K-report
 

Archiv diskuse Zahraniční provozy do 07. 10. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Tramvaje a metro » Zahraniční provozy » Archiv diskuse Zahraniční provozy do 07. 10. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 29. srpna 2011 - 15:33:54    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes ráno som cestou z Devínskej Novej Vsi do Wien míňal oprotiidúci Cityšuter idúci do rovnakého ciela. Tak som si to po príchode do práce prepočítal, reku či sa ten vlak vôbec oplatí. Cena mesačného vlakového lístku je 103 €, mesačná socka v BA je 25 € a vo Wien 49,50 €. A to by som do práce prichádzal so štvrťhodinovým meškanim a musel vyrážať z domu skôr na stanicu ako dnes odchádzam autom! Za tie peniaze by som mal cca 134 litrov benzínu (cena cca 1,32, dnes ráno som tankoval za 1,09 na Shell vo Fischamende). Pri spotrebe cca 4,5 litra na 100 km to mám 2950 km s prehľadom. 20 pracovných dní = 147,5 km na deň. T.j. jedným smerom cca 74 km. Z bytu v meste to mám 65 km jednosmerne, z DNV od našich cca 80, lebo 20 km zachádzka, nakoľko nie je most cez Moravu. Samozrejme k autu treba pripočítať aj iné položky ako benzín (olej, diaľničné, pneu, amortizácia, parkgebühr wo Wien, spolu cca 60 € mesačne). Zvyšné náklady na prevádzku IGK sú fixné, či s ním jazdím alebo nie tak ich netreba riešiť. Pri cenách verejnej dopravy (1,80 lístok na jednu cestu metrom sa fakt oplatí radšej 50 € mesačný lístok) + nákladov na železnicu sa auto takmer už oplatí aj pre jedného. Ak by som vozil ešte druhú osobu, tak je auto výhodnejšie než verejná doprava. A hlavne je to rýchlejšie, ide mi to kedy ja potrebujem a bez prestupov, behania po daždi a moknutia, plne klimatizované. To si rád tých cca 60 € mesačne priplatím za komfort. Vlakové spojenie BA-Wien sa mi neoplatí, lebo k nemu treba pripočítať socku v BA aj Wien. Najtragickejšie je to ak by som šiel na normálne lístky. 14,60 stojí spiatočný vlak aj s celodennou Wien sockou v zóne 100 (Kernzone). Plus 2 x 0,70 € za socku v BA (za predpokladu že nebudem cestou na stanicu prestupvať a stihnem to za 15 minút, čo v mojom prípade stíham ako v prípade DNV, tak aj HLST). Verejnou dopravou pôjem jedine vtedy, ak bude:
1. Rýchlejšia alebo aspoň rovnako rýchla ako IGK.
2. Výrazne cenovo výhodnejšia (aspoň 30% lacnejšia než variabilné náklady na prevádzku auta v konkrétnej relácii).

Každopádne byt v BA sa predáva, už sa odsťahoval rodičom, keď sa predá tak si kúpim niečo tu aby som nemusel denne dochádzať. Najlacnejšia cesta je tá, ktorú netreba robiť. Samozrejme v rámci Wien budem fungovať výlučne na tzv. "Öffis". Ale na cestovanie BA-Wien a opačne vlak nie je dostatočne konkurencieschopný a do smradobusu ma nikto nedostane. Tí, ktorí dnes denne pendlujú vlakmi to robia preto, lebo nemajú inú možnosť, nie preto že by sa im to výrazne oplatilo.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 29. srpna 2011 - 16:08:26    Odkaz na tento příspěvek  

