K-report
 

Archiv diskuse MHD v Jihlavě do 22. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Autobusy a trolejbusy » MHD v Jihlavě » Archiv diskuse MHD v Jihlavě do 22. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 16:49:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: No ono totiž hlavně u 21Tr není vždycky jistý,že se ten vůz zase srovná
Můj VDP

Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 450
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 19:19:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen : Ano, v tom s tebou plně souhlasím. Problém je ten, jak uvádí Martinsvec. U některých vozů 21 Tr se zkrátka jednou za čas vůz nevrátil. No a takto to šlo tak daleko, až se to řidiči zkrátka odnaučili používat. A trvá to doposud. Ale na příklad na voze 61 je to tak důkladně procvičené, že s nevracením není problém. U starších kousků, jako je 48 - 53 (vozů 50,51 nevyjímaje) už to byl docela risk. Na Solarisech jsem zatím neviděl, že by se vůz nevrátil.
Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu se mýlit. (Móhandás Karamčand Gándhí)
Odpouštěti je lidské, a co je lidské by nám nemělo býti cizí. (Molière)
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 19:49:11    Odkaz na tento příspěvek  

Marek Řezáč: Přidělení vozů na stálo by stavu vozů myslím velice prospělo, jak píšete hned by se vědělo, jak na tom který vůz je díky péču přidělených řidičů. V nějakém městě v ČR mají/měli přidělené i trmavaje, kde je to daleko složitější. S vyklápěním plošin pro vozíčkáře myslím problém není a pokud nějaký řdidič toto odmítne, je to velice politování hodné a vypovídá to o jeho charakteru.

Eugen: S kneelingem je to pravda, ale na 21 Tr je to risk a na novějšcih vozech to při chronické jihlavské podudržovanosti vozového parku dopadne zrovna tak. Před nedávnem jsem byl služebně v Plzni a měl jsem možnost tam shlédnout vozový park místních trolejbusů. Všechny trolejbusy počínaje 14 a 15 Tr až po nejnovější 26/27 Tr na mě působily velice solidním dojmem. Všechny byly čisté, měly hezký lak, žádná rez a zatírání štětkou, jako na jihlavsých vozech (především kdysi 14 Tr a současné 21 Tr). Podotýkám, že DP Plzeň se potýká s poněkud nevyhovujícími deponovacími kapacitami pro trolejbusy, ale když se chce a tak jde vše.

Já bych jako problém viděl spíše to, že řidiči neumějí zajíždět do zastávek. Je hezké, že polovina jihlavských zastávek je vybavena kasselskými obrubníky, ale je to k ničemu, když pak trolejbus zastaví 0,5 metru od něj a ta maminka s tím kočárkem tu mezeru prostě nepřejede. Třeba v té Plzni dokáží řidiči zajet i s kloubovým trlejbusem do neupravené zastávky tak, že hrany všech dveří jsou pěkně blízko obrubníku.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já nemám s naklápěním vozu problém...
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 705
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 22:45:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinsvec: na 55 se bude dávat reklama? A jakej je rozdíl mezi nastříkaným nebo natřeným pruhem u TR55.
Já myslím, že i v Plzni jsou řidiči, kteří neumějí (nechtějí) zajíždět k obrubníku a tak jak v Jihlavě, tak i v Plzni jich je naštěstí jen málo.
Je docela možné, že v Plzni májí vozy pěkný lak, oproti Jihlavě mají profi lakovnu a několik lakýrníků.

(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 23:05:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depemje: Já netvrdím,že na 55 půjde reklama.to byl pouze teoretický příklad.A rozdíl? Kdybych měl vyjmenovat všecky byl bych tady do rána.Ale asi zásadní rozdíl je ve výsledné struktuře.Stříkaná je krásně slitá a pravidelná(pokud je to nastříkané kvalitně) a u natřené plochy většinou (neříkám,že pokaždé) bývávají vidět tahy štětcem a ta struktura je nepravidelná a celkovej dojem (obzvlášť na boku trolejbusu) není zrovna ideální.
Můj VDP

Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 706
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 13. května 2011 - 23:12:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krásně slité a pravidelné to nebude ani nastříkané pokud se to nezakytuje a nepřebrousí. A na co taková práce, když vůz bude končit? To půjde do šrotu krásně nastříkaný?
Jen pro Tvou informaci, lakýrník už stříkal nějaký díl na boku Solarisu, myslím, že bys ho ani nepoznal, vlastně poznal, je to kvalitnější než originál.
Snad mi nechceš tvrdit, že lakýrník, který 40 let stříká auta neumí nalakovat trolejbus.


