K-report
 

IDS - Integrované dopravní systémy  

Diskuse K-report » Archiv 2013 » Autobusy a trolejbusy » IDS - Integrované dopravní systémy « Předcházející Další »

  Dialog Autor Příspěvky Stran Posl. příspěvek
Archiv diskuse IDS - Integrované dopravní systémy do 23. 12. 2013Ares160 23-12-13  20:56
  ClosedUzavřeno: Další dialogy již nemůžete zahájit.        

Autor Příspěvek
Domis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 181
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 24. prosince 2013 - 00:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, to se omlouvám, to jsem nepostřehl. Nic to ale nemění na tom, co jsem říkal, v interiéru je to to stejné a zbytek lidi stejně nezajímá.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 24. prosince 2013 - 07:16:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domis: Jak jsi napsal, nikdo z nás neví, co bylo ve smlouvě mezi ČSAD Hodonína Kordisem, takže je hodně odvážné říct, že to byla arogance dopravce, když to stejně tak mohla být arogance Kordisu. Ostatně podobně, jako městské autobusy na 151 nejsou arogancí Borsu, ale právě Kordisu, který je požadoval. To, že teď na stejných spojích, na kterých dříve jezdily SORy C12, jezdí Crosswaye LE 10,5, může jen dokazovat, že Kordis dostal rozum. Je hodně laciné obvinit dopravce, když neznáme pozadí.
A ano, ČSAD Hodonín naposledy kupovalo Karosy v roce 2002. Od té doby nakupovala jen SORy a do zahájení IDS v prosinci 2008, s výjimkou 5 SORů C12, prakticky výhradně SORy C10,5. A věř tomu, Domisi, že cestující stáří autobusu vnímají. Tak jako ve vlaku nechtějí jezdit stoletými Béčky, tak i u autobusů nechtějí jezdit stejnými Karosami, kterými jezdívali před dvaceti lety do školy. A také vnímají detaily jako vysoké sedačky, které s výjimkou první série C10,5 z let 2004-5, ČSAD Hodonín u SORů objednávalo. O nízkopodlažnosti nemluvě. A tady je třeba zmínit, že s výjimkou několika SORů C12, kupovalo ČSAD Hodonín od zahájení IDS výhradně nízkopodlažní busy. Takže, ano, je to risk kupovat nové vozy mezi VŘ, ale dokazuje, jak si dopravce cení cestujících a cestující rozhodně lépe vnímají takového dopravce, než dopravce typu SEBUS nebo ČSAD Kyjov, kteří nekupují skoro nic a tím skutečně ukazují aroganci vůči cestujícím. A opravdu vážně doufám, že se mýlíš a dopravci teď obnovu vozového parku na dalších deset let nezastaví, protože na tom není nic přirozeného a normálního, naopak je to arogantní přístup, který jen ukazuje, že takový dopravce kašle na cestující.

Na 109 je problémů tolik, že by to vydalo na několikastránkovou esej. A právě ten závlek je největší z nich. A dovršuje ho čtyřminutový vyrovnávací čas u busů směrem na Hodonín, které nemají závlek do Borkovan, aby náhodou nebyl narušen posvátný kordisí takt. A Kordis se ani netají tím, že jízdní dobu prodloužil schválně, aby cestující z Hodonína dostal do vlaku. Bohužel tím ale zároveň dostal do aut lidi z Mutěnic, Čejče, Terezína a Krumvíře, kterým měla tato linka sloužit, ale neslouží. A náhodou vím, že ani v Kloboukách nejsou úplně nadšení z toho návalu autobusů, které se jim tam najednou objevilo. Linka 109 je ukázkovým příkladem arogance Kordisu a je třeba to řešit.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10069
Registrován: 3-2005

Odesláno Úterý, 24. prosince 2013 - 08:40:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Linkou 109 jedu několikrát v roce, v úplně náhodné časy, takže jsem dalek tomu, abych hodnotil nějak globálně celou linku po celý den. Ale rozhodně nemám pocit z obsazenosti, že by tam byly nějaké zásadní problémy.
P.S. Spíše mám pocit, že tady někteří tím, že občas jedou autobusem získali pocit, že právě oni a jen oni znají potřeby všech cestujících na dané lince, resp. v celém systému veřejné dopravy. A ono h....o. [happy][biggrin].

