K-report
 

Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 29. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve středních Čechách » Archiv diskuse Doprava ve středních Čechách do 29. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Monty
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.189.142.119
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 00:37:58    Odkaz na tento příspěvek  

No otazka je,jak bude politicky boj ted urputny,kdyz nejvetsi provokater Rath byl zamrizovan.Jsem naivni optimista,ze zvitezi zdravy rozum nad politickymi tlaky
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náměstek pro dopravu Povšík okamžitě po Rathově zatčení navrhuje zrušení výběrových řízení (zde). Určitě to projde, ČSSD před volbami nebude riskovat, jde jí o každý hlas. Jinými slovy - zdá se, že existence IDS v okolí Prahy je zachráněna!
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 16:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

existence IDS v okolí Prahy je zachráněna ... a také je "zachráněn" polofunkční pakvil ve většině kraje.

Současný stav je nevyhovující. Část veřejné dopravy v kraji organizuje Ropid, což je organizace jejímž prvořadným úkolem v dopravě je podle jeho stanov mj. "prosazování zájmů hlavního města Prahy" Mimo PID je doprava organizována napůl samospádem a napůl diletantsky. Na tento podivný způsob (ne)organizování dopravy velmi doplácejí především města a obce mimo PID.

Rathovy výpovědi byly samozřejmě ukvapené a nesmyslné, protože nebyl připraven a dohodnut žádný lepší systém, který by nahradil současný PID a hlavně plofunkční chaos mimo PID. Chtít ale současný stav prodlužovat o několik let, to je taky špatně. Ultimátum pražského náměstka Noska a vedení Ropidu, ve kterém Ropid odmítá podepsat prodloužení smlouvy s krajem na kratší dobu než do konce roku 2014, považuju za nepřijatelné vydírání.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1802
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že je současný stav nedobrý, ví každý, ale alespoň nějaký IDS mezi Prahou a středními Čechami existuje. Rath se ho v podstatě snažil zlikvidovat.
Nijak to nevylučuje možnost vytvoření jednotného, funkčního a moderního systému - naopak, to je teď mnohem pravděpodobnější. Taskže ten příspěvek byl trochu mimo.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 18:55:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/176039-regionalni-autobu sy-od-cervna-mozna-nepojedou-do-prahy/

"Praha však žádá, aby kraj odložil všechny výpovědi až na konec roku 2014, do kdy by mohly Středočeský kraj a Praha uspořádat společný tendr na autobusovou dopravu."

PID je jediný systém mimoměstské autobusové dopravy v České republice, který neprodukuje přehled použitých jízdenek na jednotlivých spojích, neposkytuje přiměřený přehled využívání jednotlivých spojů a nedává spolehlivé podklady pro rozúčtování ztráty. Dřív, než se pustí do práce "linkoví plánovači" je třeba změnit tarif tak, aby byl přiměřený přehled o využívání jednotlivých spojů. Regionální doprava se nedá projektovat a optimalizovat bez podrobných informací o využívání jednotlivých spojů a zastávek. V mimoměstské dopravě se to nedá v potřebném rozsahu zjistit přepravními průzkumy. Proto je třeba změnit a sjednotit tarifní systém, nejlépe dřív, než dojde k optimalizaci spojů a linek. Technicky je možné vyvořit, projednat a aplikovat nový tarifní systém zhruba do půl roku nebo do roka od krajských voleb, třeba od července nebo září 2013 nebo od ledna 2014.

Požadavek Ropidu je buď platnost výpovědi k letošnímu červnu, nebo prodloužení smlouvy do konce roku 2014, a nic mezi tím. To v praxi znamená, že Ropid chce za každou cenu zabránit změně tarifního systému, chce zabránit řádnému vyúčtování objednaných spojů před rokem 2015, a chce si za každou cenu udržet část krajské objednávky autobusů pod svou kontrolou. Takové požadavky nemůžou být motivovány čistými úmysly. Diletantsví kraje a jeho představitelů Ropidu velmi nahrává, tím černějším a méně férovým hráčem ale je v tuto chvíli Ropid. O co jsou představitelé krajské dopravy hloupější a neschopnější, o to jsou představitelé (RO)PIDí dopravy křivější a záludnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 9-2008
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 21:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ignác: Opakujete věci, které nikdo nerozporuje. To, že diletantismus kraje (snad) skončí, je přece každopádně pozitivum a o to jde.
Pokud jde o vytvoření nového systému, teď je naopak daleko větší šance než za Ratha. Technicky možné je systém postavit za půl roku, s veškerým politickým projednáváním ale jeho zavedení dřív než v 1. pololetí roku 2014 není reálné. A - a na to zapomínáte - to už bude před volbami zase v Praze, protože v Praze se volí spolu s volbami do zastupitelstev obcí a měst, ne s krajskými. Takže konec roku 2014 je pojistka pro pražské politiky - kdyby nový systém nešel nějak dobře politicky prodat (např. přílišná složitost nebo zvýšení dotací z rozpočtu hl. m. Prahy o kilometry linek SID na jejím území), tak ho radši odsouhlasí, ale spuštění bude až po volbách (k 1. lednu 2015). A pokud to bude terno pro voliče, tak se ty výpovědi třeba o pár měsíců posunou a spustí se to v září, těsně před volbami. To není nic jiného než politika.
Ale Vy holt vidíte za vším spiknutí.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5251
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 22:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"PID je jediný systém mimoměstské autobusové dopravy v České republice, který neprodukuje přehled použitých jízdenek na jednotlivých spojích"

