K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná trolejbusová diskuse do 26. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Všeobecná trolejbusová diskuse » Archiv diskuse Všeobecná trolejbusová diskuse do 26. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
třebíčák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.23.104
Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 18:56:03    Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych takovou otázku. Upozorňuji že jsem lajk. Neuvažovalo se někdy o oprášení plánů na trolejbusovou dopravu v Třebíči? Přecijen plány tu byly a do Třebíče by se trolejbusy i dost hodily, protože v kopcích se autobusy dost trápí (borovinský kopec, kopec ke dřevařským závodům,...). A nafta je už teď drahá a bude hůř. V Třebíči je na to jak je to velké (malé) město MHD vytížená docela solidně, protože málo komu se chce chodit do těch kopců. Na kolik vyjde trolejbusová trať? Vím že je třeba i vozovna, měnírny a trolejbusy, ale nestálo by to v současné době za úvahu? Alespoň třeba liknky 1, 4 a 5. A nebyla by na tohle ochotná pustit chlup i EU, když financuje kdejakou krávovinu tak tohle by bylo alespoň k něčemu a ještě by to mohlo být v kolonce "ekologie". Co vy znalci tady si myslíte, mělo by smysl teď zavádět trolejbusový provoz v Třebíči?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3684
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 20:54:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třebíčák: Pokud by se nějak upravilo linkové vedení, aby trolejbusová trať byla vytížená (čím více spojů po ní projede, tím lépe) pak ano. Ale narážíš na dva problémy:
1. podjezd u nádraží, ale to je řešitelné.
2. přejezd u zast. Sucheninova, jestli se opravdu zadrátuje Jihlava-Brno, DSÚ asi nepovolí křížení trol. x el. vlak, které je u nás zakázáno.
Makrelu neumeješ.
třebíčák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.19.120
Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 21:14:42    Odkaz na tento příspěvek  

9_tr: no tak ten podjezd u nádraží to je pravda, tam se ani tedombus neprotáhne. Ale ten úřejezd, když na Slovensku to jde (Prešov) tak proč by to nemohlo jít i u nás? Jen by se muselo hnout s normami, což by se asi moc nechtělo. Ale stejně o drátizaci 240 se mluví už strašně dlouho a stejně pořád vůbec nic.

Linkové vedení, tak kdyby se zadrátovaly hlavní trasy z náměstí na Hájek přes Dřevařské závody, Borovina a trasa jedničky do domků, a zavedl na nich takový interval (a ne ten chaos jako teď) aby vycházel nějaký proklad, tak by to snad šlo. Aby se něco ušetřilo tak třeba alespoň ze začátku by čtyřka mohla zajíždět až ke hřbitovu aby se nemusela dělat točna na kruháku v Týně.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7553
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 21:40:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třebíčák:

Ne, o takovém oprášení plánů se neuvažovalo a ani neuvažuje.

Jinak, můj názor k uvedeným argumentům:
- Město Třebíč sice má kopcovitý terén, ale to se dá řešit tím, že budou jezdit autobusy s dostatečně silným motorem. Netřeba snad kvůli tomu budovat trolejbusový systém.

- Nafta je drahá a možná bude ještě hůř, ale totéž platí i o elektřině.

- Trolejbusy by měly oproti autobusům řadu nevýhod, například už jen v menší flexibilitě.
Kdyby se třeba opravdu realizovala trolejbusová síť podle této studie, tak by to stejně nevyhovovalo současným potřebám - muselo by se upravit linkové vedení (Týn, Průmyslová čtvrť - na začátku 90. let 20. stol. měly úplně jiný význam než dnes), resp. by se muselo stejně něco přistavět (StopShop atd.).

Zato autobusy bez problémů projedou téměř všude a při změnách linkového vedení se nemusíme omezovat tím, kudy vedou dráty a kudy ne.

- Přál bych si, aby se nemuselo argumentovat, že "ať na to dá EU peníze, když financuje různé krávoviny", ale aby platilo, že "EU žádné krávoviny nefinancuje".
Myslím si, že případné zavedení trolejbusů v Třebíči by z technického i (investičně i následně provozního) ekonomického hlediska bylo takovou malou krávovinou.

A ekologický aspekt? Ten snad platil před těmi cca 20 lety, když autobusy opravdu byly "smrdící". Teď už je docela jiná situace.
Navíc, taková výroba trolejového vedení, sloupů atd., by byla také určitou ekologickou zátěží.
I když, mám dojem, že tento úhel pohledu (bohužel) nehraje roli, a do té "EUkolonky" by to asi spadalo.

K tomu, co napsal 9_tr:
ad 1. Technicky řešitelné by to asi bylo, ale znamenalo by to zbytečnou přestavbu křižovatky ul. Nádražní - Janouškova - Oldřichova (nutnost snížení nivelety asi o 1 m?).