ERRATA:
Tankoval som za 1,309, 1,09 by bolo moc lacné! Samozrejme sa dá riešiť cenova výhodnosť socky tak, že buď verejná doprava vrátane regionálnej železnice zlacnie alebo zdražie prevádzka IGK. Napríklad zvýšením variabilných nákladov a znížením fixných. T.j. ak mi bude auto stáť pred domom alebo v garáži, tak za neho budem platiť výrazne menej. V súčasnosti tvoria náklady na benzín menej ako 50% celkových nákladov na prevádzku IGK, ak denne prejdem do 40 km (t.j. typické mestské jazdnie). Ak niekto už urobí investíciu do IGK a platí nemalé peniaze bez ohľadu na to či ho využíva alebo nie, tak nemá žiadnu motiváciu využívať verejnú dopravu, aj keby bola o niečo lacnejšia než auto (ak samozrejme nie je verejná doprava časovo výhodnejšia, čo v BA nie je). Treba zásadné zmeny v systéme (celoeurópske aby to malo zmysel!) daní, poplatkov a poistok. Treba nastaviť systém tak, že ak sa cestuje autom iba raz týždenne na chalupu alebo na veľký nákup, prípadne občasne, tak bude oveľa menej fixných nákladov ako dnes. Ide o to aby sa auto predražilo čím viac ním jazdíš. Povedzme aby od 100 km denne bolo rovnako drahé ako verejná doprava a od 500 km denne výrazne drahšie aj pri prepočte na jednu osobu v aute. To jednak zlacnením verejnej dopravy, dvak zdražením buď primo benzínu (nepriechodné) alebo každoročne na STKčke sa odpíše počítadlo km a podľa toho sa vyrúbe daň. Pri nezaplatení automaticky zadržané doklady od auta, po roku aj vodičák + exekúcia. Samozrejme veľké riziko korupcie a vôbec, aj nové autá by museli pravidelne na odpisy tachometru, ale inak to nejde. Súčasný systém mňa ani iných nedonúti využívať viac verejnú dopravu, lebo sa to proste neoplatí, alebo je to iba smiešne lacnejšie, pričom komfortom je to oveľa horšie (a to je objektívny fakt!). Ďalej by mala byť zľava na električenku vo Wien, ak už mám celosieťovú v Bratislave a opačne, prípadne nejaký výhodný lístok na obe socky + vlak medzi mestami. Je veľa ľudí ktorí pracujú vo Wien, ale žijú v BA. Stačí sa ráno pozrieť na ŠPZtky áut pendlujúcich medzi týmito mestami.

Možno niekto bude namietať že to čo som spísal sú komunisitcké metódy... Tak rád si prečítam iný návrh ako riešiť výhodnosť verejnej doprvy vs. IGK.
Mouka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2842
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 31. srpna 2011 - 13:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Však máš pravdu. Bohužel v dnešní době je situace nastavená tak, jak je. Pochybuju, že by s tím někdo chtěl něco dělat.
Jinak vím, že to už dnes není nic tak mimořádnýho, ale docela Tě obdivuju, že makáš v cizině.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3929
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 31. srpna 2011 - 15:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Ona je povinnost mít v autě funkční počítač kilometrů?

(Příspěvek byl editován uživatelem Borovička.)
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Středa, 31. srpna 2011 - 16:24:57    Odkaz na tento příspěvek  

