K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 22. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 22. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zvědavec 2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.200.115
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 18:00:19    Odkaz na tento příspěvek  

Aleš Liesk: Zrekapituluju pro Vás:
T.H. napsal: Sipi: Konkurenci dráha potřebuje, nepochybně
Přesně tak. Problém je akorát v tom, že když tady tohle napíšu, hned se na mě slétnou stále titíž ve snaze mě uklovat "důkazy", že to není pravda (Matka Dráha se obětuje pro cestující i bez toho), za současného podsouvání, že jim podsouvám opačné tvrzení

Moje reakce: Asi je málo jednodušších věcí na světě než sem dát link nebo kopii toho, jak někdo modrej aspoň jednou řekl, že konkurenci dráha nepotřebuje a že je dráze škodlivá.


Vy jste z toho vydedukoval, že ten link nabo kopie se týkají někoho jiného než těch diskutujících na K-repu, co se slétají jako supi na T.H., aby ho uklovali? Pak se Vám omlouvám za špatnou formulaci.
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 19:55:12    Odkaz na tento příspěvek  

Nemusí - když na té relaci ke zjištění stačí porovnání skutečného počtu cestujících ve vlacích ČD s celkovou kapacitou spojů RJ (z čehož plyne, že menší než tento podíl ČD mít nemohou i kdyby RJ jezdil furt na 100% obsazený).

A odkudpak tu kapacitu určí? Doufám že tu někdo nechce napsat že dle rezervačního systému na internetu. Stejně tak jedno sedadlo se nemusí rovnat jeden cestující, stejně jako není vyloučeno, že někdo pojede ve stoje - ano stojící se až na výjimky nepřepravují ale k tomu všemu potřebuje podklady ÚOHS, aby mohl dát dohromady rozhodnutí náležitě podložené fakty. Což nějakým náhledem do rezervačního systému by jaksi jen tak neprošlo a bylo by po zásluze ihned napadeno protistranou. Už se s tím prostě smiřte.

A jen taková perlička. Leo Novotný v nějakém rozhovoru uvedl, že dle jejich průzkumů a známých čísel je spojení Praha - Ostrava schopno generovat díky zlepšení nabídky až 10 000 cestujících denně. Regiojet: 7x denně v obou směrech 5 vozové soupravy s 48 místnými vozy s 90% obsazeností (se kterou se tak rád RJ chlubí v médiích) = 2x7x5x48x0,9=3024 cestujících. No a to máme 40 % všech cestujících, pokud by jich jezdilo jen 7560 denně. A už je najednou dominant i RJ a tak může být postihován za podnákladové ceny i on (což se už RJ taky nechal v médiích slyšet, že prodělává a bude se poté o tuto ztrátu s ČD soudit.) Najednou není všechno tak černobílé což?
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 20:16:14    Odkaz na tento příspěvek  

A abychom to zamotali ještě víc: ÚOHS bude stejně jako u sporu SA vs. Asiana řešit i vymezení trhu na kterém se souboj odehrává. Bude započítávat jen povinně místenkové spoje? Jen cestující v 2. třídě? Je ranní spoj do Ostravy konkurencí nočnímu rychlíků v opačném směru? Stejně tak se nebude jednat jen o počty cestujících, ale i o to odkud kam jedou. ÚOHS například může odmítnout uznat do celkových počtů cestujícího z Kolína do České třebové, protože tam RJ nestaví a nejsou třeba ani návaznosti ostatních spojů. (A pokud ano, tak to rozpočte mezi jednotlivé dopravce.) Stejně tak bude muset rozklíčovat cestující podle jednotlivých typů jízdného (budou se počítat režijkáři u ČD do celkového počtu, když je jasné, že by s RJ nejeli?) Ono to totiž není tak jednoduché, jak si to tady někteří představují. A na závěr jedno zamyšlení - dle webu ÚOHS:

Predátorské ceny

Dočasné obětování ziskovosti podnikání cestou nastavení cen za produkty či služby na úrovni, která vede k vyloučení existující konkurence z trhu, případně nepřipustí vstup potenciálních nových soutěžitelů.


