K-report
 

Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 19. 03. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Brně » Archiv diskuse Trolejbusy v Brně do 19. 03. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7629
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V čem by byl problém?

Tak ono jestli není lepší se soustředit na malé cíle - třeba na obnovu vozového parku trolejbusů, případně na nějaké drobné smysluplné protažení drátů (snad z té Novolíšeňské na Jírovu?), než na věšení nové troleje v délce (každopádně) přes 10 km...

Prostě ten ošklivý ekonomický pohled - kolik by to stálo a jaké přínosy by z toho byly.
ReZ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 9-2008

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdarec, nechci se zapojovat do této nereálné, šotosnové, diskuze, ale musí se potenciálně drátované okružky tahat, a tudíž drátovat, spodem pod Výstavištěm? Když už jsou zadrátované Hlinky? Nedalo by se přehodit okružky za třeba a-52? Samozřejmě poladit intervaly na dotčených linkách.
Ale kdybych, jako město měl peníze nazbyt (taky šotosen)a měl se rozhodnout, co zadrátovat, tak v prvé řadě a-67, a-53 a taky a-75 mezi Osadou a Slatinou. Okružky by byly na řadě až hóóóódně vzadu...
Jo zapomněl jsem na a-45.

(Příspěvek byl editován uživatelem rez.)
Veškeré problémy vznikají vždy v prostoru mezi židlí a klávesnicí.
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:22:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ReZ: no jo, jsou to šotosny, ale ta představa je krásná... Jinak o a-53 jsem taky psal, on je na ní i hrozný interval a dopoledne nesmyslné ukončení na Slovanském náměstí (proč to nemůže až k nádraží KP?). V souvislosti s tou 53 mne napadlo, že na závlek na Kolejní by možná stačila jednostopá trať, míjení v tom úseku by stejně asi nehrozilo, a vyšlo by to asi levněji...
http://www.youtube.com/paul2no
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5150
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 19:39:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Janatak - není to kravina technicky - zadrátovat jde všechno - a otázkou je jenom, za kolik peněz. Je to ale kravina principielně. Trolejbus je super kára třeba na linku 37. Relativně hned se to vymotá z nějakýho jakžtakž centra, přejede to pár armatur a pak to po vlastní trati valí do nějakýho sídliště.
Představa, že se trolejbus motá po celé trase linky 44/84, které snad všude něco křižuje, je děsivá. Už tak ucpanou trasu zadrátujem vyhýbkama, přes který se nedá jezdit víc jak 30 a kde se nedá trolejbus nikde rozumně předjet.
Ale tak samosebou dalo by se připlatit, existují vyhýbky a vedení, kde se dá jezdit všude padesát, existují nášlapový sekčáky, nášlapový vyhýbky, vedení, který není lámaný přes loket. Momentálně v celým Brně je asi tak jedinej příklad tohoto vedení, použito tak, aby se to neošoupalo - Hájenka.
Nicméně reálně se bavme o pěnezích a o politice. Kolikrát už se tu něco slibovalo. Prodloužení z Novolíšeňské. Sto šalin. Autobusy na CNG. A pečení holubi do huby. "Noví" (furt ti samí dokola, jenom se střídaj u kormidla) politici, nový sliby, nový prozření na základě pohledu do kasy a splnění nějaké blbosti, aby se dělo aspoň něco. A tak na Novolíšeňské, kde se již 20 let provizorně otáčí kloubové trolejbusy tak, že stojí na čtyřproudovce na blikačkách, nebo zavazí u přechodu pro chodce a kde se již delší dobu říkalo, že "všechno bude", je třeba novej hajzlík. Je opravdu pěknej, na pohled se kultura této lidské činnosti zlepšila opravdu o 1000%. Akorát právě nevím, jestli tím nebylo řečeno - ta smyčka tady bude dalších x let, takže se vyplatí ten hajzlík instalovat, ať se šoféři nepropadnou podlahou toho starýho

V současné době bysme spíš než uvažovat, co kde zadrátovat za autobus, měli být rádi, že trolejbusy aspoň stagnují, což musíme brát pozitivně, protože můpže být daleko hůř, až se začnou rozpadat tratě tak jako u šalin, nebo až umřou takový pilíře vozovýho parku jako 3194 nebo 322x. Bohužel.
BTW těch sedm kloubáků opravdu nebude. Nejsou peníze. Místo toho, i kdyby byly, bych stejně radši zase jel somrovat do Jihlavy, do Hradce apod.
Největší brzdou každodenního života jsou ženský, protože furt něco nutně potřebujou aniž by věděly co, melou nesmysly a zdržujou chlapy od práce, ze které půlka je jen kvůli tomu, aby se vyhovělo ženským.
Hubert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 6-2011

