K-report
 

Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 25. 07. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Modely a modelářství » Modely v měřítku TT a menším » Archiv diskuse Modely v měřítku TT a menším do 25. 07. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 15:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi jsem nebyl pochopen, ale já přebastluji Hektora z nové modré verze od Tilliga, ze staré bych do toho nešel, protože zjednodušený pojezd už v dnešní době není to pravé ořechové. Takhle mám kvalitní nový pojezd, slušnou kastli, dám nové barvy, pár leptů a dalších detailů a je to tam. Celé je to o tom, že v době kdy jsem s tím začal se dělal jen ten modrý a to do doby unifiku opravdu ne, takže šlo jen o to nebát se vrtnout do nové mašiny když barva nevyhovuje a to já se zas nebojím (jinak bych tu už neměl překopanou 464 a rozpracovanou 556 obojí z leptu)
Na těch fotkách od Mmodelu je pokud se nepletu také překopaný nový Hektor, nikoliv ten starý.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7431
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 01. července 2011 - 20:58:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolegové modeláři, máte někdo na svém kolejišti plynárnu? Jaké vozy jsou vhodné k provozování na vlečce plynárny? Cisternové, samovýsypné? Děkuji za odpověď.

EDIT: Může plynárna fungovat místo koksu (uhlí) třeba na dřevo?


(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
čpavkař
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 8-2009

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 00:12:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Většina plynáren produkovala svítiplyn vyráběný z uhlí nebo koksu. Plynárna se musela zásobovat uhlím /černým nebo hnědým/ nebo koksem /ten se mimo hutě moc nevyužíval/,taky chemikáliemi /metanolem nebo kyselinami na vypírku/. Většinou produkovaly malé množství vedlejších produktů /podle typu zplyňovacích generátorů hlavně dehet /fenolového typu/ a vedlejší plyny /ty se dále zpracovají/. Takže do plynárny zajíždí všechno a kolejiště musí být patřičně dimenzované. Dvě koleje to nezachrání. Hlavní produkt svítiplyn se rozváděl/přepravoval plynovody. Takže plynové kotlové vozy na transpotr svítiplynu se příliš nevyužívaly /ale byly/. Spíš kotlové vozy na ten metanol,čpavek,nebo kyseliny. V ktrýtých vozech zase pomocné chemikálie a materiál pro údržbu. Na plošinových vozech material větších rozměrů /části strojního vybavení/ a hutní material.Fenolový dehet se odvážel kotlovýmy vozy na zpracování jinam.
"...Ani dvěma starším bratrům na tom nezáleželo: první byl náruživý sběratel železničních modelů, druhý alkoholik a tyto sklony u nich vylučovaly jakékoliv jiné zájmy..." Shelby Foote, Milování ve vyprahlém čase. Odeon 1976
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1401
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 10:07:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272 - plynárna je moc složité zařízení. Zde je plánek pražské obecní plynárny v Michli odkaz, dále je muzeum odkaz. Zde je možnost načerpat informace. Na Čt. Karel Čáslavský v pořadu Hledání straceného času je i díl o Michelské plynárně.
Dále plno měst a městeček má postavenou městskou plynárnu za první republiky. Jen málo plynáren se zachovalo do dnešních dnů, jako jsou budovy. Jistě v místním muzeu mají nějakou fotku nebo dokonce plánek plynárny. Ale vše bude náročné právě na stavební prostor na kolejišti.
Vše záleží na zvládnutí technického problému, jak má správná plynárna vypadat. Koupené plynárny v modelu jsou jen jednou částí budov a další technická zařízení se musí dodělat. Malé plynárny nemají žádnou vlečku a jsou připojeny přímo k šachtě pomocí dopravníků na uhlí. Na krátkou vzdálenost se dopravovalo uhlí koňmo.
Plynárna která má vlečku a vlastní vlečkový areál je už dosti velká plynárna a bude právě náročná na volný prostor na kolejišti.
Suky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 10:45:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím.
Nemohl by jste mi někdo oskenovat ten plánek co je přiložen k lokomotivě BR 107/T435 Tillig s rospisem těch dílů?Kompletní přední i zadní stranu.Nevíte někdo kolik by stál samotný pojezd?
Dík.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 549
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 11:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z koksu by se toho svítiplynu moc nevyrobilo - koks je odpadní produkt plynárny. Plynárna si dává záležet na svém hlavním produktu (plynu) a vzniklý koks, nedosahující hutnických kvalit, prodává do svého blízkého okolí na topení (nešťastníkům, co ještě nejsou připojeni na její roury ).
Dřevo by se teoreticky použít dalo (destilací dřeva vzniká dřevoplyn), ale prakticky by to asi narazilo na neřešitelné problémy, jak technické, tak zejména ekonomické (česky: nevyplatilo by se to).
Malá plynárna (napadá mě teď třeba Opava) by se určitě postavit dala: retorty jsou schované v domečku, čištění plynu taky, takže to máte skládku uhlí, skládku koksu, domeček výrobní, komín, plynojem, domeček administrativní (malinkatý, tenkrát ještě nebyly počítače ).
Vlečka: většina maloměstkých plynáren právě že vlečku měla - ne každé město má na svém katastru uhelný důl. Slouží hlavně k přísunu uhlí; což z hlediska modelového provozu není žádná velká výhra, protože v té době se uhlí vozilo do každé fabriky, ale některé fabriky, narozdíl od plynárny, umí oživit provoz i jinými řadami, než jen uhláky.
Vozy na plyn: o vozech na svítiplyn teda netuším nic (ale to neznamená, že nemohly existovat, ale dost pochybuju), jediné vozy na přepravu plynu, co znám, byly vozy železničních správ pro přepravu olejového plynu z vlastní výrobny dráhy do domovských stanic osobních vozů, kde se používal k plnění plynojemů osobních vozů, dokud měly osvětlení plynové. Nezaměňovat olejový plyn ke svícení se svítiplynem!
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7434
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 17:52:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, děkuji za vyčerpávající příspěvky. Já jsem právě dostal plynárnu a poněvadž nemám moc místa, tak jsem to spáchal takto - viz. níže (možná někoho šlehne, ale mě to stačí). Akorát teď řeším zásobování té plynárny - původně mělo být kolejiště větší a mělo být napojené na hlavní trať, ale z toho sešlo, takže teď je to autonomní okruh. Uhlí bych tam mohl dopravovat leda tak po silnici, po dráze jen odpadní dřevo z pily. Nebo do překladiště u pily nacpat ještě navíc silnici a překládat náklaďáky tam...


Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 18:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někoho šlehne - máš pravdu - tato plynárna nebude honit veřejné osvětlení v Hradci Králové a v podobných městech.
Model plynárny se hodí spíše do nějakého podniku, kde je potřeba nějaký ohřev polotovaru nad kahanem. Popřípadě model použít jako kotelnu pro větší továrničku nebo kde je potřeba páry nebo při výrobě elektrického proudu, pro potřebu výrobního procesu. Vlečka pro odvoz popela v popelovém vozu, který se provádí jednou za měsíc je moc drahá provozní záležitost. Dále popelový jeřábek končí pod střechou a nakládka na železniční vůz nebo povoz není nějak vyřešen.
Ano jako málo prostor se nedá nic dělat, ale lepší je udělat pravdivý provoz než udělat toto.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7435
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 18:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ale třeba ten popelový jeřáb by se prodloužit dal. :-) Hnědých kolejniček na vozíčky je taky dost.

Edit: Vůz na popel je jaká řada? V katalogu na parostroji jsem ho nějak nenašel...

(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 19:27:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plynárna v Mladé Boleslavy odkaz.
Plynárna Měcholupy odkaz.
Jistě i město Hradec Králové mělo v obecní plynárnu založenou v roce 1851. Stačí dojití do oblastního muzea a sehnat plánek plynárny. Podle plánu se pak dá udělat vlastní námět na malou obecní plynárnu.
To znamená doplnit model plynárny o další potřebné provozy. Pak bude model plynárny postaven podle pravdy. Určitá vymyšlenost se bude tolerovat.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 19:54:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karbonizace je zahřívání organické substance (např. paliva uhlí, nízkotepelná do 600 °C a vysokotepelná do 1 200 °C) bez přístupu vzduchu, spojené se vzrůstem obsahu uhlíku ve zbytku (polokoks, koks) za současné tvorby těkavých složek tvořících plyn, dehet a vodu. Povaha produktů i chemismus karbonizace závisí především na teplotě a na surovině.

Na výrobní produkty je potřeba najít odpovídající budovy a provozy na jejich spravování nebo další distribuci do jiných podniků.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7437
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 20:11:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tempotaxi: Plánek někde mám :-). Jen sem se toho moc nevleze... Ale děkuji za radu, příště to udělám dle plánku.

(Příspěvek byl editován uživatelem 21272.)
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Vladimír_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1690
Registrován: 6-2008

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:39:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: jeřábek se dá využít i jinde: odkaz, stačí ho postavit k nějaké "volné skládce", např. z uhláku jím vykládat dráty pro Feronu...
Popel se dá sypat do ledasčeho, pokud možno vysokostěného (vysloužilý 2n dřevěný uhlák třeba). Já bych ho nikam nevozil velkou dráhou. Normálně bych ho sypal do té rokle za fabrikou takhle to dělali všichni (přip. staré povrchové důlní dílo).
Stačí vyvésti kolejničky na hranu panelu - může to naznačit všechno (ne)možné - odvoz popelu na skládku, napojení do další části závodu, zásobování surovinami pro výrobu a dovoz hotových výrobků na nakládku na vlečku - na to stačí plošiňáčky...
Ten jeřábek bych dal normálně nad vlečkovou kolej a prohodil bych ho s tím plynojemem a nakonec ani ta budova nemusí být hned u kolejí...

kde je potřeba nějaký ohřev polotovaru nad kahanem
v plzeňské škodovce se generátorovým plynem z hnědého uhlí topilo v Siemens-Martinských pecích, žíhacích a nahřávacích pecích (před kováním, či rovnáním). V seriálu Synové a dcéry Jakuba skláře se plynem z generatury vytápěli pánve se sklovinou. Ona to mohla býti taky S-M pec...
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1405
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 02. července 2011 - 22:51:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vše záleží na daném prostoru.
Proto nemusí být plynárna úplná, ale udělat ji jako námět na model. Podél kolejí budou právě nejdůležitější provozy, které potřebují návaznost na vlečku. Ostatní budovy si bude muset modelář a návštěvník domyslet a nebo se dají domalovat na pozadí. Vše záleží jen na nápadu a brát si poučení ze skutečné plynárny.

Na kolejištích je plno různých průmyslových podniků. Nejčastější je pila, kamenolom a těžní věž dolu. Většinou vše je postaveno špatně bez znalostí o vlastní stavbě určeného průmyslu. Ano nemusí být vše na panelu, ale na zavedení vlastní vlečky do podniků musí být provozní důvod. Obsluha domácí vlečky musí mít obslužnost aspoň 5 vozů za dva dny. Jinak to nemá cenu dělat vlečku. Plno velkých podniků nemá vlečku, ale vše se dopravovalo na vozech a povozech třeba přes ulici do nádraží. Těch příkladů je plno jako je třeba Radlická mlékárna nebo Velvana ve Velvarech, která nemá vlečku dodnes, přitom koleje končí za plotem podniku v cukrovaru.

Na model se většinou nevejde větší podnik, ale jen část a to právě ta nejdůležitější část podniku. Vlečka nebo předávací kolejiště podniku a ČSD musí dát smysl a řád. Další provozy se dají zase postaviti na další modul, který se pak pro návštěvu přidá k základnímu modulu. Těch nápadů je dost, jen hledat.

Dále do podniku je postavena vlečka. A zase je potřeba udělat dobový vozový park nákladních vozů. Některé podniky mají nevšední železniční vozy, které je potřeba vyrobiti. Jako jsou třeba vozy na přepravu skla, nábytku a podobně.

Nápad na vlečku je třeba zde odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 05:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde se v plynárně vezme popel?

Neplést výrobu svítiplynu s výrobou generátorového plynu.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7441
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 10:29:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy u výroby svítiplynu vzniká co? Respektive co je potřeba odvádět pryč z toho průmyslu - popel, dehet?
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1407
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 11:04:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zde je prosím plynárenství v kostce.
Jistě budou připomínky.
application/pdf
Svitiplyn je technicky plyn.pdf (213.7 k)

Zde je pak velká koksovna, která se vejde jen na velký modul.odkaz a další je zde odkaz a odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7442
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 11:16:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže jsem pochopil z textu, že při spalování koksu vzniká dehet, čpavek, lehké oleje a svítiplyn a tyto látky je potřeba dále zpracovávat. Ale to se týká koksáren.

V plynárně pak při karbonizaci černého uhlí vzniká dehet, amoniaková voda, koks a svítiplyn :-).
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 11:50:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden neúplný model a tolik technických problémů.
Svítiplyn se povede do plynojemu a pak bude jistě přes kompresní stanici rozveden po městě k lampám.
Dehet se bude dávat do sudů a posílat k dalšímu spravování .
Koks se bude prodávat v pytlích pro lidi.
Amoniak se odveze k další výrobě hnojiv.
Nejsem vševěd, ale jediná cesta je místní muzeum a najít tam místní plynárnu. Podle plánků a fotek pak se pokusit postaviti model, který třeba nebude dokonalí, ale bude mít pravdiví technický základ. Jedná se více o soustavu budov a jejich přesné rozmístění. Vnitřní zařízení se přece nebude dělat. Vše záleží na modeláři jak se popere a vše záleží taky na prostoru.
Bohužel výrobci domečků nám dávají jen základní nedodělek na tovární infastruktůru.
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7444
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 12:17:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobře. Tímto děkuji všem zúčastněným na diskusi a ponechávám vám prostor na ostatní věci .
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...
MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...

Většina lidí si většinu lidí plně zaslouží. (Shirley)
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 7-2006

Odesláno Neděle, 03. července 2011 - 13:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě jeden odkaz odkaz pro představu o plynárenství a poslední je Ottův slovník naučný odkaz.
Každý modelář si jistě poradí při stavbě průmyslových podniků.

(Příspěvek byl editován uživatelem tempotaxi.)
Čouda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 5-2007

Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 12:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klucí, odkaz na Hledání ztraceného času, kde se pořad zabývá stavbou plynárny v pražské Michli. Rok cca 1930.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/873537-hledani-ztraceneho-c asu/201324246000270/
Smysl života = Kuře Vindaloo
Meaning of life = Chicken Vindaloo
D.Lister, Red Dwarf
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 321
Registrován: 8-2010

Odesláno Pondělí, 04. července 2011 - 21:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No když už jsem v té patině, tak to sem šoupnu celé včetně Hektora i když je zatím bez tabulek a dalších drobností, tak si ho představuji já. Patina není přehnaná, ten slánský vypadal mnohem hůře Celkově je patina jen mírná od nejšpinavějšího Hektora a Sergeje vlevo po leštěnky Brejle jen s očazenou střechou a osmrkáním od oleje a nečistoty ze střech na boku. Každá loko jinak intenzivní znečištění....a pod lampou to stejnak není vidět. Tím je motorová sekce komplet krom Rosničky, kterou červený přestřik teprve čeká. Spousta věcí jako houkačky a podobně tam ještě přijde
Trainmaniak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 11:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pár dalších fotek posázavského Hektora: http://www.trainmania.info/zapisky2011.html#posazavsky_hektor


------------------------------------------------
TRAINMANIA - Zajímavosti o velké i malé železnici
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 323
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 15:48:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ode mě srovnávačka téměř dokončené překopávky z modré na červenou v provozně opotřebeném stavu. Ještě přijde doplnit pár madel, na popisky lupu nehledejte :-) a červený sprej nebyl v ideální kondici, ale zase ten lak vypadá přirozeně krabatý a zdevastovaný, takže z mé strany spokojenost. Že to v makru vypadá jako mnohem větší příšera a v reálu je tak akorát snad nemusím dodávat
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 18:42:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěrka: dovolím si rejpat - připadá mi, že máš občas špínu na nesprávných místech - třeba žaluzie a mřížky máš nevýrazné (resp. stejně zas... jako jejich okolí), zatímco jinde to vypadá od sazí, jak kdyby vedle bezdomovci pálili kabely. Je mi jasný, že fotka vezme jen něco, proto říkám rovnou, že je to slušný a jsem zvědavý, co vypotím já...
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 8-2010

Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 19:17:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zlámalík: Ono u tohohle stroje jde o speciální "plošnou" špínu a rozšmudlaný olej, není to nějaký výtok sajrajtu z konkrétního místa. Vlastně ta mašina byla v reálu tak nějak celá černá, ale to se mi zdálo jako moc velký brutus Navíc ono nelze říci, že co žaluzie to bordel, některé dekly byly poměrně čisté, z jiných tekl olej. Já to vždy patlám podle konkrétního stroje, nebo se alespoň pokouším přiblížit. Nejsem nějaký expert, takže o dokonalost tu nejde, jde o to a by se mi to po postavení na koleje z pozorovací vzdálenosti líbilo a fotka v makru je extrém z blízka. Takže ten se zákonitě nelíbí ani mě už kvůli těm popisům
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4825
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 07. července 2011 - 23:20:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tuším i obtisky na hektora se dají koupit,nebo použít z něčeho jiného..alespoň to"logo" ČSD,takhle to sráží vzhled dolů..škoda jinak pěkného modelu..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Zlámalík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 460
Registrován: 4-2006
Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 00:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještěrka: tak to jo, taky jsem zastáncem patlání dle konkrétní mašiny, to beru. Je taky fakt, že zahumusit to na klasiku, dříve u některých strojů obvyklou, by asi bylo moc "maso". Ovšem souhlas s Alfem, ty obtisky tomu chybí...
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 325
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 13:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf, Zlámalík: je mi jasné, že tam obtisky hodně lidí bude postrádat, ale já už tak prostě modelařím. První věc je, že mám ruce breptavý a menší obtisky se mi prostě nepodaří nanést vůbec, další věc je obtisky sehnat a když se to vezme celkově, tak jsem prostě jedinec kterému je jedno jestli je tam obtisk, nebo řada teček-čárek párátkem. Já to dělám na jízdu v krajině, nekoukám na to lupou a pokud má jít do rizika, že zmrším drobmý obtisk a bude tam na rámu velká zmuchlaná věc bijící do očí, tak raději volím ty tečky. Je to bez zbytečného "rámečku" okolo (u obtisků běžného když se nepodaří vyříznout ho těsně a účel to plní). Na zašmudlané mašině to nebylo čitelné ani v reálu a kdybych šel do extrémní patiny, tak nebude stejně čitelný ani ten obtisk. Na stole už tu mám poslední kousek v podobě Rosničky a i ona bude v místech kde nezůstal původní lak popsaná tímhle způsobem, z mého pohledu není důvod měnit to co funguje a je natrénované. Prostě buď je obtisk dostupný v šuplíku a jeho velikost přiměřená mé ruce, nebo tahám párátko
Ještěrka_lítací
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 326
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 14:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Alf: Logo asi ještě budu řešit, protože je fakt, že je celkově větší než ostatní popisy a čitelné by asi být mělo. Nejspíš se to pořeší, až se mi něco vhodného dostane do ruky
Jacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 08. července 2011 - 15:30:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli někdo chce loga ČSD, asi 40 kousků o délce 2,5 mm mám.
Jinak obtisky problém nejsou, jestli seženu podklady, nakreslím to i s tabulkami. Pokud budou zájemci, nechám to vytisknout ve větším počtu, viz http://obtisky.jacek-modely.cz/

Můj hektor prošel zatím drobnou úpravou, dostal hranaté nárazníky.

Nápisy modelu jsou dělané podle současného muzejního stroje, co je však úplně mimo, je odstín šedé, má být šeď střední. Tohle trochu nechápu, když je to patrné z kterékoliv fotky skutečného stroje, např. zde:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/720036.jpg
Stránky o skutečné, modelové i virtuální železnici
http://jacek-modely.cz
J_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 730
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 09. července 2011 - 14:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skoda, ze ten soucasny muzejni stroj ma takove divne napisy. Chybi oznaceni drahy a depa.
napr: Severozapadni draha, depo Vrsovice
(To vsak neni chyba vyrobce modelu)
Trainmaniak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 174
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 22:10:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A já si na Jacka dovolím jednu skromnou otázku: Kde jsi prosím sehnal tyto nárazníky? Já mám doma ty známé sady nárazníků, ale tyhle tam jak na potvoru nejsou...

