K-report
 

Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 21. 08. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 21. 08. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 13:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Modulovka nebo pevné kolejiště?
Pokud je doma místo, prostor pro pevné kolejiště, jsem právě pro tohle kolejiště, které má několik pater pro železniční provoz. Každé pevné kolejiště může mít kolej, která se dá připojit k přechodovému modulu. Na tento modul se pak můžou připojit další modeláři ve městě či v okrese ve Vašem bydlišti. Tento nápad není můj ale soudruhů z NDR.
Není přece problém ve velkém městě když se dohodne pár kamarádů a není potřeba jezdit za velkým železničním klubem.
Takto se buduji své nové kolejiště. Podobně se připravuje i klubové kolejiště.
Klubové kolejiště bude velký ovál na dvou deskách, kde bude nádražíčko a budou zde dvě připojení na moduly.
Jacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 606
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 14:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi, díky.

Sants:
Bez auta a té dodávky je i 20 km daleko a převoz modulů nemyslitelný.

Ještě mě tak napadlo k tomu modelování velkých stanic, Pavle23 neberte to prosím jako rýpání.
Pro srovnání Olomouc a odhadované rozměry:
celá stanice má od krajních výhybek cca. 4,2 km. Pokud bych chtěl stvořit jen osobní část bez depa a odstavného nádraží, jsem na délce už "jen" asi 1,3 km, což je v měřítku TT délka téměř 11 metrů. Výhybky se mi nechce počítat, jen v osobní části je jich přes 60. Délky malých mezilehlých stanic na trati 310 jsou velmi podobné. Jak to ale nacpat do obýváku, to si nedokážu představit, na takové délky je i modulovka malá.

Jinak obrázky těch obtisků jsem dal sem:
http://obtisky.jacek-modely.cz/paginy/Bpjoz_CSD.htm
http://obtisky.jacek-modely.cz/paginy/Btjo.htm
Stránky o skutečné, modelové i virtuální železnici
http://jacek-modely.cz
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 634
Registrován: 6-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 17:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče Pavlova návrhu, aby byl dodržen požadavek dvoukolejky a lokálky tak co zkusit něco alá Ústí nad Orlicí nebo aby tam bylo i depo tak něco na způsob Chocně? Takový Ústí nad Orlicí by bylo v modelu moc pěkný
s M120.417 a M131.101 na věčné časy a nikdy jinak!!!
KPKA o.s ,, Klub přátel kolejového autobusu,,
icq: 449359737
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 18:20:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlas s Tempotaxi, když už kolejiště, tak pevné a domácí i třeba větších rozměrů pokud prostor dovolí. Moduly jsou záležitost modní, stejně jako digitál a další vehementy, navíc vyžadují součinost většího množství lidí což v dnešní agresivní době kdy nikdo nedokáže spolupracovat s druhým déle než několik minut je dost zásadní problém. Mě by na nich vadilo právě to, že mi do provozu "kecá někdo další, protože teď mám nějaký dopravní záměr a ve mě jsou soustředěny veškeré profese na modelové dráze, proto jsem si ji stavěl, nebo stavím Další věcí jak už tu zaznělo je problematická doprava a problematické ježdění doma při absenci modulů dalších modelářů. Že se na tom dobře dělá díky přístupnosti není argument, to lze i na domácím kolejišti pokud je účelně rozdělené na více celků.
Prostě jezděte si kde chcete a jak chcete, ale nevnucujte svůj vehement těm kdo jezdí jinak a jsou spokojení
Wizardken
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 122
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 19:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Jesterka_litaci:
Tak se nekdy doval na nejakou akci od Zababova.
Ale ne jen na par hodin, ale alespon na cely den.
Uvidis, ze na agresivni dobu, nebo nudu neni cas

Honza
http://www.hekttor.biz
http://vytopna.hekttor.biz
http://tte.hekttor.biz
http://galerie.hekttor.biz
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1526
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 19:59:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený kolegové, modeláři, každý zde píšící má svoji pravdu za kterou bojuje a má své vlastní představy o železnici, kolejišti, modulech atd.
Model železničních stanic.
Můj názor je, že zastávku, nákladiště a malou místní stanici mohu udělat na kolejišti nebo v modulech podle velkého vzoru. Ale problém je u velkých uzlových stanic, osobních, nákladních stanic a u kompletních lokomotivních dep kde zase rozhoduje prostor. Čím větší stanice tím menší bude místo na viditelnou část tratě a vlastní krajinu. Modulově se větší stanice dělá lépe ale pak jak zajistit pro doma další odstavné koleje na ztvárnění železničního provozu, když do stanice vede několik různorodých tratí. Pevné kolejiště se dá do pater.
Když pak postavím kopií velké nádraží doma, mám další problém a to vozový park.
Každá velká stanice má určené osobní vozy, které zde mají domovskou stanici. Ve stanici je i depo, kde jsou zase přiděleny různé stroje pro potřebu jednotlivých ramen. Tak se musí modelář pustit do postavení těchto strojů a vozů aby celek odpovídal dle velkého vzoru.
Jediná cesta je stavět reálnou stanici tak, aby se dala použít současné stroje a vozy od modelových výrobců. Pak brát v úvahu, že tažná síla je jiná a jízdní vlastnosti jsou také jiné než u velké dráhy. Ano, najít ten správný kompromis je daleko těžší než udělat vše co mám právě železnice poskytuje k modelování.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 20:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On tady někdo někomu něco vnucuje? Proč tak přecitlivělá reakce?

Klidně si budujte dál svá domácí megakolejiště, chtěl jsem jenom hodit do placu nějaké zkušenosti ke zvážení, ať se nad tím zamyslí kdo chce - třeba by si mohl někdo ušetřit zklamání. A pokud i přesto chce stavět nepřenosné definitivní kolejiště, tak alespoň ví proč to dělá a co od toho má očekávat. Mě taky na stavbě domácího kolejiště děsila ta definitivnost: jednou si sám sobě odsouhlasím projekt a už podle něj musím jet. Potom postavím koleje a tak už budou napořád. Pak dodělám krajinu a tím jsem se stavbou skončil - už můžu jenom jezdit a to na furt stejným kolejišti... Nepopírám, že to může někdo právě takhle chtít - budiž mu to přáno.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 21:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants- Já nikomu nic nevnucuji, jen beru pro a proti stavbě malého, velkého, pevného nebo modulové kolejiště. Mám prostě půdu a tam dělám tu svoji chloubu. Na pevné kolejiště se mně vejde 30 souprav, ale na modulové kolejiště kolem stěn se to prostě nevejde. Jedině pod modul udělat další odstavné koleje ale pak se nedá vzít modul na sraz modelářů.
Já nikoho nehaním a aní nehaním jinou práci, jen se snažím svou 40-letou modelařinu prodat radou nebo vlastním pracnou nabitou zkušeností, která byla pokus a omyl.
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 22:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sants: Ani já nikomu nic nevnucuji, jen nemám rád výkřiky typu "jen a pouze kolejiště X řízené systémem Y je správné a moderní, ostatní se mohou jít zahrabat". Tak to není, existují i jedinci s jiným názorem a jejich kolejiště jsou také pěkná, né že ne. Ano kolejová síť pevného kolejiště je dána...no a co. Komu to vadí, může začít stavět jiné jako Pavel23, i já už kolejišť za život udělal asi 10, postavím, rozeberu, jedu dál...ty zásadnější ke kterým mám citový vztah zůstávají, ty ostatní poslouží materiálem na stavbu dalšího lepšího. No a nakonec jsou modeláři co prostě postaví a jezdí a neřeší, že je to stejné. Tomu já rozumím....třeba moje oblíbená PDD má určitý ráz, mám určitá oblíbená místa...neměnil bych. A jezdit po jiné trati v jiné krajině, protože kolega modulář to tak postavil ? Ne prostě díky já chci jezdit na svém a ve své krajině...věřím že nejsem sám
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1528
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 18. srpna 2011 - 22:28:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěrka_lítací -
Asi tak nějak. Jako každý jsem začínal na koberci, pak na rozkládacím stole, pak na deskách stolů jako je dnes modul, pak přišla rodina a stavba domu, pak se rodina rozrostla a stavěl se další dům a nakonec stavba půdního kolejiště HO a před dokončením jsem vše rozboural a zas se pouštím do stavby dalšího pevného kolejiště HO. Mezi tím se opravovalo klubové TT a zase klubové kolejiště TT a nakonec se bude dělat další klubové kolejiště HO. Práce na kolejišti je právě ta nejlepší relaxace pro modeláře, ježdění je jen třešinka na dortu.
Myslím si, že snad o stavbě kolejišť něco vím a nad plánky jsem seděl mnoho nocí jak udělat to pravé kolejiště. Pár plánků jsem dělal pro kamárady a zatím si nikdo nestěžoval. On takový projekt před vlastní stavbou je na několik let a pořád člověk hledá jak co udělat lépe a jak dostat tam to a nebo něco jiného. Přestavovat a bourat se dá pak vždy.
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 00:17:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Ale jinak, tak velká dvě nádraží a další malá nádražíčka vedle sebe (nad sebou) je podle mně laciný trik jak to ve zkutečností nemá žádné velké město.

Souhlasim,, ze presne jako v planku nema nadrazi asi zadne mesto ve skutecnosti. Ale pokud se na vec podivame obecne, tak najdeme celou radu mest, ktera maji dve (nebo i vice) nadrazi vedle sebe nebo dokonce nad sebou.
Prikladem dvou nadazi vedle sebe muze byt treba Smichov s nadrazim Ceske Zapadni Drahy a nadrazim Spolecnym. Mezi nimi byly jeste 3 vytopny 3 ruznych spolecnosti. Obe nadrazi dodnes existuji (Praha-Smichov a Praha-Smichov spol.n.), z vytopen se zachovala jen jedna.
Prikladem nekolika nadrazi nad sebou je treba Tokyo nebo Nagoya, prikladem jednoho obrovskeho nadrazi dvoupatroveho je New York Central.
Velke nadrazi a hned vedle neho male nadrazicko lokalky bylo v Olomouci.
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 6-2004
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 06:20:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale to zpravidla bývají kolejově propojená nebo alespoň řešená tak, že k sobě patří svou polohou, ne že jde o nádraží úplně nezávislá a dokonce na stejné trati...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 08:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

J_p
Ano, máš pravdu ale právě naše dráhy mají tu historickou zvláštnost, že většina velkých uzlových stanic vznikla spojením více drah. Jako jsou třeba Kralupy nad Vltavou a Ústí nad Labem kde jsou vlastně tři nádraří vedle sebe ale jsou v jedné rovině a další nádraží odděluje řeka. Dále třeba Děčín a nakonec zmíněná Praha, ale i zde jednotlivá nádraží odděluje městská zástavba. Krásným příkladem je tento prostor Praha Masarykovo nádraží, Praha Bubny, Praha Holešovice, Praha Těšnov, který je vlastně pod jednou tratí.
Můj názor je ten, pokud budu stavět terasové kolejiště a nádraží jsou hned vedle sebe (nebo pod sebou), tak to horní bude jako osobní nádraží a výška nádraží se využije jako podchod. Spodní nádraží bude nákladní. Společné depo můžeme dáti o něco dále tak aby bylo dostupné pro obě nádraží a nebo zde bude větší klesání a stoupání pro lokomotivu jako je třeba v Rakovníku. Příkladů je dost a stačí si udělat náčrtek do prostor a nebo malinkaté kolejiště, které se vejde do misky od masa.

A zde se právě ukáže co a jak bude.
Pavel23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 09:40:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, díky za návody, co a jak v plánku zrušit a upravit, ono se na tom tak nějak pracuje, ale spíše se teď věnuji další výrobě stromů. Jinak já psal - možný budoucí plánek, ne definitivní, konečný, taky jsem nakreslil už spousty plánků, a věčina zůstala v koši, tento tam půjde též, přemýšlím nad kolejištěm ( moduly ) do tvaru hada takto... I=I_I uvidíme časem, pak opět pošlu k debatě. Jinak nádraží dlouhá 11m, nebo zahraniční vážně neplánuju.


Moje TT Video : Zde
Čouda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 445
Registrován: 5-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 11:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Pěknej betlém
Smysl života = Kuře Vindaloo
Meaning of life = Chicken Vindaloo
D.Lister, Red Dwarf
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 635
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 14:49:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak již jsem si to dokreslil to svoje dílo

Takže něco k plánku:
Kolejiště tvoří hlavní jednokolejná trať na kopcovité trati (něco na způsob trati 292).
Tato trať vede z centrálního skrytého nádraží, které se nachazí pod stanicí Hraničná. trať vede spirálou a vyjíždí na viditelnou část portály A a B tudíž trať tvoří vratnou smyčku. Mezi portálem B a spirálou je ještě dvoukolejná skrytá výhybna pro vykřižování souprav. Na této trati jsou provozovány stroje řad T478.1,2, T669.1,T679.1 (který se zde objeví jen málokdy) a T679.0. Z motorových vozů převážně řady M262.0 a 1 a motorové vozy M286.1 a sem tam M240.0 . Přes tuto trať jezdí převážně manipulační vlaky, které sbírají zátěže z vleček a nákladišť v jednotlivích stanicích, jde převážně o vozy na cement, dřevo, zboží různého druhu, kamení z místního drtiče kamene v Hraničné a jiných závodů v okolí a sem tam dle potřeby závodu na obaly, která se vozí po úzkokolejce a naváží se zde uhlí. Osobní vozba je zde celkem také rušná. V ranní,odpolední a podvečerní frekvenci se zde sjíždí vlaky ze čtyř směrů. Jednak z obou směrů hlavní trati, následně z peážní trati a jsou zde přpoje z místní úzkokolejné dráhy,která sváží k vlaku cestující z přilehlých obcí, které se nachází v příhraničí. Z hraničné odbočuje již míněná peážní trať přes Polskou stanici a pokračuje úvratí zpět do vnitrozemí odbočnou tratí z polské strany. Vozbu na této trati zajišťují vozy M131.1, M152.0 a lokomotivy řady T435.0 T444.1 a z parní trakce se zde může objevit 423.0. Ovšem jezdí zde v letních měsících dálkové osobní vlaky ve složení M262.0,1+Balm+M262.0,1. Do polské přechodové stanice se sváží zátěž z lomu drobného zboží a dřeva. Lokomotivy se strojně opět vrací do Hraničné nebo do druhé ČSD stanice za peážní tratí. V Hraničné lze díky relativně silné nákladní dopravě stvárnit i postrkovou službu lépe řečeno konec postrkové činnosti jelikož jde o nejvyšší bod na trati. Ve stanici sídlí rovněž zdejší traťový okrsek s Muvkou či tatravozíkem a inspekční drezínou Tatra Dm4. Co se týče strojovky v Hraničné tak jde o strojovku vybavenou točnou o délce 10,5cm třímistnou rotundou s drobným dílenským zázemím pro běžný provoz a údržbu hnacích vozidel. Provoz na úzkokolejce zajišťuje stejně jako dnes řada T47 s vozy Balm/ú.V areálu drtiče kamene se nachází i úzkokolejná drážka 600mm do blízkého lomu a provoz na ní zajišťuje traktorek BN30 a někdy BNE 50 .To je asi tak vše co se dá k mému námětu říci
s M120.417 a M131.101 na věčné časy a nikdy jinak!!!
KPKA o.s ,, Klub přátel kolejového autobusu,,
icq: 449359737
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 15:32:45    Odkaz na tento příspěvek  

adPetrspk: Drobná úprava
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 15:46:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

milan ferdián: Nevidím jediný důvod proč strojovou stanici rušit, pokud tam je, znamená to, že ji tam autor chce, protože se mu líbí a má rád topírny (stejně jako já). Potom na slovo nemůžeš nastupuje odpověď "můžu, protože místní úprava". U kolejišť je nutno předpisy redukovat dle potřeby modeláře a dle toho co tam chce mít, takže pokud by byla vyžadována důslednot (jako, že určitě není, protože na kolejišti se z toho nestřílí), tak poletí sklad (úplně, nebo jinam) a ne strojovka. Navic když opravdu do důsledku sečtu různé redukce oproti skutečnosti kterých se běžně modelář dopouští, tak tohle je prkotina
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 15:51:17    Odkaz na tento příspěvek  

adJeštěrka lítací:Kde píšu ,že má zrušit strojovou stanici
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 15:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

