K-report
 

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 06. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 06. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8173
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 30. května 2012 - 21:15:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
takže se musí jejich pohledu velmi přiblížit, rozhodně víc než ten, kterému stačí natáhnout ruku "státe dosyp"?
To nelze tvrdit. Samozřejmě, že se o cestující zajímá, ale rozhodně nelze říct, že je to prvořadá věc - on totiž zisk je vytvářen dvěma složkami - nejen tržbami (výnosy), ale i náklady.

Desiro:
Tak to je opravdu blbej příklad, protože nevím, kdo by přelézal z 931 do 1002 - když pojedu z Vyškova do Prahy, tak pojedu přes Brno a z Nezamyslic
Co to melete? Já psal o přestupu z Šumperka/Jeseníka na RJ (pravda, neupřesnil jsem, že na Prahu), tak či tak ale nevím, co s tím má společného Vyškov???

Vždyť celou dobu píšu, že k nějaké koordinaci pak nakonec dojde. Akorát si nesmíš představovat, že tu koordinaci provede moudrý úředník z MD
Tak to se neshodneme, protože já na samokoordinaci nevěřím (viz reakce na T.H. i minulý příspěvek).

Tak mi teda vysvětli, proč je pro ty komerční dopravce dobrý hromadně odjíždět těsně za sebou a zásadně ve špičce .
A Vy mi vysvětlete, proč by komerční dopravce odjížděl dobrovolně mimo špičku, zatímco jeho konkuret ve špičce.
(Plus Turista č.p. 417.)

Brr, 1881:
ad1) Třeba počet cestujících, počet návazností, může ale i minimalizovat - třeba vynaložené náklady nebo počet parkujících aut ve městě. Nikdy to nebude jedna křivka (nebo dokonce přímka), ale multikriteriální hodnocení.
ad2) Asi nějakými průzkumy, výstupy od dopravců, oponetními návrhy a připomínkami. Nicméně nikdy nemůže existovat univerzální měřítko pro všechno (co je někde dost je jinde málo, co někde je vyhovující, jinde nevyhovuje). Mmch, jak byste hodnotil třeba zdravotníky nebo soudce zda mají právo na existenci?
ad3) Já tedy nechci psát za jiné, ale mně nejde o nějaký "úkor" špičkových relací. Já nechci špičkové relace dotovat vůbec, což se dnes alespoň zčásti děje. Já chci, aby se špičkové relace zaplatily bez dotací, přitom byly použitelné pro široké spektrum lidí a peníze zbyly na ty nešpičkové relace.
ad4) Protože větší sídla generují více cestujících a generují i cestující mezi sebou (narozdíl od cestujících mezi vesnicemi (a prosím aby se nikdo neurážel)) a je tedy přirozené a logické, že takové požadavky budou obslouženy něčím jiným jak zastávkovým osobákem. Tyto vztahy samozřejmě fungují i mezi kraji a zcela v duchu některých předchozích příspěvků považuji za jednodušší, když toto obstarává jeden objednatel než spolehát na domluvu dvou (a více) krajských.

Inkvizitor:
Stát by ušetřil cca 17mld Kč
Ha, ještě nedávno to bylo, tuším 26.
Není pravda, že pokud se v přepravním území zavede taktový provoz, tak to znamená navýšení počtu cestujících tak, aby došlo k zaplacení linky.
No k zaplacení ne, ale ke zvýšení cestujících ano a můžete se stavět třeba na zadní.
(Mmch i ten "zlý" Jančura jezdí v taktu.)

T.H.:
bude dělat kdo? Nebo ji nebude dělat nikdo? Ta práce není potřeba?
Buď tu práci skutečně nikdo dělat nebude (a zhorší se kvalita nebo dostupnost daného, protože zaměstnavatel nebude mít lid anebo sice bude mít lidi - místní (otázka, zda stejně kvalitní), nicméně je to likvidace venkova (zkuste zajet někdy do lokality ohraničené cca Rakovníkem-Bochovem-Žatcem-Lounami-Roudnicí-Slaným).

R_666_Satan:


Desiro:
Proč by měl mít přednost někdo, kdo jenom stojí veřejné peníze, resp. prioč by měly být na úkor státního projektu upozaděny soukromé nedotované projekty, odvádějící daně?
A proč by měl být z mých daní placen zisk nějakého Jančury, Novotného, Žaludy nebo já vím koho? Já nechci platit žádné daně, resp. chci, aby byly vynakládány efektivněji a využilo se jich na dotování toho, co se samo neuživí.

David Jaša:
A nakonec pro příměstskou dopravu vyloženě platí,
Ono to platí i u všeho ostatního, ne jen u příměstské.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 30. května 2012 - 21:43:01    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Mmch i ten "zlý" Jančura jezdí v taktu
Tak to mi vysvětlete jak to, že "komerční dopravce odjíždí dobrovolně mimo špičku". Ideologicky to nesedí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7082
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 30. května 2012 - 22:03:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David Jaša: Celkem hezky vysvětleno a s většinou bych souhlasil.
S tím zrušeným šukafonem a metrem je to hezký příklad a já bych si dovolil něco podobného aplikovat na počet dálkových vlaků přes Pardubice. Když se ze 6 vlaků do hodiny tam bude jezdit 5 a budou kapacitně stačit, tak to taky významné zhoršení nezpůsobí. Samozřejmě, závisí na tom, jaké budou požadavky dopravce na cestující, kteří v těch Pardubicích. Pokud 4/5 budou povinně místenkové, pak problém bude. Ale to je řešitelné.

Hroch: Tak to se neshodneme, protože já na samokoordinaci nevěřím
Já taky ne.

Já tedy nechci psát za jiné, ale mně nejde o nějaký "úkor" špičkových relací. Já nechci špičkové relace dotovat vůbec, což se dnes alespoň zčásti děje. Já chci, aby se špičkové relace zaplatily bez dotací, přitom byly použitelné pro široké spektrum lidí a peníze zbyly na ty nešpičkové relace.
To je myšlenka dne. A takhle by měl vypadat svazek přes Pardubice. Ale při současně rozdaných kartách to bude problematické, protože je potřeba něco obětovat. Bohužel to je jak volnost konkurence tak status quo dotovaných vlaků.