Projekt z počátku 90. let ani zavedení trolebusů podjezdem pod vlakovým nádražím nepočítal a ani se jím technicky nezabýval (tehdy tudy ani žádné autobusy MHD nejezdily; ty tam začaly jezdit až v polovině 90. let).

ad 2. Zde se omezím na konstatování (více stejně do autobusové diskuse nepatří), že elektrizace tratě vedoucí Třebíčí se nepředpokládá.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
třebíčák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.163.223.146
Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 21:50:04    Odkaz na tento příspěvek  

No tak asi máte pravdu, ale to já jsem ani neuvažoval dělat to podle té 20 let staré studie. A podle vás, má teda dneska vůbec smysl někde budovat trolejbusy? Protože ty vždy budou neflexibilní už ze své podstaty.
Jas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 836
Registrován: 9-2004

Odesláno Sobota, 14. ledna 2012 - 22:21:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třebíčák: Ačkoli se mi to říká docela těžko, protože trolejbusy mám opravdu ze srdce rád, tak si myslím, že budovat vysloveně nový provoz ve městě kde žádný nikdy nebyl smysl nemá. Nemluvím o nových tratích ve městech se stávajícím provozem, ale nové provozy určitě ne. V poměrně dohledné době (typuju že ne víc jak 20 let) budou technologie baterií dotaženy do takových kvalit, že o trolejbusy pak nikdo zájem mít nebude. Už dneska jsou elektrobusy provozuschopné na linkách s menší vypraveností. Elektrobus je výhodnější právě pro elektrický pohon a nelpění na trolejové síti, jediné co ho omezuje je baterie.
Trolejbusy vpřed dobýváme svět.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7555
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 08:09:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třebíčák:

O. K., podle té studie z roku 1991 by to stejně nebylo realizovatelné i z jiných důvodů než nevyhovujícího linkového vedení - např. v místě kdysi uvažované trolejbusové vozovny dnes stojí objekty průmyslové zóny.

K tomu případnému třebíčskému křížení jedněch nesmyslných drátů s druhými zbytečnými dráty - v jednom ze železničních diskusních vláken na těchto stránkách se před časem řešila problematika jednoho železničního přejezdu v Plzni a případné elektrizace tratě Plzeň - Domažlice; a při připomenutí srovnání s Prešovem tam padl argument, že v Prešově (stejně jako přibližně v celé severní polovině české i slovenské železniční sítě) je na železnici napěťová soustava 3 kV ss, zatímco v Plzni, Brně či Jihlavě (stejně jako přibližně v jižní polovině české i slovenské železniční sítě) je střídavé napětí 25 kV; a proto by mělo platit, že "na severu by to šlo, ale na jihu ne".
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7556
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. ledna 2012 - 11:15:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Archivní fotka z počátku roku 1992:


Sloupy na mostě nad Rafaelovou ulicí byly dimenzovány pro budoucí trolejové vedení.
Tehdy byly osazeny čtyři sloupy na každé straně (na severní straně byly později dva sloupy odstraněny); a lampy se tehdy nacházely na severní straně mostu, zatímco na jižní straně byly pouhé "pahýly". Dnes je tomu naopak: http://www.trolejbusyvpraze.net/tb_jinde_ar_trebic_modrin.htm
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6352
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 18. ledna 2012 - 12:32:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu případnému třebíčskému křížení jedněch nesmyslných drátů s druhými zbytečnými dráty

to je otázka, drátizace 240 rozhodně smysl má, ale vcelku, to jest z Brna až do Jihlavy. Kouskování je v celkovém výsledku na draka, přínos elektrické dvoukolejky pouze do Zastávky moc nevidím.
Trolejbusová drátizace Třebíče a podobně velkých měst smysl měla tak na přelomu 80. a 90. let nejpozději, dneska nevím. Pokud by byla možná dotace z ekologických eurofondů, proč ne trolejbusovou Třebíč, Kladno, KV a další? Ale zase narážíme na technologický vývoj elektrobusů, které dřív nebo později trolejbusy jako takové technicky překonají.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7557
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 18. ledna 2012 - 18:27:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to je otázka, drátizace 240 rozhodně smysl má, ale vcelku, to jest z Brna až do Jihlavy.

Smysl to NEMÁ, protože:

- zde je velmi slabá nákladní doprava (elektrizace je obecně přínosnější pro nákladní dopravu) a ani na intenzita osobní dopravy (hovoříme-li o celé trati, musíme uvažovat o intenzitě dopravy na celé trati) není tak silná, aby se to vyplatilo.
A silnější nikdy nebude - dvoukolejná, rychlejší a sklonově méně náročná 250ka není odtamtud daleko.
- Nedošlo by tím ani k "přímému propojení dnes nepropojeného" - rychlíky Brno - ČB jezdí bez přestupu už teď, a vůbec tam nevadí, že část jejich trasy není elektrizovaná.
Ani nemůže být řed o nějakém průjezdném modelu v Brně - směrování vlaků od Střelic na 5. a 6. nástupiště znamená jejich odklizení na místo, kde překážejí nejméně (k 1. - 4. nástupišti už by se nevešly).
A modernizace železničního uzlu Brno v rozumné podobě je zase úplně jinou otázkou.
- Asi 2/3 délky tratě procházejí krajem Vysočina, kde si dopravce vybral pro regionální dopravu vozidla nezávislé trakce (která mají z velké části jezdit právě "pod dráty".
Tak proč by se tam měla "drátovat" další trať.

Jistě - to, že to nemá smysl, (bohužel) neznamená, že se to nestane.

Kouskování je v celkovém výsledku na draka
Kouskování (modernizace pouze vhodně vybraných úseků tratě) by nebylo na draka, kdyby se zvysoka kašlalo na ty dráty.

