K-report
 

Archiv diskuse Trať 144 - Loketská místní dráha... do 18. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Trať 144 - Loketská místní dráha o. s. » Archiv diskuse Trať 144 - Loketská místní dráha... do 18. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:56:42    Odkaz na tento příspěvek  

Aha, takže zprovoznění trati není otázkou peněz.
Státní firmy nemiluju, nic neefektivnějšího ještě nebylo vymyšleno.
A že je peněz dost Vám neuvěří ani děti v mateřské školce.
Jak si tedy představujete tu neignoraci úniků, poraďte, zapojím se!!!
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4010
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 18:09:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen z ročního platu Petra Žaludy (a to mám jinak ČD rád - fandím státním firmám, věřím, že je lze vést lépe a je to pro nás výhodnější než soukromé firmy), by šlo dotovat provoz HS-KJ a ještě na 2 dalších a kilometricky 3x delších tratích.


A následně by šel dělat GŘ ČD Podbabák na minimální mzdu. Za vedení fabriky velikosti ČD přísluší určitá odměna. Těžko budete popírat, že se panu Žaludovi ve funkci docela daří.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 18:11:59    Odkaz na tento příspěvek  

Když nebudou slušně odměňováni, odmění se sami nějakou tou krabicí vína.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 18:19:58    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral: touhle logikou můžeme zavřít 2/3 české železnice. Podobně se nevyplatí ani modernizovat koridory na 160 a celá železnice má smysl tak akorát nechat dožít. Díky, ale fakt se touhle cestou vydat nechci. Tím odůvodníte cokoliv.

Navíc jste ignoroval, že se bavím o půlce trati = 8km. Namítnete, že tím jen ty 2 vstupní údaje vydělím 2 a vyjdou stejné náklady na 1km. Ale zároveň to znamená, že vstupní částka co potřebuji na začátku, je poloviční.

Ta trať nabídne lidem větší komfort než autobusy (viz. minulý příspěvek). To je dle mě důvod pro zavedení Os.

Nicméně - musím zopakovat co jsem napsal - souhlasím, že nejde o trať s jednoznačným trasováním (tedy vlak nebude výrazně rychlejší než autobus), že nejde o trať v nenáročném terénu, a že obnovovat to ryze pro osobní dopravu je pofidérní. Protože za ty peníze se v osobce dá udělat mnohem víc muziky postavením či přesunutím několik zastávek. Pokud ale bude i nákladka, je to něco jiného.

A rozpočet ČR to nijak nezruinuje. Takže mě nepřesvědčíte. Já jsem pro. Bude vlak pro lidi z HS zhoršení dopravy? Nebude. Koukáte na to ryze ekonomicky, což je dle mě nedostačující.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 18:33:34    Odkaz na tento příspěvek  

stokrát nic umořilo vola
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4011
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 18:33:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Podbabák:
touhle logikou můžeme zavřít 2/3 české železnice
Nikoliv. Zde se bavíme o neprovozované trati.

Navíc jste ignoroval, že se bavím o půlce trati = 8km.
A které? Jestli HS - KJ, tak je to ještě tragičtější.
Ta trať nabídne lidem větší komfort než autobusy
I v Údolí, u porcelánky, i ve Slavkově. A přestupem v KJ směr Bečov?
To je dle mě důvod pro zavedení Os.
Znova opakuji --> tato oblast má přepravní potřeby vyřešeny, protože vyřešeny být musely a neexistuje zde jednoznačný, významný přepravní proud, který by opodstatnil rekonstrukci tratě pro osobní dopravu a kromě úseku HS - KJ vede v souběhu s tratí silnice a úsek HS - KJ je nahrazen silnicí HS - Bečov.
A rozpočet ČR to nijak nezruinuje. Takže mě nepřesvědčíte. Á, dvěstě melounů sem, dvěstě melounů tam, z mého to neteče. A k tomu už jenom dalších 7 melounů ročně jako provozní dotaci (každý rok jedna krabička se sedmičkou).
Bude vlak pro lidi z HS zhoršení dopravy?
Bude!!! Autobusové nádraží i dolní zastávka respektují osídlení, vlakové nádraží nikoliv.
Co Údolí, Nadlesí, porcelánka, Loket?

Koukáte na to ryze ekonomicky, což je dle mě nedostačující.

Koukám na to ryze prakticky a snažím se vám to vysvětlit přes peníze, protože jinak budu stále číst, že ten vlak je přeci krásný a proto tam musí jezdit.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 19:16:02    Odkaz na tento příspěvek  

tato oblast má přepravní potřeby vyřešeny,
Když jsem viděl ten chlív na Ašsku, tak si nejsem jistej nikde ničím. Maršrutkizace.

touhle logikou můžeme zavřít 2/3 české železnice.
No jistě. Minimálně odstřelit 99 % Os v KVK, neboť jsou objednávány a placeny v naprosto úchylných podobách. Dneska jsem celej den čučel na poloprázdný 242 + 3 klasy a pecku tomu dodávaly pološialený spoje na Luby, kde se už taky zadařilo vyhnat z většiny spojů poslední cvoky. Zbytek geronti nebo režisti.

Pánové, to už raději severoamerický model - nulová osobka a těžký náklady na polorozpadlých tratích. A kupodivu v SA by nejspíš ten Slavkov jezdil dodnes.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4012
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 19:18:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A kupodivu v SA by nejspíš ten Slavkov jezdil dodnes.

Kdyby zde byla předána trať někomu jinému jako se to povedlo na Kraslické, tak taky pravděpodobně žije dodnes.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 22:01:28    Odkaz na tento příspěvek  

Jak říká Petr Šimral - vlak by ničemu nepomohl. Bohužel.
Být vámi bych se spíš zamýšlel nad budoucností úseku Sedlo - Loket. Krabička pendlující na třech kilometrech sem a tam je z ekonomického (i praktického) hlediska tragédie. Protáhnout spoje do Varů, nebo zrušit?
A až to vymyslíte, můžete přemýšlet i nad budoucím osudem tratí: Žlutice - Bečov; Cheb - Luby; Aš - Hranice; Dalovice - Merklín; Nová Role - Chodov. To jsou tratě, kde je (narozdíl od slavkovské) ještě co zachraňovat, byť je jejich osud značně nahnutý (v jednom případě skoro zpečetěný).
Takže být vámi bych se na slavkovskou vykašlal, stejně z ní bude v nejlepším případě velodráha, a raději bych se vydal zachraňovat to, co ještě zachránit jde.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 22:18:40    Odkaz na tento příspěvek  

1) Nikoliv. Zde se bavíme o neprovozované trati.

Jenže i ostatní tratě se musí udržovat, takže v průběhu 10-20 let se do nich také naleje balík peněz. To vám nevadí? Pokud ano, tak platí co jsem řekl "akorát jste ochotný to nechat dožít".

2) Ignorujete, že netvrdím, že 144 je priorita k obnovení č.1. Já říkám zavést Os, pokud bude i nákladka. Pokud nebude, jsem ochotný to nechat koňovi. Narozdíl od vás nejsem proti ryze Os vlakům, ale musel bych souhlasit, že těch 60-100 mega se skutečně dá lépe použít u jiných tratí. Zde nějaký systém VHD je a železnice vede nedaleko. 144 nemá moc síťový význam a není ideálně trasovaná pro potřeby cestujích v roce 2012. Nicméně může být plně srovnatelná s autobusem.

Víte, já bych si za těch 100 mega dovedl představit třeba využití vlečky ve Štětí. Bylo by nutné postavit kousek nových kolejí (výškový rozdíl je přijatelný), aby se vyřešila úvrať, a pak bych si dovedl představit Os vlaky Lovosice-Roudnice-Štětí-Mělník. Myslím, že za 100 mega by se to i se zastávkou pro Štětí dalo udělat. Samozřejmě by bylo nutné, aby prošlo, že trať vede silnicí a papírny nemít námitek. Ale je tohle reálné? Bylo by to smysluplnější než HS-KJ, propojilo mezi sebou řadu měst a výrazně zlepšilo cestování ze Štětí, ale kdo nad tím je ochotný uvažovat? Takže proč nepodporovat ten HS-KJ, který má aspoň nějakou šanci.

