K-report
 

Archiv diskuse Předpisy do 29. 09. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 29. 09. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 13:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vxy:"A klidně mu mávnu i tou plácačkou"
Proč ne, čl.2980 Vám to umožňuje (zatím). Ale to je svolení k pohybu pro vlak. Já tady nějak přestávám rozumět hranici, kdy jde o pohyb vlaku a kdy o posun. A jak to má fíra rozlišit? Protože čl. 2980 hovoří jen o svolení k pohybu vlaku v případě, že strojvedoucí na návěstidlo nevidí (a co když mu to svolení dá výpravčí slovy: "popotáhni o odjezdovému návěstidlu"? Je toto svolení svolením k uvedení vlaku do pohybu podle čl.2980 s návěstmi platnými pro jízdu vlaku? Nebo je to svolení k posunu? To je přece základ, který musí fíra nepochybně vědět, aby se řídil příslušnými ustanoveními předpisu platnými pro pohyb vlaku, či pro posun a se vší parádou.
Ale gestor nám píše, že tento pohyb je posun (a tedy se všemi pravidly platnými pro posun). Anebo mu špatně rozumím.
Jinak třeba právě Pečky a Velim mě zajímají. Kouknu do TJŘ i plánku stanice-večer. Třeba budu "moudřejší".
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A už v tom zase lítáááme ....[crazy]......... Ono se nadarmo neříká, že když by se chtělo stávkovat, tak stačí jen dodržovat předpis .......[crazy][lol] Když budu chtít vlak popotáhnout k odjezdu a nebude tam nic, než to odjezdové návěstidlo, tak mu to řeknu jak jste uváděla : "popotáhni k odjezdovému návěstidlu", případně tu ranžírku rozsvítím na bílou, když tam bude, nebo mu ji "zneplatním". [happy] ....Když tam bude ještě cesťák ( jako třeba v té Velimi, nebo Pečkách), tak mu ho rozsvítím na návěst dovolující jízdu a vlak od peronu normálně odjede jako vlak [vypravci]. Jednou jede jako posun, podruhé jako vlak .....[vypravci] A pozná to podle toho, jestli na cesťáku svíti barva, nebo na ranžírce bílá. A k té "bílé", by měl ještě dostat souhlas od výpravčího a informaci o tom, co má dělat ( kam posunovat) ...[vypravci]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1624
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:27:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: ..."Proč ne, čl.2980 Vám to umožňuje (zatím)".....No jestli tuto možnost zruší a bude to vaší zásluhou, tak vám přijedu poděkovat .......[angry].............[lol]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:28:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper: "Tady hledáte, myslím, mouchy zbytečně."
No cílem hledání mých much je, že nerozliším, kdy je pohyb vlaku v nácestné stanici po informaci "popotáhni k odjezdovému návěstidlu XY" posun, či pohyb vlaku. A s tím souvisí (kromě jiného) i pro fíru důležitá informace právě při jízdě kolem neobsluhovaných návěstidel.
Protože ví-li, že je pohyb vykonáván jako posun, stačí mu ústní svolení k jízdě kolem cesťáku v poloze "Stůj" (případně ranžírky). Mimo jiné, návěstidla v posunové cestě nesmí dovolovat jízdu vlaku-jestli si to pamatuji dobře.
Ale je-li to považováno za pohyb vlaku, pak už jen to ústní vyrozumění kolem cesťáku proti Stůj nestačí (a ranžírky ho nezajímají).

Vyx: nebojte, nezabijeme se.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 3-2006

Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:35:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže popotáhnutí vlaku k návěstidlu je posun, platí pro něj návěstidla pro posun a souhlas k tomuto posunu se dá dát návěstí Odjezd.
Chápu to dobře?

A na mašině svítí v tu chvíli vepředu tři světla (Začátek vlaku) nebo dvě světla (Hnací vozidlo při posunu)?

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11550
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když pojede jeko vlak, tak bude na cestáku barva.

kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1625
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:46:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan příspěvek 761: Proč sem pletete to, že pojede v tomto případě kolem cesťáku v poloze "Stůj" ? Proč by tak jezdil, když cestové návěstidlo jde postavit na návěst dovolující jízdu ? Pokud nebude v poruše .... Stanic ,kde by to nešlo, asi už moc není. Nebo o nějaké víte ?..........A rozlišení, jestli jako posun, nebo jako vlak , Už jsem to říkal: Nic fíroj neřeknu a rozsvítím cesťák na návěst dovolující jízdu, jede jako vlak. ... Řeknu mu "popotáhni...", ( a pk tomu případně tu bíloui na ranžírce, nebo její zneplatnění) , jede jako posun ......Už kapišto ???