Jakmile se ale řekne "budou dráty", pak je jasné, že modernizované úseky na sebe musejí navazovat. Bohužel.
Pak by se nemuselo sahat do vyhovujícího dvoukolejného úseku Brno-HH - Střelice; pak by se nemusela dělat 2. kolej v úseku Omice - Tetčice, kde má jít o "zakonzervování nevhodného stavu" atd. atd.

přínos elektrické dvoukolejky pouze do Zastávky moc nevidím.
"Přínos" je doslova záporný. Buď se bude v Zastávce přestupovat z Os na Os, anebo ty dráty nevyužije téměř žádný z vlaků - obojí je nesmysl; třetí varianta znamená nalít další miliardy do navazujících úseků - nutně by se muselo pokračovat terénně snad nejnáročnějším úsekem Zastávka - Vys. Popovice... - ale jak vypovídá příspěvek, na který jsem odkazoval, tak s tím se stejně nepočítá).

Sorry za OT, víc o tom možná někdy ještě napíšu do příslušného železničního vlákna (Tratě č. 240 - 248), jinak leccos jsem se tam snažil vysvětlit (+ navrhnout jiné a daleko efektivnější řešení) někdy okolo 10. prosince loňského roku.

Během posledního cca roku jsem se věnoval sledování teoretických i praktických provozních záležitostí v tomto i navazujících úsecích poměrně intenzivně. Vím, o čem mluvím (resp. píšu) - jestli trať č. 240 někde "tlačí bota", tak to rozhodně není v chybějících drátech. A totéž platí i o MHD Třebíč - změny linkového vedení se dají daleko pružněji realizovat právě bez těch drátů.


Pokud by byla možná dotace z ekologických eurofondů, proč ne trolejbusovou Třebíč, Kladno, KV a další?
A jsme u jádra pudla, které obě zbytečné drátizace (tratě č. 240 a "trolejizace MHD Třebíč") spojuje - ekonomicky je to úplně mimo (více vlaků po trati č. 240 se dá provézt po modernizaci dílčích úseků v celkové délce jen asi okolo 15 - 20 km) a český stát (v případě železnice), resp. město Třebíč (v případě těch trolejbusů) by to "za své" nepostavily, ale tučná eurodotace může všechna racionální rozhodování zvrátit.

Jinak, o té "ekologii" v souvislosti s "nutností" výstavby všech elektrických zařízení (sloupy, dráty, měnírny atd.) už jsem psal v jednom z předchozích příspěvků.
(Což bohužel nevylučuje, že by k přidělení takové "ekologické" dotace někdy mohlo dojít, že. )

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Antar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 18. ledna 2012 - 23:44:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:
Sloupy na mostě nad Rafaelovou ulicí...
Dík za to doplnění údajů o Modřínové ulici v Třebíči - jak tak zkoumám tu fotku, budu to muset na webu zase trochu opravit .

...proč ne trolejbusovou Třebíč, Kladno, KV a další
Ano, správný postřeh - do těchto měst by se trolejbusy rozhodně hodily. Ještě bych tam přidal Děčín. Tahle města jsou dost členitá s velkými výškovými rozdíly. V Kladně i v Karlových Varech se o nich uvažovalo někdy koncem 80. let. Kladno na ně mělo jeden čas dokonce připravené linkové vedení MHD. V Děčíně by dnes pro trolejbusy byly díky modernizaci mostů pod železnicí a novým komunikacím daleko lepší podmínky, než za doby jejich éry v 50. - 70. letech atd. Jenomže ono to s těmi dotacemi od EU nebude tak jednoduché. Pouhé "klasické" trolejbusy jsou dnes z EU prakticky nedotovatelné, takže se k tomu musí přifařit něco, na co tu dotaci lze získat - a proto dnes vznikají různé hybridy, dvousilové vozy, kapacitory atd. Co jsem slyšel od lidí, co se tím zabývají, tak s elektobusy a hybridy jsou pořád nějaké problémy, zdaleka to není vychytané (a ještě asi dlouho nebude a hodí se to jenom někam), takže jsem přesvědčen, že klasický trolejbus má a bude mít stále co říci. Opravdu si nedovedu představit elektrobus např. na stoupání na Kamenickou v Děčíně.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7558
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 08:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

.proč ne trolejbusovou Třebíč, Kladno, KV a další
Ano, správný postřeh - do těchto měst by se trolejbusy rozhodně hodily.

Tím zásadním arumentem, proč opravdu, ale opravdu NE trolejbusovou Třebíč (a asi i Kladno, KV a další) je a snad i nadále bude, že to znamená (vcelku zbytečné) investice do výstavby potřebné infrastruktury + v podstatě jednorázové pořízení až několika desítek potřebných vozidel.

Ale, podle mě naštěstí, s ničím takovým se dnes opravdu neuvažuje.