3) Peníze na opravu trati jsou vám zatěžko, ale na cyklostezku by vám to nevadilo? (to zmiňoval hlavně kolben, váš názor neznám, jen předpokládám)

Cyklostezka by sice stála méně a neměla další náklady (krom nějaké té údržby mostů ob 10 let), ale i tak je to z HS do KJ minimálně 40 mega, za které by se dalo postavit něco pro železnici, místo zbytečné cyklostezky.

Takže minimálně by jste při výpočtu ceny za 1km měl počítat jen rozdíl v ceně proti cyklostezce. A navíc zohlednit, že provozní dotace = kraj a oprava = stát, takže to jsou 2 jiné balíky peněz.

4) I v Údolí, u porcelánky, i ve Slavkově. A přestupem v KJ směr Bečov?

Copak vlaky na jiných tratích obsluhují 100% oblasti? Zde je spíš těžký nadprůměr, jak dobře má HS umístěné nádraží. Vždyť bez toho by nemělo smysl se o Os bavit.

Po obnovení vlaků na úseku HS-KJ-Vary by bus nadále jezdil z HS do Lokte a obsloužil to.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4013
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 23:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Podbabák: můžete mi do mailu hodit váš životopis? Rád bych si o vás udělal představu a slibuji, že to zůstane u mě.

ad 1) my se ale nebavíme o provozované trati. Za 15 let byly všechny přepravní vazby nahrazeny. Ta trať by dnes byla navíc.

U provozovaných tratích si dovedu představit tři stupně:
a) Ano, trať má potenciál, investujme, posilujme její začlenění v celkovém přepravním řetězci
b) Význam trati je sporný, neinvestujme, pokud nebude možné jí převést na bod b), výhledově jí zrušme.
c) Trať nemá význam, zavřeme ji, zrušme nebo jí dejme jiné využití (cyklostezka, úplná likvidace, konzervace)

2) Trať 144 nemá žádný síťový význam. V osobní dopravě je její význam záporný, neexistuje přepravní proud neřešitelný jiným způsobem dopravy za řádově nižší peníze. Pokud je pro někoho v nákladní dopravě její úloha nezastupitelná, nechť o ní usiluje jako o vlečku (žádost o podporu z programu na obnovu vleček to samozřejmě nevylučuje).

ad 2) Štětí --> osobně tam nejsem se situací detailně seznámen, ale myslím si, že tam nebude takový přepravní proud, aby opodstatnil zavedení vlaku a raději bych viděl častější obsluhu autobusy (a i když častější, tak za řádově nižší peníze). Je třeba si uvědomit, že z dostupných statistických údají je financovatelnost regionálních vlaků z jízdného na úrovni 15 - 17%, zatím co u plného autobusu lze dosáhnout dokonce i samofinancovatelnosti (při zvláště výhodných podmínkách).

ad 3) v případě tratě 144 vidím cyklostezku jako rozumné řešení, i vzhledem k vedení silnice v údolí. Na balíky peněz nehrajte, i tak to jsou peníze : - )

ad 4) opět opakuji --> tato trať je neprovozní, její význam byl dávno nahrazen a i kdyby dokázala plně nahradit jiný způsob přepravy, bylo by to výrazně dražší. Já se s vámi nepřu, že nádraží v HS je nadprůměrně dobře umístěno v pozici nádraží na lokálce. Ale proti přepravě, která tam je dnes je pozice nádraží nevýhodná a nevyhovující. O zastávkách HS zastávka a Údolí ani nemluvě.

Kdyby jste řešil osobní vlaky pouze HS - KJ - KV, bylo by to o mnoho dražší (provozně) než těch 7 miliónů se záporným efektem. Aneb provozujeme ne úplně ideálně vytíženou linku ML - KV, k tomu tam nacpeme prázdnou linku HS - KV a ještě tam třeba občas projedeme autobusem? Fakt to není trať Praha - Beroun nebo alespoň Teplice - Děčín.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 23:30:10    Odkaz na tento příspěvek  

kokos:

Sedlo - Loket...tady jsem také zvědav. Mně částka na pendlující krabičku nepřijde jako tragedie, nicméně otázka, zda jezdit až do Varů či to zrušit, tu bohužel je. Přál bych tomu protažení do Varů, ale ani pak to nebude proti busu terno. Je potřeba řešit hlavně cenu za jízdné, aby bus nebyl výrazně výhodnější. Neštastná je i poloha nádraží v Chodově.

Žlutice - Bečov... 1) Toužim-Bečov je celkem v pohodě (stačí nasadit lepší jízdné). Tím se dá jet i do Varů. Má to síťový význam. 2) Toužim-Žlutice... ano, tohle bude oříšek. Nová trať? :-) Upřímně u tohoto úseku nevím. Ve Žluticích by neuškodilo postavit novou zastávku (u Lomnické), ale ta to nevytrhne. Zde to vidím na modlení, ať to kraj ještě nějakou dobu nechá jezdit, a nebo na vytvoření nějakého víkendového konceptu aspoň pro turisty (o čemž kraj uvažuje... lepší než uvažovat nad plným zaříznutím). Snad to ještě nějakou dobu zůstane provozuschopnou tratí. Stát rozhodně nezbohatne koncem této tratě. Bude každopádně záležet na přistupu lidí, obcí a kraje. Je jasné, že vlak zde páteřní funkci nemá (rychlost šnek) a obslužná funkce je nízká (silné vyhybání se obcím). Vlak zde dokáže plnit akorát trochu síťovou fci (Mariánky, Teplá, Bečov, Jesenice, Rakovník a s velkým přimouřením oka Podbořany a Žatec). Na Vary i Plzeň je to nesmysl. Určitě by pomohlo zlevnění jízdného, ale zázrak by to neudělalo. Tady babo raď.

Cheb - Luby... co je zde špatně? Vlak je rychlejší než autobusy, poloha zastávek celkem v pohodě. Zde stačí lepší jízdní řády a tradičně "lepší tarif". Možná uvažovat nad zajížďkou přes FL, ale tím zas stoupne JD. Možná ještě přistavit 1 zastávku v Lubech a posun zastávky ve Velkém Luhu, ale primárně bych se zaměřil na JŘ+tarif a nezvýhodňoval autobusáky. Hodně muziky za málo peněz. Zde jsou jen politické problémy.

Aš - Hranice... postavil bych zastávku Krásné a končil v ní (význam: lidi do FL a dál). Dál do Hranic se moc svítit nedá. I kdyby se tam postavila nová zastávka v ulici "Nad Tratí", tak 500m k vlaku v Hranicích a dalších 600m od něj v Aši_městě, terno nebude. Pro cestování do Frant.Lázní, Chebu a dál na Plzeň či Vary by to smysl mělo, ale lidí to pojede zaručeně méně než obnovenou Horní Slavkov-KJ-Vary, takže spíš se má smysl zabývat tratí do Horního Slavkova. Nechal bych turistické vlaky. Není to na údržbu drahá trať.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 23:36:27    Odkaz na tento příspěvek  

Dalovice - Merklín... je smysluplná trať, které v minulosti cíleně škodil kraj. Na té je potřeba akorát dostatek spojů. Pokud se zachová současný počet, dá se existovat i tak. V nejhorším ponechat aspoň turistické vlaky (tím, že to jezdí přímo z KV, to smysl má... pokud kraj nepotřebuje příliš škudlit).

Nová Role - Chodov je spojka, kterou bych udržoval ze strategických důvodů. A víc bych neřešil. Kdyby kraj měl rozum, tak peníze co stojí ty 2 páry denně zde, vezme a vrazí do výstavby nové zastávky zde: http://mapy.cz/s/3RMP

Nádraží bych nechal rychlíkům, zastávku osobákům. Přestupů mezi Os a R je zde stejně minimum. Znamenalo by to částečně překopat JŘ, ale smysl by to mělo. Zvýšilo by se využívání vlaků z Chodova.

Určitě by to udělalo větší službu, než 2 páry motoráčků pendlujících do Nové Role.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 07:44:01    Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Co to tu pořád házíte za hausnumera, řádově jste úplně mimo, mám stavební firmu, poradíme si s menšími ocelovými konstrukcemi, betonovými, zděnými konstrukcemi i zemními pracemi, současný stav stavebních konstrukcí trati jsem oprávněn odborně posoudit a tvrdím, že cyklostezku je možné vybudovat za částku v řádech milionů, rád sa zůčastním výběrka a realizaci provedu.
Jakou odbornost máte vy? Vymýšlejte si ty částky někde jinde a neblbněte lidi.
To jsem nezmínil reálnou možnost využití veřejné služby, která by účelně využila lidi z pracáku.
Pokud jsou Vámi uváděné částky běžné v železničním stavitelství, tak to se nedivím, že to v celé republice jde ke dnu a já bych měl zvážit změnu oboru.
Hlavně nám tu nepodsouvejte, že slavkovákům železnice chybí, osobní doprava je nesmysl.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6963
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 08:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Krabičky zachvíli nebudou a jejich alternativa už bude tak drahá, že pro malé výkony bude asi těžko akceptovatelná.
Nechtěl bych se tady pouštět do analýzy uvedených tratí, neb to sem moc nepatří. Obecně se ale dá říct, že na tratích, kde nelze rozumně vyjezdit dvouhodinu se špičkovou hodinou a mít ty vlaky rozumně obsazené, tak nemá příliš význam do tratí nějak významně investovat. Tratě s několika páry spojů dlouho nevydrží. Úspěšnost VHD je dneska hlavně v četnosti. Z uvedených tratí bych dal ještě šanci Lubům, ostatní vidím spíš černě. U trati 161 jisté omezování, snad jako u jediné trati, připouští i karlovarský kraj ve svém plánu dopravy.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 08:42:18    Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Když už jste se rozepsal, tak já to vidím takto:
Sedlo - Loket: Jednoznačně protáhnout do Varů. JŘ bych maximálně přizpůsobil místním potřebám, na takt bych se vykašlal.

Žlutice - Bečov: Trať se naprosto dokonale vyhýbá všem obcím. Takže bych zachoval víkendový provoz, kladiva bych odstřelil (síťový význam se dá pořešit i busem).

Cheb - Luby: Tato trať má dva problémy: Nevede přes FL a má nevhodně umístěné nádraží ve Skalné. Tudíž obsluhu této oblasti je každopádně třeba doplňovat busem FL - Skalná (- Plesná). Pak je otázka, jestli vlaky neodstřelit a nenechat to na autobusech. Ale tady bych vlaky zachoval.

Aš - Hranice: Na osudu této tratě mi velmi záleží, takže možná nebudu objektivní. Nicméně bych si dokázal představit denně 2 páry vlaků Cheb - Hranice. V Hranicích pracuje dost lidí z Chebu (a Aše), takže bych si dovedl představit, že by je jeden vlak vezl ráno na šichtu a druhý vlak odpoledne ze šichty. Jinak samozřejmě řešit tuto oblast řešit autobusy. Zastávku v Krásné bych zvážil, ale obávám se, že po obnovení do Selbu přestanou vlaky v Aši zajíždět na město.

Dalovice - Merklín: Bohužel krajem velmi opomíjená trať, která má potenciál.

Chodov - Nová Role: Pro osobku nepoužitelné. Ty současné dva páry nechám bez komentáře. Ovšem pokud se nepletu, tak je trať (část) využívána pro nákladku.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 08:57:32    Odkaz na tento příspěvek  

kokos: Z řady detailů Vašich příspěvků soudím, že buď nejste místní nebo zde VHD nevyužíváte. Na podrobný rozbor nemám bohužel čas (neb mi vedle řve batole), nicméně ke studiu dopravních poměrů doporučuji i jiné podklady než mapy KČT :-)
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 09:16:29    Odkaz na tento příspěvek  

Hromadnou dopravu poslední leta nevyužívám, když se zamyslím nad potřebami a zájmy místních, tak předpokládám hlavní dopravní proudy HS-Loket-Kaufland, Globus, Tesco, krajský úřad, magistrát, nemocniceKV ,soudy, centrum KV. Trasu HS-Lo-So nemá smysl řešit. Přímý spoj Loket-KV bude mít hlavní nevýhodu v odlehlosti stanic od uvedených cílů, pokud srovnáte s polohou autobusových zastávek bude vám doufám jasné co cestující využije, JŘ přizpůsobený potřebám už autobusy zvládly dávno.
Obsazenost Lo-NS je minimální, u přejezdu čeká dvacet lidí než ve vláčku profrčí dva.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 09:28:39    Odkaz na tento příspěvek  

W.: Soudíte mylně. Nicméně bych vám byl vděčný, kdybyste si udělal čas a napsal, v čem se mýlím.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7870
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 10:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to, že trať Cheb - Luby nevede přes FL, je spíš výhoda: místní z obcí u trati spíš potřebují pravidelný provoz do regionálního centra (což je Cheb) a do FL maximálně jen do práce/z práce. FL mají spojení s Chebem luxusní (v podstatě kažých 10 minut), františkolázeňští by v tomhle případě lidem z lubské výrazně překáželi.

V Hranicích pracuje dost lidí z Chebu (a Aše), kteří jezdí vlastní smluvkou, nevím, jestli už zase začal jezdit GR electronic, ale Heinz Glass Decor jezdí stále. Ale chápu, tahle "linka" v IDOSu není...

Spíš to chce konečně ukázat pánům v krajských kasárnách, že je potřeba vytvořit nějaký ideový model, aby konečně přestali kopírovat 25 let staré jízdní řády, konečně začali pracovat se síťovým potenciálem a neohýbali se před vydírajícími diletanty od dopravců.

Krabičky zachvíli nebudou a jejich alternativa už bude tak drahá, že pro malé výkony bude asi těžko akceptovatelná.

Drahé jsou i autobusy, vzhledem k jejich průměrné obsazenosti... ale obsaditelnost standardního 12m vozu stejně potřebují. Případně to dopadne jako v sousedním kraji, kde v dodávkobusech jezdí řidič a 12 nových, nepoužitých sedaček - a když náhodou přijdou lidi, tak se tam nevejdou.
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1783
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 15:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák - zastávka v Chodově - uvedené místo je na vysokém svahu - problematický přístup výrazně navýší cenu - do toho nikdo nepůjde.... prospěšnější by byla bus linka přes město na nádraží
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 17:07:49    Odkaz na tento příspěvek  

mám stavební firmu, poradíme si s menšími ocelovými konstrukcemi, betonovými, zděnými konstrukcemi i zemními pracemi, současný stav stavebních konstrukcí trati jsem oprávněn odborně posoudit a tvrdím, že cyklostezku je možné vybudovat za částku v řádech milionů, rád sa zůčastním výběrka a realizaci provedu

Odkud nám to vítr vane, Kolbene? :-) S Petrem Šimralem je to o argumentech, z vás je cítit, že je ve vašem zájmu tu trať co nejrychleji odstranit. Co se týče částek, tak se stačí podívat do systému:

http://vz.statnisprava.cz/?sid=0&pg=vz&ecvz=60065673

13km za 19mega v nenáročném terénu bez viaduktů (podívejte se sám na mapách). Stavař sice nejsem, ale selský rozum mi říká, že buď ve Slavkově neznají korupci (a někdo by měl zakázku z odkazu prověřit), a nebo bych se na té vaší 16km cyklostezce Loket_předměstí-KJ, která nebude stát ani 10mega (řády milionů a ne 10tek, jak jste napsal), velmi přimlouval za ceduli "na vlastní nebezpečí". :-)

Dále - jaká bude návratnost cyklostezky? Budiž, řekněmě, že by Loket_předměstí-KJ vyšlo jen na 40mega a ne na 60-80. I tak jsou to nemalé peníze.