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 19:49:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: Tak samozřejmě že je to (nejen v současné situaci) spíše utopie, ale zas lepší řešit sci-fi, než se hádat jako v některých diskuzích, ne?
Mimochodem, čeká pořád 3044 na papíry od drážního úřadu nebo už se nemůže dočkat, až sveze první kusy ufrflaného kaštanstva?
you can. Canon.
Dprm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 546
Registrován: 7-2010

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 19:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BTW těch sedm kloubáků opravdu nebude. Nejsou peníze. Místo toho, i kdyby byly, bych stejně radši zase jel somrovat do Jihlavy, do Hradce apod.
7 nových t-busů nebude,3194 se mezitím rozpadne,nedostatek t-busů ve vozovnách....Já vidím budoucnost v t-busů velice černě a obávám se,aby zase nedošlo k tomu,co docházelo v 60.letech,kdy byl obrovskej úpadek t-busů.
Opravdu by se mělo zamyslet na tím,do čeho bude investovat příště ,jestli do miliónů projektů a "černého pé*a k tomu,nebo do dopravy,bez které se Brno neobejde.
....konečně ten podzim :-)
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2869
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 19:54:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Do Jihlavy přijeďte. Stojí nám to na dvoře a na lince to už bylo naposled za Marie Terezie. No s těmi stavbami... U nás politici čekají na další dotační program od roku 2013, že tím zadrátují ty naše dva plány na výstavbu TT. No jelikož jsme stejnej ROP, tak asi si Brno může dovymyslet třeba tu Novolíšenskou...
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7177
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 20:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domýšlení nebude - to, že je dnes trolejbus mnohdy opět na pokraji zájmu (i když v naší republice to ještě není tak markantní jako jinde - a kupodivu třeba na takové Ukrajině je zase na vzestupu), je myslím zjevné. V minulosti to bylo kvůli masivní podpoře všecho naftového, dnes je to asi díky tomu, že je to drahé a na co to řešit, když to zatím nějak funguje. A až to fungovat nebude, tak odkoupíme od Krymtrolejbusu zpět 9Tr, které tam hromadně nahrazují novými vozy, ono to tu ještě nějakou službu udělá. Ostatně myslím, že to tu už bylo řečeno.

Drátizace okružek nemá smysl - trolejbus ve svém původním záměru je myšlen jako doplněk k páteřním linkám jiného systému na kopcovité okraje měst - a ne jako náhrada autobusů tam, kde je to neekonomické, neefektivní a zbytečné. Kvůli šotoušům se to dělat určitě nebude.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2870
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 20:14:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No na pokraji. Je to různé. Třeba Severní Amerika, tam se něco staví. Londýn uvažuje.. Mám tedy mlhavý přehled, to je fakt. Ale zase kritický pád bych v tom neviděl. Dokud nebudou kvalitní baterie (výkonné, lehké a malé), tak pořád má trolejbus smysl.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
J,U, Ray
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.38.138
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 21:04:37    Odkaz na tento příspěvek  

Okružní linka bude asi vzrušovat každého. Za první republiky existovaly dokonce plány na tramvajovou okružní linku, vedenou zhruba po trase dnešní autobusové.
Slfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 12-2010
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 21:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mauricio: Já bych trolejbusovou 84/44 chápal jako linku BRT (metrobus, nebo spíš metrolejbus). Ale je mi jasné, že pro politiky by to byla jen další příležitost pro ulití nějakého toho milionu v předražené zakázce.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6584
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 21:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veru - k těm plánovaným slibovaným novým kloubovým tolejbusům...ani za mák se mi nechce věřit, že jednoduše nejsou prachy. Spíš mi to zavání neschopností nebo nechutí nákup provést, nebo jinak řečeno, není ta kolikrát omílaná priorita. Proč to jinde jde a v Brně je to takovej problém. České Budějovice kupujou 25Tr, Ostrava, Plzeň, Teplice, Pardubky, Jihlava nakupují Solárka, Hradec kompletně obnovuje pomocí 30/31Tr, kruci el a jde to. V Brně to nejde, to jsme v jiným státě nebo co? Ano, rekonstrukce stávajících strojů jsou kolikrát lepší než z výroby a z tohoto pohledu je co závidět, ale zaostáváme.

Rozhodně bychom neměli být rádi, že to tu stagnuje, a už vůbec ne, že může bejt hůř...to už je napřesdržku v magistrátních kruzích (ale i ve státních) zejména ve srovnání se stále rostoucí cenou jízdného. To je takovej problém podchytit výzvy z eu fondů a o nějakou dotaci na základě zpracovaného projektu zažádat?

