K-report
 

Archiv diskuse MHD v Jihlavě do 08. 02. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » MHD v Jihlavě » Archiv diskuse MHD v Jihlavě do 08. 02. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 161
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 22:26:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zatím je pouze jasné, že jízdní řád linky se musí upravit kvůli bezp. přestávkám, pak o víkendová linka 20222, ale zatím není jasné, jak se ta změna provede. Jasné je jen to, že je potřeba jeden spoj přidat, čím se teprve vymýšlí. Linka E2 ale zatím v úvahu moc nepřipadá, lepší by byla jiná možnost. Ale vše jsou zatím pouze spekulace, takže všeho dočasu...až bude víc info, doplním.
K hybridním autobusům: prostudoval jsem si dost materiálu, kde se všude testují, technické parametry, ale nikde jsem se nedočetl o životnosti akumulátoru a případné ceně při jejich výměně. Jinak parametry se zdají být velice dobré, teď záleží, jak to vše bude fungovat za 10 let. Ale pokud někdo ví podrobnější info o životnosti, velice rád si to přečtu.
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 8-2009

Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 22:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, co je na hybridním autobusu tak suprovýho, jezdí na naftu (sice o trochu menší spotřebou), ale je hlučnější a čmoudivější než CNG. Navíc se myslím v Česku dělá jen SOR.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 7-2009
Odesláno Úterý, 01. února 2011 - 22:58:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neříkám, že je supr, taky si myslím, že CNG je lepší volba, než hybrid. Spotřeba není závratně nižší a zajímala by mě životnost akumulátorů a jejich výměna. Pokud nové autobusy, CNG je asi nejlepší volba. Hybrid toho moc neřeší. Zvedám palec pro CNG.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 11:00:50    Odkaz na tento příspěvek  

Hybrid jezdí na naftu, ale musí plnit současnou normu Euro 5 stejně jako CNG bus a emise z CNG busu a nafty jsou v podstatě stejný. CNG je výhodnější momentálně pouze finančně, protože je plyn dotován (nebo spíš není daněn tak jako nafta) A CNG i naftový bus vypouští do ovzduší tak jako tak CO2

U hybridního Solarisu první generace (rok 2006) se udávala životnost akumulátorů kolem 7 let, takže polovina životnosti autobusu, ale to se pořád vyvíjí. Existují i hybridní vozidla, která akumulátory nemají a mají kapacitory (kondenzátory) a ty mají životnost v podstatně delší než baterie. Třeba trolejbus Solaris s elektrickou výzbrojí od Cegelecu, dodávaný aktuálně do německého Eberswalde superkapacitory má.

U nás je zatím dělá jen SOR (konkrétně vyrobil pohé 2 kusy) ale jiní výrobci to umí taky. Pokud sledujete vývoj u osobních automobilů, tak všicni jdou cetou hybridů, elektrovozů, protože automobilky musí plnit limity na vypoštěný CO2 a v tom by jim CNG motor trn z paty nevytrhl, protože ho vypouští uplně stejně množství jako vznětový/zážehový motor.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3449
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 12:56:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže malé zopakování faktů:
Lampard: a jak ten vodík chceš vyrobit: Buď elektrolýzou- tzn. potřebuješ elektrárny, nebo z uhlí- potřebuješ uhlí.
V první variantě je v zájmu účinnosti elektromotoru lepší natáhnout dráty a napájet el. motor přímo, odpadá mnoho starostí, jak uchovat značně výbušný vodík a kdy jsou na něj kladeny značné nároky na jeho čistotu.
V případě uhlí- není ho nekonečně mnoho...
Závěr- vodíkový pohon je v případě MHD k ničemu.

CNG do Jihlavy- zbytečnost, stejně je ve srovnání s naftou stejně "ekologický", ne-li o něco horší, při spalování plynu vznikají oxidy dusíku => kyselé deště... Mnohde se o tom už přesvědčili...
Pak tu vzniká další druh trakace, který má svá specifika a opět jsou to další náklady navíc...
A do 7 let je na plyn stejná spotřební daň jak na klasická paliva, takže ekonomičnost tohoto kroku je značně diskutabilní...

Budu se opakovat, mnohem lepší by bylo zadrátovat Bedřichov k Boschi a na ten zbytek by postačil počet busů, co je teď. Pro případ výluky by nebylo od věci vybavit trolejbusy pomocným pohonem, případně uvažovat o zadrátování jiných ulic. Taková Fritzova-Zborovská a tím pádem přímé spojení nádraží- nádraží ČSAD- Dům Zdraví by nemuselo být od věci.
A pak Benešova, pro případ výpadku v Křížové. Ale to je samozřejmě spíše utopie...
Makrelu neumeješ.
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 8-2009

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 14:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hmmm, tak nevím, tolik podniků už provozuje plynový autobusy. To tam jsou takoví blbci, že nevidí samý negativa plynových vozidel? Výstavba plniček, o něco dražší vůz, malý dojezd (u MHD nevadí) a ještě k tomu téměř horší ekologie než u nafty a cena se prý za pár let srovná s naftou.
Nechápu, to mi hlava nebere. Tak co na tom plynu vidí?
Tak už jediné: ropa dojde ve světě mnohem dřív.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 14:25:42    Odkaz na tento příspěvek  

Depemeje: Myslím, že je bezpředmětné řešit jestli ropa dojde za 50 let a plyn za 70 let, to vyjde nastejno.

A není to tak dávno (2 roky), co jsem tu měli plynovou krizi. Plynovod má ČR zatím jen jeden ropovody 2 na sobě nezávislé.

A všichni zavádí plyn kvůkli tomu, že je přechodně levnější než nafta, za těch 7 let podnik na palivu něco ušetří a je určitě lepší mít nový plnový bus než 20 let starou B 732 o tom žádna.

Zavádění CNG vozidel je stejná bublina jako výstavba superekologických větrných a solárních eektráren, z kterých se ovšem hroutí přenosová soustava.

9Tr: S tím vodíkem bych si dovolil oponovat. Vždycky bude schůdnější ten vodík skladovat a vyrábět než stavět nové TT. A aby si trolejbusy kvůli výluce, terá je jenou za 5 let vozily zbytečně nějakých 500-1000kg zátěže navíc je zbytečnost, nehledě na to že ten agregát zabírá místo, kde mohou být sedadla. (nepočítaje 24Tr a 21TrACI)

Budu se opakovat, ale energetická budoucnost lidstva spočívá v elektrické energii vyrobené v atomových elektrárnách... Nebo si snad budeme doma svítit, jen když fouká vítr a nebo je den a svítí sluníčko?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3452
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 15:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DPMJ: Taky v těch městech, kde je větší počet plynových vozů poznali, co je to kyselejší déšť.

V případě Tábora, Znojma, Třebíče prosím. Nemají trolejbusy jakožto ekologický ekvivalent k naftě, ale v Jihlavě, kde je trolejbus, je naprostá blbost zavádění plynu, hlavně z důvodu odlišností vozidla od stávajících.
Za prachy, co stojí plnička, se mohla postavit u dřevařů měnírna typu Horní Kosov a v klidu napájet místní trolejbusovou linku.
A argument, že plnička může sloužit i cizím... Kolik lidí dnes jezdí do DP pro naftu a hlavně, kolik lidí má auto na CNG... To bude ještě chvíli trvat, než jich bude větší počet.
Nehledě na to, že na trolejbus dává stát dotaci ve výši cca 50% pořizovací hodnoty, na bus to není ani 30%
Cena CNG busu je srovnatelná s trolejbusem...
Tudíž opět- nevidím v případě Jihlavy ekonomickou výhodnost autobusu na CNG.

C 943- mám platit za el. en. 75h z atomu, nebo 7,50Kč z větru? Já mám naprosto jasno- vítr je u nás k ničemu.
Ceny jsou staré asi tak 5-7 let

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8371
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 15:30:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trolejbus s karoserií Citelis stojí hrubě pod 6 miliónů?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3453
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 18:52:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq: Pro dopravce v podstatě ano, neboť dostaneš na np. trolejbus, který stojí 10 mil. dotaci od státu ve výši 50%...
Na autobus taková dotace není....
Makrelu neumeješ.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8373
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 18:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky za info. Na autobus už letos není žádná dotace.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3454
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 19:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jako přiznávám, nezjišťoval jsem jak to je teď (poslední dodávky platila EU). Ale na np. trolejbus stát dával dotaci, která v poslední době činila 50%. Dřív byla samozřejmě nižší, ale nejméně to bylo v cca 1. pol. 90. let a pod 35% to snad nešlo.
Makrelu neumeješ.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 21:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, automobilky vyvyjí v poslední době hybridní vozidla, ale nejnovější sériové auto Toyota Auris, která má hybridní pohon kombinovan s benzín. motorem je papírově úspornější, ale v reálném provozu se bohužel ukázalo, že naftový motor je neustále úspornější a levnější jak na provoz, tak na údržbu. Něco jiného je to v Americe, kde diesel v osobácích zatím uvidíte hodně vyjímečně a většina aut tam mají pořád benzínové motory s větším objemem, než v Evropě. Ano, baterie tedy na 7 let, kolik pak stojí nové, či jejich výměna? A nemluvím o složitější a nákladnější konstrukci. CNG je zatím zbaveno danění, ale myslím si, že ani pak se moc danit nebude, EU bude nadále podporovat tyto paliva, již to i zaznělo. A kupovat do Ji hybridní autobusy, nevím. Nechápu, proč se tak bráníte CNG, když tvrdíte, jak je škodlivější jak nafta, asi by to EU zarazila, nemyslíte? A dohatovat se, že nafta vypustí tolik a CNG o gram víc či míň, je zcestné podle mě. A tahat trolej až na Bosch a pak nutit lidi zase přestupovat-čím víc přestupů, tím větší časová ztráta, pro cestují dost základní parametr. Představa, že jedu z Beranova na Jipocar a měl bych třikrát přestupovat, to raději pojedu autem. A v Jihlavě to bude opět něco nového. Já jsem pro...
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3455
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 21:20:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŘ: myslet si, že se to danit nebude je věc jedna, ale skutečnost je taková, že naše vláda vydala jasné stanovisko a postupném danění i CNG, kdy v roce 2018 bude stejně daněno, jak ostatní paliva.
Vůbec žádná ztráta, přestup lze udělat tak, že pro cestujícího to bude úplné minimum, co musí udělat a časově ho to zpozdí max. o 1 minutu.

Nikdo neříká, že je CNG škodlivější, jeho emise jsou ale na prakticky stejné úrovni jako norma E5, akorát při spalování plynu vznikají trochu jiné škodliviny, než v případě nafty.

Ano, opět něco nového, ale bude tu 10 autobusů, ku 14 klasickým, které jen tak někdo nevymění, musí se kvůli tomu upravit vozovna, je to další zařízení, na které tu nejsou dílny zařízeny, atd. prostě v případě Jihlavy je to zbytečná investice.
Dokonce i někteří lidé na vyšších posicích si to uvědomují, bohužel, udělat s tím něco nemohli...
Makrelu neumeješ.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 21:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No přestup zpozdí lidi víc, než o minutu..minutu plný autobus jen vystupuje, pak nastoupí a teprve od Bosche jedou dál..to samé by panovalo od Velkého Beranova...tahat trolej až na Bosch je nesmysl..město není schopno ani udělat trolej ve Vrchlického, natož to dělat na Bedřichov, pro město to jsou pouze výdaje a radnice moc MHD nepodporuje. Takže s tou trolejí to vidím mizivě....ano, musí se vybudovat plnička, upravit dílny..tak se měli opět vzít tedy naftové a bylo...Ano, osobních aut na CNG je málo, protože čerpací síť je velice řídká, ale pokud se vybuduje, obliba bude srovnatelná jako LPG. Ano, stát sice řekne, zdaníme, ale pokud EU řekne ne, musíme se podřídit tak jako tak...a Eu jde cestou alternativních paliv...
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 21:40:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náklady půjdou na plničku a úpravu dílen, na trolej by se musela postavit měnírna, vyměnit sloupy veřejného osvětlení, natáhnout trolej, vybudovat přestupy...vyšlo by to na podobné peníze. A cestující se vyprdne jezdit a pořád přestupovat. Jet ráno do práce, přestoupit v Jihlavě na trolej, zajíždět zbytečně k Boschovi, tam zase přesedat a od Bosche teprve na Jipocar..minimální časová prodleva je 7 minut. To raději pojedu autem...když si vezmu svojí osobu, jel bych 36 na město, tam přestoupit na trolej, u Bosche znovu..nee...
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 8-2009

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 22:18:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.cngauto.cz/o-cng/, to jsou určitě jen populistické keci laiků, my odborníci tady to musíme vědět lépe.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 02. února 2011 - 22:27:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprostý souhlas s Depemje...a doufám, že odkaz ostatním napoví..i když, obávám se, že někteří budou nadále tvrdit své..
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2646
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 02. února 2011 - 22:33:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jesi si někdo myslí, že EU je neomylná, tak dám příklad viz jejich řepka v autě... Pak někomu věřte.. Pořád bude nejefektivnější trolejbus. Pro dráty na BOSCH jednoznačně jsem. Dál může jezdit trolej bez klacků, je to rovina..
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Franta54
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 2-2010
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 08:53:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tim CNG to dopadne stejne jako s naftou. My pametnici vime, kdy stal litr nafty 90 haleru a kazdy mel doma kamna na naftu.Za 40 let sla cena nafty nahoru o 1000% a to stejne ceka i plyn.Paradox je, ze prvni automobil jezdil na elektriku a diky Fordu ktery vymyslel masovou vyrobu, se vsechny auta zacala vyrabet na benzin.Dnes vladne svetu ropny kartel, ktery urcuje svetove ceny ropy a titiz budou mit v rukach i svetove zasoby plynu. Zatim je to pouze oddalovani celosvetoveho kolapsu, az dojdou zasoby ropy i plynu.Potom jiz zbyde solarni energie, ale to uz bude pozde.Lidstvo sice udelalo ohromny skok ve vede a technice, ale chovani lidi vuci druhemu je stejne jako ve stredoveku.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3458
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 09:02:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depemeje: tyhle stránky to prosazují, protože ten, kdo je dělá má z CNG zisk...
Neříkám, že 100% lžou, ale podívejme se na to, když se stavěly větrné elektrárny. Stavitelé slibovali, jak dotčené obce z toho budou profitovat, atd... Kolega bydlí v jedné z dotčených obcí a skutečnost je taková, že z toho mají úplné ho...