Taky ale na rozdíl od jinejch parodií na IDS s různě nepřestupným tarifem "bez karty ani ránu" neprodukuje s výjimkou školních nebo šichťáků skoroprázdný autobusový spoje kde se bojí s řidičem 5 těch co z nějakýho důvodu nemaj zrovna někým odvoz.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2322
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 22:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tedy pane tuhle podpásovku by jste si mohl nechat od cesty. Nebo snad chcete tvrdit že 3xx v dvouhodinovém taktu v neděli ráno vozí víc než 5 lidí? Nebo taková 319 v jakémkoli spoji (a podívejte se na rozložení spojů u 319 o víkendu) někdy veze víc než Vámi uvedených 5 lidí? 306 v úseku Jeneč - Dobrovíz vozí víc než 5 lidí? Nebo to jsou Vámi uvedené šichťáky/školní spoje?
Zaplaťpánbu za PID ale tvrdit, že nemá skoroprádné spoje, to bych si tedy opravdu dovolil oponovat. V určitém okamžiku se jeho rozvoj zastavil a pak začal spíše odumírat. O rozvoji se dle mne již minimálně 2 roky mluvit nedá. Pominu-li že se začalo kontrolovat nosí-li řidič ponožky.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5253
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 23:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale tak samosebou že skoro prázdný busy jsou. Ostatně to proti srsti nebo v neděli ráno bude skoro každej a v každým systému. není to ale pravidlo jako jinde kde i v kladiva dopoledne nebo neděli odpoledne jezděj ty 3 lidi. Ostatně - nebejt PID tak pravděpodobně se v neděli dopoledne nehne ani kolo. Prázdný spoje se najdou i v MHD a ne zrovna na okraji - tuhle jsem kolem 22 v sobotu viděl na Otakárový 24 dc a v KT se "tísnili" 2 lidi. Pokud je ale vyfakuju po vzoru jinejch "IDS" (třeba SID ať jsme v tématu) tím, že jim přestupní zónu nechám zaplatiti 2x tak nebude v neděli ráno lidí 5 ale jen 2 nebo taky 0.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 07:05:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš - Vy holt vidíte za vším spiknutí.
Ne spiknutí, ale konkrétní zájmy určitého počtu osob v Praze. Budu rád, když se budu mýlit.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 07:26:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teoreticky je samozřejmě možné počkat s novým tarifem a spustit ho zároveň s optimalizací linek PID, SID i mimo IDS. To by ale znamenalo vařit z vody, bez pořádných dat o využívání dosavadních spojů.

Co se týče vytížení PID. Je nemálo linek PID, které jsou i ve špičkách vytížené jen jednu nebo dvě vesnice za hranici Prahy a dál jedou pořádný kus nevytížené. Totéž platí pro linky SID od okresních měst. Někde se s tím nedá nic dělat, ale jinde to znamená plýtvání a chtělo by to řešit. Ne všude se to dá řešit čistě v rámci PID nebo čístě v rámci SID. V mnoha případech by to chtělo počkat na spojení PID a SID, a řešit to optimalizací návaznosti dosavadních linek PID a SID. Nepovažuju za rozumné odkládat vše do doby, kdy nebudou žádné volby, protože ty jsou v Praze nebo kraji každé dva roky.

Do Prahy se masivně denně dojíždí nejen z vesnic okolo Prahy, ale i z Kladna, Slaného, Mělníka, Berouna, Příbrami, Dobříše, Nymburka a dalších měst, i ze spousty vesnic v okolí takto vzdálených měst. Hodně se dojíždí ale i do Mladé Boleslavi, zanedbatelná není ani dojížďka na Kladno a do dalších měst kraje. Cokoli, co konzervuje rozdělení veřejné krajské dopravy na PID,SID a neintegrovanou autobusovou a železniční dopravu, veřejné dopravě škodí. Takže škodí jak krajský úřad, tak Ropid. Krajský úřad škodí především kvůli nekvalifikovanosti a ignoranci. Ropid škodí kvůli pomatenému šotouštví svého vedení, vyhraněnému pragocentrismu a především kvůli úporné snaze udržet si za každou cenu pozice "dobyté" mimo Prahu na území kraje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Fkam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 247
Registrován: 3-2011
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 09:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi by prospělo, aby se vyměnili lidi v ROPIDu. To, co někdy předvádějí, to je ukázka šílenosti.
Metrolinka 17 je plýtvání
Nejlepší dopravu mají v Curychu
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5256
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 10:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale aby to fungovalo nejen ve špičkách "ráno do města, odpoledne domů" potřebuju použitelnej tarif. Neboli abych moh něco optimalizovat (z čehož vždy vejde navíc nějakej ten přestup z vymetáku na vlak/páteřní bus) tak musím mít přestupný tarif pro všechny i občas jezdící. Jinak ti občas jezdící jezdit nebudou - viz IDOL nebo SID tam kde ještě něco málo jede o víkendu.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2324
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 11:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O občasně jezdící nikdo nestojí. To je bohužel fakt na kterém se nic asi nezmění.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 19:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikdo? Třeba IDS JMK má dokonce turistické jízdenky, jako dělané pro občasné cestující, zejména o víkendech, kdy tyto jízdenky platí pro 2 dospělé a 3 děti do 15 let, tedy vyloženě jízdenky zaměřené na víkendové cestování. Podobné jízdenky má i IREDO a právě i PID, byť tam není to rodinné zvýhodnění. To jen kraje, které slepě, nejspíše na nátlak dopravců ohledně přesného přehledu o cestujících (neboli systém Velký bratr) nebo výrobců čipovek prosadili systém „kartičkové buzerace“ odrazují turisty, byť si to mnohdy nemohou dovolit. Což právě pro středočeský kraj platí dvojnásob, pokud nechce, aby turisté zůstávali jen na území Prahy a o středočeská turistická lákadla ani nezavadili.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2325
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 20:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista jedoucí na turisticky zajímavé místo je specifický tím, že jezdí zejména za příznivého počasí. Abychom jej mohli odvézd za hezkého počasí musí někdo zaplatit jízdy za počasí ošklivého. Pokud si to myslíte, že to má být pravidelný cestující dojíždějící do zaměstnání, tak já si to tedy opravdu nemyslím.
Kartičková buzerace OpenCard má zvýhodnění, že o víkendu na území Prahy s sebou může vzíti školáka zadarmo.
Co si turisti nemohou dovolit? Turisti spíš nenajdou spoj, který by mohli použít.
Ignác
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 20:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno - Absolutní přehled o počtech cestujících samozřejmě není nutný, to si v Stk vymysleli pěknou blbost. Na druhou stranu, mít přehled o počtech cestujících jen na základě dopravních průzkumů, jak je to v PIDu, to je vůči obcím a kraji nezodpovědné.

