K-report
 

Archiv diskuse Historická vozidla do 17. 12. 2013  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Autobusy a trolejbusy » Historická vozidla » Archiv diskuse Historická vozidla do 17. 12. 2013 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Huples
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 2-2005
Odesláno Pondělí, 02. prosince 2013 - 10:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, děkuji za odpověď. Právě když jsem viděl fotky rozebrané ŠL-ky a rovnou četl, že již je snaha kompletovat dveřní mechanizmy k ŠM16,5, napadlo mě, jestli nebude z vnitřní strany k místu pro transparent potom přístup "jako k penězům". Každopádně děkuji za vysvětlení.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 661
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 02. prosince 2013 - 12:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dverný mechanizmus drží na 4 skrutky. Tak hy ho malo ísť demontovať pomerne jednoducho.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 02. prosince 2013 - 15:36:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jestli nebude z vnitřní strany k místu pro transparent potom přístup "jako k penězům".
To by ten vůz muselo vymyslet a vyrábět Iveco/Irisbus/Renault/Iveco Bus... [crazy]
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 662
Registrován: 8-2012

Odesláno Pondělí, 02. prosince 2013 - 22:39:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Presne tak! Toto je poctivá Karosa a navrhovali to ľudia, ktorí fakt uvažovali. Žiadne CTRL+C pri počítači, ale práca za rysovacím stolom. Na veľa vecí človek príde až keď to rozoberá, že koľko rozumu v tom je.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4663
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 03. prosince 2013 - 07:57:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ač velký příznivec Karosy, dovolil bych si oponovat. To auto má pár chytrých vychytávek stejně jako pár nekutečných hovadin a prasáren, ostatně podobně, možná ještě hůř, je na tom sedmistovka karosa. Namátkou - upadávající motor, nutnost vyříznout příčku roštu při demontáži diferenciálu, neseřiditelné pojistky dveří, umístění čtyřcesťáku a knorra tam, kde spolehlivě zamrzají, absence tlačítka žhavení vzadu u motoru (ostatně nutnost startovat kvůli přidavači zezadu v osmdesátých letech je fakt rarita), nutnost použití dvou heverů ke zvedání, okénko řidiče vyháčkovatelné kusem drátu, téměř nulové vytápění prostoru řidiče u atmose, absentující jakýkoli odkládací prostor pro řidiče řešený později různými skříňkami...
nechi, aby to vyznělo jako pomluvy nebo shazování, ale sorry, ty vozy mají plno míst, na kterých je vidět, že soudruh buď nedomyslel, nebo prostě kalkulace nákladů, nemožnost sehnat materiál nebo subdodavatele a podobné lahůdky reálného socialismu způsobily, že to z pohledu uživatele nebyla (v konkrétních bodech) žádná sláva.
A když už jsme u toho převíjecího transparentu - kdo mohl vymyslet zařízení, na které lze jednou provždy natisknout omezeny počet směrových tabulí, takže vůz by byl v podmínkách reálné improvizované socialistické dopravy možno nasadit jen na předem určené linky? Řešení na pohled možná efektní, ale od prvního momentu odsouzené k nepoužívání.

Asi teď rozpoutám vlnu rozhořčeného nesouhlasu, fakt to neberte jako odsouzení nebo nenávistné kydání hnoje, nemám k tomu nejmenší důvod, ale je třeba stát nohama na zemi a vidět věci reálně. Zrovna tak i když nemám nejmenší zkušenost s novými irisbusy/Ivecy, věřím, že se i v nich dá najít spousta chytrých vychytávek.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 663
Registrován: 8-2012

Odesláno Úterý, 03. prosince 2013 - 09:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čím novší autobus, tým viac vychytávok by mal mať! Veď výrobca sa mohol na predošlom modeli poučiť a niečo aj odkukať od konkurencie. A mám dojem, že po stránke mechanických častí tomu tak nie vždy je. Pritom by sa zdalo, že teraz, keď je toho na odkukávanie podstatne viac a výrobcovia nie sú tak obmedzovaní ako kedysi režimom, navyše majú aj konkurenciu, ktorá by ich mala nútiť k zlepšovaniu svojich produktov.