K okružním linkám 44/84, jejich drátizace není zcestná myšlenka, ale tuto myšlenku je nutno uskutečnit v jiném politickém prostředí, v rámci jiného vztahu města k trolejbusové dopravě, a především s úplně jinými lidmi, než se těmi, kteří o tom rozhodujou. Kolega Dprm uhodil hřebíček na hlavičkou, to se raději budou strkat peníze do pofiderních předražených uměleckých děl, který stojí majlant jenom na údržbu, a který jsou úplně na hovno.

Drátizace okružek nemá smysl - trolejbus ve svém původním záměru je myšlen jako doplněk k páteřním linkám jiného systému na kopcovité okraje měst - a ne jako náhrada autobusů tam, kde je to neekonomické, neefektivní a zbytečné. Kvůli šotoušům se to dělat určitě nebude.

Jo, původní myšlenka taková byla a tak se jí musíme držet navěky věků, že jo. No ono už to pár let neplatí, linky 25, 26 rozhodně jako doplněk k páteřním linkám jiného systému nefungují, samy jsou páteřní. Linky 44/84 v trolejbusové trakci už by tolik odlišné nebyly. Samozřejmě, je nutno vycházet z nějakých ekonomických ukazatelů, kolik ušetřím nafty, jestli se mi to vyplatí na stránce spotřeby elektřiny včetně výstavby chybějícího (ne celého) tv. Z hlediska emisí se to vyplatí určitě.

Že trolejbusy stagnují? No jak kde, zkus se zajet mrknout například do Švýcar...

Když to tak nějak shrnu, mám za to, že stagnace trolejbusů v Brně, nenakupování nových vozů, nulový upgrade vrchního vedení není o penězích, ale o minimální podpoře z vedení města.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5152
Registrován: 5-2005

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 21:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hubert - 3044 má propadlý snad asi všechny revize, takže ty papíry budou trvat trochu dýl. Nicméně až na pár restů je hotová a může vyjet; už je pryč z dílen a stojí na hale.
V Komíně je nyní v dílnách "nakloubeno", kompletuje se 3601 a proti tomu 3605 je již zcela rozebraná.
A kupodivu nemáme ani jeden odstavený vůz
Největší brzdou každodenního života jsou ženský, protože furt něco nutně potřebujou aniž by věděly co, melou nesmysly a zdržujou chlapy od práce, ze které půlka je jen kvůli tomu, aby se vyhovělo ženským.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6588
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 22:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotochyt 3280 ještě stále čerstvě po GO:

Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.129
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 23:30:59    Odkaz na tento příspěvek  

Verusha: Moc se navyznám v problematice papírování na DÚ, ale když 3044 (49) ještě loni na koci července v Jihlavě jezdila, tak jaktože má vše propadlé, když 3045 (54), která šla do Brna ve stejnou dobu normálně jezdí? A vozy 3046, 3047 to mají s papíry jak?
Pepola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 316
Registrován: 11-2007
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 00:01:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu "investování": Nevím, jaký smysluplný efekt přinesou městu stále dokola zbytečné ohňostroje na přehradě, které jsou stejně furt na jedno brdo - ono není už nic moc co vymyslet... Hlavně, že veškerá MHD je v tyto dny "v pozoru"! A zahraničním tůristům jsou barevný rachejtle úplně šumák,protože když jsem ještě před pár lety občas zajel fotit, tak jsem nikdy kromě češtiny žádnou jinou řeč neslyšel.
Mauricio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7178
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 00:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty ohňostroje se úplně v klidu sami zaplatí - a řekl bych, že i vydělají. Ono to přitáhne docela dost lidí a ti něco utratí - i kdyby si každý koupil jen jedno pivo a jednu jízdenku.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 10:03:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C 943: revize elektro, revize tlaková, TK. Vše má různé délky platnosti, takže např. pokud budu mít první revize v jeden den, tak během platnosti revize tlaku vůz prodělá 2 TK, než zase bude další tlakovka.

Zjednodušeně řečeno: Autobus taky můžeš prodat behem platnosti TK tak, že nový vlastník bude mít platnou TK jen jeden měsíc, během kterého vůz projde GO a při plánovaném výjezdu už nebude mít platnou TK.

Doporučená literatura pro samostudium.

(edit- odkaz)

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
X-Host
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 10:43:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dprm: ...dopravy, bez které se Brno neobejde.