V Oredu se postupně připravuje převod předplatného na karty, v budoucnu mají na papíře zůstat jen jednotlivé přestupní jízdenky. Počítačový program pro rozúčtování tržeb už existuje a používá se.
Jednotlivé přestupní jízdenky se dají se slušnou pravděpodobností přiřadit jednotlivým spojům podle místa (spoje) a času vydání. Přesněji řečeno, první použitý spoj je v případě autobusu jistý, v případě vlaku se za použitý považuje první vlak jedoucí po čase vydání jízdenky. Za návazný se při rozúčtování považuje "nejlogičtější" spoj do zóny kam byla jízdenka vydána. Až bude předplatné v plném rozsahu převedeno na karty a ty se budou při každém nástupu načítat, tak předpokládám že bude v PK a KHK pohyb cestujících známý na nějakých 80-90%, což podle mého názoru stačí. Popsaný princip považuju za nejvhodnější kompromis mezi uživatelským pohodlím a přesností vyúčtování.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ignác.)
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5259
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 20:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale to přeci není jen o turistech. Vemte si místního dejme tomu ze Tmaně nebo Bykoše který by se chtěl kouknout na Karlštejn. Pokud bude mít auto tak autem pojede. Protože by musel nejdřív dojet o víkendu něčím na Knížecí, na novou jízdenku někam do berouna nejspíš ke koni, dojít pěšky na nádraží a na třetí jízdenku, tentokrát vlakovou dojet na Karlštejn. Dtto Křivoklát a mraky jinejch destinací kde to díky stupidnímu tarifu vyjde levnějc koupit benál dvoum stopro a jednomu mnohdy taky.

A nevím jak to jako má platiti pravidelně dojíždějící? Když pominu že o víkendu mnohdy i ten pravidelně dojíždějící musí vzít auto protože nic nejede - třeba proto že se spoj pro 1-2 dojíždějící prostě nevyplatí A JINÝ NÁHODNÝ CESTUJÍCÍ NEJSOU páč tarif - tak snad tím že spojem jede víc lidí se snižuje ztráta (pokud tedy ten spoj jede tak jak tak).
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2326
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 21:02:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, prostě nevyplatí. Bohužel.
Kolik osob za rok z Bykoše pojede na Karštejn? To by místo pravidelky byla levnější limuzína.
Tuším že jednu sezónu jezdil autobus z Berouna na Koněprusy (pravda v nesmyslnym hodinovym taktu) a pak jej zrušili. Udělali by to, kdyby se vyplatil?
Teď jsem zrovna četl, že prodloužení 257 ze Sobína do Břve by stálo 400tis. ročně a že se to kvůli 5ti lidem prostě nevyplatí.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2301
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 21:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Přesně jak psal Petr Vlček, není to jenom o turistech. A oni někteří z těch nepravidelných cestujících mohou být i pravidelní, jen na jiné trase. Podle Vaší logiky, jak ji chápu, by měly jezdit jen zaměstnanecké a školní spoje, protože tam jezdí pravidelně dojíždějící a vše ostatní, včetně spojů mimo špičky pracovních dnů, pro tetky z vesnic, aby se dostaly k lékaři do většího města, zrušit, protože tím stejně jezdí jen nepravidelní cestující, které přepravovat nechceme. Jenže právě takto veřejná doprava fungovat nesmí. Veřejná doprava by měla být pro všechny a je jedno, jestli je to školák, denně dojíždějící dělník, vesničan k lékaři nebo třeba právě ten turista. Pokud začneme některé skupiny filtrovat, ať už tarifem, neexistencí spojů, nebo nedejbože kombinací obojího, je to špatně pro celou společnost. A já osobně si jako pravidelný cestující klidně rád připlatím za větší počet víkendových spojů v mém okolí, i když je třeba já konkrétně využiju tak jednou za rok, možná ani to ne. Ale už jenom ten komfort vědět, že pokud bych takový spoj potřeboval, tak mi je k dispozici, je k nezaplacení. Ostatně řešením by mohlo být nasazování minibusů na takové spoje, nebo třeba řešení formou busu na zavolání, jak to už funguje v některých MHD.