A proč by měl být z mých daní placen zisk nějakého Jančury, Novotného, Žaludy nebo já vím koho? Já nechci platit žádné daně, resp. chci, aby byly vynakládány efektivněji a využilo se jich na dotování toho, co se samo neuživí.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 30. května 2012 - 22:09:36    Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: ona porovnání čistě v oskm jsou dost zavádějící i v rámci jednoho druhu a účelu dopravy
Tak když se nějaké kritérium nehodí do krámu, tak je samozřejmě možné ho označit za "zavádějící", "nepřesné", "nevyhovující" a tak. Ale oskm je asi kritérium nejobjektivnější, jiné nemáme a dokonce fandí kolejím víc než prostý objem přepravených cestujících, protože železnice má obvykle delší přepravní vzdálenost.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 30. května 2012 - 22:15:57    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: proč by měl být z mých daní placen zisk nějakého Jančury, Novotného, Žaludy nebo já vím koho?
Za prvé: Žaluda žádný zisk nemá, i na těch údajně ziskových pendolínech provařuje nepředstavitelné prachy a prostě čeká, že to "stát" zatáhne. Jenže stát, ten přece žádné své peníze nemá (akorát tiskárnu na ně), ten má jen peníze, které občanům sebral pod pohrůžkou násilí, část z nich spotřeboval na svou režii armády úředníků, část se rozkradla a teprve zbytek je nějaká ta "dotace". A proto za druhé: i když v ceně služby zaplatíte zisk Jančury nebo Novotného, pořád to bude VÝRAZNĚ levnější, než když to bude dělat "neziskově" stát a jeho obětavé, na blaho občanů hledící oudy typu státní Dráhy. Příkladů máte kolem sebe na kopy. Až (jestli vůbec) tohle pochopíte, můžeme pokračovat dál.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3102
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 30. května 2012 - 22:43:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H. Třeba Hl. m. Praha přišlo na to, že když si na některý bus linky zaplatí soukromníka, vyjde to levněji, než když to odjezdí jimi vlastněný DP.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7084
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 30. května 2012 - 23:01:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Osobokm je ukazatel značně zapeklitý. Osobokm se hodí spíš na průměry, ale projektovat dopravu podle osobokm? Co Vám to ukáže, když Vám řeknu, že výkon na vlaku 12345 byl 200 osobokm na 10 km jízdy vlaku? Stejně tak to mohlo znamenat, že vlakem jelo 20 osob celou cestu nebo 40 osob prvních 5 km a zbylých 5 km jel vlak úplně prázdný.
Pokud dostanu za úkol nadimenzovat dopravu na určitý úsek, pak po Vás budu chtít jiné ukazatele, než osobokm.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2544
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 00:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Tak když se nějaké kritérium nehodí do krámu...

Ale prd. Při návrhu příměstské by mě zajímaly věci jako intenzita ve větších úsecích a na celých relacích po celý den, ve špičkové hodině ráno a přes odpolední špičku, obraty na jednotlivých zastávkách a dosažitelné průměrné rychlosti - jak "čisté" vlaku, tak alespoň zhruba celkové "od dveří ke dveřím". To všechno jak pro vlak, tak pro ostatní druhy dopravy v dotyčném směru. Z toho vyleze adekvátní podoba VHD podstatně přesněji, než z mnohem rozmazanějšího oskm. (oskm/km/čas už je po vykrácení os/čas, tedy intenzita. )
Dálkovka je na úrovni sítě složitější (míň spojitá a daleko víc ovlivněná technologií typu oběhy a kapacita souprav), tak se tu do dalších odhadů pouštět nebudu.

Samotný objem k posouzení přiměřenosti nestačí, viz můj příklad zrušení spoje šukecu vs. metra výš.


Mouka:
pokud k tomu nedáš průměrnou rychlost spoje a zda to byla jen krátkodobá výpomoc, jsou to čísla k prdu. On dosyp u busů na km v rámci jednoho objednatele koreluje tak hezky s průměrnou rychlostí spojů, že by při dotaci podle strojohodiny vyšel prakticky konstantně. (krátkodobá výpomoc vs. dlouhodobě objednaný špičkový spoj se liší v tom, že to druhé musí vydělat na podstatnou část odpisů.)

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 08:14:49    Odkaz na tento příspěvek  

Při návrhu příměstské by mě zajímaly věci jako intenzita ve větších úsecích a na celých relacích po celý den, ve špičkové hodině ráno a přes odpolední špičku, obraty na jednotlivých zastávkách a dosažitelné průměrné rychlosti
Jenže my tu neděláme "návrh příměstské" ani "neprojektujeme dopravu" (Orky), ale popisujeme realitu dělby přepravní práce mezi jednotlivé druhy dopravy, k čemuž se oskm vcelku hodí. Teda někomu se očividně nehodí :-).
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2091
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 09:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co to melete? Já psal o přestupu z Šumperka/Jeseníka na RJ (pravda, neupřesnil jsem, že na Prahu), tak či tak ale nevím, co s tím má společného Vyškov???
Spletlo mě to, že jsi se i ty spletl. Tak nemel a já taky mlít nebudu, to je jednoduchý.

ak to se neshodneme, protože já na samokoordinaci nevěřím
Já bych si s těmi silovými řešeními nezahrával.