To je právě spíše taková dlouhodobá sabotáž. Představte si budoucnost, kdy chátrající MHD dojde do stavu, kdy drtivá většina lidí začne i do města jezdit autem. Pro "regulaci" se nasadí mýtné, zpoplatní se každý metr parkování, ale jelikož vzhledem ke stavu MHD to do toho města bude autem nutnost, tak lidé stejně zaplatí...
Někteří si namastí kapsu (dodavatel + provozovatel mýtného, majitelé / provozovatelé parkingů), ale systém se následně přizpůsobí. Firmy půjdou z města (minimálně ze zpoplatněného centra) pryč, s tím odtam zmizí postupně i lidé a město na tom ve výsledku prodělá jen proto, že někdo nekoncepčně (ne)plánuje a nebo dokonce sabotuje budoucnost města (i když při životnosti politiků - co by je zajímala nějaká budoucnost 10+ let...)

(Konec fikce...)
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Doprava Brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.164.162
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 15:35:32    Odkaz na tento příspěvek  

Když to celkově shrnu,rozvoj tramvajové a trolejbusové sítě v Brně po roce 1989 je více než trisktní,např. i konečná tramvají Mifkova je a pravděpodobně na desítky let zůstane opět jen provizorní a korodující trolejbusová smyčka Kohoutovice,hájenka je po výluce v roce 2001 zcela na nic.Nejvíce bych vyzdvihl protáhnutí tramvají z Kotlanovy až ke staré Líšni,smyčku Technologický park a Vozovnu Komín s pravidelnou trolejbusovou dopravou mezi Žabovřeskami-Kohoutovicemi a Kampusem...Jinak stojí úplně všechny další plány,i trolejbusová linka Mendlovo náměstí-Barvičova,i smyčka Jírova (od roku 1987),i trať ze Štefánikovy čtvrti na Dusíkovu (od roku 1994) zůstávají nadále ve fázi sci-fi.Když se loni udělala odbočka z Kounicovy do Žerotínova náměstí,byly o tom v novinách 2 články a to se jedná o nějakých 10-15 metrů.Musím být kritický,neboť pomaleji to tady asi fakt nejde.Pánové Onderka a Kotzian by se měli zamyslet...dát 180 milionů do připravované rekonstrukce vily Stiassni,která by bez zásahů dalších 5-10 let vydržela bez větších škod a nebo do rozvoje trolejbusové sítě,kdy budem 25 rok leštit vůz 3194 a obdivovat miniaturní smyčku Novolíšeňská pro velkokapacitní vozy.
Doprava Brno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.164.162
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 15:37:03    Odkaz na tento příspěvek  

A to nemluvím o takových projektech jako Plotní,Starý Lískovec nádraží,Kamechy apod.
Zejmi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 5-2011

Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 16:05:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kam se dnes odpoledne zatoulala 3194? Včera ráno i odpolene 037/06 a dnes ráno 037/02. Ještě by mě zajímalo, kde je Šmoulinka, ve sledovačce je zapsaná naposledy v úterý.
www.lhotisazejmi.webnode.cz

Když víš, že to nejde, tak řekni někomu, kdo neví, že to nejde a ten to udělá.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2950
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 17:05:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šmoulinka dnes na t-25.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Focus1976
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 4-2011

Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 18:15:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doprava: Vidíte, a já jsem si myslel, že ten "terminál" ve Starém Lískovci se začne stavět letos...
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6593
Registrován: 9-2004

Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 18:27:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zejmi - jezdila na t-27 (kurz 2/27)


Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 7-2002
Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 18:30:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě přidám jeden důvod, proč je zadrátování okružek naprostá šotokravina:

Kolik dní (v procentech) za posledních třeba deset let jezdily 44/84 po své pravidelné trase? O moc víc než 50 % to IHMO nebude.
Zejmi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 5-2011

Odesláno Čtvrtek, 15. března 2012 - 19:38:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert 08022 a Janatak:
Díky za info. Šmoulinku jsem nakonec viděl kolem 19.00 při zátahu do Komína.
www.lhotisazejmi.webnode.cz

Když víš, že to nejde, tak řekni někomu, kdo neví, že to nejde a ten to udělá.
Pepola
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 00:37:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta trolejbusová 44/84 by sežrala více t-busů než a-busů, protože při stejných obězích by na nich byla menší traťová rychlost a kvůli dodržení intervalů by se tam musely hold nějaké oběhy přihodit... Traťová rychlost proto, protože křížení a výhybek by tam muselo být jako máku (slušně řečeno).
Stačilo mi dnes na Starce, když v největší špičce tam zdechl šrot JEDOvatéhoTOURu a trolejbusák s vozem 3269 na t-27 že jako kvůli koloně odbočí z Bubeníčkovy na Svatoplukovu levým pruhem.
Kontrolní otázka: Jak myslíte, že to dopadlo? Dvakrát se urval z drátů...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7633
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 02:09:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Příspěvek výhradně na téma "co je a co není nesmysl", nikoliv na téma "co (bohužel) bude a co (bohužel) nebude postaveno")

Železniční zastávka Brno-Starý Lískovec, jakož i prodloužení trolejbusové tratě z Osové k této zastávce, je z velké části nesmysl. V samotném Starém Lískovci se nenachází žádný výrazný významný cíl dojížďky, nejbližším je až FN Bohunice + univerzitní kampus.
Tak a teď - v jakých přepravních relacích může být takováto železniční zastávka + prodloužená trolejbusová trať dobrá, kde nic neřeší, a kde by se dalo leccos zlepšit jiným způsobem?

