K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 16. 01. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 16. 01. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 22:11:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, že existuje všude mi nemusíte dokazovat a pokud se nějaký podnikatel rozhodne, že si bude dotovat jinou činnost ze svých zisků, tak ať si to dělá a pokud si tím způsobí nekonkurenceschopnost celý firmy a její následný krach, tak je to jeho problém. Vůbec mi to nevadí. Ale u dotovaného a nesoutěženého oboru inklinujícímu k monopolizaci s převahou státního vlastnictví křížové financování silně vadí.

To, že se tak děje, je u státních firem zcela běžná věc, dokonce jsem dlouhodobě toho názoru, že možnost dojení a pohodlnýho života pro pár vyvolených a zaměstnance je dnes jediným smyslem existence státních firem. A bez privatizace, liberalizace trhu a soutěžení se toho nezbavíme.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 22:20:35    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro- pro mne, jako cestujícího, by bylo úplně nejlepší, kdyby vlakovou dobravu provozoval stát. Proč? Protože by cena jízdenky mohla být nižší o zisk, který by státní podnik- narozdíl od soukromého- nemusel generovat. Jde mi o to, že se tu pořád prezentuje to, že státní podnik je špatný. Já říkám že ne, že špatní jsou ti lidé, kteří jej řídí a umožňují to "dojení".
Ano, můžete namítnout že moje představy končí tam, kde se objeví peníze. To je mi jasné.
Já mám totiž strach, aby nedošlo k tomu, že se nakonec bude muset liberalizovat i třeba ZZS, HZS, školství apod. Protože pokud k tomuto dojde, ve finále se nám to prodraží.
Kdyby to bylo přesně podle vaší vize, už by dávno neexistovaly třeba SBB.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 22:24:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nechápu, že Vám teda vadí oddělení Ostravy ze systému dotací u ČD, dyť to je přesně ten krok směrem, který vítáte.
Pořád mám pocit, že dost dobře nevíte, o čem mluvíte.
Z Vašeho příspěvku 1984 bych rád pochopil, jakou jste měl představu, co se jako stane, když se tyhle vlaky vyjmou ze ZDO. To, co oba ve shodě popisujeme, je jediné, co se mohlo stát. A co je na tom špatně? Kde jste jako čekal, že se tímhle krokem ušetří? Že od toho okamžiku bude ČD jezdit na lokálce do Horní Dolní levněji? Vaše poslední věta v příspěvku 1987 jen jen bezobsažný blábol ve stylu, že dráha je banda zlodějů a ať udělají cokoliv, je to jen další zlodějna. Takhle argumentuje Jančura.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2211
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 22:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22 Michal: Přesně. Ona konkurence je samozřejmě super a vede k zkvalitňování služeb, ale nutno si uvědomit, že i k značnému navýšení nákladů (a samozřejmě snížení ziskovosti díky konkurenčnímu cenovému boji). V situaci, kdy mezi sebou nesoutěží dva nebo více rovnocenných subjektů, ale kdy jednoumu jakoukoli ztrátu doplácíme z daní, se jedná o paskvil a nesmysl. Radovat se, že ČD zlevnily na Osatravě, je v podstatě blbost, protože to, co teď cestující ušetří, doplácíme i my, co nejezdíme, i oni jinou formou. Formou daní, jejichž cestě do pokladny státního molochu se vždycky může podstavit do cesty mnoho různých kapes a penězovodů...
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.219.7.160
Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 22:53:15    Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Vy jste úplně mimo.

Mohl byste nahradit osobni invektivy konkretnimi argumenty?

Barák patří dráze, dráha s ním má nějaké náklady a ty by měla účtovat všem, kdo používbají ten barák ke svému podnikání.

Barak patri nekde GS a nekde CD. Ten majitel ma
1) nejake naklady - topeni, uklid, ...
2) nejake prijmy - pronajmy, reklamy,....
3) nejake vecne bremeno - umoznit (bezplatne, nejak) pristup k peronum vsem, ktere tam chce mit SZDC.

GS to zvladaji tak, ze 2) je vic nez 1), meli by se tedy delit o zisk se vsemi, co maji podil na tom, ze tam ty lidi prijdou?

Ale mimo to jeho zákazníci využívají eskalátor,

Kdyz budu mit trafiku v patre, tak mi zakaznici taky vyuziji eskalator.

cekarnu

tu si samozrejmne mohou uzavrit CD pro sve cestujici, pripadne za nejaky peniz pronajmout i RJ pro jejich cestujici, to je naprosto v poradku.

babitron

Jste si jist, ze patri CD? Neni nahodou SZDC?
Ten si samozrejmne muze dat RJ ke svemu stanku svuj (nema ho tam nahodou?). Budou mu pak platit CD za to ze je bude zobrazovat? Muzou ho prece vyuzivat i cestujici CD. Kdyz si dam babitron na barak, muzu vymahat penize po vsech co na nem budou zobrazeni? Prijde mi to jako "slunicko sviti..."

perón

Ten patri kazdopadne SZDC.
a ty mu přece nikdo nebude poskytovat zadarmo.

Pokud zajisti 3) nejak jinak, tak samozrejmne nemusi.

O kravině, že by dle Vás třeba trafikant nebo párkař v rohlíku dostával od ČD procento ze zisku pronájmu Jančurova kiosku, ani nemluvím.

Chcete po RJ, aby platil rozdil mezi 1) a 2), ale co kdyz ho zmensil? Proc ho nechcete platit po tom trafikantovi? U GS je (pokud vim) 1) mene nez 2). Bude potom RJ vyplacen taky podil toho zisku? Proc ma byt trestan za to, ze CD nejsou tak schopne jako GS?

Na rozdíl od Jančury si trafikant může otevřít trafiku kdekoliv, Jančura ovšem potrebuje nádraží, nejen tu kukaň.

Cili typicke zneuziti monopolu. Potrebuje nadrazi, to mame jenom my, tak mu to dame sezrat.

Mimochodem - jak by podle Vás platil ošlapné na těch nádražích, kde nemá kukaň?

Nekdo tu tvrdil, ze ji ma vsude, kam jezdi.

A s tou atraktivitou - vzhledem k tomu, že Jančura se (v rozporu se svými bláboly) koncentruje jen a jen na přebírání cestujících ČD, asi moc nových na ta nádraží nepřivede...