milan ferdián: Na plánku jste mu ji smazal a jinde ji nevidím. Pokud záměr byl jiný, tak to bylo špatně popsáno a v tom případě omluva
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 16:00:54    Odkaz na tento příspěvek  

ad Ještěrka lítací:
Napsal jsem tam "strojovou stanici posunout dolů".
Tím by získal navíc cenné centimetry pro staniční koleje.
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 16:12:39    Odkaz na tento příspěvek  

adPetrspk:
Podvalníková jáma samozřejmě patří až za překládkový sklad s rampou napravo.Moje chyba,omluva.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 18:36:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co dá ti strojovou stanici naproti kde vznikla kusá kolej pro úzkou. Vznikne tím zajímavá splitka úzká a široká. Pro širokou bude rotunda, točna a pro úzkou jedno stání vedle rotundy do podélné remízy. Obě budovy spojí společná dílna, kovárna, komín atd. Obsluha strojů bude na společné koleji (uhlí, voda, popelová jáma, písek, olej).


(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 636
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 19:01:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klucí já co se týče úzkokolenho kolejiště já se inspiroval Obrataní kde byla jen jáma
s M120.417 a M131.101 na věčné časy a nikdy jinak!!!
KPKA o.s ,, Klub přátel kolejového autobusu,,
icq: 449359737
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 19:21:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak kluci ono sice podle rozměrů který sedí to vypadá že tam je dost místa, ale opak je pravdou ono tam moc místa není. Co se týče zhlaví tak chci použít vyhybky EW1, který budou ve zhlaví navazovat přímo na sebe. Plánek je kreslen orientačně, ale je trošku zkreslen hold krslil sem to přímo od ruky takže měřítko žádná míra.
Bohužel vjezd do depa jsem řešil tak jak jsem řešil,protože moc na výběr kvůli prostoru nemám a já chci krajinu v okolí udělat tak abych kolejišti dal aspon trošku hloubku. Aby to nebyly jen koleje
s M120.417 a M131.101 na věčné časy a nikdy jinak!!!
KPKA o.s ,, Klub přátel kolejového autobusu,,
icq: 449359737
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 19:39:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrspk - Doporučuji vše překreslit do měřítka 1:10 a udělat vrstevnice. Jedna vrstevnice výška 1 cm. Pak podle vrstevnic udělat šablony, slepit je a pak se dostane betlém podle příspěvku 1529. Takhle se dělá profesionálně projekt. Tím dostanu přesnou představu kde povedu silnice, kde poteče voda, kde udělat zářez, kde budou vodoteče, kam se hodí domek, kde bude lepší dát skálu a kde je potřeba zabezpečit svah, kde bude tunel a jeho zabezpečení atd. Koleje naznačím černým proužkem.
Mirek Tencer.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.83.109
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 20:10:54    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý podvečer z Vratislavic (dnes už část Liberce). Chtěl bych vám pánové kolegové modeláři sdělit můj OSOBNÍ názor k některým zde zmiňovaným tématům. Zdůrazňuji MŮJ OSOBNÍ, se kterým samo nemusí každý souhlasit v duchu co člověk, to jiný názor.
1. K plánku Pavla23: Myslím si, ač mám podobné megalomanské pokusy a vymýšlím plány už nějakých 20 - 25 let, že se mu tam ta dvě nádraží "nacpat" nepodaří, alespoň ne tak veliká, aby to skutečně jako vlakodrom (to slovo nemám moc rád právě kvůli těm všem kompromisům, co musíme všichni dělat) nevypadalo. Na daném prostoru, který větší určitě nebude, bych se přimlouval k rozdělené osobnímu/nákladní stanici s lokodepem a lokálkou, kde by mohl být čilý ruch osobní i nákladní dopravy (spíše tedy přípojné vedlejší trati klidně s několika stanicemi a vlečkami na trať dvoukolejnou). Další variantou by mohla být uzlová stanice, kde se stýká více jednokolejných tratí různé frekvence a důležitosti (dané skladbou vlaků). Rovněž přechod elektrifikované trati na trať bez troleje je pěkné modelářské téma a nabízí spoustu přepřahů. Také původní návrh se mi s tím esovitým nádražím líbil daleko víc, nedal by se místo prodeje "překopat"? Rozšířít peróny a ty nezbytné ostré oblouky nějak zakrýt, například širším mostem (nadjezdem) nad celým nádražím.
2. Zase nechci někomu brát "to jeho", myslím, že ty moduly na setkání jsou dobrý nápad, jen ty normy: Užitečné délky kolejí - hl.trať 2.200 mm, lokálka 1.200 mm. K tomu poloměry: hl. trať 1.250 mm , vedl. tratě a vlečky: 750 mm. Dále výhybky EW3 na hlavní trati s délkou 207 mm. Budu-li chtít vybudovat uzel, či spíše větší stanici o nějakých např. 8 dopravních kolejích a k tomu nějaké manipulační, vykládkové, odstavné, pro zvláštní účely (např. traťovka) a k tomu ještě třeba depo, tak se dotanu na kolik, na 4 - 5 metrů? K tomu je třeba ještě připočítat rozumnou délku výtažné koleje (asi tak 1/2 užitečné délky koleje) a nějaký náznak bezpeč. vzdálenosti mezi označníkem a vjezd. návěstidlem, tak vám soudruzi nevím, kam bych tu stanici doma uložil a to bydlí v rodinném domě. Jako jediné řešení mě napadá udělat 2 kolejnou výhybnu a tu ještě pro domácí ježdění zkrátit (na moc napínavé poježdění to ale nevypadá). Nebo si vyrobit kolejiště 2: domácí a část modulového.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1532
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 20:37:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Tencer.
1. konečně někdo kdo má dalši konstrukčí možnosti jak dál.
2. souhlasím a bude se jedit dokolečka kolem komína. Já mám HO a tak bude vše ještě o 50% větší a stodolu nemám jen půdu.
Mirek Tencer.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.83.109
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 20:42:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě bych s dovolením připojil zatím poslední návrh "toho svého", měřítko 1:10. Inspiroval a upravil/rozšířil jsem plánek z krásné knihy od pana M. Ferdiána, kterého tímto pozdravuji. Jedná se hlavní trať, ze které do prava odbočuje lokálka přes skrytou výhybnu do úvraťové stanice a doleva dozadu trať na DR (abych zdůvodnil stroje DR). Takže je to odbočná / přechodová stanice se 6 dopravními kolejemi, 3 vlečkami (už se těším na ten posun), nějakými odstavnými pro osobní vozy místní tratě a poměrně velikým depem o 6 + 4 stáních.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:05:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Tencer.
Ano pan M. Ferdián dělá pěkné náměty, taky čerpám a upravuji nebo jednotlivé nápady kolejišť spojuji v jeden celek.
Vše hlavně záleží na nákladové dopravě a právě proto zde je ta stanice, která musí mít nějaký smysl. Orientovat se jen na osobní přepravu a jedno skladiště dost málo.
Jistě budou jezdit motorové vozy. Motorové vozy pak mohou míti pár kusých kolejí ve skrytém nádraží a tím ušetříte průjezdné koleje.
Zde je příklad kusých kolejí pro motorové vozy a lokomotivy.
Mirek Tencer.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.83.109
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:20:07    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi.
Hmm, pěkné. To je jen skryté? Docela dost kolejí, i s rozumnou délkou, jak vidno... A i ty kusé pro motory - Lv mají něco do sebe. Šetří to výhybky - peníze...
Mirek Tencer.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.83.109
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:28:17    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, nemáte prosím někdo zkušenost s použitím podloží ve skrytém? Jedná se mi o to, že jsem někde na nettu viděl poměrně velké mezery mezi podložím - podle fotky tak 1/2 na 1/2. I na tom bych mohl ušetřit, až to začnu (snad ještě letos) dávat dohromady. Většinu výhybek i kolejí už mám (ze 76 výhybek mi jich chybí již jen 12). Ale mám takový pocit, že stejně do důchodu mám co dělat...
Pavel23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Tencer.:
Další variantou by mohla být uzlová stanice, kde se stýká více jednokolejných tratí různé frekvence a důležitosti (dané skladbou vlaků).

tak na této bázi jsem dělal Hradec K./ 5 tratí s depem /, ale aby to vypadalo více jak HK musel bych do toho projektu dát tak 80 tisíc, to se mi za jednu jedinou stanici nechce dát... :-)


Rovněž přechod elektrifikované trati na trať bez troleje je pěkné modelářské téma a nabízí spoustu přepřahů.


Ano ! To jsem chtěl a chci na dalším kolejišti, myslím že je to v plánku napsané, na L zhlaví měl být konec el.trakce, hl.skryťák jen pro diesly, kterých mám tak 5x víc než elektrik, takže elektriky by byly stále viditelné a taky teda celkem vytížené :-) řady 122,130,141,1x150,163,6ti kolo...také by tu pro zajímavost nutných posunů byl fakt, začátku a konce R a Os vozby z hl.tratě, pěkné objíždění souprav, jediné co by mohlo projet skrze nádraží bez zastavení, tak nex tažený dieslem :-)

ale psal jsem, ten plán je v koši, teď se zaobírám něčím jiným, tak během týdne nakreslím něco veselejšího, tohle byl vážně vlakodrom, uf..
Moje TT Video : Zde
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1534
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:50:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Tencer.
Já jsem použil na stavební polistirén a korek a je to na staré stroje hlučné. Kamarád dal karimatku a je bez problému. Bourat to už nebudu, aspoň slyším, že něco jede. Na fotce je skryťák. Točna v tunelu je daleko dražší.
Petrspk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 6-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 21:59:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavle když jsi nakousl tuto stanici co naznačit přechod dvou napětových soustav něco alá kutná hora
s M120.417 a M131.101 na věčné časy a nikdy jinak!!!
KPKA o.s ,, Klub přátel kolejového autobusu,,
icq: 449359737
Pavel23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 22:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrspk: :-) na tu druhou trakci nemám žádné stroje, ale láká mě ta 372ka co se dá hotová koupit...ale nechám jí být...ta by řvala po IC/EC vozech a to je drahá srandička :-)
Moje TT Video : Zde
Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 5-2008

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 22:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrspk: Kutná by byla super ale jen pro provoz ČSD kdy všechny vlaky osobní dopravy přepřahaly na střídavinu a naopak,navíc Pavel by musel stavět modely pro střídavou šťávu..Ale jinak dobrej nápad
Dvoukolejka,lokála,dlouhá vlečka,depo,spousta odstavných kolejí na lokomotivy a pár třešínek..
Pro přetah ze stejnosměru na střídavej a naopak se používala tušim 731 a loko se vytáhla a pak odrazem pustila na svůj proud.Další lahůdka je lokála,sune se za vyhybku č.... no to přesně nevim a pak se až odjíždí na trať ( něco jako bylo/je v Turnově )...

Jinak Pavlovi jsem také radil ať si dodělá tohle kolejiště.Zazněl tu námět přechodu elektrifikované tratě na nezávislou trakci.Nádhernej námět!!Ale Pavel,jak ho znám,by byl spokojen třeba s takovým Nymburkem,co Pavle

Pavel23: Neřvala by po EC vozech,normálka vozila Pn do Hory.

(Příspěvek byl editován uživatelem Wendy.)
Pavel23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 417
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 22:46:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wendy: stanic, které by stály za hřích je víc, Stará Paka do V, Turnov - ano ty posuny z 23.koleje za v.č.1 a pak do nádraží, Nymburk - oddělené osobní a nákladní nádraží tuším se spádovištěm, x tratí pod dráty a lokála do Jičína ( 810,852 ), nebo Pardubice, HK, Jaroměř, možná i ta Choceň...a u lokálek Ostroměř - sjezd 4 motorů 852 a na 6k. náklad.., Jičín do V, Libuň...toho je
Celkem by mě zajímalo, jak by jsme dělaly ten odraz loko :-) :-)
Moje TT Video : Zde
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 22:51:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23 - kup modely "Z" nebo "K" a udělej celou Moravu
Pavel23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 418
Registrován: 10-2007

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 22:57:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: nebo celej svět :-)
Moje TT Video : Zde
Janek_lemoch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 11-2007
Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 22:58:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahojky, mám dotaz - rospojovací kolej od Fleischmanna (kat.č.9114) na Nko se dá použít pro klasická spřáhla nebo jenom pro spřáhla pro spojení nárazník na nárazník? Díky
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1536
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 19. srpna 2011 - 23:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23 - tak velký velím není ani v Praze na hlavním nádraží a chobotnice nejsi,ani , že....
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 09:12:22    Odkaz na tento příspěvek  

ad Mirek Tencer:
Děkuji za pozdrav.Jsem velmi rád ,že se vám publikace líbí a že byla pro vás inspiritativní.Navrhnul jste si kolejiště dle svých představ a dle svých podmínek,čímž vlastně publikace plní svoji úlohu.Doufáme,že uvidíme v brzké době i fota z vaší stavby vašeho navrhovaného kolejiště.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1537
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 09:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplnění k příspěvku 1529.
Když vše namalováno na papíru, pak přijde na řadu plastické ztvárnění modelu jak bude vše vypadat než se modelář pustí do stavby. Zde jsou pak krásně patrny stavební nesrovnalosti. V popředí je velký most, který končí kde, Most tam nedat nebo bude most menšího vzrůst a ke stanice povede silnice k serpetínách. Dále dva socialistické paneláky tam opravdu svítí, ale ono tak bylo. U mrtvé ramena jezera chce stráň více zalesnit a nedělat tam tolik teras jak v povrchovém dole.
Projekt byl pro kamaráda a nedělal se.
Ale tento právě betlém ukazuje jak bude budoucí kolejiště vypadat.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1538
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 10:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23 - také jsem měl stavební projekt udělat stanici Kladno. Stanice do písmene "C". Délka kolejí průměrně 3 m, stanice je pak dlouhá 9 m bez výtažných kolejí. A to jsem se dosti krotil. V seřadišti jsou pak koleje dosti krátké 1,5 až 2 m.
Kamarád pak dělal stejný projekt a zde byla stavební délka stanice na 13 m bez výtažných kolejí. Ale vše je v HO.
Tak sleď prosím dolů a nedělej kolejiště jako pomník pro vozový park.
application/vnd.ms-excel
Kladno.xls (143.9 k)

Nejzajímavější je právě ten kladenský triangl KND, který už není právě na plánku malován. Otáčení lokomotiv bez točny, která taky zde původně byla.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Mirek Tencer.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.83.109
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 21:32:13    Odkaz na tento příspěvek  

Dobrého večera, kolegové modeláři.
Pro Tempotaxi: Za radu ohledně polystyrénu děkuji, mám v plánu dát na 8mm překližku 3mm korek, snad to bude o něco lepší. Ta karimatka má kolik? 1 - 2 cm? Já jen kvůli ušetřeným cm na stoupání, abych se vešel do profilu...
Spíše jsem se původně ale ptal na možné vynechání podloží pod kolejovými profily ve skrytém. Kvůli stabilitě rozchodu (abych pak neměl samé vybočení koleje) bych to určitě nedělal 1/2 na 1/2, ty mezery bych umenšil na nějaké 2 - 5 cm?
To Kladno je ta stanice s tím skrytým na fotce? Nebo jste šel ještě do něčeho jiného? Ukážete, prosím do čeho?

Pro pana Ferdiána: Tento typ kolejiště jsem nejdříve spatřil v roce tuším 2007 na stránkách modelářů z Chrudimi. A v Zákupech na setkání jsem si pak od Vás koupil i tu krásnou knihu i s věnováním. Byl jsem ten "otěcko" s tím malým (3 letým) klukem. Bylo to 2. den - v neděli.
Chtěl jsem se zeptat, v čem ty plány kreslíte? Já to čmářu tužkou na papír, nebo pauzák a pak to vytahuju (obkreluju) Centropenem pravítkem a křivítky na další pauzák... Je to docela zdlouhavé a ty oblouky ne moc přesné, i když s úhloměrem už si za ty roky docela rozumím. Prý jsou na to nějaké grafické programy, které navíc dovedou spočítat i potřebu materiálu...
Není prosím něco někde ke stažení?
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1539
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 22:18:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skryté nádraží HO.
Délka kolejiště 5.15 m, jedna šířka 1,4 m a druhá šířka 2,4 m.
Základem skrytého kolejiště je ovál do kterého je vložena 8 pro obracení souprav. Každá kolej má tři přepínače na směr jízdy. První je vjezdový nebo odjezdový, druhý je pro střední část a třetí je vjezdový nebo odjezdový podle ze které strany přijíždí souprava.
Napravo je nádraží "A", které má 6 kolejí.
Nalevo je nádraží "B", které má 3 koleje a mezi nádražím A a B je objízdná společná kolej, která musí zůstat vždy volná, protože obsluhuje nádraží "C" a "D".
Dole je nádraží "C", které má 2 koleje.
Nahoře je nádraží "D", které má 3 koleje a vejde se sem 6 vlakových souprav. Na každou koleje jsou 2 soupravy. Po odjetí první soupravy se druhá souprava posune dopředu.
Vedle nádraží "B" je ještě odstavné nádraží "E" na které se vejde 10 strojů, jako jsou motorové vozy, podbíječka, muvka atd.
Celkem je zde uskladněno 17 souprav a 10 strojů.
Další úkol je rozdělit stroje a vozy ke kolejím, každá souprava bude mít určenou kolej, protože je každá kolej jinak dlouhá.



Zde je i nápad pro modeláře TT.
Mirek Tencer.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.83.109
Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 23:18:33    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi:
Hm, pěkné. Škoda, že nemám půdu o těch 5 metrech, ale místnost jen 3,5m x 2,8m... I když, taky se mi tam vešlo 13 kolejí, z nichž asi 2 ještě rozdělím na 1/2. A co bude nad tím? To Kladno? Myslel jsem si o sobě, že mám poněkud megalomanské tužby...
Ještě jednu věc k těm návrhům: Zdá se mi to, nebo skoro každý plánuje 2 kolejku? Nic proti nim, sám jsem na nich rok sloužil (Dřísy a Všetaty), jen že naše síť není jen o 2 kolejkách, autoblocích, reléovkách (nebo "JOPkách" či "ESÁch") a o trolejích... Proto jsem psal Pavlovi 23 o těch vlečkách na více či méně důležitých 1 kolejných tratích...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1540
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 20. srpna 2011 - 23:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Tencer.
Zapomněl jsem ještě dopsat.
Dříve jsem měl dvoukolejku a do mí vedla ještě vedlejší a místní trať. Dále do stanice vedla vlečka. Pro jednoho člověka náročné a provozně to pak přestane zajímat vše jezdí pořád do kola,.
Dnes bude jednokolejka, nádraží do "V" a místní trať. Námět stanice je podle pana Feriána, který jsem upravil podle nákladní zátěže, vlastní skryté nádraží a bude přípoj na modulovou část. Na modelu jde hlavně o stanici a viditelná bude jen místní trať. Jinak vše bude zalesněno. Krajina bude kopcovitá jako je třeba Šumava nebo Pod Krkonoší. Ve stanici budou nejnutnější domečky, Pak bude pár mostů, tunelů a jinak nic. Vesnická zástavba zde nebude.
Většina nádraží je 0,5 až 1 km od vesnice.
Pro někoho to bude chudé, ale pravdivé tak jak to přesně je. Jen vesnický statek se vejde do prostoru 0,5 x 0,5 m a není hned u koleje. Koncepce kolejiště bude asi tak kolem 50tých až 60tých let.
Žádné Kladno, hutě a doly, nemám místo a plácat něco na představu a jeden člověk na dopravu nestačí.
Jinak půda 8 x 6 m pro stavbu kolejiště, ale bude využitá jen část půdního prostoru.

Plánek je asi 5 malůvka a přesto je plno předělávek na kolejišti. Papír je jedna věc a koleje věc druhá

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Mirek Tencer.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.80.83.109
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 00:15:10    Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi:
Dobrý, ovládat i tohle všechno v jednom chce "celýho člověka", aby to uhlídal, zvlášť, bude-li to v analogu (zase nic proti digi., ale ovládací panel na pořádnou stanici jsem viděl jen v analogu a nebo přes PC, něco jeko mají v Trutnově). I když jsou už vychytávky (kolej. obvody, závislosti), které Vám toho hodně pohlídají. Já mám docela kliku, že se připojí brácha a ten kluk taky snad jednou doroste...
Chválím ten námět, zejména souhlasím s tou vesnicí. Už i soudruzi v Modelové železnici (vč. pana Zusky - i když asi nebyl soudruh) psali o krajině a jejím použití pro znázornění větší hloubky spíš, než vše zaplácat domečky různé velikosti a slohu...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1541
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 00:52:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Tencer.
Jen silnice I. třídy je celá široká 10 cm = 2x příkop + 2x krajnice + 2x dopravní pruh v HO.
Možná bude na kraji lesa stodola nebo hájovna, u silničního přejezdu ve stanici bude trafostanice a pokud se vejde do stanice dám budovu Hospodářského družstva. Ale vše záleží na stavbě výpravny a otočišti sodomkových autobusů.
Mám ještě jeden nápad, ale ten záleží jak dopadne stavba celého nádraží a zadního kopce. Vedle staniční budovy možná bude nadchod, který povede přes koleje na druhou stranu ke kopci ve výšce 10 cm. Na druhé straně je možné dáti dvě úzké koleje pro úzkou dráhu.
Podobné řešení bez úzké měla stanice Stará Paka, která měla dvě staniční budovy spojené nadchodem přes koleje.
Pak stanice dostane ráz výletního místa a tím jsou další provozní zajímavosti. Výletní vlak zde může končit nebo ke projíždějícímu osobnímu vlaku se přidá další vozy řady Ciz ke zvládnutí zátěže.
Stavebních možností je dosti ale vše záleží na zaplnění železniční pláni. Dále záleží na výšce a svahu kopce.
Pavel23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 419
Registrován: 10-2007