Rosice, Zastávka a všechny obce, do kterých vede ze Zastávky jiná autobusová/vlaková linka (např. Zbraslav, Zbýšov, Lukovany; ale i Vysoké Popovice, Rapotice, Kralice i Náměšť) - spojení k FN a UK bude VŽDY kratší bus-linkou č. 405, navíc vždy s menším počtem přestupů (jeden místo dvou, žádný místo jednoho) než při cestě přes "terminál".

Tetčice - ve špičce přímé spoje k/od FN a UK, mimo špičku přestup v Rosicích. V případě cesty přes "terminál" B-SL rovněž 1 přestup. Jízdní doba přibližně stejná (jinými slovy - "terminál" nic nezlepší).

Neslovice, Hlína, Kratochvilka apod. - při stávajících způsobech spojení s FN a UK 1 přestup (u Neslovic ve špičce dokonce bez přestupu), při cestě přes "terminál" vždy 2 přestupy...

Ostopovice, Troubsko, Střelice, Radostice, Silůvky - v případě dnešního spojení od/k FN i UK cesta s 1 přestupem, v případě "terminálu" B-SL rovněž s 1 přestupem (ale asi přece jen s kratší jízdní dobou). Ale - autobusová linka má ve většině uvedených obcí více zastávek, takže skutečná jízdní doba "od domu k domu" by mohla vyjít skoro nastejno.
Navíc, v ideálním případě by mohly být linky č. 403 a 404 prodlouženy z Osové nikoliv na Labskou, ale na konečnou Univerzitní kampus sever. Pak by se spojení uvedených obcí s FN a UK stalo přímým...

Moravské Bránice, Ivančice, Moravský Krumlov (a jejich okolí), potažmo všechna sídla ležící na trati za Moravským Krumlovem - na první pohled zde není lepší řešení než trolejbusem na "terminál" a dál vlakem, ale to nemusí být pravda. Jednak Ivančice mají ve špičce přímé autobusové spojení se zast. Nemocnice Bohunice, mimo špičku je to s 1 přestupem, a totéž by mohlo platit i pro Moravský Krumlov, pokud by došlo k relativně drobným úpravám linkového vedení na Ivančicku (např. linka č. 432 změněna na: Rosice - Ivančice - MK - Znojmo; linka č. 423 na: Ivančice žst. - Oslavany - Mohelno).
Pro Moravské Bránice a okolí + sídla jižně od MK platí, že spojení od FN/UK by se dalo zajistit kombinací bus/vlak s přestupem na zastávce Střelice dolní. O. K, jízdní doba by byla (hlavně vlivem časově delšího přestupu u zast. Střelice dolní) asi o 10 minut delší, než v případě kombinace trolejbus/vlak s přestupem na "terminálu".

Takže pro které relace by ten "terminál" asi svoji výhodu měl? Snad do Náměště nad Oslavou (ale tam to není tak jednoznačné, protože kombinace linky č. 405 a přestupu na vlak v Zastávce), určitě pak do Třebíče a stanic ležících dále (Okříšky, Jihlava).

Tolik výčet (ne zrovna velkých) přínosů. Druhou stranou mince jsou náklady na výstavbu trolejbusové tratě, v podstatě i na pořízení trolejbusů nutných pro zajištění provozu na novém úseku; o finančních nákladech ze "železničního úhlu pohledu" se raději ani nebudu zmiňovat.

A to zde jsou ještě úskalí jako že to zastavení navíc na té úžasné železniční zastávce B-SL nemusí časově vycházet. To platí zejména pro vlaky směrem na Moravské Bránice, kde se dá celkem reálně předpokládat, že bude potřeba stíhat jízdní doby Brno hl. n. - Moravské Bránice maximálně za 27 minut (v opačném směru jízdy stejně tak), takže zastavení leda tak ve Střelicích + v Silůvkách...

