K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 08. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 09. 08. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13261
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 14:23:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bože muj, R33, proč to nenapadlo mě? Geniálně jednoduché. Stydim se, já si tu plácám hubu....
pv: mě to takový drama nepřijde, holt jsem asi ze starý školy, no ale jinak jeden nákup byste odstranil (zpáteční jízdenka ČD), a asi i jeden nákup v Praze (celodení jízdenka, nebo víc jízdenek nakoupit najednou, totéž v OL. prostě podle mě ta cesta znamená 2 nákupy ve vesnickym buse, jednu pokladnu ČD a dva automaty, trafiky nebo, když se nechci rozčilovat, tak řidiče. mě to nepřijde moc
Turista: Ono nejde všechno okopírovat - východní němci se 20 let snažej okopírovat ty západní a furt to nejde, a to je to jeden národ, jeden jazyk, skoro jedna mentalita. Ale jo, já nejsem proti jednotnýmu systému a jednotnýmu tarifu, jen bych to nepřeceńoval, jako že to přiláká davy lidí nebo naopak že je současná praxe odrazuje a žene do aut. To prostě neni pravda.
Jinak ale to s tim že je na území Prahy 99% dopravců zaintegrováno - ono to bude méně, všechny ty A22 a B98 a podobně, ale hlavně - nemáte pocit, že tu neni konkurence? A to je Praha, kde je to logické, ale myslíte si, že by se "maršrutky" v Praze neuživily, příkladně?
Město: Metrolinky, napaječe a bagry.
Neměsto: v kladiva spoje 2x ráno a 3x odpoledne, v sone dva páry spojů odpoledne.
Omlouvám se za občasné překročení limitu příspěvků a prosím adminy o shovívavost.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 504
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 14:33:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

myslíte si, že by se "maršrutky" v Praze neuživily, příkladně?

Starý vypráskaný tranzit, jedoucí až se sejde dost lidí, vezoucí max 12 osob na jednoho řidiče (někdy i jeho synka jako průvodčího), který se navíc zdržuje vybíráním drobáků, by se podle mně v Praze neuživil. V divokých zemích to funguje jen proto, že a) levná pracovní síla b) málo alternativ c) absence STK :-)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13262
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 14:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Vidite, a v diskusi "Optimalizace" by vám skoro s jistotou řekli, že po ropidích změnách v září čas pro maršrutky přijde.
No nic, prostě podle mě když lidi potřebujou ject tak jedou i přes různý krkolomnosti systému. Jen ho víc či miń vědomě či nevědomě ojebou nebo jsou jím ojebáni. Ale že by heslo "Jedna jízdenka z Chebu na Sněžku přes přívoz v Praze" někoho ponouklo k cestě, to ne
Město: Metrolinky, napaječe a bagry.
Neměsto: v kladiva spoje 2x ráno a 3x odpoledne, v sone dva páry spojů odpoledne.
Omlouvám se za občasné překročení limitu příspěvků a prosím adminy o shovívavost.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3511
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 14:58:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista, č.504: Trochu se mýlíte. Maršrutky nezná jen "divoký východ". I tak vážená firma jako Veolia Transdev je považuje za perspektivní způsob dopravy jednak v řídce osídlených oblastech, jednak v centrech měst. Jen tomu neříká maršrutky, ale vznešeně "Transport on demand" a považuje to za realizaci "práva na dopravu".
http://www.veoliatransdev.com/en/multi-modal-offer/transport-mode s/transport-on-demand.htm
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 15:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kaém:
Tak to se teda ale hódně pletete.. Něco takového už existuje v IDS JMK a slaví to velký úspěch u většiny pravidelných cestujících veřejnou dopravou, (Jak BUSy tak vlaky, tramvaje, Trolejbusy.....) Opravdu si pamatuji na to, jak sem jezdil z dědiny do Kyjova (v BUSe jsem si koupil lístek) pak jsem šel na nádraží v Kyjově, kde jsem si musel kupovat nechutně drahé jízdné do Brna i při zpáteční slevě(ČD), pak jízdné v MHD a pak zase kupovat jízdné v autobuse z Kyjova do dědiny dom. (To máme 4 jízdenky) Ani nevíte, jak mi je dobře, když si koupím Univerzální jízdenku a celý den cestuji na 1 DOKLAD!!!(Měsíční jízdenka je ještě větší luxus ale na určitý počet zón, a vyplatí se hlavně na denodenní cesty.) Nepočítám to, že mě po cestě vždy jeden z dopravců pěkně „oškubal.“ Nemáte pravdu ANI náhodou.
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1439
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 17:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

myslíte si, že by se "maršrutky" v Praze neuživily, příkladně?
Tak třeba už dnes se dá pro tři lidi na 2 km sehnat taxík levněji než MHD. Ještě jedno zdražení jednorázových jízdenek a věřím, že taxikáři nějakou podobnou službu rozjedou.
starý tramp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.78.121
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 17:48:30    Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek102:
Neznám jediný IDS, který by byl nad 50km levnější než volná konkurence - a to včetně Vámi vychvalovaného IDS JmK. Ten systém z principu nemůže být nad 50km levnější, protože ekonomika provozu. A všechny IDS, jenž jsou dnes v provozu, čeká redukce pro nedostatek veřejných peněz.
Zdenek102
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 285
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 18:03:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