(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
Kojak14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 271
Registrován: 4-2010

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 05:50:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C 943: Co se týká zajíždění do zastávek... V Plzni mají asi taky vychované cestující. Řidič musí dbát (podle mne) hlavně na bezpečnost cestujících. Tedy i na bezpečnost lidí čekajících na zastávce. Pokud tito lidé stojí velmi blízko kraje, často přímo na obrubníku, tak prostě do té zastávky nelze pořádně zajet. Jinými slovy - radši zůstanu stát metr od obrubníku, než bych riskoval že při zajíždění někoho trolejbusem trefím. Je mi jasné, že kritizován bude vždy řidič, ale ... Fakt je i to, že někteří "polovodiči" nezajíždí do zastávek předpisově skoro nikdy.
...i nepřátelé si mohou projevit úctu! (Priamus)
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2726
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 08:56:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo třeba na 79 je velmi poznat, že je lakována. Co se týče barvy, tak to je v pořádku, ale trefit bod a a b už byl drobný problém. Totéž vůz 68 vpředu, tam bych ale tipoval, že to nedělal lakýrník. Krásná práce je taky střecha 59. Ale tak to jsou takové minely, jinak si nemyslím, že se lakuje nějak blbě, spíš to asi bude o financích.

Zajíždění: No už se mi párkrát stalo, že řidič štrejchl v zastávce s kasseláky, což je velmi divné , protože pokud je dobře postavena, tak by se to stát nemělo. V Plzni jsou stejně horliví cestující, ale řidiči si prostě zatroubí, když tam někdo čumákuje moc. Ale není problém si cestující vychovat, máme hlášení ve vozech, tak jednou za trasu tam pustit něco jako: "Chcete aby váš vůz zastavil v zastávce správně? Nebraňte stáním u obrubníku správnému najetí..."
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Kojak14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 4-2010

Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 10:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: Já jsem si jednou zatroubil. Když jsem zastavil, chlap mne sjel, co si to jako dovoluju, že on se lekl atd... Od té doby zůstanu radši metr od kraje. Když to lidem nedojde...
A už vidím, jak pan ředitel nechává nahrát do vozů hlášení podobné tomu, co jsi uváděl (i když by to nebylo špatné
Ono velmi málo cestujících zná přepravní řád. Kdyby ho znali (a hlavně dodržovali), nestáli by v zastávkách na obrubnících, respektovali by výstražná zvuková a světelná znamení a neskákali by do zavírajících se dveří, dávali by si včas znamení k nástupu a výstupu, psi by měli náhubky a vodítka atd...
Nestěžuju si, jen říkám nahlas jak to tady chodí. Už jsem si dávno zvykl...

(Příspěvek byl editován uživatelem Kojak14.)
...i nepřátelé si mohou projevit úctu! (Priamus)
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 11:21:52    Odkaz na tento příspěvek  

Kojak14, Eugen: No to zajíždění je samozřejmě i o přístupu cestujících, hlavně děti by si rodiče měli hlídat, ty rády stávají přímo na hraně obrubníku, to je potom jasné, že řidič raději zajede tak, aby nikoho neohrozil. Nejlepším řešením by bylo zrušit zastávky typu záliv a předělat je ve stylu Kino Sokol, nejlépe se středním dělícím ostůvkem, aby auta nemohla trolejbus předjíždět.

Toto řešení je hojně využíváno na západ od nás, protože současně plní několik funkcí.
1. do takové zastávky se dá velice snadno zajet hrana-hrana
2. Preference MHD (auta si musejí pěkně počkat za trolejbusem, trolejbus nemusí při výjiždění ze zastávky spoléhat na to, že ho někdo pustí, i když je to zakotveno ve vyhlášce)
3. Přes střední dělící osrůvek vede i přechod pro chodce, takže ochrana chodců.

Takovéto řešení by se krásně hodilo k tomu Kinu Sokol, ale město se raději rozhodlo zastávku odsunout.

Něco v tomto stylu je v Brně, společná zastávka trmavaj, trolejbus, autobus. Další pěkná reailzace je třeba v i Plzni. http://jizdnirady.idnes.cz/info/CIDSJMK/images/001242-002-00.jpg
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 13:01:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depemje: tak když se něco stříká tak se počítá s tím,že se to napřed něčím přebrousí.
Jinak dodneška mi vrtá hlavou proč má vlastně 68 střed pod stříbrnou lištou červený.Je to stříkané zkoumal jsem to zblízka a aktuálně se to nachází ve stavu loupání se .Jinak ještě mimo 79 je to lakování poznat i na 72.Jednak protože nemá Jezevčíka a jednak proto,že střední díl,kde je logo ŠKODA a oblast nad levým předním světlem,kde "parkuje" Jezevčík má jednak každej jinou úroveň lesku a jednak oproti střední části je o trošku tmavší.A ještě na 72 levý dolní roh předního čela: Tam se ten červený pruh taky tak nějak divně kroutí a navíc ten odstín červený je taky trošičku mimo. ale zase na druhou stranu musím říct,že slícovat tyhle laminátový díly tak,aby tam ty pruhy seděli a nebyl tam schod jak prase je hodně velká fuška.
Můj VDP

Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 14:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak takové problémy mě netrápí, jestli je něco na za chvíli vyřazovaném trolejbusu štětkou či stříkané..pane bože, to je jako když se hádají malé děti jestli bude mít červené nebo modré autíčko.
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 7-2009
Odesláno Sobota, 14. května 2011 - 14:40:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŘ:Já se nehádám já si jen obhajuju svůj názor na věc
Můj VDP

Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 936
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 12:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Azy775: Taky jsem to zaslechl, že zítra už by se mělo na 4 jezdit normálně. Takhle to tam vypadá večer, když končí směna ve Swotesu.

Tak co jsem tam uvažoval, tak plnící stanice bude na hřišti (což už je dávno známo), ale nádoby budou nejspíš tam v rohu u vysílače. Protože se tam od hřiště kopou a pokládají nějaké trubky. Třeba nějaká norma nařizuje, že to nemůže být vedle sebe (CNG + Nafta), ale těžko říct.
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
..:: Videa s tématikou MHD v Jihlavě ::..
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2727
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 13:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebo by se to tam nevešlo, tak proto.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 707
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 19:32:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud budete uvažovat logicky, tak zjistíte, že stojan, kompresor a tlakové lahve musí být blízko sebe. Dále, plnicích stanic CNG je v ČR několik desítek, většinou s naftou a benzínem.
Takže kompletní stanice bude vedle nafty. Kope se tam proto, protože plyn zatím u hřiště není a nějak ho tam musíte dopravit.
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 7-2009

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 19:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě by třeba zajímalo,jestli se ta plnička na CNG (když bude moct být využívaná i veřejností) otevře za účasti zájemců z řad veřejnosti jako tomu bylo např. v Táboře anebo prostě se jen CNG Citelisy postaví na náměstí,předvedou se v plné kráse a šup s nimi do provozu.

(Příspěvek byl editován uživatelem martinsvec.)
Můj VDP

Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 20:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depemje a Trolejbusak 62 : Plyn se dopraví od rozvodny, kterou má podnik za rohem. V rozvodně se připojí přípojka, prdnou se tam hodiny, a vesele se odebírá, jelikož pohon CNG funguje na klascikém zemním plynu jako domácnosti. Plyn se dovede ke stanici, kde se natlakuje do tlakové nádoby, a šup s ním do autobusů.
Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu se mýlit. (Móhandás Karamčand Gándhí)
Odpouštěti je lidské, a co je lidské by nám nemělo býti cizí. (Molière)
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2728
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 20:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak to už je detail, ale jestli bude představování, tak hlavně ať je to ještě v červnu.

Depemeje: Pravda.
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 8-2009
Odesláno Neděle, 15. května 2011 - 22:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Intouro: že by DP doposud bral plyn zdarma?
Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 16. května 2011 - 15:14:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obrazně řečeno ...
Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu se mýlit. (Móhandás Karamčand Gándhí)
Odpouštěti je lidské, a co je lidské by nám nemělo býti cizí. (Molière)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7280
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 19:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řidič hradecké MHD nechtěl sklopit vozíčkáři plošinu, hrozí mu výpověď

To jen tak v návaznosti, co jste tu řešili nedávno...
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 19:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je parádní, 16.5. se na webu dozvím, že končí výluka na lince č.4 a informace byla zveřejněna 16.5.

Jinak 37 už asi dojezdila.
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
..:: Videa s tématikou MHD v Jihlavě ::..
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:25:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad článek výše: Jako mně osobně je lidí co jsou upoutaní na vozík dost líto a jako jestli tohleto někdo předvede jenom kvůli tomu,že nabere max. 3 mniuty sekyru,která se mu stejně na konečné smaže tak to není člověk to je s prominutím hovado. Jako já bejt ředitelem nějakýho Dp a tohle nějakej můj zaměstnanec předvíst tak letí z fleku. Fakt nad chováním některých řidičů zůstává rozum stát.Jenže bohužel potom cestující hází všecky řidiče do jednoho pytle.
Jinak ohledně 37: prý u ní cosi vyhořelo a naposled jsem jí viděl stát vzadu za dílnama v rohu.
Můj VDP

Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 20:42:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinsvec: Ale na jednu stranu, kdyby Tě v Jihlavě za to chtěli vyhodit - nemohli by. V Přepravních podmínkách o tom vůbec nic není. Na 37 nic nevyhořelo. Už to má svůj věk, i když "nedávno" to bylo na GO.
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
..:: Videa s tématikou MHD v Jihlavě ::..
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 21:25:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tr62: 37 a 38 jsou obě stejně starý,takže pokavaď už nevyjede muselo se něco podělat po motorové stránce. Kastle je stále zdravá. K těm přepravním podmínkám: Kdyby vedení chtělo,ten dodatek by klidně mohlo schválit,aby se předešlo takovýmhle incidentům.
Můj VDP

Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 709
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 17. května 2011 - 23:02:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy moudrý hlavy: v přepravních podmínkách dokonce není, že řidič musí na zastávce otevřít dveře.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 7-2009
Odesláno Středa, 18. května 2011 - 11:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Juchůů...takže je nemusíme otvírat, protože to tam není a nic neporuším vlastně ne samozřejmě si z toho dělám prdel jen
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 7-2009

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 19:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už jsme u těch dveří,řidiče stále častěji rozčiluje,že někteří cestující prostě neumí zmáčknout tlačítko k otevření dveří anebo ho mačkají když je vozidlo ještě v pohybu,takže dveře se neotevřou a pak to schytá řidič,že jim neotevřel dveře. Kor v Solarisech jsou tlačítka viditelně označena jak zvenčí tak uvnitř. Když jsem byl nedávno v Brně žasnul jsem nad tím jak cestující všech věkových kategorií po zastavení vozidla v zastávce okamžitě mačkají tlačítka pro otevření dveří a nemají s tím sebemenší problém. Asi by to chtělo ke každým dveřím nápis jak vrata od stodoly MAČKEJTE a šipku k čudlíku
Můj VDP

Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2729
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 20:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martinsvec: Musím říci jako cestující, že ty tlačítka na Solarisech mi nesedí a někdy se mi stane, že je musím mačkat na víckrát.. U 21 jsem si prostě jistěj, že se to zmáčklo..
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů
Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 20:54:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen : Já už na to mám grif Zkrátka se to není na máčknutí, ale na dotek/tlak. Ne kuchat tlačítko jako blázen.
Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu se mýlit. (Móhandás Karamčand Gándhí)
Odpouštěti je lidské, a co je lidské by nám nemělo býti cizí. (Molière)
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 7-2009

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:27:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Eugen: Jako někteří cestující opravdu dávají najevo,jak si váží nových trolejbusů.Jedu takhle navečer z nádraží domů,dojedeme na vyhlídku ( seděl jsem na tý jedničce ve směru jízdy u prostředních dveří) a přišel hnědočech a začal tam do tlačítka prstem bušit jak hluchej do vrat až mi málem vnitřní obložení skončilo na klíně jaký to byly rány.Jo když jsem ještě u vnitřního obložení: Z vozu 73 u dvojsedadla,které je u plošiny pro kočárky a vozíčkáře proti směru jízdy zmizelo to malé užitečné tlačítko STOP,které bylo na vnitřním obložení.Buď si ho někdo vzal domů jako talisman anebo se zase vyblbnuli učni na dílně
Můj VDP

Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale dokud se lidi budou chovat v trolejbusech jako prasata. To je takové místní vychování. Dělej si co chceš. Většina řidičů to nezajímá, vůbec se o dění v zadní části vozu nezajímají. I kdyby tam hořelo, oni jedou vesele dál.
A to mluvím o spouště věcech. Od pokládání špinavých zavazadel na sedadla, po sezení na místech, na kterých se skutečně nesedí.

Cestující nám vlčí, ale nikoho to moc nevzrušuje ...


EDIT : V přepravním řádu je jakási pokuta za znečištění a poškození vozu. Myslím, že to dělá 200 Kč.
Ptám se : Kolik dopravní podnik takovýchto pokut uložil ?

V jiných městech je běžná praxe - Zavazadlo na sedadle - pokuta. Batoh na zádech - pokuta. Předpokládám, že pro nás dopravní podnik to zní jako Jules Verne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Intouro.)
Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu se mýlit. (Móhandás Karamčand Gándhí)
Odpouštěti je lidské, a co je lidské by nám nemělo býti cizí. (Molière)
21272
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7286
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:45:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak mimochodem u vás nefunguje předvolba na dveřích, tj. že dveře si namáčknu třeba hned po rozjezdu, ale otevřou se až na další zastávce /až je řidič odblokuje/?
Web o veřejné dopravě - vše o dopravě - tisíce fotografií, videa, články, věci ke stažení, ...