P. S. Tento příspěvek budiž případným námětem pro diskuse pro ostatní, ode mě je to zde jediným příspěvekem na toto téma. Jednak jsem v něm uvedl vše podstatné, jednak na diskusi na toto téma (resp. s vědomím jistých zvráceností, které s tímto tématem úzce souvisejí) nemám ani moc chuť.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
sportovecbrno
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.179.136
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 15:54:45    Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle zdvojkolejnění a tím pádem zrušení linek 405/406,které se nahradí vyšší frekvencí S4. Busy budou lidi navážet k vlaku,(draze vybudovány přestupní uzly) a pak přestup ve SL na tr-bus a dál na Campus/FN. Navíc stále víc se omezuje nemocnice v Ivančicích, tudíž vzniká větší potřeba dopravní obslužnosti tímto směrem.
Nic nevím jistě, je to jen úvaha
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6598
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 21:33:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedenadvacítkově z Brandlovy...jen tak:


Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7634
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 22:45:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přece jen, k tomuto se vyjádřím:

A co takhle zdvojkolejnění a tím pádem zrušení linek 405/406,které se nahradí vyšší frekvencí S4. Busy budou lidi navážet k vlaku,(draze vybudovány přestupní uzly) a pak přestup ve SL na tr-bus a dál na Campus/FN. Navíc stále víc se omezuje nemocnice v Ivančicích, tudíž vzniká větší potřeba dopravní obslužnosti tímto směrem.

Chci doufat, že tohleto nikdy nikoho nenapadne, už jen kvůli argumentům, které jsem napsal v předchozím příspěvku:

- Pro autobusy jedoucí přímo od/k FN/UK hovoří kratší jízdní doba + méně přestupů (v případě Zastávky + okolí, Rosic, Neslovic, Padochova a Oslavan každopádně; v případě Tetčic a Ivančic plus mínus nastejno).

- "Draze vybudovány přestupní uzly" (Nemocnice Bohunice?, Tetčice žst.?, Zastávka žst.?) by zůstaly obsluhovány tak jako tak. Ano, nevznikla by údajná potřeba "draze stavět přestupní uzel Starý Lískovec" a k tomá dále: stavět trolejbusovou trať Osová - Starý Lískovec, nádraží, pořizovat trolejbusy nutné pro obsluhu prodlouženého úseku; dokonce by ani nebylo nutné draze investovat do traťového úseku Brno-HH - Střelice (a z hlediska přidávání 2. koleje nebo zvyšování TR ani do úseku Střelice - Tetčice).
Stačilo by jen, aby/kdyby vítězil zdravý rozum.

"Vyšší frekvence S4" - podle zavedeného vnímání pojmu "špička pracovního dne" se případný 15-min. interval vlaků Brno - Zastávka (toto kritérium bylo doslova "modlou" určitých oficiálních materiálů snažících se ospravedlnit jistou, více než 4,5 miliardovou "investici") nevejde na úsek Brno hl. n. - Brno-HH; podle mého vnímání pojmu "spička pracovního dne" se dá vyjezdit 15-min. interval ve špičce i na současné železniční infrastruktuře.
Paradox? Jen zdánlivě.

Každopádně, opět chci doufat, že i kdyby jezdila S4 v tom 15-min. intervalu, tak že nikoho nenapadne sahat na bus linky č. 405 a 406 (mimochodem, s nástupem nynějšího JŘ výrazně posílené právě v období špiček).
Luděk_Bohuňovský
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 1-2012
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 07:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj do Brna! Jsem velice rád, že tady čas od času někdo zveřejní "jihlavské" trolejbusy v Brně. Tak abyste neřekli, tak pro změnu aktuální "brněnský" trolejbus v Jihlavě.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5155
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 12:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Se vám nějak oloupal... .
Největší brzdou každodenního života jsou ženský, protože furt něco nutně potřebujou aniž by věděly co, melou nesmysly a zdržujou chlapy od práce, ze které půlka je jen kvůli tomu, aby se vyhovělo ženským.
Sominus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 2-2011

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 12:36:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ten vypadá....
Nejlepší jsou trolejbusy ze Škoda Ostrov!
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4762
Registrován: 7-2003

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 12:42:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skoro jako provozni.. Aby se neodkupoval nazpatek.
8bity vseho sveta spojte se .
Anti
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1308
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 13:54:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to stálo těch 6 let venku nebo v nějaké stodole bez pohybu tak tu výzbroj můžete stejně vyhodit .... Oloupaná skříň vozu či případná koroze tolik nebolí , několik tub cargoflexu dokáže divy ...

Končí krásnej sen, už se blíží den, ještě kroků pár a bude ti hej ..
..." Do Pekla Máme Blízko "...
Karbanatek99
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.166.28
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 14:48:17    Odkaz na tento příspěvek  

Co se s tím trolejbusem bude dít ? Směr šrot, a nebo nějaká soukromá sbírka?
Wang
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2764
Registrován: 8-2007

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 15:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a nebo nějaká soukromá sbírka?

