K-report
 

Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 05. 06. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve středních Čechách » Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 05. 06. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3382
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 16:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemám na mysli inteligenci měřitelnou, spíše takovou tu vnímanou, kulturnost. Nakonec, o řadě inteligentních lidíí řekneš, že jsou to blbci.

(Příspěvek byl editován uživatelem Robert_08022.)
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Inkvizitor Boblig
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.78.221
Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 17:22:01    Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká Kutné Hory, tak nejrychlejší trasa je z Florence po kolínský do Plaňan, přes Hradenín do Suchdola a šup do Hory. Jízdní doba z AN na AN přesně 65min. Samostatně není Kutná Hora schopna linku uživit - musí jet někam dál - a mimo Čáslav. Do KH z Florence cena 80Kč - tudíž vlak stavící kdesi v nemá u turistů nárok.

Vyzkoušeno, problém je opětovně KÚ StČ, který prostě rychlíkové busy do Hory blokuje jak může. Teď bych si však již věděl rady, ale tento směr již mezi dopravci, jež zastupuji, není prioritní.

Pokud má někdo zájem jako dopravce, není problém to postavit na truc StČ.
Lc937gt11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 1-2009

Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 02:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak nějak u nás vrabci štěbetají a vítr z jihu povídal,že jeden VELMI VELKÝ A VELICE FUNDOVANÝ ODBORNÍK,KTERÉHO SI VYSOCE VÁŽÍM A ZA MNOHÉ MU VDĚČÍM, měl opustit v jedné nejmenované "středo(arr)evropsko" české dopravní společnosti svou odpovědnou a léta budovanou pozici?
Teda jestli je to pravda,tak pak nechápu kam ta VHD ve Strč.kraji spěje!
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 759
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 07:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda jestli je to pravda,tak pak nechápu kam ta VHD ve Strč.kraji spěje!

Jako obyvatel StČ kraje mohu prohlásit, že není třeba mít strach, neboť systém VHD ve StČ může spět pouze dopředu, maximálně stagnovat, neboť je v takových srač...ách, že to fakt hlouběji padnout nejde.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 01. června 2012 - 16:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tarifní systém může jít jen kupředu, s tím souhlasím. Spojení by se ale mohlo i podstatně zhoršit. Jižní Čechy nebo Vysočina jsou na tom se spojením daleko hůř než Střední Čechy.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 02. června 2012 - 10:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno:
lidé nemají v podstatě jinou možnost, než buď kartičku nebo platit poměrně drahé nepřestupní jízdné
Jsou oblasti, kde jezdí linky zapojené do PID, zapojené do SID, soukromí dopravci a navíc dráha zapojená do PID, ale ještě s vlastním tarifem. Záleží pak na míře využívání konkrétních spojů, jestli se někomu vyplatí jet do sídla dopravce si vyřídit kartičku. Spousta lidí ale vůbec nepřestupuje, nebo dojíždějí do Prahy, kde přestupují na linky PID, v čemž jim kartička stejně žádnou výhodu neposkytne.

Nerozumím jásotu, který vyvolalo rozšíření PID na linkách 381, 387 a 398. Pro cestující se nic nemění a "výhody" uváděné ROPIDem jsou směšné. Linková orientace již nyní obsahovala informaci, že se jedná o přímé spoje do Kutné Hory nebo Uhlířských Janovic, stačí se podívat na leták ROPIDu k linkám 381 a 387, ta malá černobílá cedulka za předním sklem je informace o tom, že spoj jede jako přímý. Jízdenka na metro sice koupit půjde, ale to šla i nyní a i nadále pouze v kombinaci s jízdenkou do Prahy. A aby linka 381 náhodou nebyla moc rychlá, hned jí ROPID šoupnul další zastávku v Praze.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 02. června 2012 - 20:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že se pro cestující na linkách 381, 387 a 398 nic nemění, je i není pravda. Provozně ke změně nedochází, ale tarifně ano. Odstranění absurdního stavu, kdy na jeden spoj potřebuji dvě jízdenky (když jsem jednou jeli s 381 z rodinného vejletu, bylo to tolik papírových jízdenek, že se v tom chudák řidič ztratil), to je jasné plus. (Stejně tak by mohl nepochybně jásat člověk, který denně dojíždí např. z Kutné Hory do Zásmuk nebo z Poděbrad do Sadské - doteď potřeboval na kousek trasy kupon PID a na další kus čipovou kartu SID.)
Nicméně za největší pozitivum lze (alespoň podle mého) pokládat fakt, že po letech, kdy byl jakýkoli rozvoj PID zcela nežádoucí, mohlo alespoň k takto malému rozšíření dojít. Snad se konečně hnuly ledy a kdo ví, třeba se během několika let dočkáme jednotného IDS pro Prahu i celé střední Čechy.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 02. června 2012 - 21:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Na jeden spoj dvě jízdenky? Jedná se o dva spoje, jsou to dvě různé linky.

Vy z nějakého důvodu předpokládáte, že rozvoj PID je vhodný, což teda si nemyslím, jedná se o pragocentrický systém, který zcela pomíjí silnou dojížďku do jiných míst (Kladno, Mladá Boleslav a další), s komplikovaným tarifem. SID stojí na principu zón, který je logičtější (viz vámi zmiňovaný VBB), ale problém je jeho nedotaženost do konce, ani tarifní, ani organizační. ROPID jako organizátor se podle mě neosvědčil. Stačí se podívat na zmiňované linky 38x, které kolikrát kapacitně nedostačují poptávce ani v sedle pracovního dne.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 02. června 2012 - 22:45:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedná se o dva spoje, jsou to dvě různé linky.

No a teď se z nich přece stává jeden, což je dobře a pro cestující je to pozitivní změna.

O PID a SID jsem toho napsal mnoho a víte, že za rozumný považuji průnik obou typů tarifu (pásmového a zónového). Nicméně i pokud by k vytvoření jednotného IDS nedošlo, pak je další rozvoj PID jednoznačně pozitivní zprávou. Zaprvé - narozdíl od SID to je fungující IDS (SID je nefunkční parodie) a ROPID možná není dokonalý organizátor (má svoje chyby, např. odpor proti rychlíkovým linkám, ale říct, že se neosvědčil... bez něj by to byla v okolí Prahy pořád džungle se spoustou linek o jednom dvěma spojích, tak jako je tomu dodnes mimo PID - a proč asi je pro obce příslušnost k PID tak důležitá a dosah PID je na středočeském realitním trhu vynikající deviza, zatímco po SID neštěkne ani pes) ale alespoň to nějaký organizátor je (SID v podstatě organizátora nemá). Zadruhé - a to je ještě podstatnější argument - obce to chtějí, třeba takové Poděbrady o zařazení do PID usilovaly dlouhá léta. A moc dobře vědí, proč. Takže další rozvoj PID alespoň v tomto duchu rozhodně vhodný je.
Čistě teoreticky je možno uvažovat např. o modelu, kdy v oblastech dále od Prahy bude pásmový tarif PID platit již jen na radiálách pro cestující z/do Prahy, pro místní dopravu tarif zónový, jak to bývá třeba v Německu v místech překryvu různých IDS. Tedy např. cestující z Kutné Hory do Uhříněvsi si koupí jízdenku z pásma 7 do pásma B, ale cestující z Kutné Hory do Miskovic si koupí zónovou jízdenku, tak jako do jakékoli jiné obce na Kutnohorsku. To by bylo řešení poměrně vhodné a lepší než nesmysl "do téhle zastávky tenhle tarif, pak zlom a dál zcela jiný tarif, a kdo jezdí přes zlomový bod, má smůlu a musí mít dva doklady". Tisíckrát lepší by ale samozřejmě bylo vytvoření jednotného IDS, o tom žádná.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 00:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pro cestující je to pozitivní změna
Řekl bych, že většině cestujících je to jedno, přes současné koncové zastávky obou navazujících linek jich zase tolik nejezdí. Ale také nezapomeňme na zrušení úseku Kutná Hora,aut.st. - Kutná Hora,Avia, který současná linka F81 obsluhuje třemi páry spojů.