A abych nebyl pochopen špatně, já nejsem apriori proti čipovým kartám. Jen se musí správně zakomponovat do tarifu (ten Ignácův příklad s Iredem je vynikající), ne naopak postavit tarif na kartách a bez nich ani ránu, jak to předvádí právě SID. To je právě ta cesta odpuzující nejen turisty, ale i náhodné místní cestující.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 21:40:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechci to nijak hrotit, ale problém je v tom, že v tuto chvíli a díky tomu, že žáci musej jezdit zadarmo NENÍ peněz na tyhle věci.
Nevím jak moc používáte SID, ale dle mého odhadu z linek SID používá karty tak 40-60% cestujících.
Minibus je problém, že ve špičce nestačí a mít extra vozy na víkend ... Spíš je nesmysl na mimoměstě provozovat nízkopodlahy, jsou násobně dražší a přínos když jezdí metou náhodného výstřelu bez garance není velký.
Takový spoj je taxík. Že je u nás nesmyslně nastaveno levné jízdné VHD a drahé jízdné u taxíku, to je jiná kapitola.
O tom co se ukazuje v PIDu řidiči, pokud se vůbec něco ukazuje ...
Tetka do Prahy 347 zadarmo do Kauflandu, to bych vraždil.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5262
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 22:07:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Že je u nás nesmyslně nastaveno levné jízdné VHD"

No jak kde. V SIDu už nějak moc levný vůči IAD třeba není. V IDOLu taky ne. Jak vůči platům tak i vůči IAD.

Ad Tmáň a Býkoš (a podobné štace) - vtip je v tom že tam o víkendu nějaké busy STEJNĚ JEZDÍ. Protože je dotujou obce neb nechtěj bejt úplnou prdelí světa za branama Prahy. A díky tarifu to pak vypadá tak, že s tím jedou 2-3 lidi co maj kartu páč dojížděj někam v tejdnu. velmi přibližně řečeno - kdyby si 1 "náhodný cestující" místo placení 2x zóny Beroun tuto zaplatil jen jednou a tím by se cesta zatraktivnila tak se třeba najde druhý "náhodný cestující", který zaplatí nejen zónu Beroun ale i další dvě zóny po cestě kudy bus stejně jede.

Proč myslíte že 8 z 10 inzerátů na prodej/pronájem baráků má poznámku "v dosahu PID"? To asi nebude proto že je lepší mít nějakou kartárnu s "5x denně kladiva z toho dvoje ve školním vyučování".
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 22:24:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Přiznám se na rovinu, že jsem z jižní Moravy, tedy SID prakticky nepoužívám. Mimo jiné právě kvůli tarifu. Co ve Středočeském kraji není v dosahu vlaku nebo PID není pro mě. A takto bude asi uvažovat více lidí, nejen turistů.
Ta Rathovina s jízdným zadarmo pro žáky už snad skončila, ne? Nebo myslíte tu pražskou záležitost s Opencard? Ta by ale snad neměla mít vliv na financování dopravy ve Středočeském kraji.
A že karty používá v SID 40-60%, tak to mě překvapuje, čekal jsem to číslo upřímně mnohem větší, právě proto, že lidé nemají v podstatě jinou možnost, než buď kartičku nebo platit poměrně drahé nepřestupní jízdné. 40-60% bych čekal právě v systému podobném tomu, co se připravuje v Iredu, tedy v systému, kde je na čipových kartách předplatní jízdné a případně elektronická peněženka, ale stále existují přestupní papírové jednorázové jízdenky.
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2329
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 22:38:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta Rathovina s jízdným zadarmo pro žáky už snad skončila, ne? Nebo myslíte tu pražskou záležitost s Opencard? Ta by ale snad neměla mít vliv na financování dopravy ve Středočeském kraji.
Bohužel nikoliv.
Pokud cestujete ráno tam a odpoledne zpět tak předplatné jízdné není příliš výhodné. Hlavně je problém, že musíte jet přes stejné zóny, takže vede-li z města do místa kde bydlím víc tras, tak předplatné SID jízdné nemá šanci.
Elektronická peněženka přináší lehkou úsporu, pro mne má hlavně výhodu, že nemusím ráno když nefunguju hledat drobné. Ale na vesnici obecně platební karty moc nezdomácněly, když peněženku někde ztratíš (typicky dítě, tak máš smůlu, stojí 150CZK) takže opět se výhoda ztrácí.
Teď si ještě vymysleli na ČSAD že peněženka platí jen 2 roky. Když pozbyde platnost (není nikde vyznačena), tak je nejprve sprcha od řidiče co že si to dovoluju přikládat a zdržovat (ono to i normálně dle šikovnosti řidiče, spolehlivosti kasy a nesprávném okamžiku přiložení není nic moc) a pak nucená cesta na Kladno. A ochota těch dam v předplatní kanceláři na autobusáku ...
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2304
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:02:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2 roky? A sakra. Na druhou stranu, při platnosti 2 roky si to člověk ohlídá možná lépe, než při platnosti 5 let, jako to bylo u nás na MHD. A přesně jak píšete, platnost přímo na kartě uvedena nebyla, takže jsem pak zažil šok, když mi jednoho krásného dne řidič řekl, že mi karta neplatí a odeslal mě na autobusák do kanceláře, kde jsem se teprve dozvěděl, že mi skončila platnost. A další šok jsem zažil, když mi paní za okýnkem řekla, že za převod peněz z EP na novou kartu musím zaplatit 40 Kč a navíc se to dá provést až na počátku následujícího měsíce. Díky tomu jsem přišel o něco přes 20 Kč, protože to samozřejmě nestálo za to platit. Byrokracie jak Ale ochotná ta paní byla, to zas ne že ne. Přiznám se, že se už „těším“, co všechno si povymýšlí Kordis s těmi svými kartami IDS JMK. A že Kordis a byrokracie jde docela dobře dohromady
Zákaz kouření není žádná sranda