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 5-2008

Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:55:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přijde mi nesmyslné "potahovat" vlak jako posun, kolem "cestáku" , když je možná jízda vlaku , kolem něj na "barvu". Pokud je tam " barva" tak je to vždy jízda vlaku , což je o hodně jednoduší než nějaký potahování.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 14:58:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda : 2 světla. Pokud se pohyb provádí jako posun - jak čtu odpověď gestora. Až plynule přejdete v jízdu vlaku - viz čl.1736, tak si to třetí si rozsvítíte.
Bobo: ale já se tady točím pořád na tom, když ten pohyb vlaku se bude provádět jako posun až k odjezdovému návěstidlu. A při zpravení o tom, že máte popotáhnout k odjezdovému návěstidlu XY končí posunová cesta až u tohoto odjezdového návěstidla. Ale v posunové cestě je cesťák-tam žádná "barva" dovolující jízdu vlaku být nesmí.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 15:07:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: máte pravdu. Takže podle Vaší praxe by výpravčí nikdy neměl dát svolení k popotažení k odjezdovému návěstidlu XY, ale jen k cestovému. Co když mu z důvodu poruchy nepůjde postavit do polohy dovolující jízdu vlaku a rozhodne se, že dá souhlas k posunu až k odjezdovému návěstidlu?
Může to tak udělat?
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 15:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: ..."Bobo: ale já se tady točím pořád na tom, když ten pohyb vlaku se bude provádět jako posun až k odjezdovému návěstidlu. A při zpravení o tom, že máte popotáhnout k odjezdovému návěstidlu XY končí posunová cesta až u tohoto odjezdového návěstidla. Ale v posunové cestě je cesťák-tam žádná "barva" dovolující jízdu vlaku být nesmí".....[nene] Proboha a znáte stanici, kde by se to tak mohlo dělat ? Tam, kde mají cesťák, tak určitě nenechávaj Os popotahovat cestou posunu k odjezdovému návěstidlu. Když, tak jen k tomu cesťáku ......[nene]....Už si vážně myslím, že si z nás děláte šoufky .....[crazy]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1627
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 15:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: Poruchy nechte stranou, to je zase něco jiného ......Ano, dalo by se to tak řešit. V tom případě by se musela na tom cesťáku rozsvítit bílá. Kdyby nešla z důvodu té poruchy, tak už by asi bylo jednoduší dát vlaku normálně rozkaz o neplatnosti tohoto návěstidla .....[happy]
m.J.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.95.125.33
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 17:03:21    Odkaz na tento příspěvek  

Corllin:

Co mi vadí? Vadí mi to, že si z nějakého důvodu chrání výstroj TV před odběrem v řádech stovek ampér, což je u SS tok proudu jedním směrem z drátu do mašiny a dál do koleje a "do elektrárny", a přítom jim nevadí, když tam podobný proud teče opačným směrem. Koukni někdy do snímku trakce u 471, kolik rekuperuješ při běžném brzdění. Já tam viděl i přes 600A. To není málo. A to je proud tekoucí ze smetáku do drátu. Tak bych byl rád, kdyby mi tohle někdo vysvětlil, že odběr vadí a dodej ne. [wink]
Parmezano
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 5-2008

Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 21:07:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: je tam PN a kdyby nešla ani ta PN ,tak by sem musel sesmolit nějaké rozkaz V , ale furt by to byla jízda vlaku
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 21:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Parmezano: "je tam PN a kdyby nešla ani ta PN,tak by sem musel sesmolit nějaké rozkaz V , ale furt by to byla jízda vlaku".
Hm, jenže nepůjde-li na cesťácích ani ta PN, proč by se výpravčí smolil s vypisováním rozkazu o svolení jízdy vlaku kolem neobsluhovaných cesťáků, když lze fírovi dát svolení k posunu (a dovolit mu posun kolem cesťáku ústním zpravením) až k návěstidlu, kterým lze dát rozkaz k odjezdu - v tomto případě odjezdovému? Já vím, že je to "zrůdnost", ale přečtete-li si čl.1736, tak to možné je.
A je tam také uvedeno (a vysvětluje to můj otazník), že před uvedením posunového dílu do pohybu, udělí člen vlakové čety pokyn vyjadřující souhlas k odjezdu. Čímž je (doufám) u dopravce ČD myšlena návěst "Souhlas k odjezdu" (??).
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1629
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 21:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: V tomto případě s váma souhlasím, i když tuto situaci v běžném provozu asi hned tak nepotkáme .....[happy] ... Nebo jste to někde zažila ?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 22:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vxy: nezažila, protože jsem pracovala na dráze za dob jiných předpisů.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1631
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 22:19:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: Ale za předpisů platných před 1.7.2013 se v podobných situacích postupovalo prakticky stejně ....[lol] Taky jsem dával Os pokyn "popotahovat" k odjezdu, odkud pak odjel na "postavení" návěstidla ....[crazy][vypravci]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1632
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 22:22:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: A v jakých funkcích jste pracovala ? PŠ tu nedávno naznačoval, že jste snad dělala "školařku" ???? Promiňte, ale to snad ne ???[crazy]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 22:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vxy: řešíme tady předpis, nikoliv mé povolání. A u toho, prosím, zůstaňme.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1633
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 22:34:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: Dobrá. Tak tu otázku položím jinak: V tomto případě s váma souhlasím, i když tuto situaci v běžném provozu asi hned tak nepotkáme .....[happy] ... Nebo jste to někde zažila ? Nebo ji dnes někde zažíváte ? Někde se v současnosti vyskytuje ?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 22:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vxy: nezažila, nezažívám, nevím, zda se v praxi vyskytuje. Jen čtu, co umožňuje nová D1. A i za té předchozí byl asi oříšek, jak předpisově vyřešit potřebu popotažení vlaku od peronu, zda ten pohyb řešit jako na posun, či jako jízdu vlaku.
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 10-2012
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 23:08:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:

Gestorovi byla položena otázka pro konkrétní stanici, která nemá cestová nebo vložená návěstidla:

Jak postupuje dopravce, pokud je třeba vlak s přepravou cestujících popotáhnout od nástupiště k odjezdovému návěstidlu. Jedná se posun nebo jízdu vlaku?
Je to posun.