SID je nefunkční parodie
Nevím, proč si to myslíte. SID má svůj tarif, předplatní kupóny, umožňuje cestovat v meziměstských spojích i po městě, uznávání karet mezi dopravci (i když ne vždy, pokud je mi známo), elektronickou peněženku na kartě (máte ji na Openkartě?). Jak říkám, není vše dotaženo, ale že by "nefunkční parodie" odvezla tolik lidí z Příbrami, Benešova nebo Kladna?

džungle se spoustou linek o jednom dvěma spojích, tak jako je tomu dodnes mimo PID
Ale no tak... Co linky A24, D97, E20, H41?

bude pásmový tarif PID platit již jen na radiálách pro cestující z/do Prahy
I když PIDu ani ROPIDu nefandím, tak pásmový tarif má jednu velkou výhodu. Umožňuje totiž cestovat různými směry. Nejde o nějaké šotozpestření cesty domů, ale praktickou věc, kdy po návštěvě určité části Prahy má Středočech blíže domů jinou cestou.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 09:06:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rušení úseku Kutná Hora,aut.st. - Kutná Hora,Avia
Pokud vím, 381 původně jezdívala až k nádraží a ROPID by chtěl, aby to tak bylo nadále. Asi půjde hlavně o peníze.

Nevím, proč si to myslíte. SID má svůj tarif, předplatní kupóny, umožňuje cestovat v meziměstských spojích i po městě, uznávání karet mezi dopravci (i když ne vždy, pokud je mi známo), elektronickou peněženku na kartě (máte ji na Openkartě?). Jak říkám, není vše dotaženo, ale že by "nefunkční parodie" odvezla tolik lidí z Příbrami, Benešova nebo Kladna?
Systém, který nezahrnuje páteřní kolejovou dopravu a který nemá nezávislého koordinátora jinak než parodiíí nelze nazvat. V podstatě to ani nesplňuje základní znaky integrovaného dopravního systému a v Německu by něco takového za IDS těžko uznali. Jde spíš jen o dotlačení různých dopravců k určité tarifní unii, ale to je jen jedna ze složek, které by měl IDS zahrnovat. Mimochodem, Opencard nemám, ale k čemu by na ní byla elektronická peněženka (v tarifním systému PID?).

Ale no tak... Co linky A24, D97, E20, H41?
Tak mě neberte tak doslova... Samozřejmě, v SID jsou některé silné linky, tak jako v PID jsou některé linky s několika spoji a co spoj, to jiná trasa. Ale celkově - podívejte se na organizaci místních linek dejme tomu na Českobrodsku (malý počet linek s pravidelným intervalem a relativně hustým provozem) a pak na Kolínsku a Kutnohorsku (velký počet linek s několika spoji vzájemně velmi odlišnými - prostě model provozu jak za dob ČSAD). Zejména kolem Prahy se to díky ROPIDu změnilo k nepoznání, a rozhodně k lepšímu. V SID se při integraci linkové vedení skoro nemění.
I to je jedna z hodnot IDS - vytvoření nového dopravního modelu, vzájemně provázaného. SID jenom číselně přeznačil staré linky ČSAD a spíš než o nějakém dopravním systému se dá hovořit o náhodných výstřelech.

I když PIDu ani ROPIDu nefandím, tak pásmový tarif má jednu velkou výhodu. Umožňuje totiž cestovat různými směry. Nejde o nějaké šotozpestření cesty domů, ale praktickou věc, kdy po návštěvě určité části Prahy má Středočech blíže domů jinou cestou.
No vždyť. Dejme tomu pásma 5, 6, a 7 by v podstatě existovala jen při cestě do/z pásem P/0/B, 1, 2, 3 a 4 (jedno kudy). Při místní cestě by se používal zónový tarif. Tak to alespoň v Německu při překryvu různých IDS funguje.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 11:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Systém, který nezahrnuje páteřní kolejovou dopravu
Kolejovou dopravu si pro sebe uzmul PID. Vadí vám dva tarify na dvou spojených linkách a tři tarify (PID, SID, ČD) na jedné lince by vám už nevadily? Kromě toho železnice může tvořit páteř jenom tam, kde na to infrastrukturně stačí, tj. těžko to bude pro Příbram, Beroun nebo Kladno. Ale živě si dovedu představit, jak ROPID škrtá těmto městům rychlé autobusové linky do Prahy, kdyby k tomu dostal příležitost.

který nemá nezávislého koordinátora
PID ale také nemá nezávislého koordinátora. Ve zřizovací listině ROPIDu je definován jeho účel takto: Základním účelem je zabezpečování zájmů a potřeb hlavního města Prahy. To nezní moc nezávisle, hlavně ve vztahu k jinému kraji.

Opencard nemám, ale k čemu by na ní byla elektronická peněženka (v tarifním systému PID?)
Kdybyste se chtěl podívat do jiného pásma než vám platí kupón, zaplatit dovozné za zavazadlo nebo jízdné jiné osobě.

díky ROPIDu změnilo k nepoznání, a rozhodně k lepšímu
Hm... Vy se v tomto vyznáte na první pohled? Metrolinku do každé dědiny.

velký počet linek s několika spoji vzájemně velmi odlišnými
Co potom řeknete na toto? Nacpat dvě linky do jedné je řešení?
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 13:20:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolejovou dopravu si pro sebe uzmul PID.
To platí v podstatě jenom pro Kladno, jinak je PID-železnice víceméně omezena na území, kde je i autobusová doprava zahrnuta do PID. Zato že se z Čáslavi do Kolína, tedy na území SID, nedá použít stejný tarif jako v autobuse, to je skutečně absurdita na druhou.

PID ale také nemá nezávislého koordinátora. Ale má. Koordinátor musí být nezávislý hlavně na dopravcích, ale politické reprezentaci se zodpovídat musí. Toho, že nebude loutkou politiků, je dosaženo tím, že se o odpovědnost dělí vícero politických reprezentací, které uzurpování vlivu jen jednou z nich nedopustí.
ROPID v tuto chvíli odpovídá pouze městu Praze, což je špatně, a mělo by dojít ke změně. Pořád to ale je nezávislý koordinátor alespoň ve vztahu k dopravcům, nezávisle vytváří jizdní řády a linkové vedení po dohodě s obcemi, dbá na koordinaci, zatímco v SID si jizdní řády dělají dopravci sami a nechají si to schvalovat krajským úřadem. To je o dost horší model, vůbec nejde o "systém".

Kdybyste se chtěl podívat do jiného pásma než vám platí kupón, zaplatit dovozné za zavazadlo nebo jízdné jiné osobě.
No nevím... Když jednou za čas něco takového nastane, tak si koupím lístek, ne? Čili fungovat by to mohlo, proč ne, ale využití by bylo velmi sporadické, takže nevím, jestli by to stálo za to.

Ad 363: Shodou okolností můj denní chleba. Můžu se zeptat, co je negativního na tom, že před deseti lety jezdívalo v oblasti Průhonic, Čestlic a Dobřejovic x linek o několika spojích denně a dneska tam jedou 4 s pravidelnými intervaly, jedna z nich dokonce ve vynikajícím intervalu 15 minut? Naopak, doklad skvělé práce ROPIDu!

Ad 444: Jeden špatný příklad vybraný z deseti dobrých. Vemte si všechny linky 401-495: kromě několika případů (zejména 413, 419, 442, 463, 477 a pár extrémních případů na Říčansku, které ROPID nedávno dost zprasil - 428, 469 a 494) jsou to obvykle jasné a přehledné linky s pevnou trasou s minimem variant (sem tam nějaký závlek, školní spoj zajíždí ke škole atd.). A teď si vemte třeba oblast kolem Uhlířských Janovic - x linek, každá s několika spoji, spousty variant tras. Jen důležité spojení do Kutné Hory je čtyřmi linkami na čtyřech jízdních řádech, každý zahrnuje několik spojů, spousty různých tras, koordinace veškerá žádná. Vlak samozřejmě v SID není. To je "integrovaná doprava" jak Brno (no, jak Brno ne, IDS JMK je velmi dobrý).

P. S. 427 je ještě horší než 444, tam na dvou odlišných trasách vůbec žádný jednotný spoj není. Na 444 alespoň spoje z Davle až do Kamenice existují.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 14:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
v SID si jizdní řády dělají dopravci sami a nechají si to schvalovat krajským úřadem. To je o dost horší model, vůbec nejde o "systém"
Záleží na Krajském úřadu, jak se k těm návrhům postaví. Pokud by úřad měl požadavky na změny a vlastní představu o linkovém vedení, tak by je asi prosadil. Kdyby úřad více tlačil na dopravce, určitě mohl být SID dále, mít zaintegrovanou i železnici apod.