MHD v Hradci Králové - výluky, aktuality, linkové vedení, ...
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 7-2009

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:47:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272: No tak zevnitř ano,ale venkovní tlačítka zabírají až je vozidlo v klidu.
Můj VDP

Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 18. května 2011 - 21:48:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

21272 : Jistě, ale hodně řidičů volí spíše variantu napevno otevřít dveře "maunálem". Okomentují to slovy "Oni než si to zmáčknou" ...
Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu se mýlit. (Móhandás Karamčand Gándhí)
Odpouštěti je lidské, a co je lidské by nám nemělo býti cizí. (Molière)
Trolejbusak62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 10:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že pro řidiče je daleko lepší používat předvolbu na Solarisech, než na Citelisech. Na 26Tr, zmačkneš tlačítko, držít Ti polohu, takže v pohodě. Je fakt, že z venku se musí na to tlačítko pořádně zmáčknout. U 21Tr mě docela štve ta prodleva. U Citelisů je to ještě zajímavější, tam tlačítko nedrží polohu. Jak to při příjezdu cestujícíc zmáčkne dřív než řidič, nic se neotevře a cestujícíc musí znovu. (či naopak?) Co jsem tak zažil, moc problému s tím ani moc nemám (no spíš jich je asi hodně, ale to už člověk ignoruje).
Já se setkávám docela často na Solarisech s tím problémem, že STOPek je všude po voze několik a ještě v takové špatné výšce, že ani sám člověk neví, že tlačítko omylem bylo stisknuto. Stačí se jen tak opřít o tyč a už to je. Kdyby tam byly aspoň ty tlačítka, co mají Citelisy, popř.21Tr, tak si myslím, že problém by byl vyřešen. Však jsem nedávno byl s Intourem v 76, byl tam pán vzadu (seděl na té pětce) stále mačkal stopku, protože se držel té tyče a nevěděl, že tam je. Tak kde se asi měl držet, když už chtěl? Úplně by stačily modré tlačítka. Ale jak mi psal někdo z DP: "Je přeci lepší, když cestující si může vedle sedačky zazvonit, než aby lezl za jízdy ke dveřím." Na jednu stranu souhlasím.
..:: Stránky věnované jihlavské městské dopravě ::..
..:: Videa s tématikou MHD v Jihlavě ::..
Kojak14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 273
Registrován: 4-2010

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 14:48:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Intouro: Co se týká "vychovanosti" cestujících, dokud pan ředitel poleze cestujícím doslova do , řidič je nesmí na nic upozornit, aby neriskoval postih, budou se chovat jako dobytek, někteří ještě hůř.
Otevřeně říkám, co si o tom myslím, i když se to někomu na DP nebude tutově líbit...
...i nepřátelé si mohou projevit úctu! (Priamus)
Azy775
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 3-2011

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 16:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak co se týká těch pokut,taky my mě zajímalo kolik jich DP už uložil,co kolikrát vydím žasnu,psi na sedadlech a podobně...,a pak si nato ná sednou člověk.Tohle by DP měl určitě postihovat.Do přepravních podmínek by se měly zapsat určité body co přesně znamená znečištení vozů aby se DP chránil a že pokuty může udělovat každý řidič,ne jen revizor. Jinak 208 přišla o CVR na spojovací a kotevní technika Koláček
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 8-2009
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 19:19:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak může řidič dávat pokuty? Nechtěl bys nám vysvětlit tu techniku? Řidič je tam hlavně na to, aby jezdil podle JŘ. Cestujícího vůbec nezajímají nějaké pokuty.
Proč by pes nemohl sedět na sedadle, pokud má zaplacenou jízdenku, přepravní řád to nezakazuje...teď si dělám prdel zase já.

(Příspěvek byl editován uživatelem depemje.)
Azy775
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 3-2011

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 20:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depemje:když má řidič jezdit dle JŘ,proč tomu tak není a polovina řidičů podle něho nejezdí.Ale ono je to vlastně jedno když má Jihlava JŘ pouze orientační,tak řidič nic neporušuje.To že jsou JŘ pouze orientační tak to vyšlo z úst samotného vedení DP,odpovítám rovnou na otázku kde jsem vzal že JŘ je pouze orientační.řidič ani cestujicí nic neporušuje protože polovička věcí není napsaná v přepravních podmínkách.Jestli řidič vydí jak mu v buse lidi kouří,čmárají po buse a podobně,tak proč by jim nemohl dávat ty pokuty.Jak už jsem psal dřív,všechno je o lidech a o vedení určité instituce
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 8-2009
Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 21:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dávat pokuty je jedna věc, vybírat je druhá. Stále nechápu, jak ji vybrat.
Co to je: "polovina řidičů nejezdí podle JŘ"?
Martinsvec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 7-2009