Ares: To nejlepší z Irisbusu
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5263
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. května 2012 - 23:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já mám kartu s peněženkou vydanou Probotranzem někdy v roce 2003. Zatím 2x jsem při nefunkčnosti karty zašel do kanclu kde mi kartu "nějak" prodloužili a to grátis a peníze v EP zůstaly. A jelikož teď jedu tak 2x až 3x do roka tak vždycky čekám zda to ještě funguje a ono kupodivu ano.

Měl jsem i kartu ČSAD Semily (kde byla dokonce desetiletá platnost tuším i uvedena) leč po zavedení Idiotolu s Opruskard tato ztratila smysl a ani nevím zda skončila v popelnici nebo je někde na dně nějakýho šuplete...
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7489
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 18. května 2012 - 00:07:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Petr Vlček šlo by to bez toho zesměšňování a prznění? Nebo vám také někdo przní jméno?
Jinak karta ČSAD Semily platí stále, mám jednu z prvních a jezdím na ní dosud. Nikdy sem nic nemusel prodlužovat.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
Martinmarilynmanson
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7517
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 09:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Středočeští radní vzali zpět výpovědi autobusovým dopravcům
Fotky na MHDFOTO blog na iDnes.cz
Říkejte mi MMM
Je to REBEL! On chce, aby veřejná doprava sloužila cestujícím! Nevídané. Neslýchané. NEMOŽNÉ!
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5271
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 22. května 2012 - 12:09:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemůžu zato že místní IDS jest na bázi Odiotolu a s nutností používat Oruzkard. Až v něm bude aspoň přestupní tarif i bez karty tak změním názor.

Karta možná platí ale jaksi postrádá smyslu. Jinde než v oblasti Idiotolu jsem s ní nejezdil a tam je efektivně neuplatnitelná.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1824
Registrován: 9-2008
Odesláno Pátek, 25. května 2012 - 23:41:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevídáno!
Schváleno. Od 10.6.2012 bude Pražská integrovaná doprava rozšířena do Kutné Hory, Uhlířských Janovic, Poděbrad a Milovic.
- linka 381 bude prodloužena do Kutné Hory
- linka 387 bude prodloužena do Uhlířských Janovic
- linka 398 bude prodloužena do Poděbrad
- vznikne nová linka 432 Milovice, žel.st - Milovice, Topolová.

Zdroj: ROPIDí facebook (já tam nelezu, ale někdo to hodil do jiného vlákna)
A vzniká 6. a 7. pásmo!

Člověk zírá, že je něco takového možné... To to stihli tak rychle po Rathově zatčení? A nebo, pokud byla příprava delší, jak to že Rath něco takového nezatrhl? Každopádně pro zmíněné lokality je to velké vítězství, usilovaly o to léta...
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.190.214
Odesláno Sobota, 26. května 2012 - 22:33:20    Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby radši udělali plnou integraci na všech zapojených železničních tratích.
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2857
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 02:33:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MHD Benešov

Od 1.9.2011 byly jeden ranní a dva odpolední páry spojů linky č. 2 prodlouženy z přes zastávku Integrovaná škola do nové konečné Plavecký bazén, kde se autobus otáčí na přilehlém parkovišti.



Naopak na lince č. 1 oproti minulosti spoje odpoledne ještě víc prořídly a vůbec je teď provoz nějaký podivný. Dříve platilo, že jeden vůz jezdí "jedničku" a druhý "dvojku". Podle toho, co jsem viděl, tak na MHD je dnes nasazován už jenom jeden ze dvou nízkopodlažních "měšťáků", který přejíždí mezi oběma linkami a to co nemůže vyjezdit zajisťují přejezdy "vysokých podlah" z regionálních linek. Co bylo taky dost zvláštní a nechápu to bylo to, že spoj 7/10 (viz. zde) nezajížděl do Pomněnic, ale u Kauflandu to otočil zpět do města. Viděl jsem asi třikrát v různých dnech Druhý Mercedes Conecto je tak nasazován na meziměstské linky.

Na druhé fotce si všimněte výpisu trasy. V první chvíli jsem se vyděsil, že to fakt jede až do Prahy Je to ale trasa celé linky, tenhle spoj jede "jen" do Votic.