starý tramp:
My si nerozumíme. Já nejsem zastáncem IDS JMK, ten systém přinesl do kotliny kde bydlím mnoho nepříjemností, špatností a nesmyslností. Nicméně jízdenková politika IDS JMK je skoro bezkonkureční (skoro, protože nevidí budoucnost v čipových kartách a preferovány jsou „papírové jízdní doklady“ - přitom s IDS JMK údajně šetřím životní prostředí, stromy však ne.) Co myslíte pojmem „volná konkurence???“ Mě se pod tím pojmem vybaví vždy jen nehorázný bordel. (Ten bordel si příští GVD na trati 270 vyzkouší cestující, nebo tam se nejedná o „volnou konkurenci?“) Pokud jsem špatně pochopil pojem volná konkurence - prosím o vysvětlení /-definici./ Reagoval jsem spíše na Kaéma protože tvrdí, že cestovat na 1 nebo na x(+x) cestovních dokladů nikoho nezajímá... Ale zajímá, některé dokonce hodně...
Kordis vždy najde způsob, jak zkomplikovat cestování.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8247
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 18:27:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
A nemíchejte to - přestupnej tarif v jednom systému MHD je něco jiného než různé jízdné různých dopravců. Po městě se taky jezdí častěji než přes celou republiku. Co vyhovuje ve městě, nemusí vyhovovat ve státě.
Nesmysl.
Kolik lidí jezdí přes celé město? Kolik lidí jezdí víc jak dvěma dopravci?

Lokom:
Mám dojem, že se kvůli jednomu vlaku dělá zbytečné haló. Pokud by byl KODIS co k čemu, tak to pro všechny bude maximálně 1 přestup a časově to výrazně horší také nebude. Pokud jezdí opravdu tolik lidí, že Os by kapacitně nestačil, myslím, že zaplatit Sp také není problém. Ale proč bychom se snažili, když nám to zaplatí někdo v Praze, že...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2624
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 19:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry bear 1265: A co je na tom divnýho? Když budete mít opencard a jeden bus bude opencard uznávat a druhý ne, jakým busem pojedete? Když budete mít volnej vstup třeba do fitka Holmes place, tak půjdete do fitka World Class, či nějakého jiného? Atd, atd.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1440
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 20:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když budete mít opencard a jeden bus bude opencard uznávat a druhý ne, jakým busem pojedete?
Pojedu nejspíš tím prvním. Ale nebudu psát příspěvky o tom, jak mi celý svět ubližuje, když tím druhým to bude rychleji.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 20:54:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

starý tramp: Neznám jediný IDS, který by byl nad 50km levnější než volná konkurence - a to včetně Vámi vychvalovaného IDS JmK. Ten systém z principu nemůže být nad 50km levnější, protože ekonomika provozu. A všechny IDS, jenž jsou dnes v provozu, čeká redukce pro nedostatek veřejných peněz.

Jičín - Svitavy 125 km:
BusLine 155 Kč
Iredo 140 Kč

Brno - Hodonín 61/63 km:
Osnado 88 Kč
IDS JMK 78 Kč (10 zón)
starý tramp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.78.121
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 21:15:31    Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli:
Jo, po odstranění konkurence. mezinárodní linky na Slovensko Brno-Hodonín dosud 67,-Kč. Jičín - Svitavy je dost marginální k počtu cestujících. Co takhle Náchod - Hradec před a po nástupu OREDA? Ono i na místní frekvenci: co takhle Špindl - Vrchlabí?

Zdenek102:
Vadí Vám koupit si při nástupu do dopravního prostředku jízdenku? A to po každém nástupu? Co když to v součtu bude o cca 20% levnější? Abych nebyl napaden: nemám na mysli denní dojíždění, ale cestu jednou za uherský rok. Tam to obvykle funguje tak, že si cestující na netu najde spojení, kde to jde koupí přes net místenku a zbytek zaplatí do kasy.
Můj osobní názor je, že není vůbec ale vůbec potřeba nějakého toho celostátního IDS, ale možnosti koupit přes net jízdenku odkukoliv kamkoliv. To však třeba na busech znamená z toho vykopnout CHAPS (vlastník AMS), neb si za každou místenku účtuje 15Kč. Pokud tato cena bude za jízdenku s místenkami přes celou republiku bez ohledu, zda vlak či bus, tak ano. Za současných podmínek vyhlásit veřejnou soutěž.
Pro vysvětlení: CHAPS je správce všech jízdních řádů pro MD (vlaky, busy, lanovky ....), zároveň má pod palcem místenkový systém dálkových busů. Smrdí to jánabráchysmem asi já jako po 14 denním vandru.
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 388
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2012 - 21:38:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

starý tramp: asi porovnáváte neporovnatelné. Před IDS byla běžně nafta 20-25 Kč/l. Za kolik je dnes se můžete podívat na nejbližší pumpě. Také ostatní náklady jsou někde jinde. Tak to tedy vezme dle současných kilometrických tarifů na trase HK-NA (43 km)

Iredo 54 Kč
Osnado 60 Kč
BusLine 60 Kč
ČD 64 Kč (44 km)
CDS 53 Kč
P-Transport 54 Kč.