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 24. prosince 2013 - 09:25:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problémy linky nemusí být jen kapacitní, ačkoliv i ty občas vznikají. Hlavním problémem 109 je ale nepřiměřeně dlouhá a uměle natažená jízdní doba, která odrazuje cestující od Hodonína až po Kašnice, což je vidět i na stále se zvyšujícím provozu na II/380. Když totéž autem dám za třetinu cesty autobusem, přitom po stejné trase, není něco v pořádku. „Zábavné“ je přitom i to, že na lince 750350, tedy předchůdci dnešní 109, byly i spoje se závlekem do Klobouk výrazně rychlejší, než stejné spoje na současné 109 a člověk se musí ptát proč. Další problém je komplikovaný jízdní řád, typu „každý spoj jiná trasa“. I proto navrhuji rozdělení a zrychlení současných spojů do Hodonína. Díky zrušení závleku a tomu, že na tyto spoje nebude potřeba 15 m busů, dojde k úspoře, kterou by bylo možné využít na mimošpičkové spoje Brno – Klobouky i protažení části těchto spojů do Kašnic a vytvoření přípoje od Klobouk na Hodonín. Celkově by tedy nedošlo k výraznému (pokud vůbec nějakému) navýšení ceny na spojení, ovšem toto spojení by dostalo mnohem přívětivější tvář jak pro cestující mezi Hodonínem a Kašnicemi, kterým se výrazně zkrátí jízdní doba a zároveň se nebudou muset část trasy tlačit s cestujícími jen po Klobouky, tak i pro cestující mezi Klobouky a Telnicemi, kteří získají vlastní linku, do které se jim nebudou cpát „dálkoví“ cestující a ve výsledku se budou i oni v busech cítit lépe. Asi jediní, kteří by nebyli spokojení, jsou cestující mezi Hodonínem a Krumvířem do Klobouk, kteří by museli přestupovat, ale těch je minimum a přestup v přestupním systému je pro ně dostatečným řešením.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Lukša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 24. prosince 2013 - 16:12:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: dej si žádost na Kordis, Tebe by tam zajisté uvítali :D
Zzz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3080
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 24. prosince 2013 - 17:03:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukša:Třeba vydávat kolečka do strojků, by se nemuselo napřed nahoru[happy]

Ale v jedné věci má pravdu, a to je nesmyslně natažená jízdní doba 109ky.
Dá se pochopit podpora vlaku v určitých relacích, ale záměrně ku.... páteřní bus linku je poněkud smutné a zarážející, velice mírně řečeno.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10127
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 25. prosince 2013 - 00:45:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:

Ano, pro 612 je důležitá návaznost na vlak v Sokolnicích, proto nechápu, proč se ještě dubluje návazností autobusu také od Brna. Věřím, že mnohem více lidí by ocenilo zkrácení jízdní doby o to, co teď 612 stráví čekáním v Těšanech, než kolik by jich obrečelo ztrátu přípoje mezi 109 a 612.
Jaké čekání máte na mysli? Spoje linky č. 612 přece v Těšanech nemají nějaký delší pobyt; měly by přijet víceméně souběžně s linkou č. 109, nebo snad ne?

Mimochodem, nutno dodat, že přípoje 109/612 fungují (v mimošpičkovém období) jen v jednom směru, neboť linka č. 612 nemá nulovou symetrii taktu (důsledek nenulové symetrie u Os mezi Brnem hl. n. a Křenovicemi h. n., která je způsobena neexistencí výhybny Hostěrádky-Rešov).

Hlavním problémem 109 je ale nepřiměřeně dlouhá a uměle natažená jízdní doba, která odrazuje cestující od Hodonína až po Kašnice
... což se dá řešit i jinak a takříkajíc systémověji. Např. tím, že část spojů a-109 pojede (ve špičce) v úseku Klobouky u Brna (náměstí) - Brno expresně bez zastavení (v podstatě pásmový provoz se dvěma vrstvami: 1. spoje jedoucí z Hodonína zastávkově do Klobouk a odtud pak expresně do Brna; 2. zastávkové spoje jedoucí pouze v trase Klobouky - Brno).

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2428
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 25. prosince 2013 - 10:55:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Jaké čekání máte na mysli? Spoje linky č. 612 přece v Těšanech nemají nějaký delší pobyt; měly by přijet víceméně souběžně s linkou č. 109, nebo snad ne?
Teoreticky možná. V praxi tam ale 612 na 109 vždy nějakou dobu čeká. Nejspíš další praktická ukázka nesmyslných jízdních dob Kordisu. Nemluvě o tom, že i 109 má čekat na 612, což už tuplem nechápu. Díky tomu se musejí ty autobusy navzájem potkat, což dále nesmyslně natahuje jízdní dobu obou linek, přitom z 612 na 109 v tomto směru nikdo nikdy nepřestoupil.

... což se dá řešit i jinak a takříkajíc systémověji. Např. tím, že část spojů a-109 pojede (ve špičce) v úseku Klobouky u Brna (náměstí) - Brno expresně bez zastavení (v podstatě pásmový provoz se dvěma vrstvami: 1. spoje jedoucí z Hodonína zastávkově do Klobouk a odtud pak expresně do Brna; 2. zastávkové spoje jedoucí pouze v trase Klobouky - Brno).
A právě to je nesystémové řešení, protože neřeší další závažný problém a tím je velmi složitý a nepřehledný jízdní řád. Navíc, pokud by zůstalo stejné číslo linky, vznikaly by další problémy, typu že by někdo vynadal řidiči, co si to dovoluje nezastavovat v, např., Telnicích. Nemluvě o tom, že stejně neřeší další podstatný problém a tím je zbytečné přeplňování spojů za Klobouky lidmi jenom do Klobouk, protože kdyby nebylo toho, nejsou na těchto spojích potřeba 15 m busy a tím vznikne další podstatná úspora. I proto je systémovější a hlavně přehlednější řešení ty linky rozdělit.