Pokud položíme otázku obecně, odpověď by byla stejná:

Jak postupuje dopravce, pokud je třeba vlak s přepravou cestujících popotáhnout od nástupiště k odjezdovému (cestovému, vloženému) návěstidlu. Jedná se posun nebo jízdu vlaku?
Je to posun.


Posun popotáhnutím lze provést od nástupiště jen po první hlavní návěstidlo (odjezdové, cestové, vložené), platné pro tento vlak.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 28. září 2013 - 23:34:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Priapos: děkuji za reakci. Jen tu podmínku, že posun popotáhnutím lze provést od nástupiště jen po první hlavní návěstidlo platné pro tento vlak, ve čl. 1736 nevidím.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3660
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 01:07:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan : Jen tu podmínku, že posun popotáhnutím lze provést od nástupiště jen po první hlavní návěstidlo platné pro tento vlak, ve čl. 1736 nevidím.

A vy prosazujete,aby každá ptákovina byla v nějakém článku?

A v kterém článku je Vaše tvrzení: Návěst "Souhlas k odjezdu" je platná pro vlaky, nikoliv pro posun.?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 771
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 07:55:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Apollo 17: "A vy prosazujete prosazujete,aby každá ptákovina byla v nějakém článku?
Nikoliv, já se ptám, zda při potřebě popotažení vlaku, kterýžto pohyb se vykonává jako posun, smí dát výpravčí svolení k posunu jen k prvnímu hl. návěstidlu (tedy jen k cesťáku), nebo i za něj (tedy až k odj. náv.).

O návěsti "Souhlas k odjezdu" se v D2 hovoří pouze v části, která se týká pohybu vlaku (nikoliv v části o posunu). Proto jsem ji pochopila jako návěst platnou jen pro vlak.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 08:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Haan: Vy jse názorný příklad toho, když se oddělí teorie od praxe. Vy asi teoreticky předpis ovládáte nazpaměť, umíte citovat jednotlivé články, znáte čísla konkrétních článků ( já je nazpaměť neznám [crazy]) a podobně. Ale v provozu by jste asi neobstála. ..........Bohužel podobně to dneska vypadá v provozu, když nějaký "systemový specialista" vydá nějaké opatření na konkrétní věc, ale bez vazby na ostaní věci a je to pak katastrofa. Ona teorie bez praxe někdy udělá větší škodu než užitek. ....Viz například zpracování výlukových rozkazů. To je někdy katastrofa a ty kopance pak musí napravovat a řešit lidi v provozu během výluky ......[crazy][vypravci]
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3663
Registrován: 8-2007

Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 08:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan:
Výpravčí řídí dopravu ve stanici a před posunem vyrozumí strojvedoucího o posunu.