ROPID ... dbá na koordinaci
Vtipálku! Všiml jste si, že už několik let ujíždí linka PID 232 na Jižní Město (největší pražské sídliště) v zastávce Nádraží Uhříněves vlakům od Benešova o jednu minutu? Ne občas, ale celý víkend. To mají pražští lufťáci určitě radost.

dneska tam jedou 4 s pravidelnými intervaly
O interval nejde, ale ten poznámkový aparát k tomu. To ani leckterá vědecká práce neobsahuje tolik poznámek na jedné stránce jako obsahují jízdní řády ROPIDu.

x linek, každá s několika spoji, spousty variant tras
Tohle nemá co dělat s PIDem ani SIDem. Nemá to moc řešení, ani ROPID ho nenašel, je to dáno polohou vesnic, různých polosamot atd. Buď tohle, nebo jedna linka jedoucí oblastí s největší koncentrací vesnic a tam přestupy na místní vymetáky, případně pěšky (zastávky typu Úplný Zapadákov, rozc. 2,5 km).
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 14:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Záleží na Krajském úřadu, jak se k těm návrhům postaví. Pokud by úřad měl požadavky na změny a vlastní představu o linkovém vedení, tak by je asi prosadil. Kdyby úřad více tlačil na dopravce, určitě mohl být SID dále, mít zaintegrovanou i železnici apod.
No a právě že krajský úřad žádnou představu nemá. Kdyby ji měl, nebyla by tu parodie jménem SID. Kdyby kraj zřídil odbornou koordinační organizaci, která by měla vytváření IDS v popisu práce, bylo by to nejspíš jinak.

Uhříněves: Primární je přestup od Prahy. Jeho prodloužení minimálně o čtyři minuty (čas na přestup od vlaku) by ho zabilo. Jako velmi často přestupující vím, o čem mluvím. Lidi z Říčan na Jižní Město mohou dojít na Picassova (a na vlaky od Benešova je navázána 385 v Říčanech).
Nikdy nemůže fungovat úplně všechno. Jestli chcete, můžete vyzobávat nějaké chybky, které jsou v každém systému, ale globálně jde s klidem říct, že PID kolikrát na perfektních vazbách železnice a návazných autobusů stojí, zatímco v SIDu skoro žádná koordinace není.
Já Vám posloužím jiným konkrétním příkladem, který je myslím dost reprezentativní. Zastávka Ždánice, U Jánů a přestup 381/421. Dřív pár náhodných přímých spojů Praha - Kouřim, sporadicky něco z Kouřimi do Horních Krut - dnes pravidelně jezdící linka, U Jánů navázaná na 381 od/do Prahy a od/do Kutné Hory. garantované přestupy mezi všemi směry. To je typický příklad PID - a toho dosáhne nezávislý koordinátor, který se snaží vytvořit fungující model. Typický příklad SID je spíš ten chaos v Uhlířských Janovicích - nikdo nic nekoordinuje, jen dopravci furt dokola omílají staré JŘ z dob ČSAD s podobnými polohami spojů.

O interval nejde, ale ten poznámkový aparát k tomu.
Já s ním problém nemám, linkový JŘ by byl daleko nepřehlednější. Hlavní je, že to jezdí často, což je jednoznačně zásluha ROPIDu.

Nemá to moc řešení, ani ROPID ho nenašel, je to dáno polohou vesnic
Metrolinky tam asi nebudou, ale rozhodně to jde líp, než to v SID je. Jen namátkou jsem se na to teď deset minut díval a zdá se mi, že ohledně toho spojení Kutná Hora - Uhlířské Janovice by šel vymyslet daleko lepší systém než těch x náhodných spojů s každou trasou jinak na x různých papírech plných vlnovek. Jedna rychlá trasa přes Malešov (a dál Sázava nebo Kácov), druhá vymetací a křižovací po vesničkách kolem Vidic a přes Rašovice. Několik drobných osad u Suchdola obsloužit spíš podobným křižovákem směr Zásmuky. Nebo tak něco - rozhodně to prostě jde líp než starý styl á la ČSAD.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 19:44:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rozhodně to prostě jde líp než starý styl á la ČSAD

To si mladí dynamičtí optimalizátoři z pardubického kraje mysleli taky. Podařilo se jim tak rozbourat spojení do škol a fabrik, že byli odejiti a ještě teď to po nich jiní napravují. Kdyby někdo pustil Ropid do méně osídlených částí středočeského kraje, tak by buď mohutně pustil žilou krajským financím, nebo by udělal to samé co mladí teoretici v pardubickém kraji. Nebo by v lepším případě konečně zjistil, že nejde zmetrolinkovat všechno co se mu zamane.

Jednotná trasa a intervalový provoz patří na páteřní linky, kde je velká poptávka a tím pádem velký počet spojů. Na málo frekventované linky naopak patří účelovka, která lidi ráno odveze do nejtypičtějších míst zaměstnání, později ráno do spádových škol, dopoledne aspoň dvakrát týdně lidi bez řidičáku k doktorovi a na úřad a odpoledne všechny zpět. Místo zaměstnání, škola, úřad a doktor přitom klidně může být každé jinde. Mezi jednotlivými typy linek nejde udělat úplně ostrou hranici. Hlavně to musí fungovat.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9515
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 19:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad.Ignác: Souhlas.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 20:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Kdyby někdo pustil Ropid do méně osídlených částí středočeského kraje, tak by buď mohutně pustil žilou krajským financím, nebo by udělal to samé co mladí teoretici v pardubickém kraji. Nebo by v lepším případě konečně zjistil, že nejde zmetrolinkovat všechno co se mu zamane.
Anebo by vymyslel za stejné peníze daleko lepší systém. To je třetí a daleko pravděpodobnější možnost. V kraji reálně ROPID kus práce udělal (byť to bylo před lety, teď PID dlouho stagnovala) a rozhodně k lepšímu. A to se týká i vesniček.

Jednotná trasa a intervalový provoz patří na páteřní linky, kde je velká poptávka a tím pádem velký počet spojů. Na málo frekventované linky naopak patří účelovka, která lidi ráno odveze do nejtypičtějších míst zaměstnání, později ráno do spádových škol, dopoledne aspoň dvakrát týdně lidi bez řidičáku k doktorovi a na úřad a odpoledne všechny zpět. Místo zaměstnání, škola, úřad a doktor přitom klidně může být každé jinde. Mezi jednotlivými typy linek nejde udělat úplně ostrou hranici. Hlavně to musí fungovat.
S tímto odstavcem naprostý souhlas, zvláště s poslední větou. Ovšem i takovýto typ nejzákladnější obsluhy (který pochopitelně s vývojem společnosti stále více ustupuje a vzdaluje se od Prahy) nemusí být metodou náhodilých výstřelů, ale i ty výstřely mohou být alespoň trochu koordinovány a třeba navázány na vlak.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 20:46:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

při vší úctě, zavedení na 440 spoje ve 21:15 do obce s 800 adresami (stejně jako noční linky za Prahu) je zbytečné vysávání obecního rozpočtu
dovolím si souhlasit s Ignácem, ROPID zavedl sice na pohled kvalitnější dopravu, ale na občas na úkor kvality (SID těsně před časem školy vypraví více spojů, PID trvá na intervalu)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 9-2006
Odesláno Neděle, 03. června 2012 - 21:00:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Lidi z Říčan na Jižní Město mohou dojít na Picassova
Ano, to je přesně ROPIDí způsob uvažování - proč substrátu cestu ještě trochu neprodloužit. Proč mít přestup téměř hrana-hrana, taková zbytečnost.

zatímco v SIDu skoro žádná koordinace není
Jak chcete něco koordinovat v rámci SID, když si železnici v okolí Prahy pro sebe uzmul ROPID? Tak se alespoň dopravci SID snaží navázat se na vlak, kde takové spojení dává smysl, např. linky H38, H39 nebo H43.

nikdo nic nekoordinuje, jen dopravci furt dokola omílají staré JŘ
Jaktože nikdo? Dopravce a potom Krajský úřad, který ty JŘ schvaluje. Co dalšího byste chtěl koordinovat na venkovských linkách?