Třebíčský zpravodaj 1/1992 a v něm krátký článek o tehdy ještě uvažované "trolebusizaci":
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7559
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. ledna 2012 - 08:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak minimálně ještě koncem srpna roku 2003 stály na severní straně mostu nad Rafaelovou ulicí všechny sloupy; a nešlo jen o "pahýly", ale o funkční lampy.
Je to vidět v pravém horním rohu této fotky (dokumentující již "nalajnovaný" kruhový objezd):


Více informací o tom, jak se měnila poloha zastávky ZŠ Na Kopcích, kde se měly otáčet trolejbusy a kde se dříve otáčely i autobusy MHD Třebíč, je v tomto článku: http://autobusytrebic.blog.cz/1101/davne-uvahy-o-zavedeni-trolejbusove-dopravy-v-trebici

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7562
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 20. ledna 2012 - 01:40:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Antar:

O. K., s těmi sloupy se to zdá být jasné (přiznám se, že nebýt těch starších fotek, tak bych sám nevěděl, kde dříve byly či nebyly jaké sloupy a kde byly umístěny lampy); k té druhé věci (existence obratiště ZŠ Na Kopcích) - na této nebo i této fotce je patrné, že povrch obratiště je od povrchu Modřínové ulice oddělen spárou a je na tom znát, že k vybudování obratiště nedošlo ve stejné době jako k vybudování sousední silnice. Navíc v pozadí první a v popředí druhé z výše odkazovaných fotek je vidět bývalý zastávkový záliv, u kterého byla ale umístěna asi jen výstupní zastávka (pro spoje linky č. 3, které na této zastávce končí jízdu) - zastávka pro běžný provoz byla, pokud si to dobře pamatuji, na protějším chodníku.
To vše ale skončilo přibližně v tom roce 2002, kdy bylo vybudováno nové obratiště.

Ten most byl dokončen asi v roce 1989 nebo 1990, ale ještě tak v roce 1992 vedl vlastně "do nikam" - hned za ním (přibližně v místech, ze kterých byla pořízena tato fotka) byla jakási vrata, za která byl povolen vjezd/vstup jen vozidlům/pracovníkům stavby.
Ty paneláky byly dokončeny asi v roce 1993, až potom ten most reálně začal něčemu sloužit.

V článku také píšete o "budování obchvatu a jeho přemostění" - ale zatímco ten most se budoval koncem 80. let s primárním účelem (jediného) silničního spojení do nově budovaného sídliště, tak ten obchvat (Rafaelova ulice) byl po dlouhých odkladech vybudován až v letech 2001 - 2002.
K demolici domů (s výjimkou jediného, jehož tehdejší majitel si jeho zachování tehdy nějak "vyvzdoroval") v Rafaelově ulici (mezi Brněnskou ulicí a tím mostem v Modřínově ulici) došlo přibližně už v roce 1990, a až do toho roku 2001 tam byly v podstatě jen zarůstající pozůstatky domů a nezpevněná silnice.

Asi od roku 2006 jezdí po dolní části Rafaelovy ulice linka č. 3 - k přesměrování došlo z důvodu zlepšení obsluhy hypermarketu Kaufland (ten byl otevřen koncem listopadu roku 1999).
Při existenci pouze autobusové dopravy byla změna trasování linky jednoduchou záležitostí. Kdyby však byl v Třebíči realizován trolejbusový systém podle toho projektu z počátku 90. let, tak by to tak jednoduché nebylo - se zatrolejováním Brněnské ulice projekt nepočítal...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7689
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 20:40:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rozmrazovač trolejí v St. Gallenu
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 21:39:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr k: dobrej odkaz, koukám že v Schaffhausenu mají už nový Hessy.
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 447
Registrován: 11-2009
Odesláno Pátek, 09. března 2012 - 20:21:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Měl bych takový dotaz - mám na přechodu pro chodce jako chodec přednost před trolejbusem? Chodci mají přednost před silničními vozidly, ale vozidla drážní (což je i trolejbus) mají zase přednost před chodci. Nebo ne? Jak to tedy je?
http://www.youtube.com/paul2no
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 6-2010

Odesláno Pátek, 09. března 2012 - 22:29:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavý dotaz. Nevím sice, jak je to řešené v zákoně, ale laický selský rozum mi říká, že bych jako chodec měl mít přednost. Obvzláště v dnešní době, kdy kastle autobusů a trolejbusů jsou v podstatě stejné. Už vidím, jak např. 80-ti letá hůře vidící babička zkoumá u přechodu, zda to, co se blíží má na střeše klacky, nebo ne. Tramvaj, to je něco jiného, ta má jaksi navíc ještě nepřehlédnutelné koleje a přechody tam bývají řešeny ostrůvky.
Vojtik
Moderátor

Číslo příspěvku: 5011
Registrován: 2-2007

Odesláno Pátek, 09. března 2012 - 22:33:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud vím, tak v zákoně je věta o výjimce z dávání přednosti na předchodu definována jako "toto ustanovení se nevztahuje na řidiče tramvaje". Tohle považuji za zcela jednoznačné. Být tam "řidiče drážního vozidla", tak je třeba se zabývat i případem trolejbusu.
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 11-2007