Kladně hodnotím fakt, že střecha nad boudou je šedá až k okraji a že pluhy mají správný šachovnicový nátěr. Nárazníky se holt poladí a s tou šedou se budeme muset smířit, nebo si to ti odvážnější předělají.

P.S. Někdo Ti ukrad nádrž...

(Příspěvek byl editován uživatelem Trainmaniak.)
------------------------------------------------
TRAINMANIA - Zajímavosti o velké i malé železnici
Papagáj477013
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2011

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 22:18:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jacek: A nie sú tie nárazníky náhodou oválne?
Jacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 9-2003

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 22:52:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těch nárazníků jsem před pár lety koupil celý sáček od M. Hrubého (M-model), používá je u svých modelů.
Jsou hranaté, právě jako na skutečném stroji, viz odkaz výše.

P.S. Nádrž mi ukradl někdo od Tilligu , reklamoval jsem
Stránky o skutečné, modelové i virtuální železnici
http://jacek-modely.cz
Papagáj477013
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2011

Odesláno Neděle, 10. července 2011 - 23:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jacek: Tak to potom skresluje fotografia.Vďaka za info.
Jbr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 576
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 07:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainmaniak: Ad hranate narazniky - vyrabi a prodava je v TT firma SDV - viz odkaz
Trainmaniak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 175
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 11. července 2011 - 07:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbr: Moc díky, hodnotná informace.
------------------------------------------------
TRAINMANIA - Zajímavosti o velké i malé železnici
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 10:19:20    Odkaz na tento příspěvek  

Nárazníky na hektoru ČSD by musely být užší, tyhle široké a hranaté se dávají cca od 90. let.
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 10:25:46    Odkaz na tento příspěvek  

Tyto jsou správné.
Trainmaniak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 176
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 10:26:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

neregPetrS: Já myslím, že je to model aktuálního stavu stroje, tedy nárazníky by měly být právě ty široké hranaté. Jak stroj vypadal řekněme ve IV. epoše, toť otázka. V té době se však jednalo o jednoho Hektora z mnoha. Výjiměčný je pravděpodobně až nyní jako muzejní.
------------------------------------------------
TRAINMANIA - Zajímavosti o velké i malé železnici
neregPetrS.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 11:40:04    Odkaz na tento příspěvek  

Jestli to má být současný stav, pak je to ok, pokud by to měla být 80. léta, pak by měly být nárazníky užší. Myslím, že i tomu skutečnému by prospělo je vyměnit.
Mdes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 1-2007
Odesláno Pondělí, 18. července 2011 - 15:01:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po velikosti HO připravujeme něco pro velikost středu
Mark21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 9-2010

Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 11:05:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás, neví někdo z vás jak lze objednávat zboží u polské firmy Modart republika. Všiml jsem si, že nabízí mnoho stavebnic nákladních vozů co běžně jezdili u ČSD
Vladsed
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 15:34:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mark21 :http://modart.republika.pl/
Miškelová
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.250.9.250
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 18:28:31    Odkaz na tento příspěvek  

Marku, "jezdily".Před posláním si to po sobě přečti!

Tvoje paní učitelka.
chlupac
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.27.160
Odesláno Úterý, 19. července 2011 - 21:56:05    Odkaz na tento příspěvek  

Hm ... Marku, ty se ale máš ....
Kyslik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 1-2010

Odesláno Středa, 20. července 2011 - 03:34:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trainmaniaku vlastnis k sade narazniku taky nejaky popis u ceho a kdy se konkretni typ narazniku pouzival?
Trainmaniak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 20. července 2011 - 06:04:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kyslik: Nevlastním. Já mám doma tu sadu už léta, ani nevím, kde jsem k tomu tenkrát přišel.
------------------------------------------------
TRAINMANIA - Zajímavosti o velké i malé železnici
Jacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 9-2003