Já s ním problém nemám, linkový JŘ by byl daleko nepřehlednější.
Když tím jezdíte denně a jste šotouš, tak ještě abyste měl problémy se čtením JŘ. Sorry, ale vy nejste měřítko.

Hlavní je, že to jezdí často
To právě nejezdí, to jen ta metrolinka vypadá, že jezdí často, ale nejezdí. ROPID ví, proč tam nedá klasický tabulkový JŘ, ono by totiž bylo hned vidět, že je to jen nafouknutá bublina a jezdí to víceméně pořád stejně jako před dvěma lety.

Jen namátkou jsem se na to teď deset minut díval a zdá se mi, že ohledně toho spojení Kutná Hora - Uhlířské Janovice by šel vymyslet daleko lepší systém
Sebevědomí je pro život důležité.

V kraji reálně ROPID kus práce udělal
Jak už jsem psal, linky 38x, které ROPID tak slavně získal do svých spárů, už roky trápí nízká přepravní kapacita. ROPID s tím neudělal vůbec nic. Přitom jsou to linky využívané i Pražáky, tak snad alespoň pro ně by to mohl udělat. Přinejhorším můžou jet Pražáci místo do Posázaví oklikou přes Uhříněves do Pitkovic.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 02:47:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To právě nejezdí, to jen ta metrolinka vypadá, že jezdí často, ale nejezdí.


Tak to už fakt sorry, ale říkáte nesmysly. Na místě, kde kdysi bylo několik linek s třemi spoji za odpoledne (takovou kdysi pamatuju 363) dneska jezdí linka se špičkovým intervalem 15 minut, což je lepší než leckde ve městě. Ona prosím pěkně vypadá, že jezdí často, protože často jezdí. A tohle je díky ROPIDu.
Hlavně že na příklady typu Ždánice, U Jánů nereagujete, zatímco venkovské linky podle Vás není třeba koordinovat...
Vůbec, my dva šotouši se nemusíme hádat - ono prostě stačí, že obce bojují za udržení PID a ty, co v něm nejsou, bojují za to, aby se do něj dostaly. A to i za cenu toho, že budou mít třeba pro sebe nevhodný tarif. To prostě hovoří samo za sebe. Asi je na tom PIDu něco láká a tarif to není...
Nebo jsou všechny asi omámeny tím, že se jim něco zdá (třeba že to jezdí často a ono to často nejezdí) a nevědí, co je pro ně dobré.

Gabuliatko: při vší úctě, zavedení na 440 spoje ve 21:15 do obce s 800 adresami (stejně jako noční linky za Prahu) je zbytečné vysávání obecního rozpočtu
A v čem je jako problém? Pokud si to ta obec platit chce, tak ať si to zaplatí (a zrovna v případě Masečína mě na tom nic nepohoršuje). Noční dopravu do Čestlic taky považuju za ptákovinu - ale obec si to financovat chce, má to mít. Hláška "kvalitnější doprava na úkor kvality" je taky dobrá...
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 07:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Ona prosím pěkně vypadá, že jezdí často, protože často jezdí.
Tak si porovnejte jízdní řád z výchozí zastávky s jízdním řádem z předposlední zastávky té delší varianty linky: odkaz. Dva spoje za den o víkendu bych nenazval "často".
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 08:29:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby někdo pustil Ropid do méně osídlených částí středočeského kraje, tak by buď mohutně pustil žilou krajským financím, nebo by udělal to samé co mladí teoretici v pardubickém kraji. Nebo by v lepším případě konečně zjistil, že nejde zmetrolinkovat všechno co se mu zamane.

Anebo by dokázal pro obec s 650 obyvateli vymyslet něco lepšího , než odjezdy autobusů do bývalého okresního města pouze v PD - 4:40, 6:50, 13:30, 15:50 ... Co myslíte, já bych klidně ten ROPID zkusil, horší to snad být nemůže.

Ignáci, že jste nikdy v méně osídlených částech StČ nebyl?

Mimochodem všimli jste si, že každá zastávka PIDu na území StČ kraje je vybavená označníkem s číslem linky a JŘ? A co je nepředstaviztelné, dokonce v obou směrech. A teď na pár šotouských cest zajeďte do okresu Mělník, tak dokonce nejsou vyznačeny zastávky ani v obcích (všichni vědí, že to staví u Lípy před hospodou), to nemluvím o zastávkávh typu "Horní Lhota, rozc.3.0". Ba dokonce jsem objevil vylepený jízdní řád, jakési budce u polní cesty na kterém bylo fixou nakreslena šipka a nápis zastávka 50 metrů po silnici u stromu.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 09:10:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad: Teď už vůbec netuším, co se snažíte říct. To jako že v koncovém úseku to už tak často nejezdí? A proč by mělo, Velké Popovice mají časté spojení 461 na vlak a těch několik vesniček na trase víc neuživí. Kdysi dávno to do těch Popovic jelo i ve všední dny párkrát denně, dneska v pravidelném hodinovém intervalu. A o vývoji v přípražském úseku vůbec nemluvím, tam je to opravdu metrolinka. Asi jsem natvrdlý, ale opravdu nechápu, co to jako mělo vypovědět...
P. S. Nedávno tu byl ještě stav, kdy dlouhé popovické spoje nebyly koordinovány s krátkými spoji čestlickými a modletickými a důsledkem bylo rozbití intervalu. ROPID to napravil.

Iaya: Moje řeč. Zastávky jsou další doklad kvalitativního rozdílu mezi PID a SID.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 10:20:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya - Nevím, proč musíte místo normální diskuse hned kopat.
Nevím, jak jste přišel na to, že současnou nekoordinaci v Stk chválím. Nechválím, nalistujte si archiv. Pouze varuju, že Ropid by to s největší pravděpodobností překlopil do opačného extrému. Ropid totiž naprosto nezvládá základní věc pro organizaci čehokoli, a to je vyváženost a přiměřenost.

V obci se 650 obyvateli a 4 páry spojů jsem opravdu nikdy nebyl, i když tuším že v některých částech kraje existují. To je samozřejmě špatně.
Moc dobře vím, kde v kraji pro stejně velké obce, i mimo hlavní silnici, jezdí 7-10 párů spojů, ráno zhruba po hodině, odpoledne plus mínus taky. Problém středočeského kraje je hlavně ten, že vydává peníze nevyváženě a nekoordinovaně. Někde z tradičních důvodů zaplatí slušnou obsluhu, a jinde skoro nic. Někde si na slušnou obsluhu připlácí i samy obce.
V kraji je dost míst, kde se linky nevhodně dublují a překrývají a vozí přitom převážně vzduch. Tam by se přiměřená optimalizace hodila. Chtělo by to začít řešit i přípoje, alespoň do okresních měst a Prahy.
Na druhé straně, zrovna na tom vašem mělnicku je dost vesniček kde bydlí jen okolo 100-200 lidí. Do podobných vsí, pokud náhodou neleží na hlavní silnici, víc než několik párů spojů prostě nejde vyčarovat v žádném kraji v ČR.
Co kraj určitě nepotřebuje, aby někdo slučoval rychlíkové a zastávkové linky do jedné superzastávkové. Takovou debilitu dokážou vymyslet jen někteří magorští inženýři z Ropidu, to v ČR nikdo jiný nedělá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 10:33:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi nedorozumění, já jsme rozhodně nechtěl do ničeho ani nikoho kopat. Pokud to tak vyznělo, omlouvám se.

jde mi jen o to, že ROPID sice není žádný zázrak, ale oproti SIDu je někde úplně jinde a úplně někde jinde je autobusová doprava na Mělnicku, ta se pohybuje někde na pomezí Bulharska a Turecka (ale i tam do největších prde..lí jezdí maršrutka i o víkendu). Takže až budu moci na jednu kartičku jet z Prahy do Mělníka a to jakýmkoliv prostředkem a jakýmkoliv dopravcem pak budu spokojen a něco mi říká, že ve StČ kraji tohle zatím umí JEN ROPID, nebo víte o někom jiném?