A teď - pokud budou ČD doopravdy jediný dominant a budou jezdit za podnákladové ceny a RJ bude jezdit se ziskem (jak se pro změnu Jančura chclubil v TV už po pár dnech provozu) - budou podnákladové ceny cenami predátorskými?
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.158
Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 20:19:03    Odkaz na tento příspěvek  

Zvědavec: Možná je T.H. vynálezce konkurence. Jančura i ČD mu budou platit licenční poplatky, že si mohou konkurovat. Popírači konkurence ohrožují tento business
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 439
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 22:01:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera večer byla MU u Dunajská Stredy (osoba v kolejišti). Zavedena NAD. Cestujúcí, kt. nestihli prestoupit na nočný Metropol do Prahy, byli ubytováni v centrále RegioJetu. K dispozícii měli bezplatne nápoje, PC s pripojením na internet, časopisy, tisk a možnosť ľahnúť si na pohovke.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 12-2003
Odesláno Sobota, 19. května 2012 - 23:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by na té trati jezdily zlé ZSSK a cestující by tedy měl pravděpodobně jednu mezinárodní jízdenku Dunajská Streda-Praha (což teď s RegioJetem nelze?), byl by v tomto případě dle pravidel EU normálně ubytován v hotelu místo někde v kanceláři.
Fucza
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 960
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 20. května 2012 - 00:18:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista: To je sice asi pravda, nicméně ten palec nahoru od JR je myslím na místě.
Jinak, může někdo přispět se zkušenostmi ze Slovenska? Já tam ještě v režii RJ nejel, ale zatím jsem četl spíš více negativních než pozitivních, tak by to chtělo trochu uvést na pravou míru.
Tass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 10-2006

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 09:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jak je to tedy s tou ziskovostí? A samozřejmě za ztrátu RJ nesou vinu ČD...
Jančurovy vlaky v květnu poprvé vydělaly
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 10:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ráno v Praze na hlaváku rozdávaly růžové dívčiny žluté reklamní letáky, prý je v prodeji více volých míst a jsou super akční ceny.

Vlada749: RJ toho nakecal moc a nedá se to už číst/poslouchat, ale takový drsný, sprostý přímočarý útok na konkurenci, jako proti němu plivnul Žaluda, to jsem nezaznamenal. Co by se tu asi tak dělo, kdyby Jančura řekl, že modré vlaky jsou cirkus?
Útoků na strojvedoucí RJ tu bylo taky hodně, včetně "zaručených" zpráv o tom, jak v ÚnO projeli návěstidlo, jak už po nich jde Drážní inspekce a jak je ježdění s nimi nebezpečné. Jednou se tady proti tomu ohrazoval i pan Paroubek, a to už byl na odchodu od RJ.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12728
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 10:24:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní E15: Žluté vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury se v květnu, tedy sedm měsíců od vyjetí na koleje, dostaly poprvé do zisku. Dosud prodělávaly řádově miliony měsíčně, v dubnu ztráta činila čtyři miliony. „Teď v květnu to ještě nebude moc, řekněme černá nula, v červnu už to bude výraznější,“ řekl Jančura v rozhovoru pro deník E15.
Spekulovat o výši celoročního zisku je podle něj předčasné. Zisk měl přitom podle původních plánů přijít o něco dříve. Za skluzem ve finančních plánech může stát pomalejší náběh souprav. Žluté vlaky donedávna často jezdily jen se třemi vagony, dnes mají nejkratší soupravy minimálně čtyři vagony, ve špičkách se budou prodlužovat až na osm vozů. Podle mluvčího firmy Aleše Ondrůje je průměrná obsazenost souprav 85 procent a jen v dubnu se přidáním vagonů počet přepravených cestujících zvýšil denně o 500. Firma v průměru každý den přepraví mezi Prahou a Ostravou 3100 cestujících.
První zisk přitom hlásil už loni na podzim. Jenže podnikatel čísla přepočítával na plánovaný plný provoz, na který také rozkládal režijní náklady.
Město: Metrolinky, napaječe a bagry.
Neměsto: v kladiva spoje 2x ráno a 3x odpoledne, v sone dva páry spojů odpoledne.
Omlouvám se za občasné překročení limitu příspěvků a prosím adminy o shovívavost.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 11:16:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: Mě nevadí RJ jako takové, spíš mě osobně vadí, že se srovnává nesrovnatelné.

