v Bílé Třemešné?
Šmajchl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 249
Registrován: 9-2011
Odesláno Středa, 17. července 2013 - 22:31:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Af78:
Pára právě dorazila do HK,byli jsme to dnes na 046 omrknout a nic se tam nedělo
Nápis "Wahlstatt" a mírná válečná úprava budovy zastávky Sendražice.
Místní by mohli potvrdit, že se natáčelo v odpoledních hodinách také třeba mezi Pazdernou a Hořiněvskou zastávkou, dalo se to krásně sledovat
od Hankova domu.
Podle všeho by to mělo patřit do filmu, který se před nedávnem natáčel v Liberci.
Jo aby se neřeklo, že



(Příspěvek byl editován uživatelem Šmajchl.)
Sato
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 17. července 2013 - 22:43:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pravděpodobně odklon přes JC v cca 21:30
Af78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 649
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 18. července 2013 - 04:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji za objasnění!
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 581
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 18. července 2013 - 07:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem se dozvěděl, že v BT se natáčelo v nočních hodinách bez páry