Odesláno Sobota, 10. března 2012 - 13:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z měst kde jezdí trolejbusy, je praxe taková že trolejbus se na silnici chová jako autobus, takže nemá přednost na přechodu pro chodce!
To platí pouze u tramvají, jak už zde bylo psáno tam je jasně vidět že jede po kolejích, a tudíž má přednost.
To že tu je nějaký drážní úřad který pod sebe zahrnuje i trolejbusy a lanovky, je podle mě přežitek, a akorát to přináší problémy (na všechno musí bejt povolení atd atd. i když trolejbus jezdí po silnici.)
Buď by ty trolejbusy měli mít volnější pole působnosti a nebo je z drážního zákona, úplně vyjmout.
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Jas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 13:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Philip: No ono je to proto, že trolejbus má v podstatě určenou dráhu trakčním vedením, proto je to "drážní" vozidlo
No a u tý přednosti je to zase dáno možností rychlého zastvanení standardním spůsobem. Tramvaj prostě při použití normálních brzd nezastaví tak rychle jako trolejbus, kterej má přece jenom lepší tření mezi kolem a silnicí :-).
Trolejbusy vpřed dobýváme svět.
Philip
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 828
Registrován: 11-2007

Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 21:35:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jas: to je pravda že je trolejbus "připoután" k trolejovému vedení, ale to není důvod aby byly pod drážním úřadem. Třeba v německu mají trolejbusy SPZ a je to taky vyřešený, a myslim si že elegantnějc. V některejch městech jezděj stejně trolejbusy na agregát, takže to už je víceméně autobus, a tam je právě ten drážní úřad podle mě přežitek, protože správně zase musí jet pouze ve vytyčené schválené trase, i když není připoutám k troleji.
U kolejových vozidel to chápu, ty bez kolejí jet nemůžou, trolejbus bez trolejového vedení jízdy schopen je (tažení, agregát, baterie)
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání...
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 1-2005

Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 21:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle zákona č. 361/2000 patří trolejbus mezi motorová vozidla, takže tím se jeho provoz na pozemních komunikacích řídí.

V povinnostech řidiče je uvedeno, že řidič musí: "s výjimkou řidiče tramvaje umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky..."
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Jas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 9-2004

Odesláno Pondělí, 12. března 2012 - 16:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, já vím jak to je. Trolejbus se musí řídit oběma předpisy. Jak silničním zákonem, protože je to vozidlo pohybující se po silnici, tak i drážním zákonem, což je v podstatě přežitek. Nicméně drážní předpisy jsou mnohem přísnější než předpisy pro silniční vozidla a tak se technika řídí především drážními předpisy, kdežto jízda se řídí silničním zákonem.
Trolejbusy vpřed dobýváme svět.
Sivon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 10-2010

Odesláno Neděle, 25. března 2012 - 17:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

argumenty k trolejbusům
SimTr
budějovická veřejná doprava
Rajče
Einmal ist keinmal
W12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 31. března 2012 - 13:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

panove nema nekdo foto ci odkaz na nove dotykove palubaky co jsou v plzni a jejich umisteni v tr24?diky
W12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 2-2010
Odesláno Sobota, 31. března 2012 - 13:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sivon?jsem take pro trajfly,ale proč se nanakupuji trajfly? Koupíš autobus a jezdíš.Koupiš trolejbus za dráž a nejezdíš,dale měnirny ,sloupy,troleje a myslim mnohem nakladnější provoz celkove...tudíž asi smola....
Sivon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 215
Registrován: 10-2010

Odesláno Neděle, 01. dubna 2012 - 12:48:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sivon! to je hlavně proti tramvajím... ta ropa taky někdy dojde. Je dobré být připraven.
SimTr
budějovická veřejná doprava
Rajče
Einmal ist keinmal
Storm_ice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 02. dubna 2012 - 01:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano ropa, kterou musíme dovážet a kde stačí aby pár pomatenců její cenu dokázalo téměř zdvojnásobit. S elektřinou jsme soběstační, alespoň zatím, než napadne nějaké idi... odstavit jaderky.
W12 na autobus sice troleje nepotřebuješ, ale na vzduch taky nejezdí, byť ty náklady jsou asi nižší, tam se pak vyplatí co nejvíc trolejbusů.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7668
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 02. dubna 2012 - 01:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano ropa, kterou musíme dovážet a kde stačí aby pár pomatenců její cenu dokázalo téměř zdvojnásobit. S elektřinou jsme soběstační, alespoň zatím, než napadne nějaké idi... odstavit jaderky.

Ovšem i to jaderné palivo pro ty jaderné elektrárny musíme dovážet. A taky je to neobnovitelná surovina, takže "taky někdy dojde".
I u elektřiny stačí pár "pomatenců" (z fotovoltaické či "větrné" lobby) a její cena se slušně vyšvihne (anebo "bude muset být" dotována).

Navíc, případné výrazné zvýšení ceny ropných produktů by zvýšilo poptávku po té - dosud levnější? - elektřině. A zvýšení poptávky tlačí cenu nahoru...
Storm_ice
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 03. dubna 2012 - 00:42:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano jednou dojde, ale s technologií co bude třeba za 20 let se to může znatelně oddálit (recyklace paliva) u ropy se bude recyklovat co, smrad? Mně šlo ale především o tu soběstačnost, furt mám za to, že je u el. energie mnohem větší jak u ropy. Diskutovat o tom co ovlivňuje cenu moc smysl nemá, to by se hned člověk musel rozčilovat ...
a k tomu 3 bodu, za jakou cenu budem prodávat el. enegii, by si mohl alespoň částečně regulovat stát, je to "naše" energie, těžko ale budem diktovat zemím těžícím ropu, jak draze jí mají prodávat
W12
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 03. dubna 2012 - 15:07:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Storm. Souhlas,je ovšem zaimave že CZ ma nadbytek elektřiny,vyváži se za nižší ceny než se se dodava domacim odberatelum.... Myslim že bude ještě pár mirovych akcí v Iranu atd a ceny ropy budou zase na 20kč litr...
14 TrM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.138.68
Odesláno Středa, 04. dubna 2012 - 19:37:13    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer,
začal jsem se trochu blíže seznamovat s evropskými výrobci trolejbusů a rád bych se zde zeptal, zda následující výčet je pravdivý a také bych rád poprosil o pomoc, odkud daní výrobci pocházejí (tedy tam, kde to není uvedené)