Eugen: setjně je to do A dolu kousek, tak může být ten slavný elektrobus, stanice na nabíjení jemalá, může klidně stát u Bosche, když třeba tam se postaví měnírna, tak už do ní lze vložit i toto zařízení. Přesně na tyto situace je elektrobus doporučován.

Marku: manírna, která by stačila na pokrytí této části zatrolejování je cenově stejná, jak výstavba plničky.

K Boschi musíš z Velkého Beranova přestupovat tak jako tak.
Prakticky jediný zvýhodněný směr je H. Kosov. A nehledě na to, že po dostavbě Vrchlického, může jet trolejbus právě po Vrchlického, nejezdit na náměstí a udělat to samé jako dnes 36. Několik rychlých špičkových spojů, pro obsloužení zastávek na Rantířovské a je pokryto vše.

Krásně je to ukázáno v Praze- vnitřní město je pokryto elektrickou trakcí, jinak autobusy tě vyhodí buď u tramvaje, nebo metra.

To samé Brno, kde je elektrika, tak souběžný bus jen v tom nejnutnějším případě, jinak návoz k el. trakci.

Plzeň: bus má sice souběh s el. trakcí, ale jen pár zastávek a prakticky dělá návoz k ní. Po vnitřním městě je nejlepší se pohybovat pomocí něčeho elektrického.
Makrelu neumeješ.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 167
Registrován: 7-2009
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 11:02:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak máš měnírnu, ale teď kolik by stálo udělat trolej, musel by jsi tam vyměnit sloupy na veřejné osvětlení, zadrátovat to...a to by byl pěkný balík..a elektrobus, neblázněte, to by ta MHD byla sprasená teda...to by vypadalo..Z Beranova taky jedou některé spoje na Bosch...a přestupuješ jednou..zdá se mi, že moc fantazírujete pánové, kde by na to město vzalo asi...
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 8-2009

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 13:57:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně jde jen o to, jestli autobus na plyn nebo na naftu, případně hybrid. Já neřeším trolejbusy (drátování není v programu).
Já jako laik bych upřednostnil CNG, do 12 let (životnost autobusu) se mi počáteční investice určitě vrátí, navíc hlučnost a EURO6.
Kolik stojí autobus s EURO6? Už se vyrábí?
Cena plynu se určitě dramaticky nezvýší, pokud ano, tak v Evropě je něco shnilého.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 16:37:46    Odkaz na tento příspěvek  

9Tr: Kdybys nutil lidi přestupovat,tak vyženeš i ten zbytek platících cestujících, tudy cesta nevede. Nelze srovnávat Prahu a Brno s Jihlavou. Vždyť celá Jihlava je velká jak 1/4 pražského Jižního města.

S těmi kyselými dešti, máš pro to nějaký důkaz? Jsem laik ale myslím si, že není rozdl jestli spáliš ten plyn v kotli, kterej Ti vytápí dům, nebo v motoru autobusu.

Depemeje: Jakmile bude těch CNG vozítek více a stát uvidí, že mu skrz neexistující spotřební daň utíkají penízky, tak ji rychle zavede.

A že CNG podporuje EU je stejně hezké, jako že nám EU zakázala klasické žárovky nad 40W, příkázala míchání lihu a řepkového oleje do paliv. Tyhle opatření mají taky obrovský "ekologický přínos"

V dané chvíli a danou dobu, DPMJ asi nákupem CNG vozů udělal rozumný krok z ekonomického hlediska. Koncepčně je to špatně. Dostal je "zadarmo" na palivu určitě něakou tu kačku ušetří a navíc je to in.

Trať k Boshi za EU chechtáky stejně nejde postavit, tak budou aspoň autobusy. V Ústí nad Labem by zase chtěli za EU peníze nakoupit nové troljebusy, ale tam nemohou. Zato ale mohou za EU peníze stavět dráhy, tak si postavili lanovku...

Nákup 23 trolejbusů, a takového množství autobusů, stejně DP za 10-15 let položí, protože nebude mít naráz tolik peněz na nové vozy, takže přijde Icom a bude tu jezdit taková 5. generace tureckého Conecta. Rozsah provozu bude ráno dovézt děti a důchodce do školy a do Kauflandu kolem 2. hodiny zpátky a bude s vystaráno. Na to vystačí na celou Jihlavu 10 autobusů (trolejbusy už tu v tý době nebudou.)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3460
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 17:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C 943: ale taky si vem, kolik plynu spotřebuje ročně domácnost a kolik takový autobus.
A další věc je, že v kotli hoří za trochu jiných podmínek a teplot, než v motoru.
Hledám, ale nenacházím, kde jsem četl o kyselých deštích. Pamatuji si z toho článku, že právě spalováním v motorech vzniká větší množství oxidů dusíku, které jsou právě příčinou jejich vzniku.

Jinak tady jsou hezky popsány výhody a nevýhody trolejbusů. Jeto sice vztaženo na Prahu, ale obecné pojmy jsou univerzální všude.
http://www.trolejbusyvpraze.net/trolejbusy_praha.htm

Ale já jmenoval i menší města.
Makrelu neumeješ.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 17:53:15    Odkaz na tento příspěvek  

9Tr: Trolejbusy jako nosný systém MHD ve měste za dnešních podmínek nikdo nepostaví. Jsem pro zachování a mírný rozvoj stávajích provozů. Myslím, že kdyby se v Jihlavě zadrátovala Vrchlického, tak by to byl ideální stav na příštích 20-30 let dopředu. Tahat trolejbus či tramvaj k továrnám typu BOSH je blbost, jedno E už v Jihlavě je...

Cílem DPMJ by mělo být cestující spíš přilákat a ne je odrazovat přestupy. Znám spoustu lidí z Březinek, kteří jezdí do Kronospanu, Do Automotivu a do Boshe autem, protože s MHD je to záležitost na 30 minut a autem tam jsou za 10 minut. Stačil by 3 krát denně (před 6 před 2 před 22) pár přímých autobusů Březinova-BOSH. (idální trasa a zastávky Handlovy Dvory, Hotel J., U Břízek, Okružní I, Hlavní nádraží, Dřevařské závody, Bosh) Třeba by si to zákazníky našlo, ale třeba ne.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2647
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 18:52:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C943: V Plzni třeba zrovna táhli trolejbus do tovární zóny... A navíc po většině trasy na Bedru bydlí hodně lidí. Na trase E není moc obytných zón.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 18:57:15    Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: Plzeňský případ moc neznám, ale neslouží ta trať i k obsluze místní univerzity, nebo si to s něčím pletu?

Na Bedřichově sice bydlí dost lidí, ale potom by tu byl buď souběh bus + trolejbus, nebo by museli lidé do Zborné, Pávova, Boshe atd. přestupovat.

Stejný případ by nastal i s Helenínem na druhém konci města

Ještě na jednu trať, která chybí k dokonalosti Jihlavského systému jsem zapomněl. A sice Benešova, nebo apoň zadrátovat Hradební pro manpulační potřeby.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3463
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 19:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Blbost to není, E byla blbost od začátku, tam se druhý trolejbus přidával až snad v 90. letech, jina to jezdil jeden vůz. Interval v 91. byl něco kolem 40 min.
Existoval plán, co vše dát pod dráty, Motorpal byl na posledním místě...
Nezapomínej, že směrem na Bosch obsluhuješ velkou část obydlené zóny, to se u E říci nedá...

Našlo by si to cestující.
1. už před časem si v novinách lidi stěžovali, že to není
2. v dobách socialismu toto spojení existovalo.
Makrelu neumeješ.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 20:39:38    Odkaz na tento příspěvek  

9Tr: V tom se neshodneme. Já tvrdím, že trolejbus na Bedřichov by se nevyplatil. Jakou linku by si tam chtěl vést? Něco jako kdysi linka č.3. Náměstí-Domácí potřeby?
A na Beřichov už měla jezdit i tramvaj ne? Tak kdyby to byl tak důležitý směr, tak by se udělal dřív než HK a Vrchlického. Jeiná možná alternativa by byla využití nějakých smysluplných doubusů, který by jel někam ke Kronospanu pod dráty a dále na naftu. (Nebo by mohl to být duobus na CNG, když je to tak IN, akorád by se ty tlakový láhve musely dát do 2.patra nad bednu s elektrovýzbrojí )

Ten Motorpal byl veliký omyl, poplatný době vzniku

S těma Březinkama je to pravda, lidé to chtěli, ale DP je nevysliší. Jó kdyby po tom byla taková "poptávkáva" jako po zastávkovém tarifu, tak by ta linka vjela zítra v 5.30 ráno

Ono celkově to linkové a trolejové vedení by v Jihlavě potřebovalo radikální přestavbu, něco jako když dělali v roce 1995 reorganizaci linek MHD v Brně, kde nezůstal kámen na kameni.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2648
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 20:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Vrchlického byla sleva. Ta se poskytovala pří výstavbě komunikací, kde byla zakreslena elektrická trakce... Nebo tak nějak to bylo.