Myslim, ze znacne omezil sve autobusy, takze nejake nove cestujici na nadrazi privedl.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2212
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konkrétní argumenty - jste úplně mimo co se týká základních zákonitostí tržní ekonomiky. Když přijdete do hospody a dáte si pivo, platí hospodský pivovaru za objem piva, který odebere, nebo jim taky vyplácí něco za to, že jméno jejich značky mu ty lidi přitáhlo do hospody? Nebo když tam má Gambáč, fakturuje tomu pivovaru něco za to, že mu tam chodí míň lidí, protože to pivo je hnusný? Dá se tohle vyčíslit?

Neměla by teda dráha platit Jančurovi výpalný za to, že podle Vás omezil autobusy a přivedl jim ty lidi?

Mluvíte v naprosto nevyčíslitelných kategoriích, trh o něčem takovém vůbec není. Chceš si u mne něco pronajmout, mne to stojí tolik a po Tobě chci tolik a tolik. Nechceš, neber a v podstatě je Ti prd po tom, jak jsem k tomu číslu došel.

To, že ten barák vlastní jeho konkurent, je samozřejmě zásadní chyba, ale ani to neznamená, že ČD budou ze svých nákladů platit službu pro Jančurovy cestující. Jak byste to viděl, kdyby to nádraží patřilo Jančurovi? A jak by se asi choval v ten moment podnikatel století Jančura, kdyby podobným způsobem za jeho náklady parazitovala dráha na jeho nádražích? Umíte si aspoň na chviličku představit tuhle situaci? Zkuste to a pak pište dál.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:06:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní žlutá Olomouc hl.n.:



jeden z nich je JR nepřítel,který?
Jinak těch pár fotek pro změnu,moc jich zde není.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: před rozdělením na ČD a ČDC se křížovým financováním pokrývala ze zisku nákladu ztráta osobní dopravy
Vzhledem k ztrátám Carga v podstatě již od svého založení byl tok peněz min. v posledních dvou letech před jeho oddělením přesně opačný.

před vstupem Jančury se ze zisku Ostravy pokrývala ztráta ostatních spojů
No a tím se dostáváme k jádru pudla, a to totiž k tomu, proč si nechaly Dráhy doplácet dotaci na reálně ziskový produkt a nenechaly si je vyplácet na všechno ostatní ztrátový okolo. Vždyť by šlo jenom o změnu účetní metodiky. Akorát by se udělalo to, co je nově od 1.1., tj. že se neplatí dotace na Ostravy v klasice a místo toho se zvýšila kilometrová dotace na všechno ostatní z nějakých 105Kč/km na 112 Kč/km. Zdá se mi spíš, že jste situaci nepochopil vy, viz Vaše věta: Ve světle výše uvedeného Jančura paradoxně dráze pomohl, zisk ze ziskových linek jim zůstane a ztrátu ze ztrátových zacvakáme my z daní tak jako tak. Radovat se z toho, že může dát víc svých daní někomu, koho nemám rád, takové lidi zase nechápu já. Vy zřejmě nechápete, že se zvýší km dotace, ale absolutní výše dotací Dráze zůstává stejná, ještě jednou absolutní zvyšování objemu dotace se nekoná, není to žádná socializace ztrát. Jediný, o co teď Dráha přijde je trochu tržeb, které teď bude realizovat Jančura.
Jediný, co teď vyplavalo napovrch je to, že ČD mají bordel v účetnictví a že si nechávají léta vyplácet dotace na ziskové spoje, takže v tomto případě opravdu nešlo o PR kecy žlutýho komika, jak píše Hasibotur, on se jenom dostal k rozpočetnictví ČD, kde to stálo černý na bílym.

Prakticky se to dělalo tak...
Tak jak to popisujete je nějaká teoretická představa, jak by se to třeba mělo dělat, nebo jak by to sedělo, ale mohu vám garantovat, že prakticky se to dělalo úplně jinak, vysloveně politicky se maximalizoval objem peněz, co se dal z rozpočtu pumpnout a co si kdo vyřval.
Na základě tohoto vědomí a informací z předchozího odstavce musí být evidentní, že na základě takovejch podkladů nemůže nikdo vědět, kolik peněz ta dráha skutečně stojí a jaký náklady jsou ještě potřebný a v jaký výši a který už ne. Jančura dokázal a Leo se chytá dokázat to, co z podkladů provozní ekonomiky ČD vycházelo jako věc zcela nemožná, bez dotací konkurovat státní firmě v oblasti, kde podle svých údajů silně prodělávala a musela proto pobírat vysoký dotace.

pro mne, jako cestujícího, by bylo úplně nejlepší, kdyby vlakovou dobravu provozoval stát. Proč? Protože by cena jízdenky mohla být nižší o zisk, který by státní podnik- narozdíl od soukromého- nemusel generovat. Jde mi o to, že se tu pořád prezentuje to, že státní podnik je špatný. Já říkám že ne, že špatní jsou ti lidé, kteří jej řídí a umožňují to "dojení".
Jo , pane, ale tak to bude u státních podniků vždy, protože kde není jasný vlastník, tak není důvod se bránit rozkrádání, protože to nikoho nepálí a nikdy se to nezmění. Proto je potřeba liberalizovat, privatizovat a soutěžit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.219.7.160
Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:24:31    Odkaz na tento příspěvek  

Neměla by teda dráha platit Jančurovi výpalný za to, že podle Vás omezil autobusy a přivedl jim ty lidi?

Mozna vas to prekvapi, ale velka nakupni centra nabizi nekterym atraktivnim najemcum mnohem nizsi najem, protoze vi, ze jim tam pritahnou hodne lidi a to zase oceni ostatni najemci. Nevim, jestli to nekde doslo k zapornymm najmum.
Ale Jancura stejne plati za ty kukane, takze o zapornych cislech nemuze byt rec.

Mozna Vas prekvapi i to, ze ani ty hospody neplati pevnou castku za sud a hotovo. Jednak se ty ceny lisi pro ruzne hospody (nejen podle toho kolik ho prodaji), ale taky nektere pivovary k tomu zadarmo poskytnou pullitry, ubrusy, ...
Za to obcas vyzaduji, aby se tam neprodavalo jine pivo...

Myslim, ze pokud by nadrazi vlastnil Jancura, vlastnil jenom ty nadrazi a mohl si vybrat:
1) cestujici CD tam nebudou
2) cestujici CD tam budou a nic nedostane
Tak si vybere 2), protoze v pripade 1) tam nedostane ani toho trafikanta, takze prodela vic.
Zkusil jste zamyslet nad tim jak ochotne by CD platili?

Nechceš, neber a v podstatě je Ti prd po tom, jak jsem k tomu číslu došel.

Tak on nebere...:-)
Existuje snad nejaky jiny zpusob jak to muze udelat?

Dá se tohle vyčíslit?