V té už nějaký rok je, konkrétně od roku 2007...
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2871
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 16:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šrot.
Jsou už někde k mání fotky 3044? Ať tedy můžeme závidět..
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Karbanatek99
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.166.28
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 16:56:55    Odkaz na tento příspěvek  

Je to prosím zapříčiněno nedostatkem financí pro deponování a opravu ?
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2872
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 17:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, tak tento vůz byl prakticky od nákupu určen na náhradní díly a následný šrot.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Trolejbusák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1892
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 17:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co byste řekli tomu, kdyby se do provozu vrátila 3207?
ICQ:192-449-432; mail: Trolejbus.3259@seznam.cz
Rád budu chodit bos, když moje bota zůstane vězet v řiti nějakého hňupa.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3755
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 19:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karbanátek: jestli ho chceš, tak to dej zavčas vědět, majitel ti ho určitě rád celý prodá za reálnou cenu šrotu. Ale pak si připrav tak minimálně 500 000 na nejnutnější opravu a opětovné uvedení do provozu...
Makrelu neumeješ.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5158
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 20:03:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3213 si kluci koupili jako ND pro 3203, takže se stavu nelze divit. Nicméně dávali jsme jim ho funkční, byť to chvíli zlobilo a střílel automat.

Trolejbusák - nestraš, nebo se inspirujou v Pisárkách a budou spravovat ten napálenej zrychl na 1497
Největší brzdou každodenního života jsou ženský, protože furt něco nutně potřebujou aniž by věděly co, melou nesmysly a zdržujou chlapy od práce, ze které půlka je jen kvůli tomu, aby se vyhovělo ženským.
Luděk_Bohuňovský
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2012
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 20:40:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer, děkuji Vám za Vaše reakce. Ano. Informovaní mají pravdu. Trolejbus 3213 byl od prvopočátku určen na ND pro vůz 3203. Oba jsme od Vás přivezli 2.5.2007. 3203 je celou dobu pod střechou. Nic se s ním nedělo, je stále ve stavu, jak byl přitažen. Pouze louhové baterie ho již opustili a dostal klasické autobusové. Naposled v řijnu 2011 jel kousek dopředu i dozadu vlastní silou. Je schopen nafoukat vzduch, relativně ho i chvíli udržet a normálně dobíjí a dělá všechno, co dělat má. Takže klobouk dolů, kvalitní údržba je vidět ještě po téměř pěti letech.
Vůz 3213 byl ihned po přitažení do Jihlavy zmíněného 2.5.2007 nasazen na trolej. Při zapnutí automatu vůz bez sešlápnutí jízdy poskočil kupředu, vyrazil automat a lehce zasmrděl. Na opětovné pokusy nahodit automat již nereagoval. Byl odstaven venku, protože s ním bylo počítáno pouze na ND a pod střechou již nebylo místo.
Nedávno se nám podařilo získat i jihlavský vůz 14Tr evidenční číslo 59. A protože naše haly nejsou nafukovací a naše finance ještě méně, patrně si do budoucna stejně necháme jenom jeden z nich. Vůz 59 je sice horší co se týče vnější plechařiny, ale prošel GO ve Zlineru spojenou s otryskáním a vyvařením + zesílením rámu. Takže spodek vozu vypadá oproti 3203 lépe. A navíc přece jenom jezdil pár let v Jihlavě.
Takže nad 3203 se vznášejí otazníky. Myslím si, že pokud by někdo měl o ni seriózní zájem, dá se o tom jednat...
Luděk_Bohuňovský
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2012
Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 21:12:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro doplnění celkového výčtu našich vozů 14Tr ještě musím uvézt, že v létě 2002 jsme získali kompletní a pojízdný vůz jihlavského čísla 24. Střecha tenkrát na něj nebyla a tak stál venku. Po první zimě se na některých místech propadla podlaha, upadly asi tři vnější plechy a rovněž působení gravitace podlehly všechny! schrány s elektrovýzbrojí. Při následném přetažení z vozu upadl i MG motor s kompresorem a řada dalších komponentů. S volantem muselo i za jízdy točit pět lidí současně a při nenafouklých vlnovcích dřela všechna kola o zbytky podběhů. Takový vůz opravdu zachránit nešlo. Když jsem si na jeho žalostný technický stav postěžoval řediteli jihlavského DP Vilímovi, s úsměvem odvětil: "Tento vůz jsme provozovali 18 let bez jakékoli větší opravy. Každý ekonom, kdyby viděl, jak málo jsme do něj za těch 18 let nainvestovali, tak by jásal!" Nebylo co dodat. Takže 3213 po pěti zimách venku - stále krásný vůz, který drží pohromadě.
Anti
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 17. března 2012 - 21:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V roce 1999 to byl ještě fešák, aspoň na pohled..