V čl.273 D2 se řeší,jak postupuje četa při změně vlaku z Os/R na Sv.Po všech úkonech(zhasnutí soupravy,zavření dveří,kontrole výstupu cestujících) dá strojvedoucímu "Souhlas s odjezdem"(třeba i z nástupiště,když jdou domů),ten pak může se soupravou odjet jako Sv vlak,nebo jako posun od nástupiště.
(ale není to tam všechno přesně vypsané)[proud]
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 10:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé předpisáři,
všech Vás, kteří zde diskutujete, si velmi vážím. Co však děláte za chybu je, že si často něco přidáte do předpisů jako vlastní tvorbu. Např kolega Apollo 17 s článkem 273 ČD D2. Mohu Vás klidně kritizovat. Jelikož to zcela jistě dělám taky.
Já bych si dovolil trochu problém s popotahováním vlaku rozebrat. Minulý výklad pana Balka, starý několik let, říkal, že se jedná o jízdu vlaku. Vlak odjede od nástupiště a pak ještě jednou zastaví (může zastavit) v obvodu stanice. Zásadně ve stanicích, kde dostávají vlaky rozkaz k odjezdu postavením hlavního návěstidla. Teď pan Balek změnil názor o 180 stupňů. Kde nastala ta změna, kde je důvod, to jsem nepochopil. Ale situace se zkomplikovala. Je možno obecně posunovat s vozy obsazenými cestujícími? No jistě, je to možné. Musí být jasné, kdo řídí posun. Návěsti pro posun jsou též předpisově dány. A popotažení od peronu k odjezdu je podle výkladu gestora zcela obyčejný posun s vozy obsazenými cestujícími. Je nepochopením věci, že mnozí výpravčí a skoro všichni strojvedoucí se definicí tohoto pohybu nezabývají vůbec, nebo jej považují za jakousi směsku vlaku a posunového dílu. Jenže buď jedno, nebo druhé. Nuže, pokusím se taky trochu fabulovat, abych neporušil Káčkovské tradice.
Výpravčí oznámí strojvedoucímu, že po vystoupení a nastoupení cestujících může popotahovat k návěstidlu. Tímto okamžikem se stal z vlaku posunový díl a ze strojvedoucího zaměstnanec řídící posun. Tento pokyn je možno taky chápat jako svolení k posunu. Je-li to i souhlasem k posunu, nevím. Vlaková četa stává se četou posunovou. Vedoucí obsluhy vlaku se stává vedoucím posunové čety. To všechno je povinen vlakové četě strojvedoucí oznámit. Také způsob dávání návěstí - návěst souhlas k odjezdu je platná pouze pro vlaky.
Trochu odbočím. Nevím, zda se chtěl pan Balek s námi rozloučit poněkud svérázným způsobem, abychom na něj vzpomínali.
Vrátím se zpět do stanice, kde se z vlaku vylíhnul posunový díl. Ten podléhá ještě ustanovením ZDD. Např. je nutno, aby vlaková četa upozornila cestující, že bude s vlakem posunováno. Jinde, např. Brno hl. n. musí takový posun vyhlásit staničním rozhlasem.
Nuže kupředu. Zde mohou nastat dvě situace. Mezi čelem vlaku a odjezdovým návěstidlem je (jsou) cestová návěstidla. Je -li aspoň to první postaveno pro jízdu vlaku, o žádné popotahování se nejedná a ani výpravčí nemá žádný důvod, aby takový pokyn (popotažení k odjezdu) dával! Vlak se normálně rozjede jako vlak a zastaví před dalším cestovým, příp. odjezdovým návěstidlem. Nezůstal-li ani kousek vlaku v prostoru pro výstup a nástup cestujících, pak po postavení na návěst dovolující jízdu odjede a fertig.
Jiná situace by byla, nalézalo-li by se mezi čelem vlaku - vlastně už posunového dílu návěstidlo platné pro posun. To samozřejmě pro posun platí a je nutno jej postavit nebo (stačí ústně) zneplatnit. Dle D1 se stává z posunového dílu zase vlak po minutí odjezdového návěstidla.
Přátelé, možná se Vám zdá, že zde rozebíráme věci, které si to ani nezaslouží. Ovšem teorie předchází praxi a jde o věc celkem zásadní. Nejde o to, aby každá ptákovina byla v předpise. Tady jde o to, že je třeba ten předpis vykládat. Že gestor musí vysvětlovat, co tím chtěl říct. Takových článků je víc, namátkou 2979, který potom tak nějak popře článek následující. Opravdu by to nešlo napsat jasněji?
Vrátím se ještě k posunu se soupravou. Jsou případy, kdy takový zamýšlený pohyb vozidel posunem je beze vší pochybnosti. Přitom se může jednat o stejný pohyb. Takže. Souprava osobáku přijede z odst. nádr do brněnského peronu jako posunový díl. Zastaví třeba na 6. koleji. Pak se z vysílačky ozve výpravčí, že je nutno popotáhnout, za soupravu přijede na obsazenou ještě jedna. Posunovému dílu přijde dávat venkovní výpravčí návěsti pro posun, v případě jízdy až do 6a je postaveno cestové návěstidlo na bílou. Na vlaku je už četa, která rozhodně nedává návěst "souhlas k odjezdu". Uvědomme si, že výkladem pana Balka se musí všude udělat totéž. Jinak řečeno, souprava vlaku, třeba i obsazená cestujícími, může být tím i oním. Záleží na okolnostech. Jenže to je můj soukromý názor, pan Balek udělal z vlaku posun všude, kde se "popotahuje". Mohlo by se zdát, že se jedná o ptákoviny. Až do nějakého průseru. Viz soud se strojvedoucím z Frydku, kauza popisována v nehodách. A mnohé jiné. Příště zas o něčem jiném. Hezkou neděli Vám přeje Podroužek
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 772
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 10:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vxy: vůbec ho neznám nazpaměť. Snažím se ho číst a porozumět jednotlivým situacím, které se snažím podložit konkrétními články předpisu-proto ty citace. To není o teorii, ale o praxi, zda se to dělá tak, jak se má, nebo-li, jak co provést, aby to bylo v souladu s předpisem. Tím přece nikomu neubližuji. A proto se zbytečně zlobíte.
Apollo 17: jenže já tady celou dobu řeším nikoliv výchozí, ani cílovou stanici, ale potřebu popotažení vlaku od peronu k návěstidlu v nácestné stanici.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 10:54:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Podroužku, takže (jestli Vás dobře chápu) Vy se dozvíte v nácestné stanici a po informaci "popotáhni k návěstidlu XY", že je to pohyb vlaku nebo posunového dílu až v okamžiku, kdy vidíte "barvu" na návěstidle, ke kterému popotahujete? Co Vám konkrétně řekne výpravčí, než se od peronu rozjedete?
lokoped
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.179.174.228
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 11:48:30    Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas k posunu: čl 1714 e
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 12:17:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milá paní,
problém je v tom, že mi řekne "Můžeš popotahovat k návěstidlu". Mně to přijde jako nešťastný pokyn v tom, že, jak vidno, ani není nebo nebylo zcela jasno, že jde o svolení natož souhlas k posunu. Ono ani nebylo jasné, že jde o posun! Vidím-li, že první návěstidlo dovoluje jízdu vlaku, nebo se o dovolujícím znaku dozvím jinak, nemusí mně nikdo dávat pokyn k popotahování. Mohu pouze dle čl. 2980 dostat svolení. Doufám, že z této jízdy pan Balek rovněž neudělá posun. P.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5341
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 12:58:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezbláznili jste se?
Přijel jsem jako vlak
"Popotáhni k návěstidlu" (jakýkoliv pokyn k pohybu, není definováno závazné slovní znění) není zpravení o posunu, ale ve smyslu článku D1 je to pokyn k pohybu vlaku. Na návěstidle musí být jízdní návěst pro vlak.
"Popotáhni k návěstidlu cestou posunu" je jednoznačný pokyn, že se z vlaku stal posun. (Jak si zajistí dopravce ostatní, je jeho problém, neb vedoucím posunu je strojvedoucí.) Pokud není strojvedoucí zpraven o neplatnosti Seř, tak pro něj prostě platí. Strojvedoucí musí předpokládat na odjezdovém (cestovém) návěst stůj.
Pokud je strojvedoucímu pokyn nesrozumitelný (vlak/posun/vlak) je povinen si vyžádat upřesnění.
Přijel jsem jako posun.
U peronu jsem se stal vlakem. Mám nějaké číslo. To prostě nikdo neokecá. Takže zas musí být viz výše.
Buď pokyn k pohybu, nebo seznámení s posunem a pak pokyn k pohybu....