A da se tedy vycislit, kolik stoji cestujici RJ, kdyz by na tom nadrazi (podle Vas) byli stejne?
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechápete to Vy. Celkový objem dotací se samozřejmě zvýší, a to o tu částku, kterou vydělala Ostrava v minulosti a která se použila na dorovnání ztráty celého souboru spojů. Dráhy si nenechaly platit dotaci na reálně ziskový produkt, to je jen otázka interpretace, protože jejich produkt není trať do Ostravy, jejich produkt je soubor tratí a spojů v železniční osobní dopravě.
Mimoto dráha nepřijde o trochu třžeb, jak říkáte Vy, ale o 400 mega, páč takhkle přesně to má spočítaný Jančura. A ten nelže, takže to platí, máte pocit, že 400 mega se někde vsákne?

S bordelem v účetnictví tohle celé naprosto nemá nic společného a to, že je Ostrava ztrátová, to nikdy nikdo neslyšel od nikoho jiného než od toho žlutýho idiota s červeným rypákem.
Takže podle Vás dráha neví, kolik sama sebe stojí, ale Jančura to zjistil, jo? Nedejte se vysmát.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 2-2005

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:28:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On nebere a cestující tam choděj?
Tomes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim : A kdo rozhoduje o výši dotací, tzn. "prokazatelné" ztrátě ? Taky žlutej idiot s červeným rypákem ? Kdyby dráha řekla, že má ztrátu 20 mld., tak stát dosype 20 mld.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1989
Registrován: 2-2004

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Celkový objem dotací se samozřejmě zvýší, a to o tu částku, kterou vydělala Ostrava v minulosti a která se použila na dorovnání ztráty celého souboru spojů.
Ne.

Dráhy si nenechaly platit dotaci na reálně ziskový produkt, to je jen otázka interpretace
Aha, takže už začínáme připouštět, že to s tím vnitřním účetnictvím tak jednoznačný nebude?

Mimoto dráha nepřijde o trochu třžeb, jak říkáte Vy, ale o 400 mega, páč takhkle přesně to má spočítaný Jančura. A ten nelže, takže to platí, máte pocit, že 400 mega se někde vsákne?
S tří a čtyřvozovými vlaky a částí cestujících přetažených z autobusů takové tržby neudělá, tedy aspoň do doby najetí plného provozního modelu. A ty blbý kecy si nechte od cesty.
Tomes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:51:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro : To je těžký, tady ty kecy jsou fakt na blití, nejlepší je, že je vedou "odborníci", kteří provozují max. doma v obýváku kolejiště TT.
Ondra_S
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.219.7.160
Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 23:57:07    Odkaz na tento příspěvek  

On nebere a cestující tam choděj?
Myslim, ze, z toho jak se zachoval, vyplyva, ze o nabizene sluzby za nabizenou cenu nema zajem. Tem cestujicim asi nikdo nerekl, ze po tom nadrazi nemaji chodit a neukazal nahradni pristup k pozemkum SZDC. Mozna by na to meli CD najmout nakou bezpecnosti agenturu, to by jim mohlo zlepsit povest.

Mmch, kdybych byl majitelem nakupni centra a nekdo mi nabidl, ze bude u nej stavet s dalkovymi autobusy a chtel by mit vevnitr kukan, s tim ze jeho cestujici budou muset projit tim nakupnim centrem, pak myslim ze bych mu nabid hodne nestadardne nizke najemne. Mozna bych mu za to i zaplatil. Takze mozna uz za ty kukane plati vic nez by musel.

Srovnejte to taky s timhle. Taky nebude DPP platit oslapne tech novych domu, ale naopak, proc asi?
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.158
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 00:24:23    Odkaz na tento příspěvek  

Už se nevešlo:
Prodělává Pendolino?
Domnělá ztráta Pendolina se opírá o kdysi zveřejněné údaje, podle nichž je Pendolino provozně ziskové, ale po započtení odpisů ztrátové. Na základě toho žlutotlam vykřikoval v televizi, že by ČD měly odstavit Pendolina do kopřiv. To je samozřejmě nesmysl, když jsou provozně zisková. Odpisy železničních vozidel jsou ze zákona 10 let, ač jejich životnost je dejme tomu 40 let. Takže do těch 10 let se fiktivně rozpočítá jejich pořizovací cena. Pak už žádné odpisy nejsou, maximálně se odepisují nějaká technická zhodnocení. Téměř každé železniční vozidlo je tedy prvních 10 let ztrátové a pak už je z hlediska hmotného investičního majetku k dispozici "zadarmo" (Proto může bejt Švejk taženej 45 let starou barčou z hlediska úplných vlastních nákladů levnější, než původně uvažované Desiro.) Platí to pro nákupy cash nebo z úvěrů (Eurofima a pod.), u leasingu je to trochu jiná hra z čísly - byly by i zajímavé příklady, ale už se taky musím trochu vyspat.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.158
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 00:32:23    Odkaz na tento příspěvek  

Pár poznámek k ekonomickým pověrám, které se tu dnes vyskytly:

Jezdí Žlutotlam bez dotací?
Nejezdí, jen to tvrdí. Mimo závazek veřejné služby stát dorovnává ze zákona nařízené slevy jízného pro studenty, tělesně postižené, atd. Nedorovnával jen přepravu poslanců, proto kvůli tomu Žlutotlam udělal velký mediální humbuk. Za ostatní slevy vesele kasíruje stát na autobusových i vlakových spojích o nechutné částky. Principem je to v pořádku, nechutným se to stává v okamžiku, kdy se někdo tváří, že žádné dotace od státu nebere.

RegioJED paradoxně přesouvá peníze od státu k ČD a od důchodců k státu.
V závazku veř. služby ČD NEMAJÍ nárok na kompenzaci poskytnutých slev ze zákona. Ne tak na trati Pha-Ova, kde jezdí vlaky na komerční roziko dopravce a stát musí zákonem nařízené slevy kompenzovat. Jednoduchý výpočet: Bude-li kompenzace zlevněné jízdenky 0,66 Kč/km (u ZTP-P by to bylo ještě víc), stačilo by nám ve vlaku cca 159 cestujících se zlevněnými jízdenkami pro dosažení loňské úhrady za rychlíky ve výši 105 Kč/km. Čili minimálně v pátek a neděli dostanou ČD za "nedotované" vlaky víc, než tomu bylo dosud. Ostatní dny o něco méně. Jančura má méně kapacitní soupravy, tak se mu tam těch dotovaných studentů vejde méně. Když to stát zjistil, zalekl se a sebral slevy alespoň důchodcům, aby se počet dotovaných cestujících snížil.