Odesláno Čtvrtek, 19. května 2011 - 21:43:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem si tak vzpomněl co mi říkal jeden můj známý ohledně revizí. " Já bych dělal revizi s revolverem v ruce. Máš? v pohodě. Nemáš? PIC a hotovo"
Můj VDP

Azy775
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 3-2011

Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 08:26:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Depemje: co nechápeš na vybírání pokuty? jak se vybírají pokuty za černý pasažéry?Nevím co nechápeš na tom že plno řidičů nejezdí dle JŘ? příklad který jsem zažil linka měla z města odjet 13:10 směr BOSCH,příjezd na náměstí 13:09 ale bus odjel až 13:15 výsledek -5min zpoždění,paní co seděla ve předu tak se ptala proč nejedem že chvátá do práce,řidič odpověděl že má čas že JŘ je na hovno.
Marek_Řezáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 7-2009
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 09:53:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já osobně u Solarisu používám ve špičce tlačítko na otevření všech dveří, pro mě to je nejlepší volba, lidi použijí všechny dveře a je to rychlejší. Pokud vidím, že nikdo nenastupuje a jen někdo bude vystupovat, dám předvolbu a v létě otevřu všechny dveře, alespoň to větrá. A k jízdním řádům: osobně, když mám zpoždění třeba 5 minut, tak jen z nějakého vážného důvodu. Ano, řidiče nelze postihovat za to, že jede pozdě. Pokud vyjede na čas z konečné a potom nabere zpoždění kvůli provozu a dalším okolnostem, není to jeho vina. Pokud vyjede pozdě z konečné bezdůvodně, to už je něco jiného. Ale myslím si, že MHD v Jihlavě jezdí celkem bez problému a celkem na čas. To myslím Depemje může sám potvrdit, když se koukne na data.
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 10:51:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se vybírají pokuty za černý pasažéry? Já to nevím. Chtěl bych číst postup. Když má peníze, když nemá a když nevím jak se jmenuje?
Zažil jsi jeden případ zhovadilého (nejspíš při střídání) řidiče, pokud je pravda, to co říkal. Řidičů je asi 90, z toho plyne, že to není polovina.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3565
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 16:08:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, napřed se prosím podívejte do zákonů, než budete dělat závěry, že řidič něco může/nemůže:
zákon 111/1994 Sb., §18a, odst. 1. a zákon 266/1994 Sb., §37, odst. 4. hovoří podobně a to takto:
Pro smysl zákona 111/1994 Sb. zaměňte drážní vozidlo za vozidlo veřejné linkové dopravy a veřejnou drážní dopravu za veřejnou linkovou dopravu.

Průvodčí drážního vozidla, osoba, která řídí drážní vozidlo, nebo jiná osoba ve veřejné drážní osobní dopravě pověřená dopravcem a vybavená kontrolním odznakem nebo průkazem dopravce (dále jen "pověřená osoba") je oprávněna dávat cestujícím pokyny a příkazy k zajištění jejich bezpečnosti, bezpečnosti ostatních cestujících a bezpečnosti a plynulosti dopravy. Pověřená osoba je oprávněna
a) vyloučit z přepravy cestujícího, který se na výzvu pověřené osoby neprokáže platným jízdním dokladem a nesplní povinnost zaplatit jízdné a přirážku,
b) vyloučit z přepravy cestujícího nebo uložit cestujícímu zaplacení přirážky, pokud přes upozornění nedodržuje přepravní řád, pokyny a příkazy pověřené osoby, znečišťuje drážní vozidlo nebo pokud svým chováním ruší klidnou přepravu cestujících nebo ostatní cestující jinak obtěžuje; vyloučením z přepravy nesmí být ohrožena bezpečnost a zdraví cestujícího,
c) nepřipustit k přepravě nebo vyloučit z přepravy zavazadlo cestujícího nebo zvíře s ním přepravované, pokud jsou překážkou bezpečné přepravy cestujících nebo ohrožují zdraví cestujících nebo pokud jejich přepravu neumožňují přepravní podmínky,
d) uložit cestujícímu, který se neprokázal platným jízdním dokladem, zaplacení jízdného a přirážky k jízdnému nebo vyžadovat od cestujícího osobní údaje potřebné k vymáhání jízdného a přirážky k jízdnému, pokud cestující nezaplatí na místě; osobními údaji potřebnými k vymáhání jízdného a přirážky k jízdnému se rozumí jméno, příjmení a datum a místo narození a adresa pro doručování.

Řidič by to mohl vybírat snadno, má "palubní PC" i s tiskárnou, ta může v klidu tisknout i doklad o zaplacení přirážky s vyznačením důvodu, případně může mít blok na vypsání cest. bez peněz. Na konečné to lze dělat s klidem, během linky jen v nejnutnějších případech.