(Příspěvek byl editován uživatelem peno.)

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Domis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 25. prosince 2013 - 11:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Píšeš, že 612 musí často čekat na 109 od Brna? Jako že má 109 od Brna často zpoždění? Jak to jde dohromady s těmi nesmyslně natahanými jízdním dobami? Takto to zpoždění může lehce dohnat.

Ad přestup: Pokud je v Těšanech garantovaný přestup mezi 2 busy ve stejný čas, musí tam být oba autobusy a oba musí počkat, nehledě na to, kdo dojede první. Kdyby 109 jen zastavila a hned odjela, jak by potom mohl řidič 612 vědět, jestli ta 109 už jela nebo má zpoždění a musí tedy čekat? A na cestující bych se nespoléhal, někdy nemusí přestupovat nikdo a i když se řidič někoho zeptá, kolikrát jsou lidi neschopní odpovědět, jestli daný bus jel nebo ne.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 25. prosince 2013 - 11:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

109 většinou přijíždí do Těšan včas a 612 tam už stojí, z čehož naopak vyplývá, že 612 jezdí s náskokem. Ačkoliv už jsem zažil i situaci, kdy 109 čekala na 612, ale to byla spíše ona pověstná výjimka potvrzující pravidlo. A jedním ze způsobů natažení jízdní doby je právě i čekání na přípoje. Kdyby to odpadlo, mohla by se oběma linkám zkrátit jízdní doba. A ano, jak píšeš, oba autobusy na sebe musejí čekat a v tomto případě opravdu poctivě čekají. A mimochodem, v Těšanech se klidně může stát, že tam na 109 na Hodonín nikdo nenastoupí, takže se ani řidič nebude mít koho zeptat.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6130
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 25. prosince 2013 - 11:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha,takže lidi z Hodonina zdržuje návaznost na linku 612, přičemž autobus linky 612 tam přijíždí dřív, už tomu rozumím...
Zrovna včera jsem linku 109 jel, v celé délce, a krom jízdní doby mezi Brnem a Sokolnicemi nevidím jediný problém v jízdní době, je nastavená tak, aby se dalo stíhat při rychlosti 70-80 km/h, což odpovídá hustotě běžného provozu. A pár minutek v Kloboukách je klasická vyrovnávačka na delší lince, víc mě vždycky štvalo těch 10 minut v Sokolnicích na lince 151.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2430
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 25. prosince 2013 - 20:06:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavní problém je příliš dlouhá jízdní doba z Brna do Telnic, kde se pak často čeká do času, ačkoliv jsou i řidiči, kteří odjíždějí s náskokem. Pravda, teď při objížďce přes Slatinu se to tolik neděje, ale za normálního stavu, pokud nejsou nějaké opravdu šílené zácpy v Komárově a Tuřanech, je to na denním pořádku. Problém je, že Kordis při zavádění 109 převzal nesmyslně natažené jízdní doby Borsu z jejich linky do Klobouk a ne normální a vyjezditelné jízdní doby z linky ČSAD Hodonín. Mimochodem, pokud si dobře pamatuji, Tourbus měl na své lince Brno – Hodonín jízdní dobu ještě kratší, ale ta už moc realitě neodpovídala.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Twig
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 25. prosince 2013 - 22:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Ovšem i kdyby byl Komárov bez problémů, tak hlavně ráno odbočování doleva u Zvonařky asi jízdní dobu příliš nezkrátí, že... A tam je to na denním pořádku. A kolik by se tam dalo ušetřit? Tři minuty? To je fakt úspora na té dlouhé štrece...
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2431
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 26. prosince 2013 - 11:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Před IDS měly spoje Hodonín – Brno se závlekem do Klobouk jízdní dobu 1 h 24 min, dnes stejné spoje jedou o čtyři minuty déle. To se nemusí zdát mnoho, ale spoje bez závleku, kterých byla většina, jezdily 1:20, tedy o osm minut rychleji a to už je docela poznat. U spojů se závlekem do Borkovan je to pak ještě o další tři minuty více. V opačném směru, kde žádné levé odbočení na Zvonařce roli nehraje, je situace horší, tam totiž mají jízdní dobu 1:30 jak spoje se závlekem do Borkovan, tak i spoje bez něj. A nesmyslné, zbytečné čtyřminutové čekání v Kloboukách jen naštve.

Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu