K-report
 

Archiv diskuse Nové tramvaje do 16. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv diskuse Nové tramvaje do 16. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pavel Večeřa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.114.196.168
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 15:03:34    Odkaz na tento příspěvek  

Dopravopat: pod to se podepisuji. Pokud si někdo neváží svojeho zdraví, tak ať se zmrzačí/zhyne (v poslední době mě "pobavilo" těch pár dementů, co šli po kolejích se sluchátky na hlavě), ale ať kvůli takovýmto jedincům netrpí zbytek společnosti prostřednictvím nesmyslných omezení. Už jsem to psal v železnici a napíši to i tu: lidská blbost nemůže být nadále konzervována, musí být vymýcena.

Když už normy nedovolí okopírovat větračky po vzoru T3, nešlo by tu normu obejít použitím mříží? A je mi jedno, zda budou ocelové vězeňské, "jemně zrnité" či z průhledného materiálu.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 15:22:47    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím že by sa dala spraviť tramvaj s posuvnými vetračkami, ktorých "otvorená" plocha by sa rovnala vetračkám T3 na danú dĺžku súpravy. Môj skromný odhad je že posuvné vetračky na T3 (ak nerátam prvú na ľavej strane pre vodiča) majú cca 2,5 metra štvorcového plochy. Takže na tramvaj dlhú 14 metrov pripadá 2,5 metra štvorcového "dier" v oknách. To znamená že 28 metrová tramvaj by mala mať 5 metrov štvorocových, 32 metrová 5,7 metrov štvorcových, etc, jednoduchá matematika. Aj moja "šotokonštrukcia" tramvaje tomu zodpovedá (dĺžka 14200, vetračky 2,56 metra štvorcového).

Ak by mal ouřada vymýšlať nejakú normu, tak by mohol práve definovať že na 1 meter dĺžky tramvaje musí byť minimálne 0,18 metra štvorcového vetračiek, ktoré môžu byť aj posuvné.

Lenže to by sa musel začať používať zdravý rozum. Nie vymýšlať blbosti a hľadať výhovorky prečo by to nemohlo byť tak ako som tu napísal. Som zvedavý aké normy a dôvody prečo by to nemohlo byť tak ako som napísal tu Jenki odcituje (netvrdím že je ich zástancom, len má trošku väčší prehľad), ak si dobre pamätám tak tu už minimálne raz niečo spomínal k tejto téme...

Všeobecne mám pocit, obzvlášť pri vetračkách, že sa hľadajú dôvody prečo niečo nemôže byť miesto toho aby sa hľadali riešania ako to zabezpečiť. Zďaleka sa to však netýka len posuvných vetračiek na oknách.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 15:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Panove, je jiste fajn vymytit demenci. Ale premyslejte - Vas kluk ve ctrnacti z blbosti koukne z okna a je po nem - budete pak stale kazat o vymyceni demence? Co treba zabradli na mostech, nebo dvere ve vytahu, nebo protiskluzove pasky na schodech, nebo centralne ovladane dvere... to vsechno take "potrebuje" jen "dement", normalni clovek prece nechodi po okraji, neopre se ve vytahu omylem tam kde neni pevna stena, dava pozor na schodech a neotevira dvere vlaku pred zastavenim.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 15:25:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Problem neni plocha vetracky, ale mnozstvi privedeneho vzduchu - to lze resit i ruznymi "nafuky" - viz. neklimatizovane ULFy ve Vidni. Nicmene zakladni potiz je pozadavek bezpruvanovaneho vetrani - tedy rychlosti proudeni vzduchu.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 15:35:41    Odkaz na tento příspěvek  

Bezprievanové vetranie? Hej, dobré do teploty 30°C a do naplnenia na 50% nominálnej kapacity. Akonáhle vonku praží 35°C v tieni a vo voze už začína byť plno (cca 80% kapcity) tak to prestáva stíhať (vlastná skúsenosť zo Solarisu Urbino 15 na linke 70 v BA). V lete je prievan to najlepšie čo môže byť. Aj vonku je predsa znesiteľnejšie keď trošku pofukuje, nie ako včera cez deň, kedy sa ani lístok na strome nepohol (išiel som skapať)... Na základe čoho vznikla požiadavka na bezprievanové vetranie? Čím to "ouřada" obhajuje?
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 15:46:12    Odkaz na tento příspěvek  

Zábradlie na mostoch, dvere vo výťahu a protišmykové pásky na schodoch neobmedzujú "normálnych" ľudí tak ako ich obmedzujú žvásty o bezprievanovom vetraní alebo zamedzeniu vystrkávať ruky z okien dopravných prostriedkov! Nemôžem sa skrývať za normy a de facto zhoršovať ľudom cestovanie sockou. Potom sa nečudujme že si kupujú autá a jazdia si v nich, samozrejme v meste s otvorenými oknami a nejaký prievan im vôbec nevadí. A vôbec, čo kabriolety, tam to vyzerá ako s bezprievanovým vetraním? Keď môžu premávať kabriolety autobusy (aj tramvaje sú ako cabrio - UK)... A klimatizácia kvôli dvom mesiacom ročne mi príde ako vyslovene hovadina, pričom práve klíma spôsobuje viac zdravotných ťažkostí ako trošku prievanu. Navyše aj v T3 sa dajú nájsť miesta, kde ani pri všetkých otvorených vetračkách príliš nefúka.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 16:14:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Ja to bezpruvanove vetrani nijak neobhajuju. Ourada to samozrejme obhajuje platnymi normami. A ty normy holt stanovuji nejakou max. rychlost proudeni vzduchu (kde jde v podstate o to, aby nikdo nesedel "pod vetrakem" - trochu je to vylevani vanicky i s ditetem). Nicmene i kdyz budete mit v plnem voze na proslunene ulici pri 30°C ve stinu pruvan ala T3, bude tam horko.

Je jisty rozdil mezi otevrenym oknem v aute a tramvaji - v aute zodpovidate sam za sebe, v tramvaji za Vase bezpeci odpovida DP.

A klimatizácia kvôli dvom mesiacom ročne mi príde ako vyslovene hovadina, pričom práve klíma spôsobuje viac zdravotných ťažkostí ako trošku prievanu. K tem dvoum mesicum pridejte jeste alespon dva dalsi. Krome toho to zpusobovani zdravotnich potizi neni vlastnosti klimy, je to dusledek blbosti uzivatelu. Klima muze treba jen zajistit, aby bylo v tramvaji stejne jako venku - to vetrani z principu zajistit nemuze.

Nicmene, myslim si, ze by mel mit provozovatel moznost volby - pruvan (v rozumne mire), nebo klima.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 16:32:57    Odkaz na tento příspěvek  

Platnými normami.... OK, ale kto a na základe čoho určil kedy je prievan "škodlivý"? Rád by som videl argumenty a štatistiky. Však staré T3 jazdia veselo napriek "prievanu" pri otvorených vetračkách, tak snáď sa dá spraviť nejaké vyčíslenie hmatateľnej veličiny, na ktorú má existencia prievanu vplyv. Chcem vidieť merania ktoré jasne preukážu nutnosť tlačiť bezprievanové vetranie.

DP zodpovedá za moje zdravie. OK, a dvakrát som v živote videl ako starší ľudia odpadli (stratili vedomie) v rozpálenom dopravnom prostriedku. V rámci férovosti musím napísať že raz to bolo v "dobre vetranej" T3 s posuvnými vetračkami, druhý krát odpadol dedo v TAM-BUSe, ktoré boli katastrofou (4 výklopné vetračky na 18 metrový bus). Nasťastie už dojazdili. Na druhej strane neviem o tom že by mal niekto zdravotné ťažkosti z prievanu od otvorených okien vo vozidle MHD. Nepoviem keby sa vyvážal 5 hodín a bol by vystavený prievanu, ale normálny nešoto človek takú úchylku nemá...
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 16:35:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Vas kluk ve ctrnacti z blbosti koukne z okna a je po nem"

No sorry - kluci našich rodičů tak nečinili. Jezdili nejen Tétrojkama ale taky starejma tramvajema kde se viselo na tyči. Nebo jezdili i ve vlakách na otevřenejch plošinách. Mám to chápat tak že dnes jsou nevychovaný? Nebo úplně blbí?

Mch nedávno jsem někde - a mám dojem že u pražský Vrakolie - viděl nějakej novej NP kloubák (Solaris???) kýž měl velký "šoupací" okna asi jako kdysi Hýkarusy a T5C5 v Budapešti. Tak ale měli šoupačky dokonce nahoře i dole v okně a neuráželi si palice....
Pavel Večeřa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.114.196.168
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 16:43:47    Odkaz na tento příspěvek  

Raquac: Pokud můj kluk dostane alespoň z poloviny stejně spartánskou výchovu jako jsem měl já, tak ho v klidu pošlu hrát fotbal vedle cesty. Je mi sice teprve pětadvacet, abych rozdával rozumy, ale i za našeho mládí jsme raději se smutným xichtem čuměli, jak auto přejíždí kopačák, než aby tam někdo z nás vběhl a riskoval přejetí.

Petr Vlček má pravdu. Jaktože starší generace dokázaly v klidu přežít a dnes se to tu adepty na Darwinovu cenu jen hemží?
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 16:46:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat: Opakuji - ja ty platne normy neobhajuji a myslim si o nich sve. Pokud jde o pruvan - asi z nej nezkolabujte, ale muzete nastydnout pripadne Vas bolet hlava (tak jako z blbe nastavene klimy).

Petr_vlček: No sorry - kluci našich rodičů tak nečinili. To jste se asi vzdycky dival jinam...
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 16:54:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel Večeřa: Pokud můj kluk dostane alespoň z poloviny stejně spartánskou výchovu jako jsem měl já, tak ho v klidu pošlu hrát fotbal vedle cesty. Az toho kluka (hodneho oznaceni "kluk") budete mit, budete zirat nad jeho kreativitou v oblasti zvysovani rizika zmrzaceni se.

Jaktože starší generace dokázaly v klidu přežít.. Jeste celkem nedavno se bezne umiralo na zapal plic, dospelosti se nedozilo jedno dite ze ctyr a spousty lidi se dostali na krchov protoze si nemyli ruce. A presto ty lidi prezili... Je urcite pitomost delat z lidi nesvepravny blbecky, ale predchazet zbytecnym rizikum mne pripada rozumne.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.167.1.101
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 18:34:11    Odkaz na tento příspěvek  

Raquac: V poriadku, ja som ani netvrdil že tie normy niekde obhajuješ, len rýpem do nich, reku nech sa ukáže ich zmyselnosť/nezmyselnosť keď sa na ne pozrieme zblízka a budeme vychádzať z merateľných veličín ktoré majú relevantný význam. Rýchlosť prúdenia vzduchu je iba jedna, ide aj priebeh hodnôt rýchlosti v závislosti na jazde vozidla, celkového objemu prevetraného vzduchu v metroch kubických za sekundu v rôznych prevádzkových režimoch tramvaje pri jazde centrom mesta na nejakom modeli (zastávky, križovania, odbočenia, plus lokálne teplotné a veterné podmienky priemerného a maximálne teplého letného dňa, rôzne režimy obsadenie vozidla povedzme od 20% do 120% nominálnej kapacity). Tie otázky ktoré som položil som nevedel zodpovedať pomocou internetu, preto ich sem vypisujem. Ak nejaká norma je, tak musí mať aj náležité odôvodnenie.

Zdravý rozum mi vraví to čo som už napísal... Na 1 meter dĺžky vozidla musí byť minimálne 0,18 metra štvorcového vetracích otvorov v bočniciach (oknách). Je na prevádzkovateľovi či posuvných alebo výklopných, prípadne ich kombinácia.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 6-2007

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 19:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad článek:
... Stává se, že ventilaci v prostoru pro cestující zapomene zapnout. Vše má proto začít fungovat automaticky. Domlouváme se na úpravě systému. Jakmile by teplota venku dosáhla určitého stupně, ventilace by se zapnula automaticky, bez zásahu řidiče.
Panebože. Za co tej Škodovce DP platí!? Aneb vyvíjíme to, co soudruzi v ČKD už dávno vymysleli. Na vozech KT8D5 je automatický větrání od začátku.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 6-2004

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 20:26:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom: Napsal si to hezky ;-), jenže se musí najít správný dodavatel na čidla, pak se musí najít někdo správný kdo to namontuje a někdo správný kdo to vyřeší softwarově.

Jinak nemají tohle náhodou už centrálně v Ostravě? ale s topením?
Prvek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2831
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 22:43:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak to, že plzeňská Varia mají šoupací okénka? Dobře, jsou to modernizace a třeba na ně neplatí všechny normy jako na nové vozy. A jak to že plzeňská Varia LF plus (která jsou nové vozy) mají šoupací okénka?
Ne že by mi to vadilo, naopak, je to jedna z mála věcí které jsou na Variích sqělé ...
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již od roku 2000 na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 00:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prvek: Jestli budou v tramvaji šoupačky nebo vyklápěčky je na odběrateli, jak si to zadá do objednávky.
Z-k
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.250.97
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 01:18:56    Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram: 14T je v daném stavu s interiérem ze všech typů tramvají nejméně vhodná pro Prahu!
Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 09:44:06    Odkaz na tento příspěvek  

Z-k: Ale houbelec. Interiérem jsou pro současnou dobu nejméně vhodné všechny vysokopodlažní vozy, právě proto, že jsou vysokopodlažní. Navíc je tramvajovým trendem podstatně vyšší podíl míst k sezení, což u vysokých vozů splňují jen T6 druhé a třetí série. Co teprve nutnost spřahovat a nevyužitý prostor uprostřed soupravy se zbytečnou jalovou kabinou? Neříkám, že úzká hrdla v nosných článcích 14T jsou ideální. Ale je jen na vůli dopravce využít tyto vozy např. na méně vytížených linkách oproti 15T. Tam vykonají podstatně komfortnější službu než morálně zastaralé tramvaje.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3861
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 10:01:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježišmarjá to je furt dokola.

Nejdřív se v Praze laskavě rozhodněte, zda chcete provozovat tramvajovou dopravu v módu :
a) brutální bagr typu Ost
b) pohodička typu West

A potom si vyberte řešení :
aa) T3 a Wana forever (nevyžaduje zásah do infrastruktury)
ab) dvojčata Megacombin á la Budapest (vyžaduje překopávku infrastruktury)
b) cokoliv moderního nízkopodlažního (je vcelku jedno jakého typu a od koho); nevyžaduje zásah do infrastruktury tramvají, ale vyžaduje to ty davy lidí vyhnat někam jinam (nové linky metra, nové linky s-bahnu, nové tunely a průtahy pro autíčka, kola, chůze, expresní busy, maršrutky, snížit počet obyvatel epidemií cholery apod.).

Pak se rozhodněte co je dobře a co je špatně. Protože - píšu to tady už snad po sto padesáté osmé - pokud chcete provozovat tramvajovou dopravu v režimu "bagr" tak pro ni moderní np tramvaj při zachování rozměrového omezení 2xT3 s kapacitou srovnatelnou s 2xT3 neexistuje a existovat nemůže.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 715
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 10:11:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: Nejdřív se v Praze laskavě rozhodněte, zda chcete provozovat tramvajovou dopravu v módu... Kdyz ono na to neni cas, pri vymejsleni kdo s kym a proti komu aby z toho co nejvic, co nejdriv a hlavne ne nekomu jinymu kaplo...
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 11:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram:
Interiérem jsou pro současnou dobu nejméně vhodné všechny vysokopodlažní vozy, ...
To je ale blbost. Konfigurace sedadel 1+1 je mnohem vhodnější než všemožné prolejzačky. Viz 14T - za kabinou půlka sedaček prázdná a u prvních dveří narváno, že se nedá projít. A kvůli vyššímu komfortu to asi nebude, neboť ten nejde dohromady s dřevěnejma sedačkama.

Navíc je tramvajovým trendem podstatně vyšší podíl míst k sezení, což ...
... je za a) dost na obtíž (zpravidla na tej jednej sedačce sedí nějakej houmles či zavalitá bába s taškama a vedle už si nikdo nesedne + problémy při vystupování)
... a za b) T6 v konfiguraci 2+2 má nižší obsaditelnost než v 1+1 - v praxi to znamená - chceme-li zachovat kapacitu, tak takle upravený T6ky musíme spřahovat po 3, nikoli po 2 (s tou T6 to byl jen ilustrační příklad). Tudíž u soupravy T6 je obsaditelnost při 5 os/m2 234 osob, u 15T je to 210 - a to nutno podotknout, že u T6 se nepočítají schody, takže se schody to je 252:210 (3 lidí se na každý schody vmáčknou). Co z toho vyplývá? Nemůžeme nahrazovat 30m vozidlo 1+1 30m v konfiguraci 2+2. Jenže přesně to DP dělá a pak se diví, že ty nový krámy cestující nemaj rádi. Kdyby ještě tak cestující věděli co stál jejich nákup a údržba jak vozidel, tak po 14T zničených tratí ... Pak se v Praze zdražuje jízdné a všichni se tomu hrozně diví.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 12:02:32    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: souhlas s bodem ab.)
Že jsou pražské tramvaje příliš krátké jsem už měl v diplomce x let zpátky. Nutné investice do infrastruktury jsou jasné. Taky kdyby se chtělo, resp. kdyby existovala nějaká koncepce, mohlo se už vloni/letos při bohaté výlukové činnosti lecos naprojektovat.

Tom120: vhodnější není, málo lidí sedí a nedostává se jim pohodlí a komfortu, který má být nabídnutý. Řada linek, možná i většina, nedosahuje sardinkového stavu obsazenosti. Jak psal trefně kdysi doc. Pohl, konfigurace tramvají T3 odpovídá době, kdy jen málo lidí mělo automobil a lístek stál 60 hal. To už dnes není. No a u páteřních linek zopakuji názor, že tramvaje na ně je potřeba prodloužit. V tom se vlastně nepřímo shoduji s Vaším ilustračním příkladem). Prodlužování provozu dožívajících tramvají řešením rozhodně není. Co se týká 14T, už jednou jsem psal, že je lepší je uplatnit na méně vytížených linkách. Pokud útočíte na její cenu, pamatujte přeci, že byla v rámci moderních nových tramvají v době nákupu jednou z nejlevnějších na trhu (nemyslím tím reinkarnace tramvají PCC). S tím "ničením kolejí" je to ostatně taky pravda spíš napůl (už se tu psalo, že oblouky ano, ale zase přímá a T6 atd, atd.) Problém bezďáků v tramvajích, o kterém také píšete, není problém tramvaje a její koncepce, ale problém městské policie.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 12:21:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram:
vhodnější není, málo lidí sedí a nedostává se jim pohodlí a komfortu, který má být nabídnutý.
V tom případě musím znovu zopakovat námitku ohledně dřevěných sedaček, které jsou těžce nekomfortní. Kdysi se tu argumentovalo, že DP nemá na údržbu čalounění lidi ani peníze. Takže o komfortu nemůže být řeč.

... konfigurace tramvají T3 odpovídá době, kdy jen málo lidí mělo automobil a lístek stál 60 hal.
Jenže dnes má automobil takřka každý a náklady na palivo jsou pro většinu lidí nižší než náklady na socku (2x32 Kč). Samozřejmě jsou u auta i další náklady (pneu či servis), ale ty většinou jsou poměrně nízké. Určité věci jako pojištění, STK, atd nepočítám, protože každý auto má ať už ho využívá k ježdění do práci či nikoliv.

... že tramvaje na ně je potřeba prodloužit.
S tím s vámi souhlasím, ale upřímně - šance na to je minimální. A úprava veškeré infrastruktury bude hodně nákladná.

Pokud útočíte na její cenu, pamatujte přeci, že byla v rámci moderních nových tramvají v době nákupu jednou z nejlevnějších na trhu ...
To nic nemění na faktu, že zásadně ZHORŠILA tram dopravu v Praze. Tudíž nekupovat nic, byly by jsme na tom líp a navíc by to nic nestálo.

(už se tu psalo, že oblouky ano, ale zase přímá a T6 atd, atd.)
Ano, ale výměna rovných kolejí je relativně levnou záležitostí v poměru ke zničeným výhybkám, jež u 14T trpí neotočností, vysokými nápravovými tlaky a množstvím nevypružených hmot.

Problém bezďáků v tramvajích, o kterém také píšete, není problém tramvaje a její koncepce, ale problém městské policie.
Ta to ale řešit nebude. A to bez ohledu na provozovaný typ tramvají.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 12:37:38    Odkaz na tento příspěvek  

Jenže dnes má automobil takřka každý a náklady na palivo jsou pro většinu lidí nižší než náklady na socku (2x32 Kč). Samozřejmě jsou u auta i další náklady (pneu či servis), ale ty většinou jsou poměrně nízké. Určité věci jako pojištění, STK, atd nepočítám, protože každý auto má ať už ho využívá k ježdění do práci či nikoliv.

Souhlasím s Vámi. Právě proto by měl být komfort tramvají vyšší. Dřevěné sedačky bych neodsuzoval (nemám argumenty, ale subjektivně je mám z těch současných asi nejraději hned po koženkách v KT8, ale ty už jsou na konci existence).

S tím s vámi souhlasím, ale upřímně - šance na to je minimální. A úprava veškeré infrastruktury bude hodně nákladná.

Já vím. Ale to je problém té nekoncepce. Myslet na to už vloni, byla celá řepská větev připravená, dost tratí v centru také, letos opět kus centra a celá větev na Podolí a na Modřany. Postupně by to šlo v rámci rekonstrukcí bez přílišných vícenákladů.

S tou 14T se 100% neshodneme. Podle mě dopravu v Praze, která s výjimkou několika KT8D5RN.2P neměla žádné nízkopodlažní vozy, 14T zásadně ZLEPŠILA a zpřístupnila. V té době to bylo nejlepší řešení a navíc zaplatila vývoj "vlajkové lodi" 15T. Jako nízkopodlažní a poměrně spolehlivá tramvaj má v Praze své místo, i když ne na 9 a 22.

Bezďáky policie sice řešit nebude, ale to je opět její chyba. I těch, kteří ji platí.
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 12:51:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, na 14T se rozhodně neshodneme. Už jen krátce pár věcí se kterými zásadně nesouhlasím:

V té době to bylo nejlepší řešení a navíc zaplatila vývoj "vlajkové lodi" 15T.
Rád bych podotknul, že ŠKODA PLZEŇ je SOUKROMÁ FIRMA, tudíž ať si vývoj tramvají platí jak chce Škodovka není žádnej státní podnik, aby daňový poplatník prostřednictvím DP Prahy platil nějakýmu soukromníkovi vývoj čehosi. A pak se Škodovka ještě Praze odvděčí tak, že jí to prodá dráž než do Rigy. Njn, to by nesměly pohlavárům z pražskýho DP padat ze saka obálky ještě s razítkem západočeské firmy.

Jako nízkopodlažní a poměrně spolehlivá tramvaj má v Praze své místo, ...
Spolehlivá? V porovnání s čím? S Americkým raketoplánem možná. Podobná je i ekonomická stránka věci. Jaký částky v € se za ND na ní platí a co času se při opravách vyplýtvá je obdivuhodné.

A místo má kde? Na lince, kde nejezdí moc lidí a trať je rovná, ideálně na drážním svršku s minimálním počtem výhybek. V Praze se tomu stavu žádná linka ani nepodobá (zejm. té druhé podmínce).
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 13:37:06    Odkaz na tento příspěvek  

Právě proto, že Škodovka je soukromá firma, tak musí zaplatit vývoj, resp. práci svých inženýrů vývoje. A protože Praha je zatrolený atyp, nebylo nic takového zrovna levného. A peníze na to mohla vydělat dvojí cestou:
a.) bez 14T: budoucí "patnáctka" by tak byla možná nejdražší tramvaj na světě a DPP by jí stejně koupil, protože něco podobného nikdo nedělá a kvůli "nespolehlivé" Praze by se do toho ani dvakrát nehnal.

b.) se 14T: kdy relativně snadno=levně vylepšená ASTRA zaplatila vývoj a Praze zajistila rozumnou cenu "tramvaje snů" s "benefitem" 60ks nízkopodlažních tramvají levnější konstrukce. Trvám na tom, že 60 ks tramvají i této koncepce tu místo má. Linky v pohodě pro ní: 1, 7, 12, 17, 19, 20, 21, 25. A spolehlivá docela je, už třeba v porovnání s RT6N1, která nikdy nedostala ani papíry určitě
Vy jste z dílen/vedení DP, že víte o výši výdajů na ND?
Kondra89
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram: RT6N1 je schválená od prosince 2008, jinak s tebou víceméně souhlasím. Občas mi připadá averze vůči 13/14T trochu přehnaná. Byť má svoje nedostatky, jako všechno, tak pořád je nízkopodlažní a to se počítá.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:14:44    Odkaz na tento příspěvek  

A úprava veškeré infrastruktury bude hodně nákladná.
Proč, ony se do stávajících 60m zastávek nevejdou třeba 45m soupravy? Pokud sníte o zastávce o délce 100m, tak je to naprostej nesmysl, respektive naprosto proti cestujícím zaměřenej šotoinženýrismus.
a) na spoustě míst se to nevejde, čili rušit zastávky úplně
b) už dneska je leckde problém dojít skrz ostrůvek ke druhý soupravě
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A protože Praha je zatrolený atyp,
To je jen kýčovitý šotomýtus. Praha je stejné město jako jakékoli jiné. Třeba jako je BRNO. (akorát ta polarita - ale ta není problém a je spíš atypická v Brně)

Ad Peníze:
Škodovka by náklady rozložila do tramvají pro Prahu i další města. Pokud toho neni schopna, měl zasáhnout trh a koupit se jiné tramvaje.

To co mi tady tvrdíte je asi jako kdyby Tatra přišla za hasičema a řekla: "Tak hoši, potřebujem zaplatit vývoj nový kabiny, Common-rail na Euro6 motor, z poloautomatické převodovky automatickou a pár prkotin na pérování. Takže vám prodáme neskutečně předražený trakaře, aby se zaplatil vývoj a následně vám budeme prodávat nový auta na kterejch zase vyděláme."

To je prostě naprosto absurdní blbost. Je tu tržní hospodářství, tak se podle toho mají tramvaje nakupovat. A né aby stát platil někomu něčeho vývoj. Nehledě na to, že tím přiznáváte, že 14T bylo záměrně předražený. To už tu Škodovku rovnou můžem znárodnit a udělat z ní státní podnik. Protože takle vývoj zaplatí stát a zisk z těch tramvají jde do kapsy někomu jinému.

A RT6 v Brně jezdí. Takže když by pražáci neohrnovali nos a jeli se do té "přerostlé vesnice" podívat, tak by zjistili jak se to má dělat.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag:
> U zastávek se výjimky také najdou
> Nelze zastávku prodloužit do oblouku
> Musel by se upravit signalizační plán semaforů
> Přizpůsobit vozovny
> Upravit točny (imho největší problém)

Neřikám, že to nejde, ale rozhodně to něco bude stát. A v situaci, kdy se kupujou SORy, protože na nic lepšího neni a Karosy 700 se rozpadají, tak to budou nezanedbatelný prostředky, který se budou v rozpočtu velice špatně hledat.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 14:57:21    Odkaz na tento příspěvek  

prag: máte pravdu, souhlas. 100 metrové zastávky jsem určitě nemyslel. Spíš je to celé administrativní problém a dogma, že se to tak nikdy nedělalo.

Tom120: zas takový kýčovitý šotomýtus to není. Řekněme, že Praha není zatrolený atyp jsem ochoten souhlasit pouze s rozhledem na východ (viz. Jenki a OST - brutální bagr). Jenže v rámci uvažování WEST-pohodička Praha atyp je, to mi nevezmete. Nemyslím ani tak oblouky,ten argument je vážně celkem kravina, ale myslím tím především pražské oraniště a trati bez přechodnic. Chci se zeptat, vidíte na trhu výrobce, který by dodal a.) v roce 2006 tramvaje s podílem nízké podlahy, jaký má ŠKODA 14T, schopné poměrně spolehlivého provozu na pražských tratích s perspektivou b.) dodávky 250 kusů 100% nízkopodlažních tramvají s otočnými (hnacími) podvozky? Uznejte, že konkurence na trhu je u firmy TATRA poněkud jiná, než u Škody Plzeň. S Tatrovkou jsou srovnatelné třeba autobusy, můžeme se v autobusovém vláknu hádat o tom, jak na tom s konkurencí byly SORky (Solaris, EvoBus, Irisbus, VanHool...), ale u tramvají vážně nevím. Škodovka si je dobře vědomá, že na pražské požadavky má nyní monopol. Není to dobře, ale nikdo jiný takovou mašinu opravdu nedělá. Zatím.
Teď se jen ptám. Jak moc je v Brně spolehlivý provoz RT6 ??
Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 15:06:33    Odkaz na tento příspěvek  

Tom120: nelze zastávku prodloužit do oblouku - přemístit jí za oblouk :-)

signalizační plán semaforů - diplomka jednoho studenta na dopravní fakultě + práce IT na hodinu.

přizpůsobit vozovny - musí se stejně na 15T

upravit točny - Proč??? v době střídaných přestávek?! Vždyť na těch smyčkách už skoro nic nestojí.
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 574
Registrován: 1-2007
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 15:19:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120:

Pro provoz delších souprav by bylo nutné:

- změnit legislativu
- upravit délku některých zastávek
- přeprogramovat radiové stavění výměn a samo upravit cykly semaforů

vozovny ani obratiště (či tramvajové smyčky, točna je na železnici v depu) by neměly být problém. (je celkem putna, jestli tam za sebou stojí 3 dvojčata nebo 2 trojčata, myšleno podle vozů T)

O tom proč 15T jo či ne je celkem ohraná písnička, stačí se podívat do archívu

Jo a když jsme u těch šotomýtů, tak nízká cena SORek je taky celkem šotoblud. SOR má dneska cenovou politiku dost srovnatelnou se svou konkurencí. Své velkoodběratele nevábí zdaleka jenom nízkou cenou...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pershink.)
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 15:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale myslím tím především pražské oraniště a trati bez přechodnic.
Na tom není nic atypického. To je "jen" v mizerném stavu. Stejně tak jako kvalita silnic v CZ je těm německým na hony vzdálená.

A pokud vím, tak přechodnice se už nějakou dobu dávají.

Ad dodávka tramvají v r. 2006: V podstatě jakýkoli NP vůz. A když už tak prosazujete tu Škodovku, tak měla dodat Vektry, která měla lepší interiér, byla by levnější (neplatilo by se studiu Porsche), bylo by to unifikovaný s Anitrama a mohly se třeba dodat 30ks 5ti článkovejch a 30ks 3-článkovejch a imho je i hezčí.

dodávky 250 kusů 100% nízkopodlažních tramvají s otočnými (hnacími) podvozky
To je taková šílenost, kterou si Praha vymyslela a ještě se jí to vymstí. Když už, tak mohla volit ULF.

Uznejte, že konkurence na trhu je u firmy TATRA poněkud jiná, než u Škody Plzeň.
Proč? Tatra je větší unikát než 15T. A stejně jako Škodovka argumentovala 100% NP + otočné podvozky, může Tatra argumentovat svojí koncepcí podvozku, jedinečným vzduchem chl. motorem, oproti konkurenci navíc nabízí nižší výšku auta (vejde se to do garáže a netrpí to tolik v lese), níž těžiště = rychlejší průjezd zatáčkou, lepší schopnosti v terénu, dále krutové síly se nepřenáší na nástavbu a tak jedině na Tatře může být nástavba bez pomocného rámu = dostupnost techniky ze země, sériová dvojkabina a našly by se i další věci.

K RT6 nevím nic víc než to, co se psalo tady.

Ad prodlužování - dobře, tak tady ne. Kvůli 15T se přece taky s ničím nemuselo hejbat. Jak trať tak tram spolnuje normy. Ono to všechno zdánlivě vypadá jednoduše, ale skutečnost je pak někdy jiná. Tim netvrdim, že to nejde, ale není to tak jednoduchý jak to od klávesnice vypadá.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 15:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

za sebou stojí 3 dvojčata nebo 2 trojčata
Potíž je v tom, že takle tam stojí 3 soupravy (= 6 vozů T), jestliže začneme kvůli zvýšení komfortu vypravovat 3xT, tak 3 soupravy dají 9 vozů T. Jinak v podstatě souhlas.
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Trolejtom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 5-2010

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 15:30:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikrogram: Ve štatlu je to v současnosti tak, že 1802 a 1803 se poměrně drží. 1803 jezdí téměř v kuse už někde od září 2010, jediný, asi dvou týdení výpadek měla v březnu. 1802 jezdí, od svého zprovoznění na přelomu listopadu prosince v takových cca týdeních etapách - pár dní jezdí, týden stojí a tak furt dokola. 1801 se objevovala sem tam dominulých letních prázdnin, od té doby měla jen pár výjezdů na zkušebkách. No a 1804 dál smutně stojí u plotu v Pisoárkách.
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 717
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 15:32:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram: Chci se zeptat, vidíte na trhu výrobce, který by dodal a.) v roce 2006 tramvaje s podílem nízké podlahy, jaký má ŠKODA 14T, schopné poměrně spolehlivého provozu na pražských tratích s perspektivou

Bombardier Transportation, Alstom LHB, Stadler... (ti vsichni mimochodem i s otocnymi podvozky)

b.) dodávky 250 kusů 100% nízkopodlažních tramvají s otočnými (hnacími) podvozky?

Prinejmensim Alstom - takove tramvaje jezdi uz od roku 2009 v Istanbulu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Raquac.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7177
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 17:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120:
ULF má nápravové tlaky vyšší než Škoda 14T. ULF je koncepce, která je řadu let již překonaná. V době vzniku to byla opravdu špička, ale dnes už není.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7178
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tom120:
Jenže dnes má automobil takřka každý a náklady na palivo jsou pro většinu lidí nižší než náklady na socku (2x32 Kč)
Zjistete si jaký je poměr předplatných kuponů ku jednorázovým lístkům. Je velmi zavádějící porovonávat náklady na PHM a na jednorázové lístky. Já mám roční tramvajenku za 4750,-. Pokud cestuji MHD alespoň 320x za rok, vyjde mě denní jízdenka na nějakých 14 korun. Autem se na tuto částku nedostanu ani náhodou.

jež u 14T trpí neotočností, vysokými nápravovými tlaky a množstvím nevypružených hmot
Což by v případě vámi preferovaného ULFu bylo ještě horší.

A pak se Škodovka ještě Praze odvděčí tak, že jí to prodá dráž než do Rigy
A na to jste prosím pěkně přišel jak? Napadlo Vás třeba to, že 15T pro Prahu má o 4 motory víc?

To je jen kýčovitý šotomýtus. Praha je stejné město jako jakékoli jiné.
To také není pravda. Stoupání, oblouky, počet výhýbek ku celkové délce sítě, technický stav tratí, počet vozokm na celkový počet km sítě atd. Ze všech 10 větších provozů než Praha tyto výše uvedené kombinace vlastností nesplňuje ani jedno město.

a imho je i hezčí.
Zřejmě vlastníte patent na vkus. Stačilo by přidat "podle mého názoru".
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:11:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vozovny: Tady nebude tak problém s odstavením jako s údržbou. Co si vzpomínám tak na vozovně je délka pro KP cca 1 souprava, takže cokoliv delšího je problém řešit. A třeba otáčení podvozků by se dělalo jak?

Takže ano, jde to, ale opravdu za cenu slušných nákladů.

Zastávky. Třeba na páteřní 22 mě napadá Krymská, Malostranské náměstí.

Smyčky. Upřímně mě kromě Zvonařky, Vápenky a Podolské vodárny moc nenapadá, kde by mohla mít problém
K těm Tatrám- Přece jenom vývoj tater se platí z více kapes. Co si budeme povídat. Tatra na stavbu a hasiče bude mít stejný základ, motor podvozek, kabinu atd. To u tramvaje není. Ale tohle se tu už řešilo tolikrát, že to asi nemá cenu omílat. Zrovna Martin to myslím, přirovnával k vývoji a platbě letadel.
Lumík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 5-2004

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:20:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin: Že se do toho pletu, ale zkratka imho (z anglického in my humble opinion) znamená "dle mého skromného názoru", takže ta rejpavá poznámka není relevantní :-)
"Zákaz držení se madel ve dveřním prostoru při otevírání dveří!!!"
Fotogalerie nejen olomoucké MHD
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5875
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:22:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Konfigurace sedadel 1+1 je mnohem vhodnější než všemožné prolejzačky.

Sory, ale stát v tramvaji jsem ochotný pouze v nejšpičatější špičce. Jinak může mít podvozky sebeotočnější a podlahu sebenižší, ale nesednu si = jedu autem. Howg.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Tom120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 6-2007

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:26:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin:
Tak 320 pracovních dnů není ani náhodou, ale to tu nehodlám dále rozmazávat. To si musí každej spočítat sám. Já jsem již od mnoha lidí slyšel, že jezdit do práce/školy či jinam MHD, tak se nedoplatí.

Což by v případě vámi preferovaného ULFu bylo ještě horší.
Prosil bych nevkládat mi do úst, co jsem neřekl. Já jsem neřekl, že ULF preferuju. Já jsem jen reagoval na to, že údajně není jiná alternativa.

A na to jste prosím pěkně přišel jak? Napadlo Vás třeba to, že 15T pro Prahu má o 4 motory víc?
Napadlo. Ale taky mají klimu, kterou Praha vymění za přední motory, takže to vyjde nastejno.

Stoupání, oblouky, počet výhýbek ku celkové délce sítě, technický stav tratí, počet vozokm na celkový počet km sítě atd.
Když pominu v podstatě všechny provozy v Rusku a na Ukrajině, tak co třeba to Brno? Stoupání je třeba zase v Torontu. To je prostě jen výmysl pražskejch šotoušů, kteří si myslí, že je Praha jediná na světe, kde maj prudký oblouky, stoupání, mnoho výhybek atd.

a imho je i hezčí. --> Zřejmě vlastníte patent na vkus. Stačilo by přidat "podle mého názoru".
Tak tímhle jste mne shodil ze židle. Chápu, že zeptat se wikipedie co znamená zkratka IMHO (když už to nevím) je strašná otrava. Tak tedy: IMHO = In My Humble Opinion = podle mého skromného názoru
Stránky o nákladních vozidlech TATRA: TATRA-page

Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.92.158
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 18:38:41    Odkaz na tento příspěvek  

Raquac: ad výrobci: se 100% hnacích podvozků (donedávna nepřekročitelný požadavek)? Všechny plně otočné? A nápravové tlaky? Bez podest? Napadá mě Flexity Classic ála Dresden, ale ty nejsou komplet hnací a tam kde hnací jsou, tam mají podesty. Cena? No a pak odolnost. Popravdě drážďanskou tramvaj na Libeňáku, ale i třeba v Trojské si moc neumím představit, i když mám Bombardiery rád.

Tom120: Svezl jste se někdy v poslední době ULFem? Já nevím, ale zdá se mi, že s nimi Wiener Linien budou mít vcelku problém. Obouvá se to dost krutě a kloubová spojení se nechovají zrovna "trvale." Bohužel... Jako notorického zbožňovatele Vídně mě to dost mrzí.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 19:08:22    Odkaz na tento příspěvek  

No 320 pracovních dnů není ani náhodou ale 160 se jich posbírá i při hodně dlouhých prázdninách, ne?

Ačkoli se tam píše o denní jízdence, no prosim, ale vy kromě ježdění do práce snad sedíte furt zalezlej v noře? Ona se ta síťovka navíc vyplatí už od tří jízd v týdnu.
9001
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 6-2004

Odesláno Úterý, 12. července 2011 - 22:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram. Když to spočítám. Rok má 365 dnů, z toho vychází 104 na víkendy a řekněme že lidi mají 25 pracovních dní dovolenou + nějaký ten svátek. Cca to vychází 230 dní.

Takže i kdyby dotyčný jezdil jenom z práce do práce, tak to vychází cca 10 kč jízdenka.

U studenstké "roční" to vychází hodně podobně.

Ano MHD je hodně drahá pokud dojíždíte kousek za Prahou. Kolegové jsou z Poděbrad. Jízdenka stojí 40 kč jedna, takže 80 za den. Auto na plyn, vyjde cca na stejno, tedy 25 000 Kč rok, ale když už jedou dva, tak jsou ve velkém plusu.
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 6-2004
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 00:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No hlavně že se tu Martin v červnu rozhorloval, jak si odboráři podřezali vlastní větev a ukázali lidem (i jemu), jak to jde bez MHD, takže od teď už až na výjimky autem (m.j. 7136: Na to už spousta lidí přišla a já mezi ně začínám patřit taky. MHD od pátku budu používat jen v nejnutnějších případech.). Ani moc vody v Dunaji neuplynulo a došlo na má slova... Dokonce jsme zpět u hlásání výhodnosti MHD.
Marfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 01:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

uberou motory a přidaj klimu..
no a pak si konšelé vzpomenou, že by se ty motory mohli zas vrátit a přidat ještě jeden článek do soupravy.. po vzoru Rigy. Tím mám na mysli objednané 4 článkové 15t :-)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 718
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 08:43:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram: Reagoval jsem na Vase dve otazky - tedy znovu:

1) ano, v dobe objednani 14T byla rada alternatriv, vetsinou vyrazne lepsich (pro cestujici, DP, ....)

2) ano, existuje i jina tramvaj s otocnymi hnacimi podvozky pro 100% NP vozidlo, je to Citadis X-04 a jezdi od roku 2009 v Istanbulu. Tam ma cca. 30 m dlouha tramvaj jen 2 ze 4 podvozku hnaci, ale to neznamena ze by to neslo i jinak. Mimochodem, v dobe objednani 15T byla i tato jen projektem. Krome toho, kdyby se vypsalo realne VR ne jen fraska, mohlo byt nabidek klidne vic, viz. drivejsi debaty.
Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 10:57:51    Odkaz na tento příspěvek  

Raquac: 1.) to neberu. Ani jeden z jmenovaných výrobců neměl v době objednání tramvají 14T i 15T výhodnější variantu vhodnou pro Prahu. V době objednání čtrnáctek navíc jmenovaný Stadler tramvaje ani nevyráběl.

2.) konkrétně istambulská tramvaj Citadis určitě nemá 30m, je na třech podvozcích a střední plně otočný nebude. Ale máte pravdu v tom, že jsem 30m Citadis na čtyřech otočných viděl. Ale pořád nevěřím tomu, že by taková tramvaj obstála na pražských kolejích. Ze stejného důvodu jako moje oblíbená Flexity Classic.
Že je VŘ podle Vás fraška řekněte na odpovědných místech, obávám se že protikorupční orgány K-report moc nečtou.
Já si říkám, že kdyby to bylo tak úplně fraška, máme tu objednávku na 310 tramvají 14T a s patnáctkou se nikdo namáhat nebude. Ale co já vím.