Provoz expresní dálkové dopravy ČD a RJ na trati Pha - Ova je nesrovnatelný v čem?


Ale co se mi nelíbí, je vystupování p.Jančury, který okolo sebe kope, místo toho, aby se snažil rozumně se dostat tam, kde není.

Vždyť on se dostal kam chtěl (myčky, plošiny, DB). Holt jeho stylem je dělat kolem všeho randál a tím si bezplatně zajistí, že se o něm každou chvíli mluví.


Způsob, jakým jedná, odrazuje potencionální zájemce.

Jaké zájemce a zájemce o co odrazuje? Máš nějaké konkrétní poznatky?


Všade slýchávám, a to i z jeho úst, jak ZDO je lukrativní podnikání bez starostí. Pořád dokola se ptám proč v ní není. Úpřimně bych mu, ale i ostatním toto přál.

A jak by měl tu ZDO získat, když se zatím neuskutečnilo od doby co vyrazil na koleje žádné výběrové řízení? Pokud jsem slyšel, tak má zájem v těch co budou vypsána soutěžit.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 65396
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 11:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žumpa odklizena tímto směrem: https://www.k-report.net/discus/messages/28/108227.html
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 11:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hlavně, Bratislava - Komárno ZDO je.
U nás z VŘ vycouval. Proč, to ví jen on.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 11:42:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič:
Bod 1.)Je nesrovnatelný, to si přiznejme, poněvadž co se týče Ex, IC popř.EC vlaků v trase Pha-Ol-Ov má jednu nezanedbatelnou výhodu, a tou je vazba na místo. Už si dokáži představit, co by se dělo, kdyby takto fungovali ČD, to by bylo jmen a nadávek ze strany těch, které by neodvezli (byť jen třeba na stojku),úsekoví studenti by byli první, kdo by takto vystupoval.
Srovnávat mohu pouze a jen IC RJ a SC P ČD. Bohužel pro ČD hraje proti roli "drahá" místenka.

Bod 2. a 4.:-(Kdys dávno prohlašoval, že má zájem o ZDO. Viz LBC kraj, kde pak odstoupil, vše dohledatelné, viz jeho prohlášení, následně i prohlášení "společníka", který popíral jeho slova.
Dostal se, ale styl! Místo předem nasmlouvaného. Železniční doprava není rovna silnicím.

Bod3.: správně jsem měl napsat "může odrazovat". Důvodem může být nevyzpytatelnost tohoto pána.

Brr: Ano, na SR je to ZDO, zde jak jsem již psal nehodnotím, nevím. Mě zajímá území ČR. Zde nefunguje ani v ZDO bus, byť se to zde jednou někdo pokoušel popírat poukazem na spojení Kroměříž - Zlín, kde ovšem jde o dálkovou linku, nikoli v ZDO.
Kotva_trakčního_motoru
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 5-2011

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:05:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RJ poprvé vydělává


Já jsem myslel,že Rj je už dávno ziskový a ono to byly zase lži
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:19:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749:
1. No ano, je třeba srovnávat SC a IC RJ, protože, pokud se nemýlím, tak ČD pobírají dotace za vlaky, které přeznačily z IC na expresy.
2. Já jsem psal, že to je od doby co vyjel na koleje (pravidelná doprava).
4. No a co? Copak je železniční doprava soutěž elegance? Důležité snad je, zda odveze lidi za dobrou cenu a s kvalitním servisem z bodu A do bodu B a ne to, že někde žvaní. Svět není tak černobílý, jak to tu někteří chápou a to že Jančura nevystupuje podle jejich gusta vůbec neznamená, že se neumí dohodnout a že neví co chce. Kšeft je kšeft a v něm by měly jít osobní antipatie stranou.
3. Koho by mohl odrazovat? Zákazníky, obchodní partnery?
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 13:44:41    Odkaz na tento příspěvek  

1. Špatně - ČD nepobírají dotace na vlaky Ex mezi Prahou a Ostravou. Jediný důvod přeznačení na Ex byla snaha o zachování stejné kategorie vlaku v celé jeho trase, protože na slovenském území jsou nově vlaky IC/EC povinně místenkové.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 5-2010

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 14:04:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

asdaf: To je zajímavé, EC z Bohumína do Varšavy jsou taky už nějaký pátek povinně místenkové, ale nikdo ta tři denní EC nepřeznačil na Ex, aby nemuseli čeští cestující doplácet za místenku. Chápu, že u těch dvou EC z Rakouska by to asi ÖBB vadilo, ale EC Praha je sestavena z českých vozů...
Letní esperantský tábor
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 14:32:23    Odkaz na tento příspěvek  

Miropiro: Tak ono to bude nejspíš o vzájemné dohodě sousedních žel. správ ne?