Končí krásnej sen, už se blíží den, ještě kroků pár a bude ti hej ..
..." Do Pekla Máme Blízko "...
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5161
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 00:23:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To vypadala i 21Tr č. 48 - z dálky

Dokonce i jela:


Věru, moc z ní ale nakonec nezbylo ... A nevíc je venku už teplo... ideální počasí na rozpalování...
Největší brzdou každodenního života jsou ženský, protože furt něco nutně potřebujou aniž by věděly co, melou nesmysly a zdržujou chlapy od práce, ze které půlka je jen kvůli tomu, aby se vyhovělo ženským.
Husák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 1-2011
Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 00:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vzhledem k tomu, že před vámi je v průměrném stáří už jen Ústí nad Labem, tak máte vozy ve velmi dobrém stavu. Není nad to svézt se 3506 .
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6605
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 01:04:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Husák - 3506 je sice už po několikáté GO, ale mnohem lepší by byla politika obnovy vozového parku nákupem nových strojů. Kdyby se dělaly tři generálky například u 9Tr, jako u dnešních 15Tr, tak nám tu jezdí dodnes - s buse, brněnským unifikem (zpracoval by někdo obrázek?), altro a railtech stahováky. Vozejky to nebyly špatný, vostuda by byla, kdyby tu ještě jezdily. Jako dnes stroje 3501-3508, 3194 - 3229. Zvlášť ve světle toho, kolik trolejbusových provozů v republice obnovuje novými vozy.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Luděk_Bohuňovský
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2012
Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 08:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obnovovat novými vozy je sice dobrá věc, ale nákladná. Argument, že když sype únie, tak proč to nevyužít, je sice dobrý, ale v globále je to pořád vyhozených 10 milionů, když stejná paráda se dá pořídit, jak jste dokázali za čtvrtinu. Troufnu si tvrdit, že 3044 je díky skvěle odvedené GO v lepší kondici, než byl jako nový. Má před sebou odhaduji 15 let provozu. Ať už v Brně nebo zbytek na Ukrajině. Prostě smekám.
A nechápu komu by vadily vozy 9Tr. Provoz 30 let starých FBW ve Švýcarsku nebo letité londýnské patráky a taxíky z 50tých let... Když mají vozy skvělou údržbu, ať jezdí 40 let. Je to rozhodně ekonomičtější, než kupovat každých 15 let nové.
Nedávná studie zpracovaná v DP Praha ukázala, že údržba 10 let starého Citelisu je 4x! nákladnější, než údržba 20 let staré karosy řady 700. Trochu vysoká daň za nízkou podlahu, že?
Doktortrolejbus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 13:54:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Devítka unifik...



Nic není nemožné, ještě kdyby tak byla nízkopodlažní
http://picasaweb.google.cz/doktor.trol
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3757
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 13:58:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DrTr: jako v BG na Ikarusech: snížit zadní plošinu.
Makrelu neumeješ.
Trolejbusák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 15:15:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Veru, nestraším Je to zřejmě odpovědět na to, že 7 trajfů nebude
ICQ:192-449-432; mail: Trolejbus.3259@seznam.cz
Rád budu chodit bos, když moje bota zůstane vězet v řiti nějakého hňupa.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2965
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 16:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DrTr: Tak to je paráda
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Doktortrolejbus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 22:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbusák: Vypadá to, že nový vozy sice nebudou, ale možná (pravděpodobně) se koupí HK a Jihlava. Vozy (21tr), který se u nich budou vyřazovat a u nás generálkovat. Ale nic jsem neřek. Je to jen tak mezi námi.

Robert_08022: Dík, já a GIMP jsme to zvládli za půl hoďky.
http://picasaweb.google.cz/doktor.trol
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5164
Registrován: 5-2005

Odesláno Neděle, 18. března 2012 - 22:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jééé, a já měl někde kdysi fotomontáž cedulové krémové 21Tr s příčkou v čelním okně , bohužel už ji nemůžu najít.
Největší brzdou každodenního života jsou ženský, protože furt něco nutně potřebujou aniž by věděly co, melou nesmysly a zdržujou chlapy od práce, ze které půlka je jen kvůli tomu, aby se vyhovělo ženským.
Jozsi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 19. března 2012 - 09:47:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však on se někdo inspiruje, popis tu je
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6609
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 19. března 2012 - 10:37:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modré zpravodajské okénko:


jak z fotek zřejmo, 3045 dneska brouzdá mezi Bystrcí a krpolským nádražím.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!