Příklad z linkové dopravy. Tam je "revizor" nadřízen řidiči a pokud je to nevyhnutelné, je pravomocí revizora bus odstavit na nejbližším bezpečném místě a čekat na příjezd Policie ku zjištění totožnosti dlužníka. A analogicky to může udělat i řidič, pokud mu tam bude někdo např. kouřit. Jak píši, jen v tom nejnevyhnutelnějším případě.


Azy: máš to z doslechu a nebyl si při tom, tak nevíš další okolnosti.
Kamarádovi taky paní vytýkala, že jede o 8 minut napřed, teda než jí oznámil, že jede 45 mni. pozdě...

A nepřejte si vidět, co dokáže dav nas... cestujících (když si je revizor získá na svou stranu) s dlužníkem...
Makrelu neumeješ.
Depemje
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 713
Registrován: 8-2009
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 18:48:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je všechno teorie. Napište, jak řidič dá pokutu (i když bude mít pokutové bloky) a cestující nebude chtít zaplatit. To zastaví a bude čekat na policii? Druhý den se to zakáže, jelikož prvořadým úkolem MHD je jezdit podle JŘ, cestující si to zaplatil a nechce zmetky. Něco jiného by bylo, kdyby cestující ohrožoval bezpečnost přepravy.
C_73403
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 2-2009
Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 18:49:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

azy775: je vidět, že s dopravou asi moc skušeností nemáš. Znám převážnou většinu řidiču z DP a vím, ž epokud k tomu nemají pádný důvod tak se snaží jízdní časy dodržet. Jinak si skus projet jihla ve špičce autem a pochopíš proč m MHD jsou spoždění. S tím autobusem je to o něco složitější jak autem. Ono kecat ve špatné o šoférech dokáže každý, ale málo kdo je takový farjer když by měl s autobusem jet a stíhat časy. Až sám v životě něco dokážeš tak kritizuj ostatní.
Kojak14
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 274
Registrován: 4-2010

Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 19:02:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Azy, 9tr. a další "chytrolíni": A co dalšího by měl ještě řidič MHD dělat? Prodávat noviny, vařit kafe nebo leštit cestujícím boty? Pokud mi někdo dělá ve voze bordel, chytnu ho za a vyrazím ven. V naprosto výjimečných případech bych volal chlupatý. Na pokutování cestujících jsou tu jiní...
(Azy jestli ty žasneš nad tím, co vydíš ve vozech, tak já žasnu nad tím, co vidím ve tvých příspěvcích...nic ve zlém)
...i nepřátelé si mohou projevit úctu! (Priamus)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3566
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 20. května 2011 - 20:25:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kojak: nepíšu že to máte dělat, ale že Vám to zákon umožňuje z Vaší podstaty řidiče a nepotřebujete k tomu nic víc. Stačí jen řídit vozidlo... Jak toho využijete, je jen na Vás.

Já osobně tuto možnost beru jako výhodu pro řidiče, kdy mám pravomoc nějak v případě potřeby zakročit. Protože kdyby to tam nebylo tak budu muset sedět za volantem a kdyby se mi i na hlavu vysr..., tak bych musel držet hubu. A to by se Vám určitě nelíbilo.
Makrelu neumeješ.
Azy775
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 3-2011

Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 16:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vím jak složité je ve špičce projet Jihlavou,zato že stojí na každý červený a podobně,tak za to nemůže,já jen kritizuji ty časy kdy prostě linka může jet na čas a nejede.
9_tr: ten příklad co jsem zde psal tak to nemám z doslechu,tím busem sem zrovna taky jel.
319
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 16:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Azy775: A jak ty zrovna víš, že by ten zpožděný bus mohl jen na čas? Třeba tam jsou jiné důvody, BP, WC, atd. atd.
-SIS bus KAROSA B731.00 a Karosa B731.20 a ŠM-11 s automatickou převodovkou PRAGA 2M70
-30.5.2007 - 10 let od ukončení provozu posledního trolejbusu ŠKODA 9TrHT28 ev.č.11, tudíž i posledního trolejbusu typu 9Tr v pravidelném provozu s cestujícími v ČR.