Odesláno Neděle, 24. července 2011 - 15:16:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na stránky http://jacek-modely.cz jsem dal krátkou recenzi brejlovce 754 067-7
Stránky o skutečné, modelové i virtuální železnici
http://jacek-modely.cz
121073
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 14:54:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak a tři roky přemlouvání se je ukončeno. Už bych do toho podruhý nešel. Mé poděkování patří stránkám http://www.mojett.cz/ za návod krok po kroku a mému kamarádovi Vláďovi Rytinovi za pomoc na střešních větrácích. Bez jeho pomoci bych to už asi rozšlapal

TTmili
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.226.236
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 15:02:25    Odkaz na tento příspěvek  

121073: Paráda, už se těším až budu mít ty svoje taky. Blbec jsem rozdělal dvoje najednou (Bp 930 a Bp 916) a nějak to nejde. Koukám ale že nejsem sám komu se zalily barvou ty záklopky maznic vedle dveří na čelech, tak se s tím aspoň nemusím nějak ořezávat. Jinak moc pěkná práce, hlavně ty větráky. Na to já se vy..al, na to fakt nervy nemám je odřezávat a přelepovat.
Jinak bych se zeptal na popisy, to jsou od Kwasnici? Na tu Bp930 není problém popisy sehnat (Hekttor) ale Bp912 (nebo jiný z první série) v téhle verzi nevím jestli seženu.
Jacek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 9-2003

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 17:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

121073:
parádní práce

TTmili:
nějaké obtisky jsem si kreslil
Stránky o skutečné, modelové i virtuální železnici
http://jacek-modely.cz
Radula63
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 18:03:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

121073 - paráda. A když už jsme u těch patráků, tak přikládám i svoji soupravu ve spojení s Ragulínem od Roca. Ragulin prošel změnou osvětlení - odstraněny žárovky a dodána LED diody ke světlovodům (musela se upravit deska plošných spojů). Osazeny teple bílé LED a červené LED (lze vypínačem na spodku loko vypnout). Souprava Bépéček je el.propojena, funkční koncová světla a osvětlení interiéru. zbývá jen dosadit cestující.


121073
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 19:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TTmili:
obtisky jsou od p. Kwasnici a myslím, že číslo je 927. Co se týká tech záklopek maznic, jsou na čelních vozech opravdu málo vystouplé detaily oproti vloženým vozům. Dokonce i okapy nad okny jsou jen tak trochu naznačené oproti vložákům. Je to dělaný ještě z BTTB produkce u novějších to už třeba sladili. První série měla větráky snad stejné jako u modelu BTTB.
Vsdmichalka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 12-2005

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 19:30:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

121073: Mohu se zeptat na ty větráky? Jak na ně? Já zatím jsem rozhodnut, že se na ně vykašlu a jen doplním ty chybějící nad podvozky .

Jinak první série Bp 900 - 919 ČSD mají střešní větráky stejně jako původní BTTB
Hodně řečí málo práce, tak potom to s tou dráhou tak vypadá!
121073
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 305
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 19:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vsdmichalka:
Nechal jsem si odlít vrchní část střechy a z toho pak jednotlivé kousky vyřezával a dolepoval na čistě vybroušenou původní střechu. Hrozná práce. Jestli můžu radit, tak si radši zvolit tu první sérii. Já si vybral tu druhou, protože jsem nesehnal dostatek fotek z 80-tých let (moje epocha) té první série.
TTmili
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.226.236
Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 20:59:35    Odkaz na tento příspěvek  

No já dělám jednu tu, a druhou tu, ale ty větráky opravdu dělat nebudu. Jinak pátral jsem po okapech nad okny, a kromě oken na čelech jsem nikde okapy nenašel, takže já je zbrousil. Jinak jedna souprava co mám je Tillig, druhá BTTB a krom změny čel, a dosazení kinematik na nich Tillig nic neudělal.

Jacek: Na kolikátku jsi dělal ty obtisky? Rád bych právě tu první série.

Jinak sem tedy taky dám pár svých narychlo pořízených. Ten zelený je Tillig, ty po základu zachycují přestavbu BTTB.

Wendy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 5-2008

Odesláno Pondělí, 25. července 2011 - 22:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radula63: Teda odkud já tu patrovku znám chlape

Hele Ráďo dej tam ještě madla,bohužel to jsem furt odkládal a odkládal....