A Vy mi vysvětlete, proč by komerční dopravce odjížděl dobrovolně mimo špičku, zatímco jeho konkuret ve špičce.
Jenže to nikdo dělat nebude:-) Dopravci budou samozřejmě odjíždět v taktu, během kterýho se trefí do špičky i mimo ni. Maximalizace počtu spojů je potřebná pro rozpuštění vysokých nákladů na pořízení vlaků do výkonu, do maximálního počtu spojů. Pojede pak každý spoj, který si pak vydělá na svoje variabilní náklady a pokryje i trochu fixů. Tohle už pochopil i Jančura a dělá to tak u vlaků i autobusů, jak sis sám všiml, a evidentně to pochopil i Leoš. Jenom pro Tebe je to asi novinka, protože na to evidentně sám nepřijdeš a když ti to tady někdo vysvětlí, tak to ignoruješ - tohle tady totiž nepíšu poprvý.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7085
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 09:09:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TH.:ale popisujeme realitu dělby přepravní práce mezi jednotlivé druhy dopravy, k čemuž se oskm vcelku hodí.
Jako dělba přepravní práce možná, ale to je tak dobré pro graf, a to je všechno. Jinak je to údaj k ničemu.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 09:20:46    Odkaz na tento příspěvek  

to je tak dobré pro graf
To je dobré k tomu, aby i méně přemýšliví jedinci na první pohled viděli, jak v podstatě okrajový obor dopravy, přeprava osob po železnici, požírá neskutečná kvanta peněz z veřejných rozpočtů. A to je všechno.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 09:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Tak to se neshodneme, protože já na samokoordinaci nevěřím
Orky: Já taky ne.


A jak to že to ti korejci v Soulu dokázali?
JIŽNÍ KOREA: T-Money – Opencard v Soulu
Tohle, pánové, podvědomě vytěsňujete a nereagujete, protože v tomto samoorganizujícím se modelu je vámi adorovaný úředník (inteligentní kreacionista) "ponížen" koeficientem hlasování 0.35
Navíc si účastníci mumraje hlídají náklady, což je úředníjovi u

Až se tahle kotlinka zbaví pocitu, že úředník se s lidmi domluví líp než ziskuchtivý kapitalista, tak to bude možné.
Korejci to umí, mimochodem nám začali nabízet reaktory pro Temelín, zatímco my tuto schopnost pomalu ztrácíme.
Hlavně si ten socík s úředníkem v kotlince ještě chvíli hajme, na jak dlouho?

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 10:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jregent: Nebyl by nějaký lepší odkaz? Dík
Kotec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 10:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T. H.
Co takhle se zamyslet nad tím, že silniční síť je asi 6x delší než železniční?? Takže je jen logické, že železnice nemůže hrát v dopravě osob všude zásadní roli. Když se chci dostat ze Strunkovic nad Blanicí do Prachatic, použiji vlak. Pokud chci ze stejných Strunkovic řekněme do Netolic, použiji autobus. A pokud budu chtít ze Strunkovic do Vlachova Březí, pojedu na kole nebo autem, protože nabídka veřejné dopravy v tomto směru je katastrofálně nízká. Samozřejmě to odpovídá převažujícím přepravním proudům, nedokázalo však někoho někdy napadnout, že pokud by byla vytvořena systémová nabídka navazujících spojů, možná by i ty nepreferované proudy se staly užívanějšími (a tím lidem na venkově přibyla možnost práce)? Jaký modal split má systém JMK, ví to někdo?
Co se týče té letecké dopravy, tím jste mne zmátl, co to tedy je za přepravní výkony? Já do teď myslel, že jde o vnitrostátní přepravy...
Negrelli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 11:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Takže myslíte, že předjíždění rychlíků Pendolíny v Chocni se děje z vůle dopravce těchto rychlíků, který si s nimi ze své vůle uhnul své komerci?

Nemělo by větší smysl uhýbat s R v Pardubicích/Olomouci/Brně - tím by menší sídla měla pravidelné spojení s přestupem na linky Ex oboustranně. Sice by se doba stání u R prodloužila, ale cestující by se s přestupem dostali rychleji do všech významných center.

Bohužel to nemám čas prověřovat, ale někdo by to mohl rozvinout...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4160
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 11:40:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Negrelli:
Vy si ze mě snad děláte srandu.
Nejlepší je to konstruovat tak, aby se rychlíkem vůbec uhýbat nemuselo.
Jde to. Jen se musí chtít (tj. naleštěný prd nesmí mít absolutní přednost z hlediska rychlosti a obratů).
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4396
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 12:05:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já vím, která bije, samozřejmě by konec dotování vlaků nějaký otřes způsobil, ale nic fatálního
Tak on jde dělat do firmy, která se zaobírá převážením lidí v rámci ZDO a jeho politika je taková, že lidi vůbec takovou službu nepotřebují. To je asi to samé, jak kdybych měl pekárnu a přijal pekaře, který by mně tvrdil, že lidi vůbec žádné pečivo nepotřebují Baťa by s takovým to exotem vymetl podlahu. Stejně jak to udělal v případě jednoho manažera, který měl obhlídnout trh v Africe a zjistil, že jsou tam lidi bosí a doporučil, aby se tam žádná obuvnická expanze neprováděla...

ad Kotec: Hlavně je to statisticky přitažené za vlasy, protože to bych musel šmírovat každého občana, kam jede, čím jede a ve skutečnosti jsou to jen velmi velmi hrubé odhady a to zvláště u výkonu IAD. A už vůbec nikdo nerozlišuje, jestli jedu tím autem do práce, nebo vezu příbuzným oběd či se jedu někam za kulturou, nebo jsem jen línej dojít pár kroků na nákup.

Žaluda žádný zisk nemá, i na těch údajně ziskových pendolínech provařuje nepředstavitelné prachy a prostě čeká, že to "stát" zatáhne.
A proč by to stát neměl zatáhnout? Pendolína byla politickým rozhodnutím a jsou pod tímto projektem podepsáni lidi především z ministerstev. Pokud ČD sponzorují provoz pendolin z jiných příjmů, tak je to jen jejich věc.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 12:27:24    Odkaz na tento příspěvek  

už vůbec nikdo nerozlišuje, jestli jedu tím autem do práce, nebo vezu příbuzným oběd či se jedu někam za kulturou, nebo jsem jen línej dojít pár kroků na nákup
Tak prokazování účelu cesty, to jsme tu ještě neměli. A která komise bude rozhodovat, jestli jízda autem do práce je správná a na nákup je to z lenosti? Už má aspoň vyhlédnutou nějakou budovu na nábřeží? :-)
Co jízda veřejnou dopravou na nákup, protože jsem línej dojít pár kroků? Jak bude s tímhle ideovým rozporem naloženo ve statistice?
Jestlipak víte, jak se ty odhady výkonu IAD dělají a proč to nejsou úplná hausnumera, ale řádově obstojí?