Platí stát ČD nějaký "přiměřený zisk"?
Nevím, jak je to úplně aktuálně, ale v nedávné minulosti se u ZDO v autobusové dopravě dorovnávaly náklady + zisk 5%. U železniční dopravy nic takového nebylo, naopak byl dlouhá léta rozsah objednávky cca o 10 % vyšší, než úhrada, čili se jednalo o státem nařízenou ztrátu. Věřím, že Žaluda to už nějak pořešil.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.158
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 00:33:01    Odkaz na tento příspěvek  

Mají ČD šanci na trati Pha-Ova vydělávat?
Ano, mají, vydělávaly tam už dřív. Jenom teď nemusí zisk nikam přesouvat ale mohou ho investovat do dalšího zvyšování konkurenceschopnosti. Na železnici nelze stanovit nějakou "jednotkovou cenu" za přepravu jednoho cestujícího na 1 km. Jede-li v desetivozovém rychlíku (pamatuju i dvaadvacetivozové) 700 osob a v lokálce 5 osob, rozdíl dělá stovky a stovky procent. Jednotný celostátní tarif je z tohoto hlediska nesmysl. Možná kvůli Jančurovi skončí - akční jízdné ČD Pha-Ova je prvním náznakem. Do této trati stát něco investoval do "koridorizace" a učinil jí konkurenceschopnou = zaručující silné a zajímavé přepravní proudy cestujících. Tam, kde jsou tratě zastaralé a vlaky pomalé bude cestujících ubývat a ztráta poroste. S ní porostou buď dotace, nebo jízdné, nebo obojí - následně bude cestujících opět ubývat až do zániku tratě.
O tom, na které trati budou dopravci vydělávat rozhoduje STÁT nabídkou infrastruktury. Není to otázka záchodků a instantní kávy.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.158
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 00:35:05    Odkaz na tento příspěvek  

Fuj, to jsem se rozepsal. Nejdřív se to nevešlo a teď je to na přeskáčku. Sorry
Tomes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 00:39:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ach jo, všechny výše uvedené zákonné doplatky dostávají i ČD. Dotace jsou v pořádku, ale hospodaření ČD určitě ne. Já nerozporuju dotace, ale jejich výši (ztrátu ČD). Vždyť ty třívozové vlaky nejsou žádná konkurence, tak z čeho jste pořád tak připosr..... ČD přišlo o nejvíc peněz slevami a promo nabídkami na Ostravu, za to by se měl někdo zodpovídat. Platím na to já, i Vy, pane Křivi. Kdyby ČD fungovaly hospodárně, tak by bylo vše O.K.
Koreň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 01:13:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: 1) Nic nejde do žádného balíku. Obslužnost v drážní dopravě je placena jinak, než v silniční, Dráze se platí dotace na km a tržby si ponechává. Žádné převádění do balíků a doplácení ztrátových linek ze ziskových se nekoná, veškeré peníze zůstávaly u ČD předtím i nyní,

Vaše další příspěvky jsem už nečetl, protože první věta Vašeho prvního příspěvku je zcela mimo realitu. Nevím, jestli v oboru pracujete, ale projevujete dost systémových neznalostí.
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 01:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČD přišlo o nejvíc peněz slevami a promo nabídkami na Ostravu, za to by se měl někdo zodpovídat. Platím na to já, i Vy, pane Křivi. Kdyby ČD fungovaly hospodárně, tak by bylo vše O.K.

Ale prdlajs. Ještě jednou a pozorně si stačí přečíst příspěvek z 0:33:01.
Koreň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 01:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na FB opět snůška blitků ze strany oficiální propagandy:

Ostře sledované žluté vlaky Ještě máme nějakých 17 dnů na rozmyšlenou a 100% rozhodnuto není. Můžeme prozradit, že 1004 by měla jezdit celodenně a buď 1013 nebo 1015 budou posílené na 5 vozů. A taky se teď rozhoduje mezi 1017 a 1019. Ale to jsou všechno předběžné plány. Včas vydáme tiskovou zprávu a prozradíme i zde.

100% rozhodnuto není . Tak jsem stále zvědav na těch 9 párů na konci března.

Koncem prosince znělo oficiální vyjádření takto:

"V únoru přidáme další čtyři nové spoje a plánovaných 18 spojů chceme mít v
provozu do 31. března. Počet spojů zvyšujeme postupně kvůli tomu, že chceme
udržet standard našich služeb," uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Lžeme jako když Rudé Právo tiskne a ČST vysílá. Ale to nevadí, protože to všechno děláme pro blaho lidu!

Jinak proč nikdo nereagoval na mojí analogii s pražským metrem?

(Příspěvek byl editován uživatelem Koreň.)
Wokodobe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 11-2006
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 01:33:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když nelze s odpovědí dostatečně kličkovat a mlžit, tak se o dané věci mlčí a načne se rychle něco jiného. Nic nového pod sluncem.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 6-2008

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 02:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlada749: Jen jeden je nepřítel...
Směšné a strašné, co se tady někdy vyplodí...
Nikdo samozřejmě není nepřítel. Vše považuji za běžné a standartní, tedy pokud se někdo nerozhodne vystupovat stranicky/stranit-někomu. A to zcela nesmyslně...

Nic méně děkuji za pěknou foto dokumentaci...
Je fajn, zvlášť v tomto vlákně si kolikrát něco prohlédnout, než nějakou 3,14čárnu přečíst...