A ještě zopakuji v souvislosti se zprávou, že je RJ v "zisku." (Schválně v uvozovkách, aby za půl roku zase nebyla zprávo o zisku že minule to bylo myšleno jinak...)

Predátorské ceny

Dočasné obětování ziskovosti podnikání cestou nastavení cen za produkty či služby na úrovni, která vede k vyloučení existující konkurence z trhu, případně nepřipustí vstup potenciálních nových soutěžitelů.

Takže pokud ČD obětovaly ziskovost, tak to ani nevedlo k vyloučení existující konkurence ani to nezabránilo vstupu nových soutěžitelů. Tedy jde o predátorské ceny? Zřejmě ne...
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 14:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miropiro: Vlaky na Slovensko jsou na Slovensku Ex, proto jsou Ex i u nás. Vlaky do Polska jsou v Polsku EC, proto jsou EC i u nás. Obojí proto, aby byla stejná kategorie v celé délce vlaku.
Miropiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 5-2010

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 15:09:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlaky na Slovensko jsou na Slovensku Ex, proto jsou Ex i u nás.
No, ještě v roce 2010 byly vlaky namátkou třeba 126/127/128/129 na českém území vedeny jako EC a na Slovensku jako Ex...Že to byl paskvil, dělat z vlaku s béčky écečko, na tom se asi shodneme...
Letní esperantský tábor
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 1-2007

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 15:30:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže pokud ČD obětovaly ziskovost, tak to ani nevedlo k vyloučení existující konkurence ani to nezabránilo vstupu nových soutěžitelů. Tedy jde o predátorské ceny? Zřejmě ne...

Pokud ČD braly za spoje dotaci na kilometr jízdy, tak vlaky nemohly být ziskové, to dá rozum.
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 15:34:22    Odkaz na tento příspěvek  

Inkognito: To už je na ÚOHS. ČD argumentují, že ztrátové to nebylo ani předtím, jen to bylo v balíku tratí na které se celkově doplácelo (tedy jedna zisková a několik ztrátových tras v jednom balíku.)
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 16:01:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pred rokem touhle dobou ... za vlak Ex 142 CD dotace braly nebo nikoliv?

Ja jen, jestli ta pamet nekterych diskutujicich nefunguje prilis selektivne ...

Btw, na patek petadvacatyho maji nektere zlute vlaky az dvojnasobny pocet vozu, nez nektere modre dalkove spoje ... presto dnes rano zbyvalo poslednich nekolik mist a nyni je opet zcela vyprodano. A pochybuju, ze budou dalsi vozy pridavat.

Pokud by - ciste hypoteticky, bo v to neverim - na tento spoj vytahli jeste bemzety a pridali dalsi tri kocary na devitivozovku, pricemz by je pridavali stylem jeden denne, je tu porad jeste moznost, ze ve ctvrtek vecer bude stejne vyprodano a patecni cestujici bude mit sanci leda u stornovanych jizdenek.

Je to spravne, nebo neni? A pokud to spravne neni, bylo by spravnejsi, aby misto poctu vozu zvedali u zlutych ceny, aby se jim rentovalo vozit vzdy trochu vzduchu pro pripadne opozdilce?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Mol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 16:34:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim: To je opravdu dálkový spoj
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 16:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dvojnasobny pocet vozu
Tj. stejnou kapacitu.
Masinka123
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.194.197
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:00:47    Odkaz na tento příspěvek  

Sim: Jak tohle můžete nazvat dálkovým spojem?
Petr47
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim:
Vás musí žlutej platit,to jinak není možný...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:43:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sorry, preklep. Misto 1240 tam mel byt 1250.

btw, proc se vsichni chytate toho, co je na tom predchozim prispevku uplne nejmene podstatne?

edit:
Babilon#1336 > zapominate na stojici (pomerne casty stav), takze kapacita je "vice nez stejna"

(Příspěvek byl editován uživatelem Sim.)
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 17:55:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sorry, preklep. Misto 1240 tam mel byt 1250.