Samozrejme nikto netvrdí, že Karosy boli dokonalé. Sedemstovka má asi viac problémov, to je fakt. Čiastočne by sa to mohlo ospravedlniť dobou vzniku a tým, že išlo o celkom novú koncepciu. Ale myslím, že Š11 bola väčšia zmena oproti predchodcovi než prechod Š11->700. Zo začiatku mali problémy ako prvé 700vky, tak aj Š11ky. Ja porovnávam najradšej verzie ku koncu výroby. Vtedy už mnoho problémov výrobca napravil. A až to, čo nenapravil považujem za jeho zlyhanie. A u Š11 toho zase až tak veľa neostalo.

Ten transparent je fakt zvláštny, ale napokon mali ho aj prvé KTčka. U nášho posledného sa pritom používajú dodnes. Ale neviem, čo výrobcu viedlo k takémuto riešeniu. Ešte som nepreskúmal, či nie je jednoducho možné valce s plátnom vybrať. Ak áno, možno to bolo myslené tak, že sa valce mohli medzi vozidlami prehadzovať. Ono treba brať do úvahy, že v čase návrhu radu Š11 bolo aj vo veľkých mestách ako napr. Praha podstatne menej liniek ako o 10 rokov neskôr, kedy prebiehala industrializácia Československa, v okolí miest rástli nové podniky a kvôli sťahovaniu množstva ľudí do miest sa hromadne stavali nové sídliská, ktoré bolo potrebné autobusmi obsluhovať.

Slim, ešte mi napadlo, že kvôli zníženiu nákladov je aj u moderných autobusov podstatne viac takých prvkov, ktoré sú iba jednorázové a nejde ich nie len, že opraviť, ale často ich nejde ani demontovať bez poškodenia. A to mi príde u dopravného prostriedku, ktorý má životnosť do 20 rokov a musí až na výnimky absolvovať tak 1-2 generálky (Ikarusy 4x5 u nás odslúžili 16 rokov bez generálok, to je malý zázrak!) ako nevhodné riešenie. U starších autobusov sa viac myslelo na servisáka, ktorý ten autobus má udržiavať. Dnes aby mal servisák vysokú školu a 20 ročnú prax aj na vykonanie jednoduchých úkonov. Kedysi boli autobusy jednoduchšie, ale proste kedysi bolo udržiavanie také viac user friendly, aby to zvládol zaolejovaný súdruh s rádiovkou na hlave. A to aj práce na automatickej prevodovke alebo iných komplikovanejších komponentoch. Pritom motory LIAZ vyžadujú vysokú presnosť práce a pomerne prísne dodržiavanie tolerancií. Okrem toho je dnes veľa vecí riešených systémom nacvakni a hotovo, pritom je okolo toho celá veda. Kedysi bolo treba všetko priskrutkovať predpísaným momentom.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 9-2011
Odesláno Úterý, 03. prosince 2013 - 10:05:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant

Tak posledná časť tvojho príspevku sa bohužiaľ netýka len nových busov.Dnes je vo všetkom filozofia ZAHOĎ A KÚP NOVÉ!,samozrejme za peniaze zo "supervýhodných" úverov.[angry]
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4664
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 03. prosince 2013 - 14:53:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant:
ty tyče s transparentem jdou vyndat za podmínky vymontování celé krabice s mechanismem ven, takže to asi nebude vono. Dát to zpátky s tím plátnem je pak práce přímo pro vraha. Navíc, jak už jsem psal, celá socialistická doprava byla jedna velká improvizace (sám jsem si to ke konci vyzkoušel).
Co se týká těch moderních autobusů, Tatranka má pravdu, to je trend nejen u autobusů a aut. Výrobce vyrobí tím levněji, čím víc kusů naseká, což platí i pro díly. Konstrukce musí být taková, aby se to ve výrobě co nejsnáz a nejlevněji sestavilo dohromady a aby to mohla vyrábět i levná cvičená opice. Dopravce sice vyhodí velký díl kvůli kravině, ale zase může zaměstnávat tu cvičenou opici namísto kvalifikovaného mechanika. A ten nový díl koupí levněji, protože se jich nasekají daleko větš série než kdyby se opravovaly. A tu výměnu zvládne opice díky nakliknutí za chvíli, takže vozidlo je rychleji bojeschopné a nemusí držet takovou zálohu atd...Má to výhody i nevýhody, záleží na úhlu pohledu. Z pohledu veteránského to samozřejmě blbě, protože podíl automatizovaných úkonů činí mnoho dílů neopravidelných a nereprodukovatelných...
osttaně první krok k tomuhle systému udělala paradoxně zrovna Karosa u Š 11 díky panelové stavbě, což, jak bylo mnohokrát inzerováno, znamená rychlou výměnu poškozených dílů...
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12886
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 03. prosince 2013 - 19:40:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, panely jdou vyměnit velice snadno - bez flexy, bez kladiva, bez sekáče a sudu odrezovače [happy]...

Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 9-2011
Odesláno Středa, 04. prosince 2013 - 09:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ešte som zabudol spomenúť tzv.riadenú životnosť.
V preklade:Rozpad tesne po skončení záruky...
Ja už mám tento trend v hlave dotiahnutý do absolútnej dokonalosti t.j.akýkoľvek výrobok sa zahodí do odpadu ihneď po jeho zaplatení.Obchodníci,výrobcovia a hlavne akcionári by boli megaspokojní...[biggrin]
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 709
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 04. prosince 2013 - 15:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O řízené životnosti se oho dá napsat hodně.
Článek, ač je na necyklopedii, to vystihuje přesně.
Ostatně kamarád mi říkal, že jim v práci začaly po roce a půl blbnout PDAčka. Pak zjistil, že pocházely z nějaké výhodně koupě ze západní země, kde mají dle zákona záruku jeden rok.
Omlouvám se za OT.
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 664
Registrován: 8-2012

Odesláno Středa, 04. prosince 2013 - 20:49:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávam sa, že tieto moderné autobusy nebudú už také rozšírené historické vozidlá. Nedokážem si celkom dobre predstaviť, ako sa zrenovuje taký bus, ktorý je obložený kopou nacvakávacích plastových panelov, ktoré bude potrebné kvoli renovácii demontovať a pri tom sa polámu. Prípadne keď začnú odchádzať všakovaké riadiace jednotky.

A to nehovorím o tom, že kedysi sme mali na trhu spolu 5,5 typu autobusov a keď má niekto autobus veterána, drvivá väčšina ľudí si ho živo vybaví v pamäti. Ale dnes tu máme asi 50 typov, ak nie aj viac, tak ktorý zachovať, aby to ľuďom ešte niečo povedalo? Neviem, či dokáže každý bežný človek identifikovať taký Novoplan alebo TAM. Ale Ikarus či hranatú Karosu pozná každý.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 05. prosince 2013 - 16:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant

Problémy už začínajú teraz,diely z tzv."nových" materiálov,nemáš napr.dostupný správny vzor umakartov,diely z bakelitu a iných už nepoužívaných plastov tiež nevyrobíš,neviem,ako to bude o pár desiatok rokov napr. s pulznými výzbrojami takých T6 a KT8,atď.