Mouka:
Dnes som dokonca dvakrát "križoval" Cityšuter, raz na SK keď som vyrážal z DNV a druhýkrát vo Wien, išiel som po A4 tesne pred uzlom Prater. Sranda že IGK to mám presne 73,8 km od domu do garáže vo Wien po starej ceste (gúgl maps tvrdí že je to 71,8 km). Dnes mi to trvalo 63 minút vrátane malej zápchy vo Wien pri dodržiavaní max. rýchlosti (gúgl maps odhaduje 61 minút, takže bez zápchy na jedinom semafóre cez ktorý idem a kde som si odstál dva cykly by to aj bola tá hodinka), takže moja priemená rýchlosť bola cca 70 km/h. Po diaľnici mám samozrejme vyššiu priemernú rýchlosť, ale je to brutálna zachádzka, 15 km jedným smerom. Fakt je kombinácia z Devínskej Novej Vsi do Wien po D2/B9/A4 je nielen kratšia, ale aj rýchlejšia ako D2/D4/A6/A4. Wo Viedni pracujem prakticky na konci diaľnice A4, prejdem cez dva semafóry, dve ľavé odbočky a už parkujem v garáži. V čase parkovania by som akurát vystupoval z vlaku na Simmeringer Hauptstraße. Ak by som však nezohnal do zimy byt vo Wien, tak zrejme by som išiel vlakom. Po snehu alebo nebodaj námraze sa mi autom určite jazdiť nechce. Štve ma že kvôli výstavbe Hauptbahnhofu vo Wien sú teraz "marcheggy" také pomalé. Pár rokov dozadu si pamätím že REXy boli rýchjelšie (expresnejšie). Už aby tú trať elektrifikovali a modernizovali na 160 km/h. A vôbec, cestné spojenie medzi BA a Wien nadradenou komunikáciou je debilné. Súčasná A6/A4 ja zachádzka 15 km a navrhovaná S8 ktorá ide severne od Dunaja a napojí sa (bohvie kedy) na D4 pri Devínskej Novej Vsi je tiež kľukatá, takže bude rovnako zachádzka. Pričom železnica ide z Devínskej prakticky rovnou čiarou do Wien! Na tej trati by sa dalo bez problémov ísť aj 300 km/h, nakoľko tam nie sú vo veľmi dlhom úseku až takmer po Wien žiadne smerové oblúky (samozrejme trebalo by mimoúrovňové križovatky a iné záležitosti). Vlak by mal z byť z Hlavnej stanice v BA za 10 minút v DNV, odtiaľ za ďalších 15 minút V Donaustadte a stade za 5 minmút na Simmeringer Hauptstraße. A samozrejme za rovnakú cenu ako dnes. Potom by som ho využíval. A rozumné časy ochodu ktoré mi budú vyhovovať. Hodinový takt je super, ale čo z neho ak budem v práci buď 45 minút pred začatím pracovnej doby alebo 15 minút po. Ja viem že z Petržalky premáva druhý vlak v hodinovom takte, takže celkový interval ja 30 minút, ale Petržalský vlak nie je pre mňa alternatíva, ak idem z Devínskej.
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.135
Odesláno Sobota, 03. září 2011 - 21:08:58    Odkaz na tento příspěvek  

Kdysi se zde resila replika sarajevske tramvaje na jenom podvozku. Neni to toto?

V pozadi teto fotky je mozna predloha:

Z techto odkazu jsem cerpal: Bosna sarajevo prehlidka tramvaji: http://vozovi.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=269 ; http://vozovi.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=415&p=19911 ;
Balkan Dubrovnik 760 mm tram: http://www.penmorfa.com/JZ/various.html
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 04. září 2011 - 17:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BERLÍN - Dnes, 4.9.2011, se otevírá nová tramvajová trať v Berlíně. Je dlouhá 1,5 km, má 3 nové zastávky a vede od stanice S-Bahnu Adlershof. Prodlužují se tak linky 60 a 61. Na těchto linkách jezdí jen vozy Tatra KT4D a zůstane tomu tak i nadále minimálně do konce roku 2012. Nasazení nízkopodlažních vozů zatím brání příliš malý odstup kolejí na starém úseku trati v Köpenick.

Nyní je ve stavbě další nová tramvajová trať od stanice S-Bahnu Nordbahnhof k hlavnímu nádraží (Hauptbahnhof).
Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 91.127.204.188
Odesláno Neděle, 04. září 2011 - 21:28:11    Odkaz na tento příspěvek  

Tá replika vyzerá dosť hnusne, zbastlená kastla postavená na nejakom ex. ČKD podvozku s rázvorom 1,9 metra. Jazdné vlastnosi nič moc. Celkovo božnica aj americká nadstavba vyzerajú ako zbúchané z rôznych plechov, je to veľmi hrubá stavba. Stavím sa však že 90% nešoto ľudí si to ani nevšimne. Oceňujem snahu miestnych že sa do toho pustili, škoda že nemali možnosť spraviť niečo lepšie.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3887
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 05. září 2011 - 09:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

zbastlená kastla postavená na nejakom ex. ČKD podvozku

"ex. ČKD" přelepte na "ex. SGP/Düwag" (vybrakováno z nějakého vídeňského vozu).
že_by
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2943
Registrován: 6-2007
Odesláno Pondělí, 05. září 2011 - 10:40:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Replika je krasavec oproti tomu, co jsem viděl například v Žitomiru.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 05. září 2011 - 12:01:34    Odkaz na tento příspěvek  