To ale taky není dálkový spoj. To je RegionalExpress v lepším případě. Dálkové spoje máme v ČR jen na tratích 090, 260, 270 a 330.

Ale vy nám jistě budete tvrdit, že Jančura by na zastávkové trase Praha-Písek-ČB zaplnil šest vozů.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista#385 > ja vam budu tvrdit leda to, ze tri hodiny ve vlaku znamenaj bud tenhle vas RegioExpres Praha - CeBudky, nebo RegioJet Praha - Hranice
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zapominate na stojici (pomerne casty stav)
Tak v takovém případě veze Jančura poloviční kapacitu a na tom, že ji vyprodal, není nic ke chlubení.
Zvědavec 2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.200.115
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:06:17    Odkaz na tento příspěvek  

Sim: srovnáváte RJ vlak na Ostravu a ČD vlak úplně jinam v kritériu počet vozů? Zírám. Obdobně DP Praha vozí lidi v soupravách po dvou tramvajích, zlatý RJ...Heleďte, a co byste asi tak napsal, kdyby ČD zvedaly ceny tak dlouho, až by nikdo nestál? A co kdyby ty hypoteticky u ČD přidané vozy byly koženky? Existuje u ČD nějaký úkon nebo činnost, kterou byste proti nim nedokázal otočit?
Zvědavec 2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.200.115
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:13:20    Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: aneb je nádoba poloprázdná nebo poloplná? Vyčteme dráze buďto, že ty lidi nepobrala nebo že je veze jako dobytek. Ať udělají cokoliv, s jistotou to bude blbě. Dotaz na podobné téma u RJ nepadne, on je tady pro zisk, kterému říká charita. Cílem je obsazenost 100%. I tu nádobu přece nejlíp naplníme, máme-li k dispozici víc vody než se do ní vejde...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:31:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim > nesrovnavam. Pisu o uplne necem jinem a jako zpestreni pouziju rypnuti si do rypnuti do zlutych trivozovych souprav, kolem ktereho tu mame najednou hafo prispevku. Ale zadny se netyka tech dvou bodu, ktere povazuju za dulezite ... a proto je zopakuji:

1) Pred rokem touhle dobou ... za vlak Ex 142 CD dotace braly nebo nikoliv?
Pro objasneni, zda jedinym duvodem byla harmonizace kategorii se SK

2) Patecni sestivozova souprava vyprodana uz v pondeli. Pokud by vyprodal i devitovozivku dva dny pred odjezdem, bylo by to spravne, nebo ne?
Pro objasneni, jestli je problem v:
- neprepravovani stojicich
- male kapacite zlutych vlaku
- prevaze poptavky nad nabidkou
- jinde
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:32:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I tu nádobu přece nejlíp naplníme, máme-li k dispozici víc vody než se do ní vejde...

Ano, toto je pěkný příměr.

Ještě mě napadlo jedno srovnání.
Na Balkáně a v podobných divokých zemích je někdy k vidění jev, kdy se na zastávce autobusu krátce před pravidelným příjezdem objeví maník či dva se soukromými auty, naloží 4 lidi z čekajících a odvezou je po trase busu, zhruba za stejnou cenu, ovšem mírně rychleji.
Autobus to likviduje, ale ten maník na tom vydělá. A má obsazenost 100%, to je ale pašák.
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:36:00    Odkaz na tento příspěvek  

1) Pred rokem touhle dobou ... za vlak Ex 142 CD dotace braly nebo nikoliv?
Pro objasneni, zda jedinym duvodem byla harmonizace kategorii se SK


Simovo žlutě-selektivní vidění opět zabralo. Tady nešlo o to, že se kategorie změnila na Ex kvůli slovákům, ale někdo tady psal blábol o tom, že se IC/EC na severní větvi měnily na Ex, aby braly letos dotace.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 387
Registrován: 12-2003
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:37:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2) Patecni sestivozova souprava vyprodana uz v pondeli. Pokud by vyprodal i devitovozivku dva dny pred odjezdem, bylo by to spravne, nebo ne?
Pro objasneni, jestli je problem v:
- neprepravovani stojicich
- male kapacite zlutych vlaku
- prevaze poptavky nad nabidkou
- jinde


Jinde. Totiž ve vykradení části nejlukrativnějšího segmentu pomocí nabízení prémiových služeb, financovaného právě z té vysoké obsazenosti, která je bez tohoto vykrádání nedosažitelná (evropský průměr obsazenosti vlaků je něco mezi 20% a 30%, letadel cca 70%). To celé podpořeno agresivním marketingem.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2465
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak kde jsou ti objektivní, co tady řvali kvůli EC105 a u R1250 sou najednou zticha?

Vyprodanej spoj=nepoužitelnej spoj=nutnost jet něčím jiným. A jestli je vyprodaný pendolino, FLIRT, nebo žlutovlak je úplně jedno.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:53:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

takze ono na te selektivni pameti neco bude:

asdaf#@21.5.2012 13:44:41 Jediný důvod přeznačení na Ex byla snaha o zachování stejné kategorie vlaku v celé jeho trase, protože na slovenském území jsou nově vlaky IC/EC povinně místenkové.

asdaf#@21.5.2012 18:36:00 Tady nešlo o to, že se kategorie změnila na Ex kvůli slovákům, ale někdo tady psal blábol o tom, že se IC/EC na severní větvi měnily na Ex, aby braly letos dotace

Nikdo nepsal o tom, ze se resi letosek. Kategorie se zmenily v prosinci 2010, tedy novinka to byla vloni. Z lonskeho na letosni rok se kategorie nemenily => ted prosim tu pohadku o hodnem Zaludovi, ktery ciste nahodou zmenu kategorie vlaku naplanoval presne na dobu, kdy opoustena kategorie o dotace prisla, zatimco ta cilova nikoliv.

Turista#387 > na kolik nohou kulha vase srovnani? Z Prahy odjizdi napred modrovlak, deset minut nato modronadvlak a pak dalsich deset minut nato zlutozlovlak. Nebo snad chcete rict, ze to zle Pendolino vyzira hodnemu zlutemu vlaku cestujici nadstandardnimi sluzbami a v cili je jeste rychlejsi, nez vice zastavkovy hodny zlutovlak, ktery se postara i o ty, kterym z Pendolina muzete leda tak zamavat z pi(n)di okynka?

čelakovičan#2465 > Vyprodanej spoj=nepoužitelnej spoj=nutnost jet něčím jiným. A jestli je vyprodaný pendolino, FLIRT, nebo žlutovlak je úplně jedno.
Souhlas bez jakekoliv vyhrady
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3646
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Totiž ve vykradení části nejlukrativnějšího segmentu pomocí nabízení prémiových služeb, financovaného právě z té vysoké obsazenosti, která je bez tohoto vykrádání nedosažitelná

A k tomu ještě
ČD argumentují, že ztrátové to nebylo ani předtím, jen to bylo v balíku tratí na které se celkově doplácelo (tedy jedna zisková a několik ztrátových tras v jednom balíku.)

Takže Jančurovy žluté vlaky zaplatíme formou vyšších dotací na ty zbylé tratě všichni.
Případně nezaplatíme, a nebudou.

Podobně jako při oddělení nákladní dopravy od osobní. Zrušilo se křížové financování osobní dopravy z nákladní, za osobní dopravu se natáhla ruka ke státu a tak vlastně přispíváme z daní na zisky soukormých dopravců v nákladní dopravě.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 18:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vyprodanej spoj=nepoužitelnej spoj=nutnost jet něčím jiným.
Zatímco v době před Jančurou:
neexistující spoj=nepoužitelnej spoj=nutnost jet něčím jiným
Vytrezvitel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 9-2002
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 19:31:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podobně jako při oddělení nákladní dopravy od osobní. Zrušilo se křížové financování osobní dopravy z nákladní, za osobní dopravu se natáhla ruka ke státu a tak vlastně přispíváme z daní na zisky soukormých dopravců v nákladní dopravě.