Z tohoto přehledu mi vycházejí tarify IDS jako poměrně výhodné oproti většině kilometrických tarifů. Cestující získává navíc výhodu, že nemusí čekat půl dne na toho levnějšího...
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 521
Registrován: 6-2003
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 08:46:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

starý tramp:

O "důvěryhodnosti" vašich informací svědčí už to, že za vlastníka systému AMSBus považujete Chaps, i když tomu tak není - viz https://eshop.amsbus.cz/
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2943
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 09:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vadí Vám koupit si při nástupu do dopravního prostředku jízdenku? A to po každém nástupu?
Je lepší v obchodě neplatit vše u jedné pokladny, ale zvlášť za každou koupenou položku u různých pokladen.
starý tramp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.78.121
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 12:42:40    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš hradecký:
A SVT je ve vlastnictví koho? Já mám informace dobré, jen jsem to tady trochu zjednodušil.

Ohl:
A nebavíme se náhodou o nákupu v různých obchodech? Jaká byla "kvalita" a hlavně množství zboží za socíku (kdy všude stejná cena) všichni víme - a rádi jsme se toho zbavili. A tenhle reálsoc bordel přežívá už jen na kolejích díky ČD (a SŽDC). Naštěstí už jen do času. Jsem zvědav, co se stane po nástupu LEA.
Semtex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.115.34
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 14:31:08    Odkaz na tento příspěvek  

Je potřeba si uvědomit, že neřízená konkurence vede ke zhoršení služeb, rozpadu celosíťového charakteru dopravy a ke špatné orientaci spotřebitele.

Cílem by mělo být, alespoň na železnici (v souvislosti s nástupem alternativních dopravců), vybudování státem direktivně stanoveného tarifu, kdy bude možné za jednoznačně definovanou cenu jet na jednu jízdenku jakýmkoliv dopravcem.

Za účelem tohoto by mělo Ministerstvo dopravy zřídit Centrálního vydavatele jízdních dokladů, přes kterého se budou prodávat všechny jízdenky různých dopravců vyjma jejich akčních jízdenek (platných pochopitelně za specifických podmínek pouze u daného dopravce). Zároveň by stát měl zakázat institut povinných rezervací (jako je tomu ve Švýcarsku), který vede k neflexibilitě dopravního systému.

Tato pravidla budou muset respektovat všichni, kdož budou chtít získat licenci pro podnikání na území ČR, bez ohledu na to, zda budou fungovat v dotované regionální dopravě či na podnikatelské riziko v dopravě dálkové.
Já sem, on tam
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.223.4
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 14:38:41    Odkaz na tento příspěvek  

starý tramp:
1) Co se týče kvality zboží "za socíku", tak bylo ve většině případů nesrovnatelně vyšší.
2) Docela by mě zajímalo, jak byste rozdělil "socialistický bordel" v podobě SŽDC. Že bychom třeba rozprodali silnice, aby každý kousek také vlastnil někdo jiný (soukromník)?
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 506
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 14:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

státem direktivně stanoveného tarifu, kdy bude možné za jednoznačně definovanou cenu jet na jednu jízdenku jakýmkoliv dopravcem.

S takovým tarifem (pokud zároveň povolíte dopravcům vlastní akční jízdné) to ovšem bohužel dopadne jako s NRT ve východní Evropě (nebo obyčejným jízdným u ČD nebo RegioJetu). Předražený až k nepoužitelnosti.

... se budou prodávat všechny jízdenky různých dopravců vyjma jejich akčních jízdenek

Proč bez akčních jízdenek? Pokud tedy už akční jízdenky vázané na dopravce povolit, tak by je centrální systém mohl prodávat taky. Globální letecké rezervační systémy taky obsahují v podstatě všechny tarify, včetně různých sezónních akcí.
Chocholoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 408
Registrován: 10-2004

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 15:05:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče kvality zboží "za socíku", tak bylo ve většině případů nesrovnatelně vyšší.

Třeba taková spotřební elektronika, osobní automobily, oblečení nebo třeba stavební materiál.

že neřízená konkurence vede ke zhoršení služeb, rozpadu celosíťového charakteru dopravy a ke špatné orientaci spotřebitele.

To se odborně řeší zde: http://www.plbohnice.cz/
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 507
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 15:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře pane doktore. Ale přece jen byste mohl naznačit, ve které zemi že to neřízená konkurence vytvořila něco, co by se dalo nazvat kvalitním systémem veřejné dopravy.

P.S. za měřítko kvality nepovažujme to, kolikrát vás během cesty stewardky polejou voňavkou (pak by vítězilo Turecko), ale spíš podíl veřejné dopravy na přepravním trhu a podobné odborné ukazatele.
Semtex
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.115.34
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 15:44:42    Odkaz na tento příspěvek  

Vezměme si za vzor opět Švýcarsko, zde funguje svobodné podnikání za určitých přesně vymezených podmínek ve jménu stability a funkčnosti celého dopravního systému. A všichni se tomu podřizují.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3513
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 15:46:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: na Vaše dotazy by snad mohl někdo odpovědět, pokud definujete, co za kvalitní systém veřejné dopravy považujete. On bude značný rozdíl např. mezi dopravními potřebami uprostřed Sahary a ve středních Čechách.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 12-2003
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 15:53:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmíněný podíl veřejné dopravy na přepravním trhu je docela dobré kritérium kvality. Čím vyšší je, tím je zřejmě systém kvalitnější (protože ho lidé volí namísto IAD).