A to opět připomínám i kulturu celého IDS, zastávky, JŘ, informační materiály. Viděl jste stránky SIDu (amatéřina na entou)?}
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 10:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Problém té vesnice s 650 obyvateli a 4 páry spojů v PD je ten, že autobus se do cílového města vleče a je příšerně drahý. Nejkratší cesta po silnici je 12 km, autobus objížďkou stojí 32 Kč, to už je pomalu levnější bezín i pro jednoho člověka. Tohle by mohl vyřešit nějaký (jakýkoliv) IDS. Kdyby měli obyvatelé té vesnice možnost si koupit předplatní kartičku, pak by třeba jezdili častěji (aby ji víc užili) a pak by byla poptávka po více spojích (a zónové jízdné by mohlo vyjít levněji) a také nemluvím o tom, že by cestující mohl využít i spojení sice s přestupem, ale kratší (i když kratší, tak dražší, kvůli nepřestupnímu tarifu) atd. atd. Třeba by se i zlepšily prostory zastávek, zpřehledněly JŘ a další a další a další...
Dokáže tohle všechno SID?
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 11:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya:
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5337
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 11:27:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jednotná trasa a intervalový provoz patří na páteřní linky, kde je velká poptávka a tím pádem velký počet spojů. Na málo frekventované linky naopak patří účelovka"

Kerou ale aby někdo jezdil tak musí jet třeba i večer a hlavně vázat s přestupným tarifem na páteřní - ať už bus nebo vlak - a to SID neumí. Mch SID neumí i jiný věci - třeba jiný ceny za různý zóny, kdy předstírá zónu s MHS jako běžnou zónu ale každá má jinej tarif...
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 12:14:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příklad:
městys Vraný, 791 obyvatel, okraj Středočeského kraje, nedaleko hranic s krajem Ústeckým. Spádová města jsou Louny(autem 19 minut) a Slaný(autem 15 minut)

Autobusové spojení:
Do Loun neexistuje
Do Slaného odjezdy a trvání cesty v pracovní dny: 4:25(37 minut),4:30(50 minut),6:05(52 minut),6:10(45 minut),6:25(64 minut),8:25(42 minut),12:25(48 minut),12:25(49 minut),13:40(43 minut),15:40(42 minut). Všechny spoje provozuje ČSAD Slaný. Ceny obyčejné jízdenky jsou 37-42 Kč. Na čipovou kartu o nějakou tu kačku levnější.
V sobotu a v neděli v této obci žádné víkendové autobusové spojení neexistuje.

Jediná možnost je docházka 2,1 km na vlakovou zastávku Vrbičany odkud existuje slušné celodenní spojení s Lounama i se Slaným. Ostatní, fyzicky neschopní a nevlastnící vlastní automobil se z této obce nehnou.

Takových obcí s podobným spojením je více, např. Kmetiněves, Hospozín, Šlapánice, Páleč atd..

(Příspěvek byl editován uživatelem Honzaloko.)
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 12:41:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jistě, současný stav SID je někde celkem vyhovující, jinde dost zoufalý. A těch zoufalých míst asi není málo. Ropid ale není tím lékařem, který by uměl středočeskou dopravu vyléčit. V Ropidu jsou totiž tak posedlí metrolinkami, jednotnými trasami, jednotnými intervaly, malým počtem linek za každou cenu, že by z nevyhovujícího stavu vytvořili jinak nevyhovující stav.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 12:56:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, v okresu Mělník nelze vytvořit "jinak nevyhovující stav", protože jakýkoliv zásah by byl jen krokem vpřed.
Pokud máte zoufalou situaci, tak berete nejbližšího lékaře, který je v dosahu (mastičkáře typu SID opravdu ne). Netvrdím, že ROPID je všelékař, ale opravdu u nás nemůže nic zkazit, ba ani vytvořit podobně nefungující systém, to prostě nejde.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 13:18:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až Vám Ropid sloučí všechny linky Mělník-Praha do jediné se zcela jednotnou trasou, všechny spoje budou mít 40 zastávek, v Mělníku se bude začínat výhradně na autobusáku a v Praze končit v Letňanech, tak budete mluvit jinak.

Pochopitelně přeháním. Přeháním ale méně, než se na první pohled zdá. Proč myslíte, že obce mezi Mělníkem a Prahou chtějí Ropid všema deseti, obce mezi Mělníkem a Štětím jsou k PIDu rezervované, a město Mělník Ropid s jeho PIDem velmi rozhodně odmítá?
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 13:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mělník odmítá ROPID kvůli provázanosti s ČSAD StČ.
No možná budou všechny končit v Letňanech, ale já budu platit měsíčně za dporavu Mělník-zaměstnání 550 Kč + 920 Kč = 1470 Kč a ne 21x96 Kč + 550 Kč = 2566 Kč *. No za litr měsíčně budu jezdit klidně zastávkovým autobusem. Klidně se vsadím, že nebudu sám.

* a to jsem k současnému stavu milosrdný, že jsem nevzal roční P0 a čvrtletní 1+2+3+4, tam by samozřejmě byl rozdíl daleko vyšší.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 13:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč tedy odmítají PID všechna větší středočeská města, kde je do Prahy lepší autobus než vlak? Jde o města v dosahu PID, kde kdysi stačilo podepsat Ropidu smlouvu a mohli v PID být.
Na Kladně jsou podle Vás provázaní se 4 vzájemně si konkurujícími firmami? V Dobříši také byli provázaní se 4 vzájemně si konkurujícími firmami? V Berouně byli provázáni s 2 konkurujícími si firmami? Proč si svého času objednali MHD u soukromníka a k exČSAD přešli až po jeho zoufalých výkonech?
Co když to bude tak, že ne všichni sdílí Váš názor? Nižší cena jízdného by se všem cestujícím samzořejmě hodila. Ale opravdu za každou cenu?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5339
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 13:49:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Takových obcí s podobným spojením je více, např. Kmetiněves, Hospozín, Šlapánice, Páleč atd.."

Celý Březnicko, komplet Rakovnicko (pokud to není na trati).

"Proč tedy odmítají PID všechna větší středočeská města, kde je do Prahy lepší autobus než vlak?"

Možná proto že na rozdíl od nácestných vsí v těchto městech sídlí nějakej ten "spřízněnej dopravce" co si dává schvalovat JŘ na kraj?
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 765
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 14:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PT Ignáci, já sem se v jednom ze svých minulých příspěvcích omluvil, proto bych byl rád za méně útočný styl, děkuji.
1) Já nevím jak to vypadalo na Kladně, já nevím jak to vypadalo v Berouně,já nevím co se děje v Dobříši (také se k tomu nevyjadřuji), já jsem napsal jen to co se děje v Mělníku, víc nic. Tečka.
2) Co když to bude tak, že ne všichni sdílí Váš názor? Zajímavá věta, marně hledám, kdy jsem napsal, že všichni v Mělníku to tak chtějí a že já zastupuji většinový názor. Na tomto fóru prezentuji pouze svůj názor a své návrhy. Prosím, respektujte to. Moc děkuji.

Mimochodem mrkněte na IDOS, nebo na portál JŘ a podívejte jaké jsou v současné době jízdní doby "expresu" ME-PHA a zastávkového autobusu, budete se velmi divit. :-)

Prvda, uznávám velkou nevýhodu případného PIDu - ROPID by určitě všechny linky od ME chtěl nacpat na Steinerova Pole...
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1147
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 14:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya - Když pro Vás mohl být jiný názor a jiné zkušenosti z jiné části kraje důvodem ke zpochybňující otázce "že jste nikdy v méně osídlených částech StČ nebyl?", tak byste měl zkousnout "útočný styl" mého posledního příspěvku. Sice jste se omluvil, ale já vůbec nemám rád tyhle "oblíbené" metody zpochybňování jiného názoru a jiných zkušeností.

Mimochodem všimli jste si, že každá zastávka PIDu na území StČ kraje je vybavená označníkem s číslem linky a JŘ?

Jistě, to je nepřehlédnutelné. A všimnul jste si Vy, že v SID postupně přibývají nové zastávky ČSAD Kladno, s pododobným označníkem na obou stranách, včetně čísla linky SID?

Na tomto fóru prezentuji pouze svůj názor a své návrhy. Prosím, respektujte to. Moc děkuji.

Zatím to spíš vypadalo tak, že jako skalní příznivec PIDu jiné názory a jiné zkušenosti moc nepřipouštíte.