Jen ještě zkuste konzistentně vysvětlit, proč miliardové zisky nemá ČD Cargo, když už nemusí dodovat osobku.
asdaf
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.20.77.225
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 19:31:56    Odkaz na tento příspěvek  

Nikdo nepsal o tom, ze se resi letosek.

Ale psal, jen ty asi neumíš číst, nebo nechápeš souvislosti. To už je ale tvůj problém...

Kategorie se zmenily v prosinci 2010, tedy novinka to byla vloni. Z lonskeho na letosni rok se kategorie nemenily => ted prosim tu pohadku o hodnem Zaludovi, ktery ciste nahodou zmenu kategorie vlaku naplanoval presne na dobu, kdy opoustena kategorie o dotace prisla, zatimco ta cilova nikoliv.

A teď tu pohádku, jak byl Hutník od prosince 2010 Expres, stejně tak třeba Košičan...}
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 20:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zvedavec 2: Existuje u ČD nějaký úkon nebo činnost, kterou byste proti nim nedokázal otočit?

Když oni si jaksi ČD nadbíhají sami, trochu OT, ale řekněte mi zvědavče 2, vyplatí se toto?:
http://www.zelpage.cz/razeni/12/vlaky/cd-14870

Asi je to trochu vyhazování peněz, ale co...stát dosype další. To přesně koresponduje s tím jak hospodaří celé to podivné seskupení s názvem České Dráhy.

PS. Kdo by si myslel, že jde jen o jediný spoj s 30-ti min jízdní dobou, tak ho chci uvést v omyl existencí dalších:
8353
8364 (kilometráž jízdy 73km)
Hlavně myslet ekonomicky

(Příspěvek byl editován uživatelem sipi.)
Unipuls
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3648
Registrován: 5-2003

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 20:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen ještě zkuste konzistentně vysvětlit, proč miliardové zisky nemá ČD Cargo, když už nemusí dodovat osobku.
Funguje to na naprosto stejném principu. Myslím, že jste v obraze, takže příklady z praxe si už vzpomenete nebo najdete.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2466
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 20:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na podzim tu někteří vychvalovali soupravy typu 2 peršouni + 3 vagonky... Ale jinak je to samozřejmě zhovadilost. Tak jako třeba soupravy na osobácích Kolín-HB.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1995
Registrován: 4-2009

Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 21:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen ještě zkuste konzistentně vysvětlit, proč miliardové zisky nemá ČD Cargo, když už nemusí dodovat osobku.
Tu chce Macecha 95 MKč za (údajně) dobré jméno firmy, tam se sponzorují soukromí dopravci nebo se spřáteleným firmám financuje chod honitby, díky "zvláštním" postupům jednoho z bývalých ředitelů (prý "manažerské pochybení").
Jen ať pokračuje deRathizace
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
tsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 2-2012
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 21:27:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sipi:
To je super ekonomicke, naklady jsou udrzba+poplatky+plat firy. Neni potreba platit nejaky leasing, vse uz je 20 let odepsane.
Zvědavec 2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.200.115
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 22:22:57    Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Na úrovni Vašich ekonomických znalostí to možná neekonomické je, na rozdíl od Vás se to neodvažuji posoudit od boku, aniž bych znal další souvislosti, zejména třeba oběh vozů. ostatně u dvou z těch příkladů je dole variantní řazení, já z toho třeba dedukuju, že to je dočasné do zařazení nové techniky.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 23:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvědavec 2:

Klasika, zřejmá blbost ze strany ČD se radši hodnotit nebude bez souvislostí, ale RJ byste pranýřoval stále aniž vidíte ty souvislosti tam. Neobjektivnost v praxi.