Samozřejmě je vhodné pomocí tohoto kritéria srovnávat jen řádově stejně bohaté země (abychom vyloučili vliv situace, kdy lidi jezdí VHD jen proto, že na IAD nemají peníze).

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
starý tramp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.78.121
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 16:25:36    Odkaz na tento příspěvek  

Drahý Turisto:
Potom největší podíl VHD budou mít totalitní systémy, neboť tam vlastní pouze stranický papaláš. Na Kubu se létá za rozumný peníz. Doporučuji letenku a budete se cítit skutečně jako v ráji. Dívky přítulné (co kdyby Vás okouzlily natolik, že by jste je z toho ráje vzal jako manželku sebou do toho kapitalistického pekla, že?). Laciný pobyt a ty dopravní prostředky ani v žádném muzeu v Evropě nemáte šanci uvidět. Tam se s nimi pohodlně svezete.
Ale pozor na pusu. Jako Češi jsme tam bráni jako zrádci socialismu a kubánská socialistická justice je velmi rychlá a rázná - stejně jako policie. Takový foťák mimo pláž nedoporučuji ani veřejně presentovat = žádné šotoušení .
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 11-2007
Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 16:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista 508: Podíl veřejné dopravy na přepravním trhu je pseudokriteriem. Pokud uvažujeme v delším časovém horizontu, tak by bylo možno prokázat, že její podíl na hybnosti obyvatelstva (ale i přepravě zboží)nejen, že neroste, ale i klesá.

Vše záleží na tom, co za "veřejnou dopravu" prohlásíme (kontrolní otázka: je přeprava uhlí z dolu do elektrárny a nebo školní výlet zájezdovým autobusem veřejnou či neveřejnou dopravou?) Proto jsem se ptal.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6028
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 17:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ve které zemi že to neřízená konkurence vytvořila něco, co by se dalo nazvat kvalitním systémem veřejné dopravy

Třeba USA.
Akorát, že tam se železnice nesnaží hrát první housle pomocí taktových vzdchovozičů za "ve veřejném zájmu implemetace práva na dopravu", ale vozí značné množství nákladů.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 18:31:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neřízená konkurence vede ke zhoršení služeb
Takže radši "řízená" konkurence? A to je co? Něco jako Putinova řízená demokracie?
Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 11-2005

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 19:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je jedna perla za druhou...
Nicméně, neřízená konkurence skutečně může vést v některých případech ke zhoršení služeb.

Vezměme si jeden příklad, který nemusí být daleko od pravdy, trať Praha - Ostrava.

2011: Monopol ČD - celková kvalita vlaků a servisu nic moc, ale pravidelné garantované spojení, minimálně jednou za hodinu.
2012: MD ruší dotace na trať a nechává to být. RegioJet nastavuje nová měřítka, všichni jsou nadšeni z jeho vlaků a servisu, ČD klesají tržby, ačkoliv výrazně zlepšuje servis. Začíná pravá konkurence, dokonce je vyšší počet spojení, než kdy předtím.
2013: Přichází LEO Express a začíná opravdová obchodní válka, nejen cenová, ale každý se začne předhánět, aby podal co nejlepší servis. Ještě více spojů než v roce 2012.
2014: Válka si vybírá první oběti. ČD zcela končí dálkovou dopravu na této relaci, dokonce přenechává konkurenci 2 páry mezinárodních EC do Varšavy. Soukromí dopravci vyhráli, ale jsou touto válkou také vyčerpání, a proto musejí šetřit.
2015: Začnou jezdit jen v lukrativní časy, tedy ráno a večer i v kratším intervalu, ale přes den nic nejede, protože by to nebylo rentabilní. Protože MD se na to jen dívá, tak neexistují žádná pravidla, takže soukromí dopravci se ani neohlížejí na návaznosti ostatních vlaků (zpravidla ČD) v cílových destinacích, resp. nácestných stanicích. Jízdní doklady pochopitelně platí pouze na konkrétní spoj daného dopravce, rezervace je povinná.
2016: Nakonec vítězí LEO Express, protože má nižší provozní náklady a RJ trať opouští.
2017: Servis LEO Express je sice na špičkové úrovni, ale vše je podřízeno výlučně zisku, takže situace, co do časových poloh se oproti roku 2015 a 2016 nemění. MD je pranýřováno a proto následuje radikální řez a stanovení pravidel pro řízení konkurence, aby se jinde podobná situace nemohla opakovat.

Shrnuto, podtrženo, neřízenou konkurencí od monopolu opět k monopolu. Tak to patrně pan Semtex myslel.
Donner au train des idées d'avance...
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 19:06:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semtex:

Mám otázku k tomu direktivnímu řízení:
Auta budou povolená? Za protektorátu se taky hodně jezdilo na kole...
Až si pojedu do centrální výdejny jízdních dokladů (pochopil jsem, že bude v asi v Praze) pro jízdenku z Chrudimi do Skutče, tak jestli budu moct jet autem, nebo budu muset na kole...
Trupak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 5-2003

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 19:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail 2005:

Toto nenastane:

2015: Začnou jezdit jen v lukrativní časy, tedy ráno a večer i v kratším intervalu, ale přes den nic nejede, protože by to nebylo rentabilní.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6029
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 19:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005:
Začnou jezdit jen v lukrativní časy, tedy ráno a večer i v kratším intervalu, ale přes den nic nejede, protože by to nebylo rentabilní ... ale vše je podřízeno výlučně zisku, takže situace, co do časových poloh se oproti roku 2015 a 2016 nemění ... soukromí dopravci se ani neohlížejí na návaznosti ostatních vlaků (zpravidla ČD) v cílových destinacích, resp. nácestných stanicích. Jízdní doklady pochopitelně platí pouze na konkrétní spoj daného dopravce, rezervace je povinná

Tady bych si dovolil nesouhlasit.
Soukromí dopravci nejsou pitomí, aby si mysleli, že cestující vznikají štěpením v Olomouci a Svinově, proto už nyní usilují o možnost třeba 'dvou jízdenek na jednom papíru' pro cesty typu Praha - Prostějov/Opava/atp., stejně jako o vhodné přípojné vazby.
Vzhledem k racionálním oběhům vozidel a směr personálu těžko zanikne větší část spojů mimo špičky, stejně nezanikne většina "mimošpičkových" spojů už jen z toho důvodu, že téměř všechny jsou "špičkové" alespoň v některé z části svých tras.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6030
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 19:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ke spojům v "nelukrativní" časy bych si dovolil ještě připomenout, že není zas tak dávno doba, kdy první spoj z Prahy na Ostravu byl "až" po šesté vymetací rychlík Galán do Břeclavi, tzn. Ostrava s přestupem v Přerově, kam mezitím téměř dojel tehdy ještě ne přes Vsetín jezdící a z Prahy po sedmé vyjíždějící Košičan. Pro úplnost dodám, že dálnice tehdy končila u Lipníka.
Inflace spojů z Prahy na východ mezi čtvrtou a sedmou raní příšla až poměrně nedávno.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Garfield
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9503
Registrován: 10-2004

Odesláno Úterý, 07. srpna 2012 - 22:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
To možná ano, ale dálnice u Lipníka končila už hodně dávno. Minimálně od roku 2003 jezdil ráno z Prahy do Bohumína R 603, odjezd cca 4:30.
zvukař
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 08:21:21    Odkaz na tento příspěvek  

Chocholoušek - omlouvám se za pár slov mimo, ale musím reagovat na příspěvek 408. Ona totiž naše spotřební elektronika z větší části BYLA na špičkové úrovni (gramofony - naprostá světová špička, reprosoustavy - totéž, televizory - solidní, magnetofony - technicky špičkové, ale mizerný design). Jen rozhl.přijímače pokulhávaly. Že jsme to neuměli prodat a raději "exportovali" někam na Sibiř, je jiný problém . Tím nechci chválit minulou dobu, jen se snažím o objektivitu. Ještě jednou omluva za příspěvek mimo téma.
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 08:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Jenže to by se museli soukromí dopravci skutečně chtít dohodnout a nejen mezi sebou navzájem, ale i s ČD. Bylo by naivní se domnívat, že ČD přestane být v roce 2018 i přes rozsáhlou "privatizaci" hlavním hráčem na trhu. Soukromé firmy se bez cestujících ČD prostě neobejdou.

Proto by MD mělo stanovit jasná pravidla (2012/2013 se to již nestihne) pro GVD 2013/2014, např. jak bude vypadat jednotný jízdní doklad pro všechny dopravce, jak to bude technicky zabezpečeno, jak se budou dělit zisky. Je totiž nutné mít pravidla jedna, zahrnující jak čistě komerční linky, tak ZDO, tak jejich kombinaci, jinak v tom bude bordel.

Co se jízd mimo špičku týká, zde by MD mělo připravit direktivní normový materiál, jak má vypadat obsluha území ČR, tzn. stanovit takty a návaznosti v uzlech. Do těchto "notiček" by se pak museli jednotliví dopravci (ať už v rámci ZDO nebo komerce) trefit, pokud chtějí získat licenci.

Nemělo by být nadále možné, tak jako dnes, aby např. při použití RJ v úseku Praha - Olomouc, ujel vlak ČD směr Slovácko několik minut předtím.
(Rád bych využil služeb RJ, dokonce nemám problém s nákupem dvou separovaných jízdenek od každého dopravce, ale díky nekoordinaci GVD mne stát nutí využívat služeb ČD v celé trase.)

Dopravci musejí spolupracovat, v opačném případě to zahubí podstatu železnice To co tu máme nyní, je opravdu neřízená konkurence, ale díky za ty dary, je to teprve začátek. V okamžiku dalších projektů již budou muset být pravidla, jinak viz moje tučná věta.
Donner au train des idées d'avance...
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4594
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 09:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005:2015: Začnou jezdit jen v lukrativní časy, tedy ráno a večer i v kratším intervalu, ale přes den nic nejede,

Primiňte, ale Vy jste zjevně ekonomikou nepolíben. Takhle by se choval jenom hlupák a pak státní dopravce tak někde na Balkáně a nebo úředdník se svou objednávkou dotované dopravy.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4595
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 09:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmíněný podíl veřejné dopravy na přepravním trhu je docela dobré kritérium kvality. Čím vyšší je, tím je zřejmě systém kvalitnější