Tak si to prostě vysvětluji já a i myslím pan gestor. No holt někteří budou furt hledat debiloviny a uzlovat i zcela jednoduché věci. Prosím... předpis bude mít 10000 stran, na vše bude závazné slovní znění....
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1635
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 13:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč se toto "popotahování" vlastně dělá ? [happy] Já ve své stanici ( výprava návěstidlem, bez cestových a seřaďovacích návěstidel, viditelnost odjezdových návěstidel 100%)tento pokyn fíroj dávám z důvodu zkrácení zpoždění, případně proto, aby se odjezd vlaku nezdržoval, neb za ním pojede další vlak ( R, EC ap). Dá se tím ušetřit cca 1,5 - 2 minuty. [crazy] ...... V době průjezdu předjíždějícího rychlíku dám fíroj Os pokyn, aby popotahoval k odjezdu, že jak bude "okno" odjíždí. [happy]........Když to neudělám, tak Os odjede cca o těch 1,5 minuty déle. Proč ? [happy] Protože dokud se na odjezdu nerozsvítí návěs dovolující jízdu, tak fíra sedí a "kouká". A průvodčí venku na peroně taky "kouká". Teprve až se rozsvítí na odjezdu barva, tak se fíra zvedne, vykloní z okénka a hledí na průvodčího. Ten teprve pak zaloví v kapse, vytáhne píšťalku, zapíská, pak loví v druhé kapse kličku, zavírá centrálně dveře. Teprve až se zavřou, tak dá "souhlas" a fíra se začne rozjíždět. K odjezdu to je 300m a tak než Os mine odjezdové návěstidlo, tak za rychlíkem, kerý je předjížděl, jsou už volné 4 oddíly autobloku. [crazy] .........Ale při tom popotažení, se dá odjed za rychlíkem opravdu na blok, většinou ještě na "žlutou" ....[vypravci] Chilku to trvalo, než jsme průvodčí naučili dávat "souhlas", když "tam přece svítí červená"[crazy], ale už to u nás funguje dost dlouho ...... (už za dob staré D1,D2)[andel][vypravci]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1636
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 13:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Oldcerry: Podepisuji [kladivo][pozor][pozor][pozor] ... Umíš to říci stručně a jasně ....[vypravci]
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 13:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: Vícemeně souhlas.
D1 nenařizuje žádné závazné slovní znění pro svolení k posunu (tam by mělýt informace kolej, odkdy, dokdy a kam až), takže z kontextu asi každému postačí: "Potáhni mi od peronů k odjezdu".
Jenže správně by měl následovat ještě souhlas s posunem. Ten je daný návěstí pro posun nebo slovním zněním se slovy "..posun dovolen".
Při dodržení tohoto postupo (i se spojením do jenoho souvětí) by neměly vzniknout žádné nejasnosti. Samozřejmě návěstidla v posunové cestě platná pro posun musí dovolovat posun nebo být zneplatněna.
Pokud je vlaková cesta za první návěstidlo pro vlak, tak jede jako vlak a ani by mu výpravčí nic nemusel říkat (pokud vidí, ale to je uzel tu už zauzlovaný dostatečně).
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 10-2012
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 16:26:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan 770, 771:

Obecně svolení výpravčího k posunu platí jako souhlas k posunu, ale jen pro jízdu k nejbližšímu
nepřenosnému návěstidlu platnému pro posun.
A pokud by tam bylo návěstidlo, které nelze obsluhovat a bylo by třeba posunovat až za něj, tak i na to je pamatováno. Nelze-li pro poruchu nebo i z jiné příčiny přestavit hlavní, seřaďovací, vyčkávací nebo spádovištní
návěstidlo na návěst dovolující posun, smí dát zaměstnanci řídícímu posun svolení
k posunu kolem takového návěstidla jen ten zaměstnanec, který je obsluhuje. V tomto svolení musí
obsluhující zaměstnanec uvést nápis na označovacím štítku příslušného návěstidla.
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:05:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Priapos: Nechci se hádat ale neplatí. Svolení je svolení (dříve informace o posunu) a souhlas je souhlas. Že mužou být řečeny v jedné větě je věc jiná.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry !
My se nezbláznili! To pan Balek si začal.
O rozumnosti tohoto postupu tak, jak píše pan výpravčíxy není sporu. Něco to urychlí, aniž by se bezhlavě spěchalo. Ovšem teď, kdy už tak nepopojíždím s vlakem, anóbrž s posunovým dílem, se ny to vyprdnu. Počkám hezky až na barvu. Inu, pokrok nezastavíš. Ani sklerózu, jak vidno. P.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lokoped: „Souhlas k posunu: čl 1714 e“
Ano o tom vím, pokud to tak řeší ZDD. Už jsem na to reagovala v souvislosti s diskusí s Persinkem. To je jiný případ, než který tady probírám. Ale i tak děkuji.
OC: „"Popotáhni k návěstidlu" (jakýkoliv pokyn k pohybu, není definováno závazné slovní znění) není zpravení o posunu, ale ve smyslu článku D1 je to pokyn k pohybu vlaku. Na návěstidle musí být jízdní návěst pro vlak.
Inu, gestor na tuto otázku odpověděl jinak.

Začnu s čl.2979d) „nevidí-li… smí uvést vlak do pohybu jen po předchozím svolení výpravčího.“ Kdysi jste se sám ptal: "Co Vám má výpravčí říci?"
No já bych řekla, že asi informaci, která Vás zajímá (když na návěstidlo nevidíte): tj. zda je návěstidlo, kterým se provádí výprava vlaku, v poloze dovolující jízdu. Pokud tuto informaci nedostanete, nesmíte se hnout (čl.2980-2.odstavec). Tam by tedy nikdy neměl výpravčí použít termín „popotáhni k návěstidlu“, ale dát vám svolení k uvedení vlaku do pohybu informací o návěsti návěstidla.

Ale úplně jiná situace nastává v případě, kdy návěstidlo ještě nedovoluje jízdu vlaku (a je jedno, jestli na něj vidíte, nebo nevidíte) a výpravčí potřebuje, abyste mu popotáhl k návěstidlu (potřebuje uvolnit vjezdové zhlaví, nebo uvolnit peron), pak je to posun. Pracovníkem oprávněným řídit posun je strojvedoucí (tak si to vysvětluji), který dostane svolení k posunu na dopravní koleji tím, že je mu řečeno: „Popotáhni k návěstidlu XY“ (a vůbec nemusí dodat „cestou posunu“). Čímž Vám současně dává svolení k posunu. Jako pracovník oprávněný řídit posun máte dostatečné informace o tom, co máte dělat a kam až můžete dojet. Souhlas k posunu (uvedení posunového dílu do pohybu) si jako pracovník oprávněný řídit posun udělíte sám (po splnění podmínek dopravce) a respektujete všechna návěstidla platná pro posun. A pokud nejdou postavit do polohy dovolující, musíte být vyrozuměn, že můžete kolem nich jet.

Co jsem tím chtěla říct? Že čl.2979d) a i 2980 je napsán nešťastně, protože umožňuje svými termíny, které se tam objevují (svolení výpravčího k uvedení vlaku do pohybu-jak?, informace-o čem?), že Vám to svolení může výpravčí říct jakkoliv. A tak mnohde říkají: „Popotáhni k návěstidlu“, čímž Vám dává svolení k posunu (podle odpovědi gestora) a ne že Vám říká to, na co byste se měl podle čl.2979d) a 2980 zeptat – tedy, že návěstidlo, kterým dostanete rozkaz k odjezdu dovoluje jízdu.
pane Priaposi a pane Ampere: i Vám děkuji.

Pánové, neberte to jako poučování, je to jen o mé snaze, se v tom vyznat a pochopit závěr gestora.
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:32:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Souhlas k posunu si dá fíra sám? Přečtěte si předpis. Jak se, třeba, přesvědčí o správném přestavení výhybek?
PS: Konkrétně čl. 1687,1692 a 1693.