Za těch 40mega jde mít zastávku Praha-Kačerov a nebo 4 nové/posunuté vlakové zastávky jinde (třeba ve vašem kraji - aby jste mě neobvinil z pragocentrismu). Řekněte mi tedy, proč je mám chtít dát do cyklostezky a ne do železnice? Návratnost cyklostezky je téměř nulová (cyklisté ji využijí zdarma, a že by to razantně zvýšilo prodej kol a občerstvení a vrátilo se nám to na dph, to dost pochybuju). Návratnost u zastávek je aspoň částečná (nový zákazníci, či udržení současných).

A pointa? Pointa je ta, že se jedná o veřejný zájem a politiku. Pokud to vezmeme ryze ekonomicky, tak sledujte - Cyklostezka je méně prodělečná než obnova tratě+dotovaný provoz. Zastávky co navrhuji já jsou méně prodělečné než cyklostezka (aspoň částečná návratnost). A pak přijde někdo třetí a řekne, že zastávky jsou kokotina a ty peníze bude lepší dát do posílení autobusů. A v té spirále můžeme pokračovat. Čtvrtej řekne, že autobusy ano, ale pouze MHD. Pátej najde lepší využití jinde než v dopravě...

Ekonomiku můžeme řešit u provozu (a ani tam není jediné kritérium), ale u samotných staveb ve veř. zájmu mi to zdaleka nepřijde jako jediné kritérium. Pak by nemohl mít zastávku Krásný Jez (ta nová na 149), protože jsou 10ky míst, kde by se nová zastávka uplatnila více.

Finance na opravu trati mi proto přijde lepší vnímat jako jiný balík.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 17:12:39    Odkaz na tento příspěvek  

Klidně se mnou nesouhlaste, ale jednodušujete si tím realitu (a to platí i kdyby jste ve zrušení tratě neměl žádné zájmy). Pak bych řekl, že vám nemůže dávat smysl celá plejáda věcí v téhle zemi (ale to je už nad rámec téhle diskuze).

Pokud jde o ten provoz:

Předně (protože to pořád neberete v potaz) - já nechci těmi vlaky nahrazovat autobusy!

Chci je brát za doplněk/posilu. 4 páry denně stačí. Takový provoz má smysl při existenci nákladky (smysl tratě). Pokud nákladka nebude, tak jak jsem již nekolikrát napsal. Bylo by krásné 144 obnovit, ale dokážu se smířit, že to nemá význam.

Pokud nákladka bude, tak tento počet vlaků je pro kraj ufinancovatelný. Rozšíří dopravní obsluhu v HS ve směru na Bečov, Toužim a KV a zlepší jeho napojení na Mariánské lázně. Podpoří to také turismus (na ten to ale chce nezbytně přímé vlaky z KV, cyklista přestupovat nebude).

Hromadnou dopravu poslední leta nevyužívám

No hlavně, že můžete za všechny slavkováky prohlásit železnici za zbytečnou... Jako z vás čiší odpor k trati a zájem o něco jiného, až to bolí. Kdybyste byl objektivní, tak si zjistíte, že i v ČR se provozuje řada vlaků jako doplněk a nikoho to finačně neruinuje. Jenže vy tam hlavně za žádnou cenu nechcete koleje. To je celý problém.

Schválně si udělejte anketu ve Slavkově s touhle otázkou "Při stejných daních chceme:

a) dotovat motoráčky po nákladních tratích v Praze a mít cyklostezku (z dlouhodobého hlediska se do nás vrazí méně peněz)

b) dotovat motoráčky po nákladních tratích v Praze (to stejně neovlivníte) a nechat si dotovat pár podobných bonusových motoráčků u nás (z dlouhodobého hlediska se do nás vrazí více peněz)

Schválně co by na to lidi řekli, kdyby znali tuhle pravdu (a takových příkladů je).

Obsazenost Lo-NS je minimální, u přejezdu čeká dvacet lidí než ve vláčku profrčí dva.

Tradiční argument těch, kteří nejezdí veřejnou dopravou? Chudáci řidiči, že... navíc vy řidiči jste svědomití hospodáři, protože jezdíte dráž autem a platíte spotřební daň a nevyužíváte dotované prostředky. Otázkou je, zda kdybyste jeli tím vlakem/busem (protože stejně pojede) a snížili jeho ztrátu, zda by na vás tím stát nevydělal víc, než ze spotřební daně. Lístek za 40kč na 20km či 18kč ze spotřební daně za 1,5l benzínu? :-)
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 17:22:14    Odkaz na tento příspěvek  

Ale ať to uzavřeme

Já bych to viděl tak, že je celá řada možností. Nejdřív bych si počkal, zda bude či nebude nákladka. Pak bych řešil co případně s tratí dál.

Oprava pro ryze osobní dopravu se mi zdá také neefektivní. Ty peníze by skutečně šlo vrazit do lokálek s větším potenciálem, kde navíc nebude nutné každých 10 let dělat výraznější údržbu (v čemž má Petr Šimral pravdu).

Preferoval bych využití spíš jako velodráhu, protože tím se nezazdí možnost 144 jednou v budoucnu obnovit pro náklady. Cyklostezkou se zazdí. Otázka je, zda by velodráha prošla z bezpečnostního hlediska na sklonově náročné trati. To by nám musel říct někdo jiný. Jaký máte, Kolbene, názor na variantu velodráha?

Pokud neprojde velodráha, tak vzhledem k průmyslu v oblasti a nemožnosti tam postavit další vlečku (obří náklady - není to pole), bych preferoval dál trať nechat ladem, kdyby někdy vyvstala potřeba průmyslu. Určitě bych ji ještě 10-20 let čekání dal. Pak už bude imho definitivně jasné, zda je k ničemu či ne.

Klidně bych uvážil, udělat z tratě dočasně atrakci v podobě "procházky po trati". Trať jsem prošel nedávno a přišlo mi, že je to dost zajímavá aktivita. Stačí to zpropagovat (aby o tom lidé věděli) a čistit od náletů (prodírání křovím nikoho nenaláká). Krajina je to krásná, mosty jsou atrakce samy o sobě. Byla by to jediná taková možnost v ČR. (na procházení polňaček nikoho nenalákáme... prostředí musí něco nabídnout)

Nechat to neprůchozí je škoda. Ale znemožnit využití opět jako trať, to je chyba.

Bez cyklostezky jste přežili doteď a přežijete bez ní dál. I těch min. 40 mega za ní se dá využít lépe. Viz. spirála v předchozím příspěvku.