V tom případě má nejlepší VHD Horní Volta a jednu z nejhorších Švýcarsko.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 09:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RŠ> nepřečetl jste to celé. Nebo si fakt myslíte, že Burkina Faso a Švýcarsko jsou řádově stejně bohaté země?
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 09:49:37    Odkaz na tento příspěvek  

televizory - solidní, magnetofony - technicky špičkové
Takže už ve středu vyhráváte v soutěži o vtip týdne . Na špičce jsme možná byli na konci čtyřicátých let před nástupem bolševika, ale pak nám nenávratně ujel vlak a v osmdesátkách se pánové od Sony, Grundigu, Philipse apod. před "světovou kvalitou" z TESLY strachy rozhodně neklepali :-) Možná tak z černobílých televizí, ty koncem osmdesátých let už asi ve výrobním programu neměli...
(P.S. třeba televizní obrazovky v barevných televizích TESLA ORAVA byly z licence nešpičkové Toshiby, zatímco SONY mělo už deset let Trinitron.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6032
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 09:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005:
Jenže to by se museli soukromí dopravci skutečně chtít dohodnout a nejen mezi sebou navzájem, ale i s ČD. ... Soukromé firmy se bez cestujících ČD prostě neobejdou.

No právě, že se bez nich neobejdou. Tak proč by neměli chtít dobré přípojné myslíš, že nebudou usilovat o dobré přípojné vazby? Anebo o jednotný doklad (ne tarif)? To spíš ČD se budou chtít se něčemu takovému vyhnout (resp. už nyní se vyhýbají), protože by tak přišly o svoji konkurenční výhodu.

Proto by MD mělo stanovit jasná pravidla (2012/2013 se to již nestihne) pro GVD 2013/2014, např. jak bude vypadat jednotný jízdní doklad pro všechny dopravce, jak to bude technicky zabezpečeno, jak se budou dělit zisky. Je totiž nutné mít pravidla jedna, zahrnující jak čistě komerční linky, tak ZDO, tak jejich kombinaci, jinak v tom bude bordel.

Pokud každý prodá své a přímo si nechá peníze, tak v tom bude pořádek.
Jestli něco generuje neuvěřitelný bordel a prostor pro nejrůznější kličky, tak je to pokus o nějaké "spravedlivé" přerozdělování vybraných tržeb. Navíc jsou to opět ČD, které mají letitý problém s relevantním odůvodněním svých finančních požadavků (viz. např. neochota/neschopnost/čertvícoještě rozklíčovat náklady pro alespoň jednotlivé tratě, lépe spoje).

Co se jízd mimo špičku týká, zde by MD mělo připravit direktivní normový materiál, jak má vypadat obsluha území ČR, tzn. stanovit takty a návaznosti v uzlech. ... Nemělo by být nadále možné, tak jako dnes, aby např. při použití RJ v úseku Praha - Olomouc, ujel vlak ČD směr Slovácko několik minut předtím.

Problém nenávazností není ničím novým, byl na dráze už v dobách, kdy slovo konkurence nikdo neznal. Co s ním udělá nástup nových dopravců je otázka. Oni nemůžou (na rozdíl od matičky Dráhy) spoléhat na stálé dosypy, tak holt budou muset jinak se starat o cestující, na druhou stranu, nejde aby kvůli vycházejícím přestupovým vazbám vlak zastavil např. v Pardubicích pět minut po zastavení v Kolíně.

Takže podtrženo a sečteno, na jednotném cestovním dokladu mají zájem hlavně oni soukromí dopravci, přípoje a návaznosti jsou pro ně životně důležité, proto nehrozí, že by na ně nehleděli (jakkoli pro jakéhokoli dopravce platí, že ne vždy je fyzicky možné přípoje vhodně navázat), ani soukromí dopravci nejsou ekonomiční sebevrazi, aby jezdili jen ve špičkách. Takže systém může fungovat, a ke všeobecnému zděšení některých aniž by k tomu byl potřeba nějaký moudrý úředník, který všem nalinkuje a nařídí, jak se mají chovat.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 10:09:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zvukař: Chlapečku, neplácej nesmysly, on totiž i na K-Reportu se najde někdo, kdo tomu skutečně rozumí.
Tesla byla UCHÁZEJÍCÍ v gramofonech a reprosoustavách nižší střední třídy (gramofony až na jandovo NC 470 vesměs obšlehnuté, linky na výrobu reproduktorů v ValMezu dodala ózlákapytelystycká firma Grundig), magnetofony měly solidní elektroniku (v rámci strašlivé bolševické součástkové základny) ale naprosto úděsnou machaniku, televize tak 20 let za svěovým vývojem, na všechno se musely kupovat licence, protože socialistický řízený vývoj nebyl schoen téměř ničeho tvůrčího atd.
T.H.: Když se začaly do TV z Oravy montovat rožnovské licenční Toshiby, tak Sony mělo Trinitron už dvacet let, což ale neznamená, že by Toshiba nebyla špičková (ne ovšem to, co u nás lepily rekvalifikované cukrářky v Rožnově). Před licencí byly přímé dodávky od Toshiby, Thomsona a dalších, než nám Velký Bratr povolil zakoupit licenci na inliny, abychom jim je mohli dodávat, protože úděsné sovětské delty už byly neudržitelné.