No jestli vyroste Terminál, tak by to potom chtělo radikální třesk.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 8-2009

Odesláno Čtvrtek, 03. února 2011 - 21:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C943: Jak jsi přišel na to, že Jihlava nebude mít za 15 let peníze na nákup 20 trolejbusů, zatím na to vždy měla.
Jinak je docela logické, že trolejbusy jezdí uvnitř města, autobusy okolo.

(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3465
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 08:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

DPMJ: Jo a kdy DP musel platit naráz 20 vozů ze svého? Nikdy. Buď byl přídělový systém, nebo sem přišly 2-3 vozy, které sice platilo DP, ale přicházely postupem času, takže obnova probíhala postupně. Na těch 10 vozů 14Tr v 90. a 91. město hodně rychle shánělo peníze, protože do té doby věc nevídaná- platit trolejbus a tak velká dodávka.
A nynějších 20 vozů platí EU, což za 15 let zase ale nebude.

C943 Nenazýval bych Motorpal tratí poplatnou době vzniku. K této trati se vázala výstavba jiných tratí, takže by měla smysl, bohužel prioritně poslední trať byla postavena jako první...

V této trati se neshodneme, jestliže na nějaké lince (byť počíáme 2 dohromady, neby mají min. 50% trasy tejnou) projede denně jedním směrem 100 spojů, špičkový i průměrný celodenní interval se shoduje s nejvytížejší linkou trolejbusu- C, pak o vhodnosti trakce není prostě pochyb.
(počítáno v době, než se zavedl tento zk. tarif a osekaly jízdní řády, tj. doba, kdy MHD plnila svoji funkci)

A aby byli z Beranova uspokojeni, tak klidně může jezdit bus Beranov-Březinky-Polenská-Hruškovy Dvory-MoKov-Tesla-(Swotes)-(Škola Bedřichov)-Bosch-(Antonínův důl). Dokonce se tím spláchne i požadované spojení Březinek s Boschem. Případně přidáním zastávky v ulici Heroltická nabídnu tamním zamněstnacům možnost spojení.
Makrelu neumeješ.
Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 12:45:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak uvidíme, třeba se MOŽNÁ něčeho dočkáme, když položka "preference MHD" je na první místě v kategorii 10 problémů v Jihlavě
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 871
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 16:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sedmička - Autobusy bude pohánět zemní plyn
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 8-2009

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 19:17:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není to jedno, kupovat jednou za 2 roky 3 trolejbusy, nebo za 15 let jich koupit 20? Jestli umím počítat, tak mi vychází stejný peníze.
Linka, která nejede přes náměstí, kde je největší frekvence cestujících? Tak to by na Magistrátu nikdy neprošlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 19:43:48    Odkaz na tento příspěvek  

Depemeje: Klidně ať se kupuje jednou za 15 let naráz 20 trolejbusů, ale město na to mít nebude, to by se muselo začít chovat odpovědně už teď.

Dejme tomu, že by si založilo dobře úročný termínovaný vklad, na který by po celých deset let 2x do roka ukládalo sumu odpovídající pořízovací ceně 2 trolejbusů. Potom by na ně mělo, ale takto odpovědně se chovat nebude, protože za těch 15 let tu budou 4 zastupitelstva a každé zastupitelstvo si bude chtít postavit svůj pomníček ve formě cylostezky, parku GM apod. Ale na to poslední hold zbyde vydat nějakých 300 mega za 25 nových trolejbusů.

Nehledě na to, že za těch 15 let budou ty Solarisy morálně všechny zastaralé. Situace bude asi taková, jako by dneska v Jihlavě jezdilo 23 x 14TrM x 7 klasických 14Tr a 30 autobusů Karosa z let 1990-1995 a nic jiného. Vzhledem k finanční situaci DPMJ by byly ve stavu v jakém dojezdily předloni původní jihlavské 14Tr(M). Takovýto vozový park nepůsobí nejmoderněji ve srovnání s Solarisy, Citelisy i SORy. S takovýmto zastaralým vozovým parkem se těžko konkuruje IAD.

Naproti tomu, když mám nové a staré vozy půl napůl, tak si lidé řeknou, dobře dneska jedem staru popelnicí, ale včera jsme jeli novým vozem a zítra pojedmeme zase, takže ta kvalita vozového parku MHD není tak tragická.