Pokiaľ ide o tie dnešné vozidlá a ďalšie,toto je už dnes prakticky poloodpad,ledva to zíde z linky,myslím hromadne vyrábanú "konfekciu".Možno sa zachovajú nejaké niečim výnimočné kusy,ale "na kolene" to sotva dakto udrží pri živote,hlavne pri nekvalite všemožných komponentov...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4666
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 05. prosince 2013 - 19:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tatranka:
Možno sa zachovajú nejaké niečim výnimočné kusy,ale "na kolene" to sotva dakto udrží pri živote,hlavne pri nekvalite všemožných komponentov...
Já teda nevím, kde furt berete (nemyslím Vy osobně) to přesvědčení, že ta kvalita je dnes nějak zásadně horší než dřív...Když se vrátím k těm karosám, tak takový dederonský bufík Sirokko, to byl exemplární příklad totálníhlo šmejdu, navíc taky na koleně docela těžko opravitelného (myslím desku s elektronikou), pokračujme notoricky se seroucími dveřními magnety, čtyřcestáky, Knorry, alternátory, startéry, ventilky pérování, vodní trubky z nejsprostšího železa, hadice z gumy snad ani negumové...moc dobře sie pamatuju, jak zásadně se zvýšila kvalita těch vozů v první polovině devadesátých let, kdy se tyhle a jiné díly začaly dovážet od zavedených značek...
On si člověk z minuloti většinou uchová v hlavě to hezké...Jediná pravda na tom je, že se to většinou dalo poslepovat na kolenou...
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 12-2008
Odesláno Čtvrtek, 05. prosince 2013 - 22:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V roce 2010 prodal DP Praha firmě OAD Kolín autobus Škoda 706 RTO ev.č.4404. Nevěděl by někdo jeho původ a o jakou karosářskou verzi se jednalo? Budu rád i za informace o původu druhého autobusu který sloužil jako zdroj ND? Ptám se kvůli přidání do evidence DP Praha na stránkách www.seznamautobusu.cz Předem moc děkuji.[happy]

Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 665
Registrován: 8-2012

Odesláno Čtvrtek, 05. prosince 2013 - 23:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozrejme, zohnať správny umakart je problém. Ale umakart aj taký bakelit niečo vydržia, pokiaľ sa mechanicky nepoškodia. Takže je šanca zohnať nepoškodené kusy z iného busu. Ale nerobím si ilúzie, že o 15 rokov budú ešte nepolámané plasty interiéru, ktoré časom skrehnú a demontážou sa polámu úchytky.

Materiály sa dnes používajú iné, než kedysi, ale mám obavy z premiery plastov všade možne. Kedsi sa hadice nasúvali na kovový diel a sťahovali SK páskou a dnes sa už neraz len nacvaknú na plastové čudo trčiace z plastového obalu nejakého komponentu. Keď tie plasty zostarnú, tak bude veselo. Nehovoriac o elektronike, ktorá, keď sa pokazí, tak ju nejde opraviť ani dnes. Nie ešte o 15 rokov. A neviem si dobre predstaviť renováciu takých exotov, ako je Troliga, kde k tomu prakticky neexistuje relevantná dokumentácia a neraz sa používajú na výrobu komponenty, aké sa práve podarí najlacnejšie zohnať. Neraz sa to mení po pár vyrobených kusoch.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Huples
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 06. prosince 2013 - 07:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek Kubík: Škoda 706RTO pod původním číslem D.P.hl.m. Prahy 4404 byla exportní verze určená pro Kubu z první poloviny 60-tých let. "Kubánec" se vyznačoval traverzou jako přední nárazník a velkými větračkami ve spodních částech oken, myslím, že neměl ani přední ani zadní transparent, jako měly městská RTO. Po té, co ho pražský D.P. získal se o něm velmi nekompetentně rozhodovalo, k čemuž by se jistě mohl vyjádřit Chmelda, má-li na to chuť. Nicméně v Kolíně, potažmo Nymburce si myslím, že je v dobrých rukou.
Ú.Di.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.245.171
Odesláno Pátek, 06. prosince 2013 - 17:09:03    Odkaz na tento příspěvek  

neviem,ako to bude o pár desiatok rokov napr. s pulznými výzbrojami takých T6 a KT8
Nevím jak [tramvaj], ale ve 14Tr je regulátor zbastlený z běžných součástek, které má každý radioamatér v šuplíku (skoro)... A výkonové tyristory a diody neodcházejí...