WEB jihlavského OS Za záchranu hist. trolejbusů a autobusů
319
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 2-2005

Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 17:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco z aktualit:
Jihlavské listy:
Na mostě budou tramvajové koleje
JIHLAVA - Most u Jánů v Jihlavě čekají opravy, které zároveň připomenou historii tramvajové dopravy ve městě.
"Bude použita historická dlažba a do mostu bude zabudována část kolejí, které připomenou, že tudy vedla tramvajová doprava," uvedl primátor Jaroslav Vymazal.
Náklady dosáhnou přibližně 12 miliónů korun bez dotace, oprava by měla začít v červenci a skončit v listopadu. Secesní most pak mají využít hlavně chodci a cyklisté, kteří si tak zkrátí cestu vedle frekventované kruhové křižovatky v Havlíčkově ulici. Jako technická památka z roku 1908 je most chráněný, na doporučení statika byl v roce 2008 uzavřen a po půlmilionové opravě za rok znovu otevřen.
-SIS bus KAROSA B731.00 a Karosa B731.20 a ŠM-11 s automatickou převodovkou PRAGA 2M70
-30.5.2007 - 10 let od ukončení provozu posledního trolejbusu ŠKODA 9TrHT28 ev.č.11, tudíž i posledního trolejbusu typu 9Tr v pravidelném provozu s cestujícími v ČR.

WEB jihlavského OS Za záchranu hist. trolejbusů a autobusů
C_73403
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 18:41:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

319: tak pak už by to tam chtělo ještě nějakou exjihlavskou tramvaj- zrenovovanou a myslím, že by to bylo fajn. Myslím, že Jihlava by si tímto svou minulost dopravy měla připomínat.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 18:55:12    Odkaz na tento příspěvek  

319: Koleje na mostě by byly sice fajn, ale za peníze, za které se zrekonstruuje most by mohly být dráty na HK. Ten most slouží jen pro pěší a cyklisky. O pár metru vedle je další most, takže by se Jihlava bez něj obešla.
C_73403
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 154
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 20:18:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

c 943:Je vidět, že zájemce o dopravu asi moc nejsi. Doprava není jen o tom, že se staví nové tratě a kupují nové vozy, ale je to i o tom, že si připomínáme i její minulost třeba tím, že se opraví historický most a udělají se na něm koleje. Zbourat a zničit něco to dokáže dnes každý, ale zachovat nějakou pěknou vspomínku pro budoucí generace to udělá málokdo. Vím, že dnešní doba je o penězích, ale říkám si, že peníze investované do připomínky minulosti nejsou jen tak vyhozené, protože co si budeme vykládat dnes se vyhazují daleko větší peníze za daleko větší kraviny a nepotřebnosti
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Sobota, 21. května 2011 - 21:07:05    Odkaz na tento příspěvek  

C 73403: Sice nejsem ultrašotouš ale o dopravu se zajímám nejen v rámci své profese. Ale dívám se na to realisticky. Ta trať na HK je rozestavěná 10 let a město nemůže najít "hloupých" pár miliónů na její dostavbu. Přitom jen na vozech pro DP ušetřilo díky dotacím z EU na následujících 10 let desítky miliónů.

Samozřejmě je to 100 let starý a jistě pěkný most, ale ty peníze na jeho opravu by se daly využít lépe. Stejně jako peníze na cyklostezky vedoucí od nikud nikam a "cyklopatníky", jejichž smysl jsem moc nepochopil a to na kole jezdím rád a docela často nejen po Vysočině.

A s tím, že se v ČR vyhazují peníze za větší blbosti, než za záchranu mostu, naprosto souhlasím.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2731
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 22. května 2011 - 00:51:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

C 943: Ony cyklostezky odnikud nikam, zase tak nejsou, existuje nějakej plán jak se budou napojovat a to vždy v postupných fázích.. (S tím, že mi nikdo nevyvrátí, že cyklo kolem gymplu je prasárna) Nevkusné patníky jsou kravina, beztak je potřeba mapa.

Stejně kdyby se nedali na most, tak se na trať nedaj. Dokud tam bude sedět Kodet, tak ten žádný peníze na MHD nezíská. Ale je to jak říkáš. Město nehorázně ušetřilo při obnově vozového parku v roce 2006, ale peníze na výstavbu nedá. Ty Solarisy zatím nepočítám, tam se ještě asi dotace nedostala.

Taky mě zaráží, proč na nové silnici na Helenín postupně nepočítají se zavedením trolejbusové linky. Ta by nemusela být hned, ale v řádu let by se tam myslím uživila. Však nemusí jezdit hned z konečné plnej vůz. Když jsem psal Kodetovi, tak napsal, že je tam málo lidí na elektrifikaci. Což se mi do budoucna nezdá.. (Cožpak už neexistuje sleva na výstavbu silnice, kudy jednou povede elektrická trakce? Já myslím, že pořád ano.)
:::jihlavskymhd.ic.cz...MHD v Jihlavě
:::www.zhta.ic.cz...stránky o.s. Za záchranu historických trolejbusů a autobusů