9Tr: V situaci, kdy je město tak impotentní a není schopno zainvestovat nějakých 8 Mega do trati na Vrchlického (nehledě na to že ušetřilo na dalších 10 let za nákup vozů takových 200-300 Mega) a trolejbusy mají jako systém MHD před sebou budoucnost 10-15let, je trať na Bedřichov z říše snů.
319
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 21:10:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V tištěne Sedmičce mě pobavil nápis: CESTUJÍCÍ SI POLEPŠÍ
Zajímalo by mě, jaké pocítím zlepšení, když nasednu do rozvrzaného plynového CITELISU, oproti naftovému. Leda, že ti vzadu uslyší o pár Db tišší motor.
-SIS bus KAROSA B731.00 a Karosa B731.20 a ŠM-11 s automatickou převodovkou PRAGA 2M70
-30.5.2007 - 10 let od ukončení provozu posledního trolejbusu ŠKODA 9TrHT28 ev.č.11, tudíž i posledního trolejbusu typu 9Tr v pravidelném provozu s cestujícími v ČR.

WEB jihlavského OS Za záchranu hist. trolejbusů a autobusů
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3472
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 21:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C 943: to je zase druhá stránka věci, kolik času jim zbývá. Ovšem mít stále před sebou jen tetno aspekt, tak nám zde možná ještě dnes jezdí Vétry.

319: psal jsem mail, na netu jseš, tak bys mohl i odpovědět...
Makrelu neumeješ.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 21:44:04    Odkaz na tento příspěvek  

9Tr: A nebo lidé chodí bosí po svých...
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 599
Registrován: 8-2009

Odesláno Pátek, 04. února 2011 - 22:26:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

319: Co je tak nepochopitelného na nápisu: CESTUJÍCÍ SI POLEPŠÍ. Určitě se lépe nastupuje do vozu, který nemá schody. O tom to je.
Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 10:58:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mají i naše Citelisy funkci Ek-Abschaltung? (zjednodušeně - převodovka při otevření dveří se začne chovat, jako by na přepínači DNR bylo stisknuto tlačítko N - neutrál)
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 168
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 12:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, myslím že má..pokud stojíš na červené nebo v zastávce, je to i slyšet, jako by předovka vyřadila na neutrál...
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 12:15:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jediné, o čem se dá polemizovat je typ autobusu, co se kupuje. Citelis zrovna není etalon prostornosti...Solaris je velice nádherně prostorný, má z nízkopodlažních vozů asi nejlépe řešený interiér a dílenské zpracování je taky na vyšší úrovni....ale bohužel rozhodla cena..
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 12:52:26    Odkaz na tento příspěvek  

Marek Řazáč: Souhlasím že Solarisy mají lépe řešený interiér, více NP sedadel. Ale to má i Citaro a Tedom. Ale třeba SOR je na tom daleko hůře. Citelis bych v otázce řešení intriéru přirovnal k lehkému podprůměru. Na Citelisu je znát, že základ pochází z poloviny 80. let (šířka vozidla 2500 mm, tloušťka sloupků oken apod.) Na Solarisu se mi taky líbí to, že nad předmími podběhy má dvousedadla a ne jdenosedačky, jako Citelis. Tím se dají získat 4 místa k sezení navíc. Ale už jsem viděl s takovými sedadly řešený i interiér Citelisu (pravda zatím ne v ČR).

To je otázka, jak si to DP objedná. Doufejme, že objedná alespoň velké větračky jako mají 213 a 214 a ne vklápěcí okýnka ve stylu 201-212
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 13:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, Mercedes je taky velice pěkný, to je pravda, ale cena tam asi bude někde jinde zřejmě a taky záleží, jestli se do výběrového řízení vůbec přihlásil...no, doufám, že tam budou velké větračky...
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 8-2009

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 16:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano,VOITH D 854.5 (4st.).


(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 601
Registrován: 8-2009

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 19:46:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boční okna TSA posuvná (1/3 otevíratelná).
Motor: 300 koní!!!

(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6419
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 20:43:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mercedes je taky velice pěkný, to je pravda, ale cena tam asi bude někde jinde

Je levnější než SOR i Citelis - MB Conecto...
A co na to počítač? Že mlčí?!?
Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 874
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 21:07:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek Řezáč: Zájemců o zakázku bylo hned několik, přihlášku do soutěže ale nakonec podali jen dva výrobci. Kromě Iveca třebíčský závod Tedom. A jak jsem předpokládal, plničku postaví firma Bonett.
Víc informací - MF DNES - Jihlavu budou od července brázdit šetrnější autobusy na plyn
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 8-2009

Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 21:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Citelis je levnější než Mercedes. A jsme zase na začátku této diskuse.
Pokud chceš něco takového tvrdit, tak důkaz, jinak to nemá smysl. Proč se nepřihlásil do VŘ.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Neděle, 06. února 2011 - 23:08:57    Odkaz na tento příspěvek  

Depemeje: Petr_K má možná pravdu. On je totiž Mercedes a Mercedes.