Já nevím jak to vypadalo na Kladně, já nevím jak to vypadalo v Berouně,já nevím co se děje v Dobříši (také se k tomu nevyjadřuji)

Psal jste, že PID je obecně lepší než cokoli jiného v Stk. Jak to můžete vědět, když nemáte ani základní představu o fungování dopravy jinde v kraji?

mrkněte na IDOS, nebo na portál JŘ a podívejte jaké jsou v současné době jízdní doby "expresu" ME-PHA a zastávkového autobusu, budete se velmi divit.

V průměru 35-40 minut rychlík a 45 minut courák. Čemu se mám divit, když se jede po stejné silnici?
Nejde jen o těch 5-10 minut, ale taky o neustálé rozjíždění, brždění, otevírání a zavírání dveří, neustálý pohyb lidí v autobuse.
Připočtěte si v duchu zastávky a potenciální zastávky, které současný courák projíždí. Vemte v úvahu změnu výstupní zastávky v Praze. Vemte v úvahu, že Blanka omezí kolony v holešovičkách. Najednou byste měl při jízdě do centra Prahy rozdíl mezi PIDovým courákem a současným rychlíkem cca 15-20 minut ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 14:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Rakovnicku do většiny vesnic jezdí autobus i o víkendu aspoň 1-3x. Žádné terno to není, ale lepší než nic..
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 14:45:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne to ne, nejsem PID-ultras, to rozhodně ne. Bohužel SID mi nazaintegruje vlaky, a nenaváže svou kartičkou na kartičku v pásmech P a 0, čili úsek Praha Gr.-Praha Holešovice budu platiti každý den čtyřikrát. Chápete proč chci ROPID? Nebo mi nabídněte něco jiného, co je k dostání. :-)

Nevýhoda PID jsou ty jeho kružnice, například do Neratovic to vyjde celkem dobře, ale když jedete dál vlakem to je děs, Tišice už třetí pásmo, Všetaty už 4, to vymýšlel deb.il. Všetaty měly být 3, Byšice, Malý Újezd a Mělník 4 pásmo.

Mimochodem ještě jeden podnět zamyšlení z Neratovic ráno odjíždí PID348 (zastávkový courák jen na Ládví), souběžně s ním VEOLIA (expres na Holešovice), co myslíte, kde je víc cestujících?
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 14:52:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iaya - jeden podnět zamyšlení z Neratovic ráno odjíždí PID348 (zastávkový courák jen na Ládví), souběžně s ním VEOLIA (expres na Holešovice), co myslíte, kde je víc cestujících?

348 má mezi 6.-8. ráno 2 spoje do Prahy, expres jich má za stejnou dobu asi 13. Tak mi ta otázka přijde trochu zavádějící.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 14:53:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, i kdyby ROPID sebral všechny expresy PHA-ME, některé však sebrat nemůže a ty bude jezdit ČSAD Česká Lípa a to dokonce je jezdí o dvě koruny levněji než ČSAD StČ.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 768
Registrován: 6-2002

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 14:54:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, tak jsem to nemysle, já jsem myslel jen ten konkrétní dva spoje, které stojí na stejné zastávce (Kojetická) a cestující si tak může vybrat. 348 je plnější, protože všichni mají Opensrágoru a díky tomu se mohou klidně třeba vrátit domů vlakem. Protože PID. Až mi tohle umožní i SID, sem s ním!
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5341
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 15:26:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No na tom Rakovnicku teda fakt jak kam. Hředle - jeden spoj v neděli večer kolem deváté(???)

Kroučová kulový hovno.

Srbeč (a celá oblast od Bilichova po Kačice...) kulový hovno.

Přičemž ty linky kladivový vypadaj asi jako proškrtaný tabulky z roku 1980. Tu a tam nějaký spoj zmateně se proplejtající v určitých datech krajem.

Mch víte jaká je taky nectnost SIDu? No hádejte. Třeba pro tu jízdu Mělník - Praha (Beroun - Praha, Kladno - Praha atd.) byste totiž asi nemohli mít předplatný. Protože pokud byste chtěli využívat vlak i bus (kdyby tedy vlak někdy v SIDu snad byl) - mnohde i pouhý dvě linky busů - tak byste museli mít koupenej téměř dvojnásobek zón. Protože to totiž pokaždý jede jinudy a "co osada to tarifní zóna".

Zkuste si zjistiti, kolik by vás stál měsíční kupon z blbejch Hostomic do Berouna. Busem přes Všeradice a Koněprusy, Všeradice a Tmáň, Libomyšl a Zdice + 2x vlakem okolo. To by byl takovej průvan ve šrajtofli že dlabete na jakýkoli "účelový spoje k pásu" a budete okamžitě shánět nějakou postarší popelnici nejlíp na LPG...
Honzaloko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 7-2006

Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 15:51:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Koukam, že to docela dost osekali. Jedna z mála "silnějších" víkendových linek je tato.

Většina obcí má i o víkendech smůlu. Zaujalo mě, že se v jízdních řádech Anexie nezřídka objevují spoje typu "jede jen v pondělí a ve středu". Viz např. toto:


Chápu, že jsou to spoje jezdící jen v úřední dny. Ale to si nezaslouží i obce ležící dál od Prahy(nebo od jiného krajského města) kvalitnější dopravu?
Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš!!
BERYHO DRÁHA-muj pohled na železnici
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 15:53:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček - Nevhodnost současného tarifu SID pro středočeskou dopravu snad nikdo nezpochybňuje. Nehodí se ale ani tarif PID.

Do jednoho v té době spícího vlákna jsem před pár měsíci napsal můj názor na tarif pro střední Čechy. Sem to ale patří o něco víc, tak to sem s drobnými úpravami okopíruju. Snad to nebude vnímáno jako příliš OT:


Jsem všema deseti pro společný IDS Prahy a celého StK. Nevidím ale možnost v pouhém rozšíření transformovaného PIDu.
Za hlavní důvody pro "slučování PID a SID" místo "rušení SID" považuju důvody politické, organizační, finanční a praktické.
Předně není možné aby koordinace společného IDS automaticky přešla na organizační složku pražského magistrátu. Není ani příliš vhodné mít vítěze a poraženého. Není ani třeba rušit to co, co v SID nějakou šťastnou náhodou funguje.
Číselná řada PIDu 301-499 pro celý kraj nestačí. V SIDu zase nejsou rezervována čísla pro současné linky PID.
Odlišné číslování linek může být využito třeba tím způsobem, že by linky 301-399 byly vždy využitelné i pro jízdy na území Prahy a spolufinancoval by je magistrát, zatímco linky A11-J99 by se na území Prahy kvůli nezdržování a nepřetěžování nesměly využívat a financoval by je výhradně StK.
K převedení tarifů všech současných linek PID, SID a místních MHD na společný jmenovatel zřejmě bude nejvhodnější použít princip relační zónový, čili konstrukce ceny z-do. Jiný systém by při převodu způsobil daleko více chaosu, než je nutné. Tam kde převažují linky PID by se základem nových zón mohly stát pásma PID. Kde převažuje SID nebo lokální MHD by se základem nových zón staly zóny SID. Zóny SID by se mohly přečíslovat tak, aby první číslice v číslu zóny určovala cenu do Prahy.
S konstrukcí tarifu souvisí i přesnost rozúčtování ztráty. V tomto směru jsou PID a SID jako oheň a voda. Ztráta PIDu je rozúčtovatelná jen pomocí sčítání cestujících. To zásadně odporuje požadavkům StK na přesnost rozúčtování, není to vhodné ani pro Prahu. Tato možnost je naprosto neprůchodná. Není ani možné, aby sčítači každoročně navštěvovali úplně každou obec a každou linku v kraji. Ztráta SIDu se rozúčtovává přesně podle spojů. Daní za to ale je neexistence přestupní jízdenky za hotové, což je také neúnosné. Pro společný IDS tedy nelze použít finanční model PID ani SID. Je třeba hledat nový, kompromisní systém rozúčtování ztráty. Inspirací pro způsob vyúčtování můžou být především rozsáhlé systémy IDS JMK a IREDO, kde se přestupní jízdenky za hotové vyskytují, a přitom se v nich ztráta rozúčtovává nesrovnatelně přesněji než v PIDu.