A to těch nenávistně žlutých zvěrstev je požehnaně...
Hasitobur
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 06:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro > Celé to naprosto nechápete a opakujete pouze to, co v rámci svých lží používá klaun. Další kolegové zde Vám to napsali jinými slovy stejně jako já, ale smysl to nemá a tak si žijte dál ve své žluté pravdě. Jen pro Vaši informaci, tak i nyní existují tratě a nebo jednotlivé spoje, které jsou ziskové a přesto jsou objednány státem. A světě div se, i ony přispívají do toho balíku objednaném MD a díky tomu může být cena za vlakokilometr nižší, než kdyby se z toho balíku daly pryč stejně jako Ostrava. Dříve ten zisk z Ostravy musel jít zpět do toho balíku, aby snížil ztrátu z dalších tratí a dalších spojů a nemohl být použit nijak jinak. Nyní si s ním můžou ČD dělat co chtějí a použít ho dle vlastního uvážení. Díky Jančurovi mají teď ČD k dispozici finance, které mohou použít proti němu.
Jirka_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 08:04:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hasitobur: Tady ale selhlal stát jako 100% vlastník ČD, měl by jim takové chování zakázat.
Hasitobur
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 08:18:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka_j > Stejným způsobem se pak budou objednávat balíky tratí v příštích letech a pokud to vyhraje nějaký soukromník, tak to bude v pořádku? Vždy to bude tak, že určitá trať dotuje jinou nebo určitý spoj jiný a je úplně jedno, který dopravce tam jezdí. Stejně to funguje v současné době i u soukromých dopravců jezdící v závazku. Pokud by to bylo jinak, tak se totálně rozbije základní obslužnost a celá železnice půjde do kopru.
Vlada749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 08:37:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ic540: s tím nepřítelem to byla invektiva.Z důvodu částečné barevnosti.Jinak nepřátelství se vyvolalo částečně samotným p.Jančurou a jeho vystupováním vůči ČD.Kdyby očerňoval např.hejtmany,je to o něčem jiném,ale že napadal dráhu,tím si to trocha podělal.Snad poslední slovo má vždy objednavatel,dle mého soudu,a ten by měl vždy zvážit pro a proti,a dle toho jednat.ČD využily situace,tomu se nikdo nemůže divit a p.Jančura to tehdy nemohl vydýchat.Jinak jemu já osobně vyčítám to,že zůstal jen u proklamovaných pokusů o ZDO,jinak nic víc.Myslím si,že kdyby měl opravdu zájem,dostal by šanci. Ale jinak dík.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 09:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomes: Ano.
Křivi: Téměř každé železniční vozidlo je tedy prvních 10 let ztrátové a pak už je z hlediska hmotného investičního majetku k dispozici "zadarmo"
Dost účetní pohled.
Musím Vás ujistit, že pokd je vozidlo pořízeno na úvěr nebo leasing, tak jej jeho majitel musí splatit, takže nesmí být jeho provoz ztrátový ani v době splácení úvěru, protože si prostě musí vydělat dost peněz na to, aby se mohlo splatit. Nebo si myslíte, že to bude Leo dělat jinak? Že to bude nějaké ekonomické perpetum mobile?

Jezdí Žlutotlam bez dotací?
Sprry, ale to, že ČD byly pobíráním dotací výrazně zvýhodněny proti RJ, tak o tom žádná.

U železniční dopravy nic takového nebylo, naopak byl dlouhá léta rozsah objednávky cca o 10 % vyšší, než úhrada, čili se jednalo o státem nařízenou ztrátu.
Přičemž veškerý čísla vč. "nákladů bez bližšího rozlišení" byly cucaný z prstu, díky monopolu přitom tlak na efektivitu žádnej. Takhle bych dokázal "podnikat" taky.

Jenom teď nemusí zisk nikam přesouvat
Jak už jsem psal, ono se toho zase tolik moc nezměnilo.

Hasibotur: Nyní si s ním můžou ČD dělat co chtějí
ČD si dělají, co chtějí, už dost dlouho.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 09:24:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim#2208 > Vy jste úplně mimo.
Slim#2210 > Vaše poslední věta ... jen jen bezobsažný blábol
Slim#2212 > ...jste úplně mimo...
Slim#2213 > Nechápete to Vy.
Hasitobur#26 > Celé to naprosto nechápete...

... tohle by stacilo, mohli jste si usetrit pismenka

Křivi > zaregistrujte se a muzete to sloucit do jednoho ... lip se to bude preskakovat. Takhle je to tapetovani.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 160
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 09:29:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koreň: Jinak proč nikdo nereagoval na mojí analogii s pražským metrem?

Reagoval jsem na Vaši otázku touto otázkou
Je železnice ještě přirozeným monopolem?
zde odkaz

upřwsňuji otázku: Je železnice v osobní dopravě ještě přirozeným monopolem?
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 09:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koreň:
ad Prodělává Pendolino?:

Odpisy železničních vozidel jsou ze zákona 10 let, ač jejich životnost je dejme tomu 40 let.

A jak dlouho se asi splácejí pendolina, když výběrko na ně bylo už v roce 1995 a první kusy přišli před 9-ti lety?
Sám Žaluda přiznal, že pendolina jsou ztrátová, protože trať Ova-Pha na ně nestačí z důvodu krátké vzdálenosti.
Pendolina možná jsou provozně zisková, ale ten zisk je minimálně a na umořování dluhu to zdaleka nestačí.

(Příspěvek byl editován uživatelem sipi.)
Hasitobur
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 09:32:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sim > Tak to si o Tobě myslím už dlouho, že bys mohl někdy šetřit písmenka. Spolu si tykáme od dříve a tak v tom pokračuji. Ale chápu, pravda se někdy žlutým nehodí
Zvídavý_člověk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 1-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 09:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"žlutý idiot s červeným rypákem"
Děkujeme panu Slimovi, že svůj blog (dříve diskusi "Regiojet") drží stále na vysoké úrovni.

P.S.: Slime, je zbytečné na mne jakkoliv reagovat, či hodnotit objektivitu a argumentační sílu mého příspěvku, jak u Vás bývá zvykem. S konstatováním, že v této dadaistické "diskusi" se nezměnilo naprosto nic, odcházím.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 10:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hasitobur: Díky Jančurovi mají teď ČD k dispozici finance, které mohou použít proti němu.

Naprosto přesně, ale to zase bude řevu, až to někomu docvakne...
Desiro: pokd je vozidlo pořízeno na úvěr nebo leasing, tak jej jeho majitel musí splatit, takže nesmí být jeho provoz ztrátový ani v době splácení úvěru,
Koreň má pravdu, vy jste ekonomicky tak moc mimo, že další diskuse s Vámi o ekonomice dráhy nemá smysl.
Jen se mi líbí, jak teď najednou žlutí houfně vidí, že těch pár upocených žlutovlaků neznamenají pro dráhu žádnou konkurenci a vlastně dráha o žádné tržby nepřichází...jak je to dlouho, co se tady tvrdil naprostý opak? Jančura by Vás asi za tohle nepochválil...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 10:39:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vy jste ekonomicky tak moc mimo, že další diskuse s Vámi o ekonomice dráhy nemá smysl.

Příležitostně to sdělím svému zaměstnavateli a poždádám o výpověd nebo alespoň znatelné snížení platu.