Existující: BKM (Bělorusko), Škoda Electric (ČR), LAZ (Ukrajina), Neoplan (Německo), Van Hool (Holandsko), Breda (Itálie), Hess (Švýcarsko), DPO – Solaris (ČR – PL), Irisbus (Francie/Itálie?), Bogdan (Ukrajina), Iveco (Itálie), MAZ (Ukrajina), Astra (Rumunsko), Trolza (Rusko), Bombardier (Kanada)

Nevyrábí: Škoda Ostrov (ČR), Jumz (Ukrajina), Ikarus/Ganz (Maďarsko), Rocar (Rumunsko), Man (Německo), Mercedes – Benz (Německo), AKSM (Bělorusko), Kiev (Ukrajina), NAW (?), Ganz – Ikarus (Maďarsko), Jelcz (Polsko), Gräf – Stift (Rakousko), Berliet (?), FBW (?), NAW/Lauber (?), Berkhof (?), Volvo (Švédsko), DAC (Rumunsko), Ikarus (Maďarsko), Sauer (Rakousko), Caetano (Portugalsko), Sauer/Hess (Švýcarsko), Lanz – Marti (?), Renault (Francie), APG (?), Berna (?), Vetter (?), Steyer (Rakousko)

Platí, že Trolza = ZIU, BKM = AKSM? Případně, kde je ještě možné dát rovnítko mezi výrobci?

Předem děkuji za pomoc
Miloš_sk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 130
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 04. dubna 2012 - 20:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolza = ZIU, BKM = AKSM, platí oboje.
Hubert
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 6-2011

Odesláno Středa, 04. dubna 2012 - 20:06:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14TrM:
FBW - Švýcarsko
Berliet - Francie
NAW - Švýcarsko
Berkhof - Nizozemí
Berna - Švýcarsko
Vetter - Německo
Lanz - Marti - Nejspíš Itálie
Irisbus - nepatří pod Iveco s tím, že pod značkou Iveco se dělají dodávky a náklaďáky a pod Irisbusem autobusy + Creális?
you can. Canon.
Adameichler
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 04. dubna 2012 - 20:20:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14 TrM:
Civis a Cristalis zmizely z nabídky na webu, prý se už nevyrábí (spíš nenabízí) navíc nevím o žádné dodávce z poslední doby.
Přidal bych Viseon (Německo?) který je jistým způsobem provázaný s Neoplanem.

(Příspěvek byl editován uživatelem adameichler.)
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 6-2010

Odesláno Středa, 04. dubna 2012 - 20:38:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

začal jsem se trochu blíže seznamovat s evropskými výrobci trolejbusů... ...Bombardier (Kanada)
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 05. dubna 2012 - 00:16:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není náhodou MAZ Bělorusko?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7782
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 05. dubna 2012 - 20:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Švýcarsko:
NAW vyráběl hlavně podvozky, někdy koncem 90. let pohltil produkci autobusových podvozků HESS. Vznikl v roce 1982 z firem FBW (Franz Brozincevic & Cie, Wetzikon) a Adolf Saurer AG (proto zkratka NAW = Nutzfahrzeuggesellschaft Arbon & Wetzikon).
Lanz&Marti je výrobce podvozkových skupin, mj. pro osobní vleky od HESSe.
Lauber et fils, Nyon, byla jen karosárna, stejně jako R&J (Ramseier & Jenzer Biel) a FHS (Frech-Hoch Sissach).

Saurer je taky zaniklý švýcarský výrobce (viz NAW), z Arbonu do první rakouský vesnice (Gaißau) je to ještě necelých 20 km.

Jinak by k výrobcům měl patřit taky německý VosslohKiepe - mimo Švýcarsko prodává HESSy a prakticky všechny trolejbusy na západ od ML mají jejich výzbroj.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
Miloš_sk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 06. dubna 2012 - 15:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MAZ = Bielorusko, LAZ = Ukrajina
14 TrM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.138.68
Odesláno Sobota, 07. dubna 2012 - 15:45:05    Odkaz na tento příspěvek  