Merdes Citaro je městský NP autobus, za posleních 10 let se ho vyrobilo kolem 40 000 kousků, což je nejvíc v Evorpě. Ten se vyrábí v Německu v Manheimu (části skeletu i v ČR, konkrétně v závodě EVOBUSU v Holýšově, tam kde se kdysi dělaly RTO)

Pak tu Máme Mercedes Conecto, který se vyrábí v Turecku za turecké náklady na výrobu (taky v turecké kvalitě...)

Stejný připad jako 700 linkových Mercedesů Intouro u společnosti ICOM, z těch taky nebyl nikdy v Německu ani šroubek.

Pro západaoevropské trhy vyrábí Mercedes v německu linkový autobus Integro, popř Tourismo.
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 8-2009

Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 15:55:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jenže nelze srovnávat jablka a hrušky, dá se srovnat stejný jablka, sice od různého pěstitele, ale přibližně stejné chuti, hrušky chutnají úplně jinak.
Takže z toho plyne, že to byl zbytečný příspěvek na M.Ř. č.169.

(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6420
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 16:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C943 - současný conecto je v podstatě prvogenerační citaro (98 % shodných dílů s citarem STM, 95 % s klasickým citarem a třeba 90% shoda se setrou S415NF, což je už úplně jiná liga), jestli se na něj některý svařence nedělají i v Holleischen (a není to stejná fabrika, jako někdejší SVA, ta je úplně jinde - taky celkem vžitej omyl), se nedá s jistotou tvrdit.

Depemje - "klasický" citaro se v Ostblocku v 12m verzi standardně nenabízí, je jen na speciální vyžádání (a stejně bude obchodník spíš vnucovat sračku jménem conecto, bo o mega míň). Takže žádnej mix hrušek a jablek. Že není ve vašem výběrku asi bude tím, že v nabídce zatím není conecto plyňák (ale jelikož je to stavebnice, není to nemožný) a zrovna zakázka pro Iglau není ten správnej trhák, aby se s plynofikací conecta začalo. Čili citelis fakt není levnější než mercedes, za tím si stojím.
A co na to počítač? Že mlčí?!?
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 8-2009

Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 17:31:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže jedině pro Uzbekistán nafťák Conecto, protože plynový Citaro by bylo drahý.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 7-2009
Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 21:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemá cenu se tu dohadovat a myslet si, co je levnější a co není...pokud někdo něco chce tvrdit, tak ukaž ceník, že Mercedes je levnější...ale jeden myslel a druhý do toho šlápl..já bych se nehádal, pokud si tím nejsem jist..a věřím, že Mercedes bude dražší...nevíš, jakou cenu dalo Iveco..
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3484
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 22:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak konec dohadům. DP Mladá Boleslav si nechal vypracovat studii od soudního znalce, zda-li se vyplatí zavádět plynové autobusy. Podotýkám, že je to od soudního znalce, takže nikdo, kdo by byl ovlivněn nějakou lobby....
studie
Vzhledem k podobnému počtu autobusů v MB je to možno vztáhnout i na Jihlavu. A výsledek, CNG je prostě zde blbost.

A Marku, náš stát MUSÍ zavést spotřební daň na plyn, protože by to jinak bylo zvýhodněné palivo a to se EU nelíbí. Vývoj spotřební daně je uveden též ve studii.
Makrelu neumeješ.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6422
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 22:49:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Ceníková cena" k jednání se u conecta hejbe okolo 160.000 €, finální cena záleží na spoustě dalších faktorů, jako je velikost dodávky a především přiobjednávaný servisní služby. To, co jezdí v Sokolově, stálo na konci roku 2008 4,5 MKč.
(Koukám, že v Ruzyni mají zrovna k mání předváděcí conecto s klimatizací v ceně okolo 160 k€.)
Citaro se pohybuje až okolo 200.000 €, ale málokdo si ho objedná v tý nejholejší nejvyškudlenější verzi, jako conecto...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
A co na to počítač? Že mlčí?!?
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Pondělí, 07. února 2011 - 23:15:35    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Omlouvám se tedy za omyl s tím holýšovem, tak správně tam mělo být, že je ze stéjného města jako některá RTO
Franta54
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 2-2010
Odesláno Úterý, 08. února 2011 - 07:41:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vase starosti bych chtel mit.Me nezajima, zda pojedu na elektriku,naftu, CNG,LPG, uhli ci jine svinstvo. Me zajima hlavne jak se dostanu vecer z prace domu, kdyz cumim na namesti pul hodiny, nez neco pojede na Brezinky.