Navíc jak napsal T_m: Váš a můj rozdílný názor na Kreportu budoucnost tratě neřeší.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6969
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 17:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Úplně nejefektivnější řešení je trať zrušit a nechat být. Co se týče srovnání cyklostezka vs. obnova, tak tam cyklostezka zvítězí nepochybně. Výstavba bude násobně levnější než obnova trati a jinak bude fungovat bez dotací. Osobní železniční doprava by dotace potřebovala, a to nemalé. Můžete namítnout, že alternativní autobusy taky, jenže tam by dotace byly někde na 25% těch železničních. Co se týče následné údržby, tak i ta u tratě bude nepochybně náročnější.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 18:14:41    Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Co nám to tu pořád podsouváte, dodávám převážně soukromým investorům - nedostávám státní zakázky (vadí mi úplatky a můj osobní boj s korupcí vedu formou neuplácení) a za mnou uvedené ceny to s radostí provedu. Práce mám dost, ale dát do užívání schopného stavu tu hrůzu co tu zbyla by mne moc bavilo a můj finanční profit za tím nehledejte.
To si myslíte že někdo chce budovat vyasfaltovanou stezku s veřejným osvětlením - postačí demontovat kolejnice, z pražců udělat např. obrubníky, mostovky, rozhrnout šotolinu, opravit zábradlí, odstranit nálety, vyčistit odvodnění, posekat, vyhrabat. Většinu fyzické práce lze řešit formou veřejné služby - tušíte vůbec co to je?
Existoval dokonce i návrh ponechat vše jak je, pouze vyplnit prostor mezi kolejnicemi šotolinou.
Slavkov by využil především úsek Kounice-Loket tj. cca.5000tun frakce 0-32 á 140,-Kč/t + doprava a rozhrnutí. Dohoďte mi kupce za 40mil. a hned Vás zaměstnám za královský plat.
Nevymýšlejte jak zlepšit život v cizím městě, dopravní obslužnost nás nepálí, rodiče dětí chodících do školy po silnici z Údolí do Lokte a sražení cyklisti by Vám to možná vysvětlili lépe.
"Nejdřív bych si počkal, zda bude či nebude nákladka. Pak bych řešil co případně s tratí dál." - výborný přístup, 15 let někomu evidentně nestačí, už jsme podle Vás alespoň v polovině toho čekání?
A děkuji za info, že autobus před přejezdem zastavovat nemusí - to jsem vážně netušil.
Jak jsem napsal výše, chci změnu.
Mně 15 let postačuje jako důkaz nezájmu o jednu možnost využití, tak proč už nehledat jinou.
O velodráze nic nevím, a rád si něco zajímavého přečtu.
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1617
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 18:28:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jezdil denně v trase Nové Sedlo - Loket - Sokolov přes šest let (cca 2004 až 2010). Jezdil jsem pohodlnými autobusy (i značky Mercedes). Ty autobusy jsou většinou poloprázdné. Jednou mi přijel na běžné lince ze H. Slavkova nový luxusní autobus, který byl úplně prázdný, až jsem se bál nastoupit.
Nepřišlo mi, že by těm pár cestujícím, kteří jezdili z Nového Sedla až do Horního Slavkova chyběl vlak.
Ráno před šestou hodinou příjížděl z Lokte vlak do Nového Sedla, který dále pokračoval do Chodova. Málokdy jsem zaznamenal nějakého vystupujícího cestujícího.
Než jet kolejovým vozidlem řady 810, tak to bych raději jel na kole. Už v osmdesátých letech jsme tím jako žáci neradi jezdili. Něco jiného býval vůz řady 820. Německé jednotky, které jezdí v trase Sokolov - Kraslice mají úroveň.
Dnes je jiná doba. Auto je téměř všem dostupné. Dnes je i nutností už kvůli nakupování v odlehlých supermarketech. Dříve byly obchody s potravinami v okruhu bydliště. Dnes se jezdí do vzdálených supermarketů auty. Je běžné, že zaměstnanec podniku v Novém Sedle jede z práce autem do K. Varů nebo Sokolova do supermarketů, a potom teprve domů do Lokte a okolí. Tyhle lidi už do vlaku nedostanete. I mě se divili, že mě baví čekat někde na zastávce a pořád čekat na autobus nebo vlak. Proč raději nejezdíš autem?
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 700
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 20:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Když se krabičkám dá repasovaný motor z 842, tak je tady máš na dalších 15 let...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 21:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Podbabák: životopisu jsem se nedočkal :-(

já nechci těmi vlaky nahrazovat autobusy!

Omlouvám se --> jste ještě větší D***L, než jsem doufal.
4 páry vlaků s ranním odjezdem z HS a večerním příjezdem do HS vedené něčím slušným, třeba RS1 (někde nahoře to někdo zmiňoval) Vám samozřejmě rád zavedu, když mi na to podepíšete desetiletou smlouvu. Bude vás to stát pakatel: 5 x 23 x 2 = 230 km denně, z toho pod smlouvou 4 x 23 x 2 = 184 km. Vozidlo vyjde tak na 20 000 denně, zbytek je bižuterie, třeba za 50,- Kč na vlkm. Kolik, že nám to hodí od placeného km? (230 x 50 + 20000)/184 = 172,- Kč/vlkm. Denně 31 500, ročně 11 500 000,- Kč.
Za tutéž sumu ale můžete třeba u dopravce Liška, co s ním jezdí manželka na výlety, objednat pro Slavkováky 1016 busokm, tedy 50 jízd, v případě autobusu hodinový takt s noční pauzou a některé špičkové busy klidně můžete rozlomit do třicetiminutového.
V obou případech si klidně jízdné ponechte, v prvním případě ale ještě napřed složte 100 mil. Kč na rekonstrukci tratě HS - KJ. I kdyby trať někdo nezbytně potřeboval za jiným účelem, tak zavedení osobní dopravy v místě, kde ani busy nejsou přeplněné by bylo absurditou!!!

Tak co tam je dál?

Dále - jaká bude návratnost cyklostezky? Budiž, řekněmě, že by Loket_předměstí-KJ vyšlo jen na 40mega a ne na 60-80. I tak jsou to nemalé peníze.

Návratnost cyklostezky --> návratnost samozřejmě neexistuje, ale je to levnější než trať úplně vymazat z krajiny a provozních peněz není potřeba nijak brutálně mnoho (předpokládám ne více jak 50 tisíc od km). Každopádně největší položkou u cyklostezek na drážním tělese je kontaminovaný štěrk, kterého se musíte zbavit tak jako tak.

Anketa --> samozřejmě je potřeba správně položit otázku.
Já se zeptám: Chcete vlak nebo šestkrát tolik autobusů?
Chcete opravit trať a pak musíte ale mít ten vlak a na ty autobusy už nezbude?

ostatní hodně řekl pan Kuřil, děkuji. Na rozdíl ode mě má zkušenosti s VHD v dané oblasti.

Kdybych věděl, že rekonstrukce tratě Lo - KJ a její provoz vyžere Ropidu peníze na provoz osobní dopravy na nákladních spojkách v Praze, jmenovitě tratě Libeň - Malešice - Hostivař, tak věřte tomu, že nejen já, ale i zástupci ČDC budou vás plně podporovat. Protože jak jste poznamenal --> nákladní doprava mě živí, ale na ta na regionálkách (ta proti silnici nemá možnost uživit nikoho).

A tím bych to asi už ukončil, ale ten životopis by mě fakt zajímal. Vystupte z anonymity internetu, já s vámi diskutuji plným jménem, pan Kuřil taky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1784
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 21:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co furt máte s cyklostezkou? Z Horního Slavkova do krajského města vede (číslo 2017), směrem do "okresního města" Sokolova také. A kolik cykloturistů jedoucích po páteřní cyklostezce č.6 podél Ohře si v Lokti odbočí a zajede se podívat do Horního Slavkova??? Troufám si tvrdit, že jich bude ještě méně, než by pan Šimral napočítal kamionů se živcem na současné silnici.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 701
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 22:38:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši, vy tady řešíte honění si péra (sorry, ale před 3 roky jsem tam byl a ta trať nevypadala o dost líp), popř. jak je postavený projekt (ta trať by šla opravit za rozumnou cenu, ale někdo tady se mi zdá jako nemyslící...). Nemáte svůj vlastní mozek?? na to nádražáckou školu nepotřebujete, aby jste věděli o co go.

Ono je nejjednodušší říkat, jak to nejde a pak za skoro ty samý prachy postavit cyklostezku (a to za předpokladu, že už se E.fondy nestihnou). Zato projekt na trať už je zpracovaný a stačí zažádat o dotaci.....

Takže nenapadat se a přemýšlet, jak by se tý trati dalo pomoct.

A teď mě jenom umlátit kloboukama.....
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:18:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Dle Vás by to nebyly vyhozené peníze?

Pokud uděláte anketu, zda si občané přejí zachování či obnovení železnice, tak téměř všichni odpoví, že ano, ale téměř nikdo ji později nevyužije.
Proč tato trať byla před lety uzavřena? Otevírat ji jenom proto, že se jedná o trať v pěkné přírodě či na základě naivních představ o využití tratě?

Jsem milovníkem historie, a tedy i železnice, ale tohle by bylo, dle mého pohledu, vyhazování peněz.