Vy si opravdu myslíte, že to bude Leo dělat jinak?

jregent: Není.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 10:47:50    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro- já myslím, že trochu nemáte pravdu. Firma si může pořídit na leasing nějaký prostředek (jedno zda dopravní nebo výrobní), po dobu splácení leasingu to vozidlo nemusí vydělávat- stačí aby byla ekonomická rozvaha postavena na tom, že po splacení bude mít prostředek natolik dlouhou životnost, že bude majiteli vydělávat. Co jsem zažil, tak pokud výrobní prostředek po pořízení vydělá na splátky leasingu, bere se to jako výborný výsledek. Zisk se může dostavit až později.
Předpokládám, že máte co dočinění s nějakou soukromou dopravní společností. Potom by byl váš zájem o likvidaci ČD zcela pochopitelný, já bych se vám jej ani nesnažil vymluvit. Ale doufám, že se to nikdy nestane, že místo toho dojde k posunu v samotných ČD a jejich ekonomická efektivita se zvýší. Ale ČD jako tržne fungující firma se o to snažit nebude, k tomu je potřeba politická vůle.
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1005
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 10:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že těch pár upocených žlutovlaků neznamenají pro dráhu žádnou konkurenci a vlastně dráha o žádné tržby nepřichází...jak je to dlouho, co se tady tvrdil naprostý opak?

Jak je to dlouho co se tu tvrdilo, že Jančura nevyjede? On vyjel, tak se to posmívání posunulo na 5 páru vlaků za den. Bože to už je zoufalost. Hlavně že se to od stolu krásně pinduje, ale aby někdo vysypal prasátko a koupil nějakou mašinu a ukázal nám jak se to dělá, tak to ne. Už se budu opakovat, ale závist je hrozná věc.

Slime dejte si chvíli pauzu a počkejte pár měsíců, uvidíme jestli se vzduch v ČR odžlutí nebo naopak ještě přižlutí. Teď je to jen tupé remcání.
22Michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.13.123.3
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 10:57:35    Odkaz na tento příspěvek  

Sipi- OK, teď jste dokázal, že ti, kdo tvrdili, že RJ nevyjede, neměli pravdu. Ale zkuste teda odpovědět i na tu otázku, co Slim položil.
Jinak bych váš příspěvek považoval jako opak napadání Jančury.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 11:08:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen pro Vaši informaci, tak i nyní existují tratě a nebo jednotlivé spoje, které jsou ziskové a přesto jsou objednány státem. A světě div se, i ony přispívají do toho balíku objednaném MD a díky tomu může být cena za vlakokilometr nižší, než kdyby se z toho balíku daly pryč stejně jako Ostrava. Dříve ten zisk z Ostravy musel jít zpět do toho balíku, aby snížil ztrátu z dalších tratí a dalších spojů a nemohl být použit nijak jinak.
Máte k tomu nějaký odkaz, že je toto pravda? Já se akorát pamatuju na to, že vysoutěžené rychlíky na tratích Pardubice - Liberec a Plzeň - Chomutov (pokud to jsou jiné trati, tak mě, prosím, opravte) jezdí za vysoutěženou cenu - přibližně 30Kč/km, zbytek státem objednávané dopravy jezdí za přibližně 100Kč/km, ale na nějaké výjimky u Ostravy se nepamatuju.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1992
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 11:18:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

po dobu splácení leasingu to vozidlo nemusí vydělávat- stačí aby byla ekonomická rozvaha postavena na tom, že po splacení bude mít prostředek natolik dlouhou životnost, že bude majiteli vydělávat
Zapomínáte na nejdůležitější věc, firma zároveň musí mít takové cash flow, které jí umožní splácet své závazky. Z toho jednoznačně plyne, že u Jančury si nové vozy a loko musí vydělat i na odpisy resp. splátky úvěrru a u Lea to bude stejně, resp. díky vysoké ceně pořízení nových vlaků to bude ještě markantnější. No a Dráha na tom není o mnoho líp, protože musí obnovit téměř celý vozidlový park a starších odepsaných vozidel, která by vydělávala ze svého provozu na nová, většinou předražená, tolik není, jsou drahá na provoz a jejich počet se bude snižovat.

dojde k posunu v samotných ČD a jejich ekonomická efektivita se zvýší. Ale ČD jako tržne fungující firma se o to snažit nebude, k tomu je potřeba politická vůle
A ta není a nebude, protože to tak v reálné ekonomice prostě nechodí. Takže bych vám doporučil sledovat osudy ČSA, případně projet internet takovými pojmy jako Swiss Air nebo Sabena.

(Příspěvek byl editován uživatelem desiro.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1993
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 11:20:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte k tomu nějaký odkaz, že je toto pravda?
Jistěže k tomu žádný odkaz nemá, je to jen jeho konstrukce, které možná i věří.
Jen by mě zajímalo, jestli je za to zaplacenej.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 11:32:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

existují tratě a nebo jednotlivé spoje, které jsou ziskové a přesto jsou objednány státem. A světě div se, i ony přispívají do toho balíku objednaném MD
Ale být ziskový a přitom objednán státem jsou přece dvě věci, které spolu naprosto nesouvisejí, co to motáte dohromady? Stát objedná spoje, u kterých sezná, že jsou potřeba k zajištění odpovídající dopravní obslužnosti. Dráha spočítá, kolik na nich odhadem utrží a kolik ji bude stát provoz, obojí se sečte, přihodí se zákonem stanovený zisk 2-5% a rozdíl rovná se dotace. Můžeme diskutovat o tom, jestli by byla nižší, kdyby o ten soubor kilometrů a tržeb soutěžilo víc subjektů (jasně, že by byla, o tom žádná), ale naprosto to nesouvisí s tím, jestli některý z těch spojů je nádherně ziskový a jiný úplně prázdný. Ten ziskový přihazuje prachy na tu společnou hromadu a celková ztráta se o ten zisk sníží. Tohle platilo i v době, kdy v tom byly rychlíky včetně té slavné ziskové Ostravy.
Nechápu, co na tom není k pochopení, nebo se politicky nehodí, že dráha někde neprodělává?
A nezkoušejte zase bordel v účetnictví, to s tím naprosto nesouvisí, i kdyby ho tam měli. Ale asi nemají, když se v něm vyznal hned i Jančura, jen co proběhl okolo šanonů...

Desiro:
Zapomínáte na nejdůležitější věc, firma zároveň musí mít takové cash flow, které jí umožní splácet své závazky. Z toho jednoznačně plyne, že u Jančury si nové vozy a loko musí vydělat i na odpisy resp. splátky úvěrru
To tvrzení sice platí, ale rozhodně z toho neplyne, že si Jančurovy vlaky musejí hned vydělat na splátky/odpisy. Protože tak jako v cash flow dráhy se tyhle výdaje za Pendolino schovají v ostatních obrovských peněžních tocích, tak Jančurovo cash flow není tvořeno jen provozem a výnosy vlaků. Odkazy na to, kolik peněz z letenek a autobusů investoval do vlaků, si jistě dohledáte.