Pendolína byla politickým rozhodnutím a jsou pod tímto projektem podepsáni lidi především z ministerstev
Naivní pokus o únik z podstaty původního příspěvku, totiž že "Žaluda" má nějaký zisk, který by stál za řeč.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 13:21:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je zajímavé jak luďák, který se přestěhoval do metrople svého největšího nepřítele se tu snaží roubovat normy asijského Slovenska v domění, že slovo "gay" patří mezi největší urážky. Já tohoto luďáka musím poopravit. Na asijském Slovensku možná slovem gay můžete utočit jako s nadávkou, ale ve vyspělém evropském Česku toto slovo není nadávkou. Použití tohoto slova jako urážku vůči skupině, tak v této zemi užívají jen zaostalí xenofobní zakomplexovaní lidé, kteří asi nechápou, že luďáctví v Česku nikdy pšenka nepokvete.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4162
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 14:19:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K samokoordinaci:
Idea samokoordinace dopravců předpokládá racionální chování všech zůčastněných. Velmi se obávám, že ze strany modrých racionální přístup čekat nelze.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4427
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 14:48:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

už vůbec nikdo nerozlišuje, jestli jedu tím autem do práce, nebo vezu příbuzným oběd či se jedu někam za kulturou

K čemu to jako bude dobrý, že vyhodíte hromadu peněz a zjistíte, že lidi jezdí z 11,2 % za kulturou a 46.7 % do práce a z 8,6 % k příbuznejm ?

Co s takovou statistikou budete dělat ? Pokud pomineme, že jejím cílem by bylo zaměstnat další úředníky a otravovat lidi a firmy další administrativní zátěží ?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7089
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 15:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Nejlepší je to konstruovat tak, aby se rychlíkem vůbec uhýbat nemuselo.
...což je na tratích, kde jezdí jeden expres skoro bez zastávek za druhým a rychlíky mají někde vázat, dost těžké vyřešit.

Idea samokoordinace dopravců předpokládá racionální chování všech zůčastněných. Velmi se obávám, že ze strany modrých racionální přístup čekat nelze.
Že do toho všichni motáte modré! Jednak jejich podíl na dálkových linkách bude díky VŘ klesat a hlavně, modří nemají co kecat do poloh. To je věcí MD jakožto objednavatele. Samokoordinace se týká nedotovaných dopravců, kterým do poloh nikdo nekecá, je-li volná kapacita dle požadavků dopravců. Navíc linka Ex1 modrých ja zatím tam, kde ji MD chce, byť je už nedotovaná. A Pendolino staví jen v uzlech, kde díky značné četnosti dalších vlaků namá příliš význam polohy řešit.

RadekŠ: K čemu to jako bude dobrý, že vyhodíte hromadu peněz a zjistíte, že lidi jezdí z 11,2 % za kulturou a 46.7 % do práce a z 8,6 % k příbuznejm ?
K ničemu. Snahou by mělo být ty lidi odvést, ať je to kamkoliv.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4163
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 15:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:
Ty rychlíky udělat bez předjíždění jdou. Až vyjde návrh (a tedy budou jasné jízdní doby LE), tak se třeba hecnu a předvedu to.

Modré do toho tahám úmyslně, nejde o Ex1, ale o SC, které modří chtějí mít tak, že brání rozumné konstrukci rychlíků bez předjíždění.

modří nemají co kecat do poloh. To je věcí MD jakožto objednavatele.
Uvědomujete si, že MD není jeden muž ale směsice odborů s různými postoji, z nichž některý zároveň vykonává roli majitele ČD a logicky jde proti zájmům odboru, který je objednatelem?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7090
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 15:35:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modré do toho tahám úmyslně, nejde o Ex1, ale o SC, které modří chtějí mít tak, že brání rozumné konstrukci rychlíků bez předjíždění.
Pendolina jde udělat jinak, aby je nic nepředjíždělo a zároveň byly zachovány efektivní obraty, těžko. Dřív už je posunout nemůžete a později se nabourají do trasy expresů s regiojetu, které by musely být předjížděny.
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 15:49:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě jednou k samokoordinaci:

Zdejší neoliberální ekonomové nepochopili, že model dokonalé konkurence, v němž platí dogma neviditelné ruky trhu, ve skutečnosti neexistuje, což je konstatováno hned v první kapitole mikroekonomie.

Ve skutečnosti trh tenduje ke kumulaci kapitálu (různým formám oligopolů a monopolů - a monopol může být také soukromý) a tudíž k neefektivitě. Veřejný sektor je též neefektivní, ideální model není. Co je lepší a proč? Tato hádka je postavena na dogmatech, a proto je nekonečná.

V prvních kapitolách učebnic ekonomických věd je také pojednáno, že ekonomie je věda humanitní, jelikož narozdíl od fyziky nebo chemie neumožňuje provedení experimentu. Ekonomický experiment nelze očistit od vnějších vlivů ve sterilním prostředí Petriho misky.

K tvrzení, že soukromý dopravce zajistí takt mohu jen poznamenat

1. Co je to takt? Takt se vyznačuje jednotným intervalem, avšak pouhý intervalový provoz není takt. Taktový provoz je založen zejména na systémových přestupních vazbách. Autobusy SA, vlaky Regiojet, Leo - to vše je jen intervalový provoz, který není integrován do dopravního systému.