Taky místní dráha:


(Příspěvek byl editován uživatelem Kuřil_p.)
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kuřil p: Pokud se jedná o nákladní dopravu, tak jsem o obnovení všema deseti, prostě pokud tam zavítá každý den vlak o velikosti 14 vozů, tak je to pro mě jenom +
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4016
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:39:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč tato trať byla před lety uzavřena?

Z důvodu nevyhovujícího technického stavu. Bylo to dost strašidelné, ale nic, co by se nedalo opravit, kdyby se chtělo.
V podobném stavu byla Kraslická. Na zavření byla o rok později, podařilo se jí přebrat dokonce za provozu a běžte se tam dnes podívat.
Jezynka mohla vypadat stejně, kdyby si na ní nehonili určití lidé ego (my jsme řekli, že oprava je za sedm miliónů, tak vy tam prostavíte sedm miliónů).
Já toho na Jezynce moc neodjezdil. Jako Sokolovák jsem tam nejezdil, ale jednou nebyli ve Varech strojvedoucí a tak nejmladší sokolovští leťáci dostali seznání a udělal jsem tam asi 5 směn. Bylo to zajímavé, lidí tam tenkrát nebylo až tak málo. Statisticky tenkrát bylo na Kraslicích 2800 lidí denně, na Jezynce pod 2000, což mi připadalo až nereálné a to i kdybych uvažoval s tím, že statistika ČD může být až o 30% přemrštěná. Na Kraslicích jsem měl vlastní statistiku a rozdíl byl jen 10%.
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1621
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Ale kdo Vám bude garantovat ten dlouholetý každodenní přísun 14 vozů?
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:48:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral: Děkuji. Z Kraslic jezdí většina lidí do Sokolova (práce, školy atd.). Z Lokte jezdí většina do Karlových Varů (práce, školy atd.) a Sokolova. To Nové Sedlo je tak trochu mimo. Tehdy dělalo hodně lidí z okolí u podniku "SR-Palivový kombinát 25. únor, k. p., Vřesová". Stačí se podívat na dnes již prázdná velká autobusová nádraží na tomto podniku (Vřesová, Nové Sedlo a Velkolom Jiří). Tehdy byly autobusy doslova narvané. Po druhé či třetí hodině odpoledne po skončení směny v Novém Sedle bylo mnoho cestujících. V těch uvedených letech jsem tam nastupoval do autobusu ve směru Loket a dále Sokolov téměř denně sám. Když jsem měl dovolenou, tak tam autobus většinou nikoho nenabral.


(Příspěvek byl editován uživatelem Kuřil_p.)
Kuřil_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 9-2009
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 00:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S další generací to bude asi ještě horší. Běžně slýchávám, že když někomu jeho teenager přijede z Prahy autobusem do Karlových Varů (dolní nádraží), tak ho obtěžuje čekat půl hodiny na přípoj do Lokte nebo do Sokolova, a volají rodiče, aby pro ně přijeli autem (a oni skutečně přijedou). I z dolního nádraží v Karlových Varech na horní nádraží (vlak do Sokolova) je to pro ně nepředstavitelná dálka.
Před dvaceti lety, v době mého mládí, by mě něco takového ani nenapadlo. Dnes je jiná doba.


(Příspěvek byl editován uživatelem Kuřil_p.)
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 02:21:49    Odkaz na tento příspěvek  

kolben:

Vy jste skutečně samozvaný mluvčí lidu... Jak jsem psal, je legrační, že vnímáte zachování kolejí jako tragedii a ty co mají odlišný názor považujete za nepřátele. Spíš mi napište, čím to městu uškodí... Ty viadukty se na vás zatím neřítí. Já považuju za hloupost likvidovat trať, ať už na ní bude osobka či nákladka, či nic. Jak řekl Orky, nejefektivnější je - nechat to být. Dovedl bych si představit "stav klidu" (nulové investice, status tratě), který mají v Polsku. Podle mě 15 let není dostatečně vypovídajících.

Zjednodušíme to - vy považujete za vyhozené peníze obnovit trať a dotovat provoz. Já za vyhozené peníze považuju cyklostezky. KDEKOLIV - nejen z tratí. Jsou to peníze, které lze použít lépe. Cyklostezky se nicméně staví, je to veř. zájem. Železnice je dražší, ale principem to samé. Hotovo.

Petr Šimral:

Co vám na to říct? Vidíte pouze ekonomiku věci, nevidíte jiné výhody vlaku. Takhle to v reálu naštěstí není. Působíte, že vás nesmírně štve, že v realitě jsou i jiné faktory než ekonomika, které rozhodují zda vlak či autobus, ale to je mi celkem jedno. Mně to vyhovuje.

Vy zkrátka nemáte rád osobní železniční dopravu... to je vše. Vaší logikou je DEBIL skoro každý. Protože těch "neefektivních tratí" jsou tady kvanta. Debil je ten, kdo nepodporuje jejich zavření a nahrazení vlaků busy. Debil je ten, kdo nechápe, že 40mega na cyklostezku je ok a 40mega na údržbu trati během 30-40let ne (8km). Debil je ten, kdo si myslí, že tratě jsou technická památka a má smysl je udržovat provozuschopné (byť pouze pro víkendové či občasné vláčky). Debil je ROPID, protože zavádí městkou železnici a debil je ten kdo to vítá, protože nechápe, čím 2 vlaky za hodinu ubraly kapacitu vašim nákladům. Atd.

Máme přece autobusy, ty můžou všude. K čemu vlaky? Toť vaše logika. A kdo takhle nepřemýšlí, spadá do vaší kategorie "D".

4 páry navrhuje sám kraj, nikoli pouze Podbabák.

A poslat vám životopis? Vystupovat z anonymity? Víte já jsem nadšenec, koukám se na to jinak. Já nepotřebuju, abyste mi dal za pravdu a posuzoval mě. Posuďte si mě podle příspěvků, když to tak potřebujete. Názor už máte.

Já si počkám jak to dopadne. Už se těším, až se vlaky na 144 zase rozjedou a kraj objedná 4 páry osobáků na zkoušku a je mi celkem jedno, zda z toho budete či nebudete mít záchvat. Proč si tím já mám kazit den?

Myslím, že naše vzájemná debata se skutečně vyčerpala. Už bych stejně jen musel dokola opakovat své argumenty PRO a vy své argumenty PROTI.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1715
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 06:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kuřil_p > když jsme tam jezdili fotit cca rok před zavřením trati poslední dvěstěčtyřicítky, tak jsme tu trať prošli pěšky několikrát oběma směry (KJ - Lo. Za zoufalý mi přišel nejvíce úsek Loket předměstí - Horní Slavkov. Tam byly úplně duté pražce a ne jeden ale desítky na kolejové pole, vrtule neměly v čem držet, byly lehce vyndací a zastamdací (tenkrát se říkalo, že tam poslali chytře podbíječku a ta dokonala dílo zkázy - vytáhla z pražců i ten zbytek, co ještě trošku držel) a nechápu, že to všechno pospolu udrželo vlak (v tom je krása železnice, že toho vydrží strašně moc a na druhou stranu se na to dost žehrá). Rychlost tam byla dvacet, ne že by to teda ty motoráky směrem do kopce nějak omezovalo, ale nebyl to na ten svršek vůbec příjemný pohled....
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1785
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 06:48:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel reiser - a jsme u jádra pudla - někdo před lety "sr.l" na údržbu za relativně "pár korun", tak se zastavil provoz. Pak došlo k rozdělení na dvě firmy, a SŽDC nic - "to není naše trať, my jí NEMUSÍME udržovat......". A nyní si zase chtějí stavební firmy vydělat a tak existuje předražený projekt, na který nikdo nedá nic..... Fakt dost smutný příběh, jak to v téhle zemi funguje...
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 10:44:06    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral: Nevím co je Podbabák zač, ale myslím, že tím debilem si přestřelil. Tento způsob diskuze nemusím.