(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Sokr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 5-2005

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 12:21:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po těch více než dvou tisících příspěvků jsou různé možnosti. Buď Slimovi Jančura někde pořádně šlápnul do úsměvu, nebo je za své exhibice placený, a třetí - pan Renčín ho znal moc dobře.

Na životě je nejkrásnější jeho rozmanitost. Každý den tě nasere někdo jiný.

http://nahouby.estranky.cz
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 12:32:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu, abych se dopídil toho, co teď napíšu, mi stačilo pár minut hledání... Slim napsal:

Radovat se, že ČD zlevnily na Ostravě, je v podstatě blbost, protože to, co teď cestující ušetří, doplácíme i my, co nejezdíme, i oni jinou formou. Formou daní, jejichž cestě do pokladny státního molochu se vždycky může podstavit do cesty mnoho různých kapes a penězovodů...

a jako reakci na Vy zřejmě nechápete, že se zvýší km dotace, ale absolutní výše dotací Dráze zůstává stejná, ještě jednou absolutní zvyšování objemu dotace se nekoná napsal Celkový objem dotací se samozřejmě zvýší. Tak se podíváme, jak je tomu doopravdy:

2. Rozsah objednaného dopravního výkonu v závazku za období platnosti JŘ 2010/11 podle odstavce 1 činí 35 175 705 vlkm (vlakových kilometrů)... Objednatel se zavazuje dopravci poskytnout vyrovnání prokazatelné ztráty dopravce z provozování veřejné osobní drážní dopravy k zajištění dopravních potřeb státu pro období od 1.1.2011 do 10.12.2011 ve výši 3 777 303 000,- Kč (slovy tři miliardy sedm set sedmdesát sedm miliónů tři sta tři tisíc Kč). Ve vztahu k rozsahu objednaného dopravního výkonu v závazku podle článku II. tohoto dodatku představuje průměrná výše vyrovnání ztráty 113,78 Kč/vlkm v období od 1.1.2011 do 10.12.2011.

2. Rozsah objednaného dopravního výkonu v závazku za období platnosti JŘ 2011/12 podle odstavce 1 činí 32 609 464 vlkm (vlakových kilometrů) ... 2. Objednatel se zavazuje dopravci poskytnout vyrovnání ztráty k pokrytí prokazatelné ztráty dopravce z provozování veřejné osobní drážní dopravy k zajištění dopravních potřeb státu ... pro období od 1.1.2012 do 8.12.2012 ve výši 3 701 767 000,- Kč (slovy tři miliardy sedm set jeden milión sedm set šedesát sedm tisíc Kč). Ve vztahu k rozsahu objednaného dopravního výkonu v závazku podle čl. II. tohoto dodatku představuje průměrná výše vyrovnání ztráty 122,88 Kč/vlkm pro období od 11.12.2011 do 31.12.2011 a 120,36 Kč/vlkm pro období od 1.1.2012 do 8.12.2012.
Zdroj si jistě sám najdete, když všemu tak rozumíte.

Takže si to shrneme:
- Absolutní výše dotace se nezvýšila, jak tvrdí Slim, ale snížila.
- Došlo ke snížení objednávky a důsledkem toho ke zvýšení dotace za vlkm, přesně jak jsem říkal.

Slime, pravdu nemáte, realitu neznáte a evidentně si jí ani neobtěžujete zjistit, naopak nás tady oblažujete svými suverénními tvrzeními, které vycházejí z nějaké vaší představy jak by to asi mělo být. Ve skutečnosti je to ale úplně jinak.

S lhářema se nebavím.
Hasitobur
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 12:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr > Odkaz na netu na toto těžko najdete, protože se jedná o interní záležitosti ČD, kde jsou kalkulace po jednotlivých tratích a spojích. Ale když se nad tím zamyslíte, tak to dává naprostou logiku. Stejně i to, že se určitá trať vysoutěží za výrazně nižší cenu. A i na této trati budete mít spoj, který do toho balíku přinese deset korun na kilometr, další bude z něho brát pět a další třeba šedesát. A když si to vše pak sečtete a podělíte, tak vyjde třeba ta průměrná cena třicet korun na kilometr. A naprosto stejně je i v objednávce MD nebo krajů, jen ve větším měřítku. Jen jsem nerozuměl té poznámce o vyjímce na Ostravu. Pokud máte na mysli, že tam teď ten zisk už nejde do toho balíku, tak je to proto, že to jezdí ČD na vlastní riziko a pokud by ty peníze musely dávat do toho balíku, byly by proti Jančurovi v konkurenční nevýhodě. Takto je mohou použít buď v konkurečním boji, případně v dalších komerčních projektech, jako je třeba Pendolino do Františkových Lázní.
Desiro > Podle počtu příspěvků bych řekl, že jste tady placen Vy. Co se týká mě, tak jsem strojvedoucí ČD a navíc naše rodina podniká v oblasti dopravy, i když se to netýká železnice.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1995
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 12:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si projeďte počet příspěvků za dlouhý období. Kdo má příspěvků víc, já nebo Slim?
Hasitobur
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 12:55:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro > A že stát dostane za skoro stejnou cenu o přibližně 10% vlakokilometrů méně Vám ani trochu nevadí? Kdepak je asi ta příčina?
Já myslel, že myslíte mě, že jsem za to placený. Pokud ne, tak to se omlouvám
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 12:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

10% vlakokilometrů méně Vám ani trochu nevadí? Kdepak je asi ta příčina?
Skrytá dotace ČD?
Hasitobur
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:15:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkv > To těžko.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1596
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:15:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hasitobur: dík. S tou výjimkou jsem měl na mysli toto: do doby, než vyjel RJ, si nepamatuju na jediné vyjádření ze strany ČD ani od objednatele - MD, o nějakých výdělečných linkách, jako ta do Ostravy. Vždy se paušálně mluvilo o ztrátové osobní dopravě. Ani po přeřazení EC/IC do dopravní obslužnosti se nepamatuju, že by někdo řekl: "Zařazujeme vlaky EC/IC do závazku dopravní obslužnosti, aby se zmenšilo množství dotací na objednávanou železniční osobní dopravu." O mechanismu, jak ho popisujete Vy, ani slovo. Proto jsem k tomu docela nedůvěřivý.
Je sice logický, ale jiná otázka je, jestli to tak opravdu je.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1996
Registrován: 2-2004

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:16:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vás ne. A zkuste si projet diskuzi, tam nejdete odpověď, proč tomu tak je a co mi vadí.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.131.18
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:19:03    Odkaz na tento příspěvek  

Koreň: "...Jinak proč nikdo nereagoval na mojí analogii s pražským metrem?
Tak to netuším. Připadá mi to výstižné. Proto si dovoluji připomenout:

"...proč nejsou do metra připuštěni konkurenční dopravci? Žluté metro by jezdilo jen mezi Sokolovskou a Kačerovem, bylo by levnější, méně ulepené reklamními letáky a na palubě by (skoro)zdarma rozdávali karlovarské oplatky. Praha a potažmo my všichni potom budeme platit neskutečně drahé a ztrátové vlaky až do Letňan a na Háje. Kde je rozdíl?"
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 11-2009

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:24:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hasitobur > kdyz k tomu pripoctete nedotovane spoje pred rokem a nyni, jak to zamava s bilanci?