(Příspěvek byl editován uživatelem Amper.)
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 775
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:46:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper: no, já se zbytečně neptala ve svém prapůvodním příspěvku: kdo je v tomto případě pracovníkem oprávněným řídit posun a taky jsem si odpověděla (ve smyslu čl. 1662), že asi strojvedoucí.
Ano, opravuji se (ulítla jsem na tom), podle čl. 1694 je svolení výpravčího i souhlasem...
Takže, řekne-li výpravčí "popotáhni k návěstidlu XY", je to svolení a zároveň i souhlas k uvedení pos.dílu do pohybu k nejbližšímu návěstidlu, platnému pro posun...atd.
Ještě jednou: dík za upozornění a sorry [blush]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1637
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:50:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: Když nechcete říci, jestli jste vůbec někdy pracovala v provozu a v jaké funkci, tak jste z mého pohledu jen sotouš, který to ale nemůže nikdá pochopit.[crazy] Sotouši mají také "našprtaný" předpis. Ale jelikož ho správně nepochopí, tak jsou schopni dávat vlaku návěst "Stůj" , neb si myslí, že podle nich hrozí nějaké nebezpečí a že fíra ( výpravčí) pochybyl ....[crazy][lol] Tvrdíte, že se "jen ptáte", aby jste to pochopila. Ale vy navíc neustále do konkrétní situace "šťouráte" i když vám to tu mnozí vysvětlili. Vy to pochopit asi nechcete ..........[crazy].[pozor][pozor][pozor]
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 18:52:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne. Svolení je až postaví bílou nebo řekne větu která končí "..posun dovolen." Souhlas je povšechná informace o posunu a svolení je informace o postavené posunové cestě.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1639
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 19:11:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Amper: Ale bílou nerozsvítí, když popotahuje jen k tomu odjezdu. Od něj pak pojede na barvu jako vlak. .......Stále mluvíme asi každý trochu o jiné situaci. Vemte si plánek nějaké stanice. A proberme si konkrétní situaci ..... [vypravci]
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 776
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 19:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper: no, jestliže výpravčí řekne "popotáhni k návěstidlu XY", tak čtu ve čl.1694, že svolení platí i jako souhlas k nejbližšímu..., takže proč by se nemohl rozjet (má-li splněné podmínky dané dopravcem)?
Amper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 20:31:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

H: To je pravda ale já to chápu jako sloučení souhlasu a svolení do jedné věty, ve které musí být "..posun dovolen", protože tam je uloženo závazné slovní znění. I když, není-li v posunové cestě žádná výhybka (a to je v 1694 podmínka, že jen k ...) tak skutečně není potřeba informovat o postavené posunové cestě a tedy doiržet závazné znění.
Takže ano, ale jen za těch podmínek, které vlastně říkají, že to nebude posun přes výhybku což u probíraného tématu často nebude. OK, tady jsem trochu střelil kozla.

Vxy: Říkám "bílou nebo ..." a to nebo je v tomto případě samozřejmě nejpravděpodobnější.