2. Co je cílem soukromého vlastníka dopravce?

a) maximalizovat výnosnost a dosahovat co nejvyšší míry zisku? Pak vyškrtá oběhy, které negenerují tržby ve výši celkových nákladů - a také oběhy, které jsou ziskové, ale jejich zisk je nízký a snižuje celkovou rentabilitu. Z toho asi takt nebude.

b) zvýšení podílu na trhu? Pak svou nabídku rozšiřuji do okamžiku, kdy se celkové výnosy vyrovnají - oproti bodu a) klesnou - na úroveň celkových nákladů. I níž, jestli mám pocit, že v budoucnu se mi to vrátí. Z toho by takt mohl být, záleží na akcionáři.

A co veřejný sektor? Ten pracuje s politickým zadáním, které vzešlo z veřejné volby. Pokud je na základě veřejného konsensu rozhodnuto, že veřejná doprava bude zajišťována z veřejných zdrojů, pak je možné jít z ekonomického hlediska (z politického kamkoli) až na úroveň tržby (T) = variabilní náklady (VN). Fixní náklady již byly vynaloženy (vozidla, infrastruktura) a teď je nutno je rozjezdit. Až na úroveň T = VN se snižuje ztráta, která je determinována buď veřejným konsensem, že určitá služba bude zajišťována, nebo např. neuváženým pořízením výrobních prostředků (např. Pendolín). Až u Pendolín budou T < VN, pak bude ekonomičtější, když budou stát v depu.
von Edelstadt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.71.154.7
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 16:07:12    Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
1) Baťa by vymetl každého, který nechtěl podnikat za své.
2) Stát se už dnes prostřednictvím různých karet (Opencard a další zvěrstva) snaží šmírovat jak jen to jde. Proč to píšu? Protože to je jeden z důvodů PROTI zavedení celostátní IDS! Pokud bude stát vědět, odkud kam se mu občan pohybuje v pracovní den a kam o víkendu, opět může více přitáhnout šroub. Velký Bratr jako když vyšije.

Orky, Mibl:
Opravdu by nestálo za to rozprášit ČernouDíru jako busy? A zakázat dotaci dálkovce? Co by se vlastně stalo, kromě toho, že by zkrachovala ČernáDíra? Nic. Tam, kde zákazník je, by se našlo mnoho dopravců za účelem tržby (jako na busech). A zbytek je stejně jako na bus ZVS jen otázka objednávky kraji. Ano, Vaše hádky o to, zda jezdit od hodinu, či dvě se rázem sesypou, protože bez MD objednávky by na úkor busů přežilo asi tak 4% rychlíků (prostě stejný objem vlaků, jako je homoušků v populaci - hnusné přirovnání, ale vychází z čísel zveřejněných MD).
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 2-2004

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 16:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Satan: Dovoluji si s vami nesouhlasit v jednom bode - nedotovany dopravce bude provozovat kazdy spoj, ktery mu pokryje variable a aspon trochu fixu - a vzhledem k tomu, ze variable tvori mensinu nakladu, bude provozovat tech spoju docela dost (vyjma napr. Ruznych hruz ve ctyri rano z Prahy.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 16:30:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K samokoordinaci:

co servisní akciovka s podíly podle nichž se hlasuje
- 17% MD,
- 17% SZDC
- po 5% ostatní dopravci (i neželezniční) , mobilní operátoři, platební společnosti..

oni si to rozhádají, třeba losováním
- odjezdy ve špičkách
- rozhraní do billingových systémů
- clearingový systém
- ..

Jižní korejci..
Lze najít něco transparentnějšího?
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 16:41:18    Odkaz na tento příspěvek  

pouhý intervalový provoz není takt. Taktový provoz je založen zejména na systémových přestupních vazbách
Co to je za novou ulítlou definici? Ježdění po dvou hodinách samozřejmě takt dle obecně uznávané definice je, i kdybyste se rozkrájel. A hlavně to furt nesedí s teorií zdejších neoetatistických ekonomů, že "soukromníci budou odjíždět ve špičce za sebou a jinak ne", "vyškrtávají nízkoziskové oběhy" a tak...
Fixní náklady již byly vynaloženy (vozidla, infrastruktura) a teď je nutno je rozjezdit
To je slušný hulení, takhle fakt uvažují levicoví "ekonomové"? Proto furt čteme o "provozním zisku" pendolín, které PROSTĚ JSOU a další vozidla zase spadnou z nebe / koupí se za peníze EU. Já vlastně nevím, proč říkáme, že socík skončil 1989, když v tom jedeme furt dál.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5330
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 17:01:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kontrolní otázka: co byste s těma pendolínama udělal v současné situaci kdy prostě jsou? Račte neřešit jak a proč byly kdysi pořízeny ale navrhněte jejich smysluplnou další náplň. Šrotaci? Nebo co tedy?
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 130.149.208.223
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 17:03:35    Odkaz na tento příspěvek  

Tak tak, baraky, ktery dostali zadarmo prevede CD zpatky na stat, dostane za to 12 mld., nakoupi vozidla, takze uz budou a ve VR bude treba je "rozjezdit." No a takove cene se samozrejmne nikdy soukromnik, co musi splacet uver na vozidlo, nemuze vyrovnat, takze CD na vecne casy!

Aa! Nikdy! Jinak!
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4428
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 17:12:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že ekonomie je věda humanitní, jelikož narozdíl od fyziky nebo chemie neumožňuje provedení experimentu.

No to určitě. To jste nikdy neslyšel třeba o krizových scénářích ?