Áno, teraz som si to všimol, pozrel som sa lepšie, vďaka za opravenie.
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 3-2009

Odesláno Středa, 07. září 2011 - 21:41:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď v září stojí jízdenka autobusem do Berlína 190 Kč. Tato výhodná nabídka platí jen v září 2011, poslední spoj za tuto cenu je 17.9.2011 v 8:00 z ÚAN Florenc. Jízdenku za tuto cenu je možno koupit přímo na přepážce společnosti ORANGE WAYS v nové odbavovací hale na Florenci.

17.9.2011 se také koná den otevřených dveří u dopravního podniku v Potsdami, která od Berlína leží půl hodiny cesty metrem (S-Bahnem).


Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3332
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 08. září 2011 - 08:47:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den. Má tady někdo zkušenosti s nákupem jízdenek na vlaky v UK? Na místě, po netu, v ČD Travel? Koukal jsem že se hodně liší ceny dle termínu, skoro jako u letenek... Navštívil jste už někdo UK cirkusy na kolečkách "Crich Tramway Village" a "Blackpool tramway"?
To nejlepší nás teprve čeká.
Rzeczpospolita
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1300
Registrován: 9-2004

Odesláno Pátek, 09. září 2011 - 13:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Absolut: Kámoš byl zrovna v Blackpoolu, tak pak můžu informovat.
atilopsopzcezR It Will Be a Good Day (The River) Alpha 1983
Údržba silnice je zadarmo zatímco údržba železniční trati je velmi nákladná. - aneb stop rušičům železničních tratí.
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1306
Registrován: 10-2003

Odesláno Sobota, 10. září 2011 - 10:45:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Absolut: Jizdenky typu "dobry den, chci listek" jsou v Anglii docela drahe. Vyjimkou jsou (byly?) jizdenky vlak+lod do Dublinu a Belfastu. Na ty byly velmi zajimave ceny (Cardiff - Dublin pres Holyhead stalo pred 3 lety 25 GBP na pokladne den predem). Pokud vis, kam a kdy chces jet, tak doporucuji koupit pres internet (eventuelne telefon) dopredu. Na netu (nebo pres telefon) je k dispozici nejvetsi spetkrum ruznych tarifu a slevy ze zakladniho jizdneho jsou docela velke. Jizdenka by pak mela byt k vyzvednuti na kterekoliv pokladne. Podminkou je platebni karta umoznujici platby pres internet.

Pokud chces jezdit trochu vic, tak bych premyslel o Interrailu, nebo nejake britske sitove jizdence. Muze vyjit o mnoho levneji a hlavne netreba resit vyzvednuti jizdenek, zmenu programu a podobne...

"Crich Tramway Village" doporucuji k navsteve. Je to do urcite miry cirkus, ale maji tam 2 haly plne historickych tramvaji. Z toho vzdy cca 2 vozy jsou v provozu na trati. Vetsina vozu je Bristskych a byly do Crich presunuty okamzite po zruseni tramvaji v puvodnim pusobisti. Krome tramvaji maji v arealu spostu doboveho poulicniho inventare (zastavkove oznacniky, telefonni budka, dopisni schranka, funkcni panske zachodky, ...). Fanda do tramvaji si prijde na sve. A mistni zamestnanci jsou taky trochu blazni ;-)

(Příspěvek byl editován uživatelem adam_r.)
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 182
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 11. září 2011 - 01:39:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zjistil jsem víc informací o připravovaném DOD v Potsdami, tak to sem dávám:

Dne 17. září 2011 v době 13:00-20:00 se v Potsdami koná DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ v tramvajové a autobusové vozovně zdejšího dopravního podniku. V tento den bude slavnostně pokřtěn nejnovější typ tramvaje Variobahn 421 a poprvé se touto novou tramvají budou moci svézt cestující. Kromě toho se budou konat jízdy nejstarší potsdamské historické tramvaje z roku 1907, jízdy světově prvního prototypu ČKD-KT4D č. 001 jakož i jízdy historických autobusů. Na zkušební trati si mohou návštěvníci sami zkusit řídit tramvaj. Během prohlídky vozovny můžete vidět podzemní soustruh kol, posunovač vozů, brusný vůz, mycí linku či dispečink. Mezi 13:00 a 14:00 mohu případné zájemce osobně provést s výkladem v češtině.


Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1
Jan13
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 12. září 2011 - 22:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Disco ULF tram
http://youtu.be/TgCtS2POwn0
Adam_z_prahy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 20:39:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě jsem se vrátil z Británie. Nebyl to šotovýlet, ale i přes to jsem jel v Blackpoolu tramvají a v Glasgow metrem.
V Blackpoolu prošla tramvajová trať celkovou modernizací. Nové zastávky ještě nejsou všechny dostavěny, takže v provozu jsou i některé staré - cedule v úrovni vozovky. Nové zastávky mají pak nástupní hranu v úrovni podlahy tramvají. Jezdí zde i staré (některé reko) i nové tramvaje. Ty nové mají supermoderní dveře, které hlásí i "dveře se otvírají", u těch starých nemodernizovaných otevírá dveře jeden ze dvou průvodčích (nechápu, k čemu jsou dva). Zahlédl jsem zde ještě jeden typ, ten má z obou stran dvoje skládací dveře. Dále jsem viděl cvičnou jízdu v podobě jednopodlažní tramvaje. Fotografií jsem udělal však velmi málo, byl neskutečný vítr. Jinak tramvaje jezdí velmi pomalu a v době mé návštěvy jezdily zoufale prázdné.


Glasgow:
k tomu není co dodat


Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 20:51:08    Odkaz na tento příspěvek  

Dle letité knihy "Všechna metra světa" mají tunely a vozidla metra v Glasgowě asi nejmenší profil na světě. Okružní linka o délce 10,4 km s 15 stanicemi byla postavena již koncem 19. století.
Adam_z_prahy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 14. září 2011 - 23:01:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, tunely mají průměr pouhých 3,35 m. Metro bylo postaveno v roce 1896. Rozchod je 1 219 mm (to jsou 4 stopy). Vlaky mají pouze 3 vagony. Každý vagon má jen dvoje dveře na obou stranách. Mezi dveřmi je podél obou stěn 12 míst k sezení.
Zajímavostí je, že původně byly vlaky taženy lany, která byla poháněna parními stroji, což bylo tenkrát už zastaralé. Elektrifikace proběhla až v roce 1935, přičemž od března do prosince roku 1935 byl vnitřní okruh (proti směru hod. ručiček) poháněn elektrikou a vnější okruh stále lany. Současnou podobu dostalo metro v roce 1980.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3333
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 12:27:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adam z prahy: Díky moc za info. Jak je to tam s jízdenkami, kupují se ve vozidlech?
To nejlepší nás teprve čeká.
Adam_z_prahy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 15. září 2011 - 13:32:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Blackpoolu se jízdenky kupují ve vozidlech, v každé tramvaji 2 průvodčí. Cena závisí (aspoň tak jsem to pochopil) na ujeté délce, čili průvodčímu sdělíte, kam jedete. Z North Pier na Pleasure Beach mě stála jedna cesta 1,80 liber - žádná láce.
V Glasgow se jízdenky kupují předem v automatu a u vstupu do metra jsou turnikety. Jeden vstup = 1,20 liber. Můžete pak být v metru jak dlouho chcete.
Jinak s dálkovou železnicí v Británii nemám žádné zkušenosti.