že ta kvalita je dnes nějak zásadně horší než dřív...
Je super, že vůz z Mejta má kataroforézu, ale tu má pouze rám, takže vám půlku různých spojek (šroubení), plechů, příchytek, zámků vík atp. po 3 letech začne ohlodávat koroze...
Zkoušeli jste někdy něco vrátit na plovoucí matku? To je panečku hard core (nejlépe podhled)...
Mejto je pořád dobrý, tam je všechno přišroubovaný včetně vnějších plechů a plastů. Solaris vnější plechy lepí, takže se musí odsekávat. A teď chytnete opravu hluboké rýhy (=výměna plechu) a máte celou šichtu co dělat...
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4378
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 06. prosince 2013 - 17:36:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nerad bych se mýlil, ale do Kolína už odešla náhražka za 4404, neboť původního kubánce DPP sešrotoval. Ani se nedivím, že Chmelda na tento příběh zde nereaguje. Jistě je mu dosud na blití při pouhé vzpomínce.
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1329
Registrován: 12-2008
Odesláno Sobota, 07. prosince 2013 - 13:43:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, myslím ten odprodaný. Pouze mi jde o ty informace jak jsem psal, k jednání DP Praha ani vyjádření nepotřebuji.[kladivo]

Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
verča
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 4-2013

Odesláno Neděle, 08. prosince 2013 - 10:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z webu obce Dolní Domaslavicehttp://www.ddomaslavice.cz/cz/menu/33/historie/technicke-vybaveni /
dobře zaparkovaný autobus u rozestavěného MNV, 70. léta[auto][happy]
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1880
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 08. prosince 2013 - 10:37:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad verča:

[ok]


"Dobře" zaparkovaný autobus ČSAD
u rozestavěné budovy MNV (OÚ)
(počátek 70-tých let)


ale tomu textu nějak nerozumím. [lol]

Nehodlám se hádat s těmi, kteří neumějí nic jiného nežli dštít na všechny a všechno oheň a síru a plivat na každého, kdo má jiný názor jedovaté sliny.
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 9-2011
Odesláno Neděle, 08. prosince 2013 - 14:47:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ú.Di.Š.

Polovodiče vydržia,ale čo zbytok?Dnes nestíhame meniť ellyty v zdrojoch a inde,taký je to šmejd.
Súčiastky ktoré má každý rádioamatér v šuflíku...áno,dnes a čo o dvadsať rokov?
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 440
Registrován: 9-2011
Odesláno Neděle, 08. prosince 2013 - 14:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant

Nie sme jasnovidci.Ktovie,ako to bude s veteránizmom v ďalekejšej budúcnosti.Trochu optimizmu:Veril by si pred rokmi,že si doma "vytlačíš" nezohnateľný diel z plastu.Možno budú technológie,že si doma vyrobíš akýkoľvek plastový diel,čiže celý bus[biggrin]
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 667
Registrován: 8-2012

Odesláno Neděle, 08. prosince 2013 - 18:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevie mi niekto povedať, aký odtieň farby sa používal na oranžové pruhy u autobusov Karosa LC730?

Tatranka: Elyty v zdrojoch sa menia hlavne preto, že sú dimenzované na napätie len tak tak. Proste na 16V sa dá 16V elyt. A to sa nikdy tak nerobilo a zvyčajne sa používa elyt s o 1 stupeň vyšším napätím.

Myslím, že súčiastky budú dostupné aj o 20 rokov, iba v modernejšej verzii. Kedysi sa používali v stropných svietidlách napríklad myslím germániové tranzistory v púzdre TO3 a boli dimenzované na 5A. Dnes sa v tom istom púzdre robia tranzistory myslím až na 200A.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
Diamant
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 668
Registrován: 8-2012

Odesláno Neděle, 08. prosince 2013 - 19:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zabudol som reagovať ešte na to tlačenie dielov. Popravde, teoreticky to možné je, ale momentálne sa tie vytlačené plasty nedajú úplne najlepši použiť. Sú značne teplotne nestále a s narastajúcou teplotou mäknú. Ale nevylučujem, že časom sa podarí vyrobiť aj tlačiarne na tvrdší plast.