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 09:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Já pamatuji Starou Paku od 90tých let, ale nikde ani zmínka, stopa po nadchodu, byla by dokumentární fotka ?? Bydlím 3 km od St.Paky :-)
Moje TT Video : Zde
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 09:27:32    Odkaz na tento příspěvek  

ad Mirek Tencer :
Žádný počítačový program neexistuje.Používám jen mikrotužku,technické fixy,kružítko,pravítko a tabulky.Hlavním zdrojem je políbení múzy.
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 09:30:39    Odkaz na tento příspěvek  

adPavel23 :
Stará Paka na pohlednicích byla na starém webu Zababova.Bohužel přístup již není.Zkus ještě tento odkaz http://www.vrchlabsko.info/nostalgie.html
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 10:24:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pavel23
nádraží Stará Paka v roce 1913. Zde je právě ten nadchod k další staniční budově.

Takové řešení kdy dvě dráhy se nedohodly na společném nádraží je v síti ČSD plno. Stanice pak má dvě nádražní budovy a nadchod pro pěší. Dále přechodů (nadchodů) přes nádražní koleje je taky plno (třeba CHomutov). Podchodů už je málo.
Každý modelář dnes kouká jak má stanice vypadat. Přesto chce provozovat parní provoz, ale dnes už nejezdí pravidelně pára, tak se musí stanice dáti právě do doby kdy pára byla ve stanici normálním jevem. A tím se musí stanice doplnit dalším parním zařízením jako je třeba popelová jáma na dopravní koleji a vodním jeřábem. Každá doba má své. Musí se pak bádati a hledatí dobové fotky a záznamy.

milan ferdián - jaká je ta můza, kolik let ???

Mirek Tencer. - papír, tužka, měřítko, kružítko, úhloměr, guma, bublifuk (křivítko) a trpělivost.
Program je, ale jen na tovární výrobky (kolejiva), které se přesto musí při stavbě kolejiště upravovat do potřebné geometrie. Když pak mám namalovaný projekt a vezmu pak kolejivo a začnu nasucho stavět třeba zhlaví, většinou zjistím lepší způsob trasování pro danou kolej. Ale projektovou změnu už nikam nekreslím, pokud to není plánek pro kamarády.
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 10:59:01    Odkaz na tento příspěvek  

Pave23 :Zde máš další foto
Tempotaxi :Co jako myslíš,kolik má let?Nemá roky,ale vypadá přesně tak jak ji Alfons Mucha zvěčnil .
Pavel23
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 10-2007

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 12:46:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teda ta nostalgie není vůbec zlá...na tom webu jsou moc krásný fotky !
Moje TT Video : Zde
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 12:59:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když tak koukám na ty staré fotky, tak si znovu uvědomím jak jsme se nechali zarůst přírodním náletovým bordelem a zdaleka ne jen kolem tratí :-(
A blbí ochránci přírody bojují za každý strom...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1543
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 15:00:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirek Tencer.
Železniční stanice bude podla plánku od pana Ferdiána, který jsem překreslil do měřítka HO.
Stanice je setkání dvou železničních drah, které se dohodly na jedné společné nádražní budově. Skladiště a rampa zůstane, silniční přejezd taky, volná skládka dostane kolejovou a silniční váhu a obrysnici. Bude zde jenom jedno odjezdové návěstidlo. Podle velikosti nádražní budovy přibude ještě krátká kolej kde bude Hosopářská družstvo a také zde bude jedno odjezdové návěstidlo. Na druhé straně je uzlové zhlaví kde bude mít každá kolej odjezdové a seřadištní návěstidla tak jako ve stanici Martinice v Krkonoších. Stavědla budou tři ze kterých se bude obsluhovat drátovody výhybky, mechanická návěstidla a závory. Dvě dopravní koleje dostanou na hlavní trati popelovou jámu před velkým kopcem. Malé depo bude děláno podle knížek pana Zuzky. Parní lokomotiva, Hurvínek a další podobné motorové stroje zde dostanou příležitost k jízdě. Možná že vznikne i točna a traťové hospodářství, ale to vše bude na modulu, který se při ježdění přidělá ke kolejišti. Nástupiště budou na hlavní trati zvýšená a betonová a lokálka bude mít je sypaná.
Modulové depo vznikne proto, že žena v tomto prostoru věší prádlo. Jinak pod kolejištěm vznikla knihovna a odkládací skříňky pro oblečení. Přístup pod kolejiště je z druhé strany.

Stanice dostane jiné jméno, ale zatím jsem o žádném jménu neuvažoval. Možná Lhota pod Smrkem.

Pavel23 - stanice jako žst. Stará Paka. Stanice jde rozšířit o další dopravní koleje, kusé koleje a skládkové koleje. Hlavní trať se může dátí pod trolej a nebo jen místní trat jako je Tábor - Bechyně nebo dráha do Lipna.
Tvé elektrické lokomotivy se dají také použít. A dále hlavní trať lze udělat jako dvojkolejku, která bude mít dvě objízdné koleje (vlastně rozšířená zastávka na hlavní trati). Přechodové vlaky na místní trať budou jezdit jedním směren od velkého nádraží někde za kopcem.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
milan ferdián
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.136.99
Odesláno Neděle, 21. srpna 2011 - 15:05:53    Odkaz na tento příspěvek  

ad Tempotaxi:
Byla by to pro mne velká pocta....