Rail2005: Ježíšikriste, vy pracujete někde na ministériu nebo nedejbože v CED?
Rychlíková laminátka

Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí dieselovou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4301
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 10:13:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, že bych sdílel pohled Raila2005 (to je opravdu snaha vše řešit direktivně shora stylem státe zařiď to), ale mohl by mi někdo ze zastánců volné konkurence vysvětlit, proč jsou v příštím GVD trasy RJ vlaků konstruovány jako nesymetrické*? Stojí za tím nějaké výlukové důvody (stavební jednokolejka v místě křižování s něčím)? Nebo je patrná snaha trefit se na Svinov kolem 00 a 30 a zároveň mít 30 minutový obrat v Havířově, aby obrat v Praze byl delší?

Pokud pomineme značnou nesymetrii MS-taktu, tak z toho plyne, že vazby na linky jezdící s nulovou symetrií (ne)budou vždy fungovat v jednom směru jinak než v druhém směru.

*) tj. nemají symetrii v nulté minutě
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 512
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 10:19:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli něco generuje neuvěřitelný bordel a prostor pro nejrůznější kličky, tak je to pokus o nějaké "spravedlivé" přerozdělování

Nemyslím si. Rozdělování tržeb v IDS funguje celkem i u nás. Neslyšel jsem, že by si některý dopravce stěžoval, že je na rozdělování bit nebo tak něco. Nebo koukněte na letenky - co je v ní zahrnuto tax a poplatků, i ty se nakonec rozdělí. Nebo české autobusy přes AMS, taky to funguje.

Prostě bude prodána jízdenka bez vazby na dopravce, tržba se následně přidělí tomu dopravci, jehož průvodčí ji načetl svým počítačem. Případy, kdy to nikdo nenačte (technický problém, nestihne se to), se rozdělí statistickými metodami.

Navíc jsou to opět ČD, které mají letitý problém s relevantním odůvodněním svých finančních požadavků

To se ale týká požadavku na dotace, nikoliv rozklíčování tržeb. To je něco zcela jiného.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 10:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023: Buďte klidný, na těchto místech nepracuji, ale rozhodně vím, jak musí stát fungovat (netýká se to jen dopravy), aby to nevypadalo jako v této vytunelované knedlo-vepřo-pivní kotlince, kde si lidé pojem demokracie pletou s pojmem anarchie.

Až se za 20 let stanu prezidentem ČR a následně získám další pravomoci, tak předvedu, jak může stát fungovat s vládou odborníků a bez politických stran.
Donner au train des idées d'avance...
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 130.149.208.223
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 10:54:54    Odkaz na tento příspěvek  

Predem se omlouvam, tento prispevek je zcela OT.

Dete do s vladou odborniku. Tahle demokracie se nekam pohne, az lidi pochopi, ze neexistuje spravne reseni, ktere by se dalo vynalezt nakym odbornikem, ale spousta ruznych reseni, kazde s vyhodami a nevyhodami, a vybrat z nich jedno je vec ciste politicka. Tj. od toho jsou tu politici, aby predstavili lidem ty reseni s jejich vyhodami a nevyhodami a lidi si pak mohli ve volbach vybrat jak to chtej resit.

Urednicke vlady byly u nas tak oblibene proto, ze se nepoustely do zadnych velkych rozhodnuti = nerozhodli nic jinak, nez si nekdo pral. Jinymi slovy "kdo nic nedela, nic nezkazi." Ale nektery veci je proste potreba nejak rozhodnout, zmenit i kdyz to je nepopolularni, protoze jsou treba neudrzitelne.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 5-2003

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 10:56:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až se za 20 let stanu prezidentem ČR a následně získám další pravomoci, tak předvedu, jak může stát fungovat s vládou odborníků a bez politických stran.
Jen aby v té době byli Fidel a Chávez ještě naživu, aby mohli poradit... případně přispěchat s nějakou bratrskou internacionální pomocí...
Genetičtí inženýři lámou její kód, po Praze se o nich šíří,že jezdí tramvají, strkají hlavy pod vodovod a pak i oni nakonec podléhají. (Pavel Dobeš - Něco o lásce)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 11:07:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemělo by být nadále možné, tak jako dnes, aby např. při použití RJ v úseku Praha - Olomouc, ujel vlak ČD směr Slovácko několik minut předtím.
A jak byste si to představoval? Aby před odjezdem vlaku směr Slovácko přijely naráz vlaky všech dopravců, aby si každý mohl vybrat?
ZPetr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 11:40:00    Odkaz na tento příspěvek  

Rail 200507. srpna 2012 - 19:05:11
Výborně jste popsal pravděpodobný vývoj. Zdejší kindrelektorát snadno omámený různými bezpřívlastkovými "trhy", přemoudřelými hošany s bohatými tatínky za zádíčky, zato však přesně vědoucí "co je nedemokradické" a také že Amerika je dobře, Rusko špatně toto pochopí, až do těch s.aček nadoraz spadne. A nepochybuji, že za současných "podmínek" příznivých k vyzobávačům by k tomu horšímu Polsku tady došlo. Ta děcka se na to snad i těší, soudě dle prvoplánově angažovaných příspěvků zde....
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 12:13:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak byste si to představoval? Aby před odjezdem vlaku směr Slovácko přijely naráz vlaky všech dopravců, aby si každý mohl vybrat?