074: Teda ty tady jedeš. Tak na honění péra tu je sekce kočky :-)
Motory v 842 jsou dva, takže teoreticky můžeš mít z jedný 842 dvě krabičky. :-)

Můj postoj k 144: Dát přes prsty SŽDC zato, že pravděpodobně vybírala příspěvek na údržbu a přitom trať nechala zchátrat. Tu částku co si zato naúčtovala bych jí donutil vložit do jiných tratí v KV kraji třeba do zvýšení rychlosti na 149.

Trať bych rozhodně nerušil, souhlasím, že smysl obnovy má jen nákladní doprava. V případě nákladní dopravy bych to viděl na vlečku rychlost řekněme 30 km/h a 20 tun na nápravu. Provozovatel dráhy soukromý subjekt, je mi celkem jedno zda to bude Legios nebo Marie Poledňáková...

Při obnovení trati jako vlečky pro nákladku, bych po domluvě s provozovatelem dráhy neviděl problém vést přes prázdniny, víkendy turistické motoráčky typu jako na Doupov, to se dá řešit v přípojovém provozním řádu a s smlouvou s dopravcem o zajíždění na vlečku.

Osobně bych viděl více Os na 149 mezi KV a Bečovem, hodinový interval, některé spoje mohou být protaženy dál, ale já bych si spíše vybral Toužim než Ležnici...

Kde je pravda o Legiosu nevím, každopádně by to v Lounech mělo velký následky na zaměstnanost, takže ať je Legios jakej je, tak Louny jsou rádi, že ho mají, protože tam moc příležitostí prostě není. Velkým odběratelem Legiosu bylo ČDC, které má problémy jak všichni víme, takže z mého pohledu Legios bude procházet horším obdobím.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7879
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 11:47:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hodinový interval v dobách, kdy existuje významný potenciální zájem cestujících, na bečovský existuje

Pokud se bude vycházet ze stávajícího stavu dopravní obslužnosti jako celku (tedy jízdní řády, které se od sametu nějak zvlášť neměnily, s výjimkou dálkové drážní dopravy a provozu na bečovské - posuny u busů o pět - deset minut je možný zanedbat), je slavkovská trať postradatelná. Pokud ale postavíte nový systém, musí dojít k určitýmu omezení busíků AKV (ne, že bych to nevítal...), jehož čelný plešoun má politický konexe, kterýma může veškerý změny, byť by byly sebepozitivnější a obyvatelstvem víc vítaný, dokonale zazdít, včetně jejich autora.
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6980
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 12:20:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Jestli chce 149 přežít víc jak 10 let, pak musí být hodinová špička až do Mariánských Lázní a hlavně změnit koncept tak, aby vázal v ML na rychlíky. Samozřejmě až skončí smlouva s Viamontem, tak by to chtělo VŘ na linku ML-KV-Potůčky ve dvouhodině se špičkami hodina ML-Nejdek.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 12:51:49    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se zde shodneme, že smysl má pouze nákladka, tak proč trať nezrušit v úseku Lo-Kounice(nebo jen Lo-HS) a neumožnit jiné využití. Rozmach silniční dopravy úplně vytlačil pěší a cyklisty (nemám na mysli pouze cykloturistiku, kolo je využíváno i k dojíždění za prací) z komunikace Lo-HS - není zde chodník a opakuji, že chůze a jízda na kole je zde rovna pokusu o sebevraždu. Asi namítnete, že v Údolí nikdo nebydlí a mezi Lo a HS nikdo na kole za prací nedojíždí, ale já tvrdím, že stezka po kolejích prospěje více lidem než zprovozněná trať.
Nákladku lze provozovat formou vlečky, to není reálné v budoucnu vybudovat ze stezky vlečku?
Také tu nikdo nepřispěl k variantě velodráhy - lze ji provozovat při místních sklonových poměrech? Je to zajímavá možnost, soustředilo by to nadšence a nějaká údržba svépomocí by se dala zorganizovat.
p.Šimral - jak je to s tou ekologickou zátěží? Po 15letech budou koncentrace škodlivin ve štěrku určitě významně nižší - důkazem je současná bující vegetace.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 13:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolben - "stezka po kolejích prospěje více lidem než zprovozněná trať" - na to máte nějaký seriózní průzkum?

(Příspěvek byl editován uživatelem mzitka.)
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 13:16:20    Odkaz na tento příspěvek  

Nemám, jsem v kontaktu s jednotlivci, které tento problém pálí a jsem o tomto tvrzení přesvědčen. Nevím o nikom, pro koho by absence osobky byl dnes problém. (tím netvrdím, že o ni nemá v HS nikdo zájem)
Strojvedoucí72
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 13:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SOKOLOVSKÝ DENÍK
Sokolovsko: Kriminalisté objasnili krádež mostu mezi Krásným Jezem a Loktem


Kriminalistům se podařilo objasnit případ krádeže, který se stal v dubnu letošního roku. Krádež se stala mezi obcemi Krásný Jez a Loket na nepoužívané železniční trati. „Jednalo se o krádež kolejového materiálu a železničního mostu,“ řekla sokolovská policejní mluvčí Kateřina Böhmová. V těchto dnech sokolovští policisté obvinili pětapadesátiletého muže pocházejícího z Tachovska. „Za pomoci těžké techniky a dvou dalších lidí odcizil 196 metrů kolejnic a další kolejový materiál v hodnotě přesahující dvaačtyřicet tisíc korun,“ uvedla Böhmová. Kromě toho ale ukradl i železniční most o délce čtyř metrů. Škoda na mostě činí pětačtyřicet tisíc. Podle slov policejní mluvčí je obviněný muž stíhán na svobodě. Pokud se mu ale podaří prokázat vinu, hrozí mu trest odnětí svobody až na pět let.
W.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.49.12
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 13:51:48    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Prognózovat cokoliv co bude za 10 let bych si netroufal. A přímou linku ML - KV - Pot (Joh.) si všichni pamatujeme z časů blahých ČD. Byť nebyla na jedné tabulce, tak provozně tratě tvořily jedno rameno - a zcela běžné bylo rozjebání JŘ díky nějaké výluce 50 km daleko. Tím netvrdím, že se to nedá řešit - nicméně jste na jednokolejce.
Hodinový takt KV - Bečov je těžký nadstandart i dneska (připomínám, že podstatně větší a významnější Aš má stěží dvouhodinu a ojebavatel tvrdí, že na víc nemá), naopak hodinový KV - Nd měl bejt už dávno.

jak je to s tou ekologickou zátěží?
Jednoduše - kategorizováno jako nebezpečný odpad a podle toho se s tím musí nakládat. Žádná partizánština typu uděláme z toho po krajině hromádky, typu Edikt s.r.o. :-)

Jinak pánové - koho jste/jsme si zvolili, toho tam máme, ne? :-) A politická vůle je - objednat tam ZDO.
Až budete volit modrý straky nebo třeba komouše, tak to může bejt jinak.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 14:05:10    Odkaz na tento příspěvek  

Dobře, ale tvůrce kategorizace NO pravděpodobně nepočítal s 15letou výlukou, takže by bylo zajímavé provést konkrétní měření koncentrací škodlivin, třeba se zjistí, že je většina ropných látek a fenolu odplavena/odpařena/rozložena.
Nic nevydrží věčně a příroda je mocná čarodějka.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4018
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 14:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Libochovičák:

Ano, není potřeba hrotit neslušnými slovy tuto diskuzi, za použití slova DEBIL se omlouvám a budu se snažit jej nepoužívat.



(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Libochovičák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.119.77
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 14:40:14    Odkaz na tento příspěvek  

Rozumím tomu dobře, že SŽDC tvrdila někdo ukradl most, škoda je 4 000 000 Kč a policie co to vyšetřuje tvrdí že škoda činí 45 000 Kč?
Sakra jak mám tomuto rozumět.

kolben: Tvůj návrh na cyklostezku se mi nelíbí už jen z toho důvodu, že jezdit na kole je atraktivní při +- 20 stupních nad nulou bez deště, zatímco vlak může jezdit celoročně, když nepráskne blesk do zabezpečovačky.

Na tvojí otázku podle mého reálné v budoucnu předělat cyklostezku na vlečku reálné není.