Bkv > nebo kolonka "kdyz to vyjde" ... a narozdil od jedne nejmenovane sceny z Rebelu to tady pravdepodobne stale vychazi

Brr > problem neni v tom, jestli je linka vydelecna nebo ne. Problem je, ze najednou ty penize nekonci v tech spravnych rukou.

Křivi > rozdil je v jednom drobnem detailu - metro bylo od pocatku koncipovano jako system uzavreny, stejne jako treba tramvaje nebo trolejbusy. Draha tuto uzaveru zrusila vzajemnym propojenim trati sama, protoze ji to prislo efektivneji. Sama draha pak zacala provozovat "pujcene" vlaky, protoze to bylo efektivnejsi. A s tim si zanesla do sveho hnizda i kukacku, ktera se pred pul rokem probudila ve zlute podobe.

Pokud by se draha vzdy chovala jako metro,
- nebyla by dodnes (efektivni)
- nemeli by soukromnici sanci, bo by se jim to nerentovalo.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 178
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:27:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč nejsou do metra připuštěni konkurenční dopravci? A vy znáte nějakého přepravce, který chce být do metra připuštěn anebo hledáte co nejšílenější analogii. Vždyť můžu argumentovat úplně stejně. Proč byla do autobusové dopravy vpuštěna konkurence ( a Slimovi tím rozšlapali bábovičky). Vždyť to ČSAD jezdilo tak dobře, ze ziskových tratí dotovalo ty ztrátové a bez problémů obnovovalo svůj vozový park.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Analogie s metrem kulhá v tom, že metro je ztrátové celé, včetně toho úseku z Kačerova na Florenc (pro milovníky starých pořádků Sokolovskou).

Je taky otázkou, jestli zestátňování evropských železnic bylo skutečně jejich podporou - je možné, že bylo právě začátkem cesty k téměř bezvýznamnosti. V USA dráhy nechaly být, tak ty sice zlikvidovaly nerentabilní osobní dopravu, ale v nákladní spatřily příležitost a tu využily. V Japonsku něco podobného - soukromé dráhy a nyní i privatizované JR si musejí vydělat na vše včetně běžných investic do infrastruktury(!) a ty velké musejí státu splácet a zase jim stát do ničeho nekecá.
v Evropě si státy vypěstovaly železniční molochy a teď se to snaží napravit nějakým objednáváním a otevíráním a moc to nejde.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.131.18
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:49:46    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: "Dost účetní pohled."
Pendolino generuje PROVOZNÍ zisk, ale ÚČETNÍ ztrátu. Proto účetní pohled.

"Musím Vás ujistit, že pokd je vozidlo pořízeno na úvěr nebo leasing, tak jej jeho majitel musí splatit, takže nesmí být jeho provoz ztrátový ani v době splácení úvěru, ..."
Děkuji za ujištění. Jsou tři druhy jablíček.
1. Cashflow - to je to, o čem mluvíte Vy. Musím mít na splátky. Vydělat provozem, dorovnat z výroby paštiky z vepřových kůží atd. I druhá možnost má logiku - koupíte byt na hypotéku a platíte víc, než nájem. Cashflow bude horší, ale jen po dobu splácení.
2. Účetnictví - porobíhá dle zákona, nikoliv dle logiky. Cenu Pendolina, pořízeného na úvěr, odepisujete 10 let. Bez ohledu na dobu a výši splácení úvěru a na dobu životnosti vozidla. Reálně se zaúčtovávájí jen úroky.
3. Kupecké počty - získám vozidlo, které budu X let splácet a Y let odepisovat, ale bude mi sloužit cca 40 let. Musím si odpovědět na otázku, zda se mi to vyplatí.

"Takhle bych dokázal "podnikat" taky."
Tak podnikejte. Bude klid.

Český národ všemu rozumí, proto si může kdejakej tlučhuba dovolit tvrdit, že mu vlaky vydělávají už od prvního týdne, nicméně na otázku, zda jsou již započteny splátky vozidel odpoví, že ne.

//KOUZELNÉÚČETNICTVÍ
Sipi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1006
Registrován: 5-2006
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:55:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč nejsou do metra připuštěni konkurenční dopravci?

Jestli to náhodou není v tom, že metro je bráno jako MHD a železnice zase jako VHD.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 16. ledna 2012 - 13:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Osobo, nešly tudy dvě děti? ...pleju len...
Já teda nevím, koho a z čeho jste tím výčtem dotací a kilometrů usvědčil, mně vychází, že sám sebe. Když nebudu slovíčkařit jako vy, vyjde mi z toho přesně to, co Vám napsal Hasitobur v příspěvku 31, to jest že na jeden dotovaný kilometr platí stát teď víc. A o tom je řeč, protože uhádnout, že když se přestanou poskytovat dotace na rychlíky, bude celková dotace menší, to je na úrovni druhé třídy, to jsem myslel, že tady jsme na vyšší úrovni. Tak z čeho mě tady zkoušíte?
Chcete snad zpochybnit moje tvrzení, že vstupem Jančury a vyjmutím rychlíků z objemu dotovaných km nás všechny ten dotovaný provoz vyšel dráž? V duchu logiky Vašich čísel pokud by nás to mělo bez rychlíků vyjít stejně, platil by stát pořád 113,78 Kč/km (resp. - ono to tam nevychází, ty peníze děleno km dávají 107,38 Kč/km), tj. celková dotace na ty km 2011/2012 by činila 3,501 miliardy, tedy o rovných dvěstě milionů méně než činí (pomíjím v tomhle počtu růst nákladů, ke kterému by došlo tak jako tak, a počítám s těmi 107,38)

Tohle jsou peníze, které z naší kapsy vytáhl Jančura.

Chcete mi to nějak vyvrátit? A bavíme se tady vůbec o tomhle?