Třeba nějak takhle:
application/pdf
NG_CH_2012_111201.pdf (411.0 k)

Rekonstrukce infrastruktury pak směřovat tak, aby vycházely taktové uzly na co nejvíce místech. Na vlak mimo takto definované časové polohy by nebylo možno získat licenci.

Buzerace? Nikoliv. Jen pravidlo pro vyšší efektivitu provozu na státní infrastruktuře. Na státních silnicích taky existují pravidla (jízda vpravo, jednosměrky, ...) protože je to pro celek efektivnější.
Rail2005
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 11-2005

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 12:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon:

Rozdíl mezi odjezdem R 703 z Olomouce a příjezdem IC 1003 do Olomouce jsou 3 min v neprospěch RJ.

Stačilo by buď:

1) R 703 zpomalit před Olomoucí, aby dojel až po IC 1003 (nebo)
2) R 703 zrušit v úseku Praha - Olomouc (jede tam ještě Ex 127 od ČD, úsekovku obslouží pomalejší Os) a vypravit jej později, tedy v xx:06 jako břeclavské R (nebo)
3) Urychlit odjezd IC 1003 z Prahy o 10 min, aby v Července mohl předjet R 703 s tím, že R 703 odjede z OLO 3 min po odjezdu IC 1003.

Samozřejmě tam mohou být ještě nějaké konflitky u Prahy v trasách, ale kdyby někdo skutečně chtěl, tak se řešení najde.
Donner au train des idées d'avance...
Chocholoušek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 409
Registrován: 10-2004

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 12:50:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Buďte klidný, na těchto místech nepracuji

ale až mě pustí, tak...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8248
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 18:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail2005:
Ne že bych souhlasil se vším, ale v tomto, cit. "kde si lidé pojem demokracie pletou s pojmem anarchie" máte pravdu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5532
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 08. srpna 2012 - 21:17:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ono nejde jet tou 127? Mch "hejbání" kolem Prahy by na 011 asi docela narazilo.... Kterýmkoli vlakem.

Jinak směr Přerov - Luhačovice jezděj lidi z Prahy vesměs rovnou dotyčným 7xx...
Rybák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 5-2008

Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 00:52:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak směr Přerov - Luhačovice jezděj lidi z Prahy vesměs rovnou dotyčným 7xx...

Se vůbec nedivím, jsem zrovna před měsícem jel z Luhačovic do Prahy a v Olomouci jsem vystoupil s tím, že si počkám na kvalitnější a rychlejší Košičan, jenže rychlík odjel a na tabuli u Ex naskočilo 30 minut zpoždění a jelikož jelo Béčko, tak jsme ani nejeli 160, takže rychlík byl nakonec na hlaváku ještě o pár minut dřív. Má tohle někdo krom dobrodružnych šotoušů zapotřebí...?
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 09:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z toho nám vyplývá, že směry s nespolehlivými mezinárodními vazbami ukončíme ve vhodném místě za hranicemi (Ostrava, Břeclav), ve kterých budeme držet soupravu navíc, která v případě zpoždění pojede vnitrostátně načas. Cestující v mezinárodce si 30 minut počkají na taktovou polohu. Když nedokáží zahraniční železnice dopravit vlak včas na hranice, nechť si zaplatí kompenzace za hodinu zpoždění...
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 795
Registrován: 4-2004
Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 12:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rail 2005: předvedu, jak může stát fungovat s vládou odborníků a bez politických stran a 218: aby v té době byli Fidel a Chávez ještě naživu

Zřejmě nevíte, že ve Venezuele politické strany fungují a nominálně dokonce i na Kubě (byť je to spíš komedie, aby se neřeklo). V obou dokonce funguje i jakási železnice, což v Latinské Americe není žádná samozřejmost... nechválím, nicméně on by s rozebíráním státu poradil spíš ten Pinochet.

Rušit všechny politické strany chtěli často fašisté nebo různí zmatenci typu Holešovské výzvy nebo Davida Kollera. Třeba to bez nich jednou půjde, no ale když vidím ty alternativy...

Zrušení politických stran grafikonu nepomůže, tolik k OT.
PeM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.160.247.191
Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 20:29:29    Odkaz na tento příspěvek  

Má tohle někdo krom dobrodružnych šotoušů zapotřebí...?

Má, třeba cestující, kteří jedou někam dále za Prahu (Plzeň, H.Králové, Vrané n.Vlt, DB Bus...) a potřebují být v Praze do celé a rychlík přijíždí až v celou 10, kdy už ty přípoje jsou pryč, stejně tak v opačném směru, kdy se cestující dostanou na hlavák až po celé a luhačovičák je pryč a tak nezbývá než ho dohnat tím později jedoucím expresem v Oci. Pro cestující z/do Prahy je samozřejmně lepší přímá spoj a po zprovoznění zbývajících exÖBB Bmz by snad mohly zmizet koženková Béčka i z tohoto ramene, takže snad už nebude závažnější důvod se těmto vlakům vyhýbat
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 09. srpna 2012 - 21:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: Třeba nějak takhle:
Obrázek je to pěkný, ale kde tam najdu trať, kde jezdí tři různí dopravci a všichni mají přípoj na stejný vlak na lokálce? To totiž Rail2005 požaduje. Protože existující přípoj ČD/ČD (dokonce i bez přestupu) mu není dost dobrý a on chce jet s RJ.