Každopádně tu tyto tramvaje jsou a je třeba je využívat a těžit z jejich výhod, zejména v nízkopodlažnosti, moderních pohonů atp. Otázkou k diskusi je spíše budoucnost (co bude dál po této objednávce, dočkáme se čtyřčlánkové verze; nebo i dvoučlánkové pro připrcávky?)
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 719
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 13. července 2011 - 12:06:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Piktogram: Ani jeden z jmenovaných výrobců neměl v době objednání tramvají 14T i 15T výhodnější variantu vhodnou pro Prahu. V době objednání čtrnáctek navíc jmenovaný Stadler tramvaje ani nevyráběl Muzeme dlouze diskutovat co znamena "vhodna pro Prahu". Ukazuje se napriklad, ze 100% trakce u 15T vlastne neni uplne nutnych...

Kazdopadne tu srovnatelnych (vetsinou lepsich) vozidel nez 14T byla kupa. Mimochoem, Stadler koupil projekt "Variobahn" nekdy od roku 2001, takze tramvaje uz pred 14T delal. Pokud jde o 15T, tak ta snad v dobe vypsani VR fyzicky existovala? Vsimnete si, ze Citadis X-04 jezdi od roku 2009, tedy prakticky jako 15T. Krom toho se do vyberka, alespon demonstracne, prihlasili i dalsi. Hledejte v diskuzi zpatky.

konkrétně istambulská tramvaj Citadis určitě nemá 30m, je na třech podvozcích a střední plně otočný nebude. Omlouvam se, mate pravdu, ta je opravdu tripodvozkova a 28 metru dlouha. Stredni podvozek nebude otocny, ale to je fuk, krajni hnaci otocne jsou a vozidlo je 100% NP. Ta triclankova ctyrpodvozkova varianta ale existuje, i "v zeleze", a jezdi.

Že je VŘ podle Vás fraška řekněte na odpovědných... Na tohle tema se tu uz taky velmi obsirne debatovalo...
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3863
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 13. července 2011 - 22:38:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Že jsou v Praze 14T a 15T už je prostě daná věc a těžko s tím co kdo nadělá. Zajímavější je něco jiného :

Koupilo se 60ks 14T (koncepčně podobných vozidlům, které jezdí na Západě běžně) a ukázaly se jako obtížně použitelné.

Vymyslel se tedy typ 15T, který je pro pražské tratě mnohem vhodnější. Dobrá, to je velké plus. Jenže v porovnání s 2xT3 z toho budou v úseku IPP - Karlák vypadávat kaštani okny, protože sezení 2+1.

Kde je chyba?

Současná tramvajová doprava v Praze je ještě pořád "Ost-bagr" a její funkčnost vyžaduje vozidla s velkou schoností absorpce "nárazových davů", tj. s velkým procentem stojících cestujících.

Současné normy na pevnost skříně a zároveň požadavky na celkovou hmotnost vozu a hmotnost vozu na nápravu vzájemně vylučují konstrukci vozidla, které by vyhovovalo soudobým normám a zároveň mělo tak velké % plochy pro stojící cestující. Uspořádání 2+1 je nutností.

Takže ať chcete nebo ne s nárústem počtu 15T v ulicích a úbytkem T3 (a T6) bude klesat kapacita tramvajové dopravy. Ano, víc lidí si sedne a dostanou se tam i vozíčkáři, ale ty "davy" se tam už nevejdou.

Jsem zvědav, jestli to řeší někdo jiný než banda šotoušů na k-r. Obávám se, že dokud nedojde ke kolapsu systému v nejzatíženějších částech sítě to nebude řešit nikdo.

Dobrou noc a hezké sny
Piktogram
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.168.187.250
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 06:55:35    Odkaz na tento příspěvek  

prostě prodlužovat a prodlužovat, ale to bych se opakoval
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.123.164.251
Odesláno Čtvrtek, 14. července 2011 - 10:43:41    Odkaz na tento příspěvek  

Alebo skracovať interval (ak to priepustnosť križovatiek umožní). Otázne je čo je drahšie, pridať článok do 15T (a možno prekopávať zastávky aby sa do nich zmestili dve štvorčlánkové 15T) alebo vypraviť viac vozov (a platiť viac vodičov).
Raquac
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 14:12:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prokleti vychodu prolomeno! Prvni zakazka v oblasti tramvaji pro firmu z ostbloku pro Germanistan

Solaris vyhral s tendr na dodavku 5 kusu 100% NP vozu pro Jenu, za 13,7 milionu € (to je 2,74 mil € na vuz, pro srovnani 19T pro Vratislav je za cca. 2,13 mil € (res. 2,39 pri dnesnim kurzu Zloteho)). Vozy maji byt obousmerne, dlouhe 29m, triclankove, tripodvozkove. Ctvery dvere o sirce 1300 mm na kazde strane. Vozy maji mit 46 mist k sezeni a byt plne klimatizovane. Zajimavosti jsou vsechny tri hnaci podvozky s usporadanim 1A+Bo+A1, vykon 4x90 kW.

Vice viz. Solaris a DP Jena.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.167.1.101
Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 20:10:07    Odkaz na tento příspěvek  

Usporiadanie 2+1 NIE JE nutnosťou. T3R.PLF určite spĺňa pevnostné požiadavky skrine a zároveň aj max. hmotnosť vozu. Myslím že aj trojvaňa s usporiadaním 1+1 by sa dala spraviť. Síce len 50% NP, ale všetky dvere medzi podvozkami by videli do NP časti. Na "Ost-bagr" je najlepšia trojvaňa s interiérom 1+1. Taká vec ako spätná kompatibilita podvozkovej časti a zázemia na jeho údržbu je ďalší bonus.
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 5-2009

Odesláno Pátek, 15. července 2011 - 22:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dopravopat:
Pražská wana je 1+1.
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 1-2007
Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 08:03:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dopravopat:

Wana je splní páč je to recyklát T3. Kdyby dneska někdo přišel na DÚ a chtě tu pražskou schválit jako nové vozidlo, nejspíš by s ním vyrazili dveře. To laminátové čelo fakt neplní pevnostní požadavky, stačí se podívat na nějakou větší nehodu T3
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 5-2009

Odesláno Sobota, 16. července 2011 - 17:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pershink:
Ale wana s čelem Pelikán může být postavena jako nová, např. olomoucká 251.