Jo a gratuluju ke krásnému 3333. příspěvku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Adam_z_Prahy.)
Špáňa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4156
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 17. září 2011 - 18:57:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Erlebniswelt Pöstlingberg na Urfahru v Linci

youtube: http://www.youtube.com/user/Brejlovec754049
Petrd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 23. září 2011 - 20:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minulý týden jsem se byl podívat v Lucemburku a nemohl jsem vynechat místní malé (ale pěkné) tramvajové muzeum. Pár fotek je ZDE.
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 186
Registrován: 3-2009

Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 16:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vozy typu F. Podle mě nejlepší vozy, které kdy berlínské metro mělo. Fotky jsou z minulého týdne, jedna z depa Friedrichsfelde a dvě z povrchového úseku linky U5 u stanice Elsterwerdaer Platz.


Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.135
Odesláno Úterý, 27. září 2011 - 18:46:49    Odkaz na tento příspěvek  

Nazdar pratele,
na http://www.feldbahn-riedlhuette.de/Hobby%20Eisenbahn/Lichterfelde -West_RTO/Lichterfelde-West_RTO_Bilderuebersicht_Nr_03.htm
v trolejbusove sekci jsem nasel neco, pripominajici krizence tramvaje a trolejbusu. Vi o tom nekdo vice?

Jinak v Peru prestaveli trolejbus na tramvaj http://www.tramz.com/pe/li/li60.html
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 16:40:50    Odkaz na tento příspěvek  

Tak co se týče těch německých stránek,tak to je opravdu jak z třetihor elektrické dopravy-tolik slepých uliček!Kromě toho trambusového trolejbusu na kolejích je také hodno pozornosti toto:

Jěště pár fotek
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 17:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta postranní trojdrátová je historicky poměrně důležitá - tyto vlaky jako první zdolaly 200 km/h v době, kdy se o tom páře leda tak zdálo. Ovšem, jak je poznat, konstrukčně ta trolej byla pekelná.
Trať Marienfelde - Zossen (Berlín - Drážďany).
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Adameichler
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 6-2009
Odesláno Středa, 28. září 2011 - 19:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

taky bych měl obrázek takové jedné ale ne tak úplně slepé uličky:

A pak jedno zajímavé řešení malé kapacity:

To už ale spíš patří do jiné diskuze. Bohužel již neznám zdroje obrázků, takže žádné další podrobnosti.
Straßenbahnfahrer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 3-2009

Odesláno Středa, 28. září 2011 - 22:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kwasi: Podle jedné mé knížky je to zkušební dvousystémový omnibus, fotka z roku 1899, Charlottenburg.

Adameichler: Tento dvoupodlažní návěsový trolejbus ES6, vyrobený v roce 1955 v NDR, se neosvědčil a brzy po svém uvedení do provozu byl odstaven. Trolejbus měl pomocný dieselový agregát, který vyráběl napětí 130 V a umožňoval tak posun i bez troleje. Tahač byl vybaven větracím zařízením, které v létě dodávalo čerstvý vzduch do návěsu a v zimním období byl tento vzduch navíc ohříván. Průvodčí v návěsu a řidič v tahači spolu mohli mluvit pomocí hovorového zařízení. Průvodčí toto zařízení také používal k ozvučení obou podlaží návěsu.
Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7164
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 01:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adameichler - to první byla ulička úplně slepá, spojující spíš nevýhody než výhody autobusu a tramvaje v jednom vozidle - vozidlo závislé na dopravní cestě jak z hlediska napájení (originální spurbus byl zcela trakčně nezávislý a dráha byla tvořena jen jednoduchými pasivními elementy), tak vedení vozidla (nemá to volant)...
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 11-2003
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 06:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

petr_k: přesto se ta slepá ulička dočkala reinkarnace v podobě metra na pneumatikách. pravda napájení už není z troleje a i systém vedení kol je modifikovaný.
jinak teda obdiv k technické invenci našich předků.
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
http://www.modelarimhd.tym.cz/
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7166
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 10:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