Ani oběh vozu, ani dočasná varianta řazení neni dle mě přípustná, protože na to mají ČD až moc zaměstnanců, kteří tvoří grafikony a aby někoho trklo, že to jde efektivněji. Pokud borci na ŽP neklamou a pravděpodobně ne, tak tato varianta jezdí od nového gvd. Každý si pak může spočítat kolik stojí provoz takové soupravy a kolik můžou být zisky a v jaký ztrátě tyto vlaky jsou.
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.177.147
Odesláno Pondělí, 21. května 2012 - 23:22:54    Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Tady to ještě docela jde, alespoň to táhne elektrika a ekonomicky jim to třeba i vyjde, když si vezmeš náklady a zisky, může to být na nule a pokud pojedou víc jak 3 lidi, co se navzájem neznají, tak to ani ekologicky nebude úplně špatný. Ale třeba tady ekologie pláče, http://www.zelpage.cz/razeni/12/vlaky/cd-17108 a ekonomika při té obsazenosti co u toho vlaku vídám očividně taky
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 00:34:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miropiro: To je zajímavé, EC z Bohumína do Varšavy jsou taky už nějaký pátek povinně místenkové,....

Mohu se zeptat, kde jste tuto info vzal? Se nezakládá na pravdě, stačí kouknout do JŘ, navíc s nimi občas cestuji a nik po mě místenku nechce. Čím to bude?
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 00:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mohu se zeptat, kde jste tuto info vzal?
Nevím, odkud to vzal Miropiro, ale tvrdí to IDOS i KJŘ.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 2-2009
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 01:10:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: EC 103,105,104,102 žádný takovýto požadavek není. V KJŘ je pouze značka R bez rámečku, která nám tímto říká co? Že si do označených vozů "můžu" zakoupit místenku, nikoli že musím.

Totéž se týká relace Pha - Varšava.
Koreň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 01:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

„Teď v květnu to ještě nebude moc, řekněme černá nula, v červnu už to bude výraznější,“

Jojo, vše tomu nasvědčuje - určitě zas není do nákladů zahrnuta pořizovací cena vozidel. Šušká se, že dluží, kam se podívá. Zas jen ovečky baští bludy Žlutoboha.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 01:33:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: Jestli koukáte na trať 270, tak ano, v úseku Praha-Bohumín si místenku kupovat nemusíte. Ale bavíme se o úseku Bohumín-Varšava a tam (trať 833) je R v rámečku (s poznámkou, že platí pro úsek, o kterém se bavíme). Netuším, jestli polští průvodčí místenku vyžadují, ale KJŘ i IDOS o povinné místence píše.
Glory
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.177.147
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 03:27:41    Odkaz na tento příspěvek  

Koreň: Tak předpokládám, že leasing není na 4 roky jako u autobusů, ale alespoň na 10 let. Jelikož mají pořád okolo 100 milionů z letenek a spol, tak by to zatím tak zlý být nemuselo, mělo by být kde brát, přeci jen něco z těch jízdenek k tomu mají. Nikdo pořád najisto ani neví, kolik stály vagony a lokomotivy. Když koupila SA pevní Ayatsy, tak se šuškalo to stejný a náhle má 100 autobusů a pořád nekrachuje.
Zvědavec 2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.195.200.115
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 06:21:44    Odkaz na tento příspěvek  

Glory: Regiojet má 100 milionů z letenek a spol.? takže když Vy se zadlužíte leasingem na kamion, který z tržeb nestíháte splácet, jste pořád v zisku, protože na naftu a pivo máte a na splátky Vám dává tatínek z důchodu? Radši se se Sipim do ekonomických diskusí nepouštějte...
Zvědavec 2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.88.134
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 07:18:58    Odkaz na tento příspěvek  

Sipi: Klasika, zjevná blbost střelená od boku, prstě Vám je to jasný, tak jste rozhodl a basta. ČD v tomto případě bez souvislostí hodnotíte akorát Vy. Co kdybyste své tvrzení podpořil třeba důkazem, že v době, kdy ty Vámi kritizované vlaky odjíždějí, stojí ve výchozí stanici zbytečně souprava mnohem vhodnější, která tam bude bez hnutí stát ještě v době, kdy se ten Váš vlak vrátí zpět? A proč nespočítáte, kolik stojí provoz takové soupravy, když si to může spočítat každý? Já si teda na to netroufám ani omylem, z faktů, které k tomu znám. Co kdybyste (pokud tam ta zbytečná vhodná souprava nestojí) zkusil spočítat, kolik by stálo ji tam kvůli tomu jednou nebo dvěma spojům dopravit, pokud teda zrovna stojí někde úplně jinde...? Víte o důvodech úplně stejný prd jako já, ale prostě máte jasno.