A něco z ostatního provozu MHD.
Linka č. 1


Linka č. 2
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 07:33:04    Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Vítězství to není a již vůbec ne velké. Protože pro tahle místa je tahle autobusové linka naprosto k ničemu. Mám podrobnější údaje o Kutné Hoře. Třeba doba jízdy do centra Prahy přes dvě hodiny (vlakem za hodinu), žádné nové dopravní možnosti (ty autobusy do KH zajížděly stejně, jen se v úseku Suchdol - KH tvářily jako normální linka), výhledově veliké požadavky na peníze od města, prostě efekt nulový, nebo (peníze) dokonce negativní. Nemám nic proti PID (na rozdíl od SID jakž-takž funguje), ale pro potřeby Stč.kraje (resp. jeho okrajových částí) by se musel celý překopat. Když to jinde jde (východní čechy), proč ne tady? Tenhle výkřik do tmy to ale nevyřeší.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 08:27:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D-laik: Ale no tak. Snad byste pár dní po zatčení hejtmana nechtěl sloučení systémů a zbrusu nové linkové vedení v celém kraji?
Důležité je, že roky nebylo možné v podstatě vůbec žádné rozšíření a teď to jde, zvlášť, když dotyčná města o to dlouho usilovala (např. Poděbrady) - kór jestli budou vlaky vzápětí následovat. Efekt je samozřejmě pozitivní a je to i zlepšení (není nesmyslná potřeba dvou jízdenek na jedné trase) - mimochodem, divil byste se, ale i tou 381 se z Kutné Hory do Prahy jezdí. A pokud Vám vadi, že nejde o nové linky, ale jen o sloučení lomeného tarifu, tak tam máte alespoň tu 432, která je skutečně nová a představuje výrazné zlepšení pro obyvatele Milovic.
Fkam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 251
Registrován: 3-2011
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 12:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že současný tarif PID a vůbec tarifní pásma nejsou vhodná pro oblasti kraje tak daleko od Prahy. A Kutná Hora, když už by měla mít bus spojení s Prahou, tak nějaký rychlík a ne vymeták, co pojede na Háje cca 1 hodinu a 45 minut.
Metrolinka 17 je plýtvání
Nejlepší dopravu mají v Curychu
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2860
Registrován: 3-2005

Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 13:04:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MHD Vlašim






Po otevření Tesca na Okružní ulici byla zde vybudována nová zastávka, přes kterou projíždějí i vybrabé spoje MHD. Navíc jezdí ve Vlašimi nově také "zadarmoTESCOlinka", která je tvořena dvěma okruhy, které se protínají právě u Tesca a kopírují trasu MHD. Tato linka ale zastavuje jen na významnějších zastávkách.



Všechny spoje Tesco linky, které jsem měl možnost vidět, jely zoufale prázdné, takže předpokládám, že nebude mit dlouhého trvání. Přitom je to vlastně druhá linka MHD a navíc zadarmo. Hmmm???
JŘ Idos nezná a ani jinde jsem ho nenašel, tak kdyby to někoho zajímalo, tak tady jeho fotka.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 13:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fkam: Nevím, jestli to měla být odpověď na dotaz, položený v Optimalizaci, ale to je vcelku jedno.
1) Pro dojíždění do Prahy je pásmový tarif vhodný z principu, na vzdálenosti od Prahy nezáleží.
2) Tarif PID lze samozřejmě změnit, že současný je nevhodný pro tangenciální cesty po kraji, o tom není sporu. Současné znění tarifu přece není důvod odmítat systém jako celek, zvlášť ve prospěch paskvilu SID (který paskvilem je a zůstane).
3) Po žádné rychlíkové autobusové lince z Kutné Hory do Prahy není poptávka, takové spojení zajišťuje vlak (zvlášť pokud i ten bude integrován). Zastávková linka je a funguje dlouhá léta, teď je jenom konečně zaintegrovaná plně (a to je přece dobře, dvojí tarif byl pro zlost). Vy děláte, jakoby takové spojení s Kutnou Horou bylo zavedeno nově - ne, je jen nově plně zaintegrováno, a to je v současné situaci velké vítězství.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 10-2011
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 14:24:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jediná opravdová změna asi bude odvoz od vlaků v Milovicích novými spoji na lístky PID. Dosavadní městská doprava v Milovicích zůstane jako SID. Je to v milovickém zpravodaji, v diskusi Lokálky u Prahy je odkaz. Souhlasím s D-laikem a Fkamem, PID staví všude a jede dlouho.
Fkam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 3-2011
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 14:33:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U nás se zrušila linka 369 z Kamenice do Prahy. Přitom taková linka plnila účel. Byla rychlejší než zastávkové spoje a byla vytížená. A ROPID se snaží o zrušení další takové - linka 362 do Jílového. Přitom takové linky mají smysl.
Když už něco změnit, tak zrušit PID a SID a začít pracovat na novém systému. Zrušení nesmyslného pásma B a vůbec zjednodušení tarifu a zaintegrovat plně železnici. Včetně ponechání a rozšíření rychlíkových linek mezi významnými oblastmi kraje a Prahy. A nechat tak první tři pásma kruhová za Prahou a potom rozdělit zbytek kraje do zón podle místních cílů.
Metrolinka 17 je plýtvání
Nejlepší dopravu mají v Curychu
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 16:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já Vás chápu a taky podporuji rychlíkové linky, ale snažím se vysvětlit, že říct "PID staví všude a jede dlouho" nemá hlavu ani patu. To lze říct o nějaké konkrétní lince a o jiné zase ne, ne o systému jako takovém. A že v současnosti pánové z ROPIDu nemají rychlíkové linky rádi, to svědčí o nich, také ne o systému - až tam bude někdo jiný, třeba je bude podporovat. Rozhodně není pravda, že "PID je systém zastávkových linek".
To by byla trochu logika ve stylu Ludvíka XIV. - "Stát jsem já, tj. PID jsou Procházka a Jareš". To rozhodně neplatí.