děkuji za odpovědi a opravu u MAZu
rád bych se ještě zeptal, jak to je s homologizací trolejbusů v jednotlivých evropských zemích - výrobce musí každý typ homologizovat v každém státě, kam jej chce expedovat? je nějaký rozdíl mezi státy, kde jsou trolejbusy brány jako silniční vozidla a naopak drážní? lze tyto státy jednoduše odlišit tak, že trolejbusy nemají SPZtku tam, kde jsou brány jako drážní vozidlo? lze se k tomuto tématu něco dočíst (knihy, internet)? předem děkuji
Miloš_sk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 08. dubna 2012 - 15:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S homologizáciou je to veľmi zložité. Prvotný princíp celej EU mať jednotné zákony, vyhlášky , normy,... sa nejako vyhol účinkom, nepodarilo sa to dosiahnuť. No v princípe platí, že pokiaľ je dráhové vozidlo schválené (homologizované) v niektorej krajne EU, prípadne spoločenstva UIC, prípadne ORE, je jeho schválenie v ďalších krajinách výrazne jednoduchšie. Toto však neplatí na Slovensku nakoľko u nás sa veci točia presne naopak!
Miloš_sk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 133
Registrován: 1-2007
Odesláno Neděle, 08. dubna 2012 - 15:31:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A s tou ŠPZ je to ešte zložitejšie, nakoľko trolejbus je braný ako dráhové vozidlo v podstate všade, no niekde má ŠPZ a niekde nie. Najzaujímavejšie na to napríklad v Rumunsku, kde platí, že čistokrvný trolejbus nemá ŠPZ, no pokiaľ disponuje nejakým nezávislým pojazdom (dieselagregát, trakčná batéria, superkapacitory) a môže sa teda pohybovať aj mimo troleje, má ŠPZ. Či je k tomu nejaký podklad na internete ale v knihe, to neviem, ja osobne sa stretávam s touto problematikou priamo v práci.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3777
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 08. dubna 2012 - 19:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miloš Sk: a co až někdo dotáhne trolejbus z D, kde to je silniční vozidlo, nemýlím-li se, a bude ho chtít přihlásit v ČR jako silniční vozidlo. Dle legislativy EU mohu přece kupovat silniční vozidla v EU dle libosit a přihlašovat si je v EU též dle libosti...
Makrelu neumeješ.
Miloš_sk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 09. dubna 2012 - 16:44:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ak je písmenom D myslené Nemecko, tak to je chyba. Krajiny Nemecko, Rakúsko aj Švajčiarsko určite považujú trolejbusy za dráhové vozidlá, ŠPZ majú z dôvodu "nejakej legalizácie" pohybovania sa po verejných komunikáciách.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3781
Registrován: 6-2005

Odesláno Úterý, 10. dubna 2012 - 13:16:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Miloš: německy neumím a byl jsem několika lidmi přesvědčován, že je to tam normální silniční vozidlo.
Takže "problém" je vlastně vyřešen, díky.
Makrelu neumeješ.
14 TrM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.138.68
Odesláno Středa, 11. dubna 2012 - 22:18:59    Odkaz na tento příspěvek  

děkuji za odpovědi
nejsou mi zcela známé zkratky UIC a ORE, UIC jsem našel jako Mezinárodní železniční unii, byla tím myšlena tato organizace?
ještě mě napadá, jestliže je v daném státě trolejbus brán jako silniční vozidlo a je zde již schválen např. Solaris Urbino, zlehčuje to proces schválení Trollina?
a ještě z jiného soudku, v rámci EU není pro výrobce problém se přihlásit do jakéhokoliv výběrového řízení, že? předpokládám, že výrobcům mimo EU nejsou asi kladeny žádné speciální podmínky (tedy musí projít schválením), ale pokud výrobce z EU chce uspět např. na Ukrajině, v Bělorusku, atd. jsou zde kladeny nějaké legislativní překážky? např. že výrobek musí být převážně místní výroby?
předem děkuji za odpověď
Miloš_sk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 135
Registrován: 1-2007
Odesláno Pátek, 13. dubna 2012 - 20:50:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14 TrM: Správne, skratky označujú medzinárodné organizácie, ktoré sa okrem železníc okrajovo starajú aj "do mestkých dráh". Pokiaľ viem (ale netvrdím to na isto) ak je v nejakom štáte braný trolejbus ako cestné vozidlo, neznamená to, že jeho schválenie bude jednoduchšie. Čo sa týka prihlasovania sa do výberových konaní, môže sa prihlásiť akýkoľvek výrobca trolejbusu, ktorý má v danom štáte platnú odbornú spôsobilosť k výrobe certifikovaných dráhových vozidiel.
14 TrM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.138.68
Odesláno Sobota, 14. dubna 2012 - 17:27:52    Odkaz na tento příspěvek  

Miloš sk: Děkuji za informace, mohl bych Vás ještě poprosit o rozvedení tématu přihlašování do výběrových řízení? Pokud bych vzal např. plzeňskou Škodu, může se přihlásit do výběrových řízení v celé Evropě za předpokladu, že splňuje kriterium, které jste popsal. Nehraje zde tedy žádnou roli to, zda je daný typ trolejbusu v zemi aschválen či nikoliv (např. na Slovensku byly již dříve schválené vozy 24/25 Tr, ale nové trolejbusy pro Bánskou Bystricu byly 30 Tr, ačkoliv ještě nebyly schválené)? Je někde dostupný seznam států, do nichž má Škoda platnou způsobilost k výrobě? Pokud by chtěla Škoda uspět na Ukrajině či v Rusku (nebo i jiných evropsých státech mimo EU), je toto tedy jediná podmínka, kterou musí splnit? Děkuji
Miloš_sk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 14. dubna 2012 - 20:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14 TrM: Toto, čo sa pýtate, je veľmi špecifická téma. Záleží od legislatívy konkrétneho štátu. Prihlásiť sa môže ktokoľvek do akejkoľvek krajiny, otázne je, pokiaľ sa mu podarí v danom výberovom konaní dostať, či nebude vylúčení hneď na začiatku. Ďalšou vecou však je, že sa výrobca v čase prihlásenia do súťaže vo svojej ponuke zaviaže doplniť si odbornú spôsobilosť na výrobu (prípadne opravu) a prisľúbi aktívne spolupracovať pri schvaľovaní svojho výrobku v prípade, že uspeje a vyhrá.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3790
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 20:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14TrM a v krajinách rusky mluvících se též více hledí na normu GOST a nějaká ČNS, nebo nedej bože EN je moc nezajímá.
A jestli v ČR platí, že + je červený drát a - modrý, tak v Rusku je to přesně naopak...
Makrelu neumeješ.
Jas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 9-2004