PS: Ekonom bez znalosti matematiky, ekonometrie a základů statistiky je na pendrek a doba "kecací ekonomie" je dávno pryč.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 17:29:37    Odkaz na tento příspěvek  

Račte neřešit jak a proč byly kdysi pořízeny
Jenže to prostě nejde neřešit! Vy sice strašně oblibujete stát a státní zásahy do ekonomiky, vy rád platíte daně v co nejvyšší výši, vy obhajujete pazdRátha že z veřejného krade (hlavně když ukápne i vám), ale nejsme všichni jako vy. Vás na jedné straně strašně sere Jančura, že vám neuznává INGOLD, a proto jste advokát Dráhy, ale že byste za ty prachy, které se na ní doslova plnými hrstmi rozhazují, mohl jezdit celý rok úplně zadarmo, to vám nedochází? Nebo zas Dráze něco dáme "zadarmo" (tj. asi tak dvakrát dráž než normálně) a nebudeme to řešit?
Ale pokud to chcete vědět - pendolína se měly nejpozději 2005 prodat byť pod cenou jinému dopravci, když už se neodepsala ta miliarda rozkradená v letech devadesátých (teď už je pozdě, po odchodu ČD z nedotované linky do Ostravy už ty šunky nikdo nebude chtít, leda někde na Balkáně). Jenže to by si "nevinní" šotoušci u Dráhy neměli s čím hrát...
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 518
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 19:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad jregent: Jižní korejci..
Lze najít něco transparentnějšího?


Ha ha ha. Uvědomujete si vůbec, že asijská mentalita a vše co s ní souvisí je úplně něco jiného než ta česká (vyčůraná) ? Asi se vám v Soulu líbilo, proč ne, ale přenesení zkušeností tohoto typu je mnohem méně reálné než třeba z leckdy až příliš chváleného Švýcarska.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 19:56:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jct:
to není přenášení zkušeností.
Akciovky tu fungují..
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 20:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: "nedotovany dopravce bude provozovat kazdy spoj, ktery mu pokryje variable a aspon trochu fixu"

Jenže dopravce v komerčním režimu musí pokrýt celý fix, protože investoval do vozidel, splácí leasingy a úvěry. Může sice provozovat některé páry spojů, které budou pokrývat jen variable, ale záleží na cílech vlastníka.

T. H.: "Proto furt čteme o "provozním zisku" pendolín, které PROSTĚ JSOU a další vozidla zase spadnou z nebe / koupí se za peníze EU."

Ano, v režimu závazku veřejné služby vozidla JSOU = tržby nemusí pokrývat fix. V režimu komerce tržby musí pokrýt varible i fix. Co z toho plyne ohledně možného rozsahu dopravních výkonů?

Radek Š.: Ekonom bez znalosti matematiky, ekonometrie a základů statistiky je na pendrek a doba "kecací ekonomie" je dávno pryč.

A to, že se v ekonomii používají statistické metody a matematické výpočty znamená, že jde o přírodní vědu?

von Edelstadt: "Stát se už dnes prostřednictvím různých karet (Opencard a další zvěrstva) snaží šmírovat jak jen to jde. Proč to píšu? Protože to je jeden z důvodů PROTI zavedení celostátní IDS! Pokud bude stát vědět, odkud kam se mu občan pohybuje v pracovní den a kam o víkendu, opět může více přitáhnout šroub. Velký Bratr jako když vyšije."

Jo, a banky sledujou, co si kupuju z karty. Dobrá paranoia:-)
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 20:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak doporučuji založení nového vlákna Dopravní politika a ekonomika
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5332
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 20:21:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To by mně docela zajímalo kdo a za kolik by je koupil. Buď by se neprodaly nebo by to bylo za hubičku. Možná ale že by to žlutej uvítal místo toho co nakoupil - kdyby se ulicitovala hodně nízká cena. Tak akorát by se mu na ty obraty hodily...
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 20:40:35    Odkaz na tento příspěvek  

Jenže dopravce v komerčním režimu musí pokrýt celý fix, protože investoval do vozidel, splácí leasingy a úvěry. Může sice provozovat některé páry spojů, které budou pokrývat jen variable, ale záleží na cílech vlastníka.

Dopravce musí pokrýt celý fix provozováním všech spojů. A každý spoj, který zaplatí variabilní náklady a trošku zbude je přínosem pro to, aby celkový součet všech spojů zaplatil ty celkové fixy. A snad i na ten zisk zbude.

Takže rozumný dopravce bude vozit i ty okrajové spoje, pokud to nebudou naprosté propadáky.

Ostatně byste se už mohli nějak dohodnout, jestli je rozinkováním ježdění jen ve špičkách nebo naopak ježdění furt celý den, bez investice do posilových vozů/spojů na špičky.
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 20:49:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V. Špinka, dyť říkám, všech spojů celkem, ale zákonitě těch variable spojů musí být menšina, neboť snižují průměrnou tržbu a tato průměrná tržba nesmí být nižší než průměrné celkové náklady.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7092
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 20:50:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V. Špinka: Dopravce musí pokrýt celý fix provozováním všech spojů. A každý spoj, který zaplatí variabilní náklady a trošku zbude je přínosem pro to, aby celkový součet všech spojů zaplatil ty celkové fixy. A snad i na ten zisk zbude.
Takže rozumný dopravce bude vozit i ty okrajové spoje, pokud to nebudou naprosté propadáky.


Pokud dopravce najde ve svém konceptu pár spojů tak, že je oběma směry ztrátový a lze oběhově udělat tak, aby ten pár ušetřil, pak nevidím důvod, proč by ho měl provozovat, vždyť by ho to stálo více peněz, než fixy rozepsat na ostatní spoje.
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 21:19:47    Odkaz na tento příspěvek  

R_666_Satan, Orky: tyhle ekonomické nesmysly myslíte vážně?

všech spojů celkem, ale zákonitě těch variable spojů musí být menšina, neboť snižují průměrnou tržbu a tato průměrná tržba nesmí být nižší než průměrné celkové náklady.
Průměrná tržba je naprosto irelevantní. Soupravy jsou jednou koupeny a každý spoj (resp. pár), který trochu přispěje jejich umoření pomůže. Co dopravce zajímá, je jen zda součet všech spojů zaplatí fixy. Na průměru se nikdo neptá.