Základem rozúčtování ztráty jakéhokoli společného IDS by mělo být předplatné hrazené výhradně z karet. Použití těchto karet by mělo být registrováno při nástupu do všech příměstských autobusových linek, při nástupu do všech MHD s vyjímkou MHD Praha a při kontrole průvodčím ve vlacích ČD, a data předávána při vyúčtování objednateli a koordinátorovi. Pravděpodobnostními metodami by se v tomto případě rozúčtovávaly jen jednotlivé přestupní jízdenky za hotové, a to podle prodejce, místa, času vydání, a cílové zóny. K tomu je třeba rozdělit současná vnější pásma PID na dílčí zóny, aby bylo možné každé jednotlivé přestupní jízdence za hotové přiřadit konkrétní výchozí a cílovou zónu na území kraje.

Jízdné a předplatné přes hranici kraje je třeba rozúčtovat podle jednotlivých úseků, což zajišťuje jen systém relační. Systém jízdenek platných určitý počet pásem nebo zón takto rozúčtovat nelze.

StK v současnosti vyžaduje 100% kontrolu použití jakýchkoli jízdenek, což vylučuje papírové přestupní jízdenky za hotové, čili vylévá vaničku i s dítětem. Systém uvedený v předchozích řádcích bych považoval za nejlepší možný kompromis mezi požadavky na uživatelské pohodlí a požadavky na přesnost rozúčtování.

Na závěr otázka do placu. Vidí někdo nějaký zásadní prvek PIDu, který je nutné převzít do společného IDS, a který by do systému nazvaného "sloučený PID a SID" z principu přejít nemohl?
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 16:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzaloko - Dopolední, večerní a víkendové spoje se začátkem loňského roku hodně proškrtaly na přímý příkaz exhejtmana Ratha. Konkrétní výběr spojů ke zrušení dělali sami dopravci. Přitom je v kraji x lokalit s nadbytečnými vzájemnými souběhy mezi autobusovými linkami. To by ale museli úředníci buď sami začít něco dělat, nebo najmout pár lidí na podrobnou analýzu využití a účelnosti. Fungování dopravy jako celku samotný dopravce pochopitelně řešit nebude, ani nemůže.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 18:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až Kladno - Praha přejde pod ROPID, MHD na Kladně bude taky pod ROPIDem? To samé Beroun?
S těmi dopoledními, večerními a víkendovými spoji se to má tak, že jeden rok jsou, druhý rok ne. To se pak velmi špatně hledá spojení.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 19:28:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až Kladno - Praha přejde pod ROPID, MHD na Kladně bude taky pod ROPIDem? To samé Beroun?

Kladno ani Beroun nikdy nepřejdou pod Ropid, to bych se skoro vsadil.
Až (snad) bude společný IDS (bez Ropidu v dnešní podobě), tak těžko říct jak to dopadne s jednotlivými MHD. V IREDO některé MHD jsou plně integrované, jiné částečně a někde si pořád hrajou na vlatním písečku. Je to nevynutitelné rozhodnutí jednotlivých měst. Určitě by to chtělo, aby města s největšími MHD od začátku byla vhodnou formou a s přiměřeným podílem zastoupena v budoucím společném organizátorovi dopravy.
Linky Kladno-Praha možná nikdy nebudou přímo v žádném IDS. Když bude společný organizátor dopravy rozumný, tak s dopravci domluví uznávání předplatného a přestupních jízdenek, podobně jako se uznávají jízdenky IREDO na většině dálkových linek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 19:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
nechápu, co to jako mělo vypovědět
Snažil jsem se vám sdělit, že šotouši na ROPIDu chtěli metrolinku, tak si ji udělali. Není to ale žádná nová často jezdící linka, jak tady jásáte, nebo alespoň to na mě dělá dojem, že jásáte. Ve skutečností jí padlo za oběť několik jiných linek.

Ukázáním JŘ z konce linky jsem jen jinou metodou demonstroval totéž - linka jezdí často pouze v jedné své okrajové části. Šotouši v ROPIDu jsou šťastní z metrolinky, vy a někteří další jsou šťastní z 15minutového intervalu, viz váš příspěvek z 3.6. ve 13:20. Ve skutečnosti je ale vše při starém, jen náhodný cestující stráví notný čas zkoumáním dvou tras a několika konečných zastávek jedné linky. Proč linka nejezdí v celé své trase všemi spoji je samozřejmě jasné, o to ale vůbec nejde. Jde o to, co je ROPID schopen vymyslet, aby získal svou hračku - metrolinku a co lze vydávat za "koordinaci".

na příklady typu Ždánice, U Jánů nereagujete
Až vy zareagujete na příklad několikaletého nereagování ROPIDu na přepravní poptávku na linkách 38x, tak vám na tu Kouřim odpovím, že tam jezdil a jezdí poměrně často vlak a to dřív znamenalo, že se autobusové spojení nepodporovalo.
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 20:15:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác:
Vidí někdo nějaký zásadní prvek PIDu, který je nutné převzít do společného IDS, a který by do systému nazvaného "sloučený PID a SID" z principu přejít nemohl?
Z toho, co uvádíte, nemůžou přejít 1 denní a 3 denní jízdenky pro Prahu, protože se jedná o předplatné. A pozor, ty mají formu i SMS nebo jako doplněk k mezinárodní železniční jízdence H-STARTu či ÖBB.

A pak samozřejmě už zmiňovaná výhoda pásmového tarifu oproti zónovému při cestách různými trasami. Tu asi také nelze přejmout do vašeho sdruženého systému.

v Mělníku se bude začínat výhradně na autobusáku a v Praze končit v Letňanech
Velice trefně a výstižně shrnutá politika ROPIDu. Ale Letňany jsou ještě dobré, ten vychvalovaný KORDIS (IDS JMK) by je patrně ukončil v Čakovicích na nádraží.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 20:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zónový tarif IREDO (na rozdíl od tarifů SID a IDS JMK) platí všemi trasami, při kterých se nepoužije dražší zóna než cílová. To je výhoda systému, kde se předplatné platí z-do, a ne na projížděné zóny. (Proto IREDO tak často skloňuju. Je jediným zónovým tarifem v ČR, kde platí předplatné z-do prakticky všemi rozumnými směry.)

Uvnitř MHD Praha klidně můžou dál platit všechny druhy dosavadních jízdenek, v tom nevidím problém, tak je to i v některých jiných MHD začleněných do IDS.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 22:22:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ČSAD: Snažil jsem se vám sdělit, že šotouši na ROPIDu chtěli metrolinku, tak si ji udělali. Není to ale žádná nová často jezdící linka, jak tady jásáte, nebo alespoň to na mě dělá dojem, že jásáte. Ve skutečností jí padlo za oběť několik jiných linek.

Naprosté nesmysly. Až budete chtít psát něco podobného, doporučuju, vyberte si nějakou linku než tu, kterou 12 let jezdím a moc dobře vím, jaký byl její vývoj. Pamatuju doby, kdy linky 363 a 385 tvořilo několik náhodných výstřelů, nekoordinovaných s linkami 324 a 325 - dnes to i v úseku za Čestlicemi jezdí v pravidelném hodinovém taktu. To jaksi "spojováním linek do jedné" nevysvětlíte - to vysvětlíte jen kvalitní prací organizátora.

Pro Ignáce a další: Vy hlavně pořád zaměňujete systém PID za současné lidi z ROPIDu. Když dostanou zítra výpověď, politika např. zastávkových linek bude opuštěna. Ale tady se nemluví o lidech z ROPIDu, ale o systému.
Příklad v praxi: Mělník nechce do PID, protože nechce zastávkovou linku.
To je nesmysl. Zastávková linka není záležitostí PIDu, ale současného osazenstva ROPIDu. Bude-li jiné, které bude pro zachování linky rychlíkové, není důvodu, proč by Mělník do PID neměl chtít, naopak, bude to pro něj velmi vhodné. Čili nejde o PID jako systém, jen o konkrétní lidi.
Zato v případě SID je to jedno - když něco není koordinováno, nemůže to být nekoordinováno dobře nebo špatně - prostě to koordinováno není a tečka. Tady je jen jedna možná kategorie.
Tenhle rozdíl už by možná stálo za to pochopit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 22:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:
Znáte i jiné slovo než "nesmysl"?

linky 363 a 385 tvořilo několik náhodných výstřelů, nekoordinovaných s linkami 324 a 325
V tom případě bych vás chtěl upozornit, že tyto náhodné výstřely NEKOORDINOVANÉ s dalšími zavedl ROPID a nikdo jiný.