koncepce métro sur pnéu je podstatně starší, než tohle čudo, a technicky úplně jinde.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
Adameichler
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 127
Registrován: 6-2009
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 18:22:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Sice se jedná o jiný systém vedení, ale co třeba Translohr? Je to napájené pantografem, jezdí to na pneumatikách, je to třídílné a taky to nemá volant.
Straßenbahnfahrer : moc zajímavé informace, škoda že se to neosvědčilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem adameichler.)
Jiří_T
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 29. září 2011 - 18:26:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Adameichler: Translohr bych za slepou uličku klidně považoval taky. Viděl jsem to v létě v Padově a opravdu jsem nepřišel na to, jestli to má nějakou výhodu oproti tramvaji. Můj dojem z translohru byl vesměs rozpačitej...
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.99.58.108
Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 00:17:11    Odkaz na tento příspěvek  

Všetky tie nekonvečnné dopravné systémy majú spoločný menovateľ: pre prevádzkovateľa sú drahé. Často drahšie ako konvenčné systémy: tramvaje, metro, autobusy.

To čo sa realizovalo boli šotoprojekty pretavené v realitu. Ak niekde tieto systémy fungujú, tak sú riadnymi žrútmi financií.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7174
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 09:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Frantíci jsou všeobecně na realizaci šotoprojektů machři. Vlastně jediná taková realizace, která má nějaký nesporný smysl a užitek v rozumným poměru k vynaloženým investicím a provozním nákladům, je TEOR v Rouenu a další pozdější realizace opticky naváděných busů (pokud tam tedy nenakoupili Civisy od Irisbusu, to byl taky šotoprojekt).
T minus ten... nine... eight... seven... six... five, all engines up and burning... two... one... zero and lift off!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. září 2011 - 11:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k:ze zdrojů agentury JPP jsem se dozvěděl, že optické navádjí je extrémně náročné na čistotu naváděcích pruhů, tj. vadí nejen špína (logicky), ale i déšť, sníh, relativně drobné opotřebení prvků ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
kwasi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.144.135
Odesláno Sobota, 01. října 2011 - 06:41:30    Odkaz na tento příspěvek  

Planovane sesrotovani lokomotivy Eg v Rakousku!!! Shaneji penize: http://www.veterany.eu/?p=34957
P__V
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.108.146.161
Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 21:13:15    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý večer,

věřím, že neurazím pár obrázky vozů KT4D z Gothy (fotky jsou z pátku a soboty 30. 9. + 1. 10.)
... 1. část


P__V
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.108.146.161
Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 21:17:32    Odkaz na tento příspěvek  

... 2. část




Příjemný večer a pěkný zbytek týdne!
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2442
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 21:27:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaký je městský nátěr vozů? Modrožlutý nebo červenobílý?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
P__V
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.108.146.161
Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 21:52:57    Odkaz na tento příspěvek  

Městský nátěr vozů je modrožlutý (první dodané vozy KT4D č. 301-306, z toho vůz č. 304 reklama na Sparkasse, vůz č. 316).

Další vozy KT4D č. 307-319 byly odkoupeny z Erfurtu, takže na nich zůstal jejich původní nátěr, který tam mají vozy stále (již zmíněný vůz 316 byl v Gothě přestavěn na obousměrný vůz KT4D-ZR a dostal nátěr modrožlutý) a vůz č. 319 má pouze celkově žlutý nátěr.