Fkam: Když už něco změnit, tak zrušit PID a SID a začít pracovat na novém systému. No, to už je lepší, původně jste přece říkal, že chcete nadále existence dvou. Já k tomu jen poznamenávám, že PID není třeba rušit, jen zásadně přebudovat - proč jeho rozvinutou strukturu likvidovat a přidělávat si tím práci, když řadu věcí z něho bude možno použít i v novém, jednotném systému?
A nechat tak první tři pásma kruhová za Prahou a potom rozdělit zbytek kraje do zón podle místních cílů. Ne, to by bylo příliš jednoduché a nepříliš funkční řešení. Spíš modely á la HVV (Hamburger Verkehrsverbund) nebo VBB (Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg). Já jsem spíš pro HVV.
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 17:53:59    Odkaz na tento příspěvek  

PID nemá rád rychlíkové linky dlouhodobě, nejen nyní. Byl jsem osobně u jednání před nějakými patnácti lety a již tehdy organizátoři z ROPIDu (nebo jak se to tehdy jmenovalo) při slovu "rychlíková" málem stříleli. Jednoduše řečeno - pokud se tohle nezmění, nemá spojení PID+SID žádnou šanci. Ovšem (opakuji) PID funguje. SID je jen jakýsi administrativní moloch, bez efektu. Příklad linka Kutná Hora - Zruč. Takřka souběžně jedou vlak i autobus, ale většinou i současně a pak dvě hodiny nic. Navíc j.ř. se zřejmě opisují již od doby Marie-Terezie, takže časové polohy nevyhovují pracujícím, školákům, nemocným, nakupujícím, prostě nikomu. Komunikace s příslušnou úřednicí na k.ú. je jen ztrátou času (osobní zkušenost). A tak třeba do kutnohorských škol se kluci domluví a jedou společně autem. Proč potom ty linky vůbec jezdí? A i kdyby se j.ř. změnily - SID nefunguje, takže jsou jiné průkazky a jízdenky na vlak, jiné na autobus... . Berte to prosím jen jako příklad, podobných nesmyslů by se našlo dost a dost. Ta linka 381, se kterou se dostanete do centra Prahy (když připočítám metro) tak za dvě a půl hodiny (přitom je to 70 km), je jen kapka v tom moři problémů.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 18:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D-laik: PID nemá rád rychlíkové linky dlouhodobě Ne PID, ale lidé z ROPIDu - to je velký rozdíl! Systém PID nemá s rychlíkovými linkami sebemenší problém, mohou v něm klidně existovat a některé také existují.
Jinak s Vámi naprosto souhlasím.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2382
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 18:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Komunikace s příslušnou úřednicí na k.ú. je jen ztrátou času (osobní zkušenost).
Ano, ona j.ř. nenavrhuje, ona je schvaluje. V SIDu si j.ř. tvoří sami dopravci, takže komunikovat se musí s nimi. S některými to jde lépe, s některými hůře.
PS: Taková technická otázka
- za jak dlouho pojede po stejné trase Kutná Hora - Praha rychlíkový autobus (kolik minut se ušetří)?
- k čemu bude rychlík autobus, když máme rychlík vlak?
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 20:28:00    Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Samozřejmě. Rychlík (vlak) bude v Praze za hodinu, rychlík (autobus) přes Kolín tak za hodinu a půl a rychlík (autobus) přes Suchdol, Zásmuky, Kostelec a Říčany by byl tak za hodinu na metru. Jenže cestujících na východní okraj Prahy, případně do citovaných větších míst by se asi našlo dost, kdyby autobus nestál na každé mezi a nejel nanejvýš sedmdesátkou- pak cesta trvá skoro dvě hodiny a to nikoho nepřiláká. Potom je stávající linka 381 vlastně spojení dvou přepravních směrů (do Kutné Hory a Prahy), které se lomí zhruba v Zásmukách. Takhle vedená linka tedy vlastně netvoří spojnici Kutné Hory s Prahou (i když občas tak někdo jede, letos v zimě jednou i já). Přitom kombinace rychlejších a zastávkových spojů na téhle lince bez problémů fungovala, ovšem v "pravěku", někdy v sedmdesátých a osmdesátých letech (vzpomínka z mládí). Ale nechme toho, tohle vlákno není jen o Kutné Hoře.
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 20:40:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu bych jen dodal, že souhlasím s tím,že cpát frekvenci Uhříněvse do autobusu z Kutné hory (Zbraslavi do autobusu z Nového Knína, Vestce do autobusu z Jílového) není dobrý nápad.
Podle mne se to dá řešit tak, že tak autobus buď bude stavět na znamení a před ním pojede kratší vymeták, nebo bude v nástupní zastávce kratších vymetáků garantovaný přestup. To druhé má slabinu v tom, že se na kratší vymeták bude čekat a nic se nezlepší.
Problém PIDu je ten, že ze zásady neumožňuje vybraným spojům rychlíkové vedení. Proč to netuším. V SIDu kde kupujete lístek do určité stanice Vám řidič sdělí, že tam nejede, v PIDu kde pouze prokazujete nárok v pásmu nástupu by mohl být problém v místě výstupu.
Damir_holas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 27. května 2012 - 21:27:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gabuliatko: Problém PIDu je ten, že ze zásady neumožňuje vybraným spojům rychlíkové vedení.
Problém bych viděl to, že pokud jde o třístovkové linky, tak na území Prahy je platí Magistrát, tudíž bude nejspíš zájem na tom, aby tu doplňovaly (nebo i suplovaly) městské linky 101 - 299. Pokud taková 306 do Jenče či kam to jezdí, staví i ve Zličíně a Sobíně, umožňuje to omezit (a tedy i míň platit) provoz souběžné 257 do Sobína.
Žena? To je otevřená kniha... psaná hebrejsky a čínským písmem.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5288
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 10:56:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda nevím ale zrovna u tý Kutný Hory mám o rychlobusu trošku pochyby. Když pominu že ta silnice není žádnej zázrak tak ty rychlíky potřebuju v ranní špičce do Prahy a odpoledne nazpátek. A narážím na to že ony budou skákat v koloně stejně jako ty zastávkáče. Mch za hodinu to nejezdilo ani při řádově menším provozu - na Želivskou to jelo tak 1:20.