Pro úplnost dodám, že dopravce musí brát v úvahu, zda tento nový spoj nesníží rentabilitu spoje jiného - ale to se týká zahušťování intervalu, ne okrajových spojů.

vždyť by ho to stálo více peněz, než fixy rozepsat na ostatní spoje
Rozepisováním fixů ani jinými účetními operacemi v reálném světě peníze nevznikají. Vozením spojů tak, že vydělají na variabilní náklad a ještě zbyde peníze naopak vznikají.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 21:48:37    Odkaz na tento příspěvek  

R_666_Satan: tržby nemusí pokrývat fix
...vlaky jsou a peníze vznikají zřízením účetní položky. No a to je právě celý ten průser (v současné době celo-euroatlantický).
průměrná tržba nesmí být nižší než průměrné celkové náklady
Vždyť je to kolosální blábol, jen se nad tím zamyslete.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 21:49:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.:
Jenže my tu neděláme "návrh příměstské" ani "neprojektujeme dopravu" (Orky), ale popisujeme realitu dělby přepravní práce mezi jednotlivé druhy dopravy, k čemuž se oskm vcelku hodí. Teda někomu se očividně nehodí :-).

Tak to zrovna líp podstatně líp popisují ty intenzity. Dohromady s dalšíma údajema (velikosti sídel, rychlosti jednotlivých druhů dopravy) pak popisují i potenciál těch relací, jestli se to náhodou nedá za stejné peníze udělat líp - odvézt stejný počet lidí stejně kvalitně s menšími dotacemi nebo úplně bez nich, nebo se stejným dosypem odvézt podstatně víc lidí.

Polopatě - pokud pendluje šukec mezi Úplnou Prdelí a Totálním Zapadákovem s průměrně 1 platícím cestujícím na palubě, je na první pohled jasný, že to nikdy lepší nebude. Na druhou stranu pokud jezdí mezi desetitisícovým a statisícovým městem tentýž šukec opět s jedním cestujícím, dá se tušit, že s výměnou za podstatně rychlejší a pohodlnější desiro těch cestujících budou průměrně desítky a dosyp na jednoho bude řádově menší. Tyhle nuance nemáš v oskm šanci vyjádřit.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 21:57:37    Odkaz na tento příspěvek  

Tyhle nuance nemáš v oskm šanci vyjádřit
Já taky nechci vyjadřovat nuance, jen chci i myšlenkově pomalejším názorně ilustrovat, jak je ten železniční výkon vlastně v celkovém objemu marginální, i když ho šotouši považují za fundament dopravního systému.
Ale vy jste koukám obzvlášť zaťatej.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 22:36:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jak je ten železniční výkon vlastně v celkovém objemu marginální, i když ho šotouši považují za fundament dopravního systému.

Vy se tváříte taky obzvlášť zaťatě. Zkuste z toho celkového objemu alespoň dát pryč vnitroměstskou dopravu a zbytek rozsekat podle vzdáleností, ať to trochu o něčem vypovídá.

Nemám problém přiznat marginalitu železničního výkonu, pokud bude metodika zatížená chybou maximálně v nízkých desítkách %.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7094
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 22:42:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Špinka: Jaký ekonomický nesmysly? Jak může být ekonomicky výhodnější poslat vozidlo na vlak, který je ve ztrátě a nejede kvůli přechodu na vlak se ziskem?
Ukážu Vám to na příkladu. Máte stánek, u něhož platíte denní nájem 1000 Kč (analogie odpisu vozidla). V něm platíte brigádníka z hodinovou sazbou 150 kč/hodinu a máte jistý zisk z marže. Zájem je docela velký, ale poslední 2 hodiny zájem velmi ochabne (analogie s posledním párem nevyužitých vlaků). Zvažujete tedy, že ukončíte provoz stánku dříve, ale s tím musíte rozepsat nájem stánku do kratší doby. Dále viz obrázek. Co zjistíte?

Vlevo stav před omezením, vpravo po úpravě. Ve sloupci bez popisky je celková hodinová bilance, tučně dole je denní. Pojmy asi dobře nemám, nejsem ekonom.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 22:49:16    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: ten rozdíl 150Kč ve vašem příkladu je přesně tolik, o kolik vám ty poslední 2 "spoje" nezaplatily ani variabilní náklady (mzda - zisk).

Spoj (pár) který nezaplatí ani variabilní náklady provozovat dopravce nebude a nikdo to ani netvrdil.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7095
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 22:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V. Špinka: Spoj (pár) který nezaplatí ani variabilní náklady provozovat dopravce nebude a nikdo to ani netvrdil.
Ok, to pak souhlasím, to jsem Vás asi špatně pochopil.
_pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.164.24
Odesláno Čtvrtek, 31. května 2012 - 23:18:07    Odkaz na tento příspěvek  

to se tu zase sešel výkvět inteligence:
v koree zjistili, že to bez integrace nejde, protože ten chaos hnal lidi do aut a tak začli po malých krůčcích směřovat ke germánskému modelu.
a tady polovina lidí by chtěla integraci zrušit.
opět musíme volit českou třetí cestu, kterou je cesta do prdele!
R_666_Satan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 06:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V. Špinka + T. H.:

Čím více bude na trati spojů, které pokrývají fix jen částečně nebo "jen trošičku", tím se bude prodlužovat doba návratnosti investice
- až to začne být nezajímavé pro investora (chci rychlejší zisk)
- až doba návratnosti překročí dobu životnosti vozidla

(Příspěvek byl editován uživatelem R_666_Satan.)
GVD 12-13
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.203.214
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 08:20:51    Odkaz na tento příspěvek  

Je zvláštní, kolik tady píše tzv.chytrých lidí. Za nic nenesou odpovědnost, tak se dobře rozdávají rozumy. Stejně si Černá Díra udělá podle svého, jak vyhovuje jí a ne cestujícím. Takže místo těch keců sem někdo může hodit návrh nového GVD, to bude určitě zajímat více lidí než takové nic neřešící kecy, zda pendolino předjede rychlík v Chocni nebo Pardubicích nebo někde jinde.
V. Špinka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 08:47:38    Odkaz na tento příspěvek  

R_666_Satan Čím více bude na trati spojů, které pokrývají fix jen částečně nebo "jen trošičku", tím se bude prodlužovat doba návratnosti investice
Pochopte už, že neexistuje něco jako "fixní náklady na jeden spoj"*. Fixní náklady jsou na vozidlo a tedy mluvíme-li o spoji, který "trošičku zaplatí fixy", bavíme se opět o fixech na to vozidlo, ne na ten spoj. Takový spoj vydělá variábly + aspoň 1Kč, tj. zisk je ta 1Kč. Když nepojede, nevydělá nic. Na fixní náklady nemá to zda spoj pojede vliv žádný (ty platíte i když je vozidlo celý den zavřené v depu). Pro kladný hospodářský výsledek potřebujete jen aby v součtu za všechny spoje zisk pokryl ty fixy.