Vůz č. 317 je nyní v rekonstrukci také na obousměrný typ KT4D-ZR a s největší pravděpodobností dostane nátěr modrožlutý.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2443
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. října 2011 - 22:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za vysvětlení. Právě jsem si říkal, že ten červenobílý vypadá profi, tak že se nebude jednat o pozůstatek nějaké reklamy.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Michal Lošťák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.111.64
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 11:07:04    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím, co se týká Gothy, tak tady bych dodal, že kromě miniaturního městského provozu zde mají docela dlouhou příměstskou trať do Tabarzu. Jinak navštívil jsem nedávno muzejní provoz v Naumburgu (ačkoli personál se mě snažil přesvědčit že to není muzejní provoz). Zajímavostí je, že zdejší jediná linka byla původně okružní, ale začátkem devadesátých let zde byl úplně zastaven provoz. Dnes je trať v provozu cca v polovině své trasy v úseku zastávek Hauptbahnhof - Vogelwiese a počítá se s prodloužením k bývalé zastávce Salztor. Taky jsem se stavil v sousední Jeně, kde je v provozu nová tramvajová trať z Lobedy West přes nádraží Goschwitz ke stávající tramvajové křižovatce Burgau. Zajímavostí je, že z Lobedy klesá trať k nádraží Goschwitz po estakádě.
P__V
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.229.164
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 12:23:37    Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ano - právě příměstská trať, tzv. Überlandstrecke z Gothy do Tabarz dělá tento provoz něčím zcela výjimečným. Celá trať - tedy linka č. 4 do městečka Tabarz na úpatí nejvyšší hory Durynského lesa Großer Inselsberg (s odbočkou linky č. 6 do Waltershausen) se nazývá Thüringerwaldbahn a je v celém Německu dosti známá mezi turisty a také fanoušky tramvajové dopravy:-)
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 12:48:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Naumburgu skutečně není muzejní provoz. Mají tam jen vzorně opečovávané tramvaje, protože na nové není. Provoz je placen městem jako běžná MHD.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3160
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 13:33:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Využítí těch tramvají není příliš vysoké, kapacitně tam ty Gothy a Lowy plně postačují a marně přemýšlím čím podobným z dnešní produkce by vůbec šlo dvouosáky nahradit. Je to takový milý polomuzeální provoz.


Bezdružická lokálka
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Úterý, 04. října 2011 - 15:47:59    Odkaz na tento příspěvek  

Tie vozy netreba nahrádzať ničím, pri starostlivej germánskej údržbe vydržia ešte 100 rokov.
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 5-2009

Odesláno Čtvrtek, 06. října 2011 - 21:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modifikace T3 na vodu.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.99.58.108
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 00:00:02    Odkaz na tento příspěvek  

LOL čo ešte nevymyslia! Na fotomontáž to nevyzerá!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3967
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 07:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V rusku tomu říkají Rečnoj tramváj .-)
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 12:43:48    Odkaz na tento příspěvek  

Aneb sen šotorybárov. Vybrať sa s T3 na rybačku. Keby také mali na Brnenskej priehrade, to by bola atrakcia!
Dp150
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 19:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to mě dostalo ještě víc než před lety vůz neveřejné lanovky v NDR, který měl taky okna a čelo z T3 nebo T4.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 21:07:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modifikace Škody 9Tr na vodu v ukrajinském Ternopolu:


Bezdružická lokálka
Kt4daniel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 10-2008

Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 21:13:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj,

Od září 2011 pomocí KT4D-souprava ve městě Plauen (Plavno). Tyto kombinace jsou řadu let v pravidelném provozu (Používá se pouze pro speciální dovolené nebo fotbal).

Po dobu 4 týdnů, od pondělí do pátku využít doby školy. Provozní doba na ranní jediný. (Vozovna 5:50 > Plamag 6:07 -> Waldfrieden 6:41 -> Neundorf 7:02 -> Vozovna ~7:15)

některé obrázky:

16.září v provozu 205+233:


30.září v provozu 243+241 (staré cíle jízdy ):



Mnoho pozdravů z Plauen!
Daniel
Mail: Daniel-Syrau(at)web.de
HP: www.stadtverkehr-plauen.de (Fotografie z Plauen, Česká republika a východní Evropě,...)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 21:25:34    Odkaz na tento příspěvek  

M_k: I hlavní paluba této lodi, zdá se, využívá nějaké karosářské prvky starých ruských trolejbusů. Srovnejte např. s touto fotkou z hlavní ulice v uzbeckém Taškentu roku 1956:

(zdroj: englishrussia.com)
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 21:27:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z letního šotoušení I.:


Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 21:36:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z letního šotoušení II (Rotterdam)

Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 07. října 2011 - 21:42:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z letního šotoušení III (Den Haag)