Bývá tam v zimě běžně dostatek sněhu, že když by byla z toho cyklostezka, že by to mělo v zimě využití pro běžky? Osobně si myslím, že spíše né, jelikož Loket má malou nadmořskou výšku.
Pavel_reiser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 15:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák > on asi každý mluví o něčem jiném - sždc o ceně vrácení do pův.stavu za cenu koupení nového, pčr o ceně šrotu.
Nazapomínejme, že policajti rozumí chlapovi s kudlou v zádech, opilci v hospodě a nebo nezapnutému pásu za tři body. Pochybuji, že by jejich závěr o ceně všeho ukradeného železa měl nějaký odbornější základ... Stanovení skutečné škody je na znalci, v jednodušších případech na odborném vyjádření. V zásadě by škoda neměla být nikdy nižší, nežli cena, za kterou to lze v nejhorším případě prodat, tzn. v tomto případě šrot. A pochybuji, že by ten most měl jen 4 tuny...
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 15:29:20    Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem cyklošílenec, na kolo sednu jen občas, já osobně radši pěšky, navrhuji tu vytvoření stezky pro pěší využitelné i pro cyklisty. Po trati jsem často chodil, poslední dobou je to šíleně zarostlý, příroda pomalu vítězí, škodliviny jsou asi fuč, a co jsme teď vykáceli bude zarůstat znovu a rychleji.
Vytvořit stezku v šíři alespoň pro průjezd multikáry by údržbu hodně usnadnilo.
Nelíbí se mi jak se všichni odpovědní bojí rozhodnout - jakkoliv.
I z této diskuze cítím strach z rozhodnutí - radši nadávat, moc neprojevovat názor a čekat.
Za věcné příspěvky vám děkuji, zkusím je ve městě prezentovat a s vašimi informacemi iniciovat další jednání.
Nebylo by nějaké info k té velodráze nebo to bylo jen plácnutí?
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 15:36:23    Odkaz na tento příspěvek  

P. reiser: most měl prý 10t, šrot tohoto druhu za 4,50Kč/kg je reál, cenu šrotu snižují náklady na demontáž, dělení (nejvyšší výkupní cena je za kusy cca. 0,3x0,3x1,5m) a doprava.
Jak jsem už výše uvedl podobný svařenec, nový, NAZINKOVANÝ klidně dodám s montáží a dopravou za 1mil., ceny SŽDC jsou pro mně důkazem mrhání peněz.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6983
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 15:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

W: Je-li na 149 hodina těžký nadstandard, kde není naděje na zvýšení počtu cestujících (třeba zrušením souběžných busú apod.), pak je na místě zvážit, zda má smysl provoz na trati v horizontu 2025+ zachovávat. Jako alternativu hodiny vidím zavedení špičkové autobusové v prokladu. Samotná dvouhodina ve špičkách je hrob VHD.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 17:05:27    Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák: díky za zastání.

Já bych asi souhlasil s vámi, že kdyby někdo přinesl balík peněz navíc a mohli jsme si vybrat mezi přímými vlaky HS-KVdolní a Toužim-KVdolní, tak budu také pro Toužim.

Orky+ostatní: Nezapomínejte na projekt Bezdružice-Teplá a celkovou modernizaci 177+149 na rychlosti 70-100 (někde půjde i víc).

Vaše věta: "Jestli chce 149 přežít víc jak 10 let" je dobrá, protože má jednoznačnou odpověď. Zrealizovat tenhle projekt. Ne nyní, ale tak za 5 let začít připravovat dokumentaci a za 10 začít stavět. Před časem jsme se bavili o trati 114, tam tohle vymýšlet nelze (ale kolem ní je aspoň lepší osídlení + až bude VRT, lze vymýšlet, jak využít 114 k napojení Libochovic, Loun a Postoloprt na něj). U 149 je řešení toto. Do té doby považuji 149 za rozhodně lepší než autobusové řešení, ale tato stavba posune trať jinam.

Je mi jasné, že některým tohle přijde jako úplný nesmysl nahraditelný autobusem KV-Plzeň, ale kdyby dneska taková stavba stála, tak by využití měla. Nenapojí města ze 149 jen na Plzeň, ale také slušně na Prahu, Budějovice a mnoho dalšího. Vlak dokáže být konkurenceschopnější autu než bus (řada výhod, přestupy). Nevidím proto důvod, proč tuto stavbu za příznivé ekonomické situace nerealizovat. Že priorita má být kvalita a udržení stávající sítě souhlasím. Tato novostavba+modernizace je ale otázkou politickou a zájem o ni deklarován je. A jistě se shodneme, že její význam je zcela jinde, než význam "nové trati kolem Lipna".

Osobně beru 149 za trať s potenciálem (který za příznivé ekonomické situace může dojít realizace) a za regionální na ní beru jen spojku Teplá-Mariánky.

Proto - dokud se nevymyslí jiný způsob rychlé veřejné dopravy než železnice (čas je NO.1), tak 149 je totální nesmysl zavřít a má smysl do ní investovat. Myslím, že i nákladní doprava by tuto zálohu k 170 ocenila (protože pak už by na 149 žádná třída zatížení A1 nebyla).
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6985
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 17:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Orky+ostatní: Nezapomínejte na projekt Bezdružice-Teplá a celkovou modernizaci 177+149 na rychlosti 70-100 (někde půjde i víc).
A Vy tomu snu věříte?
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 18:14:04    Odkaz na tento příspěvek  

Libochovičák, Podbabák: Já bych s tou Toužimí neblbnul. Pokud chcete, aby byla VHD efektivní, není možné na slaboučký přepravní proud Bečov - Toužim cpát vlak i bus. Nehledě na to, že tudy jezdí přímé busy Plzeň - Vary, které by tu i tak zůstaly. Navíc bus obslouží Útvinu a Krásné Údolí. Vlak obsluhuje jen Otročín, a to dost mizerně. Otročín můžete řešit busem z Bečova - bude to levnější a bus vymete všechny vesničky cestou (Chodov, Brť). Zrovna tady bych viděl busy jako jednoznačně lepší řešení.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2674
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 18:33:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak koukám, že už optimalizujeme. Chápu zaryté optimalizátory, že je to pro ně hra a náhrada TransportTycconu, chápu i Kolbena, co na tom chce trhnout kšeft, ale nějak mi naprosto uniká posunutí myšlení dřívějšího bojovníka za železnici Petra Šimrala. To jako proti trati jedeš proto, že jsi zjistil, že tam nemáš šanci zazářit? Neříkej, že by ti bylo líto našeho rozpočtu, když každý druhý politik má pod podlahou desítky mega ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4019
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 19:00:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To jako proti trati jedeš proto, že jsi zjistil, že tam nemáš šanci zazářit? Neříkej, že by ti bylo líto našeho rozpočtu, když každý druhý politik má pod podlahou desítky mega ...

Přesně tuhle argumentaci jsem Tome čekal.

Fakt je tak blbě pochopitelné, že tady už se ta doprava opravdu musela nějak vyřešit? Že KMK Granit točí na štrece do Chodova dva kamióny? Že tam není výrazný proud cestujících, který by autobusy nepobraly?

Mimo jiné --> před šesti, sedmi lety se to ještě dalo zmáknout z peněz, o kterých jsem věděl a z kapesného a tudíž se to mohlo jakžtakž uživit s relativně nízkým sponzorským příspěvkem. To by dnes po podstatně větší devastaci tratě již nešlo.

Mimo jiné našeho rozpočtu mi líto je, protože stokrát nic umořilo i ... . Támhle třicet, támhle dvěstě, nešahat na důchody, nešahat na dávky, zavést milionářské daně a podobně.

K tomu stůj pořád někde s plně naloženým vlakem a koukej na hromadu rychlíků a osobáků, kde na sedačkách téměř nikdo nesedí (pravda, na ležící moc nevidím).

Přečetl sis příspěvky Petra Kuřila? Znáš krajské statistiky s výtěžností jízdného zpravidla 15 - 20%?