Napokon aj dnes už existuje možnosť tlačiť z kovu, len je to neskutočne drahé a taká tlačiareň je aj pomerne veľká a energeticky náročná (rovnako ako laser na rezanie kovov).

Takže potom už ostáva otázne, či neostane lacnejšia a jednoduchšia alternatíva starý diel zaformovať a odliať, než ho 3D skenovať, pracne vytvoriť z mračna bodov 3D model a následne ho tlačiť.

Karosa ŠL 11 Karosa ŠD 11 Karosa ŠM 16,5
Karosa B732.40
__Milan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 9-2012

Odesláno Pondělí, 09. prosince 2013 - 00:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 9-2011
Odesláno Pondělí, 09. prosince 2013 - 19:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Diamant

Kondíky-to je relatívne,ellyty vyschýnajú skôr,ako dakedy,v robote máme skanzen v podobe počítačov Siemens R30 a aj ďalšie iné skvosty od nich alebo Asea.Pôvodných kondíkov je tam ešte dosť,menené už boli menené aj dvakrát a to aj pri dimenzovaní na vyššie napätie a teploty.Hold pôvodný materiál je Made in West Germany a ten dnešný Made in P.R.C.[biggrin]
Stokr556
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1294
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 09. prosince 2013 - 23:13:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim, tak mail asi nedorazil ani ted. Proto to hodím sem. Mám pro tebe nějaké díly. Mám za to že jsi sháněl ty odkládací "síťky" na zadní stranu sedadel, dále pro tebe mám jeden ten stropní reprodutor blaupunkt v originální krabičce. Mám ještě původní nepoužité originální potahy na 2 dvousedačky a nějaké další drobnosti. Pokud bys měl o tyto věci zájem, ozvi se mi kdyžtak přes soukromku nebo normálně do mailu. Pojedu s nejvyšší pravdepodobností 21.12. do Prahy, tak bych ti to mohl přivest. Petr

KAROSA ŠD11.2036 - královna silnic
Stokr556
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1295
Registrován: 11-2007

Odesláno Úterý, 10. prosince 2013 - 13:06:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní objev. Může mi někdo potvrdit, zda se jedná o RTO-P či nikoliv? Na rto mi přišly ty kola strašně velké..

KAROSA ŠD11.2036 - královna silnic
TMB
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 144
Registrován: 3-2013
Odesláno Úterý, 10. prosince 2013 - 15:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vypadá, že ano. Možná stačilo pokusit se vyluštit rozměr pneumatik, mohlo by to být čitelné.
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4379
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 10. prosince 2013 - 18:42:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Stokr556 (1295)
Na 99 % to je RTO-P. To jedno procento si nechávím jako pojistku, že jsem se na fotky díval blbě...

RTO-P je oproti RTO vizuálně odlišitelný:
a) velikost kol (ráfků, pneumatik)
b) rozvor náprav a z toho plynoucí poloha zadní nápravy a blatníku je ve srovnání s RTO jiná
c) lem předního blatníku je užší než lem zadního blatníku
d) lem předního blatníku je před kolem kratší než za kolem - z toho plyne i jiné zakončení přední obliny, které odpovídá RTO do r.v. cca 1962

Pokud mé oči vidí dobře, tak bych ten nález RTO-P potvrdil i podle těchto fotek. Nicméně nějaké detailní fotky či rozměry blatníků bych uvítal.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.157
Odesláno Středa, 11. prosince 2013 - 05:13:32    Odkaz na tento příspěvek  

Existuje jeste toto stehovaci RTO ze Vsetina? nyní stojí před Hypernovou u tělesa vytrhané vlečky do Vsetínské zbrojovky. Pramen: http://gasonuv.blog.cz/rubrika/upravene-vozy-a-autobusy

Dotaz pro renovatory: Jaky nahradni motor a prevodovka pasuje do RTO? Trambus, Liaz? Zachranuje nekdo stehovak nebo konibus RTO? Diky Kwasi
Hynek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 11. prosince 2013 - 12:07:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kwasi: Stěhováky jsou nějaké zachované, ale moc jich není. A koňobus asi vůbec. Motor je shodný s typem Škoda/LIAZ 706 RT
Mk2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 11. prosince 2013 - 20:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stokr556: Je to RTO-P. Byl jsem u něj osobně už před lety. A docela se divím, že stále je na místě.
Deryl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 2-2009

Odesláno Středa, 11. prosince 2013 - 21:51:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hynek: jeden koňobus dodnes jezdí na trase Hranice n M. - Val. Mez.[happy]
Irizar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 579
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 11. prosince 2013 - 23:27:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inak keď už tu nedávno prebehla diskusia o tom ktoré Karosy by sa oplatilo zachovať, zaujímalo by ma čo si kto myslí o zachovaní tohoto:

http://www.autobazar.eu/sk/autobus-novoplan--pmc-12-primestsky-id 2047071.html

Rozhodne je to unikát...

ondrejsokol.rajce.net
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 446
Registrován: 9-2011
Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 13:34:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja budem rád,keď zachránime náš mestský...[happy]
Furčan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 21:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tatranka: a aky? 5502 už zobrali, neostal ani na sučiastky, 5501 je v horšom stave ako 5401, a v DP veľmi nechcu nechať nejaky Novoplan :/

ICQ: 218-854-995
Skype:Furcan
Košická ŠL: http://www.eselka.unas.cz/
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 9-2011
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 12:56:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Furčan

Nedávno sme to tu rozoberali,padol návrh na 5501.Ja technický stav tých vozov nepoznám,takže pokiaľ je to kopa šrotu tak je to hubu.Postoj DPMK je pozitívny iba k IK415...[happy]
johnykiller
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.47.25.59
Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 21:20:58    Odkaz na tento příspěvek  

Tatranka:
V prípade, že vás stav 5501 zarazí.. nedalo by sa tie pôvodné prvky premontovať na ten druhý Novoplan? Veď vždy je lepšie mať k dispozícii dva zlé busy, z ktorých by sa nakoniec poskladal jeden dobrý. Keď to bude kopa šrotu, tak poslúži aspoň na ND.

A s tým postojom DPMK k zachovaniu Novoplanu, tak ja mám len jednu radu: nevzdať sa a za záchranu Novoplanu (a aj aspoň jedného z ostatných typov busov jazdiacich v DPMK) bojovať až do úplného konca.
Hlavné je to nevdzať sa, lebo vzdať sa znamená [smrt]
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 9-2011
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 16:03:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No je logické,že podnik nebude mať iniciatívne záujem,veď sa treba starať a nečakám od nich nejakú extra ústretovosť,leda že to postavia tak,že "kúpte si to a berte het kade ľahšie"[biggrin]

Nechcem tu špekulovať nad technickým stavom oboch lebo ho nepoznám a ani to nie je moja parketa.Treba to reálne zhodnotiť,je to posledná šanca a druhá nebude.
T478.3032
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 4-2013

Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 16:16:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Treba dodať, že 5401, má okrem nepôvodného z. čela aj plechové bočné lamináty namiesto pôvodných....
vid. fotky http://imhd.zoznam.sk/ke/vozidlo/3912/Novoplan-C-12-5401-KE243AM- od3-9-1999.html

5501 by bola jednoznačne lepšia volba.....
Tatranka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 9-2011
Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 19:00:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z hľadiska pôvodnosti určite.
Ikarosa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 11:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už je to dávno,co "Jarda1950" scháněl fotky italskéjch trolejbusů OMS/ISOTA/TIBB v Mostě:

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=1803101

V archivu jsem našel toto :



Určitě to nepotěší jen jeho, proto to dávám sem.
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2415
Registrován: 6-2008

Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 14:53:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

scháněl fotky italskéjch trolejbusů OMS/ISOTA/TIBB v Mostě
Pěkné škodovácké fotky z Plzně...
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4330
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 15:17:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám tady na banner poštovních busů a musím knihu doporučit. Velice dobré pro pochopení doby a počátků historie o kterou se zde všichni zajímáme. Hlavně tam jsou ověřené informace, ne jako někdo, že si to pravděpodobně cucá z prstu.

Makrelu neumeješ.
Jarda1950
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 825
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 06:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ikarosa: Sehnal, ale jsem velice potěšen že jste si po tak dlouhé době vzpomněl,za to děkuji.12 let jsem tu fotku sháněl.

Nyní sháním věci dostupnější, třeba autobus Škoda 706 RO na pohlednicích a těch je dost.


Amogh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 9-2008

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 09:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prosím pěkně o historickou radu :-) která barva byla červená a která modrá na pionýrské ŠD? :-)
díky

www.skodahome.cz www.octaviaclub.cz www.vw-club.cz
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9569
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 12:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

řekl bych, že červený mohl být jen ten pruh pod okny (červená se při převodu do stupňů šedi výrazně ztmaví), jinak ostatní světlejší šedé plochy budou spíš modré.

"Pravda a láska zvítězí. Jakýmikoli prostředky. I nad pravdou a láskou."
Dandyzat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 21:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolega Slim pred nedávnom spomenul že by sa v jeho archýve mal nachádzať nákres prip. foto tejto SD vo farbe.
Dandyzat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 21:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jardo: Nadherne pohladnice. To MHD RO je HK. alebo PU? V pozadi su vydieť troleje.
Tomino
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5671
Registrován: 3-2007

Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 22:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V popise obrázku je napísané Pardubice. [wink]
Jarda1950
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 07:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych znát tyto autobusy, pomůžete?
Z pohlednic neexistujícího starého Mostu.


kolembus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.170.104.211
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 10:01:50    Odkaz na tento příspěvek  

Jsou někde na seznamu-autobusů autobusy ŠL11 od Krkonošského metra?
Amogh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 11:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@Dandyzdat - já vim, že to říkal, ale ještě asi nenašel
@Petr_k - taky se přikláním k téhle variantě, že červená je tmavší
nárazníky asi černé a podklad světle šedá jako všechny ŠD

www.skodahome.cz www.octaviaclub.cz www.vw-club.cz
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4677
Registrován: 2-2005
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 13:48:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotek mnoho, ale barevná žádná...možná kdyby to někdo zvizualizoval v obou verzích, byl bych si jistější...
Amogh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 509
Registrován: 9-2008

Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 13:55:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

služební PC = není photoshop :-(((

nenašel by se nějakej šikula? :-)
i když z fotek se klanim k nazoru ze cervenej je pruh pod voknem tak z logiky socialismu by červená byla spíš větší plocha ...

www.skodahome.cz www.octaviaclub.cz www.vw-club.cz
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 833
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 19:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jarda1950 - to je těžký, většinou autobusy byly vyráběny na zakázku, takže mohl být jiný autobus se stejnou karoserií, např v Brně u Autobusů El. pouličních drah 14 vozu se stejnou karosérií, 7 Škoda 505 NR a 7 Fram E18, nebo stejný typ autobusu, přesto naprosto odlišné, např Praga AN, co vůz, to originál (téměř), a to nejen z důvodu stavby karosérie jiným karosářem
Člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 1-2009
Odesláno Úterý, 17. prosince 2013 - 20:51:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zde jsou 4 fotky Karosy ŠD 11 2036 ještě před reko u Čsad Jihotrans.
Neví někdo kde skončila ešda pana Kolenského, která byla na prodej?