(Příspěvek byl editován uživatelem Amper.)
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1640
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 20:34:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Amper: Ok , omluva, přehlédl jsem ....[happy]
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 21:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane kolego výpravčíxy,
co má paní Haan pochopit? Já to totiž taky nechápu a má praxe v trvání 31 let je nezpochybnitelná. Navíc její příspěvek 774 je celkem výstižný. Nechci Vám přisuzovat něco, co jste neřekl, jen mám takový dojem, že Vaším hlavním úkolem je, "aby to odjelo" a teoretici v tom nacházejí problém, který nenacházíte Vy. Uvědomme si prosím, že se tady bavíme my, které problematika předpisů a jejich tajuplné kličky zajímají víc, než většinu ostatních. Naše názory jsou ale i tak jen našimi názory a netřeba proto nikoho ponižovat. Tož tak.
On je asi fakt trochu nešťastný třeba ten pojem "svolení".Kde jaká ptákovina má své závazné slovní znění¨, což Vy víte líp než já, a najednou je tady nějaké svolení. Jako by šlo o svolení dceři k návštěvě diskotéky. A že se bude toto "svolení", aby vlak (posun) popotáhl k návěstidlu plést se svolením k posunu či souhlasem k posunu a ještě se svolením ze článků 2979 a 2980.
Ještě tak přemýšlím, kde a kdy se potřeba popotahování k dosud nepostavenému návěstidlu objevila. Za mých mladších let jsem ze stanice odjížděl až na výpravu návěstí odjezd dané výpravčím. Návěstidlo (odjez, cesťák) pochopitelně muselo dovolovat jízdu. Prostě se nikam nepopotahovalo. A budu-li mít opratě v rukou já, tak ani nebude. A bude po problému.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 777
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 21:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper+Vxy+OC+Podroužek:
No a závěrem bych se s Vámi chtěla podělit text čl.3974: Po zastavení vlaku ve stanici může vlak popojet...Přitom musí být dodržena veškerá ustanovení platná pro posun.
Takže chápu výklad gestorův. A je to!
Přeji všem hezkou dobrou noc. Ale jen do další "ptákoviny", na kterou se příště zase zeptám.
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1641
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 22:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Podroužek: Souhlasím s váma. [happy] Asi bychom si rozuměli. Máme oba dlouholetou prax v provozu. Ale tady se dost špatně diskutuje, neb si často diskutující "nerozumí". V případě "osobní" diskuse, (třeba někde u piva [happy]) by se ta drobná nedorozumění dala hned napravit. [andel][vypravci]........A to popotažení cestou posunu k odjezdu, kde se třeba počká až vjede protijedoucí vlak, poté se odjede na "barvu", může dost často ušetřit i několik minut na zkrácení zpoždění. ..... Já, jak jsem už tady uváděl, to ve své stanici využívám dost často ( a kolegové taky, i v sousedních stanicích)[happy] Proč ? ...Protože, jak jsem tu už uváděl, "výprava" vlakovou četou je moc zdlouhavá, protože ji většinou začne dělat, až se rozsvítí barva na odjezdu [crazy]... Nevím, proč si fírové o "souhlas k odjezdu" průvodčímu neřeknou ještě před postavením odjezdu, i když jsou vyrozuměni, že za rychlíkem pojedou .....[crazy]...........Nebo znám stanici, kde čeká na "rovné koleji" Os na zpožděný protijedoucí Sp, který pak projíždí celou stanicí ( cca 600 m) odbočkou 40 km/h místo 80-kou po rovné. A nabere další 3 minuty ...... Přitom by stačilo ten Os vzít na vedlejší ( sice vzdálenější od výpravní budovy) kolej a v čase odjezdu popotáhnout mimo peron k odjezdu a protijedoucí Sp by mohl hladce po rovné ......[vypravci] .................
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 778
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 22:26:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě na dobrou noc perličku pro Vás, pane Výpravčíxy:
Přečtete-li si čl.3974, tak si představte tuto situaci:
Za vjezdu vlaku bouchne fírovi na mašině VZ a vlak zastaví na vjezdovém zhlaví. VZ nahodí a oznámí Vám důvod zastavení. Další pohyb vlaku se bude provádět jako posun. Těch ranžírek a návěstidel, které mu musíte doslovně naříkat podle čl.1714c)e), protože jsou ve vlakové cestě jsou výhybky pod závěrem a proto nejdou návěstidla postavit na návěst "posun dovolen"...
Mohu se jen ptát, proč to tak předpis nařizuje a proč nejde po pominutí důvodu zastavení, pokračovat v další jízdě jako vlak až do konce vlakové cesty (případně k peronu).
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1642
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 22:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplním: Diskutujem tu o popotahování a dávání souhlasu k posunu za účelem popojetí k odjezdu. Ale je třeba rozlišit o jaké situace se jedná. Něco jiného je, když není na odjezd vidět ( oblouk, mlha a podobně) a něco jiného když se popotahuje za účelem uvolnění peronu ( buď jeho části, nebo celého), nebo proto, aby se urychlil odjezd vlaku .....[happy] .....A to tady často pletem dohromady a pak se málem pokoušem ....[lol][lol]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1643
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 22:40:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Haan: Nechápu souvislost.[crazy] Článek 3974 já asi chápu uplně jinak než vy. Ten článek patří do kapitoly VII předpisu D1, která hovoří o povinnostech doprovodu vlaku........Když vlaku bouchne VZ jak uvádíte, tak to asi s tím čl. 3974 nesouvisí ......Čtěte i to co je uvedeno v závorce čl.3974 ........Zase jste si asi přečetla jeden článek a hledáte k němu souvislosti. Ale v této situaci asi ne ty pravé ......Jinak VZ vlakům na zhlaví ( ať vjezdovém, nebo odjezdovém) bouchá často. Zastaví, nahodí VZ , dofouká brzdu a jede ....[vypravci]...........Kolikrát to ani výpravčí nezaregistruje .....( to je s nadsázkou ....)

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
NÁZOR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 22:56:00    Odkaz na tento příspěvek  

Teda Haan, to co plácáte ve vašem příspěvku číslo 778, je už vážně moc ! Divím se, že na vás ještě někteří vůbec reagují. Pánové Amper, Oldcery a výpravčíxy a jiní, už se na ni vykašlete. Buď si z vás dělá prdel, nebo je to blázen !!!
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 23:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, jistě je tím pohybem myšlen pohyb až z místa, kam vlak řádně dojel a zastavil. Popojetí např. z důvodu.... Chtěla jsem Vás pozlobit, když mě tady tak hezky znectíváte. Tak se mějte.
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 10-2012
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 23:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek:
Za mých mladších let jsem ze stanice odjížděl až na výpravu návěstí odjezd dané výpravčím. Návěstidlo (odjez, cesťák) pochopitelně muselo dovolovat jízdu. Prostě se nikam nepopotahovalo. A budu-li mít opratě v rukou já, tak ani nebude. A bude po problému.

Dělejte samozřejmě tak, jak uznáte za vhodné, ale bezdůvodným odmítnutím s vlakem popotáhnout byste si třeba mohl problém právě naopak vytvořit.
Priapos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 10-2012
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 23:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Amper:
Nechci se hádat ale neplatí. Svolení je svolení (dříve informace o posunu) a souhlas je souhlas. Že mužou být řečeny v jedné větě je věc jiná.

Samozřejmě platí. Doporučuji důkladně se seznámit s ustanoveními předpisu SŽDC D1.
Franta1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.16.120.37
Odesláno Neděle, 29. září 2013 - 23:14:23    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, kterej dobrodinec vám ve škole říká, že na návěst Vypněte trakční odběr je možné brzdit EDB? Vždyť je to stejné jako odebírat trakční proud akorát se záporným znaménkem.
Na tuto návěst se EDB se zdviženým sběračem dle mého názoru brzdit nesmí...