Tudíž v KH spíš integrovanou MHD k integrovanejm rychlíkům do Sedlece k nádraží.
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.176.229
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 13:30:01    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Také si nemyslím, že by rychlíkový bus přes Kostelec byl pro cestu do Prahy ideální řešení. Ale zrychlené spoje na východní okraj Prahy by potřeba byly. Jinak na želvu to skutečně jezdilo kolem 1:20, ale s řidičem podřimujícím při rychlosti 60-70 km/h. Jako skutečný rychlík by to za hodinu šlo (i když mám obavy z dosti často zasekaných předměstských obcí). Ale snad se někdy i dopravně zoufalá Černokostelecká dočká zlepšení.
Buddy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 10-2011
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 20:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlejší autobus by asi víc ocenili v Kostelci a Zásmukách, než v Kutné Hoře. Tyhle radnice se tenkrát nechaly přesvědčit o zrušení rychlejších linek. To není dobře. Jak píše Fkam, v Jílovém si postavili hlavu a rychlou linku pořád mají. V Kladně, Berouně a Mělníku se s Ropidem vůbec nedomluvili. Nevím jestli je to dobře nebo špatně. PIDové lítačky na autobus i vlak by se hodily, ale ježdění courákem ne.
Fkam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 3-2011
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 20:46:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kamenice o rychlou linku taky přišla. Nebyli jsme důslední jako v Jílovém a nechali jsme se "opít" tím, že nám ROPID nasliboval, jak zrušení 2 zastávek v Praze pro naše linky přinese zrychlení. No skutečnost je taková, že z Prahy jízdní řád se nezměnil a do Prahy se jízdní řád zkrátil o dvě minuty.
Představa zrušení například rychlých linek z Berouna mi rovněž přijde absurdní.
Metrolinka 17 je plýtvání
Nejlepší dopravu mají v Curychu
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5300
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 21:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Představa zrušení například rychlých linek z Berouna mi rovněž přijde absurdní"

V současném stavu ano. Ve stavu že by byl rychlý vlak po půlhodině ve špičce + návazný bus v Berouně od nádraží směr Královák a Zdice + funkční IDS by to zpomalení nepřineslo. Mohlo by pak zůstat pár rychlíkových spojů na Butovice pro tamní kancly. A za ušetřené by mohly jezdit busy např. i večer nebo o víkendu jako přípoje k vlakům i tam kde je dnes pustina.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 9-2008
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 22:42:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je taky už z principu dost velký rozdíl mezi "rychlíkem" v tom smyslu, že autobus to bere po dálnici (Beroun) a "rychlíkem", který jede po té samé silnici jako zastávkový, jen nestaví (zmiňovaná 381, Kamenice atd.).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5303
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 28. května 2012 - 23:06:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak to samozřejmě.

Od tý Kundy Holý by byl možná zajímavej rychlobus ve špičkách do Říčan qlaku.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7500
Registrován: 4-2006

Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 00:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Petr Vlček myslíte, že by jste mohl psát normálně?
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.73.212.207
Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 06:45:38    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Slyšel jste někdy slovo" "slušnost"?
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5306
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 08:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne. Ale vtip na toto téma, s tímto termínem a autobusem. Akorát nejde napsat ale musí být vysloven neb pointa jest ve výslovnosti.

Pokud vás ale rychlobus k vlaku do Říčan uráží tak ho neřešte - lidi rádi cestou do práce poskakujou v kolonách.
Fkam
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 3-2011
Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 08:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rychlík od Kamenice (i linka 362 od Jílového) by klidně mohl využít částečně pražský okruh od Jesenice do Vestce. Tím by se nějaká minuta mohla dohnat. Když jezdila linka 369,tak ten rozdíl oproti zastávkovému spoji byl kolem 10 minut do Kamenice,což považuji za výborné a když jsem tím jezdil, bylo to velmi plné. Tedy zájem o takovou linku z větší dálky určitě je. Jenom ROPID takové linky odmítá, nevím proč.
Každopádně, pokud by ROPID chtěl integrovat Beroun a okolí, tak jsem zvědav jak by se s tím vypořádal.
Metrolinka 17 je plýtvání
Nejlepší dopravu mají v Curychu
D-laik
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.176.229
Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 10:56:32    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Tohle označení pro Kutnou Horu používají pouze ožralí kolíňáci. Když se Vám to zdá vtipné... . V téhle diskusi končím.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3379
Registrován: 3-2004

Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 15:16:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D-Laik, Ares1: Mně bylo vždycky říkáno, že o inteligenci člověka nesvědčí hodnota jeho IQ, ale jeho projev. Myslím, že tady máme krásnou ukázku.
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2384
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 29. května 2012 - 15:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kultura projevu s inteligenci nesouvisí.