Odesláno Neděle, 15. dubna 2012 - 21:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9Tr: No, že by se tohle "naopak" nějak zohledňovalo na kusech 14 a 15Tr co šli do zemí bývalého sovětského svazu, to se zrovna říct nedá
Trolejbusy vpřed dobýváme svět.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3791
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 16. dubna 2012 - 07:45:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jas: To taky byla jiná doba. 5 let jsem pracoval ve firmě opravující lokomotivy a pak začal i export na východ... Ve vzhledu nebyly moc dramatické změny, ale vnitřní zařízení doznalo určitých úprav.
Uznávám, že jsou dva rozdílné výrobky, ale jen jsem tím chtěl demonstrovat, že "sověti" mají své specifické podmínky a to naprosto. Takže kdo tam chce, potřebuje víc, než jen soulad s jejich normou

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
14 TrM
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.194.138.68
Odesláno Středa, 18. dubna 2012 - 18:39:08    Odkaz na tento příspěvek  

Miloš SK: vyloučení z výběrového řízení - zde se asi nejedná o cílenou diskriminaci na řekněme národní úrovni, ale vždy na straně kupujícího, že? myslím tím např. v českých podmínkách, že se vypíše výběrové řízení "na míru"...
jestli tomu rozumím správně, není tedy problém, aby se do výběrových řízení v Evropě přihlásil kdokoliv, tedy do Ruska, na Ukrajinu,... se může přihlásit výrobce např. z Číny i Švýcarska? ve východní Evropě (nebo Evropě všeobecně) není žádná obdoba toho, co existuje v USA - tedy buy in America - že určitá (větší?) část nemusí nutně pocházet ze země určení? je zajímavé, že pokud vezmeme hranice bývalého Východního bloku (až na NDR) nenalezneme zde téměř (domnívám se, že pouze ojetiny) žádné nové vozy pocházející od "západních" výrobců, jaký je důvod? je to pouze pořizovací cena (+ náklady na schválení typu, náhradní díly, technická složitost, případně menší odolnost vozidel,...)?
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3334
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 18. dubna 2012 - 20:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

14TrM: ASI TAKHLE: Bez problémů se můžete přihlásit do jakéhokoli výběrka. Problémy začnou, pokud stát stanoví například, že dotaci poskytne, bude-li vozidlo ze 40 % vyrobeno v domácím státě, a nebo na dovážené vozidlo nasadí takové dovozní clo, že se kupujícímu prostě dovoz nevyplatí. Proč asi tramvaje a trolejbusy se vozily do USA naskládané v bednách a na místě samém je montoval domácí výrobce? Něco podobného platí pro vývoz do Ruska. Proč tam Škoda koupila místní fabriku Sibelelektroprivod? No proto, že dovézt kompletní výrobek do Ruska znamená, že díky clu by ten, který by byl vyroben v Plzni, nemohl uspět kvůli ceně. Ostatně automobilka Škoda taky vyrábí Octavie v Rusku a Číně. A na druhou stranu Korejci koupili turbínářský provoz ŠKODY Plzeň a Rusové Skodu - Jaderná technika. Takže kdyby domácí výrobce vyhrál dostavbu Temelína, tak ho postaví ruská a korejská firma, obě sídlem v Plzni...
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 3-2011

Odesláno Středa, 25. dubna 2012 - 16:03:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://bratislava.sme.sk/c/6352349/dievcatko-ktore-sa-narodilo-v- trolejbuse-je-v-poriadku.html
Vyrastie z nej šotouška
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 13:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na různých místech, např. v podchodu (vestibulu metra) u Masarykova nádraží v Praze, jsem si všiml billboardu, na kterém byl trolejbus avantgardního designu a odkaz na internetové stránky www.ebus.eu
Není mi ale jasné, co se tím sleduje.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 22:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1886
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 08:47:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Re Cogwheel: Je to propagace - pozvánka na konferenci v rámci evropského projektu TROLLEY:

31.5. od 9:00 hod. na Ministerstvu dopravy

Účast bezplatná (naopak kafe/čaj a chlebíčky v "ceně"), připomínám nutnost předběžné registrace na www.cdv.cz/registrace (kvůli vstupu do budovy MD)

Viz též tištěná verze pozvánky v předchozím příspěvku
Marex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 12-2010
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 23:57:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nákladní "trolejbus"
DPMK = Dopravný podnik mesta Kocúrkova!