v případě SID je to jedno - když něco není koordinováno
SID je koordinován - jízdní řády schvaluje Krajský úřad.
Na Kouřim jsem vám odpověděl, odpovíte i vy mně na mou otázku ohledně několikaletého přehlížení nedostatečné kapacity linek 38x ROPIDem?
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 23:19:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neschopnost Ropidu najít společnou řeč s radnicemi měst jako Dobříš, Beroun, Kladno, Slaný, Mělník, se táhne už někdy od poloviny 90.let. Je naivní myslet si, že když odejde jeden inženýr-šotouš-metrolinkista-manipulátor, tak se všechno srovná.
Problém není jen v personáliích, ale třeba i ve finančním nastavení systému. PID je finančně i technicky nastavený na řešení často jezdících linek na krátké vzdálenosti, jen těsně za Prahu. Ropid vzniknul jako čistě pragocentrický systém, je plně ve vlastnictví Prahy a má podle zakládací listiny prosazovat zájmy hl.m.Prahy. Bez velké technické, finanční, organizační a vlstnické reformy není schopen plnit funkci organizátora IDS pro oblasti dál od Prahy. To je na delší povídání. Jeví se jako jednodušší a účelnější založit nového organizátora ve společném vlastnictví Prahy, Stk, největších měst v kraji, přetáhnout do něj většinu lidí z Ropidu, nabrat nové kvůli rozšíření územní působnosti a Ropid zrušit.
Teď jen jeden drobný střípek: k čemu by byl označník PIDu s číslem linky na zastávce v malinké vísce, kde žije celkem 50 lidí a kam zajíždí třikrát za den školní spoj? K čemu digitální orientace u takové linky? Nebo jak dokumetovat vytížení spoje a jeho ztrátu, když to PID systémově, z principu tarifního systému neumí? Posílat i na takové linky jednou za rok sčítače? Ve vsi, kam jezdí jen pětka, sedmička, jednička a trojka, by tohle všechno byla trochu drahá sranda.

SID je teoreticky koordinován krajským úřadem, v praxi ale co dopravce dá ke schválení v daném finančním limitu, to se schválí. Praktickou koordinační roli hrají dopravci. Když něco chce obec, tak úředníci odboru dopravy krajského úřadu pošlou zástupce obce za dopravcem, ať si to vyřeší s ním. Kde se překrývají linky více dopravců, nebo linky PID a SID, tak prakticky není koordinováno vůbec nic. Někde si to umí ohlídat obce, někteří dopravci se umí domluvit. Na mnoha místech ale zůstávají nefunkční překryty nebo nedokryty spojení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 23:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: dovolím si jen poznamenat, že před 363+385 bylo osídlení oblasti obsluhované těmito linkami trochu jinde
dnes to i v úseku za Čestlicemi jezdí v pravidelném hodinovém taktu
což je ve špičce moc a v sedle málo

jinak co jsem jezdil s babičkou z Opatova do Průhonic by ČSAD tak to odpoledne mělo i=15 taky

v SONE těch 30 může být někdy docela maso

btw, klasika ROPID j.ř. značka lupu s sebou
http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortalData/363/20111211/363_%281 06_1%29T.pdf
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2402
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 04. června 2012 - 23:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Kde se překrývaj linky více dopravců tak se obtížně koordinuje, protože velmi často každá linka primárně obsluhuje jiný než společný úsek.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 05. června 2012 - 06:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad: V tom případě bych vás chtěl upozornit, že tyto náhodné výstřely NEKOORDINOVANÉ s dalšími zavedl ROPID a nikdo jiný.
Ne. Omlouvám se, ale - když někdo blemcá takové hlouposti o místě, kde bydlím, tak se to jinak než nesmysl nazvat nedá. Tak to prostě NEBYLO.
Nejdřív integrace průhonických spojů (tím ušetření za souběh s MHD v pražském úseku - pro ROPID), následně i spojů za Čestlice s převzetím starých jízdních řádů ČSAD (náhodné výstřely). Poté (asi po dvou letech) přetvoření náhodných výstřelů v takty a razantní zlepšení v počtech spojů ( pro ROPID). A nakonec reforma linkového vedení, kdy byly sloučeny linky v téže trase, lišící se jen dopravcem, což je už v principu proti smyslu integrované dopravy ( pro ROPID).
Očividně nevíte o historii dopravy v této lokalitě vůbec nic. Kdybyste viděl starý jízdní řád linky 328 (čerstvě integrované, ještě se starým JŘ, převzatým od ČSAD), kde některé spoje jely přes Průhonice, jiné po dálnici, potom přes Dobřejovice, některé spoje přes Herink a Modletice, jiné ne, dále přes Zděbrady, Jažlovice a Voděrádky do Říčan, to celé několikrát denně a ve zcela chaotických časových polohách a s městským jizdním řádem s nespočtem vysvětlivek (to ani nebyla písmena, pamatuju zavináče, paragrafy apod.) - to byste asi mluvil jinak. Nebo když kdysi několik spojů linky 324 pokračovalo do Dobřejovic... Nebo názvy zastávek před PIDem - "Čestlice I", "Čestlice II", "Dobřejovice I", "Dobřejovice II" - to samozřejmě ROPID změnil ().
Já nevidím na JŘ linky 363 nic špatného, naopak linka 363 je zcela vyhovující a rozhodně je to mnohem lepší, než spoje do Průhonic v téže trase na třech jízdních řádech, vzájemně neproložitelné.
Ad kapacita linek 38x - někdo na ROPIDu asi udělal chybu. Opět zaměňujete systém PID za konkrétní představitele organizace, kteří tam zítra nemusí být. A to je prostě hloupost.
O tom, jak je SID "koordinován", viz Ignác. Jednodušeji se to dá říct takto: SID koordinován není.

Gabuliatko: což je ve špičce moc a v sedle málo Spíš naopak, ne?
Ale ani moc nesouhlasím - 385 je systémovou spojnicí, u níž je celodenní hodinový interval ideální (už kvůli zapamatovatelným návaznostem na vlaky). Pokud jde o Nupaky, ty se v posledních letech tak rozrostly, že by to chtělo alespoň ve špičce posílit - jenže obec to nezaplatí a krom toho nemyslela dopředu a není kde otáčet autobusy. Protažení několika odpoledních spojů 328 do Nupak k hotelu je nesystémová záplata - ale míč je na straně obce.
U 363 to je tak akorát - tam považuju za problém to, že víkendové a večerní spoje končí už v Modleticích (což navíc trochu zesložiťuje JŘ kvůli tomu střídavému jednosměrnému zastavování v Herinku) a Popovičky, které se taky rozrůstají, jsou odříznuté od světa. Tyto spoje by měly pokračovat určitě až do Chomutovic, kde je otočka - jenže peníze, že ano...
Dál už jakékoli posílení nemá smysl - maličké osady Nebřenice a Radimovice víc nepotřebují a Velké Popovice (s Petříkovem) mají 461 k vlaku.

Ignác: Jeví se jako jednodušší a účelnější založit nového organizátora ve společném vlastnictví Prahy, Stk, největších měst v kraji, přetáhnout do něj většinu lidí z Ropidu, nabrat nové kvůli rozšíření územní působnosti a Ropid zrušit. Ano, souhlas. Ale jak vidíte sám (přetáhnout lidi z ROPIDu) - PID má organizační základ, na kterém se dá stavět a hodně toho převzít do nového jednotného IDS. SID má houby.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 9-2008
Odesláno Úterý, 05. června 2012 - 07:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ještě Gabuliatko: v SONE těch 30 může být někdy docela maso
Pro obyvatele je to interval akorát, v sezóně ale přibývají návštěvníci parku a to pak 363 umí za hezké neděle praskat ve švech. Proto jezdívají o letních víkendech dva autobusy najednou - ale přiznám se, že jako místní už si toho moc nevšímám, takže ani nevím, kdy přesně a zda tomu tak bylo i loni. Letos zatím dva autobusy určitě nejezdí.
Iaya
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 6-2002

Odesláno Úterý, 05. června 2012 - 07:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SID má houby

No něco SID má, co by se dalo v PIDu využít a to číslování linek, přeci jenom řada 3xx a 4xx na celý StČ stačit nebude... Ale to je opravdu asi všechno, co vidím na SIDu pozitivního.
Optimista je člověk, který tvrdí, že žijeme v tom nejlepším možném světě, pesimista se obává, že je to pravda.