A až tohle pochopíte, tak si uvědomíte, že naopak, že Čím více bude na trati spojů, které pokrývají fix jen částečně nebo "jen trošičku", tím se bude zkracovat doba návratnosti investice.

Když to vaší úvahu dovedu do extrému, tak nejlepší by bylo jezdit jen jeden spoj v největší špičce, kdy mám jistotu 100% obsazenosti a třeba i vyššího jízdného. Sorry, ale z toho že jednou denně otočím Praha-Kladno autobus fakt nezaplatím. (Praha-Kladno jsem vybral jako příklad linky, kde je velká špička a kde je jízdní doba tak krátká, že to vozidlo opravdu můžu otočit víckrát za den.)

* Tedy samozřejmě můžete takové číslo spočítat, je to ale naprosté hausnumero, protože se mění tím, jak spoje přidáváte/ubíráte. A ubráním okrajového spoje který si na to hausnumero nevydělal to hausnumero zvýšíte a prostým opakováním tohoto postupu postupně vyškrtáte spoje úplně všechny.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7097
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 08:58:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_666_Satan: Doporučuji můj příklad. Myslím si, že tam je celkem dobře vidět, jak to funguje.

GVD 12-13: Já už se několikátý rok snažím o to, aby většina diskutujících věděla, kdy budou k dispozici návrhy JŘ a jak je to s jejich zvěřejňováním. Myslím, že i díky tomu to většina diskutujících ví, kdy může návrhy čekat a kde je pak může najít. Proto se taky počet prudičů, kteří každý druhý den otravovali, kdy že budou ty návrhy, podařilo značně snížit. Tak ještě chvilku vydržte a sledujte to tady. Termín, kdy SŽDC předá návrhy objednavatelům, se už blíží. Těch nedočkavých lidí je celkem dost, takže poměrně brzo po zveřejnění na stránkách objednavatelů se zde objeví odkaz. Nečekejte ale to, že se někde objeví zazipovaný soubor všech tabulek.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 09:21:18    Odkaz na tento příspěvek  

V.Špinka: potřebujete jen aby v součtu za všechny spoje zisk pokryl ty fixy
...akorát bych to nenazýval ziskem, protože to je něco jiného (tržby mínus náklady, ve kterých jsou i ty fixní). Ale jinak obdivuju vaši snahu vysvětlit tu ekonomickým analfabetům základní informace, třeba Orkyho příklad je pěkným případem nepochopení a salónního patláma paprťála.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7098
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 09:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: třeba Orkyho příklad je pěkným případem nepochopení
Za to Vy jste nechytřejší na světě, co ví úplně všechno, že. Měl byste se začít trošku krotit a útočení na ostatní omezit.
Můj příklad naopak pomohl objasnit to, o čem jsme se dohadovali a nakonec jsme došli ke stejnému výsledku. A jestli nesedí nějaká odborná terminologie, je jedno. Možná byste místo přitroublých slov mohl říct, co jsem, podle Vás, pochopil špatně.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 11:52:22    Odkaz na tento příspěvek  

co jsem, podle Vás, pochopil špatně
Náklady jste pochopil špatně, jak vidno v tom vašem příkladu. Protože to, co tam označujete jako "zisk" (a přitom je to tržba) samozřejmě musí nejdřív zaplatit variabilní náklady, pak teprve může "zbýt" na fixní - jenže zatímco se tady celou dobu diskutuje o případu "zaplatí variabilní a kus fixů", tak vy přijdete s "objevnou" tezí, že když nezaplatí ani variábly, je to špatně - což tu přitom nikdo netvrdí a už vůbec vám nevyvrací...

jestli nesedí nějaká odborná terminologie, je jedno
Ano jistě, tady v tom šotoblábolení ano. I když to jsou úplně základní pojmy... ale pod svým pravým jménem radši nic nepište, uřízl byste si velkou ostudu.

P.S. Nepíšu to proto, že na vás chci dělat "chytrého" - ale pokud se nechcete poučit, váš problém, klidně si v ty nesmysly věřte dál. (A jestli vás to uklidní, není to jen váš případ - teze R_666_Satana "čím víc spojů, tím delší návratnost investice" je taky úžasná, ale stejně blbá.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7100
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 12:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: Hele, pane nejchytřejší, přečtěte si pořádně všechny příspěvky a zjistíte, že jsme s p. Špinkou dospěli ke stejnému závěru. Jakto že má p. Špinka pravdu a já plácám nesmysly? A pokud máte na mysli spory ohledně optimalizace železniční dopravy, tak některé věci si povíme za 2-3 roky, u některých o něco později. Uvidíme, nakolik bude cestující nadšen a nakolik se situace zlepší či zhorší. Uvidíme, kdy z nás víc plácal.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 12:38:07    Odkaz na tento příspěvek  

Jakto že má p. Špinka pravdu a já plácám nesmysly?
Pan Špinka měl pravdu, vy jste plácal nesmysly, než jste to tím "Ok, to pak souhlasím, to jsem Vás asi špatně pochopil" odvolal. Já v tom žádný rozpor nevidím. A co se týče "optimalizace železniční dopravy", tak to bude spíš politika než cokoli racionálního, takže to může dopadnout jakkoli.